Page 1

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

KFUM

magasinet no.4

KFUM Umeå VI SKAPAR MÖJLIGHETER FÖR UNGA MÄNNISKOR


2

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

Förverkliga dina idéer hos oss

N

är jag var liten byggde jag många kojor. Den första såg ut som ett indiantält. Min bror och jag byggde den. Djupt, djupt inne i skogen tyckte vi. Fast nu vet jag att den syns från mitt föräldrahem. Den andra kojan byggde jag i ett lastbilsflak som pappa och mamma fått ved i. Den kojan var lite flottare. Om än kortvarigare. Den tredje kojan var fristående – med marmorgolv. Nu var projektet större och även kusiner deltog i skapandet och byggandet. Jag blev inte byggare – men mycket intresserad av inredning. Det är kul att hitta på och jobba med att skapa utifrån sina idéer. Se hur idéerna blir något. På lek! Eller på allvar!

2

Förverkliga dina ideer hos oss

3

Vad vill du göra?

4 – 7

Ökat basketintresse

9 Livsentreprenören 10 – 12 Ett unikt och nyskapande dansprojekt

Innehåll

14 – 15 Järnvägsallén 22 17

Sofie skrev en bok

18

Karin Olsson, KFUM Sveriges generalsekreterare

19

Hälsning från Ukraina

20

Dohi stöder Axelfonden

21

Khalil arbetar för fred och rättvisa

23

Umeå BSKT

24

Norrbyskärs Museum

25

Årets sommarläger

26 – 27 Att jobba på läger

Om man inte har skogen, lekplatsen eller arbetsplatsen så finns KFUM. Har man allt det där men tycker det är roligare att vara fler så finns KFUM. Hos oss finns många unga och här finns mötesplatser, kontakter, samarbetspartners och vi tror att det finns massor av skaparkraft och idéer att ta tillvara. Till oss kan man få komma med idéer, pröva dem, se hur långt det bär, lära sig saker, utvecklas. Tillsammans med andra. Alla känner inte att de har idéer att förverkliga. Om Du känner det passar Du minst lika bra. Det behövs alla slags människor, de som skapar, de som organiserar, de som bör, de som utför. Alla möjliga sorters människor behövs. Olika människor tillsammans är det bästa. Då händer det saker. Till oss kommer det alla möjliga idéer och förslag som skulle kunna göras tillsammans med oss i KFUM. Spännvidden är stor. Det kan vara smart uttänkta tankar om hur man för samman konst och industriell verksamhet genom byggandet av en modern dansföreställning. Eller ett stickprojekt. Eller Cable Wakeboard. Eller ett nytt tänk som kan bli en utbildningssatsning som gagnar både unga, företag och samhälle på ett nytt sätt. Eller en cykelbana, eller ett IT-läger med programmering. Eller något annat Du kommer på. Stort som smått. Vi är beredda att prata med den som har idéer och pröva och se om vi kan göra något tillsammans. Så länge det handlar om aktiviteter för unga människor och för deras bästa så är vi intresserade! Vi jobbar för fullt med flera idéer just nu. Alla idéer blir det inte något av – men man måste prova många idéer för att det ska bli ett gäng riktigt bra saker som händer. I den här tidningen kan Du läsa mer om några saker vi håller på med i KFUM Umeå.

Vi finns till för alla!

Gudrun Boström Föreningsdirektör Omslagsbild: Fjärde lagen är ett unikt och nyskapande dansprojekt som KFUM Umeå dansskola arbetar med. Läs mer på sidan 10. Foto: Malin Grönberg

PS Och glöm inte att anmäla Dig till läger nu! Där kan man bygga kojor

Frågor gällande innehållet i denna annonsbilaga besvaras av Gudrun Boström, tel 090 18 57 03. • Text: Tobias Thomson, KFUM Umeå • Foto: Malin Grönberg, Marianne Näsström, Tobias Thomson, Viktor Sandén, • Övrig produktion: Matz Glantz, KFUM Umeå • Tryck: Daily print i Umeå AB, 2014


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ Annonser:

Vad vill du göra? KFUM Umeå skapar möjligheter för och tillsammans med unga människor. Har du idéer om vad som skulle göra Umeå till en ännu bättre plats att leva på för dig som är ung? Vill du bidra till ungas möjlighet att växa och utvecklas? Har du funderingar hur du som vuxen kan göra skillnad? Vill din organisation bidra? Kontakta oss!

www.kfum.nu www.norrbyskar.se

Find us on Facebook Badge

Adress: Järnvägsallén 20 Postadress: 903 28 Umeå Telefon: 090 – 18 57 00 Fax: 090 – 18 57 01 E -post: info@kfum.nu

CMYK / .eps

ANNONS

3


4

ANNONS

Varför spelar du basket?

ANNONS

INTRESSET FÖR BASKET ÖKAR I UMEÅ Basketen i Umeå växer så det knakar. En viktig roll i detta har KFUM:s ungdomskonsulent, Luca Romano.

Alicia Almroth

12 år, Satelliterna – För att få spela matcher, lära känna andra och ha kul.

Robin Danielsson

7 år, Coasters – För att man får passa och skjuta mycket, och man får göra mål och ha roligt.

Minna Lund

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

9 år, Satelliterna – Man får många passningar och vi har ett bra lag, och sen gillar jag att spela match.

Basketen i Umeå och Luca Romano har gått hand i hand de senaste tio åren och idag är han viktig i KFUM:s framgångsrika ungdomsbasketverksamhet. – Basket är världens bästa och kompletta sport för ungdomar, säger Luca vars uppdrag inom basketen knappast går att räkna på fingrarna. Utvecklare, mentor, coach, tränare, scout, styrelsemedlem, ledarutbildare och inspiratör. – Nyckeln till att sporten ska fortsätta att utvecklas i Umeå är att bygga en stabil grund och en samhörighet, det tycker jag att vi kommit långt med inom KFUM.

IDAG HAR KFUM

FOTO: MALIN GRÖNBERG

Basket är världens bästa sport

250 ungdomsbasketspelare och ca 30 ledare, och det blir ständigt fler när fler barn och ungdomar söker sig till sporten och fler lag bildas. – KFUM är stabiliteten och länken mellan föreningarna, istället för att det ska bildas egna föreningar med all byråkrati det innebär så tillhör lagen KFUM. Jag tror att det är det bästa sättet att jobba på i den här stan, både för bredden och toppen, säger Luca. Han är inne på att det är viktigt att bygga en struktur som passar både bredd och elitverksamhet och att bygga en kontinuitet som gör att barn och unga kan fortsätta spela basket så länge de vill. – Jag har ju förstått att basketen var en stor sport här i Umeå på 70- och 80 -talet men sen har utvecklingen stannat av och inte riktigt följt andra norrlandsstäder som Sundsvall och Luleå, säger Luca som dock ser hur Umeå

Lägergårdar på Norrbyskär och Nydala

Klassresor 2014

Ladda ner vår katalog med massor av upplevelser och lärande

KFUM Umeå www.kfum.nu 090 18 57 10

kommer igen starkt. – Med KFUM som moderklubb finns stabiliteten och vi kommer att bygga en allt starkare basketfamilj.

