Page 1

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – AUGUSTI 2019

Monica har koll på kupor och korsetter Läs också om: Höstyran • Kajrocken • Självfallet Stjärnkliniken • Lida Gård • Zeo Concept ECE Fröken C • Sjötorps Hus • Båltsnäs Gård Påhlsons Daylight • Näringslivsnytt Kontaktperson Mats Fredriksson, tel 070-672 79 56, mats.fredriksson@kfvmarknadsforing.se Delar av innehållet i Online finns också publicerat i KK Extra, Katrineholms-Kurirens gratistidning.


2

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

AUGUSTI 2019

St öp

Bygg

HÄLSA • S terar sig största te och legiti som före lar skado Stjärnklin Katrineho ett steg p etablerin

Höstyra i centrum – Passa på att höstshoppa i butikerna

EVENEMANG • Lördag den 7 september arrangerar Citysamver­ kan årets Höstyra i Katrineholms centrum.

PROGRAM:

10.00–15.00: Butikerna har öppet med bra erbjudanden 10.00–15.00: Ponnyridning med Stall Harbacken. 20 kr/tur. Stortorget 11.00–15.00: Fordonsutställning med La Cars på Köpmangatan. För USA-bilar samt entusiastbilar 1975 och äldre. Ingen förhandsbokning. Samling 11.00 vid infarten från Kvarnenhållet. Under dagen kommer en av bilarna att utses till Best in show, prisutdelning 15.00. Vid frågor: maila jonas.w@hos.nu 12.00: Prisutdelning – Årets Butik 2019.

Hallå där…

Stjärnklin sitt elfte å Norrköpin varit med vd. Verksa i Norrköp Mjölby, Sö neholm. Nicklas Jonsson från Studiefrämjandet på den plats där Kajrockens scen kommer att vara. Den 31 augusti gör festivalen come– Det f back till mångas glädje. satsa i Kat Markus. D rent geogr jag härifrå näringsliv branschen brett reda – Vi öp tajmingen mycket i K på många att man n själv när m

Efter sju år är den äntligen tillbaka

Välkommen till Kajrocken 2019 MUSIKFESTIVAL • Nicklas Jons­ son, verksamhetsutvecklare inom musikverksamheten på Studiefrämjandet och projekt­ ledare för Kajrocken 2019, är mer än glad att festivalen äntligen är tillbaka.

Intressen…? – Jag tycker om att resa men mitt stora intresse är foto. Förutom jobbet på KFV Marknadsföring är jag också nystartad egenföretagare som fotograf.

– Många ungdomar har saknat festivalen och den har fattats hela staden. Så nu tänkte jag att den måste igång igen, och får jag inte med mig någon så gör jag det själv, säger Nicklas. Nicklas var med och startade Kajrocken 2002 på gamla lastkajen vid Inferno. Sedan dess har den flyttat runt mellan Paladium, Stadsparken och senast vid västra Fredsgatan 2012. – Kajrocken har alltid varit Katrineholms musikfestival och den har varit saknad i många år nu. För några år sedan försökte några ungdomar starta upp en ny festival, Play It Loud-festivalen, men tyvärr gick det inte alls och de hamnade i konkurs. Hela festivaltänket dog då ut, berättar Nicklas.

Vad får turisterna inte missa när de besöker Katrineholm? – Våra slott och herrgårdar och vår fantastiska natur. Den miljö vi har att erbjuda är på många sätt unik.

MEN SKAM DEN som ger sig. Under Nicklas ledning arrangerar nu Studiefrämjandet och Sensus, med

... Therése Larsson, nyanställd på KFV Marknadsföring. Vad ska du jobba med där? – Jag kommer att jobba på Turistinformationen samt arbeta med olika projekt. Vad har du gjort tidigare? – Jag har jobbat som undersköterska i både Katrineholm och Göteborg. Jag är också utbildad hälsovetare. Familj…? – Jag är gift med Sebastian och vi har två barn, Elis 4 år och Elsa 1,5 år.

Jag hoppas att det ska bli ett trevligt arrangemang för katrineholmarna och att Kajrocken nu är här för att stanna stöd från Katrineholms kommun, Kajrocken 2019 den 31 augusti på Stortorget i Katrineholm. – Det ska bli roligt och extra kul att få köra mitt på torget. Intresset är stort så vi hoppas på mycket folk. Vilka band kommer att spela? – Vi bjuder på vad Katrineholm har i musikväg och har endast bjudit in lokala band. Vi började med att skicka ut en allmän anmälan på Facebook och fick då in massor med förslag. På torget kommer du att kunna se

UTVECKLING

har varit e vandra fra Witchers Creed, Hangover, Stereo- – Vi vi type, White Lotus Rock, Tailpatch, så sent som Politiskt Inkomplett, Third Person Söderköpi ger oss en Madness, Norra Promenaden, Spiff, Filosoferna, Øn, Rusty Road Band och Walla Rockers. Men det finns fortfarande plats för en större headline om något företag skulle vilja sponsra det, det är bara att höra av sig till mig, uppmanar Nicklas som hoppas att vi även ska kunna få tillbaka en tvådagarsfestival framöver. Vad händer mer på torget? – Festivalen är gratis och pågår mellan 14.00 och midnatt, lördagen den 31 augusti. Merch-Ants kommer finnas på plats där du kan köpa och trycka tröjor mm. Sedan har vi ett samarbete med Stortorgets Bistro där du kommer kunna köpa mat och dryck. Vad är dina förväntningar på festivalen? – Att banden ska få ha kul och lira samt att det ska bli ett trevligt arrangemang för katrineholmarna. Självklart hoppas jag också att Kajrocken nu är här för att stanna, avslutar Nicklas. KFV MARKNADSFÖRING

IDA GRÖNVALLMarkus Ha


ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

3

AUGUSTI 2019

FREDAG 4 OKT KL 7.30– 9.00, COMMAT, KATRINEHOLM DAGENS VÄRDAR:

Katrineholms kommun och Sörmlands Sparbank

Julia Rosqvist

Programledare och presentatör

Sofia Lundborg

Vd för VVS-tjänst i Katrineholm och en av få kvinnor i en mansdominerad bransch.

Johan Thorslund

Sveriges ende tunnbindmästare. Driver Thorslundkagge i Högsjö

Tommy Myllymäki

Krögare som bl.a. driver Julita Wärdshus och äger Restaurang Parken. Silver- och bronsmedaljör i Bocuse D’or.

Missa inte årets tredje Morgonsoffa. Frukost med en massa mingel och nätverkande 07.30–08.00. Möjlighet till extra mingel efter programmet 09.00–10.00. Evenemanget är gratis. Bindande föranmälan se länk nedan. Kommande morgonsoffor 2019: 6 december på Lokstallet. BINDANDE ANMÄLAN: https://forms.gle/dvopyT26jxRJE96V7

ARRANGÖRER:

MORGONSOFFAN KATRINEHOLM, FLEN, VINGÅKER – EN MÖTESPLATS FÖR FÖRETAGSAMMA MÄNNISKOR


4

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

AUGUSTI 2019

Stjärnkliniken har öppnat i Katrineholm Bygger upp ett team för att förebygga och behandla skador HÄLSA • Stjärnkliniken presen­ terar sig som Östergötlands största team av certifierade och legitimerade terapeuter som förebygger och behand­ lar skador. I januari startade Stjärnkliniken verksamhet i Katrineholm och tog därmed ett steg på vägen mot en riks­ etablering.

Ida Plantin firar tioårsjubileum med Självfallet.

Självfallet firar 10-årsjubileum SKÖNHET • Nu firar Ida Plantin 10­årsjubileum med Självfallet. Tio år som gått fort och varit både omtumlande och spännande. – Ja, tio år är mycket, men det känns väldigt bra. Lite coolt. Det känns att man inte är ny längre. Det har gått fort men jag har hun­ nit med mycket både vad gäller lokaler, kollegor och livet jämfört med när jag var 19 år, säger Ida. – När jag köpte Hårverkstan av Ann­Chatrine Eriksson var jag bara 18 år. Jag tog över en verksamhet med en anställd som jobbade kvar hos mig. Många kunder blev också kvar vilket underlättade för mig som var nystartad. Många av dem var äldre vilket gjorde att jag fortfarande har en bred kundkrets. En bred kundkrets betyder också bred kunskap. Det gäller att hänga med i de nya trenderna men också att kunna de gamla grun­ derna och deras behov. – Jag har lärt mig mycket som man kanske inte lär ut i skolan, säger Ida. Det är inte så många yngre som permanentar sig till exempel.

