Page 1

[MAREC 2011]

www.kia.si

Izhaja mesečno

KIAVIZIJA

TRI ŽENEVSKE PREMIERE Kia je na letošnjem, 81. po vrsti, avtomobilskem salonu v Ženevi predstavila kar 3 nove modele. Novi Kia Rio prav v Švici doživlja svetovno premiero, medtem ko se malček Picanto prvič predstavlja izven domače J. Koreje. Evropskemu občinstvu pa se prav tako prvič predstavlja hibridna različica nove limuzine Optima. 4. generacija Ria je revolucija in ne evolucija predhodnika. Zaznamujejo ga drzna in prepoznavna zunanjost, ponaša pa se tudi z evropskim čutom za podrobnosti ter s sčepcem korejskih začimb in nekaj latino šarma.

različico, tako da z vso gotovostjo lahko rečemo, da bo mešal štrene v svojem razredu. 3,6-metrov dolg malček se je iz ‘srčkanega’ in ‘prijaznega’ prelevil v odraslega in lepega novinca, za katerim se bodo številni obračali na ulici, saj gre za postavnega, zapeljivega in dinamičnega “modela”. Picanto bo Novi Rio v svoj razred B prinaša najnižje nedvomno v A razred pripeljal samozavesten emisije CO2 – v najmanj onesnaženi motorni in prepoznaven videz. različici ima le 85 g/km, kar pomeni, da je novi Rio okolju najbolj prijazno ne-električno vozilo v Evropi!. Če k temu prištejemo še zares skromno porabo goriva 3,2 l/100 km, je jasno, da ima novi Rio vse potrebne atribute, da postane vodilni v svojem razredu. Novi Picanto je še vedno majhen, toda že nekoliko odrasel. Korejski oblikovalci in inženirji so ga popolnoma predrugačili, tako da po novem kaže podobo igrivosti, trdnosti in zrelosti. Daljši od predhodnika in z daljšo medosno razdaljo, novi Picanto bo po novem poleg 5-vratne ponujal tudi 3-vratno

Kia je na evropskih tleh premierno predstavila hibridno različico luksuzne limuzine Optima. Množična proizvodnja je načrtovana že v prvi polovici letošnjega leta, številne tehnološke novosti, ki jih je Optima deležna, pa bodo kmalu našle svoje mesto tudi v ostalih Kiinih prihodnjih modelih. Na salonu je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec predstavil tudi novo 1.0-litrsko različico Kiinega ‘Kappa’ bencinskega motorja, ki se ponaša z izjemnimi športnimi zmogljivostmi in varčno porabo. Inovativni 998-kubični motor je Kiin prvi trivaljnik s turbopuhalom z (za svojo velikost kar precejšnjo) največjo močjo 110 KM, obenem pa ohranja skromno porabo gorivo, ki je tako značilna za motorje z majhno prostornino.


KIAVIZIJA [MAREC 2011]

NOVI KIIN KAPPA 1,0-LITRSKI MOTOR S TURBOPUHALOM Inovativni 998-kubični motor je Kiin prvi trivaljnik s turbopuhalom, ki za svojo velikost zagotavlja impresivne zmogljivosti (110 KM), obenem pa se ponaša z varčnostjo, ki je tako značilna za motorje z majhno prostornino.

Največji navor je 137 Nm v razponu od 1.500 do 4.500 vrt./min, omogoča pa solidne vozne lastnosti, dizajn turbine pa je optimiziran za gladko in odzivno delovanje pri vseh hitrostih. MAJHNE, A NADVSE POMEMBNE IZBOLJAŠAVE Posebno pozornost so Kiini inženirji namenili detajlom, ki mogoče na “prvo žogo” zvenijo nepomembni, a so z njimi, v primerjavi s Kiinim dosedanjim 1.0 Kappa motorjem, dosegli pomembne izboljšave kot so večja motorna moč, zmanjšanje teže, poenostavljeno sestavljanje in nižji stroški vzdrževanja. S t.i. Diamond-Like Carbon (DLC) premazi – tovrstni material večinoma uporabljajo v poklicnem moto-športu in pri dirkalnih motociklih – so zmanjšali trenje in izboljšali učinkovitost. Izboljšave zajemajo tudi ostale spremembe: napredne ‘beehive’ vzmeti ventilov, optimiziran CVVT program, batni obroči z nizkim količnikom trenja in glavna gred s sredinskim položajem, ki zmanjšuje vodoravne sile, ki delujejo na glavo bata in posledično vplivajo na izgubo moči. Zahvaljujoč omenjenim spremembam so inženirji dosegli 8,8% manjšo porabo goriva, ob istočasnem povečanju motorne moči. Težo so inženirji zmanjšali z