Fakta, basket i KFUM Basket uppfanns 1891 av den kanadensiske KFUM -tränaren James Naismith. Idag hör sporten till de mest utövade över hela världen. Inom basketen har KFUM idag 250 spelare i åldrarna 6 – 25 år. KFUM har cirka 30 ledare och 10 av dessa är under 25 år. Träningen bedrivs i kommunens hallar på Teg, Haga, Grubbe, Hörnefors, Ersboda, Mariehem, Strömbäck och Böleäng.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

5

Renoveringar av diesel- och bensinmotorer • Vevaxels slipning • Ventil reparationer • Borrning • Planing • Balansering • Försäljning av motordelar

Återförsäljare för:

Vallmovägen 59. 903 52 Umeå Fax: 090-13 94 43. Mobil: 070-216 85 95

Vem vinner årets innovationspris i vård och omsorg i Västerbotten? Innovationssluss Västerbotten arbetar med att ta fram idéer för vård och omsorg i Västerbotten. Vi är stolta över att få nominera fyra av våra innovatörer till årets innovationsRösta på pris som delas ut i samband med Facebook! Mötesplats Lycksele den 4 juni 2014. Nu behöver vi din hjälp att utse vinnaren. Läs här intill om innovatörernas idéer som kan göra skillnad i vård och omsorg. Rösta sedan på det du tycker är det bästa bidraget innan 1 maj via www.facebook.com/innovationssluss

Kandidat

Kandidat

1

2

Kandidat

3

Öronskydd för säkrare operationer Det är idag svårt att uppnå ett operativt sterilt område kring öron. Därför har operationssjuksköterskan Karin Klarin utvecklat EarCover, en slags påse som skärmar bort öron vid operation. EarCover minskar lidandet för patienten, förkortar vårdtider och undviker infektioner som i värsta fall kan leda till att patienten avlider.

Avidentifierar röntgenbilder med ett klick Alla röntgenbilder på patienter är spårbara, men utanför sjukvården måste de vara avidentifierade, exempelvis inom läkemedelsforskning eller utbildning. Idag är det ganska besvärligt att avidenfiera bilderna, men fysikern Jan Axelsson har tagit fram produkten Dicom2usb som gör det snabbt med bara ett mus-klick.

www.innovationssluss.se

Mobil enhet upptäcker rörelsemönster Rörelsemönster, som annars är svåra att upptäcka i samband med undersökning eller rehabilitering kan synliggöras med Anymo. Det är en mobil enhet som kan användas av ortopeder, fysioterapeuter, neurologer oberoende av lokal. Innovatören är medicinteknikern Ronnie Lundström tillsammans med Helena Grip, Urban Edström, Fredrik Öhberg, Jonas Selling och Ola Gustafsson.

Kandidat

4

Hållbara förändringar vid psykisk ohälsa Psykisk ohälsa är utbredd i samhället. Det finns många människor som hamnar mellan stolarna i vården och samhället och inte får hjälp. Genom gruppintervention jobbar psykologerna och psykoterapeuterna Lena Wännman och Åsa Söderberg med deltagarens egna mål och möjliggör på kort tid hållbara förändringar.


6

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

Tre unga tränare som brinner fö Tre unga tränare leder laget Jupiter, KFUM:s pojkar 03/04. Linn 22 år, Moa 13 och Elin 13 är inte längre aktiva som spelare men kärleken till basketen finns kvar. – Det är ett perfekt sätt att hålla kontakt med sporten, säger Linn.

Eftersom hon spelat basket själv i sex år kastade hon iväg ett mail till KFUM och kom i kontakt med Luca Romano. – Sen gick det fort, konstaterar Linn, som förutom att hon nu får hålla kontakt med basketen ser tränarsysslan som bra träning för sitt kommande yrke.

Laget Jupiter tränar på Grisbackaskolan där också merparten av spelarna går i skolan, laget är ett mixedlag men för tillfället spelar inga tjejer i laget. – Min erfarenhet är att det går bra att spela mixed i basket, det skiljer egentligen ingenting i teknik, snabbhet och koordination i de lägre åldrarna och det är ju dessutom en bra skolning för barnen, säger Linn som förklarar varför hon tycker att basket är en bra sport för ungdomar. – Det är lättare att studsa en boll med kontroll än att driva en fotboll eller en innebandyboll. Det gör att man relativt snabbt lär sig att förflytta sig med bollen. Dessutom är det tacksamt att få hålla på med händerna, ofta har man bättre motorik med dem än med fötterna. Sen är det ju roligt att skjuta mot en korg.

Vi vill fortsätta som tränare.

LINN BJÖRKENÄS flyttade från Luleå till

MOA WENNBERG och ELIN NILSSON är 13 år

Umeå hösten 2013 för att studera till idrottslärare. Intresset för barn och ungdomar och intresset för idrott hade hon med sig sen barnsben och val av yrke och fritidsaktiviteter har aldrig varit svårt. Hon har just med hjälp av sina ännu yngre tränarkollegor coachat sitt lag mot Merkurius, ett annat KFUM -lag. – När jag kom hit till Umeå började jag hålla i en barngympagrupp, men det var inte riktigt min grej, säger Linn med ett skratt.

gamla och har båda spelat basket tidigare men slutat. Elins pappa kom med idén att de skulle fortsätta inom sporten, men som tränare. Nu hjälper de Linn med en träning i veckan och den andra håller de själva i, med stöd av en förälder till en av killarna i laget. – Jag tror inte att vi kommer att börja spela igen, säger Elin och sneglar på kompisen Moa. – Men vi vill fortsätta som tränare, tillägger Moa.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

7

Varför spelar du basket? Emrik Skarin

8 år, Saturnus – Jag spelar för att man har kul och sen efteråt så kan man få busa med sin bästa kompis.

Emilija Straseviciute

12, Virtus – Det är kul. Jag tycker att basket är roligare än andra sporter för att man håller på med händerna.

Disa Nilsson

9 år, Jupiter – Man får passa, skjuta och ha roligt.

ör basket

FOTO: MALIN GRÖNBERG

Agnes Brändström

8 år, Jupiter – Mamma tyckte att jag skulle börja spela och nu tycker jag att det är roligt.

Alvar Sörlin

PLÖTSLIGT HÖRS ETT JUBEL i bakgrunden, det är killarna i laget som under

7 år, Coasters – Jag har bara spelat i tre månader, men jag spelar för att det är kul. Matcherna är det bästa.

ledning av Moa och Elin genomfört en skottävling och ser sig som vinnare. I de matcher som annars spelas bland barn räknas inga poäng. – Jag hoppas verkligen att basketen får växa här i stan, säger Linn och flikar in at det inte vore fel med ett herrlag i basketligan.

Fakta, Idrott KFUM

Förutom den stora basketverksamheten har KFUM 40 innebandyspelare, 70 volleybollspelare, 50 fotbollsspelare och ett 100 -tal som håller på med klättring. De aktiva är 6 – 25 år. Inom de nämnda idrotterna verkar cirka 20 ledare som alla är ideella. KFUM vill uppmuntra barnen att hålla på med flera olika idrotter långt upp i åldrarna och värnar om andra idrotter och föreningar. Föreningen tittar även på olika projekt där vi kan hitta nya aktiviteter för barn och unga oavsett intresse, funktionsnedsättning eller nationalitet. KFUM bejakar mångfalden.

Milla Lindblom

8 år, Jupiter – Hela min familj utom mamma spelar basket så jag spelar också.

Colin Halvarsson

7 år, Saturnus – Jag tycker om att vinna och så spelar jag ju också för att det bara är roligt.


8

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

Hyr där proffsen hyr.

Vi hyr ut maskiner, verktyg och utrustning för stora som små byggprojekt. Förrådsvägen 8, Västerslä� Umeå 090-70 83 90 www.lemaskin.se

TRÄDKOJAN - ett av sommarens läger på Nydala. Mer information och bokning finner du på vår hemsida www.kfum.nu


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

9

Nytt år och ny grupp Livsentreprenören andra år innebär tio nya deltagare. – Roligt och spännande, så sammanfattar flera av de nya deltagarna hur de ser på året som kommer och sitt deltagande i projektet.

– Jag är intresserad av de här ämnena och jag gillar att samtala med människor och höra om deras liv, säger Ofelia Strömberg, 22 år.

FOTO: MALIN GRÖNBERG

Josefin är livsentreprenör – Lära sig tänka själv men få en spark på vägen. Så beskriver Josefine med ett skratt vad hon fått med sig från Livsentreprenören.

– Allt började med att jag funderade på vad jag själv saknade i den åldern som barnen är i och då kom jag fram till det här.