Stjärnkliniken AB är inne på sitt elfte år och har sin grund i Norrköping. Markus Hast, som varit med sedan 2013, är bolagets vd. Verksamheten finns förutom i Norrköping också i Linköping, Mjölby, Söderköping och Katri­ neholm. – Det fanns flera skäl till att satsa i Katrineholm, berättar Markus. Dels ligger det bra till rent geografiskt, sedan kommer jag härifrån och känner till både näringsliv, föreningsliv och själva branschen. Kontaktnätet är ganska brett redan från början. – Vi öppnade i januari och tajmingen kändes rätt. Det händer mycket i Katrineholm vilket märks på många sätt. Inte bara genom att man nu mera inte behöver sitta själv när man går ut och äter. UTVECKLINGEN FÖR Stjärnkliniken har varit expansiv, men utan att vandra fram för fort. – Vi vill öppna på fler orter och så sent som i april körde vi igång i Söderköping. Storleken i företaget ger oss en bred kompetens som

kommer våra kunder till nytta. Vi kollar på fler ställen och kanske kör vi igång på ett par orter till redan nästa år. Vi kan växa lokalt också, men vi vill inte sätta oss i för stor kostym. Vi jobbar noggrant utan stress för att kunna bygga upp vårt team med kompetenta medarbe­ tare, säger Markus. MASSAGETERAPEUTEN Linda Åkerlund är en av dem som tillhör teamet. – För mig som massör är det en stor trygghet att ha kollegor att bolla frågor med. Här är det jag och Christer Svensson som är massörer sedan har vi också tre naprapater och det finns alltid någon av dem här, säger Linda. Vi jobbar mot företag, föreningar, Region Sörmland och privat­ personer. Det gemensamma är att det alltid är människor som ligger på massagebänken för behandling. Lokalerna innehåller fem behandlingsrum, men det finns också utrymme för utveckling. – Vi har byggt upp ett gym i källaren där tanken är att vi ska kunna erbjuda en plats för rehab, säger Linda. Det är svårt att få till rehab i hemmet så folk kan kom­ ma hit så kan vi med vår professi­ on hjälpa till. Vi har genomfört en testgrupp och de som provat har känt sig trygga och är tacksamma för att bli peppade i sitt arbete med att återställa sina kroppar. ALL VERKSAMHET bedrivs inte i de egna lokalerna på Drottninggatan.

EN FRISÖRSALONG ÄR inte bara en klippstuga utan också en social mötesplats. – Ja, som frisör samtalar man också mycket med sina kunder och det är stor skillnad när man pratar med en 85­åring och en 15­åring. Jag tycker det är så roligt att möta människor och jag tycker det här jobbet blir roligare för varje år. – Som frisör kommer man så nära och vi får veta mycket om kunderna, ibland hela deras livshistoria. Så jobbet innebär mycket mer än att bara klippa hår, man umgås med kunderna när man arbetar med dem. Några blir ens bästa vänner. Självklart måste man också kunna känna av när kunderna inte vill samtala. HÅRVERKSTAN BYTTE NAMN till Självfallet 2009 och flyttade från Djulö­ gatan till Fredsgatan 2017. – Vi kunde inte växa mer i de gamla lokalerna och så fick vi chansen att flytta in här, säger Ida. Vi vill vara det självklara valet för alla i Katrineholm, därav namnet. Vi är fyra frisörer inklusive mig. Vi jobbar alla under namnet Självfallet även om jag driver företaget och de andra hyr stol av mig. Vi jobbar verkligen som ett team och alla gör sitt bästa för att Självfallet ska gå bra. Tioårsfirandet kommer inte att gå obemärkt förbi. – Vi firar med öppet hus söndagen den 1 september med början kl 14. Det blir bubbel, snittar, lite tävlingar och erbjudanden. De som inte känner oss är välkomna att titta in och se vilka vi är och varför inte prova på en quickfix­styling när man ändå är här, avslu­ tar Ida Plantin. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

Markus Hast och Linda Åkerlund på Stjärnkliniken i Katrineholm

– Ett par dagar i veckan är vi ute på företag och arbetar och där kan det se lite olika ut. Vissa företag inreder ett helt rum för behandling, men det vanligaste är att vi har med en egen bänk och att företaget håller med ett rum där vi kan vara. – Vi ger inte bara massage utan kan också erbjuda före­ läsningar. När vi får jobba med företagen på det här sättet kan vi fånga upp många problem innan de uppstår. De företag som arbetar förebyggande får friskare och gladare personal. Vi har en kommunikation med företagen där vi tillsammans kan se om det finns arbetsmiljöproblem som går att åtgärda. Sitter folk rätt, lyfter de fel? Sjukskrivningar är dyra, det vet alla arbetsgivare. Personalens lidande finns där också även om det inte presenteras i siffror, säger Linda. LINDA ÄR NÖJD med sitt yrkesval. Hon jobbar med 30–35 personer i veckan så det är ett tufft fysiskt arbete. – Det är ett spännande jobb där man går in och letar efter ett problem och sedan försöker lösa det. Man lyssnar till musklerna och vad de har att berätta och jag tycker att det vore bättre att ut­ nyttja massörer för smärtlindring än att bara använda mer medicin, avslutar Linda. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON


ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

5

AUGUSTI 2019

Följ oss på sociala medier VÅRT ARBETE OCH VÅRA EVENEMANG

BESÖKSMÅL OCH UTFLYKTSTIPS

KFV Marknadsföring Visit Katrineholm

@kfvmarknadsforing @visitkatrineholm


6

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

Per Rudengren, Stenhammars Gods, Lutte Berg, Flens Världsorkester, Hannah Larsson, Lida Gård och Mikael Larsson, Flens kommun, är arbetsgruppen bakom Världens Musik & Mat.

Kungen och Drottningen bakom världens fest på Stenhammars slott INTEGRATIONSFEST • Att Kungen och Drottningen då och då besöker grannen Lida Gård när de befinner sig på Stenhammars slott är ingen hemlighet. Ett av de besöken skulle visa sig bli starten på ett spännande samarbete där kungaparet öppnar upp Stenhammars slottspark för en integrationsfest med Flens Världsorkester i centrum. Flens Världsorkester består av musiker från världens alla hörn och har på bara några år nått nationell ryktbarhet. – Jag blev inbjuden till en lunch på Lida Gård med Kungen och Drottningen, berättar Lutte Berg som skapat och leder orkestern. De var väldigt lyhörda för vår verksamhet och de vet ju också om Flens situation med många nationaliteter från hela världen. De ville att vi skulle göra en spelning och att det skulle bli en integrationsfest av det hela. HANNAH LARSSON PÅ Lida Gård, som stod värd för mötet och Mikael Larsson, näringslivschef i Flens kommun hakade på projektet. Tillsammans med Lutte Berg och Per Rudengren från Stenhammars Godsförvaltning bildade de arbetsgruppen som skapat arrangemanget. Kungen och Drottningen har hela tiden funnits med vid planeringen. – Det blir tre akter med musik. Dels Flens Unga VärldsOrkester, men också Silvertrion som spelar svensk folkmusik och Flens VärldsOrkester. Många har hört av sig och vill vara med, men vi håller det hela lokalt och fyller det med lokala artister, berättar Mikael. Plantskolan – ett projekt med ABF där man odlar och samtidigt lär sig språket – är också inblandade så förutom musik blir det mycket mat. Scoutrörelsen är också med liksom civilförsvaret. – Festen blir internationell med 15–20 matstånd med mat från hela världen. Det blir bland annat somalisk och eritreansk mat men också mycket mer, säger Hannah.

Det här blir världens fest…? – Lite så hoppas vi att det blir. Slottsparken öppnas upp för första gången på 20 år. Det är fri entré men man kommer att ta ut en parkeringsavgift för bilarna. Infarten till Stenhammar för bilarna blir via Lida Gård, men man kan också gå eller cykla från Flens centrum, säger Hannah. Det är länge sedan slottsparken var öppen för allmänheten och många flensbor har väntat på att något sånt här ska händal. Nu möts man av mat, musik och näringsliv i en stor integrationsfest. – Det blir som en liten mingelstad med musik, mat och olika företag, säger Hannah. – GB och Volvo är också med. De var snabba med att stötta oss men de deltar på samma villkor som andra. Alla har samma storlek på stånden, berättar Mikael. Vem håller i invigningen? – Kungen och Drottningen är på plats och hälsar välkommen, avslutar Hannah som med förväntan ser fram emot Världens Musik & Mat på Stenhammar den 1 september. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

AUGUSTI 2019

Med koll på både kupor och korsetter MÅNADENS PROFIL • Hon har levt sitt yrkesliv bland A-kupor, B-kupor, strumpor

och korsetter. Hjälpt unga tjejer köpa sin första behå och snört korsetter åt tanterna. Däremellan har det blivit ett antal rundor på golfbanan. Möt Monica Norén som driver Cri Damekipering.

