Page 1

magasin # 5 2016

Studier och basket ett bra förhållande WNBA nästa steg i karriären

Ett magasin om KFUM Central Basket

centralbasket.se #kfumcentral


Allt frรฅn det lilla mรถtet till konferensen med 100 deltagare

Dรถbelnsgatan 17, Tel 08-412 23 50


3

LEDARE

I

deellt arbete eller Hur får man en förening att fungera bra! Det har väl knappast kunnat undgå någon att KFUM Central Basket är en ideell förening? Vad betyder då detta ideell? Om man slår upp ordet i Svenska Akademins Ordlista (SAOL) står att läsa ”grundad på eller syftande till högre, andliga värden”. Man skulle alltså kunna påstå att vi är organiserade i vår basketklubb för att uppnå ett högre syfte. Och visst är det så för många av oss som lägger ner mycken fri tid på basket. Det handlar absolut inte bara om att spela basket, vinna matcher eller turneringar utan lika mycket om att få träffa andra som också är lika skönt intresserade och involverade i det som vi tycker är det roligaste och härligaste som finns. Men en ideell förening, hur funkar en sådan egentligen? En förening drivs som en organisation med medlemmar, ledare och styrelse. Till skillnad från ett företag så är vår förening, KFUM Central Basket, ägd av alla oss som är medlemmar. Det häftiga med det är att du som är medlem därigenom faktiskt också äger en bit av huset på Rosengatan eftersom du automatiskt blir medlem även i KFUM Central när du betalar din medlemsavgift till KFUM Central Basket. Till skillnad från ett normalt företag så är vi ”icke-vinstdrivande”. Det betyder att alla pengar som blir över när året är slut, och alla räkningar är be­ talda, går tillbaka in i verksamheten och till alla oss medlemmar. Som alla föreningar finns en styrelse och i KFUM Central Basket är vi 11 stycken som sitter där och bestämmer hur föreningen ska skötas. För att en ideell förening ska fungera måste vi som är medlemmar delta och engagera oss i det ideella arbetet. Ingen annan kommer göra det. Det kan vara allt ifrån att träna lag till att sitta sek på en 05-match i EB eller vara trainee på lägret. Central Basket kommer aldrig att bli bättre än vad du gör det till! Det är den delaktigheten vi måste börja bli bättre på att sprida i vår Banana-Basket-Klubb. Vi behövs allihopa och det är det som gör det så speciellt att vara medlem i en ideell förening och det kanske är det som Svenska Akademin menar med ”syftande till högre, andliga värden”?

INNEHÅLL 4 Allt om Central

5

Barnsektionen

6–7

Flickor 2003 City

8

Hagaparkshallen

9

Ungdomssektionen

10–11

Studier och basket

12–13

Valter Lindström proffs i Spanien

14

Seniorsektionen

15

Träningshall Norra real

16–17 Fem frågor

18–19 Fyra profiler

20–21

Rosenbusken

22

Ett träningscenter för alla

24–25

Nästa stopp WNBA

Banana Huj!

26

SVANTE BENGTSSON

Magiska 2011

Ordf KFUM Central Basket

KFUM Centrals IA, Rosengatan 1, 111 40 Stockholm KANSLIET Sportchef Victor Sundquist victor@centralbasket.se Administratör Karin Vennström karin@centralbasket.se

Bananakids/Idrottslyftet Emma Axelsson emma@centralbasket.se

STYRELSEN

CENTRALMAGASINET

Ordförande: Svante Bengtsson Vice ordförande: Anders Westkämper

Redaktör: Victor Sundquist Grafisk form: Olof Plym Forshell plymforshell.se | plymen@gmail.com

Kassör: Lars Bremer Philip Aluko, Roland Williams, Sophie Hammarsten, Sara Skärvad, Jenny Lidgren, Linda Durmén Blunt, Maja Westman, Aimée Wallin

Omslagsfoto: KFUM Central Basket

Tryck: Pipeline Nordic AB Upplaga >5 000 ex.


4

ALLT OM CENTRAL En förening att växa i

Socialt

KFUM Central Basket är en ideell idrottsförening som främst riktar sig till barn och ungdomar i Vasastan, på Norrmalm och Östermalm. ÆVi har basketlag för de flesta; från de yngsta i banana kids till ungdoms- och seniorlag samt för ungdomar med intellek­tuell funktionsnedsättning. ÆVi erbjuder även individuell utveckling genom basket. ÆFöreningens värderingar bygger på sportsligt engagemang, gemenskap och omtanke. ÆVi är idag 850 medlemmar varav 730 är spelare!

Att medlemmar i KFUM Central mår bra är viktigt för oss! Att spelarna, ledarna och föräldrarna trivs i sina respektiva grupper är också grundläggande. ÆVi tror att trivsel och en glad och rolig utvecklingsmiljö är värt att satsa på, därför arrangerar vi en mängd sociala aktiviteter utspridda över säsongen!

Att spela i KFUM Central

Förälder och åskådare

En spelare i KFUM Central spelar basket för att den själv vill! Varje lag tränar 1-3 gånger per vecka, utöver lagträningarna så satsar vi på individuella träningar i olika former. För mer information fråga tränaren eller kansliet.

Värdegrund och policies Vår värdegrund är basen för allt vi gör, varje dag. Före, under och efter träning och läger. I kontakt med föräldrar och skolor. Vid möten med coacher, i utskotten och styrelsen. Vid planering och genomförande av utbildningar. Vid inköp av tjänster och produkter. ÆVi har upprättat policies eller riktlinjer för ANDT (alkohol, doping, narkotika och tobak), ledare, föräldrar och åskådare inom vår verksamhet. Det är viktigt för oss med en klar kommunikation och att snabbt agera om något inte görs på rätt sätt.

Utbildning Centralakademien är samlingsnamnet för samtliga utbildningar som vi erbjuder. Där har vi samlat ledare-, funktionärs- och spelareutbildningar som basketförbundet, SISU, KFUM och vi själva arrangerar.

Som förälder i föreningen så hjälper vi vårt barn i tid till träning och samlingar, med rätt utrustning och ibland skjuts till bortamatcher som spelas utanför tunnelbanenätet och turneringar. ÆVi vill gärna att laget ska åka med kommunala färdmedel till och från matcher så långt det går då det bygger lagkänslan. ÆFamilj och vänner är mer än välkomna till matcherna också såklart, vi ser gärna att man förhåller sig till vår åskådarpolicy.

Träningsavgift Alla som tränar och spelar med KFUM Central Basket måste erlägga en avgift för att vi ska kunna betala anmälningsavgifter, licenser, domare med mera när ni tränar och spelar match. ÆI och med att avgiften är betald så är spelaren också försäkrad om det skulle hända en olycka i samband med träning eller match.

ÆTräningsavgift erläggs per säsong (1 augusti – 30 juni).

Våra träningshallar Vi tränar i flertalet olika idrottshallar/gymnastiksalar i vårt upptagningsområde. ÆKansliet och våra yngsta lag utgår från KFUM Centrals lokaler på Rosengatan 1. Gärdeshallen räknas som vår hemmahall för seriespel.

Föräldraförening En av fördelarna med KFUM Central Basket är BananaPäronen, våra engagerade basketföräldrar. Av eget intresse och helt utan ersättning underlättar de för alla i klubben med praktiskt arbete som till exempel vår kaféverksamhet i Gärdeshallen, jagar sponsorer och samarbetspartners, skriver artiklar och texter för webben, uppdaterar adresslistor, … ÆKan och vill du kanske själv bidra med något? Eller är du bara intresserad i största allmänhet? Hör av dig till victor@centralbasket.se så berättar vi mer!

