Page 1

S 2013 T.-DIEC. RAOV G53 • N

R N

DOSSIERS!

GRIEP SNIJ DE VIRUSSEN DE PAS AF ADHD ER IS MEER DAN RILATINE INTERVIEW

KIM GEVAERT FITNESS VOOR KINDEREN WEDSTRIJD

WIN EEN SMARTSLEEVE


inhoud

Voorwoord

IN DIT NUMMER N

R

GR • N A O T V.D I

53

EC

Beste lezer,

S

.2

Kim Gevaert weet als geen ander dat gezondheid een absolute prioriteit is in het leven. Met 3 kinderen in huis heeft ze meer dan haar handen vol en probeert ze die gezonde levenswijsheid door te geven. Sporten hoort daar voor kinderen uiteraard al bij, verder in dit nummer geeft ze daar alvast meer uitleg bij. DOSSIERS!

AF GRIEP USSEN DE PAS SNIJ DE VIR

INTERVIEW

T KIM GEVAER R KINDEREN FITNESS VOO

STERKE PIJLERS VOOR EEN GOEDE

CNK: 1017649

53/13-32434-09

WEDSTRIJD

RTSLEEVE

WIN EEN SMA

6/11/13 13:17

mana_cover_kim.indd

1

Composor 5 STRESSOR is een rust-

CALMOMEL siroop is geschikt voor

gevende kruidenformule met vloeibare extracten, zonder alcohol en aanbevolen bij dagelijkse stress, gejaagdheid, onrustige nachten, periodes van teveel piekeren, overbelasting door werk of zorgen, en voor een gezonde en vaste slaap. Stressor helpt personen die gedurende de dag continu onder zware druk of stress staan, te ontspannen, rustig thuis komen en zich voor te bereiden op een betere slaap. Om je stress onder controle te houden.

kinderen die lastig zijn, oververmoeid door sport of videospelletjes, overactief zijn, examenvrees of schoolstress vertonen, ochtendhumeur hebben, huilen en angstig zijn en moeilijk de slaap kunnen vatten. Ook volwassenen die door omstandigheden voor het slapen gaan geïrriteerd zijn, kunnen 1 tot 2 eetlepels nemen. Calmomel is een rustgevende siroop met een aangename smaak die vlug en efficiënt werkt door het gebruik van sterke CNK: 1459452 vloeibare plantenextracten. Ze zal je ongetwijfeld een goede nachtrust bezorgen en je op een natuurlijke manier in dromenland brengen. Om goed in te slapen.

In ons dossier rond ADHD gaan we dieper in op een fenomeen, een blijvend discussieonderwerp waar het laatste nog niet over geschreven en gezegd is. En verder nog veel meer redactie rond de heilzame werking van oa. knoflook en vitamine D.

NACHTRUST

Capsules 29-C SEDANER is een plantaardige kruidencapsule die zorgt voor een rustige en verkwikkende slaap. Slaapmutsje helpt om gemakkelijker in te slapen. Passiebloem verzacht woelige en onrustige nachten. Meidoorn ondersteunt een rustige hartwerking. Valeriaan draagt bij tot een vaste en diepe slaap. Lavendel helpt om rustig te zijn in stress situaties. Sedaner 29-C is een natuurlijke oplossing om efficiënt je natuurlijke slaap en je bioritme te ondersteunen. Voor een normale vaste slaap.

CNK: 1038975

En met de herfst al volop in het land zien we de grieptoestanden weer opduiken. Onze redactie heeft een heel aantal tips & tricks voorhanden om er een ‘griepvrij’ seizoen van proberen te maken.

E ADHD DAN RILATIN ER IS MEER

Geniet van dit nummer en… leef gezond De redactie.

INTERVIEW Kim Gevaert ................................. 4

DOSSIER Griep ............................................. 6

OOK DAT NOG .................................................... 18

DOSSIER ADHD .......................................... 20

WEDSTRIJD ................................................. 38

Volgende Verschijning vanaf februari 2014

Colofon Maar Natuurlijk, Gezond Genieten: 260.000 exemplaren Verantwoordelijke uitgever Themamedia nv, Wouter Van Melkebeek De Vunt 9, 3220 Holsbeek Product Management Katrien Houtmeyers Katrien.houtmeyers@primetimegroup.be Informatie & administratie 016 49 82 60

Creative director Kevin Celis Druk & Prepress Grafische Groep Bongaerts Greesstraat 11, 2200 Herentals 014-24 68 78, 014-24 68 77 Redactiemedewerkers W. De Corte, W.J.Duckaert, Eva Cuypers, C. Wattelaine, Vanessa Luyten.

De uitgever wijst elke aansprakelijkheid voor de inhoud van advertenties en de rubrieken rond productinfo af. Thema Media kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele onjuiste gegevens. De inhoud van elke advertentie valt onder de verantwoordelijkheid van de adverteerder.

53/13-29473-09

3

013


interview

Kim Gevaert zet schouders onder fitness voor kinderen

looppiste zou beschikken. En met mij vele anderen uit de atletiekwereld. Je moet een looppiste hebben in een voldoende groot stadion om wedstrijden zoals de Memorial Van Damme te kunnen organiseren. De Diamond League kunnen we wel vergeten als er een nationaal stadion zonder looppiste zou worden gebouwd. De voetbalwereld ziet liever geen piste en we weten allemaal dat er meer geld zit in het voetbal, maar toch is er volgens mij voldoende tegenkanting vanuit de atletiekwereld om uiteindelijk tot een mooi nationaal stadion met looppiste te komen.”

K I M

Kim Gevaert (35) kent u natuurlijk nog als de sprintende gazelle die ons land vele mooie zeges en medailles schonk op de looppiste, maar sinds haar afscheid in september 2008 is ze fulltime mama. Met drie kindjes in huis weet ze haar dagen wel te vullen en toch blijft Kim een enthousiaste sportieve ambassadrice. Zo is Kim sinds kort het gezicht van The Little Gym, een uniek concept voor kinderen vanaf 4 maanden tot 12 jaar. “Ik ben er toevallig terecht gekomen via een proefles en mijn zoontjes vinden het geweldig”, zegt Kim Gevaert.

“Mijn zoontje was dolenthousiast”

Kim, je bent sinds kort het gezicht van The Little Gym. Hoe belangrijk is het voor je om je gezicht te verbinden aan sportieve en/of gezonde initiatieven of producten? “Ik vind het enorm belangrijk om mijn naam enkel te verbinden aan geloofwaardige producten en/of initiatieven. Gezonde voeding, bewegen,…die zaken liggen me na aan het hart. Daarom ga ik ook enkel in op voorstellen die me oprecht interesseren. Ik wil een eerlijke ambassadrice zijn en niet iemand die voor het geld eender welk product gaat promoten.”

Vandaar je keuze om je schouders onder The Little Gym te zetten…

53/13-29477-09

“Eigenlijk ben ik er eerder toevallig terecht gekomen. Op een dag vond ik een folder in de brievenbus waarin een proefles werd aangeboden. Een beweginsprogramma voor kinderen…dat leek me wel leuk en zo kwam ik samen met

4

Denk je nog vaak terug aan 5 september 2008?

mijn zoontje bij The Little Gym terecht voor die proefles. Hij was meteen dolenthousiast. En mijn jongste zoontje is zijn oudere broer later gevolgd. Ze vinden het allebei superleuk en gaan bijzonder graag naar de fitness, volledig op hun maat uiteraard. In het begin deden we mee met de ouder/kind-lessen maar nu gaan mijn jongens meedoen met de grote kinderen. Ik heb hun zelfvertrouwen zien groeien en als ouder is dat natuurlijk bijzonder leuk. Je beleeft echt fijne momenten met je kind, en omgekeerd. Het is een sterk concept waarvan ik graag de spreekbuis wil zijn voor andere ouders die op zoek zijn naar leuke, niet-competitieve activiteiten voor hun kinderen. Binnenkort gaat mijn dochtertje trouwens ook.”

Met twee zoontjes en een dochter in huis weet je je dagen wel te vullen. Heb je nog wel tijd om ambassadrice voor de sport te zijn?

“Mama zijn, is een fulltime job, dat klopt. Met drie actieve kindjes in huis wordt het bij momenten hectisch maar uiteindelijk komt alles altijd goed. Sommige dagen ben ik onvoorwaardelijk 100 % mama, op andere dagen besteed ik dan weer tijd aan leuke projecten waar ik me met hart en ziel voor inzet. Het is een kwestie van de zaken goed te plannen, maar losse opdrachten die me interesseren probeer ik altijd te doen. The Little Gym is daar een voorbeeld van, maar ook het lekkere fruit en de gezonde groenten van All Day Long. En natuurlijk is er elk jaar opnieuw de Memorial…altijd een hoogtepunt in mijn jaar.”

Over de Memorial gesproken… de laatste maanden is er heel wat discussie over de plannen voor het nieuwe stadion, met of zonder looppiste… “Persoonlijk zou ik zwaar teleurgesteld zijn als het nieuwe stadion niet over een

“Die dag kan ik natuurlijk niet vergeten. Clouseau kwam zelfs zingen voor mijn afscheid. Maar ik denk niet enkel aan die ene dag terug…eigenlijk denk ik nog vaak met heel veel plezier terug aan mijn carrière als geheel. Ik kom trouwens nog geregeld mensen van toen tegen door mijn activiteiten als ambassadrice. We halen dan herinneringen op uit de oude doos. Weet je, ik heb gemerkt dat ik nog steeds zenuwachtig word als de Memorial eraan komt. Dat is precies blijven hangen. Ik ben wel blij dat de druk en de stress er niet meer bij is voor mij. Alhoewel, als mama van drie kindjes krijg je soms ook te maken met stress om alles geregeld te krijgen in het leven.”

Kies er toch maar eentje…

“Moeilijk, heel moeilijk. Dat gaat me niet lukken. Ik denk aan mijn allereerste EK in Wenen waar ik won in de 60 meter. Dat was heel speciaal. Je wint voor het eerst en daarna moet je bevestigen. Dat is anders natuurlijk dan die eerste grote zege. Maar ik denk ook aan de twee gouden medailles in Göteborg op de 100 en de 200 meter. Voor mezelf was dat een grote overwinning.”

En de zilveren medaille op de 4x100 meter van de Olympische Spelen in Peking in 2008? Die moet toch een speciale plaats hebben in je huis?

“Eigenlijk niet. Die zilveren medaille staat tussen de andere medailles in een soort souvenirkast. Nogmaals, ik koester al mijn medailles. Natuurlijk was die zilveren medaille in Peking een hoogtepunt in mijn carrière. Dat kan ik moeilijk ontkennen, maar ik zie mijn carrière graag als een mooi geheel van prachtige momenten die ik nooit zal vergeten. Elke topsporter wint graag en denkt met plezier terug aan de overwinningen die hij of zijn heeft behaald.”

Je bent nu al vijf jaar ex-topsporter. Zijn je eetgewoonten veranderd of zweer je nog steeds bij

een sportdieet?

“Er is een groot verschil met vroeger. Dat is ook logisch. Tijdens mijn carrière was mijn lichaam mijn werkinstrument. Slaap, voeding, training,…alles staat in het teken van je sport. Ik probeer dat voor een deel wel door te trekken in mijn leven na de topsport maar dat lukt nooit voor 100 %. Toch probeer ik gezond te leven. Aan sporten kom ik tegenwoordig niet zo vaak meer toe want mijn dochter is natuurlijk nog erg jong. Maar dat is tijdelijk. Tennis en lopen blijven me enorm boeien. Qua voeding wil ik natuurlijk een voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Veel fruit, veel groenten,…en zelf opnieuw sporten staat bij deze op mijn lijstje van goede voornemens.”

Slotvraagje: naar verluidt speel je behoorlijk goed dwarsfluit…

“Oei, dat is al even geleden vrees ik. Het klopt dat ik dwarsfluit speel maar ze zit al heel lang in de doos. Laatst heb ik me wel gewaagd aan piano. Wie weet komt die dwarsfluit nog wel van pas als één van de kinderen ambitie zou hebben. Die kans bestaat, want ze zijn redelijk muzikaal en ze hebben ritme. Wie weet…” Meer info: www.thelittlegym.be

Je behaalde 27 Belgische titels, verschillende Gouden Spikes, enkele keren Sportploeg van het Jaar, twee keer de Nationale Trofee voor Sportverdienste, zelfs een Grootkruis in de Kroonorde…een mooie erelijst. Welke bekroning koester je het meest?

“Ik kan niet echt zeggen welke titel me het meest is bijgebleven. Voor mij is het eerder dat gevoel dat je hebt als je als eerste over die finish gaat. Alle medailles zijn mooi, net zoals alle bekroningen voor je prestaties.”

5


dossier Griep en griep

Waarheid en leugen GRIEP

desbetreffende onderzoeken tegen het licht hield, kwam tot het vernietigend besluit dat er helemaal geen bewijzen zijn voor de stelling dat de griepprik doet waarvoor hij bestemd is: longontsteking en sterfte voorkomen. De Nederlandse hoogleraar Prof. Schellekens noemde het onethisch, een hele bevolkingsgroep in te enten met een vaccin dat bijna niets doet. Het probleem is: hoe zwakker de afweer, hoe minder goed het vaccin werkt.

Het komt op de – versterkte – weerstand aan! Weken lang reeds worden ‘risicogroepen’ – diabetici, long-, hart-, lever- en nierlijders enerzijds, 65-plussers anderzijds – aangemaand om zich te laten inenten tegen wat men tegenwoordig de seizoensgriep noemt. Daar is nu een ‘risicogroep’ bijgekomen: de zwangere vrouwen. En, merkwaardig, telkens worden eerst de mogelijke kwalijke gevolgen van de ziekte – en die zijn er! – dik in de verf gezet, maar eens zij – met of zonder vaccin – is uitgebroken, heet het: ‘gewoon uitzieken’. Onder verstaan: vooral geen gepast natuurmiddel gebruiken. Maar wat is nu eigenlijk griep. En wat is die griepprik waard?

