Page 1

Tungeaftryk Vidste du, at din tunge har et unikt aftryk ligesom dine fingre?

Snus ind! Nå? En nyfødt baby har 350 knogler, men fordi nogen af dem vokser sammen, ender vi med kun at have 206, når vi er voksne.

Vidste du, at din næse kan huske omkring 50.000 forskellige dufte?

Stinker! Vidste du, at dine fødder kan producere op til en halv liter sved om dagen?

g i e l e f a k r c t æ s M Atjuu!

På med huen Vidste du, at det meste af din kropsvarme forsvinder ud igennem hovedet? Den bedste måde at holde varmen på i teltet er at have en hue på.

Kæmpe tud! Vidste du, at din næse og dine ører aldrig stopper med at vokse?

Klip negle Vidste du, at fingernegle gror 4 gange hurtigere end tånegle?

Vidste du, at et nys kan nå op til 160 km i timen? Det er derfor, du skal holde dig for munden, så du ikke blæser baktusser rundt i hele lokalet.

Kram noget mere Vidste du, at når du krammer nogen, frigiver det et stof i hjernen, der gør dig gladere indeni?

Tror du også, at alle tyskere elsker pølser? Og at rødhårede er helt vildt hidsige? I næste nummer handler Grazat om alle vores fordomme.


medlemsblad for bævere og ulve · nr. 4 december 2013 · spejdernet.dk/grazat

Tema SUNDHED

kfum -spejderne i danmark · gr a z at 4/ 2013 ·

1


LEDER GRAZAT handler om

sundhed. Både om motion og mad og mobning, for vi har alle brug for både at bevæge kroppen, spise sundt og have det rart med andre for at have det rigtig godt. Bladet udgives af KFUM-Spejderne i Danmark Wagnersvej 33, 2450 København SV Tlf: 701 0 26 66, grazat@kfumspejderne.dk ISSN 2246-1574 Grazat-redaktion Kathrine Havsager Julie Bauer Larsen Fotografer Jette Krogh Karmark Layout Malene Hald · malenehald.dk Idéer og kommentarer kan sendes til: grazat@kfumspejderne.dk Oplag 10.000

Kom og være med! GRAZAT kan godt lide skæve hjerner! Kan du lide at finde mærkelige facts, lave sjove aktiviteter og lege og formidle det til GRAZATs læsere? Vi udgiver 4 blade om året og du kan bidrage i det omfang det passer med dit arbejde, studie og andre gøremål. Skriv til grazat@ kfumspejderne.dk hvis det er noget for dig.

Konkurrence Vind en GRAZAT t-shirt ......................................................... 3

Fitness i det fri Træningsøvelser i naturen.. ................................................... 4

Vi elsker blod Dit blod kan så mange smarte ting .................................... 6

Stop mobning Gode venner passer på hinanden . . ..................................... 8

Mormors myter Bliver man nemmere syg, når man fryser? ..................... 10

Frisk som en fisk Gode råd mod forkølelse...................................................... 11

Vinterråd, der varmer Hvordan skal du klæde dig på om vinteren?.................. 12

Hvad er der i din mad? Hvad betyder de svære ord på maden? . . ......................... 14

Opskrifter En sund og en usund .. ............................................................ 15

Mærkelige facts Det vidste du nok ikke!.......................................................... 16


KONKURRENCE GRAZAT har fået et læserbrev. Et vaskeægte, håndskrevet læserbrev! Det er fra Josefine som spørger, om der er en rekord for at have sit armbånd fra en lejr på længst muligt. GRAZAT-redaktionen har ledt i de gamle spejderarkiver. Vi har spurgt de ældste spejdere vi kan finde. Men uden held. Der findes ingen officiel rekord for at have sit armbånd på længst muligt. Derfor må vi nu spørge de allerbedste eksperter: Vores læsere. Så kære GRAZAT-læser: Har du eller en spejderven haft et lejrarmbånd på i ligeså lang tid (eller måske længere) end Josefine fra Holstebro? Så vil vi rigtig gerne høre fra dig.

