Page 1

probewa_adv rechts 20-12-13 10:13 Pagina 1

december 2013 nummer 6

TH T HE RIV HE RIVE RI R IIV VE V ERDAL RDAL RD LE K KIT ITC TC CH HEN HE H EN E N

w w w . p r o b e w a . n l


244 Adv. Schmidt 2013/14 KeukenBadTechniek 205x255 26-11-13 10:26 Pagina 1

Dé nummer-één

Schmidt is al jaren de nummer-één-keukenfabrikant in Frankrijk en ook de nummer-één van Franse keukenfabrikanten in Nederland. De keukendetaillisten, die enthousiast met het product werken, zijn overtuigd door de combinatie van een kwaliteitsproduct en een interessante prijsstelling. Nummer één in kwaliteit en duurzaamheid, waarbij we denken aan PEFC-labeling, ISO-certificering en Blum-techniek. Schmidt is ook nummeréén als het om een complete collectie gaat. Naast de hierboven afgebeelde Moon-line in Micron lak of hoogglans gelakt, zijn er ook andere lijnen met nostalgische, massief noest-eiken, klassieke, landelijke en greeploze keukens.

Nederlandse markt

De productdefinitie, de collectie en de prijslijst zijn afgestemd op de Nederlandse markt. In een aantal regio's in ons land kunnen keukendetaillisten nog mee profiteren van de productsuccessen en ondersteunende activiteiten van Schmidt, zoals de reclame-uitingen, instore-materiaal voor de showroom en natuurlijk de fraaie catalogi die de fabrikant ter beschikking stelt. Schmidt, een plezier om zaken mee te doen.

Dealerschappen beschikbaar

Interesse ? Neem dan even contact met ons op, telefoon 0528 280 280. U bent van harte welkom om de producten te komen bekijken in onze showroom in Hoogeveen.

HAGRO KEUKENS Postbus 2075 - 7900 BB HOOGEVEEN T 0528 280280 F 0528 280220 E schmidt@hagrokeukens.nl


03 Edit_03 Edit 19-12-13 11:46 Pagina 1

COLOFON Vertrek kopstukken Whirlpool

Keuken en Bad Techniek: Vakblad voor keukenspecialisten, badkamerinstallateurs, sanitairdetaillisten, keukenmontagebedrijven en (binnenhuis) architecten Uitgave: Uitgeverij De Schouw BV De Trompet 2148-B 1967 DC Heemskerk Telefoon: (0251) 23 20 67 E-mail: redaktie.kbt@xs4all.nl www.keukenenbadtechniek.nl Giro: 5289293 Rabobank: 38.35.25.241 Uitgever: Jan M. Haak Hoofdredacteur: Maarten Zegstroo Redactiemedewerkers: Bert Witteveen, Jaap van Ekeris, Reinier Haak, Albert DeNayer Vormgeving: V&P, Amsterdam Advertentie-exploitatie: Reinier G. Haak m.v.a. reinierhaak@xs4all.nl Abonnementenadministratie: Evelyn Haak Abonnementsprijs: in Nederland 6 22,Losse nummers 6 4,60 Telefoon: (0251) 23 20 67 Advertentietarieven: worden op aanvraag toegezonden. Sluitingsdatum advertenties: 14 dagen vóór verschijnen. Verschijningsfrequentie: 6 x per jaar. Redactieadres: Zie bovenstaand adres. Abonnementen: Abonnementen kunnen met elk nummer ingaan, maar lopen tot 31 december. Zonder tegenbericht van de abonnee wordt het abonnement automatisch verlengd. Schriftelijke opzeggingen dienen vóór 1 november van het abonnementsjaar in ons bezit te zijn. Druk: Boom & van Ketel grafimedia, Haarlem Bladbegeleiding: Cindy Alkemade Copyright: De Schouw BV ISSN 1380 -7043

De schok was groot op de redactie toen bij ons het nieuws bereikte dat Jean-Paul Hagen Whirlpool gaat verlaten voor een uitdagende functie bij DMG. Toen wij vervolgens ook begrepen dat Don van Etten, bekend in de ERT-branche, naar Indesit zou vertrekken, begonnen we ons een beetje zorgen te maken. Zeker toen even daarvoor reeds door Indesit gemeld werd dat André den Boer, eveneens afkomstig van Whirlpool, hun bedrijf zou komen te versterken. In totaal vertrok er in een zeer korte periode meer dan een halve eeuw aan Whirlpool-ervaring. Voor een vakblad een reden om even contact te leggen met Breda. Een week later zaten we met Stefan Egli, Market Director Benelux om tafel. Zoals wel vaker bij dit soort onderwerpen en iedereen kan dat begrijpen, ben je als redacteur afhankelijk van de gegeven antwoorden. Je kunt immers geen verhaal maken op je eigen ontstane suggestieve gevoelens of andere onbevestigde nieuwsgaring. Feit blijft dat er binnen een jaar (als we het vertrek van Johan Bosma meetellen) zo’n 85 jaar aan ervaring Whirlpool verlaten heeft. Een aderlating voor het bedrijf, zo geeft Egli ook toe in het artikel in deze editie van KBT. En dat is het natuurlijk ook. Van Etten, Hagen en Den Boer zijn niet zomaar een paar werknemers. Het waren jarenlang dé kopstukken van Whirlpool. Zij waren Whirlpool. Werknemers met Whirlpool-DNA en juist die werknemers zijn tegenwoordig goud waard. Loyaliteit (en kennis) is in deze tijd dé kracht van een organisatie en helaas meestal niet te koop. Whirlpool heeft er jarenlang voor kunnen zorgen dat er vrijwel geen verloop was. Maar de afgelopen periode is het wel erg snel gegaan. Het vertelde verhaal van Egli is duidelijk. Soms zijn mensen toe aan een andere uitdaging. Dat is sneu voor iedere werkgever, maar in sommige gevallen is dit (volgens Egli) niet tegen te gaan. Het gevoel wat er bij ons vooraf heerste bij deze vertrekken, was dat we kritisch het gesprek moesten ingaan. Want hoe kon het zijn dat medewerkers met Whirlpool-DNA nu ineens de organisatie wilden verlaten? Op dit soort momenten, zo vinden wij bij KBT, zijn wij de retailer en willen wij de vragen stellen die de retail op dat moment wellicht ook wil stellen. Whirlpool heeft zich ontzettend positief opgesteld tijdens het interview. Alle kritische vragen zijn beantwoord en door onze redactie vertaald in een artikel in deze editie. Ze hebben weliswaar geen eed af hoeven leggen, maar ze zullen er vast niet om liegen. Dit komt immers altijd uit…. En mocht u nog met een vervelend gevoel zitten na het lezen van het verhaal, dan kan ik me dat voorstellen. Dat hebben wij hier ook. Dat is nog niet weg. Het gemis van Jean-Paul Hagen zal hier immers nog wel even doordreunen op onze redactie. Wie wordt nu het gezicht van Whirlpool voor de keukenretail. We zullen dit vast snel te horen krijgen! Fijne jaarwisseling en een gezond 2014 toegewenst!

De voorplaat THE RIVERDALE KITCHEN ! Probewa en Riverdale wensen u hele fijne feestdagen en een sfeervol 2014..

THE RIV RIVE ERDALE K KITCHEN ITCHEN

The Riverdale Kitchen is nu al een doorslaand succes. Iedere keuken is voorzien van AEG-apparatuur en Artebladen en heeft het Riverdale-DNA: eigentijds romantisch met een stoer tintje.

KBT december 2013 w w w . p r o b e w a . n l

3


04,05 Inhoud_04,05 Inhoud 19-12-13 11:49 Pagina 4

I

N

D

I

T

12

6

6. Pronorm:’LivingKitchen bracht ons internationaal netwerk.’ 12. Dekker en Erbi: Overname snel beklonken.

Downdrafts

8

22

8. WKP over Berling-systeem: ‘Dit is revolutionair!’

4

KBT december 2013 4900 |

Downdraft vlak geïntegreerd

14


04,05 Inhoud_04,05 Inhoud 19-12-13 11:49 Pagina 5

N

U

M

M

E

R

24

20 24. Vertrek Hagen, Den Boer, Van Etten bij Whirlpool.

20. Itho VarioTouch: Kraanwaterrevolutie op komst?

R

14. Schmidt gedijt al 30 jaar bij Hagro Keukens.

23, 29. 28. 33. 34.

