Page 87

170~171

Communication, Culture and Technology (CCT) Buliding University of Toronto, Mississauga Architect: Gilles Saucier & André Perrotte / Saucier + Perrotte Architectes Location: Mississauga, Ontario, Canada Completion: 2004 GFA: 10,800 m2 Photography: Marc Cramer

Located at the edge of the Campus, the new Communication, Culture and Technology Building assumes the role of an interface. Organised along the principal façade, the building is closely bordered by a park on one side and a new courtyard garden on the other. Its main circulation creates a linear public space that provides a line of connection between the Student Centre and the future library as well as between the landscape and the building’s public and educational spaces. CCT becomes a place of transition, adjacency and inhabitation all at once. The offices and most of the classrooms are oriented either towards the park or the courtyard garden. Operable windows allow significant cross-ventilation of all common areas and provide a controlled passive cooling system for the offices.

West elevation

Longitudinal section

Site plan

Like the bark of the London Plane trees conserved on the site, the layers of landscape detach and lift, establishing a new topography from which grow both the building and its garden landscape. Nestled into this landscape are the building’s “mineral” public functions (Multi-Media Studio Theatre, the E-Gallery and the Image Bar), each with its own identity yet tied together by the new terrain. Continuous, interwoven strands of this topography lift and wind vertically through the structure, connecting spaces between the shifting programme elements, which puncture the vertical façade membrane at its upper levels. This in-between space, occupied by platforms, bridges, stairs and ramps, fosters openness and interaction between the occupants, programme and the outside environment, each allowed to flow through the envelope by means of the shifting solids. Fluid public space is thereby created, reinforcing the uniqueness of the campus.

3 4 1. West façade, the “link” 2. Inner courtyard, view along south façade towards the “link” 3. West façade; view through circulation spaces into the inner courtyard showing the fluid continuity of space between interior and exterior 4. Inner courtyard, view towards the “link”

Awards: Governor General’s Medal in Architecture, 2008 Mississauga Urban Design Award of Excellence, 2007 OAQ Award of Excellence for Institutional Architecture, 2007 OAA Award for Design Excellence, 2007

1

2

University Architecture  
University Architecture  

U N IV E R S IT Y A R C H IT E C T U R E DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED UNIVERSITY ARCHITECTURE DESIGN MEDI...

Advertisement