Page 1

WAASLAND BEVEREN MAGAZINE JAARGANG 3 NUMMER 5 06 OKTOBER 2012

Jurgen Cavens

Het belangrijkste is de wil, de gedrevenheid en de groepsmentaliteit . . .


02

WB MAGAZINE / COLOFON

Waasland Beveren Magazine Seizoen 2012 - 2013 Editie 5 - 06 Oktober 2012

VOORWOORD

Gratis Uitgave

Beste supporters,

Secretariaat Freethiel: Stadionplein 1 9120 Beveren Tel.: 03 / 750 25 00

Secretariaat Puyenbeke: Watermolenstraat 104 9111 Belsele ( St-Niklaas ) Tel.: 03 / 776 32 00 Website: www.waasland-beveren.be Email: info@waasland-beveren.be Find us on:

Waasland-Beveren official @WaaslandBeveren

Fotografie: Jean Bonjean Geert Franquet Kevin Reyns Bewerking foto’s Kevin Reyns

Grafisch ontwerp: Kevin Reyns

Redactie: Frederik De Weerdt Babs Mertens Robin Maes Michael Opgenhaffen

Natuurlijk hebben we vorige week een serieuze tik om de oren gekregen en achter uitspraken zoals “we hebben niet slecht gespeeld” of “ze verdienden veel meer” kunnen en willen we ons al zeker niet verstoppen. Wat echter niet wil zeggen dat het vertrouwen in onze jongens is aangetast. Jawel, de individuele fouten moeten eruit, op dit niveau worden de kleinste tekortkomingen of onoplettendheden onmiddellijk afgestraft. Dit leerproces moeten we zo kort mogelijk houden. De reacties van onze sportieve staf en onze spelers zijn echter zeer positief. De wilskracht en de vechtlust die ik deze week mocht waarnemen spreken boekdelen. Iedereen is er van overtuigd dat de wedstrijd tegen Bergen van kapitaal belang is, de 3 punten moeten en zullen op de Freethiel blijven. Deze week mocht ik nog een onderhoud hebben met een bepaalde supportersgroepering, ik denk dat ik daar heel duidelijk het standpunt van de club en het respect voor onze supporters heb overgemaakt. Ik besef beter dan wie ook dat de successen van de afgelopen 2 seizoenen voor een enorm groot deel te danken zijn aan onze supporters. Ik wil dan ook een oproep doen aan iedereen om in een open sfeer en met een positieve geest samen te werken. Alleen dan is er kans op succes. Ikzelf sta dan ook 100 % ter beschikking van onze supporters(clubs). Meedenken, meewerken met respect en eerbied voor wat ooit is geweest naar een mooie toekomst van morgen, moet onze gezamenlijke drijfveer zijn. Op ons kunnen jullie rekenen, we zijn er van overtuigd dat wij ook op steeds jullie zullen kunnen rekenen. Komaan Waasland-Beveren Dirk P.


WB MAGAZINE / IN DIT NUMMER INHOUD

03

05 JURGEN CAVENS

‘We speelden alles of niets’

22 BLOK_E

10 12 24 14 18 30 19 23 26 28

‘We geven de ploeg ook een duw in de rug’

PARTNERS I/D KIJKER

‘Ontdek wie al die matchballen schenkt’

WERNER VERGAUWEN

‘We zijn tenslotte ook maar vrijwilligers’

NABESCHOUWING WB - Lierse

NABESCHOUWING FC Brussels - WB

NABESCHOUWING OH Leuven - WB

JUPILER PRO LEAGUE Klassement

VOORBESCHOUWING Speeldag 10

JEUGDPLOEG NU8

IN DE MEDIA

Gele ditjes, blauwe datjes

INTERVIEW

Beloften in de kijker


WB MAGAZINE / COVERSTORY JURGEN CAVENS

05


06

WB MAGAZINE / COVERSTORY JURGEN CAVENS

Thuis proberen we inderdaad

altijd

voor de 3 punten te gaan!

L

ierse, Beerschot, Gent, Standard, Marseille, Twente, … Jurgen Cavens had al een indrukwekkend lijstje met clubs achter zijn naam toen hij vorig seizoen tijdens de winterstop in Beveren aankwam. De vraag was echter of hij de club op zijn leeftijd nog wel iets kon bijbrengen. Die vraag is ondertussen al ruimschoots beantwoord. Samen met Radzinski vormde Jurgen een ijzersterke tandem vooraan en had hij een groot aandeel in de promotie naar eerste klasse. Dit seizoen staat hij weer paraat om alles te geven voor de club, de volle 100%. Door Robin Maes “Klopt, want de manier waarop we speelden was zeker niet slecht. We speelden vrank en vrij voetbal, creëerden kansen en speelden aanvallend. Jammer genoeg staat daar tegenover dat we iets te gemakkelijk kansen weggeven en Leuven profiteerde daar optimaal van.” Vond je 5-2 een overdreven uitslag? “Ja, fel overdreven. Toen we 3-2 achterkwamen moesten we wat meer risico’s nemen om voor de 3-3 te gaan, daardoor liepen we iets meer uit positie. We speelden alles of niets en uiteindelijk werd het niets. Leuven kreeg nog één kans en maakte deze af, dan is het gedaan. Hierna kregen ze nog een onterechte penalty denk ik, bij het laatste doelpunt stond Ibou 4 meter buitenspel.” Wat vond je van je persoonlijke prestatie in Leuven?

Jurgen, we haalden 1/6 tegen Lierse en Leuven. Da’s minder dan verwacht.

“Inderdaad, we hadden op een veel beter resultaat gehoopt. We hadden minstens 4/6 verwacht, maar het zat ook een beetje tegen. Lierse kreeg een penalty cadeau, op Leuven morsten we met de kansen en kregen we uiteindelijk het deksel op

de neus. 4/6 had er zeker wel ingezeten, maar het is nu niet zo. Heel spijtig, want het waren 2 directe concurrenten voor de strijd onderaan. Met betere resultaten hadden we weer voeling gehad met de middenmoot.” In Leuven zagen we niet voor het eerst volgend scenario: goed spelen, niets rapen.

“Ik denk dat ik aardig in de wedstrijd zat. Ik voelde me goed omdat ik in de bekerwedstrijd tegen FC Brussels beslissend was geweest, en dus had ik veel zin om weer te spelen. Ik was blij dat ik die kans kreeg van de trainer en denk dat ik het niet slecht heb gedaan. Bij 2-2 werd ik dan naar de kant gehaald, en kort daarna werd het 3-2… Frustrerend omdat je als speler dan niks meer kan terugdoen, je kan de ploeg niet meer helpen. Maar goed, er is wederom genoeg positiefs om te onthouden, deze lijn moeten we blijven doortrekken.” 2 weken geleden speelden we thuis 1-1


WB MAGAZINE / COVERSTORY JURGEN CAVENS

gelijk tegen Lierse. Blij omdat we scoorden in de slotfase, maar toch weer niet het verhoopte resultaat.

de partij. Pas na verlengingen gaan winnen tegen de laatste uit tweede klasse… Niet echt fantastisch.

“Thuis proberen we inderdaad altijd voor de 3 punten te gaan. Als je alle wedstrijden bekijkt, denk ik dat we nog maar één keer echt zijn overklast. Dat was in Standard. Voor de overige partijen waren we altijd de evenknie van onze tegenstander. Maar goed, in voetbal gaat het vooral om efficiëntie. Ook tegen Lierse hadden we genoeg kansen maar maken we ze niet af. Er wordt zeer hard gewerkt binnen de ploeg, ik denk dat je dit begint te zien aan onze organisatie, maar toch maken we nog te veel dezelfde fouten. Als we zoals tegen Mechelen en Cercle de 0 kunnen houden, komen de kansen vanzelf, dat weten we.”

“Kijk eens naar alle eersteklassers die in de beker op verplaatsing moesten spelen. Niemand (buiten Genk) had het makkelijk. Je speelt altijd tegen ploegen die supergemotiveerd zijn en net dat tikkeltje meer kunnen. In zo’n wedstrijden moet je vooral geduld hebben tot die bal goed valt en dan toeslaan. Achteraf gezien hebben we de klus toch goed geklaard, en dat is het belangrijkste. Nu spelen we thuis tegen Oostende, als we hen kloppen, staan we al in de kwartfinales…”

Tegen Lierse kreeg je opvallend veel vocale steun van de supporters van Lierse! Ze zijn jou daar duidelijk nog niet vergeten.

