Page 1

CSALÁDI

A DUNÁNTÚL CSALÁDI MAGAZINJA

ÉRD

LAPOZÓ Szabó Zsófival

VI. ÉVF. 2. SZÁM

SZTÁRINTERJÚ

INGYENESEN ELVIHETŐ KIADVÁNY


ÁLLATKÓRHÁZ

280220

TIERKLINIK ÁLLATPATIKA KUTYAKOZMETIKA

Szombathely, Bartók Béla krt. 9/B

Tel.: 94/310-034 • www.allatkorhaz.com

KÖNYVKÖTŐ

vállalja szakdolgozat, könyv, újság bekötését, valamint oklevéltartó, vendégkönyv és étlaptartó készítését.

• Kasírozás • Dobozkészítés • Aranyozás • Vakdombornyomás

VÁRNAGY MIKLÓS Siófok, Szilfa u. 5. 06/20/9615-834, 84/352-761 mvarnagy@freemail.hu

2

Nap mint nap a mosolyokért!

Nincs nap fog nélkül... Azonnal terhelhető implantátumokkal

Egy új életérzés!

• Ajánlatunk alsó állcsontra teljes fogtalanság és fogínysorvadás esetén is! • Meglévő vagy új protézis biztos rögzítése minimális sebészeti beavatkozással, vágás nélkül. • Saját protézissel rögtön, új protézissel akár 48 óra alatt kész.

• 5 ÉV GARANCIA AZ IMPLANTÁTUMOKRA!

EZ EGY TARTÓS BERUHÁZÁS, AMELY LÉNYEGESEN JAVÍTJA AZ ÉLETMINŐSÉGET.

Dr. med. dent. Szőke Ádám

Tel.: +36 (83) 540-217 • E-mail: zahnialfa@live.de Praxis: 8380 Hévíz, Hévíz Pláza (Flavius Üzletház)


KOPOGTATÁS NÉLKÜL „Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám, de gondold jól meg. Szalmazsákomra fektetlek, porral sóhajt a zizegô szalma. A kancsóba friss vizet hozok be néked, cipôdet, mielôtt elmégy, letörlöm…. Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám, de gondold jól meg, bántana, ha azután sokáig elkerülnél.” Csaknem száz évvel ezelôtt így fogalmazott a szeretetrôl József Attila, akinek születése napján ünnepeljük a magyar költészet napját minden év áprilisában. A szeretet a húsvéti-pünkösdi ünnepkör örökérvényû üzenete is, hiszen éppúgy szól a hitrôl, az örömrôl, a földi élet szépségeirôl, mint az egymást gazdagabbá tévô kapcsolatokról. Az ország egyik legismertebb színésznô-mûsorvezetôje, Szabó Zsófi az anyaságban lelte meg a legmélyebb szeretet forrását, interjúnkban így vall: „mióta anya vagyok, a nap minden pillanatában szeretek”. Idén május 5-én ünnepeljük Anyák napját. Mindegy, hogy ki mennyi idôs, vagy hogy hol él a világban: ha megteheti, ezen a napon ölelje magához szorosan az édesanyját. Ôszintén, szeretettel. 

Szauder Rita

Impresszum Kiadja: Maraton Lapcsoport-Multivízió Kiadói Kft. Felelôs kiadó: Vida-Varga Andrea, Heffler György Megjelenik: Érd, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Siófok, Kaposvár városokban.

Ta r t a l o m SZERETET és belsô tûz

4. old.

ANYÁK napja

5. old.

„A NAP minden pillanatában szeretek” – Szabó Zsófi interjú 6-7. old. WELLNESS – fittnesz melléklet PILATESSEL az egészségért WELLNESS – élmény és kikapcsolódás

9. old.

12-13. old.

OTTHONI relaxálás

14. old.

A KERT luxusa

23. old.

SZEMÜNK védelme

26. old.

AZ ERÔS és egészséges lábakért

28. old.

GYERMEKVÁLLALÁS és karrier 30. old. PROGRAMAJÁNLÓ 11 városból

32-33. old.

Nyomdai munka: LAPCOM Zrt. Megjelenik ingyenesen

A LEGZÖLDEBB zöld

34. old.

Terjesztése: 2019. április a városok legforgalmasabb szolgáltatói és kereskedelmi helyein címpontos terjesztéssel.

KÖNYV- és filmajánló

35. old.

HIRDETÉSFELVÉTEL: Érd, Szabadság tér 12., Tel.: +36 23 520 117 Kaposvár, Fô u. 12. Tel.: +36 20 273 0316 Keszthely, Széchenyi u. 1-3., Tel.: +36 83 511 890 Nagykanizsa, Ady E. u. 12., Tel.: +36 20 350 4618

Siófok, Kele u. 5., Tel.: 06-84/317-922 Székesfehérvár, Szent I. tér 1., Tel.: +36 22 508 660 Szombathely, Széll Kálmán u. 40., Tel.: +36 94 511 254 Veszprém, Házgyári u 12., Tel.: +36 88 400 400 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 45-49., Tel.: +36 20 526 8003

3


SZERETET ÉS BELSŐ TŰZ A húsvéti, pünkösdi ünnepkör örökérvényű üzenete a mai ember számára

Idén későn ünnepeljük a húsvétot és a pünkösdöt is. Ennek oka, hogy húsvét napja mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra esik. És igaz ugyan, hogy májust hívjuk a pünkösd havának (másként ígéret havának vagy megújulás havának), a késői húsvét miatt azonban ebben az évben június 9-10-ére esik pünkösd ünnepe. Üzenete azonban nem változik: a szeretet, a belső tűz és a hit az, amelyből újra és újra erőt meríthet az emberiség.

PÜNKÖSD A NÉPSZOKÁSOKBAN A fennmaradt néphagyományok közül a pünkösdi CSALÁDI KÖR

királyság az egyik legismertebb. A pünkösdi királyt lovas versenyeken választották meg, és számos kisebb-nagyobb kiváltsággal járt egy kerek esztendőn keresztül. Innen származik a mondás, mely szerint rövid, mint a pünkösdi királyság.

4

A kora tavasztól a nyár elejéig tartó időszak keresztény ünnepei Jézus életéhez kapcsolódnak. A húsvét a negyven napos nagyböjttel kezdődik, ami minden korban az önmegtartóztatásra tanítja az emberiséget. Az ünnep maga pedig a feltámadás, a halál felett aratott győzelem, az emberiség megváltásának ünnepe, egyben az újjászületés, a tavasz eljövetelének ünnepe. A húsvéttól pünkösdig tartó, ötven napos időszakot húsvéti időnek is nevezik. A feltámadást követő negyvenedik nap a mennybemenetel ünnepe, tíz napra rá pedig, az ötvenedik napon (a pünkösd az Újszövetség görög nyelvén Pentekoszté, ami ötvenedik napot jelent) beteljesül Jézus ígérete, mely szerint nem hagy bennünket egyedül, itt volt velünk és elhozta az Atya szeretetét, csodáit az emberiségnek. Lelke Szentlélek formájában leszállt az égből és kiáradt a tanítványokra, akik egészen addig be voltak zárkózva és attól rettegtek, hogy Jézus sorsára jutnak. (A kiáradás a Szentlélek, az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének áradása.) Ezen a napon azonban kettős láng gyúlt az apostolok feje felett, jelképezve a Szentlélek tüzét, a belső tüzet és hévet, amely az emberekben is ott él és amiből bátorságot meríthetnek. Jézus feltámadt testben megjelent a tanítványoknak, azoknak is, akik kételkedtek benne. Megtartotta ígéretét, és azóta terjed az evangélium a világon, ezt a napot tartjuk az egyház születésnapjának is. A történetből több film készült, például a Pál apostol élete és a tavaly bemutatott Pál, Krisztus apostola című film, de a téma és a feldolgozás módja miatt egyik sem kimondottan családi mozi. A pünkösd kétnapos családi ünnep is, a lelki értékekről, a szeretetről, az örömről, az egymást gazdagító, örömteli kapcsolatokról szól.  Szauder Rita


ANYÁK NAPJA

BRÓDY JÁNOS DALSZÖVEGE KONCZ ZSUZSA ELŐADÁSÁBAN LETT ISMERT AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN:

AZ EGÉSZEN KIS APRÓSÁGOK IS MEGTANULHATJÁK ÁGH ISTVÁN VIRÁGOSAT ÁLMODTAM CÍMŰ KEDVES VERSÉT:

1. Mama, kérlek, meséld el nekem, Hogy milyen volt az élet nélkülem! Gondoltál rám, mikor azt tervezted el, Hogy mi lesz majd, ha nagy leszel?

Édesanyám, virágosat álmodtam, napraforgó virág voltam álmomban, édesanyám, te meg fényes nap voltál, napkeltétől napnyugtáig ragyogtál.

R. Hisz jól tudod, nem kértelek. Nem kértem tőled az életet. S még mielőtt majd egyszer meghalok, Még tudnom kell, miért vagyok. 3. Mama, kérlek, meséld el nekem, Hogy milyen volt az első szerelem! Érezted azt, amikor téged elhagyott, Milyen jó, hogy én még nem vagyok? 4. Mama, kérlek, azt mondd meg nekem, Akartad-e azt, hogy így legyen? Én azt hiszem, hogy véletlen csupán, Hogy éppen ő az én apám. R. Hisz jól tudod, nem kértelek. Nem kértem tőled az életet. S még mielőtt majd egyszer meghalok, Még tudnom kell, miért vagyok. 5. Mama, látod zavarban vagyok, Most megint egész másra gondolok. Lesz majd talán, igen, lesz majd valaki, És tőlem is ezt kérdezi. Mit mondjak én akkor neki? Mit mondjak én?

Május elsô vasárnapja idén 5-ére esik, ezen a napon ünnepeljük az édesanyákat. Nemcsak itthon, hanem szerte a világon ünnep, de nem mindenhol ilyenkor tartják. Egy anya élete végéig anya marad, függetlenül attól, hogy a gyermeke, gyermekei mennyi idôsek, éppen ezért ez a nap talán az egyik legszebb, legbensôségesebb. Ajánlunk néhányat a legkedveltebb versek közül, nem csak gyerekek számára.

MINDEN KOROSZTÁLYNAK, AKI NEM SZÉGYELLI KIMUTATNI AZ ÉRZELMEIT…: Weöres Sándor: Buba éneke Ó, ha cinke volnék, útra kelnék, hömpölygő sugárban énekelnék – minden este morzsára, buzára visszaszállnék anyám ablakára. Ó, ha szellő volnék, mindig fújnék, minden bő kabátba belebújnék – nyári éjen, fehér holdsütésben elcsitulnék jó anyám ölében. Ó, ha csillag volnék kerek égen, csorogna a földre sárga fényem – jaj, de onnan vissza sose járnék, anyám nélkül mindig sírdogálnék.

CSALÁDI KÖR

2. Mama, kérlek, meséld el nekem, Hogy hogyan kezdődött az életem? Véletlen volt, vagy gondoltál reám Azon az édes éjszakán?

AZ EGYIK LEGSZEBB ÜNNEP AZ ÉVBEN

5


„A nap minden pillanatában szeretek"

Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv

SZABÓ ZSÓFI EGY HEBRENCS, KICSIT HARSÁNY LÁNYNAK LÁTJA EGYKORI ÖNMAGÁT, AKI, MINT MONDJA, MÁRA A FÉRJÉNEK ÉS A KISFIÁNAK KÖSZÖNHETŐEN SZELÍDEBBÉ, NYUGODTABBÁ VÁLT. A MŰSORVEZETŐ-SZÍNÉSZNŐVEL AZ ANYASÁGRÓL, AZ ÉDESAPJÁTÓL KAPOTT ÉRTÉKEKRŐL ÉS A HIVATÁSÁRA FORDÍTOTT ÉNIDŐRŐL BESZÉLGETTÜNK NÉVJEGY

SZABÓ ZSÓFIA

MŰSORVEZETŐ-SZÍNÉSZNŐ - 1988. szeptember 22-én született Orosházán. - Az országos ismertséget 2009-ben a Jóban Rosszban sorozat hozta meg a számára. - Jelenleg az RTL Klub képernyőjén láthatják a nézők a Reggeliben és a Toplistában.

„Nagyon vártam az új kihívást." AZ ÉV ELEJE ÓTA A REGGELI EGYIK HÁZIGAZDÁJA VAGY, HOGY ÉRZED MAGAD EBBEN A VIDÁM, FELSZABADULT CSAPATBAN?

S Z TÁ R I N T E R J Ú

Nagyon vártam az új kihívást, csak egy dologtól tartottam, attól, hogy miként fogom bírni a kisgyermekem mellett a hajnali indulást. Valóban előfordul néha, hogy amikor Mendelnek kicsit nyűgösebb az éjszakája, a 4:20-as ébredés előtt egy-két órával alszom csak el. Ilyenkor nem egyszerű elmenni otthonról... De ma reggel például, amikor fél öt után kinyitottam a kocsi ajtaját, megláttam, hogy a férjem egy takarót tett az ülésre, hogy az ne legyen hideg, amikor beülök. Amilyen fárasztó éjszakám volt, annyira feldobta a reggelemet ez a kedves gesztus. Ezek az apróságok rögtön át tudják fordítani pozitívba a napomat... És számomra pontosan ilyen a Reggeli is! Fantasztikus, értékes vendégeink vannak, akikkel jó beszélgetni, és minden egyes adás után úgy érzem, hogy kaptam tőlük valami igazán fontosat. Emellett sokat nevetünk, tényleg felszabadult a hangulat, nagyon szeretem!

