Page 1

CSALÁDI

A DUNÁNTÚL CSALÁDI MAGAZINJA

LAPOZÓ Szabó Zsófival

VI. ÉVF. 2. SZÁM

SZTÁRINTERJÚ

INGYENESEN ELVIHETŐ KIADVÁNY


ÁLLATKÓRHÁZ

280220

TIERKLINIK ÁLLATPATIKA KUTYAKOZMETIKA

Szombathely, Bartók Béla krt. 9/B

Tel.: 94/310-034 • www.allatkorhaz.com

KÖNYVKÖTŐ

vállalja szakdolgozat, könyv, újság bekötését, valamint oklevéltartó, vendégkönyv és étlaptartó készítését.

• Kasírozás • Dobozkészítés • Aranyozás • Vakdombornyomás

VÁRNAGY MIKLÓS Siófok, Szilfa u. 5. 06/20/9615-834, 84/352-761 mvarnagy@freemail.hu

2

Nap mint nap a mosolyokért!

Nincs nap fog nélkül... Azonnal terhelhető implantátumokkal

Egy új életérzés!

• Ajánlatunk alsó állcsontra teljes fogtalanság és fogínysorvadás esetén is! • Meglévő vagy új protézis biztos rögzítése minimális sebészeti beavatkozással, vágás nélkül. • Saját protézissel rögtön, új protézissel akár 48 óra alatt kész.

• 5 ÉV GARANCIA AZ IMPLANTÁTUMOKRA!

EZ EGY TARTÓS BERUHÁZÁS, AMELY LÉNYEGESEN JAVÍTJA AZ ÉLETMINŐSÉGET.

Dr. med. dent. Szőke Ádám

Tel.: +36 (83) 540-217 • E-mail: zahnialfa@live.de Praxis: 8380 Hévíz, Hévíz Pláza (Flavius Üzletház)


KOPOGTATÁS NÉLKÜL „Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám, de gondold jól meg. Szalmazsákomra fektetlek, porral sóhajt a zizegô szalma. A kancsóba friss vizet hozok be néked, cipôdet, mielôtt elmégy, letörlöm…. Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám, de gondold jól meg, bántana, ha azután sokáig elkerülnél.” Csaknem száz évvel ezelôtt így fogalmazott a szeretetrôl József Attila, akinek születése napján ünnepeljük a magyar költészet napját minden év áprilisában. A szeretet a húsvéti-pünkösdi ünnepkör örökérvényû üzenete is, hiszen éppúgy szól a hitrôl, az örömrôl, a földi élet szépségeirôl, mint az egymást gazdagabbá tévô kapcsolatokról. Az ország egyik legismertebb színésznô-mûsorvezetôje, Szabó Zsófi az anyaságban lelte meg a legmélyebb szeretet forrását, interjúnkban így vall: „mióta anya vagyok, a nap minden pillanatában szeretek”. Idén május 5-én ünnepeljük Anyák napját. Mindegy, hogy ki mennyi idôs, vagy hogy hol él a világban: ha megteheti, ezen a napon ölelje magához szorosan az édesanyját. Ôszintén, szeretettel. 

Szauder Rita

Impresszum Kiadja: Maraton Lapcsoport-Multivízió Kiadói Kft. Felelôs kiadó: Vida-Varga Andrea, Heffler György Megjelenik: Érd, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Siófok, Kaposvár városokban.

Ta r t a l o m SZERETET és belsô tûz

4. old.

ANYÁK napja

5. old.

„A NAP minden pillanatában szeretek” – Szabó Zsófi interjú 6-7. old. WELLNESS – fittnesz melléklet PILATESSEL az egészségért WELLNESS – élmény és kikapcsolódás

9. old.

12-13. old.

OTTHONI relaxálás

14. old.

A KERT luxusa

23. old.

SZEMÜNK védelme

26. old.

AZ ERÔS és egészséges lábakért

28. old.

GYERMEKVÁLLALÁS és karrier 30. old. PROGRAMAJÁNLÓ 11 városból

32-33. old.

Nyomdai munka: LAPCOM Zrt. Megjelenik ingyenesen

A LEGZÖLDEBB zöld

34. old.

Terjesztése: 2019. április a városok legforgalmasabb szolgáltatói és kereskedelmi helyein címpontos terjesztéssel.

KÖNYV- és filmajánló

35. old.

HIRDETÉSFELVÉTEL: Érd, Szabadság tér 12., Tel.: +36 23 520 117 Kaposvár, Fô u. 12. Tel.: +36 20 273 0316 Keszthely, Széchenyi u. 1-3., Tel.: +36 83 511 890 Nagykanizsa, Ady E. u. 12., Tel.: +36 20 350 4618

Siófok, Kele u. 5., Tel.: 06-84/317-922 Székesfehérvár, Szent I. tér 1., Tel.: +36 22 508 660 Szombathely, Széll Kálmán u. 40., Tel.: +36 94 511 254 Veszprém, Házgyári u 12., Tel.: +36 88 400 400 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 45-49., Tel.: +36 20 526 8003

3


SZERETET ÉS BELSŐ TŰZ A húsvéti, pünkösdi ünnepkör örökérvényű üzenete a mai ember számára

Idén későn ünnepeljük a húsvétot és a pünkösdöt is. Ennek oka, hogy húsvét napja mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra esik. És igaz ugyan, hogy májust hívjuk a pünkösd havának (másként ígéret havának vagy megújulás havának), a késői húsvét miatt azonban ebben az évben június 9-10-ére esik pünkösd ünnepe. Üzenete azonban nem változik: a szeretet, a belső tűz és a hit az, amelyből újra és újra erőt meríthet az emberiség.

PÜNKÖSD A NÉPSZOKÁSOKBAN A fennmaradt néphagyományok közül a pünkösdi CSALÁDI KÖR

királyság az egyik legismertebb. A pünkösdi királyt lovas versenyeken választották meg, és számos kisebb-nagyobb kiváltsággal járt egy kerek esztendőn keresztül. Innen származik a mondás, mely szerint rövid, mint a pünkösdi királyság.

4

A kora tavasztól a nyár elejéig tartó időszak keresztény ünnepei Jézus életéhez kapcsolódnak. A húsvét a negyven napos nagyböjttel kezdődik, ami minden korban az önmegtartóztatásra tanítja az emberiséget. Az ünnep maga pedig a feltámadás, a halál felett aratott győzelem, az emberiség megváltásának ünnepe, egyben az újjászületés, a tavasz eljövetelének ünnepe. A húsvéttól pünkösdig tartó, ötven napos időszakot húsvéti időnek is nevezik. A feltámadást követő negyvenedik nap a mennybemenetel ünnepe, tíz napra rá pedig, az ötvenedik napon (a pünkösd az Újszövetség görög nyelvén Pentekoszté, ami ötvenedik napot jelent) beteljesül Jézus ígérete, mely szerint nem hagy bennünket egyedül, itt volt velünk és elhozta az Atya szeretetét, csodáit az emberiségnek. Lelke Szentlélek formájában leszállt az égből és kiáradt a tanítványokra, akik egészen addig be voltak zárkózva és attól rettegtek, hogy Jézus sorsára jutnak. (A kiáradás a Szentlélek, az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének áradása.) Ezen a napon azonban kettős láng gyúlt az apostolok feje felett, jelképezve a Szentlélek tüzét, a belső tüzet és hévet, amely az emberekben is ott él és amiből bátorságot meríthetnek. Jézus feltámadt testben megjelent a tanítványoknak, azoknak is, akik kételkedtek benne. Megtartotta ígéretét, és azóta terjed az evangélium a világon, ezt a napot tartjuk az egyház születésnapjának is. A történetből több film készült, például a Pál apostol élete és a tavaly bemutatott Pál, Krisztus apostola című film, de a téma és a feldolgozás módja miatt egyik sem kimondottan családi mozi. A pünkösd kétnapos családi ünnep is, a lelki értékekről, a szeretetről, az örömről, az egymást gazdagító, örömteli kapcsolatokról szól.  Szauder Rita


ANYÁK NAPJA

BRÓDY JÁNOS DALSZÖVEGE KONCZ ZSUZSA ELŐADÁSÁBAN LETT ISMERT AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN:

AZ EGÉSZEN KIS APRÓSÁGOK IS MEGTANULHATJÁK ÁGH ISTVÁN VIRÁGOSAT ÁLMODTAM CÍMŰ KEDVES VERSÉT:

1. Mama, kérlek, meséld el nekem, Hogy milyen volt az élet nélkülem! Gondoltál rám, mikor azt tervezted el, Hogy mi lesz majd, ha nagy leszel?

Édesanyám, virágosat álmodtam, napraforgó virág voltam álmomban, édesanyám, te meg fényes nap voltál, napkeltétől napnyugtáig ragyogtál.

R. Hisz jól tudod, nem kértelek. Nem kértem tőled az életet. S még mielőtt majd egyszer meghalok, Még tudnom kell, miért vagyok. 3. Mama, kérlek, meséld el nekem, Hogy milyen volt az első szerelem! Érezted azt, amikor téged elhagyott, Milyen jó, hogy én még nem vagyok? 4. Mama, kérlek, azt mondd meg nekem, Akartad-e azt, hogy így legyen? Én azt hiszem, hogy véletlen csupán, Hogy éppen ő az én apám. R. Hisz jól tudod, nem kértelek. Nem kértem tőled az életet. S még mielőtt majd egyszer meghalok, Még tudnom kell, miért vagyok. 5. Mama, látod zavarban vagyok, Most megint egész másra gondolok. Lesz majd talán, igen, lesz majd valaki, És tőlem is ezt kérdezi. Mit mondjak én akkor neki? Mit mondjak én?

Május elsô vasárnapja idén 5-ére esik, ezen a napon ünnepeljük az édesanyákat. Nemcsak itthon, hanem szerte a világon ünnep, de nem mindenhol ilyenkor tartják. Egy anya élete végéig anya marad, függetlenül attól, hogy a gyermeke, gyermekei mennyi idôsek, éppen ezért ez a nap talán az egyik legszebb, legbensôségesebb. Ajánlunk néhányat a legkedveltebb versek közül, nem csak gyerekek számára.

MINDEN KOROSZTÁLYNAK, AKI NEM SZÉGYELLI KIMUTATNI AZ ÉRZELMEIT…: Weöres Sándor: Buba éneke Ó, ha cinke volnék, útra kelnék, hömpölygő sugárban énekelnék – minden este morzsára, buzára visszaszállnék anyám ablakára. Ó, ha szellő volnék, mindig fújnék, minden bő kabátba belebújnék – nyári éjen, fehér holdsütésben elcsitulnék jó anyám ölében. Ó, ha csillag volnék kerek égen, csorogna a földre sárga fényem – jaj, de onnan vissza sose járnék, anyám nélkül mindig sírdogálnék.

CSALÁDI KÖR

2. Mama, kérlek, meséld el nekem, Hogy hogyan kezdődött az életem? Véletlen volt, vagy gondoltál reám Azon az édes éjszakán?

AZ EGYIK LEGSZEBB ÜNNEP AZ ÉVBEN

5


„A nap minden pillanatában szeretek"

Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv

SZABÓ ZSÓFI EGY HEBRENCS, KICSIT HARSÁNY LÁNYNAK LÁTJA EGYKORI ÖNMAGÁT, AKI, MINT MONDJA, MÁRA A FÉRJÉNEK ÉS A KISFIÁNAK KÖSZÖNHETŐEN SZELÍDEBBÉ, NYUGODTABBÁ VÁLT. A MŰSORVEZETŐ-SZÍNÉSZNŐVEL AZ ANYASÁGRÓL, AZ ÉDESAPJÁTÓL KAPOTT ÉRTÉKEKRŐL ÉS A HIVATÁSÁRA FORDÍTOTT ÉNIDŐRŐL BESZÉLGETTÜNK NÉVJEGY

SZABÓ ZSÓFIA

MŰSORVEZETŐ-SZÍNÉSZNŐ - 1988. szeptember 22-én született Orosházán. - Az országos ismertséget 2009-ben a Jóban Rosszban sorozat hozta meg a számára. - Jelenleg az RTL Klub képernyőjén láthatják a nézők a Reggeliben és a Toplistában.

„Nagyon vártam az új kihívást." AZ ÉV ELEJE ÓTA A REGGELI EGYIK HÁZIGAZDÁJA VAGY, HOGY ÉRZED MAGAD EBBEN A VIDÁM, FELSZABADULT CSAPATBAN?

S Z TÁ R I N T E R J Ú

Nagyon vártam az új kihívást, csak egy dologtól tartottam, attól, hogy miként fogom bírni a kisgyermekem mellett a hajnali indulást. Valóban előfordul néha, hogy amikor Mendelnek kicsit nyűgösebb az éjszakája, a 4:20-as ébredés előtt egy-két órával alszom csak el. Ilyenkor nem egyszerű elmenni otthonról... De ma reggel például, amikor fél öt után kinyitottam a kocsi ajtaját, megláttam, hogy a férjem egy takarót tett az ülésre, hogy az ne legyen hideg, amikor beülök. Amilyen fárasztó éjszakám volt, annyira feldobta a reggelemet ez a kedves gesztus. Ezek az apróságok rögtön át tudják fordítani pozitívba a napomat... És számomra pontosan ilyen a Reggeli is! Fantasztikus, értékes vendégeink vannak, akikkel jó beszélgetni, és minden egyes adás után úgy érzem, hogy kaptam tőlük valami igazán fontosat. Emellett sokat nevetünk, tényleg felszabadult a hangulat, nagyon szeretem!

