Page 1

SELECTED WORKS K. Westerveld 2016


This portfolio is a selection of my academic and professional work from the past three years, which in my opinion conveys the range of skills and knowledge I have built up during these years. The last two pages consists of urban models I worked on during my Internship at Studio MAKS. Each project contains a selection of relevant drawings and photographs, supported by a brief description. Kevin Westerveld, 2016


Table of Content

Resumé

Projects: ‘t Tussenom Winning proposal for the revision of wasteland in the Blaricummermeent CADAVRE EXQUIS Studio Medhods and Analysis - Atelier Bow Wow | Urban intervention Graffito Material research - Design of a chair & Jewelry Student housing Aan ‘t Verlaat winning proposal for a Multifunctional space for 200 students Monsters of Delft Bridge Connecting the rural,urban and the heart of Delft SPATIAL EXTRUSIONS Elective Course Gramazio Kohler Research - ETH Zürich A proposal: RING OF MATTER Studio Pascal Flammer - ETH Zürich Internship STUDIO MAKS Urban models from two competitions


ResumĂŠ

Personalia Kevin Westerveld 31-08-1990 Jacoba van Beierenlaan 47 2613 HZ Delft The Netherlands k.westerveld@student.tudelft.nl 0031-(0)6-29431766

Education

02/2016 - 07/2016 | MSc Architecture - Exchange Semester | ETH ZĂźrich (ETHZ)| Switserland | 08/2015 - present | MSc Architecture | Technical University Delft (TUD) | Netherlands | 08/2011 - 02/2015 | BSc Architecture | Technical University Delft (TUD) | Netherlands | 09/2010 - 07/2011 | James Boswell Institute | Mathematics & Physics | VWO | Netherlands | 2004 - 2010 | Erfgooiers College | Huizen | VWO/EM | Netherlands |

Workshops 07/2016 | | International Course Rotterdam Architecture | | In collaboration with gebiedsontwikkeling.nu | Rotterdam | Netherlands | 11/2014 | Architecture without Architects. Architects without Architecture? | Hosted by Ben van Berkel & Berlage instutute| UNstudio Amsterdam| Netherlands | 09/2012 - 02/2013 | Furniture Making | Sports & Culture Centre Delft | Netherlands |


Work experience 06/2016 | Exhibition employee - Knoll & SO-IL Design Miami in Basel, Switserland| Storyteller during the exhibition and responsible for the assembly and disassembly of the booth 06/2015 - Present | Co-founder of Studio Stoff | | Projects: ‘t Tussenom - Wastetree - Multifunctional space for student housing. | 06/2013 - 09/2013 & 09/2014(Prix de Rome) | Internship Studio MAKS |

Voluntary work 09/2015 - present | Committee-member of ARGUS Expo & ARGUS Annual (Yearbook) | Delft | 10/2013 - 10/2014 | Committee-member of Thinking International & 24H design contest | STYLOS | Delft | 2013 | Dayarchitect at ARCHIKIDZ | Rotterdam |

Awards 2015 | 1st prize | Competion Interior | #Experiment | Interior Design | 2014 | 1st prize | Competion Wasteland | ‘t Tussenom | Storytelling Landart | 2013 | 2nd prize | Europan Studio MAKS | Urban redevelopment | 2012 | 2nd prize | BSc3 project TU Delft | Architectural Design | 2012 | 1st prize | BSc3 project TU Delft | Urban Design |

Exhibitions 2014 | 24H design contest | Re-vision and Re-design | Tropicana Rotterdam |

Skills Languages

Computer

Computer

Dutch - Mother tongue English - Professional German - Basics

Autodesk Autocad Revit Rhinoceros Sketch-up

Abobe Illustrator Adobe Indesign Adobe Photoshop Microsoft office


‘T TUSSENOM

Many municipalities have to postpone the realisation of development projects, such as the Blaricummermeent, due to the financial crisis. This piece of land now awaits a future reincarnation. In the meantime a temporary function is required. The municipality of Blaricum organized a competition called ‘Wachtend Land’ (Waiting Land) to gather ideas to revive the neighbourhood. The concept of our submission called ‘t Tussenom (Between ‘n Around), is based on experiencing the influence of both time and place. It is a intervention in the Waiting Land, consisting of squared wooden collumns, extending four meters above the ground, which are clustered together in an area of 10 by 10 meters. Together, each side of the burned poles will form an image, which are only visible from a distance. The four sides will reveal moments in time; walking around (‘om’) the cluster of poles will propel you back to the past, ground you in the present and allow you to glimpse into the future. The different images tell the story of the Blaricummermeent. One can also meander between (‘tussen’) the poles, where you would discover a timeless space, a shelter of nooks which provides different perspectives through which to observe the surrounding landscape.

