Page 1

rkmap Redes Kevin van Dijk C1J


Lezing Hallo wereld! Het is alweer 2 dagen geleden dat ik de lezing over redesign door Marieke Vogel en Guido Crolla wat voornamelijk ging over wat redesign inhoudt en wat ons te wachten staat in ons halve jaar propedeuse. Een beetje raar voor mijzelf, zonder twitter of actief op enig ander social media. Dan toch maar eens een twitter account snel aanmaken… Als eerste was Marieke Vogel aan het woord. En na wat problemen met nieuwe geluidsapparatuur kregen we in een aantal stappen een strak schema te zien van alles wat we in binnen dit vak leren en doen. Een interessant thema was het maken van een merk dat volledig door jou is gemaakt en geïnspireerd. Jezelf op de markt zetten is

een zin die veel naar voren komt en een centraal thema is in de presentatie intro. Een mooie introductie voor een zeer creatief vak, heb er zeker zin in. Hierna kwam Guido Crolla aan het woord, een expert op het gebied van social media en is zelf onder de naam “Denkbeeldhouder” op verschillende media te vinden. Allereerst begint hij met een gesprek tegen het publiek zoals je deze zou kunnen verwachten op het populaire twitter. Hij zoekt voor een ruimte om zijn zeilboot op te slaan en begint daaromheen langzaam een informatief en boeiend gesprek op te voeren over verschillende media met twitter in de hoofdrol. Niet zo heel erg interessant zou je denken maar met een aantal filmpjes en verschillende statistieken wordt het al duidelijk waar het heen gaat:

social media is groot en het is van groots belang dat iedereen er mee bezig is. Verder was er nog een gesprek over skype geregeld met Vera Camilla (www.veracamilla.nl), een geslaagd en veel gevolgd blogger en twitteraar. Nadat zij over haar werk als blogger en inhoud van haar dag had verteld aan ons mochten we een aantal vragen stellen, helaas ging dit wegens geluidsproblemen een beetje verkeerd en werd dit eerder afgesloten dan gepland, wat jammer was omdat het leuk was om te horen hoe je vanuit een blog je geld kunt verdienen. TLDR; Een geslaagde lezing over het interessante vak redesign en een aantal leuke en leerzame momenten, jammer van de problemen met het geluid maar het was zeker de moeite waard om bij te zijn.


Lezing2 Ja! Het is weer tijd voor een recensie deze week, dit keer mocht Ruud Boer, schrijver van Branddesign, een boek over de vormgeving en reden achter verschillende merken en logo’s. Waarom het in een bepaalde kleur en uitstraling is, en waarom dat ook werkt. Allereerst stelt Ruud Boer zich voor en is duidelijk blij met het applaus wat hij krijg voordat hij ook maar een woord heeft gezegd. Als eerste begint hij met een soort cirkel diagram van hoe een brand of merk werkt, hij zegt dat een merk zo divers als een orkest kan zijn, waar iedereen samenwerkt tot het uiteindelijk perfecte stuk. Wat mij meteen opvalt is dan dat er meer dan 50 kleine deeltjes zijn binnen in een bedrijf dat een geheel maakt.

Vervolgens is merk innerlijk en uiterlijk aan de beurt, dit beschrijft hij in een aantal zintuigen of kopjes: Horen, Zien, Voelen, Proeven en ruiken. Dit klinkt misschien raar maar is van toepassing op bijvoorbeeld Heineken waar proeven duidelijk te zien is in reclame campagnes. Dit hoort bij hun uiterlijk en willen ze graag aan het publiek tonen. Tegen ons zegt hij nog dat ons merk-ik één geheel moet worden, alles moet goed op elkaar aansluiten en één versterkend iets zijn. Dat is het belangrijkste. Een beetje jammer was dat de presentatie geen diepgang gaf op het boek brand design maar gewoon een herhaling was van wat erin stond. Dit was een beetje jammer omdat ik zelf al de eerste paar hoofdstukken gelezen had. Verder een boeiende presentatie hoewel het misschien beter was als ik het boek NIET gelezen had. Kevin van Dijk


