Alpacagids 2017 Alpacawereld.nl

Page 1

Colofon

Voorwoord

Uitgave, redactie en vormgeving Kevin Hamstra www.alpacawereld.nl alpacawereld@kevinhamstra.nl

Welkom in de Alpaca Wereld!

Adverteren in een volgende editie? www.alpacawereld.nl alpacawereld@kevinhamstra.nl

Dat is het motto wat ons als alpacaliefhebbers verenigd om u deze alpacagids aan te bieden.

Oplage 5000 stuks Drukkerij People & Print Group Distributie Deze informatiegids is gratis verspreid via deelnemende bedrijven. Wilt u ook exemplaren ontvangen om uit te delen? Bestel deze dan via www.alpacawereld.nl Disclaimer De informatie in deze gids is alleen bedoeld voor algemene doeleinden en is geen advies. Hoewel de informatie zorgvuldig is samengesteld, staat de uitgever niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Wij kunnen de informatie, zonder nadere berichtgeving, te allen tijde wijzigen. Uitgever heeft het recht de informatie op de website te beĂŤindigen of de toegang daartoe te beperken. Uitgever is niet aansprakelijk voor enige schade ten gevolge van het gebruik van deze gids of daarin verstrekte informatie. Daaronder valt ook schade als gevolg van druk- en zetfouten of de onjuistheid of onvolledigheid van informatie

Al sinds het verdwijnen van het kwartaalblad Alpaca Lifestyle Magazine in 2016 is er vraag van startende en ervaren alpacahouders naar informatie. Om hier enigszins in te kunnen voorzien, hebben we besloten een selectie van onderwerpen van de website www.alpacawereld.nl in een luxe informatiegids te publiceren. Mijn dank gaat uit naar alle sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt - door bijdragen in de vorm van geld, arbeid en kennis. Ook danken we iedereen die heeft meegewerkt aan artikelen over hun fokkerij. Hierdoor ontstonden een aantal leuke verhalen over hun AlpacaWereld! Veel leesplezier,

Kevin Hamstra uitgever AlpacaWereld.nl

Alpaca GIDS

3


IN DEZE UITGAV Introductie 6

Weetjes over de alpaca Informatie over Camelidae, ziektes, rassen, voeding, wetgeving, spugen, vaccinaties en wat te doen met de alpacavacht

14

Geschiedenis van de alpaca Hoe zijn deze prachtige dieren ontstaan?

Meer leren over alpacas 6

Agenda Alpacashows en andere evenementen

16

Alpaca specifieke voeding AlpaVet Thijs Flahou aan het woord

21

Castreren of niet? De veearts adviseert

How-To

4

Alpaca GIDS

11

Body Conditie Score Management tool voor de conditie van alpacas

48

Controleren slijmvliezen Hou de conditie van uw alpaca in de gaten


AVE: 49

Nagels bijwerken Stap voor stap nagelonderhoud

50

Ontwormen van alpacas De noodzaak van mestonderzoek

51

Vechttanden alpacahengst Hoe gaat u hier mee om?

De alpacawereld van..... 22

Alles Wol & Linde Alpaca Nederlands nieuwste spinnerij

24

Dutch Highline Alpaca Ontmoet Instagram alpaca GForce Leo

28

Lubosch Land Alpacas in de Limburgse heuvels

32

Alpaca Osli Oud worden tussen de alpaca’s

36

Alpaca Vekofarm Houden van alpaca’s is een “way of life”

44

Alpacafarm Tienda Molino Black is beautiful

53

AlpacaOord Wandelen met alpacas

Alpaca GIDS

5


weetjes over de

alpaca

Een introductie in deze schitterende diersoort

Vicugna Pacos Alpacas zijn Kameliden. Camelidae zijn de enige nog levende Eeltpotigen (Tylopoda). Tot de kameliden familie behoren ook de Lama, Guanaco en VicuĂąa, Dromedaris en Kameel.

Eeltpotigen? Alpacas hebben aan de onderkant van hun poten een soort eeltkussens waarop ze lopen. Hierdoor hebben ze veel grip, zonder dat ze de ondergrond beschadigen. Aan de voorkant van hun voeten hebben ze twee nagels. Als de poot op de grond staat wekt dit hierdoor de illusie dat de alpaca op twee hoefjes loopt - zoals bijvoorbeeld een schaap of geit.

6

Alpaca GIDS

Gebit Ook het gebit van deze groep kameliden is op unieke wijze geevolueerd. Een alpaca heeft een enkele rij voortanden onder, een vlak boven, maximaal 6 vechttanden en aan elke zijde een rij kiezen. Zowel onder en boven. Alpacas snijden het gras af en kauwen/ herkauwen met hun kiezen.

Voortplanting Alpacas dragen in Nederland gemiddeld 345 dagen - 11,5 maanden. De ovulatie van de merrie word door de dekking opgewekt. Een dekking duurt minimaal 10 en maximaal 40 minuten. De dekking van een alpaca is erg invasief; het mannetje brengt het sperma tot bij de eierstokken! Mede hierdoor is het erg belangrijk dat een hengst de merrie niet te vaak dekt en zeker niet wanneer ze al drachtig is. Door de aanmaak van speciale hormonen


weet de merrie al vrij snel zelf of ze drachtig is. Dit zal normaliter ook effect op haar gedrag hebben.

Ziektes Alpacas zijn vrij taaie dieren en niet snel ziek. De voornaamste boosdoeners in ons klimaat zijn maag-darm parasieten, schurftmijt, ontstekingen of maagzweer. Er zijn landen in Europa waar ziektes als BVD, TB, IBR, Blauwtong actueel zijn. In Nederland zien we incidenteel nog weleens een para-tb besmetting. We moeten erg alert zijn op de wormbesmetting met Haemonchus c. Hier zijn alpacas gevoelig voor en de worm is erg agressief.

Voeding Alpacas zijn efficiënt in hun spijsvertering. Het reguliere dieet van de alpaca bestaat uit weidegang, goede kwaliteit hooi, een mineralenbrok en waar nodig wat extra krachtvoer. Het is echt de moeite om te investeren in voeding en hooi van de beste kwaliteit.

Huacaya & Suri Er zijn twee rassen alpacas. De Huacaya alpaca is de ‘standaard’ alpaca. Hierbij groeien de haren haaks op de huid zodat een pluizig en wollig uiterlijk ontstaat. De Suri alpaca heeft een compleet andere vacht, waarbij de haren met een lichte twist groeien, waardoor ze in lokken langs het lijf hangen. Dit resulteert in een soort schitterende dreadlocks. Deze staan bekend om de exceptionele glans.

Scheren Elke huacaya alpaca dient elk jaar geschoren te worden. Afhankelijk van de kwaliteit van uw alpacas zijn er van deze vacht schitterende producten te maken. Het kan bijvoorbeeld worden gesponnen tot breigaren, gevilt tot vlies of gebruikt voor kunstprojecten. Ook in dekbedden, isolatie en andere toepassingen word het gebruikt. Dit vanwege zijn unieke isolerende en ademende eigenschappen.

Alpaca GIDS

7


Kuddedieren Als kuddedieren kunnen alpacas er slecht tegen om zonder soortgenoten te zijn. Het word aanbevolen om minimaal drie alpacas samen te houden. Merries en ongecastreerde hengsten kunnen het beste apart van elkaar gehouden worden.

Spugen alpacas? Alpacas kunnen - net als alle andere kameliden - heel goed spugen. Net als dat elke hond kan bijten en elk paard kan trappen. Een alpaca zal spugen wanneer hij in paniek raakt of zich bedreigd voelt òf wanneer er om voer of dominantie gestreden word tussen soortgenoten. Hetgeen zij spugen is voer uit de eerste maag, en meestal dus halfverteerd gras. Hoe zorgt u ervoor dat uw alpaca niet spuugt naar u? • Win het vertrouwen van uw alpacas.

• • •

Bijvoorbeeld door gebruik te maken van tips en oefeningen van de Camelidynamics methode. Zorg ervoor dat de alpacas regelmatig op een positieve wijze in handen komen. Richt uw weide en stal zo in, dat u niet achter uw dieren aan hoeft te jagen. Castreer uw hengstjes tijdig en houd hengsten en merries apart. Voorkom imprinting: een alpaca dient u niet als soortgenoot te zien. Want dan zal de alpaca u ook als soortgenoot behandelen en wellicht met u wedijveren over voer of dominantie.

Wat doe ik met de wol? Alpacas produceren een superieure wol. De vooruitgang in wolkwaliteit door selectieve fok, met name in de afgelopen 6 jaar is enorm. De inbreng van nieuwe topgenetica uit onder andere GrootBrittannie, Australie en de Verenigde Staten heeft de gemiddelde kwaliteit van de veulens een enorme boost gegeven. U heeft vier kanalen om uw wol een functie te geven: • zelf producten maken • de ruwe vachten verkopen aan spinners • de ruwe vachten verkopen aan een


wolinkoper producten van uw wol laten maken

Welk kanaal voor uw situatie het beste is hangt onder andere af van de kwaliteit van uw vachten, hoeveel u wilt dat de wol opbrengt, of u bereid bent tijd en geld in verwerking te investeren en of u met uw producten de consument kunt bereiken. Des te meer arbeid, geld en risico u in uw wolproduct investeert, des te groter de verdiensten kunnen zijn.