“Het is duidelijk dat de competitie primeert, natuurlijk, maar de beker geeft toch altijd iets extra’s. ik heb hem zelf al twee keer mogen winnen en ik kan je zeggen, het is iets zeer speciaals. Zo’n dagen vergeet je nooit. Daarom reken ik ook al op massale steun voor de wedstrijd tegen Oostende! Hoe verder je raakt, hoe spannender het wordt! Daarna zouden we tegen Club of Cercle uitkomen, maar dan spelen we thuis en uit. Daardoor is er zeker iets mogelijk… Thuis hebben we voorlopig enkel tegen AA Gent verloren, dus we staan sterk op de Freethiel. Tegen Bergen moet dat nogmaals blijken.”

“Inderdaad, dat doet enorm veel deugd. Met mijn jeugd erbij gerekend heb ik 16 jaar in Lier gespeeld, het is dus echt wel de club van mijn hart. Het is ook mijn geboorteplaats. Lierse is de club die mij de kans heeft gegeven om een topvoetballer te worden, zoiets vergeet je nooit. In het hedendaagse voetbal komen en gaan spelers soms heel snel, een mooi afscheid is dus zeker geen sinecure. Daarom dat het extra fijn is om zo’n vorm van appreciatie te zien bij de fans.” In de midweek speelden we voor de Beker Van België tegen FC Brussels. Je scoorde en gaf 2 assists. Zeer goed voor het zelfvertrouwen. “Zeker. Ik viel in bij 0-0, Brussels was zeer georganiseerd aan het spelen. Toch zag je dat hoe langer de partij duurde, hoe moeilijker Brussels het kreeg. Ze raakten vermoeid naar het einde toe. We begonnen meer kansen te creëren en ik viel zeer goed in en kon onmiddellijk Dugary op weg zetten naar 0-1. Eigenlijk moeten we de match hierna winnen, want de penalty die Brussels kreeg is wederom totaal onterecht. De fout gebeurde minstens een meter buiten de zestien. In de verlengingen waren we echter ook de betere ploeg en maakten we het af.” Toch waren er gemengde gevoelens na

Leeft de bekercompetitie dan binnen de ploeg?

Is er sprake van een kleine crisis mocht er verloren worden tegen Bergen? “Ik ga er gewoon niet van uit dat wij verliezen. We hebben al mooie resultaten gehaald dit jaar, we gaan dit niet vergeten omdat we één keer wat zwaarder verliezen. Je kan niet zeggen dat de ploeg niet draait. We spelen altijd goed mee, creëren altijd kansen, … Qua spel is er van crisis nog nooit sprake geweest, enkel de resultaten kunnen wat beter.” Je hebt in je carrière al heel wat clubkernen meegemaakt, jij lijkt me een geschikte persoon om te kunnen inschatten of onze kern heeft wat nodig is om in eerste te blijven! “In voetbal is het vooral het collectieve dat telt. Als je een sterke groep hebt die goed samenhangt kan je zeer ver raken. In 1997 speelde ik met Lierse kampioen,

07

terwijl wij kwalitatief misschien niet de beste ploeg van de reeks waren. Maar als team hingen we fantastisch aan elkaar. We waren bijna allemaal Belgen, het klikte zeer goed. Hiermee wil ik maar aanhalen dat het belangrijkste niet de kwaliteit is maar de wil, de gedrevenheid en de groepsmentaliteit. De laatste weken hebben we vooral aan de groepssfeer gewerkt en die is nu zeer goed. Nog eens 3 punten pakken om wat rustiger te kunnen ademhalen en dan komt het goed. Kwalitatief hebben we ook zeker het nodige in huis om erin te blijven.” Je stond tot nog toe niet altijd in de basis, is dit moeilijk voor jou om te accepteren? “Ik moet eerlijk zijn, ik heb wel wat last gehad van een blessure. Ik was tot vorige week nog nooit echt 100% en dan moet je dat durven te zeggen tegen de coach. Naar de ploeg toe moet je ook durven eerlijk zijn, er staan andere jongens klaar die ook zeer gretig zijn en willen spelen. Het is jammer dat ik nog nooit echt volledig fit was, nu is dat wel zo. Ik wil dit dan ook zeer graag aan iedereen laten zien. We hebben natuurlijk de hele ploeg nodig, ik ben ook maar een schakel in het geheel. Ook als je invalt, moet je er volledig voor gaan.” Hoeveel jaar denk je nog mee te kunnen in eerste klasse? “Zolang ik gezond ben en er plezier in heb want dat is het belangrijkste! Feit is dat mijn contract na dit seizoen afloopt, dan zullen we zien. De honger langs mijn kant is nog zeer groot, het is nog steeds een kick om in eerste te mogen spelen. Ik hoop dan ook dat we dit volgend jaar weer met de ploeg kunnen doen en dat ik het bestuur kan overtuigen. Ze kunnen nog steeds op mij rekenen.” Onze kern telt 26 koppen, waarvan 9 van vorig jaar. Aanzienlijk weinig. Was dit na de promotie met Lierse ook het geval? “Ja, met dat verschil dat het bestuur van Waasland-Beveren het een pak verstandiger heeft aangepakt. Er zijn geen zieke bedragen uitgegeven, geen spelerslonen die de pan uitswingen. Bij Lierse denk ik dat we meer dan 30 nieuwe gezichten zagen na de promotie. Het is nooit makkelijk om op elkaar in te spelen met een


08

WB MAGAZINE / COVERSTORY JURGEN CAVENS

bijna nieuwe kern, het is zeer belangrijk daar veel tijd in te steken. De club heeft keihard gewerkt een sterke ploeg bij elkaar te brengen, de afgelopen 3 maanden heeft iedereen al zeer veel bijgeleerd. Het is nu aan ons, de spelers, om te tonen dat we het kunnen. De nuchterheid van het bestuur is een typerend kenmerk van W-B, denk ik.” Wie zal je het meeste missen van de kern van vorig seizoen? “(lacht) Wie denk je?” Ik heb een flauw vermoeden: Tomasz Radzinski. “Inderdaad, ik vind het zeer spijtig dat Tomasz niet meer bij de ploeg zit. Er is al veel over gezegd en geschreven, maar ik denk dat iemand met zijn ervaring ons zeker nog had kunnen helpen. Zijn snelheid, zijn looplijnen, … Ik heb nog veel contact met hem, hijzelf vindt het ook zeer spijtig hier niet meer te zijn.” Weet jij er dan het fijne van, waarom hij er niet meer bij is? “Die vraag moet je aan Tomasz zelf stellen, ik weet gewoon dat hij het zelf ook graag anders had gezien. Vanaf Nieuwjaar vormden wij een tandem die Waasland-Beveren toch dat iets extra’s gaf, denk ik. maar goed, zoals ik al heb gezegd: spelers komen en gaan. Tomasz zelf had zich een mooier afscheid gewenst, jammer genoeg is hij en de club er niet uitgeraakt. Hij wou nochtans zeer graag hier blijven, anders zou hij niet zeer intensief individueel getraind hebben. Als ik zie hoe snel spelers soms weer vertrekken vandaag de dag, krijg ik enorm veel respect voor Kristof Lardenoit. Je kan niet anders dan hem in Beveren op handen te dragen!” Hoe moeilijk wordt het om onderaan weg te raken? “Plaats 14 is voldoende, heh. We moeten gewoon maken dat we ons wagonnetje aanpikken bij plaats 14, 13 en er dan boven proberen te komen. Er zijn nog zo veel partijen, we wisten allemaal dat het niet makkelijk ging worden.” Iets wat opvalt de voorbije wedstrijden: Waasland-Beveren kreeg al 5 straf-

schoppen tegen in 10 matchen. Worden wij benadeeld door de arbitrage? “Ik weet niet of die fases bewust of onbewust gefloten worden, natuurlijk. Feit is echter wel dat ze ons al punten gekost hebben. De enigste penalty die echt terecht was, was in Brugge. Tegen Standard was er geen contact, tegen Lierse ook niet, tegen Leuven was er geen sprake van hands, tegen Brussels begon de fout buiten het strafschopgebied. Ook andere fouten zaten al tegen: Zukanovic van Kortrijk moest steeds rood krijgen en wij een strafschop. Als die fout gefloten wordt, ga je steeds met een punt naar huis, misschien wel meer. Wat me het meeste frustreert is dat de media ook geen aandacht schenkt aan deze fases. Als dit bij Anderlecht of Club Brugge gebeurt, praten ze er op TV een heel uur over. We mogen ons niet focussen op fases die fout besloten worden maar moeten ons er wel tegen wapenen.” Halfweg September zei Dirk Geeraerd in de kranten dat zijn ploeg pas tegen Oktober op punt zou staan. Het is Oktober. Geen excuses meer, dus.

