Page 1

Keyur Mistry

Portfolio

Master of Arts in Architecture Staedelschule Architecture Class


2


1.1.

1.2.

1.3.

1.4.

2.1.

2.2.

2.3.

2.4.

3.1.

// CONTENTS Professional

Academic

1.1.  Mehra House

p.6

2.1.  Deep Interiority

1.2.  Budapest Museum of Modern Art 1.3.  National Institute of Design

p.18

p.12

p.30

2.2.  AA Visiting School Mumbai 2015 2.3.  School of Design

p.36

p.40

1.4.  Brick House

p.24

2.4.  Watson’s Esplanade Mansion

3.1 Interests

p.50

4.1. Photo credits

p.44

p.52

3


4


// PROFESSIONAL

5


Fig.1 View from deck area

Mehra House Office project // Sen Kapadia Architects The project is inspired from nature’s abstract patterns, also rooted to the local context by using locally available stone and construction technique. It follows the irregular and asymmetrical movement with disordered roof profile. The roof slab and beams no longer remain mere structural components. They create the aesthetics of the space with slabs and beams unfolding into one as a folded plates. The purpose is to break the monotony and let unusual and unexpected experiences occur.

Year : 2012 - 2015 Status : On-going Client : Mr. Arun Mehra Built Area : 600 Sq. mt.

8

Location : Alibaug, India Responsibilities: As a project in-charge, my scope of work includes design development, preparing presentation drawings, working drawings, detail drawings, periodic site visits, coordinating with engineers, contractors and other consultants of the project.

4 3 5 7

1. Entrance 2. Living room 3. Dining 4. Kitchen 5. Bedroom 6. Swimming pool 7. Deck 8. Servant’s room Fig.2 Concept plan 6

2

6

5 1

5

Team : Sen Kapadia, Principal Architect Keyur Mistry, Project head


17

15

16

2

13 18 0

1

9

12

2

Scale in meters Fig.3 Section AA’

8

0

1

8

8

9

8

9

2

Scale in meters Fig.4 Section BB’

0

A 1

2

Scale in meters

5

1. Entrance 2. Living room 3. Dining 4. Kitchen 5. Bar 6. Outdoor Kitchen 7. Servant’s room 8. Bathroom 9. Bedroom 10. Utility room 11. Powder room 12. Swimming pool 13. Deck 14. Outdoor sitting 15. Master Bedroom 16. Balcony 17. Skylight 18. Corridor Fig.5 Axonometric view - Roof profile

B’

1 2

6

3

4

12 11

8

5

10

14

8

13

7 7

9

8 9

8 9

A’

B

Mehra House 7


Fig.6窶キiving room

Fig.7窶サop view 8


Fig.8窶イonstruction image

Fig.9窶イonstruction image

Fig.10窶イonstruction image

Fig.11窶イonstruction image Mehra House 9


Fig.12 Swimming pool and deck view 10


Mehra House


Fig.13 Main entrance

Budapest Museum of Modern Art Office project // Sen Kapadia Architects This proposal is an expression of a building offering permanent residency to art treasures and temporary residency to its exalted visitors. Visitors will encounter a monumentally scaled mass of this museum through a strategically located and carefully integrated forecourt that draws visitors to the entry. This partially covered and adorned with existing trees, is an obvious place of initial congregation. Once inside, visitors are presented with vast volume that silently defines contemporary architecture in its vast halls, ubiquitous museum shop and restaurant built in continuum as its magnetic assets.

Year : 2014 Status : Competition entry Client : The Museum of Fine Arts Budapest and the Varosliget Zrt. Built Area : 56,500 Sq. mt. Location : Budapest, Hungary

1 2

5

6

3 4

1. Forecourt 2. New National Gallery 3. Museum Learning 4. Ludwig Museum 5. Danube Atrium 6. Artifact servicing Fig.14 Concept plan 12

Responsibilities : Being one of the two senior Architect, I was involved in the evolution of design whcih inluded studying design options on 3d software and realizing it to the final stage. I was also responsible for producing all perspective renderings for the project. Team : Sen Kapadia, Principal Architect Keyur Mistry + 3