Josefine Edström är 19 år och läser sista året på Barnoch fritidsprogrammet på Dragonskolan. Hon är en av de ungdomar som gått utbildningen ”Livsentreprenören”, ett projekt som KFUM driver i samarbete med RH- gymnasiet och Shift Education. – För mig har det betytt en hel del, jag fick lära mig mer om hur jag kan vara självständig och att jag kan göra vad jag vill av livet. Att våga ta steget att göra saker för min egen skull, säger Josefine.

ningsvis kan stärka barnen i och med att de får träna och leka tillsammans med andra i samma situation, pressen kan bli mindre och förståelsen en annan. – Sen hoppas jag förstås att de ser upp till mig, säger Josefine som berättar att responsen från både barn och föräldrar varit positiv. – Föräldrarna hoppas att jag kan hålla på med det här även efter att jag avslutat projektarbetet. Förhoppningsvis kan jag göra det i någon form men då krävs lite hjälp med sponsring. Josefine som är från Nordingrå och flyttat till Umeå för att gå på gymnasiet, hoppas att hon kan stanna i Umeå och börja jobba till hösten. – Drömmen är förstås att få jobba med barn och ungdomar, det är ju vad jag är intresserad av och vad jag utbildat mig till, säger Josefine och tillägger. – Nu har jag ju lärt mig att man både kan sätta upp och nå sina mål.

JOSEFINE BESKRIVER hur gruppen förhopp-

Jannike Berggren, 18 år, ser också hon fram emot de kommande träffarna med gruppen och ledarna. – Att få jobba med det egna självförtroendet och självkänslan känns bra, säger hon.

Jag vågar ta steget

VI TRÄFFAR Josefine i Dragonskolans idrottshall där hon leder en idrottsgrupp med funktionshindrade barn. En del i ett projektarbete hon gör i skolan. På plats är Oskar, Ella och Julia som under ledning av Josefine inleder med följa John. – Det är en egen idé som jag tagit vidare, berättar hon.

Thomas Holmgren tycker att det känns bra att ha något att göra i väntan på ett jobb. – Och så ser jag fram emot träffarna och framför allt utflykterna.


10

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

Fjärde lagen

Ett unikt och nyskapande dansprojekt

Robotikens tre ursprungliga lagar: En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen. Den helt nya, fjärde lagen, handlar om att en robot vare sig är ond eller god utan är vad människan gör den till.

FOTO: MALIN GRÖNBERG

En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

11

En dansföreställning skapad av ungdomar KFUM Umeå dansskola arbetar efter en unik metod där konst och vetenskap förenas och där viktiga samhällsutmaningar belyses på ett innovativt sätt. – Ett helt nyskapande projekt, säger Jeanette Kjellberg, ordförande i KFUM Umeå Dansskola om projektet Fjärde lagen. Namnet Fjärde lagen anspelar på robotikens tre lagar, skapade inom science fiction på 1940 -talet av bland annat Isaac Asimov med syftet att hindra robotarna från att ställa till med skada. Dansskolans pilotprojekt tar avstamp i två stora samhällsutmaningar, Problemet med kompetensmatchning till basindustrin, och framför allt gruvindustrin, samt bilden av teknik som skadlig för miljön.

MANUS är skrivet utifrån dessa frågor och en arbetsmetod har utarbetats där ungdomar från teknikvärlden och dansvärlden tillsammans skapar dansföreställningen. Till hjälp har Dansskolan bland annat Ambra Succi, känd som koreograf till Loreen. Projektet har intresserat stora teknikföretag och företag från basindustrin.

FOTO: MALIN GRÖNBERG

– I projektet arbetar vi även aktivt med genusfrågan, vi vill få fler killar att dansa och tjejer att intressera sig för teknik, berättar Jeanette Kjellberg. Föreställningens manus behandlar frågan om att teknik är vad vi gör av den, och att den inte behöver ses som något ont. Just nu pågår arbetet med att söka fortsatt stöd till projektet, en förhoppning är att föreställningen sätts

Ett nytt sätt att arbeta

Varför började du dansa och vad är det bästa med att dansa?

upp våren 2015. – Men för oss är det här mer än bara en satsning på en föreställning, vi vill skapa en plattform och ett nytt sätt att arbeta, säger Jeanette som inte heller törs spekulera i hur det exakt kommer att se ut på scen. – Det ska man ju inte ens kunna föreställa sig, man tänker ju i klyschor men vi måste våga vara öppna för det som ska skapas. Vi ska ju inte veta det i dagsläget utan det ska skapas under projektets gång av de inblandade.

Steambegreppet och CAS -metoden Professor John Maeda på MIT i Boston som pratar om STEAM -begreppet. Han menar att de framtida samhällsutmaningarna som kommer i de globala krisernas fotspår kommer att kräva nya innovativa grepp för att lösas. Därför menar han att det måste tillföras Art till det tidigare STEMbegreppet (Science, Technologies, Engineering, Math) för att nya kreativa innovativa idéer och lösningar ska kunna skapas. Art kan vara dans, konst, design, musik etc. och bidrar till en annan syn på problemen.

Agnes Broman

12 år, Balett – Jag började dansa för att det verkade vara så roligt. Det är roligt att öva och lära sig olika steg som sedan blir till en helhet.

Malva Edenor

15år, Jazz Lyrisk – För att alla mina systrar dansade, men jag är den enda som har fortsatt med dansen. Det bästa är att man får röra på sig.

Dennis Huges

8år, Hiphop – Jag började lyssna på musik och såg andra dansa på youtube, det fick mig att också vilja dansa. Jag har dansat i ett och ett halvt år. Det bästa är att man får röra sig mycket.

KFUM Umeå dansskola använder sig av en unik metod speciellt framtagen för KFUM som bygger på en mix av Art&Science. Metoden heter CAS och utgår från utvalda samhällsutmaningar som bearbetas genom val av vetenskap och belyses genom användandet av någon konstform/kulturyttring. På så vis kan ny kunskap skapas.


12

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

Intervju med tre av våra danslärare

FOTO: MALIN GRÖNBERG

FOTO: MALIN GRÖNBERG

FOTO: MALIN GRÖNBERG

Rebecca Tornberg, Kreativ dans.

Johanna Eriksson, Dancehall

Lisamarie Grefve, Standout

Beskriv dansstilen?

Vad är Dancehall?

Beskriv Standout, vad är det?

– Det handlar om att barn, ungdomar och vuxna ska skapa rörelser själva utifrån den egna kroppen. Jag ger vägledning via en beskrivning eller ett uppdrag. Genom kreativ dans ges kunskaper i kompositionsmetoder och verktyg till hur man kan hitta rörelser och rörelsekvaliteter som man inte hittar annars.

– Dancehall är en hel kultur som härstammar från Jamaica och har sina rötter i reggae och ska -musik. Dansstilen Dancehall utvecklas ständigt, dansarna tävlar om vem som kan skapa den senaste dansen till den senaste riddimen, och på så vis ändras hela tiden steg och rörelsemönster. Dansarna jobbar med isoleringar av kroppsdelar samtidigt som det hela tiden gäller att hålla en låg tyngdpunkt och ett gung i kroppen. Stilen är rå, teatralisk och full av attityd.

– Standout är namnet på våra dansgrupper där fokus ligger på att medverka under publika framträdanden. Dansämnet jag jobbar med heter jazz. Vi jobbar med olika jazzstilar beroende på vilket uppträdande vi ska utföra. Jag blandar oftast showjazz med streetjazz.

Vem passar dansstilen? – Det låter som en klyscha men det passar verkligen alla eftersom man utgår från sin egen kropp. Dansen är skonsam och det kräver inga förkunskaper och egentligen inga speciella kroppsliga förutsättningar.

Vem dansar Dancehall? – Den passar alla men på Jamaica är dansen mansdominerad vilket är raka motsatsen till hur det ser ut i Europa. Dansen är egentligen könsuppdelad i steg och rörelser men hos mig så får man lära sig bägge!

Varifrån kommer stilen? – Jazzdans har afroamerikanskt ursprung och utvecklades senare till scenisk dans med teknik influerad från baletten. Man kan se dansen både i kommersiella sammanhang och i scenkonstnärliga former.

Vem passar det? Det passar vem som helst, stor som liten, kille som tjej. Alla som gillar att röra på sig och uttrycka känslor.

