Page 1

Med skolan p책

2012

Norrbysk채r Starten Framtiden Finalen Vildmarksdygnet

D책tiden Extradygn

www.kfum.nu

K F U M


Välkommen! Hej! På KFUM Umeås Kurs- och lägergård på Norrbyskär har vi arbetat med utomhuspedagogik sedan början av 80-talet. Skolorna som besöker oss ser det som en investering i elevernas framtid att tillsammans med vår duktiga personal träna på samarbete, trygghet och utmaningar. Vi är glada för att många skolor besöker oss år efter år och våra återkommande gäster är överens om att detta är den bästa tiden de upplever tillsammans. Tid och pengar är de stora hindren för klassen att komma iväg till oss, men med vilja och övertygelse gör skolor, föräldrar och elever det möjligt. Det kan ni också göra. I år är det enklare än någonsin, med våra nya paketlösningar. Det är dags att börja planera nu. Vissa veckor i slutet och börja av terminerna är mycket populära, så vänta inte för länge. Välkomna till Norrbyskär!

Mvh Ola Bengtsson KFUM Umeås kurs- och lägergård Norrbyskär


Nya färdiga paket! Inför säsongen 2012 har vi tagit fram helt nya paketlösningar för att ni som besökare ska få ut mesta möjliga av ert besök på Norrbyskär och för att ert planeringsarbete inför besöket ska underlättas. För nya grupper som på bara ett dygn vill lära känna varandra och skapa trygghet rekommenderar vi Starten. Om ni har lite mer tid väljer ni ingången Framtiden, som riktar sig till er som ska påbörja en tid tillsammans och vill ha en genuin trygghetsskapande upplevelse. Alternativet Finalen är framför allt för er som vill ha en spännande och fin avslutning på er tid tillsammans. Till ett väldigt fördelaktigt pris kan ni också välja att förlänga Framtiden och Finalen med fler dygn och hinna med fler av alla de aktiviteter som finns på Norrbyskär. Om ni vill ha en kulturhistorisk touch på besöket kombinerar vi paketen med Dåtiden som är ett extra dygn som innefattar historisk guidning med tåg och klätterlek i timmerstabbarna. Ni kan också välja Vildmarksdygnet som erbjuder hajkboende i Kolarkojan kombinerat med samarbetsövningar och höghöjdsbana. Våra paket innehåller alltid den instruktörsledda aktiviteten ”Trygghet och samarbete” som innebär att våra duktiga instruktörer jobbar med tryggheten och samarbetet i gruppen innan det är dags för mer utmanande aktiviteter. Alla paket innefattar helpension som börjar med lunch på ankomstdagen och avslutas med frukost på avresedagen. I Vildmarksupplevelsen inkluderas lunch även på avresedagen.


Starten

Ett dygn För nya grupper som på kort tid vill lära känna varandra och skapa trygghet. Färja, helpension, trygghets- och samarbetsövningar med instruktör, grillning, utrustning till egna lekar och idrotter. Möjligheter att utöka programmet finns.


Framtiden

Två dygn Riktar sig främst till er som ska påbörja en tid tillsammans och vill ha en genuin trygghetsskapande upplevelse. Färja, helpension, trygghets- och samarbetsövningar, höghöjdsbana, paddling med instruktör, grillning, disco, utrustning till egna lekar och idrotter. Möjligheter att utöka programmet finns.


Finalen

Två dygn Riktar sig främst till er som vill ha en spännande och fin avslutning på er tid tillsammans Färja, helpension, trygghets- och samarbetsövningar, höghöjdsbana, trapetzhopp, klättertorn med instruktör, grillning, disco, utrustning till egna lekar och idrotter. Möjligheter att utöka programmet finns.


Vildmarksdygnet

Ett dygn Om ni vill vara tillsammans nära naturen och uppe i träden. Färja, helpension, hajkboende med egen sovsäck och liggunderlag i kolarkojan, trygghets och samarbetsövningar, höghöjdsbana med instruktör, bastu, grillning, utrustning till egna lekar och idrotter. Möjligheter att utöka programmet finns.