Fig.15 Sculpture court

1

7 19

3

20

9 16

15

17 19 18 20

0

2

4

14

5

8 13 18

11

6 10

1. Entrance 2. Observation Tower 3. Information Center 4. Danube Atrium 5. Museum Shop 6. Shop Store 7. New National Gallery Temporary Exhibition 8. Ludwig Museum Temporary Exhibition 9. Sculpture Garden 10. Cafe & Brasserie 11. Kitchen & Store 12. Garden 13. Staff Dining 14. Sculpture Court 15. Artifact Servicing 16. New National Gallery -Arrival/Packing 17. Ludwig Museum-Arrival/Packing 18. Toilet 19. A.H.U. 20. Water tower

12

10 20

Scale in meters Fig.16 Ground floor plan

Fig.17 South-east elevation Budapest New National Galleyr & Ludwig Museum 13


1 5 8

10

4

6

6

7

6

3

9 5

6

2 5

10

3

7 0

10

20

0

Scale in meters Fig.18 First floor plan

5

12

17

6 9 5

6

2

5

10

10

Fig.21 Cross Section through Danube atrium

1

0

5

Scale in meters

13

9 15

14

21

4

20

Scale in meters

1. New National Gallery Permanent Exhibition 2. Ludwig Museum Permanent Exhibition 3. Event Hall 4. Lecture Hall 5. Toilet 6. Lift 7. Storage 8. Photo Studio 9. A.H.U. 10. Cloak room 11. Museum Learning Halls 12. IT multimedia room //// 13. Cinemateque 14. Dining Room 15. Artifact Servicing 16. Museum Documentary Research 17. Library 18. Museum Offices 19. XIX-XXI Century collection Department 20. GAIA Office 21. GAIA Hall 22. Observation tower 23. Water tower 24. HVAC

Fig.19 Second floor plan

24

18

22

18 21

7

6 9 23

18

18

20 18

19 20

0

10

20 20

20

Scale in meters

Fig.20 Third floor plan

0

5

10

Scale in meters Fig.22 Longitudinal section through Danube atrium 14


m

r Sto

Collect geothermal energy

ter

wa

Four A.H.U. Distributed

ter

Individual light control

Grey water

Domestic

Courtyard

ble

ested

r harv

wate

Rain

Atrium even though located in center, is well lighted from special roofing

wa

ck

Ba

d Circulate ste hot/cold rve d ha water ste ial t r rve Pa in the ha r e at building inw Ra

Pota

Open to sky space for outdoor A/C equipment

Domestic

Grey water

ble

Pota Harvested rainwater collected in water tower

n

Filteratio stillation

Surplus grey + black water into constructed wetlands in future

Di

Fig.23窶ジater management

Array of pipes embedded under basement @8M depth for geothermal energy circulated through floor and walls for partial cooling/heating

All offices day lighted

Four hybrid air gas handling units

Individual light control

Fig.24窶ウnergy management

Solar reflector street light

Low \ embodied energy cladding

LED Lit facade

Photovoltaic cells for lighting load

Trees Existing Retained Transplanted cut

Number 248 133 19 96

Proposed

152

Tramsplanted trees located in the south green

Insulated triple glazing

Solar panels on insulated roof Water tower for harvested water to support partial temporary geothermal system to reduce energy consumption

Fig.25窶ウnergy management

By 2020 full energy supply from central geothermal plant with ground heat pump Roof surface insulation coating with low u.v.value trees Existing antation r transpl space fo

Solar panels on insulated roof

Fig.26窶ウvaluation of trees

Budapest New National Galleyr & Ludwig Museum 15


Fig.27 Danube Atrium 16


Budapest New National Galleyr & Ludwig Museum 17


Fig.28 Courtyard - Academic block (edited image)

National Institute of Design, PG Campus Office project // Sen Kapadia Architects NID PG Campus on 15 acre site in Gandhinagar is visualised as a mini township with educational, residential, cultural and leisure activities woven in a meandering plan filled with lush green landscape with vision to take zero refuge. The master plan is evolved as a dense linear layout with central meandering street, suggestive of traditional shaded and interactive streets of ahmedabad and many other medival towns. This will present an experiencing architecture comprising of landmark signage through the identities of buildings with various functions, punctured by fountains and places of informal congregation.