Varför började du dansa och vad är det bästa med att dansa?

Maria Talyzina,

12 år, Balett – Min mamma anmälde mig till en danskurs och jag tyckte att det var så roligt att jag har fortsatt att dansa. Det bästa är att det är så roligt.

Filippa Kjellberg

15år, Jazz Lyriskt – Min mamma anmälde mig till dans när jag var liten och jag har fortsatt dansa för att det är så roligt. Det är svårt att beskriva med ord vad som är bäst. Dansen ger mig möjligheten att få uttrycka mig och den gör mig glad.

Tyra Nygren

10år, Hiphop (även jazz) – Jag har alltid dansat hemma och tycker det är roligt. Det är roligt att prova nya danssteg, det är även roligt att komma på egna danssteg.

Klara Johansson

17år, Dancehall – Jag har dansat sedan jag var liten. Det var min kompis Fia som tipsade mig om Dancehall, det är kul, roligt och bra träning. Det är roligt och man träffar nya människor. Haha... det går inte att beskriva hur roligt det är!

Fanny Nilsson

27år, Dancehall (dansar även jazz och balett) – En kompis övertalade mig. Hon vågade inte gå själv så jag följde med henne. Efter det var jag fast. Jag fick uppmärksamhet för något som jag var bra på. Det bästa är att få släppa ut känslor.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

MÖBLER & INREDNING FÖR OFFENTLIG MILJÖ

ANNONS

Våra blivande tandläkare och tandhygienister söker nya patienter. Välkommen att beställa tid!

Klädskåp – Skrivbord – Stolar – Pallställ Lagerhyllor – Butikshyllor – Vagnar – Belysning Fikabord – Väntrumsmöbler m m. www.bula.se info@bula.se Cementv. 18, Umeå 090-18 18 95

Tandläkarhögskolans studentklinik 090-785 60 40 www.vll.se

#1 Sluta leta börja hitta Stefan Nordin VD, Canon, Umeå

Kärnan i dokumentismen är att förbättra användarens dagliga arbete med dokument. En grundpelare är att du inte ska behöva ägna tid åt att leta efter dokument och information som du behöver. Det ska du hitta direkt. u Hur har d ed m n e ig tl n det ege r på mappa n e g in n ord a abbt plock kollega sn ment ur ku upp ett do m det o din dator övas? skulle beh

Dokumentismens har 7 principer, kontakta oss så får du veta mer.

Canon Business Center, Formvägen 16, 906 21 Umeå. Tel 090-18 10 95. info.umea@canon.se

13


14

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

Järnvägsallén 22 KFUM Umeå är en ideell förening med nära 1800 medlemmar. KFUM är inte ett företag som strävar efter att gå med vinst. Föreningen finns till för att på olika sätt skapa möjligheter för unga människor att växa och utvecklas.

ANNONS

Konferens KFUM fixar event och tar emot konferensgäster, såväl inne i stan som på anläggningarna på Nydala och Norrbyskär.

Socialt arbete Fenix är KFUM:s HVB- och stödboende för ensamkommande barn/ungdomar i åldern 15 – 21 år, KFUM har för närvarande 12 ungdomar boende i huset och 15 ungdomar i träningslägenheter på andra håll i stan. Break är KFUM:s öppenvård och träningsboende för ungdomar mellan 16 och 21 år. Ungdomarna bor i träningslägenheter i huset men KFUM erbjuder även stöd inom öppenvård till ungdomar som bor externt i egna lägenheter.

Lunchrestaurang I Café 22 serveras Dagens lunch varje vardag, 17746 luncher under 2013 till våra lunchgäster. Titta på menyn och gör ett besök!

FOTO:

Vandrarhem KFUM:s vandrarhem hade 9403 gästnätter under 2013, här finns boende med frukost ett stenkast från Botniabanan och Umeå station.

Klätterhall Bilverkstad Motorgården ligger på Formvägen 10E på Ersboda och är en del av KFUM Umeås utbildningsverksamhet. Här erbjuds service, däckhotell och oljebyte till bra priser.

KFUM har Umeås mest centrala klätterhall med bouldering för vuxna och klättring med topprep för barn. Väggen i klätterhallen är ca 5 m hög och består av lodräta raka väggar och överhäng i olika grader.

Ungdomssatsningar Umeå kommun med flera hyr lokaler av KFUM för projekt och verksamheter riktade till ungdomar.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

Dans KFUM Umeå dansskola har dansundervisning för de flesta, föreningen har dansgrupper för tvååringar, vuxna och alla däremellan. Det finns klasser i en mängd olika dansstilar, från Balett till Jazz och Hiphop. Dansskolan har sina lokaler i Sagagallerian.

Utbildning Inom utbildningsverksamheten finns både svets- och fordonsverkstad. KFUM Utbildning har verksamhet både i huset och i andra lokaler i stan. Hundratals ungdomar har under de senaste åren gått på någon av KFUM:s utbildningar.

MALIN GRÖNBERG

Stellan Andersson

Torbjörn Halvardsson

– Vi har ett utmärkt samarbete med KFUM kring gemensamma projekt. Dessutom har jag fina minnen från ungdomsåren då jag under en period bodde på KFUM:s elevboende.

– KFUM Umeå är en organisation som definitivt har visat sig förutseende och aktiv i frågor som berör våra ungdomar. Avseende kompetensutbildningar har KFUM Umeå varit ett föredöme. Innan någon annan började tala om lärlingsutbildningar initierade KFUM Umeå ett pilotprojekt i Umeå som hade den inriktningen. Vi från Företagarna var en samarbetspart och pilotprojektet var definitivt en av orsakerna som låg till grund för regeringens beslut att införa lärlingsutbildningar på bred front i landets gymnasieskolor.

rektor Dragonskolan

regionchef Företagarna Västerbotten.

Erik Johansson Häljegård

– Jag tycker att KFUM gör ett bra jobb för alla människor, med olika behov, vanliga och ovanliga. Jag vill också lyfta fram det trevliga samarbete vi haft kring fåren på Norrbyskär.

Lena Lundqvist

Idrott KFUM är unika med sin bredd av idrotter och öppenheten att starta verksamhet inom nya idrotter. KFUM har 430 aktiva inom fotboll, basket, innebandy, volleyboll och klättring. I huset finns Linda, Luca och Jenny som jobbar med att samordna och utveckla alla idrotter. Under maj månad kommer föreningen att ytterligare förbättra klätterhallen genom att bygga en helt ny klättervägg. KFUM är även i startgroparna att ta fram en ny ledarutbildning för alla våra ideella ledare och att starta upp nya träningsgrupper.

15

Vilken är din bild av KFUM Umeå?

Läger KFUM är Norrlands i särklass största anordnare av ungdomsläger. Totalt under 2013 hade KFUM 819 lägerdeltagare på lägren på Norrbyskär och Nydala. Exempel på läger på Nydala under sommaren 2014 är Studsmatta, Seglarskola, Le Parkour och Sommarhack Exempel på läger på Norrbyskär under sommaren 2014 är Stora Äventyrslägret, Fantasylägret, Fotolägret och Seglarlägret.

ANNONS

SHIFT Education AB

Kenneth Nordgren kyrkoherde Umeå

– Mångfald och möten samt engagemang och entusiasm.

– För mig är KFUM förknippat med min två år äldre kusin som spelade basket och var lägerledare på Norrbyskär för länge sen. KFUM är Norrbyskär med lockande verksamheter som gör att jag önskar jag var 13 år igen. KFUM är verksamheten vi får samarbeta med och göra projektet Livsentreprenören. KFUM är också min dotters basketklubb där hon har hur kul som helst. FOTO: M NÄSSTRÖM


16

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

Mobilbanken ung Sk ak af ram ko sa l lp ldo Få å t sm pe ng art arn at a ips Ha

BANKEN I MOB IL

Lägersommar på Nydala och Norrbyskär

www.kfum.nu

EN!