Hoeveel kosten ze? De prijs van een alpaca varieert enorm afhankelijk van de kwaliteit, de verkoper en de potentie die een dier heeft. Ook is van belang welke voordelen de ene verkoper boven de andere biedt. Bijvoorbeeld: worden de alpacas bij u afgeleverd? Kunt u bij de verkoper terecht met vragen en voor eerlijk advies? Krijgt u netjes een koopovereenkomst en zijn eventuele drachtigheids of fertiliteits garanties zwart op wit gezet? Het loont om goede dieren te kopen - juist wanneer u hobbymatig enkele alpacas wilt houden. Elke serieuze fokker zal in de loop der jaren vervelende genetische afwijkingen uit de kudde weggefokt hebben. Dit bespaart u een hoop ellende.

Globaal kunt u de volgende richtlijnen aanhouden: • Jong hengstje € 350 - 1.000 • Gecastreerd hengstje € 450 - 1.000 • Dekhengst € 1.000 - 10.000 • Jonge merrie € 1.250 - 5.000 • Drachtige merrie € 2.500 - 7.500 Alpacas kunnen het beste minimaal per drie gehouden worden.

Wetgeving Alpacas zijn voor de wet landbouwhuisdieren en geen productiedieren. Dit heeft enkele consequenties: • Geen I&R registratie of UBN benodigd • Categorie 2 op de Huisdierenlijst • Transportvergunning benodigd voor vervoer commercieel/65km+ • Vooralsnog geen mest-wetgeving • Alpacas mogen niet voor productiedoeleinden gehouden worden. De wol is een bijproduct • Voor internationaal vervoer is een Intratrade certificaat van de NVWA + Traces invoer noodzakelijk • Als gevolg van de nieuwe Wet Dieren gaat er een verplicht Certificaat Vakbekwaam Dierhouder ingevoerd worden

Alpaca GIDS

9


Rachitis & Vitamine D U zult begrijpen dat het aantal zonuren in ons klimaat fors minder is dan op de Peruaanse Altiplano. Daarnaast is ook de afstand tot de zon groter. Hierdoor hebben alpacas in ons klimaat behoefte aan supplementatie van Vitamine D. De meest voorkomende wijze van verstrekken is door een injectie van vitamine AD3E in de maanden september, november, januari en maart. Vitamine D werkt samen met Calcium en Fosfor aan gezonde en sterke botten en gewrichten. Logisch ook dat groeiende veulens een grotere behoefte aan Vitamine D hebben. Indien een veulen een tekort heeft aan deze bouwstoffen, is er het risico op Rachitis, oftewel Engelse Ziekte. Typisch voor Rachitis zijn ernstige X-benen en zwakke gewrichten.

Vaccinatie Clostridia Clostridiumbacteriën veroorzaken onder andere botulisme, tetanus, pseudomembraneuze colitis, wondinfectie. In de natuur komen ze zeer verspreid voor in de grond, stof en water en behoren bij mens en dier tot de normale bewoners van het darmkanaal. Kies bij voorkeur een vaccin dat ook type A omvat, zoals Covexin.

10

Alpaca GIDS

Registratie Het is aan te raden om uw alpacas te voorzien van een microchip - net als een hond of kat. De gangbare plek om een alpaca te chippen is in de plooi achter het linkeroor. Voor de registratie heeft u verschillende opties, elk met de eigen voor- en nadelen. • Gratis registratie via chipfabrikant. Bij organisaties zoals Petpool kunt u gratis uw dieren op uw naam zetten. Dit is de gangbare database voor huisdieren. • Registratie bij LAREU. LAREU is een europees online stamboek. Het lidmaatschap kost u €100 per jaar, maar registraties zijn gratis. Tegen meerprijs kunt u een paspoort of DNA check verkrijgen. • Registratie bij de Alpaca Association Benelux. Het lidmaatschap kost u €100 per jaar, registraties kosten €12. DNA check en medische keuring zijn tegen meerprijs beschikbaar. Met registratie bij de AAB komt uw dier in aanmerking voor de AAB alpacashows.

Schurft bij alpacas Alpacas zijn gevoelig voor verschillende soorten schurft. Controleer regelmatig tussen de tenen, onder de oksels, staart


en in de oren. Schurft is eenvoudig te behandelen wanneer het tijdig gesignaleerd is. Uw veearts kan u hierbij helpen.

Halstermak maken Het is erg fijn als een alpaca gewend is in handen te komen, en zeker wanneer deze gewend is mee te lopen aan het halster. Hiervoor zijn speciale technieken en methodes. Camelidynamics is de meest complete methode om te leren met alpacas om te gaan en halstermak te maken.

Body Scoring

hoeveel spierweefsel er aan weerszijden van de ruggengraat aanwezig is. Dit beschrijft u op een schaal van 1-5 waarbij 1 sterk vermagerd is en 5 zwaar overgewicht.

AGENDA 25 & 26 Februari 2017 Alpakaschau Sud Ilshofen DE 11 & 12 Maart 2017 Alpacashow Boekel www.alpaca-benelux.com 18 & 19 Maart 2017 Alpacashow Zwitserland 25 & 26 Maart 2017 BAS National Alpacashow UK www.basnationalshow.co.uk 1 April - 1 Juli 2017 Scheerseizoen 2017

Door de wol is het slecht te zien of een alpaca mager of te zwaar is. Een eenvoudige wijze om de conditie van uw dieren te controleren is door Body Condition Scoring. U voelt dan met een gespreide hand op de rug van de alpacas

23 April 2017 Nationale Alpacashow Assen www.alpacashow.nl 30 April 2017 Alpacashow Hasselt www.alpaca-benelux.com zie www.alpacawereld.nl/agenda voor de actuele alpaca agenda


RONDLEIDINGEN VOOR GROEPEN DIVERSE ARRANGEMENTEN WORKSHOPS

Alpacafokkerij scheeren dekservice

VERJAARDAGSPARTIJTJES

Verkoop van zowel hobby- als fokdieren in diverse kleuren.

EXCLUSIEVE KLEDING VAN ALPACAWOL

Regio Maastricht (NL) Lanaken (B)

Welkom in de wereld van de alpaca! Jan & Jelly Dingemans

Tel: 0031-647116878 WWW.ALPACARECKHEIM.COM

IJzerpad 16 | Rutten | 0527-262375

www.alpacasalblasserwaard.nl Groot Ammers voor info: 0638908909


Erke

nd

AMERICA Lid

A lpaca A ssociation B enelux


Geschiedenis van de alpaca

D

e alpaca (Vicugna Pacos) komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Peru, Chili en Bolivia. Deze dieren leefden in de bergen waar ze door hun dikke vacht goed konden overleven. In het wild leefden de Vicuña; de alpaca die wij kennen stamt af van deze soort. De Guanaco leefden ook in het wild en de lama is hier een afstammeling van. Al in de tijd dat de Inca’s leefden werden de alpaca’s gehouden voor hun wollen vacht, het vlees en de mest. De alpaca werd, in tegenstelling tot de lama die ook voorkwam in het Andesgebergte, niet gebruikt als lastdier. De wol die de dieren gaven werd voor alles gebruikt. De wevers maakten kleden met allemaal patronen en kleuren. Er werd ook wel andere wol gebruikt, maar de wol van de alpaca was een zeer gewaardeerde wol soort.

14

Alpaca GIDS

Van de wol werden behalve kleden ook doeken gemaakt. Deze kleden werden bijvoorbeeld weggegeven aan edelen om ze te belonen voor hun inzet. De wol van alpaca’s was echt voor de rijkere mensen uit de samenleving. Het was een tijdperk waar wol van groot belang was. De Inca’s werkten erg hard aan de kuddes. Ze hadden veel verstand van het fokken van deze dieren. Er werd dus goed nagedacht over het fokken om te zorgen dat de dieren zo goed mogelijk werden. Het was van groot belang om de wolkwaliteit te verbeteren. Hoe beter de wol, hoe beter het gebruikt kon worden, en hoe groter de verdiensten waren. Op het moment dat de Spanjaarden kwamen waren zij niet blij met wat ze aantroffen, want in plaats van het goud en zilver waar ze naar zochten vonden ze voornamelijk wol.