naslednjimi izboljšavami: uporaba aluminijskega bloka z litoželeznimi valji (15kg), združevanje glave valja in zračnega filtra (500 g), ohišje turbine združeno z izpušnim kolektorjem (500 g), nosilec motorja pa so vgradili v pokrov pogonske verige (1 kg). NAREJEN ZA STROŠKOVNO UGODNO IN DOLGOTRAJNO DELOVANJE Tako kot vsi ostali Kiini Kappa motorji tudi novi 1,0-litrski turbo bencinski ima pogonsko verigo, kar zagotavlja stroškovno ugodno in dolgotrajno delovanje. Serijska proizvodnja je predvidena junija naslednje leto, zaenkrat pa ni znano v kateri model ga bodo vgrajevali.

KIA IN VODAFONE SKLENILA DOGOVOR Kia Motors je s podjetjem Vodafone Global Enterprise podpisala dogovor o poslovnem sodelovanju na področju informacijskokomunikacijskih tehnologij (IKT). Sodelovanje, ki se bo zaenkrat omejilo le na Evropo, bo po pričakovanjih obeh gigantov povečalo konkurenčnost brezžičnih IT sistemov v Kiinih vozilih s čimer naj bi še dodatno povečali število svojih strank. Kia se bo osredotočila na ustvarjanje novih poslovnih priložnosti na avtomobilskih IT sistemih, ki bodo uporabljali Vodafonova obstoječa evropska komunikacijska omrežja. Poleg sodelovanja pri razvoju novih IKT storitev, bo Kia z uporabo IKT infrastrukture razvila nove avtomobilske IT rešitve s katerimi bodo zgradili nove uporabniku prijaznejše IKT poslovne modele. Kia sicer od začetka letošnjega leta onstran luže strankam nudi Microsoftov pametni infotainment sistem UVO, ki voznikom Kij omogoča varno in enostavno uporabo vseh osebnih tehnologij s katerimi si lahko ustvarijo personaliziran infotainment sistem.

VODAFONE GLOBAL ENTERPRISE Vodafone je eden največjih mobilnih operaterjev na svetu z več kot 358 milijoni uporabnikov. Vodafone je trenutno lastniško vpleten v več kot 30 državah na petih celinah, v več kot 40 telekomunikacijskih podjetjih po vsem svetu pa je partnersko povezan. Vodafone Global Enterprise je del skupine Vodafone, ki zagotavlja komunikacijske storitve v petih regijah: Severna, Srednja in Južna Evropa; Severna in Južna Amerika; pacifiška Azija in Afrika.

KIA MOTORS FEBRUARJA 18% BOLJE KOT LANI Iz korporacije Kia Motors poročajo, da so prejšnji mesec po svetu prodali 169.727 vozil, kar predstavlja 18-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Gledano po regijah se je najbolje odrezala severnoameriška celina (+36%), kjer so februarja prodali 36.676 vozil, sledile pa so ji Evropa (+19%) s prodanimi 29.644 vozili), J. Koreja s 17-odstotno rastjo (39.029 vozil), t.i. Splošna tržišča – pri Kii tako imenujejo regijo, ki zajema Srednjo in Južno Ameriko, Karibe, Azijo (brez Kitajske in J. Koreje), Pacifik, Bližnji vzhod in Afriko (+15%, 37.576 prodanih vozil) ter Kitajska, kjer so zabeležili 5-odstotno rast (26.802 vozil). Skupno je v prvih dveh mesecih letošnjega leta Kia zabeležila 19-odstotno rast (349.136 prodanih vozil). Severna Amerika (ZDA in Kanada) je tudi v tem primeru blestela, saj so s prodanimi 67.514 primerki zabeležili 31-odstotno rast prodaje, več kot uspešna pa je bila Kia tudi na Splošnih tržiščih (+23%, 77.950 vozil). Ostale regije, ki jih je treba omeniti so bile: Južna Koreja (+18%, 79.531 vozil), Evropa (+13%, 56.563) in Kitajska (+10%, 67.578). Kiin najbolje prodajan model v februarju je bil Forte (ponekod ga tržijo pod imenom predhodnika - Cerato), ki je našel 30.688 novih lastnikov. Sledijo mu Sportage (22.275 vozil) in Rio (15.851), Sorento (14.460) in Soul (12.722).

KOLOFON Izdaja: KMAG - Kia Motors Adria Group d.d. Leskoškova 2 1000 Ljubljana Glavni urednik: Tomaž Kodrič

Odgovorni urednik: Azer Šarić Produkcija: KMAG - Kia Motors Adria Group d.d. Arhiv: www.kia.si/vizija

KOPIRANJE ZAŽELJENO!