Stöd klubben/Fanclub Som syskon, kompis, förälder, gammal centralare, ny centralare, hang around m.fl kan du också stödja föreningen! För 200 kr per säsong blir du medlem i vår Fanclub och stödjer inte bara vår verksamhet utan får också ta del av samtlig information från klubben, möjlighet att utnyttja de förmåner som 1952-klubbsföretagen ger samt delta i utlottningen av produkter från våra sponsorer. Gå in på hemsidan och anmäl er! ÆHar du en affärsverksamhet och kanske vill stödja klubben samt få lite tillbaks?


5

BARN Barnen är i rörelse och har kul hela träningen! /Nina, förälder

4–5 åringar Green bananas: lekbasket, hoppa spring, rulla, studsa, klättra, häng!

6–8 åringar Bananakids: Basketgrunder, rörlighet, koordination

Hoppa, studsa, klättra – Ha kul! V

år verksamhet för de minsta går in på sitt sjätte år, vi erbjuder en träning full av rörelse med och utan basketboll. Träningen leds av utbildade

Det värmer i hjärtat när jag ser hur dessa små killar och tjejer vågar ta för sig, vågar tävla och vill vinna. Egenskaper som är väl så viktiga i livet som i basket.

ledare med fokus på att ha kul och samtidigt lära sig nya saker. En vanlig träning börjar med samling i mitten innan en uppvärmning med lite olika stafetter, kull m.m. inleds. Träningen avslutas alltid med en hinderbana full med saker att klättra på, hänga i, ett par korgar att träna skott på eller glida ner för. Föräldrar är välkomna (och kommer vara delaktiga i träningen).

(08-12) på KFUM och där ligger fokus på basket­­ grunder, rörelse och koordination under roliga former. Efter träningen kan ni passa på att äta några pannkakor eller varför inte en smörgås i vårt fräscha Rose Café. Om ni vill prova på är det bara svänga förbi en lördag! Ta med inneskor, träningskläder och en vattenflaska.

Barnens kroppskontroll och förmåga att samarbeta förbättras snabbt när de också måste hålla koll på boll och andra spelare på planen. Säger Pia Rosin, coach för flickor 06-07.

Välkomna! FRÅGOR STÄLLS TILL

Varje lördag kör våra minstingar

victor@centralbasket.se

Börja spela4

■■Green Bananas: (Tjejer och killar födda 2011 och 2012-2013 ■■mixad grupp) Lördagar kl 10:00–11:00 KFUM, Rosengatan 1. ■■BananaKids: (Tjejer och killar födda 2010) ■■Lördagar kl 11:00–12:00 KFUM, Rosengatan 1. ■■Bananakids: Tjejer och killar födda 2008) ■■Lördagar kl 12:00-13:00 KFUM, Rosengatan 1.

■■Varje lördag förutom under lov- eller högtidshelger. Ingen föranmälan krävs, ni får prova på två gånger innan ni bestämmer er! Grupperna startar den 17 september 2015. ■■ÖSTERMALM: Finns intresse för grupper på Östermalm? Skicka in en intresseanmälan via centralbasket.se ■■Vill du prova på redan under våren? Kontakta emma@centralbasket.se för mer information.


6

REPORTAGE

Central- en klubb med kärlek och gemenskap 1952 skapades vår basketklubb, KFUM Central. Sen dess har vi bland annat vunnit SM-guld, kvalat till elitserien och har även varit en plantskola till olika landslagsspelare. Men prio nr. 1 har alltid varit att alla ska ha kul när de spelar basket med oss, vare sig de vill satsa eller inte, och det har vi hållit fast vid.

K

arin Vennström är coach till F03 City, ett lag med 19 tjejer som utvecklas till duktiga basketspelare. Karin har spelat basket i 25 år och har under sin karriär vunnit två JSM-silver, ett JSM-brons och Scania Cup silver där hon även blev uttagen till turneringens allstarlag. – F03 är ett lag med många personligheter. De tränar bra, har bra träningsnärvaro och 
har gått framåt jättemycket i år. Det roligaste med att vara coach är när man lär sina spelare något och sedan ser dem utföra det på en match, vilket tjejerna har varit duktiga på att göra, säger Karin. Michaela Dahl och Magdalena Vatsou är två av de som har spelat längst i laget. De började spela i bananakids, vilket är för dem yngre barnen mellan åldrarna 3-8 som är basket intresserade. Tjejerna berättar att alla i laget är väldigt bra på att peppa varandra både på planen, men även utanför som kompisar.

– Vi har kommit väldigt nära varandra och vi umgås på fritiden, säger Michaela Dahl. Samtidigt som båda tjejerna tycker att en av de roligaste sakerna med att spela basket är att vinna, så kan de hålla med om att det bästa är att man får göra allting som ett lag. – Jag känner mig glad när jag spelar basket. Samtidigt som man spelar så finns det alltid tid för prat och skratt efter och innan träningar, berättar Michaela. Magdalena håller med och säger att även om man känner sig trött så är det ändå kul för att det är ett tecken på att man verkligen kämpar. – Det är viktigt att ha en bra stämning. Nya spelare ska känna välkommna och det ska finnas olika möjligheter beroende på vad man är för spelare, så att vare sig man vill satsa eller inte så ska det finnas olika alternativ. Sen är inte det alltid möjligt, men Central är bra på att föröka lösa allting, säger Karin.

Central är en klubb med kärlek till basket, men även gemenskap. Magdalena Vatsou från F03 tycker att det är kul med alla läger då man samlas med alla spelare i alla olika åldrar och lär känna nya människor utöver sina lagkamrater. När jag frågade vad dem tycker det bästa med Central är så svarar alla tre gemenskapet. – Jag tycker att det är väldigt tydligt, särskilt när man är på läger, hur alla åldrar minglar med varandra och hur de äldre är väldigt gulliga mot de yngre. Central har generellt en väldigt bra stämning, fortsätter Karin. När jag frågade om Magdalena vill spela basket proffesionellt i framtiden så skrattar hon till. – Jag vet inte riktigt än eftersom jag fortfarande är ganska ung, men blir jag lika bra som Michael Jorden så är det självklart!

TANJA PEHRSSON


VILL DU PROVA PÅ EN av VÄRLDENS största SPORTER? 20102012

Green Bananas Lekbasket, hoppa, spring, studsa, rulla, häng!

20082009

BananaKids

Basketgrunder, rörelse och koordination.

20042007

Basketgrunder, rörelse och koordination. Matchspel en gång per månad.

20002003 Ungdom

Basketrelaterad träning, fys. Vanligt seriespel.

ALLA SOM VILL, OAVSETT TIDIGARE ERFARENHET ÄR VÄLKOMNA ATT PROVA PÅ!

Äldre

Vi har lag i samtliga årsgrupper upp till u19, damlag i div 1, 2 och 4. samt herrlag i div2, 3 och 7. TIDIGARE ERFARENHET ELLER FYSISK TALANG KRÄVS


8

OPINION

Hagaparkshallen, var är vi nu? Hagaparkshallen är arbetsnamnet på det förslag till ny mötesplats för idrottande barn- och ungdomar som KFUM Centrals huvudförening erbjuder att finansiera och bygga intill Wennergren-Center och Hagaparken.