E 11. 16. 22. 27. 31.

U

B

R

I

E

K

E

N

E

R

Actueel Column Bart Weijers. Column WoonWerk en TrainingsTeam. Noviteiten.

N

V

E

R

D

Vertrouwde positie sanitair verzekerd op VSK 2014. ‘Home Keukens biedt consument waar voor zijn geld.’ TipOpen van Liebherr. Wim Wansing stopt ermee. Kinemagic: Van bad naar XXL douche binnen één dag.

W W W. K E U K E N E N B A D T E C H N I E K . N L

KBT december 2013

5


06,07 Pronorm_ basis KBT 19-12-13 11:52 Pagina 6

Roger Klinkenberg (links) en Theo Schrijnewerkers

Pronorm besloot drie jaar geleden toch een stand te nemen op de LivingKitchen in Keulen. Via de Area30-groep hadden ze tijdens de eerste editie van de Keulse beurs een ‘open stand’ en afgelopen editie (nu bijna een jaar terug) hadden ze een meer gesloten presentatie. Maar één ding is duidelijk. Voor Pronorm heeft de LivingKitchen géén windeieren gelegd. Daar maakte de keukenleverancier vooral kennis met internationale markten. KBT sprak Roger Klinkenberg, verkoopleider Benelux en Theo Schrijnewerkers accountmanager Noord-Nederland.

P RO N O R M M A A K T I N T E R N AT I O N A L E S TA P P E N

‘LivingKitchen bracht ons internationaal netwerk’ R

oger Klinkenberg is trots op de ontwikkeling van zijn Pronorm. Klinkenberg: ‘Het is meer ons Pronorm. Alle medewerkers doen alles voor het bedrijf. En we hanteren korte lijnen. Dit is ook onze kracht, want mede door die korte lijnen zijn we een zeer flexibele organisatie met een platte structuur.’ Met 5 man in de buitendienst behoort de Benelux tot de belangrijkste markt . Ook nu Pronorm buitenlandse contacten opdoet. Klinkenberg: ‘Edwin Schild wilde graag namens Pronorm de buitenlandse contacten op zich nemen, dat was voor hem een uitdaging. Wanneer hij in het buitenland zit, nemen de anderen van Pronorm zijn werk over. Dus de zaken hier gaan gewoon door.’ Klinkenberg is wel content met de uitbreiding van de landen waarin Pronorm levert. We hebben een degelijke

6

KBT december 2013

positie in de hoofdmarkten als Engeland, Zwitserland, Duitsland en de Benelux. Op dit moment hebben we goede serieuze contacten lopen in Griekenland, Spanje, Taiwan, China en Rusland. Daar verkopen we zelfs al, maar we hopen meerdere landen aan te trekken. Al met al kan dus gezegd worden dat de LivingKitchen heeft bijgedragen aan het internationale succes van Pronorm. Klinkenberg: ‘Dat is zeker een feit, al zou je nooit weten wat er gebeurd zou zijn als we die contacten niet tijdens de LivingKitchen hadden opgedaan.’ Klinkenberg geeft tevens aan dat dit één van de redenen is, dat hij op de LivingKitchen staat. ‘We hebben altijd een doel voor ogen gehad. We hebben immers ambities. Op een beurs ga je niet zomaar staan, tenminste wij niet. Het kost toch veel geld en die kosten moeten ook gerechtvaardigd worden. We wilden dus internationaal.’


06,07 Pronorm_ basis KBT 19-12-13 11:52 Pagina 7

door Maarten Zegstroo

Toch blijft de Küchenmeile het belangrijkste voor Pronorm. Sowieso is de showroom in Vlotho ook een uitvalbasis voor de buitenlandse contacten. Klinkenberg: ‘In Vlotho kunnen we alles wat we in huis hebben laten zien. Daar kun je het best de flexibiliteit van het bedrijf zien, vooral op designvlak. De keukens sluiten goed aan op de verschillende hoofdmarkten. En tijdens de Küchenmeile is het een mooie plek om de huidige klanten eens uitgebreid alle noviteiten te tonen.’ Theo Schrijnewerkers vult hem aan. ‘Anderzijds is onze kracht op de LivingKitchen geweest dat we daar maar 10 procent van onze ruimte in Vlotho hebben kunnen tonen, maar dat dit wel dezelfde handtekening is als de

leerd 1 stap langzaam, dan 3 stappen snel om er vervolgens 4 teruggeworpen te worden.’

Verschillende benadering Pronorm benadert

iedere beurs anders, zo legt Klinkenberg uit. ‘De Küchenmeile is voor huidige en potentiële klanten. We werken vanuit Vlotho veel op afspraak. LivingKitchen heeft dat veel minder, maar daar komen we veel in contact met nieuwe gezichten. Dat is toch een andere benadering.’ Voor Pronorm blijft de Küchenmeile de plek om de noviteiten te tonen. Klinkenberg: ‘Het moet voor de bezoekers lonen, om door onze fabrieks-showroom te lopen. Daar is hij voor bedoeld. En wat we al eerder aankaartten: de kracht van die toonzaal is het internationale karakter. De toonzaal moet inspireren en één van de argumenten zijn om met ons samen te werken. Dát en onze productlijnenstrategie, want zonder duidelijke visie kom je niet ver.’ Klinkenberg en Schrijnewerkers vinden dit een mooie periode van Pronorm. Klinkenberg: ‘Er is niks mooiers dan expanderen zonder je roots te verliezen. We doen de dingen die we graag willen doen en vooralsnog vinden we ook zakenpartners die zo denken. Het vinden van wederzijds commitment is een belangrijk element voor een goede samenwerking. Samen aan successen bouwen, maar ook evalueren en kritisch blijven. Dan kun je stappen maken en weet iedereen waar ze aan toe zijn.’

Vaste kern

ruimte in Vlotho. Ik denk dat de resultaten hebben aangetoond dat dit ons goed gelukt is.’ Klinkenberg: ‘We doen alles weloverwogen. Ook als de “tegenpartij” wat sneller wil. We doen liever gecontro-

KBT organisatie

Pronorm in Taiwan

Intern is het rustig bij Pronorm. Er is nauwelijke verloop geweest de laatste jaren. Schrijnewerkers: ‘Dit komt door de open cultuur van ons bedrijf. Iedereen voelt zich betrokken en zet zich maximaal in. Daarnaast vertellen we allemaal hetzelfde verhaal, waardoor we elkaar hier en daar kunnen helpen als het nodig is qua tijdsdruk. We zijn allemaal lid van de Pronorm-familie en we streven naar hetzelfde resultaat. Het is onze winkel.’


08,09 WKP_ basis KBT 19-12-13 11:58 Pagina 8

P R I M E U R B E R L I N G - A F Z U I G S Y S T E E M VO O R A F Z U I G K A P

WKP: ‘Dit is revolutionair!’ Wave Kitchen Products (WKP) heeft de zaken goed op orde. Volgens de meeste marketeers is samenwerken hét antwoord op de minder draaiende economie. WKP neemt dit ten harte en zocht met meerdere organisaties de samenwerking op, waaronder PITT cooking, Kemie en Dekker Zevenhuizen.

gericht op de Nederlandse markt. Zij hebben vertrouwen in ons bedrijf en onze producten. Dat maakt Nederland voor ons het belangrijkste land.’ ‘Intern hebben we alles op orde, we zijn klaar om nieuwe stappen te maken. Als het aantrekt, dan zijn we

W

e hebben niet stil gestaan en daarbij een nieuwe catalogus gemaakt’, vertelt Vincent van Wave Kitchen Products. ‘Keukens zijn de afgelopen 5 jaar steeds meer open geworden. Eén geheel met de woonkamer, dus het design van de afzuigkap wordt mede daardoor steeds belangrijker.’ WKP richt zich steeds meer op het buitenland. ‘Op dit moment maken we flinke stappen in België, maar we zetten ook voet aan de grond in Rusland, de VS en Canada en we hopen binnenkort meerdere landen erbij te kunnen schrijven. De gesprekken lopen al.’ ‘Negentig procent van de aandacht is echter nog steeds

daar klaar voor. Wat ons betreft kan WKP de wereld in’, zegt Van den Berg lachend.