Year : 2014 Status : Phase III Complete Client : National Institute of Design Built Area : 1,565 Sq. mt. Location : Gandhinagar, India

2

1

7

5 1. Phase I 2. Phase II 3. Phase III - Auditorium 4. Phase III - Presentation room 5. Phase III - Design gallery 6. Phase III - Design shop 7. Phase IV Fig.29 Master plan 18

6

3 4

Responsibilities: Working drawings for Phase III Construction. Drawings for Auditorium, Design Gallery, Amphitheatre and Design shop. Door-window detail drawings, presentation drawings for media Team: Sen Kapadia, Principal Architect Rasika Naik, Project head Keyur Mistry + 2


Fig.30 Street view (edited image)

Fig.31 Phase III construction layout plan

Fig.32 Street view (edited image) National Institute of Design 19


Fig.33窶アuditorium plan

Fig.34窶アuditorium sections 20


Fig.35 Design shop sections

Fig.36 Design shop (edited image) National Institute of Design 21


Fig.37 Design gallery plan

Fig.38 Design gallery (edited image) 22


Fig.39 Design gallery & Presentation room section

Fig.40 Construction image - Presentation room National Institute of Design 23


Fig.41 Living room

Brick House Individual project // Freelance Brick House is a house and a studio designed for an the artist Anand Sharma based in Mumbai. The project takes inspiration from the aethetics of Glass House by Philip Johnson and monumentality of Louis Kahn. Thus creating a new typology.

Year : 2013 Status : Concept proposal Client : Mr. Anand Sharma

1

1

3

4

2

1. Entrance 2. House 3. Studio 4. Garden Fig.42 Site plan 24

Built Area : 350 sq.mt. Location : Mumbai, India


12

4

2 4

6

10

9

Fig.43窶オsometric longitudinal section through House

11

2

4 5

1 3 DN 11

0

1

2

Scale in meters

Fig.45窶エround floor plan - House 7

8 10

9

UP

UP 0

1

2

6

Scale in meters

1. Entrance 2. Kitchen 3. Dining 4. Living area 5. Master Bedroom

6. Swimming Pool 7. Bath 8. Toilet 9. Children窶冱 Bedroom 10. Courtyard

11. Skylight 12. Studio

Fig.44窶ィasement plan - House Brick House 25


Fig.46窶コendered view 26


Brick House 27


28


// ACADEMIC

29


Fig.47 Speculative drawing

Deep Interiority Individual project // SAC First semester project Fist semester project began with making physical clay modesl to derive our specific interest within architectural discourse, ‘Deep Interiority’ in my case. The clay model is then used as a basis to create further speculative drawing (Fig. 47). Later series of digital models are produced to speculate on the topic deep interiority. Out of which one model is selected and a new layer of texturing process is added, this way, the combination of the texture and the form allows for further reading of the object. This reading is then translated into the another set of speculative drawings (Fig. 67).

Fig.48 Clay model 30

Fig.49 Clay model detail

Fig.50 Clay model detail

Year : 2016 Status : Academic University: Staedelschule Architecture Class Tutors: Damjan Jovanovic Adil Bokhari


Fig.51 Model option 1

Fig.52 Model option 2

Fig.53 Model option 3

Fig.54 Model option 4

Fig.55 Model option 5

Fig.56 Model option 6

Fig.57 Selected model Deep Interiority 31


Fig.58 Texture option 1

Fig.59 Texture option 2

Fig.60 Texture option 3

Fig.63 Selected texture

Fig.61 Texture option 4

Fig.62 Texture option 5 32

Fig.64 Model detail


Fig.65 Model detail

Fig.66 Model detail Deep Interiority 33


Fig.67 Speculative drawing 34


Deep Interiority 35


Fig.68 Group photo at The Tote, Mumbai

AA Visiting School Mumbai 2015 Team project // Biological Morphologies The Biological Morphologies workshops main ambition was to focus on two themes; that of biomimetic methods and secondly on fabrication within a developing world context. The Visiting School in Mumbai explored how a bio-inspired logic can be translated into design. This was a digital craft workshop that considers the forming and assembly of materials with a consistent feedback to computational platforms. The aim of a specific material system exploration, informed by biomimetic methods, was to create a new base of knowledge for the potential of lightweight concrete techniques. The two conceptual drivers to reduce weight were; porosity-through removing of mass, and composites-to substitute mass (such as re-bars) with light-weight alternatives. Vernacular Material