6


TE VEZETED A TOPLISTÁT, A CSATORNA SZERDA ESTI SZÓRAKOZTATÓ RIPORTMŰSORÁT IS. Ez szintén egy új és érdekes feladat, hiszen főműsoridős adásról van szó, a hosszát és a tartalmát tekintve egyaránt szakmai előrelépést jelent számomra. A témákhoz jobban illenek a véleményezőbb, hangsúlyosabb felkonfok, és a felvételek során érezhető, hogy mikor mit engedhetek meg magamnak. És pontosan ettől izgal„CSODAKÉNT mas az egész! Teljesen nekem való feladat, melyet a kön�ÉLJÜK MEG” nyedebb hangvétele miatt is Zsófi és a férje, Zsolt kapcsolata kisfiuk Szakmai előrelépés számára a Toplista (fotó: privát) igazán a magaménak érérkezésével még szorosabbá vált. VAN MOST NEKED ÉNIDŐD? hogy Mendel még zek. A Toplista és a Reggeli – Nagyon vágytunk már egy kisbabára – Nincs. Pedig foglalkozhatnék többet magamcsak egyéves, azért ideálisak számommeséli Zsófi. – Mendelt mindketten életünk mal... Gyakrabban kellene például sportolni, a friss majd keress meg ra, mert mellettük tudok főművének tartjuk, akire a legbüszkébbek levegőn lenni, de amikor igent mondtam az RTL tizennyolc év főállású anyuka lenni. Az vagyunk, akiről mindig, bármilyen helyzetben Klub felkérésére, tulajdonképpen úgy döntöttem: bármennyit tudunk beszélni, és akiért múlva, és kérdezd előbbi forgatása csak néminden nehézségen túl tudunk jutni. az énidőmet a hivatásomra cserélem. És egyetlen meg akkor, hogy hány órát vesz igénybe heEgyszerűen csodaként éljük meg a éjszakára sem szeretném egyedül hagyni a gyermenem nyüstölöm-e tente egyszer, az utóbbi után létezését és azt, hogy mi, így hárman, kemet, azt hiszem, mindössze nyolc olyan alkalom folyamatosan, hogy pedig már fél tízre otthon vaegy család lettünk. volt a Szenzációs Négyes élő show-i miatt, amikor legyen orvos vagy ügygyok, és az egész napot Mendellel tölthetem. HOGYAN VÁLTOZTATOTT A KARAKTEREDEN A KISFIAD? MILYENNEK LÁTOD A MENDEL SZÜLETÉSE ELŐTTI SZABÓ ZSÓFIT ÉS SZABÓ ZSÓFIT, AZ ÉDESANYÁT? Amikor elkezdtem a televíziózást, egy fiatal, mindig mosolygós, kicsit harsány, hebrencs lány voltam, legalábbis én ilyennek látom az akkori énemet. Aztán ez a kép finomodott egy kicsit, főleg azután, hogy megismertem a férjemet. Azt hiszem, szelídebb lettem... Amióta pedig anya vagyok, a nap minden pillanatában, 24 órában szeretek! Természetesen szeretem a férjemet, a családtagjaimat és a barátaimat is, de a gyermekem mindig jelen van a gondolataimban, állandó, soha nem szűnő szeretettel. Hiszen a pároddal adódhatnak néha viták, és az is megeshet, hogy a barátaiddal az időhiány miatt jó ideig nem tudtok találkozni, de az az erős és szoros kötődés a gyermeked és közted folyton ott lakozik a szívedben, a lelkedben! És szerintem emiatt sugárzik minden anyuka.

véd... (Nevet.) De hiszek abban, hogy ez nem így lesz! Azt gondolom, hogy bármilyen szakmát választ is magának, én támogatni fogom benne. Maximálisan elfogadnék tőle minden olyan érdeklődési kört, amiről tudom, hogy szívből szereti, és emiatt igazán boldoggá teszi!

egy kicsivel később értem haza. Nem mondom, hogy nem hiányzik néha egy könyv elolvasása vagy az, hogy végignézzek egy filmet, esetleg elmenjek egy jó masszázsra, de számomra nagyon fontos, hogy a kisfiam mellett legyek, és nincs az a program, ami miatt lemondanék erről, akár csak egyetlen kimenős nap kedvéért is! Csaba Orsolya

Zsófi és Zsolt 2016-ban kötötték össze az életüket (fotó: archív)

Édesanyja szívesen vigyáz az unokájára (fotó: privát)

Kisfiával, Mendellel teljes az élete (fotó: privát)

Szülei mindig támogatták (fotó: privát)

Sok mindent mondhatnék, de talán amit kiemelnék, az az, amit édesapám (Szabó Gyula színművész – a szerk.) képviselt. Ő mindig azt mondta: „Kislányom, mindegy, mivel foglalkozol, mindegy, milyen hivatást választasz, az a lényeg, hogy boldoggá tegyen, hogy mindennap szívesen csináld!” Most nyilván mondhatnám,

S Z TÁ R I N T E R J Ú

MIK A LEGFONTOSABB ELVEK, ÉRTÉKEK, AMIKET A SZÜLEIDTŐL KAPTÁL, ÉS TE IS MINDENKÉPPEN SZERETNÉL TOVÁBBADNI A GYERMEKEDNEK?

7


Dr. Nowinszky Tibor Bőrgyógyász, kozmetológus, venerológus szakorvos Keszthelyen és Tapolcán Keszthely, Bercsényi Miklós u. 65. Nyitva: hétköznap 8:00-18:00 óra Bejelentkezés, információ:

06 83/510-724 06 30/902-9169

MOSOLY 72 ÓRA ALATT...

Azonnal terhelhető svájci implantátummal

Csontpótlást nem igényel

www.euromedica.hu

ZÄHNE INNERHALB 72 STUNDEN mit sofort belastbaren ZAHN-IMPLANTATEN

Auch in wenig Knochen

Majoros Katalin

alternatív lélekgyógyász és tanító 20/800-9122 Lelkierő edzőterem, hogy Egyensúlyod stabil legyen! Új hullámok jönnek, változik a Föld, Ám Erőd megtart, ha a tudásod nő. Ismerd meg magad és a változásokat, Tartok róla előadást és kreatív programokat.

valtozofold.hu

Dr. Hetey Susanna

Fogorvosi magánrendelés - Zahnarztpraxis Telefonos elérhetőség - Terminenvergabe online oder per telefon: +36 20 327 1136 www.newsmile.hu

MoKKa House Panzió i Coffee & Panini Bar

Várjuk Önt Miskolcon! Konferenciaterem szállással: különleges adottságaink vannak tréningek, workshop-ok, csapatépítők, céges vacsorák, évzárók megrendezéséhez. Konferenciatermünk 25-30 fő befogadására alkalmas, amely egyéb rendezvények, születésnapok, névnapok, osztálytalálkozók helyszínéül is szolgálhat.

WELLNESS, FITNESZ

CsaPatéPítő tréningeK A Mokka House 2018-2019-ben épült, 2019. február 15-én került átadásra. Modern bútorokkal berendezett szálláshely, amely Miskolcon a város kapujában található. A Mokka House ideális kiindulópont fürdőzéshez, túrázáshoz, Miskolc és a város környéki programok megtekintéséhez. Miskolc-Tapolca és a Barlangfürdő pár percre fekszik szálláshelyünktől. A Mokka House-t szívből ajánljuk egyéni és csoportos turistáknak, üzleti utazóknak, hétvégi lazítást keresőknek, céges és baráti társaságoknak. Célunk, hogy vendégeink otthon érezzék magukat szálláshelyünkön. A Mokka House-ban 5 darab kétágyas teraszos és 1 darab háromágyas szoba található, melyekhez zárt parkoló is tartozik.

svédasztalos reggeli Miskolc, Pesti út 52.

Telefon: 06-30/620-7070, 06-30/928-6274, 06-46/432-433 E-mail: info@mokkahouse.hu Szállásfoglalás: foglalas@mokkahouse.hu

Web: www.mokkahouse.hu

8

A GYÓGYÍTÓ PIHENÉS OTTHONA, SZÓ SZERINT GYÓGYÍTJA ÖNT HÉVÍZEN A HOTEL AQUAMARINBAN

Foglalja le most 25% kedvezménnyel

„Nyári Ejtőzés” csomagunkat! Promóciós kód: CSL1904

4 nap / 3 éjszaka szállás • 2 fő részére • „B” épületi kétágyas szobában • félpanziós ellátással • gyógyvizes fürdőrészleg használata szabadtéri medencével, szaunával, ivókúttal, sószobával • fürdőköpeny használattal • személyenként negyedórás masszázzsal • ingyenes Wi-Fi használattal • parkolással 80 940 Ft / 2 fő / 3 éjszaka* * Az akció keretén belül a csomag 2019. május 1-ig foglalható 2019. 06. 01 – 09. 02. közötti időpontra. A kiajánlott ár a 25 % kedvezményt és az ÁFA-t tartalmazza, az IFA külön fizetendő (18 év felett: 515 Ft/fő/éj). Foglalási feltétel: a szállás árának 30%-át a foglalást követő 1 héten belül banki utalással teljesíti. Az akció további kedvezményekkel nem vonható össze. További csomagjaink iránt érdeklődjön elérhetőségünk bármelyikén!

8380 Hévíz, Honvéd u. 14. • +36 83 / 545 979 sales@hotelaquamarin.hu • www.hotelaquamarin.hu

168077

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy választ kaphass kérdéseidre!

SCHWEIZE QUALITÄT - SCHWEIZE TECHNOLOGIE


PILATESSEL AZ EGÉSZSÉGÉRT! Egy különleges módszer és edzésprogram, amely csaknem a gyógytornával egyenértékű

MELY IZMOKAT ERŐSÍTI? Az egész test izomzatát erősíthetjük vele, de kiemelten a hátizmokat - beleértve az emberek többségénél elhanyagolt mélyizmokat is, valamint ugyanilyen intenzíven a has- és a farizmokat. A Pilates-módszer lényege, hogy a test „erőközpontját” fejlessze, amihez a törzset tartó és stabilizáló izmok edzésére van szükség.

HÁT-, DERÉK- ÉS TÉRDPANASZOK ENYHÍTÉSE A törzset tartó izmok megerősítésével párhuzamosan enyhülhetnek a sok ülőmunka, rosszul berögzült mozgásfajták következtében kialakult derék-, hát-, térdfájdalmak. Mivel tökéletesen alkalmas bizonyos izomcsoportok

fejlesztésére, kiegészítő mozgásforma lehet élsportolók, táncosok számára a mélyizmok erősítésére vagy sérülések utáni rehabilitáció során.

ALAKFORMÁLÁS ÉS IZOMERŐSÍTÉS A Pilates-gyakorlatoktól erősebbek, feszesebbek, formásabbak lesznek az izmok, ami szabad szemmel is észrevehető. Bár alapvetően nem zsírégető hatású, mégiscsak testmozgás, így a túlsúlyt is csökkenti. Annyi bizonyos, hogy kitartó tornával a kényes testtájékokon, vagyis a has, a fenék és a comb területén látványos pozitív változás érhető el.

ISMERKEDJÜNK MEG A GYAKORLATOKKAL A Pilates gyakorlatoknak több mint 500 fajtája van, melyek kivitelezéséhez fejben is jelen kell lennünk, bizonyos fokú koncentrációra tehát szükség van közben. A jógához hasonlóan a gyakorlatokhoz tartozó légzést is meg kell tanulni, mert a felületes légzéssel vagy erőkifejtés közben a légzés visszatartásával megfeszülnek az izmok, ami akadályozza a gyakorlatok kivitelezését.  Szauder Rita

9

WELLNESS, FITNESZ

A PILATES-MÓDSZER NEM ÚJKELETŰ DOLOG, NÁLUNK MÉGIS ARÁNYLAG KEVESEN ISMERIK. A LEGNAGYOBB ÉRV, AMI MELLETTE SZÓL, HOGY RÖVID IDŐ ALATT MEGERŐSÍTI TESTÜNK KÖZÉPPONTJÁT, NÖVELI A GERINC RUGALMASSÁGÁT, HATÉKONYAN ERŐSÍTI ÉS FORMÁLJA AZ IZMOKAT, UGYANAKKOR SOK MOZGÁSSZERVI PANASZ IS MÉRSÉKELHETŐ, VAGY AKÁR MEGSZÜNTETHETŐ ÁLTALA.

Amit a Pilatesről még fontos tudni az az, hogy a gyakorlatok rendkívül sokfélék és a nehézségi szintjük is különböző. Fontos az alapgyakorlatok megtanulása, mert ezekre épülnek a nehezebb, középhaladó és haladó szintű gyakorlatok, emellett igényel bizonyos fokú testtudatosságot – ami idővel egyre magasabb szintre fejleszthető.


281130

KIHAGYHATATLAN AJÁNLAT

hétköznapokon már 9.900 Ft/fő/éj-től félpanziós ellátással és korlátlan wellness használattal várjuk Önöket!

llodánál, és

Foglaljon közvetlenül a szá

ZMÉNYT 5% KEDVE baárainkból!

adunk szo nlatainkat! Keresse „MAI AKCIÓ”-s ajá

4=3 A SOPRONI HOTEL LÖVÉRBEN

min. 2 éjszaka szállás bővített félpanziós ellátással, a szálloda wellness-szigetének használata, vezetett túrák, ingyenes parkolás, ingyenes Wi-Fi

min. 4 éjszaka szállás bővített félpanzióval, a szálloda wellness-szigeténekhasználata, vezetett túrák, ingyenes parkolás, ingyenes Wi-Fi parkolás, ingyenes Wi-Fi

Kétágyas szoba 2 fő részére: 29.400,- Ft / éjszaka ártól

Kétágyas szoba 2 fő részére: 19.500,- Ft / 2 fő / éjszaka ártól

2019. június 07 – 10. között

A kedvezményes jegyek szállóvendégeink részére a Hotel Lövér recepcióján megvásárolhatók.

Részletes ajánlatainkat keresse weblapunkon. Az árak az idegenforgalmi adót nem tartalmazzák. Az ajánlat más kedvezményekkel nem összevonható.

Tel: 06 99 888 400 | info@hotellover.hu | WWW.HOTELLOVER.HU 10

- telepítése - javítása - karbantartása - autóklíma javítás www.precizklima.hu

FUVAROZÁS, KÖLTÖZTETÉS bel- és külföldre egyaránt. NON-STOP korrekt áron! www.kktransz.hu

JÁTSSZANAK A FAMILYPARKBAN, PIHENJENEK A LÖVÉRBEN!

A szálloda ajándéka 50 % kedvezmény a Familypark belépő árából 3-12 éves gyermekek részére.

281057

WELLNESS, FITNESZ

KLÍMA KÉSZÜLÉKEK

PÜNKÖSDI HÉTVÉGE A LÖVÉRBEN

KK Trans - Klíma Kft. 06-20/403-3108


Pünkösdi wellness-hétvége HOTEL LIDO VONYARCVASHEGY 4 nap/3 éj, június 7-10.: 40.000 Ft/fő NYUGDÍJASOKNAK: 35.000 Ft/fő

PÜNKÖSDI PIHENÉS BÜKFÜRDŐN

Gyermekkedvezmény: 4 éves korig ingyen!

a Hunguest Hotel Répce és Répce Goldban Pünkösd – kétágyas szobában Hunguest Hotel Répce: Hunguest Hotel Répce Gold:

4-14 éves korig 50% kedvezmény!