Berling-systeem

In 2014 zal WKP een nieuw, revolutionair systeem introduceren op ventilatietechniek. Een techniek die is ontwikkeld door Udo Berling, de oprichter en bedenker van Berbel, die het bedrijf in 2007 heeft verlaten. Het is in feite een doorontwikkeling op het Duitse systeem, maar dan met een vet, olie en vocht afscheiding van 99,4%. Stil, zeer efficiënt, energiezuinig en toepasbaar in vrijwel elke afzuigkap. Het systeem vervangt de traditionele motor en vetfilter en is samengevoegd in 1 enkele, platte radiaal motor met schoepen. WKP zal deze nieuwe techniek gaan introduceren in een aantal nieuwe modellen die waarschijnlijk leverbaar zullen zijn in maart 2014. Vincent van den Berg zal naast zijn activiteiten voor WKP zich ook internationaal gaan inspannen voor Berling, als Sales Director voor dit revolutionaire afzuigsysteem Het overtuigen van de markt en verschillende afzuigkap fabrieken gaat prima. ‘De gesprekken gaan goed en bij iedere demonstratie of na testperiodes zijn de mensen enthousiast.’

Samen met Dekker Sinds kort werkt WKP ook

samen met Dekker Zevenhuizen. ‘Met deze samenwer-

8

KBT december 2013


08,09 WKP_ basis KBT 19-12-13 11:58 Pagina 9

door Maarten Zegstroo

KBT organisatie

Wave Concepts Wave Concepts is het beginpunt

van nieuwe ideeën! Een samenwerking met andere leveranciers of de allernieuwste designs op het gebied van afzuigkappen die op korte termijn beschikbaar zullen zijn. Concepten die de geest prikkelen en aanzetten tot nieuwe ontwikkelingen. Elk jaar kan men bij Wave Design en Wave Global de afzuigkappen vinden die uitgekozen zijn door Wave Kitchen Products, afgestemd op de huidige wensen van de eindgebruiker. Wave Concepts is het voorportaal van deze twee sub-labels. Verschillende modellen die bedacht zijn en verder uitgewerkt worden, zijn terug te vinden bij Wave Concepts. www.wavecc.nl

Wave Global Sub-label Wave Global is in staat om

via haar netwerk (via agenten of importeurs) op alle continenten handel te drijven. Per land zijn de wetgevingen en minimale voorwaarden voor afzuigkappen anders. Wave is in staat om met haar technische kennis per land te opereren en haar producten op die individuele lijnen af te stemmen. www.waveglobal.nl Van den Berg: ‘Al met al denk ik dat WKP goede zaken doet. Qua omzet zitten we weliswaar op -5 procent, maar ik vermoed dat we qua bedrijfsresultaat een kleine plus kunnen draaien. En dat is met de kleine verstandige investeringen die we gedaan hebben een prima resultaat. Maar investeringen moet je soms doen om klaar te zijn voor de toekomst. WKP heeft ervoor gezorgd dat ze straks die stap kunnen maken.’

Vincent van den Berg met het Berling-systeem. king zijn wij erg tevreden. De drive en het enthousiasme van het team van Dekker en haar management is iets wat ons aanspreekt. Dat is één van de redenen waarom we de samenwerking hebben opgezocht.’ ‘Daarnaast is Dekker Zevenhuizen sterk in de ontwikkeling van ledverlichting en dit komt bij afzuigkappen zeer goed van pas. Om de uitstraling van de afzuigkap extra te versterken is het een meerwaarde om het licht van de afzuigkap af te stemmen met bijvoorbeeld de inbouwverlichting van de keuken zelf.’

Plafond units

Wave concepten De nieuwe catalogus van Wave

42

geeft aan dat WKP niet stil heeft gestaan in haar doorontwikkeling. Om zo op korte dan wel langere termijn haar toekomstbestendigheid verder te laten groeien. Van den Berg: ‘We hanteren bij Wave vier concepten en daarbij ook vier websites. Geschikt voor beide markten. Nationaal en/of internationaal.’

Wave Design De combinatie van hoogwaardige

producten en design, voor de Nederlandse markt, is hetgeen Wave Design biedt. Eigentijdse of juist traditionele modellen. Wand- en eiland afzuigkappen, inbouw- en plafond units, vlakschermen en downdrafts. Een zeer uitgebreid aanbod van afzuigkappen, motoren en toebehoren. www.wavedesign.nl

Wave Custom Made De vraag naar een afzuigkap die geheel op uw persoonlijke wensen is afgestemd groeit en omdat de afzuigkap in de keuken een zeer belangrijke en prominente plaats inneemt bieden wij de mogelijkheid om uw eigen afzuigkap, geheel gepersoPlafond unit naliseerd samen te stellen via de website van Wave Custom Made. www.wavecustommade.com

8956 |

» 8955

» 8956

KBT december 2013

9


De nieuwe generatie inbouwapparaten van Miele De nieuwe inbouwapparaten van Miele bieden uw klanten dag in dag uit heel bijzondere momenten. Met een inspirerend design dat de tijd trotseert, met een functionaliteit die de werkzaamheden in de keuken elke dag opnieuw vergemakkelijkt, met volmaakte resultaten en met een kwaliteit waarvan uw klant jarenlang blijft genieten. Dat noemen wij ‘Design for life.’ Kijk voor meer informatie op www.miele.nl.

0441343 Miele DFL vakadv - Keuken en Badtechniek 230x300.indd 1

19-09-13 14:28


11 VSK_ basis KBT 19-12-13 11:59 Pagina 11

door onze redactie

KBT beurzen

Vertrouwde positie sanitair verzekerd op VSK 2014 Ook deze editie van de VSK in Jaarbeurs Utrecht krijgt het onderdeel sanitair haar eigen locatie. Trends, kennis en innovaties worden verenigd in het Sanitairpaviljoen.

V

an 3 tot en met 7 februari staat VSK 2014, de belangrijkste vakbeurs voor de installatiebranche, geheel in het teken van de werkvelden verwarming, sanitair en klimaat- en koudetechnologie. Tijdens de beurs presenteert een breed scala aan exposanten zich, waarbij ook brancheverenigingen zijn vertegenwoordigd. Technologische ontwikkelingen, nieuwe oplossingen, kennis en trends op het gebied van sanitair krijgen volop de ruimte in het Sanitairpaviljoen in hal 9, een reeds vertrouwd onderdeel van de beurs. Hier worden onder meer de laatste badkamertrends op een rij gezet en presenteren exposanten de allernieuwste producten, materialen, oplossingen en technische toepassingen.

Meer dan sanitair Net als bij eerdere edities krijgt

design sanitair weer een eigen locatie op de beursvloer in hal 11. Deze hal is tevens de standplaats voor de VSK Arena. Hier kunnen bezoekers onder meer terecht voor keynotes en mini-congressen over installatietechniek, gebouwautomatisering en domotica. Hier vindt ook een van de vele hoogtepunten van VSK 2014 plaats: de uitreiking van de VSK Awards op de avond van de eerste beursdag. Deelnemers van de VSK kunnen deze felbegeerde prijs in de wacht slepen binnen de categorieën: installateurszaken, systeemoplossingen, energiebesparing en design. De genomineerden zijn inmiddels door voorzitter van de vakjury Ed Nijpels

onthuld en zijn te vinden op www.vsk.nl. Op deze website kunnen bezoekers eveneens hun stem uitbrengen voor de publieksprijs wanneer zij zich online registreren voor een gratis toegangsbewijs.

Nieuw: VFK kennisplein Nieuw in hal 7 is het

gezamenlijke plein van de VFK, branchevereniging voor fabrikanten van verwarmingsketels. Hier vinden vele demo’s, workshops en lezingen plaats. Een plek waar op een praktische manier kennis wordt gemaakt met en kennis wordt gedeeld over de laatste ontwikkelingen en ideeën omtrent verwarmingstechnologie. Ook is het Solarpaviljoen weer aanwezig in hal 9 en is dit jaar zelfs gegroeid naar zo’n 14 aanbieders. De solarbranche is een van de onderdelen van de sector waar nieuwe kansen liggen voor de installatiebranche. Verduurzaming van energievoorzieningen is dan ook een hot issue tijdens de VSK.

Gratis toegang Professionals kunnen VSK 2014

gratis bezoeken door zich op www.vsk.nl te registreren. Door registratie vooraf, wordt wachten bij de registratiebalie tijdens de beurs bespaard en kunnen bezoekers direct de beursvloer op.