6


TE VEZETED A TOPLISTÁT, A CSATORNA SZERDA ESTI SZÓRAKOZTATÓ RIPORTMŰSORÁT IS. Ez szintén egy új és érdekes feladat, hiszen főműsoridős adásról van szó, a hosszát és a tartalmát tekintve egyaránt szakmai előrelépést jelent számomra. A témákhoz jobban illenek a véleményezőbb, hangsúlyosabb felkonfok, és a felvételek során érezhető, hogy mikor mit engedhetek meg magamnak. És pontosan ettől izgal„CSODAKÉNT mas az egész! Teljesen nekem való feladat, melyet a kön�ÉLJÜK MEG” nyedebb hangvétele miatt is Zsófi és a férje, Zsolt kapcsolata kisfiuk Szakmai előrelépés számára a Toplista (fotó: privát) igazán a magaménak érérkezésével még szorosabbá vált. VAN MOST NEKED ÉNIDŐD? hogy Mendel még zek. A Toplista és a Reggeli – Nagyon vágytunk már egy kisbabára – Nincs. Pedig foglalkozhatnék többet magamcsak egyéves, azért ideálisak számommeséli Zsófi. – Mendelt mindketten életünk mal... Gyakrabban kellene például sportolni, a friss majd keress meg ra, mert mellettük tudok főművének tartjuk, akire a legbüszkébbek levegőn lenni, de amikor igent mondtam az RTL tizennyolc év főállású anyuka lenni. Az vagyunk, akiről mindig, bármilyen helyzetben Klub felkérésére, tulajdonképpen úgy döntöttem: bármennyit tudunk beszélni, és akiért múlva, és kérdezd előbbi forgatása csak néminden nehézségen túl tudunk jutni. az énidőmet a hivatásomra cserélem. És egyetlen meg akkor, hogy hány órát vesz igénybe heEgyszerűen csodaként éljük meg a éjszakára sem szeretném egyedül hagyni a gyermenem nyüstölöm-e tente egyszer, az utóbbi után létezését és azt, hogy mi, így hárman, kemet, azt hiszem, mindössze nyolc olyan alkalom folyamatosan, hogy pedig már fél tízre otthon vaegy család lettünk. volt a Szenzációs Négyes élő show-i miatt, amikor legyen orvos vagy ügygyok, és az egész napot Mendellel tölthetem. HOGYAN VÁLTOZTATOTT A KARAKTEREDEN A KISFIAD? MILYENNEK LÁTOD A MENDEL SZÜLETÉSE ELŐTTI SZABÓ ZSÓFIT ÉS SZABÓ ZSÓFIT, AZ ÉDESANYÁT? Amikor elkezdtem a televíziózást, egy fiatal, mindig mosolygós, kicsit harsány, hebrencs lány voltam, legalábbis én ilyennek látom az akkori énemet. Aztán ez a kép finomodott egy kicsit, főleg azután, hogy megismertem a férjemet. Azt hiszem, szelídebb lettem... Amióta pedig anya vagyok, a nap minden pillanatában, 24 órában szeretek! Természetesen szeretem a férjemet, a családtagjaimat és a barátaimat is, de a gyermekem mindig jelen van a gondolataimban, állandó, soha nem szűnő szeretettel. Hiszen a pároddal adódhatnak néha viták, és az is megeshet, hogy a barátaiddal az időhiány miatt jó ideig nem tudtok találkozni, de az az erős és szoros kötődés a gyermeked és közted folyton ott lakozik a szívedben, a lelkedben! És szerintem emiatt sugárzik minden anyuka.

véd... (Nevet.) De hiszek abban, hogy ez nem így lesz! Azt gondolom, hogy bármilyen szakmát választ is magának, én támogatni fogom benne. Maximálisan elfogadnék tőle minden olyan érdeklődési kört, amiről tudom, hogy szívből szereti, és emiatt igazán boldoggá teszi!

egy kicsivel később értem haza. Nem mondom, hogy nem hiányzik néha egy könyv elolvasása vagy az, hogy végignézzek egy filmet, esetleg elmenjek egy jó masszázsra, de számomra nagyon fontos, hogy a kisfiam mellett legyek, és nincs az a program, ami miatt lemondanék erről, akár csak egyetlen kimenős nap kedvéért is! Csaba Orsolya

Zsófi és Zsolt 2016-ban kötötték össze az életüket (fotó: archív)

Édesanyja szívesen vigyáz az unokájára (fotó: privát)

Kisfiával, Mendellel teljes az élete (fotó: privát)

Szülei mindig támogatták (fotó: privát)

Sok mindent mondhatnék, de talán amit kiemelnék, az az, amit édesapám (Szabó Gyula színművész – a szerk.) képviselt. Ő mindig azt mondta: „Kislányom, mindegy, mivel foglalkozol, mindegy, milyen hivatást választasz, az a lényeg, hogy boldoggá tegyen, hogy mindennap szívesen csináld!” Most nyilván mondhatnám,

S Z TÁ R I N T E R J Ú

MIK A LEGFONTOSABB ELVEK, ÉRTÉKEK, AMIKET A SZÜLEIDTŐL KAPTÁL, ÉS TE IS MINDENKÉPPEN SZERETNÉL TOVÁBBADNI A GYERMEKEDNEK?

7


Dr. Nowinszky Tibor Bőrgyógyász, kozmetológus, venerológus szakorvos Keszthelyen és Tapolcán Keszthely, Bercsényi Miklós u. 65. Nyitva: hétköznap 8:00-18:00 óra Bejelentkezés, információ:

06 83/510-724 06 30/902-9169

MOSOLY 72 ÓRA ALATT...

Azonnal terhelhető svájci implantátummal

Csontpótlást nem igényel

www.euromedica.hu

ZÄHNE INNERHALB 72 STUNDEN mit sofort belastbaren ZAHN-IMPLANTATEN

Auch in wenig Knochen

Majoros Katalin

alternatív lélekgyógyász és tanító 20/800-9122 Lelkierő edzőterem, hogy Egyensúlyod stabil legyen! Új hullámok jönnek, változik a Föld, Ám Erőd megtart, ha a tudásod nő. Ismerd meg magad és a változásokat, Tartok róla előadást és kreatív programokat.

valtozofold.hu

Dr. Hetey Susanna

Fogorvosi magánrendelés - Zahnarztpraxis Telefonos elérhetőség - Terminenvergabe online oder per telefon: +36 20 327 1136 www.newsmile.hu

MoKKa House Panzió i Coffee & Panini Bar

Várjuk Önt Miskolcon! Konferenciaterem szállással: különleges adottságaink vannak tréningek, workshop-ok, csapatépítők, céges vacsorák, évzárók megrendezéséhez. Konferenciatermünk 25-30 fő befogadására alkalmas, amely egyéb rendezvények, születésnapok, névnapok, osztálytalálkozók helyszínéül is szolgálhat.

WELLNESS, FITNESZ

CsaPatéPítő tréningeK A Mokka House 2018-2019-ben épült, 2019. február 15-én került átadásra. Modern bútorokkal berendezett szálláshely, amely Miskolcon a város kapujában található. A Mokka House ideális kiindulópont fürdőzéshez, túrázáshoz, Miskolc és a város környéki programok megtekintéséhez. Miskolc-Tapolca és a Barlangfürdő pár percre fekszik szálláshelyünktől. A Mokka House-t szívből ajánljuk egyéni és csoportos turistáknak, üzleti utazóknak, hétvégi lazítást keresőknek, céges és baráti társaságoknak. Célunk, hogy vendégeink otthon érezzék magukat szálláshelyünkön. A Mokka House-ban 5 darab kétágyas teraszos és 1 darab háromágyas szoba található, melyekhez zárt parkoló is tartozik.

svédasztalos reggeli Miskolc, Pesti út 52.

Telefon: 06-30/620-7070, 06-30/928-6274, 06-46/432-433 E-mail: info@mokkahouse.hu Szállásfoglalás: foglalas@mokkahouse.hu

Web: www.mokkahouse.hu

8

A GYÓGYÍTÓ PIHENÉS OTTHONA, SZÓ SZERINT GYÓGYÍTJA ÖNT HÉVÍZEN A HOTEL AQUAMARINBAN

Foglalja le most 25% kedvezménnyel

„Nyári Ejtőzés” csomagunkat! Promóciós kód: CSL1904

4 nap / 3 éjszaka szállás • 2 fő részére • „B” épületi kétágyas szobában • félpanziós ellátással • gyógyvizes fürdőrészleg használata szabadtéri medencével, szaunával, ivókúttal, sószobával • fürdőköpeny használattal • személyenként negyedórás masszázzsal • ingyenes Wi-Fi használattal • parkolással 80 940 Ft / 2 fő / 3 éjszaka* * Az akció keretén belül a csomag 2019. május 1-ig foglalható 2019. 06. 01 – 09. 02. közötti időpontra. A kiajánlott ár a 25 % kedvezményt és az ÁFA-t tartalmazza, az IFA külön fizetendő (18 év felett: 515 Ft/fő/éj). Foglalási feltétel: a szállás árának 30%-át a foglalást követő 1 héten belül banki utalással teljesíti. Az akció további kedvezményekkel nem vonható össze. További csomagjaink iránt érdeklődjön elérhetőségünk bármelyikén!

8380 Hévíz, Honvéd u. 14. • +36 83 / 545 979 sales@hotelaquamarin.hu • www.hotelaquamarin.hu

168077

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy választ kaphass kérdéseidre!

SCHWEIZE QUALITÄT - SCHWEIZE TECHNOLOGIE


PILATESSEL AZ EGÉSZSÉGÉRT! Egy különleges módszer és edzésprogram, amely csaknem a gyógytornával egyenértékű

MELY IZMOKAT ERŐSÍTI? Az egész test izomzatát erősíthetjük vele, de kiemelten a hátizmokat - beleértve az emberek többségénél elhanyagolt mélyizmokat is, valamint ugyanilyen intenzíven a has- és a farizmokat. A Pilates-módszer lényege, hogy a test „erőközpontját” fejlessze, amihez a törzset tartó és stabilizáló izmok edzésére van szükség.

HÁT-, DERÉK- ÉS TÉRDPANASZOK ENYHÍTÉSE A törzset tartó izmok megerősítésével párhuzamosan enyhülhetnek a sok ülőmunka, rosszul berögzült mozgásfajták következtében kialakult derék-, hát-, térdfájdalmak. Mivel tökéletesen alkalmas bizonyos izomcsoportok

fejlesztésére, kiegészítő mozgásforma lehet élsportolók, táncosok számára a mélyizmok erősítésére vagy sérülések utáni rehabilitáció során.

ALAKFORMÁLÁS ÉS IZOMERŐSÍTÉS A Pilates-gyakorlatoktól erősebbek, feszesebbek, formásabbak lesznek az izmok, ami szabad szemmel is észrevehető. Bár alapvetően nem zsírégető hatású, mégiscsak testmozgás, így a túlsúlyt is csökkenti. Annyi bizonyos, hogy kitartó tornával a kényes testtájékokon, vagyis a has, a fenék és a comb területén látványos pozitív változás érhető el.

ISMERKEDJÜNK MEG A GYAKORLATOKKAL A Pilates gyakorlatoknak több mint 500 fajtája van, melyek kivitelezéséhez fejben is jelen kell lennünk, bizonyos fokú koncentrációra tehát szükség van közben. A jógához hasonlóan a gyakorlatokhoz tartozó légzést is meg kell tanulni, mert a felületes légzéssel vagy erőkifejtés közben a légzés visszatartásával megfeszülnek az izmok, ami akadályozza a gyakorlatok kivitelezését.  Szauder Rita

9

WELLNESS, FITNESZ

A PILATES-MÓDSZER NEM ÚJKELETŰ DOLOG, NÁLUNK MÉGIS ARÁNYLAG KEVESEN ISMERIK. A LEGNAGYOBB ÉRV, AMI MELLETTE SZÓL, HOGY RÖVID IDŐ ALATT MEGERŐSÍTI TESTÜNK KÖZÉPPONTJÁT, NÖVELI A GERINC RUGALMASSÁGÁT, HATÉKONYAN ERŐSÍTI ÉS FORMÁLJA AZ IZMOKAT, UGYANAKKOR SOK MOZGÁSSZERVI PANASZ IS MÉRSÉKELHETŐ, VAGY AKÁR MEGSZÜNTETHETŐ ÁLTALA.

Amit a Pilatesről még fontos tudni az az, hogy a gyakorlatok rendkívül sokfélék és a nehézségi szintjük is különböző. Fontos az alapgyakorlatok megtanulása, mert ezekre épülnek a nehezebb, középhaladó és haladó szintű gyakorlatok, emellett igényel bizonyos fokú testtudatosságot – ami idővel egyre magasabb szintre fejleszthető.


281130

KIHAGYHATATLAN AJÁNLAT

hétköznapokon már 9.900 Ft/fő/éj-től félpanziós ellátással és korlátlan wellness használattal várjuk Önöket!

llodánál, és

Foglaljon közvetlenül a szá

ZMÉNYT 5% KEDVE baárainkból!

adunk szo nlatainkat! Keresse „MAI AKCIÓ”-s ajá

4=3 A SOPRONI HOTEL LÖVÉRBEN

min. 2 éjszaka szállás bővített félpanziós ellátással, a szálloda wellness-szigetének használata, vezetett túrák, ingyenes parkolás, ingyenes Wi-Fi

min. 4 éjszaka szállás bővített félpanzióval, a szálloda wellness-szigeténekhasználata, vezetett túrák, ingyenes parkolás, ingyenes Wi-Fi parkolás, ingyenes Wi-Fi

Kétágyas szoba 2 fő részére: 29.400,- Ft / éjszaka ártól

Kétágyas szoba 2 fő részére: 19.500,- Ft / 2 fő / éjszaka ártól

2019. június 07 – 10. között

A kedvezményes jegyek szállóvendégeink részére a Hotel Lövér recepcióján megvásárolhatók.

Részletes ajánlatainkat keresse weblapunkon. Az árak az idegenforgalmi adót nem tartalmazzák. Az ajánlat más kedvezményekkel nem összevonható.

Tel: 06 99 888 400 | info@hotellover.hu | WWW.HOTELLOVER.HU 10

- telepítése - javítása - karbantartása - autóklíma javítás www.precizklima.hu

FUVAROZÁS, KÖLTÖZTETÉS bel- és külföldre egyaránt. NON-STOP korrekt áron! www.kktransz.hu

JÁTSSZANAK A FAMILYPARKBAN, PIHENJENEK A LÖVÉRBEN!

A szálloda ajándéka 50 % kedvezmény a Familypark belépő árából 3-12 éves gyermekek részére.

281057

WELLNESS, FITNESZ

KLÍMA KÉSZÜLÉKEK

PÜNKÖSDI HÉTVÉGE A LÖVÉRBEN

KK Trans - Klíma Kft. 06-20/403-3108


Pünkösdi wellness-hétvége HOTEL LIDO VONYARCVASHEGY 4 nap/3 éj, június 7-10.: 40.000 Ft/fő NYUGDÍJASOKNAK: 35.000 Ft/fő

PÜNKÖSDI PIHENÉS BÜKFÜRDŐN

Gyermekkedvezmény: 4 éves korig ingyen!

a Hunguest Hotel Répce és Répce Goldban Pünkösd – kétágyas szobában Hunguest Hotel Répce: Hunguest Hotel Répce Gold:

4-14 éves korig 50% kedvezmény!

2019. 06. 07–11. között 3 éjszaka

Péntek: érkezés 14 órától, üdvözlőital, 18 órakor svédasztalos vacsora. Szombat: svédasztalos reggeli, 13 órakor Balaton-parti mellharmonikás piknik lovas kocsikázással, 18 órakor svédasztalos vacsora élőzenével. Vasárnap: svédasztalos reggeli, 18 órakor élőzenével, borkóstolóval, korlátlan borfogyasztással egybekötött fatányéros vacsora. Hétfő: svédasztalos reggeli, hazautazás sok kellemes élménnyel.

52.200 Ft-tól/fő/3 éj 74.700 Ft-tól/fő/3 éj

Szobaár tartalom: 3 éj szállás félpanziós ellátással (reggeli és vacsora büfé asztalról), 3 napi belépő a Bükfürdő Therme & Spa Gyógy- Élményfürdőbe és strandra, ünnepi programok: kerti parti, operett est, …

Az ár tartalmazza: wellnessrészleg korlátlan használatát (uszoda, szauna, jakuzzi, konditerem, pingpongterem) nyitvatartási időn belül, étkezések, programok. Szép-kártyát, Erzsébet utalványt elfogadunk.

kétágyas szobában

2019. 07. 04–07. 3 éjszaka

Hunguest Hotel Répce Gold: Hunguest Hotel Répce:

69.800 Ft /fő/3 éj 55.400 Ft /fő/3 éj

280143

Hosszú hétvége lovagi tornával, középkori lakomával, …

Szobák korlátozott számban állnak rendelkezésre Széchenyi Pihenő kártyát elfogadunk

Vonyarcvashegy, Arany J. u. 9.

Tel.: 06-83-348-036 , 06-30-9470-649 • www.hotellido.hu

www.hotellidobalaton.hu • E-mail: hotellidovonyarcvashegy@t-online.hu

WELLNESS, FITNESZ

Szobafoglalás: hotelrepcegold@hunguesthotels.com hotelrepce@hunguesthotels.com Tel.: +36 94 358-058, 558-505

11


Wellness

ÉLMÉNY ÉS KIKAPCSOLÓDÁS SZAUNÁZÁS, FÜRDŐZÉS SZÉKESFEHÉRVÁR BELVÁROSÁBAN.