MONICA ÄR FÖDD i Kristinehamn. Hon var sex år när familjen flyttade till Katrineholm julen -59. Anledningen var att pappa Oscar fått jobb i den sörmländska staden som distriktschef på Folksam. Ett jobb som innebar mycket resande. Mamma Greta var med och startade upp TBV tillsammans med Lennart Eriksson. – De började i en lokal på norr så där satt jag med och gjorde mina läxor. Folk kallade mig ett studieförbundsbarn. Men snart hittade vi en snäll grannfru som såg till mig. Eller i alla fall såg till att jag var hemma när pappa och mamma kom hem. Så jag vande mig tidigt med lite udda tider i tillvaron, berättar Monica. MAMMA GRETA VAR en arbetsmyra, men de märkliga arbetstiderna på studieförbundet var givetvis till besvär. Så i maj 1983 köpte hon butiken Cri. – Hon tog över efter en äldre farbror som bodde på Lidingö, säger Monica. Han var 85 år och hade 27 små Cri-affärer runt om i Sverige. Jag vet inte riktigt vad namnet Cri betyder men jag tror att någon mer av butikerna fortfarande har namnet kvar. Mamma behöll namnet. Hon kunde väl ha döpt butiken till Gretas Damunderkläder eller något, men hon gillade att hålla sig i bakgrunden. – Det heter egentligen Cri Damekipering. Det namnet var pappas idé för på så sätt kunde man ha ett bredare sortiment. Men inriktningen har alltid varit damunderkläder, strumpor och korsetter. Jag vill hålla mig till det och kanske är det därför jag överlever. Jag vill inte bredda mig för mycket utan hålla mig inom min nisch och vara tydlig med det.

färdig med sin kund tog hon över min vilket gjorde mig väldigt irriterad. När sedan Ellen, min dotter, började jobba med mig gjorde jag själv samma sak. Hon reagerade på samma sätt så klart, skrattar Monica.

MONICA NORÉN Ålder: 66 Familj: Dottern Ellen Bor: Radhus Intressen: Spelar golf och läser böcker. Vandrar en vecka om året. Försöker också hinna umgås med vänner. Läser: Allt utom de värsta kriminalarna. Jag tycker inte om när det blir för otäckt. Viktigast just nu: Att jag får vara frisk och att jag orkar jobba ett tag till. Att det går bra för Ellen. Och hennes kille, han ingår i paketet.

RIKTIGT HUR GAMMAL butiken är vet inte Monica men hon visar upp en annons från Kuriren 1944. Annonsen gör reklam för strumpor av silke och det lär ha varit kö från butiken på Drottninggatan 4 till nuvarande Maistro. En annan annons från 1991 visar underkläder från Vanity Fair och här minns Monica bakgrunden. – Det var programmet Sköna söndag och de visade för första gången läckra underkläder på TV. Pappa ringde Nisse Rang på Kuriren på kvällen och fick in en annons på en gång med texten ”Såg ni på TV i går…” Det strömmade in folk dagen efter… Monica började jobba på Cri 1983. – Det var kul men svårt att jobba med mamma. När hon var

NÄR MAMMAN blev sjuk 1985 tog Monica över bolaget som ombildades och 1990 flyttade Cri från Drottninggatan till Torget. – Affären går bra. Jag klarar mig och det har jag gjort i alla år, säger Monica. Jag vet inte hur länge jag fortsätter. Någon gång måste man ju sluta, men jag har inte bestämt när. Så länge jag orkar håller jag väl på. Administrationen kan jag vara utan, men jag tycker om mötet med kunden. – Den personliga servicen är viktig och det är också den som är kul med det här jobbet. Ett gott ögonmått är också bra att ha. men det fi Eftersom jag själv köper in så vet material. – I cen jag ju vad behåarna går för. Är de tillverkade i Malaysia är de gjorda butiker so för en annan kroppsform än den Förutom C vi har i Sverige och det kan vara Intimshop bra att veta när kunder behöver kvar och k tror det. I hjälp. – Det gäller därför att hitta rätt av den att – Vi ha behå. På 80-talet fanns det fem eller sju modeller att välja bland. kommer h vad de sök Nu finns det en uppsjö och jag förstår inte hur kunderna kan hittabutikerna som återk rätt när de handlar på nätet. Stockholm MED 35 ÅR i branschen har Monica min butik följt svängningarna i handeln i tycker det vår stad. H allmänhet och i underklädesinte får he branschen i synnerhet. – Förr var det nattlinnen och re komme tantbehåar, men nu finns det ju ren. På hö av sig per inga tanter kvar, säger Monica med ett leende. Då fick man hjälpaoch faktur Sortim till att snöra och prova för att se vilken storlek de skulle ha. Saker större, me och ting ska tryckas in nu också Monica fö


ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

7

AUGUSTI 2019

Bättre gräsmatta med hjälp av zeolit TRÄDGÅRDSSKÖTSEL • Mineralen zeolit är grundämnet i den jordförbättringsprodukt som produceras och levereras av Katrineholmsföretaget Zeo Concept ECE. Ett samarbetsprojekt med Katrineholms kommun leder nu, förutom till bättre jord, också till minskad vattenåtgång och mindre bevattningsarbete för kommunen. – Vi är redan klara med blomkrukorna som står vid Vingåker­ svägen och när jordblandningarna är klara planterar vi träd vid genomfarten, säger Oscar Lyttbacka som är vd för bolaget. Zeolit är en mineral och innehåller näring som kaliumoxid, kiseloxid, kalciumoxid, aluminiumoxid, magnesiumoxid, ferrioxid, natriumoxid och titanoxid. – Den bryts i dagbrott och det finns omkring 60 olika varianter. Vår Zeolit bryts i Slovakien och är den renaste zeoliten i Europa, säger Oscar och förklarar vidare: – Vi förädlar råvaran som kan användas till mycket. Som strö absorberar den både fukt och lukt och såväl hästar, grisar som Kolmårdens elefanter trampar på Zeolit. Som djurfoder ökar den upptagningen av proteiner och fungerar som ett batteri av närings­ ämnen som doseras ut efter djurets behov. ZEOLIT KAN OCKSÅ användas till exempelvis halkbekämpning och absorbering av vatten, oljor och gaser. I Tjernobyl och Fukushima har man vräkt ut zeolit i markerna eftersom den binder radioak­ tiviteten. Man kan också använda det som jordförbättringsmedel och där har Zeo Concept sitt fokus just nu. – Nyanlägger man gräsmattor blandar man ungefär 10–20 procent zeolit i växtmassan. Vår jordförbättringsprodukt ZeoGar­ den dressar man ut på gräsmattan. Vi gör inga färdiga blandningar eftersom alla gräsmattor är individuella, säger Tomas Andersson som är säljare och produktansvarig inom området odling.

hon över digt irri­ min dotter, jorde jag agerade krattar

85 tog m ombil­ Cri från et. klarar i alla inte hur n gång jag har e jag orkar strationen g tycker

icen är en som t. Ett ra att ha. n så vet ör. Är de de gjorda än den an vara ehöver

men det finns annat behändigare material. – I centrum fanns det tre butiker som sålde underkläder. Förutom Cri också Hellbergs och Intimshop. Nu finns det bara Cri kvar och kanske är vi lite udda. Jag tror det. I alla fall möts vi ibland hitta rätt av den attityden. – Vi har många kunder som et fem a bland. kommer hit efter att inte ha hittat vad de söker i de modeinriktade ch jag a kan hittabutikerna. Vi har också kunder som återkommande reser hit från tet. Stockholm för att de tycker om Monica min butik. Stockholmskunderna ndeln i tycker det är trevligt att handla i vår stad. Här får de hjälp som de ädes­ inte får hemma. Flest stockholma­ nen och re kommer förstås under somma­ det ju ren. På hösten kan de sedan höra av sig per telefon, då skickar vi onica man hjälpaoch fakturerar, säger Monica. Sortimentet på Cri har blivit r att se a. Saker större, men butiken är lika stor. u också Monica försöker vara heltäck­

ALL NÄRING TILL jorden transporteras med hjälp av vatten och kvali­ teten på jord kan vara olika. Är det dålig jord rinner vattnet rakt igenom. Den zeolitbehandlade jorden suger istället upp vattnet och får ett bra markbördighetsvärde när näringen stannar kvar i växtmassan. – På en golfbana vi levererade till behövde banskötaren förra året bara vattna greenerna var femte dag jämfört med varje dag ti­ digare. När jorden blir bättre minskar man också övergödning som riskerar att rinna ut i vattendrag och sjöar, säger Tomas. – Det händer mycket i branschen och det är kul att Katrineholm också är en föregångskommun när det gäller trädgårdsarbete. HUR LÄNGE RÄCKER då en behandling av gräsmattan med zeolit?