10 antwoorden 1Q: Waarom heb ik gekozen voor de opleiding Multi Media en Communicatie? A: Simpel, ik heb voor deze opleiding een opleiding grafische vormgeving gehad, ik kan hierdoor goed omgaan met de programma’s die nodig zijn om mijn creativiteit te uitten. Tijdens deze opleiding heb ik amper les gehad in goede communicatie en ik vindt daarom ook dat ik hierin tekort schiet. Vandaar dat ik voor deze opleiding gekozen heb. 2Q: Wat zijn mijn bezigheden buiten de school uren? A: Volgens mij gaat het aankomende half jaar flink wat tijd in opdrachten voor school thuis maken zitten. Maar behalve dat vindt ik het niet erg om wat lol te maken met vrienden, een beetje gamen….oké een beetje veel gamen, chillen enzovoorts. Gewoon een beetje doen wat ik zelf wil dus! 3Q: Religies? A: Geloof ik niet in, ik vindt het niet erg als mensen steun zoeken bij een wezen of god die hun elke dag blij houden. Ik geloof in mijzelf, en volgens mij is dat het belangrijkst.

4Q: Wat voor een muziek genre spreekt mij het meeste aan? A: Lastige, mijn muziek smaak is vrij breed, mijn favoriete muziek zit ergens tussen rock en metal in. Denk hierbij aan hardrock, symfonische metal een beetje power metal. En dan af-en-toe komt er wat trance en trailer muziek voorbij. Tja ik blijf alleen weg bij de pure R&B en Hip-Hop. Misschien voor de geintreseerde een linkje naar mijn muziek data: http://www.last.fm/user/Keviss 5Q: Televisie staat aan, waar kijk ik naar? A: Comedycentral, het is altijd leuk om niet te hoeven nadenken en gewoon een beetje lachen om stompzinnige grappen. Southpark, Familyguy etc…Hoewel is snel wegzap bij Dharma & Greg. IK denk niet dat ik dat hoef uit te leggen. 6Q: Welke eigenschap(pen) vindt ik geweldig van mezelf en welke niet? A: Ik ben helemaal geweldig!~ Misschien een wat duidelijker antwoord zal zijn dat ik geen problemen heb met mijn eigen “ik”, ik vindt niet dat ik drastische eigenschappen aan mijzelf zou moeten veranderen omdat het mijzelf stoort. Misschien zou ik wat meer sociaal moeten zijn


tegenover mensen om mij heen, maar ook dit heeft voornamelijk te maken met de communicatie die ik probeer te studeren en onder de knie te kunnen krijgen. 7Q: Liegen of waarheid? A: Iedereen liegt, soms het het vanzelf en meestal heb je er dan zelf ook wat aan. Ook ik doe dat. “The easy way out”. De waarheid spreek ik eerder tegenover anderen als ze om mijn mening vragen, misschien iets te bot maar wel altijd op een vriendelijke en opbouwende manier. 8Q: Redesign, Wiki en Remediate, welke spreekt mij het meeste aan? A: Redesign spreekt mij momenteel het meeste aan, ik vindt de lessen die ik gevolgd heb leuk en kan mij er goed in vinden. Hopelijk worden Wiki en Remediate nog wat creatiever. 9Q: Windows, Mac en Linux, ik moet er twee van de aardbodem verwijderen, welke? A: Mac en linux zullen het daglicht niet halen dan. Linux is een logische keuze, maar de reden waarom ik mac kies is omdat het besturingssysteem niks is in mijn ogen. De reden waarom mensen macs kiezen is om het scherm. Tenminste dat zou zo moeten zijn… Vandaar dat ik kies dat dit besturingssysteem van mij weg mag.

10Q: Wat vind ik van deze opdracht? A: Leuk, vooral de 100 vragen bedenken was een grotere klus dan ik dacht. Ik heb hier dan ook aardig wat tijd in gestopt. Ik heb zelf wat interessante vragen uitgekozen om te beantwoorden voor op mijn blog en hopelijk is het de moeite waard om te lezen.