Omdat de natuurlijke weerstand met de leeftijd afneemt, is het griepvaccin voor iedereen ouder dan 65 jaar belangrijk. Waar is: Juist bij bejaarden werkt het vaccin minder goed. En juist omwille van de verzwakte weerstand. Het toonaangevende ‘The Lancet’ (Infectious Disease) daarover in een studie, verricht door vijf epidemiologen van het Amerikaans GezondheidsInstituut: ‘ ‘De positieve effecten van het griepvac-

W.J.Duckaert Om het maar meteen te zeggen: er is Griep en griep. En die prik is niet veel waard. Tenzij men een weerstandversterker bijneemt. Het komt immers – met of zonder vaccin – op de weerstand aan. Daarover echter wordt officieel in alle talen gezwegen, zelfs in het dokterslatijn en ambtelijk chinees. Waarheid en leugens over de ‘griep’.

Er is Griep en griep

53/13-32418-09

Er is inderdaad Griep en griep. En op die verwarring wordt vrolijk ingespeeld. Die met een hoofdletter, de echte, de enige waartegen kan worden gevaccineerd, is de influenza, die meestal epidemisch optreedt. Die met de kleine letter staat in de volksmond voor alle griepachtige infecties, waartegen niet kan worden ingeënt. De influenza – gekenmerkt door hoge koorts, keelpijn, hoest en pijn in de le-

6

dematen – wordt veroorzaakt door het influenza-virus, waarvan geregeld een nieuwe variant opduikt: vandaar de jaarlijkse inenting. Griepachtige infecties worden veroorzaakt door zgn. verkoudheidsvirussen, zo’n tweehonderd in getal. De koorts is doorgaans minder hoog, pijn in de ledematen zit er in regel niet in. In beide gevallen is de meeste gevreesde complicatie longontsteking: viraal, maar waar snel een bacteriële bovenop kan komen. Met alle gevolgen vandien. In het vaccin, dat dit jaar aangeboden wordt, zitten drie varianten van het influenzavirus. Duikt er onverwacht in het seizoen een andere influenzavariant op, dan is men er aan voor de moeite.

cin worden sterk overschat. Weliswaar stijgt met de leeftijd van 65-plussers het risico om aan de gevolgen van griep te overlijden, de aangevoerde bewijzen voor de stelling dat het vaccin dat risico zou doen dalen, zijn onvoldoende.’ ‘Het griepvaccin werkt niet goed’ Dat stelt zelfs de directeur van het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). ‘En blijkt slecht te werken bij die mensen, die voor de vaccinatie in aanmerking komen omwille van leeftijd en gezondheidstoestand.’ Toen verleden jaar bleek dat heel wat landgenoten, ondanks het vaccin, de griep, de echte, hadden te pakken gekregen gaf griepcommissaris Van Ranst toe dat 1 op 3 bejaarden en 1 op 10 jongeren – als het er niet meer zijn – ondanks het vaccin toch de ziekte hadden opgedaan. ‘Bovendien ‘dènken’ velen dat zij de griep hebben: ongeveer de helft van de griepachtige symptomen is te wijten aan het adenovirus bij jongeren en pneumokokken bij bejaarden. Daartegen werkt het vaccin niet’,

aldus de commissaris.

‘Toch maakt het vaccin bij iedereen voldoende antilichamen aan om de griep minder hard te laten verlopen’. Wat jammer dat longontsteking en sterfte daar geen rekening mee houden. ‘Als u toch besmet geraakt (met de Griep of de griep), helpt alleen maar uitzieken.’ – ‘Infecties zoals griep, bronchitis en verkoudheden genezen spontaan’ – ‘Er is geen behandeling; het gaat van zelf over.’ Dat grenst aan het criminele. Natuurlijk overwint een echt gezonde mens met vlag en wimpel een gewone verkoudheid, als hij/zij die toch te pakken krijgt. Een onvoldoend behandelde griepachtige infectie en zeker echte griep houden enorme risico’s in: longontsteking, vaak een virale, waartegen geen officieel geneesmiddel bestaat, waar vaak een bacteriële bovenop komt, die dan in extremis met antibiotica kan wor-

Wat is die prik waard?

Niet veel! Over het griepvaccin worden telkens weer hele, maar ook halve waarheden en heel wat leugens de wereld ingezonden, niet zelden achter een wazig rookgordijn. We zetten de voornaamste op een rijtje.

Het vaccin is de enige manier, om zich tegen de griep te beschermen! Waar is: het biedt slechts bescherming tegen de in het vaccin verwerkte influenza-varianten. En dan nog slechts in beperkte mate. Wetenschappers van de universiteit van Bonn (D), berekenden een efficiëntie van 6 op 10; collega’s van de univeristeit van Antwerpen kwamen uit bij 40 tot 70%. De Cochrane Collaboration, een internationale onafhankelijke organisatie van vooraanstaande wetenschappers, die alle

7


Zwakke weerstand?

?dnatsreew ek dossier Griep en griep

verhoogt de weerstand

dnatsreew ed tgoohrev

zonder toegevoegde suikers en kleurstoffen

srekius edgeovegeot rednoz neffotsruelk ne

krachtige en snelle werking

ne egithcark gnikrew ellens

Winterweer.

L

PL A

roodraad nebbeh ne nennib rekav nevjilb nenessawlov ne neredniK .nedrow et keiz mo snak reem diehdnozeg edeog nee roov kjilekazdoon si tietinummi ekrets neE behandeld. Vooral voor bejaarden delen en – mede daardoor – ondervoed wonnen te worden door de natuurlijke ne den ne pleh SDIK liramirP ne liramirP .nednaa mretniw ed snedjit kan dat fataal zijn. Maar er is nog veel is met een aantal levensbelangrijke afweermechanismen. Die kunnen wij lensstellen ne kmet reteen s laantal eehnudnasubstanties. tsreewEneverzwegen d negwordt ohrdat ev meer: zo’n onvoldoend behandelde viop scherp u roed. od raisaook, w dat ezjialle, we kjidan lruook utalle anerkende nee synpo rale infectie kan op het hart slaan en maar triënten: vitaminen Waar er een virale myocarditis veroorzaken, rovers er in de homeopathie vooral detnthetische .tmokenro odinre iw edgeneesmiddelen laamitpo nezijn tfi

G

N

TA A R DI

Kinderen en volwassenen blijven vaker binnen en hebben daardoor meer kans om ziek te worden. Een sterke immuniteit is noodzakelijk voor een goede gezondheid tijdens de wintermaanden. Primaril en Primaril KIDS helpen en verhogen de weerstand heel sterk en snel op een natuurlijke wijze waardoor u fit en optimaal de winter doorkomt.

De natuurlijke oplossing!

Primaril 60 caps CNK 2578-375 Primaril KIDS 120ml CNK 2576-825

ENKEL VERKRIJGBAAR BIJ

Tel. 050/230.230 - Kwaplasstraat 71 - 8820 Torhout

DE APOTHEEK

WWW.PRIMROSE.BE

53/13-31224-05

De formules zijn samengesteld uit een selectie van planten die de weerstand sterk verhogen en bevorderen: gember, kruidnagel, ravintsara, tea-tree en kaneel. Bestaat ook voor volwassenen!

EXPERTS IN PHYTOTHERAPY

van zulke nutriënten (vitaminen, mineralen, ed.). Vitamine D-deficit in de winter werd zopas in de conventionele geneeskunde ontdekt, maar er is veel meer! En dat vitamine C niet helpt tegen griep is een spelen met woorden. Vitamine C is geen viruskiller zoals antibiotica bacteriënkillers zijn. Het is echter wel onontbeerlijk om onze natuurlijke weerstand behoorlijk te laten functioneren. Zo ook zink, vitamine D en selenium, om slechts de voornaamste te noemen. En daar is de modale Belg mee onderverzorgd, vooral in de winter. De gebruikelijke onvolwaardige voeding en slechte gewoonten zoals roken dragen daar in hoge mate toe bij. Het steeds herhaalde deuntje ‘geen

ekjilruutan eD !gnissolpo

Gezond, efficiënt en zonder nevenwerkingen!

Meer weten... ? Stuur een mail met de code MR2 naar info@primrose.be

een ontsteking van het hartzakje. Ook fytotherapie (planten-)middelen voorhier weer: geen officiële medicijn: handen zijn die antiviraal werken. Die 22 % van de min 40-jarigen overlijdt worden, meestal in geconcentreerde aan ‘virale myocarditis’. vorm, aangemaakt in moderne laboraEn er is nòg meer. Slagaderverkaltoria, die aan de strengste normen volking, met al haar gevolgen, berust op doen en waar zo mogelijk nog strenger ontsteking van de slagaderwanden. Die wordt op toegezien dan op synthetische wordt o.m. veroorzaakt voor roken en middelen. tnëiAlczijn ffihet e meestal ,dno‘slechts’ zeG overmatig gebruik van vlees bij tekort voedingssupplementen. !negnikrewneven rednoz ne aan vitamine B6-B9(11) en B12. Maar geen vi-D ook door bacteriën en nav eitceles neegriep(achtige) tiu dletsegErnisem asenkel njizbewijs seludat mextra rof e taminen, dat voedingssupplementen virussen die in het bloed blijven circunleren. e negohrev krets dnatnodig sree w– geen ed enkel eidbewijs netdat navi-lp zijn ,aEen rasleugen tnivis ardat er,lgeen egabehandeling ndiurk tamine ,rebm eg griep :neofre droveb C tegen verkoudheid werken .–leEr isageen enkel bestaat. Waar is dat de conventionele en k ne eerwetent-aet schappelijk bewijs dat ... 573-87geneeskunde 52 KNC spac 06 liraniet mirP over viruskillers be528-6752 KNC lm021 SDIK liramirP Waar is dat de moderne mens enerschikt zoals zij met antibiotica bacterizijds ists met enkillers in haar!arsenaal nenesheeft. sawlov roo v kovervoed oo taa eBwaardeloze en uiteindelijk schadelijke voedingsmidWaarheid is: virussen dienen over53/13-32418-09

VÉGÉTA

.reewretniW

J IB RA ABGJ IRKREV LEKNE

KEEHTOPA ED

EB.ESOR MIRP.W W W

9

tuohroT 0288 - 17 taartssalpawK - 032.0


Laat de natuur je helpen!

wetenschappelijk bewijs’ verwijst naar de aard van bewijsvoering, die de farmaindustrie meestal aanwendt om de werking van een molecule te bewijzen (dubbelblind, gerandomiseerd enz.).Die is in de praktijk van natuurmiddel niet haalbaar. En ook niet nodig. Er zijn andere wetenschappelijke bewijzen. Om nog even bij vitamine C te blijven. Daarvan is de werking, uitvoeriger kan niet, wetenschappelijk bewezen, maar niet dubbelbind en Warburg, de ‘ontdekker’ van vitamine C kreeg daarvoor de Nobelprijs Geneeskunde. Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling, grondlegger van de Orthomoleculaire Geneeskunde en grote promotor van vitamine C tegen ‘the common cold’ werd echter in de conventionele geneeskunde niet voor vol aangezien en uitgespuwd. Hij was .... maar Nobelprijswinnaar Scheikunde. En daarboven nog Nobelprijswinnaar voor de

Vrede. Geen doktoor. Dus: weg ermee.

Het vaccin is volstrekt veilig. Waar is: volstrekt veilig is geen enkel vaccin. Daarom is het steeds zaak de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. En tot nog toe gold: “Blijf van de zwangere vrouwen af of stel ze niet onnodig aan medicatie bloot”. Wat moeten wij daar nu uit besluiten: 1. Het griepvaccin werkt slechts tegen de in het vaccin verwerkte influenzavarianten. 2. En dan nog slechts in beperkte mate. 3. Alles hangt van de natuurlijke weerstand af. En die is bij chronisch zieken en bejaarden erg verzwakt. Laat oma in het bejaardentehuis dan maar een en ander bijnemen, zodat de griepprik , waar zij waarschijnlijk niet is aan ontsnapt, tenminste werkt. 4. De beste bescherming tegen Griep en griep is een goede, liefst perfecte

weerstand. Die hebt u beslist – genetische problemen laten wij hier buiten beschouwing – als u optimaal gezond eet, optimaal gezond leeft, in een optimaal gezonde omgeving, optimaal gezonde lucht inademt – thuis, onderweg en op het werk – als u niet onder stress gebukt gaat, niet rookt (de sigaret is o.m. een vreselijke vitamine C-rover), als u niet overmatig alcohol gebruikt, voldoende maar tijdens de vakantie niet teveel in de zon komt en geen echte geneesmiddelen slikt, ook de anticonceptiepil niet. Supplementeren is dus in vele gevallen een noodzaak. Maar opgelet: geen pil kan een gezonde voeding vervangen. Daar moet het mee beginnen. Voor goede middelen: zie elders in dit blad.

‘Buikgriep’ Het is geen echte griep, maar een virale infectie van de spijsverteringsorganen, vooral de darmen. Bij volwassenen vooral veroorzaakt door het noro-virus, bij kleine kinderen door het rota-virus. Bij baby’s en peuters leidt de zaak snel tot uitdroging en levensgevaarlijk hoge koorts. Bij volwassenen, die niet van de pot geraken is het vooral ‘stink’vervelend. Voor bejaarden kan het verkeerd aflopen. Dat deed het in september j.l. ook voor een Chiroleidster, die het op bivak te pakken had gekregen. De conventionele geneeskunde kent geen viruskillers en baby’s en peuters, die in het ziekenhuis belanden, krijgen infuus met veelal water, suiker, zout en nog enkele andere ‘elektrolieten’ zoals kalium. ‘Van antibiotica kan je alleen maar zieker worden. Medicijn zoals Motilium en Imodium helpen ook niet’, heet het officieel. Dat klopt. Zelfs tweemaal. ‘Handen wassen en uitzieken, is de enige remedie’. Dat met dat uitzieken klopt niet. Generaties lang schreven huisartsen hier ‘actieve kool’ voor, een zwart goedje dat de waterige stoelgang volume geeft, de toxines bindt en helpt uitscheiden. Die actieve kool is nog altijd te verkrijgen in de apotheek. Daar bekomt u nu ook capsules met plantenextracten, die de infectie en ontsteking bestrijden, krampwerend zijn en herstellend voor de darmflora. Plus die actieve kool (Primafec, Primrose). Voor kinderen vanaf vier jaar Primofec Kids, in vloeibare vorm met maatlepeltje. Niet vergeten: drinken, drinken, drinken, vooral de kinderen; gewoon niet te koud water volstaat. 10

Gezond de winter door! Met Echinabell+ tabletten

mine C

met Vita

VOOR EEN WEERSTAND DIE “INDRINGERS” DE BAAS KAN!