Förr var det nattlinnen och tantbehåar, men nu finns det ju inga tanter kvar... ande ändå och är det något som inte finns hemma så tar hon hem det. – Vi har kunder från 18­årsål­ dern upp till 90+. Det sträcker sig över hela bandet och det är roligt. Det är inte bara kvinnor som handlar här, killar kommer in och köper underkläder till sina tjejer eller handlar presentkort. Vi har också många stamkunder och det är ju extra roligt. NÄR MONICA INTE är i butiken är det

inte helt omöjligt att man hittar henne på golfbanan. – Jag började spela 1989, berät­ tar hon. En kollega fick med mig ut på banan. Hennes man hade börjat och vi fick för oss att hänga på. Jag skickade ut pappa för att köpa en kurs för det gröna kortet. Han passade på att köpa en åt sig själv också och han blev lika biten som jag. – I början spelade jag varje dag. Vi öppnade butiken klockan 10 på förmiddagen så jag hann ut ett varv på morgonen. Jag har gjort uppehåll med spelandet mellan varven men sedan tagit upp det igen. Nu spelar jag två gånger i veckan, på tisdagar med tre andra damer och på torsdagar tillsammans med ett gäng på tolv personer. Kaffe och mackor efter nio hål. Socialt och mycket trevligt avslutar Monica. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

– Hemma där gräsmattan inte nöts ligger zeoliten kvar i många år. På fotbollsplaner och golfbanor som används mycket måste man fylla på. Zeoliten trampas nedåt i gräsmattan och när den tappar kontakten med rotsystemet förlorar den effekt, säger Oscar Lytt­ backa, som gärna vill att ännu fler ska hitta deras produkter. – Via vår hemsida, zeo­concept.se, kan man köpa hästfoder och strömedel och varför inte lägga lite zeolit på gräsmattan som då inte kräver så mycket bevattning. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

Tomas Andersson och Oscar Lyttbacka på Zeo Concept ECE.


8

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

AUGUSTI 2019

Sjötorps hus bygger nytt företagshotell NYBYGGNATION • Katrineholm växer och det byggs bostäder i en utsträckning som vi inte sett på många år. Men folk måste också ha lokaler att arbeta i och näringslivet ser om sitt hus.

För att öka tillgängligheten för sina kunder öppnar nu Susanne Carlson Fröken C även på nätet.

Fröken C öppnar butik på nätet HANDEL • Nu håller Fröken C öppet dygnet runt. Det sker genom att butiken vid Torget i Katrineholm också får en digital version i form av webbutiken frokenc.nu. För kunderna ökar det tillgängligheten och för Susanne Carlson, som äger och driver Fröken C, breddas kundunderlaget. Satsningen på den egna näthandelsplatsen har intensifierats under våren och den 1 juni öppnade webbutiken. – Kanske låg det lite fel i tiden, alla sommarkläder var ju redan här, säger Susanne. Men sakta har det rullat igång och det har också haft en positiv effekt för den fysiska butiken. Jag tror verkligen på det här och det är bra även för den lokala kundkretsen. Arbetet har hon i stort sett gjort själv och det har varit ett spän­ nande jobb, tycker Susanne. – Innan jag bestämde mig för att satsa på det här var jag på flera olika seminarier och föreläsningar. Det behövs när man ska ge sig in i något obekant. Jag har varit internetkund själv men hade inte så stor kunskap om vad som krävdes för att driva själva handeln på nätet. – Det blir lite ”learning by doing”. Man måste ha en grundför­ ståelse för hur det fungerar, sedan finns det mycket utbildning och info på nätet.

För de här företagen är det dumt att binda likvid genom att äga lokaler, det är bättre att hyra.

Några som tagit det uppdraget bokstavligt är Sjötorps hus som nu låtit bygga ett företagshotell med 2000 kvadratmeter kon­ torslokaler. Hotellet ligger på egen mark, granne med deras egna lokaler vid Värmbolsvägen. – Redan när vi köpte den här tomten fanns en idé om ett före­ tagshotell, berättar Pär Knutsson som är ansvarig för markområden och tomter på Sjötorps hus. – Vi är ett företag som är på framåtmarsch och vi vill inte bara ha byggverksamhet utan vill äga och förvalta också. Nu får vi ett ben till att stå på och för oss är det också ett sätt att bygga ett bra och stabilt bolag.

åren. Lite av ”spread the word”. Nästan alla vi har träffat och skapat nya lokaler på pappret för, har sedan beslutat sig för att flytta hit. Det är en process som tar lite tid och det är givetvis lite nervöst innan man tecknat tillräckligt många avtal för att banken ska gå med på finansieringen av bygget. Desto större är glädjen när man sedan lyckas.

OMRÅDET ÄR KLASSISK företagsmark. På andra sidan Värmbolsvägen ligger ett stort industriområde med många företag så Pär tycker att det känns bra att de, förutom sig själva, också etablerar andra företag just här. – När vi jagat hyresgäster har det framför allt skett genom det kontaktnät vi skaffat oss under

PÅHLSSONS DAYLIGHT, LRF Konsult, Iver, Wehunt och Properate är några av företagen som flyttar in i de nybyggda lokalerna under sommaren och hösten. Totalt kommer 60–65 personer att jobba i här. Största enskilda ytan för ett företag är på 500 kvm, sedan varierar storlekarna på lokalerna ned till 6 kvm i de totalt 16 mind­

re kontorsrumrumen varav åtta återstår som är lediga, alla övriga lokaler i huset är uthyrda. – Jag har jobbat med det här i ett och ett halvt år. För mig känns det så klart tillfredställande att ha sålt in allt. Sedan är det min kolle­ ga Hans Johansson och byggarna i Sjötorps Bygg som tagit över och färdigställt allt och det har de gjort på ett fantastiskt sätt, säger Pär.

PÅ TOMTEN FINNS yta för att bygga ytterligare ett industrihotell för fler etableringar. – Visst finns det tankar, säger Pär. Vi har en hel del IT­ och konsultföretag som hyr in sig här nu. För dem är det ett bra läge med många små konsultföretag runt omkring och jag tror vi kan bygga ett hus till. För de här före­ tagen är det dumt att binda likvid genom att äga lokaler, det är bättre att hyra. Nu när vi bygger Jörgen Karl nytt får man också en möjlighet att vara med och formge sin egen lokal. Det är alltid roligt med nytt och vi skräddarsyr efter deras önskemål. – Med bra inomhusklimat får de också en fräsch arbetsmiljö för sina anställda. Det har vi själva erfarit via vårt eget nya kontor, avslutar Pär Knutsson.

NÄR SUSANNE BESTÄMDE sig hade hon redan en hemsida där hon ville bygga in en webshop. Målet var att öka servicen och tillgänglig­ heten, att ge kunderna en möjlighet att shoppa utöver öppet­ tiderna. Nu satsar Fröken C mycket på webben i samband med att höst­ kläderna kommer in. – Mitt mål är att det mesta i sortimentet ska in på webbutiken, så utbudet där kommer att öka succesivt, säger Susanne. Det innebär just nu mycket arbete utöver att ta hand om den ordinarie butiken. – Produktbilderna kommer från leverantörerna och de är av hög klass, säger Susanne. Sedan fotar vi också själva produkterna i miljö och gör ett produktgalleri. Där har vi också mer personliga texter för att närma oss butikskänslan. Det har varit roligt att bygga upp det här och jag har lärt mig en hel del om till exempel pixlar och bildupplösning under resans gång.

KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSONPÅ NY PLA

flyttade P nybyggda vägen 7 i ser man n näringsliv samarbet lera sitt fö förening.