Wat:

VSK 2014 – vakbeurs voor de gehele installatiebranche Wanneer: maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2014 Openingstijden: 10:00 – 18:00 uur Waar: Jaarbeurs Utrecht www.vsk.nl

KBT december 2013

11


12,13 Dekker_ basis KBT 19-12-13 12:29 Pagina 12

OV E R N A M E VA N E R B I S N E L B E K LO N K E N

Stand op House4kitchen

Dekker: ‘Binnenkort één verkoopboek’ Een overname gaat nooit in de koude kleren zitten. Soms heerst er onrust, soms ontevredenheid, maar de fusie tussen Erbi en Dekker lijkt gesmeerd te zijn verlopen. KBT sprak hierover met Leo van der Velde en Peter Hordijk van Dekker Zevenhuizen.

W

e hebben onze interesse in Erbi kenbaar gemaakt toen wij hoorden dat bij hen er een curator aan de slag was gegaan. In eerste instantie gaf de curator te kennen dat wij niet bij de eerste gegadigden hoorden. Dit was trouwens rond de kerstwisseling vorig jaar ’ Uiteindelijk kwam de curator niet overeen met alle bedrijven die wel bij de eerste kanshebbers hoorden. Vervolgens werd Dekker alsnog uitgenodigd. Van der Velde: ‘Daarna ging het heel snel, want de curator had zijn deadline eigenlijk al bereikt. Voordeel was dat Arold Korst bereid was om de doorstart van Erbi te begeleiden. Daardoor kon snel een plan gemaakt worden. Ook met de curator. In twee dagen is toen alles rond gekomen. Erbi is voor ons echt een aanvulling op

12

KBT december 2013

ons bedrijf. Steen produceerde Dekker niet zelf. Dat vonden sommige retailers ook ons nadeel. Erbi is sterk in steenproductie en heeft een goede naam op gebied van innovaties en kwaliteit. Steen was niet ons specialisme en had bij ons niet de focus, maar dat is nu wel duidelijk het geval.’ ‘Daarnaast bleef de fabriek door onze overname draaien en werden er arbeidsplaatsen behouden. We hebben nu een volledige portefeuille van werkbladen met eigen productie. Op de Küchenmeile werd dit op een duidelijke manier gepresenteerd en kon men meteen zien dat de overname van Erbi een zeer goede keus lijkt te zijn. Dekker stond op liefst drie locaties (‘dat gaan er wel minder worden’, aldus Van der Velde) tijdens de Küchenmeile. Dat alles gesmeerd liep is, volgens Van der Velde, ook te danken aan Arold Korst. ‘We wilden dat het bedrijf direct weer operationeel was en er tegelijkertijd structureel aan synergie zou worden gewerkt na de overname. Het leek ons het beste daarbij geholpen te worden door iemand die dat bedrijf door en door kent en vertrouwd wordt. Gelukkig wilde Arold dit wel doen, en dat heeft hij fantastisch gedaan. De overname is vrijwel vlekkeloos verlopen.’

Eén verkoopboek Maar er zijn meer veranderin-


12,13 Dekker_ basis KBT 19-12-13 12:29 Pagina 13

door Maarten Zegstroo

vaties van Erbi niet meer beschikbaar zouden zijn. Bij elkaar opgeteld maakt Erbi en Dekker gezamenlijk 130 jaar oud. Van der Velde: ‘130 Jaar aan ervaring met de betrouwbaardheid van een echt familiebedrijf. Bordenvol innovaties en branchekennis.’ De komst van Erbi lijkt voor Dekker in alles het puntje op de i.

175

Materialen index

banner materialen index

XL

ULTIMO

150

CLASSIC

100

PREMIUM

Dekker Fenix

85

EASY

gen. ‘Er komt één verkoopboek voor Erbi Dekker’, vertelt Peter Hordijk. ‘Het is voor de klant uiteindelijk makkelijker om alles vanuit één verkoopboek te doen. Het vergemakkelijkt ook het verkoopgesprek met onze klant. Het is nu namelijk één verhaal en dat moet ook tot uiting komen in het verkoopboek. Het is ook duidelijker qua condities en bonificatiesysteem.’ Commercieel waren de producten al eerder samengevoegd. Dekker en Erbi samen maakt een compleet programma. Hordijk: ‘Vandaar dat we op de Küchenmeile een materialenindex hebben vervaardigd. Hierin is upselling de boodschap en zijn de USP’s per materiaal goed zichtbaar.’ Tijdens de Küchenmeile is er enthousiast gereageerd. ‘Vooral op de producten Ultimo, EasyStone, TopCore, Decortop en Fenix. De Küchenmeile was een perfect vertrekpunt. Het is belangrijk voor de retailers om te beseffen dat upselling belangrijk is en bij werkbladen echt wat oplevert. De marge op werkbladen is immers goed. De materialenindex zorgt ervoor dat het verkoopargument duidelijker wordt voor de klant. Hordijk: ‘En de collectie ligt geheel op voorraad. Tel daar de 1+1=3 actie, voor zowel de retailer als de consumenten, met onze nieuwe assortiment RVS kranen erbij op, en het is een prachtig product om te verkopen. Dat allemaal bij één leverancier.’ Al met al kan gezegd worden dat de overname voor de retailers en de consumenten voortvarend is verlopen. Het zou natuurlijk ook jammer zijn geweest als de inno-

KBT organisatie

75

50

KBT december 2013

13


14,15 Hagro_ basis KBT 19-12-13 12:08 Pagina 14

S H OW I N T E R E S S A N T E N D R U K B E Z O C H T

Schmidt gedijt al 30 jaar bij Hagro Keukens Hagro Keukens in Hoogeveen is al bijna 34 jaar handelsagent voor verschillende keukenfabrieken. Rotpunkt, Schröder en Schmidt is een trio, waarmee Hagro Keukens al meer dan een kwarteeuw succesvol opereert op de Nederlandse keukenmarkt. Geïnspireerd door de grote animo voor de huisshows van Rotpunkt en Schröder in de nazomer in Oost-Westfalen organiseerde Hagro deze herfst “thuis” in Hoogeveen een show met het nieuwe programma van Schmidt.

H

et Franse merk Schmidt is één van de zeer weinige Franse keukenmerken, die in Nederland volop in de belangstelling staat. Enkele decennia geleden opereerden nog diverse Franse keukenfabrikanten op onze markt. Waarschijnlijk door een ietwat chauvinistisch gedrag hebben de meeste Franse keukens zich in Nederland uit de markt geprijsd. Dè

14

KBT december 2013

uitzondering die deze regel bevestigt is Schmidt, een keukenfabriek, die in ons land zeer gewild is en goed verkoopt. André Karst van Hagro Keukens beaamt dat. Hij verduidelijkt, dat de marktfilosofie van Schmidt een andere is dan die van andere Franse merken. ‘Schmidt heeft succes, omdat in de eerste plaats de kwaliteit uitstekend is. Anderzijds is het keukenpakket van Schmidt helemaal gericht op onze Nederlandse markt. Schmidt houdt rekening met de wensen van de Nederlandse consument. Men luistert naar ons en geeft graag aan onze wensen gehoor omdat men daar in de Franse Elzas wel weet, dat Nederland wat design en trends betreft in belangrijke mate de toon zet. Wij lopen voor op de Franse markt en sommige programma’s van Schmidt worden dan ook veel eerder in Nederland geïntroduceerd dan in Frankrijk. Wat dat betreft is Schmidt een echte Europese keukenfabriek.’ Schmidt is een grote keukenfabrikant met drie productiecentra in de Elzas (Frankrijk) en één fabriek in Duitsland. Het familiebedrijf is meer dan een halve eeuw oud en heeft vertegenwoordigingen in ruim 45 landen. In de meeste familiebedrijven zijn de lijntjes zeer kort; ook bij Schmidt. Men kan daardoor bijvoorbeeld snel en daadkrachtig reageren op nieuwe trends en andere eisen van de markt. ‘Voor ons werkt dat heel fijn. Men heeft begrip voor ons en werkt op zoveel mogelijk fronten


14,15 Hagro_ basis KBT 19-12-13 12:08 Pagina 15

door Bert Witteveen

met ons mee. Dat waarderen niet alleen wij, bij Hagro, maar ook onze klanten waarderen het, dat een fabrikant zo dicht bij de Nederlandse markt kan en wil staan.’ Karst zegt, dat niet alleen Hagro Keukens al ruim dertig jaar goede zakelijke connecties heeft met Schmidt, maar dat er tevens tal van Hagro-klanten zijn die ook al dertig jaar meer dan tevreden zijn over Schmidt en derhalve geen enkele aanleiding zien om dit merk de rug toe te keren. Een belangrijk uitgangspunt van Schmidt is anno 2014 superactueel: Schmidt zet zich in voor duurzaamheid. Voor deze Franse fabrikant is duurzaamheid één van de belangrijkste pijlers van dit moment. Daarnaast houdt Schmidt terdege rekening met tradities, die in het verleden hun diensten hebben bewezen en nu nog waardevol zijn. ‘Daarbij voegen we dan het aandeel van de generatie van dit moment. Deze visionaire keuzes hebben ons de weg naar blijvend succes gewezen’, zegt men bij Schmidt. ‘Anticiperen op de steeds veranderende levenswijze met nieuwe keukenconcepten en nu zelfs ook opbergoplossingen-op-maat voor de hele woning.’ Innovatief denken en uitvoeren heeft Schmidt tot de belangrijkste keukenfabrikant en grootste keukenexporteur van Frankrijk gemaakt.