“Inderdaad, maar de ploeg had deze periode ook nodig om vorm te krijgen. Nu komt het erop aan om tegen Bergen de 3 punten te pakken, dan zullen we iets vrijer kunnen ademen.” Hoop je te mogen starten zaterdag tegen Bergen? “Natuurlijk, maar ik ben niet van belang. De ploeg primeert, daar is iedereen zich van bewust. Wie er tijdens de wedstrijd inkomt, moet zich even hard inzetten als diegenen die mogen starten. Mensen vergeten soms dat de hele kern beslissend is, niet enkel het startende elftal.” Hoe moeten we spelen tegen Bergen? “Uitgaan van de eigen sterkte, zoals altijd. Proberen om de aanvalslijn van Bergen lam te leggen, want Perbet en Jarju verkeren in bloedvorm. Op de tegenaanval moeten we scherp kunnen reageren, aanvallend moeten we zeer efficiënt zijn.”

En vooral: de drie punten thuishouden! Bedankt voor dit gesprek, Jurgen!


10

WB MAGAZINE / NABESCHOUWING JUPILER PRO LEAGUE 2012 / 2013

1 1


WB MAGAZINE / NABESCHOUWING WB 1-1 LIERSE

ZATERDAG 22 SEP ‘12 SPEELDAG 8

WAASLAND BEVEREN Clepkens

1

Doumbia

5

Lardenoit

3

Sish

12

Belhocine

6

(‘47) Ladrière

23

Farssi

8

(‘66) Seoudi

10

Badash

9

Sibum

13

(‘47) Plut

25

(‘47) Lepoint

30

(‘47) Cavens

7

(‘66) Da Silva

11

LIERSE SK Sels

1

Dachelet

16

Lambot

19

Okka

13

Heymans

5

Wils

18

Bourabia

25

Hussein

10

(‘90) Bidaoui

8

(‘67) Hazurov

24

(‘81) Menga

33

(‘67) Adesanya

11

(‘81) Elgabas

7

(‘90) Claes

27

Doelpunten Okka (pen)

( ‘24 ) 0 - 1

Badash

( ‘87 ) 1 - 1

Scheidsrechter: Sam Loeman Toeschouwers: 5200

11

Waasland-Beveren behaalt oververdiend gelijkspel Vanavond behaalden we in een felbevochten duel een 1-1 gelijkspel tegen Lierse. De bezoekers kwamen in de eerste helft op penalty op voorsprong maar Badash maakte kort voor tijd oververdiend gelijk. In de eerste vijf minuten was Lierse de gevaarlijkste ploeg, maar daarna kwam de thuisploeg onder stoom. De eerste kans is voor Badash maar hij wordt in de rug geduwd. De scheidsrechter ziet er echter geen strafschop in. Na knap voorbereidend werk van Plut komt de bal net buiten de baklijn voor de voeten van Ladrière maar hij mist zijn schot. En Waasland-Beveren gaat verder. Nu is het Shish die kan oprukken tot aan de achterlijn en de bal kan voorzetten maar doelman Sels - die een sterke wedstrijd speelt - kan nog net de bal voor een aanstormende Ladrière wegtikken. De eerste kans voor Lierse is meteen prijs: Doumbia zet zich breed op een doorgebroken Lierse-speler en de scheids legt de bal op de stip. Ahmed Hamed kiest een andere hoek dan doelman Clepkens en brengt de stand op 0-1. De beste kans voor Waasland-Beveren komt er in de eerste helft via Seoudi. Die schat echter een voorzet van Shish verkeerd in waardoor hij onder de bal loopt. Net voor rust opnieuw een kans maar Badash aarzelt iets te lang voor doel. We gaan rusten met 0-1. In de tweede helft gaat Waasland-Beveren verder op zijn elan. Cavens en Lepoint waren ondertussen Plut en Ladrière komen vervangen. De eerste unieke mogelijkheid van de tweede helft komt er na een knappe actie van Farssi op de linkerflank. Hij bedient Seoudi wiens schot nog net door Sels gepareerd wordt. Waasland-Beveren verdient nu minstens een gelijkspel en stormt vooruit. Cavens scoort, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Even daarna komen we goed weg als El Gabas een bal slecht controleert en op de daklat trapt. Maar de thuisploeg laat zich door deze mogelijkheid van Lierse niet van de wijs brengen. Nu krijgt de ingevallen Da Silva een mooie kans maar hij besluit in de handen van Sels. Maar uiteindelijk lukt het dan toch: Badash kan op corner de bal keihard tegen de netten shotten. En het houdt niet op: even daarna scoort onze Israëliër opnieuw maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Hierdoor blijft de stand op 1-1. Waasland-Beveren komt dus als morele winnaar uit deze felbevochten wedstrijd. De belangrijke goal van Barak Badash maakt een wereld van verschil. Hierdoor behouden we aansluiting met de ploegen die net voor ons staan. Tegelijk moeten we bekennen dat we vandaag twee punten laten liggen hebben. Mits een betere afwerking zaten er vandaag zeker drie punten in. Maar opnieuw kunnen we op basis van deze wedstrijd besluiten dat dit Waasland-Beveren niet onder moet doen ten opzichte van de andere ploegen. In de volgende wedstrijden moet zich dit stilaan opnieuw in een driepunter vertalen.


12

WB MAGAZINE / NABESCHOUWING COFIDIS CUP 2012 / 2013

1 3


WB MAGAZINE / NABESCHOUWING FC BRUSSELS 1-3 WB (nv)

WOENSDAG 26 SEP ‘12 1 / 16 finale

FC BRUSSELS (‘46) Coqu

1

(‘62) Cabeke

11

Siani

10

Tunani

4

Nollevaux

6

Heris

7

(‘73) El Banouhi

2

Gounongbe

12

Aalhoul

14

Bonnes

21

Nahimana

17

(‘46) Van Den Eynde

20

(‘73) Karagiannis

23

(‘62) Kawaya

3

WAASLAND BEVEREN Clepkens

1

Lardenoit

3

Belhocine

6

(‘69) Farssi

8

Da Silva

11

(‘55) Sibum

13

Rowell

15

(‘62) Cruz

21

Blondelle

22

Plut

25

Lepoint

30

(‘69) Dugary

21

(‘62) Cavens

25

(‘55) Doumbia

5

Doelpunten Dugary

( ‘75 ) 0 - 1

Siani (pen)

( ‘88 ) 1 - 1 Verlengingen

Plut ( ‘112 ) 1 - 2 Cavens ( ‘119 ) 1 - 3 Scheidsrechter: Johan Verbist Toeschouwers: 500

13

We bekeren ronde verder na winst op Brussels “Plut, zweet en tranen” lazen we ergens op Twitter, en inderdaad, na een moeizame wedstrijd is Waasland-Beveren er uiteindelijk in geslaagd om door te stoten naar de volgende ronde in de Cofidis Cup. Het versloeg Brussels na verlengingen met 1-3. Het was Vito Plut die met zijn eerste van het seizoen Waasland-Beveren in de eerste verlenging richting overwinning stuwde. In de eerste helft gebeurde er weinig om te onthouden. Het was Brussels dat de beste kansen kreeg, maar Siani besloot twee maal te zwak. Ook Waasland-Beveren kreeg twee kansen maar Da Silva en Plut konden niet scoren. Door ondermeer de inbreng van Jürgen Cavens kon Waasland-Beveren in de tweede helft meer druk uitoefenen. Het was ook Cavens die aan de basis lag van het eerste doelpunt. Hij speelde rond de 70ste minuut enig mooi Dugary vrij die in een tijd knap afwerkte. Maar enkele minuten daarna was alles te herdoen toen Siani de gelijkmaker scoorde op penalty, dit na een overtreding van Belhocine die duidelijk buiten het strafschopgebied werd begaan. Net voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg Waasland-Beveren nog enkele unieke mogelijkheden op de overwinning, maar Da Silva en Lepoint zagen hun pogingen stranden op de Brusselse invallersdoelman Van Den Eynde. In de verlengingen was het onze Sloveen Vito Plut die beloond werd voor zijn wekenlange inzet. Een doelpoging Cavens belandde op de paal en een goed gevolgde Put kon zijn eerste van het seizoen in de rebound binnen trappen. Hopelijk is bij hem de ban gebroken en laat hij de volgende weken en maanden nog regelmatig de netten trillen. Net voor het einde van de verlengingen mocht Cavens zijn knappe invalbeurt bekronen met een strafschopdoelpunt na een fout op Da Silva. Waasland-Beveren deed gisteren dus wat het moest doen: winnen van een tweedeklasser. Iets wat ploegen als Beerschot, Lierse en OH Leuven niet lukte. In de volgende ronde wacht ons tweedeklasser KV Oostende dat gisteren Leuven uitschakelde. Dat het gisteren in Brussels niet echt heel overtuigend was is niet onlogisch na enkele zware weken en tegen een overgemotiveerde tegenstander. Belangrijk is dat we nu al vier wedstrijden op rij niet verloren hebben en zaterdag met vertrouwen naar Leuven afzakken. Want de competitie is natuurlijk nog altijd belangrijker dan De Beker.