Påhlsons källare i O get flyttad etablerade Påhlsons Bromma 2 nen för at företagsna AB. Föret orter, Katr Bromma i – Här b tan och eft Västra Fre till nu, säg Föruto som jobba mycket ut på kontor Alexandra butiksförs

SUSANNE TYCKER INTE att näthandeln ska behöva ta över handeln i den fysiska butiken. – Butiken på Köpmangatan är min plattform som allt utgår ifrån. Att vi finns på nätet också är bara en tillgång för kunderna. – En del har startat som webbutiker och sedan upptäckt att de även behöver en fysisk butik. För min egen del ser jag det som ytterligare ett ben att stå på och det ger oss en möjlighet att öka tillgängligheten.

VID HALVÅR

KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

På sä

Sjötorps Bygg färdigställer det nya företagshotellet och Pär Knutsson är mycket nöjd med resultatet.

till Sjötorp Värmbols båda tyck


ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

9

AUGUSTI 2019

er ll

Närproducerad mat från Båltsnäs gård LOKALPRODUCERAT • Närproducerad mat ligger i tiden. Oavsett om det handlar om grönsaker, spannmål eller kött och fisk vill vi gärna veta att det vi äter är producerat med omsorg. Maten ska inte transporteras kors och tvärs över världen för att förädlas på industriell väg.

av åtta a övriga . det här i ig känns de att ha min kolleyggarna över och ar de gjort er Pär.

Sörmland har, genom tillgången på många mindre lantbruk, blivit ett centrum för ekologisk och småskalig odling och köttproduktion. Många små gårdar har öppnat gårdsbutiker där konsumenterna kan handla direkt av producenten utan mellanhänder. Kicki Lekström och Rolf Ramse köpte Båltsnäs gård mellan Katrineholm och Strångsjö för tio år sedan. Här har de byggt upp ett godkänt gårdsslakteri och en gårdsbutik med fokus på viltkött och lamm. – Vi tar emot vilt från jägare. Det kan vara vildsvin, hjort, rådjur eller älg, säger Kicki. Vi styckar på uppdrag av jägaren, men vi kan också själva köpa hela djuret för egen produktion och försäljning.

bygga tell för

BÅLTSNÄS GÅRD STYCKAR och paketerar. De producerar också egen korv som de levererar till restauranger och butiker i närområdet. – Vi har öppet året runt, verksamheten är inte säsongsbetonad. Sedan är det klart att det blir vissa toppar som exempelvis Aptitrundan och vår Påskmarknad. Övrig tid kan man ringa när som helst. Är jag hemma, vilket jag oftast är, är det bara att komma hit, säger Kicki. – Vi säljer inte bara köttlådor. Har man särskilda önskemål är det bara att göra en förfrågan så styckar vi på det sättet.

ar, säger och n sig här a läge företag or vi kan här förenda likvid et är bygger Jörgen Karlsson och Fredrik Björnsbråten på Påhlsons Daylight i de nya lokalerna på Värmbolsvägen. öjlighet sin egen med nytt deras

imat får miljö för själva ontor,

Påhlsons Daylight sätter profil på tillvaron

NADSFÖRING

DRIKSSONPÅ NY PLATS • Mitt i sommaren

flyttade Påhlsons Daylight till nybyggda lokaler på Värmbolsvägen 7 i Katrineholm. Härifrån ser man nu till att det lokala näringslivet får en komplett samarbetspartner för att profilera sitt företag, sin klubb eller förening. Påhlsons Reklam började i en liten källare i Oxelösund 1995. Företaget flyttade till Nyköping 1998 och etablerade sig i Katrineholm 2010. Påhlsons köpte Daylight Reklam i Bromma 2017, slog ihop namnen för att skapa det nuvarande företagsnamnet Påhlsons Daylight AB. Företaget finns nu på tre orter, Katrineholm, Nyköping och Bromma i Stockholm. – Här började vi på Mejerigatan och efter tre år flyttade vi till Västra Fredsgatan där vi varit fram till nu, säger Fredrik. Förutom Jörgen och Fredrik som jobbar som säljare och rör sig mycket ute bland kunder, så finns på kontoret också Erica Talvis och Alexandra Gren som ansvarar för butiksförsäljningen. VID HALVÅRSSKIFTET GICK alltså flytten till Sjötorps hus nya lokaler på Värmbolsvägen 7. En flytt som båda tycker gick väldigt smidigt.

Med hjälp av sociala media och mun till mun-metoden hittar de gamla kunderna till de nya lokalerna, men flytten kan också innebära många nya affärskontakter. PÅHLSON DAYLIGHT jobbar med kunder i stort och smått. Bland kunderna finns företag som ATG, Spendrups, Academedia och Unilever men de klarar också av ensamföretagarens behov. För att hjälpa nyföretagare med ett startpaket är de också med i Nyföretagarcentrum. – Vi vill vara en komplett samarbetspartner inom profilering för våra kunder, säger Jörgen. Vi har allt inom profilering. Arbetskläder och tillbehör, profilkläder, jaktkläder, idrottskläder, bildekor, banderoller, skyltar, ljuslådor, vepor, utställningsmaterial och give aways. Självklart hjälper vi också till med den grafiska formgivningen men också företagets hemsida och webbshop har vi kompetens att ordna. – Med all vår kompetens inom bolaget och alla våra produkter inom profilering så är vi ett av få företag i Sverige som kan vara en komplett samarbetspartner inom företagsprofilering, fortsätter han. – Vi tar även emot privatkun-

der, men det är inget vi inriktar oss emot. Däremot jobbar vi mycket mot idrottsföreningar vi vill gärna vara en del av den lokala idrotten, säger Fredrik som också berättar att Påhlsons är huvudleverantör till Svenska bandyförbundet. – Till föreningarna blir vi en totalleverantör av kläder, reklamtryck och skyltar men också av saker som taktiktavlor, visselpipor och annat material de behöver.

HÖSTEN SOM KOMMER är en viktig tid för Båltsnäs gård. Jakten på dovhjort och rådjur börjar redan i augusti, men lite senare i oktober drar all jakt igång. Rolf och Kicki får sedan in vilt ända till februari, därefter är det vildsvin som gäller. – Vi behöver göra bättre reklam för vildsvinsköttet, säger Kicki. Jägarna tycker det är roligt att jaga vildsvin men ofta kommer inte köttet till användning. Vi tar emot mycket vildsvin för styckning. Just nu har vi en försäljningsdrive på vildsvinskött och det är många som handlar av oss. Det är också säkert att handla kött från Båltsnäs gård. – Alla djur som kommer till oss för slakt och styckning besiktas av veterinärer och det tas alltid trikinprover. Vill man vara säker på att vildsvinsköttet är kontrollerat så ska man handla av oss, förklarar Kicki. UTÖVER SLAKTERIET OCH gårdsbutiken vill Kicki också puffa för möjligheten att hyra gårdens stora konferenslokal. – Här kan man ha fester, bröllop, kurser och konferenser för upp till 100 personer. Vi kan stå för cateringen och servicen och eftersom det ligger ute på landet kan man få hålla igång hela natten om man så vill. Här på gården finns också ett B&B, ett litet hus med utsikt över åkrar och ängar där man ibland kan se både hjort och vildsvin, avslutar Kicki Lekström. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

PÅ FÖRETAGSSIDAN ÄR Påhlsons Daylight också en samarbetspartner när det gäller evenemang. – Planerar man ett event på ett företag kan vi komma med många bra idéer för att skapa det perfekta eventet, säger Jörgen. – Företagsevent är ett uppskattat sätt att hjälpa kunderna att vidga sina egna nätverk, säger Fredrik. Vi kan ta till exempel ta hand om företagens golftävlingar och sköta allt från material och give aways till att organisera luncher och underhållning. – Vi lever som vi lär och vi skapar också egna event för våra kunder, vi jobbar också mycket med egna give aways, avslutar Jörgen. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

Rolf Ramse och Kicki Lekström hälsar välkomna till Båltsnäs gård.


10

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

Då drar vi igång igen! SOL OCH VÄRME ger ny välbehövlig

energi. Det har varit ganska lugna dagar under sommarmånaderna, men det har trots det visat sig att vi är intressanta som ort för etableringar gällande logistikfastigheter. Vi har haft några spännande möten under sommaren med inriktning på just den typen av etableringar. Nu möter vi en sensommar som vi ska passa på att njuta av och se vad vi kan hitta för nya spännande lösningar för orten. DESTINATIONSUTVECKLINGEN drar igång och även ett projekt sport/föreningsturism i tätt samarbete med näringsliv, föreningsliv och kommunen. Här tror jag personligen vi kan dra mer nytta av de besökarna både när det gäller handel och besöksnäring. Vi har också ett antal frågor gällande parkeringsplatser, P-hus, Hus på torget, nya byggprojekt med mera som vi behöver fortsätta planera inför. Det är både oroväckande och utmanande att följa e-handelns utveckling då det kan ge oss både positiv och negativ påverkan. Lokala handeln är viktig för oss och vi måste göra det vi kan för att parera de yttre omständigheter som påverkar oss. SNART NOG BÖRJAR vi med företagsbesök och fler spännande möten för att utveckla vårt Katrineholm till högre höjder. Jag kan ännu inte på något sätt konstatera att Sverige eller Katrineholm har hamnat i den lågkonjunktur som många pratat om även om det i vissa branscher skett en viss inbromsning. Vi kan själva motverka den om vi fortsätter jobba på och har en positiv framtidstro.

