Page 1

grazaT MEDLEMSBLAD FOR BÆVERE OG ULVE · NR. 1 FEBRUAR 2011 · SPEJDERNET.DK/GRAZAT

Få styr på bål, brand, gnister og gløder

Vild mEd

ild Historiens store ildebrande Brandvarme aktiviteter Opgaver til dig Test dig selv Tegneserie


lav en varmluftsballon Ild er varme og varme stiger til vejrs, og det er ikke særlig svært at konstruere sin egen varmluftsballon. Du skal bruge silkepapir, husholdningssprit, vat, ståltråd, saks og lim, og finde dine klippeklistre evner frem.

1

Tegn en figur på silkepapiret der minder lidt om kronbladet på en blomst, og klip den ud. Den skal være omkring 25-30 cm i højden. Du skal lave 4 stykker der er magen til hinanden, så du kan med fordel lægge 4 ark silkepapir ovenpå hinanden og klippe dem ud samtidig.

3

Lim hver “kronblad” fast på ståltrådsringen, og lim dem sammen i siderne, så det kommer til at ligne en luftballon.

2 Af ståltråden former du en ring med et kryds i midten – den skal være ca 10-12 cm i diameter.

5

I midten af din ståltrådsring vikler du vattet fast – efter du har vædet det godt i husholdningssprit (men ikke så det drypper).

4

Så mangler du bare at tænde ild til vattet, forsigtigt så du ikke tænder ild til silkepapiret, og se din ballon svæve mod himlen.

Lav balloner i flere farver, og send dem afsted samtidig.

g


Vild med ild leder Ild er fascinerende

og farligt på samme tid, og der er intet så dejligt som at sidde omkring et lejrbål og fortælle røverhistorier og bage snobrød. Som spejder lærer man at omgås ild på den rigtige måde, så man har kontrol over den, og man kan alle de seje tricks til at tænde bål uden tændstikker og i regnvejr. Dette nummer af GRAZAT handler om flammer, gløder, bål og ildebrand, så er du fyr og flamme på at lære nyt om ild, skal du bare kaste dig over de næste sider. ○

4

14

Bladet udgives af KFUM-Spejderne i Danmark Wagnersvej 33, 2450 København SV Tlf: 70102666, grazat@spejdernet.dk Indhold, layout og illustration Malene Hald, mail@malenehald.dk Fotograf Alle fotos af Johny Kristensen pånær s. 8 som er fra Falck.com og s. 15/16 som er fra sxc.hu. Ideer og kommentarer kan sendes til: grazat@spejdernet.dk

10


indhold mest for voksne

Leder ....................................................... 2

Historiens store ildebrande

8

De vildeste brande i verden ................... 4

det vidste du ikke om ild

Fakta og viden om ild ............................ 5

Bål er bare brandfedt

Kender du de forskellige typer bål? ...... 6

Båltændertricks

Sådan bliver du båltændermester ........ 7

Brandmænd

Hvad laver en brandmand? ................... 8

vild med ild

Hvor kommer ilden fra?

...............................

9

leg med ilden

Konkurrencer med ild ............................ 10

er du fyr og flamme?

Opgaver til dig ........................................ 12

Glohed quiz

Test dig selv ............................................ 14

varmluftsballon

Lav din egen luftballon .......................... 16

6 9


historiens store ildebrande den store ildebrand i london

Chicago futter af

London har altid været uheldig, og 5. september 1666 brændte byen næsten til grunden. Fordi husene i London bestod af træ og strå, bredte ilden sig lynhurtigt. Branden ødelagde 13.200 huse, 87 kirker, flere fængsler og broer. Man mener, at det er verdenshistoriens mest ødelæggende brand startet ved et uheld.

8. oktober 1871 startede en brand i Chicago. Vejret var tørt, og det meste af byen var bygget af træ, inklusive de helt nye fortove, og husene stod meget tæt. Der er mange myter om, hvordan branden startede: først troede man, at en ko havde sparket til en lygte, derefter at en tyv havde sat ild til en høstak og sidst at en meteor havde startet balladen!

ildebrand i byen I 1728 gik det ud over København. Branden varede 3 dage og er den største brand i byens historie, og gjorde ca. 15.000 mennesker hjemløse. Ilden bredte sig hurtigt i hele byen, og forsøg på at stoppe branden ved at springe husene i luften, startede en ny brand. Mange vigtige ting gik tabt, bl.a. vigtige historiske optegnelser af Tycho Brahe, samt hans berømte observatorium i toppen af Rundetårn.

4

Verdens største skovbrand

ildebrand om bord

I 1987 brændte det en hel måned i skovområdet Den Sorte Drage i Kina, nær grænsen til Rusland. Ilden bredte sig med lynets hast på begge sider af floden Amur, og tusindvis af skovarbejdere og soldater kæmpede for at slukke ilden. Til dato er det den største skovbrand i verden – omtrent 72.000 kvm2 skov brændte.