D

et handlar om en investering på mellan 150 – 200 miljoner kronor som föreningen är beredd att göra för att villkoren för barn- och ungdomar som vill träffas och idrotta mm ska bli drägliga i vår del av Stockholm. Idag finns det ingen fullstor idrottshall överhuvudtaget i stadsdelen Norrmalm och den bristen delar 75.000 skattebetalande medborgare på.

Hagaparkshallen med dess omgivningar kommer att kunna bli den bästa och största mötesplatsen som Stockholm kan erbjuda.

Under 2015 har KFUM Central, under ledning av Michael Lagerkvist, framgångsrikt uppvaktat politiker och tjänstemän i vår stad för att berätta om hur stort

behovet är för en mötesplats med idrottsytor i vår del av Stockholm. DinellJohansson Arkitektkontor har hjälpt oss att konkretisera våra planer

och deras fina illustration av hallen ser du här intill. Snart kommer du även kunna se en liten modell av huset i vårt café på KFUM/Rosengatan. Under april månad ska Central träffa de högsta cheferna inom Stockholms förvaltning för att prata om hur detta ska kunna bli möjligt. Vi tror att det nu finns en stor vilja bland Stockholms politiker och tjänstemän att projektet ska bli verklighet. Det beror bland annat på den stora uppslutning i november vid programsamrådet för Hagastaden del 2 där över 1500 personer skickade in en kommentar till staden om hallens viktiga betydelse och det stora behovet. Vi räknar med ditt fortsatta stöd för Hagaparkshallen och hoppas kunna organisera en stor föreningsaktivitet på tomten för det tänkta bygget under året. SVANTE BENGTSSON


9

UNGDOM

15–19 år basketspecifik träning, fys, ledareutbildning m.m. Vanligt seriespel. – tidigare erfarenhet eller fysisk talang krävs.

Alla som vill är välkomna att prova på, oavsett tidigare erfarenhet!

En förening att växa i! V

år ungdomsverksamhet har stadigt växt de senaste sju säsongerna. Vi är idag närmare 50 träningsgrupper starka och varje vecka tränar närmare 600 ungdomsspelare i klubbens regi runtom i innerstan.

Vi erbjuder lagverksamhet för tjejer och killar födda 2008 – 1994. En spelare i KFUM Central spelar basket för att den själv vill, tycker det är kul och vill utvecklas! Ungdomslagen leds av erfarna coacher som till sin hjälp har yngre trainees. Det satsas mycket på utbildning av spelare, coacher samt föräldrar och vi utvecklar vår verksamhet kontinuerligt. Föreningen arbetar fortlöpande med vår

spel- och utvecklingsmodell så vi ska kunna säkerställa att våra spelare kommer så nära sin potential som möjligt utan någon slags stress.

Vårt ledord är tålamod. Vi tror inte på hetsa fram resultat. En spelare i KFUM Central Basket ska vilja vara kvar och utvecklas hela vägen upp till vår seniorverksamhet, och om man inte vill eller kan spela längre så ska ledarsidan vara ett lovande alternativ. Upp till 14 års ålder är alla välkomna att börja spela, oavsett tidigare kunskap. Är du äldre får du gärna prova på men vi kan inte garantera plats då de lagen redan har spelat i flera år. Matchspel erbjuds i olika form från 8 års ålder, turneringar tillkommer vid 10 års ålder.

Varje säsong startar med ett sommarläger, senaste fem åren i Oskarshamn, där grunderna nöts och en massa sociala aktiviteter fyller ut kvällarna. I samband med skollov har vi öppet i vår egen hall på Rosengatan, mitt i centrala Stockholm. Under säsongen erbjuds morgonträning med frukost för de som vill träna mer och i samband med sommarlovet erbjuds ett all-aktivitetsdagläger på Rosengatan med omnejd. Läs mer om föreningens värderingar och tänk på sidan 4 (Allt om Central), samt på centralbasket.se

KFUM Central är klubben där alla ungdomar betyder något!, Olle Lindström med flera barn i verksamheten. 12–14 år

Ungdom, basketrelaterad träning, fys m.m. Vanligt seriespel.

8–11 år Välkomna till oss! Go bananas!

Basketgrunder, rörelse, koordination. Matchspel en gång i månaden.

Börja spela4 ■■Vi startar grupper födda 2008 med träningar på KFUM Rosengatan 1 (start fr.o.m. 12 september 2016) samt på Östermalm (hall och tid inte klar). ■■Gå in och anmäl intresse via centralbasket.se ■■Pojkar 2008 City: Tisdagar kl 17:00-18:00.

■■Flickor 2008 City: Onsdagar kl 17:00-18:00 på KFUM, Rosengatan 1. ■■Är du född 2007–2004: och vill prova på basket? Gör intresseanmälan på: centralbasket.se


10

REPORTAGE

FOTO: KAROLINA EHRENPIL

Basket – ett smart

De flesta vet att träning är bra för kroppen, men inte lika många vet hur viktigt det är för hjärnan. Ny forskning visar nämligen att motion gör dig smartare och förbättrar din inlärningsförmåga. Trots det är det allt för ofta träning får stå tillsidan för tentaplugg och annat. Känns kanske logiskt i stunden, men inte så smart i längden.

J

enny Lidgren, Helena Klackenberg och Jennie Thingwall har alla spelat basket på elitnivå under fler år och menar att träningen hjälpt dem genom studierna och i arbetslivet. – Träningen är sätt att orka mer och blir ett perfekt avbrott. Om jag inte tränar på några dagar känner jag hur jag blir segare och tänker långsammare, säger Jenny.

Något som stämmer helt överens med de senaste forskningsrönen. Fysisk aktivitet ökar inte bara cirkulationen i musklerna, utan även i hjärnan som därigenom får mer blod, syre och näring. Nya blodkärl bildas och hjärncellerna tilltar. Fokus, minne, kreativitet och inlärningsförmåga förbättras. Att prioritera träning hjälper dig helt enkelt att prestera bättre.

Helena som är läkare och gör sin AT-tjänstgöring, är väl medveten om vikten av motion och pratar ofta med sina patienter om just det. Och hon bekräftar rönen. – Träning är jätteviktigt. Det rör allt från bättre koncentration och sömn till förmåga slappna av. Oerhört vitala komponenter för vårt mentala välmående. Personligen blir jag mer rastlös, har svårt att sitta still och får koncentrationssvårigheter när jag inte tränar ordentligt. Hon menar också att träning liksom studier på hög nivå kräver disciplin och uthållighet. Ska allt hinnas med hjälper det att hitta sätt att strukturera vardagen. Och alla är eniga om att basketen hjälpt till med även det. – Jag har blivit bättre på att prioritera. Eftersom vi har träning flera kvällar i veckan kan jag inte skjuta upp saker, säger Jenny.


11

REPORTAGE

drag!

Helena Klackenberg Gör: Läkare, gör sin AT på Danderyds sjukhus Lag: Centrals damlag Position: Forward/Center

Jenny Lidgren Gör: Läser sista terminen på Handelshögskolan i Stockholm Lag: Centrals damlag Position: Center

Bästa med basket: Snabb lagsport där matcherna kan vända snabbt. Glädjen. Jag älskar vårt lag! Nytta för andra delar av livet: Att anpassa mig till och hantera olika situationer. Ibland är man stjärnan och ibland sitter man längst ut på bänken. Nyttiga erfarenheter båda två.