2019. 06. 07–11. között 3 éjszaka

Péntek: érkezés 14 órától, üdvözlőital, 18 órakor svédasztalos vacsora. Szombat: svédasztalos reggeli, 13 órakor Balaton-parti mellharmonikás piknik lovas kocsikázással, 18 órakor svédasztalos vacsora élőzenével. Vasárnap: svédasztalos reggeli, 18 órakor élőzenével, borkóstolóval, korlátlan borfogyasztással egybekötött fatányéros vacsora. Hétfő: svédasztalos reggeli, hazautazás sok kellemes élménnyel.

52.200 Ft-tól/fő/3 éj 74.700 Ft-tól/fő/3 éj

Szobaár tartalom: 3 éj szállás félpanziós ellátással (reggeli és vacsora büfé asztalról), 3 napi belépő a Bükfürdő Therme & Spa Gyógy- Élményfürdőbe és strandra, ünnepi programok: kerti parti, operett est, …

Az ár tartalmazza: wellnessrészleg korlátlan használatát (uszoda, szauna, jakuzzi, konditerem, pingpongterem) nyitvatartási időn belül, étkezések, programok. Szép-kártyát, Erzsébet utalványt elfogadunk.

kétágyas szobában

2019. 07. 04–07. 3 éjszaka

Hunguest Hotel Répce Gold: Hunguest Hotel Répce:

69.800 Ft /fő/3 éj 55.400 Ft /fő/3 éj

280143

Hosszú hétvége lovagi tornával, középkori lakomával, …

Szobák korlátozott számban állnak rendelkezésre Széchenyi Pihenő kártyát elfogadunk

Vonyarcvashegy, Arany J. u. 9.

Tel.: 06-83-348-036 , 06-30-9470-649 • www.hotellido.hu

www.hotellidobalaton.hu • E-mail: hotellidovonyarcvashegy@t-online.hu

WELLNESS, FITNESZ

Szobafoglalás: hotelrepcegold@hunguesthotels.com hotelrepce@hunguesthotels.com Tel.: +36 94 358-058, 558-505

11


Wellness

ÉLMÉNY ÉS KIKAPCSOLÓDÁS SZAUNÁZÁS, FÜRDŐZÉS SZÉKESFEHÉRVÁR BELVÁROSÁBAN.

WELLNESS, FITNESZ

CSALÁDI FÜRDŐZÉS ÉS GYÓGYVÍZ KEHIDÁN

12

Bár már közel 10 éve, hogy újranyitott az egyébként 115 éves Árpád Fürdő, még bizonyára vannak, akik nem próbálták ki az intézmény szolgáltatásait. Egy olyan épületről van szó, ami önmagában is vizuális élményt nyújt, az már csak ráadás, hogy wellnessezni is tudunk, és nem akárhogy. Kérdésünkre, hogy mitől ilyen népszerű a hely, Zsiga Edward a létesítmény vezetője a következőket válaszolta: Ez egy viszonylag kis fürdő, aminek az az előnye, hogy családias légkör alakult ki nagyon sok törzsvendéggel.

Nagy figyelmet fordítunk a tisztaságra, karbantartásra, és miénk Dunántúl egyik legnagyobb szaunája. Képzett szaunamesterekkel dolgozunk, és este 10-ig vagyunk nyitva, természetesen ünnepnapokon, így húsvétkor is. A szaunázás már Magyarországon is egyre népszerűbb, napról napra többen gondolják úgy, hogy fontos egészségük megőrzése, és ebben segít a 90 Celsius fok. Székesfehérvár sokat fejlődött az utóbbi években ipari és turisztikai vonatkozásban is, s ez utóbbihoz kicsit mi is hozzájárulunk.

A kehidai gyógyvíz a hazai gyógyfürdők között kimagasló kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésű gyógyvíz. Összetétele nem tartalmaz radont, emiatt szinte korlátozás nélkül használható. A Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő 2400 m² vízfelülettel, mediterrán belső terekkel, 13 medencével, 94 méteres óriáscsúszdával, kinti kamikaze csúszdákkal, szabadtéri 3436 fokos meleg vizes- és gyógymedencékkel, pezsgőszigettel, sodrómedencével, gyermekpancsolóval, pool bárral és még sok egyéb csábító élményelemmel várja a fürdőzni vágyókat.

Szabadtéren egy gyógyvizes ülőmedence és egy úszómedence, a fedett élményfürdőben egy súlyfürdős, nyakzuhanyos gyógymedence és egy 36-38 fokos ülőmedence biztosítja a vendégek nyugodt kikapcsolódását. A gyógyvizes medencék környezetében nyugalmas, kizárólag felnőttek részére kialakított pihenőterek, csendszoba és ivókút található. A fedett, mediterrán hangulatú háromszintes élményfürdő garantált élmény a család minden tagjának télen-nyáron egyaránt. Az élményfürdő igazi szenzációja a 94 méter hosszú beltéri csúszda fény- és hangeffektekkel.


HUNGUEST HOTEL RÉPCE ÉS RÉPCE GOLD

PIKNIK WELLNESS HOTEL ÉS ÉTTEREM SIÓFOK

Amikor Sopron és környéke felébred a téli álomból, a tavasz első fuvallatára sorra nyitnak ki a legnépszerűbb kirándulási célpontok, kezdődnek a művészeti-kulturális fesztiválok, benépesül az erdő és a Fertő-tó. Nyit a Familypark, indulnak a hajók a tavon, egyre több bob hasítja a domboldalt, sőt a kalandpark kapuja is kitárul. A Hotel Lövérben az aktív pihenés kedvelőit erdei séták és túrák végeláthatatlan sora várja, a wellness szerelmeseit kényeztető arc- és testkezelések hozzák formába, az egészségtudatosak pedig léböjt és diétás ajánlatok segítségével szabadulhatnak meg

feleslegeiktől. A szeniorok a népszerű 5 éjszakás csomagajánlatot kihasználva mindent megtehetnek egészségük, és jóllétük érdekében a klimatikus gyógylevegőn. A természetben eltöltött órák után kellemesen ellazít a szállodai jacuzzi és a forró szauna, de jut idő társasjátékozni, kártyázni vagy sakkozni is a kényelmes lobby vendégmarasztaló hangulatában. Szabad egy pohár jóféle soproni bor vagy sör, jöhet a kedvenc koktél, majd a vacsora, amely bőséges választékával és házias ízeivel a nap csúcspontja.

A Hunguest Hotel Répce és Répce Gold a gyógyvizéről híres Bükfürdőn, csendes, nyugodt környezetben, árnyas lombú fákkal körülvett területen fekszik. Bük óriási gazdagságra lelt, amikor határában meleg vizet találtak. 1965-ben gyógyvízzé minősítették az egyedi összetételű, több mint 15.000 mg/l ásványianyag-tartalmú termálvizet. A Bükfürdő Thermal & Spa igazi paradicsom a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyók számára. A 14 hektáros, árnyas fákkal borított parkban fekvő fürdőkomplexum 34 medencével, több mint ötezer négyzetméter vízfelülettel, gyógy-, strand- és élményfürdővel, mo-

dern szaunavilággal és wellness centrummal, elismert gyógyászati részleggel áll a vendégek rendelkezésére. A 34 medencével rendelkező Bükfürdő Health & Spa-t, és a Fizioterápiás Intézetet a szállodákból egy fűthető folyosón keresztül érhetik el a hotel vendégek. Nyugodt pihenés, a gyermekes családokat élmény- és gyermekmedencék, játszótér, beltéri és kültéri csúszdák, színes játékokkal felszerelt játszószoba, önfeledt játék és szórakozás várja, az aktív kikapcsolódást kedvelők sportpályák, úszómedencék és vidám szórakoztató programok közül választhatnak.

A Piknik Wellness Hotel és Étterem Siófokon meghitt, családias környezetben várja vendégeit. A Balatontól körülbelül 3,5 km távolságra fekvő wellness szálloda 46 otthonosan berendezett szobával és 12 apartmanházzal, zárt parkolóval, saját étteremmel és wellness komplexummal rendelkezik. A wellness részlegben élménymedence (rengeteg élményelemmel), gyerekmedence, jacuzzi, 5 féle szauna, többféle masszázs várja a pihenni vágyókat. A wellness hotel rendezett udvarán egy feszített víztükrű úszómedence, egy játszótér, és

egy grillezésre, kerti partik megtartására alkalmas fedett épület szolgálja a kültéri kikapcsolódást, de emellett számos sportolási és szórakozási, wellness lehetőséget is kínálnak Önöknek! A Piknik Wellness Hotel várja Önt, ha párjával egy wellness kényeztetésben és kiváló étkekben gazdag pihenésre vágyik; kisgyermekes szülőként baba- és gyermekbarát megoldásokat keres; családi vagy céges rendezvényének keres otthont, profi személyzetet; családdal vagy nagyobb társasággal egy tágas apartmanban önellátó nyaralás a célja; nyugdíjasként nyugodt körülményeket, figyelmes személyzetet és korrekt árakat szeretne.

WELLNESS, FITNESZ

TAVASZI ZSONGÁS SOPRONBAN

13


Otthoni RELAXÁLÁS

Nyárváró tippek a kényelmes, nyugodt, harmonikus környezethez

WELLNESS, FITNESZ

Praktikus és könnyen megvalósítható lakberendezési ötletekkel a közelgő nyár hangulatához igazíthatjuk otthonunkat. Érdemes ilyenkor szabadon engedni a fantáziát, és aki kedvet érez hozzá, a lakás minden helyiségében kipróbálhatja az alábbi, pénztárcakímélő megoldásokat.

NÖVÉNYEK A DZSUNGELBEN

LAKÁSTEXTILEK KORALLSZÍNBEN

Tisztítják és felfrissítik a lakás levegőjét, már a megjelenésükkel is sokat segítenek a harmonikus környezet kialakításában a szobanövények: a pálmák és az orchideák például tökéletes kiegészítői a hazánkban is az idei év nagy lakberendezési trendjének ígérkező dzsungel őrületnek. Néhány nagy mintájú díszpárnával kiegészítve máris megváltozott, nyárias hangulatú nappalit vagy hálót kapunk. A növényekkel a fürdőszobát is otthonossá tehetjük, az igazi pihentető, a wellness élményét adó kellékek pedig – dekoratív kavicsok és kövek, tengeri kagylók, igazi vagy fény hiányában műanyag dísznövények – valójában soha nem mennek ki a divatból.

Aki újdonságra vágyik, az bátran kipróbálhatja az idei év trendszínét, a living coralt, amely egy izgalmas, a nyári hangulathoz tökéletesen illő, energikus, ám mégsem hivalkodó szín. Egy-egy textília mintájában, például asztalterítőn vagy ágytakarón is visszaköszönhet, és a korallról egyébként is a nyár és a tengerparti pihenés jut eszünkbe.

KÉPEK, POSZTEREK A falakon lévő képek folyamatosan hatást gyakorolnak ránk, ezért érdemes időnként szemügyre venni őket: vajon mi az, amiért szeretjük, vagy ellenkezőleg: unjuk már a látványát. Ha megérett a cserére, akkor válasszunk a helyére olyat, amire esetleg már hosszabb ideje vágyunk. Ez lehet kinagyított családi fénykép, vintage stílusú kép, tengerparti vagy hegyet ábrázoló fotó – olyasmi, aminek a látványa pozitívan hat az érzékeinkre.

14

HŰSÖLÉS ÉS PIHENTETŐ ALVÁS Az alvás akkor a legpihentetőbb, ha a hőmérséklet és a fényviszonyok is ideálisak. Ne hagyjuk, hogy a tűző nap túlságosan felmelegítse a lakás levegőjét, gondoskodjunk időben a megfelelő árnyékolásról - akár egy új sötétítő függöny beszerzésével, akár az évek óta tervezett klímaberendezés beszereltetésével még a kánikula beköszönte előtt.  Szauder R.


KECSKÉS AUTÓSZERVIZ

AZ ELEMEK UV ÁLLÓAK, CSÓNAKOK ALJÁRA, PADOZATKÉNT IS ALKALMAZHATÓ. - Teniszháló-tartó oszlopok* Oszlopok mechanikával - Oszloptartozékok* Hálóemelők

NORAXIS KFT.

Tel.: 23/430-467; mobil: +36-30/9606-936, noraxis@t-online.hu

PALATETŐK FELÚJÍTÁSA ACÉL vagy ALUMÍNIUM CSEREPES LEMEZZEL Ha körül nézünk a falvak és városok háza táján, sok helyen találkozunk palatetős épületekkel. A palatetők 40-50-éve biztosították a házak tetőfedését, de sajnos mára elöregedtek, áteresztik a vizet, a lapok törnek, egy nagyobb szélvihartól felszakadoznak a tetőlapok, és beázások keletkeznek. Egy komolyabb vihartól meg akár az egész tetőszerkezet megrongálódhat. Egy pillanat alatt a családi házunk védelmet nyújtó tető nélkül maradhat. Az acél vagy alumínium cserepes lemezekkel könnyen és gyorsan felújíthatjuk tetőnket, vagy új épületekre is választhatjuk. Nagyon könnyűek, színük természetes megjelenést biztosítanak, formagazdagok, bevonatuk fényes vagy matt megjelenést biztosítanak. Gyakran feltett kérdés, hogy nem fog zörögni a tető? Mivel csavarokkal szorosan le vannak rögzítve a lemezek a faszerkezetre, ezért a szél nem tudja megremegtetni őket, ami a zörgést adná. Beépítéskor fent maradjon vagy leszedjük a palafedést? Azt javasoljuk, hogy mindenképpen szedjék le, egy veszélyes anyag ne mérgezze a családot a későbbiekben. Kerüljük el az újabb bosszúságokat, csak megfelelő szakértelemmel, megbízhatósággal, garanciával rendelkező anyagot és kivitelezőt válas�szunk a munkák elvégzéséhez.

280037

UtóLAgos FALszIgeteLÉs gyoRsAn És HAtÉkonyAn!

264402

Akció ideje megjelenéstől február 28-ig ill. a készlet erejéig.

Szemmel látható felázás, omló vakolat, lepergő festékrétegek, faltól elváló kőpor, ütögetésre kongó, huppogó hang, jellegzetes dohos szag, festék- vagy vakolatomlás, rohadó parketta, penész.

Ezek a hibák az egészségét és a pénztárcáját is károsítják! Falszig Tősérbau Kft.