Personal DNA You are a Reserved Inventor. About you: Your imagination, self-reliance, openness to new things, and appreciation for utility combine to make you an INVENTOR. You have the confidence to make your visions into reality, and you are willing to consider many alternatives to get that done. The full spectrum of possibilities in the world intrigues you— you’re not limited by pre-conceived notions of how things should be. Problem-solving is a specialty of yours, owing to your persistence, curiosity, and understanding of how things work. Your vision allows you to identify what’s missing from a given situation, and your creativity

allows you to fill in the gaps. Your awareness of how things function gives you the ability to come up with new uses for common objects.

Although understanding details is not difficult for you, you specialize in seeing the bigger picture and don’t get caught up in specifics.

It is more interesting for you to pursue excitement than it is to get caught up in a routine.

You tend to do things on the spur of the moment, not sticking to a set schedule.


Personal DNA how you relate to others: You are RESERVED – you aren’t someone who always needs to have others around, and you find you can handle most situations on your own. You can be very happy spending time alone, and enjoy your own thoughts and ideas. You find it difficult to understand why some people get so emotional and tell everyone else their problems. You believe that if you want to get something done, it is best to do it yourself. In your experience, other people are not always completely dependable, so you generally rely on yourself and only a few close others.

Despite your independence, you are not a closed-minded person who makes hasty judgments about others. You know that it isn’t always easy to walk in other people’s shoes. At times other people’s feelings are puzzling to you, and you wish that people were more rational. Your vision of the world is complex – your values are not set in stone. Instead, you are able to change your beliefs as you learn new information.

If you want to be different: Try applying your creativity to more artistic arenas, and letting your imagination take less practical forms. Even though it is tiring, making an extra effort to spend time with others even when you feel like being alone can have powerful positive effects on your relationships. Practice talking about yourself to people you haven’t previously trusted. You will forge friendships where you wouldn’t have thought possible, and with practice, sharing your thoughts and feelings will get easier and easier.


Black boxes Independent

Inventor

Creative

Strong-minded

Organised


Identiteit Heineken Identiteit en imago van Heineken Innerlijke merk: nvt, niet te onderzoeken. Externe communicatie: Externe communicatie bij Heineken is groots aanwezig, dit merk en logo is dan ook overal ter wereld herkenbaar. Slim hebben ze dan ook een “lachende e” in hun logo verwerkt, de lach is tenslotte over ter wereld een herkend beeldmerk. Heineken maakt contact met de consument op slimme en meestal humoristische wijze de boodschap te brengen aan het publiek. Reclames zijn altijd slim en hebben een goede grap aan het einde. Buiten reclames maakt Heineken gebruik van posters op druk bezochte plaatsen zoals bushokken en treinstations. Uiteraard heeft Heineken ook een website.

Interne communicatie: Intern heb ik niet veel informatie over Heineken kunnen vinden. Ik heb daarom ook geen grote analyse kunnen maken over het interne gebruik van communicatie van het merk. Wat ik verwacht is dat Heineken wel gebruik maakt van een intern netwerk voor communicatie maar ook dit kan ik dus niet met zekerheid zeggen.

Merkwaarden: Omdat het bedrijf internationaal bekend is in meer dan 70 landen is het vooral veel waard in bekendheid. Dit is een belangrijk eigenschap waarin Heineken nog steeds groeit. Verder dalen de inkomen van Heineken tegenover de verkoop wel steeds meer, zo zijn ze over een half jaar al een flink stuk van hun inkomen kwijt.

Merkmissie: Heineken heeft de missie om zoveel mogelijk van de bierproductie in hun handen te krijgen, maar ze willen hun eigen en gerespecteerde imago hoog houden. Dit doen ze door verschillende andere bier merken zoals in Nederland Brand, over te nemen en daardoor concurrentie uit te schakelen.

Merkbelofte: Scherp en helder, een goed en lekker biertje. De slogan vertelt mensen dat het biertje lekker is bij uitgaan en samen zijn met vrienden. Heineken belooft dat je zult lachen van plezier dankzij hun bier. Dit laten ze zien met hun logo en reclames. Denk hierbij aan de “lachende e” in het logo en dan humoristische uitstraling van hun campagne en reclames.