Bästa med basket: Alla underbara människor. Nytta för andra delar av livet: Känna av människor och gruppdynamik. Något jag har nytta av i många sammanhang. Jag också har blivit mer målinriktad och fokuserad.

Jennie Thingwall Gör: Biträdande jurist på Magnusson Advokatbyrå Lag: Centrals damlag Position: Forward Bästa med basket: Roligaste sporten, bästa träningen och kanske viktigast av allt; bästa lagkamraterna! Nytta för andra delar av livet: Basketen ger balans i vardagen och är en utmärkt ventil för att släppa studiestress, eller annat som kan finnas i livet. Jag har också utvecklat mina ledarskapsförmågor.

– Det krävs absolut lite extra planering, men så länge man tycker det är roligt får man tiden att räcka till. Vissa tycker att jag offrat en del socialt, men jag tycker alltid att det varit värt det. Mina kompisar är ju laget, tillägger Helena. Men det är inte lätt alla dagar. Det medger alla. Och visst händer det att de kommit inspringande med andan i halsen till en träning. – Men två minuter senare har man släppt allt och kan ge 100 procent. Om jag har en period där jag tränar mindre känner jag direkt att jag inte har samma driv på jobbet, så jag tjänar egentligen inget på att dra ner. Dessutom blir jag oftare blir sjuk om jag slarvar med träningen, säger Jennie. Att vara en del av ett lag tar samtliga upp som något av det absolut bästa med bas-

Ibland är man stjärnan och ibland sitter man längst ut på bänken. Nyttiga erfarenheter båda två. keten. Samarbete är A och O för framgång och förmågan att alltid sätta laget och uppgiften främst. Något de menar ger lärdomar som de har och har haft nytta av i skolan, på jobbet och i livet. – Jag har lärt känna mina styrkor och svagheter, både som basketspelare och som person. Genom åren har jag spelat med så många olika människor i så många olika lag att jag kan känna av människor och gruppdynamik på ett

sätt som jag nog inte skulle ha kunnat annars, säger Jenny. Helena håller med och säger att hon även lärt sig att anpassa sig till och att hantera olika situationer. – Ibland är man stjärnan och ibland sitter man längst ut på bänken. Nyttiga erfarenheter båda två. Så basket är onekligen mer än bara basket. Det är ett sätt att hålla både hjärna och hjärta igång och ger dig erfarenheter och färdigheter som du bär med dig hela livet. Sen kan det tilläggas att basket är världens bästa och roligaste sport. Det underlättar. Kuriosa: Det sägs att supergeniet Albert Einstein kom på sin banbrytande relativitetsteori när han var ute och cyklade. Bokstavligen alltså. SARA SKÄRVAD


12

Proffs i Spanien Det finns ett par spelare i Centrals historia som sticker ut lite extra. En av dom är Valter Lindström. Proffs i Spanien sedan 4 år tillbaka och bara 21 år gammal.

M

ed föräldrar från basketvärlden vore det väl självklart att deras son ska välja basket, men riktigt så var det inte i Valters fall. ­– Nej, absolut inte. Jag hade inga som helst planer på att spela basket när jag var yngre. Lite på grund av att mina föräldrar spelat. Jag ville göra min egen grej och gjorde allt för att inte likna mina föräldrar, berättar Valter. Jag spelade hockey och fotboll väldigt länge, men efter att jag börjat spela basket slutade jag dock rätt snabbt.

pass. Spelar vanligtvis söndagar och lediga på måndagar. Video fyra gånger i veckan. Veckans första träning är ett post-gamepass från den spelade matchen, sen är det scouting av kommande motstånd.

Hur gammal var du när du väl började då? – Jag gick i sexan, så 12 eller 13 år.

Vad har du utvecklat sen du lämnade Sverige? – Ett snabbare och bättre beslutsfattande. Egentligen allt som har med att läsa spelet att göra. När man ska skjuta, när man dra ner på tempot och så vidare. Jag har även blivit bättre i försvar.

Varför blev det Spanien? – Helt och hållet tack vare min morbror. Han har tidigare bott i Spanien och hade kontakter här. Jag skickade runt min film till klubbar i Madrid. Hade själv inga som helst förhoppningar om att det faktiskt skulle bli något, men så hörde Real Madrid av sig och nu är jag här. Efter en sejour i Madrid blev det tillslut C.B Canaris på Teneriffa. Laget är vinst från slutspel och Valter får även en del speltid. Det är trots allt en världens bästa ligor och svenska spelare i Spanien går att räkna på en hand. Hur ser en vanlig dag ut för dig? – Vaknar runt nio, sen är det frukost och sen gymmet från 10.00 och en timme framåt. Efter det ett lättare basketpass t.ex. skott och taktik. Därefter är det lunch och sen siesta någon timme. Efter siesta försöker jag plugga lite och på sen på kvällen har jag videoscouting och avslutningsvis ett hårdare basketpass. Hur mycket och ofta tränar ni? – Tre dagar i veckan dubbla pass plus gym. Två dagar med ett längre basket-

Tränar man på något annat sätt i Spanien mot här hemma? – Jag tror träningarna beror mer på coachen än på landet. Mycket av det jag gjort i Spanien har jag också gjort i Sverige.

Jag har alltid älskat Central. Klubben har hjälpt mig på så många sätt. Dina styrkor som basketspelare? – Jag har alltid varit en skytt, så det skulle jag säga är min främsta styrka. Att komma i hög fart och skjuta från studs är väldigt effektivt, och det är jag väldigt bra på. Sen älskar jag att vinna, blir inte så nervös i slutet av matcher. Träningsvilja är också en styrka. Vad har du för tips till Centrals spelare för att bli en bättre basketspelare? – TRÄNA. Och varje gång du tränar tänk att ”idag ska jag bli bättre”. Hitta motivation och ha kul. Var inte rädd för att göra misstag. Är målet satt på NBA och tror du att det är möjligt? – Jag försöker jobba med mer kortsik-

tiga mål eftersom det är ett sätt att hålla motivationen uppe. NBA hade såklart varit sjukt kul, men det är inte det jag ligger och tänker på varje natt. Omöjligt tror jag inte det är, men det är mycket som behöver klicka för att det ska hända. Har du några svenska basketkompisar i laget eller i någon annan klubb? – I laget finns det ingen annan svensk. I Spanien finns det en del. Ludde Håkanson (Sevilla) och Marcus Eriksson (Barcelona). De träffar jag när vi spelar mot varandra och känner bäst. Får du hemlängtan ibland? – Längtar alltid hem. Vissa dagar mer och vissa mindre. Det är för mig den största nackdelen med att spela utomlands. Vad saknar du mest hemifrån Sverige? – Familj och vänner framförallt. Sen är det en del mat man sällan får här. Saknar Central också såklart. Vad ber du kompisarna eller familjen ta med sig hemifrån när dom kommer på besök? – Nuförtiden brukar jag inte be om så mycket. Oboy är dock en grej som är sjukt uppskattad. Chokladpulver i Spanien är värdelöst. Saft står också högt upp på listan. Jag är väldigt bra på att dricka saft. Vad känner du för Central? – Jag har alltid älskat Central. Klubben har hjälpt mig på så många sätt. KFUM på Rosengatan har alltid varit en tillflyktsort och jag känner mig alltid välkommen. Dessutom har jag träffat många av mina bästa kompisar genom Central. Vi brukar få se dig under Oskarshamnslägret, kommer du förbi i år igen? – Sannolikt. Kanske inte hela veckan men ska försöka hinna med ett par dagar åtminstone. MATS GARB


13

Valter Lindström Ålder: 21 år. Längd: 1,80. Spelposition: Guard. Klubbar: KFUM Central Basket, KFUM Fryshuset Basket, Real Madrid, Avila (Obila) och Iberostar Teneriffa.