Ingyenes ÁLLAPotFeLmÉRÉsRe, Hívjon most egy

ön csAk nyeRHet veLe!

falszigkft@gmail.com

Katyi Tamás • 06-30/470-3882 www.utolagos-falszigeteles.hu

Palatető felújítás acél vagy alumínium Korszerű tető PUR-PIR szigeteléssel, cserepes lemezzel! és acéllemezzel! Kérje ingyenes árajánlatunkat!

Szakértelem, minőség, garancia! Kérje ingyenes árajánlatunkat! 280662

- esetleges meghibásodás esetén a 333*333*20 mm méretű lapok könnyen kicserélhetők; - nem porzik; - rendkívül strapabíró, csak mechanikus sérülés fordulhat elő; - élettartama (magyarországi klíma alapján) szabadban 10-12 év, csarnokban +2-3 év; - semmilyen karbantartást nem igényel (nem kell locsolni, hengerelni, játék után lehúzni; - rendkívül rugalmas, kíméli az ízületeket; - amikor vizes, akkor csúszik, de rácsszerkezete miatt rendkívül hamar szárad, a pályán a víz soha nem áll meg; - elektromos feltöltődés ellen érdemes kerítéshez földelni.

TÍPUSFÜGGETLEN AUTÓSZERVIZ, AUTÓMOSÁS TÉLIRŐL NYÁRIRA GUMISZERELÉS KIPUFOGÓ ÉS KEDVEZŐ ÁRON! VONÓHOROG SZERELÉS ÜREGES ALVÁZVÉDELEM Építőanyag telephelyünk: Viszonteladókat is kiszolgálunk! TAVASZI KARBANTARTÁS! Zalaegerszeg,Teskándi u. 1. Építőanyag telephelyünk: TÉLI SÓMOSÁST VÁLLALUNK! Telefon: 92/511-747 06-30/476-1003 Zalaegerszeg,Teskándi u. 1. 8900 Zalaegerszeg, Orsolya tér 10. Telephelyünkön a rakodás biztosított! Telefon: 92/511-747 06-30/476-1003 Akció ideje megjelenéstőlajúnius 30-ig, ill. a készlet erejéig. 92/511-562, Mobil: +36-20/368-50-06 Telephelyünkön rakodás biztosított!

Raklapos, hálós KŐ, KAVICS, tûzifa kedvezõ HOMOK áron készletrõl ÉRTÉKESÍTÉSE kapható!

281123

A műanyag pálya anyaga rugalmas polietilén, 2% UV-stabilizátorral.

204414

MŰANYAG TENISZPÁLYÁK

8900 Zalaegerszeg, Virágzó mező u. 2/b. www.archimetal.hu • archimet@t-online.hu Telefon: 06-30/500-4983

15


KIKAPCSOLÓDÁS

Ne halogassuk, tervezzük meg utazásunkat időben! Mondhatnánk, hogy még csak áprilisnál tart a naptár, hol van még a nyár, s ráérünk az utazástervezéssel. Holott jó, ha észben tartjuk, nem csak a kedvező ajánlatokat érdemes már ilyenkor feltérképezni, de a már konkrét terveket sem árt pontosítani.

Kevesen tudják, főleg, akik még tapasztalatlanok ezen a téren, de a legtöbb utazási iroda tavas�szal már kecsegtető, akciós utakkal kínálja meg a nyaralni vágyókat. Így amennyiben hosszabb nyári pihenést tervezünk, érdemes átböngésznünk az irodák ajánlatait, bármikor bukkanhatunk egyszeri és pénztárca barát ajánlatra. Ha pedig már tudjuk, hogy mikor, hova és persze kivel utazunk, akkor se dőljünk hátra, vegyük sorra az indulás előtti teendőket, nehogy valami kimaradjon az elintézendő dolgok listájáról. Ha van háziállatunk, gondoskodjunk időben elhelyezésükről, de építsünk be egy B tervet, biztos, ami biztos alapon.

16

Jó, ha a biztonságról sem feledkezünk meg: beszéljük meg egy rokonnal, közelebbi baráttal, hogy amíg távol vagyunk, időnként ellenőrizze le otthonunkban, hogy minden rendben van-e. Ha egzotikus országba utazunk, tájékozódjunk jó előre a betartandó óvintézkedésekről, és oltassuk be magunkat mielőbb a kötelező védőoltásokkal. Nem érdemes az utolsó pillanatokra hanyagolni. S mielőtt csak az utazást magát tartanánk szem előtt, gondoljunk arra is, hogy az indulás helyszínére miként jutunk el, van-e lehetőség biztonságban otthagyni gépkocsinkat, s amennyiben, nem, úgy kérjünk meg egy ismerőst, hogy segít-

sen az odajutásban és a hazaérkezést is tervezzük meg. Ha pedig egy munkanap másnapján indulunk útnak, igyekezzünk ne az utolsó napra hagyni a nagyobb munkákat, hiszen kinek van energiája egy kimerítő feladat után logikusan és ész szerűen gondolkozni? Ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, talán kissé könnyebbé és átláthatóbbá tehetjük az utazás körüli teendőket, így biztosíthatjuk, hogy ne káosszal induljon a pihenés időszaka. Így legközelebb is felszabadultan és örömmel készülhetünk az élménygyűjtésre.  Sárvári Viktória


A TIT EGYESÜLET AZ ALÁBBI KÉPZÉSEKET INDÍTJA

VÁNDOR VIGADÓ Zalaegerszeg 1995 óta

Esküvői és céges rendezvények, valamint családi összejövetelek lebonyolítását 130 fő-ig vállaljuk. Kültéri szertartás (székek, kihangosítás) ingyenes

Telefon: 30/271-69-17 info@vandorvigado.hu www.vandorvigado.hu

169092

érd: 06 70/55 16 196 telephely Pakod

Építő- És anyagmozgató gÉp kezelője E-000803/2014/A001 kisteljesítmÉnyűkazánfűtő E-000803/2014/A007 gÉpkezelő hatósági vizsga tűzvÉdelmi szakvizsga munkavÉdelmi kÉpviselők továbbkÉpzÉse Jelentkezés és regisztráció: TIT Egyesület Tel./Fax: 92/510-159, Mobil: 30/588-1069, 30/477-6070, E-mail: titzala@t-online.hu, Honlap: www.titzala.hu Nyilvántartási szám: E-000803/2014

280074

40 km-ig ingyenes kiszállítással!

169020

erdei m3-ben

281129

tűzifa eladó

EUTR AA5880933

KályhaKész

Zalaegerszeg, Tüttőssy u. 20. info@edensuti.hu

Rendezvényekre, lakodalmakra, családi összejövetelekre egyedi megrendeléseket is teljesítünk!

+36 (92) 346 197

281132

Házias jellegű sütemények, pogácsák.

281117

KÁVÉGÉP SZAKÜZLET +36 30 358-6675, www.kavesam.hu 8900 Zalaegerszeg, Rákóczi út 10-22.

17


Hosszas előkészítő munka után megindulhatott a kivitelezés

Modern, nemzetközi versenyeknek is otthont adó tanuszoda épül Zalaegerszeg szívében

Munkagépek és szakemberek hada látott munkához az elmúlt hetekben az egykori Városi Strand területén: hosszas előkészítő munka után ugyanis végre elkezdődhetett az új, modern, 21. századnak megfelelő és nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas tanuszoda megépítése, mintegy 9,5 milliárd fontos beruházással, a Modern Városok Program keretén belül. Az alapkövet március közepén helyezték el ünnepélyes keretek között. A részletekről Balaicz Zoltán polgármester számolt be lapunknak.

A 2014-2019-es önkormányzati ciklus egyik legfontosabb beruházásáról van szó, monumentalitását és az uszodának a város életében betöltött szerepét tekintve. -Valóban, hiszen a fedett uszoda már 1969 óta része a zalaegerszegiek életének – emlékeztetett a polgármester -, akkor még kádfürdőkkel ellátva, tisztasági fürdőként is üzemelt. Később több belső átalakításon is átesett, 1993-1995 között pedig az épület is megújult, de a 25x12 méteres, 5 pályás beltéri medence mérete nem változott. A városi strand története még messzebb nyúlik vissza, hiszen már 1949-ben tervbe vették a kialakítását, s 1954-ben határoztak a konkrét helyszínről. Végül 1956-ban nyílt meg az akkor 24 ezer lakosú városra méretezve egy 50×20 méteres úszómedencével, valamint egy

18

gyermekmedencével, ami a kor elvárásainak tökéletesen megfelelt. Csakhogy időközben a város lakossága 60 ezresre duzzadt és jelentősen változtak a követelmények is – hangsúlyozta Balaicz Zoltán -, illetve megjelentek a konkurenciák is, mint a Gébárti tóstrand, a termálfürdő és az AquaCity. Ezekkel az egykori Városi Strand már nem tudta felvenni a versenyt, főleg az évtizedek alatt bekövetkezett állagromlás miatt. Végül 2011-ben úgy döntött az akkori vezetés, hogy modernizálás helyett bezárják a strandot, holott a környékbeli lakosság, a kisgyermekes szülők, és a nehezebb élethelyzetű családok

számára fontos kikapcsolódási lehetőséget jelentett. A lépés komoly reakciókat váltott ki, különösen azon generációk körében, akik érzelmileg is kötődtek a létesítményhez. – fogalmazott a polgármester, majd hozzá tette: - Amikor 2014 nyarán polgármesterjelölt lettem, érezve és megértve a stranddal kapcsolatos helyzetet, Gecse Péter és Bali Zoltán kollégáimmal sajtótájékoztatón jelentettük be: azon fogunk dolgozni, hogy újranyissuk a létesítményt. Miután 2014 októberében 64 százalékos többséggel szülővárosom polgármesterének választottak, a cél bekerült a ciklusra vonatkozó cselekvési tervbe is. Ekkor még csak arra gondoltunk, hogy egy


kisebb beruházással újra kinyit a városi strand, oly módon, hogy az első évben felújítjuk a gyermekmedencét, a következő évben pedig a nagymedencét. Az uszoda felújítása és bővítése nem szerepelt a tervben. Az eredeti elképzelésnek megfelelően 2015 nyarára meg is újult a gyermekmedence, ami újra látogathatóvá vált a sportpályákkal együtt. Már elkezdtük a tervezgetést, hogy miként lehet majd saját forrásból valahogy felújítani 2016-ban a nagymedencét is, amikor közbejött a Modern Városok Program. Zalaegerszeg polgármestereként 2015-ben írtam alá Orbán Viktor miniszterelnökkel a városunkra vonatkozó Modern Városok Program szerződést, amely lehetőséget adott arra, hogy az eredeti, szerény elképzelések helyett egy sokkal nagyobb beruházásról is álmodjunk, ami tartalmazza egy új nagy fedett uszoda, egy új tanuszoda és egy teljesen megújult városi strand kialakítását. Több, mint három évet vett igénybe az előkészítés, a tervezés, az engedélyek megszerzése, a három, egyenként négy hónapos Európai Uniós közbeszerzés lefolytatása, míg végül az elmúlt hetekben végre letehettük az új tanuszoda alapkövét. A beruházás keretében a jelenlegi épület mellett egy új fedett uszoda épül, benne 50 méteres, 10 pályás medencével, 270 fős lelátóval. Az épület magasföldszintes kialakítású lesz. Ennek megfelelően három használati szintről beszélhetünk, a nagyrészt gépészeti funkciójú pinceszintről, a vegyes funkciójú medenceszintről és a közönségforgalmi lelátószintről. Komoly szerepet ad az újonnan megépülő uszodának a tény, hogy azt a Nemzetközi Úszó-

szövetség (FINA) által meghatározott szigorú előírások szerint tervezték, így tökéletesen alkalmas lesz majd nemzetközi úszóversenyek megrendezésére is. A munkálatok során a szakemberek a jelenlegi uszodát modern tanuszodává alakítják át, hogy minden zalaegerszegi gyermek megtanulhasson úszni, ez az elképzelés igazodik a város ilyen irányú tervezett programjához is. Balaicz Zoltán felhívta rá a figyelmet, a megújuló, modern komplexum olyan paraméterekkel és szolgáltatásokkal rendelkezik majd, melyek képesek lesznek megfelelni minden elvárásnak: üzlethelyiségek foglalnak benne helyet,

szauna részleget építenek ki, illetve a kültéri strand rész is felfrissülve várja majd a családokat a megújult medencékkel, vizes játszóterekkel. A megfelelő parkolási helyzetről új személygépkocsi és autóbusz parkoló gondoskodik majd, s a meglévő, elavult hideg vizes kút felszámolását követően, új, 250 méter mély hideg vizes kutat fúrnak. Továbbá fúrnak egy új, 1100 méter mély forró vizes termál kutat. A beruházás során nem csupán külsőségeiben, de technikájában is korszerűsödik a gépészet, valamint modernizálják a sportpályákat és a zöldterületeket. Az új medencék összesített vízfelülete 1852 m2-nyi úszásra szolgáló területet jelent, amely magában foglal: egy 407 m2-es kültéri medencét, egy 175 m2-es melegvizes tanmedencét, egy 10 m2-es merülőmedencét, valamint egy 1260 m2-es versenymedencét. A kivitelezés három ütemben zajlik – hangsúlyozta a polgármester. Az első ütemben elbontják a meglévő kültéri medencét, és helyére megépítik az újat a hozzátartozó burkolatokkal együtt, valamint kialakítják a gépészeti tereket közel 500 m2-nyi területen. A beruházás második szakaszában megvalósul a meglévő uszodaépület elbontása és az új, nemzetközi színvonalú létesítmény megépítése. A munkálatok idején az új kültéri medence működését ideiglenes sátorfedés és konténeröltözők biztosítják majd, hogy a klub és a szülők kérésére egy napig se maradjon úszási lehetőség nélkül a város. A projekt utolsó fázisában felújítják a 360 m2-es strandépületet. A projekt teljes egészében 2022-re fejeződhet be – mondta el végezetül Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

19


HAMAROSAN INDUL A NYÁRI SZÜNET! HOL TÁBOROZZON A GYEREK? A gyerekek leggyakrabban visszatérő vágya, a szülőknek pedig rémálma. Vajon mi lehet az? Általában a nyári szünidő. Hiszen míg a gyerekeknek – főleg az iskolás korúaknak – a felszabadultságot jelenti, addig az édesanyáknak, édesapáknak a dilemmát, hogy miként osszák be saját idejüket a szabadon hagyott 2,5 hónapra.