Dåtiden

Ett dygn Ett program för barn kring den spännande historien om Norrbyskär. Kan även kombineras med våra andra program. Färja, helpension, guidning med tåg, klätterlek i stabbarna, lilla Norrbyskär, utrustning till egna lekar och idrotter.


Extradygn

Utöka er vistelse och inkludera två extra instruktörsledda aktiviteter per dag Exempelvis bågskytte, bastubad, historisk tågresa och klätterlek i stabbarna, flottbygge, supergungan (från 15år), hantverksrum, hajknatt i kolarkojan med mera Annat att fylla tiden med är bad, fotboll, brännboll, basket, beachvolley, fiske, låg äventyrsbana mm. Vi tillhandahåller utrustning till alla aktiviteter förutom fiske, där ni behöver ta med egna spön et cetera.


AKTIVITETER Trygghet och samarbete

Tillits- och samarbetsövningar varvas med lek och utvärdering. För att svetsa samman en klass, ett arbetslag eller ett idrottslag och för att på ett roligt sätt få deltagarna att lära sig mer om varandra och hur de själva fungerar i grupp. Gruppen jobbar tillsammans för att lösa olika uppgifter. Varje uppgift utvärderas kort eller mer uttömmande beroende på gruppens önskemål tillsammans. Allt under ledning av en instruktör.

Bågskytte

Vill du lära dig att skjuta pilbåge på riktigt? Tillsammans med våra duktiga instruktörer lär du dig att träffa mitt i prick.

Drickabacksklättring

Vem kan bygga det högsta tornet av drickabackar? Säkrad i klätterrep ska du stapla så många backar som möjligt på varandra. Samtidigt måste du balansera på toppen av tornet du just har byggt, utan att det rasar.

Flottbygge

En rolig samarbetsövning där gruppen delas upp i två lag. Med hjälp av rep, slanor och flyttunnor ska lagen konstruera en flotte som kan bära minst 3 personer. Förutom att detta är en rolig och mycket blöt upplevelse är det också en bra aktivitet för att träna kommunikation och samarbete i gruppen.

Hög Äventyrsbana

Utmana dig själv och testa dina personliga gränser. I den Höga Äventyrsbanan, på 4-6 m höjd, ska du ta dig igenom en rad olika utmaningar med hjälp av lianer, hajnät, linor och stockar. Banan avslutas med en ”Big Swing” som får det att kittlas ordentligt i magen.

Kamratstigen

Utan instruktör Aktiviteten går ut på att ha kul och lära sig mer om samarbete och hur man fattar demokratiska beslut. Kamratstigen är en samarbetsbana, som leds av medföljande ledare, där det gäller att lösa problem tillsammans i mindre grupper. En rolig och bra aktivitet för att lära känna varandra och sig själv. Kamratstigen består av ett 10-tal stationer där övningarna är utformade så att gruppen bara lyckas genom att samarbeta.


Klättring

Är ni redo för en riktig utmaning så kan ni utmana vårt 20 meter höga klättertorn. Flera leder med olika svårighetsgrader gör att det finns klättring för de flesta!

Låg Äventyrsbana

Utan instruktör Hinderbana som består av ett antal moment (30-50 cm över marken). Banan kan användas på tre sätt (Obs! Alla ska bära hjälm som lånas på plats): 1) Klätterbana/lekplats 2) Lita-på-övning. Barnen delas in i par som jobbar sig igenom banan tillsammans, en går banan och den andra går på marken som stöd. 3) Samarbetsövning ”Explosiv vara”. En hel grupp ska tillsammans frakta en hink med nitroglycerin (vatten) genom hela banan.

Norrbyskärsolympiad

Lagtävling med mer eller mindre galna moment. Stämningen blir på topp med många glada tillrop och hejaramsor. Det hela avslutas med prisutdelning.