WELLNESS, FITNESZ

CSALÁDI FÜRDŐZÉS ÉS GYÓGYVÍZ KEHIDÁN

12

Bár már közel 10 éve, hogy újranyitott az egyébként 115 éves Árpád Fürdő, még bizonyára vannak, akik nem próbálták ki az intézmény szolgáltatásait. Egy olyan épületről van szó, ami önmagában is vizuális élményt nyújt, az már csak ráadás, hogy wellnessezni is tudunk, és nem akárhogy. Kérdésünkre, hogy mitől ilyen népszerű a hely, Zsiga Edward a létesítmény vezetője a következőket válaszolta: Ez egy viszonylag kis fürdő, aminek az az előnye, hogy családias légkör alakult ki nagyon sok törzsvendéggel.

Nagy figyelmet fordítunk a tisztaságra, karbantartásra, és miénk Dunántúl egyik legnagyobb szaunája. Képzett szaunamesterekkel dolgozunk, és este 10-ig vagyunk nyitva, természetesen ünnepnapokon, így húsvétkor is. A szaunázás már Magyarországon is egyre népszerűbb, napról napra többen gondolják úgy, hogy fontos egészségük megőrzése, és ebben segít a 90 Celsius fok. Székesfehérvár sokat fejlődött az utóbbi években ipari és turisztikai vonatkozásban is, s ez utóbbihoz kicsit mi is hozzájárulunk.

A kehidai gyógyvíz a hazai gyógyfürdők között kimagasló kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésű gyógyvíz. Összetétele nem tartalmaz radont, emiatt szinte korlátozás nélkül használható. A Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő 2400 m² vízfelülettel, mediterrán belső terekkel, 13 medencével, 94 méteres óriáscsúszdával, kinti kamikaze csúszdákkal, szabadtéri 3436 fokos meleg vizes- és gyógymedencékkel, pezsgőszigettel, sodrómedencével, gyermekpancsolóval, pool bárral és még sok egyéb csábító élményelemmel várja a fürdőzni vágyókat.

Szabadtéren egy gyógyvizes ülőmedence és egy úszómedence, a fedett élményfürdőben egy súlyfürdős, nyakzuhanyos gyógymedence és egy 36-38 fokos ülőmedence biztosítja a vendégek nyugodt kikapcsolódását. A gyógyvizes medencék környezetében nyugalmas, kizárólag felnőttek részére kialakított pihenőterek, csendszoba és ivókút található. A fedett, mediterrán hangulatú háromszintes élményfürdő garantált élmény a család minden tagjának télen-nyáron egyaránt. Az élményfürdő igazi szenzációja a 94 méter hosszú beltéri csúszda fény- és hangeffektekkel.


HUNGUEST HOTEL RÉPCE ÉS RÉPCE GOLD

PIKNIK WELLNESS HOTEL ÉS ÉTTEREM SIÓFOK

Amikor Sopron és környéke felébred a téli álomból, a tavasz első fuvallatára sorra nyitnak ki a legnépszerűbb kirándulási célpontok, kezdődnek a művészeti-kulturális fesztiválok, benépesül az erdő és a Fertő-tó. Nyit a Familypark, indulnak a hajók a tavon, egyre több bob hasítja a domboldalt, sőt a kalandpark kapuja is kitárul. A Hotel Lövérben az aktív pihenés kedvelőit erdei séták és túrák végeláthatatlan sora várja, a wellness szerelmeseit kényeztető arc- és testkezelések hozzák formába, az egészségtudatosak pedig léböjt és diétás ajánlatok segítségével szabadulhatnak meg

feleslegeiktől. A szeniorok a népszerű 5 éjszakás csomagajánlatot kihasználva mindent megtehetnek egészségük, és jóllétük érdekében a klimatikus gyógylevegőn. A természetben eltöltött órák után kellemesen ellazít a szállodai jacuzzi és a forró szauna, de jut idő társasjátékozni, kártyázni vagy sakkozni is a kényelmes lobby vendégmarasztaló hangulatában. Szabad egy pohár jóféle soproni bor vagy sör, jöhet a kedvenc koktél, majd a vacsora, amely bőséges választékával és házias ízeivel a nap csúcspontja.

A Hunguest Hotel Répce és Répce Gold a gyógyvizéről híres Bükfürdőn, csendes, nyugodt környezetben, árnyas lombú fákkal körülvett területen fekszik. Bük óriási gazdagságra lelt, amikor határában meleg vizet találtak. 1965-ben gyógyvízzé minősítették az egyedi összetételű, több mint 15.000 mg/l ásványianyag-tartalmú termálvizet. A Bükfürdő Thermal & Spa igazi paradicsom a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyók számára. A 14 hektáros, árnyas fákkal borított parkban fekvő fürdőkomplexum 34 medencével, több mint ötezer négyzetméter vízfelülettel, gyógy-, strand- és élményfürdővel, mo-

dern szaunavilággal és wellness centrummal, elismert gyógyászati részleggel áll a vendégek rendelkezésére. A 34 medencével rendelkező Bükfürdő Health & Spa-t, és a Fizioterápiás Intézetet a szállodákból egy fűthető folyosón keresztül érhetik el a hotel vendégek. Nyugodt pihenés, a gyermekes családokat élmény- és gyermekmedencék, játszótér, beltéri és kültéri csúszdák, színes játékokkal felszerelt játszószoba, önfeledt játék és szórakozás várja, az aktív kikapcsolódást kedvelők sportpályák, úszómedencék és vidám szórakoztató programok közül választhatnak.

A Piknik Wellness Hotel és Étterem Siófokon meghitt, családias környezetben várja vendégeit. A Balatontól körülbelül 3,5 km távolságra fekvő wellness szálloda 46 otthonosan berendezett szobával és 12 apartmanházzal, zárt parkolóval, saját étteremmel és wellness komplexummal rendelkezik. A wellness részlegben élménymedence (rengeteg élményelemmel), gyerekmedence, jacuzzi, 5 féle szauna, többféle masszázs várja a pihenni vágyókat. A wellness hotel rendezett udvarán egy feszített víztükrű úszómedence, egy játszótér, és

egy grillezésre, kerti partik megtartására alkalmas fedett épület szolgálja a kültéri kikapcsolódást, de emellett számos sportolási és szórakozási, wellness lehetőséget is kínálnak Önöknek! A Piknik Wellness Hotel várja Önt, ha párjával egy wellness kényeztetésben és kiváló étkekben gazdag pihenésre vágyik; kisgyermekes szülőként baba- és gyermekbarát megoldásokat keres; családi vagy céges rendezvényének keres otthont, profi személyzetet; családdal vagy nagyobb társasággal egy tágas apartmanban önellátó nyaralás a célja; nyugdíjasként nyugodt körülményeket, figyelmes személyzetet és korrekt árakat szeretne.

WELLNESS, FITNESZ

TAVASZI ZSONGÁS SOPRONBAN

13


Otthoni RELAXÁLÁS

Nyárváró tippek a kényelmes, nyugodt, harmonikus környezethez

WELLNESS, FITNESZ

Praktikus és könnyen megvalósítható lakberendezési ötletekkel a közelgő nyár hangulatához igazíthatjuk otthonunkat. Érdemes ilyenkor szabadon engedni a fantáziát, és aki kedvet érez hozzá, a lakás minden helyiségében kipróbálhatja az alábbi, pénztárcakímélő megoldásokat.

NÖVÉNYEK A DZSUNGELBEN

LAKÁSTEXTILEK KORALLSZÍNBEN

Tisztítják és felfrissítik a lakás levegőjét, már a megjelenésükkel is sokat segítenek a harmonikus környezet kialakításában a szobanövények: a pálmák és az orchideák például tökéletes kiegészítői a hazánkban is az idei év nagy lakberendezési trendjének ígérkező dzsungel őrületnek. Néhány nagy mintájú díszpárnával kiegészítve máris megváltozott, nyárias hangulatú nappalit vagy hálót kapunk. A növényekkel a fürdőszobát is otthonossá tehetjük, az igazi pihentető, a wellness élményét adó kellékek pedig – dekoratív kavicsok és kövek, tengeri kagylók, igazi vagy fény hiányában műanyag dísznövények – valójában soha nem mennek ki a divatból.

Aki újdonságra vágyik, az bátran kipróbálhatja az idei év trendszínét, a living coralt, amely egy izgalmas, a nyári hangulathoz tökéletesen illő, energikus, ám mégsem hivalkodó szín. Egy-egy textília mintájában, például asztalterítőn vagy ágytakarón is visszaköszönhet, és a korallról egyébként is a nyár és a tengerparti pihenés jut eszünkbe.

KÉPEK, POSZTEREK A falakon lévő képek folyamatosan hatást gyakorolnak ránk, ezért érdemes időnként szemügyre venni őket: vajon mi az, amiért szeretjük, vagy ellenkezőleg: unjuk már a látványát. Ha megérett a cserére, akkor válasszunk a helyére olyat, amire esetleg már hosszabb ideje vágyunk. Ez lehet kinagyított családi fénykép, vintage stílusú kép, tengerparti vagy hegyet ábrázoló fotó – olyasmi, aminek a látványa pozitívan hat az érzékeinkre.

14

HŰSÖLÉS ÉS PIHENTETŐ ALVÁS Az alvás akkor a legpihentetőbb, ha a hőmérséklet és a fényviszonyok is ideálisak. Ne hagyjuk, hogy a tűző nap túlságosan felmelegítse a lakás levegőjét, gondoskodjunk időben a megfelelő árnyékolásról - akár egy új sötétítő függöny beszerzésével, akár az évek óta tervezett klímaberendezés beszereltetésével még a kánikula beköszönte előtt.  Szauder R.


ő t í p s é á z v S al

HA A SZÉPSÉG ALAPJAIRA GONDOLUNK, NEM BIZTOS, HOGY AZ ALVÁS AZ ELSŐ, AMI AZ ESZÜNKBE JUT. PEDIG A SZAKÉRTŐK SZERINT A MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ ÉS MINŐSÉGŰ ALVÁS AZ ELSŐSZÁMÚ A FONTOSSÁGI SORRENDBEN. TEKINTSÜK ÁT, MI SZÜKSÉGES A SZÉPÍTŐ ALVÁSHOZ.

Lábklinika

3 Ortopéd cipőkészítés 3 Számítógépes talpvizsgálat 3 Talpbetétek készítése Érd, Ribizke utca 8.

kat, mert nehezítik az elalvást. Ajánlott a zöld leveles zöldségek – mint a káposzta, a spenót, a vízitorma és a kelkáposzta – magas magnéziumtartalma is segít az ellazulásban. Igyekezzünk szervezetünket hozzászoktatni ahhoz, hogy ugyanabban az időben fekszünk le aludni. Az agyunk a sötétedés beálltával elkezd lassabb üzemmódra kapcsolni, tegyük mi is ezt. Hangolódjunk rá az estére és a lefekvésre azzal, hogy csökkentjük a lakásunkban a fényerőt, és a zajt. Próbáljuk ki, hogy ne a TV vagy a mobilunk képernyője előtt aludjunk el. Az erős, mesterséges fény megzavarja agyunkat az alvásra, az éjszaka eljövetelére való felkészülésben.

165789

ÉRDI BÉTA KKT.

bőrünket. Azonban a zsíros krémek eltömítik a pórusainkat, így megakadályozza a bőrünk megfelelő oxigén ellátottságát. Az agyunk éjjel 11 és 3 óra között kerül lassú hullámú mélyalvás fázisában (ún. REM fázis), ilyenkor termelődik a legtöbb növekedési hormon, amely a sejtek regenerálódásáért felel. Akik rendszeresen csak napi 5 órát alszanak, a bőrük gyorsabban öregszik és 10 éven belül átlagban 0,7 kilóval híznak többet, mint akik legalább 7 órát alszanak rendszeresen. Bizony, a kiadós alvás az anyagcserének is kedvez. Ezért fontos, hogy este vagy közvetlenül lefekvés előtt már ne fogyasszunk nehéz ételeket, koffein vagy alkohol tartalmú italo-

280024

Miért fontos az alvás a szépséghez? Alvás közben a testünk megújul, szerveztünk javítja önmagát. Nemcsak frissebbek, de szebbek is leszünk egy pihentető alvás után. Az éjszakai alvásnak a bőrünk szépségének megőrzése és fokozása szempontjából három szakaszát különböztetjük meg. Este 8 és 11 óra között tart a bőrünk a felszívóképességének csúcsán. Majd éjjel 11 és hajnali 3 óra között történik a sejtek megújulása. Hajnali 3 és 5 óra között a bőrünk pihen, felkészül a következő napra. Erre alapozva használjuk az éjszakai krémeket, vagyis lefekvés előtt vigyük fel őket az arcbőrünkre, hogy még legyen ideje felszívódni és kifejteni jótékony hatását. Érdemes előtte alaposan megtisztítani a

Tel.: 06 30 / 940 6735

www.erdibeta.hu

212968 331084

Ny.: H, Sze: 8–18; K, Cs, P: 8–15

facebook.com/erdibeta

15


A HÚSVÉTI tojásfestés hagyománya

A tojásfestés szokását a húsvéti hagyománykörhöz társítjuk, azonban régészeti leletek azt bizonyítják, hogy már az avarkorban is festettek tojást. A kereszténység előtti időkben is a termékenység, az élet szimbólumaként tekintettek a tojásra. Tekintsük át, honnan ered a tojás festésének és ajándékozásának szokása!

A tojás egyszerre jelképezi az életet és az újjászületést. Minden élet tojásból ered – tartja egy latin közmondás. A kínaiak már több ezer évvel ezelőtt pirosra festették a tojást, ezzel fejezték ki a Nap iránti tiszteletüket. A tojás festése tehát ősi pogány szokás, mely később fonódott össze a húsvéti ünnepkörrel. A középkorban a tojás értékes volt, a húsvéti időszakban gyakran használták adók és tartozások megfizetésére. Egyesek szerint innen terjedt el a tojás ajándékozásának szokása, mely erre az időszakra vált jellemzővé. A tojás ajándékozása és a tojáskeresés, mint gyermekjáték egész Európa területén és a világ több más pontján is ismert. A kereszténység elterjedésével a tojás más jelentést is kapott, már nem csak a természet újjáéledését, hanem Krisztus feltámadását is jelképezte. A piros szín pedig a korábbi jelentéséből, mely szerint a termékenység színe, újabb értelmet kapott és immár Krisztus vérét és az emberiség megváltását szimbolizálta. A böjti időszakban tiltott a tojás fogyasztása, így a böjti időszak végére jelentősebb mennyiség gyűlt össze a háztartásokban, ez is erősíthette a tojás elajándékozásának szokását és a szokás terjedését. Sok helyen a mai napig igyekeznek megőrizni a tájegységre jellemző tojásfestési technikák és motívumok egyediségét. Nyugat-Európában inkább az egyszerű piros vagy arany színű tojások ajándékozása maradt szokásban, a több színű és/vagy mintás tojások Kelet-Európában jellemző. A magyar hímes tojás díszítésének jelképrendszere is jóval a kereszténység előtti időkből való. Az ősi kultikus jelek a régi magyar élet és hitvilág fontos mozzanatait tükrözik. A messzi múltból származó, erősen absztrakt rajzokban felismerhető a pásztorkodás, lovas élet, természet, örök élet, termékenységvarázslás és a világmindenség ábrázolása. A tojás felső részére festett minták a túlvilágot, az alsó részére festettek az e világot szimbolizálták. A leg­ gyakoribb technikák a magyar tojásfestő hagyományban:

16

ÍROTT TOJÁS A mintákat viasszal rajzolják fel a tojásra egy írókának nevezett vékony pálcával, és csak aztán mártják festékbe – jellemzően pirosba, de a zöld, sárga és a kék is előfordul. KARCOLT TOJÁS A tojásokat több rétegben festik be, majd abba karcolják bele késsel a mintákat. Ezzel a technikával színárnyalatokat is létre lehet hozni, annak megfelelően, milyen mélyen nyomják a kést a tojáshoz. BERZSELT TOJÁS A tojásokat tavaszi virággal vagy levéllel átkötve teszik a festőlébe, így amikor elkészülnek, a rákötözött levél levétele után világos minta marad a nyomában. Minden festés technika befejező lépése, hogy a tojásokat zsírral kenik meg, hogy a színük ragyogóan fényes legyen.