Het afweersysteem kan een sterke natuurlijke hulp gebruiken om vijandige microben te overwinnen, of om het lichaam preventief sterker te maken. Echinacea staat erom bekend dat het niet minder dan 200 bekende microbiële aanvallers kan bekampen door versterking van het immuunsysteem. Nobelprijswinnaar Linus Pauling wees ook op het preventieve belang van Vitamine C als vrije radicalenvanger. Het beschermt de lichaalscel tegen gevaarlijke indringers. Fytobell ontwikkelde op basis van deze kennis een krachtig preparaat om pal te staan tegen winterse indringers en weerstandproblemen in de rest van het jaar. Echinabell+ tabletten met Vitamine C, een ideale combinatie tegen aanvallers die de kans op aandoeningen fel vermindert.

Verkrijgbaar bij uw apotheker met cnk-bestelcode: 2595-791.

Vraag GRATIS STAAL aan via info@fytobell.be met aanvraagcode: MNECH1113. Vergeet vooral niet uw naam en adres te vermelden.

Trage stoelgang weer snel vlot dankzij Frangulabiose De belangrijkste barometer van onze gezondheid zijn de darmen. Daarin wordt

door volwaardig voedsel, goede probiotica waarvan het belang door onderzoek

via de flora het voedsel opgenomen en doorgegeven aan de bloedsomloop. Hier

steeds meer wordt onderstreept, maar ook door regelmatige en grondige evacuatie

wordt ook de immuniteit opgebouwd. Gezonde darmen staan borg voor een sterke weerstand tegen ziekten, maar

van gifstoffen via de stoelgang. Als die hapert, dan vergiftigt het lichaam zichzelf.Je kan er ongelooflijk snel iets aan

ook tegen overgevoeligheid in het pol-

doen met een veilig natuurlijk middel op

lenseizoen. Het is dus van levensbelang de darmen gezond te houden of te maken,

basis van Frangula verrijkt met goede probiotica: Frangulabiose van Fytobell.

Een onmisbaar product dat je nooit in de steek laat.

Verkrijgbaar in de apotheek met cnk-bestelcode: 1785-187 voor de 50 capsules en 1744-317 voor de 100 capsules.

Meer informatie? Tel. 011/371924 of e-mail: info@fytobell.be www.fytobell.be

Gezonde kracht uit de natuur !

53/13-32435-05

dossier Griep en griep


Zet nu de eerste stap…

dossier Griep en griep

Snel opwarmen is de boodschap!

Kies net als Hanne voor Lignavita!

En de juiste middelen gebruiken

Daarom is Lignavita het geheim van Hanne: • • • • •

W.J.Duckaert Snij de virussen de pas af! Alomtegenwoordige ziekteverwekkers spelen daar handig op in. Slagen wij er dan echter in om ons snel op te warmen en de verslappende weerstand een zetje te geven, dan kunnen wij de ziekmakende indringers meestal nog de pas afsnijden en verkoudheid of griep voorkomen. Gedaan dan met rillen; een poos later voelen wij de neus weer opengaan. Snel opwarmen kunnen wij: › met een kop hete kippenbouillon, mag uit het pak of doosje zijn; zo warm mogelijk opdrinken; › door de onderarmen, van vingertoppen tot boven de elleboog, zeven tot tien minuten onder te dompelen in warm water. Geregeld warm laten bijlopen. Dat kan bv. in de spoelbak van de keuken of het wasbekken van de badkamer; › ofwel met een warm voetbad met mosterd – 1 tot 2 soeplepels. Dat is bij verkoudheden ook goed vóór het slapen-

gaan. Af en toe heet water bijgieten; Begint u flink te zweten, dan het bed in, best in badmantel. Wordt onderlijfje of pyama nat van het zweet: verversen! › Plus, heel belangrijk: gebruik bij het eerste teken van onheil, een goed natuurlijk griepmiddel met daarbij nog een oppepper voor de afweer. Komt de verkoudheid of de griep niet door, blijf die middelen dan nog tenminste drie dagen lang doornemen. Kippenbouillon als medicijn Kippenbouillon is een niet te versmaden hulpmiddel bij griep(achtige) infecties. Laat de kip lang trekken, tenminste een uur sudderen, niet doorkoken, in water met ajuin, look, thijm, laurier en gember. Zo gaan immuniteitsmodulerende en weerstand versterkende stoffen over in de bouillon. Op het eind kan men daar fijn gesneden groenten aan toevoegen, maar dat hoeft niet absoluut. Drink die bouillon heet. Het kippenvlees zelf is niet veel meer waard.

53/13-32971-09

Goede middelen

Preventieve natuurmiddelen werken, flink gedoseerd,ook curatief. En de acuutmiddelen kunnen ook preventief worden ingezet. Zorg in ieder geval voor voldoende inname van vitamine C, vitamine D en zink. En ook selenium is belangrijk. Vitamine C best natuurlijk uit acerola-kers of onder

retardvorm. Goede middelen, in de apotheek te verkrijgen, tenzij anders aangeduid: Echinacea: ideaal als preventie voor kwakkelkinderen (om de 6 weken pauze inleggen). Hoogwerkzaam Echinacell (Springfield), gecombineerd met o.m. beta-glucaan in Echinabell (Fytobell), of met propolis in Defensat (Soria Natural). Weerstandversterkers: Primmuno Plus (Pharma Nord): beta-glucaan plus selenium en D3. En SELENIUM+ ZINC, plus vit. A, B6, C en E (Pharma Nord): aanrader voor bejaarden, om effect van griepprik te versterken. Vit. D: D-Pearls 800 (Pharma Nord): kleine makkelijk in te nemen pareltjes met natuurlijk D3 opgelost in extra vierge olijfolie; een dagelijkse inname voor de beste opname. Propolis: weerstandversterkend en natuurlijk antibioticum: een heel gamma; siroop en spray inbegrepen: Soria Natural. En ladrôme-Mannavita (natuurzaak). Vlierbessenextract: Sambucol (T.S.Products). En Acuton : met pelargonium (Umckaluabo): natuurzaak. Niet te versmaden: Influ-Zinc (Pharma Nord): zuigtabletten (zonder suiker) met elementair zink en natuurlijk vitamine C van acerolabessen. Plantenextracten: Primaril (Primrose) met extracten uit gember, kaneel, kruidnagel, ravintsana en teatree en Primaril Kids, voor kleine kinderen ook vloeibaar.

Makkelijk en effectief afslanken Langdurig resultaat Geen hongergevoel Uitgebreid aanbod lekkere en gezonde maaltijden 85% vetverbranding

Dankzij Lignavita houdt Hanne haar gewicht op peil. Meer weten?

Hanne vertelt je er alles over op www.lignavita.be

Coaches in uw buurt Afslankcenter La Gota

Figurello

Slim in the City

Antwerp Body Care

Iduna

Styling Center

Bodyfarm

Kinezia

Sweet Relaxation

Stormestraat 69, 8790 Waregem www.lagota.be • 0498 67 11 87 Britselei 82-84, 2000 Antwerpen www.antwerpbodycare.be • 03 213 12 08 Nokerseweg 105/1, 8790 Waregem www.bodyfarm.be • 056 60 84 54

Dorp West 113, 9080 Lochristi www.figurello.be • 0476 93 46 21 Zoutelaan 52, 8300 Knokke www.idunaknokke.be • 050 60 68 42

Zuidstraat 138, 3581 Beverlo www.kinezia.net • 0477 13 97 47

Persoonstraat 8, 3500 Hasselt www.sliminthecity.be • 011 91 88 91 Dendermondsesteenweg 1, 9300 Aalst www.stylingcenter.be • 053 70 40 11 Kleine Doornstraat 256, 2610 Wilrijk www.sweetrelaxation.be • 03 321 18 15

De Kruidenoase bij Mieke Pepers Proligna Beheerstraat 60, 8500 Kortrijk www.kruidenoase.be • 056 21 11 45

Polderstraat 13, 2260 Westerlo www.proligna.be • 0491 24 13 00

E-fit BodyShaping

Slim City

Gistelse Stw. 392, 8200 Sint-Andries Brugge Tiensesteenweg 118A, 3360 Bierbeek www.efit.be/bodyshaping • 050 38 40 38 www.slim-city.be • 0494 52 56 52

Voor een Fitclass in je buurt: www.fitclass.be

53/13-32192-05

Vaak wordt beweerd dat verkoudheden en andere griepachtige infecties niets te maken hebben met kouvatten, omdat het virale infecties zijn. Dat laatste klopt; het eerste niet! Verkoudheden, griepachtige infecties, meestal ook de echte griep, beginnen in regel met een ontregeling van ons lichaamseigen warmtemechanisme. Dat voelen wij direct: wij beginnen te rillen; onze neus gaat dicht.


dossier Griep en griep

Vergeet dat sinaasappelsap! Een appel van bij ons is veel gezonder

vrucht houden. Het meeste vitamine C in de courante voeding zit in paprika – de Hongaren eten bij hun ochtendmaal zo’n langwerpig zoete paprika – in kiwi en in zuurkool, die de Vlamingen maar matig lusten. (Een soeplepel zuurkool op de nuchtere maag gaat als een bezem door uw darm en geeft u een flinke vitamine C-stoot.) Een echte C-bom is de acerolakers, zó niet te genieten, maar die uitstekend natuurlijk en biologisch ingepakt vitamine C levert voor voedingssupplementen. Dus geen citrusvruchten? Niet overdrijven! De citroen blijft op zijn voetstuk staan, maar die eten wij niet uit het handje. En ook de pompelmoes is waardevol. De zoetste maar ook de beste is de roze. Met vruchtvlees natuurlijk. Dat mag overigens nooit samen worden gebruikt met geneesmiddelen, zowel natuurlijke als conventionele: het kan de werking ervan oncontroleerbaar versterken of afzwakken. En natuurlijk niets tegen een mandarijntje, clementijntje of welke andere exotische vrucht ook bij gelegenheid, als snoepje.

Van het groezeligste pensionnetje tot het sjiekste sterrenhotel: in noord, zuid, oost en west, geen ontbijt zonder sinaasappelsap. Helaas belandt dat (bijna) dagelijks ook op veel ontbijttafels in Vlaanderen. In plaats van een veel gezondere appel uit ons eigen Haspengouw. Sap drinken werd populair in het zog van de geallieerde legers, als nasleep van de Tweede Wereldoorlog. De Britten hadden het uit hun kolonies, de Amerikanen uit hun eigen subtropische staten, Florida op kop. Dat subtropische, maar ook het sap op zich vormt het probleem. W.J.Duckaert Het courant gebruikte industriële sinaasappelsap deugt al helemaal niet. Het wordt in de meeste gevallen geproduceerd uit concentraat: in het land van herkomst ingekookt sap. Die stroop wordt, al dan niet met toegevoegde fabriekssuiker, met water aangelengd tot ‘sinaasappelsap’. Kost weinig. Is niets waard. En van de oorspronkelijke vitamine C is er zelf met een vergrootglas niet veel meer in te vinden.

‘Even slecht als cola’ En vers zien

geperst sap, nog afgevan zijn ‘koude’ eigenschap? Prof. P a t r i c k Mullie, die voedingswetenschappen doceert aan de V.U.B.: ‘Als je een sinaasappel uitperst, hou je de calorieën over en gooi je de vitaminen en vezels weg.’ En de Amerikaanse professoren Barry Popkin en George Bray, die tien

jaar geleden al ten strijde trokken tegen Coca en Pepsi Cola: ‘Fruit uit flesjes is een misleidende slogan – Fruitsappen en smoothies zijn even slecht als frisdrank. Zij zorgen er alleen maar voor dat men evenveel suiker binnenkrijgt als met een grote cola’. Maar is dat bij ‘ongezoet’ puur fruitsap dan geen gezonde vruchtensuiker? Die vruchtensuiker, biologisch ingepakt in fruit, is gezond. In sap begint het probleem. En zuiver geraffineerde fructose, veel gebruikt in de voedingsindustrie en – omwille van een laag caloriegehalte – in zgn. ‘dieetproducten’, is nog veel slechter dan pure glucose of saccharose. Voor diabetici is dit puur vergif. Zuivere fructose werkt veroudering en degeneratie in de hand. Dat is geen alternatief gezwets; dat is pure wetenschap. Een onlangs door de British Medical Association gepubliceerde studie toonde aan dat mensen, die gewoon fruit eten, veel minder risico op diabetes 2 lopen dan fruitsapdrinkers.

Geen C-bom

De sinaasappel is overigens niet de vitamine C-bom waarvoor velen deze

En toch sinaas...

53/13-32986-09

Niet alleen deugt het courante commerciële sinaasappelsap niet, zelfs vers geperst is het geen aanrader, zeker niet in het nat-koude jaargetijde en dan helemaal niet voor vrouwen, kinderen, bejaarden en zieken. Vanwege te ying, wat ook voor vrouwelijk en koud staat in de Chinese Geneeskunst. De sinaasappel is inderdaad een zeer yinge, vrouwelijke, koude vrucht uit een warm, subtropisch klimaat, die daar voor welkome verkoeling z o rg t .