Paddling

Instruktörslett program Vi går igenom sjövett och grunderna för paddling, sedan övar vi på kanottekniken innan vi paddlar ut i viken. Väder och vind styr vårt mål för dagen. Är vattennivån den rätta kan vi kanske paddla in mellan de gamla pråmarna. Utan instruktör Ni hyr kanoter/kajaker, flytvästar och paddlar och beger er ut på egen hand, hel- eller halvdag.

Poängjakt

Poängjakten är en aktivitet med ett tydligt tävlingsmoment. Gruppen delas in i mindre grupper. Varje grupp ska inom en begränsad tid samla poäng genom att utföra ett antal förutbestämda uppdrag. Organisation, samarbete och kreativitet är nyckelord för att stå som slutgiltig segrare i denna poängjakt.

Smide

Det gäller att smida medan järnet är varmt men lika viktigt är att inte ha för många järn i elden. Många är ordstäven som får en väldigt tydlig praktisk innebörd när man jobbar i smedjan. I vår sekelskiftessmedja får ni prova att smida ett enkelt bruksföremål, oftast en krok, samtidig lär vi oss lite om smedens roll och betydelse i samhället.


Trapetz

Högst upp på en tio meter hög stolpe finns en liten plattform där du ska ställa dig, två meter ut i luften hänger trapetzen. Det gäller att hoppa ut och få tag i trapetzen. Självklart är du säkrad med klätterrep hela tiden. Efter att du hoppat firas du ned till marken av instruktören.

Tipspromenad

Promenera runt ön och svara på frågor, ni får en spännande karta att följa och ni kan förvänta er mer än en vanlig tipspromenad

Hantverk

Tryck på tröjor ni tagit med er själva eller knyt vänskapsband med material från oss

Supergungan

Vågar du? 20 meter upp, från taket på vårt klättertorn, tar du steget ut i tomma intet. Du gungar sedan i 70km/h genom vår gigantiska gunga. Vi vill, för din säkerhet, att du är över 15år och väger max 100kg.


Priser PAKET

HYRA LAKAN

Starten 690 kr per person Ett dygn

Lakan, påslakan, örngott, Badlakan + handduk 100 kr

Framtiden 1575 kr per person Två dygn

STÄD

Finalen 1645 kr per person Två dygn Vildmarksdygnet 840 kr per person Ett dygn Dåtiden 680kr per person Ett dygn Extradygn, 630 kr per person/dygn Utöka er vistelse och hinn med två extra instruktörsledda aktiviteter per dag

MAT Frukost 60 kr Lunch 85 kr Middag 85 kr Fika 35 kr Kaffe m. fralla 39 kr kaffe med baugette 65 kr Kvällsfika 50 kr Lunchpaket lägerskola 85 kr Hamburgare med bröd och sallad, 90gr 85 kr

LOKALER Konf. Klutrike heldag 700 kr halvdag 450 kr Konf. Kapellet heldag 1 000 kr halvdag 600 kr Kapellet per timme 300 kr

LOGI Logi flerbädd 250 kr Röda kvarn 3 dygn 6 950 kr Röda Kvarn per natt 2 500 kr

BAD & BASTU Bastu/tillfälle 500 kr Badtunna inkl bastu 3 500 kr

Lägerhusen/pers 100 kr

AKTIVITETER Paddling m. instr 100 kr Hyra kanadensare 3 tim 300 kr Hyra kanadensare heldag 600 kr Hyra kanadensare dygn 750 kr Tryghet och samarbete 120 kr Olympiad barn 120 kr Hantverk 25 kr Kamratstig ½-dag 40 kr Låg äv. bana ½-dag 40 kr Flottbygge 70 kr Poängjakt endast barn / ungdom 40 kr Bågskytte 120 kr Tipspromenad 30 kr Smide grupp 1 500 kr Hög äv-bana 190 kr Trapetshoppet 80 kr Klättertorn 120 kr Drickabacksklättring 80 kr Supergunga 15år + 200 kr