Med Mobilbanke n ung har man al ltid koll på sina pengar. Med Sw ish kan man skic ka och ta emot pengar med mob ilnumret. Vill du ha apparna? Kom in på bankko ntoret ! Är du under 18 år ? Ta med en förä lder. Läs mer på swed bank.se

ung

Sommarläger Konfirmationsläger Friplatser Lägerskola Termins-kickoff Teambuilding

ANNONS


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

17

Sofie skrev en bok om sin hjärnskada Via KFUM:s utbildning SESAM hittade Sofie Wennberg inte bara tillbaka till vardagen efter sin hjärnskada, hon fick också hjälp att slutföra sin bok som ska hjälpa andra drabbade och anhöriga. Taekwondo har en skadefrekvens som i en idrottslig jämförelse ligger mellan bowling och pingis, men för sex år sedan var olyckan framme för Sofie, hon fick en spark i huvudet och drabbades av det som kallas en lätt traumatisk hjärnskada. – Lättast kan man beskriva det som en hjärnskakning som inte går över, säger Sofie som var 4,5 år in på läkarutbildningen vid olyckstillfället.

NU KÄMPAR HON mot myndigheterna för att slippa bli ”förtidspensionär”. – Jag vet att det inte heter så, säger Sofie med ett skratt men hon blir fort allvarlig. – Men jag har fyllt 30 år och är utförsäkrad två gånger, jag har haft sammanlagt 10 handläggare på försäkringskassan och arbetsförmedlingen och de vet inte vad de ska göra med mig. Jag har ju min intelligens kvar men min hjärna blir trött och orkar inte så mycket och sen är jag fysiskt frisk och det syns inte på mig att jag har problem. Jag passar inte in i några program eller insatser.

LÖSNINGEN som Sofie såg var att hon helt enkelt måste hitta på ett eget jobb. Eftersom hon hade medicinsk utbildning och dessutom erfarenheten av att vara patient så började hon skriva en guide till de som drabbats av en lätt traumatisk hjärnskada, en guide som även vänder sig till anhöriga.

Via den utbildning hon gick på KFUM fick hon hjälp med layout och tog fram en färdig produkt som nu ligger redo att tryckas i 1500 exemplar. Hjärnkraft, en intresseorganisation för människor med förvärvade hjärnskador, ska stå för tryckkostnaden. – KFUM tog mig inte bara ur hemmet där jag hade fastnat, hade jag inte kommit hit hade jag inte heller vågat slutföra projektet med skriften. Här sågs jag som en kollega, inte en patient, säger Sofie som nu vill sprida guiden på vårdcentraler och sjukhus. – Det är en stor patientgrupp som är drabbad, men det är inte en stor del i läkarutbildningen och kunskapen om de här skadorna är liten både inom vården och på andra håll i samhället. Jag hoppas att min bok kan göra skillnad.

Jag har lärt mig att tänka positivt

SOFIE ÄR PÅ GÅNG att starta sitt eget företag och anlitas som föreläsare på läkarutbildningen, utbildningen för personliga assistenter och andra utbildningar för unga människor. – Det är ju svårt för läkare att värja sig när jag sitter där som nästan slutfört utbildningen, talar deras språk och dessutom drabbats av en sån här skada, säger Sofie. Hon tror också att de strategier hon har för att klara sin vardag kan hjälpa andra människor att optimera sina resurser och utnyttja sin tid bättre.

– Eftersom jag har en väldigt begränsad energi så måste jag välja noga vad jag ska lägga den energin på och hur jag ska få vardagen att gå ihop, det blir många larm och många listor men det gör att jag ändå kan få ihop livet. Jag tror att det är många människor som bara tuffar på och inte når sin fulla kapacitet. Idag är det sex år sedan skadan och Sofie håller på att bygga upp sitt liv och ett nytt yrkesliv, hon har gett upp tankarna på en läkarkarriär, hennes inkomst är den lägsta sjukersättningen och orken och kraften som hon hade före skadan kommer inte att återvända. Men Sofie sprudlar ändå av livslust och låter sig inte nedslås. – Jag har lärt mig att tänka positivt, det går inte att gräva ner sig över det som hänt.

Fakta, utbildning inom KFUM KFUM driver i samarbete med Umeå kommun och gymnasieskolan, Yrkesintroduktion. Det är en praktisk utbildning för ungdomar som inte är behöriga till gymnasieskolan. På KFUM finns inriktningarna Motor och maskinteknik, Hantverk och Service.


18

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

KFUM Sveriges nya generalsekreterare Karin Olsson efterträdde vid årsskiftet Patrik Schröder som ny generalsekreterare för KFUM Sverige. Koppling till Umeå? Jovisst, sambon är från Holmsund och har läst vid Umeå universitet. Karin kommer närmast från jobbet som verksamhetsledare på Anna Lindhs minnesfond och har tidigare jobbat på Volontärbyrån. Ursprungligen kommer hon från Forshaga i Värmland och hon har en examen i mänskliga rättigheter från Malmö högskola. Hur har första tiden på nya jobbet varit? – Jag känner mig som en hårt stoppad korv. Jag är mentalt nyfödd i den här organisationen och det finns så fantastiskt mycket att lära. Det kommer att ta lite tid innan jag så att säga har KFUM i ryggraden men det har varit fantastiska arbetsdagar med en otrolig spännvidd över områden och innehåll. Bredden är häftig i den här föreningen.

ning är att kommunicera ut vilka vi är och vad vi står för. Hur ser du på KFUM:s roll i samhället? – Den första stora möjligheten är den som ideell organisation. Möjligheten att ge människor ansvaret man får inom den ideella världen och att växa genom det ansvaret. Den andra delen handlar om att utnyttja vår tyngd och möjlighet att prata om ungdomars möjligheter och roll i samhället. Vi är en tydlig röst på det området eftersom vi representerar en enorm bredd av ungdomars engagemang.

HUR ÄR DET med egna minnen eller erfarenheter från KFUM? – Jag har följt det lite mer utifrån kan man säga och på Volontärbyrån blev det tydligt vilken bredd som finns inom KFUM. Men jag stötte på KFUM redan tidigare, när jag läste i Malmö hade jag en kompis som via capoeira inom KFUM hamnade i Liberia som en del i praktikantprogrammet och senare började arbeta på KFUM:s internationella avdelning. Jag blev förbluffad över möjligheterna! Har du några minnen från Umeå eller kopplingar till Umeå? – Min sambo är från Holmsund, nästa gång jag kommer upp så hälsar jag på hos KFUM i Umeå. Dessutom har jag läst distanskurser på Umeå universitet.

KFUM har en viktig roll

HUR SER DU på KFUM som förening och dess möjligheter? – KFUM har en viktig roll i att vara organisation med bredd av möjligheter för unga att engagera sig. Att kunna fånga upp nya initiativ där de dyker upp. Det är en utmaColorama-Umeå_Layout 1 2014-04-11 14:26 Sida 1 ning för oss att vara lyhörda i det arbetet, en annan utma-

Mycket kärlek. Massor med kompetens. Fakta, KFUM 1844 grundades YMCA (KFUM) i London. 1855 bildades KFUM:s världsförbund och samma år startades den kvinnliga motsvarigheten YWCA. 1884 startades den första KFUM -föreningen i Sverige. 2011 beslutades att rörelsen i Sverige skulle heta enbart KFUM med betydelsen, Kristliga Föreningen av Unga Människor. 400 KFUM -föreningar finns i Sverige idag och engagerar tillsammans 60 000 människor.

Stort eller litet. Gammalt eller nytt. Att måla fasaden kräver expertis och erfarenhet. Boka tid med vår fasadexpert och du får de råd som du och din fasad behöver. Vill du inte göra jobbet själv – tänk på att du kan få ett s k rotavdrag som betyder halva priset på arbetskostnaden. Välkommen in!