14

WB MAGAZINE / NABESCHOUWING JUPILER PRO LEAGUE 2012 / 2013

5 2


WB MAGAZINE / NABESCHOUWING OHL 5-2 WB

ZATERDAG 29 SEP ‘12 SPEELDAG 9

OH LEUVEN Bailly

26

Raymaekers

4

Thompson

5

De Roeck

18

Vanaudenaerde

32

Gislason

27

Geeraerts

8

(‘62) Karuru

7

(‘76) Van Goethem

6

Pouga

9

(‘86) Chuka

23

(‘62) Ibou

12

(‘76) Robson

3

(‘86) Azevedo

14

15

OH Leuven wint spektakelstuk tegen Waasland Beveren OH Leuven heeft een goeie zaak gedaan. Het versloeg Waasland-Beveren na een leuk avondje voetbal met 5-2 en klimt met elf punten naar de buik van de stand. Na een halfuur was er een goeie Bailly nodig om de doorgebroken Farssi van de 0-1 te houden. De bezoekers zaten dan ook met de handen in het haar toen Pouga niet veel later aan de overkant voorbij Clepkens knikte. De Beverse doelman moest Van Goethem ook nog van de 2-0 houden. De tweede helft bood vuurwerk en veel doelpunten. Lepoint lepelde de gelijkmaker netjes over het been van Bailly. Lang kon Waasland-Beveren niet genieten van dat verdiende doelpunt, want met een gekrulde vrije trap van Gislason kwam OHL weer op voorsprong. Badash maakte vanaf de stip weer gelijk, maar Pouga wrong zich naar de 3-2. Deze keer had Waasland-Beveren geen antwoord meer in huis. Ibou nam de laatste twijfel weg met nog twee late goals op de tegenaanval. Hij wordt zo topschutter in eerste en dan verkwanselde hij nog een strafschop. Maar met 5-2 werd er toch flink gevierd in Leuven.

Geeraerd: “Cijfers stellen niets voor”

WAASLAND BEVEREN Clepkens

1

Lardenoit

3

Shish

12

Belhocine

6

Zennaro

20

Farssi

8

(‘80) Da Silva

11

(‘76) Sibum

13

Lepiont

30

Badash

9

(‘69) Cavens

7

(‘69) Plut

25

(‘76) Cruz

26

(‘80) Seoudi

10

Doelpunten Pouga

( ‘39 ) 1 - 0

Lepoint

( ‘54 ) 1 - 1

Gislason

( ‘61 ) 2 - 1

Badash (pen)

( ‘67 ) 2 - 2

Pouga

( ‘71 ) 3 - 2

Ibou

( ‘90 ) 4 - 2

Ibou

( ‘94 ) 5 - 2

Scheidsrechter: Sebastien Delferiere Toeschouwers: 7126

Dirk Geeraerd, coach van Waasland-Beveren, vond zijn team wel goed spelen. “Dit zijn zo van die wedstrijden waarin het niet meezit. We hebben vandaag een goede partij gespeeld en onze mentale veerkracht getoond. Deze cijfers stellen niets voor.” “Ze komen wel hard aan, maar ik blijf erbij dat we hier een punt hadden kunnen hebben. Ik stel vast dat we te gemakkelijk doelpunten weggeven, terwijl we zelf net iets meer moeten doen om er een te maken. Dat heeft misschien met kwaliteit te maken, zeker als je dan Ibou ziet.” “Maar we moeten verder met de jongens die er zijn. Dat betekent keihard werken en zeker niet twijfelen, want daar is geen reden toe. Dit Waasland-Beveren was geen ploeg waar niks in zat en die heel de tijd achter de feiten aan liep.” Sporza