Bra att veta Ankomstdagen

• Vi möter er på Norrbyskärskajen när ni anländer. Efter en kort information drar ni gemensamt er packning på de röda fyrhjulsvagnarna upp till lägergården. • När vi kommer upp till lägergården (promenaden tar cirka 20 minuter) samlar klassens lägerskoleinstruktör er för en kort presentation och information innan inkvarteringen. Det underlättar om alla på förhand vet i vilket hus och rum de ska bo. • Vid tillfälle går lägerskoleinstruktören igenom veckans program med de medföljande vuxna samt visar hur köket ”fungerar” (så att ni vet till kvällsfikat). • Klockan 9.00 varje morgon har vi ett avstämningsmöte mellan klassvärd och lärare/föräldrar.

Avresedagen

• Efter frukost städar ni sovlogementen och övriga lokaler som använts. Instruktioner för städningen samt städmaterial finns i respektive hus. • Från kl 10.00 går klassvärdarna runt och avsynar städningen. För att det ska gå snabbare vill vi att alla finns på plats där de haft ansvar för städningen. Dålig eller ej utförd städning debiteras hyresgästen. • Cirka 45 minuter innan färjan lämnar Norrbyskär drar ni er packning mot färjan.

Brandskydd

Det är varje grupps skyldighet att gå igenom brandskydd. Vi ber er särskilt tänka på följande: • Att alla byggnader är av trä • Var brandsläckarna finns placerade (bustömning av brandsläckare debiteras med 800 kr) • Var utrymningsvägar och brandstegar finns Utförligare information om brandskydd får ni på lägergården vid ankomsten.

Sjukvård • • • •

På kontoret i Bodlängan och i köket finns förstahjälpentavlor uppsatta Bärbar räddningsbår finns på kontoret. Närmaste distriktsläkare: Hörnefors vårdcentral tel 0930 - 213 40 Glöm ej att ta med en ordentlig sjukvårdslåda med förstaförband, plåster, huvudvärkstabletter mm. • Vid receptionen finns även en självinstruerande hjärtstartare för akut hjärtstillestånd.


Hitta till Norrbyskär Bil

Norrifrån E4 söderut. Efter ca 30 km från Umeå, sväng vänster mot HÖRNEFORS. Kör genom Hörnefors, sväng vänster mot NORRBYN. Kör 8 km till Norrbyn. Följ sedan skyltar mot NORRBYSKÄR. Därefter färja från färjeläget i Norrbyn till Norrbyskär. Söderifrån E4 norrut förbi NORDMALING. Vid HÅKNÄS, ca 10 km norr om Nordmaling, sväng höger (skylt: NORRBYN 11). Kör 11 km, in i byn NORRBYN. Sväng höger vid skylt NORRBYSKÄR. Följ skyltar till NORRBYSKÄR. Därefter färja från färjeläget i Norrbyn till Norrbyskär.

Buss

Länstrafiken kör reguljära turer med stopp i Hörnefors och vissa turer även till Norrbyn. För mer information ring Länstrafiken i Västerbotten tel. 020- 91 00 19.

Färja

Färjan går från Norrbyn och tar ca 15 minuter. Färjebolaget telefon: 0930233 47 För färjetider se norrbyskar.se. Meddela KFUM om klassen kommer med en annan färja än planerat!

Dragkärror

På färjekajen står våra röda fyrhjulsvagnar och väntar på er. Ni drar tillsammans packningen upp till lägergården.