20

a különbségek a gyerekek életkora között, az a későbbiekben még okozhat kellemetlenséget. Nagyon fontos, hogy kérjük ki a gyerek véleményét is. Elvégre nem valószínű, hogy jól érezné magát egy festőtáborban, miközben ő a hétköznapokban az úszással tölti legszívesebben az idejét. Ne feledkezzünk el a gyerekek számára biztosított mindennapi étkezésről sem kérdezni, a későbbi félreértések elkerülése okán. Sárvári Viktória 354168-TI

2016 - Origami bikinik!

Megérkeztek a 2019-es bikinik! Zalaegerszeg, Kossuth u. 42.

(Rendőrséggelbe szemben) Szerezd 06 30 696-5864 Nyitva tartás: mielőbb a sajátod! h.-p.: 9.00-18.00, szo.: 9.00-13.00

Zalaegerszeg, Kossuth u. 42. (Rendőrséggel szemben) Tel.: 06 30 696-5864 Nyitva tartás: h.-p.: 9.00-18.00, szo.: 9.00-13.00

282138

Akik rugalmas munkabeosztással rendelkeznek, esetleg háztartásbeliek, valószínűleg gyakorlatban könnyebben oldják meg ezt a problémát, de könnyebb helyzetben vannak azon szülők is, ahol akad legalább 1-2 nagyszülő, aki bevethető. No, de mi a helyzet azokkal, akik nem tudnak végtelen hosszú időt otthont tölteni a szünidőző gyerekkel, sőt, egyetlen nagymamát, vagy nagypapát sem tudnak hadra fogni. Nekik valószínűleg marad a táboroztatás. Sok nagyvárosban a helyi önkormányzat, az iskolákkal összefogva megszervezi a gyerekek napi felügyeletét, szakemberek bevonásával, azonban akiknek ez a lehetőség sem adatik meg, vagy nem megfelelő körülményekkel kecsegtetik őket, ott marad a magánerős tőke, azaz a fizetős táborok felkutatása. Ha már erre adtuk a fejünket, akkor úgy tehetjük a legtöbbet a jó kimenetel érdekében, hogy a gyerek érdeklődésének és korának legmegfelelőbb elfoglaltságot válasszuk ki számára, legyen szó 1, 2, vagy akár több hétről. Ugyan még csak áprilist írunk, jó, ha előre leegyeztetjük a lehetőségeinket, ugyanis a legtöbb hely kora nyárra már betelik. Nézzünk körül alaposan és a saját dolgunkat megkönnyítendő, próbáljunk lakhelyünkhöz és munkahelyünkhöz közel található tábort választani. Nézzünk utána a korhatárnak is, hiszen ha nagyok


AMI OPTIKA-OPTIRIS OPTIKA

Újra BME nyelvvizsgák Zalaegerszegen a Zalaegerszegi SzC Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában! A következő vizsgaidőszak:

EÖTVÖS-KOSSUTH UTCA SAROK Nagypostával szemben! 279996

Tel: 92/321-924, 30/680-9933

A részletekről érdeklődjön üzletünkben. Az akció április 1-től május 31-ig tart.

2019. május-június – angol és német nyelvből B1, B2, C1 szinten Jelentkezési időszak:

Árnyaserdő Bt., Pakod Tel.: 06 70/5516 196

263891

Nyelvvizsgahely Zalaegerszeg

282263

Szemüvegkeretek 20-30-40-50-70% kedvezménnyel!

Szolgáltatásaink:

2019. április 8-tól május 12-ig.

• • • • •

Bővebb információ:

www.bmenyelvvizsgazeg.wordpress.com Jelentkezés:

204917

Fűtsön Fa tüzelésű kazánnal! Fűtsön Fa tüzelésű kazánnal!

Erdőgazdálkodás Faanyagkereskedelem Erdőfelvásárlás Erdőbecslés Erdészeti szakirányítás

RENDELJEN RENDELJEN EGYEDI EGYEDI GYÁRTÁSÚ GYÁRTÁSÚ KAZÁNT! KAZÁNT! www.csepregikazan.hu www.csepregikazan.hu

Zalaegerszeg Ságodi úti Ipartelep

Kazánok már raktárról is elvihetők!

Kazánok már raktárról is elvihetők!

AnTAl GyörGy 5HorváTH ÉV GARANCIA!

9735 Csepreg, Bercsényi Bercsényi u. 27., Tel.: 06-94/366-165 9735 Csepreg, u. 27.

HorváTH AnTAl GyörGy

Mobil:06-70/275-7213, 06-70/275-7213, e-mail: e-mail: csepregikazan@freemail.hu Mobil: csepregikazan@freemail.hu - 20%

az ömlesztett anyagok árából

- 10%

kalodás tüzifa árából

kalodás tüzifa

Vízszigetelő Kft.

H-P: 7.00-17.00 óráig Szo: 7.30-12.00 óráig 281121

utólagos szigetelése lemezpréseléses technológiával, rövid határidővel! Ingyenes felmérés www.vizeshazfalak.hu

Helyszínre szállítás esetén

281126

9735 Csepreg, Bercsényi u. 27., Tel.: 06-94/366-165 Mobil: 06-70/275-7213, e-mail: csepregikazan@freemail.hu

Az akció ideje megjelenéstől 2019. május 31-ig.

5 ÉV GARANCIA!

21


BEST-MART ÁRUHÁZ 2 n -e m 0 0 30

Gyermek ruhák

Alkalmi ruhák

2018. 03. 01-tôl 03. 31-ig a nem akciós termékek vásárlási értékének

Akciós cipők

Női és férfi ruházat

a 2018.2019.04.01-től 03. 01-tôl 03.2019.04.30-ig 31-ig a nem akciós nem akciós termékek vásárlási értékének termékek vásárlási értékének

15%-át kupon formájában visszaadjuk!*

ZALAEGERSZEG, ÁTKÖTŐ U. 1.

Nyitva tartás: Hétfő–Szombat: 09.00-20.00-ig, Vasárnap: 09.00-18.00-ig. Bankkártyát elfogadunk!

22

*A kuponok beváltási ideje a vásárlást követő naptól számított egy hónap! A kupon összegéből nem áll módunkban visszaadni, illetve készpénzre nem váltható!

278492

15%-át kupon formájában visszaadjuk!*


A kert luxusa

SZEMET GYÖNYÖRKÖDTETŐ LAKRÉSZEK A SZABADBAN SZÓLJON AZ IDEI NYÁR AZ ÁLMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL, A KERTI, SZABADTÉRI PILLANATOKRÓL, A JÓ HANGULATÚ, KÖZÖS ÉTKEZÉSEKRŐL ÉS A PIHENÉSRŐL. ÍME NÉHÁNY INSPIRÁLÓ ÖTLET Közel a természethez: szófa a kertben

Ha valaki megteheti, hogy délutánonként a szabadban sziesztázzon, akkor ezt a megoldást neki találták ki. Az összecsukható napozóágyak kényelmes alternatívája a luxushatású kerti szófa, ahol a napszaknak megfelelően lehet napozni, délutánonként hűsölni, éjszaka pedig a csillagos ég alatt aludni.

A MEGVALÓSÍTÁSHOZ, A SZEZON BEKÖSZÖNTE ELŐTT.

Nappali a pergola alatt

Kerti bútor, kis asztalkával, vastag, puha párnák és tető a fejünk felett – tavasztól őszig, de akár az enyhébb téli napokon is kényelmesen pihenhetünk a kerti nappaliban. A fedett teraszon a családi, baráti vacsorák is jobban esnek, és amíg a felnőttek egy pohár bor mellett beszélgetnek, a gyerekek szabadon játszhatnak a kertben.

Praktikus romantika

A használaton kívüli lépcsők, emelvények egy kényelmes matraccal vagy szivaccsal pillanatok alatt kerti garnitúrává alakíthatók. Minél több párnát használunk, annál kényelmesebb lesz a pihenés. Sok múlik a környezeten: legyen minél több üde, zöld növény és virág a közelben.

A térkő pompája Elegáns, hűvös és fiatalos a világos térkő a megfelelő színű kerti bútorokkal kombinálva. A klasszikus piros, kék, fehér kombináció nem csak az öltözékben, hanem az enteriőrben is mutatós triót alkot. Néhány jól eltalált kiegészítővel időtálló, mégis modern lesz az összhatás.  Szauder Rita

Mobil BBQ-sarok

OT THON

A szabadban sütésnek, főzésnek varázsa van. A titok a hangulatban, az ízekben és az illatokban rejlik. Aki nem szeret sokat bajlódni a sütéssel, vagy kevés a rendelkezésére álló terület, annak tökéletes választás a mobil grillsütő és az összecsukható, fából készült garnitúra. Egyszerű, gyors, hangulatos – ott és úgy, ahogy szeretjük.

23


PALATETĹ?S ÉS LAPOSTETĹ?S ÉPĂœLETEK FELĂšJĂ?TĂ SA! PROFESSZIONĂ LIS SZIGETELÉSI MEGOLDĂ SOKKAL, 25 ÉV SZAKMAI TAPASZTALATTAL, 12 ÉV SZAVATOSSĂ GGAL VĂ LLALJUK:

MAGY E R G É V

• Palatetők bontås nÊlkßli felújítåsåt • Lapostetők szigetelÊsÊt • Energiaszåmla kció! nullåzåsa Tavaszi aUNKà RA napelemrendszer MINDEN M kulcsrakÊsz telepítÊsÊvel ZMÉNY!

ARO

HE S ELÉR I N O R S Z à G

TĹ?10%

E ÉRE TB M 6 , T K Ö Z ÖT B E N m c 0 2 S 12 SZ� N 7cm É T N É K EN M ÉRE T

KEDVE

MĂ R AZ ELSĹ? LÉPÉSTĹ?L Ă–N MELLETT Ă LLUNK A KORREKT KIVITELEZÉS Az akciĂł 2019. ĂĄprilis 16-tĹ‘l visszavonĂĄsig tart. MEGVALĂ“SĂ?TĂ SĂ BAN! KÉRJE DĂ?JTALAN HELYSZĂ?NI KONZULTĂ CIĂ“NKAT!

K Ăœ LĂ– N

B

G FE J Ă–ZĹ? J I

EKKEL ,

0g K Ö 3g ÉS 4

N

Z Ă–T T

 

Tel.: 06 20/995-5532

http://fahal.hu/viszonteladoink

280754

e-mail: haztetogroup@gmail.com

Ne mondj le A normĂĄl testsĂşlyĂşak ĂŠs az enyhĂŠn elhĂ­zottak szerint az egĂŠszsĂŠgi ĂĄllapot tevĹ‘legesen alakĂ­thatĂł, az elhĂ­zottak viszont mĂŠg gondolati szinten sem foglalkoznak egĂŠszsĂŠgformĂĄlĂł aktivitĂĄsokkal, azaz beletĂśrĹ‘dnek sorsukba - ez derĂźlt ki a Magyar SzabadidĹ‘sport SzĂśvetsĂŠg „MagadĂŠrt Sportolj!â€? elnevezĂŠsĹą EFOP-1.8.6-17. pĂĄlyĂĄzat sporttal kapcsolatos attitĹąd mĂŠrĂŠsĂŠbĹ‘l, melyet a kevĂŠssĂŠ fejlett rĂŠgiĂłkban vĂŠgeztek. AZ INAKTĂ?VAK TĂšLSĂšLYBAN Az OrszĂĄgos ÉlelmezĂŠs- ĂŠs TĂĄplĂĄlkozĂĄstudomĂĄnyi IntĂŠzet (OÉTI) 2015-Ăśs kutatĂĄsa szerint 2014-ben MagyarorszĂĄgon a felnĹ‘tt lakossĂĄg 65 szĂĄzalĂŠka tĂşlsĂşlyosnak vagy elhĂ­zottnak szĂĄmĂ­tott. A nĹ‘k 62%ĂĄnak, a fĂŠrfiak 67%-ĂĄnak, Ăśsszesen mintegy 5 milliĂł embernek volt sĂşlytĂśbblete. MIT TEHETĂœNK A SAJĂ T EGÉSZSÉGĂœNKÉRT? A projekt kifejezett szakmai cĂŠlja, hogy a kevĂŠsbĂŠ fejlett rĂŠgiĂłkban is legyen biztosĂ­tott a sportszolgĂĄltatĂĄsokhoz valĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠs, terjedjen el az egĂŠszsĂŠges ĂŠletmĂłd szemlĂŠlete. „Mennyit ĂĄldozna havonta, hogy minĹ‘sĂŠgi szabadidĹ‘sport lehetĹ‘sĂŠghez jusson; mennyit tehet a sajĂĄt egĂŠszsĂŠgĂŠĂŠrt; milyen gyakran, mit ĂŠs miĂŠrt sportol?“ - legfĹ‘kĂŠppen ezekre a kĂŠrdĂŠsekre kereste a vĂĄlaszt a kutatĂĄs.

„sokatâ€? lehet tenni, azok nagy gyakorisĂĄggal sportolnak ĂŠs hajlandĂłak szĹąrĹ‘vizsgĂĄlatra jĂĄrni, mĂ­g a rossz ĂĄllapotban lĂŠvĹ‘k tĂśbbsĂŠge nem. A magukat „rossz ĂĄllapotban lĂŠvĹ‘nekâ€? tartĂłk hisznek legkevĂŠsbĂŠ a vĂĄltoztatĂĄsban, teljesen lemondtak ĂśnmagukrĂłl. A mozgĂĄs ĂŠs a prevenciĂł mellett az egĂŠszsĂŠg szempontjĂĄbĂłl harmadik fontos tĂŠnyezĹ‘, a tĂĄplĂĄlkozĂĄs is a fentieket tĂĄmasztja alĂĄ: akik szerint sokat lehet tenni az egĂŠszsĂŠgĂŠrt, azok 71 %-a naponta fogyaszt zĂśldsĂŠget ĂŠs gyĂźmĂślcsĂśt, mĂ­g akik szerint semmit nem lehet tenni ĂŠrte, azok 71 %-a heti egy alkalomnĂĄl is ritkĂĄbban fogyasztja ezeket. KEVÉS SPORT, ROSSZ EGÉSZSÉGĂœGYI Ă LLAPOT, KILĂ TĂ STALAN ÉLETHELYZET A vĂĄlaszadĂłk viszonylag alacsony hĂĄnyada, 12,3%-a lenne hajlandĂł komolyabb Ăśsszeget (12 ezer forintot vagy tĂśbbet) fordĂ­tani a sportra, nagyobb hĂĄnyada, 37,1 %-a 5 ezer ĂŠs 12 ezer Ft kĂśzĂśtt, a vĂĄlaszadĂłk fele viszont 5 ezer forintnĂĄl is kevesebbet kĂśltene havonta sportra. A vĂĄlaszadĂłk tĂśbb mint egyharmada kifejezetten ritkĂĄn sportol, a nagyon gyakran sportolĂłk arĂĄnya viszont alig haladja meg az egytizedet. A testtĂśmeg ĂŠs a sportĂŠrt hozott anyagi ĂĄldozat kapcsolata ellentmond a logikĂĄnak: minĂŠl elhĂ­zottabb valaki, annĂĄl kevĂŠsbĂŠ hajlamos a sportra kĂślteni! Akik szerint az egĂŠszsĂŠgĂŠrt „nagyon sokatâ€? illetve

A SORSOD A KEZEDBEN VAN! ÖsszessÊgÊben elmondható, hogy a sportolås, a diÊta, a zÜldsÊgfogyasztås vagy az orvosi diagnosztikån való rÊszvÊtel attól fßgg elsősorban, hogy a vålaszadó hisz-e abban, hogy valamilyen mÊrtÊkben, de tehet egÊszsÊgÊÊrt, azaz befolyåsolhatja a sorsåt. A jobbra való tÜrekvÊs motivåciója nem a betegsÊgből vagy az elhízås kßlÜnbÜző fokozataiból ered, hanem a våltoztatås lehetősÊgÊbe vetett hitből.