Tavaszi terasz (sz)építés

Homlokzati Hôszigetelô rendszer 1,5 mm vakolattal

λD=0,038 W/mk!

5 cm 1949 Ft/m 2 6 cm 2124 Ft/m 2 7 cm 2299 Ft/m 2 8 cm 2474 Ft/m 2 10 cm 2824 Ft/m 2 12 cm 3174 Ft/m 2

Homlokzati kôzetgyapot Hôszigetelô rendszer komplett rendszer 1,5, szilikon vakolattal: 10 cm 15 cm

AKCIÓ!

kôzetgyapot

0,035W/mk λD=0,035 W/mk!

5 cmkôzetgyapot 399 Ft/m2 10 cm 799 akció Ft/m2 raktárról! 15 cm 1199 Ft/m2

graFitos prémium Homlokzati Hôszigetelô rendszerre 1,5 mm vakolattal

nem éghető – A1 magas páraáteresztő képesség lég- és páraáteresztő mosható szilikon vakolat kiváló hangszigetelő, jobban elnyeli a környezeti zajt 10 év rendszergarancia Árak az áfát tartalmazzák.

14 cm 3524 Ft/m 2 15 cm 3699 Ft/m 2 16 cm 3874 Ft/m 2 18 cm 4224 Ft/m 2 20 cm 4574 Ft/m 2

λD=0,031 W/mk

5 cm 2260 Ft/m 2 6 cm 2479 Ft/m 2 7 cm 2698 Ft/m 2 8 cm 2917 Ft/m 2 10 cm 3355 Ft/m 2 12 cm 3793 Ft/m 2 14 cm 4231 Ft/m 2 15 cm 4449 Ft/m 2 16 cm 4669 Ft/m 2 18 cm 5107 Ft/m 2 20 cm 5545 Ft/m 2

További akciónk: facebook/Concordia-Therm 2051 Biatorbágy, Baross G. u. 38/a. Tel./fax: 23/312-959 Nyitva tartás: H-P: 7.00-16.00, Szo.: 7.00-12.00, V: zárva

280042

Az árak 2018. április 3-tól a készlet erejéig érvényesek, az áfát tartalmazzák.

Itt a várva várt kellemes tavaszi időjárás, ilyenkor hosszú, hideg és sötét tél után kivágyódik az ember a természetbe. Az egész hetes munka és hajtás után, a hétvégére elérkezik a jól megérdemelt pihenés ideje. A tavaszi munkálatok és nagytakarítás során kitakarítjuk a házunkat belülről kifelé haladva, így hamar elérkezünk a teraszunkhoz. A teraszunk hidat biztosít a házunk és a kertünk között, a kint és a bent között. A teraszunk a ház dísze és az egyik leghasználhatóbb része, ezért érdemes szépen és tisztán tartani, mert igazán kellemesen csak így lehet élvezni a szórakozást, pihenést, kikapcsolódást. Ezért érdemes minden szezon elején egy kis tisztítást/ karbantartást végezni teraszunkon az alábbiak szerint: • megtisztítani az őszi falevelektől – portól stb. Ezt általában magasnyomású mosóval érdemes, de figyelni kell a kellő távolságra, túl közel nem szabad a teraszburkolatra engedni a magasnyomású vizet; • megvárni míg teljesen megszárad; • kijavítani vagy cserélni az esetlegesen sérült darabokat (ritkán fordul elő, inkább közületi teraszokon); • olajozni, természetes növényi eredetű, pigmentált faolajjal a járófelületet (egyszer vagy igény szerint kétszer). Manapság igen népszerű és trendi a különböző keményfákkal történő teraszburkolás. Előnyük a meleg és barátságos megjelenés. A többnyire tropikus (egzotikus) faanyagokból készülő, igen masszív és tartós padlóelemek általában elérhetőek már a magyar áruházakban is. A fából készült burkolat kiváló választás, hiszen a természet szépségét hívja be az otthonunkba és tartóssága is kiemelkedő a többi burkolási technikához képest. Ráadásul magunk is megszépíthetjük saját teraszunkat a faburkolat segítségével egy hétvége alatt. A legegyszerűbb megoldás a terasz burkolatának megújítására, ha környezetbarát teraszelemeket használunk. Ezek a burkoló elemek műanyag lapokon megvásárolható, egymásba illeszthető elemek. Különleges szerszámok és szakember nélkül is lerakható, sőt előkészületi munkálatokra sincs szükség. Egyszerre lesz a végeredmény modern és időtálló. A baráti társaságunk pedig méltán lesz irigyünk az első tavaszi grillezés alkalmával.

fat e l e p TERASZELEM 30x30 cm kül- és beltérre egyaránt

Ha fa, akkor Zso-fa! www.erdituzifa.hu • www.zsofa.hu Zso-Fa Fatelep 2030 Érd, Tóni csapás 3. (A futballpálya mellett.) Telefon: 06-30/820-5239 E-mail: zsofa@zsofa.hu H-P 7-16-ig, Szombaton: 8-12-ig.

281025

„Ha az ár mellett… A minőség is számít!” 10 év rendszergarancia – Kiemelkedő ár-érték arány – ÉMI rendszervizsgálat – Tűzterjedési vizsgálat – Hatalmas raktárkészlet

263452

Homlokzati rendszer akció!

17


Munkahelyi

pletyka Van haszna is a munkahelyi pletykánk? Nem feltétlenül negatív hatásúak a pletykák, sokszor segítik a céges közösség működését, az információ áramlás hatékonyságát.

A közösségekben, ahol napi 8 vagy még annál is több órát töltünk be óhatatlan, hogy az emberek kibeszéljenek olyanokat, akik épp nincsenek jelen. Mi is az a pletyka? Talán, ma az egyik legáltalánosabban elfogadott definíció (Foster, 2004.), miszerint a pletyka nem más, mint egy valódi, személyes és értékelő információcsere (pozitív vagy negatív) egy harmadik hiányzó félről, amelynek nagyon fontos társadalmi és szervezeti szerepe lehet. A mai modern irodák térbeli elrendezése, a sok közös használatú tér szinte adja a lehetőséget a pletyka terjedéséhez. Az ember óhatatlanul is hallja, amiről a közelebbi (sokszor a távolabbi) asztal társai beszélgetnek – akár üzleti, akár magán ügyben. A kollégák nyitott térben való dolgozása ösztönzi, hogy informálódjanak, egymással történeteket osszanak meg. Tévhit, hogy csak negatív hatása van a pletykának. A pletyka alkalmas a felgyülemlett feszültség, ki nem mondott sérelmek és elégedetlenség érzésének kiszabadítására. A kollégák igazságérzetének felszínre hozására remek alkalom. Több esetben a pletyka arra való, hogy két kolléga a harmadik, távollévőről kérjen egymástól véleményt főleg a munkájával kapcsolatban. Ezt, ha pozitívan nézzük, akkor arról van szó, hogy a kollégák ellenőrzik egymás teljesítményét. Jó esetben a pletykát építő, fejlődést elősegítő, támogató visszajelzés követi a harmadik fél felé. A pletyka azokon a helyeken értékelődik fel, ahol a belső kommunikációs csatornák nem elég hatékonyak. Ilyen esetekben a munkavállalók úgy érzik, hogy a számukra meghatározó információkhoz nem tudnak

18

elég gyorsan hozzájutni a hivatalos úton. Sokszor a közelgő változások kapcsán indulnak meg félhivatalos információk, amiket a vezetőség jobb, ha megelőz egy hivatalos bejelentéssel, még mielőtt valótlan állítás terjed el. A pletyka örök témái általában a pénz, hatalom, emberi kapcsolatok. Sokszor olyan kollégák kerülnek a pletyka középpontjába, aki viselkedésükkel, szokásaikkal, tudásukkal kitűnnek a többiek közül. Ez lehet pozitív is például a jó teljesítmény, kiváló eredmények, de akár a káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol túlzott szeretete), vagy a többiek által zavarónak tartott szokás is, például ha a kolléga hangosan gondolkodik, vagy az asztalon dobol a ceruzájával közben. Másszor pedig azok kerülnek középpontba, akik nehezen illeszkednek be a meglévő társaságba, vagy akik még most érkeztek vagy épp nincsenek jóban egy kollégával. A ki mennyit keres, mekkora bónuszt kapott, ki mire mennyit költ – általános érdeklődésnek örvendő témák. Ahogyan a ki kivel mikor mit csinál, ki kivel jött össze vagy éppen szakított, van-e valakinek titkos munkahelyi kapcsolata – az emberi természetből fakadóan kedvelt témakörök. A vállalat vezetőinek szerepe kulcsfontosságú a munkahelyi pletyka kialakulásában és helyén kezelésében is. Vezetőként segíteni kell a hivatalos kommunikációs csatornák hatékonyságát, ezzel megelőzve a céget érintő pletykák indulását. Tiltani vagy elítélni a pletykát annyit jelent, mint olajat önteni a tűzre, célravezetőbb időnként részt venni a kollégák informális beszélgetésében, hogy a vezető képet kapjon az alkalmazottakat érdeklő témakörökről.


266219

Munkatársakat keresünk

sárgaréz csaptelep testek gyártásához

SZÁRAZ tűzifa

ELÉRHETŐSÉGE

egész évben folyamatosan. Rönkben, ömlesztve, kalodában.

Érd, Szabadság tér 12. (Siker Üzletház) Ügyfélfogadás: hétfőtől péntekig 8.30-16 óráig Telefon: 06-23/520-117 E-mail: ertekesites.erdiujsag@maraton.hu szerkesztoseg.erdiujsag@maraton.hu

Látogass el hozzánk! Érd, Tolmács u. 13. Tel.: 03 30 950 9816

CNC/automata gépkezelő (bruttó 195 000 - 348 000 Ft-ig)*

Minőségi végátvevő (bruttó 196 000 - 245 000 Ft-ig)*

211903

* Norma teljesítés esetén garantált legalacsonyabb jövedelem, ill. a norma túlteljesítése esetén, többműszakos munkarendben számos dolgozónk által elért havi jövedelem.

– 2 és 3 műszakos munkarend – Betanítás a próbaidő alatt Fémipari képzettség, vagy üzemi gyakorlat előnyt jelent. – Jelenléti prémium évente kétszer az alapbér 50 – 50%-áig – Bruttó 9200 Ft/hó – Toborzási jutalom – Munkába járási támogatás adómentesen – Rendezett, határozatlan idejű munkaviszony

Épületgépész szakkereskedés (Érd-Parkváros)

raktárosokat

keres. Előny az épületgépészeti tapasztalat és a diesel targoncavezetői engedély. 2016.06.15. 10:54:12

Kludi Szerelvények Kft. (a német Kludi Csoport magyar leányvállalata) 2049 Diósd, Homokbánya út 75. Érdeklődni: 06-30-318 98 06 (este és hétvégén is) e-mail: allas@kludi.hu

Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el pályázati anyagának elküldése előtt az egységes adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkat.

Tankoljon az Érd Parkvárosi Kiss benzinkútnál . Megéri! Benzinkutast felveszünk jó kereseti lehetőséggel. Ugyanitt üzlet kiadó

279066

Jelentkezés szakmai önéletrajz e-mail útján történő megküldésével a szaboi@megatherm.hu címre.

Európa 1. számú nyílászáró gyártójának magyarországi leányvállalata 281797

282223

Névtelen-1 1

magyarországi munkavégzésre.

felvételt hirdet hivatásos és rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyú beosztások betöltésére: FELÜGYELŐ SZAKÁPOLÓ (OKJ54 ápoló/asszisztensi végzettség) GÉPJÁRMŰVEZETŐ („D” kategóriás jogosítvány) Érdeklődni az intézet személyzeti osztályán lehet.

Tel.: 22/454-023, E-mail: baracska.uk@bv.gov.hu.

281210

0630/6348-540 Érd Bajcsy Zsilinszky út 117

A Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

iparikapu szerelőket keres Elvárásaink: • gépész és/vagy elektromos végzettség • legalább 3-5 éves szakmai gyakorlat • magas fokú terhelhetőség • magabiztos fellépés, ápolt megjelenés • lojalitás Feladat: • szerződött partnereinél ipari kapurendszerek és rakodástechnikai berendezések telepítése, • üzembe helyezése és javítása, műszaki felülvizsgálata. • használati és kezelési oktatások tartása. • helyszíni felmérések, egyeztetések bonyolítása. Amit kínálunk: • magas szintű betanítás, folyamatos képzések • stabil munkahely, jó légkör • 100 %-osan bejelentett munkaviszony Önéletrajzokat az allas.bud@hormann.hu e-mail címre várjuk.

276278

AA5836732

Óriási választék, kedvező árak.

19


VEGYÜNK INKÁBB PLÜSSNYULAT!