NORRBYSKÄR VÄSTERBOTTENS SKÄRGÅRD

Museum, Wärdshus, Kiosk, Lägergårdar, Lilla Norrbyskär, bad och spännande historia

www.visitnorrbyskar.se Läs mera... KFUM Umeå arrangerar sommarläger för alla barn både i Umeå (Nydala) och på Norrbyskär. Läs mer i vår lägerbroschyr på

www.kfum.nu

Norrb yskärs

Historis

ka up

Umeå

• Väster

plevel

Muse

ser fö

botten

r hela

um

familj

en

Norrbyskärs Museum är ett uppskattat besöksmål i Västerbottens skärgård ca fyra mil söder om Umeå. Läs om museets utbud i vår broschyr på

www.norrbyskar.se


Så här bokar man Vår bokningspersonal nås på telefon 090-18 57 10 under kontorstid. De tar emot bokningar och svarar på alla frågor. De kan också nås på bokning@kfum.nu. På vår hemsida www.kfum.nu finns mer information om Norrbyskär, om lokaler och om program.

Välkomna!


Trivselregler Ansvar

Lägergårdens personal ansvarar för aktiviteter, måltider och fungerar också som stöd till de vuxna i sällskapet. De medföljande vuxna bär huvudansvaret för gruppen och ansvarar för att tider och regler följs. Vid eventuella frågor finns det alltid personal att ta hjälp av.

Skada

Hyresgästen är ansvarig för all den skada som genom oaktsamhet vållas byggnader, dess inredning eller inventarier och övrig utrustning på gården.

Städning

Vi förutsätter att ni städar de utrymmen som ni har nyttjat (om inte annat överenskommits). Dålig eller ej utförd städning debiteras hyresgästen.

Telefon

Vi vill inte att mobiltelefoner används under aktivitetspass och måltider.

Donare

Donare är samma sak som kökshjälpredor. De hjälper kökspersonalen att duka av samt att diska.

Försäkring

Vi förutsätter att våra hyresgäster har gällande ansvarighetsförsäkring gällande person och sak, detta ingår normalt i hemförsäkringen.

Äventyrsbanan

Av säkerhetsskäl är det absolut förbjudet att klättra i den höga äventyrsbanan utan instruktör. Den låga äventyrsbanan och den lilla linbanan får däremot nyttjas när som helst så länge man bär hjälm (finns att låna).

Eldning

Inomhus får eldning endast ske i den öppna spisen i brasrummet i Klutrike, utomhus endast i uppgjorda eldstäder. Yxa och såg finns för utlåning på lägergården. Ledare ansvarar för skadegörelse på levande träd och dylikt.

Klotter

Hittar vi klotter som klassen har gjort debiteras ni för reparationskostnaden.

Skräp

Vi håller Norrbyskär rent från papper, tomglas och annat skräp. Tomglasen lämnas på kökstrappan eller i markan och skräp kastar vi i soptunnorna.


Djur

Med hänsyn till alla allergiker få djur ej vistas i förläggningen. Skulle det vara aktuellt, kontakta oss för en gemensam lösning.

Rökning

Med tanke på brandrisken och med hänsyn till allergiker och alla ickerökare sker rökning endast på anvisad plats.Bakom sopskjulet samt vid Seglarviken är rökning tillåtet.

Markan

Lägergårdens kiosk säljer vykort, glass, lägertröjor samt godis och läsk. Markan håller öppet efter middagen varje dag.

Alkohol

KFUM Norrbyskär verkar för ett drogfritt samhälle, därför är alla alkoholhaltiga drycker förbjudna på lägergården.

Fejare

När det gäller de allmänna utrymmena som används är det bra om 3 - 4 st fejare dagligen städar hall, trappor, duschar och toaletter, förslagsvis före frukost. Om detta görs blir livet på gården trevligare och urstädningen lättare.

Sänglinne

Till varje säng hör kudde och filt eller täcke. Hyresgästen tar med underlakan, påslakan och örngott. Om ni väljer att använda sovsäck vill vi att sängarna ändå bäddas med underlakan och örngott.


K F U M

KFUM:s Kurs- och lägergård Norrbyskär Järnvägsallén 20 903 28 Umeå Bokning: 090-18 57 00 E-post: bokning@norrbyskar.se

www.kfum.nu www.norrbyskar.se

KFUM Ume skolprogram 2012  

Skolan på Norrbyskär 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you