ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ

Page 1«Ευτυχείτε» – είναι παρατήρηση; Ευχή; Ερώτηση χωρίς ερωτηματικό; Τι μπορεί να σημαίνει «Ευτυχείτε» στη διάλεκτο της αυθεντικής και ανελέητης μισανθρωπίας; Καθένας από τους 211 αφορισμούς αποτελεί και ένα μέρος της ίδιας απάντησης: Ότι το Ευτυχείτε είναι μια απόπειρα να κοιτάξεις τον κόσμο στον καθρέφτη και για μια φορά να μην αντικρίσεις κάποιον άλλον. Χωρίς προκαταρκτικά και περιττές ευγένειες, το Ευτυχείτε ξεγυμνώνει και περιεργάζεται την επιπολαιότητα, την καθιερωμένη ελαφρότητα της ζωής, την ψυχαναγκαστική αισιοδοξία. Γιατί επιμένουμε στη μονογαμία; Γιατί αναπαραγόμαστε; Ξέρουμε τι κάνουμε αναζητώντας, υποτίθεται, την ευτυχία; Το Ευτυχείτε δεν θέτει απλώς ερωτήματα που προξενούν δυσφορία. Κάνει κάτι πολύ πιο μοχθηρό: Δίνει τις απαντήσεις που θα έδινε ο καθένας – εάν είχε τη διάθεση να δει κατάματα την μάταιη, απέραντη ανοησία του να ζεις σε έναν κόσμο που δεν φτιάχτηκε από τον άνθρωπο για να ευτυχήσει ο άνθρωπος.ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ 211 αφορισμοίΟ κόσμος οι άνθρωποι χωρίζονται σε αυτoύς που από τους άλλους περιμένουν λύσεις και σε εκείνους που από τους άλλους περιμένουν προβλήματα.

9


Ο κόσμος οι άνθρωποι μόλις γίνει η στραβή χωρίζονται αυτοστιγμεί σε αυτούς που θέλουν να γίνουν μέρος της λύσης και σε εκείνους που γίνονται μέρος του προβλήματος.

10


Το «Μ’ αγαπάς;» είναι το πιο κοινό και πιο άκυρο ερώτημα από καταβολής ανθρώπινης σκέψης. Αν αναρωτιέσαι, δεν έχεις καταλάβει, και αν δεν έχεις καταλάβει, δεν έχεις δικαίωμα να ρωτάς.

11


Οι άνθρωποι γίνονται ανυπόφοροι επειδή έχουν τη συνήθεια να απαντούν σε ερωτήσεις που δεν τους κάνεις. Πιθανώς διότι έτσι πιστεύουν πως ξορκίζουν τη μία και μόνη ερώτηση που φοβούνται ότι θα τους κάνεις: «Δεν πας να γαμηθείς;»

12


Η τελευταία αμφιβολία ότι υπάρχεις θα εξαφανιστεί μόλις συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την πόρτα, μην και χάσεις τη στιγμή που η ανυπαρξία θα χιμήξει να σε κατασπαράξει. Χα.

13


Πρέπει τα βράδια να σκεπάζεσαι καλά, μην πάθεις ελπίδα και αισιοδοξία, σέρνεται επιδημία και ανθρωπιά. Η αισιοδοξία είναι η πανούκλα της ανθρωπότητας, η ελπίδα γάγγραινα. Υγεία είναι η απαισιοδοξία, μόνο η απελπισία σε κρατά ξύπνιο. Η ελπίδα δεν πεθαίνει τελευταία. Πεθαίνει πρώτη, κηδεύεται με τα γέλια και τις χαρές στο μαιευτήριο.

14


«Ναι, αλλά». Τι «ναι, αλλά»; Ή έχω δίκιο ή δεν έχω, δεν μπορεί να «έχω δίκιο, αλλά». Το «έχεις δίκιο, αλλά» είναι επιτομή και απαρχή του ανθρώπινου παραλογισμού. Καλώς τους.

15


Κανείς δεν ξέρει πώς να σε κάνει να πονέσεις περισσότερο από το παιδί σου. Κανείς δεν ξέρει πώς να σε κάνει να πονέσεις περισσότερο από τους γονείς σου.

16


Οι σχέσεις είναι για τις γυναίκες, αυτές τις ορίζουν και αυτές τις τελειώνουν, είναι δικό τους παιχνίδι, αυτές έχουν εκ φύσεως την τεχνογνωσία, οι σχέσεις για τις γυναίκες είναι κάτι σαν την έμμηνο ρύση, μόνο που στις σχέσεις δεν αιμορραγούν μόνες τους ή καν αυτές.

17


Είναι δείγμα υγείας το να μην εμπιστεύεσαι κανέναν. Είναι δείγμα υγείας να αποστρέφεσαι την αγάπη του πλησίου, απλώς διότι δεν υπάρχει καμία αγάπη του πλησίου. Υπάρχει μόνο μια συγκαλυμμένη επιβουλή: Εκείνος θέλει να σε καθυποτάξει να σε κυριεύσει να σε αφομοιώσει να σε κάνει σαν τα μούτρα του. Κι εσύ πιθανότατα θέλεις ακριβώς το ίδιο.

18


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.