18

WB MAGAZINE / UITSLAG EN KLASSEMENT JUPILER PRO LEAGUE 2012 / 2013

SCHEMA 2012 - 2013 1

28/07/12

20.00u

Club Brugge

3-1

Waasland-Beveren

2

04/08/12

20.00u

Waasland-Beveren

0-0

KV Mechelen

3

10/08/12

20.30u

Standard Luik

3-1

Waasland-Beveren

4

18/08/12

20.00u

Waasland-Beveren

0-2

AA Gent

5

25/08/12

20.00u

KV Kortrijk

2-1

Waasland-Beveren

6

01/09/12

20.00u

Waasland-Beveren

2-0

Cercle Brugge

7

15/09/12

20.00u

KRC Genk

1-1

Waasland-Beveren

8

22/09/12

20.00u

Waasland-Beveren

1-1

Lierse SK

5-2

Waasland-Beveren

9

29/09/12

20.00u

OH Leuven

10

06/10/12

20.00u

Waasland-Beveren

-

RAEC Bergen

11

20/10/12

20.00u

RSC Anderlecht

-

Waasland-Beveren

12

27/10/12

20.00u

Waasland-Beveren

-

Zulte Waregem

13

31/10/12

20.30u

SC Lokeren

-

Waasland-Beveren

14

03/11/12

20.00u

Beerschot AC

-

Waasland-Beveren

15

10/11/12

20.00u

Waasland-Beveren

-

RSC Charleroi

16

17/11/12

20.00u

Waasland-Beveren

-

Club Brugge

17

23/11/12

20.00u

KV Mechelen

-

Waasland-Beveren

18

02/12/12

18.00u

Waasland-Beveren

-

19

07/12/12

20.00u

AA Gent

20

15/12/12

20.00u

21

22/12/12

20.00u

22

26/12/12

23

SPEELDAG 10 05/10 - 20u30

Beerschot AC - AA Gent

06/10 - 20u00

Charleroi - OH Leuven

06/10 - 20u00

Lokeren - Lierse SK

Standard Luik

06/10 - 20u00

Zulte Waregem - Cercle Brugge

-

Waasland-Beveren

06/10 - 20u00

WB - Bergen

Waasland-Beveren

-

KV Kortrijk

06/10 - 20u00

KV Mechelen - KV Kortrijk

Cercle Brugge

-

Waasland-Beveren

20.00u

Waasland-Beveren

-

KRC Genk

07/10 - 14u30

Standard Luik - Anderlecht

19/01/13

20.00u

Lierse SK

-

Waasland-Beveren

07/10 - 18u00

Club Brugge - RC Genk

24

26/01/13

20.00u

Waasland-Beveren

-

OH Leuven

25

02/02/12

20.00u

RAEC Bergen

-

Waasland-Beveren

26

08/02/12

20.00u

Waasland-Beveren

-

RSC Anderlecht

27

16/02/13

20.00u

Zulte Waregem

-

Waasland-Beveren

28

23/02/13

20.00u

Waasland-Beveren

-

SC Lokeren

29

09/03/13

20.00u

Waasland-Beveren

-

Beerschot AC

30

16/03/12

20.00u

RSC Charleroi

-

Waasland-Beveren

STAND 29/30 SEPT

SPEELDAG 11

G

W

D

V

+

-

PT

Club Brugge

9

6

3

0

24

11

21

2

RSC Anderlecht

9

5

4

0

17

8

19

3

KRC Genk

9

4

5

0

16

11

17

4

Zulte Waregem

9

5

1

3

16

12

16

5

AA Gent

9

4

3

2

13

11

15

6

KV Kortrijk

9

4

2

3

10

10

14

7

Beerschot AC

9

4

1

4

13

13

11

8

KV Mechelen

9

3

2

4

16

14

11

9

RAEC Bergen

9

3

2

4

17

18

11

10

SC Lokeren

9

3

2

4

12

14

11

11

OH Leuven

9

2

5

2

17

17

11

12

Standard Luik

9

3

1

5

18

17

10

13

Lierse SK

9

1

6

2

9

11

9

14

RSC Charleroi

9

2

1

6

10

19

7

15

Waasland Beveren

9

1

3

5

9

17

6

16

Cercle Brugge

9

1

1

7

7

21

4

Anderlecht - WB

20/10 - 18u00

RC Genk - Beerschot AC

20/10 - 20u00

AA Gent - KV Kortrijk

20/10 - 20u00

Zulte Waregem - Lokeren

20/10 - 20u00

OH Leuven - Club Brugge

20/10 - 20u00

Lierse SK - Charleroi

20/10 - 20u00

Cercle Brugge - KV Mechelen

21/10 - 18u00

RAEC Bergen - Standard Luik

TOPSCOORDER WB

BARAK BADASH

1

19/10 - 20u00

3


WB MAGAZINE / VOORBESCHOUWING SPEELDAG 10

19

WELKOM

RAEC MONS ZATERDAG 6 OKTOBER ‘12 20u - SPEELDAG 10 FREETHIELSTADION

Zaterdagavond wacht ons alweer een belangrijke wedstrijd. Dit keer ontvangen we thuis de Draken uit Bergen. Voor Waasland-Beveren is het zaak om de drie punten thuis te houden om de aansluiting met de middenmoot niet te verliezen en die voorlaatste plaats eindelijk achter ons te laten. Bergen speelt zijn tweede seizoen in eerste klasse. We herinneren ons allemaal nog de mirakelmatch in de eindronde op de Freethiel toen Clepkens en Bourabia ons in de running hielden, maar evengoed de beslissende testmatch op het veld van Tubize. Door de overwinning van Bergen even voor tijd promoveerden ze naar de Jupiler Pro League en bleef WB in de Belgacom League. In het eerste seizoen in de JPL deed Bergen het meer dan behoorlijk. Het werd daarin tiende en behaalde enkele knappe uitslagen tegen topploegen. Bij Bergen speelde toen ook Rachid Bourabia die ze bij ons hadden weggeplukt. Maar vooral Jeremy Perbet had een groot aandeel in de mooie einduitslag van Bergen. Hij werd met 25 doelpunten de absolute topschutter. Hoewel er afgelopen zomer sprake was dat hij de club zou verlaten, tekende hij begin september een nieuwe verbintenis dat hem tot 2016 verbindt aan Bergen. Maar Bergen is meer dan alleen Perbet. Trainer Enzo Scifo heeft met Berthelin en Werner twee ervaren doelmannen ter beschikking. Ook achteraan heel wat ervaring met spelers als Sapina, Monteyne, Lépicier en Van Gijseghem. In het middenveld zien we vooral spelers als Tim Matthys (wel onzeker voor de wedstrijd van zaterdag) en Benjamin Nicaise. Ook Le Postollec - die lang in de belangstelling van Waasland-Beveren stond - is ondertussen speelgerechtigd geraakt, al zal hij er door een schorsing ook niet bij zijn. Maar vooral de aanval spreekt tot de verbeelding met ondermeer Jeremy Perbet, Mustapha Jarju en Aloys Nong. Onze verdedigers zullen zaterdag dus weten wat te doen! Bergen staat op dit moment op een negende plaats met elf punten. Dat zijn er vijf meer dan Waasland-Beveren. Vooral knappe overwinningen thuis tegen OH Leuven (5-2) en op Zulte-Waregem (2-4) springen in het oog. En vorig weekend wonnen ze nog met 1-0 tegen Beerschot. Voor Waasland-Beveren komt deze wedstrijd eigenlijk niks te vroeg om zo de overdreven cijfers van afgelopen weekend weg te vegen. De 5-2 op OH Leuven weerspiegelde niet het spelbeeld. Tot aan de 3-2 waren we minstens de evenknie en gingen we resoluut voor de overwinning. Hierdoor kwamen er openingen en enkele individuele fouten resulteerden in nog twee extra doelpunten voor Leuven. Na een goede septembermaand met wedstrijden tegen Cercle, Genk, Lierse en Brussels voor de beker was dit pas de eerste nederlaag in vijf wedstrijden. Maar ze kwam wel hard aan. Maar spelers en staf zijn er in geslaagd om de kopjes vrij te maken en zich te focussen op zaterdag voor de wedstrijd tegen Bergen. Voor Ghadir komt deze match nog te vroeg, hij is wel al begonnen met lopen. Ook d’Ulivo zal er nog niet bij zijn. Zaterdag moeten de punten op de Freethiel blijven. Dat is de inzet voor de spelers, de trainers, maar ook voor de supporters aan wie het de afgelopen weken zeker niet gelegen heeft. Samen lukt het ons wel!


www.RDSprodukten.be

RD ‘S

PRODUKTEN

Alles voor de horeca en grootkeuken: - Onderhoudsproducten - Papierwaren, tafelaankleding - Horeca- en grootkeukenapparatuur

RD’s - Nobels Peelmanstraat 12 - 9100 St-Niklaas - tel: 03 777 26 74


22

WB MAGAZINE / INTERVIEW SFEERGROEP BLOK_E

Z

e gaan als ‘Blok_E’ door het leven. Alle supporters hebben hen zeker al opgemerkt. Toch is het geen nieuwe supportersclub, maar een sfeergroep! We lieten hen enkele weken geleden aan het woord en vroegen hun leukste foto’s op.

Dag mannen van Blok_E, eerst en vooral waarom Blok_E?

Blok_E staat eigenlijk voor vak E. De supporters uit dat vak staan letterlijk achter de ploeg, dus leek het ons ideaal om met die letter iets te doen. We staan als vak ook altijd als één blok achter de ploeg, dus was de naam Blok E snel geboren. Het is ook een korte krachtige naam, die de supporters hopelijk ook smaken. Zeker, bij elke wedstrijd horen en zien we al Blok_E. Jullie hebben ook een lied gemaakt. Hoe gaat dat juist?

de rug geven op momenten dat ze het nodig hebben! We willen van de sfeergroep een centraal punt maken. Alle supporters die sfeer willen maken, zingen en zich amuseren moeten in Blok_E komen staan. Samen klinken we 100 keer luider en zullen we de tegenstanders doen daveren. De T-shirts en de 250 vlagen die je al kan zien, zijn nog maar een aanzet tot wat het uiteindelijk zal worden. We willen nog meer bereiken. We kunnen dan ook altijd nog helpende handen gebruiken! Wie kunnen ze hiervoor best bereiken en hoe? Iedereen kan bij ons allemaal terecht. Davy Janssens (voorzitter en penningmeester): derlangen@hotmail.com, Nicolas Samson (PR en communicatie): nicolaz. samson@gmail.com, en Jurgen Van Bunderen (Website en creatief brein): jurgenvanbunderen@live.be

Wij zijn 'BLOK_E' (klap klap klap klap) Wij zingen mee (klap klap klap klap) Voor onze club (klap klap klap klap) Van blauw en geel (jolololo X4) Fantastisch, kunnen we het de volgende wedstrijd al mee zingen. Waarom hebben jullie eigenlijk een sfeergroep opgericht? Enkele supporters kregen het idee om een groep op te richten om voor meer sfeer te zorgen bij thuis- en uitwedstrijden. We willen de ploeg ook een duw in

Moet het nog gezegd worden? Geniet van de sfeerfoto’s en oefen thuis het liedje zodat ‘Blok_E’ davert op de Freethiel!