14

SENIOR

Våra damlag Vi har damlag i division 1. Vårt utvecklingslag i div 2 och motionslag i div 4. Central City Slackers är ett nybörjarmotionsgäng som tränar på kfum.

Våra herrlag Herrlaget spelar i division 1, utvecklingslaget i division 3 och Central Stars i division 7. Rosenbusken är vårt lag för personer med intellektuellt handikapp.

Säsongen 15/16 blev bättre än väntat för vårt dam- och herrlag i division 1. Båda lagen placerade sig topp 4 i sina divisioner och fick fortsätta i superettan efter jul. Damlaget avslutade på en fin 4e

plats, efter de tre lagen som vill upp i damligan. Herrlaget hade problem med skador under våren, men kämpade hela vägen in i målen. Årets största utropstecken är vårt unga utvecklingslag i division 3 som

spelat sig in i kostymen under året och gjort riktigt bra resultat i tuffa division 3 efter jul. Kommande säsong kommer vi bredda trupperna och dam 2 ska fyllas på med unga talanger.

■■Intresserad av att komma på try-out eller spela motionsbasket i div 7 eller div 4? Skicka intresseanmälan från centralbasket.se


15

OPINION

En desperat önskan om bättring! KFUM Central Basket har växtvärk! De senaste åren har klubben blivit dubbelt så stor och numera är vi en bra bit över 700 spelare fördelade på drygt 45 träningsgrupper. För att kunna spela basket behövs inte så mycket. Det är en billig sport som bara kräver ett par dojjor, shorts och ett linne för att studsa boll. MEN... man behöver någonstans att spela och det är här min önskan om bättring kommer...

I

vår del av Stockholm, Östermalm och Norrmalm/Vasastan finns det bara 2 fullstora idrottshallar som en befolkning på över 130.000 ska dela på. Inte undra på att det blir trångt. Vår förening får 18,5 timmar / vecka av idrottsförvaltningen i stor hall för att träna basket. Man behöver inte vara speciellt duktig på matte för att förstå att den ekvationen är svår att lösa med över 40 träningsgrupper. Tillsammans med vår huvudförening KFUM Central har vi erbjudit Stockholm Stad att finansiera och bygga en idrottshall för stockholmarna. Om det blir verklighet skulle det ge oss och andra föreningar i vår del av stan bättre förutsättningar för att träna och spela matcher. Detta kan du läsa mer om på annan plats i denna tidning. OM det blir av dröjer det minst 5 år tills bygget är klart och det är kris redan NU! Vi kan inte fortsätta att

dela 18,5 h/vecka mellan 40 träningsgrupper, då kommer vi att gå under som förening och därför har vi i styrelsen inom KFUM Central Basket bestämt att vi ska försöka förmå Stockholm Stad att låta oss bygga ett provisoriskt idrottstält, likt det som fanns tidigare intill tunnelbanan vid Brommaplan. Ett sådant tält skulle kunna rymma 2 fullstora planer och det skulle förbättra våra möjligheter till träning oerhört. Vi tror att vi kan klara av att finansiera ett bygge av ett sådant idrottstält själva inom KFUM Central Basket med hjälp av medlemmar och med hjälp av uthyrning dagtid till skolor och företag samt till viss del även kvällstid. Det STORA problemet är var ett sådant tält skulle kunna ligga? Vårt förslag är att vi ska lägga ett sådant tält på Norra Reals fotbollsplan. Den planen används alltför sällan och är idag en grusplan med

Nu har stadens politiker och tjänstemän erkänt problemet med hallbristen i vår del av staden i och med vårt erbjudandet av Hagaparkshallen.

stora stenar och mossa på som ligger helt i träda under vinterhalvåret. Måtten är för små för 11-manna fotboll och vi tror inte att staden är beredda att lägga konstgräs där inom överskådlig framtid. Därför utmanar vi staden för att få bygga ett idrottstält

på planen! Det handlar om 5 år! En tid då även andra föreningar och skolor skulle kunna idrotta inomhus. Finessen är också att vi då skulle kunna nyttja de befintliga omklädningsrummen i Norra Reals gymnastiksal vilket gör projektet betydligt billigare att genomföra. Vi menar att vi befinner oss i en krissituation där vi snart måste sparka ut spelare ut vår förening för att vi inte har någonstans att träna. I ett sådant läge måste Stockholm Stad pröva alla möjligheter att ordna provisoriska lösningar som fungerar. Ett idrottstält på Norra Reals fotbollsplan skulle kunna vara en sådan lösning! Håll utkik efter mer information om KFUM-Central-Basket-Banana-Idrottstält! Vi kommer att behöva bli högljudda i denna fråga! SVANTE BENGTSSON


16

1

5 frågor till Du ska gå på college i usa till hösten... hur hände det? Jag har fått mycket hjälp av människor i min omgivning med bla kontakter i USA och sen klippte jag ihop en highlight film samt skrev ett “basketcv”, det är en bra början! Det var dock Amanda kantzys college coach som rekommendera mig till SFA och det känns jättebra och jättekul att dom nappade! Jag har velat gå på college sen ganska länge och det har alltid varit lite av en dröm.

2

Du har varit skadad en del, hur hanterar man det på ett bra sätt? Det är aldrig kul med skador och ska jag vara ärlig så har det inte alltid varit jättelätt.. Jag har fått mycket stöd från vänner, familj och lagkamrater! Om jag får ge 3 tips till någon som är skadad skulle jag säga: sysselsätt dig! (sitt inte hemma själv och deppa), sköt din rehab träning! (Det lönar sig tidsmässigt och är bra för framtiden också) och sist men inte minst så hjälper det verkligen att föreställa sig själv därute på planen HEL i framtiden, att komma tillbaka och spela basket med laget är en väldigt stor drivkraft och har funkat jättebra som motivation för mig!

3

Hur får man allt att gå ihop med basket, familj, vänner, skola? Det gäller verkligen att planera sin tid. Skolan och basketen har alltid gått först i mitt fall, även om det inte alltid är så kul att sitta hemma och plugga när ens kompisar umgås så kan jag ju säga nu såhär i efterhand att det för mig har öppnat många dörrar just p.g.a att jag har skött skolan och inte sprungit omkring på stan så mycket...Utan bra betyg hade jag aldrig haft möjligheten att åka på college. Sen tycker jag ett bra tips är att träna effektivt, träna bra i 1-2 timmar och strunta i att träna lite slött i fyra timmar..det är något jag har lärt mig på senaste tiden. Då har man naturligt mer tid för skola, vänner och familj. Sen ska jag inte sticka under stolen med att jag faktiskt fått göra en del uppoffringar p.g.a. min basket men det valet har jag gjort själv och ångrar det inte. Vänner får man också genom basketen så tycker nödvändigtvis inte att man måste välja det ena eller det andra.


17

Lovisa Brunnberg Vad tror du blir den största skillnaden mellan ditt liv nu och i höst (basketliv)?

4

Jättesvårt att säga men skulle gissa på kulturkrock. Allting är väldigt annorlunda i USA och då menar jag inte bara basketmässigt utan också mentaliteten, maten och kraven. Tror det blir jätteviktigt för mig att kunna anpassa mig efter allt nytt!