Magyarországon is évszázados szokás élő állatot ajándékozni a kisgyermekeknek. Tudatos, felelős állattartó egy egész életre választ maga mellé állat-társat. Tartsuk szem előtt az állat szükségleteit és fontoljuk meg alaposan az állat kiválasztását és vásárlását. Az ünnepek rövid pár napja alatt még az egész család arcára boldog mosolyt csalnak a haza hozott kisállatok. Boldog rágicsál a nyuszi, kedvesen csipog a kiscsibe. De az ünnepnapok hamar továbbállnak és a cuki kis jószágok már csak nyűgöt jelentenek a család számára a mindennapok során. A kisállatokat etetni, itatni kell, megfelelő körülményeke például mozgásteret kell biztosítani számukra. Gyakran a lakásban az állattartással szagok is problémát jelentenek. Manapság egyre többen allergiásak az állatszőrre, tollra anélkül, hogy ennek a tudatában lennének, sokszor már csak akkor derül ki, amikor a kiskedvenc megérkezik a lakásunkba. Élő állat helyett vegyünk inkább plüssállatokat, csoki nyuszit, játékot a gyerekeknek. A rokonságnak készítsünk kézzel készített ajándékokat inkább. Azonban ha mégis alaposan átgondoltuk, és úgy ítéltük meg, hogy tudunk elég időt, energiát és nem kevés pénzt fordítani leendő kiskedvencére, akkor nézzünk pár hasznos tanácsot a megfelelő kisnyuszi kiválasztásához. A hobbi nyuszi 8-12 évet is élhet, és rendszeres kiadást jelent: alom, élelem, orvosi vizsgálatok és oltások. Már az életük első 6-8 hetében oltatnunk kell őket, mert megbetegedhetnek. Problémára utalhat, ha nem eszik, csak gubbaszt a nyuszi. Ilyen esetben minél hamarabb orvoshoz

20

kell fordulnunk vele! Leggyakrabban emésztőszervi problémái lehetnek a helytelen táplálás miatt, de bőrbetegségekre és vírusos megbetegedésekre is hajlamosak, valamint fog okozta problémákra is számítanunk kell. Minden nap igénylik a figyelmet, a törődést. Ha elutazunk nyaralni meg kell oldanunk a felügyeletét. A kisnyuszit mindig megbízható, leinformálható helyről vegyük meg, ahol tanácsokkal is ellátnak bennünket. A lehetőség szerint élénk, érdeklődő állatot válasszunk. A ketrecet elég egyszer megvennünk, ha elég nagyot választunk. A ketrecet ne tegyük huzatos helyre, legyen világos és ne kerüljön a fűtőtest, konnektor, TV közelébe. nyugodt békés helyen szeretnek lakni a nyuszik, és mivel mindent megrágcsálnak válogatás nélkül, így óvnunk kell őket az esetleges áramütéstől is. Hagyni kell, hogy legalább amikor otthon vagyunk és tudunk rá figyelni, a ketrecén kívül szabadon ugrándozhasson. A nyuszik kíváncsiak és szeretnek magas helyekre is fel ugrabugrálni, ahonnan jól belátják a terepet. Figyelnünk kell a jó minőségű és változatos táplálék biztosítására, amiben a széna szerepel a legnagyobb arányban, de leveles zöldségek, kertben szedhető lóhere vagy gyermekláncfű is helyet kaphat, nyúltápot is adhatunk, valamint néha gyümölcsöt is kaphat. Fontos, hogy legyen előtte mindig friss víz. Egy etetéshez szokott házikedvenc nem tud önállóan megélni, ha úgy döntünk, hogy mégsem nekünk, mégsem lakásba való az állat, nem engedhetjük őt szabadon az erdőben. Döntsünk felelősen, amikor egy állat sorsáról van szó!


BÚVÁR KÚTSZIVATTYÚK ÁSOTT ÉS FÚRT KUTAKBA

• megbízható működés • rozsdamentes szivattyú • műanyag (Noryl) járókerekek • 150 g/m3 max homoktartalom • 100 mm átmérő • külső kapcsolódoboz vagy motorba épített kondenzátor • vízszintesen is telepíthető • egyszerű beüzemelés • kiváló ár-érték arány 2 év ga rancia! Felhasználás: • házi vízellátás • locsolás • állattelepek vízellátása • nyomásfokozás Hatalmas raktárkészlet! Telefonáljon most! 06 23 545-293, 06 23 545-393

MundiMed Magánvérvételi hely – Synlab partner

281928

• S zéles körű vér-, vizelet-, széklet- és egyéb laborvizsgálatok érdi rendelőnkben, beutaló és sorban állás nélkül. • Gyors eredménykiadás, e-mailben is. • Általános vérkép, allergia vizsgálatok, táplálék-intolerancia, genetikai vizsgálatok, inzulin-rezisztencia, cukorterhelés, tumormarkerek, laktóz, és glutén érzékenység kimutatása, székletvér teszt, enzimes béldaganat szűrés (M2PK) • és minden, ami labor elérhető nálunk. BEJELENTKEZÉS ÉS INFORMÁCIÓ: 06 70 624-1452 Cím: 2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky út 73.

https://profilaxis.hu/ • buvarszivattyu@profilaxis.hu

167906

Forgalmazó és szerviz: Profilaxis Kft. 2049 Diósd, Vadrózsa u. 13. Tel.: 06 23 545-293, 06 23 545-393

Hogyan válasszunk biciklit a gyerekeknek?

újság_93x124.indd 1

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor a gyermek a saját biciklijére pattan. Bár a kicsik gyorsan nőnek, az első bringák vásárlásánál sem szabad arra törekedni, hogy minél olcsóbb legyen, mert “úgyis kinövi”. Annak érdekében, hogy a járgány iránti lelkesedés kitartson, érdemes oda figyelni a megfelelő méretekre, a felszereltségre és a biztonsági szempontokra. A legfontosabb kérdés, hogy az adott pillanatban melyik méret felel meg leginkább a gyermeknek? A kerékpárok kerék méretei szabványosak, minden mérethez van egy hozzávetőleges, ajánlott életkor vagy magasság. Gyakran előfordul azonban, hogy a méretsorból kihagynak a gyerekek egy méretet, ezért a tényleges vásárlás előtt érdemes bemenni az üzletbe

2018. 04. 17. 17:59

és felültetni a gyereket különböző méretű kerékpárokra. A felszereltséget tekintve leginkább a váltóról, a fékekről és a pótkerekekről érdemes beszélni. 12”, 14”, 16” méretek esetében még jobb, ha nincs váltó, a gyerekek ugyanis ekkor még nem tudják azt megfelelően kezelni, így csak problémát jelentene. Ahogy a gyermek növekszik egyre nagyobb biciklire lesz szükség. A 18”, 20” bringák már váltós, teleszkópos változatban is megtalálhatóak, de csak akkor érdemes ilyet venni, ha a gyermek már biztonságosan használja a kerékpárt. A 24” kerékpárokat már csak pár centi választja

el a felnőtt bicikliktől, így ezekhez, felhasználástól függően, számos felszereltség létezik. Azoknak, akik a városban használják váltó nélküli, vagy 3 sebességes váltót ajánlanak a szakemberek, míg azoknak, akik túrázni is szoktak érdemes külső váltós kerékpárt választaniuk. 20” méretig a kontrafékes megoldást javasolják, mivel a gyermeknek ebben a korban még nincs elég ereje a kézifék hatékony használatához. A legtöbb esetben a kezdeteknél szükség van pótkerékre.

Felszerelésénél fontos, hogy néhány fokos dülöngélést engedjen a pótkerék, de súlyáthelyezés esetén ne boruljon fel. A pótkerék használata egészen addig ajánlott, amíg a gyermek nem tud magabiztosan egyensúlyozni. Ezután már leszerelhető, de gyakran előfordul, hogy a véletlenszerű elvesztésük jelzi, hogy nincs már rájuk szükség. A részletek tehát a legkisebb bringa kiválasztásánál is fontosak. Ahhoz, hogy gyermek szeressen biciklizni nagy hangsúlyt kell fektetni a méretre, a biztonságra és természetesen a színre is, hiszen valljuk be, gyerekként minket sem a fékrendszer érdekelt volna a legjobban. De ami talán még a fentieknél is fontosabb: tanítsuk meg gyermekünket a közlekedési szabályokra és a biztonságos kerékpározás alapjaira.

21


Hagyományos

HÚSVÉTI ÉTELEK Közeledik a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. A magyar megnevezés is a keresztény ünnepkörből indul ki. Húsvét vasárnap ér végét a negyvennapos nagyböjt időszaka. Ezen a napon lehet először húst magunkhoz venni a hos�szú önmegtartóztatás után. A húsvéti szokássokkal együtt jár a vendégvárás, a finom ételek és a nagy közös ebédek. Az ünnep jellegzetes ételei régi időkre tekintenek vissza és a mai napig megőrizték szerepüket az ünnepi asztalon. Ilyen hagyományos ételek a bárány húsból készült fogások. A bárány Krisztus áldozatát jelképezi. Érdemes minél fiatalabb jószágot választani az ünnepi célra. A frissen elkészített bárány a legzamatosabb. Régebben, amíg a pásztorkodás általánosan elterjedt volt a magyar családok körében, rendszeres vendég volt a bárány- és a birkahús a magyar asztalokon. Mára szinte csak az ünnepi fogások között találkozunk bárányhússal. A tojás is hagyományos húsvéti étel. Krisz-

tus feltámadását, az élet és a természet körforgását jelképezi. Változatos formában kerül asztalra: köretként, hidegtálban, kaszinótojás formájában, vendégváró falatkákon vagy akár mint előétel. A húsvéti sonka mondhatni nélkülözhetetlen az ünnepi asztalról. A sonka a régi magyar gazdálkodó, állattartó életforma velejárója. A paraszti családok téli disznóvágásából pontosan húsvétra érik meg a legfinomabb sonka. Kora tavasszal füstölik, érlelik, de a böjti időszak miatt amúgy sem fogyaszthatták, így húsvét vasárnap szelték meg a sonkát. A megfelelő hagyományos érlelés legalább három hetet vesz igénybe, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a füst és a só kellőképpen átjárja a húst az utolsó rostjáig. A sonkát fogyasztjuk húsvét vasárnap reggelén puha kaláccsal (amit ilyenkor kenyér helyett fogyasztanak több helyen is), friss idény zöldségekkel: újhagyma, hónapos retek, saláta kerül a sonka mellé. Hidegtálakon, meleg főételekben elkészít-

hető, sültként is tálalható vagy akár szendvicsek főszereplője is lehet. A Dunántúl egyes részein, például Göcsej és környékén a torma fogyasztását Krisztus szenvedéseivel párhuzamba állítva fogyasztották. A torma csípősségét a benzil-mustárolaj tartalmának köszönheti, ami egyébként antibiotikus hatású. Így a torma fogyasztása segít a bakteriális vagy vírusos légúti megbetegedések leküzdésében is, ami a tavasz kezdetén igen hasznos. Ráadásul jelentősen magas C-vitamin tartalma is ismert a növénynek, amit ezért skorbut (súlyos C-vitamin hiányában jelentkező betegség, mely vérzéssel, gyulladással, majd akár halállal is járhat) ellen is ajánlottak. A húsvéthoz kapcsolódó szertartás az ételszentelés is. A sonkát, tojást, kenyeret vagy kalácsot ilyenkor a templomba szokás vinni, ahol megszentelték az ételeket. A böjt utáni nagy lakomák során azonban érdemes a mértékletesség elvét tartani!

Húsvéti sült báránycomb Hozzávalók: 4 főre, kb. 1 kg csontos báránycomb, 6 gerezd fokhagyma, őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 szál kakukkfű, 3 szál rozmaring Elkészítés: Bőrözzük le a báránycombot, majd töröljük szárazra. Hámozzunk meg 6 gerezd fokhagymát, és nyomjuk át fokhagyma nyomón. A fűszernövényeket mossuk meg, rázzuk szárazra, a felét terítsük szét erős alufólián. Fokhagymás olajjal dörzsöljük be a combot, fektessük az alufóliára és szórjuk rá ízlés szerint egyenletesen a felsorolt fűszereket. Csavarjuk az alufóliába a combot. 1 napig hűvös helyen, hagyjuk pácolódni. Másnap a fűszernövényeket távolítsuk el róla. A vajat keverjük habosra, fokhagymanyomon nyomjuk át a maradék fokhagymát, és keverjük össze. A comb minden oldalát sózzuk be, helyezzük sütőrácsra. kenjük be a fokhagymás vajjal. 250 °C fokra, előmelegített sütőbe tegyük be. A hőfokot csökkentsük 200°C fokra és 50-60 percig süssük. A combot vágjuk vékony szeletekre, és ízlés szerinti köretekkel tálaljuk.

22


A kert luxusa

SZEMET GYÖNYÖRKÖDTETŐ LAKRÉSZEK A SZABADBAN SZÓLJON AZ IDEI NYÁR AZ ÁLMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL, A KERTI, SZABADTÉRI PILLANATOKRÓL, A JÓ HANGULATÚ, KÖZÖS ÉTKEZÉSEKRŐL ÉS A PIHENÉSRŐL. ÍME NÉHÁNY INSPIRÁLÓ ÖTLET Közel a természethez: szófa a kertben

Ha valaki megteheti, hogy délutánonként a szabadban sziesztázzon, akkor ezt a megoldást neki találták ki. Az összecsukható napozóágyak kényelmes alternatívája a luxushatású kerti szófa, ahol a napszaknak megfelelően lehet napozni, délutánonként hűsölni, éjszaka pedig a csillagos ég alatt aludni.

A MEGVALÓSÍTÁSHOZ, A SZEZON BEKÖSZÖNTE ELŐTT.

Nappali a pergola alatt

Kerti bútor, kis asztalkával, vastag, puha párnák és tető a fejünk felett – tavasztól őszig, de akár az enyhébb téli napokon is kényelmesen pihenhetünk a kerti nappaliban. A fedett teraszon a családi, baráti vacsorák is jobban esnek, és amíg a felnőttek egy pohár bor mellett beszélgetnek, a gyerekek szabadon játszhatnak a kertben.

Praktikus romantika

A használaton kívüli lépcsők, emelvények egy kényelmes matraccal vagy szivaccsal pillanatok alatt kerti garnitúrává alakíthatók. Minél több párnát használunk, annál kényelmesebb lesz a pihenés. Sok múlik a környezeten: legyen minél több üde, zöld növény és virág a közelben.

A térkő pompája Elegáns, hűvös és fiatalos a világos térkő a megfelelő színű kerti bútorokkal kombinálva. A klasszikus piros, kék, fehér kombináció nem csak az öltözékben, hanem az enteriőrben is mutatós triót alkot. Néhány jól eltalált kiegészítővel időtálló, mégis modern lesz az összhatás.  Szauder Rita

Mobil BBQ-sarok

OT THON

A szabadban sütésnek, főzésnek varázsa van. A titok a hangulatban, az ízekben és az illatokban rejlik. Aki nem szeret sokat bajlódni a sütéssel, vagy kevés a rendelkezésére álló terület, annak tökéletes választás a mobil grillsütő és az összecsukható, fából készült garnitúra. Egyszerű, gyors, hangulatos – ott és úgy, ahogy szeretjük.

23


PALATETĹ?S ÉS LAPOSTETĹ?S ÉPĂœLETEK FELĂšJĂ?TĂ SA! PROFESSZIONĂ LIS SZIGETELÉSI MEGOLDĂ SOKKAL, 25 ÉV SZAKMAI TAPASZTALATTAL, 12 ÉV SZAVATOSSĂ GGAL VĂ LLALJUK:

MAGY E R G É V

• Palatetők bontås nÊlkßli felújítåsåt • Lapostetők szigetelÊsÊt • Energiaszåmla kció! nullåzåsa Tavaszi aUNKà RA napelemrendszer MINDEN M kulcsrakÊsz telepítÊsÊvel ZMÉNY!

ARO

HE S ELÉR I N O R S Z à G

TĹ?10%

E ÉRE TB M 6 , T K Ö Z ÖT B E N m c 0 2 S 12 SZ� N 7cm É T N É K EN M ÉRE T

KEDVE

MĂ R AZ ELSĹ? LÉPÉSTĹ?L Ă–N MELLETT Ă LLUNK A KORREKT KIVITELEZÉS Az akciĂł 2019. ĂĄprilis 16-tĹ‘l visszavonĂĄsig tart. MEGVALĂ“SĂ?TĂ SĂ BAN! KÉRJE DĂ?JTALAN HELYSZĂ?NI KONZULTĂ CIĂ“NKAT!

