Page 27

27 Wansing_ basis KBT 19-12-13 12:17 Pagina 27

door Bert Witteveen

KBT afscheid

EEN KEUKENLEVEN LANG

Wim Wansing stopt ermee De nestor van de Nederlandse keukenwereld stopt. De 69-jarige Wim Wansing trekt zich per 1 januari 2014 terug als handelsagent voor Nieburg in Nederland. Een stevige punt zet Wansing echter nog niet achter zijn 46-jarige keukencarrière. Hij heeft al te kennen gegeven volgend jaar op de Hausmesse van Nieburg aanwezig te zijn en om niet achter de geraniums te hoeven kruipen, houdt hij zijn eigen keuken- en meubelzaak in Dinxperlo.

E

igenlijk is het prachtig, dat je op deze manier afscheid van elkaar kunt nemen. Je verliest beslist niet graag je werknemer door ontslag, maar als je op deze manier vrijwillig je taak opzegt, dan hebben wij daar ten zeerste respect voor’, verklaart Alexandra Robeck, directeur van Nieburg. ‘Wansing was voor ons van grote waarde en daarom zijn we blij, dat hij heeft beloofd contact met ons te blijven houden. Dat hij hier volgend jaar weer aanwezig zal zijn, is daarvan een bewijs.’ Als 23-jarige begon Wansing bij Tiecken Bouwmaterialen in Doetinchem. Daar startte men destijds met kunststof en met keukens. Om Tiecken een aparte status in de concurrentiesfeer van toen te geven besloot Wansing bij de bouwmaterialenhandel de keukens van Becker te introduceren. ‘Deze fabrikant maakte toen keukens uit meubelplaat. Daarmee onderscheidde Becker zich op de toenmalige markt.’ Wansing is sindsdien altijd blij-

Afscheidscadeau van Van Ginkel Keukens

ven zoeken naar exclusiviteiten. ‘Je moet als keukenfabrikant en als keukenspecialist niet deel willen uitmaken van de grote massa. Je moet blijven zoeken naar keukens en elementen in de keukens, waarmee je je kunt onderscheiden.’ Die bijzondere elementen vond Wim Wansing een kwart eeuw bij Becker. Daarna vertegenwoordigde hij Holtkamp en de afgelopen elf jaar heeft Nieburg graag gebruik gemaakt van kennis, inzicht en aanwijzingen van Wansing. Ondanks zijn strijd voor een eigen karakter van “de keuken” moet hij tot zijn verdriet erkennen, dat hij de keuken heeft zien verworden tot een massaproduct. ‘Vroeger koos de klant voor een keukenspecialist en kocht daar zijn keuken wanneer die specialist kon voldoen aan zijn wensen. Door de opkomst van de ketens is de klant gaan zoeken. De klant komt dan nu ook niet meer in je zaak om te kopen, maar om te kijken en dat is desastreus. We moeten helaas leren leven met dit fenomeen. Voor de keukenspecialist blijven er perspectieven wanneer je met je keukens opvalt en je je onderscheidt van de grijze keukenketenmassa.’ Ondanks de ups en downs zegt Wim Wansing uit volle overtuiging toch een heerlijke tijd te hebben gehad. Hij wordt als handelsagent voor Nieburg opgevolgd door Anthony Bogaard, die vanaf 1978 “in de keukens zit” en al vier jaar met Wansing bij Nieburg heeft meegelopen.

KBT december 2013

27

KBT no.6 2013  
KBT no.6 2013  

Vakblad voor keukenspecialisten, badkamerinstallateurs, sanitairdetaillisten, keukenmontagebedrijven en (binnenhuis) architecten.

Advertisement