KIAVIZIJA [MAREC 2011]

SPORTAGE IN OPTIMA S PRESTIŽNO OBLIKOVALSKO NAGRADO RED DOT Kia Motors še naprej kot za stavo pobira prestižna priznanja za oblikovalske dosežke. Žirija v kateri so sama ugledna imena s področja oblikovanja je nagrado red dot podelila dvema Kiinima najnovejšima modeloma – novemu športnemu terencu Sportage in limuzini Optima. Poleg tega je žirija Optimi izkazala posebno čast tako da ji je podelila najbolj laskav naziv - red dot ‘najboljši od najboljših’, saj gre za pohvalo zaradi izvirne in inovativne oblike. Do tega posebnega priznanja je upravičen le en model v vsaki kategoriji. Kiina, več kot uspešna, red dot zgodba se je začela leta 2009, ko je to nagrado prejel model Soul, ki mu je lansko leto sledila Venga. Najnovejši priznanji sta katerima se Kia lahko pohvali s kar štirimi nagrajenimi modeli, sta prišli le nekaj mesecev po tem,

ko sta Optima in Sportage prejela prav tako prestižni nagradi iF za industrijsko oblikovanje. Ob tem je Nemec Peter Schreyer , vodja Kiinega oblikovanja, povedal: “Zelo smo ponosni zaradi nagrad red dot za Optimo in Sportaga. Gre za veliko priznanje truda vseh naših oblikovalcev in naše oblikovalske strategije,” in dodal, da so seveda zelo zadovoljni z nagrado za ‘najboljšega med najboljšimi’ za limuzino Optima in zaključil z besedami: »Kia Optima predstavlja drzno, športno energijo. Gre sicer za enostavne in tekoče linije, ki so obenem dovolj elegantne, da pritegnejo pozornost in so tako dobro skrojene kot italijanski suknjič.”

Veliko kandidatov, a le malo izbrancev Priznanja red dot za dizajn izdelkov je najbolj priznanih oblikovalskih nagrad na svetu in jo pod okriljem oblikovalskega centra severnega Porurja in Westphalije podeljujejo od leta 1955. Letos se je za laskava priznanja v različnih kategorijah potegovalo 1.700 proizvajalcev iz 60 držav, predlaganih pa je bilo 4.433 izdelkov. Žirijo sestavljajo mednarodno priznani oblikovalci, ki preizkušajo in ocenjujejo izdelke.na osnovi sledečih kriterije: stopnja inovativnosti, uporabnost, ergonomija, trajnost, ekološka primernost in enostavna uporaba. Tako se za nagrade potegujejo le tisti izdelki, ki zadovoljujejo najvišje oblikovalske standarde.


KIAVIZIJA [MAREC 2011]

KIA REŠUJE ŽIVLJENJA Združenje slovenskih poklicnih gasilcev dobilo športnega terenca Kia Sorento. Združenje slovenskih poklicnih gasilcev (http://www.zspg.si/) je od podjetja KMAG d.d. iz Ljubljane, distributerja vozil znamke Kia, dobilo terensko vozilo Kia Sorento za potrebe delovanja Združenja.

Legendarni Kiin športni terenec Sorento je dan v polletno uporabo do zaključka velike akcije Združenja slovenskih poklicnih gasilcev »AVTOMATSKI DEFIBRILATORJI REŠUJEJO ŽIVLJENJA«.

V vozilu se med drugim nahajajo tudi avtomatski defibrilator, povečana torbica prve pomoči, kisik in gasilnik. Novega Sorenta je ob tej priložnosti prevzel predsednik Združenja, g. Jani Podrepšek.


KIAVIZIJA [MAREC 2011]


KIAVIZIJA [MAREC 2011]

KIA V ŽENEVI


KIAVIZIJA [MAREC 2011]

7 KLJUČNIH PREDNOSTI 7-LETNE GARANCIJE Razumljivo je, da obstaja mnogo prednosti Kiine 7-letne garancije. Naštejmo najpomembnejše:

Stroški vzdrževanja vašega vozila bodo s to radodarno ponudbo nižji in prodajna vrednost vašega rabljenega vozila večja.

Vozila Kia so narejena v skladu z najvišjimi standardi avtomobilske industrije. Gre za izjemno kakovost, ki Kii daje takšno samozavest, da lahko ponudi najdaljšo garancijo v Evropi.

V primeru nepredvidenih garancijskih zahtevkov bodo tako deli kot storitve brezplačni.

Kia je edini avtomobilski proizvajalec v Evropi, ki daje 7-letno garancijo, kar vam omogoča brezskrbno vožnjo.