EurĂłpai SzociĂĄlis Alap

24


burkolat akció

Részletek üzletünkben. Érvényes: 2019.03.04-től visszavonásig. 168055

k építése, Továbbá: faháza ok, on vil kerti pa fenyô e, tés szí ké lók táro éria, mb ôla ny fûrészáru, fe es en um bit ló, ad hajóp ató! ph ka B zsindely és OS

Balázs Laci 2004 Kft. Balatonkeresztúr, Iskola u. 21. (7-es fõút mellett) Tel.: 30/3275-388, Fax: 85/375-198 • Ny.: H-P: 7.30-16.30, Szo.: 7.30-12.00 • info@balazslacikft.hu

utólagos szigetelése lemezpréseléses technológiával, rövid határidővel! Ingyenes felmérés www.vizeshazfalak.hu

Vízszigetelő Kft.

A kiállítás sztárja díj nyertese… a Ceramin vízálló padlóburkolat! Ceramin burkolatainkból, szerencsekerekünk további kedvezményeket pörgetett, mindennap kisorsoltunk egy Bona Spray Mop univerzális felmosót, egyedi padlóburkolati trendtanácsokkal láttuk el az érdeklődőket, a kiállítás végén látogatóink között kisorsoltunk egy táblagépet! De a kedvezmények ideje még nem ért véget! Teljes feltöltődést jelentett számunkra ez a pár nap, h iszen rengeteg különleges emberrel, elképzeléseikkel és otthonteremtési ötleteikkel találkoztunk. Ez a lendület még mindig kitart, így újabb nagyszerű ajánlattal készültünk Nektek: Legyél Te is Hubert Barát és vedd igénybe különleges, kizárólag klubtagoknak járó kedvezményeinket. Most ezeken kívül további, azonnali ajándékcsomagunkat is elküldjük, amelynek tartalma: Trendkatalógus, Vízálló padlóburkolati katalógus, Padlóválasztási Kisokos.

vízálló burkolat

6290

Ft/m2-től

Green vinyl Prémium Ceramin® – vízálló – PVC-mentes – környezetbarát – újrahasznosítható – klikkes

281728

A Construma Otthon Design Kiállítás abszolút sztárja a Ceramin vízálló padlóburkolat. Nagy örömünkre szolgált, hogy ilyen sokan látogattatok meg minket a kiállítás 5 napja alatt. Standunk különleges eleme egy folyamatosan üzemben lévő zuhanykabin volt! Természetesen nem áztattuk el az egész pavilont, h iszen a kabin falát az úgynevezett CERAMIN® anyaggal, a Classen gyár saját fejlesztésű burkolatával vontuk be, amely 100%-ig vízálló. Tényleg! Rengeteg szemtanúval rendelkezünk! Ezenkívül természetesen bemutatásra kerültek a legkedveltebb laminált padlóink, illetve a padlóápolás és tisztítás elengedhetetlen kellékei is. A G pavilon 305D standjára ellátogató vendégeink számos meglepetésnek lehettek szem- és fültanúi: 10% kedvezményt adtunk vízálló és laminált

25


Ezért fontos a napszemüveg az egész családnak Kétségtelen, hogy a nők számára a napszemüveg a „legjobb szemránckrém”, míg a férfiak inkább a stílusossága miatt hordják előszeretettel. A gyerekek meg tüneményesek benne, ez nem is kérdés. De mi a helyzet a valódi szerepével, a szem védelmével?

UV-kisokos

A napszemüveg öltöztet, fő funkciója azonban az, hogy megvédje szemünket a káros ibolyántúli, azaz ultraviola, legismertebb nevén UV-sugaraktól. Ez gyakorlatilag a látható fénynél kisebb elektromágneses sugárzás, tehát az UV-sugarak jelenlétét nem érezzük. Lényeges különbség, hogy az UV-A sugarak alatt azt a sugárzást értjük, amelyek károsak, míg az UV-B sugarak azok, amelyek elősegítik a D-vitamin képződését. (Létezik UV-C sugárzás is, ez a földet védő ózonrétegen nem jut át, és általában fertőtlenítésre használják.)

EGÉSZSÉG

Biztonságos lencsék

A magyarországi üzletek polcain kínált napszemüvegek lencséi árkategóriától függetlenül a megfelelő UV-védelemmel ellátottak, de fontos, hogy a csomagolás tartalmazzon egy olyan nyilatkozatot, ami a száz százalékos védelmet garantálja. Az ilyen napszemüvegek viselése kisgyermekek számára is biztonságos. Különösen

26

ajánlott olyan körülmények között, ahol a sugárzás felerősödik – például nyáron a vízparton vagy síelés közben a vakító hófehér közegben. Napszemüveget már egészen kicsi gyermekkor-

tól viselhetnek a gyerekek, akár a babák is, főleg akkor, ha a szemük láthatóan érzékenyen reagál az éles napfényre. 0-2 éves korig a gumis szárú napszemüvegek a leg praktikusabbak, feltéve, ha a kicsik szívesen hordják. A gyerekeknél a kényelem mellett lényeges szempont, hogy a napszemüveg a szem külső részét is takarja, mert csak így biztosít megfelelő védelmet.

Hogyan válasszunk?

A hétköznapokban szemüveget viselők számára dioptriázható napszemüvegek kényelmes és praktikus megoldást jelentenek. Az UV sugarak többféle szemproblémát is okozhatnak, ezért ajánlott egész évben gondoskodni a szemünk védelméről. Ami a lencse árnyalatát illeti, a többség elsősorban kényelmi szempontok alapján dönt. A fekete és a szürke általában vezetéshez ajánlott, csakúgy mint a barnák – de utóbbiakban érzékelhetők legjobban a kontrasztok, ezért egyben ez a legnépszerűbb is. A zöld lencsék pedig a fény erejét mérsékelik. Vásárláskor érdemes minél több árnyalatot kipróbálni, és nem csak a keret, hanem a lencse színe alapján választani.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy a napszemüveg lencséi megfelelő UV-védelemmel vannak-e ellátva, annak érdemes felkeresnie egy látszerész üzletet, ahol térítésmentesen kérhető a napszemüveg bevizsgálása.


www.csakraharmonia.hu

7. 1 S I L I R P Á S Á T NYI

282076

Székesfehérvár Budai út 49-51. (Budai kapu társasház) Bejelentkezés: +36-70-5077-000

Chacrys kristályágy, kristály-fény és színterápia: · Kimerültség kezelése, testi-lelki feltöltődés, · Fáradt vagy, levert, vagy Stresszes, nem tudsz kikapcsolni?! Garantáltan feltöltünk a kristályok segítségével. · Csakrák, energiautak tisztítása, · Lelki blokkok feloldása, · Belső feszültség oldása, · Chacrys kristályágy és Chacrys Mini forgalmazása, · Chacrys az Ön otthonában is.

Ajándékozz Chacrys ajándékkártyát!

Otthoni kezelésre ajánljuk!

Keresd és éld át a

Chacrys KRISTÁLYÁGY energiáját szalonunkban

NYITVATARTÁS: április 17-től 10 és 18 óra között, főszezonban 10 és 20 óra között.

Csakra Harmónia Szépségszalonokban vagy wellness központokban,

BŐVÍTSD SZOLGÁLTATÁSAIDAT! fordulj hozzánk bizalommal!

Programok a családoknak Várpalotán

játék, amellyel minden évben Thury György kapitány és hős várvédői előtt tiszteleg a város. 1566-ban ugyanis nyolcszoros török túlerővel szemben védték meg a várat a magyar vitézek. Ennek emlékére évek óta minden év júniusának második hétvégéjén – idén június 7–9. között – megelevenedik a középkor Várpalota központjában. Vitézi párbajok, fegyverbemutatók, agárfuttatás és középkori ítélőszék éppúgy várja a családokat, mint látványos, több száz hagyományőrző részvételével megidézett várostrom (képünkön). Utóbbi programelemet június 8-án, szombaton este tartják, de a várpalotai középkori forgatagra érdemes egy egész napot, mit több, egy egész hétvégét is rászánni!

281748

Három színvonalas családi program is várja az érdeklődőket az elkövetkező másfél hónapban Várpalotán. Ha május 1-je, akkor majális! A várpalotai forgatag a régi majálisok hangulatát idézi a város határában lévő Cseri-parkerdőben, ahol reggeltől estig színpadi vásár, finom étkek és italok, minividámpark, valamint színpadi produkciók várják az érdeklődőket. Szintén hagyományos, s igen népszerű program Várpalotán a vadász-gyermeknap, amelyet idén május 26-án tartanak aThury-várnál. Az egész napos bemutatók és színpadi programok mellett vadételek főzőversenyén szurkolhatnak, majd kóstolhatnak a vendégek. Az év egyik legjelentősebb rendezvénye Várpalotán a Diadal napja történelmi vár-

27


Az erős és egészséges lábakért Megelőzés, ápolás, tornaésalegjellemzőbb problémák terápiás lehetőségei

A lábfej ortopédiai problémái: kalapácsujj és bütyök

EGÉSZSÉG

Szinte alig van olyan ember, akinek ne lenne egészségügyi vagy esztétikai problémája a lábai kapcsán. Fiatalabb korban a szépség, idősebb korban már az egészség a vágyott cél. A leggyakoribb problémák közös jellemzője, hogy kialakulásukat több tényező együttese is okozhatja, a kezelésük pedig nehéz, hosszú ideig tart vagy csak műtéti úton lehetséges. A megelőzés ezért kulcsfontosságú, de ha már kialakult a probléma, akkor is érdemes minél nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy a panaszok ne súlyosbodjanak. 28

A lábfej két leggyakoribb problémája, esztétikailag és egészségügyileg egyaránt. A kalapácsujj a lábujjak deformitása, gyakran a bütyökkel együtt fordul elő, leginkább a második ujjon. A bütyök a hüvelykujj tövében lévő csontkinövés, amely több ok miatt is létrejöhet: ilyenek az örökletes tényezők, a helytelen testtartás miatt a lábfej első részére háruló nagyobb terhelés, a kényelmetlen, nem a lábak formájához illeszkedő cipő, vagy akárcsak a kalapácsujj esetében: a talp harántsüllyedése. Hosszú idő után a bőr elvékonyodik, gyulladás alakul ki, a cipőviselés fájdalmassá válik. Kezelése enyhébb esetben megfelelő cipővel, betét viselésével, súlyos esetben műtéttel történik.

Vigyázzunk az erek egészségére! Szintén többféle tényező okozhatja és gyakori esztétikai, egészségügyi panasz a visszérbetegség. Az alábbi okok miatt alakulhat ki: alkati tényezők, állandó terhelés például álló foglalkozás során, dohányzás, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód. Súlyos esetekben trombózis a szövődménye, amely akkor alakulhat ki, ha az érrendszer nem tudja elszállítani az elhasznált vért és a méreganyagokat. Az egészséges vénák fala rugalmas, a vénabillentyűk megakadályozzák a vér visszafelé áramlását, és az ereket körülvevő izmok pumpája a megfelelő irányba tereli a bennük lévő folyadékot. Ezért is jelentős a mozgás szerepe a megelőzésben, illetve a kezelésben.

Körömgomba – a nagy ellenfél Rengeteg embert érint, nőket és férfiakat egyaránt. A köröm gombás fertőzése létrejöhet több ok miatt, és nagyon nehéz kezelni, ezért itt is inkább a megelőzésre kell hangsúlyt fordítani. Előfordul sajnos, hogy sem a házi praktikák, sem a vegyi anyagok, gyógyszerek, lakkok nem hoznak megoldást. Hajlamosító tényező a végtagok rossz vérellátása, a szoros, kényelmetlen cipő, a sportoláskor szerzett körömsérülések, a cukorbetegség és számos más ok. Kezeléséről internetes fórumokon egészen meglepő és extrém ötleteket lehet olvasni, érdemes a témának utánajárni.

Séta mezítláb, torna és pihenés A lábakat szinte soha nem lehet eleget tornáztatni, és már egy könnyű séta - természetesen kényelmes cipőben - is jótékonyan hat a keringésre. Még jobb, ha mezítláb vagyunk, a megfelelő talajon a talpra kifejtett masszírozás frissít és energiával tölt fel, javul az anyagcsere, megkönnyebbül a gerinc, ezáltal mérséklődnek, enyhülnek a hát, nyak, váll problémái. A gyógytorna- és jógagyakorlatok is kifejezetten ajánlottak. A lábak egészségének megőrzésében fontos szerep jut a pihenésnek is, amely felpolcolt lábakkal történjen, így csökken a vénákban a nyomás.  Szauder Rita


Dr. Bertus Mihály

plasztikai sebész, sebész, traumatológus főorvos 8380 Hévíz, Petõfi u. 7.