Send et brev og et billede af dig selv med dit armbånd til: Grazat-redaktionen, Wagnersvej 33, 2450 København SV eller send det på en mail til grazat@kfumspejderne.dk. De bedste historier bliver bragt i næste nummer af GRAZAT og vinder en t-shirt.

kfum -spejderne i danmark · gr a z at 4/ 2013 ·

3


FITNESS I DET FRI Det er sjovt og sundt at dyrke motion, og man kan gøre det i naturen. GRAZAT har samlet 9 øvelser, som I kan lave på lejren eller til mødet. Opvarmning

Trille træstammer

Start med at varme op. Det kan være hop/løb på stedet, sprællemand, englehop eller svinge armene som vejrmøller.

Find to kævler på ca. 40-50 cm i længden og 30 cm i diameter. Mål en bane op på ca. 25 meter. Tril kævlen frem og tilbage. Styrker: Kondition og styrke.

Slalom mellem træer Find en skov, hvor I kan løbe slalom mellem træerne. Hvis I ikke har en skov, så sæt kegler på en græsplæne. Styrker: Kondition

Stafetløb med vægt Find to tunge træstubbe eller en sæk med sand eller jord. Afmål en bane på ca. 25 meter. Løb med stubben i armene frem og tilbage. Styrker: Kondition og styrke.

4

· gr a z at 4/ 2013 · kfum -spejderne i danmark

Bensving med stor træstamme Find en bænk uden ryglæn eller en ret høj, væltet træstamme. Stå med begge ben på den ene side af stammen. Sæt begge hænder på stammen. Hop med samlede ben over stammen uden at flytte hænderne. Styrker: Arme og lår.


Mavebøjninger

Armbøjninger

Lav mavebøjninger to og to. Den ene ligger på ryggen. Den anden holder på den førstes fødder. Lav også sidebøjninger. Styrker: Mave

Armbøjninger på tæer eller knæ alt efter, hvor stærk man er. Hvis det er for nemt, kan man stå to og to over for hinanden og give high-five skiftevis med hver hånd. Styrker: Brystmuskler, skuldre og arme.

Vælt mig! Find en træstamme, der ligger på jorden. Stå på stammen overfor hinanden. Prøv at skubbe hinanden ned. Den første, der rører jorden, har tabt. Pas på, hvis stammen er glat. Styrker: Styrke og balance.

Hækkeløb Læg grene eller rafter på jorden med ca. 30-40 cm imellem. Hop/løb over grenene. Styrker: Balance og kondition.

VARIATION Næsten alle øvelserne kan laves som stafetløb. I kan også sætte dem sammen til en træningsbane.

kfum -spejderne i danmark · gr a z at 4/ 2013 ·

5


VI ELSKER BLOD! Dit blod kan vildt meget. Læs med her og lær, hvordan det hjælper dig i hele kroppen

Kroppens lastbiler Den røde blodcelle er kroppens lastbil. Den kører rundt over det hele med de små klodser, som kroppen skal bruge for at leve. Den kommer også rundt til alle musklerne med ilt, som er musklernes energi.

Mave I maven henter de røde blodceller alle klodserne, som kroppen er bygget af. Kroppen bliver hele tiden bygget om, så det er vigtigt, at den får en masse forskellige klodser. Det kan man give den ved at spise forskellig mad.

6

· gr a z at 4/ 2013 · kfum -spejderne i danmark

Motorvej Blodårer er kroppens motorveje, hvor de røde blodceller fiser rundt. De bliver skubbet rundt af den store pumpe, så kroppen hele tiden er i tip top form. Så pas på, at der ikke går for meget hul på blodårerne. Så kan de røde blodceller jo ikke komme ud med energi og klodser.


Hjerne Hjernen er også en muskel. Den skal også bruge energi for at virke. Ellers går den helt i stå, og det bliver man jo ikke klog af.

Lunger I lungerne henter de røde blodceller ilten, som er musklernes energidrik. Når kroppen bevæger sig meget, skal musklerne bruge meget energi. Det er derfor, du bliver forpustet.

Hjerte Hjertet pumper blodet rundt og rundt og rundt hele tiden. Så kan blodet komme helt ud i de små fingerspidser og helt til tæerne.