30/10-32986-00

53/13-32986-09

Niets waard!

En de sinaasappel? Die kan in de winter, en zeker in de periode van de feestdagen, zeer nuttig zijn om de slechte luchtkwaliteit met de daaraan verbonden ademhalingsproblemen, te verbeteren. Spoel daartoe de sinaasappel af; stop zoveel mogelijk kruidnagels in zijn schil. En zet aldus ‘gespikte’ si-

naasappels op verschillende plaatsen in de woning. Dat werkt verfrissend, ontsmettend en verbetert de luchtkwaliteit en de ademhaling.

Jonagold doet het!

Maar onderschat ons eigen inheems fruit niet! Vóór enkele jaren werd ‘onze’ jonagold uit het Limburgse Haspengouw door wetenschappers van zes Duitse universiteiten, na grondig onderzoek van enkele tientallen appelsoorten, uitgeroepen tot allergezondste. Vanwege de meeste ‘secundaire plantenstoffen’, dat zijn stoffen met sterke antioxidatieve werking, die bescherming bieden tegen de nefaste invloeden van zgn. vrije radicalen. Zij versterken de natuurlijke afweer, ontgiften de lever, beschermen tegen (long-)kanker, hart- en vaatziekten, tegen de gevolgen van stress en zelfs tegen alzheimer. Voor groot en klein: begin het ochtendmaal met een gezond stuk fruit, liefst van bij ons. Overigens verdient het aanbeveling fruit steeds vóór de maaltijd te eten of als tussendoortje, maar niet vlak voor de maaltijd en niet vlak voor het slapengaan (uitzondering is de banaan, net als melk rijk aan l-tryptofaan, waaruit ons organisme het gemoedshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine maakt). Het grote ‘nadeel’ van de jonagold, die de kinderen lusten omdat hij zoet is, is zijn prijs: hij is te goedkoop. De handel verkiest duurdere soorten. En er zijn nog steeds mensen die denken dat dure appels van het achterwerk van onze wereld beter zijn. Om ze te bewaren worden

‘onze’ appels niet extra bespoten, maar in koelhuizen opgeslagen bij lage temperatuur en lage zuurstofgraad. Thuis worden ze best bewaard in het groentenvak van de koelkast. Maar eet ze niet koud! Haal ze een dag tevoren uit de ‘frigo’. Ideaal zou zijn ze dan nog eerst een uurtje zon te gunnen. En denk erom: ook groenten, vooral groene groenten, zijn goede leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels. En rauwkost – kan best lekker zijn als voorgerecht – is niet bedacht voor konijnen. Wat vitamine C betreft, die zit in alle groenten, vrij veel in peterselie, gezondheids- en waterkers en – zelfs in pelpatat. Vitamine C verdraagt maar moeilijk verhitting. En dan gieten wij met het kookwater meestal nog het beste door de gootsteen.

15


dossier Griep en griep

reportage

Q10 als doeltreffend supplement

30/10-32986-00

53/13-32986-09

Nu steeds meer landgenoten met een latente immuniteitszwakte te kampen hebben – dat gaan we weer merken aan het stijgende aantal winterkwalen – geraakt zgn. betaglucaan meer en meer op de voorgrond. Eerst voorgeschreven door natuurartsen, nu als voedingssupplement in de apotheek. Betaglucaan zet nl. de weerstand op scherp.

Betaglucanen zijn natuurlijke stoffen, koolhydraten in paddestoelen, volkorenproducten,… en in de celwanden van bier- en bakkersgist. Zij activeren de neutrofielen in ons organisme, de belangrijkste troepen van onze aangeboren afweer, witte bloedcellen, die ziekmakende indringers aanvallen en onschadelijk maken en die door griepen andere virussen ingepalmde cellen uitschakelen. Althans ... indien zij niet sluimeren. Beta-glucaan 1,3/1,6 is het meest werkzame en wordt gewonnen uit de celwanden van bakkersgist. Het zit, geconcentreerd en goed opneembaar, zonder allergenen (!) in vegetarische capsules. Samen met een bijzondere soort selenium, dat die neutrofielen beschermt tegen de vijandige vrije racicalen. En met vitamine D3, waar in de winter nagenoeg iedereen een tekort aan heeft, dat immuniteitsstimulerend werkt èn de communicatie tussen de immuuncellen verbetert (Primmuno-Plus, Pharma Nord, apotheek). Beta-glucaan

C. Wels

KRAMER

Beta-glucaan zet weerstand op scherp!

‘Ik ben heel blij dat ik deze supergemakkelijke oplossing heb gevonden,’ vertelt dhr. Kramer, die een supplement met co-enzym Q10 is beginnen nemen om de bijwerkingen van zijn cholesterolverlagende geneesmiddel tegen te gaan. ‘Toen ik deze capsules ben beginnen nemen, was ik eindelijk verlost van dat vreemde tintelende gevoel in mijn lichaam, waardoor ik vaak in het midden van de nacht wakker werd.’

zit ook in Echinabell-druppels, samen met Echinacea (Fytobell, apotheek en natuurzaak). Het kan acuut worden ingezet en mag gecombineerd worden met eventuele noodzakelijke medicatie, maar werkt ook preventief door een verzwakt immuniteitssysteem op scherp te stellen. Het mag doorlopend worden gebruikt. Voor optimale werking, af en toe een pauze inleggen, bv. om de 14 dagen.

“Ik kan mijn cholesterol onder controle houden zonder vervelende bijwerkingen”

Toen hij voor het eerst te horen kreeg dat hij een hoog cholesterolgehalte had, probeerde dhr. Kramer ongeveer twee jaar lang opnieuw een gezond niveau te halen met een cholesterolverlagend dieet. ‘Dat was jammer genoeg niet voldoende en uiteindelijk moest ik een geneesmiddel nemen, een zogenaamde statine. Dat haalde mijn cholesterolgehalte inderdaad naar omlaag, maar het zorgde ook voor ongewenste bijwerkingen,’ zegt hij. Vooral de tintelingen die hij ‘s nachts over zijn hele lichaam voelde, waren vervelend. Ze hielden dhr. Kramer wakker, waardoor hij zich minder fit voelde tijdens de dag. ‘De bijwerkingen waren frustrerend, maar niet zo ernstig. Ik was wel bang dat ze door de jaren heen erger zouden wor-

den,’ gaat hij verder.

Artikel

En dus besloot dhr. Kramer om er iets aan te doen. ‘Ik heb mijn medicatie een paar keer aangepast in de hoop dat een ander merk me beter zou bevallen, helaas tevergeefs. Op een dag las ik echter een artikel over het co-enzym Q10 in een magazine over gezondheid. Daarin stond onder andere dat een supplement van Q10 de bijwerkingen van cholesterolverlagende geneesmiddelen zou verhelpen. Het klonk als muziek in mijn oren en ik ging onmiddellijk naar de apotheek om er een doosje van te kopen.’

Doeltreffend

Het bleek de juiste beslissing te zijn. Toen

hij het supplement is beginnen nemen, merkte dhr. Kramer dat het tintelende gevoel dat zijn nachtrust meestal verstoorde, was verdwenen. ‘Ik kon eindelijk nog eens goed slapen en had veel meer energie tijdens de dag. Jammer genoeg kan ik niet stoppen met het nemen van mijn cholesterolverlagend-geneesmiddel, maar dankzij Q10 heb ik geen last meer van vervelende bijwerkingen.’

Logische verklaring

Het positieve effect van Q10 is logisch te verklaren: de ‘slechte’ LDL-cholesterol en co-enzym Q10 worden allebei in de lever op bijna dezelfde manier aangemaakt. Daarom verhinderen statines niet enkel de aanmaak van LDL-cholesterol, maar ook die van co-enzym Q10. Deze

17


reportage

trends

Ook dat nog...

Hier zorgt een vitamineachtige stof voor, genaamd co-enzym Q10. Deze stof wordt door het lichaam zelf geproduceerd (we krijgen er ook een kleine hoeveelheid van binnen via de voeding). Naarmate we ouder worden, neemt ons vermogen af om ons zelf co-enzym Q10 aan te maken en het lichaamsdeel dat hier het eerst door wordt beïnvloed, is de hartspier. Het hart kan niet meer met zoveel kracht samentrekken en dit verklaart voor een stuk waarom ons energieniveau daalt.

Gebruikt voor chronisch hartfalen

In twee recente studies werd het effect van de dagelijkse inname van Q10 duidelijk aangetoond. In een Deens onderzoek van meer dan 400 patiënten met chronisch hartfalen, hadden degenen die een Q10-capsule kregen een aanzienlijk betere hartwerking en maar liefst de helft minder cardiovasculaire complicaties als degenen die een identieke placebo kregen. Bovendien was de overlevingskans bij degenen die Q10 namen, twee keer zo groot.

Uitstekend voor oudere mensen

In een ander onderzoek met 443 gezonde, maar oude (70-88 jaar) mannen en vrouwen werd vastgesteld dat er in de groep met patiënten die dagelijks supplementen van Q10 kregen (en selenium, een sporenelement) 54% minder sterfgevallen waren en er een aanzienlijk betere hartwerking was.

Selenium en coënzym Q10-groep:

• 54% minder risico om te sterven van een hart- en vaataandoening • Betere werking van het hart bij ultrasone-meeting (echocardiografie) • Minder belasting van de hartspier

% 14

Cardiovasculaire mortaliteit % sterfte ten gevolge hartaandoening

12 10 8 6 4 2

5.9 %

12.6 % P=0.015

0

Se/Q10-groep

Placebo

Een duidelijk lagere cardiovasculaire sterfte in de Q10/Se-groep (5,9% t.o.v. 12,6%; P=0,015)

18

Het is feest bij Pur Natur! De lekkerbekjes kunnen vanaf nu héérlijk smullen met Pur Natur stracciatella. Als gezond dessertje of romig tussendoortje is de Pur Natur yoghurt met chocolade een geslaagde combinatie. De heerlijke, biologische yoghurt wordt nog lekkerder met de extra zoete toets van krokante schilfers melkchocolade. 500 g puur genot, 500 g Pur Natur! www.purnatur.be

Jeroen Meus heeft gelijk

Ja, telkens hij voor zijn ‘Dagelijkse Kost’ echte boter gebruikt. Dit natuurproduct is – met mate genoten – veel gezonder dan ‘kunstboter’. Pure olijfolie mag dan wel supergezond zijn, zij past niet steeds in onze bereidingen en spat in de pan, tenzij men daar een klontje boter aan toevoegt. Boter en olijfolie verdragen beide eenmalige verhitting, producten met meerv. onverz. vetzuren niet. Die produceren bij verhitting schadelijke transvetzuren.

Pharma Nord QH Active Q10 – Patented Formula

VERMOEID ? Enkel actieve Q10* biedt je de oplossing Zonder stimulerende middelen !

En nog een pluim

De ‘bijna-klaar-gerechten’ van Jeroen Meus, te verkrijgen in de meeste hypermarkten en grote tankstations, hoeven niet in de microgolfoven: ‘Nog maar twee potten vuil maken, aanstoven, saus erop. En het is klaar.’ In de microgolfoven – magnetron voor de Hollanders – verliest de kunstmatig opgewarmde kost veel van zijn waardevolle stoffen.

Voor het behoud van een goede energieproductie om vermoeidheid te verminderen.

Selenium en Zink kunnen efficientie van griepvaccin verbeteren en ziektekosten reduceren Volgens een Franse studie waaraan geriatrische patiënten deelnamen levert een supplement selenium en zink voldoende bescherming tegen griep en infecties van de ademhalingswegen. Hierdoor zouden de ziektekosten drastisch kunnen worden verlaagd. Het is welbekend dat heel wat ouderlingen een verminderde werking van het immuunsysteem vertonen. Een van de redenen daarvoor is de lage inname van micronutriënten. Als gevolg daarvan zijn ze kwetsbaarder voor virussen en infectieziekten. Onder normale omstandigheden zouden de ziektekosten met andere woorden stijgen, maar volgens een nieuwe Franse studie *) kan een supplement met selenium en zink de werking van het immuunsysteem van oudere mensen verbeteren, waardoor het risico op griep of infecties van de ademhalingswegen in grote mate kan worden gereduceerd. Hierdoor zouden ziektekosten drastisch verlaagd kunnen worden.

vanaf

14,95 EUR

Bert Longin bespaart tonnen kostbaar, drinkbaar water Longin Services, specialist in reinigingswerken en afvalstoffenmanagement, gebruikt gefilterd water uit de Winge (Rotselaar) om rioleringen te spoelen. Longin Services is hiermee de eerste KMO in Vlaams-Brabant die deze milieuvriendelijke reinigingsmethode gebruikt. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor zelf een tankwagen met ingebouwd filtersysteem. www.longinservice.be

*Gecombineerd met vitamine C dat bijdraagt tot een normaal energieleverend metabolisme.

Verkrijgbaar bij uw apotheker. Gaan naar www.pharmanord.be en bekijk een video over Q10 en kwaliteit.

Innoverend voor de gezondheid

Minervastraat 14, B-1930 Zaventem Tel.: 02 720.51.20 – Fax: 02 720.51.60 E-mail: info-be@pharmanord.com

53/13-33024-05

Een energiek hart is de sleutel tot fysiek en mentaal welzijn. Nu kunt u een capsule nemen waarin een natuurlijke stof zit die uw lichaam en hart opnieuw kracht geeft.

Een appel met rood vruchtvlees, rood sap, en die er – doorgesneden – hartvormig uitziet: het is zelfs in het Aards Paradijs niet vertoond. Wel in Sint-Truiden, waar de ‘Belgische Fruitveiling’ de nieuwe appel, ‘Red Love’, boven de doopvont hield. En meteen de eerste duizend kilo’s liet afklokken. De ‘liefdesappel’ wordt nu in versneld tempo aangebouwd, zodat hij over enkele jaren de Eva’s ook buiten de dure gelegenheden zal kunnen bekoren. ‘Red Love’ zou 30-40% meer antioxidanten en 1.000 maal meer anthocyaniden bevatten, de gezonde secundaire plantenstoffen, die rode de kleur verlenen.