WB MAGAZINE / JEUGD NU8

NU 8 De nationale U8 van Waasland-Beve-

ren trainen en werken hun thuiswedstrijden af op de Freethiel onder leiding van trainer Robby De Roeck en trainer Jan Vertenten. Afgevaardigden Frederik De Weerdt en Koen Verheyen zorgen voor de administratieve zaken en ook voor het nodige groepsgevoel. De NU8 bestaan uit 17 spelertjes die elke week 3 keer samen trainen en zondagvoormiddag in 2 ploegjes van 7 spelers hun wedstrijden afwerken. Dit seizoen geven we in de competitie beide Brugges, Zulte-Waregem, Kortrijk, Bergen, Charleroi, Gent en Lokeren partij. De voorbije weken hebben alle spelertjes de tijd gehad om kennis met elkaar te maken want in deze categorie smolten de sites van Puyenbeke en Freethiel samen. Doelman Seppe Engels, Victor Verheyen, Louis Dupont, Louis Vermeiren, Vincent Audenaert, Jari Bogaert,

Ramzi Hajjab en Luka Vereecken verwelkomen dit jaar op de Freethiel hun leeftijdsgenoten van Puyenbeke Nadir Akrouch, Tibo Daelman, Sebbe Vonck, Milan De Weerdt, Mahdi Soussi en Jens Van Der Vennet. Hierbovenop kwamen 3 jongens deze groep nog versterken: Nabil Boufous, Spiros Faes en Omer Mert Kefeli. Deze erg talentvolle lichting, doch ruwe diamantjes worden week na week bijgeslepen door de ervaring van trainer Robby die steevast bouwt op drie duidelijke actiepunten: 100% inzet, snelle bewegingen en stevig in duel, zaken die het moderne voetbal toch typeren. Rode draad doorheen deze opleiding is en blijft de nodige fun ... en plezier hebben ze zeker! Wij nodigen u uit om onze jongens eens te komen aanmoedigen. Ambiance verzekerd!

23


24

WB MAGAZINE / PARTNERS IN DE KIJKER MATCHBALSCHENKERS

Rechts: Tim Van Gasse van AV STUDIO Midden : Kurt Vernimmen met 2 van zijn Links: Marleen Blommaer van Kontrimo u


WB MAGAZINE / PARTNERS IN DE KIJKER

uit Temse ... match tegen Gent zonen van de firma Argex uit Kruibeke ... match tegen Cercle uit Temse voor de match tegen KVM ....

MATCHBALSCHENKERS

25

Wil je ook een matchbal schenken en binnenkort ‘in de kijker’ staan in ons magazine Ontdek de voorwaarden via onze website en contacteer Frederik De Weerdt via frederik.de.weerdt@ waasland-beveren.be of op 0493-524676 Tip : Voor wie het graag iets bescheidener wil houden ... bestaat er ook het schenken van de wedstrijdreceptie. Ontdek de voordelen en bel nu!


26

WB MAGAZINE / GELE DITJES, BLAUWE DATJES IN DE MEDIA

Met de komst van CHRISTOP-

HE LEPOINT hebben we opnieuw een Belgische A-internationaal op de Freethiel. Lepoint is daarmee de 35ste in het rijtje, een toch wel opvallend hoog aantal en dan hebben we nog geen rekening gehouden met de trainers (Van Den Ouden, Thijs, De Winter, Matthijs, Paverick, Meert, Czernia, Jurion, Meeuws, Custers en Wellens). We zetten hieronder de 35 op een rijtje, in volgorde van het aantal selecties, tussen haakjes vindt u het aantal effectief gespeelde matchen. JM Pfaff 84(64), Filip De Wilde 68(33), Wilfried Van Moer 61(57), Geert De Vlieger 55(43), Gilbert Bodart 55(12), Jelle Van Damme 35(29), Marc Baecke 32(15), Jean Cornelis 31(19), Gill Swerts 21(17), Bert Cluytens 15(11), Sandy Martens 15(11), Stephane Van der Heyden 13(4), Bob Weyn 11(4), Frederic Pierre 10(8), Jean Janssens 8(7), Jurgens Cavens 6(5), Paul Lambrichts 6(5), Tristan Peersman 5(4), Bjorn Vleminckx 5(3), Philippe Garot 5(2), Erwin Lemmens 5(1), Filip Haagdoren 5(1), Ronnie Martens 5(0), Dominique Lemoine 4(4), Wim De Decker 4(2), Eddy Jaspers 3(3), Hans Christiaens 2(2), Pieter Collen 2(2), Paul Theunis 2(2), Nathan D’Haemers 1(1), Karel Snoeckx 1(1), Patrick Gorez 1(0), Omer Janssens 1(0).

Opvallend: ‘Stadions in eerste klasse lopen leeg’ Bron: Sport/Foot Magazine

De eerste acht speeldagen in de Jupiler Pro League lokte bijna negen procent minder bezoekers dan het seizoensbegin vorig jaar. Sport/Footmagazine deed onderzoek naar de oorzaken van de leeglopende stadions. Lierse - RSC Anderlecht trok vorig weekend heel wat minder geïnteresseerden, zo merkten beide partijen. “Nog niet zo lang geleden zat het stadion vol tegen zo’n tegenstander”, weet Terry Verbiest, perschef bij de Pallieters. “De resultaten spelen nog steeds een belangrijke rol voor de opkomst, zelfs al kan men nu alle wedstrijden live op televisie zien voor minder geld.” David Steegen, persverantwoordelijke bij Paars-Wit ziet het pessimistisch in: “Misschien zijn we geen grote club meer.”Als men de cijfers naast elkaar legt, blijken maar liefst acht clubs een lager bezoekersaantal te noteren dan in dezelfde periode vorig seizoen. Zes clubs kennen een toename van supporters. Het zijn vooral de grote ploegen die een grote daling kennen: Standard (-20%), KRC Genk (-15%) en Anderlecht (-13%), maar ook Cercle Brugge (-12%) en Lierse (-11,75%) zien hun stadion leeglopen. Van de zes ‘groeiende’ clubs, komen er drie uit West-Vlaanderen: Club Brugge slaagt erin een pak meer volk te trekken, en ook KV Kortrijk valt op met 8,5 procent meer aanwezigen bij thuismatchen. Onderaan het klassement ziet het er minder goed uit: Bergen ziet de zitjes steeds vaker onbezet, met nochtans al wedstrijden tegen Charleroi en Club achter de kiezen. “Vooral de economische crisis zorgt dat mensen thuisblijven”, klinkt het bij de Draken. De cijfers: Ook bij de neo-eersteklassers hoopt men op meer volk: Waasland-Beveren blijft onder het gemiddelde, en ook bij Charleroi is het nog niet wat het moet zijn. De Zebra’s zagen tegen Genk weer meer volk door het vertrek van Abbas Bayat, maar na bijna alle topaffiches gespeeld te hebben, is het aantal nog steeds ondermaats. Ter vergelijking: de wedstrijd tegen Standard, die normaal 15.000 tot 20.000 supporters lokt, kreeg amper meer toeschouwers te zien dan het duel tegen KAS Eupen in tweede klasse vorig seizoen (14.000 fans).

Gewezen KSK Beveren-middenvelder KRUNOSLAV JURCIC was begin

deze maand even terug in België. Jurcic is immers assistent-bondscoach van Kroatië. Vorig seizoen was Jurcic trainer bij Dynamo Zagreb maar werd er ontslagen na een zware nederlaag in de Champions League, 7-1 tegen Lyon waardoor Lyon zich nog onverwacht plaatste voor de volgende ronde ten nadele van Ajax. Jurcic speelde in het seizoen 199596 op de Freethiel en bouwde later een mooie loopbaan uit in Italië bij Torino en Sampdoria Genua. Hij speelde ook 21 interlands voor Kroatië en behaalde o.m. brons op het WK in 1998

1. KV Kortrijk (+8,58%) ) 2. SV Zulte Waregem (+7,82% 3. Sporting Lokeren (+3,04%) 4. Oud-Heverlee Leuven (+2,65%) 5. Club Brugge (+1,31%) 6. Beerschot (+0,52%) 7. AA Gent (-5,54%) 8. KV Mechelen (-5,85%) 9. Bergen (-8,21%) 10. Lierse (-11,75%) 11. Cercle Brugge (-12,42%) 12. RSC Anderlecht (-13,26%) 13. KRC Genk (-15,53%) 14. Standard (-19,79%) 15. Waasland-Beveren (-) 16. Charleroi (-)

MICHAEL LACROIX speelt dit seizoen bij vierde klasser SK HALLE. Halle dat na 25 jaar in provinciale opnieuw mag uitkomen in bevordering telt met YVES BUELINCKX nog een ex-Beverenspeler in haar rangen.


