Page 100

196~197

Samundra Institute of Maritime Studies Indian Maritime University Architect: Christopher Charles Benninger Architects Pvt. Ltd Location: Lonavala, Pune, India Completion: 2007 GFA: 21,100 m2 Photography: A. Ramprasad

Academic block section A-A

Like ships floating upon a vast undulating sea, the sculpturesque buildings appear to float on the grass lawns. Steel and glass were employed to give the cadets a taste of sea life where existence is in a machine called a ship! At the campus, which was completed in 2007, housing four hundred and eighty cadets, energy efficiency begins to walk the talk with the campus producing ninety Kilo watts of energy through its photovoltaic panels, which lend unique character to façades whose appearance is driven by efficiency and not fashions.Photovoltaic cells, both translucent and opaque, became modern-day Indian “jaalis”, allowing in natural light while blocking heat via the ninety-onemetre-long photovoltaic solar wall in the Maritime Workshop; Asia’s longest, it produces ninety Kilo watts a day! Operable glass on the north façade brings in natural light, giving the testing equipment and machinery all-round illumination and ventilation. The Administration Building cleverly exploits northern light through its wavy glass atrium wall, while generating electricity through the grand photovoltaic south-facing façade that produces thirty Kilo watts. The structure is made of two walls, like a ship, that fall apart in the middle and then rejoin back in the end.

Academic block elevation B

B

1

1

1 2

1

The Samundra Institute of Maritime Studies (SIMS) was established by Executive Ship Management (ESM) Singapore, to fulfill its new vision of an industry driven by environmental protection, safety and efficiency. Realising that it must drive this mission through human resources, it embarked on the creation of a sophisticated, state-of-the-art, world-class green campus where the full range of pre-sea and post-sea studies can be imparted.

1

1

1 Academic block ground floor plan

A 1. Classroom 2. Corridor

1. Administration block 2. Southern photovoltaic wall, a Mondrian-like façade which generates electricity 3. Glass wave in the atrium, which shares green landscape

The long Students Hostel structure, which is two hundred and fifty metres long, glides over the grass ocean, like a catamaran in full wind. four hundred cadets and post-sea officers are accommodated within five “ships” anchored at either end by the Auditorium (South) and the Catering Centre (north). Aluminium louvres keep the bright sun off of the fenestration and the three dining halls are glass prisms facing north, with protective cladded concrete walls to the south and west. The interiors are cast-in-place concrete murals. This long ship floats above the Infinite Corridor, which acts as a covered walkway. Vertical stair silos moor this lofty structure to the site, like ship moorings in a port. The Academic Building is a composition of fourteen large classrooms, with cladded walls to the south and louvred glass. The large lineal atrium connects them all into one composition, with pointed, ship-like porches at either end. All buildings have natural illumination, cutting consumption of non-renewable energy. Solar panels provide the entire heated water requirement, using circular hot water tanks held above the circular stairs. These seemingly frivolous shapes are integrated within a functional system of water management. The twenty-five-metre-tall central tank is vertically divided into four stages, with the

1

2 3

University Architecture  

U N IV E R S IT Y A R C H IT E C T U R E DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED DESIGN MEDIA PUBLISHING LIMITED UNIVERSITY ARCHITECTURE DESIGN MEDI...

Advertisement