Page 75

146~147

Van Leeuwenhoek Laboratory Delft University of Technology Architect: Robert Collignon / DHV Architects Location: Delft, The Netherlands Completion: 2009 GFA: 10,300 m2 Photography: René de Wit

The Van Leeuwenhoek Laboratory is an advanced research facility for nanotechnology. It is unique in being the only laboratory where a national research organisation and a leading technology university (Delft University of Technology) join forces to create the extraordinary. This state-of-the-art facility is the result of decades of pioneering research by TNO and TU Delft. Whether it is science, education, R&D or business opportunities, Delft is at the heart of nanotechnology innovations worldwide. Industrial buildings are characterised by a pragmatic and process-driven configuration. Unlike schools, theatres and libraries, it’s not the user-experience but the industrial process which is leading. Form follows function.

Elevations

Progressive and very complex research places extremely high demands on the building. The underlying principle of the architectonic design was to once again place humans in a central position. The focus thus lies on communication between the building’s users, but also on (visual) communication with the outside world – the atrium plays an important role in this. It forms an interface between the cleanrooms (machine) and users. The atrium is suitable for meetings and stimulates the exchange of knowledge. Because the building is occupied around the clock, it acts as a beacon for its surroundings at night. The main corridors adjoin the outer façades in such a way that the scientists become visible from the campus, and the daylight and heat load of the cleanrooms can be regulated more efficiently. The coloured perforations in the building’s façade provide insight into the technology of the future, and from within the building they serve as guiding points for the technical staff.

Section

2 3

1. Glazing which makes scientists are visible from the outside 2. View from the Schoenmakerstraat (Shoemaker Street) 3. A pedestrian bridge connecting the building to the parking lot

1

University Architecture  
University Architecture  

U N IV E R S IT Y A R C H IT E C T U R E DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED UNIVERSITY ARCHITECTURE DESIGN MEDI...

Advertisement