Voor de Inca’s had de wol veel meer waarde dan het aanwezige goud en zilver in het land. De komst van de Spanjaarden heeft ervoor gezorgd dat er van de Inca samenleving niet veel meer overbleef, en daarmee ook van de alpaca’s. Er zijn tellingen waaruit blijkt dat 90% van de alpaca’s in Zuid-Amerika afgeslacht zou zijn. De kuddes waar de Inca’s veel zorg voor hadden gedragen verdwenen. Een klein deel van de dieren bleef

over. Deze werden door de inheemse bevolking gered door ze te verplaatsen naar afgelegen hoogvlaktes. In de jaren 80 van de 19e eeuw werd de alpaca opnieuw ontdekt. De textielmarkt zag de waarde in van de verfijnde wolkwaliteit. De alpaca’s werden vanaf dat moment geëxporteerd naar andere delen van de wereld. We zien ze dan meer verschijnen in NoordAmerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Vanaf de 20e eeuw komen alpacas ook steeds meer voor in Europa. Door de vele onderzoeken die gedaan worden en het registeren van de dieren wordt er steeds meer vooruitgang geboekt met het verbeteren van de kuddes. De kwaliteit, lengte van en de hoeveelheid wol is hierdoor in de jaren steeds meer toegenomen. Met dank aan Annelot Vaartjes


Dierenarts Thijs Flahou: Alles begint bij een correcte voeding. Get it right! Ondertussen is het 10 jaar geleden dat wij naar Chili trokken om er onze eerste kudde alpaca’s te selecteren. De hele ervaring was de moeite waard, want een aantal dieren uit deze groep beschouwen we nog steeds als grondleggers van onze genetische basis. Samen met wijlen Geoff Scott, een ‘kiwi’ die in Chili een bestaan had gevonden in de selectie, quarantaine en export van alpaca’s, reed Thijs er op de Altiplano met de 4x4 van farm naar farm. Duizenden alpaca’s gingen er door de vingers. Dagenlang bevonden de twee

16

Alpaca GIDS

gringos zich tussen 4000 en 5000 meter. Het was er bij momenten ijskoud, en Thijs slaagde er soms niet in om te verbergen dat hij last had van ‘soroche’, het Spaanse woord voor hoogteziekte. Eigenlijk is dit ook geen wonder, de lucht is er namelijk zo ijl… Voor een Europeaan die vanop zeeniveau in een paar dagen tijd naar de 5000 meter vliegt, is dit toch wel een hele aanpassing. En dan de 30 alpaca’s die in snel tempo de omgekeerde reis zouden maken. Dat moet toch ook wel een hele aanpassing zijn, of niet? We onderschatten soms de impact die de verandering van omgeving, klimaat en voeding kan hebben op een dier. De alpaca heeft zich door de millennia heen goed kunnen aanpassen aan het leven op grote hoogte. De zuurstofarme lucht heeft ervoor gezorgd dat de rode bloedcellen ellipsvormig zijn geworden. Het metabolisme van deze dieren heeft zich aangepast aan een overvloed aan UVlicht, en ook aan de diversiteit aan planten die tot hun natuurlijk rantsoen behoren. Toen onze dieren na de verre reis waren aangekomen op het Europese vasteland, hebben ze toch wel wat problemen gekend. Velen verloren namelijk de


dracht. Natuurlijk kunnen we het klimaat en de setting van de Altiplano niet naar hier brengen. Maar wat we wel kunnen, is ondersteuning bieden via de voeding. We kunnen op zijn minst zo goed mogelijk de behoeftes aan vitaminen en mineralen nabootsen. Het ééntonige gras en hooi in de Benelux, is niet geschikt om een alpaca op alle vlakken in topconditie te houden. Er was bij ons op dat moment – en naar onze mening – geen voedingssupplement beschikbaar dat voldeed aan de behoeftes van onze dieren. Kort na de import van deze groep dieren, zijn we gaan zoeken naar een supplement om de alpaca op alle vlakken van de gezondheid zo goed mogelijk te ondersteunen. Toen is Alpamin ontstaan. Alpamin is een mineralen – en vitaminensupplement dat gebruik maakt van een unieke combinatie van organische (gecheleerde) en anorganische mineralen. Door het gebruik van verschillende soorten hoogwaardige zink, koper en selenium, worden er ook meerdere opnamekanalen benut. Deze complexen van mineralen zijn stabiel in de maag, worden uitstekend geabsorbeerd en komen op de goede plaats in het lichaam terecht, waar ze gemetaboliseerd worden. Extra toevoegingen zoals vitamine D en biotine maken het plaatje compleet. Deze complexe, uitgebalanceerde samenstelling

ondersteunt vruchtbaarheid, groei, vitaliteit, immuniteit en vachtkwaliteit. Het brengt het beste in de alpaca naar boven. Ook in de showring! In een later stadium werd ook Alprofos ontwikkeld. Het is een vezelrijke verstrekker van eiwitten en energie, met een gecorrigeerde calcium/fosfor-balans. Dieren in fysiologisch belastende fases – zoals dracht, lactatie, groei – hebben een hogere behoefte aan eiwitten dan dieren in een onderhoudsfase. Enkel hooi kan nooit in voldoende mate aan deze behoeften voldoen. De gescheiden verstrekking van een mineralen-/vitaminensupplement en een eiwit-/energieverstrekker, is een groot pluspunt van deze voedermethode. Alpamin aan een constante dosis voor iedereen, en Alprofos in meer of mindere mate voor wie het nodig heeft. Alpamin heeft op de dag van vandaag een lang evolutieproces achter de rug. Nog steeds is het technisch aspect en de commerciële beschikbaarheid van mineralen en vitaminen, een dynamisch gegeven. Nog steeds wordt er dus geïnvesteerd in onderzoek en vernieuwing. www.alpamin.eu Met dank aan Thijs Flahou Alpaca GIDS

17


ALPAMIN: Compleet uitgebalanceerd mineralen- en vitaminensupplement voor alpaca’s en lama’s. Ter ondersteuning van vachtkwaliteit, vruchtbaarheid, immuniteit en vitaliteit. ALPROFOS: Eiwit- en energieverstrekker met een optimale calcium/fosfor-balans. De meest gebruikte voedingssupplementen door topfokkers in Europa!

Alpamin and Alprofos zijn verkrijgbaar in 11 Europese landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Unieke, recent verbeterde formule voor een nog gezondere huid en betere vachtkwaliteit! Tel. 0032 496 98 60 54 info@alpamin.eu


Kevin Hamstra fulltime alpacaboer

• • • • • • • •

De beste hengsten ter dekking Hoogwaardige alpacas te koop Scheerservice in heel Europa Workshops en begeleiding op maat Transport, import en export Bemiddeling bij aan- en verkoop Kudde beoordeling & fokadvies British Alpaca Society Keurmeester i.o. Kevin Hamstra www.alpacaoord.nl info@alpacaoord.nl Facebook: AlpacaOord +31 (0)657747945


www.ringwood.be

annemie@ringwood.be


CASTREREN OF NIET? We vroegen gespecialiseerde veeartsen van de klinieken Alpa-Vet en Bata4en naar hun mening en ervaring op het gebied van castratie. Wij adviseren om hengstjes te castreren, onder andere om de kwaliteit van de totale alpacapopulatie in de Benelux naar een hoger niveau te tillen. Het is belangrijk om steeds de beste hengsten te gebruiken die u tot uw beschikking heeft. Gecastreerde hobbydieren zijn rustiger, een ruintje kan wèl samen met merries in een weide gehouden worden en u voorkomt gedragsproblemen bij de dieren. De ervaring is tevens dat castratie een positief effect op de vachtkwaliteit heeft. Wanneer merries en intacte hengsten samen in één weiland gehouden worden, heeft de merrie relatief weinig

vluchtruimte voor een opgewonden of dominante hengst. Hierdoor is de kans aanwezig dat er regelmatig gedekt word. Dit is zeer onwenselijk want kan tot ontstekingen, vruchtbaarheidsproblemen en abortus leiden. De ideale leeftijd voor castratie is 12-18 maanden. Belangrijkste voorwaarde is dat de testikels reeds tot twee centimeter zijn uitgegroeid. Een vroegere castratie zou alleen aanbevolen worden wanneer er een verhoogde kans op gedragsproblemen door imprinting (Berserk Male Syndrome) bestaat. Een te vroege castratie kan groeiproblemen met zich meebrengen. Een maximale leeftijd is er niet. Echter zal castratie op latere leeftijd minder effect hebben. Behalve testosteron heeft de hengst immers ook aangeleerd (probleem) gedrag. Meestal vindt een castratie plaats op de fokkerij. De veearts komt langs en zal de alpaca door middel van scheertouwen vastleggen. Normaal gesproken zal de operatie onder lokale verdoving plaatsvinden. Een alpaca castratie kost gemiddeld €95.