DIN FASAD ÄR VIKTIG

Formvägen 13. Vard: 9-18. Lörd: 10-14. Tel: 090-16 06 60

SVIF

YMCA HOSTEL

Hotell & Vandrarhem

Mitt i Umeå • från 180 kr • frukostbuffé • 090-18 57 18

www.kfum.nu


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

19

En hälsning från YMCA Ukraina Två YMCA -volontärer har dödats i kaoset i Ukraina.Viktor Serbulov, generalsekreterare i YMCA Ukraina, skickar en rapport och en hälsning till oss. KFUM Umeå och YMCA Ukraina startade ett utbyte för över fem år sedan, sedan dess har det blivit en hel del gemensamma projekt och utbyten länderna emellan. När vi i Umeå kontaktade våra vänner i Ukraina så visade det sig att YMCA Ukraina aktivt har deltagit i demonstrationerna för demokrati med tragiska följder.

Kära internationella vänner till YMCA Ukraina! Eftersom många av er är oroliga vill vi dela med oss av vad som händer i landet. Runt 100 civila dödades av prickskyttar under demonstrationen i Kiev, den 18 – 19 febrauri. Två volontärer från YMCA Ukraina var bland de döda. Efter att president Yanukovitch flydde från Ukraina började situationen normaliseras men sedan Ryssland annekterade Krim har situationen åter gått åt fel håll.

Situationen är extrem

NÄR DET GÄLLER KRIM så är situationen där extrem och mot alla nationella och internationella lagar har Ryssland inkluderat Krim I den ryska federationen. Den spända politiska och

MÖBLER & INREDNING FÖR OFFENTLIG MILJÖ Klädskåp – Skrivbord – Stolar – Pallställ Lagerhyllor – Butikshyllor – Vagnar – Belysning Fikabord – Väntrumsmöbler m m. www.bula.se info@bula.se Cementv. 18, Umeå 090-18 18 95

ekonomiska situationen har förstås påverkat YMCA:s verksamhet men vi fortsätter att försöka anordna våra traditionella aktiviteter för unga. Med anledning av den ansträngda situationen skulle vi också vilja skapa utbildningar och aktiviteter för att bygga tolerans, demokrati och fredlig samvaro mellan människor. Där människor från olika kulturer lär sig att leva sida vid sida och respektera varandra. YMCA Ukraina skulle tacksamt ta mot bidrag från den internationella YMCA-familjen. Tack för ert intresse, er förståelse och ert stöd. Vi kommer att hålla kontakten med er och uppdatera er på vad som händer. Viktor Serbulov, YMCA Ukrainas generalsekreterare.

Midsommar på Norrbyskär Traditionellt midsommarfirande. Restaurang, underhållning, guidningar, konstutställning, museum, konsthantverk, dans och lekar.

www.visitnorrbyskar.se


20

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

Axelfonden

Dohis motionspass hjälper barn och unga Fakta Axelfonden Axelfonden är KFUM Umeås insamlingsstiftelse för att hjälpa barn som lever i fattiga förhållanden. Stiftelsen är bildad av KFUM Umeå med stöd av Swedbank och syftar till att hjälpa barn som lever i fattiga förhållanden genom att ge ekonomiskt bistånd så att behövande barn har möjlighet att delta i aktiviteter de annars inte har möjlighet att delta i. Bistånd ges till kurs-, läger- eller terminsavgift samt som materialbidrag till utrustning, träningskläder, instrument eller liknande. Biståndet beviljas i första hand när ideella organisationer står som arrangörer. Stiftelsen stödjer barn under 18 år och bistånd ges i första hand till barn i norra Sverige.

Över 500 mil på skidor blir 5000 kronor till behövande barn och ungdomar. – Vi sportar för att fler ska kunna sporta, säger Jonas Nordin, en av personerna bakom Dohi Ski Challenge. En intern tävling på företaget med resultatet på kylskåpet i fikarummet och en idé om en trevligare julhälsning till kunder och samarbetspartners, det blev startskottet för Dohi Ski Challenge. – Vi spånade runt julkort men vi ville göra något roligare, berättar Camilla Åström.

JONAS KÄNDE TILL Axelfonden via kontakter på KFUM och vips så hade företaget vävt samman ett engagemang för utsatta barn och ungdomar med en satsning på den egna personalgruppen. – För oss är det också viktigt med lokal förankring, berättar Camilla vars egna skidsatsning just den här säsongen blivit lite haltande. – Jag köpte nya skidor till förra säsongen men till det här året kunde jag inte hitta pjäxorna. När jag hittade dom var det för dåligt före, säger hon med ett skratt. Jonas har samlat ihop desto fler mil, 62 så här långt

och han siktar på 80. Sista april är satt som slutdatum. Den interna tävlingen har han avgjort sen länge. – Från början så sa vi att Dohi Sweden skulle skänka tio kronor per mil som våra anställda åkte men om inget oförutsett inträffar så kommer vi att skänka 10 kronor per mil som alla deltagare i satsningen åkt, säger Jonas.

DET FÖRSTA ÅRET ses som ett testår men Jonas och Camilla är mycket nöjda med hur bra det ändå gått. Till nästa år funderar de på att bygga ut webbsidan och framför allt vill de utmana fler företag att göra liknande satsningar. De menar också att idén förutom att kunna göra en insats också är något att visa upp för kunder. – För oss som företag är det ju också ett test och vi har ju på ett enkelt sätt lyckats skapa ett community som skapat engagemang. I dagsläget är deltagarna totalt uppe i snart 500 mil och mer kan det bli innan sista april, men redan till sommaren kan det vara dags igen. – Det här har varit bra, vi funderar på en sommarvariant, säger Jonas.

Lokal förankring är viktigt


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

21

Han engagerar sig för andra människor Engagerad i fredsrörelse, politik och volontärarbete, Khalil Karimi vill skapa engagemang hos ungdomar. – Jag hade velat vara svensk medborgare nu i höst när det är val, säger han. Khalil går med vana steg runt på Fridhemsgymnasiet där han läser andra året på Vård- och omsorgsprogrammet. Han letar upp ett ledigt grupprum där vi sätter oss ner. – När jag skulle välja gymnasieprogram så var jag sugen på samhällsprogrammet eftersom jag gillar de frågorna, samtidigt så ville jag ha jobb och då valde jag det här programmet, berättar Khalil. Och jobb har han verkligen fått, på somrarna har det varit jobb på äldreboende och under skoltiden så har han haft extrajobb på ett boende. – Jag vill klara mig själv säger Khalil stolt, och berättar att han just blivit klar med körkortet.

jag,. Det finns bra personal och på KFUM finns bra värderingar. De som jobbar där har lärt mig mycket om Sverige, inte minst alla oskrivna regler som man inte förstår när man kommer till ett nytt land. Khalil som gjort en fantastiskt snabb resa genom utbildningssystemet och in i det svenska samhället vill också att andra ungdomar ska ta samma chans. Han vill på olika sätt påverka ungdomar att bli en del av Sverige. Han har engagerat sig i en fredsrörelse, Sveriges muslimer för fred och rättvisa, och är rörelsens representant i Västerbotten, målet är att starta en sektion i Umeå. Han har också engagerat sig i ett politiskt parti och vill driva ungdomsfrågorna. – Jag är uppväxt i en politisk familj och för mig är det naturligt att engagera mig. Dessutom så behövs det fler yngre inom politiken.

Arbetar för fred och rättvisa

HAN KOM TILL SVERIGE och Åsele för snart fyra år sen men när det blev dags för gymnasiestudier flyttade han till Umeå och KFUM. – Jag lärde mig mycket på KFUM i början och jag hälsar på ganska ofta även idag, säger Khalil som nu bor i en träningslägenhet, den andra fasen i Fenix ungdomsboende. – De ungdomar som bott på Fenix lyckas bra tror

HAN FÖRSÖKER också påverka och peppa sina kamrater för att de ska engagera sig på sin fritid och för att de ska bry sig om skolan. – När man kommer till Sverige som jag har gjort så får man mycket stöd i början, efter ett par år har man inte längre samma stöd och då kanske man inte alls tagit chansen att komma in i systemet, förklarar han. Hur hinner du med allt? – Det är viktigt att planera men jag gör ju vanliga saker också, jag umgås med vänner och tränar, säger Khalil.