Vad ska du bli när du blir stor som basketspelare och även civila drömmar?

5

Som basketspelare har jag inget specifikt mål om vart jag vill hamna, men målet är självklart att kunna försörja sig på det jag anser är det roligaste som finns, och för att kunna göra det måste jag nog komma ut i Europa och spela. Luleå och Umeå är just nu dom enda svenska alternativen för att kunna göra det tyvärr. Hoppas basketen blir större i Sverige under tiden jag är borta! Civila jag har inte riktigt ett drömjobb i sikte ännu... men gärna med människor! Hur vi interagerar är väldigt intressant tycker jag!

Lovisa Brunnberg Ålder: 20 år. Längd: 1,76. Yrke: Basketspelare och jobbar i butik på Intersport. Meriter: RM guld samt silver i Scania cup Central F-96. Tre USM guld i rad med Luleå BG samt två Scania guld och ett brons (med Luleå BG), MVP i RM, allstar team scania, allstar team USM med Luleå BG, representerat Sverige i U-landslag. Mål som basketspelare: Har sagt sedan jag var mindre att jag vill bli bäst så får väl hålla fast vi det.. men vill självklart bli så bra som jag kan bli. Ett ord som beskriver basketspelaren: Instinkt. Aktuell: Ska gå på Stephen F. Austin State University, div 1-skola som spelar i Southland Conference, ska plugga är sociologi och journalistik eller business.


18

PROFILER Börja spela I vår banana kids (4–8 år) och ungdomsverk­ samhet (9–14 år) är ni välkomna att prova på oavsett tidigare erfarenhet.

I junior - och senior­verk­­­samheten krävs det lite tidigare erfarenhet.

”Helt enkelt bästa klubben” När var du aktiv i Central? Satt i styrelsen 2010–2012, men aktiv förälder 2004–2012. Vad betyder/betydde Central för dig? Har haft underbara stunder på planen som åskådare och mött härliga människor. Och så klart när vi gjorde toast i Gärdeshallen. Bästa minnet i klubben? Går inte komma ifrån att Flickor -96 SM-GULD 2011 slår högst! Vilken helg! Annat härligt minne är Casio Cup, när jag hade ryggskott och var med som ledare. Med lite värktabletter och Anna Magnussons bautamadrass fungerade det fint! Varför ska man börja spela i just Central? För att det finns en långsiktighet i planeringen, har fantastiska människor i ledningen och helt enkelt bästa klubben!

Fråga gärna om ni är osäkra!

Namn:Cunilla Brun nberg Yrke:Jurist

“Du kommer inte ångra dig” När spelade du i Central? Jag spelade i central mellan 2005–2013 och coachade åren 2009–2012. Vad betyder/betydde Central för dig? Central är det jag håller närmst om hjärtat när jag beskriver min uppväxt. Basketen och Central ligger än idag väldigt nära mig även fast jag inte har någon direkt kontakt med klubben.

Vi har damlag i div 1 och 2, herrlag i div 2 och 3. Lunchbasket med gamla ärrade veteraner m.m.

Bästa minnet i klubben? Dels skulle jag säga allt häng oavsett om det var på eller av plan med P-93 och vår coach Philip ”The Dream” Aluko.

Namn: Carl Westkä mper Sysselsättning: St ud

erar

Varför ska man börja spela i just Central? Hmm, gör det bara! Du kommer inte ångra dig! Jag visste inte supermycket om basket när jag började i 5:e klass men blev kär i sporten direkt. Det kan vara ett av mina bästa beslut!


19

PROFILER “Vi har haft så kul tillsammans”

Visste du att?!

När spelade du i Central? Från 7 år till 19 år. Vad betyder/betydde Central för dig? Basketen har bidragit med alltifrån oförglömliga minnen till ovärderliga kunskaper. Tidvis var mitt lag, F-95, och Central större delen av mitt liv. Vi hade en fantastisk sammanhållning i laget.

KFUM Central basket – är den tredje äldsta basketföreningen i Sverige. Andra äldsta som fortfarande är aktiv. 1952 bildades klubben.

Bästa minnet i klubben? Alla läger och dagar med laget. Jag kommer aldrig glömma hur mycket hela laget och min coach Stephen har betytt och fortfarande betyder för mig. Vi har haft så kul tillsammans!

Varför ska man börja spela i just Central? Central står för värderingar som jag önskar fler fick ta del av. Alla får vara med och alla spelar roll!

I Basket

Namn:Elvira Eriksson Yrke:Student på Lu nd

University Busines

s and Economics

”Central var ditt liv hela helgerna” När spelade du i Central? Från begynnelsen 1957-1966.

kan du få 1, 2 eller 3 poäng. För att inkassera 3 poäng måste man sätta bollen i korgen från 3poängslinjen som är 6,75m från korgen. ÆDet finns 400 miljoner registrerade basketspelare i världen. ÆEn basketkorg sitter 305cm ovanför marken. ÆKFUM Central Basket har idag 730 aktiva spelare. ÆMuggsy Bogues spelade 14 säsonger i NBA, han är 160cm lång. Längd är inte allt.

Vad betyder/betydde Central för dig? Det öppnades en ny ungdomsvärld, 18 år när jag fokuserat på basket, lärt mig samarbete och KFUMs värderingar bl.a kring människan och att alla är värda lika mycket. KFUM gav mig en möjlighet att resa runt i världen, vi reste mycket i Europa tidigt 60-tal och fick uppleva otroligt mycket. Bästa minnet i klubben? Fått enormt många fina kamrater som jag fortfarande har kontakten med. Gemenskapen och att få känna sig accepterad! Central var ditt liv hela helgerna och veckorna, klubben hade öppna dörrar och välkomnade alla. Namn: Barbro Thoré n

Varför ska man börja spela i just Central? Alla vill spela i Central!

Basketen uppfanns av Dr James Naismith på YMCA i Springfield år 1891.


20

ROSENBUSKEN

”Ge oss en High Five”

Nu vill Rosenbusken synas och höras mer. De har skapat ett Instagramkonto där de lägger ut bilder cirka två gånger i veckan. Gå bums in och följ: Rosenbuskencentral.

E

n som verkligen brinner för basket är Martina Roslund. Hon spelar i Rosenbusken som snart ska spela sista omgången i Basketligan Special. – Jag läste en artikel om basket där man kunde komma och prova på att spela gratis. Jag gjorde det och det var jättenervöst i början, jag kunde ju ingenting, säger Martina Roslund som har spelat i Rosenbusken sedan starten 2002. Nu laddar hon och de andra i laget för slutspelet den 23–24 april i Gärdeshallen. Rosenbusken är ett lag för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Laget startades av Ewa Wahlbärj och syftet var att låta alla som vill spela basket oavsett förutsättningar. Anna Magnusson coachade Rosenbusken mellan 2005 och 2013: – Basket är världens roligaste och bästa lagsport. Och Rosenbusken är det mest givande tränaruppdraget jag har haft, säger Anna som gjort det mesta på KFUM, senast ordförande för KFUM Sverige.

Inget annat lag är så peppande och stödjande när det kommer till sina lagkamrater.