Alpaca GIDS

21


Alpaca Linde & ‘Alles Wol’ Wij zijn Sylvia en Marginus Kamerman en hebben drie dochters; Emma, Julia en Iris. Wij zijn woonachtig in het Drentse Linde en hebben naast een agrarisch bedrijf een kudde van 25 alpaca’s, genaamd Alpaca Linde. Het was medio 2005 dat ik, Marginus, in een agrarisch blad een stukje las over alpaca’s bij Alpaca International in Kaulille, België. Deze eerste kennismaking bleef in het hoofd rondmalen en in de tijd die volgde, begon de zoektocht naar de alpaca. Enkele bezoeken werden afgelegd, waaronder die naar Glyndebourne Farm in Engeland. In 2006 kwamen de eerste alpaca’s naar onze boerderij, inmiddels lopen er 25 alpaca’s. Door de drukte met de melkkoeien lukt het niet om op elke show aanwezig te zijn, maar de liefde voor de alpaca is er niet minder om.

22

Alpaca GIDS

Op dit moment zijn er twee dekhengsten aanwezig. De eerste is Patou Sultan, een donkerbruine hengst, geboren bij Patou Alpacas in Engeland. Deze hengst is door een collega naar Nederland gehaald en inmiddels staat Patou Sultan al drie jaar bij ons. Patou Sultan heeft als vader de zwarte tophengst Lillyfield Jack of Spades, welke bij Inca Alpaca staat. De tweede hengst is de creme kleurige Linde Tornado. Deze hengst heeft afgelopen seizoen voor het eerst gedekt. Tornado heeft als vader ATD Beau Killarney’s Lad. Naast dekkingen van eigen hengsten worden er ook dekkingen gekocht of geruild met andere fokkers. 2017 is het jaar van de grote verandering voor ons. Wij hebben een tijd geleden besloten om uit het agrarisch bedrijf te stappen en een nieuwe uitdaging aan


te gaan. Onder de naam ‘Alles Wol’ gaan wij een wolspinnerij beginnen. Door deze verandering verhuizen wij van Linde naar Stuifzand, een dorp gelegen net boven Hoogeveen. Voor de alpaca’s betekent dit dat ze een kleine 2 hectare tot hun beschikking krijgen.

De komende tijd zullen we ons bezig houden met verbouwen, machinepark rondkrijgen, verhuizen, website maken en vervolgens proefdraaien. In eerste instantie zullen we dienstverlenend te werk gaan. Dit houdt in dat de klant zelf wol levert en gesponnen terug krijgt. Lontwol of enkel kaarden of wassen is ook mogelijk. Al met al wordt 2017 een spannend jaar voor ons als gezin! Lees meer op: www.alleswol.nl www.alpacalinde.nl

Alpaca GIDS

23


DutchHighlineAlpacas Het thuis van G-Force Leo; dè Instagram alpaca Wij zijn Arnoud en Samantha den Hartog uit Ochten en zijn in 2014 met alpaca’s begonnen onder naam Dutch Highline Alpacas. Het idee is ooit ontstaan door de TV-serie McLeod’s Daughters en vormgegeven na een ontmoeting met Leo & Marieke van Merwijk van Alpacas of the Lowlands tijdens de Mariënwaerdt fair en een bezoek aan hun alpacafarm. We kochten bij hun onze eerste twee alpaca’s voor de hobby. Zoals bij veel fokkers herkenbaar zal zijn, werden ook wij steeds meer enthousiast van deze leuke beestjes, waardoor wij in 2015 besloten daar mee verder te gaan en een drietal showkwaliteit merries te kopen als basis van ons toekomstige fokprogramma. Toen moest er natuurlijk ook een stalnaam komen. Dit werd in ons geval Dutch Highline Alpacas, die een link legt naar een andere grote hobby en het werk van Arnoud: auto’s. Highline is de mooiste uitvoering van Volkswagen en wij proberen de mooiste uitvoering van de alpaca te fokken.

24

Alpaca GIDS

Met twee merries hebben wij in 2016 onze eerste drie shows bezocht, wat gelijk een vliegende start voor ons was met een reserve kleurkampioen, een tweede en een derde prijs. We hebben niet de ambitie om een grote fokker te worden, daar hebben wij de ruimte ook niet voor. Daarom maken we gebruik van de topdekhengsten van andere fokkers om onze kwaliteit steeds weer te verbeteren. Wij zijn ervan overtuigd dat we met elkaar het niveau in Nederland naar een hoger level kunnen brengen. Onze alpaca’s lopen voor en achter ons huis. Het is altijd leuk thuiskomen met al die nieuwsgierige koppies die je aankijken


als je het erf op komt. Dat dagelijkse geluksmomentje willen wij delen. Wij zien andere fokkers energie steken in het bekendmaken van de alpaca en dat is ook onze voornaamste ambitie. Mensen kennis laten maken met dit geweldige dier en hopelijk in de toekomst nieuwkomers te helpen bij de start met alpaca’s. Onze alpaca G-Force Leo helpt ons als geen ander om mensen enthousiast te maken. In 2015 werd er net voor hun vakantie een alpaca geboren bij de familie Van Merwijk, G-Force Leo genaamd. Zijn moeder keek niet naar hem om, dus moest hij met de fles gevoed worden. Dat was lastig zo

net voor de vakantie, dus G-Force ging mee naar Zeeland. Op speciaal verzoek gewoon in het huisje bij de familie. Na een aantal maanden namen wij G-Force over en hebben hem verder met de fles groot gebracht. Door deze bijzondere jeugd is G-Force een mensgerichte alpaca geworden, die gek is op aandacht van mensen. Hij vindt het leuk om te knuffelen en komt altijd naar mensen toe. Niet bepaald alpacagedrag, maar ontzettend leuk voor ons. We nemen hem daarom graag mee naar plaatsen waar veel mensen zijn en kunnen hem daarmee goed inzetten ter promotie van de alpaca. Zo stonden we met hem onder andere op de zomerfair MariĂŤnwaerdt, de infomarkt faculteit dierengeneeskunde Utrecht en Alpaca GIDS

25


de Landleven Winterfair. Zijn eigen Instagram account heeft veel volgers die vrijwel dagelijks een foto uit zijn bijzondere leven voorbij zien komen. Ook op Facebook waar hij deel uit maakt van de Dutch Highline Alpacas pagina is G-Force ook erg populair. Door hem leren veel mensen de alpaca kennen, want niemand loopt zijn weitje op een fair voorbij zonder dat hij zijn koppie over het hek steekt met smekende ogen vragend hem te aaien. Volg G-Force Leo op Instagram: alpaca_gforceleo www.dhalpacas.nl

Alpaca Top Dutch biedt exclusiviteit! - Wereldwijd bekende bloedlijnen - Uitgebreide dekservice - Advies en ondersteuning

Klaas en Arenda Huizing Burg. de Kockstraat 12 7861 AD Oosterhesselen

+31 (0) 5 24 58 19 48 +31 (0) 6 41 24 56 19

info@alpacatopdutch.nl www.alpacatopdutch.nl


“In the race for quality, there is no finish line. But we try to stay in front.”

Alpaca Vekofarm Theo en José de Veth Hogesteenweg 11 5453 RZ Langenboom (NB) Niederlande Mobil: +31 651251687 info@alpacavekofarm.nl www.alpacavekofarm.nl


Lubosch Land: alpaca’s in het Limburgse heuvelland Al wandelend in het Limburgse heuvelland, zie je enkele weides met twee bijzondere diersoorten...

H

et zijn de Lakenvelderkoeien en de Huacaya alpaca’s van Giel Curfs en Tanja Linders. Met 7 Lakenvelders en 30 alpaca’s runnen zij hun farm Lubosch Land. De naam Lubosch Land is ontleend aan het buurtschap Lubosch, het meest westelijk punt van het dorp Ransdaal waarin zij wonen.