Fakta, Fenix ungdomsboende HVB- och stödboendet Fenix för ensamkommande barn och ungdomar i åldrarna 15 – 21 år har för närvarande 27 ungdomar, 12 i KFUM -huset och 15 i träningslägenheter. Målsättnigen är att ungdomarna ska bli självständiga individer, få en god introduktion i det svenska samhället och längs vägen bli etablerade invånare i Umeå kommun.

Axelfonden Stöd till barn i norra Sverige som lever i fattiga förhållanden Fonden har startats av KFUM Umeå i samarbete med Swedbank och Västerbottens-Kuriren AB för att ge stöd åt barns fritidsverksamhet. Fonden delar ut bidrag tre gånger per år.

Ge ett bidrag:

Pg 90 03 13-8 • Bg 900-3138 www.axelfonden.se


22

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

Har du aktiverat VK+ på webben? VK+ är VK:s plustjänst på webben och ingår kostnadsfritt i din prenumeration. VK+ ger dig tillgång till alla nyheter på webben och dessutom får du tillgång till vår kundklubb där du kan ta del av unika erbjudanden, upplevelser och tävlingar.

Aktivera VK+ på webben: vk.se/aktivera Kundklubben hittar du sen på kundklubb.vk.se


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

23

Pierre

FOTO: MALIN GRÖNBERG

UMEÅ BSKT SIKTAR MOT BASKETLIGAN Den nya KFUM -föreningen Umeå Basket såg dagens ljus så sent som i februari. Arbetet med att bygga upp ekonomi och lag för spel i basketligan under nästa säsong pågår för fullt. – Vi ska bygga vår framgång på på kontinuitet med spelare från Umeå, säger Albin Frank. – Basketen är het i Sverige och ska bli det i Umeå också, säger Johan Pierre.

säsonger i Sundsvall. Den här säsongen rehabiliterar han sig och har tagit rollen som assisterande coach. – Jag vet ju att jag ska fortsätta spela nästa säsong och dessutom så visste jag ju att jag skulle hänga på varenda träning, dessutom saknades en assisterande coach så bitarna föll på plats, berättar Johan som tillsammans med Albin beskriver en satsning som de tycker om. – Många lag köper in spelare och jobbar kortsiktigt men för att vi ska lyckas så hoppas jag att vi kan spela ihop samma lag under flera säsonger och fylla på med klasspelare, säger Albin. Albin och Johan hoppas och tror att fler spelare kommer att vilja komma tillbaka till Umeå om framgångarna fortsätter, två som nämns är Egal Saleman och Per Bergmark, Johan själv kan också räknas som ett nyförvärv då han kommer tillbaka som spelare. I de framtida planerna ingår förutom duktiga egna spelare också stjärnguarden Omar Krayem.

Basketen är het i Sverige

ALBIN OCH JOHAN är två av de lokala talanger som varit iväg och provat spel i större klubbar men återvänt till Umeå och KFUM. Nu är de två viktiga kuggar i Umeå Baskets satsning på att etablera sig i basketligan. Albin återvände till Umeå från Sundsvall när laget kvalade upp till division 1 våren 2012 och har sedan spelat två säsonger ”hemma” i Umeå. Johan kom tillbaka våren 2013 efter en skadefylld halv säsong i Jämtland, dessförinnan hade han spelat tre

– Omar är verkligen inte vilken spelare som helst, många basketproffs vill ju kanske spela i en mindre klubb och få bra statistik men Omar vill bara vinna matcher och han är ödmjuk inför oss andra också, berättar Albin.

BÄGGE KILLARNA är basketfostrade i Umeå och de ser till att betala tillbaka, inte bara med poäng för moderklubben utan också som ledare. – På somrarna är det vi äldre som håller i basketträningarna i stan, då samlas i praktiken alla som vill spela basket, ett perfekt sätt att hålla igång, berättar Johan.


24

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

Ny personal på Norrbyskärs Museum Skärgårdsidyll och självklart utflyktsmål under semestern. Destination med enorm potential. Så beskriver Liisen Lönnqvist och Amanda Åhfeldt Norrbyskär. AMANDA ÅHFELDT heter den för året nya föreståndaren för museet på Norrbyskär, och hennes ambitioner är höga. – Jag vågar inte avslöja alla mina drömmar och tankar, säger hon med ett skratt. – Men jag vill att det ska vara liv och rörelse på Norrbyskär och att barn och vuxna som kommer dit verkligen ska trivas. Dels ska det finnas upplevelser för alla men jag vill också servera vällagad mat, gärna med lokala inslag.

LIISEN LÖNNQVIST är ny kommunikatör och säljare på KFUM och också hon tror mycket på ön som ett besöksmål. – Det är ett mycket starkt namn och det känns som en ära att få vara med och utveckla Norrbyskär. Det finns unika värden i historia, kultur och natur. Liisen kommer närmast från ett jobb i Vindelns kommun där hon arbetat i ett projekt, destination Umeåregionen. Amanda studerar konst i Umeå och ville göra något under sommaren i väntan på universitetsstudier till hösten. Även om de bägge har många tankar om Norrbyskär så inser de att de måste besinna sig. – Vi får se vart alla idéer leder och vad som är realistiskt, säger Liisen. – Det är som att äta en elefant, man kan inte ta allt i en tugga, menar Amanda.

NORRBYSKÄR

Norrbyskärs Museum

VÄSTERBOTTENS SKÄRGÅRD

Wärdshus

Museum

Lägergårdar

Kiosk

MAJ - SEPTEMBER

Färja

Logi, restauranger, museum, konferenser, guidningar, evenemang, sommarläger och aktiviteter

Historisk utställning

1 maj - 31 sept

Mat och kaffe

www.visitnorrbyskar.se

Konstutställningar Guidningar Hantverksbutik

Lilla Norrbyskär

Levande historia för alla åldrar - www.norrbyskar.se


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

25

Kfum Umeås sommarläger 2014 Norrbyskär

Datum

Ålder

Pris**

Konfirmationslägret

26/6-20/7

Födda 99

9 000 kr

Friluftslägret 21+

8/7-16/7

21+

5 990 kr

Friluftslägret 12-20

28/6-6/7

12-20 år

5 990 kr

Lilla Äventyrslägret 1

15/6-19/6

8-11 år

2 690 kr

Lilla Äventyrslägret 2

11/8-15/8

8-11 år

2 690 kr

Fotolägret

4/8-10/8

12-15 år

3 590 kr

Seglarlägret *

4/8-10/8

12-15 år

3 590 kr

Stora Äventyrslägret 1

28/7-3/8

11-14 år

3 590 kr

Stora Äventyrslägret 2

11/8-17/8

12-14 år

3 590 kr

Fantasylägret

11/8-17/8

12-15 år

3 590 kr

Nordiska barnlägret

21/7-26/7

11-16 år

1 900 kr

Ledaraspirantutbildningen (LASPen)

4/8-17/8

16-18 år

4 290 kr

* Genomförandegaranti! Vi genomför lägret även om det skulle bli få deltagare. ** Utöver lägeravgiften tillkommer medlemskap i KFUM Umeå 2014, 150 kr för enskild eller 200 kr för familj.