Biologically informed

Innovative Building Technique

Year : 2015 Status : Completed Location : Mumbai, India Responsibilities: Administrative tasks, connecting with potential collaborators of the workshop. Connecting to keynote speakers for the Public Lecture Series. Aiding with digital and physical prototyping of a “Porosity” installation as a research project. Team: Directors Tejas Sidnal Nicolas Cabargas Mori Marco Corazza Keyur Mistry

Fig.69 Exposed concrete 36

Fig.70 Nautilus shell

Fig.71 3D printed Erwin-Hauer facade


3D Printing

a.

b.

c.

Biomimicry

Material science

Fig.72 “Porosity” installation concept

Fig.73 Section through the head region of the femur, the thighbone.

Fig.75 “Porosity” installation at Kala Ghoda Arts Festival

Fig.74 Heirarchy in porosity

Fig.76 3D Printed “Porosity” installation Architectural Association Visiting School Mumbai 2015 37


Fig.77 Concrete bench process

Fig.78 Concrete bench process

Fig.84 Student experiments - porosity in concrete

Fig.79 Concrete bench process

Fig.80 Concrete bench process

Fig.81 Concrete bench process 38

Fig.82 Concrete bench process

Fig.83 Concrete bench process


Fig.85窶イoncrete bench installation concept

Fig.86窶イoncrete bench part installation

Fig.87窶ジorkshop exhibtion Architectural Association Visiting School Mumbai 2015 39


Fig.88 Institute view from the lawn

School of Design Individual project // Undergraduate Thesis The idea is to create a knowledge center where ideas generate, get structured and sustainable developments take place. The project revolves around a concept of ‘Machine House’ where sustainable methods are mechanized to propagate environmental prosperity. It aims to develop an Institute which envisions to design and develop products, furniture, automobiles, buildings and other manmade environments that generate their own energy, maximize functionality by using minimum resources and are technologically advanced to meet the needs of the society in the present as well as in the future.

Year : 2012

As the natural world continues to change, it is clear that people would rather employ technology to adapt to shifting circumstances rather than alter their life style to suit nature’s demands. This thesis combines this diachotomy of nature and technology by providing an imaginative design.

Tutor: Arun Sawant

Status : Academic University: Mumbai University, L.B.H. College of Architecture

Built Area : 12,115 m2 Location : Pune, India

Fig.89 Proposed usable land as per tree locations 40


Fig.90 Site plan

Fig.91 Concept sketch Undergraduate Thesis 41


Fig.92 Ground floor plan

Fig.93 First floor plan

Fig.94 Sectopn AA’ 42


Fig.95窶アerial view

Fig.96窶アuditorium & canteen view

Fig.97窶オnstitute building 43


Fig.98 Watson Esplanade Mansion

Watson’s Esplanade Mansion Team project // G - Sen Trophy This project was a competition entry for National Association of Students of Architecture’s G-Sen trophy. The brief aimed at revitalizing defunct but culurally significant buildings within an urban area. Watson’s Esplanade Mansion takes its name from its initial owner John Watson. It is an iconic structure representative of an instrustrial architecture in the evolution of the city which currently lie in a delapidated state. Static form was its statement, dynamism its new language and expression. The design brings disparate activities under a single umbrella to highlight architectural ensemble of the historic building such as John Watson appreciation gallery, artist’s abodes and office spaces which cater to the art district and administrative buildings around the site. Through its form and function, the design brings alive the past to be a part of the future, creating important connections through time.

