Page 84

164~165

College of Business & Computer Science Carnegie Mellon University in Qatar Architect: Legorreta + Legorreta Location: Doha, Qatar Completion: 2009 GFA: 40,000 m 2 Photography: Yona Schley

Green spine south section

North cross section

The Carnegie Mellon Business and Computer Science College is one of the projects Legorreta + Legorreta designed for the Qatar Foundation Education City. The project is located on a site crossed by one of the main pedestrian promenade (Green Spine) of the Master Plan. This situation called for a unique solution where the Green Spine had to pass through the building. The project has been developed as a rectangular building along the north side of the promenade and a semicircular building on the south side that creates, in the centre, an atrium connected to the Green Spine. Both parts of the building are connected to each other by bridges on the upper levels over the Green Spine while the ground floor remains open for pedestrian traffic. The rectangular part of the building and the circular one are designed as a series of volumes which house the classrooms, the laboratories and the lecture halls, and are separated from each other by outdoor courtyards. This succession of indoor and outdoor spaces creates an environment where teachers and students can interact. Offices are located along the main circulations except for the administration area which is located around a private courtyard. Special areas like the food court, the library and the lounges are in direct relation with the central atrium. This space, like the Green Spine and the courtyards, is covered at roof level with pergolas. Instead of blocking out all sunlight, these elements of shading play with it differently according to the time of the day. The space of the lobby is very gorgeous, which spans two floors. The walls are decorated with triangle black and yellowish grey marbles. Yellow lights are set behind the marble walls. The roof is gridded with green wood. Sun shines through the grid. Green trees are planted separately on the floor of the lobby, each circled with four floor lamps. Trees are also planted in the hallway where marble and wooden benches are placed.

East-west section

2 3

1. Front faรงade 2. East faรงade 3. West faรงade 1

University Architecture  

U N IV E R S IT Y A R C H IT E C T U R E DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED UNIVERSITY ARCHITECTURE DESIGN MEDI...

Advertisement