Nydala

Ålder

Boll & bus

6-8 år

Cheerleading

8-12 år

Dance Mix

8-10 år

Hip-hop Mix

10-12 år

Klättra

8-12 år

Klättra 2

10-13 år

Le Parkour

8-12 år

Le Parkour 2

10-13 år

Le Parkour

10-13 år

Le Parkour 2

12-15 år

Mysteriet

8-12 år

Nycirkus

8-12 år

Outdoor Kids

8-12 år

Piratäventyr

8-10 år

Sagornas värld

6-8 år

Seglarskola

X

X

6-8 år

Sjökul

8-12 år

Skaparna

10-13 år

Sommarhack

10-13 år

Sommarskoj **** (funktionsnedsättningar)

8-18 år

Studsmatta

8-12 år

Studsmatta 2

10-13 år

Supersommar

10-12 år

Supersommar

8-10 år

Trygg i skogen

6-8 år 12-15 år

950

X

950

X*

850* X

X*

X

X

950 X

X

X X

950 X X

X

950 X

950

X*

X X X

950 950

X

950* 950

X

950

X*

850* X***

1800

X*

850* X

950

X*

850* X

X

950 X

X*

950* 950

X

10-13 år

Sjökul

Trädkojan

v 25 v 26 v 27 v 28 v 29 v 30 v 31 v 32 v 33 Pris**

X

X X

750 X

X

950* X

X

950

X

950

X X

950

950 X

950

* Under vecka 25 är lägret fyra dagar långt och kostar 850 kr. Övriga veckor är lägret fem dagar långt. ** Utöver lägeravgiften tillkommer medlemskap i KFUM Umeå 2014, 150 kr för enskild eller 200 kr för familj. *** Seglarskolan är två veckor lång **** Lägret pågår mellan kl 11.00 och 15.00

Vi har bedrivit lägerverksamhet i Umeå sedan 1953 och har i dag två lägergårdar, en på Norrbyskär där vi erbjuder övernattningsläger och en vid Nydalasjön där vi erbjuder dagläger. Vi garanterar dig minnen och erfarenheter för livet.

HAR DITT BARN EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING? Vi hjälper gärna till att hitta lösningar för alla! Har ditt barn någon form av funktionsnedsättning som gör det svårt för er att välja läger är ni varmt välkomna att kontakta oss. Tillsammans försöker vi hitta ett alternativ som funkar för er.

SÖK FRIPLATS

Vi vill ge alla möjlighet att delta på våra läger. Därför kan ni som inte har möjlighet att finansiera en lägerplats ansöka om en gratis plats. Ansökan är konfidentiell och du gör den genom att fylla i ett formulär på vår hemsida www.kfum.nu. Våra friplatser är möjliga tack vare stöd från olika fonder och bidragsgivare.

TILL DIG SOM FÖRÄLDER

För oss är det viktigt att både du och ditt barn känner er trygga i vår verksamhet. Vi har lång erfarenhet av sommarläger och på vägen har vi format en verksamhet där barn och ungdomar utvecklas tack vare att de får chans att pröva sina vingar under trygga former. För oss handlar det om att sätta barn och unga i centrum, att låta dem ta plats och få utlopp för sina intressen och viljor. Vi tar oss tid att lyssna och uppmärksamma, att engagera och entusiasmera. Vi uppmuntrar våra deltagare att bry sig om andra, sin omvärld och sig själva.

ANMÄLAN

Läs mer och boka på vår hemsida www.kfum.nu. Frågor och funderingar besvaras på 090 – 18 57 00 eller sommar@kfum.nu


26

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

Vad var det bästa med att åka på läger?

Jenny Zhou

10 år, Nycirkus – Jag tycker det roligaste med lägret är att man träffar nya kompisar, lär sig nya saker och att alla är så trevliga och snälla där.

Martyna Terman,

9 år, Nycirkus och Cheerleading – Det var fantastiskt, träffa nya kompisar, lära sig nya saker och vara ute hela dagarna, jag vill vara mer på läger, längtar till nästa sommarläger.

Ledaraspirantutbildning (”Laspen”) Tove Mattsson,

8 år, Cheerleading och Studsmatta – Det bästa är att få träffa många nya kompisar och göra roliga saker tillsammans. Ledarna är roliga och snälla, dom hjälper alltid till.

Utbildningen för dig som vill bli framtidens ledare. Du lär dig mer om ledarskap, hur grupper fungerar och hur du kan hantera svåra situationer eller konflikter. Utöver teoretiska kunskaper får du också testa på att vara lägerledare i praktiken, planera aktiviteter och lära dig om friluftsliv. Det här är en meriterande utbildning för dig som vill jobba med ledarskap i framtiden.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

27

Vad var det bästa med att åka på läger?

Ida Lindblom

Sommarjobbet ger oss vänner, upplevelser och gemenskap Knappast rik på pengar men alltid på upplevelser. – Jag tror inte på att stirra sig blind på lönekuvertet, säger Anastasia Oberlauf och får medhåll av William Hallin. – Ett minne för livet betyder mer. KFUM:s breda verksamhet i Umeå till trots förknippar många KFUM med just sommarläger på Norrbyskär och Nydala, där har tusentals barn och ungdomar genom åren fått vänner och sommarminnen för livet. Lägren vore dock ingenting utan de många unga ledare som finns i verksamheten. Flera av dem återvänder år efter år, som William och Anstasia. – Jag har jobbat på läger sen 2004, berättar William som själv ”bara” varit ett år på läger själv som barn och som halkade in på ledarspåret via ett konfirmationsläger på Norrbyskär. – Jag har gjort det mesta på Norrbyskär, från klättringsinstruktör till att jobba i köket. Det här är första sommaren som jag inte sökt men jag vet att jag kommer att hamna där ändå säger William med ett skratt.

Anastasia och William spritter av glädje över att berätta om jobbet på lägren, om vänner, upplevelser och gemenskap. William tar fram telefonen och börjar visa bilder från sommaren. – Det blir lite som att ha en sommarstuga men tillsammans med en massa kamrater, beskriver Anastasia. – Många andra unga som jag känner kan känna stress över sommaren, att hitta ett jobb och något att göra, sen jag började på läger har jag aldrig känt så, säger William. Förutom den uppenbart positiva upplevelsen av att arbetet menar bägge att de också fått värdefulla erfarenheter. – Det är ett perfekt jobb om man är intresserad av ledarskap, dels får man ju möjligheten att praktisera det i en trygg miljö och sen får man ju också möjlighet att gå diverse utbildningar. Dessutom finns ju alltid tryggheten i de andra ledarna och att man lär känna varandra redan innan lägret börjar, säger Anastasia som är verksam som domare i innebandy och fotboll. – Jag har verkligen lärt mig att tala inför andra människor och våga synas.

7 år, Boll och Bus – Det bästa var att man fick lära sig att jonglera och andra clownkonster. Giron var kul och så fick man leka vad som helst... nästan!

Viktor Holmgren

9 år, Parkour för nybörjare – Att man får träffa nya kompisar och göra roliga och nya saker. Man fick grilla pinnbröd och att det fanns superbra studsmattor.

Det är ett perfekt jobb

ANASTASIA har varit ledare i två somrar på lägergården på Nydala, hon var våren 2012 på väg att avsluta gymnasiet och letade jobb via arbetsförmedlingen. Där fick hon tips om lägerjobb och kastade in en ansökan. – Jag hade inga större förhoppningar och visste väl egentligen inget om uppdraget men plötsligt satt jag där på intervju och sen ser vi ju hur det gick, berättar hon.

WILLIAM lyfter fram hur han lärt sig mycket om att jobba med olika grupper och hur han tagit med sig det bland annat då han utbildat med att utbilda snowboardledare. Båda lyfter fram att lägerledarjobbet är en bra start på yrkeslivet, en bra erfarenhet och ett sätt att bredda sitt kontaktnät. – Egentligen har jag svårare att förstå de som inte vill vara lägerledare, säger William.

Mathilda Carlstedt

9 år, Piratläger – Det bästa med att vara på läger är att lära känna nya kompisar, lära sig nya saker som att klättra och prova på det som de andra gör på sina läger.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KFUM UMEÅ

ANNONS

FR ÅN G LAS Ö G O N & LIN S E R Vi utför ögonlaser och linsbyten VÄLKOMMEN TILL KOSKELAS ÖGONKLINIK Vi utför Ögonlaser- och linsbytesoperationer för att korrigera alla synfel, även ålderssynthet. Välkommen att boka in en tid hos oss där du alltid får en kostnadsfri undersökning och konsultation av en legitimerad ögonläkare.

VI UTFÖR ÖGONLASER & LINSBYTE –RING OSS PÅ 020-61 00 00 ELLER BESÖK WWW.KOSKELA.SE

UMEÅ | SKELLEFTEÅ | LULEÅ | Ö-VIK | SUNDSVALL | ÅSELE

KFUM magasinet No4  

KFUM Umeås magasin