7. april 1990 brændte passagerfærgen Scandinavian Star på en sejltur fra Frederikshavn til Oslo. Der udbrød brande flere steder på båden, og fordi brandalarmer var slået fra, bredte ilden sig hurtigt. Efterfølgende var der en del retssager for at finde ud af, hvem der stiftede brandene, men det er endnu ikke helt fastslået.

· grazat 1/2011 · kfum-spejderne i danmark


det vidste du ikke om

ild av for den!

Temperaturen på et bål kan nå op på 2000° C. Et stearinlys er på ca 1000° C og en cigaret er omkring 700° grader på det varmeste sted, så hold nallerne væk fra de varme flammer!

Skæld ud og mErE skæld ud! Hvis man er så uheldig, at man kommer “fra asken og i ilden”, betyder det, at man kommer fra en ubehagelig situation til noget der er endnu værre – måske tog læreren dig i at lave ballade, og derefter blev du sendt op til inspektøren for at få skæld ud en gang til.

Kan du så komme i gang! At “holde nogen til ilden”, er det din mor og far gør, når de hele tiden opmuntrer dig til at læse lektier, det betyder nemlig at få nogen til at fastholde interessen for noget de synes er kedeligt eller hårdt, men det betyder altså ikke at du skal holde hånden ind i noget ild.

ild er menneskets ven Menneskene opdagede ilden for 300.000 år siden. Det gjorde tilværelsen mere sikker, da man nu kunne holde de vilde dyr væk, og lave varm mad. Derfor begyndte de at udvandre til koldere egne – f.eks. til Danmark. Og med den vinter vi har haft, kan man godt forstå, at man ikke vil være i Danmark uden et dejligt varmt bål.

Bennys Bukser Brændte Når du drøner rundt derhjemme, siger dine forældre måske til dig, at “du har vist ild i rumpetten” – og så mener de selvfølgelig, at du drøner rundt, som om der var ild i dine bukser!

En helvedes ild Ild er en af de fire klassiske grundelementer, ild, luft, jord og vand, og i mange religioner blev den anset som hellig, fordi den både kan være nyttig og ødelæggende. I kristendommen findes ilden i skærsilden, som er der man bliver renset for sine synder før man kommer i himmelen, og man forbinder tit ild med helvede og djævlen …

den magiske midsommernat I Danmark fejrer vi Sankt Hans aften d. 23. juni. Vi tænder store bål og brænder hekse af, for at fejre årets korteste dag. Før i tiden troede man, at Sankt Hans aften var en særlig aften, hvor urter og kilder havde magiske krafter. Man brændte en figur af en heks af, for at skræmme de onde ånder væk, som man mente havde frit spil på Sankt Hans.

herfra til evigheden Hvis man virkelig holder af nogen, så vil man “gå gennem ild og vand for dem” – med andre ord, så vil man gøre alt for den man holder af, uanset hvor besværligt eller farligt det er, man vil nærmest gå igennem en ildebrand og svømme tværs over havet.

kfum-spejderne i danmark · grazat 1/2011 ·

5


3-stens bål

ildkomfur

Et godt madbål – 3 lige store sten bruges til at støtte gryden –i midten opbygges et pyramidebål.

Godt til en enkelt gryde – f.eks. en omgang varm kakao.

Bål er bare brandfedt

Kend dit bål – nogen bål er gode til at lave mad på, andre er bedre til varme og hygge Pyramidebål

Pagodebål

Det starter du med når du skal bygge de andre bål.

Bruges ofte til lejrbål, det brænder længe, er stort og ser flot ud.

6

· grazat 1/2011 · kfum-spejderne i danmark

Jægerild To store kævler placeres i vindretningen, og et pyramidebål opbygges i midten. Godt til flere gryder af gangen!


BÅlTændErTriCKS med hjælp fra solen

flint og stål

Et forstørrelsesglas kan sætte ild til et stykke papir eller noget tørt bark, hvis du får fanget solens stråler på den rigtige måde. Du skal holde det helt stille.

Du kan lave ild med en flintesten ved at slå den mod en stålfil, og så fange gnisterne med ståluld.

amerikansk ildtænder Snit spåner ind i noget tørt træ, f.eks. gran. Det er alletiders ildstarter til et bål der driller.

!n K S u h en vokse

hav e når du d tilste nde bål æ s ka l t

Bålregler Ɉ Ɉ Ɉ Ɉ Ɉ

Vandtætte tændstikker

Ɉ

Et nemt trick er, at dryppe svovlet på dine tændstikker med stearin – så holder de nemlig vandet ude, hvis du bliver våd. Når du så skal tænde bål, kradser du stearinen af med neglen, og vupti – en knastør tændstik.