I dag är det Nina Risto och Josefine von Uthmann, båda spelare i damlaget, som tränar Rosenbusken. Josefine började efter jul när Nina behövde en tränarkollega. Strax innan Josefine kom till Stockholm hade hon sett ett tv-program om Sveriges OS-grupp i Special Olympics Games, tävlingen för barn och unga med speciella behov. – Jag blev så inspirerad och kände att jag ville göra något liknande. Men i Lund fanns inget lag med samma inriktning som Rosenbusken. Så när Nina slängde ut frågan sa jag ja direkt! Josefine har coachat andra lag, både

flickor och pojkar, men ingenting är som Rosenbusken. – Inget annat lag är så peppande och stödjande när det kommer till sina lagkamrater. Aldrig att någon har en negativ ton till någon annan i laget, säger Josefine. De visar att de gillar att spela basket och tillhöra ett lag. Något som många andra tar för givet. – Vi har bara en timme i veckan och då är spelarna jättefokuserade. Nu vill Rosenbusken tala om att de finns bland annat genom ett nystartat Instagramkonto. – Det är viktigt att visa att alla har rätt att spela, är välkomna och ingår i klubben där alla får vara med, säger Josefine. Hon vill att så många som möjligt följer kontot och lajkar inläggen, det skulle betyda mycket för laget. Josefine önskar att fler Centralare vågade säga hej till spelarna i Rosenbusken. Visa att det finns klubbkänsla i Central genom att komma fram och de dem en High Five. – Tänk om vi hade ett gäng klubbkamrater på läktaren som hejade på oss den 23–24 april i Gärdeshallen. Det vore hur häftigt som helst, säger Josefine och påminner alla om att följa Instagramkontot! TEXT OCH FOTO: LOTTA WESTBERG, BASKETMAMMA


21

ROSENBUSKEN

Josefine von Uthmann Ålder: 24 år. Gör: Coach för Rosenbusken. Spelar i KFUM Central damlag. Tidigare: Började spela basket i Djursholm Indians, bytte sedan till Alvik. 1 år på basketcollege i New Jersey. Spelade i ligan med EOS Lund innan flytt till Stockholm i höstas. Martina Roslund, 26 år, kommer spela med Rosenbusken så länge hon kan. – Det var mamma som fick mig att börja spela basket. Jag hade kastat lite boll i en korg på landet och hon tyckte jag var duktig och hade bollsinne.

Kajsa Öhlén, 22 år, älskar att spela basket. – Att träna är roligast men jag spelar även match. Jag gillar att spela basket och att träffa mina kompisar här.

Niat Sejidov, 19 år, drömmer om att bli basketproffs. – Jag gillar basket, kompisarna och mina tränare Jossan och Nina. Det är bra att vi är både killar och tjejer i laget. Men nu är vi mest killar så det får gärna komma mer tjejer.


22

TRÄNINGSCENTRET

Träningscentret hjärta Centralbasket David
 Får ungdomar träna i gymmet? – Vi ser jätte gärna att ungdomar tränar hos oss. Vi är en ungdomsorganisation en av våra verksamhetsidéer är att finnas där ungdomar vill vara. Däremot får endast ungdomar från 16 år träna själva med målsmans tillstånd. Det går också att träna från 12 års ålder men då med din coach.

Varför är det bra att träna i träningscentret för basketspelare? Vi kan erbjuda basketspelare exeplvis olika former av rörlighetsträning som är väldigt bra för basket. Det är också viktigt med grundstryka anpassat till din ålder då förutsättningarna är olika. Tips på övningar som är bra för basketspelare? Vad är det bästa med att ungdomar får träna på KFUM? – De som tränar på KFUM är genuint intresserade av sin verksamhet vare sig det gäller exempelvis basket eller gymnastik. Det är en härlig kraft att både se och vara en del av. Vad är det coolaste med det nya träningscentret? – Att vi i första hand har anpassat träningscentret till KFUM centrals medlemmar och dess främsta målgrupp ungdomar. Vad gör träningscentret för KFUM Central basket idag? – Våra personliga tränare tränar olika grupper inom basketen, Det genomförs lagträningar i våra lokaler, utbildning och fortbildning av coacher och du som individ kan träna för 199 kr i månaden. Vad händer i framtiden? – Träningscentret kommer bli en ännu mer naturlig del i KFUM Centrals baskets långsiktiga och kortsiktiga mål.

KFUM Central Baskets sportchef Victor Sundquist och ansvarig för träningscentret David Svantesson om fördelarna med träningscentret.

Till hösten kommer träningscentret också starta gruppträningspass för individer. Vi kommer hålla utbildning och fortbildning i ledarskap inom idrott och träning. Ditt bästa basket minne? – Den första gången jag såg Harlem globetrotters på 70-talet som barn. Det var sjukt stort. Ett medskick? – Ha kul och min dörr alltid öppen Victor Varför är det bra att träna i träningscentret för basketspelare? – Vi har inte haft möjligheten tidigare och det är som jag ser det nästa steg för våra basketspelare både som individer och människor.

Tips på övningar som är bra för basketspelare? – Allt som har med rörlighet, bålstabilitet och bålstyrka Vad är det bästa med att ungdomar får träna på KFUM? – Att de har en mötesplats där de inte

bara kan träna utan även hänga och umgås. Vad är det coolaste med det nya träningscentret? – Känslan av samhörighet som de olika glaspartierna skapar. Du kan till exempel se dina föräldrar i Cafet eller gymmet från basket hallen. Det ger också möjligheten för de olika föreningarna att se varandra. Det är tex en symfoniorkester som tränar i lilla hallen samtidigt som vi kör träning i stora hallen. Vad händer i framtiden? – Vi hoppas på att aktivera fler ungdomar i fysträning i träningscentret. Vi vill kunna erbjuda våra medlemmar pass på schemalagda tider. Tex yoga for athletets eller boxning vore coolt Ditt bästa basket minne? – RM guld och silver i nordiska mästerskapen med flickor 96 2011 Ett medskick? – Vill du träna mycket så finns det alla möjligheter till det inom klubben, det är bara ta chansen TEXT OCH BILD: NILS HAAG


Använd ko den BANANAS f ör 20% raba tt Gäller t.o

.m. 31/5-1

6.


24

REPORTAGE

Drömmen om USA M

itt under påsklovet fick hallen på Rosengatan 1 finbesök av ingen mindre än vår svenska lagkapten Elin Eldebrink. Hon körde ett hårt teknikpass med Centrals egna skillcoach Stefan ”Peson” Pettersson. Självklart passade Centralmagasinet på att ställa ett par frågor. Hej Elin! Hur kommer det sig att det blev basket för dig? – Det var alltid mycket sport i familjen och min mamma var coach till storasyster Sofias basketlag hemma i Södertälje. Jag och min tvillingsyster Frida hängde med och tittade och ganska så snart började vi också spela eftersom vi ville vara med. Då var vi åtta år gamla. Där startade resan först i

ungdomslaget och sen utvecklingslaget och tillslut damlaget. Hon var 15 år när hon debuterade i ligan och 16 år när hon väl spelade regelbundet. Endast 20 år gammal gav hon sig ut i proffslivet och första klubben blev Estudiantes i Spanien. En klubb hon minns med glädje och som hon tyckte mycket om. Tyvärr åkte laget ut och det blev bara en säsong. Sen har resan tagit henne genom Europa och nu står hon inför ett nytt äventyr på andra sidan Atlanten. Åtta år som proffs, hur har åren varit? – När man tänker på det så har det gått väldigt fort och det har varit både tuffa och roliga år. Största biten är att vara borta från vänner

Klara Litzell får instruktioner av Elin. Klara är 162 cm, spelar sin andra säsong och det roligaste med basket är att det är en bollsport. Hon är duktig på att skjuta och vill bli bättre med vänster hand.

och familj, att det blir nya klubbar, nya människor och miljöer. Det tar lite tid att komma in i det. Samtidigt gör jag det som jag verkligen brinner för och vill göra mest av allt - spela basket! Har du och Frida spelat ihop någon gång? – Ja, en säsong i Prag och såklart i Södertälje när vi spade där, men än så länge har vi aldrig spelat mot varandra. Det kan ju bli så i sommar. Det skulle bli intressant i så fall. Vad är din styrka som spelare? – Att kunna styra och kontrollera spelet. Sätta upp spelet och rätt personer. Sen är det att kunna attackera korgen och skjuta hoppskott.