KBT keukens

tellen daarnaast over de vele mogelijkheden en de commerciële meerwaardes die het merk biedt.’ Karst laat allereerst de 24 corpussen met de binnen- en buitenkant in kleur zien. Een aantal combinatiecorpussen is heel populair: Een witte keuken met een antraciet gekleurde binnenkant. Of hout wit gelakt, met een binnenkant in de houttint. De kwaliteit is hoogwaardig: 19 mm corpusmateriaal, een gelijmde rugwand en geleiders en scharnieren van Blum. Om iedere Schmidt-keuken compleet te maken zijn bijvoorbeeld een antislipmat in de laden en glas in de zijwanden van de korven standaard. De modellen zijn zeer veelzijdig toepasbaar en dat maakt de collectie heel breed. ‘Er is voor de modellen die hier staan een goede basis voor een functionele keuken. Maar deze basis kunnen

Er was veel interessants te zien op de SchmidtShow in Hoogeveen. ‘We laten hier veel nieuws zien, maar ver-

we uitbreiden. We kunnen dat hier op deze show onze dealers heel goed laten zien. Door allerlei aanpassingen en eventueel wat verluxing kunnen we tot een hoger budget gaan. Dat schept tal van mogelijkheden met de diverse modellen. Je kunt bijvoorbeeld modellen uitbreiden, ledverlichting toepassen in plaats van halogeen en nog luxere ladenindelingen voorstellen.’ André Karst wijst op de gecombineerde kleuren, maar ook op de materiaalcombinaties. Schmidt is sterk in de combinatie van lak met puur en levendig hout. Puur hout in de vintage-serie en de countryline, die nu weer een topper is. Allemaal uit de eigen lakfabriek van Schmidt. ‘Schmidt produceert alles (op apparatuur, scharnieren en geleiders na) in eigen fabriek. Dat betekent een goede kwaliteitscontrole. Dat geeft tevens de mogelijkheid voor snel inspelen op de marktbehoefte.’ De modellen kunnen aangepast worden aan de wensen van de klant. De Heritage-lijn krijgt extra gestalte met een kast met stevige blokpoten. Ook Moon-line is bijvoorbeeld door het toepassen van de ronde elementen heel mooi op te waarderen, terwijl de rustieke keuken Maestro in donkerbruin hout opvalt. Het donkerbruine hout is gepatineerd met zilver of goud hetgeen de keuken een extra levendig karakter geeft. ‘Voor de klanten, die de nostalgie de vrije loop laten’, en die zijn er nogal wat volgens André Karst. Helemaal eigentijds zijn de kastwandsystemen, die Schmidt op maat maakt.

KBT december 2013

15


16,17 home keukens_ basis KBT 19-12-13 12:12 Pagina 16

K R AC H T I G I N N OVAT I E F C O N C E P T K A N S R I J K I N C R I S I S T I J D

‘Home Keukens biedt consume waar voor zijn geld’ Via de ING kwam onze redactie in aanraking met Home Keukens. Direct viel ons op, dat Home Keukens behoort tot de categorie ‘bijzondere retailer’. De onderneming bezoekt de consument thuis en heeft zelf geen showroom. Redactie KBT schoof in Oud-Alblas aan bij Andries Bakker van Home Keukens om te vragen waarom hij deze keuze heeft gemaakt.

E

en aantal jaar geleden hebben wij ons afgevraagd: “Kan het niet op een andere manier?” Een snelle berekening bevestigde dat er meer kansen liggen om je hoofd boven water te houden als je zonder showroom keukens gaat verkopen, vanwege aanzienlijk lagere overheadkosten. Vervolgens zijn wij een concept gaan uitwerken en dit resulteerde in Home Keukens.’ De ondernemers hebben zelf enige tijd voor een keukenretailer gewerkt. ‘In die tijd is ons duidelijk geworden dat de keukens in de showroom bijna nooit zoals ze er staan verkocht worden. Dus de gekozen keuken, is vrijwel nooit te zien bij de retailer. Wat is dan nog de meerwaarde van de showroom! We kunnen alle mogelijke materialen in de ruimte laten zien waar de keuken moet komen, waarbij we een fantastisch fotorealistisch softwareprogramma gebruiken.’ Dit resulteerde in een kans om een keukenretailer te worden zonder showroom. ‘Met het levensechte 3Dtekenprogramma van Simar kun je je als retailer heel goed presenteren bij de mensen thuis. De emotie vindt dan plaats door middel van het presenteren van de keukenmaterialen in de ruimte, waarbij direct naar de omgeving gekeken kan worden. Hoe staat de bestaande vloer bij de keuze, wat zijn de mogelijkheden in de betreffende ruimte. En dit werkt, zo merkt Bakker, meer dan goed. Home Keukens kent namelijk een hoog scoringspercentage. ‘En vaak na één gesprek. Dit hadden we niet verwacht, maar het lukt ons heel regelmatig. Achteraf is het wellicht enigszins te verklaren. De mensen nodigen je thuis uit. Dus ergens hebben ze vertrouwen in je. Dan ben je al een stap verder. Laatst zat er bij mij een zoontje van de mensen een tijd lang op mijn schoot. Dat zou in een showroom nooit voorkomen. Je bent op visite en zoekt direct een keuken met ze uit.’

USP’s Bakker vervolgt zijn verhaal: ‘Home Keukens 16

KBT december 2013

kent een aantal USP’s. We luisteren ontzettend goed naar de klanten. Dit lijkt een cliché, maar het is belangrijk voor het gebruiken van ons concept en het tekenprogramma. We moeten precies weten wat de klant wil, en goed om ons heen kijken om de klant écht te adviseren. Alleen samen kunnen we het advies en die tekening volledig naar wens maken. Daarnaast doen wij er alles aan om vertrouwelijk advies te geven. We nemen daar de tijd voor. Wij bieden een advies op maat. Tot slot zijn wij ook voordeliger vanwege onze overheadstructuur. Op dit moment verkoopt Bakker met zijn collega’s voor een starter helemaal niet verkeerd. ‘Blijkbaar is dit wat veel klanten willen, want we merken dat we ons werkgebied steeds verder uitbreiden. Dit varieert van Haaksbergen tot aan Goes en van Noordwijk tot Zwolle en dat in 15 maanden. Binnen 5 jaar willen we


16,17 home keukens_ basis KBT 19-12-13 12:12 Pagina 17

door Maarten Zegstroo

KBT retailer

Bijzondere retailer Normaliter krijgen retailers

ment meer heel Nederland bezocht hebben. Hoe verdedigbaar is het in deze tijd dat de klant de showroom betaalt. Het bieden van (en investeren in) goede service en aftersales is hierin veel belangrijker.’

Groeipotentie De beginfase zorgt voor dermate

zonder showroom het plakkaat “kofferbakverkoper” van onze redactie opgeplakt. Al snel zijn we er in OudAlblas achter dat Home Keukens dit niet verdient. Het bedrijf heeft zijn zaken op een nette manier op orde. Bakker werkt met het beste Simar-programma, maar er rijden ook professioneel ingerichte bestelbusjes door Nederland. Daarin liggen alle mogelijkheden die er zijn op het gebied van fronten, werkbladen, grepen, achterwandtegels en accessoires, zodat de klant alles in de betreffende ruimte kan zien. Maar Home Keukens blinkt ook uit in zijn website en facebook-pagina. Vooral die laatste zal bij menig consument vertrouwen wekken. Home Keukens plaatst daar foto’s van de opdrachten en de gemoedelijkheid straalt er vanaf.