Reparer! Lever I leveren bliver blodet vasket rent. Al affaldet bliver smidt ud af kroppen sammen med tisset og lortet.

De hvide blodceller kører også rundt i blodårerne. Men der er ikke så mange af dem, som af de røde. De hvide blodceller reparerer kroppen, hvis der går hul. Det er dem, som laver sårskorper på sår.

kfum -spejderne i danmark · gr a z at 4/ 2013 ·

7


STOP MOBNING

Mest for voksne Voksne skal hjælpe børn med at få stoppet mobning. Der er hjælp at hente på: http://dcum.dk/sammen-mod-mobning www.bornsvilkar.dk/Temaer/Mobning

8

· gr a z at 4/ 2013 · kfum -spejderne i danmark


En god spejder er altid en god ven. Gode venner passer på hinanden og mobber ikke. Det er både usundt for den der mobber, den der bliver mobbet og alle de andre i gruppen. Hvad kan du gøre, hvis du ser nogen blive mobbet? Hvis du ser nogen blive drillet i skolen, på fritten, til spejder eller et andet sted, er det vigtigt, at du prøver at hjælpe. Det kan du gøre ved ikke selv at være med eller bare se på. Hvis du er rigtig sej, kan du sige til den der mobber, at han skal lade være. Du kan også stille dig hen til den, der bliver mobbet. Eller prøve at få nogle af de andre til at hjælpe dig. Hvis du ikke helt tør det, kan du i stedet trøste bagefter . Og du kan hjælpe med at få det fortalt til en voksen. Hvad kan du gøre, hvis du selv bliver mobbet? Du skal vide, at det aldrig er din skyld, hvis nogen mobber dig. Hvis du bliver mobbet, er det vigtigt, at du fortæller det til en voksen – din mor eller far, din lærer, din spejderleder eller en anden. Hvis det er svært at finde ud af, hvem

du skal snakke med, kan du få hjælp ved at ringe til BørneTelefonen på nummer 116 111. Så hjælper de dig med at finde ud af det. Hvad kan du gøre, hvis du selv er kommet til at mobbe? Nogen gange kan man komme til at sige noget, som gør andre kede af det. Hvis du er kommet til at være med til at mobbe en kammerat, er det meget vigtigt, at du siger undskyld. Så kan din ven mærke, at du ved, at det ikke var okay. Du kan også hjælpe med at fortælle en voksen om mobningen.

Mobning er usundt Det er ikke spor sjov at blive mobbet eller holdt uden for. Hvis man bliver mobbet, kan man blive rigtig ked af det. Man kan også få helt ondt i maven af at blive drillet. Eller man kan miste lysten til at lege og have det sjovt med andre. Derfor er det vigtigt, at mobning bliver stoppet.

kfum -spejderne i danmark · gr a z at 4/ 2013 ·

9


MORMORS MYTER Er din mormor fuld af gode råd, når din næse løber? Siger din mor altid, du ikke må gå ud med vådt hår? Hyler din farmor op om, at du skal have halstørklæde på? Grazat har undersøgt, om de bekymrede mødre har ret. Bliver man syg af at have bare tæer?

Bliver man nemmere syg, når man fryser? Ja, det gør man, men det er ikke kulden, der gør dig syg. En virus har nemmere ved at komme ind i din krop når kroppen er kold. Virussen kommer ind igennem næse og mund. En virus har det bedst, når det er koldt, så derfor hjælper det at klæde sig varmt på, når man er forkølet.

Hvis man er varm på resten af kroppen, gør det ikke noget at gå på bare tæer. Virus kommer ikke ind igennem fødderne.

Bliver man syg, når man går ud med vådt hår?

Hjælper det at gå med halstørklæde og hue, når det er koldt? En varm krop er ikke så modtagelig over for virus som en kold krop. Virus kommer ind igennem slimhinderne i næse og mund. Når du bliver kold, løber dit blod langsommere, og så er der færre immunceller og antistoffer til at bekæmpe virus.

10

· gr a z at 4/ 2013 · kfum -spejderne i danmark

Både ja og nej. Det våde hår gør dig ikke syg, men hvis du begynder at fryse, har virussen nemmere ved at komme ind i din krop.