Hoe het begon Giel (58) stopte in 2010 met zijn melkveehouderij met 80 Holsteiner melkkoeien. Een kapotte knie maakte na 30 jaar melken een eind aan een intensief leven als melkveehouder. Een nieuwe knie zorgde voor een doorstart met een geheel ander soort koeien, de Lakenvelder. In april 2011 arriveerden drie drachtige Lakenvelderkoeien vanuit Friesland en in mei werd het eerste Lakenvelderkalf op Lubosch Land geboren. Maar daar bleef het niet bij. Tijdens een bezoek aan The Royal Show in Engeland maakten Giel en Tanja (49) kennis met de alpaca. Ze vielen beiden als een blok voor dit bijzondere dier. Een paar alpacafarms werd bezocht, voorzieningen werden getroffen en in mei 2011 kwamen de eerste alpaca’s naar Ransdaal: twee drachtige merries en twee merrieveulens van 8 en 9 maanden. Maar zoals alle alpacahouders weten: ‘eenmaal alpaca’s gekocht, dan ben je verkocht’. In de loop van de jaren is de kudde uitgebreid met eigen fok en daarnaast zijn enkele alpaca’s met excellente genen aangekocht,


waaronder een eigen dekhengst. “Je wilt er steeds meer van weten en proberen je kudde te verbeteren`, vertelt Giel. “Ons streven is alpaca´s te fokken met genen uit een betrouwbare afstamming`. CAMELIDynamics Omdat alpaca’s een totaal nieuw diersoort was voor beiden, hebben Giel en Tanja behoorlijk wat workshops en cursussen gevolgd. Tanja heeft een certificaat behaald van CAMELIDynamics. Deze filosofie over hoe om te gaan met de alpaca is wel een beetje het uitgangspunt geworden op Lubosch Land. ‘Nooit meer getrek en geduw bij het opladen in de aanhangwagen’, zegt Tanja, “Heerlijk is dat. Je merkt dat deze manier van omgaan met de dieren rust en vooruitgang geeft. We worden wel eens de farm met de knuffelalpaca´s genoemd, maar dat komt omdat we alle dieren op de ´Camelidway´ halstertam hebben gemaakt en benaderen, dan krijg je daar vertrouwen en genegenheid van de dieren voor terug`. Kwaliteit fokken Nadat Giel en Tanja een paar keer een alpacashow bezocht hadden, besloten ze ook zelf mee te doen. `Dat is natuurlijk altijd erg spannend, je wilt graag weten hoe het ervoor staat met je dieren”, vertelt Tanja. Omdat we onze alpaca´s ook verkopen, willen we graag kwaliteit dieren voortbrengen. We merken dat er progressie zit in onze kwaliteit. Tot onze vreugde behaalde de vacht van een van onze hengsten de prijs van

reservekampioen op de fleeceshow in 2015. Ook heeft het eerste nageslacht van onze dekhengst EP Cambridge Legality inmiddels mooie prijzen behaald op diverse alpacashows. We zijn begonnen met enkel witte alpaca’s, maar na een paar jaar hebben we wat kleur in onze kudde gebracht; we hebben nu naast wit ook fawn en bruine dieren. Kun je alpaca´s iets leren? Jazeker! Op een gegeven moment zal Giel op internet een filmpje over een Australische dame die haar alpaca’s ging leren poepen en plassen op een vaste plek. ‘Dat gaan we ook proberen’, dacht Giel. ‘Omdat onze stal voor de alpaca’s is gebouwd in de voormalige koeienstal, hadden we het geluk dat we het alpacatoilet konden maken op roosters, zodat het vocht weg kan lopen’. En werkt het? “Jawel! Het duurde een paar weken voordat ze het allemaal doorhadden, maar we hebben nu al jaren een schone stal met achterin een gemengd toilet. We hebben het idee dat de beesten het zelf ook prettig vinden om in een frisse stal te liggen. Het is een beetje een lang verhaal om te vertellen hoe we het aangepakt hebben, maar aan geïnteresseerden willen we met alle liefde onze aanpak delen”.

Lubosch Land Alpaca’s www.luboschland.nl


W

O

R

L

D

C

L

A

S

S

B

L

A

C

K

Peter & Anja Winkelmolen | Steenstraat 50 | 5981 AG


A

L

P

A

C

A

S

BLACK ALPACAS champions

Tienda Molino Hurricane

Fokker van topkwaliteit zwarte Alpaca’s Beleef met ons de wereld van de Alpaca...

Tienda Molino Illusion

Inca Excalibur

Wyona Casa Nero

Panningen | info@tiendamolino.nl | www.tiendamolino.nl


Alpaca Osli Theo & Jet van Kessel

Als je door Deurne rijdt, zou je zomaar eens de alpaca’s van Alpaca Osli van Theo en Jet van Kessel kunnen bewonderen. Hun kudde alpaca’s, allemaal Huacaya’s in allerlei kleuren, staat verspreid over vijf weides in het NoordBrabantse dorp. Alpaca Osli is inmiddels een begrip in de Benelux, maar van de eigenaars Theo en Jet van Kessel weten we nog weinig. Tijd om nader kennis met ze te maken. 32

Alpaca GIDS

‘Oud worden tussen de alpacas’ Toen de kinderen van Theo en Jet nog klein waren, was het in en om hun huis een ware kinderboerderij. Zowel in huis als buitenshuis stonden overal hokjes en weitjes met dieren. Hun beestenboel bestond uit zo’n 20 dieren, waaronder stinkdieren, prairiehondjes, neusberen, wasberen, walibi’s en vooral minidieren: mini-ezels, mini-pony’s en mini-varkens. “Allemaal gekocht via internet. Hadden ze dat maar nooit uitgevonden”, grapt Jet. In 1999 zagen Theo en Jet op internet ‘mini-lama’s’ te koop. En omdat ze die nog niet hadden, gingen ze op onderzoek uit. Ze kwamen terecht op een zorgboerderij waar alpaca’s te koop waren. Jet viel als een blok voor grijze hengst Oscar en bruine merrie Linny. Deze twee werden mee naar huis


genomen en de eerste twee letters van hun beider namen zorgden later voor de farmnaam Alpaca Osli. In de loop van de tijd werden alle andere dieren verkocht, want de liefde voor de alpaca’s werd steeds groter en zo ook het aantal alpaca’s en ze hadden alle ruimte voor deze nieuwe dieren hard nodig. Op dit moment in 2017 bestaat de kudde uit zo’n 70 alpaca’s. “Bij dit aantal willen we het ook wel houden”, vertelt Jet. “We hebben eigenlijk te weinig tijd om veel bij de dieren te zijn, maar wij zijn echte dierengekken en helemaal verknocht aan onze alpaca’s. En dat geldt zowel voor Theo als voor mij, dat is eigenlijk heel bijzonder”. Hun kinderen, drie dochters en een zoon, hebben de liefde voor alpaca’s niet overgenomen, al hebben twee van hun dochters wel een paar hobbydieren in een wei bij hun huis. “Vroeger vonden de kinderen de alpaca’s helemaal niet zo leuk, want ze vonden dat wij veel te veel aandacht voor ze hadden. Maar dat is helemaal goed gekomen, hoor”, zegt Theo lachend.

Ontstressen Op de vraag “Waarom alpaca’s?”, antwoordt Jet: “Om te ontstressen en omdat ze zo speciaal zijn. Elke dier heeft zijn eigen schoonheid en karakter. We hebben

zoveel dieren gehad, maar zijn uiteindelijk bij alpaca’s uitgekomen. Ze geven rust en zijn gewoon verslavend.” Hoe verslavend blijkt uit de aanvulling: “Ik heb er zelfs wintertenen aan overgehouden, omdat we vaak ’s avonds op een bankje naar ze zitten te kijken, ook bij min 5.” Dat alpaca’s bijzonder zijn, weten alle alpaca-eigenaren inmiddels. En bijzondere verhalen zijn er altijd, zo ook bij Theo en Jet. Jet moest een paar jaar geleden 10 dagen in het ziekenhuis verblijven. Ze baalde ontzettend, omdat er twee veulens verwacht werden. Toen ze werd ontslagen uit het ziekenhuis, kwam Theo haar halen en hij zei dat hij vlak voor het weggaan nog was gaan kijken en dat er nog geen veulens waren en de merries heel rustig waren. Jet zei: “Die wachten op mij”. “Toen we thuiskwamen, wilde ik natuurlijk meteen naar de alpaca’s toe. Ik zag direct een pasgeboren veulen liggen. Toen ik verder rond keek, zag ik er nog eentje liggen. Beide dus tegelijk geboren, een witte en een zwarte. Theo plaatste de veulens met moeders in een apart stuk wei. Toen we stonden te kijken, zag ik dat er iets niet klopte. De veulens dronken bij de verkeerde moeder…. Theo zei dat het niet kon, omdat de fawn merrie gedekt was door een witte hengst en geen zwart Alpaca GIDS

33


veulen zou kunnen krijgen. Maar ik, zo eigenwijs als ik ben, heb toch een DNAtest laten doen. En ja hoor, een fawn moeder gedekt door een witte hengst kan dus wel degelijk een zwart veulen krijgen!”

Alpacashows Shows zijn erg belangrijk voor Theo en Jet, omdat ze als drukke ondernemers nooit tijd hebben om op vakantie te gaan. Naar shows gaan, zowel in Nederland als in het buitenland, is een uitje voor ze. “Van tevoren is er een hoop gedoe om alles geregeld te krijgen, maar zodra we in de auto zitten, is alle stress verdwenen en genieten we met volle teugen van een paar dagen weg”, vertelt Theo. Als het over de mooie prijzen gaat die de alpaca’s van Alpaca Osli hebben gewonnen, worden Theo en Jet bescheiden. “We willen niet opscheppen”, zeggen ze. “Een paar jaar na aanschaf van onze eerste twee alpaca’s, kochten we een witte hengst in Duitsland. Dit was Ambassador, we hebben hem nog steeds.” Hij bleek een bijzonder mooie hengst te zijn. “We wisten toen nog weinig van kwaliteit wol en hadden hem gekocht omdat hij op een ijsbeer leek”,

34

Alpaca GIDS

vertelt Jet lachend. Omdat het zonde was om Ambassador op hun hobbymerries ‘te zetten’, besloten ze een paar merries van betere kwaliteit te kopen in Nieuw Zeeland, Australië en Duitsland. “Dat was het moment dat we professioneler werden”, zegt Jet. En dat de kudde nu voornamelijk uit kwaliteitsdieren met bijzondere bloedlijnen bestaat, weten de alpacakenners inmiddels.