STEFAN TOLL

NÄRINGSLIVSCHEF KATRINEHOLMS KOMMUN

AUGUSTI 2019

Nya lokaler ger nya möjligheter för Katrineholms Hyrmaskiner

Ekm till b

NÄRINGSL ten för fle ingen ski och GS Ky

lokaler och fick möjligheter att Ekman & växa med marknaden. – Första gången vi ägde våra torsågar. D egna lokaler kändes det stort. Det den behöv som arbet blev en nystart och vi behövde – Vi ha verkligen större utrymmen. 1987, tillsamma strax innan vi flyttade från Köpmangatan hade vi blivit återuthy- årskontra rare åt det som i dag heter Cramo. bestämma – Det ä Det innebar att de höll med allt Totalt har material och vi stod för lokal och att få 975 personal. Det funkade bra och vi jobbade tillsammans på det sättet utan exem oavsett om de hette Citarent, Cat fler parke Rental Stores eller något annat. De bytte namn, vi bytte dekaler och DEN NUVARA som vänta jobbade vidare, berättar Uffe. – Vi hå och vi ska MEN EFTER NÅGRA år på Formgatan är tanken såg det ut som om det skulle – Vi få komma grus i maskineriet för heten. Vi Katrineholms Hyrmaskiner. ber, säger – 2005 sade Cramo upp oss som återuthyrare. Deras verksam- Det är het övergick i annan regi och vi kel, radio fick snabbt beställa nya maskiner lokalen br och verktyg som var våra egna. Vi som sålde hade samtidigt startat samarbete företagen med en firma i Örebro som var granne m en av Sveriges största uthyrare av nuvarand

NÄRINGSLIV • Byggbranschen har varit het en längre tid och för underleverantörerna till våra byggbolag har det varit ett gynnsamt läge. För Katrineholms Hyrmaskiner har begränsningen legat i de lite för små lokalerna, men nu öppnar en annan situation upp sig i och med köpet av grannfastigheten. Ulf Ericsson, som äger och driver Katrineholms Hyrmaskiner, döljer inte att han är nöjd med utvecklingen av företaget och de nya förutsättningar de nu får. Det är dock inte första gången företaget växer ur sina lokaler sedan Uffes pappa startade det 1978. – Min morbror, Åke Larsson, hade en lokal på Fredsgatan där farsan hyrde en liten del, berättar Uffe. Därifrån flyttade vi ned till Köpmangatan 14 och lokaler som gamla Carlssons Bageri använt. Ungefär där Åhléns parkering ligger i dag. – När centrum sanerades och kvarteret Näckrosen byggdes om flyttade vi till lokalerna som Gunnar Larssons bilförsäljning haft innan de flyttade till Lövåsen. Det var snett över gatan från Svenssons Foto och vår del var den som nu senast använts av Busbjörnen.

Ulf Ericsson på Hyrmaskiner är nöjd med de nya lokalerna på Västra Fredsgatan.

DET DRÖJDE INTE länge innan även de lokalerna blev för små och för att få ordning och reda på sina framtida förutsättningar jagade Hyrmaskiner mark för att kunna bygga upp något eget. – Vi tittade tidigt på den stora lediga ytan där vi i är i dag. Där var bara åkermark, men fick höra att den var reserverad för storindustri. Istället blev vi hänvisade

mark i västra delen av industriområdet längst bort på Ljungvägen. Det var i mitten av 90-talet och vi tyckte då att det låg alldeles för ocentralt. Men så småningom öppnade kommunen upp även den här delen av kvarteret Gjuteriet för industribyggnation. Vi fick köpa loss 4 000 kvadratmeter

och på Formgatan kunde vi börja bygga från scratch. Vi flyttade in till midsommar 2000 och då hade jag tagit över företaget sedan ett par tre år tillbaka, berättar Uffe. – Det är klart att det blev en jättestor skillnad. Vi gick från en liten butik på cirka 200 kvadratmeter till tre gånger så stora

liftar. Så istället för att få problem utökade vi vår verksamhet. Sam- TANKARNA P arbetet med Örebrofirman är kvar de blev lo – Det b än i dag, den är en stor del av vår skulle byg verksamhet och står för ungefär sättningar en fjärdedel av omsättningen på en ny loka uthyrningssidan. – Det kanske först kändes som Jag tror de ett stort problem när Cramo läm- plats. Vi v nade oss, men faktum är att vi inte hade kommit dit vi är i dag om FÖR EKMAN det inte hade hänt. Med Cramo störst oms omsatte vi omkring tre miljoner åren. – För r kronor på maskinuthyrning. Efter – Även första året själva omsatte vi 5,5 tainbike, s – När b Fortsättning på sid 12 >>> av den typ men den ö Allt föl – Tank lite mer p avslutar P

PRESENTKORT Presentkort Presentkort

200 kr 100 kr

Har du svårt att bestämma dig eller är du osäker på vad du vill ge bort i present så är Presentkort en idealisk gåva

Här kan du köpa presentkorten:

DATUM MOT KONTANTER VÄRDE: ETTHUNDRA KRONOR. PRESENTKORTET ÄR EN VÄRDEHANDLING OCH KAN EJ BYTAS GÄLLER HOS FÖRETAG ANSLUTNA TILL KFV MARKNADSFÖRING

DATUM

Vi tar emot presentkort: • Dressmann • Drottningplansklinik • Dufweholms Herrgård • Eleganza • Elektrotjänst • Enjoy Bar & Mat • EventX • Floda Prästgård • Fröken C • Garmlands Guld & Silver • Glad Rags

VÄRDE: TVÅHUNDRA KRONOR. PRESENTKORTET ÄR EN VÄRDEHANDLING OCH KAN EJ BYTAS MOT KONTANTER GÄLLER HOS FÖRETAG ANSLUTNA TILL KFV MARKNADSFÖRING

GILTIG TVÅ ÅR FRÅN INKÖP

• Katrineholms Turistinformation • ICA Maxi

• Allt för händer & fötter • Annas Gröna Rum • Anne Maries Tyg Garn och Sömnad • Apoteket Violen • Audio Video • Bela anno 1923 • Cayenne • Cri • Cykel & Sport • Djulöbadets Camping

GILTIG TVÅ ÅR FRÅN INKÖP

• HaRos Wellness Garden • Heaven or Hell • Helenergi • Hemtex • Holmbergs Tryckeri • Hotel Malmköping • Hotel Statt • Hälsogymet • ICA Maxi • ICA Nära • ICA Speceritjänst • Idéfarmen

• • • • • • • • • • •

Jaana & co Julita Gård KappAhl Katrineholms Hyrmaskiner Katrineholms Turistinformation Kerstins Skinnbod KFV IT Kjell & Co KomoLek Lida Gård Life

UNDERSKRIFT

UNDERSKRIFT

• MatPiraten • Motorkompaniet • Måhlarnas Gårdsbutik • Nagelfixeri’t • Ninas Kammare • NZ Craft Pies • Påhlsons Daylight • Royal Nail & Form • Safiren • Silverworth (Si) • Själalyft • Självfallet

• Skobes Bil • Sköna Gertruds Te & Kaffe • Specsavers • Stjärnkliniken • Stjärnurmakarna • Stora Djulö Herrgård • Stortorgets Bistro • Strandviks Blommor • Städteknik • Sultans Konditori • Svenssons Foto • Synsam

• Team Oksana Dance & Fitness • Teater Klämman • TT Clean Solutions • Vingåkers Factory Outlet

• • • •

Åkes skor Ängby Ull o Hantverk Ängens pärla Änglarnas kök

Presentkorten är en värdehandling och kan ej bytas mot kontanter – KFV Marknadsföring 2019.08.16