Vertrouwen leveranciers De meeste leveran-

ciers in de keukenbranche geloven ook in het concept van Home Keukens. Bakker: ‘De meeste zijn enthousiast en werken met ons samen zoals ze doen met een

veel vertrouwen bij Andries Bakker dat hij durft na te denken over uitbreidingen in de toekomst. Hierbij sluit hij een uiteindelijke showroom nadrukkelijk uit. ‘Als de tijd rijp is voor uitbreiding dan zouden we op basis van een meerdere vestigingen iets kunnen doen. Daar sta ik niet eens onwelwillend tegenover. Maar dat is natuurlijk toekomstmuziek. Eerst maar zorgen dat dit zo goed blijft lopen.’

retailer mét showroom. Een enkele leverancier doet moeilijk. Ik snap niet zo goed waarom dit is, want ik ben er van overtuigd dat we steeds meer van dit soort ondernemingen, die het net zo professioneel en betrouwbaar aanpakken als wij, zullen tegenkomen.’

Upselling Even werd er op de redactie gedacht dat

Home Keukens voornamelijk het lage segment bewandeld, maar niets blijkt minder waar. Bakker: ‘Onze gemiddelde keukenprijs ligt ruim boven het gemiddelde. Het leuke hieraan is, is dat er een groot percentage met upselling is gerealiseerd. Hieruit blijkt dat de mogelijkheid, om meer uit de consument te halen, er wel is. Dan zal je aan al zijn of haar wensen moeten kunnen voldoen. In veel gevallen is dit ons gelukt, en daar zijn we bijzonder trots op.’ Voor meer informatie www.homekeukens.nl

KBT december 2013

17


RESULTAAT! Dat MHK Nederland uw resultaat verbetert door uitstekende inkoopcondities is u bekend. Wat ons bekend is, is dat de bedrijfsvoering van MKB-ondernemers de afgelopen jaren een stuk complexer is geworden. Voor iemand die op eigen kracht zijn bedrijf tot een succes moet maken, is het steeds moeilijker geworden om alle administratieve en commerciële werkzaamheden erbij te doen. Het gevolg: er blijft steeds minder tijd over om zich op de klant en op verkoop te richten. MHK Nederland geeft haar partners een deel van deze tijd terug. Met voor ons maar één opgave: er voor te zorgen dat onze leden duurzaam winstgevend zijn en blijven. Met ons breed palet aan marketingconcepten en inkoopverbetering bieden wij iedere partner de mogelijkheid om hun resultaat te verbeteren.


UW KEUKENSPECIAALZAAK Zo persoonlijk als uw keuken In de heftige strijd om de gunst van de keukenkoper wordt het steeds belangrijker vroeg in het oriëntatieproces in contact te komen met klanten in spé. Hiervoor staat binnen Uw KeukenSpeciaalzaak “Het Boek Vooraf”centraal. Via talrijke mediakanalen als landelijke televisie, radio, dag- of weekbladen en vooral internet worden consumenten verleid tot het aanvragen van het boek vooraf. MHK KEUKENEXPERT Keukens héél individueel Als deelnemer aan MHK KeukenExpert staat u als zelfstandig individuele ondernemer centraal in het marketingconcept. U bent de regionale expert die met zijn vakkennis en persoonlijke betrokkenheid een prachtige keuken voor een prima prijs levert. Het verbinden van uw naam met het herkenbare en opvallende logo van MHK KeukenExpert geeft de consument een goed gevoel en vertrouwen. Alle middelen en uitingen, van het keukenmagazine tot de website en van de keukennieuwskrant tot de radiocommercials, zijn inhoudelijk gericht op het duidelijk maken waar u voor staat REDDY KEUKENS Goed voor elkaar REDDY is een retailformule voor de prijsbewuste koper. Er wordt pertinent níet met hoge kortingen geconcurreerd, want het lage prijsniveau van REDDY vormt, samen met het uitgebreide dienstverleningspakket, de basis voor de béste prijs. De netto-prijsstrategie van REDDY is heilig: prijs is prijs en de klant hoeft verder niet te onderhandelen. In de Nederlandse keukenmarkt is er behoefte aan een prijsbewuste formule die simpelweg waarmaakt wat zij belooft: goede kwaliteitskeukens voor een verrassend lage prijs. RENOVEER MIJN KEUKEN.NL Uw bestaande keuken weer als nieuw De specialisten van renoveermijnkeuken.nl hebben kwaliteit en service hoog in het vaandel staan. Ze verzorgen het complete renovatietraject; van opmeten tot oplevering. Consumenten kunnen via de site direct een afspraak maken met één van de aangesloten renovatiespecialisten, landelijk verdeeld over alle regio’s. Renoveermijnkeuken.nl biedt alle kansen en mogelijkheden aan keukenspeciaalzaken om op basis van dit onderscheidend vermogen een goed rendement te behalen.

GoedGeïnstalleerd.nl VOORDELIGE KEUKENAPPARATUUR EN DE BESTE MONTAGE VOOR ÉÉN VASTE PRIJS.

GOED GEÏNSTALLEERD.NL Voordelige keukenapparatuur en de beste montage voor één vaste prijs Bij de meeste webshops draait alles om de laagste prijs. Goed Geïnstalleerd.nl gaat een stap verder, doet wat de naam belooft en zelfs meer. Wie zijn keukenapparatuur via Goed Geïnstalleerd.nl aanschaft, kan na de aankoop ontspannen achterover leunen. De dealers verbonden aan Goed Geïnstalleerd.nl bieden behalve een scherpe prijs een volledig servicepakket inclusief montage en afvoer van het oude apparaat. BAD&BODY Je badkamer, de plek om heerlijk te ontspannen Met een ijzersterke naamsbekendheid onder de consument, is Bad & Body de sterkste formule in badkamerland. De deelnemers van Bad & Body zijn stuk voor stuk bedrijven die al vele jaren ervaring hebben met het adviseren en begeleiden van consumenten bij de aanschaf van hun badkamer. Om Bad & Body deelnemers succesvol in hun lokale markt te laten opereren zijn er op maat gesneden hulpmiddelen ontwikkeld zoals “Fris” het magazine van Bad & Body vol badkamerideeën, regionale radio en de Bad & Body krant.

NEEM CONTACT MET ONS OP

MHK NEDERLAND

Wilt u ook meer resultaat in de toekomst? Neem contact met ons op! Wij laten u zien hoe u meer succes uit uw speciaalzaak kunt halen.

Einsteinweg 23C 3404 LH IJsselstein Tel: 030 – 287 60 70 info@mhk.nl www.mhk.nl


20,21 Itho_ basis KBT 19-12-13 12:14 Pagina 20

I T H O DA A L D E RO P VA R I OTO U C H

Kraanwaterrevolutie op komst? Kranen hebben een enorme “boost” gemaakt in de keukenbranche. Werd enkele jaren geleden nog nauwelijks over een kraan gesproken, tegenwoordig is het een product geworden dat aandacht verdient. Sterker nog…de consument verwacht vaak dat er aandacht aan besteed wordt. Itho Daalderop speelt hier goed op in en komt, nadat ze al als eerste met een 3-in-1kraan op de markt kwamen, nu met een nieuwe noviteit: de Variotouch 4-in-1 kraan. KBT sprak met directeur Peter van Waarde.