WB MAGAZINE / GELE DITJES, BLAUWE DATJES IN DE MEDIA

KBVB

stelt midsweeks bekervoetbal in vraag: ‘Beschamende opkomst’ Bron: www.nr10.be

ook in het bekervoetbal deze week viel het op dat er veel minder volk in de stadions zat! De supportersopkomst van de voorbije bekerronde was ronduit beschamend. Dat vinden nu ook de voetbalbond én de clubleiders. “Misschien moeten amateurclubs altijd het thuisvoordeel krijgen tegen eersteklassers?” De bekerduels van dinsdag en woensdag lokten amper 35.782 mensen naar het stadion. Gemiddeld wil dat zeggen dat er in elk stadion 2.236 fans in de tribune zaten, 600 minder dan vorig seizoen in dezelfde ronde. KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock zoekt naar verklaringen en oplossingen in Het Laatste Nieuws. “De Beker opnieuw programmeren in het weekend kan helpen, maar de kalender zit overvol. We moeten al enkele jaren bij de entree van de eersteklassers in de Beker de eerste twee ronden midweeks programmeren. Dat lokt minder volk, want het is op een woensdagavond minder evident om van Charleroi naar Deinze te rijden of van Zaventem naar Brugge.” Minder motivatie bij fans Ook bij de clubs zelf zitten ze een beetje met de handen in het haar. “Eigenlijk is er geen pasklaar antwoord,” aldus Vincent Mannaert van Club Brugge. “Maar topclubs zitten met competitie en Europa tot aan nieuwjaar en dan is het misschien moeilijker voor de fans om zich te motiveren voor een bekermatch.” Michel Louwagie van AA Gent denkt dan weer dat een Duits bekermodel mogelijk soelaas kan bieden. “Daar krijgen de amateurclubs altijd het thuisvoordeel tegen de Bundesliga-clubs.”

Gewezen spits PENGA ILENGA

speelt nu bij vierde klasser RUS G I V R Y, een gehucht van Bertogne dicht bij Bastenaken. Ook zijn jongere broer s p e e l t daar. Penga was matchwinnaar in de derby tegen Aarlen die verrassend met 0-1 werd gewonnen. Givry speelt wel in een speciale uitrusting...het draagt de gele uit-truitjes van Arsenal, compleet met Arsenal-logo en reclame (O2).

FLORIN CORNATEANU, in de

jaren 90 een jaartje als middenvelder op de Freethiel (in tweede klasse) is tegenwoordig trainer in de Roemeense tweede klasse bij Callatis Mangalia, een stadje aan de Zwarte Zee, niet ver van Constanza, de geboorteplek van Cornateanu.

Volgende bekerwedstrijden, 1/8 finales.

Met uitzondering van twee duels worden alle wedstrijden op woensdag 28 november afgewerkt. Enkel Anderlecht-KV Mechelen (dinsdag 27 november) en Racing Genk-Standard (donderdag 29 november) werden verplaatst. Beide wedstrijden zullen ook live via Sporza en RTBF te volgen zijn. De andere zes wedstrijden vinden plaats op woensdag 28 november. Club Brugge-Cercle Brugge Zulte Waregem-Charleroi Westerlo-STVV Waasland-Beveren-Oostende AA Gent-Lokeren Kortrijk-Bergen

27

Reactie Zennaro na OHL-WB Bron: www.nieuwsblad.be

De 19-jarige FRANCO ZENARRO had zich zijn debuut bij de Waaslanders allicht anders voorgesteld. Hij ging met Waasland-Beveren zwaar onderuit op het veld van OH Leuven. Een wedstrijd waarvan men nochtans veel verwachtte. ‘De cijfers zijn echt overdreven’, vond hij na afloop. ‘We speelden een goede wedstrijd maar het waren de details die de wedstrijd hebben beslist. Zo kregen ook wij voldoende kansen om de wedstrijd te beslissen, maar spijtig genoeg lukte het bij ons niet. Iedereen ziet nu die vijf tegendoelpunten maar je mag ook niet vergeten dat er twee in de allerlaatste minuten werden gescoord. We waren op dat moment zelf op zoek naar de gelijkmaker. We hadden in ieder geval gehoopt op puntenwinst, maar we moeten vooruit kijken. De wedstrijd tegen Bergen is nu onze volgende opdracht.’ Ondanks de nederlaag mocht de jeugdinternational toch terugblikken op een degelijke prestatie. Trainer Geeraerd, die door de blessure van Cedric D’Ulivo duidelijk nog op zoek is naar een rechtsachter, posteerde hem op die positie. Met Lardenoit en Rowell, in de Beker van van België, is hij meteen de derde speler die zijn kans krijgt op de rechtsachter. ‘Mijn echte positie is die van verdedigende middenvelder’, vertelt Zennaro. ‘De coach heeft me op de rechtsachter laten debuteren en ik heb mijn best gedaan. Zelf ben ik vooral tevreden dat ik speelminuten kreeg. Dat dit op een ongewone positie is voor mij maakt me niet echt uit. Ik doe wat de trainer me vraagt. Mijn doel is vooral om te spelen en in de komende maanden nog een stuk vooruitgang te maken. Daarom ben ik ook naar Waasland-Beveren gekomen. In eerste klasse voetballen is toch nog iets anders dan bij de beloften van Standard. Zowel op fysiek vlak als in snelheid van uitvoering scheelt dit toch een slok op de borrel.


28

WB MAGAZINE / INTERVIEW BELOFTEN IN DE KIJKER

Moutinho Da Silva Joao Filipe

Een

naam die klinkt als een bel! Het zal je maar gebeuren : een Portugese moeder hebben en een vader met Spaans-Portugese roots, graag voetballen en de naam Moutinho Da Silva Joao Filipe krijgen. Met zo’n naam koesteren de mensen al meteen een pak verwachtingen, maar Filipe neemt het allemaal met de glimlach op en heeft voldoende levenswijsheid om dit lolletje te relativeren. Hij noemt overigens Filip met zijn voornaam, maar gezien zijn zuiderse herkomst werd dat tijdens zijn verblijf bij KAA Gent liefkozend uitgebreid tot Filipe en daar zal ik mij tijdens deze kennismaking ook aan houden. Filipe werd in Porto geboren en belandde met zijn ouders in Sint-Niklaas toen hij amper 6 maanden jong was. Hij groeide op in de buurt van de Mercatorstraat en wou zoals veel jonge snaken op de leeftijd van 7 à 8 jaar graag in clubverband tegen een balletje trappen. Hij was een weekje op proef bij Lokeren, maar daar voelde hij zich niet echt thuis en zo kwam Filipe op de Freethiel terecht. Ondertussen was het gezin uitgebreid met een broertje dat naar de naam Pedro-Diogo luistert, maar die ziet het voetbal (hij is er thans 14) minder zitten. Het moet zijn dat Filipe in Beveren zich goed amuseerde, want als u13 trok hij de aandacht van KAA Gent en maakte hij ook de overstap. Filipe telt in maart 2013 20 lentes, meet 1.73 meter en weegt +- 68 kilo. Hij speelde het liefst en het vaakst als linkerspits, maar zakte bij KAA Gent soms wel eens een linie terug en heeft wel eens als 3 of 4 zijn maats uit de nood geholpen. Filipe voetbalde van de u14 tot u19 bij de Buffalo’s en werd af en toe opgevist voor matchen met de B-kern. De Portugese Waaslander mocht zijn verblijf verlengen in het Ottenstadion, maar omdat de club er weinig voor voelde een verplaatsingsvergoeding uit te keren, koos hij voor een tweede verblijf op de Freethiel. Zijn huidige trainer Tim Bavré heeft niets met die overgang te maken, want Filipe was reeds aangesloten bij WB op het moment dat Tim er als coach van de beloften werd aangesteld. Gevraagd naar zijn pluspunten als voetballer, citeert Filipe zijn snelheid en techniek. Het verbeteren van het kopspel en verhogen van de productiviteit, blijven doelstellingen voor de nabije toekomst. Leeftijdsgenoot uit zijn eerste Freethielperiode die in zijn ploeg zat en het niet onaardig doet, is doelman Jordy Maes die via een Brugs ommetje thans in de A-kern zit van Sportkring Sint-Niklaas. Filipe volgde vorig jaar hogeschool, meer bepaald de lerarenopleiding lichamelijke opvoeding, maar omdat lenigheid niet zijn sterkste kant is en veel gymnastiek in de opleiding zat, hield hij het voor bekeken. Dit jaar studeert hij aan het St.-Carolusinstituut in Sint-Niklaas waar hij in juni de richting “Integrale Veiligheid” met succes hoopt te voltooien. Met dit diploma op zak kan hij bv. een job ambiëren bij de douane, het gevangeniswezen of de politie. In deze eenjarige opleiding zit ook heel wat lichamelijke opvoeding, maar vooral gebaseerd op fysiek zoals lopen en dat ligt hem duidelijk beter. Ondanks de verschillende nationaliteiten, lees diverse voetbalculturen waaruit het beloftenteam van WB is samengesteld, spreekt Filipe over een hecht blok/vriendengroep. “Een leuke groep die de ambitie mag koesteren bovenaan de rechterkolom te eindigen en dat zou heel mooi zijn”, dixit de sympathieke Filipe. Ooit deel uitmaken van de A-kern bij een eersteklasser, is een jongensdroom van Filipe, maar hij realiseert zich als geen ander dat de af te leggen weg nog lang is en bezaaid met de nodige hindernissen. Tot slot : Porto is de favoriete voetbalclub van Filipe en Ricardo Quaresma zijn favoriete speler. Veel succes met de studies en in het voetbal Filipe !