Hur är det med trepoängare? – Visst har jag ett bra skott, men styrkan ligger i att kunna ta bollen till korgen eller hoppskott. Kan du berätta om vad som är på gång? – Jag har skrivit på WNBA traningcamp contract med New York Liberty. Så jag ska åka dit och i slutet av april till mitten av maj är det traningcamp där man är 1516 spelare som sen ska bli 12. Först är det träning i några veckor och sen är det ett par träningsmatcher. Därefter får man veta om man tagit en plats. Skulle det inte bli så är det bara att åka hem och fortsätta träna tills säsongen sätter igång. Jag har skrivit på för Abdullah Gul i Turkiet. Laget ligger på topp fyra i ligan där.


25

är riktigt nära

REPORTAGE

Elin Eldebrink Ålder: 28 år Längd: 173 cm. Position: Point Guard Landslaget: Nästan 100 och nästan 8 år som kapten Bor: Midsommarkransen Klubb: Abdullah Gul, Kayseri Turkiet

Vad skulle det betyda att få spela i WNBA? – Väldigt mycket! Nya motivation och något helt nytt i karriären. Nu har man spelat i åtta år i Europa och kan hur det funkar här plus att det är ganska så likt oavsett var man spelar. USA är något annat och mer professionellt, där finns en helt annan tillgång till allt runt laget. Så att få testa något nytt skulle vara kul. Har det varit nära med WNBA tidigare? – Nej, faktiskt inte. Jag har haft fokus på landslaget och då kan det tyvärr krocka när det kommer till förberedelserna om man spelar i WNBA. Jag har alltid velat satsa hundra procent på landslaget. När vi ändå pratar om landslaget, hur länge har du fått bära kaptensbindeln och vad har du för funde-

ringar kring landslaget? – Snart är det åtta år som kapten. Just nu finns det fortfarande en möjlighet att ta sig till EM 2017 och vi kommer göra allt för att lyckas. Först måste vi slå Finland och sen behöver vi ha lite tur med resultaten i gruppen. Det vore verkligen trist och missa EM med tanke på vilket lag vi har just nu. Problemet är att vi inte riktigt fått ihop laget och det är verkligen frustrerande. Ingen kan klaga på spelarna som vi har nu i laget, troligtvis har vi aldrig haft ett bättre lag. Okej, vad har du för tips till alla yngre spelare? – Framförallt viljan till att träna och kämpa. Att verkligen vilja bli bra och bättre. Jobba en extra timme i hallen med skottet eller bara stå och dribbla efter träningen. Sånt är viktigt och jag tror att vilja slår talang, att bara ha ta-

lang och ingen vilja tror jag inte man kommer långt på. Även att hitta kompisar med samma intresse hjälper till. Till exempel har jag, Frida och Louise alltid haft varandra och vi pushar varandra till att blir bättre. Sen kan det komma en dipp när man känner för att ge upp allt. Att träningarna blir för mycket, att resorna är slitsamma och att man inte får vara nära sina vänner och familj. Men sen inser man snabbt hur mycket man älskar det man gör och vilken chans man har fått att faktiskt kunna göra och leva på det man vill. För man får inte heller glömma alla kompisar dom det ger och glädjen att komma till hallen. Det är en speciell livsstil. Vi önskar Elin all lycka i USA och håller tummarna för att Sverige lyckas med att ta sig till EM nästa år. BYLINE?


26

FÖR FEM ÅR SEDAN

Ett par magiska veckor 2011 F96 tog sig vidare till kvartsfinalsspel i Ungdoms RM, omgången hölls på hemmaplan i Gärdeshallen och vi hade väl en känsla, men inte så mycket mer. När krutröken lagt sig så var vi och Västerås klara för Final 4. När sedan Täby gick och slog suveräna Solna Vikings i stockholmsfinalen, bara några veckor innan semifinalen i RM så kände vi hopp. Solna var så suveräna att de krossat oss med närmare 70 poäng i oktober. Solna slogs tillbaks i semifinalen och vi

gick in i finalen med en oerhörd känsla av att vi skulle vinna guldet, till vilket pris som helst. Västerås stod för motståndet och ledda av våran fantastiska föräldraskara och övriga tillresta bananer så tog vi hem RM-guldet. Vi gick in i Scania cup (inofficiella nordiska mästerskapen för klubblag) med bra självförtroende trots ”övriga” vetare runt om i landets beska kommentarer om att det bara var flyt osv att vi vann RM. Vi hade ett par- tre matcher där vi låg under länge men var iskalla i slutet

och kunde vinna, bl.a mot Täby (som inte var med i RM och ansåg sig vara sveriges bästa lag). Kvarts- eller semifinalen var mot BMS från Danmark, vi låg under med 8 poäng med mindre än 4 minuter kvar på matchen och vände till vinst. I finalen stod ett mycket starkt finskt lag på andra sidan och vi var aldrig riktigt med. Men… bästa svenska lag… igen! Under ett par magiska veckor på våren 2011 hände allt detta. F96 satte Central på basketkartan i modern tid.


Träna på KFUM 199kr/mån Ungdomar välkomna

• Styrketräning • Konditionsträning • Fria vikter • Performanceytor • • Lyftarflak • Personliga tränare • Låsbara skåp • Bastu • Öppet 05.30-21.30 •

Basket / Gymnastik / Skärgårdsläger Symfoniorkester / Körer / Storband Internationellt arbete / Seniorverksamhet / Café Träningscenter / Uthyrning av lokaler / Hotell

KFUM Central träningscenter Rosengatan 1, Tbana Rådmansgatan 08 - 120 114, 00 www.central.kfum.se info@central.kfum.se


Oavsett vad din idrott eller fritidssysselsättning är så är du välkommen! På lägret provar vi på flertalet olika idrotter, lekar osv.

DELTAGARAVGIFT

1350 kr för hela perioden.

ETT URVAL AV AKTIVITETERNA Basket, pingis, frisbee, fys, hinderbana, dodgeball, spökboll, bad, volleyboll, fotboll m.m.

Då ingår lunch, mellis & t-shirt

ANMÄLAN Sista anmälningsdag är 1 maj 2016.

Det finns endast 80 platser! Anmäl dig via: centralbasket.se (VÅRA LÄGER högst upp på sidan!)

VART KOMMER VI HÅLLA TILL?

Vi utgår alltid från KFUM på Rosengatan 1 (T-Rådmansgatan). När vi är utomhus så är vi i närområdet. Badar gör vi på Vanadisbadet (dag beror på vädret).

Profile for KFUM Central Basket

Centralmagasinet #5 2016  

KFUM Central Baskets magasin

Centralmagasinet #5 2016  

KFUM Central Baskets magasin

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded