Page 1

PORTFOLIO

DANIEL KHALIFE


RESUME

Daniel Khalife Date of Birth: 24 / 08 / 1991 Phone: +1 (401) - 297-7247 Email: dkhalife448@g.rwu.edu Education: Bachelor of Science in Architecture with Minor in Sustainability Studies - Roger Williams University, Rhode Island Graduated high school in 2009 - American School of Kuwait, Kuwait Professional Background: Accent Design Group, Lebanon - Design and Development, two month internship, summer 2012 Bedrian Architects, Kuwait - Digital modeling, one month internship, winter 2010 Gatserelia, Lebanon - One month internship, summer 2009 Blu-Grey Advertising agency, Kuwait - Graphic Design, Campaign development Technical Skills: Fluent in Photoshop, InDesign, Illustrator, Revit, Maya, Sketch-up, Rhino, AutoCad - Drafting, 3D modeling, rendering - Digital Manufacturing, 3d printing, CNC mill, lasercutting Language Skills: English, Arabic and French Interests (within Architecture): - Sustainable Design, connection between environment and society - Bio-mimicry and organic design - Common good, social architecture - Mass housing + urban development Skills (outside Architecture): - Painting and 2D design, Photography (DSLR) - Public Speaking (Attended Model United Nations Conference in the Hague, 2008) - Sustainability


EXECUTIVE SUMMARY

Before beggining my education in Architecture, I had spent my youth infront of a canvas or behind a camera, attempting to capture the spirit, the aesthetic beauty of what I saw. I was captivated by the bright, emotional paintings of the German Expressionists. Exploration in Art is what brought me to architecture, learning about the ideology of the futurists in Italy to the De Stijl movement in the Netherlands. Moving towards the unification of the Arts, a struggle as old as architecture itself. My background allows me to bring my knowledge to the architecture I create, with a strong emphasis on the components of art. Composition, color, texture, line, movement, space, and mostly form. I began to connect quite strongly to the work of Oscar Niemeyer. Not simply for the beauty and integrity of the forms created but for the integrety of the concept. The want to have architecture shape society. The need to end injustice. Even when he was in personal harm, imprisonment, exile, his ideals remained unwavering. “it is not the right angle that attracts me, nor the straight line, hard and inflexible, created by man. What attracts me is the free and sensual curve - the curves that I find in the mountains of my country, in the sinuous course of it’s rivers, in the body of the beloved women”. My architecture is designed with aesthetic integrity but approached with scientific curiosity. A focus on site and conditions of weather, people, and general impact. My goal is to leave a site in a better condition than I have approached it. Within my education, I have pressured myself to learn about sustainability initiatives, taking courses in general sustainability to conservation biology and bioethics. I believe that it is important that architects be scientifically literate in order to better design and work with other fields. “I have, let’s say, sixty years to live. Most of that time will be spent working. I’ve chosen the work I want to do. If I find no joy in it, then I’m only condemning myself to sixty years of torture. And I can find the joy only if I do my work in the best way possible to me. But the best is a matter of standards—and I set my own standards. I inherit nothing. I stand at the end of no tradition. I may, perhaps, stand at the beginning of one.” - Ayn Rand, The Fountainhead


EXPLORING


MORPHOLOGY Museum of Natural History Providence, RI


roof garden looking towards providence river

GROUND FLOOR PLAN

view of the lobby and the main circulation


CROSS SECTION (spaces 1&6)

SITE PLAN

UPPER FLOOR PLAN


A museum of natural history. A museum designed to tell the story of evolution as a narrative being told by the architecture. The site is in what used to be a largely commercial area where abandoned factories still crowd around the river. On the waterfront and close to the campuses of Brown and RISD, the site provided a lot of opportunities for the creation of public space to help heal the area. On the site is an existing road which I have rerouted around the museum to aid in traffic congestion as well as to help connect the museum to the greater urban context. Along with the building I developed a master plan for the waterfront which in this area is abandoned. First is the creation of a public walkway that connects the public spaces along the river to the museum, adding to the green spaces currently near the site. For environmental sustainability and public benefit I proposed the addition of a bio swale, a vegetated strip designed to treat urban runoff. A ditch is dug along the walkway and is landscaped with trees and other plant life, as it rains the water travels down the hill and is collected. When the water is in the ditch the sediments fall to the bottom and the plant roots filter out most other hazardous materials, the clean water then flows into the river. The plant life also adds aesthetic value, providing relief from the urban condition. As you approach the museum, you are confronted with an outdoor theatre and a deck over the river. This is designed to activate the space at night when the museum is closed, holding concerts, talks and exhibits. The deck also provides a terminace for the providence water-fire.

SECTION (spaces 1 to 6)

structural diagram


The morphological form comes as a natural adaptation to site and function. The building helps tell the story, a chronological look at our greater, genealogical history broken up into five exhibit spaces as individual forms within the greater organism. The beginning is in the pre-cambrian pod located above the reception area. The rectilinear within the curvilinear is an abstract representation of the transformation from inorganic to organic, the birth of life. A staircase then takes the guest down into the Paleozoic, life in the sea. The light is more diffused and diluted to represent the conditions. The guest them moves into a chasm, the negative space in between two forms, that celebrates the largest of the five extinctions in our past. The Mesozoic is next, the age of the dinosaurs. The viewer is moved up examining the transformation of the reptile from large land animals to birds, ending in their extinction, the K-T boundary. A large mass is held in the sky as the viewer looks up. A small bridge then leads to the Cenozoic period, looking at the transformation of the Mammalia family from small rodent creatures to large mega fauna and our closer ancestors. The guest is then taken to the short yet critical point in evolutionary history, the age of humans. This space is not only a look at their morphological past but also an examination of the effects of our previous actions on the earth and greater evolution. In addition a space is reserved for the examination of the future of evolution and for new knowledge; this temporary exhibit space looks out to a view of the city from the roof garden allowing the guest to view the evolution of the urban and environmental.

circulation diagram


Concept Painting

Paleozoic Space

view from courtyard

Pre-Cambrian Space


main entrance

secondary entrance

view from the deck on the river looking back at the museum


Bar Cafe Piazza Lounge Theatre Housing Art Gallery Beach Facilities

Master Plan for Castiglione della Pescaia Tuscany, Italy

EXPLORING

DENSITY


Site Plan organizational diagram

Piazza Level Plan

Public Private

Green Buffer Circulation


AXON OF HOUSING MODULE Residential Level Plan


A vacation town in Italy, where the population increase dramatically during the Summer months. My goal was to minimize congestion along the waterfront, creating more space for pedestrians and public functions. The site was to be developed into rental properties as well as democratic attractions of our choosing. To emphasize the public nature of the project, the housing is elevated from the ground level. This not only allows more space for the piazza bellow, but also provides shelter from the sun in the summer and from the rain and snow in the winter. The housing is compact and modular, based on a fractal arangement which can be reproduced and expanded. The shape comes from traditional thatched architecture of the area before it was developed. The Northern end of the site houses the public functions, a cafe on the ground level, a theatre above and an open gallery on the top. the grand spiral staircase is the main circulation for both private and public functions of the space while the stairs to the south connect the piazza to the beach.


SITE SECTION


PRESENTATION PANELS - two 50x70 cm oil paintings on canvas


OWNER:

LAUREN LACOMMARE

ARCHITECT:

DANIEL KHALIFE

IPD COORDINATOR: ZACHARY NELSON

CONSTRUCTION MANAGER: AUSTIN KELLY

EXPLORING B uilding I nformation M odeling


G Integrated Project Delivery Design Modeling Cost Calculations Sustainability Analysis Construction Schedule


SITE PLAN view from reception to lobby connecting the differnet animal spaces and the admin above

PUBLIC

CROSS SECTION

SERVICE SMALL ANIMAL CAT LARGE ANIMAL DOG ADMIN

SECTION PERSPECTIVE


FLOOR PLANS


DETAILED WALL SECTIONS


CARBON FOOTPRINT view of the north face, the ground is built up, connecting to the green roofs which insulates the building

CRITERIA DESIGN NET SQ. FT. = 7,287 GROSS = 7,576 RATIO = 1.03 COST = 2.25 MILLION

50% SAVING IN COST

DETAIL DESIGN NET SQ. FT. = 6,674 GROSS = 6,791 RATIO = 1.02

COST = 1.04 MILLION


DETAILED COST ANALYSIS & SCHEDULE


AXON

GOALS & METRICS _INTEGRATED CIRCULATION

TO CELEBRATE THE PROCESSION THROUGH OUR BUILDING BY AN EFFICIENT PROGRAM LAYOUT AND DECREASING CIRCULATION SPACE BY MOVING IT INTO THE SPACES.

_FOCUS ON AESTHETIC

TO CREATE A VISUALLY STRIKING BUILDING WHICH ENHANCES THE NEIGHBORHOOD AND PROMOTES COMMUNITY INVOLVEMENT.

_ECOLOGICAL AWARENESS

TO CREATE A SELF SUFFICIENT FACILITY BY UTILIZING SUSTAINABLE COMPONENTS SUCH AS P.V. CELLS, GREEN ROOFS, GEOTHERMIC INSULATION, SOLAR ORIENTATION.

_SCHEDULE AND BUDGET MANAGEMENT

TO MAINTAIN THE SCHEDULE TO ENSURE PROJECT DELIVERY IS ON TIME AND LESS THEN OR EQUAL TO THE COST ANALYSIS.

_USE OF QUALITY MATERIALS

TO US SUSTAINABLE MATERIALS WHICH ARE LOCAL AND READILY AVAILABLE, TAKING INTO ACCOUNT THE UPSTREAM AND DOWNSTREAM EFFECTS OF THE MATERIALS.

views from the indoor exercise room out to the connected courtyards


EXPLORING

TYPOLOGY


San Fransisco,CA single family 3 bedroom

ROW HOUSE


GROUND FLOOR PLAN LONGITUDINAL SECTION


view of the master bedroom and the roof garden beyond

CROSS SECTION

SECOND LEVEL PLAN An exercise in sectional play, the typical row house typology in san fransisco, California. The assignment was to develop a corner lot on a dense residential street. The goal was to create a single family, three bedroom house while respecting the context and zoning codes. I wanted to create a prototype for residential spaces that brings in natural systems that promote environmental and social sustainability. The corner lot also provided a lot of oppurtunity for letting light in, using a screen of dense vertical mulliens light is brought into all the pulblic spaces, activating and treating the corner condition. A one car covered parking space is placed at the front of the house with a setback entry, the back of the sight is then freed up to become an undisturbed garden. The ground floor is occupied by a living room that flows into the kitchen and a dining room a few steps down that flows out into the garden. A staircase along the screen moves up into the family room, a split level that connects the public spaces to the private ones. The family room has a large slanted glass wall that looks down into the garden, this alows a large amount of light in in the winter while reducing direct light in the summer. A long the party wall is the other staircase that goes up to the bedrooms and the roof garden. A skylight above the open stairs allows light to travel down to the lowest floor of the house. The roof garden aids in water management and cooling but has a stronger impact on the mindset of families in the urban setting, allowing them a closer connection to the environment.


LONGITUDINAL SECTION

THIRD LEVEL PLAN

view of the roof garden with the master bedroom beyond

public/private


view of the dining room and kitchen beyong

view from the entry of the living room and kitchen

view of the family room and the staircase to the bedrooms

section perspective cut at the party wall

view from the kitchen looking towards the living room


EXPLORING TYPOLOGY


Boston, MA live / work 3 apartment

TRIPLE DECKER


LONGITUDINAL SECTION GROUND LEVEL PLAN (owner unit, live/work)


work space-------------owner unit---------------rental unit 1-------------rental unit 2--------------

