Page 45

86~87

Anschutz Medical Campus Research 2

University of Colorado, Denver & Health Sciences Centre Architect: KlingStubbins & Fentress Architects Location: Aurora, Colorado, USA Completion: 2009 NFA: 46,500 m2 Photography: Ron Johnson Photography

A 217-acre site ten miles from downtown Denver has been planned to accommodate the relocation of the University of Colorado Denver and Health Sciences Centre (UCDHSC) and the University Hospital from a constrained urban campus. The master plan was predicated on clear patterns of circulation and the co-location of research, clinical and educational facilities within distinct zones that are oriented around interactive green campus centres. Anschutz Medical Campus Research 2 of the University of Colorado Denver and Health Sciences Centre is a twelve-storey building that defines, in concert with an academic office structure to the south, the western edge of a fouracre landscaped courtyard. Linked by the second floor bridges that form a public grand promenade and sheltered by arcades at grade, the four buildings that delimit this quadrangle are organised to facilitate collaboration and are designed to reinforce the orchestrated dialogue between architecture and landscape architecture.

South elevation

The building is primarily planned around a prototypical laboratory environment accompanied by adjacent flexible support space. These elements constitute the western two-thirds of each floor, with office areas occupying a parallel zone to the east. Providing a measure of flexibility on each floor, the north and south laboratory zones are programmed to operate either as labs or offices, such need being dictated by the specific department. A primary public circulation path joins the offices and areas of congregation. Distinct from this and encapsulated within the secure laboratory barrier, a linear equipment corridor provides both access to the labs as well as space for supporting equipment, thereby lessening noise within the research suites. Although composed from a set of standard parts, each floor is able to respond to the specific requirements of the twenty university departments that will be in residence.

Site plan

1. Overview of the two buildings 2. A courtyard defined by the extensive glazing curtain walls 3. Southeastern view

1

The architectural character has been greatly informed by both the immediate context and regional considerations. Brick, sympathetic to existing structures and the colour of the earth, encases the laboratory areas; and the framed window punctuations provide expansive views of the Rockies while sheltering the occupants from the western sun. The offices exist behind a highly articulated, clear and silk-screened, high performance curtain wall that has been detailed as three overlapping planes – each of which evolve as they progress from north to south. Within the glass façade, internal events, including the two-storey interaction areas, are telegraphed to the outside. Mullion profiles and depths, fins and patterns form an active and ever-changing backdrop to the courtyard. Between these two treatments are metal panels that define areas of technical support and building systems and culminate expressively in the mechanical penthouse.

2

3

University Architecture  
University Architecture  

U N IV E R S IT Y A R C H IT E C T U R E DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED UNIVERSITY ARCHITECTURE DESIGN MEDI...

Advertisement