BE_Q10_Ad_MaarNatuurlijk_1013_90x220

Maak uw hart sterker door deze nieuwe ontdekking

Rood is Liefde

53/13-33053-09

laatste stof is echter zeer belangrijk voor de productie van energie in het lichaam. Een tekort aan Q10 kan vermoeidheid en spierpijn veroorzaken. Dit tekort opvullen met een supplement van Q10 is een goede manier om de bijwerkingen van statines tegen te gaan of te voorkomen. De perfecte manier om uw energieniveau een boost te geven:

Feest met Pur Natur Stracciatella


dossier probleemkinderen

Er is meer dan alleen maar ADHD En ook meer dan Rilatine Tussen vijf en acht procent van de schooljeugd in ons land kampt met een leerstoornis, al dan niet gepaard met hyperactiviteit. Een op de tien, zelfs kleuters, heeft chronische faalangst. Ook de agressiviteit neemt toe. Liefdevolle aandacht en weloverwogen aanpak volstaan vaak niet. En een medicijn voor bij ADHD raakt steeds meer in opspraak. Overigens er is meer dan ADHD. En meer dan Rilatine. W.DeCorte

‘Alleen maar goed om achter de vuilkar te lopen’

De jonge Einstein kreeg destijds van zijn leraar in Munchen te horen dat het nooit wat zou worden met hem. John Gurdon, de wereldbefaamde kloonexpert en Nobelprijswinnaar Geneeskunde 2012 kreeg als 15-jarige in zijn schoolrapport geschreven dat zijn droom om wetenschapper te worden ridicuul was. En Emiel Lathouwers, multimiljonair sinds hij zijn winkelketen AS Adventure verkocht, ontlokte een leraar de uitspraak: ‘Lathouwers, ge deugt alleen maar om achter de vuilkar te lopen’. Einstein, Van Gogh, Churchill, John Kennedy, Jules Verne en Picasso waren ‘hyperkinetisch’.

53/13-32419-09

Deficit Hyperactivity Disorder – aandachtsstoornis met hyperactiviteit: eigenlijk twee problemen, die een aparte aanpak vergen, al heeft hyperactiviteit meestal ook aandachtstekort voor gevolg: stilzitten kunnen ze niet, opletten zit er niet in en gehoorzamen staat niet in hun woordenboek. Zo’n kind kan zijn aandacht niet bij de les houden, is tegendraags, meestal twistiek, soms wrokkig en verstoort de les. ADD – Attention Deficit Disorder –

20

aandachtstekort zonder hyperactiviteit: een vaak onderschat probleem: dromerige kinderen, die hun aandacht niet bij de les kunnen houden, schoolzaken verliezen, makkelijk af te leiden zijn en zich in een fantasiewereld opsluiten. MBD – Minimal Brain Dysfunction – een geringe storing van de hersenfunctie, zoals nogal eens voorkomt na een moeilijke bevalling en waardoor het kind moeite heeft om zich te concentreren en aldus leerproblemen ontstaan. Faalangst: steeds weer schrik om iets niet te kunnen. Ook andere chronische angst. Op jonge leeftijd zijn kinderen al vaak het slachtoffer van pres-

tatiedruk. Dat leidt in de puberteit, vooral bij meisjes tussen 12 en 13 jaar, nogals een tot zware buikklachten (niet te verwarren met het Pre-Menstrueel Syndroom), waarvoor geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden. Die buikpijn is echt, de oorzaak is psychisch: ze kunnen de druk om op school (steeds beter) te presteren niet aan. Agressiviteit: steeds meer en op steeds jonger leeftijd: tv en computerspelletjes zetten er vaak toe aan. Agressiviteit en hyperactiviteit worden in de hand gewerkt door overmatig gebruik van suiker, cafeïne en door fosfaten. Die zitten alledrie overvloedig in Cola. (Light en zero zijn zo mogelijk nog slechter, vanwege het suikervervangende aspartaam, dat rechtstreeks op de hersenen inwerkt). Maar ook het overmatig gebruik van rood vlees (varken, schaap en vooral rund) doet dat. Evenals synthetische kleurstoffen in de voeding. Die worden daar de laatste jaren uit geweerd, maar zitten echter nog in ‘breezers’, Pisang Ambon, Passoa en in een aantal geneesmiddelen.

Geestelijke rust en ontspanning

Het is niet omdat een kind lastig is of een lastige periode doormaakt, dat het aan de pillen moet. En zelfs dan nog is er Pil en pil: › Een goed alternatief voor wie tegen het inzetten van Rilatine opziet, is het plantaardige Primactiv. › Bij ADHD wordt Primactiv best gecombineerd met Primacalm › Bij ADD: Primactiv, gecombineerd met Primasur

› Bij MDB: zelfde als ADHD › Bij faalangst en andere chronische angst en ziekelijker onzekerheid: Primasur › Bij agressiviteit zonder leerstoornis: Primacalm, dat tevens een goed stressmiddel is. Deze zuiver plantaardige combinatiemiddelen van Primrose zijn vrij te verkrijgen in de apotheek. Steeds weer treft men in die middelen jatamansi aan. Nardostachys jatamansi uit de Hoge Himalaya wordt in de Ayurvedische geneeskunst traditioneel ingezet voor geestelijke rust, ontspanning en als geheugensteun. Het is een ‘goed gevoel’-plant met daarbij een krachtige angstwerende werking. Modern wetenschappelijk onderzoek leert ons dat jatamansi de lichaamseigen aanmaak stimuleert van serotonine – de neurotransmitter voor het gemoed – en acetylcholine, deze van het geheugen en het brein. Jatamansi blijkt tevens een stof te bevatten, die het herstel van het zenuwstelsel stimuleert, wat bv. bij MBD zeer belangrijk is.

Plus vetzuren

Voor de goede werking van de hersenen in het algemeen en de neurotransmitters of overgangsstoffen in het bijzonder zijn bepaalde vetzuren nodig: verzadigde vetzuren en vooral de Omega 3-vetten EPA en DHA (visolie) en gammalinoleenzuur (GLA) uit de Omega 6-reeks, dat vooral in moedermelk, teunisbloemolie en Bernagie-olie zit. De ideale combinatie bij ADHD ed. blijkt 9 delen EPA en 3 delen DHA, aangevuld met 1 deel GLA te zijn. Die zit in Eye Q (Springfield, apotheek), verder is er ook nog Bio-Borago+EPA (Pharma Nord, apotheek). Goed om weten: vaak hebben pro-

bleemkinderen te maken met de gevolgen van een geboortetrauma (zware bevalling), waardoor er een probleem is met de ‘atlas’, de overheersende eerste halswervel. Atlas-correctie, uitgevoerd door daartoe opgeleide therapeuten, heeft soms een verbluffend resultaat. Inlichtingen: www.atlasbehandeling.be voor adressen doorklikken naar ‘Praktijk’.

En de ouders?

En als het kind de ouders de gordijnen injaagt? Primacalm is een goede natuurlijke tranquilizer, zonder nare nevenwerkingen. Ook Bachremedies zijn niet te versmaden. • Olive – olijf – n° 23: als u geestelijk en lichamelijk totaal op bent en de stoppen dreigen door te slaan; • Cerato – loodkruid – n°5: voor meer zelfvertrouwen, zodat u aanvoelt wat het kind nodig heeft; • Gentiaan – gentiaan – n°12: voor een positieve instelling en het gevoel dat alles goed komt; • Mimulus – maskerbloem – n°20 en Pine – den – n° 34: tegen de angst om fouten te maken; • Red chesnut – rode kastanje – n° 25: tegen te grote angst en bezorgdheid voor het kind; De nummering is deze van de originele Bachremedies, te verkrijgen in apotheken en natuurzaken. • Rescue-remedie – eerste hulp bij acute toestanden.

21


dossier probleemkinderen

Huisartsen niet bevoegd voor ADHD ‘De diagnose ADHD is werk voor specialisten, die daarvoor zijn opgeleid’, zo stelt de Hoge Gezondheidsraad in een aanbeveling, opgesteld op vraag van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. ‘Huisartsen mogen enkel medicatie voorschrijven voor een behandeling, die gestart is door een kinder- of jeugdpsychiater. En dan nog is jaarlijkse controle bij de specialist aanbevolen.’ W.DeCorte Kinderpsychiater Dirk Deboutte, onder wiens leiding het advies werd opgesteld: ‘Psychologen en maatschappelijke assistenten zouden zich beter specialiseren in opvoedingstraining voor de ouders (!). Kinderen met milde ADHD hebben immers geen pilletjes nodig, maar intensieve pedagogische begeleiding’.

53/13-32417-09

Wat dan?

22

Daar zit veel waarheid in. En nog meer wereldvreemdheid. Het loopt inderdaad de spuigaten uit met Rilatine, het meest ingezette ADHD-middel, met het losse handje voorgeschreven door huisartsen, die zich meestal niet bewust zijn van de nevenwerkingen en weinig of geen aandacht hebben voor individuele dosering. Het advies van de Hoge Raad roept echter vele vragen op. Kan dat ooit meer dan een advies worden? En zo ja, wie gaat dat controleren en – zo nodig – beteugelen? Daarbij zijn kinder- en jeugdpsychiaters zeldzame vogels. Ziet u al die tienduizenden kinderen met hun ouders voor hun deuren drommen om te vernemen of zij al dan niet voor het pilletje in aanmerking komen? Het advies voorziet ook in training voor de ouders en de leerkrachten door professionelen, om met dergelijke kinderen te leren omgaan. Hoe moet dat? En wie gaat dat betalen? En als het betrokken medicijn alleen nog maar mag worden

voorgeschreven als zware ADHD is vastgesteld, wat dan met die vele lieverdjes met een zgn. ‘lichte’ vorm , maar die toch ouders en leerkrachten in de gordijnen jagen? Gelukkig zijn er goede natuurlijke alternatieven. Maar dat weten de meeste huisarten (nog) niet.

Dat kost miljoenen!

In 2011 gingen 894.000 verpakkingen met methylfenidaat – vooral Rilatine, maar ook Concerta – over de apothekersbalie, waarvan 495.269 terugbetaald. Tendens stijgend met 20% per jaar. In 2.000 waren dat er nog slechts 117.191. In vijf jaar tijd is het aantal Rilatine-gebruikers onder zes- tot zeventienjarigen verdubbeld. En al wordt slechts de helft terugebtaald, dat kost de ziekteverzekering miljoenen. En niet alleen het RIZIV lijdt daaronder, de werkstof methylfenidaat, die inwerkt op de neurotransmitters dopamine en noradrenaline, is een medicijn met niet te onderschatten nevenwerkingen. Alvorens daar verder op in te gaan, eerst dit: telkens wij het over misbruik van Rilatine hebben en over zijn nevenwerkingen, ook al is het slechts zijdelings, voelen sommige ouders van ADHDkinderen en nabestaanden van volwassen ADHD-ers zich door ons ‘gepakt’. Rilatine bracht voor hen een oplossing: ‘Mijn vriend kan nu eindelijk normaal functioneren’, zucht de een. ‘Ben ik dan

een slechte moeder?’ vraagt de ander. Natuurlijk niet. Alle respect voor wie in eer en geweten voor welke behandeling ook kiest.

Dopingproduct met nare nevenwerkingen

Maar laten wij alvast dit duidelijk stellen: methylfenidaat is een amfetaminederivaat, doping dus, dat eigenaardig genoeg bij sterke hyperactiviteit een kalmerend effect heeft. De nevenwerkingen liegen er niet om, vooral bij ondeskundig voorgeschreven medicijn: allerlei ongewenste gedragsveranderingen, hallucinaties, zelfs hartfalen(!). De meest courante zijn: slapeloosheid (30%), verminderde eetlust (26%), verhoogd risico op virale infecties (28%), extreme prikkelbaarheid (11%) met agressiviteit en soms zelfs ‘hyperkinetisch gedrag’. En bij ontwenning na langdurig gebruik depressiviteit of erger.

Kinderen en volwassenen

Methylfenidaat wordt soms aan erg jonge kinderen voorgeschreven. Specialisten van het John Hopkins-ziekenhuis (VS) kwamen tot de vaststelling dat bij 90% van de kinderen, bij wie de therapie tussen de drie en de vijf jaar

was ingezet, na zes jaar behandeling de aandachtsstoornis, hyperactiviteit en impulsiviteit nog steeds aanwezig waren. Slechts bij 10% werd een lichte verbetering vastgesteld. Op de vraag of ADHD er met de leeftijd uitgroeit, antwoordden wetenschappers van het Boston Children Hospital (VS) in het vaktijdschrift ‘Pediatrics’ met de resultaten van een onderzoek met 367 ADHD-kinderen, die deskundig behandeld werden. Op volwassen leeftijd bleek één derde met dezelfde storingen opgezadeld te zijn. Erger nog: meer dan de helft (57%) had met tenminste nog één ander serieus psychiatrisch probleem te maken, vooral verslaving, chronische angst en depressie. Zeven van de 367 waren overleden, waarvan drie door zelfmoord. Tien zaten in de gevangenis. Vraag: is dan, in vele gevallen, ADHD een chronische ziekte, die – net als diabetes – levenslang dient te worden behandeld? Schuilt er achter ADHD vaak nog meer? Of richt dat methylfenidaat bij jarenlang gebruik zo’n schade aan dat daardoor andere zware storingen ontstaan? Zoals zo vaak in de geneeskunde is het waarschijnlijk niet het een of het ander, maar het één èn het ander.

Sint-Niklaas is er in geslaagd op drie jaar tijd 2.804 verpakkingen Rilatine te bemachtigen. Zes artsen schreven daarvoor al dan niet fout gedateerde voorschriften uit. Acht apothekers leverden die af. En die kostten het RIZIV 8.000 Euro. Betrokken artsen en apothekers zitten nu in de problemen.