Identiteit Heineken Merk kernconcept: Mensen laten zien dat hun bier het beste is, het meest plezier bevat en natuurlijk een winst te produceren. Uiterlijk merk: De boodschap die Heineken in verschillende media uitingen naar de consument wil uitbrengen. Ze verkopen hun bier in 70 verschillende landen maar komen oorspronkelijk uit Nederland. Het imago wat Heineken wil laten zien aan de consument is dat het niet alleen lekker bier is maar ook populair is. “Iedereen drinkt het” maken ze duidelijk met de slogan “biertje?”, de vraag die nu veel meer inhoud heeft dan voorheen. Een oudere slogan die voor “biertje?” werd gebruikt is “Heerlijk, helder, Heineken” deze slogan stond voornamelijk voor de smaak in plaats van voor de gezelligheid die de nieuwe slogan met zich meeneemt.

Zintuiglijke typering Doormiddel van soepel lopend bier naar een bierglas met mooie en lekker uitziend bier laten ze de consument op een goede manier weten dat het bier lekker is, door het heel helder te laten zien geven ze misschien zelfs de indruk dat het bier gezond zou kunnen zijn. Vooral je ogen en tast laten je weten dat Heineken bier de beste is. Hier gaan ze dan ook van uit. Door emotie toe te passen blijft het in je hoofd zitten, de humor blijft in je herinnering zitten en als je dan ergens het logo van Heineken ziet denk je terug aan die reclames. De taal van het merk: Heineken komt oorspronkelijk uit Nederland, maar dit merk is al snel internationaal uitgebreid. Omdat Heineken in 70 verschillende landen actief verkoopt wordt het

daarom niet alleen maar in het Nederlands gecommuniceerd maar ook in het Engels, dit is gedaan omdat Engels een veel voorkomende taal is in veel verschillende landen. Merkiconen: Heineken heeft eigenlijk twee logo’s. Een hiervan is het normale logo, een rode ster met daarachter Heineken met de “lachende e”.Dit logo wordt voornamelijk gebruikt voor sponsors en vlaggen etc. Het tweede logo is opgebouwd met het logo en daarboven de rode ster, eronder is een versiering gebruikt die terug komt op verschillende plaatsen. Dit logo straalt het bier uit op een manier die zegt dat het bier speciaal is en verfrissend.


Merk-ik analyse Brainstorm is een bedrijf dat zich focust op het geven van een uiterlijk en een identiteit aan jonge bedrijven en het verfrissen van al lang bestaande bedrijven. Denk hierbij aan de grafische delen zoals de huisstijl maar ook de ‘internet’ zijde van een bedrijf zoals websites, databases, directmails en het helpen van opzetten van dat soort projecten. Behalve het helpen van bedrijven hun identiteit te geven doet Brainstorm ook aan illustreren van gevraagde projecten. Dit voor boeken en andere media.

1) MERKINNERLIJK Merkvisie Brainstorm wil graag een bekende naam worden in de grafische en interactieve wereld. Doormiddel van een nieuwe creatieve en persoonlijkere manier van werken wil Brainstorm klanten laten zien

dat het ook op een betere manier kan. Meer analyse, meer ideeën, meer brainstormen. Dit alles voor een frisse en persoonlijke uitstraling voor jouw merk. Merkmissie Met behulp van een andere manier van werken proberen klanten te werven en snel te groeien, daarna vaste klanten proberen te krijgen voor grafische vormgevingen en hopelijk daarna uitbreiden tot een vast bedrijf in de grafische sector.

met veel overleg en veel uitleg met de klant over wat er precies moet gebeuren. Dit om fouten te voorkomen maar ook om de klant zekerheid te geven dat wat hun graag willen ook daadwerkelijk gebeurt. De klant staat op de eerste plaats. Ten tweede wil Brainstorm out of the box werken, een uitstraling hebben die net dat kleine stukje verder dan de rest gaat. Kleuren tegenover elkaar zetten waarbij iemand anders zou denken dat het verkeerd of niet goed past.

Merkwaarden Brainstorm wil een waarde worden in de grafische sector door de nieuwe aanpak de ze gebruiken, hierdoor zal het buiten de andere groepen vallen die er al bestaan.