K Ăœ LĂ– N

B

G FE J Ă–ZĹ? J I

EKKEL ,

0g K Ö 3g ÉS 4

N

Z Ă–T T

 

Tel.: 06 20/995-5532

http://fahal.hu/viszonteladoink

280754

e-mail: haztetogroup@gmail.com

Ne mondj le A normĂĄl testsĂşlyĂşak ĂŠs az enyhĂŠn elhĂ­zottak szerint az egĂŠszsĂŠgi ĂĄllapot tevĹ‘legesen alakĂ­thatĂł, az elhĂ­zottak viszont mĂŠg gondolati szinten sem foglalkoznak egĂŠszsĂŠgformĂĄlĂł aktivitĂĄsokkal, azaz beletĂśrĹ‘dnek sorsukba - ez derĂźlt ki a Magyar SzabadidĹ‘sport SzĂśvetsĂŠg „MagadĂŠrt Sportolj!â€? elnevezĂŠsĹą EFOP-1.8.6-17. pĂĄlyĂĄzat sporttal kapcsolatos attitĹąd mĂŠrĂŠsĂŠbĹ‘l, melyet a kevĂŠssĂŠ fejlett rĂŠgiĂłkban vĂŠgeztek. AZ INAKTĂ?VAK TĂšLSĂšLYBAN Az OrszĂĄgos ÉlelmezĂŠs- ĂŠs TĂĄplĂĄlkozĂĄstudomĂĄnyi IntĂŠzet (OÉTI) 2015-Ăśs kutatĂĄsa szerint 2014-ben MagyarorszĂĄgon a felnĹ‘tt lakossĂĄg 65 szĂĄzalĂŠka tĂşlsĂşlyosnak vagy elhĂ­zottnak szĂĄmĂ­tott. A nĹ‘k 62%ĂĄnak, a fĂŠrfiak 67%-ĂĄnak, Ăśsszesen mintegy 5 milliĂł embernek volt sĂşlytĂśbblete. MIT TEHETĂœNK A SAJĂ T EGÉSZSÉGĂœNKÉRT? A projekt kifejezett szakmai cĂŠlja, hogy a kevĂŠsbĂŠ fejlett rĂŠgiĂłkban is legyen biztosĂ­tott a sportszolgĂĄltatĂĄsokhoz valĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠs, terjedjen el az egĂŠszsĂŠges ĂŠletmĂłd szemlĂŠlete. „Mennyit ĂĄldozna havonta, hogy minĹ‘sĂŠgi szabadidĹ‘sport lehetĹ‘sĂŠghez jusson; mennyit tehet a sajĂĄt egĂŠszsĂŠgĂŠĂŠrt; milyen gyakran, mit ĂŠs miĂŠrt sportol?“ - legfĹ‘kĂŠppen ezekre a kĂŠrdĂŠsekre kereste a vĂĄlaszt a kutatĂĄs.

„sokatâ€? lehet tenni, azok nagy gyakorisĂĄggal sportolnak ĂŠs hajlandĂłak szĹąrĹ‘vizsgĂĄlatra jĂĄrni, mĂ­g a rossz ĂĄllapotban lĂŠvĹ‘k tĂśbbsĂŠge nem. A magukat „rossz ĂĄllapotban lĂŠvĹ‘nekâ€? tartĂłk hisznek legkevĂŠsbĂŠ a vĂĄltoztatĂĄsban, teljesen lemondtak ĂśnmagukrĂłl. A mozgĂĄs ĂŠs a prevenciĂł mellett az egĂŠszsĂŠg szempontjĂĄbĂłl harmadik fontos tĂŠnyezĹ‘, a tĂĄplĂĄlkozĂĄs is a fentieket tĂĄmasztja alĂĄ: akik szerint sokat lehet tenni az egĂŠszsĂŠgĂŠrt, azok 71 %-a naponta fogyaszt zĂśldsĂŠget ĂŠs gyĂźmĂślcsĂśt, mĂ­g akik szerint semmit nem lehet tenni ĂŠrte, azok 71 %-a heti egy alkalomnĂĄl is ritkĂĄbban fogyasztja ezeket. KEVÉS SPORT, ROSSZ EGÉSZSÉGĂœGYI Ă LLAPOT, KILĂ TĂ STALAN ÉLETHELYZET A vĂĄlaszadĂłk viszonylag alacsony hĂĄnyada, 12,3%-a lenne hajlandĂł komolyabb Ăśsszeget (12 ezer forintot vagy tĂśbbet) fordĂ­tani a sportra, nagyobb hĂĄnyada, 37,1 %-a 5 ezer ĂŠs 12 ezer Ft kĂśzĂśtt, a vĂĄlaszadĂłk fele viszont 5 ezer forintnĂĄl is kevesebbet kĂśltene havonta sportra. A vĂĄlaszadĂłk tĂśbb mint egyharmada kifejezetten ritkĂĄn sportol, a nagyon gyakran sportolĂłk arĂĄnya viszont alig haladja meg az egytizedet. A testtĂśmeg ĂŠs a sportĂŠrt hozott anyagi ĂĄldozat kapcsolata ellentmond a logikĂĄnak: minĂŠl elhĂ­zottabb valaki, annĂĄl kevĂŠsbĂŠ hajlamos a sportra kĂślteni! Akik szerint az egĂŠszsĂŠgĂŠrt „nagyon sokatâ€? illetve

A SORSOD A KEZEDBEN VAN! ÖsszessÊgÊben elmondható, hogy a sportolås, a diÊta, a zÜldsÊgfogyasztås vagy az orvosi diagnosztikån való rÊszvÊtel attól fßgg elsősorban, hogy a vålaszadó hisz-e abban, hogy valamilyen mÊrtÊkben, de tehet egÊszsÊgÊÊrt, azaz befolyåsolhatja a sorsåt. A jobbra való tÜrekvÊs motivåciója nem a betegsÊgből vagy az elhízås kßlÜnbÜző fokozataiból ered, hanem a våltoztatås lehetősÊgÊbe vetett hitből.

EurĂłpai SzociĂĄlis Alap

24


burkolat akció

Részletek üzletünkben. Érvényes: 2019.03.04-től visszavonásig. 168055

k építése, Továbbá: faháza ok, on vil kerti pa fenyô e, tés szí ké lók táro éria, mb ôla ny fûrészáru, fe es en um bit ló, ad hajóp ató! ph ka B zsindely és OS

Balázs Laci 2004 Kft. Balatonkeresztúr, Iskola u. 21. (7-es fõút mellett) Tel.: 30/3275-388, Fax: 85/375-198 • Ny.: H-P: 7.30-16.30, Szo.: 7.30-12.00 • info@balazslacikft.hu

utólagos szigetelése lemezpréseléses technológiával, rövid határidővel! Ingyenes felmérés www.vizeshazfalak.hu

Vízszigetelő Kft.

A kiállítás sztárja díj nyertese… a Ceramin vízálló padlóburkolat! Ceramin burkolatainkból, szerencsekerekünk további kedvezményeket pörgetett, mindennap kisorsoltunk egy Bona Spray Mop univerzális felmosót, egyedi padlóburkolati trendtanácsokkal láttuk el az érdeklődőket, a kiállítás végén látogatóink között kisorsoltunk egy táblagépet! De a kedvezmények ideje még nem ért véget! Teljes feltöltődést jelentett számunkra ez a pár nap, h iszen rengeteg különleges emberrel, elképzeléseikkel és otthonteremtési ötleteikkel találkoztunk. Ez a lendület még mindig kitart, így újabb nagyszerű ajánlattal készültünk Nektek: Legyél Te is Hubert Barát és vedd igénybe különleges, kizárólag klubtagoknak járó kedvezményeinket. Most ezeken kívül további, azonnali ajándékcsomagunkat is elküldjük, amelynek tartalma: Trendkatalógus, Vízálló padlóburkolati katalógus, Padlóválasztási Kisokos.

vízálló burkolat

6290

Ft/m2-től

Green vinyl Prémium Ceramin® – vízálló – PVC-mentes – környezetbarát – újrahasznosítható – klikkes

281728

A Construma Otthon Design Kiállítás abszolút sztárja a Ceramin vízálló padlóburkolat. Nagy örömünkre szolgált, hogy ilyen sokan látogattatok meg minket a kiállítás 5 napja alatt. Standunk különleges eleme egy folyamatosan üzemben lévő zuhanykabin volt! Természetesen nem áztattuk el az egész pavilont, h iszen a kabin falát az úgynevezett CERAMIN® anyaggal, a Classen gyár saját fejlesztésű burkolatával vontuk be, amely 100%-ig vízálló. Tényleg! Rengeteg szemtanúval rendelkezünk! Ezenkívül természetesen bemutatásra kerültek a legkedveltebb laminált padlóink, illetve a padlóápolás és tisztítás elengedhetetlen kellékei is. A G pavilon 305D standjára ellátogató vendégeink számos meglepetésnek lehettek szem- és fültanúi: 10% kedvezményt adtunk vízálló és laminált

25


Ezért fontos a napszemüveg az egész családnak Kétségtelen, hogy a nők számára a napszemüveg a „legjobb szemránckrém”, míg a férfiak inkább a stílusossága miatt hordják előszeretettel. A gyerekek meg tüneményesek benne, ez nem is kérdés. De mi a helyzet a valódi szerepével, a szem védelmével?

UV-kisokos

A napszemüveg öltöztet, fő funkciója azonban az, hogy megvédje szemünket a káros ibolyántúli, azaz ultraviola, legismertebb nevén UV-sugaraktól. Ez gyakorlatilag a látható fénynél kisebb elektromágneses sugárzás, tehát az UV-sugarak jelenlétét nem érezzük. Lényeges különbség, hogy az UV-A sugarak alatt azt a sugárzást értjük, amelyek károsak, míg az UV-B sugarak azok, amelyek elősegítik a D-vitamin képződését. (Létezik UV-C sugárzás is, ez a földet védő ózonrétegen nem jut át, és általában fertőtlenítésre használják.)

EGÉSZSÉG

Biztonságos lencsék

A magyarországi üzletek polcain kínált napszemüvegek lencséi árkategóriától függetlenül a megfelelő UV-védelemmel ellátottak, de fontos, hogy a csomagolás tartalmazzon egy olyan nyilatkozatot, ami a száz százalékos védelmet garantálja. Az ilyen napszemüvegek viselése kisgyermekek számára is biztonságos. Különösen

26

ajánlott olyan körülmények között, ahol a sugárzás felerősödik – például nyáron a vízparton vagy síelés közben a vakító hófehér közegben. Napszemüveget már egészen kicsi gyermekkor-

tól viselhetnek a gyerekek, akár a babák is, főleg akkor, ha a szemük láthatóan érzékenyen reagál az éles napfényre. 0-2 éves korig a gumis szárú napszemüvegek a leg praktikusabbak, feltéve, ha a kicsik szívesen hordják. A gyerekeknél a kényelem mellett lényeges szempont, hogy a napszemüveg a szem külső részét is takarja, mert csak így biztosít megfelelő védelmet.

Hogyan válasszunk?

A hétköznapokban szemüveget viselők számára dioptriázható napszemüvegek kényelmes és praktikus megoldást jelentenek. Az UV sugarak többféle szemproblémát is okozhatnak, ezért ajánlott egész évben gondoskodni a szemünk védelméről. Ami a lencse árnyalatát illeti, a többség elsősorban kényelmi szempontok alapján dönt. A fekete és a szürke általában vezetéshez ajánlott, csakúgy mint a barnák – de utóbbiakban érzékelhetők legjobban a kontrasztok, ezért egyben ez a legnépszerűbb is. A zöld lencsék pedig a fény erejét mérsékelik. Vásárláskor érdemes minél több árnyalatot kipróbálni, és nem csak a keret, hanem a lencse színe alapján választani.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy a napszemüveg lencséi megfelelő UV-védelemmel vannak-e ellátva, annak érdemes felkeresnie egy látszerész üzletet, ahol térítésmentesen kérhető a napszemüveg bevizsgálása.


www.csakraharmonia.hu

7. 1 S I L I R P Á S Á T NYI

282076

Székesfehérvár Budai út 49-51. (Budai kapu társasház) Bejelentkezés: +36-70-5077-000

Chacrys kristályágy, kristály-fény és színterápia: · Kimerültség kezelése, testi-lelki feltöltődés, · Fáradt vagy, levert, vagy Stresszes, nem tudsz kikapcsolni?! Garantáltan feltöltünk a kristályok segítségével. · Csakrák, energiautak tisztítása, · Lelki blokkok feloldása, · Belső feszültség oldása, · Chacrys kristályágy és Chacrys Mini forgalmazása, · Chacrys az Ön otthonában is.

Ajándékozz Chacrys ajándékkártyát!

Otthoni kezelésre ajánljuk!

Keresd és éld át a

Chacrys KRISTÁLYÁGY energiáját szalonunkban

NYITVATARTÁS: április 17-től 10 és 18 óra között, főszezonban 10 és 20 óra között.

Csakra Harmónia Szépségszalonokban vagy wellness központokban,

BŐVÍTSD SZOLGÁLTATÁSAIDAT! fordulj hozzánk bizalommal!

Programok a családoknak Várpalotán

játék, amellyel minden évben Thury György kapitány és hős várvédői előtt tiszteleg a város. 1566-ban ugyanis nyolcszoros török túlerővel szemben védték meg a várat a magyar vitézek. Ennek emlékére évek óta minden év júniusának második hétvégéjén – idén június 7–9. között – megelevenedik a középkor Várpalota központjában. Vitézi párbajok, fegyverbemutatók, agárfuttatás és középkori ítélőszék éppúgy várja a családokat, mint látványos, több száz hagyományőrző részvételével megidézett várostrom (képünkön). Utóbbi programelemet június 8-án, szombaton este tartják, de a várpalotai középkori forgatagra érdemes egy egész napot, mit több, egy egész hétvégét is rászánni!

281748

Három színvonalas családi program is várja az érdeklődőket az elkövetkező másfél hónapban Várpalotán. Ha május 1-je, akkor majális! A várpalotai forgatag a régi majálisok hangulatát idézi a város határában lévő Cseri-parkerdőben, ahol reggeltől estig színpadi vásár, finom étkek és italok, minividámpark, valamint színpadi produkciók várják az érdeklődőket. Szintén hagyományos, s igen népszerű program Várpalotán a vadász-gyermeknap, amelyet idén május 26-án tartanak aThury-várnál. Az egész napos bemutatók és színpadi programok mellett vadételek főzőversenyén szurkolhatnak, majd kóstolhatnak a vendégek. Az év egyik legjelentősebb rendezvénye Várpalotán a Diadal napja történelmi vár-

27


Az erős és egészséges lábakért Megelőzés, ápolás, tornaésalegjellemzőbb problémák terápiás lehetőségei

A lábfej ortopédiai problémái: kalapácsujj és bütyök

EGÉSZSÉG

Szinte alig van olyan ember, akinek ne lenne egészségügyi vagy esztétikai problémája a lábai kapcsán. Fiatalabb korban a szépség, idősebb korban már az egészség a vágyott cél. A leggyakoribb problémák közös jellemzője, hogy kialakulásukat több tényező együttese is okozhatja, a kezelésük pedig nehéz, hosszú ideig tart vagy csak műtéti úton lehetséges. A megelőzés ezért kulcsfontosságú, de ha már kialakult a probléma, akkor is érdemes minél nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy a panaszok ne súlyosbodjanak. 28

A lábfej két leggyakoribb problémája, esztétikailag és egészségügyileg egyaránt. A kalapácsujj a lábujjak deformitása, gyakran a bütyökkel együtt fordul elő, leginkább a második ujjon. A bütyök a hüvelykujj tövében lévő csontkinövés, amely több ok miatt is létrejöhet: ilyenek az örökletes tényezők, a helytelen testtartás miatt a lábfej első részére háruló nagyobb terhelés, a kényelmetlen, nem a lábak formájához illeszkedő cipő, vagy akárcsak a kalapácsujj esetében: a talp harántsüllyedése. Hosszú idő után a bőr elvékonyodik, gyulladás alakul ki, a cipőviselés fájdalmassá válik. Kezelése enyhébb esetben megfelelő cipővel, betét viselésével, súlyos esetben műtéttel történik.