Hjælper te mod forkølelse? Te er ikke medicin, så den slår ikke virus ihjel. Men varmen dulmer smerten i din ømme hals.


FRISK SOM EN FISK

Når du kan mærke næsen løbe og hosten kildre i halsen, er du måske ved at blive syg. En forkølelse varer 1-2 uger, og det er ikke farligt. Det værste ved forkølelse er, at man bliver træt og tung i kroppen, hoster og har tilstoppet næse. Når man er syg, skal man passe på sig selv. Disse råd kan du bruge, når du er syg. SOV GODT Når du er syg, skal du bare pakke dig ind i tæpper og dyner. Sov så meget du kan, og hold dig varm imens. Og man må gerne ligge på sofaen og se film!

VÆSKE Drik masser af vand når du er syg – ikke sodavand.

SUPPE Varm suppe rart til en kold, træt krop. Suppe med krydderier vil give dig ekstra varme. Put grøntsager i så du får næring til at stå imod sygdommen.

DINE VENNER KAN HOLDE DIG RASK Gode venner og familie kan gøre dig glad. Når man er glad, bliver man ikke så tit syg, fordi man føler sig tryg.

STÆRK MAD En tilstoppet næse er noget af det værste ved at være syg. Lav mad med hvidløg og chili, det vil give luft i næsen! Hvidløg bekæmper virus og bakterier og kan forebygge forkølelse.

TE Te er dejligt, når man er syg. Er du rigtig øm i halsen, så put honning i. Hvis du fryser, kan du blande chili, kanel eller ingefær i din te. Krydderierne sætter gang i din forbrænding og varmer din krop op. Kamille- eller pebermyntete smager også godt når man er syg. Prøv også at putte lidt frisk citron i teen.

HVORDAN HOLDER MAN SIG RASK? Sov godt om natten Spis sund mad Dyrk motion – men ikke når du er syg Vask dine hænder

kfum -spejderne i danmark · gr a z at 4/ 2013 ·

11


D Å R R E T R E N M R I V R VA E D

Spejdere er ude i al slags vejr. Frostgrader er ingen hindring. For at holde varmen bedst muligt, skal du tage tre lag tøj på. GRAZAT guider dig igennem den bedste påklædning til at være udenfor i vintervejret.

Det inderste Det inderste lag tøj er både dit almindelige undertøj og langærmet, varmt undertøj. Det bedste er skiundertøj lavet i merinould. Det vejer næsten ingenting. Hvis det bliver beskidt, kan du bare vride det op, så tørrer det hurtigt. Til inderlaget hører også et par tynde bomulds- eller uldstrømper.

Mellemlaget En varm trøje, fx en fleece eller uldsweater og et par gode bukser. Det bedste er selvfølgelig bukser med lårlommer, så du har plads til alt dit spejdergrej! Til mellemlaget hører også et par uldstrømper. Og de må gerne være de hjemmestrikkede fra mormor.

Yderste lag Din vind- og vandtættejakke og måske også regnbukser, hvis det er vådt eller snevejr. Et par vandrestøvler eller vinterstøvler og hue og vanter. Fleece er altid godt, fordi det ikke vejer så meget og tørrer hurtigt.

12

· gr a z at 4/ 2013 · kfum -spejderne i danmark


Vand- og vindt忙t jakke

God hue

Varm sw eller fleeeater ce

Regnbuk

Lange underhylere

ser

Bukser m lommer ed

ede Hjemmestrikk sokker

vler Solide st酶 kfum -spejderne i danmark 路 gr a z at 4/ 2013 路

13


HVAD ER DER I DIN MAD? Når du køber en pakke cornflakes eller en liter mælk, kan du altid læse mere om, hvad der i. Det gør du på varedeklarationen. Ingredienser er en liste over de ting, der er brugt for at lave maden – for eksempel majs til at lave cornflakes.

Energi Energi fortæller, hvor meget energi, du får af at spise varen. Energien måles i både kilojoule (kJ) og kalorier (kcal). Et voksent menneske skal spise omkring 2000 kalorier om dagen for at have energi nok til at holde kroppen i gang. Energien kan komme fra både kulhydrater, protein og fedt.