Merkbelofte Brainstorm belooft professionele en creatieve uitingen voor de klant, hoewel ze geen slogan gebruiken is dit de belofte die Brainstorm wil verzekeren aan klanten.

Merkpersoonlijkheid Brainstorm heeft een persoonlijke relatie met hun klanten,


Merk-ik analyse 2) MERKUITERLIJK Zien: Website, Visitekaarten, Logo, overige uitingen Voelen: Niet van toepassing Horen: Niet van toepassing Proeven: Niet van toepassing Ruiken: Niet van toepassing

3) MERKGEDRAG aanbod-producten en diensten: Brainstorm biedt een breed aantal verschillende media uitingen. externe communicatie: Website, visitekaarten, mond tot mond reclame. interne communicatie: Interne communicatie is voornamelijk via persoonlijk contact, mocht er toch ander contact nodig zijn gaat dat via telefoon of email.


Schetsen Woordbrainstorm


Schetsen Idee links: Iris, Oog, Kleuren Idee rechts: Brainlink, IdeeĂŤn


Schetsen Idee links: Vormen, Arcana Idee rechts: Goggles, Bril


Schetsen illustrator


Voorstel visitekaart

Brainstorm Tel

123-1234567

Web

# 56b8122 Job

Name

Mail

Creative Designer Kevin van Dijk

www.brainstorm.com Info@brainstorm.com Motto

‘Semper Verum’

Signature

Kevin


Voorstel briefpapier

Brainstorm Zeelandsingel 72 6845 BK Arnhem

K. van Dijk Pottenbakkerstraat 112 6845 BK Arnhem

Geachte heer van Dijk,

123-1234567 www.brainstorm.com info@brainstorm.com

5 Maart 2011

lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus sed molestie orci. Donec convallis mauris vehicula purus gravida sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam magna mauris, vestibulum in ullamcorper sit amet, auctor id leo. Vivamus tortor mauris, egestas vehicula congue et, vestibulum et velit. Nunc ac augue in nunc dapibus facilisis tristique sed lorem. Vivamus at dui id ipsum porta interdum. Phasellus purus lectus, volutpat in aliquam id, malesuada a nisi. Sed vitae dictum mi. Duis ultrices gravida augue, sed mollis magna hendrerit et. Aliquam a semper nisi. Curabitur egestas vestibulum lectus, vel consectetur diam malesuada in. Nam eu purus ut magna eleifend aliquam eget at justo. Sed lectus velit, faucibus et aliquet in, aliquam ut justo. Pellentesque vitae sem eros, in venenatis eros. Suspendisse fermentum molestie arcu eu accumsan. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur elementum viverra adipiscing. Nulla leo magna, rhoncus ut porta id, blandit eget elit. Sed rhoncus turpis non ante viverra eu tincidunt erat commodo. Praesent vel elit mi. Nulla ullamcorper, nibh at sodales mattis, enim lorem placerat risus, et cursus quam lacus ut ipsum. Duis interdum lectus ut purus feugiat et congue sapien posuere. Donec diam lectus, interdum eu lobortis nec, vestibulum eget ligula. Fusce et sapien sed erat commodo placerat. Aliquam a purus nec odio convallis faucibus vitae vitae nulla. Vivamus fringilla semper magna, quis suscipit sapien ullamcorper in. Sed posuere justo eget mauris dapibus facilisis. In sed interdum magna. Nullam mollis sapien non massa cursus nec viverra massa suscipit. Maecenas magna quam, tempus sed congue non, vulputate ac arcu. Donec euismod elit sit amet arcu pharetra ornare. Donec luctus imperdiet metus, rutrum malesuada magna tempor in. Duis mauris erat, viverra at mollis quis, varius tempus dolor. Aliquam porttitor elit non nunc tempor pulvinar. Mauris a odio dolor. Mauris placerat adipiscing libero, vitae adipiscing diam laoreet ac. Nullam dolor leo, imperdiet id cursus eget, mattis id purus. Cras nec ultrices augue.

Inschrijving KvK nr.: 09181085 - BTW: NL-8192.18.248.B01 - ING bankrekening: 65.72.03.424

Werkmap Redesign Week4  

22-09-2011 Werkmap redesign Kevin van Dijk C1J

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you