Droom Voor cursussen hebben Theo en Jet geen tijd, maar volgens Jet zou dat wel eens goed voor haar zijn. “Als wij naar shows gaan, moet Theo alles doen”, zegt Jet. “Ik durf namelijk de alpaca’s niet vast te houden. Niet omdat ik bang voor ze ben, maar ik raak gestrest, omdat ik bang ben dat ze zich bezeren”. “Onze droom is oud worden tussen de alpaca’s.” En dit bedoelen ze letterlijk: nu kunnen ze de dieren niet zien vanuit hun woonhuis, maar na hun pensioen willen ze ergens gaan wonen, waar ze hun mooie alpaca’s vanuit huis in de wei kunnen zien lopen. Alpaca Osli www.alpaca-osli.nlAlpaca Vekofarm: houden van alpaca’s is een “way of life” “Misschien is het een uit de hand gelopen hobby geworden, maar het zijn ook zulke mooie beestjes!”

A

l in 2008 is het allemaal begonnen. Theo en José de Veth zijn echte dierenliefhebbers. De fascinatie voor alpaca’s begon bij een neef van Theo. “Hij had meerdere alpaca’s en bij het zien van deze mooie dieren waren we meteen verkocht. Al gauw kochten we vijf alpaca’s en daarmee was onze hobby geboren,” vertelt Theo. De eerste vijf alpaca’s waren in de kleuren zwart, grijs, bruin, beige en wit. “Met Lola, Marina, Rosa, Luca en Monika hadden we een mooie gemengde kudde,” vult José aan. “Maar er moest een hengst gekocht worden, want we wilden verder. Dat werd ZL. Leroy, een witte hengst, uit Duitsland.” Al snel gingen Theo en José kijken naar shows in Hapert en Ranst. Altijd samen met neef Theo en Jet van alpaca Osli. Daar kwamen ze in contact met andere liefhebbers die hen nog enthousiaster wisten te maken. “In 2009 liepen we zelf onze eerste show. Met Lola en Leroy vielen we gelijk in de prijzen, dat was natuurlijk erg leuk.”

36

Alpaca GIDS

Ze wilden graag met de alpaca’s naar een hoger niveau. De kudde werd al snel aangevuld met goed geselecteerde hengsten en merries. Deze dieren kwamen niet alleen van Nederlandse farms, maar ook van Duitsland, Engeland, Australië en NieuwZeeland. Inmiddels hebben ze een gevarieerde kudde alpaca’s van hengsten, merries en veulens. Waarvan het oudste dier de hengst R.A. Don Pepe, (19 jaar) is. Hij heeft veel goede nakomelingen gehad


de eerste keer gaat staan en op zoek gaat naar drinken. Wat is de natuur toch mooi!” Theo en José worden regelmatig gebeld door collega alpacahouders met allerlei vragen. “Omdat we aardig wat ervaring hebben met o.a. geboortes, delen we dat graag. Ook hebben we altijd bloedplasma op voorraad voor noodgevallen”.

en mag nu zijn oude dag bij hen slijten. Ieder dier is anders van uiterlijk, maar vooral ook van karakter. Zo ook de alpaca. “Mensen vragen wel eens: hoe ken je ze toch allemaal uit elkaar? Dat is een kwestie van echt veel met de dieren bezig zijn. Een gedragsverandering merk je vaak snel op maar omdat de alpaca’s kuddegedrag vertonen, laten ze hun probleempjes niet altijd zien”. “Het mooiste van alles is de geboorte,” vindt José. “Vaak zie je ‘s morgens al dat er iets staat te gebeuren. De merrie gedraagt zich anders dan anders in de groep. En als het zover is, pak ik mijn koffer en handdoek en ga de wei in. De geboorte gaat in fases en bij elke fase word ik nieuwsgieriger. Wat gaat het worden? Gelukkig gaat het meestal goed. Elke keer geniet ik weer van het wonder dat het veulentje voor

Alpaca VekoFarm heeft sinds de eerste show in 2009 aan diverse shows meegedaan. In 2014 gebeurde er iets moois; met hun hengst Jandi, een eigen gefokt dier, werden ze Grand Champion van de Benelux. In 2016 was het weer raak: Caroline, een witte merrie, dochter van Jandi, ging er ook met de prijs Grand Champion vandoor. “Daar zijn we natuurlijk erg trots op. We zijn nu een aantal jaar bezig en met deze prijzen krijg je enorme waardering voor je werk.” Ook is Theo één van de leden van de stamboekcommissie van de AAB. Zijn interesse gaat vooral uit naar de medische keuringen van de dieren omdat hij het erg belangrijk vindt om dieren te fokken zonder erfelijke afwijkingen. Deze keuringen worden gedaan door dierenartsen die daar een opleiding voor hebben gevolgd. “Ik zou ook iedereen die wil gaan fokken met alpaca’s, willen adviseren hun dieren te laten keuren”. Het belangrijkste is dat hun dieren Alpaca GIDS

37


gezond zijn. Ze laten ze met regelmaat controleren door een gespecialiseerde alpacadierenarts, doen zelf mestonderzoek en bekijken de dieren elke dag. Maar de gezondheid is niet het enige waar Alpaca VekoFarm zich mee bezighoudt. “We proberen altijd vooruit te denken. ‘In the race for quality, there is no finishline, but we like to stay in front,’ is hun slogan. Om de kudde te blijven verbeteren, hebben ze het afgelopen jaar, met andere collega’s, drie tophengsten uit NieuwZeeland en Australië gekocht. José: “We

zijn gek op de dieren en hopen nog jaren van ze te kunnen genieten samen met onze collega alpacahouders” En zo gaat er bij familie De Veth geen dag voorbij zonder hun grote passie: de alpaca’s!

Alpaca Vekofarm. www.alpacavekofarm.nl

Professionele verzorging en behandeling van uw alpaca’s Onze diensten:

• Scheerservice • Tand en nagel verzorging • Wassen* en/of ontwormen

*ter behandeling en voorkoming van huidproblemen

• Advies en begeleiding • In en verkoop alpaca’s • verzorging* van uw dieren

*ook voor langere tijd bij bijv. vakanties of ziekte

• In en verkoop van wol én wolproducten • Levering en verkoop Alpamin voer

Neem contact op voor vragen en/of meer informatie.

Klinkenberg 15 | 2171 AN Sassenheim (Holland) Tel: 0031 (0) 646 143 012 | info@aymarafarm.com

www.aymarafarm.com

Alpacahoeve Klinkenberg


DEKBEDDEN, POPPEN & VLEES

DEKBEDDEN Heerlijk slapen onder een alpaca dekbed van Nederlands fabricaat! Dankzij de hoogwaardige alpacawol zijn de dekbedden lichter van gewicht maar even warm als andere. De dekbedden met alpacawol zijn daarnaast hypoallergeen, en daarom zeer geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt. De alpacadekbedden zijn gemaakt van een luxe 100% katoensatijnen tijk gevuld met 100% alpacawol van alpaca’s gehouden op onze eigen boerderij. De alpacadekbedden komen in 2 uitvoeringen; een zomer- en een 4-seizoenendekbed. Voor ieder jaargetijde kunt u zo zelf kiezen waaronder u wilt slapen. De alpaca 4-seizoenen dekbedden bestaan uit twee delen, een najaars- en voorjaarsdekbed, die middels drukknopen aan elkaar gezet kunnen worden. Prijs: vanaf € 149,-.

POPPEN

Het maken van een pop neemt vele uren werk met zich mee, tussen de 16 en 44 uur, Vooral het haar, van onze suri alpaca`s is zeer bijzonder, daarom zijn de poppen naar de dieren vernoemd. Stevie, Nusta, Cattivo, Farah en Durmiente. De poppen zijn 50 cm groot. Prijs € 295,incl. BTW.

VLEES Proef de unieke smaak van Alpacavlees. Alpacavlees is een nieuwkomer op gebied van vlees. In veel ZuidAmerikaanse landen eten ze dit Alpacavlees al veel langer. Het is een kwalitatief goed stuk vlees met een donkere en dieprode kleur en is heerlijk mals, echt vlees waar je blij van wordt. Ben jij iemand die graag eens iets goeds eet? Ben jij jouw ‘gewone’ stukje varken en/of rundvlees ook weleens zat? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Dit bijzondere vlees is te verkrijgen op High Meadow Farm in Wilnis, in vele variëteiten. Voor prijzen kunt u de website bezoeken.

De poppen zijn liefdevol met de hand gemaakt van natuurlijke materialen.