Man forbrænder kalorier når man rører sig. Så tag cyklen til skole og løb rundt på legepladsen. Det er godt for dig!

Fedt

Noget fedt er bedre for dig end andet fedt. Den gode fedt er i nødder, fisk og avocado. Den knap så gode er for eksempel smør, bacon og ost.

Fedt er også vigtigt at spise. Det hjælper kroppen med at holde sig sund. Men du må ikke spise for meget fedt, for så bliver det usundt. Nøglehulsmærket kan hjælpe dig med at finde ud af, om der er for meget fedt i din vare.

Kulhydrater Kulhydrater er kroppens vigtigste brændstof. Du skal spise kulhydrater for at få energi til hele kroppen.

Protein Protein er en form for byggesten i kroppen, som hjælper med at holde musklerne stærke. En voksen har brug for omkring 56 gram protein hver dag – og børn skal huske at spise meget protein, så de kan vokse.

Nøglehuls-mærket Nøglehuls-mærket gør det nemt at vælge mad, der er sund for kroppen. En vare kan kun få mærket, hvis den indeholder nok protein og ikke for meget fedt.

Kulhydrater kommer fra noget, som har groet. Det kan være korn og grøntsager.

Protein har haft øjne eller kommer fra noget med øjne: Koen har øjne, fisken har øjne, hønen har øjne og så videre.

Prøv at tage tomme madæsker med til spejder en dag. Er der nok protein i maden? Og ikke alt for meget fedt? Er der andre mærker på pakken? I kan finde alle mærker og mere information på www. varefakta.dk

14

· gr a z at 4/ 2013 · kfum -spejderne i danmark


OPSKRIFTER en sund og en usund

Appelsinkagerne er usunde, fordi der er meget fedt i sødmælk og margerine. Sukker er både usundt og skidt for dine tænder. Det eneste sunde i kagerne er æg, som indeholder protein, og appelsinen.

Spydene er rigtig sunde. Grøntsagerne er grove og fyldt med gode kulhydrater, som giver dig brændstof. Kødet er fyldt med proteiner, som mætter. Kødet kan dog godt være usundt, hvis de er meget fedt, som for eksempel bacon.

APPELSINKAGER

SUNDE SPYD

Bland en almindelig chokoladekagedej. Hvis det skal være ekstra nemt, kan du også bruge en færdigdej, der bare skal blandes op med vand.

Du kan sådan set bruge lige de grøntsager eller kød, du har lyst til.

Ingredienser 4 appelsiner 40 gram margarine 125 gram sukker 1 æg 150 gram hvedemel 25 gram kakao 1,4 dl. sødmælk 0,5 tsk. natron * 1 tsk. bagepulver

Ingredienser Champignon eller andre svampe Peberfrugter Squash Rødløg Rødbede Gulerod Kylling Oksekød Pølser Bacon Krydderier

ɈɈ Skær toppen af en stor appelsin og udhul den ɈɈ Fyld appelsinen ca. halvvejs op med kagedej ɈɈ Put toppen på appelsinen igen og pak den ind i staniol ɈɈ Sæt appelsinkagen i glødebål i ca. 20 minutter ɈɈ Husk at vende og dreje dem lidt så de bliver gennembagt ɈɈ Når appelsinkagerne er færdige, kan du pille toppen af og spise dem med en ske ɈɈ Pynt fx med glasur, færdig-frosting eller indholdet fra appelsinerne

ɈɈ Grøntsagerne skæres ud i grove stykker der passer til et grillspyd. ɈɈ Husk at skære de grove grøntsager ud i tyndere skiver end de bløde så de er færdige samtidig. ɈɈ Skær kødet ud i passende størrelser. ɈɈ Kød og grøntsager puttes nu på grillspyd i den rækkefølge man har lyst ɈɈ Så skal der grilles!

Dejopskriften er til ca. 4 personer alt efter appelsinernes størrelse. kfum -spejderne i danmark · gr a z at 4/ 2013 ·

15

Grazat 3 3013 sundhed web  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you