TÁRS A GYÓGYULÁSBAN Kardiológia Urológia Bőrgyógyászat Sebészet Diabetológia, Endokrinológia Érsebészet Neurológia Dietetika Lézersebészet Ultrahang diagnosztika Laborvizsgálatok /akár előjegyzés és beutaló nélkül/ PA R T NER MEDIC A L M AGÁ NORVOSI KÖZ P ON T 8200 Veszprém, Vörösmarty tér 4. +36 70 388 8200

PARTNERMEDICAL.HU

KESZTHELY ZÁMORBAN,

• INTIMPLASZTIKA • Mellkorrekció, hasplasztika, zsírleszívás, botox kezelés • Fül-, orr-, szemhéj-, arcplasztika • Anyajegyek, bõrdaganatok, hegek kimetszése • Szemölcs, benõtt köröm lézeres eltávolítása • Ráncfeltöltés

RENDELÉSEK: Hévíz, Petõfi u. 7. hétfõ 10-15, kedd: 10-12, szerda: 10-12, péntek: 10-17-ig Zalaegerszeg, Tompa u. 5., szerda: 17-19-ig Nagykanizsa, Csengery u. 13., Csütörtök: 15-17 óráig bmlaser@t-online.hu • www.plasztikabertus.com

PRÉMIUM MOBILHÁZAK Letisztult design, 100% fa. Nyaralónak, lakóháznak, vendégháznak. 5.900.000.-Ft+Áfától 4 ÉVSZAKBAN LAKHATÓ, VALÓBAN KULCSRAKÉSZ ÖKO MOBIL- ÉS MODULHÁZAK FORGALMAZÁSA. TELEPÍTÉS 1 NAP ALATT. Egyedi tervek megvalósítása, rövid szállítási határidők, rugalmas árpolitika.

www.premiummobilhazak.hu • e-mail: info@premiummobilhazak.hu Tel.: 70/201-57-55 • Bemutatóházaink: 8600 Siofok, Bajcsy Zs.u.234. 2000 Szentendre, Városkapu u. (az ÖMV benzinkúttal szemben)

FB: www.fb.com/premiummobilhazak • Megtekintés előre egyeztetett időpontban.

ÁPRILISI akcIó! 2019.04.01–2019.04.30.

280639

a Nyárfa utcában megkezdtük új építésű liftes társasház kivitelezését különböző alapterületű lakásokkal (39 m2 - 67 m2), őszi átadással.

281466

Tel./Fax: 83/340-864, +36 30/9274-256

Gyenesdiáson frekventált helyen, bejáratott, éven át üzemelô, nyitásra elôkészített ÉRDEKLŐDNI: +36-30/939-8214

ÉTTEREM ELADÓ VAGY KIADÓ ÉRDEKLÔDNI: +36-30/9571-806

29


GYERMEKVÁLLALÁS

KARRIER

A gyerekek közötti ideális korkülönbség és a család anyagi teherbíró képessége mellett egyre jobban szerepet játszik egy harmadik tényező is a testvér vállalásakor: vajon hogyan hatna a család gyarapodása az édesanya karrierjére? Vissza tud–e menni dolgozni egyáltalán? A gyermekvállalás minden nő életében olyan esemény, mely függetlenül attól, hogy beosztottként vagy felsővezetőként, vidéken vagy a fővárosban dolgozik, a munkájára, a karrierjére óriási hatással lesz. Rövidebb-hosszabb időre mindenképpen kiesik a munkából, és feladatait, munkakörét valaki más fogja átvenni. Egyre több anyuka látja át, hogy a rövid távollét és a gyors újbóli munkába állás segíthet a munkakör és a pozíció megtartásában, illetve a visszatérésben. Ha a főnökkel amúgy is jó a kapcsolat, és kellőképpen speciális tudással rendelkezik valaki, vagy vezetőként eleve élvez némi előjogot, jó karriert lehet építeni akár két gyermek mellett is. Ami a visszatérést illeti, érdemes mindent előre megtervezni. A jól átgondolt stratégia átsegít a kezdeti nehézségeken, így nem lesz akkora sokk a visszatérés a munka világába. Ha például van nagymama, nyert ügyünk van, de sajnos nincs mindenkinek ekkora szerencséje. A bölcsődét nagy körültekintéssel kell kiválasztani, nézzünk körül az interneten, kérdezzünk meg más anyukákat, a szomszédokat, a háziorvost, az égvilágon mindenkit, akitől használható információt kaphatunk. A rengeteg infó begyűjtése után – és anyagi lehetőségeinket mérlegelve – hallgassunk az ösztöneinkre a választásnál, mert ez a legjobb tanácsadó. Szerencséje van annak a kismamának, akit visszavesznek az eredeti munkahelyére hasonló feltételekkel, mint a GYES előtt. Aki

30

ÉS KARRIER?

viszont kénytelen új munkahely után nézni, az ne elégedjen meg azzal, hogy a lehető legkorábban regisztrál a különféle állásportálokon, és aztán várja, hogy megérkezzen az értesítés a biztató hírrel. Aktivitásra van szükség! Be kell izzítani az informális csatornákat – család, barátok, ismerősök, korábbi kollégák –, mert a legtöbb álláslehetőségre így, még a hivatalos meghirdetésük előtt lehet lecsapni. Az apukának jobban ki kell majd vennie a részét az otthoni teendőkből, miután a kismama visszamegy dolgozni. Miután megszületett az elhatározás, hogy visszamegyünk dolgozni, és már a dátum is megvan, a párunkkal szépen üljünk le, és vegyük sorra, kinek milyen teendői lesznek. Most is érdemes listát készíteni, mert ez lesz a sorvezető. Amikor beindul a két műszak, már nemigen marad idő a higgadt tervezésre!

BARÁTSÁG A MUNKAHELYEN Ideális helyzet, ha valaki a kollégáival az átlagosnál szorosabb viszonyt ápol, azonban nem árt, ha önmagunk és a kapcsolat érdekében betartunk néhány szabályt. Az nem újdonság senkinek, hogy a munkahelyünk számtalan emberi kapcsolat színtere. A hétköznapjainkat nagyrészt együtt töltjük velük, így bőven adódik lehetőségünk megismerni egymást, és kölcsönös szimpátia esetén a munkakapcsolatok akár barátiba is fordulhatnak. Persze mindez nem véletlen. A közös érdeklődés, a hasonló napi problémák, a sikeres projektek felett érzett öröm, a közös kávézás és ebédek jó kiindulópontot adnak ehhez. Nincs is ezzel baj, hiszen nemcsak a munkahelyi légkörre, de az egyéni teljesítményre is pozitív hatással vannak az ilyen módon fejlődő kapcsolatok. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy igazán érzékeny témáról van szó, és nem ritka, hogy egy munkahelyi barátság a változó körülmények miatt irigységbe vagy ellenségeskedésbe torkollik. Ennek megelőzése érdekében nem kell nagy dolgokat tennünk, csak betartani néhány aranyszabályt. Az első és legfontosabb, hogy ügyeljünk a határokra. Akár újonnan érkezünk egy munkahelyre, akár régebb óta vagyunk egy csapat tagja, legyünk körültekintőek kollégáinkkal. Törekedjünk a jó viszonyra, kifejezve, hogy munkatársaink számíthatnak ránk, azonban soha ne keverjük össze a hatékony munkakapcsolatot a barátsággal. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Például kerüljük a bizalmaskodást, így nemcsak a csalódástól, de kellemetlen helyzetektől is megkímélhetjük magunkat. 

(forrás: manatwork.hu)


A balatonföldvári IRIS ÁPOLÁSI INTÉZET

MUNKALEHETŐSÉGEK

+36 20 665 5053 VESZPRÉM MEGYÉBEN +36 70 197 52 51

ZALA ÉS VAS MEGYÉBEN

ÁPOLÓ, SZOCIÁLIS GONDOZÓ DIPLOMÁS GYÓGYTORNÁSZ

AKÁR SZÁLLÁSSAL IS

munkatársat keres éves állásra

ÁLLÁST KERESEL?

Igényes szállás lehetőség áll rendelkezésre!

HÍVJ MINKET, ÉS AKÁR AZONNAL MUNKÁBA ÁLLHATSZ!

Jelentkezés, önéletrajzok benyújtása: személyesen: 8623 Balatonföldvár, Széchényi I. u. 2. telefonon: 20/941-2427 • e-mail: betti7963@gmail.com

DIÁKMUNKÁK ZALA ÉS VAS MEGYÉBEN +36 70 197 5238 VESZPRÉM MEGYÉBEN +36 70 440 3574

Balaton-parton, gyenesdiási étterem keres éves, illetve szezonális munkára

SZAKÁCSOKAT,

közétkeztetésben jártas

Lehetnek pályakezdők is! Bérezés 250.000 Ft- 400.000 Ft/hó. Szállás megoldható. Jelentkezni fényképes önéletrajzzal: zsinkone.livia@freemail.hu, +36-30/9360-907 Zsinkó Lajos

281598

KORREKT, IDŐBEN ÉRKEZŐ BÉR, AKÁR INGYENES SZÁLLÁS, VAGY CÉGES BUSZJÁRAT

SZAKÁCSOKAT, FŐZŐASSZONYOKAT, KONYHAI KISEGÍTŐKET, FELSZOLGÁLÓKAT.

A Club Tihany Zrt. felvételt hirdet az alábbi munkakörök betöltésére:

Siófoki építőipari cég keres éves állásra

ÉPÍTÉSVEZETŐT

szakirányú végzettséggel. Jelentkezés: info@jspepito.hu

ÉRTÉKESÍTÉSRE KÍNÁLT SORHÁZAS LAKÁSOK, saját helyrajzi számmal, almérőkkel, kevés közös költséggel 5000 Ft/hó, 800 méterre a Balatontól Siófokon.

• Recepciós • Pincér • Szobalány • Kertészeti kisegítő • Londiner • Mosogató

Saját kerttel, saját parkolóval, saját tárolóval + közös medence az udvarban Bruttó 80 m2+ terasz: s o n o Tulajd 19,9 millió-tól Kiss Tibor +36-30/ 9366-600

SZÁLLÁST, ÉTKEZÉST, ÚTIKÖLTSÉG TÉRÍTÉST BIZTOSÍTUNK.

Érdeklődni lehet hétköznap 7-15 óra között a 87/538-539-es telefonszámon.

282056

JELENTKEZÉS: Fényképes önéletrajzzal, a munkaugy@clubtihany.hu vagy a Club Tihany Zrt, 8237 Tihany, Rév u. 3. postacímen.

31


Programajánló

ÉRD

CSUKA ZOLTÁN VÁROSI KÖNYVTÁR Április 24. 17.00 Kopor Tihamér: A chip c. kötetének bemutatója Május 7. 18.00 A Magyar Állami Operaház aranykora. Előadó: Clementis Tamás Május 8. Versmondó verseny. 13.00 Alsó tagozatosok 15.00 Felső tagozatosok Május 8. 17.00 Konrad Sutarski: Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal c. kötetének bemutatója Május 22. 10.00 Kézen fekvő állatmesék. Simon Attila előadása Május 22. 17.00 Gyógyító gyöngyfűzés – elmélet és gyakorlat. Vezeti: Tátrai Katalin Május 23. 18.00 Kertész Bernaat Károly koncertje Május 26. Könyvtári hárompróba ajándék könyvekért a Városi Gyermeknapon Május 29. 17.00 Internetes játék eredményhirdetés Június 5. 17.00 Vetítettképes előadás Rejtő Jenőről. Előadó: Thuróczy Gergely ÉRDI GALÉRIA Április 26-május 15. Pázmány Judit textilművész kiállítása Május 17-június 22. AVL - regensburgi művészeti egyetem munkáiból kiállítás

KAPOSVÁR

Április 28. 15.00 Varnus Xavér 55. születésnapi orgonaversenye - Kaposvári Református Templom Május 1. 10.00 Családi majális a Városligetben Május 18. 20.00 Ákos koncert - Kaposvár Aréna

NAGYATÁD

Május 1. 14.00 Retro Nap - Nagyatád Kulturális Központ Május 1. 19.00 Szulák Andrea és Molnár György „Egy darabot a szívemből” retro koncert - Nagyatád Kulturális Központ Május 11. 09.00 9. Nagyatádi Autó & Szlalom Show Nagyatád Strand Május 21. 19.00 Megyünk a levesbe – Hadházi László önálló estje - Nagyatád Kulturális Központ Május 25. 19.00 Kultúr Bál - Nagyatádi Kulturális Központ

NAGYKANIZSA

HEVESI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT Április 25. 19.00 Molnár Ferenc: Az ördög - vígjáték két részben (Zenthe Ferenc Színház). MÓRICZ ZSIGMOND MŰVELŐDÉSI HÁZ Április 26. 18.00 A kőbe zárt félhold - magyar műszaki kontingens Mostarban. Prof. dr. Padányi József mk. vezérőrnagy vetítettképes előadása. Erzsébet tér Április 26-28. A város napja és utcatáncfesztivál sztárvendégekkel. Fellépők: Takács Tamás BB, Lotfi Begi, Fenyő Miklós, B. Tóth László, Cseke Katinka. THÚRY GYÖRGY MÚZEUM Április 30. Fényírók Nagykanizsán 1860-1920. A város és lakói a fotográfusok szemével című kiállítás megnyitója. Április 30. 17.30 A Borbély-Dresch Quartet koncertje a jazz világnapja alkalmából a Honvéd Kaszinóban

ZALAKAROS

GYÓGYFÜRDŐTÉR Május 1. 15.00 Majális - Kézműves kirakodóvásár és borházak kitelepülése, májusfaállítás, Bottal fogó táncegyüttes fellépése, bál a Party Service zenekarral.

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA Május 23. 14.00 A 38. Nemzetközi Sakkfesztivál megnyitója.

VESZPRÉM

Április 18. 19.00 Koncz Zsuzsa: Így volt szép… - koncert a Hangvillában Április 19. 18.00 és 20.30 Dumaszínház: Kiss Ádám és Beliczai Balázs műsora a Hangvillában Április 20. 11.00 és 15.00 Csiribiri – Halász Judit koncertje az Agórában Április 23. 19.00 Hogyan jussunk túl a múlton címmel Buda László pszichiáter előadása a Hangvillában Április 24. 19.00 A Tátrai Band koncertje a Hangvillában Április 29. 19.00 A tánc világnapja a Hangvillában, a XXI. A Tánc fesztiválja előrendezvénye Április 30. 18.00 VeszprémFest 2018 – 50 percben, filmvetítés a Hangvillában Május 1. Tavaszköszöntő majális a Kolostorok és Kertek Rendezvénytéren Május 4. 19.00 Old Boys 40 – születésnapi koncert a Hangvillában Május 6–12. Gizella-napok Május 8. 19.00 Haydn & Brahms – veszprémi hangversenyek a Győri Filharmonikus Zenekarral a Hangvillában Május 11. 20.00 Ákos turné 2019 a Veszprém Arénában Május 15. 19.00 Zorán: Ti kértétek… koncert a Hangvillában Május 17. 19.00 A Mézga család – zenés színpadi vígjáték a Hangvillában Május 18. Veszprémi Karriernap 2019 az Arénában Május 22–26. A Tánc fesztiválja – XXI. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó a Pannon Várszínházban Június 6. 19.00 Bécs és Berlin – veszprémi hangversenyek a Győri Filharmonikus Zenekarral a Hangvillában

Fedezzen fel egy másik világot! Aranyere van?