Per och Ra


ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

11

AUGUSTI 2019

Välkommen till

Katrineholm Flen Vingåker ÄNDEBOLS GÅRD. FOTO: ROCCO GUSTAFSSON

ÖSTERÅKERSBYGDEN

FOTO: MADICKEN STENEGARD

JULITA STORA HUSET. FOTO: ANDREAS SANDER

VÄSTRA SÖRMLAND www.visitkatrineholm.se www.visitflen.se www.vingaker.se/turism


12

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

JUNI 2019

Ekman & Davidsson byter till bättre lokaler NÄRINGSLIV • När ett företag byter lokaler innebär det ofta starten för fler lokalbyten. Hyrmaskiners byte av adress utgör här ingen skillnad. När de flyttar ut så flyttar Ekman & Davidsson och GS Kylservice in. Ekman & Davidsson säljer cyklar men också gräsklippare och motorsågar. Den som är intresserad av jakt och fiske hittar också vad den behöver i butiken som är välfylld men kanske inte helt optimal som arbetsplats. – Vi har haft tanken på flytt i flera år, säger Per Karlsson som tillsammans med sin bror Ralf äger och driver företaget. Femårskontraktet på nuvarande lokaler gick ut nu så det var läge att bestämma sig. – Det är ingen idealisk plats för både försäljning och verkstad. Totalt har vi nu 675 kvm fördelat på flera mindre ytor. Vi kommer att få 975 kvm sammanhållen yta i en lokal som är bättre planerad utan exempelvis pelare som vi har i dag. Framför allt kommer vi åt fler parkeringsplatser vilket underlättar för våra kunder, säger Per.

Vi hade p 2015, då b affären, m att vi köpt

– DEN HÄR A

DEN NUVARANDE BUTIKEN är som sagt välfylld och det är ett stort arbete som väntar bröderna och deras tre anställda när flytten tar vid. – Vi håller stängt i tre dagar. Flytten börjar den 12 september och vi ska vara klara den 16 september. Det är åtminstone det som är tanken, säger Ralf. – Vi får prioritera det nödvändigaste så att vi kan driva verksamheten. Vi ska vara ute ur de här lokalerna senast den sista september, säger Per. Det är inte första gången de byter lokal. Ekmans, som sålde cykel, radio och tv, fanns ursprungligen på gamla raggarbacken. När lokalen brann 1985 flyttade man in hos Davidssons på Fredsgatan som sålde verktyg och maskiner för skog och trädgård. Där slogs företagen samman. 1990 flyttade de till Kungsgatan där de blev granne med Katrineholms-Kuriren och 1996 gick flytten till de nuvarande lokalerna på Djulögatan. TANKARNA PÅ FLYTT därifrån har alltså funnits ett tag. Mer överraskande blev lokallösningen. – Det började med att vi skulle hyra hos Timo Helisten som skulle bygga en ny lokal åt oss. Sedan såldes fastigheten och förutsättningarna förändrades. Men han hade skrivit in att vi skulle få en ny lokal och då blev det på det här sättet i stället, berättar Per. Jag tror det blir jättebra och det känns som om vi hamnar på en bra plats. Vi vill inte vara ute vid Lövåsen utan i närheten av centrum. FÖR EKMAN & DAVIDSSON är gräsklippare och gräsklippningsrobotar störst omsättningsmässigt. De sistnämnda har ökat kraftigt de sista åren. – För robotarna har vi även vinterförvaring, säger Ralf. – Även cykelförsäljningen har ökat, framför allt gäller det mountainbike, säger Per. – När bidragen för köp av elcykel kom så ökade försäljningen av den typen av cyklar. Utan bidrag har försäljningen planat ut lite men den ökar fortfarande, säger Ralf. Allt följer med till Formgatan, även jakt och fiske. – Tanken är att alla delar ska bli större. Vi kommer även att satsa lite mer på jakt och kläder. Det gäller att ha många ben att stå på, avslutar Per. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

PÅ UPPDRAG AV KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN, NÄRINGSLIV

Per och Ralf Karlsson, Ekman & Davidsson.

Fler kvadratmeter golv, högre i tak och större gårdsyta ger Katrineholms Hyrmaskiner nya möjligheter som Ulf Ericsson är glad att kunna erbjuda sina kunder. >>> Fortsättning från sid 10

miljoner kronor och sedan har det bara ökat. Förra året omsatte vi tolv miljoner och i år blir det kanske 16 miljoner. BUTIKSYTAN HAR EFTER hand blivit större men inriktningen på verksamheten har inte förändrats. Även om vem som helst mycket väl kan handla sina verktyg och sina skruvar hos Katrineholms Hyrmaskiner, kommer kunderna i första hand från företag i byggbranschen. – Det finns kanske de som tror att vi lever på att hyra ut maskiner till privatpersoner men den delen står bara för fyra procent av omsättningen, förklarar Uffe. Vi har aldrig riktat in oss på privatmarknaden. Det har varit en del som följt med per automatik, men inget vi satsat och lagt energi på. – Anläggningsföretag, elfirmor, målare och andra hantverksföretag är våra huvudsakliga kunder, men det kan vara vilket företag som helst som har behov av vår hjälp.

Kronfågel är till exempel en stor kund. Städning, reparationer, underhåll, det är alltid något på gång och företag kan inte ha maskiner för allt som ska göras. – Nu, under sommaren fixar folk hemma så nu har vi ett annat klientel i butiken. Med uthyrningen kommer då också frågor om hur man ska använda maskinerna och då fungerar vi som konsulter. Jämfört med att jobba med de professionella företagen så blir det mer jobb på varje kund, men det har också sin tjusning. De kunderna kommer hit och tror att de ska ha en sorts verktyg, men går härifrån med en maskin som de inte ens visste fanns. NU HAR ALLTSÅ nästa steg kommit för Katrineholms Hyrmaskiner i och med att man köper grannfastigheten som ägts av Timo Helisten och som genom åren inrymt olika verksamheter varav de flesta varit inriktade på bilar och motorer. – Byggkonjunkturen är stark i Katrineholm, säger Uffe. Tittar man till exempel på vad bara kom-

fler skäl u lokal. När ra lokalen vi en optio till Mejeri och ville b då fick vi kom Timo kal och då bit. För at möjlighet mark åt an strax efter då tyckte någon bra Hyrmaski som vi ha 2000, säge Den ga Hyrmaski & Davidss hela den t kontorslo kvm. Rest hyrs ut til köpingsfö komfortky och som n – Vi bl utom de h vi också e gen som v lagerlokal

I DEN NYA fa munen gör så har de pågående Hyrmaski och påbörjade jobb för en miljard utom de s kronor. Och då har jag inte räknat samt KH med vare sig KIAB, KFAB eller – I övr vad byggbolagen gör i egen regi. Uffe. Det Förutom bostäder handlar det kvadratm om skolor och lokaler. Självklart högt till ta är den här situationen bra för mycket an oss, men det gäller att vi har rätt slagit upp förutsättningar att kunna dra nytta Hela to av den. 10.000 kv – Så även lokalen vi byggde åt ställa sake oss själva för 20 år sedan blev efter – Ja, de hand för liten och läget blev akut sättningar under förra året. Det har faktiskt betet med med Cramo att göra det också. skiner. Int Efter att ha gått mellan olika ägare är viktigt. stängde de sitt Katrineholmskon- i kanske 1 tor i april 2018. Vi fick ta över den. Olika många av deras kunder och deras dammsug önskemål på sortiment. Omsätt- på 2–3 år ningen ökade med fyra miljoner, att hålla d men det blev trångt om utrym– Huse me. Måndagsmorgnarna på vår bra. Det s bakgård var kaotiska och det blev ta upp sky problem med både logistik och mer vi att service. Fredsgata – I samma veva kom Timo på andra hyr att det kanske var dags att sälja kommer o sina lokaler på vår granntomt. fast mot M


ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

13

AUGUSTI 2019

Jämfört med att jobba med de professionella företagen så blir det mer jobb på varje privatkund, men det har också sin tjusning. De kommer hit och tror att de ska ha en sorts verktyg, men går härifrån med en maskin som de inte ens visste fanns.

– DEN HÄR AFFÄREN kändes rolig av

I DEN NYA fastigheten disponerar Hyrmaskiner alla lokaldelar förutom de som hyrs av Bil & Fritid samt KH Bilservice. – I övrigt blir det bara vi, säger Uffe. Det handlar om cirka 1700 kvadratmeter öppna lokaler med högt till tak. Det har inte varit så mycket anpassningsarbeten vi har slagit upp ett par väggar bara. Hela tomten är på nästan 10.000 kvm så det finns lite yta att ställa saker på. – Ja, det blir helt andra förutsättningar för logistiken och arbetet med att underhålla våra maskiner. Inte minst det sistnämnda är viktigt. En personalvagn lever i kanske 10–15 år om man sköter den. Olika typer av elverktyg och dammsugare kanske har en livstid på 2–3 år och det gäller att få dem att hålla den tiden. – Huset som sådant är också bra. Det syns och det är lätt att sätta upp skyltar. För butiken kommer vi att bygga en ny entré mot Fredsgatan som skiljer oss från de andra hyresgästerna. Uthyrningen kommer också att få en ny entré fast mot Mejerigatan.