Ɉ Ɉ

Find ud af om det er tilladt at tænde bål, der hvor du er. Find ud af om du må samle ved fra skovbunden. Tænd aldrig bål hvis det blæser meget. Tænd aldrig bål hvis der er tørt. Tænd aldrig bål hvis ilden kan brede sig. Tænd aldrig bål tæt på buske og træer. Tænd aldrig bål uden en voksen i nærheden. Sluk altid dit bål, når du er færdig med det.

kfum-spejderne i danmark · grazat 1/2011 ·

7


Brandmænd At være brandmand er mange små drenge (og pigers) store drøm. Måske fordi en brandmand er en rigtig hverdagshelt, som redder mennesker og slukker ildebrande – og hvem vil ikke gerne være en helt. Brandmænd rykker ud til brande, eksplosioner

og større ulykker, og slukker brandene med vand, skum og pulver. Når branden er slukket, er brandmanden også med til at rydde op. Brandmand skal ikke lide af højdeskræk, eller være bange for små rum – og de skal være stærke og modige. Man kan både blive brandmand i militæret eller

hos Falck – eller man kan være frivillig brandmand. I Danmark er der både heltids- og deltidsbrandmænd, og langt de fleste er på deltid: så de smider hammeren fra sig eller forlader familiemiddagen for at tage ud og slukke ildebrande. De har et almindeligt job ved siden af, og bor tæt ved brandstationen, så de kan være der på under fem minutter, hvis alarmen går.

8 · grazat 1/2011 · kfum-spejderne i danmark

ɈɈ

I Danmark er der 334 brandstationer fordelt på hele landet.

ɈɈ

En brandbil kan indeholde op til 20.000 liter vand

ɈɈ

En brandbil kan både medbringe vand, skum, slanger, stiger og værktøj samt 4-5 brandmænd. Så har man alt man skal bruge for at slukke en ildebrand.


kfum-spejderne i danmark 路 grazat 1/2011 路

9


lEg mEd ildEn Udfordringer for patruljens bedste ildtænder – her handler det om, at kende sit bål og brændetyper. To eller flere patruljer konkurrerer mod hinanden i hver aktivitet – du skal bruge masser af forskellig typer brænde, tændstikker, gryder, avispapir, snor og vand. Brænd hØJEST

Brænd længST Hvem kan holde ild længst i 3 stykker brænde? Materialer: 3 stykker brænde til hver patrulje, og avispapir til at tænde op.

Hvem kan lave den højeste flamme, og brænde en snor over? Materialer: En snor der kan spændes ud mellem to stave der plantes i jorden.

Brænd fØrST Hvem tænder først bål uden brug af tændstikker? Hvis det er om dagen kan forstørrelsesglas bruges, og uden sol bruges stål, fil og flint. Materialer: Et forstørrelsesglas eller ståluld, fil og flintesten.

hold damPEn oPPE

Brænd hurTigST

Hvem kan hurtigst muligt få alt vandet til at fordampe fra en gryde med vand? Materialer: En gryde med vand til hver patrulje

Hvem tænder hurtigst bål med én tændstik – og her gælder alle tricks til at få liv i bålet: patruljen må gerne lave en amerikansk ildtænder, et grydelåg til at tilføre ilt osv. Materialer: En tændstik til hver patrulje, og et udvalg af brænde, avispapir og lignende

10

· grazat 1/2011 · kfum-spejderne i danmark


Brændværdi De bløde træsorter er nemmest at tænde, men brænder hurtigt ud, og giver få gløder, mens de hårde træsorter er svære at tænde, men til gengæld brænder de længere med mange gløder. Derfor skal du tænde op med blødt træ som gran og fyr, og så bygge bålet op med bøg, eg, birk, ask eller lind. Pil, poppel og hyld er dårligt som brænde – det ryger nærmest bare i stedet for at brænde.

kfum-spejderne i danmark · grazat 1/2011 ·

11


Er du fyr og flamme?

Så kan du godt fyre op under de små grå, og sætte hjernen i svingninger, for nu skal der gættes krydsord, findes fejl og findes vej – hvis du alligevel giver op (eller bare vil se,om du har gættet rigtigt) står løsningerne på næste side.

Find 8 forskelle mellem de to tegninger

Kan du hjælpe brandbilen med at nå hen til branden i tide?

12

· grazat 1/2011 · kfum-spejderne i danmark


Kan du, ved at flytte (ikke fjerne!) 2 tændstikker, få de 5 kvadrater til at blive til 4?

Så skal der løses stikord! GRAZAT X-ORD

kfum-spejderne i danmark · grazat 1/2011 ·

13


14

路 grazat 1/2011 路 kfum-spejderne i danmark

Svar 1: A, Sankt Hans Aften 2: B, Tordenskiold 3: A, svovl 4: B, 12.000 5: A, Hefaistos 6: B, hvid

Glohed Quiz Test dig selv


1. Hvad hedder den højtid tænder store bål med hjemmelavede hekse på? A) Sankt Hans Aften B) Halloween C) Juleaften

2. Hvad hedder ham manden som der er et billede af på de danske tændstikæsker? A) Harald Blåtand B) Tordenskiold C) Christian d. 4

3. Hvad hedder det brune for enden af en tændstik? A) Svovl B) Kul C) Aske

4. Hvor mange brande er der om året i Danmark? A) 5000 B) 12.000 C) 20.000

5. Hvad hedder den græske gud for ild? A) Hefaistos B) Epimetheus C) Prometheus

6. Hvilken farve har ilden når den er varmest? A) Gul B) Hvid C) Rød

kfum-spejderne i danmark · grazat 1/2011 ·

15


Grazat ild spread  
Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you