Type / Status : Competition - 1st prize - Build Year: 2014 - 2015 Location: Blaricum Partner: Hedwig van der Linden


Concept drawing

PROJECTION & FIRE

The artwork aplied to the wooden poles has been burned with a special technique which is developed by Marco Goudriaan, whom we asked to burn the artwork. the images were projected during the night to the wooden columns in order to produce a anamorphosis. an anamorphosis is a distorted projection requiring the viewer to use a specific vantage point to reconstitute the image.

Burning proces

Model photo 1:50

site plan

Image projecttion during the night


Construction proces

Final result


CADAVRE EXQUIS Masterplan The cluster between neighbourhoods are reminiscent to the towers of Hendrik de Keyser in the Amsterdam Canal Ring. His towers and churches are placed in left-over spaces between the canal ring and surrounding areas. Sites that would have been purely infrastructural otherwise. Similar to our clusters they have weird forms due the big differences urban patterns meeting. De Keyser placed a square (public exterior), church (public interior) and tower (connection to the city as a whole). Our proposal is to introduce new ‘Towers of De Keyser’ in Amsterdam Noord, transforming left-over clusters into valuable communal exterior and interior spaces. Method To do so we worked according to a Cadavre Exquis. To maximize the output, explore different options, and use all skills, creativity, and experiences of the total design team, we chose to each develop our own intervention. Instead of merging the interventions during the process, we strived to let them ‘clash’ and to create a whole out of autonomous elements. This surrealistic method has its origins in poetry, collage art, and drawing, but was used by OMA in architecture in their early years. Each of us worked with help of transparent sheets, models and computer models. Individually we developed or own concepts, plans, section etc. At the same time, we continuously compared, adjusted and reacted to the design by the other members of the design team.

Type / Status : Studio Methods & analysis with Atelier Bow-Wow Year: 2016 Location: Amsterdam Noord Partners: Jip Pijs, Marieke Giele


The current hotel is a potential connector...

...with a too present concrete structure...

...that will be used for a bike path...

...three different interventions...

...and connected by a heart and park.


X-ray diagram

Planned constructions The Tower of Overton is an urban proposal based on the research of the area combined with Window of Overton. Since Amsterdam North has been "rediscovered" after some gentrification projects, many developers planned to construct housing or offices in this area. the map above shows all the planned construction/deconstruction in Amsterdam North over time.

This will produce a great amount of debris. My proposal is to create a place to experiment with debris as a new building material in the form a Lab and in the form a an actual tower. Make the unthinkable the new policy!

Window detail

Groth of the tower over time

Model 1:100 Tower of Overton

Construction method


Plan 1st floor


The former legal graffiti area: The Irenetunnel

Harvesting the paint

Model of the chair

Necklace


GRAFFITO

Hundreds hours of work, many liters of spray paint, uncountable drops of sweat. Dozen pieces of art are living underneath the other, and each time only one is exposed, But not for too long. The Irenetunnel in Delft The Netherlands used to be a surprising open art gallery of graffiti for many years. This artistic place has recently been demolished due to the construction of a new train tunnel. The largest and oldest legal graffiti spot in the Netherlands, where young talent could express their creativity for more than a decade has left its marks. With more than hundred layers of spray paint on top each other, time created a unique new material which I named Graffito. When sanding and polishing the material, the layers of spray paint reveal themselves in a colourful way. This is a great opportunity to expose the artworks and give them a timeless honor. I was able to save the layers of paint just before the tunnel was demolished. The Irenechair is inspired by the organic lines from graffiti art. The chair seeks contrast between the birch wood of the chair made out of birch wood and the hidden explosion of colors at the back of the chair. After designing the chair, I continued experimenting and developing the material and made different kind of jewelry out of Graffito.

Type: Material research - Chair & Jewelry design Year: 2014 - present Material: Layers of spray paint (Graffito) - Birch - Metal


Details photo’s from the chair

Assembly diagram


1.THE BENCH

2.THE RAILROADTIES WITH BICYCLE SEATS

3.THE BICYCLE FRAMES

4. THE LASERCUT LAMP

5. 9 X THE IKEA TERTIALLAMP

6.THE AKOUSTIC WALL

7.THE MIRROR

8.THE BLACKBOARD

9.THE (OS)BOX

10.THE PLANTS

11. IKEA ALBERT MOUNTAIN


STUDENT HOUSING AAN ‘T VERLAAT

A former nurseflat has been redeveloped into a studentflat and will get a multifunctional room for all students on the ground floor. This multifunctional room has to be able to be transformed into a lecture space, chill-out area, space for a movie night, study room, party area or for example an exhibition space. I decided not to make the space transformable but kept the space as open as possible and use transformable furniture in order to make it more financial achievable. With a tight budget this has decreased the costs substantial. The design is a collage of different interventions which tend to surprise the visitor while meandering trough the space. Important in the design for us was the re-use of waste material left from the construction of the student flat. All the left over materials produced during the re-construction of the building/room will be attached to the wall to create an acoustic wall for a student house next to the multifunctional room. With references to the studentlife like a chandelier of bicycle frames or benches from trainties we tried to make a fun space .