programatic diagram

CROSS SECTION

O O O O

FIRST LEVEL PLAN (rental unit 1) A lot to be developed into two apartment buildings that share a party wall. The assignment was for two students to work together to establish a concept and a set of guidelines when designing, Then each student had to design one building that includes an owner’s unit on the ground floor with an attached workspace and two other apartments on the second and third floors that would be rented out. The location is in the suburbs of boston in a lower income residential area. With my partner we developed a grid to control the masses and created a green relief that would push past the party wall letting more light in as well as the visual connection to gardens instead of buildings. Each apartment has direct access to exterior spaces with the green roof system that helps insulate the building. The southern street facade is also utilized to help create a more sustainable living condition, using an operable screen of two layers of glass. The first is a curtain wall of clear glass and the second is a foldable panel of frosted glass, in the summer the frosted screen is opened to provide shade while in the winter it is closed to create an airspace that can be heated by the sun’s rays. the frosted glass continues to the ground floor where it wraps the workspace allowing for privacy while letting in a generous amount of diffused light.


LONGITUDINAL SECTION through garden terraces

SECOND LEVEL PLAN (rental unit 2)

in winter screen absorbs solar heat in summer screen shades glazing


conceptual mass

view of owner level living area

view of rental unit 2 (kitchen, living, dining)


EXPLORING ACCESSIBILITY


Las Vegas, Nevada 1 bedroom

ADA HOUSING


The project was to design a one bedroom, free-standing house near a golf course in nevada. The client is resticted to a wheel chair so we had to abide by strict ADA regulations. While the site is large I wanted to creat a compact house to make it easier for accessibility. The house is placed neet the street with the rest of the sight untouched. The hot and dry conditions of Nevada poses difficult issues when trying to design sustainably. The largest issue is the shortage of water in the area, I utilized the shape of the roof to collect rainwater and store it in a sculptural basin that occupies the center of the house. This can not only be used within the house but passively cools the house in the summer as the heat causes the water to evaporate. The shape of the roof allows hot air to rise and vent out of the sides of the house but also has wind scoops facing the direction of the summer breeze. The southern facade has a stone wall with a garden to keep the house in shade, the northern facade is entirely glass that opens up to the land and the golf course beyond. The circular layout aids in accessibility, reducing the circulation area. Special attention is payed to the bathroom and kitchen layouts that adhere to ADA setbacks and guidelines.

SECTION through courtyad

SOUTH ELEVATION

circulation diagram


ADA KITCHEN DETAIL

LONGITUDINAL SECTION


container collects rainwater for passive cooling as well as grey water for toilets

PASSIVE COOLING DIAGRAM ADA BATHROOM DETAIL

view of living area


EXPLORING FUNCTIONALITY Bristol Ferry Yacht Club Portsmouth, RI


GROUND LEVEL + SITE PLAN

parking, dock access, drop-off, workshop, vertical circulation

ORGANIZATIONAL DIAGRAM

member bar with bay views and roof garden access


view of ext. circulation on the southern face of the structure Yacht club in the site of what used to be an old ferry landing, the abandoned concrete slab and sea walls protrude out into the bay. The site is in a flood zone forcing all habitable space of the building to be elevated 10 ft from the ground level. the ground floor has a garage and vertical circulation. As you make your way to the first floor there are 3 programatic wings, administration to the south, member facilities to the west and public spaces to the north east. The last floor contains a bar and restaurant that has access to gardens on the roofs of the wings. the layout is designed to help let in the summer breeze from the south while providing views out to the bay and the mount hope bridge.

FIRST FLOOR PLAN

member lockers + showers, offices, training rooms, multi-function room


SECOND FLOOR PLAN (bar and garden)


ART PAINTINGS


ART


PHOTOGRAPHY


Architecture in Context: Portfolio of Florence Exercise in depicting the different elements that create the urban identity. Created as a collage of 15 seperate sheets each as an element of the city coming together to create the organism. The sheets are superimposed with the poem Howl by Allen Ginsberg.

1. San Miniato 2. Skyline 3. Street 4. Santo Spirito 5. Thick Black line

6. S.S. Apostili 7. Corners 8. Bridges 9. The Baptisery 10. Texture

11. Shape 12. Santa Maria 13. Expression 14. Courtyards 15. Poem

Architecture Portfolio  

Resume and work samples

Advertisement