NÄRINGSLIV • GS Kylservice flyttar, tillsammans med Ekman & Davidsson, in i de lokaler som Katrineholms Hyrmaskiner lämnar. GS Kylservice är nya på den lokala marknaden, men det är ett företag med anor, berättar Fredrik Lindström som kommer att vara ansvarig för Katrineholmskontoret. – GS Kylservice är ett gammalt installationsföretag med säte i Linköping, säger Fredrik. Det startades 1970 av Gunnar Eriksson tillsammans med en kollega. Senare har sönerna Peter och Magnus tagit över och driver företaget vidare även om Gunnar fortfarande finns med i bakgrunden. – Jag sålde för Mitsubishi Electric och GS var nära kunder till mig. Vi kom bra överens redan från början och de hörde av sig till mig när de behövde utöka på sälj- och projektsidan. Nu gick jag istället in som delägare och vi satsar på att utvidga företaget från att bara ha jobbat på den östgötska marknaden till att också finnas i Sörmland.

Vi hade pratat om det här redan 2015, då blev det inget av med affären, men nu slutade det med att vi köpte huset.

fler skäl utöver att vi fick en större lokal. När vi köpte marken till förra lokalen av kommunen så skrev vi en option på mark ända fram till Mejerigatan. Sedan kom de och ville bygga en biogasmack och då fick vi släppa en liten bit. Sedan kom Timo och ville bygga sin lokal och då fick vi släppa en större bit. För att inte förlora expansionsmöjligheten ville jag köpa lite mer mark åt andra hållet, men det var strax efter industrikristiden och då tyckte inte banken att det var någon bra idé. Nu sitter vi här och Hyrmaskiner äger hela plätten som vi hade option på redan år 2000, säger Uffe med ett leende. Den gamla fastigheten äger Hyrmaskiner fortfarande. Ekman & Davidsson kommer att hyra hela den tidigare butiksdelen samt kontorslokalerna, totalt cirka 850 kvm. Resterande cirka 250 kvm hyrs ut till GS Kylservice, ett Linköpingsföretag som jobbar med komfortkyla och värmepumpar och som nu etablerar sig här. – Vi blir deras hyresvärd. Förutom de här två lokalerna så äger vi också en fastighet på Ljungvägen som vi främst använder som lagerlokal.

Anrikt kyl- och värmepumpsföretag etablerar sig

De stora ytorna på gården ger nya förutsättningar för uthyrningen som får en egen entré mot Mejerigatan. Butiken har sin entre mot Västra Fredsgatan.

– Butiken är ju egentligen det som förr i tiden kallades för järnhandel även om den heter Katrineholms Hyrmaskiner. Vi brukar säga att här finns allt du behöver för att sätta fast en planka på en vägg utom själva plankan. Butiken kommer att få en yta på cirka 750 kvadratmeter. I dag omsätter vi 30 miljoner i butiksverksamheten och vi hoppas givetvis på att öka den summan. DEN FÖRHOPPNINGEN verkar inte helt orimlig. Större lokaler ger nya förutsättningar både vad gäller sortiment och lager. – Vi breddar det befintliga sortimentet och fyller på med lite mer produkter. Vi kommer att få mer utrymme för arbetskläder och på skyddssidan. Kanske kan vi gå in lite mer på profilbiten, åtminstone vad gäller arbetskläderna. Våra leverantörer ser gärna att vi gör det när vi ändå har kunderna inne i butiken, säger Uffe och ger ett exempel på ytterligare verksamhet som kan komma att utvecklas: – Tegelstaden har redan i dag ett maskinlager hos oss. Vi servar och sköter det, har koll på logistiken och var maskinerna finns. Vi är också gummisnodden åt byggföretagen. De har egna maskiner, men behöver hela tiden täcka upp vid speciella behov. Hyr dig fri kan man använda som devis. – På uthyrningssidan ser det ju egentligen annorlunda ut för oss mot hur det var på Cramos tid, men nu tar vi hand om deras gamla kunder och försöker serva dem med deras efterfrågan på

andra saker. De nya lokalerna och den större gården ger oss bättre möjligheter här. Vissa saker som personalbodar och större entreprenadmaskiner måste vi skaffa, men omsättningen har ju som sagt också ökat. Totalt har vi idag drygt 700 olika artiklar för uthyrning, berättar Uffe. ATT FLYTTA ETT företag med den här mängden artiklar i lager är inget som sköter sig självt och sommaren har varit kämpig för Katrineholms Hyrmaskiner. – Det fick bli en flytt i flera etapper, förklarar Uffe. Vi var tvungna att lämna gamla lokalerna före sista juni för att byggubbarna skulle in och börja bygga om för de nya hyresgästerna. Sedan kunde vi inte flytta in allt i det nya huset eftersom de gamla hyresgästerna fortfarande var kvar där. Så vi fick hålla på under hela sommaren. Det gamla huset ska vara lämnat senast 31 augusti. Då måste vi vara klara. – Det är klart att det alltid är jobbigt att flytta, men vi tycker också att det ska bli roligt. Förutom jag själv är vi 13 stycken och vi ser alla fram emot att träffa kunderna i de nya lokalerna. Hur det blir med invigningen är inte riktigt klart. – Vi ska nog hitta på något när vi kommer så långt. Det får bli någon gång under hösten, avslutar Ulf Ericsson.

ATT STÅ ENSAM på marknaden är tufft och GS Kylservice är givetvis en del av en större helhet. – Vi är en del av Tesab, en kedja för installationsföretag i kylbranschen. Totalt består Tesab av 22 företag och kedjan är rikstäckande. Det betyder att vi har lite styrka bakom oss med rikstäckande avtal som alla medlemmar kan dra nytta av, berättar Fredrik. Fredrik ser fram emot att få flytta in i de nya lokalerna på Formgatan och de siktar på att öppna den 1 oktober. – Tidigare har vi inte haft någon egen lokal i Sörmland utan jag har utgått ifrån Linköping. Nu känns det skönt att vi får ett hem och därmed också en starkare lokal anknytning. Det känns tryggare för kunderna som på riktigt kan handla mer lokalt och bara det blir en stor skillnad. Det blir också lättare för oss att anställa personal. Det är svårt att hitta tekniker i den här branschen och det underlättar när vi på det här viset visar att vi menar allvar. – Totalt är vi elva anställda med mig och vi finns i Norrköping, Linköping och nu också i Katrineholm, berättar Fredrik. Här är vi just nu två personer, men målsättningen är att vi ska bli fler. Det här är en bransch i stark utveckling, framför allt när det gäller köldmedel. Miljötänkandet utvecklas och det ställer krav på kompetens hos företagen som jobbar med det här. GS KYLSERVICE HAR hittat sin sfär och är noga med att hålla sig där.

– Vi jobbar brett inom kyla och värme och har allt från villakunder till industrier när det gäller comfortanläggningar. Men vi jobbar inom vår sektor och har inte exempelvis vvs och el. Där tar vi in lokala entreprenörer, säger Fredrik. Att man hittade de nya lokalerna beror framför allt på personliga kontakter. – Jag känner Ulf Ericsson sedan tidigare. När han hörde att jag skulle gå in i det här som delägare tyckte han att jag borde ha en lokal. – När sedan flytten kom och Ekman & Davidsson skulle ta över det mesta av lokalerna men inte hela, blev det intressant för oss. För vår del finns det synergieffekter med att ligga vägg i vägg med dem. Det kommer att bli mycket folk som rör sig här och vi finns delvis inom samma intresseområde. Har man gräsmatta har man också en villa som kanske behöver en klimatanläggning, avslutar Fredrik Lindström med ett litet leende. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

PÅ UPPDRAG AV KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN, NÄRINGSLIV

KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

PÅ UPPDRAG AV KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN, NÄRINGSLIV

Fredrik Lindström GS Kylservice.


Kundklubb KFV 14

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

AUGUSTI 2019

Bli medlem du också!

Ta del av evenemang och erbjudanden från våra medlemmar

info@kfvmarknadsforing.se

Profile for kfvmarknadsforing

Online augusti 2019  

Online augusti 2019

Online augusti 2019  

Online augusti 2019