Vigyázzunk az erek egészségére! Szintén többféle tényező okozhatja és gyakori esztétikai, egészségügyi panasz a visszérbetegség. Az alábbi okok miatt alakulhat ki: alkati tényezők, állandó terhelés például álló foglalkozás során, dohányzás, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód. Súlyos esetekben trombózis a szövődménye, amely akkor alakulhat ki, ha az érrendszer nem tudja elszállítani az elhasznált vért és a méreganyagokat. Az egészséges vénák fala rugalmas, a vénabillentyűk megakadályozzák a vér visszafelé áramlását, és az ereket körülvevő izmok pumpája a megfelelő irányba tereli a bennük lévő folyadékot. Ezért is jelentős a mozgás szerepe a megelőzésben, illetve a kezelésben.

Körömgomba – a nagy ellenfél Rengeteg embert érint, nőket és férfiakat egyaránt. A köröm gombás fertőzése létrejöhet több ok miatt, és nagyon nehéz kezelni, ezért itt is inkább a megelőzésre kell hangsúlyt fordítani. Előfordul sajnos, hogy sem a házi praktikák, sem a vegyi anyagok, gyógyszerek, lakkok nem hoznak megoldást. Hajlamosító tényező a végtagok rossz vérellátása, a szoros, kényelmetlen cipő, a sportoláskor szerzett körömsérülések, a cukorbetegség és számos más ok. Kezeléséről internetes fórumokon egészen meglepő és extrém ötleteket lehet olvasni, érdemes a témának utánajárni.

Séta mezítláb, torna és pihenés A lábakat szinte soha nem lehet eleget tornáztatni, és már egy könnyű séta - természetesen kényelmes cipőben - is jótékonyan hat a keringésre. Még jobb, ha mezítláb vagyunk, a megfelelő talajon a talpra kifejtett masszírozás frissít és energiával tölt fel, javul az anyagcsere, megkönnyebbül a gerinc, ezáltal mérséklődnek, enyhülnek a hát, nyak, váll problémái. A gyógytorna- és jógagyakorlatok is kifejezetten ajánlottak. A lábak egészségének megőrzésében fontos szerep jut a pihenésnek is, amely felpolcolt lábakkal történjen, így csökken a vénákban a nyomás.  Szauder Rita


Dr. Bertus Mihály

plasztikai sebész, sebész, traumatológus főorvos 8380 Hévíz, Petõfi u. 7.

TÁRS A GYÓGYULÁSBAN Kardiológia Urológia Bőrgyógyászat Sebészet Diabetológia, Endokrinológia Érsebészet Neurológia Dietetika Lézersebészet Ultrahang diagnosztika Laborvizsgálatok /akár előjegyzés és beutaló nélkül/ PA R T NER MEDIC A L M AGÁ NORVOSI KÖZ P ON T 8200 Veszprém, Vörösmarty tér 4. +36 70 388 8200

PARTNERMEDICAL.HU

KESZTHELY ZÁMORBAN,

• INTIMPLASZTIKA • Mellkorrekció, hasplasztika, zsírleszívás, botox kezelés • Fül-, orr-, szemhéj-, arcplasztika • Anyajegyek, bõrdaganatok, hegek kimetszése • Szemölcs, benõtt köröm lézeres eltávolítása • Ráncfeltöltés

RENDELÉSEK: Hévíz, Petõfi u. 7. hétfõ 10-15, kedd: 10-12, szerda: 10-12, péntek: 10-17-ig Zalaegerszeg, Tompa u. 5., szerda: 17-19-ig Nagykanizsa, Csengery u. 13., Csütörtök: 15-17 óráig bmlaser@t-online.hu • www.plasztikabertus.com

PRÉMIUM MOBILHÁZAK Letisztult design, 100% fa. Nyaralónak, lakóháznak, vendégháznak. 5.900.000.-Ft+Áfától 4 ÉVSZAKBAN LAKHATÓ, VALÓBAN KULCSRAKÉSZ ÖKO MOBIL- ÉS MODULHÁZAK FORGALMAZÁSA. TELEPÍTÉS 1 NAP ALATT. Egyedi tervek megvalósítása, rövid szállítási határidők, rugalmas árpolitika.

www.premiummobilhazak.hu • e-mail: info@premiummobilhazak.hu Tel.: 70/201-57-55 • Bemutatóházaink: 8600 Siofok, Bajcsy Zs.u.234. 2000 Szentendre, Városkapu u. (az ÖMV benzinkúttal szemben)

FB: www.fb.com/premiummobilhazak • Megtekintés előre egyeztetett időpontban.

ÁPRILISI akcIó! 2019.04.01–2019.04.30.

280639

a Nyárfa utcában megkezdtük új építésű liftes társasház kivitelezését különböző alapterületű lakásokkal (39 m2 - 67 m2), őszi átadással.

281466

Tel./Fax: 83/340-864, +36 30/9274-256

Gyenesdiáson frekventált helyen, bejáratott, éven át üzemelô, nyitásra elôkészített ÉRDEKLŐDNI: +36-30/939-8214

ÉTTEREM ELADÓ VAGY KIADÓ ÉRDEKLÔDNI: +36-30/9571-806

29


GYERMEKVÁLLALÁS

KARRIER

A gyerekek közötti ideális korkülönbség és a család anyagi teherbíró képessége mellett egyre jobban szerepet játszik egy harmadik tényező is a testvér vállalásakor: vajon hogyan hatna a család gyarapodása az édesanya karrierjére? Vissza tud–e menni dolgozni egyáltalán? A gyermekvállalás minden nő életében olyan esemény, mely függetlenül attól, hogy beosztottként vagy felsővezetőként, vidéken vagy a fővárosban dolgozik, a munkájára, a karrierjére óriási hatással lesz. Rövidebb-hosszabb időre mindenképpen kiesik a munkából, és feladatait, munkakörét valaki más fogja átvenni. Egyre több anyuka látja át, hogy a rövid távollét és a gyors újbóli munkába állás segíthet a munkakör és a pozíció megtartásában, illetve a visszatérésben. Ha a főnökkel amúgy is jó a kapcsolat, és kellőképpen speciális tudással rendelkezik valaki, vagy vezetőként eleve élvez némi előjogot, jó karriert lehet építeni akár két gyermek mellett is. Ami a visszatérést illeti, érdemes mindent előre megtervezni. A jól átgondolt stratégia átsegít a kezdeti nehézségeken, így nem lesz akkora sokk a visszatérés a munka világába. Ha például van nagymama, nyert ügyünk van, de sajnos nincs mindenkinek ekkora szerencséje. A bölcsődét nagy körültekintéssel kell kiválasztani, nézzünk körül az interneten, kérdezzünk meg más anyukákat, a szomszédokat, a háziorvost, az égvilágon mindenkit, akitől használható információt kaphatunk. A rengeteg infó begyűjtése után – és anyagi lehetőségeinket mérlegelve – hallgassunk az ösztöneinkre a választásnál, mert ez a legjobb tanácsadó. Szerencséje van annak a kismamának, akit visszavesznek az eredeti munkahelyére hasonló feltételekkel, mint a GYES előtt. Aki

30

ÉS KARRIER?

viszont kénytelen új munkahely után nézni, az ne elégedjen meg azzal, hogy a lehető legkorábban regisztrál a különféle állásportálokon, és aztán várja, hogy megérkezzen az értesítés a biztató hírrel. Aktivitásra van szükség! Be kell izzítani az informális csatornákat – család, barátok, ismerősök, korábbi kollégák –, mert a legtöbb álláslehetőségre így, még a hivatalos meghirdetésük előtt lehet lecsapni. Az apukának jobban ki kell majd vennie a részét az otthoni teendőkből, miután a kismama visszamegy dolgozni. Miután megszületett az elhatározás, hogy visszamegyünk dolgozni, és már a dátum is megvan, a párunkkal szépen üljünk le, és vegyük sorra, kinek milyen teendői lesznek. Most is érdemes listát készíteni, mert ez lesz a sorvezető. Amikor beindul a két műszak, már nemigen marad idő a higgadt tervezésre!

BARÁTSÁG A MUNKAHELYEN Ideális helyzet, ha valaki a kollégáival az átlagosnál szorosabb viszonyt ápol, azonban nem árt, ha önmagunk és a kapcsolat érdekében betartunk néhány szabályt. Az nem újdonság senkinek, hogy a munkahelyünk számtalan emberi kapcsolat színtere. A hétköznapjainkat nagyrészt együtt töltjük velük, így bőven adódik lehetőségünk megismerni egymást, és kölcsönös szimpátia esetén a munkakapcsolatok akár barátiba is fordulhatnak. Persze mindez nem véletlen. A közös érdeklődés, a hasonló napi problémák, a sikeres projektek felett érzett öröm, a közös kávézás és ebédek jó kiindulópontot adnak ehhez. Nincs is ezzel baj, hiszen nemcsak a munkahelyi légkörre, de az egyéni teljesítményre is pozitív hatással vannak az ilyen módon fejlődő kapcsolatok. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy igazán érzékeny témáról van szó, és nem ritka, hogy egy munkahelyi barátság a változó körülmények miatt irigységbe vagy ellenségeskedésbe torkollik. Ennek megelőzése érdekében nem kell nagy dolgokat tennünk, csak betartani néhány aranyszabályt. Az első és legfontosabb, hogy ügyeljünk a határokra. Akár újonnan érkezünk egy munkahelyre, akár régebb óta vagyunk egy csapat tagja, legyünk körültekintőek kollégáinkkal. Törekedjünk a jó viszonyra, kifejezve, hogy munkatársaink számíthatnak ránk, azonban soha ne keverjük össze a hatékony munkakapcsolatot a barátsággal. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Például kerüljük a bizalmaskodást, így nemcsak a csalódástól, de kellemetlen helyzetektől is megkímélhetjük magunkat. 

(forrás: manatwork.hu)


A balatonföldvári IRIS ÁPOLÁSI INTÉZET

MUNKALEHETŐSÉGEK

+36 20 665 5053 VESZPRÉM MEGYÉBEN +36 70 197 52 51

ZALA ÉS VAS MEGYÉBEN

ÁPOLÓ, SZOCIÁLIS GONDOZÓ DIPLOMÁS GYÓGYTORNÁSZ

AKÁR SZÁLLÁSSAL IS

munkatársat keres éves állásra

ÁLLÁST KERESEL?

Igényes szállás lehetőség áll rendelkezésre!

HÍVJ MINKET, ÉS AKÁR AZONNAL MUNKÁBA ÁLLHATSZ!

Jelentkezés, önéletrajzok benyújtása: személyesen: 8623 Balatonföldvár, Széchényi I. u. 2. telefonon: 20/941-2427 • e-mail: betti7963@gmail.com

DIÁKMUNKÁK ZALA ÉS VAS MEGYÉBEN +36 70 197 5238 VESZPRÉM MEGYÉBEN +36 70 440 3574

Balaton-parton, gyenesdiási étterem keres éves, illetve szezonális munkára

SZAKÁCSOKAT,

közétkeztetésben jártas

Lehetnek pályakezdők is! Bérezés 250.000 Ft- 400.000 Ft/hó. Szállás megoldható. Jelentkezni fényképes önéletrajzzal: zsinkone.livia@freemail.hu, +36-30/9360-907 Zsinkó Lajos

281598

KORREKT, IDŐBEN ÉRKEZŐ BÉR, AKÁR INGYENES SZÁLLÁS, VAGY CÉGES BUSZJÁRAT

SZAKÁCSOKAT, FŐZŐASSZONYOKAT, KONYHAI KISEGÍTŐKET, FELSZOLGÁLÓKAT.

A Club Tihany Zrt. felvételt hirdet az alábbi munkakörök betöltésére:

Siófoki építőipari cég keres éves állásra

ÉPÍTÉSVEZETŐT

szakirányú végzettséggel. Jelentkezés: info@jspepito.hu

ÉRTÉKESÍTÉSRE KÍNÁLT SORHÁZAS LAKÁSOK, saját helyrajzi számmal, almérőkkel, kevés közös költséggel 5000 Ft/hó, 800 méterre a Balatontól Siófokon.

• Recepciós • Pincér • Szobalány • Kertészeti kisegítő • Londiner • Mosogató

Saját kerttel, saját parkolóval, saját tárolóval + közös medence az udvarban Bruttó 80 m2+ terasz: s o n o Tulajd 19,9 millió-tól Kiss Tibor +36-30/ 9366-600

SZÁLLÁST, ÉTKEZÉST, ÚTIKÖLTSÉG TÉRÍTÉST BIZTOSÍTUNK.

Érdeklődni lehet hétköznap 7-15 óra között a 87/538-539-es telefonszámon.

282056

JELENTKEZÉS: Fényképes önéletrajzzal, a munkaugy@clubtihany.hu vagy a Club Tihany Zrt, 8237 Tihany, Rév u. 3. postacímen.

31


Programajánló

ÉRD

CSUKA ZOLTÁN VÁROSI KÖNYVTÁR Április 24. 17.00 Kopor Tihamér: A chip c. kötetének bemutatója Május 7. 18.00 A Magyar Állami Operaház aranykora. Előadó: Clementis Tamás Május 8. Versmondó verseny. 13.00 Alsó tagozatosok 15.00 Felső tagozatosok Május 8. 17.00 Konrad Sutarski: Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal c. kötetének bemutatója Május 22. 10.00 Kézen fekvő állatmesék. Simon Attila előadása Május 22. 17.00 Gyógyító gyöngyfűzés – elmélet és gyakorlat. Vezeti: Tátrai Katalin Május 23. 18.00 Kertész Bernaat Károly koncertje Május 26. Könyvtári hárompróba ajándék könyvekért a Városi Gyermeknapon Május 29. 17.00 Internetes játék eredményhirdetés Június 5. 17.00 Vetítettképes előadás Rejtő Jenőről. Előadó: Thuróczy Gergely ÉRDI GALÉRIA Április 26-május 15. Pázmány Judit textilművész kiállítása Május 17-június 22. AVL - regensburgi művészeti egyetem munkáiból kiállítás

KAPOSVÁR

Április 28. 15.00 Varnus Xavér 55. születésnapi orgonaversenye - Kaposvári Református Templom Május 1. 10.00 Családi majális a Városligetben Május 18. 20.00 Ákos koncert - Kaposvár Aréna

NAGYATÁD

Május 1. 14.00 Retro Nap - Nagyatád Kulturális Központ Május 1. 19.00 Szulák Andrea és Molnár György „Egy darabot a szívemből” retro koncert - Nagyatád Kulturális Központ Május 11. 09.00 9. Nagyatádi Autó & Szlalom Show Nagyatád Strand Május 21. 19.00 Megyünk a levesbe – Hadházi László önálló estje - Nagyatád Kulturális Központ Május 25. 19.00 Kultúr Bál - Nagyatádi Kulturális Központ

NAGYKANIZSA

HEVESI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT Április 25. 19.00 Molnár Ferenc: Az ördög - vígjáték két részben (Zenthe Ferenc Színház). MÓRICZ ZSIGMOND MŰVELŐDÉSI HÁZ Április 26. 18.00 A kőbe zárt félhold - magyar műszaki kontingens Mostarban. Prof. dr. Padányi József mk. vezérőrnagy vetítettképes előadása. Erzsébet tér Április 26-28. A város napja és utcatáncfesztivál sztárvendégekkel. Fellépők: Takács Tamás BB, Lotfi Begi, Fenyő Miklós, B. Tóth László, Cseke Katinka. THÚRY GYÖRGY MÚZEUM Április 30. Fényírók Nagykanizsán 1860-1920. A város és lakói a fotográfusok szemével című kiállítás megnyitója. Április 30. 17.30 A Borbély-Dresch Quartet koncertje a jazz világnapja alkalmából a Honvéd Kaszinóban

ZALAKAROS

GYÓGYFÜRDŐTÉR Május 1. 15.00 Majális - Kézműves kirakodóvásár és borházak kitelepülése, májusfaállítás, Bottal fogó táncegyüttes fellépése, bál a Party Service zenekarral.