Contactgegevens: www.groenehartalpaca.nl | E-mail: info@groenehartalpaca.nl


40

Alpaca GIDS

vrij van wolvet, veelzijdig en oogverblindend

Extreem zacht en ademend


ALPACAWOL Fibre of the Gods Als u weleens met een alpacaliefhebber over wolkwaliteit heeft gesproken, weet u dat dit een brij van vakjargon kan zijn. Termen als fijnheid, micron, contamination, density, primaries, dekhaar, SD, uniformiteit, glans en het stopwoordje van menig alpacahouder: crimp! Laat u hierdoor niet afschrikken - de basis is zo ingewikkeld nog niet. In het kort: graag fokken we zoveel mogelijk haren op de rug van onze alpaca, welke dan ook het liefst zo zacht en identiek als mogelijk zijn. Vachten die zacht en dicht zijn, zullen vaak ook goed georganiseerd zijn en dus ook crimp vertonen. Wilt u zich verder verdiepen in beoordeling van de wolkwaliteit? Op AlpacaWereld treft u een overzicht van geplande evenementen, shows en workshops. www.alpacawereld.nl/agenda


Wat hebben wij u te bieden: Wij Fokken met Suri en Huacaya • Wereld bekende elite bloedlijnen • Advies Aangesloten bij AAA, AAB, BAS en AZVD • Aanbod van kwaliteitsdieren

Erkende fokker

Adres: Wilnisse Zuwe 44, 3648 NL Wilnis Mobiel: 06 - 46 80 72 06 E-mail: info@anitahuls.nl Website: www.anitahuls.nl


Alpaca’s Stel jezelf eens voor omgeven te zijn door zachte, sierlijke, intelligente, nieuwsgierige wezens die de hele dag grazen of eten eten van het hooi dat je ze elke morgen geeft. Ze kijken je na als je naar je werk gaat in de ochtend en begroeten je met een glimlach aan aan het eind van de dag. Meer weten over alpaca’s? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Cursussen, Workshops, Lezingen en Excursies

Alpacaforum is samen kennis delen en informatie uitwisselen

Alpaca-Shop met literatuur en andere producten voor het houden van alpaca’s

Meer informatie

Bezoek Alpaca-Forum

Ga naar de webshop

www.alpaca-ranch.nl Op zoek naar informatie over alpaca’s ? Lees onze artikelen in de Alpaca-Kennisbank Help elkaar op het forum Leer meer over de alpaca via onze cursussen en workshops Wetenswaardigheden en advies in onze blogposts Voor producten ga naar alpaca-shop.eu online


“We hebben door de alpaca’s ontzettend leuke mensen leren kennen, die onze liefde en enthousiasme voor de dieren zijn gaan delen”

44

Alpaca GIDS


Black is Beautiful In 2006 kochten wij onze eerste 3 alpaca’s. Nu ruim 10 jaar later hebben we een kudde van ruim 50 dieren op onze farm! Onze hobby is een beetje uit de hand gelopen. maar wel op een erg leuke en positieve manier. Nadat we onze eerst zwarte cria hadden gefokt wisten we het zeker zwart is voor ons de mooiste kleur. Na ons eerste bezoek aan Inca alpaca in Engeland, zij fokken uitsluitend zwarte alpaca’s van topklasse was de beslissing snel gemaakt. Onze eerste 4 zwarte merries hebben we in 2011 bij Tim en Tracey Hey van Inca Alpaca gekocht. Deze 4 merries kregen 4 merrieveulens en kwamen drachtig naar onze farm in 2013. Onze fokkerij maakte een vliegende start. Zo werd onze hobby ineens een neventak van onze boerderij. We hebben in die 10 jaar een prachtige groep dieren gefokt uit goede bloedlijnen, met een geweldig mooie bouw, vacht en uitstraling. Vanaf 2008 doen we mee aan de alpacashows. Het is ontzettend leuk

en leerzaam om de dieren te laten beoordelen door een jury maar het is ook bij uitstek de gelegenheid om collega fokkers te ontmoeten . We mogen trots zijn op de behaalde resultaten in de Nederlandse en Belgische alpacashows. Meermaals hebben we het kampioenschap zwarte merries en 1e en 2e prijzen behaald. Met als absoluut hoogtepunt de alpacashow in Hapert 2016. Kampioen zwarte merrie en hengst, en reserve kampioen zwarte hengst. Het runnen van een alpacafarm is veel werk en vereist de nodige inzet maar


geeft ook heel veel voldoening. De alpaca’s blijven ons ook na 10 jaar nog steeds verrassen, we leren nog steeds veel bij m.b.t. ziektes en gezondheid. Maar het meeste plezier geeft toch vooral het dier zelf, het lieve meegaande karakter van de alpaca’s blijft boeiend. Vaak wordt ons de vraag gesteld wat moet je nou met een alpaca? Wat is er zo leuk aan? Nou alles zo’n beetje! Natuurlijk kun je ze in de wei laten lopen, voeren en that’s it. Maar de uitdaging voor ons is om de beginnende alpacahouder of – fokker enthousiast te maken voor het dier. Na de verkoop van dieren is het voor ons dan ook van groot belang om een stukje begeleiding en nazorg te bieden. We hebben door de alpaca’s ontzettend leuke mensen leren kennen, die onze liefde en enthousiasme voor de dieren zijn gaan delen. Alpaca’s houden is het hele jaar leuk maar wat wij zelf geweldig vinden is het criaseizoen. Zodra het voorjaar begint wordt het spannend en druk. Alpacadames die hun eerste cria krijgen worden extra in de gaten gehouden. En toch wordt ook een ervaren alpacahouder nog verrast door onverwachte geboortes. Gelukkig hebben we in het criaseizoen goede extra hulp.

46

Alpaca GIDS

Een hoop plezier brengt dat jonge grut in de wei. Prachtig om diverse generaties in de kudde te hebben. Het herkennen van typische karaktertrekken en gedrag, ja dat zelfs het spugen vererft! Niets mooiers dan op een mooie zomeravond te kijken naar het spelen, springen en spurten van de cria’s en hun moeders! Ieder voorjaar en zomer genieten we daar gigantisch van. Dan zeggen we tegen mekaar: “Daarom hebben we alpaca’s, heerlijk toch”. Peter en Anja Winkelmolen Alpacafarm Tienda Molino www.tiendamolino.nl


Anniek van Dijk & Auke Wesselink Scheiding 8 9231 AN Surhuisterveen Nederland +31 (0) 643887958 alpacamundo_eu info@alpacamundo.eu

Al onze dieren fokken wij vanuit ons hart en hun welzijn gaat ons na aan het hart! WWW.ALPACAMUNDO.EU


HOW-TO Oog slijmvliezen controleren

k c e h

C

atig

gelm it re

d

Er zijn enkele gezondheidsproblemen waaronder besmetting van Haemonchus Contortus worm - die zich uiten in bloedarmoede. Heeft u een dier wat zwak overkomt? Controleer dan direct de kleur van de slijmvliezen bij het oog. Dit moet mooi donker-rose zijn. Om de slijmvliezen te

48

Alpaca GIDS

controleren, trekt u met duim en wijsvinger voorzichtig het ooglid opzij.


HOW-TO Hoe werkt u de nagels van uw alpaca bij?

nip

K

a

de n U heeft alpacas met lange nagels en een scherpe nagelschaar? Super. Dat is alles wat u nodig heeft om de nagels van uw alpaca te verzorgen. Vraag een helper om de alpaca rustig aan het hoofd of halster vast te houden; met de vrije hand op de schouderbladen.

lel

aral

p gels

et

e vo

d aan

Reik nu over de alpaca heen, pak de voet voorzichtig op en knip iedere zijde van de nagel voorzichtig af. Zorg ervoor dat de nagels ongeveer parallel aan de onderkant van de voet komen. Knipt u iets te ver? Dan zal er wat bloed uit de teen komen. Gebruik dan desinfecterence blauwspray.

Alpaca GIDS

49


HOW-TO Ontwormen? Eerst mestonderzoek doen!

Preventief ontwormen van alpaca’s heeft vrij weinig zin. Probeer om de maand mestonderzoek van een steekproef van uw kudde te doen/laten doen. Tevens kunt u gelijk mest laten onderzoeken wanneer een specifieke alpaca conditie verliest of iets lijkt te mankeren. Door te ontwormen op basis van het

50

Alpaca GIDS

bewijs van het mestonderzoek, helpt u om resistentie tegen wormmiddelen te voorkomen. U kunt voor mestonderzoek terecht bij uw veearts, de gespecialiseerde alpaca dierenartsen maar ook bij enkele fokkers die deze dienst aanbieden.