Fél a mûtéttôl?

Veteránautó Múzeum 45 Ah: 12.000 Ft-tól 100 Ah: 26.000 Ft-tól 55 Ah 15.000 Ft-tól 155 Ah: 37.500 Ft-tól 72 Ah: 19.500 Ft-tól 210 Ah: 52.500 Ft-tól

Keszthely, Kossuth 77. Ingyenes parkolás a látogatás idejére az udvarban.

264594

Nyitva egész évben. Részletek: www.cadillacmuzeum.hu https://www.facebook.com/muzeum.cadillac

Hívjon bizAlommAl! AranyérAranyér és más végbélbetegségek és más egyénre szabott gyógyítása végbélbetegségek mûtét Székesfehérváron és Budapesten, nélküli ambuláns kezelése Székesfehérváron, azSzékesfehérváron. Év Magánrendelőjében. bejelentkezés:

06-30-868-0244

09343787 203958

CADILLAC

www.aranyeresseg.hu

374760

168068

168040

32

www.kanizsaautoudvar.hu • Nagykanizsa, Balatoni út 33.


Április 19-22. IV. Húsvéti Nyuladalom - Fő tér Április 26 – május 30. Vándor Mackók Kiállítás - Kálmán Imre Kulturális Központ Május 1. 10.00 Családi Majális a Kersák Lovasfarmon - Siófok-Kiliti Május 1. 10.00-16.00 Majális az állatmenhelyen - Balatonszabadi Május 11. III. Siófoki Sakkfesztivál - GDF siófoki kampusz, Petőfi sétány 1. Május 18. McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton Május 18. 20.00 Magna Cum Laude koncert – Plázs Siófok Május 25 -26. Városi Gyereknap – Ezer Lámpás Éjszakája – Fő tér Május 29. Kihívás napja Június 1-2. IV. Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja Siófokon Június 7-10. Pünkösdi Fesztivál - Hajóállomás

SZÉKESFEHÉRVÁR

Április 27-28. Floralia - az újjáépült Gorsium Régészeti Parkban Flora temploma felszentelésének ünnepe. A kétnapos rendezvényt császári bevonulás, gladiátorjáték, korhű felvonulás és római lakoma színesítik. Április 27 - 28. XII. Kert-Expo Kertészeti és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár - Bregyó Szabadidőközpont. Az egész napos szakmai programok mellett színes vásári hangulat. A látogatás ingyenes! Május 1. Sportmajális - amatőr és profi sportolókkal. A rendezvény minden évben egy nagy, több száz sportolót összefogó menettel indul, amely végigvonul a városon.

Május 11-18. Kortárs Művészeti Fesztivál - négynapos találkozó, melynek kiemelkedő eseménye a Jam-Bory-Vár. Családi és gyermekprogramok, pályázatok, kurzusok, alternatív színházi bemutatók. Május 25-26. Hetedhét Játékfesztivál - a gyermeknapi hétvégén mesebirodalommá változik a belváros. A jókedvről bábművészek, zenekarok, mesemondók és a minden évben más tematikára épülő gyermeknapi hétpróba állomásvezetői gondoskodnak.

SZOMBATHELY

Április 20. 10.00-13.00 Húsvéti családi játszóház – Agora-MSH, 11.00 Így tedd rá! – húsvéti gyermekfoglalkozás Április 24-május 3. Anyák napi készülődés – Agora-MSH Április 26. Húsvéti jótékonysági rendezvény - MMIK Április 27. 22.00 Soulwave-koncert – Agora-Savaria Filmszínház – aula Április 28. 14.00 Tánc világnapja – Fő tér

ZALAEGERSZEG

Április 22. Húsvéti tojáskeresés - Göcseji Falumúzeum Április 24. Tvrtko túl minden határon - Helyszín: Városi Hangverseny- és Kiállítóterem Április 26. Fatal Error koncert - Helyszín: Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ - VMK Caffé Április 27. Kertvárosi Sárkányosdi - Sárkányölő Szent György legendájának állít emléket a jeles naphoz kötődő hagyományőrző rendezvény . Helyszín: Apáczai Csere János Művelődési Központ Április 30.-Május 1. VIII. Pálinka és Mangalica Majális Zalaegerszeg belvárosában Május 4. III. RockMajális Május 11. Lippai Marianna / ÉLETKEdv / előadása. Helyszín: Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ

Május 18. Village-food fesztivál. Helyszín: Göcseji Falumúzeum Május 25. Ákos – TURNÉ 2019. Helyszín: ZTE Aréna Május 31.-Június 2. III. Street Food Weekend. Food Truck Show Zalaegerszeg 2019 Június 7.-június 9. Egerszeg Fesztivál 2019

KESZTHELY

Május 1. Balatoni évadnyitó és majális a Balaton-parton Május 1. 19.00 Ocho Macho koncert – Balaton-part, Zenepavilon Május 26. 15.00 Városi gyermeknap – Balaton-part Május 31. –Június 2. Keszthely város napja több helyszínen - Bemutatkoznak a helyi sportegyesületek, amatőr művészeti csoportok, zenekarok, táncegyüttesek. Koncertek, táncbemutatók, játszóházak, gasztronómiai kitelepülők, kézműves bemutatók… BALATON SZÍNHÁZ Április 24. 19.00 Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő operett Április 26. 18.00 Básti terem – Petik Ákos gitárművész koncertje. A belépés díjtalan! Május 8. 19.00 A Mézga család – zenés vígjáték felnőtteknek. Május 10. 18.00 Simándy terem – Samsara Boulevard koncert. A belépés díjtalan! Május 11. 9.00 színházterem – Weöres Sándor regionális gyermekszínjátszó találkozó Május 17. és 18. 18.00 Nagyváthy Néptáncegyüttes 50 éves jubileumi gálaműsora Május 24. 19.00 Pályatévesztési tanácsadó - Kőhalmi Zoltán önálló estje Május 25. 17.00 Mesevarázs - zenés-táncos előadás – Savaria TSE

ÓRIÁS BOLT VESZÉLYES FÁK

Extra nagy méretű ruhák az extra nagy igényekhez

Esküvőre 3-8 XL-ig, 62-84-ig

vőlegénynek, örömapának

265228

SIÓFOK

Programajánló

KIVÁGÁSA

KÖTÉLTECHNIKÁVAL

Ballagásra ifjabb és idősebb uraknak öltönyök, ingek, nyakkendők. Hétköznapokra pólók, vászonés farmernadrágok, dzsekik. Nyitva: H-P: 9:45-17:30,Szo: 9:00-12:00 Székesfehérvár,

Illetékhivatal utcája 06-30/768-6547

Telefon: (30) 253 7128, (30) 364 2323 veszelyesfak@t-email.hu

168182

Kégl György u. 2.

Nagy Tibor

FESTÉKÁRUHÁZ www.anda.hu

Keszthely, Lovassy S u. 6.

168033

30/746-9129, 83/310-343

33


A LEGZÖLDEBB ZÖLD Arborétumi felfedezőutakra hívunk Zirci Ciszterci Arborétum

Előző számunkban erdei sétákra, ezúttal arborétumokba hívjuk olvasóinkat – három olyan, gyönyörű magyarországi helyszínre, ahol a múlt és a jelen egy időben elérhető, megcsodálható és akár át is ölelhető.

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt. Ilyenkor tavasszal a halastó partján telepített dísznövények, évelőágyások üde látványa, nyáron a zöld ezernyi árnyalata, a hársfák zsongító illata, a Cuha-patak csobogása, ősszel a melegbarna-sárga színpompa, télen az ágakat belepő hótakaró, zúzmara varázsolja mesevilágba a látogatót.

A fák gyógyító energiái Sárvári Arborétum A sárvári arborétum egy olyan hely, ahol a fák energiái garantáltan feltöltik az ide érkezőket. Magyarország egyik legidősebb gyűjteménye Vas megyében található: a mai arborétum elődjét 1546-ban alapították, gyümölcsösés zöldségeskertként. A település honlapján azt írják: ne lepődjön meg senki, ha a sárvári arborétumban fákat ölelgető turistákkal találkozik, itt ugyanis valamiért sokkal erősebb a fák gyógyító energiája, mint máshol. Ezt pedig sokan ki is használják. Sárváron tehát nem csak a gyógyvíz, hanem a növények is komoly gyógyító erővel bírnak.

S Z I E S Z TA

Jeli Varázskert – Őrségi arborétum Mesés helytörténet, csodás élővilág és izgalmas kalandok várják a Jeli Varázskert látogatóit tavasszal, ahol számos sétaútvonal közül lehet választani. A 8-as és a 87-es úton megközelíthető Kám község határában feküdt a középkorban elpusztult település, a regényes és vadregényes Jeli. Regényes, hiszen az ókori római katonák útja erre vezetett, a másik 

34

irányból a későbbi nemzedék a Hegyhát borát szállította a Rába völgyébe kenyérért cserébe, és a vadregényes táj zegzugos, meredek és lankás, akár egy görög mitológiai erdő. S talán ez valóban igaz, hiszen egy jó darab varázslat rejtőzik itt. Az antik hitrege szerint a királyné gyertyája (Asphodelus albus) világította meg az alvilági mezőket, s ennek a növénynek az egyik legszebb otthona ma is ezen a vidéken van…

(Források: jelivarazskert.hu, zirciarboretum.hu, sarvar.hu)


KÖNYV- ÉS FILMAJÁNLÓ Szülôknek és gyerekeknek ajánljuk

AZ ISTEN SZERELMÉRE - VÁMOS MIKLÓS A Hogy volt portréi 2004-től íródtak, olyan írókról és művészekről, akikkel szoros kapcsolatban álltam, némelyikükkel kifejezetten barátságban. Módosít ez a tény az élményen, ha a műveiket magamhoz veszem? Nehéz a válasz. Az Írhatnám polgár-sorozat valamivel később kezdett fogalmazódni. Ennek hősei a huszadik század közepének íróóriásai, főleg a Nyugat köre. Zömükkel sajnos csak a műveik, életrajzaik, naplóik, leveleik, s a róluk szóló szájhagyomány révén köthettem ismeretséget. 2009-ben készült a legutolsó. A szövegek döntő többsége az Élet és Irodalomban jelent meg annak idején. Néhányat mind a két csokorból kihagytam, s picit átírtam valamennyit. Tíz-tizenöt év alatt változtam, s bármily hihetetlen, a hőseim is. A Hogy volthoz mellékeltem néhány dokumentatív fényképet. Az Írhatnám polgárhoz nem tudtam, sajnos nincs közös fotóm például Kosztolányi Dezsővel vagy Karinthy Frigyessel. Jelszavam: Olvasni arany. Az isten szerelmére A drága Mándy Iván szavajárása a cím. Hanglejtését máig hallom. A Hogy volt szemérmetlen portréi (Örkény, Déry, Mándy, Kodály, Mészöly, Lázár, Janikovszky, Szabó stb.) olyan kulturális fáklyákról szólnak, akiket személyesen ismerhettem. Az Írhatnám polgár meghatott, de (néhol túl) őszinte vallomásai viszont a huszadik század közepének legendás íróiról, most először kerülnek kötetbe. Szellemidézés tehát, néhány illetlen fotóval és kellő komolytalansággal. A LÍRA ÉS LÍRA-MÓRA KÖNYVESBOLTOKAT KERESSE AZ ALÁBBI VÁROSOKBAN: Érd, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Siófok, Kaposvár

FILM A HIÁNYZÓ LÁNCSZEM Kanadai-amerikai animációs családi kaland-vígjáték fantasy A legendás lények kutatója, Sir Lionel Frost óriási felfedezésére készül. A fess kalandor sok évnyi keresés után, egy névtelen levél nyomában járva rábukkan az emberiség utolsó bundás ősére, a meglepően okos, roppantul szellemes Mr. Linkre. A hatalmasra nőtt, csupaszív szőrmók minden vágya, hogy rátaláljon távoli rokonaira, a rég elveszettnek hitt Yeti unokatesókra. A kalandvágyó Lionel kapva kap az alkalmon, és egy világot átszelő, hajmeresztően izgalmas útra indul újdonsült barátjával. A vidám pároshoz a tűzről pattant Adelina is csatlakozik, aki birtokában van az egyetlen térképnek, ami elvezetheti a szőrös hőst áhított céljához. És bár az út megannyi veszéllyel van kikövezve, a bohókás Mr. Linket semmi nem tántoríthatja el, hogy rátaláljon a családjára… akik talán közelebb vannak hozzá, mint azt ő gondolná. Főszereplők: Hugh Jackman, Timothy Olyphant, Zoe Saldana, Emma Thompson Rendező: Chris Butler Forrás: mozipremierek.hu

35

K U LT B L O K K

KÖNYV


Nyitvatartási idő: Hétfőtől–péntekig: 09.00–17.00 óra Szombaton: 08.00–12.00 óra Vasárnap: ZÁRVA

281538

ZALAEGERSZEG, Zrínyi Miklós út 111. NAGYKANIZSA, Récsei út 15.

ÜZLETEINKBEN FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ ÁRÚKÉSZLETTEL VÁRJUK KEDVES VÁSÁRLÓINKAT!

Ipari csarnokok • Lindab tetőfelújítás nazgméynnyel!

ve ked

Ingyenes

tetőfelmérés!

www.tornyos.hu

Az acélos kapcsolat

Márkakivitelezô • Kereskedelmi Raktár

Tornyos és Társa Kft. • Nagylengyel, Bányász u. 27. • Tel.: 92/ 566-050 • Bemutatóterem: Nagykanizsa, Zrínyi u. 21. Tel.: 93/ 536-458

36

281041

k, ető a t b a rn Lind csato z s ere

Profile for khelyinfo

Családi Lapozó - 2019. április - Zalaegerszeg  

Családi Lapozó - 2019. április - Zalaegerszeg  

Advertisement