Page 35

Duurzame ledverlichting in de Neder-Betuwse straten Zuiniger en met groene energie als bron, dus milieuvriendelijk: ledverlichting in de straten van NederBetuwe. Binnenkort worden de straatlantaarns van vóór 1996 aangepakt. Het gaat om ongeveer 25% van het totaal. Gemeente Neder-Betuwe werkt aan dit project in samenwerking met het bedrijf Ziut. De ‘gewone’ lampen maken plaats voor ledverlichting en als de mast niet meer goed werkt of ouder is dan 20 jaar, wordt deze vervangen door een andere, nieuwere mast.

1275 armaturen, 375 masten Om er geen rommeltje van te maken voor het straatbeeld, worden dezelfde masten bij elkaar gezet: de ‘oude’ lichtmasten bij elkaar maar dan wel met nieuwe led-armaturen; het gaat om in totaal 1275 stuks in de hele gemeente. En nieuwe masten bij elkaar in eenzelfde straat, in totaal zijn dat er 375. De straatverlichting van na 1996 is al zuiniger. Vervangen hiervan staat gepland na 2020 tenzij het natuurlijk eerder nodig is.

Na de winter Na de winterperiode beginnen de werkzaamheden en het is de bedoeling dat het werk voor de bouwvakvakantie gereed is. Wethouder Duurzaamheid Herman Gerritsen: “Groen NederBetuwe, dat streven we op alle mogelijke manieren na. Ook bij de straatverlichting die lieverlede steeds duurzamer wordt. Het past bij onze duurzaamheidsdoelen.”

Sunflower Bij de start van het project wordt een zogenoemde sunflower geplaatst. Dat is een zonnepaneel in de vorm van een bloem en die uitklapt als de zon schijnt. Deze blikvanger komt op een prominente plek ergens in onze gemeente en levert een bijdrage aan de gemeentelijke energiebehoeften.

Zonnepanelen op daken bedrijven Neder-Betuwe heeft als doel: de gemeentelijke gebouwen moeten in 2020 al minimaal 50% duurzame energie van hun verbruik opleveren en in 2050 volledig energieneutraal zijn. Via Greenchoice koopt de gemeente groene energie in. Alle energie die via zonnepanelen op daken van bedrijven wordt opgewekt - en die bedrijven zelf ten goede komt - berekenen we daarbij mee. Ziut zoekt nog naar meer bedrijven die op hun daken zonnepanelen willen plaatsen in ruil voor subsidie en eventueel ook in combinatie met het duurzame vervanging van de eigen bedrijfsverlichting.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Bert Rog van gemeente Neder-Betuwe (e-mail: brog@nederbetuwe.nl) of Gerrit Hoekert (e-mail: gerrit.hoekert@ziut.nl).

35

Profile for Alette  Keuken

Neder Betuwe Magazine - December 2017  

Neder Betuwe Magazine - December 2017  

Advertisement