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA Május 23. 14.00 A 38. Nemzetközi Sakkfesztivál megnyitója.

VESZPRÉM

Április 18. 19.00 Koncz Zsuzsa: Így volt szép… - koncert a Hangvillában Április 19. 18.00 és 20.30 Dumaszínház: Kiss Ádám és Beliczai Balázs műsora a Hangvillában Április 20. 11.00 és 15.00 Csiribiri – Halász Judit koncertje az Agórában Április 23. 19.00 Hogyan jussunk túl a múlton címmel Buda László pszichiáter előadása a Hangvillában Április 24. 19.00 A Tátrai Band koncertje a Hangvillában Április 29. 19.00 A tánc világnapja a Hangvillában, a XXI. A Tánc fesztiválja előrendezvénye Április 30. 18.00 VeszprémFest 2018 – 50 percben, filmvetítés a Hangvillában Május 1. Tavaszköszöntő majális a Kolostorok és Kertek Rendezvénytéren Május 4. 19.00 Old Boys 40 – születésnapi koncert a Hangvillában Május 6–12. Gizella-napok Május 8. 19.00 Haydn & Brahms – veszprémi hangversenyek a Győri Filharmonikus Zenekarral a Hangvillában Május 11. 20.00 Ákos turné 2019 a Veszprém Arénában Május 15. 19.00 Zorán: Ti kértétek… koncert a Hangvillában Május 17. 19.00 A Mézga család – zenés színpadi vígjáték a Hangvillában Május 18. Veszprémi Karriernap 2019 az Arénában Május 22–26. A Tánc fesztiválja – XXI. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó a Pannon Várszínházban Június 6. 19.00 Bécs és Berlin – veszprémi hangversenyek a Győri Filharmonikus Zenekarral a Hangvillában

Fedezzen fel egy másik világot! Aranyere van?

Fél a mûtéttôl?

Veteránautó Múzeum 45 Ah: 12.000 Ft-tól 100 Ah: 26.000 Ft-tól 55 Ah 15.000 Ft-tól 155 Ah: 37.500 Ft-tól 72 Ah: 19.500 Ft-tól 210 Ah: 52.500 Ft-tól

Keszthely, Kossuth 77. Ingyenes parkolás a látogatás idejére az udvarban.

264594

Nyitva egész évben. Részletek: www.cadillacmuzeum.hu https://www.facebook.com/muzeum.cadillac

Hívjon bizAlommAl! AranyérAranyér és más végbélbetegségek és más egyénre szabott gyógyítása végbélbetegségek mûtét Székesfehérváron és Budapesten, nélküli ambuláns kezelése Székesfehérváron, azSzékesfehérváron. Év Magánrendelőjében. bejelentkezés:

06-30-868-0244

09343787 203958

CADILLAC

www.aranyeresseg.hu

374760

168068

168040

32

www.kanizsaautoudvar.hu • Nagykanizsa, Balatoni út 33.


Április 19-22. IV. Húsvéti Nyuladalom - Fő tér Április 26 – május 30. Vándor Mackók Kiállítás - Kálmán Imre Kulturális Központ Május 1. 10.00 Családi Majális a Kersák Lovasfarmon - Siófok-Kiliti Május 1. 10.00-16.00 Majális az állatmenhelyen - Balatonszabadi Május 11. III. Siófoki Sakkfesztivál - GDF siófoki kampusz, Petőfi sétány 1. Május 18. McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton Május 18. 20.00 Magna Cum Laude koncert – Plázs Siófok Május 25 -26. Városi Gyereknap – Ezer Lámpás Éjszakája – Fő tér Május 29. Kihívás napja Június 1-2. IV. Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja Siófokon Június 7-10. Pünkösdi Fesztivál - Hajóállomás

SZÉKESFEHÉRVÁR

Április 27-28. Floralia - az újjáépült Gorsium Régészeti Parkban Flora temploma felszentelésének ünnepe. A kétnapos rendezvényt császári bevonulás, gladiátorjáték, korhű felvonulás és római lakoma színesítik. Április 27 - 28. XII. Kert-Expo Kertészeti és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár - Bregyó Szabadidőközpont. Az egész napos szakmai programok mellett színes vásári hangulat. A látogatás ingyenes! Május 1. Sportmajális - amatőr és profi sportolókkal. A rendezvény minden évben egy nagy, több száz sportolót összefogó menettel indul, amely végigvonul a városon.

Május 11-18. Kortárs Művészeti Fesztivál - négynapos találkozó, melynek kiemelkedő eseménye a Jam-Bory-Vár. Családi és gyermekprogramok, pályázatok, kurzusok, alternatív színházi bemutatók. Május 25-26. Hetedhét Játékfesztivál - a gyermeknapi hétvégén mesebirodalommá változik a belváros. A jókedvről bábművészek, zenekarok, mesemondók és a minden évben más tematikára épülő gyermeknapi hétpróba állomásvezetői gondoskodnak.

SZOMBATHELY

Április 20. 10.00-13.00 Húsvéti családi játszóház – Agora-MSH, 11.00 Így tedd rá! – húsvéti gyermekfoglalkozás Április 24-május 3. Anyák napi készülődés – Agora-MSH Április 26. Húsvéti jótékonysági rendezvény - MMIK Április 27. 22.00 Soulwave-koncert – Agora-Savaria Filmszínház – aula Április 28. 14.00 Tánc világnapja – Fő tér

ZALAEGERSZEG

Április 22. Húsvéti tojáskeresés - Göcseji Falumúzeum Április 24. Tvrtko túl minden határon - Helyszín: Városi Hangverseny- és Kiállítóterem Április 26. Fatal Error koncert - Helyszín: Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ - VMK Caffé Április 27. Kertvárosi Sárkányosdi - Sárkányölő Szent György legendájának állít emléket a jeles naphoz kötődő hagyományőrző rendezvény . Helyszín: Apáczai Csere János Művelődési Központ Április 30.-Május 1. VIII. Pálinka és Mangalica Majális Zalaegerszeg belvárosában Május 4. III. RockMajális Május 11. Lippai Marianna / ÉLETKEdv / előadása. Helyszín: Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ

Május 18. Village-food fesztivál. Helyszín: Göcseji Falumúzeum Május 25. Ákos – TURNÉ 2019. Helyszín: ZTE Aréna Május 31.-Június 2. III. Street Food Weekend. Food Truck Show Zalaegerszeg 2019 Június 7.-június 9. Egerszeg Fesztivál 2019

KESZTHELY

Május 1. Balatoni évadnyitó és majális a Balaton-parton Május 1. 19.00 Ocho Macho koncert – Balaton-part, Zenepavilon Május 26. 15.00 Városi gyermeknap – Balaton-part Május 31. –Június 2. Keszthely város napja több helyszínen - Bemutatkoznak a helyi sportegyesületek, amatőr művészeti csoportok, zenekarok, táncegyüttesek. Koncertek, táncbemutatók, játszóházak, gasztronómiai kitelepülők, kézműves bemutatók… BALATON SZÍNHÁZ Április 24. 19.00 Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő operett Április 26. 18.00 Básti terem – Petik Ákos gitárművész koncertje. A belépés díjtalan! Május 8. 19.00 A Mézga család – zenés vígjáték felnőtteknek. Május 10. 18.00 Simándy terem – Samsara Boulevard koncert. A belépés díjtalan! Május 11. 9.00 színházterem – Weöres Sándor regionális gyermekszínjátszó találkozó Május 17. és 18. 18.00 Nagyváthy Néptáncegyüttes 50 éves jubileumi gálaműsora Május 24. 19.00 Pályatévesztési tanácsadó - Kőhalmi Zoltán önálló estje Május 25. 17.00 Mesevarázs - zenés-táncos előadás – Savaria TSE

ÓRIÁS BOLT VESZÉLYES FÁK

Extra nagy méretű ruhák az extra nagy igényekhez

Esküvőre 3-8 XL-ig, 62-84-ig

vőlegénynek, örömapának

265228

SIÓFOK

Programajánló

KIVÁGÁSA

KÖTÉLTECHNIKÁVAL

Ballagásra ifjabb és idősebb uraknak öltönyök, ingek, nyakkendők. Hétköznapokra pólók, vászonés farmernadrágok, dzsekik. Nyitva: H-P: 9:45-17:30,Szo: 9:00-12:00 Székesfehérvár,

Illetékhivatal utcája 06-30/768-6547

Telefon: (30) 253 7128, (30) 364 2323 veszelyesfak@t-email.hu

168182

Kégl György u. 2.

Nagy Tibor

FESTÉKÁRUHÁZ www.anda.hu

Keszthely, Lovassy S u. 6.

168033

30/746-9129, 83/310-343

33


A LEGZÖLDEBB ZÖLD Arborétumi felfedezőutakra hívunk Zirci Ciszterci Arborétum

Előző számunkban erdei sétákra, ezúttal arborétumokba hívjuk olvasóinkat – három olyan, gyönyörű magyarországi helyszínre, ahol a múlt és a jelen egy időben elérhető, megcsodálható és akár át is ölelhető.

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt. Ilyenkor tavasszal a halastó partján telepített dísznövények, évelőágyások üde látványa, nyáron a zöld ezernyi árnyalata, a hársfák zsongító illata, a Cuha-patak csobogása, ősszel a melegbarna-sárga színpompa, télen az ágakat belepő hótakaró, zúzmara varázsolja mesevilágba a látogatót.

A fák gyógyító energiái Sárvári Arborétum A sárvári arborétum egy olyan hely, ahol a fák energiái garantáltan feltöltik az ide érkezőket. Magyarország egyik legidősebb gyűjteménye Vas megyében található: a mai arborétum elődjét 1546-ban alapították, gyümölcsösés zöldségeskertként. A település honlapján azt írják: ne lepődjön meg senki, ha a sárvári arborétumban fákat ölelgető turistákkal találkozik, itt ugyanis valamiért sokkal erősebb a fák gyógyító energiája, mint máshol. Ezt pedig sokan ki is használják. Sárváron tehát nem csak a gyógyvíz, hanem a növények is komoly gyógyító erővel bírnak.

S Z I E S Z TA

Jeli Varázskert – Őrségi arborétum Mesés helytörténet, csodás élővilág és izgalmas kalandok várják a Jeli Varázskert látogatóit tavasszal, ahol számos sétaútvonal közül lehet választani. A 8-as és a 87-es úton megközelíthető Kám község határában feküdt a középkorban elpusztult település, a regényes és vadregényes Jeli. Regényes, hiszen az ókori római katonák útja erre vezetett, a másik 

34

irányból a későbbi nemzedék a Hegyhát borát szállította a Rába völgyébe kenyérért cserébe, és a vadregényes táj zegzugos, meredek és lankás, akár egy görög mitológiai erdő. S talán ez valóban igaz, hiszen egy jó darab varázslat rejtőzik itt. Az antik hitrege szerint a királyné gyertyája (Asphodelus albus) világította meg az alvilági mezőket, s ennek a növénynek az egyik legszebb otthona ma is ezen a vidéken van…

(Források: jelivarazskert.hu, zirciarboretum.hu, sarvar.hu)


KÖNYV- ÉS FILMAJÁNLÓ Szülôknek és gyerekeknek ajánljuk

AZ ISTEN SZERELMÉRE - VÁMOS MIKLÓS A Hogy volt portréi 2004-től íródtak, olyan írókról és művészekről, akikkel szoros kapcsolatban álltam, némelyikükkel kifejezetten barátságban. Módosít ez a tény az élményen, ha a műveiket magamhoz veszem? Nehéz a válasz. Az Írhatnám polgár-sorozat valamivel később kezdett fogalmazódni. Ennek hősei a huszadik század közepének íróóriásai, főleg a Nyugat köre. Zömükkel sajnos csak a műveik, életrajzaik, naplóik, leveleik, s a róluk szóló szájhagyomány révén köthettem ismeretséget. 2009-ben készült a legutolsó. A szövegek döntő többsége az Élet és Irodalomban jelent meg annak idején. Néhányat mind a két csokorból kihagytam, s picit átírtam valamennyit. Tíz-tizenöt év alatt változtam, s bármily hihetetlen, a hőseim is. A Hogy volthoz mellékeltem néhány dokumentatív fényképet. Az Írhatnám polgárhoz nem tudtam, sajnos nincs közös fotóm például Kosztolányi Dezsővel vagy Karinthy Frigyessel. Jelszavam: Olvasni arany. Az isten szerelmére A drága Mándy Iván szavajárása a cím. Hanglejtését máig hallom. A Hogy volt szemérmetlen portréi (Örkény, Déry, Mándy, Kodály, Mészöly, Lázár, Janikovszky, Szabó stb.) olyan kulturális fáklyákról szólnak, akiket személyesen ismerhettem. Az Írhatnám polgár meghatott, de (néhol túl) őszinte vallomásai viszont a huszadik század közepének legendás íróiról, most először kerülnek kötetbe. Szellemidézés tehát, néhány illetlen fotóval és kellő komolytalansággal. A LÍRA ÉS LÍRA-MÓRA KÖNYVESBOLTOKAT KERESSE AZ ALÁBBI VÁROSOKBAN: Érd, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Siófok, Kaposvár

FILM A HIÁNYZÓ LÁNCSZEM Kanadai-amerikai animációs családi kaland-vígjáték fantasy A legendás lények kutatója, Sir Lionel Frost óriási felfedezésére készül. A fess kalandor sok évnyi keresés után, egy névtelen levél nyomában járva rábukkan az emberiség utolsó bundás ősére, a meglepően okos, roppantul szellemes Mr. Linkre. A hatalmasra nőtt, csupaszív szőrmók minden vágya, hogy rátaláljon távoli rokonaira, a rég elveszettnek hitt Yeti unokatesókra. A kalandvágyó Lionel kapva kap az alkalmon, és egy világot átszelő, hajmeresztően izgalmas útra indul újdonsült barátjával. A vidám pároshoz a tűzről pattant Adelina is csatlakozik, aki birtokában van az egyetlen térképnek, ami elvezetheti a szőrös hőst áhított céljához. És bár az út megannyi veszéllyel van kikövezve, a bohókás Mr. Linket semmi nem tántoríthatja el, hogy rátaláljon a családjára… akik talán közelebb vannak hozzá, mint azt ő gondolná. Főszereplők: Hugh Jackman, Timothy Olyphant, Zoe Saldana, Emma Thompson Rendező: Chris Butler Forrás: mozipremierek.hu

35

K U LT B L O K K

KÖNYV


36

281612

Profile for khelyinfo

Családi-Lapozó - 2019. aprilis - Érd  

Családi-Lapozó - 2019. aprilis - Érd  

Advertisement