Year : 2009 Status : Competition Entry Client : National Association of Students of Architecture Built Area : 7,197 sq.mt. Location : Mumbai, India Responsibilities: Involved in evolution of Design, concept sketches, design sketches, case-studies, site analysis, 3d visualizations and presentation drawings / templates. Team: Keyur Mistry + 10 Prize : 2nd Prize, SAARC Region

Fig.99 Watson Hotel in 1880s 44


Fig.100 Facade

Fig.101 Slab

Fig.102 Balcony

Fig.103 Mezzanine

Roof plan Fig.105 Existing longitudinal section through atrium

Fourth floor plan

Third floor plan

Fig.106 Existing north elevation

Design Objectives - Rejuvinate and revitalize the building - Bringing back the dialouge with its surrounding - Creating different, distnct conditions through geometry, light and texture - Minimizing embodied energy through adaptive reuse. - Revealing the grid, achieving spatial heirarchy. - Opening up the strucure setting transparency.

Second floor plan

Design Concept

First floor plan

Play of solids and voids to achieve a compound form, breaking the rigidity of the grids and highlighting the visual dynamism achieved by the voids. “Space is transitory, Place has a central core of permanence.”

Mezzanine floor plan

Defunct spaces

Manipulated through massing of cubes variations achieved

Shops Ground floor plan

Storage Commercial Residential Toilet

Fig.104 Existing floor plans

Initially rigid form

Fig.107 Design evolution

Justify the existing spaces, form validates the function

“Static form was it’s statement; Dynamism its new language and exxpression.” Watson’s Esplanade Mansion 45


Fig.108 Aerial view

Fig.109 Appreciation gallery

Fig.113 East elevation 46

Fig.110 Terrace public space

Fig.114 North elevation

Fig.111 Commercial space

Fig.112 Terrace public space


Fig.115 Ground view

Fig.116 Proposed longitudinal section through atrium

Fourth floor plan

Fig.118 Floor plan with Artist’s abode and commerical spaces

Third floor plan

Second floor plan

Fig.119 Ground floor plan with John Watson appreciation gallery

The design sets up a bench mark in the modern energy saving techniques as well as reciprocates with the homogenous mass of historic structures around the precinct in its built form.

First floor plan

Mezzanine floor plan

The structure becomes a module in establishing a unique blend between conserving the historic fabric and future developments.

Ground floor plan Fig.117 Proposed floor plans

Fig.120 Terrace public space Watson’s Esplanade Mansion 47


48


// INTERESTS

49


50


Interests 51


// PHOTO CREDITS Bhargav Venkatasubbaiah Profile image Suraj Kathe Fig. 28, Fig. 30, Fig. 32, Fig. 36, Fig. 38, Fig. 40 Anish Padalkar Fig. 68, Fig. 76, Fig. 77, Fig. 78, Fig. 79, Fig. 80, Fig. 81, Fig. 82, Fig. 83, Fig. 84, Fig. 86, Fig. 87 Fig. 69. Sensible Concrete Works in Sevierville, http://www.pigeonforgechamber.com/listing/sensible-concrete-works/#.VzUJFW7f9Hw.google Fig. 70. C. Michael Gibson, https://www.flickr.com/photos/cmichaelgibson/2876339180 Fig. 71. Erwin Hauer, http://erwinhauer.com/eh/installations/cobogo-house-private-residence-rooftop-pavilion-sao-paulo-brazil#2 Fig. 72. a. Ollie Taylor, https://thenounproject.com/term/3d-printing/12044/ b. Rémy Médard, https://thenounproject.com/term/environment/10309/ c. Martin Delin, https://thenounproject.com/term/building/5747/ Fig. 73. Nachtigalll, W. et al.: Das große Buch der Bionik, 2000, p.243 Fig. 99. Oldindianphotos, http://www.oldindianphotos.in/2012/11/watsons-hotel-bombay-mumbai-c1880s.html

52


Statement of ownership This portfolio is the work of Keyur Mistry. Please do not photocopy without persmission. Some of the exhibits, work samples, and/ or service samples are the proprietery property of the organizations whose names appear on the document. Each has granted permission for this product to be used as a demonstration of my work. 53


Keyur Mistry ar.keyurmistry@gmail.com

Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you