Misbruik

Rilatine wordt niet alleen vaak onoordeelkundig voorgeschreven, het wordt ook steeds meer misbruikt, onder meer door studenten in de blokperiode. Het helpt om wakker te blijven maar niet om beter te studeren. Gezonde mensen worden erdoor opgejaagd en gestresseerd. ‘In uitzonderlijke gevallen lokt het zelfs psychose uit. Het middel is bovendien verslavend’, zo weet het Medisch Centrum KU-Leuven. Rilatine wordt ook steeds meer door drug-verslaafden misbruikt, die het ‘snuiven’ om er een ‘Speed’-effect mee te bekomen. Klap op de vuurpijl: Een man uit

23


reportage

Gezond ouder worden is een keuze.

Gefermenteerde knoflook remt slagaderverkalking en verlaagt de bloeddruk

U en uw partner willen toch optimaal van het leven genieten, niet? Zoals er grote verschillen bestaan in gezond ouder worden, bestaan er ook grote verschillen in omega-3 supplementen.

Knoflook geniet een goede reputatie in het voorkomen van hart- en vaatziekten en het verhogen van de weerstand. De felle smaak en scherpe geur van knoflook vertellen ons dat we er best maar kleine hoeveelheden van gebruiken. Daarom is gefermenteerde knoflook nog beter. Dit uniek voedingssupplement werkt veel dieper in op het lichaam maar dan zonder geurhinder of gevaar op nevenwerkingen.

MarinEPA® GOLD

1100 mg omega-3 per capsule + EXTRA VITAMINE D Ondersteun uw actieve levensstijl, sportprestaties of een klimmende leeftijd met minstens 1 g zuivere omega-3 per dag. MarinEPA® GOLD + Vitamine D 30 capsules – 1 maanddosis

Superkritische, ECOvriendelijke omega-3

MarinEPA Gold draagt bij tot Hoogst geconcentreerde, superkritische omega-3 1100 mg omega-3 1005 mg EPA/DHA per capsule

een normale hartwerking, bij een dagelijkse inname van 1 capsule

C. Wels

de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en de normale hersenfunctie bij een dagelijkse inname van 1 capsule

Wat is gefermenteerde knoflook?

het behoud van normale triglyceridengehalten in het bloed bij een dagelijkse inname van 2 capsules

Gecertificeerd volgens de EMAS-norm, een Europeese norm voor milieuzorg

Een natuurlijk fermentatieproces zorgt vaak voor een meerwaarde: zo is yoghurt veel gezonder voor de darm dan melk, zijn wijn en appelazijn interessanter dan druivensap en appelsap en is tempeh beter verteerbaar dan de sojaboon. Die meerwaarde verkrijgt men ook bij het fermenteren van knoflook, zeker als dat gebeurt via een uniek procedé, waarbij fijngesneden biologische knoflook gedurende 20 maand een koud rijpingsproces ondergaat in hygiënische, stalen tanks. Hierbij worden de harde, irriterende zwavelverbindingen van rauwe knoflook langzaam omgezet in niet-irriterende en nog actievere zwavelverbindingen. Gefermenteerde knoflook is daardoor niet alleen reukloos, het is therapeutisch superieur aan rauwe knoflook of gewone knoflookpreparaten en levert geen bijwerkingen op.

het behoud van de normale bloeddruk bij een dagelijkse inname van 3 capsules Waarom kiezen voedingsspecialisten voor Minami Nutrition? 90 tot 95% omega-3 Zware metalen, PCB’s en pesticiden beneden de detectielimiet

Geen gebruik van solventen zoals hexaan

EMAS-Certificaat (Eco-Management and Audit Scheme) Eco-vriendelijke, superkritische extractie en zuivering (lage temperatuur en geen gebruik van solventen) Wetenschappelijk bewezen supplementen

MarinEPA visolie

1100 mg OMEGA-3

Capsule van 1200 mg

Minami Nutrition verwerkt in haar supplementen geen visolie die afkomstig is van kabeljauw of krill, omdat er van deze vissoorten tèveel vis moet opgeofferd worden om voldoende omega-3 te verkrijgen.

Verkrijgbaar in elke goede natuurvoedings- en kruidenwinkel (adressen op www.mannavita.be) Info: 056 439852 - info@mannavita.be

Visolie van andere merken

300 mg OMEGA-3

Capsule van 1000 mg

53/13-32421-09

De ene visolie is de andere niet

53/13-33022-05

Visolie afkomstig van ansjovis en makreel - erkend als niet bedreigde vissoorten

Nummer 1 voor hart en vaten

Geen enkel kruidenpreparaat kan zo’n goede diensten bewijzen ter preventie

van hart- en bloedvatziekten als gefermenteerde knoflook! Dat komt omdat het middel inwerkt op de verschillende belangrijke “risicofactoren” op hart- en vaatziekten: › ze heeft een uitgesproken natuurlijk “bloedverdunnend” effect waarbij zowel het verkleven van de bloedplaatjes onderling (10 à 25 %) als aan de bloedvatwand (30 à 58 %) sterk wordt verminderd. En net dat is zeer belangrijk bij het voorkomen van trombose, hartinfarct en beroertes. › ze heeft een milde verlagende werking op LDL-cholesterol (5 à 26 %), maar wat belangrijker is: ze vermindert sterk de oxidatie van LDL-cholesterol tot de “echte slechte” en aan de bloedvaten verklevende oxycholesterol (35 à 69 %). › ze verlaagt die andere vetstoffen, de triglyceriden, met 10 à 23 %. › ze verlaagt het gehalte van het voor de vaten schadelijke vrije radicaal homocysteïne (18 à 27 %). In een klinische studie werd dan ook vastgesteld dat dagelijkse inname van 1200 mg gefermenteerde knoflook ge-

durende één jaar de verkalking van de slagaders afremde met 66 % in vergelijking met placebo!

Ook bloeddrukverlagend!

Gefermenteerde knoflook werkt ook in op hoge bloeddruk, een andere risicofactor op hart- en vaatziekten, zo werd aangetoond aan de Universiteit van Adelaïde. De dagelijkse inname van 1200 mg gefermenteerde knoflook zorgde bij patiënten met een systolische bloeddruk hoger dan 140 mm kwikdruk na 12 weken gemiddeld voor een afname van 12 mm kwikdruk. Een daling zoals mag verwacht worden van een regulier bloeddrukverlagend geneesmiddel, maar dan op een natuurlijke manier behaald en zonder mogelijke nevenwerkingen.

Ideale combinatie met co-enzym Q10 Voor een beter effect kan gefermenteerde knoflook gecombineerd worden

25


reportage

trends

TIPS VOOR UW INTERIEUR

Kyolic + CO-ENZYM Q10,

Prints op lampenkappen

Optimale combinatie van gefermenteerde knoflook en de vitamineachtige stof co-enzym Q10 Muur- & canvasprints

met andere voedingssupplementen. Gekend is de combinatie met visolie (EPA en DHA), vitamine K2 (tegen verkalking van de vaatwand) en vitamines B (tegen homocysteïne) om het algemene proces van slagaderverkalking af te remmen. Specifiek om de bloeddruk te verlagen is de combinatie met coenzym Q10 aan te raden. Want ook deze vitamineachtige stof helpt de bloeddruk verlagen: de dagelijkse inname van 100 à 200 mg kan bij een hoge bloeddruk de systolische bloeddruk verlagen met 11 à 17 mm kwikdruk. Bovendien werd aan de UCLA (USA) aangetoond dat de combinatie van gefermenteerde knoflook en co-enzym Q10 in vergelijking met een placebo: › de evolutie van slagaderverkalking met een factor 4 vertraagde › de algemene ontsteking (CRP) in het lichaam verminderde › de elasticiteit van de vaatwand met liefst 90 % verbeterde › het ervaren van mentale stress met 25 % verlaagde

Nog andere effecten

Gefermenteerde knoflook kan ook op andere vlakken de gezondheid ondersteunen. Zo wordt leverfunctie bevorderd en verbetert het weerstandsvermogen. In verband met dit laatste ziet men een toename van 160 % van de bijzondere afweercellen, “natural killer cells” genoemd.

Lekkere Kerststal

Raamfolies

Dat Kerststallen nu ook eetbaar en vooral heel lekker kunnen zijn, bewijst HABA met de ‘Kerststal in Koekjesvorm’. Meng de ingrediënten voor het deeg, steek figuurtjes uit met de vormpjes en start met de versiering. De kerststal in koekjesvorm belooft uren speel- en eetplezier voor kinderen én ouders. Prijs: € 24,95 www.haba.be

Geplotte Stickers

Bij Stand By kan u bouwen op meer dan 20 jaar ervaring in: • grootformaat digitaal printen • beletteringen van voertuigen, panelen, gevels, ramen, banners, ... • draagbare displays • geprinte en geplotte stickers • binnen- en buitensignalisatie • beprinte lampenkappen • vlaggen en spandoeken • canvasprints (met kader) • interieurtoepassingen • raamdecoraties • en nog veel meer

KYOLIC + co-enzym Q10 draagt door gefermenteerde knoflook bij tot: • de normale werking van het hart • de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte • de instandhouding van een normale leverfunctie • de normale werking van het immuunsysteem

Ambachtenlaan 33 • 3001 Heverlee (Leuven) Tel: +32 (0)16 400 292 • Fax: +32 (0)16 400 139 stand-by@stand-by.com • www.stand-by.com 26

52/13-32066-09

Hoog tijd om die ovenschalen uit de kast te halen en heerlijke winterkost te prepareren. BergHOFF presenteert met Geminis een stijlvolle collectie ovenschalen in verschillende formaten. Volledig hittebestendig en met handige handgrepen, passen deze keukenpareltjes in hoogwaardig steengoed in zowel de oven als microgolfoven. Prijzen vanaf € 18,90 www.berghoffworldwide.com

60 caps. €25,95

Laat de druk niet oplopen dankzij

KYOLIC + Co-enzym Q10 Verkrijgbaar in alle natuurvoedingswinkels en bij apotheek CNK 3085-438 Info Mannavita: 056 43 98 52 - info@mannavita.be - www.mannavita.be

53/13-32429-05

53/13-33053-09

Dineren ‘in red’


reportage

reportage

Omega 7, het vergeten vetzuur Heilzame werking op huid en slijmvliezen

-Droge ogen Komt vaak voor bij mensen die lenzen dragen en de bril vaarwel hebben gezegd. Die personen krijgen vaak af te rekenen met droge en branderige ogen. Ook voor hen kan Omega 7 een heilzame werking hebben. -Droge neus Een droge neus is doorgaans te wijten aan uitgedroogde neusslijmvliezen. Vaak is dat het gevolg van overmatig gebruik van chemische neusdruppels. Omega 7 kan het probleem verhelpen.

Omega 3, Omega 6, Omega 9… heel wat mensen kennen de heilzame werking van die vetzuren op het lichaam. Wat velen echter niet weten, is dat ook Omega 7-vetzuren ook een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Zo zorgt Omega 7 voor een evenwichtige hydratatie en houdt het enkelvoudig onverzadigde vetzuur het slijmvlies in optimale conditie. Van een droge mond tot vaginale droogte… Omega 7 is de oplossing voor heel wat lastige kwaaltjes.

30/10-32420-00

Niet zelden wordt Omega 7 omschreven als het vergeten vetzuur. Andere vetzuren zoals Omega 3, Omega 6 en Omega 9 zijn veel bekender bij de mensen en hebben hun positieve invloed op ons lichaam al meermaals bewezen. Maar Omega 7? Nee, daar zijn we doorgaans niet van op de hoogte. Dat is behoorlijk jammer want het vergeten vetzuur heeft wel degelijk nut. Meer zelfs, Omega 7 kan heel wat lastige kwaaltjes verhelpen. Kenners hebben al aangetoond dat het enkelvoudig onverzadigd vetzuur bijvoorbeeld een positieve invloed heeft op de huid en ook op de werking van het slijmvlies. Beide aspecten wer-

28

den recentelijk aangetoond in nieuwe studies waarin men tot de conclusie kwam dat Omega 7 een evenwichtige hydratatie van de huid bevordert. Niet onbelangrijk, want een goede hydratatie kan veel lichamelijke problemen voorkomen. Tel daarbij de heilzame invloed van Omega 7 op de optimale conditie van het slijmvlies en u weet dat dit vergeten vetzuur eigenlijk in uw geheugen gebrand zou moeten staan.

Welke kwaaltjes? -Droge mond Eén van de lastige kwaaltjes die Ome-

-Vaginale droogte Bijzonder vervelend en een remedie ‘tegen’ de liefde. Bovendien is een droge vagina vaak pijnlijk. Omega 7 is een kostbaar hulpmiddel tijdens en na de menopauze. Er zijn geen contra-

indicaties bekend. -Maag- en darmproblemen Ook bij een opspelende maag kan Omega 7 soelaas bieden. Die kwaal komt vaak voor bij een maagzweer, maar ook als men gedurende een lange periode zuurwerende middelen heeft gebruikt. Mensen die last hebben van bovengenoemde kwaaltjes kunnen bij de apotheek terecht voor Membrasin. Onder die naam wordt Omega 7 verkocht, ook in natuurzaken overigens. Het middel wordt vooral aangeprezen als remedie tegen droge slijmvliezen. Membrasin bevat duinbesolie in een pure vorm. Die olie wordt gewonnen uit de pitten en het vruchtvlees van duinbessen met een speciaal procedé.