I

n Nederland leek gefilterd water nog niet zo’n item. In eerste instantie was onze verwachting dat deze kraan vooral in het buitenland zou aanslaan. Het Nederlandse kraanwater heeft vooralsnog een prima kwaliteit’, vertelt Peter van Waarde die anderhalf jaar geleden aan de VarioTouch begon. Langzamerhand lijkt gefilterd water wel een item te worden. Sowieso in het buitenland, maar ook in dit land is het best discussiewaardig. Van Waarde: ‘Er zijn onderzoeken geweest dat er minieme deeltjes van medicijnen in het drinkwater zit. Middelen zoals antidepressiva en de pil komen naar voren uit onderzoeken over de drinkkwaliteit van Nederland.’ De VarioTouch is een 4-in-1 kraan die in een handomdraai zorgt voor koud, warm, kokend en gefilterd water. De VarioTouch is daarmee zeker uniek te noemen en zorgt voor nog meer comfort in de keuken. De keukenkraan zorgt met het elektronische druk-en-draaisysteem (TwistTronic red.) voor meer functionaliteiten en een optimale veiligheid. KBT heeft hem zelf geprobeerd en na een korte demonstratie wisten we hoe de kraan werkte. Dit geeft de kracht van de kraan al weer. Hij heeft weliswaar 4 standen, maar is makkelijk in gebruik. Daar is in ieder geval geen gebruiksaanwijzing voor nodig. Gelukkig maar, want daar hebben gebruikers een hekel aan. De VarioTouch beschikt onder meer over een ledstatusindicatie, een Push Release-safety mode en een energiebesparende standby mode. Dit zorgt voor een optimale kinderbeveiliging en is ook helemaal uit te schakelen. De speciale ‘pan vul’-stand maakt ook langere tappingen comfortabel ook omdat de kraan automatisch stopt

20

KBT december 2013


20,21 Itho_ basis KBT 19-12-13 12:14 Pagina 21

door Maarten Zegstroo

KBT kranen

als de pan gevuld is. De kraan is geschikt voor alle kokendwater-boilers van Itho Daalderop. Op de VarioTouch zit vijf jaar garantie, wat aangeeft dat het bedrijf vertrouwen heeft in de kwaliteit van het product.

Ontwikkeling kraan Van Waarde: ‘De ontwik-

keling van de kraan is ontzettend snel gegaan. Dat de kraan nu verkoop- en advieswaarde heeft, is toch grotendeels te danken aan bedrijven als Quooker. En de ontwikkeling is nog lang niet op zijn hoogtepunt. In Amerika staan de petflessen ter discussie.’ Van Waarde ziet in de VarioTouch niet alleen een meerwaarde in gebruik, maar ook op designgebied. ‘De kraan heeft een hoog gadgetgehalte. Als we bezoekers op beurzen vragen wat ze ervan vinden, dan worden ze ook enthousiast van de ledkleuren. De VarioTouch is

hij er zelfs gaat komen…Want als er gefilterd water getapt kan worden, dan kan bruisend water natuurlijk ook uit de kraan komen. Het worden waarschijnlijk futuristische tijden in de kranenbranche en dat verdient het product ook wel. De VarioTouch is vanaf januari leverbaar.

Stairmobil ® brengt b met veel gemak uw witgoed of oven op gewenste hoogte Tot T ot 1 120 20 kg moeiteloos en veilig de trap op en af

verkrijgbaar in diverse modellen in chrome en full RVS. Natuurlijk zijn de kranen getest op kindvriendelijkheid. Het bijgeleverde filter is goed voor 1700 liter gezuiverd water en dient slechts 1x per jaar vervangen te worden. Het gefilterde water van de VarioTouch is, naast dat het schadelijke stoffen (zware metalen, pesticiden, medicijnresten et cetera) uit het water haalt plus ontkalkt, ook nog eens uitstekend van smaak. Barista’s zweren bij water dat gefilterd is met dit filter!’ Itho Daalderop is ambitieus en altijd bezig om innovatief te werk te gaan. ‘We zijn altijd gespecialiseerd geweest in het maken van boilers. Daarbij hebben we altijd gekeken hoe we zaken konden verbeteren. Vinden mensen een boiler in het keukenkastje vervelend? Dan stoppen we deze nu onder de plint. Dat is wat Itho Daalderop is.’

Droogautomaat op wasautomaat plaatsen

Drinkwaterkwaliteit Gefilterd water kan voor

de toekomst niet eens overbodige luxe zijn, zo lijkt het, zelfs niet in Nederland. Alleen is de Nederlander hierin nog niet helemaal goed geïnformeerd. Al met al ziet het er naar uit dat de ontwikkeling van de kraan nog wel even doorgaat. Tijdens ons gesprek met Itho Daalderop lijkt duidelijk te worden dat het bedrijf niet alleen nadenkt over bijvoorbeeld een 5-in-1-kraan, maar dat

In- en uitbouwen van (combi)ovens

Inte resse? Interesse? sales@stairmobil.nl tel. +31(0)40-2900362

KBT december 2013

21


22,23 Liebherr_ basis HE 19-12-13 22:10 Pagina 22

TipOpen van Liebherr Liebherr presenteert de TipOpen-technologie voor de nieuwe Vinidor wijnklimaatkast UWT 1682. Deze techniek maakt het mogelijk de deur te openen zonder de aanwezigheid van een handgreep. Wordt de glasdeurlichtjes aanraakt, dan opent deze 7 cm waarna de deur gemakkelijk verder kan worden geopend. Wanneer de deur binnen drie seconden niet verder wordt geopend, dan sluit deze weer automatisch dankzij de SoftSystem deursluiting. Dankzij de TipOpen-techniek is de UWT 1682 ook geschikt voor integratie in greeploze keukens.

O

m optimaal van een wijn te kunnen genieten, moet de wijn op de juiste temperatuur worden geserveerd. De Vinidor UWT 1682 biedt twee wijnsafes waarin de temperatuur onafhankelijk van elkaar tussen de +5°C en +20°C kan worden ingesteld. Zo kunnen bijvoorbeeld rode en witte wijn tegelijkertijd op de ideale serveertemperatuur worden bewaard. De UWT 1682 gaat efficiënt om met energie, per dag is het verbruik slechts 8 cent. Bovendien heeft deze wijn-

22

KBT december 2013

kast, dankzij de gedempte onderdelen en de trillingvrij gemonteerde compressor, een bijzonder laag geluidsniveau van 36 dB(A). De luchtvochtigheid kan worden aangepast en het apparaat beschikt over een FreshAir koolstoffilter voor de aanvoer van zuivere lucht. Een deuralarm, een temperatuuralarm en een isolatieglas-


22,23 Liebherr_ basis HE 19-12-13 12:15 Pagina 23

door onze redactie

KBT koelen

KBT actueel Hansgrohe Productcatalogus 2.0 Hansgrohe ondersteunt consumenten en vakpartners met een nieuwe productcatalogus op de website. De badkamer- en sanitairspecialist uit het Zwarte Woud heeft nu zijn online productcatalogus voor consumenten en vakpartners volledig vernieuwd en biedt hiermee een nog gebruiksvriendelijkere service. Naast een snelstart in het productoverzicht vinden gebruikers op de vernieuwde webpagina's een nieuw, aantrekkelijk design met video's, zoom-, filter- en sorteerfuncties, productaanbevelingen, een productvergelijking en een intuïtieve gebruikersgids.

TÜV Rheinland is tiende KNX-erkend testlaboratorium TÜV Rheinland is wereldwijd het tiende testlaboratorium met KNX-erkenning voor het uitvoeren van KNX conformiteitstesten. Alleen de testrapporten van een KNX geaccrediteerd testlaboratorium vormen de basis voor het afgeven van een KNX conformiteitsattest. Een dergelijk certificaat is noodzakelijk om er zeker van te zijn dat alle KNX-producten compatibel zijn en met elkaar in één systeem kunnen samenwerken. Pas als een product zo'n certificaat heeft mag het een KNX Trademark voeren. De complete lijst met de KNX erkende testlaboratoria kan u hier vinden: http://www.knx.org/knx-certification/test-labs/.

IKEA schiet hobbykoks te hulp in nieuw seizoen “Fix this Kitchen” deur met UV-protectie waken over de kwaliteit van de wijn. De UWT 1682 biedt plaats aan 34 flessen van Bordeaux-formaat en de temperaturen kunnen worden ingesteld via het tiptoets bedieningspaneel met digitale temperatuuraanduiding. Voor een gelijkmatige verlichting zijn beide temperatuurzones voorzien van dimbare ledverlichting die apart geschakeld kan worden. Dankzij de minimale warmteafgifte van de leds kan de verlichting continu blijven branden voor een smaakvolle presentatie. De handgemaakte houten plateaus op telescooprails bieden een perfect overzicht en een gemakkelijke toegang tot de flessen. Leverbaar vanaf maart 2014.