Garancija velja v vseh državah EU (+ Hrvaška, BiH, Črna gora, Srbija, Norveška, Švica, Islandija in Gibraltar) razen za Bolgarijo in Romunijo.

7-letna garancija velja za celotno vozilo, kar pomeni, da boste imeli povsem enako garancijo od 1. do 2.555. dne lastništva.

“7 je dlje kot 2. Končno nekaj glede česar se vsi v Evropi strinjajo”

Garancija je prenosljiva na bodoče lastnike vozila. To pomeni, da bo 3 leta stara Kia še vedno imela daljšo garancijo kot večina novih konkurenčnih vozil.

7 je v Evropi definitivno najdlje. Med vsemi avtomobilskimi znamkami v Evropi je Kia edina tako prepričana v kakovost svojih vozil, da lahko s svojo 7-letno garancijo jamči za vsak posamezen model. No, ali vas to zdaj navdaja z zaupanjem?!

KIA

RENAULT*

FORD*

OPEL*

GARANCIJA PROIZVAJALCA

7 LET

2 LETI

2 LETI

2 LETI

VKLJUČENA KILOMETRAŽA

D0 3. LETA NEOMEJENO PO 4. LETU 150.000 KM

80.OOO KM (2 LETI)

NEOMEJENO (2 LETI)

NEOMEJENO (2 LETI)

PODALJŠANA GARANCIJA

-

4 LETA/80.000 KM ZA DOPLAČILO

4 LETA/80.000 KM ZA DOPLAČILO

5 LET ZA DOPLAČILO

7 JE V EVROPI DEFINITIVNO NAJDLJE


KIAVIZIJA [MAREC 2011]

Prodajno-servisna mreža KIA BLED: AMBROŽIČ 04/574-17-84 www.ambrozic.kia.si CELJE: ŠKORJANEC 03/426-08-72 www.skorjanec.kia.si ČRNOMELJ: STEPAN 07/306-18-12 www.pscstepan-crnomelj.kia.si DOB: KUŠAR 01/722-07-30 www.kusar.kia.si JEVNICA: BENČIČ 01/564-07-00 www.bencicj.kia.si KOBARID: GAMSPORT 05/ 389-10-53 www.gamsport.kia.si KOPER: AVTOHIŠA MPT 05/915-06-00 www.bencickp.kia.si KRANJ - LAZE: NASMEH 04/235-17-77 www.nasmeh.kia.si

KRŠKA VAS: TOMŠE 07/495-93-30 www.tomse.kia.si LJUBLJANA: KIA LJUBLJANA 01/584-33-33 www.kia.si LJUBLJANA: TROBEC 01/423-25-35 www.trobec.kia.si LJUTOMER: AVTO-R-CVEN 02/584-98-80 www.avto-r.kia.si MARIBOR: POTOČNIK 02/234-40-43 www.potocnik.kia.si MARIBOR: P&D 02/450-24-50 www.p-d.si

Murska Sobota Šentjanž pri Dravogradu Maribor Ptuj

Velenje

Bled

Ljutomer

Polzela Kobarid

Kranj

Celje Dob Medvode Zagorje ob Savi Jevnica Ljubljana

Nova Gorica

Vrhnika Nova vas

Trebnje

Rogaška Slatina

Krška vas

Novo mesto

Koper

MEDVODE: ČREŠNIK 01/361-22-55 www.cresnik.kia.si MURSKA SOBOTA: ASERVIS 02/530-18-56 www.aservis.kia.si NOVA GORICA: KIA NOVA GORICA 05/333-03-03 www.ng.kia.si NOVA VAS: KRAŠEVEC 01/709-89-36 www.krasevec.kia.si NOVO MESTO: PSC STEPAN 07/393 36 80 www.pscstepan-nm.kia.si POLZELA: TRATNIK 03/700-11-90 www.tratnik.kia.si PTUJ: JERENKO 02/788-53-08 www.jerenko.kia.si

Črnomelj

ROGAŠKA SLATINA: ALKA 03/818-25-50 www.kia.si ŠENTJANŽ pri DRAVOGRADU: AC KOROŠKA 02/878-58-50 www.ackoroska.kia.si TREBNJE: PAN JAN 07/346-07-00 www.panjan.kia.si VELENJE: SKORNSEK 03/891-90-77 www.kia.si VELENJE: LIPNIK 03/8974-390 www.lipnik.kia.si VRHNIKA: SELIŠKAR 01/750-54-97 www.seliskar.kia.si ZAGORJE: KRŽIŠNIK 03/566-65-00 www.krzisnik.kia.si

www.kia.si/representatives


Kia Vizija - marec 2011  

Kiin e-mesečnik, kjer najdete veliko zanimivega o Kii in njenih aktualnih in prihajajočih modelih.