Duindoorn: bestand tegen nucleaire straling ga 7 kan verhelpen, is bijvoorbeeld een droge mond. Niets zo lastig als een droge mond, zeker als u voor een publiek moet spreken of uw stem vaak moeten gebruiken bij het uitoefenen van uw job. Ook bij extreme droogte in de mond, zoals het geval is bij de ziekte van Sjögren –een reumatische aandoening- kan Omega 7 de oplossing bieden. -Droge huid Eveneens te verhelpen met Omega 7. Droge huid (vaak door veroudering), atopisch eczeem (neurodermitis), eczeem, psoriasis…

Zoals reeds gezegd bevatten duindoornbessen Omega 7-vetzuren. In de oudheid waren ze daar wellicht niet van op de hoogte maar de plant (Hippophae Rhamnoides) bestond al wel. Wetenschappers vonden immers fossiele stuifmeelkorrels die meer dan 10.000 jaar oud zijn, het beste bewijs dat duindoorn toen al deel uitmaakte van de rijke plantenwereld. Na de IJstijd werd de plant inheems in onze streken. Vooral in de noordelijk gelegen streken is duindoorn een vaak voorkomende plant. In onze geneeskunde werd de helende werking van de plant echter pas vaak toegepast vanaf het begin van de 20e eeuw. Daarvoor genoot de duindoorn weinig populariteit, vooral omwille van zijn doornen en de woeste duinen als groeilocatie. Toch begonnen de Russen in het begin van de voorbije eeuw de duindoornbes te gebruiken als middel tegen brandwonden en huidproblemen. Ook in Mongolië werd dat gedaan en in Scandinavische landen wordt men bij wijze van spreken groot met duindoornbessen. Russische kosmonauten gebruikten overigens duindoorncrème om hun huid te beschermen tegen de straling in de ruimte. Ook voor mensen die radiotherapie krijgen naar aanleiding van een kankerbehandeling heeft de olie van de duindoornbes een heilzame werking. Opmerkelijk gegeven: de duindoorn was één van de weinige planten die na de kernramp in Tsjernobyl geen last had van radioactiviteit. Sinds begin vorige eeuw wordt de duindoornbes ook gewaardeerd als remedie tegen scheurbuik en griepachtige infecties. Niet onlogisch want duindoorn is een vitamine C-bom. Liefst twintig keer meer dan een appelsien.

29


100% puur sap van verse kurkuma wortelstokken Kurkuma (curcuma longa) of geelwortel, is een oranje-gele specerij met krachtige antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kurkuma sap, sinds eeuwen gekend als een traditioneel sap op het eiland Java, verbergt onvermoede schatten voor onze gezondheid en welzijn. Op Java wordt dit sap aanzien als «levenselixir» en wordt het dagelijks gedronken ter behoud van een goede gezondheid en welzijn.

53/13-31513-09

Een krachtige ontstekingsremmer In de 20e eeuw hebben epidemiologische studies op de bevolking van Zuid-Oost Azië een verband gelegd tussen de frequente consumptie van kurkuma en het laag niveau aan ernstige ziekten van onze tijd. Dit volk heeft sinds eeuwen, altijd het integrale sap van verse kurkuma geconsumeerd om te kunnen genieten van de effecten van alle actieve bestanddelen, zonder een specifieke molecule te willen bevooroordelen. Een eeuwenoude kennis die de onderzoekers beginnen te ontdekken: de synergie en de complementariteit van de diverse actieve bestanddelen voor een betere efficiëntie. De consumptie van kurkuma biedt talloze preventieve en positieve eigenschappen voor de gezondheid en het welzijn, sinds het begin der tijden gekend door de Zuid-Oost Aziatische bevolking. Vandaag zijn die eigenschappen bevestigd door de wetenschap. Tot op heden heeft er geen enkel ander voedingsmiddel een even krachtige ontstekingsremmende werking als verse kurkuma, dankzij zijn curcuminoïden en essentiële olie. Volgens wetenschappelijke studies is de ontsteking het startpunt dat een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de meeste ziekten, waaronder: hart- en vaatziekten, kanker, longaandoeningen, neurologische aandoeningen (waaronder ook de ziekte van Alzheimer), autoimmuunziekten, artritis en diabetes. Kurkuma poeder – Kurkuma sap Het integrale, verse kurkuma sap is de meest complete en natuurlijk actieve vorm van kurkuma. De curcumine en essentiële olie in vers kurkuma sap combineren hun eigenschappen voor een doeltreffend en gunstig effect op de gezondheid en het welzijn. De essentiële olie van verse kurkuma activeert de absorptie van curcumine in het lichaam voor een maximale doeltreffendheid, vandaar dat er geen enkele noodzaak is om peper (piperine) toe te

voegen. Kurkuma poeder daarentegen wordt gemaakt van gedroogde wortelstokken en bevat geen essentiële olie. Opdat de curcumine geabsorbeerd kan worden in ons lichaam, moet er aan het kurkuma poeder peper of piperine (actief bestanddeel van peper) toegevoegd worden, wat niet altijd goed verdragen wordt door onze spijsvertering, maag. Biologisch kurkuma sap van Natuval Een 100% puur sap, van superieure kwaliteit met een optimaal behoud van actieve bestanddelen. Het is een geperst sap van verse kurkuma wortelstokken uit biologische landbouw waar de wortelstokken geteeld worden zonder pesticiden en met respect voor het milieu. De originaliteit van het Natuval kurkuma sap is te danken aan zijn samenstelling (verse kurkuma) en zijn innovatieve en gepatenteerde extractietechniek die toelaat om de vaste en vluchtige fytonutriënten te capteren en te behouden en het geheel van actieve bestanddelen van de verse kurkuma te behouden: curcuminen, essentiële olie, etc. Deze bijzonderheid maakt het verschil, onderscheid met het kurkuma poeder die deze kostbare essentiële olie niet bevat. Van de productie tot de verpakking worden alle producten die negatieve effecten kunnen hebben op de gezondheid en het welzijn verbannen, het is te zeggen: - geen alcohol - geen bewaarmiddelen en chemische additieven - geen glycerine - geen peper of piperine - geen plastieken verpakking Het kurkuma sap is geen voedingssupplement, noch een medicijn, maar een heel rijk plantaardig sap dat het dichtst bij het natuurlijke evenwicht van de plant aanleunt. Het sap heeft een verfrissende, stimulerende en licht peperige smaak. De verpakking, een 250 ml fles van getint glas, beschermt de inhoud tegen UV stralen.

Exclusieve distributeur BENELUX: DITRA nv Konijnenboslaan 28, B-8470 Gistel T +32 59 567 220 F +32 59 567 230 info@martera.com www.martera.com Verdeeld in België door: Sanvita Palokestraat 89 - 1080 Brussel T & F 02 522 77 82 sanvita@skynet.be

30

Verkrijgbaar in de natuurwinkel en bij de apotheek (CNK code 3070-299).

®

MEMBRASIN D U I N D O O R N B E S O L I E

Maak kans op een reis naar Finland of op één van de 100 gratis verpakkingen t.w.v. € 39,75.* *Voor de actievoorwaarden zie www.membrasin.be

Ondersteuning voor huid, ogen en slijmvliezen Membrasin is een 100% zuiver duindoornbes olie-extract en bevat de bekende omega 3, 6 en 9 vetzuren en, naast de bouwstof voor vitamine A, vooral ook het belangrijke omega 7. Bij mannen èn vrouwen ondersteunt vitamine A niet alleen een goede conditie en een juiste vochtbalans van de ogen, maar ook het behoud van een normale huid en een correcte werking van de slijmvliezen. Dat laatste is prettig voor vrouwen wanneer in de overgang de vagina wat droger wordt. Membrasin is verkrijgbaar als vloeibare olie en in capsules.

In samenwerking met en www.lapland.nl Meer informatie over de reis vindt u op www.membrasin.be

53/13-32967-05

BIOLOGISCH KURKUMA SAP


Osteoton Osteoton draagt bij tot het behoud

reportage

Hulp bij het afvallen, zelfs tijdens de slaap?

draagt bij tot hetbotten behoud van normale van normale botten • met per dagdosis 1000 IU vitamine D3, die bijdraagt tot een normale

We weten allemaal dat een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging essentieel zijn om van overtollig lichaamsgewicht af te komen. Wondermiddelen bestaan jammer genoeg niet, maar als extra motivatie en hulpmiddel kan CLA als afslanksupplement mogelijk uitkomst bieden.

CLA is de Engelstalige afkorting voor Conjugated Linoleic Acid, in het Nederlands geconjugeerd linolzuur. Dit vetzuur is van nature aanwezig in vlees van herkauwers en in zuivelproducten. Door de veranderingen in ons Westerse dieet, is de inname van CLA drastisch verminderd. We produceren steeds meer vetarme zuivelproducten, waardoor niet alleen het vetgehalte maar ook CLA mee verdwijnt.

60 tabl. €15,85 60 tabl. €15,85

CLA is een zogenaamde vetverbrander die je helpt lichaamsvetten sneller af te breken en af te voeren. CLA is een essentieel en meervoudig onverzadigd vetzuur, vermindert de vetopslag en helpt het vetgehalte in het lichaam te verlagen door het vet beschikbaar te maken voor gebruik tijdens bewegen en/of sport. Daarnaast kan CLA het cholesterolgehalte (LDL) helpen verlagen. CLA zorgt wel voor behoud van spiermassa tijdens een periode van afslanken en gewichtsverlies.

Studies

Geconjugeerd linolzuur (CLA) heeft in verschillende studies laten zien dat bij volwassenen de vetmassa effectief kan verminderen. Onderzoekers bestudeerden een gemiddelde inname van 3 x daags een gram CLA. Een Nederlandse studie naar de veiligheid van dit supplement heeft aangetoond dat zelfs hogere doseringen geen nadelige effecten laten zien voor de nier- en leverfunctie. Recente wetenschap duidt nu ook op een positieve trend van het gebruik van CLA bij ontstekingen en immuniteit, maar dat dient nog verder onderzocht te worden.

Buikvet

Overgewicht en vooral abdominaal buikvet is een risicofactor voor hart-

• met zinkcitraat als bron van goed opneembare zink

en vaatziekten. Studies tonen aan dat CLA voornamelijk van invloed is op de omzetting van vetmassa in vetvrije massa zoals spieren, en dat vooral de middel/heup ratio verbetert. Een optimaal resultaat van CLA is te verwachten door een combinatie van beweging en een verlaging van de energie-inname.

Tijdens de slaap?

Osteoton is een complete botformule op basis van goed isopneembare kwaliteitsingrediënten Osteoton een complete botformule op

In een recent onderzoek werd aan 23 proefpersonen 3,2 gram CLA of een placebo gegeven gedurende een periode van zes maanden. Dit onderzoek bekeek de effecten op energieverbruik en vetoxidatie. Door gebruik van CLA nam het energieverbruik tijdens de slaap toe, wat gunstig is voor het gewichtsverlies.

basis van goed opneembare kwaliteitsingrediënten

kwaliteit bovenal

32

kwaliteit bovenal

Verkrijgbaar in alle natuurvoedingswinkels en bij de apotheek (CNK 3056-819) Info Mannavita: 056 43 98 52 - info@mannavita.be - www.mannavita.be Verkrijgbaar in alle natuurvoedingswinkels en bij de apotheek (CNK 3056-819) Info Mannavita: 056 43 98 52 - info@mannavita.be - www.mannavita.be 33

53/13-33020-05

53/13-32425-09

CLA, vet verbranden met behoud van spiermassa

absorptie van calcium en fosfor en tot een normale bloedspiegel van • met per dagdosis 1000 IU vitamine D3, die bijdraagt tot een normale calcium absorptie van calcium en fosfor en tot een normale bloedspiegel van • met per dagdosis 135 mcg vitamine K2, uit het natuurlijke calcium sojafermentatieproduct natto, die bijdraagt tot de instandhouding van • met per dagdosis 135 mcg vitamine K2, uit het natuurlijke normale beenderen sojafermentatieproduct natto, die bijdraagt tot de instandhouding van • met calciumcitraat normale beenderen(geen calciumcarbonaat!) als bron van goed opneembaar calcium • met calciumcitraat (geen calciumcarbonaat!) als bron van goed • met magnesiumcitraat opneembaar calcium (geen magnesiumoxide!) als bron van goed opneembaar magnesium • met magnesiumcitraat (geen magnesiumoxide!) als bron van goed • met zinkcitraat als bron van goed opneembare zink opneembaar magnesium


reportage

Vitamine D voor een actiever leven “Mijn dokter raadde me aan om vitamine D te nemen en ik ben echt blij dat ik zijn advies heb opgevolgd,” aldus de 44-jarige Kevin Martin, die verschillende voordelen van de vitamine Dcapsules heeft ervaren.

Vet hoeft niet slecht te zijn voor je figuur

KEVIN

53/13-28768-09

C. Wels

Clarinol CLA vetzuren

Steeds meer artsen raden hun patiënten aan om supplementen van vitamine D te nemen, omdat deze voedingsstof goed is om een aantal redenen. Het draagt onder andere bij tot de normale werking van het immuunsysteem. Kevin Martin, een 44-jarige vader van een zoon van 7 en een dochter van 9, ging naar de apotheek om vitamine D te kopen. Na een tijdje werd het effect van het supplement duidelijk.

geconjugeerd linolzuur 80% uit saffloerolie CLA is een natuurlijk voorkomend afgeleide van linolzuur. Vanwege de structuur, die meer lijkt op die van oliezuur dan op die van linolzuur, wordt aangenomen dat CLA bijzondere effecten heeft in vergelijking met andere vetten.

Tevens worden wij ons er steeds meer van bewust dat voeding met transvetzuren en verzadigde vetten niet aan onze gezondheid bijdragen. Met CLA hoef je geen slecht figuur te slaan. Zelfs niet tijdens je slaap!

CLA is al vele jaren een onderdeel van onze voeding; het meest via vet uit zuivelproducten zoals volle melk, en van vlees van herkauwers. De hogere concentraties CLA komen voor in voeding die rijk is aan verzadigd vet.

Geen verkoudheid meer

Het aanbevolen gebruik van Clarinol CLA is 3 x daags 2 softgels. Daarna kan als onderhoud 3 x daags 1 capsuld worden genomen.

Onder andere verkrijgbaar via gezondheidswinkels en apotheken (CNK 1745-074).