“There is no such thing as a failed experiment, only experiments with unexpected outcomes” Richard Buckminster Fuller (US engineer and architect, 1895-1983 )

Type / Status : Competition - 1st prize - Build Year: 2014 - 2015 Location: Delft Partners: Hedwig van der Linden, Martijn Dalinghuis, Koen Martens


3.

4.

2.

8.


9. 6. 10.

5.

11. 7.

1.

1.THE BENCH 2.THE RAILROADTIES WITH BICYCLE SEATS 3.THE BICYCLE FRAMES 4. THE LASERCUT LAMP 5. 9 X THE IKEA TERTIALLAMP7. IKEA ALBERT 6.THE AKOUSTIC WALL 7.THE MIRROR 8.THE BLACKBOARD 9.THE (OS)BOX 10.THE PLANTS 11. IKEA ALBERT MOUNTAIN


Monsters of Delft: The Bridge An exhibition of the ordinary context

Who thinks about the city of Delft, thinks about its old historic city center and the Technical University of Delft. The orange glow in the sky reminds us every night of the greenhouses in the Delftland. These three identities make the inhabitants of Delft proud of their city. This new bridge will connect the polderlandscape with the city, which will be a part of a new cycling infrastructure from the south of Delft to the recreational area and Midden-Delftland. The concept for the bridge uses these three identities; three stepping-stones, will bring you from one side of the Karitaatmolensloot to the other. Each one has one of these identities. There is no room for black or white in this current world anymore. Townbordes fade away and citygates disappear. The contemporary citygate has no strict border. This bridge forms a gradual passage from polder to city. By pulling the ordinary surroundings out of its normal context and implementing it in a extraordinary new context, the ordinary suddenly becomes the extraordinary. In this way we want to show people the ordinary context; which never stands out and we consider as obvious to be there, so we never face the true origin, beauty, craftmanship and innovation from these contexts. By exposing one to one scale ‘monsters’ of the build environment of Delft we make the people aware of the ordinary. Where do materials come from? How is it made? An exhibition of the ordinary world we live in; Monster of Delft!

Type / Status : Competition Year: 2015 Location: Delft Partner: Martijn Dalinghuis


Model 1:100

Elevation model 1:100

Isometric diagram

Elevation


production sequence

Workspace


Spatial Extrusions

In the elective course “Spatial Extrusions” we students explored the design potentials of robotically printed mesh structures. Initially starting with conventional triangulated space frame structures, we expanded our research towards combined multi-sided polygons like rectangles and hexagons, and developed custom printing sequences for non-Standard spatial frames. Further differentiation strategies included three-dimensional grid extension, cantilevering, bridging and free-form supports. Finally, After many experimentations with these “conventional” methods, we decided developed a spinning machine to spin and stretch the plastic filament around a special designed mold. Rotational speed of the mold, the speed and curve of the robotarm movement, the temperature of the plastic filament were all aspects to take into account during the printing process.

Type / Status : Elective Course Gramazio Kohler Research Year: 2016 Location: ETH Zürich Partner: Lars Kloeg


A proposal: Ring of Matter Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime. The interpretative possibilities of this saying are endless, but for me this resembles perfectly the core of my fascination for sustainability awareness. I'm fascinated by creating one's awareness about their matter; to create order in chaos. I think that if we achieve a better understanding of our universal values, we will act in a improved way and thus make the world more sustainable. My project is therefore about creating this awareness for our universal values. I want to stimulate the people to find out for themselves what those values are. To create certain atmospheres I want to stimulate this quest. An architecture where one can reflect and put things into perspective. To find a form for my fascination, I tried to get inspiration from my own experiences and perspectives . Experiences where I myself had a better understanding of my surroundings. My proposal is a ring above the Zurich train tracks, made out of concrete with a garden hidden inside. The entrances are strategically placed but somehow hidden, one should know where to enter. The ring connects where there was no connection. Once you enter the ring, there are 2 atmospheres clashing. You can both experience the view over the city, and there is the cave garden on the other side. With these somehow absurd contrasting, and out of context atmospheres, I would like people to stimulate their curiosity and question about one's perspectives and their matter: Ring of Matter

Type / Status : Studio Pascal Flammer Year: 2016 Location: ETH ZĂźrich


Type / Status : Competition - 1st prize - Build Year: 2014 - 2015 Location: Blaricum Partner: Hedwig van der Linden


View from the platform


View from the inner garden


STUDIO MAKS

Europan 12 Assen


Prix de Rome 2014


Thank You!

Selected works  

by Kevin Westerveld

Selected works  

by Kevin Westerveld

Advertisement