HOW-TO De vechttanden van een alpacahengst afvlakken

uw aan en r e fe ov dit rder o t a ee La r. Tip: rts, sch fokke n a vee ervare

De vechttanden van alpaca hengsten kunnen het beste afgevlakt worden zodat de dieren elkaar niet kunnen bezeren. Zowel links als rechts heeft een alpaca drie canines. Twee boven en 1 onder. Deze tanden groeien in een scherpe punt, die naar achter is gericht. Het doel van deze tanden is om schade aan te richten aan

bijvoorbeeld de poten of geslachtsdelen van concurrerende hengsten. Eens afgevlakt zullen de vechttanden wel doorgroeien, maar zal het puntje niet opnieuw scherp worden. De aanbevolen methodes van afvlakken: • Chirurgisch zaagdraad • Speciaal slijpapparaat Alpaca GIDS

51


breeding quality huacaya in Holland since 2008

MOBO YURT

Heeft u alpacas verkocht naar het buitenland? Wij helpen u graag met het gehele export proces, inclusief transport.

Bed & Breakfast - Vakantieadres - Glamping

Moboyurt is een originele, uit Mongolië geïmporteerde yurt. Mobo yurt staat voor rust, ruimte en natuur. Wij hebben veel dieren om ons heen. Zo zijn er naast de alpaca’s; kippen, geiten, zebravinkjes, poezen en onze hond Flavio. Ons huis ligt 2 km naast het dorp Hollandscheveld in Drenthe. Het is hier nog echt donker met prachtige sterrenhemels. MOBO68@GMAIL.COM WWW.MOBO-YURT.WEBKLIK.NL

Tevens bieden we transport en quarantaine service voor uw alpaca import.

www.alpacaoord.nl info@alpacaoord.nl +31 6577 47 945

.nl

alpaca services


Alpacas aan de wandel

Kirsten van Theearlymorningblog maakte het mee! Ik kan me zo voorstellen dat je na het lezen van de titel even dacht: “Lees ik dat nu goed? Wandelen met alpaca’s?” Ja, dat lees je helemaal goed. Misschien niet de meest gebruikelijke activiteit voor een zondagmiddag. Wel een ontzettend leuke! Als ik terugdenk aan alle vriendelijke alpaca’s die we op de alpacafarm ontmoet hebben, word ik weer helemaal blij. Om zo dichtbij zulke mooie dieren te zijn, elk met hun eigen karakter en uiterlijk, geweldig. Deze bijzondere ervaring wil ik dan ook heel graag met jullie delen. Daarom ga ik jullie alles vertellen over ons bezoek aan AlpacaOord. Aangekomen op de alpacafarm werden we verwelkomd door Yvonne en Peter. De serie McLeod’s Daughters (waar ik ook altijd trouw naar keek!), heeft bij Yvonne en Peter een aantal jaren geleden gezorgd voor de liefde voor alpaca’s. In 2008 zijn ze begonnen met het fokken van alpaca’s en inmiddels hebben ze een kudde van zo’n 25 alpaca’s. Aan de rand van het weiland vertelt Peter

Alpaca GIDS

53


ons van alles over hun kudde. Hij laat ons de vacht van verschillende alpaca’s voelen. Heel bijzonder, want hier zit ontzettend veel verschil tussen. Overigens behoort de alpaca, net als de lama, de kameel en de dromedaris, tot de Camelidae (kameelachtigen). De vacht moet elk jaar worden geschoren, want deze blijft gewoon doorgroeien. Peter heeft ons later in de middag foto’s laten zien van het alpacascheren, wat zijn zoon Kevin en hijzelf bij veel verschillende alpacafarms in binnenen buitenland doet. Meet Sean, Harry en Sensa Na een korte uitleg, worden er drie alpaca’s uit de kudde gekozen die we meenemen voor een boswandeling. Alpaca’s zijn echte kuddedieren. Daarom gaan er tijdens een wandeling minimaal twee alpaca’s mee. Omdat wij met zijn drieën zijn, gaan er drie alpaca’s met ons mee: Harry, Sean en Sensa. Mijn wandelmaatje voor de middag is Sean. Sean heeft een superzachte vacht, een grote kuif wol op zijn hoofd waar allemaal strootjes in blijven zitten. En Sean heeft ook een baardje. Vandaar ook zijn naam: Sean, van Sean Connery. Ik ben spontaan verliefd op hem. Terwijl Stefan met Harry

54

Alpaca GIDS


en Annemieke met Sensa voorop lopen, blijven wij een beetje achter. Sean heeft namelijk zijn eigen tempo en laat zich hier absoluut niet vanaf brengen. Voorop lopen vindt hij niet zo nodig, dat past mij precies, dus Sean en ik blijven lekker achteraan lopen. En daar liepen we dan.. Elk met een alpaca aan de hand. Na zo’n drie kwartier liepen we weer in de richting van de boerderij. Harry en (vooral) Sensa hadden erg veel zin om zich weer bij de andere alpaca’s aan te sluiten en gingen steeds sneller lopen. Sean niet hoor, die liep lekker in zijn eigen sukkelgangetje door. En ik liep lekker met hem mee. Heerlijk! Het was deze middag ontzettend lekker weer. We besloten dan ook om de thee en de taart die Peter en Yvonne ons aanboden buiten op te eten. Gewoon, midden in het weiland, tussen de alpaca’s. Zo’n bijzonder kopje thee krijgen we denk ik nooit meer. Alpaca’s zijn ontzettend nieuwsgierige dieren. Ze kwamen dan ook allemaal even bij ons kijken om vervolgens weer lekker de wei in te gaan. Wat een ervaring. www.theearlymorningblog.nl www.alpacaoord.nlBEDRIJFSREGISTER Alpaca America

AlpacaOord

www.alpaca-america.com 06 46608771 Farm met mooie, witte alpaca’s. Uitstekende bloedlijnen. Tevens scheerservice, cursussen en webshop.

Wij fokken alpaca’s van topkwaliteit, en zien u graag voor een workshop of alpaca experience op maat.

Alpaca Association Benelux

Dutch Highline Alpacas

Alpaca Europe

www.anitahuls.nl

Alpaca Monte Sur

www.alpacaoord.nl 06 57747945 Uw allround alpaca dienstverlener en adviseur.

www.alpaca-benelux.com Benelux alpacavereniging. www.alpaca-europe.com Een kleine fokker in Drenthe, met veel passie en liefde voor de alpaca! Alpaca Mundo

www.alpacamundo.eu Alpaca Osli

www.alpaca-osli.nl

Alpamin

www.alpamin.eu www.dhalpacas.nl High Meadow Farm Kevin Hamstra

MijnAlpaca.NL

www.mijnalpaca.nl Online kudde management systeem Ringwood Alpaca’s

Alpaca Ranch Inner – Art (ARIA)

www.ringwood.be Alpaca’s zijn onze passie. Wij fokken verschillende kleuren en appaloosa’s uit topbloedlijnen.

Alpaca Reckheim

www.rzadkiewa.nl 06 42953076 Kwaliteitsvolle, gezonde Alpaca’s met goede afstamming in alle kleuren, maar met specialisatie in zwart en grijs.

Alpaca-Ranch

www.alpaca-ranch.nl www.inner-art.nl 0297 563753 Alpaca Ranch Inner - Art biedt een mooie combinatie tussen dagbesteding, zorgboerderij en het fokken van kwaliteitsalpaca’s. rennie25@yahoo.com 06 47116878

Rzadkiewa Alpaca

The British Alpaca Society

Alpaca Vekofarm

www.bas-uk.com Britse alpacavereniging.

Alpacafarm Tienda Molino

www.toft-alpacas.co.uk

www.alpacavekofarm.nl www.tiendamolino.nl Fokker van topkwaliteit zwarte alpaca’s. Beleef met ons de wereld van de alpaca!

Toft Alpacas

Two Rivers Spinning Mill

www.tworiversmill.com


Hartog ruwvoeders Alpaca’s zijn herkauwers met een uitzonderlijk efficiënte spijsvertering. Om de vertering op gang te houden bestaat het voerrantsoen voornamelijk uit ruwvoer. Helaas heeft Nederlands grasland doorgaans een weinig gevarieerd plantenbestand. Door Nederlands ruwvoer te combineren met de Hartog ruwvoeders kan de eenzijdigheid van het rantsoen doorbroken worden.

Lu

ce

r

ne Bezoek ook: -m

alpacawereld.nlix De meest complete website over het aanschaffen, verzorgen, fokken, trainen en gezond houden van alpaca’s.

Tip: Meng de Hartog ruwvoeders door het krachtvoer voor een langzame krachtvoeropname

Vezelrijk ruwvoer van constante kwaliteit ■ Rijk aan vitaminen en mineralen ■ Goed verteerbare celstof (vezels) ■ Vrij van schimmels en bacterien ■ Gemakkelijk op te slaan ■ UItermate geschikt voor drachtige Alpaca’s , alpaca’s in de lactatieperiode en alpaca’s in de opfok.

www.hartog-lucerne.nl

Meer weten? bezoek onze website of bel 0229- 58 1232