Springfield Nutraceuticals, T 015-349113 E infobel@springfieldnutra.com W www.springfieldnutra.com

Health through nature, science and innovation

53/13-32424-09

Clarinol CLA 1000 mg 90 softgels kost € 36,50 in de winkel. De hoeveelheid in ons dieet is echter geleidelijk afgenomen door de veranderde voedingssamenstelling van koeien en het verminderde vet van zuivel in de voeding.

“Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst verkouden was”

“Ik kan me de laatste keer dat ik een verkoudheid had niet meer herinneren,” zegt Kevin Martin “Ik woon aan de kust en ga regelmatig zwemmen in de zee met mijn kinderen. Zelfs op een warme dag kan het water ijskoud zijn. Toch heb ik ook dit jaar nog steeds geen verkoudheid gehad en dat wil toch al iets zeggen,” gaat hij verder.

Veel actiever

Kevin vertelde ook dat hij lange tijd een gebrek aan kracht voelde, zodat hij niet van het leven kon genieten zoals hij dat wou. Hij had niet zoveel energie meer als normaal en hij vond dat dit zijn gezinsleven beïnvloedde. Nu heeft hij alle kracht die hij maar wensen kan. Misschien is deze verandering te wijten aan het feit dat vitamine D bijdraagt tot de normale werking van spieren. “Je kan wel zeggen dat ik veel actiever ben,” aldus Kevin. Hij besteedt nu veel meer tijd aan zijn kinderen en voelt zich gewoon beter in zijn vel.

Capsules werken echt

Hij neemt ondertussen al meer dan een jaar vitamine D. Het duurde enkele weken voordat hij een verschil merkte, maar nu is hij niet van plan om het supplement aan de kant te

schuiven. “Ik probeerde enkele maanden te stoppen om te zien wat er zou gebeuren. Ik voelde al snel opnieuw een verlies aan kracht, dus besloot ik om de capsules opnieuw te nemen en nu ga ik nergens meer heen zonder mijn capsules.”

Klein en handig

Steeds meer mensen verkiezen vitamine D olie-capsules en niet de droge harde tabletten. Eén van de redenen hiervoor is dat die capsules meestal klein zijn en je ze dus makkelijk kan inslikken. Het product wordt ook wijd gebruikt, omdat de natuurlijke en biologisch actieve vitamine D3 in een plantaardige olie zit, die de biologische beschikbaarheid (absorptie) van de voedingsstof voor het lichaam optimaliseert.


reportage

Vitamine D is een voedingsstof die momenteel in de schijnwerpers staat. Het wordt ook de “zonne-vitamine” genoemd, omdat ons lichaam het zelf produceert wanneer onze huid is blootgesteld aan zonneschijn. Steeds meer mensen nemen echter supplementen van vitamine D om het relatieve gebrek aan zonneschijn in dit deel van de wereld te compenseren. Vitamine D is een in vet oplosbaar vitamine en wordt daarom niet gemakkelijk opgenomen door het lichaam, maar volgens het onderzoek door de wetenschappers van de universiteit van Oslo is de ideale vorm om een goede biologische beschikbaarheid van de voedingsstof te verzekeren, het oplossen in olijfolie in kleine gelatinecapsules van vitamine D. Voor hun onderzoek gaven de wetenschappers vitamine Dsupplementen aan mannelijke en vrouwelijke atleten om te zien hoe goed het opgenomen werd. Er werden twee verschillende doseringen gegeven, 76 microgram en 152 microgram. In beide groepen steeg het gehalte aan vitamine D in het bloed aanzienlijk, wat erop wijst dat de vitamine D opgelost in olijfolie erg goed werd geabsorbeerd door het lichaam.

Q10 tegen hartfalen Uit een grootscheeps onderzoek, voorgesteld op het recent ‘Heart Failure’-congres van de Europese ‘Society of Cardiology’ blijkt dat Coënzym Q10 de sterfte bij patiënten met hartfalen halveert. Coënzym Q10, een vitamineachtige stof, zit in de voeding, maar slechts in beperkte mate. Het is zo belangrijk dat de lever het zelf aanmaakt, net als cholesterol. Helaas beletten de cholesterolverlagende statines dat. Vandaar de krampen in de benen bij statinegebruikers. Q10 is namelijk nodig voor de energiewinning in de cellen, in de eerste plaats die van de spieren. (En het hart is onze voornaamste spier). Q10 voorkomt ook dat het levensnoodzakelijke LDLcholesterol oxideert en daarmee schadelijk wordt.

Natuurrubber

25(OH)D blood levels (nmol/L)

125 91 nmol/L 2 × D-Pearls/day (76 mcg)

100

75

50

36

130 nmol/L 4 × D-Pearls/day (152 mcg)

53 nmol/L Placebo group 1

2

3

4

Weeks

Quiz-vraag

Vitamine D :

Hebt U genoeg zon gehad dit jaar ?

Olijfolie wordt uit olijven geperst, notenolie uit noten, maisolie uit mais en kool(raap)zaadolie uit raapkool. Maar waar komt dan die baby-olie vandaan?

Bron: ”Effekt av vitamin D-tilskudd på 25(OH)D-status” (André Colin Klæboe Baumann), universiteit van Oslo, juli 2013

150

Over de vroege dood, op 35-jarige leeftijd, van Wolfgang Amadeus Mozart wordt reeds lang geraadseld. Zo werd beweerd dat hij vergiftigd werd door een jaloerse collega-componist. William Grant en Stefan Pike, onderzoekers van respectievelijk de universiteiten Graz (Oostenrijk) en San Francisco (V.S.) wijzen er nu op dat Mozart meestal ’s nachts componeerde en overdag sliep, zodat hij bij tekort aan zon een schromelijk tekort aan vitamine D moet hebben opgelopen. En deze vitamine is niet alleen belangrijk voor het bot, maar ook essentieel voor onze weerstand en om gezond op de benen te blijven. Mogelijk stierf hij door uitputting.

Taraxacum officinale, de leeuwetand, oneerbiedig ook paardenbloem en pissebloem genaamd, is nog voor wat anders goed dan om goudgeel te bloeien op onbespoten grasvelden en urine(zuur)afdrijvende thee te leveren. In het Duitse Munster bouwen moleculaire biologen samen met een autobandenfirma een installatie om tonnengewijs uit ‘pissebloemen’ natuurrubber voor autobanden te winnen. De ‘melk’ uit die bloemen blijkt zowat dezelfde eigenschappen te bezitten als het sap van de rubberboom. Over vijf jaar zouden de eerste auto’s op pissebloembanden moeten rijden.

Vitamine D tekort komt vaker voor dan men denkt ! 8 personen op 10 hebben een tekort !

Trappist 1

• Natuurlijk vitamine D3 opgelost in extra vierge olijfolie • Gemakkelijk door te slikken of om op te kauwen

De paters van de abdij van Rochefort zitten in zak en as. De kalk ontginnende multionational Lhoist wil de huidige groeve tot onder de 220 meter uitdiepen, waardoor de Tridainebron zou komen droog te liggen. Die levert het water voor hun trappist. En het water bepaalt nu eenmaal – net als bij Whisky – mee de smaak! ‘Ze helpen ons bier om zeep’ zucht pater-brouwer Jean-Paul.

Trappist 2 Broeder-brouwer Jules van de abdij in Achel wou de productie van zijn fel gesmaakt biertje opvoeren. Maar dat was zonder de waard gerekend, met name de abt van Westmalle, die ook zeggenschap heeft over Achel. Vader abt redeneerde: ‘Als de al dan niet gelovigen meer Achels bier slurpen, drinken zij waarschijnlijk minder Westmalle. ‘ Broeder Jules mocht zijn eeuwige gelofte niet afleggen en kon ophoepelen.

BE_D-Pearls_Ad_MaarNatuurlijk_1013_90x220

Noorse wetenschappers lichten dit toe: De beste manier om vitamine D in te nemen Het oplossen van vitamine D in olijfolie in kleine capsules zorgt volgens een nieuwe studie voor de uitstekende absorptie van de “zonne-vitamine”.

Stierf Mozart door vitamine-tekort?

D-Pearls – de nieuwe vitamine D referentie Verkrijgbaar in apotheken. Vraag D-Pearls 200 vanaf 40 parles voor slechts 2,99 EUR of D-Pearls 800 bestaat ook in Family-Economic pack 360 parels voor 29,95 EUR

Innoverend voor de gezondheid

Minervastraat 14, B-1930 Zaventem Tel.: 02 720.51.20 – Fax: 02 720.51.60 E-mail: info-be@pharmanord.com

53/13-33025-05

Ook dat nog...


Droom zoet...

dankzij ‘Maar Natuurlijk’ en smartSleeve®

33CL

vochtigheid verliest een mens gemiddeld per nacht

90%

van alle huisstofmijt bevindt zich in de matras

22%

van de mensen heeft moeite met inslapen

Transpiratie, huisstofmijt of stress: dankzij de smartSleeve® slaapverbeteraars is dat verleden tijd. Zo zijn ze super ventilerend, zorgen de microcapsules met probiotica voor een allergeenvrije slaap en geeft de Relaxed een heerlijke lavendelgeur vrij. De hoezen worden bovendien ook gepresenteerd in een leuke reisverpakking, handig.

Welk smartSleeve® type ben jij? Dankzij ‘Maar Natuurlijk’ maak jij kans op een smartSleeve® pakket ter waarde van €350. Last van transpiratie? Sleep Ventilated! Last van huisstofmijtallergie? Sleep Allergen Protected! Last van overmatig zweten? Sleep Thermo Regulated! Last van muggen? Sleep Mosquito Protected! Last van stress? Sleep Relaxed! Last van incontinentie? Sleep Waterproof! www.smartsleeve.be

38

smartSleeve® PERFECT YOUR SLEEP

Zo neemt u deel Als u een smartSleeve® pakket voor matras en kussen in de wacht wil slepen, stuurt u een SMS naar 3460* (€0,50/sms) met de code THEMA (+ spatie) SMARTSLEEVE + NAAM EN ADRES. (voorbeeld: THEMA SMARTSLEEVE Jan Smet Varenstraat 9 3000 Leuven) *0.50 euro per sms. Deelnemen kan zo vaak je wil. Minderjarig? Vraag toestemming aan je ouders. Winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Droge, branderige ogen? Nu voordelige Vismed Gel Multi!

Ook vaak last van vermoeide, branderige, soms tranende ogen? Een gevoel dat er zand in zit? Het resultaat is duidelijk merkbaar en minder fraai: rode, jeukende ogen. Precies dat is te wijten aan een storing of het uitdrogen van het traanvocht. Maar, goed nieuws: dat kan snel en goed verholpen worden door de ogen te bevochtigen met natuuridentiek traanvocht uit het Vismed-gamma. W. Decorte

Naast de bestaande druppels in monodosis en de standaard Vismed Multi, is er nu Vismed Gel Multi op de markt, een flacon voor meervoudig gebruik. Een eenvoudige druk op de flacon volstaat om een druppel vrij te geven. Eenmaal geopend is de inhoud drie maanden houdbaar: goed voor het milieu én voor de portemonnee.

Uitdroging van traanvocht

Er wordt steeds meer van onze ogen geëist, onder alle omstandigheden. Te droge lucht, airco, rook, tv-kijken, uren aandachtig aan computer of laptop werken en straks winderig winters weer. Gevolg: het traanvocht gaat opdrogen. Eigenaardig genoeg zorgt dat niet alleen voor een branderig gevoel, maar ook voor rode, tranende ogen. Hetzelfde ongemak wordt veroorzaakt door een aantal veel gebruikte geneesmiddelen, zoals bètablokkers voor hart- en bloeddruklijders, hormonen (de anticonceptiepil), antidepressiva en chemotherapie. Maar ook bij bepaalde ziekten, zoals diabetes en reuma, kan uitdroging van het traanvocht optreden. Net als tijdens de zwangerschap en gedurende de menopauze.

Natuuridentiek traanvocht

Het traanvocht zorgt ervoor dat het hoorn- en bindvlies vochtig blijft. Het beschermt tegen eventuele besmet-

tingen en zuivert het oog als er een vreemd element in komt. Tegelijk wordt het hoornvlies verzorgd met zuurstof en voeding. Daarom bevat het traanvocht hyaluronzuur, een natuurlijke substantie, die overal in ons lichaam voorkomt waar vocht moet worden vastgehouden. Met andere woorden: in de huid, gewrichten en in hoge mate in het traanvocht en het glaslichaam van het oog. Het fungeert als smeermiddel en transportmiddel voor vocht, dat het ook in grote hoeveelheid opneemt en vasthoudt. Wetenschappers slaagden erin biotechnologisch natuuridentiek hyaluronzuur aan te maken en als basis te gebruiken voor de Vismed-producten.

Drie maanden houdbaar

Naast de bestaande druppels Vismed, Vismed Gel en Vismed Multi, is er nu ook Vismed Gel Multi voor meervoudig gebruik. Multi staat namelijk voor een flacon, waarvan de inhoud tot drie maanden na opening houdbaar blijft. Vismed Gel Multi (CNK-nummer 2978047) is, net als het volledige gamma, uitsluitend te verkrijgen in de apotheek, en kost 15,95 euro.

Meer info:

www.trbchemedica.be

Vrij van allergenen

Vismed-producten bevatten hyaluronzuur, leggen - net als ons traanvocht een soepele film op het oog en houden het oogweefsel urenlang vochtig. Zo verlichten de klachten snel. Vismedproducten zijn steriel, bieden bescherming tegen oxidanten en bevorderen de heling van hoornvliesbeschadiging. De Vismed-producten zijn goed verdraagbaar, waardoor zowel zachte als harde contactlenzen in het oog kunnen blijven bij het indruppelen. En niet te vergeten: Vismed-producten zijn vrij van conserveringsmiddelen en allergenen.

10/13-24413-09

wedstrijd


53/13-32431-05

Maar Natuurlijk 53  

een uitgave van Primetime Communication Group

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you