Page 13

22~23

1

2

4 3

1. Entrance 2. Connection 3. View from the corridor 4. The courtyard

cladding pattern took inspiration from the retained and restored mural wall at the forecourt. The dimensions of the textured pattern also relates to the proportion of the conserved Block B concrete fins. Glass sandwiching a pure white laminate in panel sizes echoing Block B’s concrete fins and mural allows the mass to disappear against the sky on a gloomy day and to allow silhouettes of the surrounding greenery cast upon it. Adaptive Reuse and Interiors The client requested for one hundred pax seminar rooms in Block B; however, due to the existing column grid, it is not possible to achieve a column-free room for the stated capacity. The architects demolished a disused lift core & riser core in the existing Block B and incorporated the column-free seminar rooms. The former tiered LT1 is the venue of many fiery debates and lectures. The hexagonal-shaped lecture theatre has now been converted to be the law school’s moot court. Although it is now a flat room without tiers (to suit moot court requirements), the spirit of the space continues. The aluminium shading fins and mild steel windows have been retained and restored.

Awards: Urban Redevelopment Authority, Singapore (URA) Architectural Heritage Awards, Conservation Category, 2007

University Architecture  
University Architecture  

U N IV E R S IT Y A R C H IT E C T U R E DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED UNIVERSITY ARCHITECTURE DESIGN MEDI...

Advertisement