Door Patrick Van Wesemael


30

WB MAGAZINE / INTERVIEW MEDEWERKER IN DE KIJKER

Het is voor ons de

bijdrage

aan de club die voldoening geeft!

o

p zaterdagvoormiddag, 29 september kwamen we Werner Vergauwen (67), vaste medewerker, ticketverkoper van de jeugd op de jeugdsite Freethiel en volwaardig voorzitter van Supportersclub De Duif. Een man die heel de week actief is met voetbal en dit allemaal voor Waasland Beveren.

Door Kevin Reyns

Dag Werner, veel mensen kennen jou van ziens. Tijd om jou eens onder de loep te nemen en jou eens voor te stellen.

Wel ik ben 22 jaar geleden begonnen als ticketverkoper voor de beloften van KSK Beveren, ook de scheidsrechter betalen voor de wedstrijd bestond toen als mijn taak. Nu ben ik al 3 jaar sinds de fusie gestopt omdat de beloften op St-Niklaas spelen. Ondertussen verkoop ik al 11 jaar tickets aan de ouders van jeugdspelers en zit ik hier met Gilbert Buys elke zaterdag van 9u tot 11u15 en in de namiddag van 13u tot 14u45. Op woensdag zitten we hier ook af en toe van 16u tot 19u. Gilbert zit hier trouwens al even lang als mij, we zijn dan ook trouwe vrienden geworden.

Tickets verkopen aan ouders van

jeugdspelers lijkt mij niet altijd even gemakkelijk ? Nee klopt, het zit er soms al eens ferm tegen hier aan ons barakje. Vooral supporters/ouders van de bezoekers durven al eens verwijten naar onze kop slingeren. Sinds dit seizoen krijgen alle ouders van de jeugd van WB een abonnement dat ze enkel moeten laten knippen door ons, het bespaart ons wel enkele discussies! Tenslotte

zijn wij ook maar enkel vrijwilligers die hier wekelijks “willen” zitten en onze opdracht uitvoeren.

Dus ben je woensdag naar FC Brus-

Zitten jullie beiden hier elke week

Natuurlijk, Gilbert en ik rijden met onze eigen supportersclub zoals eerder gezegd elke verplaatsing mee. Woensdag was het gewoonweg slecht, we hebben ons geplaatst voor de volgende ronde en daarmee is het ook gezegd. Het positieve was dat er een 300 tal supporters aanwezig waren op Brussels, natuurlijk allemaal niet met onze supportersclub meegereden ( lacht ).

heel het weekend en af en toe op woensdagavond gratis ? Neenee, we krijgen een kleine vergoeding en qua drank en eten hebben we ook geen klagen! Zo mogen we altijd om pistolets gaan in de jeugdkantine en onze thermoskan koffie gaan opvullen. We krijgen ook een trainingspak van Waasland-Beveren ter beschikking. Maar het is voor ons de bijdrage aan de club die voldoening geeft natuurlijk, en onze vriendschap samen in ons barakje. Op maandag ga ik de omzet afrekenen aan het secretariaat van het voorbije weekend, zo dragen wij ons steentje al jaar en dag bij aan de club.

Tof initiatief van jullie beide en gaan jullie ook alle weken naar het A-team zien ?

Inderdaad, alle weken zijn we weg. Thuis of op verplaatsing, geen enkele wedstrijd missen wij. Ik ga al van mijn 10 jaar kijken, dus nu al 57 jaar lang. Mijn eerste verplaatsing was in 67 naar STVV.

sels geweest.

Dan trek je ongetwijfeld richting Leuven vanavond ?

Ja ja, we trekken zeker naar Leuven, we moeten onze ploeg toch gaan aanmoedigen. Het wordt ongetwijfeld een moeilijke match en een heel belangrijke. We mogen echt niet verliezen op Leuven, als supporter hoop je altijd op winst of minstens een punt op verplaatsing. Anders blijf je beter thuis!

Vanavond

afspraak in Café De Duif, jullie vertrekpunt. Geef eens een woordje uitleg over supportersclub De Duif ( Beverenvrienden ) Ik ben voorzitter geworden in ‘83 en ben aangesloten vanaf ’75 bij de op-


WB MAGAZINE / INTERVIEW WERNER VERGAUWEN

richting van de club. Met het overlijden van de vorige voorzitter heb ik alles overgepakt en zo bestaat de dag van vandaag ons bestuur uit Dirk Muysers, Freddy Joosen en Gilbert Buys. Elk seizoen pakken we alle verplaatsingen mee als supportersclub, ook Beker van België staat altijd in ons programma genoteerd. We vertrekken altijd vanuit Café De Duif en de bus doet nog een tussenstop aan Café De Vlieger op de markt in Beveren waar we ook al enkele jaren mee samenwerken om de bus goed vol te krijgen. Als supportersclub overleef je niet enkel door het aantal personen dat om de 14 dagen inschrijft op je bus. Zo organiseren we randactiviteiten zoals twee maal per seizoen een feest in Café De Duif, een Bollingavond ( geen bowling ) een dobbelsteen in een bakje gooien zeg maar en natuurlijk steunkaarten die we verkopen. Daarvoor dank ik ons lid Marc Reyns nog eens extra die mij jaarlijks meehelpt en ons een grote verkoop bezorgt. Ook is er in Café De Duif al jaren een pronostiek club, gebonden aan onze supportersclub uiteraard.

SC De Duif is dus lid van de supportersfederatie …

Ja klopt, maar ik heb de nieuwe supportersfederatie van Waasland Beveren helpen opstarten en ben op dit moment enkel werkend lid. Trouwens in het vorige Magazine stond ’t Vermoeden uit Temse er met een artikel in, we mogen dus langs deze weg ook nog meedelen dat we die mannen hebben toegelaten en zo alweer een extra supportersclub in ons midden hebben. Er moet trouwens nog een logo ontworpen worden voor de supportersfederatie ( lacht ). We hebben de link begrepen en bedankt voor je interview Werner

31


PROMOTIEDAGEN ZATERDAG 27 en ZONDAG 28 OKTOBER

Hout Van Acker NV

VOOR IEDERS STIJL EN BUDGET HEBBEN WIJ EEN PASKLARE OPLOSSING

deuren Varip

van interieur tot tuin

PROMOTIEDAGEN

van laminaat, parket tot echte kasteelvloer

van 10u - 18u doorlopend

“De deur naar hout en al zijn toepassingen” 1962

50 JARIG

BESTAAN

GRATIS PANNENKOEKEN VOOR IEDEREEN! VELE KOOPJES EN PROMOTIES!!! alle parketten, laminaten, gevelbekleding, plafonds, dakramen, PVC, gipsplaten, platen, stammen, ... open: ma-vr 7.30-12u & 12.30-18u (vr tot 17u) - za 8-12u & 13.30-16.30u

BEZOEK VRIJBLIJVEND ONZE TOONZAAL

2012

Vesten 41 | 9120 Beveren-Waas T 03/775 77 79 | F 03/755 16 53 i n f o @ h o u t v a n a c k e r. b e

www.houtvanacker.be

WB Magazine 2012-2013 NR 5  

Officieel Waasland-Beveren magazine Nr 5

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you