Ouderwetse apparaten, scheef hangende keukenkastjes en chronisch ruimtegebrek. Helaas is dit de realiteit voor veel hobbykoks in Nederland. IKEA schiet kookliefhebbers te hulp in het nieuwe seizoen van “Fix this Kitchen”. Presentatrice Vivian Reijs en haar team toveren gedateerde keukens om in een droomkeuken van IKEA waar hobbykoks hun passie weer optimaal kunnen uitoefenen. Het derde seizoen start op zondag 5 januari om 19.00 uur bij SBS6. Vivian Reijs bezoekt dit seizoen de meest uiteenlopende woonsituaties: van een piepklein appartement tot een boerderij. Samen met haar team zorgt ze ervoor dat de nieuwe keuken helemaal wordt afgestemd op de wensen en woonsituatie van de hobbykoks, zodat zij weer de sterren van de hemel kunnen koken. Tijdens de metamorfose krijgen de hobbykoks een kookworkshop van René Brienen, chef van sterrenrestaurant Brienen aan de Maas. Samen met deze topkok maken zij in de nieuwe keuken hun favoriete gerecht.

Bas Dekker benoemd tot commercieel directeur Bas Dekker is benoemd tot commercieel directeur Nederland van LG Electronics Benelux. Per heden is Dekker in die functie verantwoordelijk voor de divisies Mobile Communications, Home Entertainment, Home Appliances en Computer Products in Nederland. Dekker volgt Frans Hulshof op die een adviserende rol gaat vervullen. Bas Dekker is sinds april 2012 in dienst bij LG en was als sales & marketing director Benelux verantwoordelijk voor de divisie Mobile Communications. Joost de Klein zal vanaf 1 november de functie van sales manager Mobile Communications Nederland vervullen. De Klein brengt vier jaar ervaring mee als key account manager binnen LG’s mobiele divisie.

KBT december 2013

23


24,25 Whirlpool_ basis HE 19-12-13 12:17 Pagina 24

E G L I : ' L I E V E R G E H A D DAT Z E WA R E N G E B L E V E N '

Vertrek Hagen, Den Boer, Van Etten De keukenbranche is een kleine wereld. Anderhalve maand terug ontving KBT een bericht dat André den Boer Whirlpool verlaten had voor een nieuwe uitdaging bij Indesit. Een maand later ontvingen wij opnieuw een bericht: ‘Jean-Paul Hagen en Don van Etten vertrekken ook!’ In totaal vertrok dit jaar bij Whirlpool meer dan een halve eeuw aan ervaring. Redactie KBT vroeg zich hoe dit komt en schoof in Breda aan bij Market Director Benelux Stefan Egli en General Sales Manager Retail Mark Hendrikx.

24

KBT december 2013

E

gli is meteen duidelijk in de conclusie van zijn betoog: hij had liever gehad dat iedereen was gebleven. ‘Maar dat kun je niet altijd tegenhouden,’ aldus de Zwitser. Whirlpool is zich bewust dat het vertrek van deze werknemers, in combinatie met het eerdere vertrek van voormalig Market Director Benelux Johan Bosma, hier en daar wat vragen oproept. Egli: ‘Toch berust het gelijktijdige vertrek voornamelijk op toeval, maar het is goed om te vertellen hoe het één en ander tot stand is gekomen.’

André den Boer André den Boer is altijd gezien Andre den Boer (l) en Mark Hendrikx

als één van de talenten van Whirlpool, zo laat Stefan Egli weten. Door een optimalisering van de organisatiestructuur kon Den Boer zijn volgende stap binnen Whirlpool zetten, echter was dit een functie die niet in Nederland of Brussel beschikbaar was, maar in Stutt-


24,25 Whirlpool_ basis HE 19-12-13 12:17 Pagina 25

door Maarten Zegstroo

KBT organisatie

vangen. Er is nooit veel verloop geweest bij Whirlpool, dus wanneer er dan wel iemand weggaat, is dat even wennen. Zo voelt dat niet alleen voor ons, maar zeker ook voor de mensen die ons verlaten. Het is niet altijd makkelijk om een uitdaging aan te gaan als je zo ontzettend lang, en met veel plezier, bij een bedrijf hebt gewerkt.’

Toekomst Ondanks dat er bij Whirlpool binnen een

gart. ‘Helaas voor ons zag André deze stap niet zitten. Whirlpool was zijn eerste werkgever en hij is nog jong. Voor je ontwikkeling is het goed om bij verschillende bedrijven te werken, maar ik had uiteraard liever gehad dat hij bij ons was gebleven. Bij Indesit kreeg hij echter de kans om zijn ambities sneller te vervullen.’

Jean-Paul Hagen

jaar tijd veel ervaring vertrekt of reeds vertrokken is, benadrukt Egli dat de markt er niet of nauwelijks iets van zal merken. ‘Bij Whirlpool blijft er genoeg ervaring over. Daarnaast is de organisatiestructuur zeer vlak en zijn de lijnen binnen de organisatie zo kort dat alle werkzaamheden tijdelijk intern overgenomen kunnen worden. Hetzij door het team van Jean-Paul Hagen of het team van Mark Hendrikx. Ik ben ervan overtuigd dat de retail geen nadeel zal ondervinden van deze vertrekken.’ Whirlpool is op dit moment bezig de posities zo goed mogelijk in te vullen. Zo hoopt Whirlpool snel een nieuwe Marketing Manager Nederland aan te kunnen stellen. Egli: ‘Er zijn gesprekken gaande, maar we nemen onze tijd. Deze tijd kunnen we nemen, omdat alles intern goed opgevangen wordt.’ Dit geldt ook voor de functie van General Sales Manager Kitchen Nederland. Egli: ‘We zoeken iemand die Jean-Paul kan vervangen en we zullen de tijd nemen, zodat we iemand aanstellen waarvan we het vertrouwen hebben dat hij of zij goed bij ons past.’

Don van Etten Verbonden aan het verhaal van

André den Boer is het vertrek van Sales Manager Buying Groups Don van Etten. Egli: ‘Enkele maanden nadat André den Boer was vertrokken heeft hij Van Etten benaderd om het team van Indesit te komen versterken. Don heeft deze uitdaging aangenomen, na vele jaren voor Whirlpool te hebben gewerkt. Ook hij is nog jong en ambitieus, vandaar dat wij deze stap goed kunnen begrijpen.’ In de nieuwe organisatiestructuur zal Sales direct rapporteren aan Mark Hendrikx en zal de buitendienst uitgebreid worden met één persoon.

Jean-Paul Hagen

Na het vertrek van Johan Bosma begin dit jaar heeft KBT nog een uitgebreid interview gehad met Jean-Paul Hagen. Nu, bijna een jaar later, vertrekt Jean-Paul bij de multinational uit Breda. Geldt hier dan toch een beetje de “Wet van Murphy?” Egli: ‘Het zal niemand verbazen dat ik het vertrek van Jean-Paul betreur. Het zoeken van een vervanger zal geen gemakkelijke zaak worden.’ Toch heeft ook dit vertrek niets met ontevredenheid te maken. Egli: ‘Net als André en Don is Jean-Paul nog jong, heeft hij vele jaren bij Whirlpool gewerkt en was op zoek naar een carrièremove. Jean-Paul gaat aan de slag bij DMG, een heel andere tak in de branche. Hier kan hij zich verder ontwikkelen en nieuwe ervaringen opdoen. Het zal van hem een nog betere manager maken dan hij nu al is. Ik heb hem uiteraard gezegd dat hij alles terug mag draaien, graag zelfs, maar Jean-Paul heeft een bewuste keuze gemaakt. We wensen hem het allerbeste.’ Mark Hendrikx vult hierop aan: ‘Het feit dat er zoveel ervaring ineens weg is, is iets wat we goed op moeten

KBT december 2013

25


Adv Keuken en Bad Techniek nr5 2013 230x300 NL 02-09-13 16:04 Pagina 1

NU ALLES UIT ÉÉN KRAAN QUOOKER FUSION Voortaan staat er nog maar één kraan op het aanrecht. En wat voor een. Een kraan die alle andere overbodig maakt. De langverwachte Quooker Fusion. Volmaakt in alle opzichten. Met dubbel-druk-draai bedieningsknop voor volmaakte veiligheid. De Fusion is een mengkraan en kokend-water-kraan verenigd in één vanzelfsprekende schoonheid. Met alle voordelen van de vertrouwde Quooker. Energiezuinig, veilig, waterbesparend, ruimtebesparend en vooral tijdbesparend. Want de Quooker Fusion wisselt direct van koud naar kokend water en andersom. In een simpele handomdraai dient de Fusion elk gemak in het huishouden. De Quooker Fusion is er in twee modellen, met een rechte of een ronde uitloop. Stel ook een Quooker samen voor jouw keuken op quooker.nl en vind een dealer. Of kom naar de fabriek in Ridderkerk om alle kranen te zien en te proberen.


27 Wansing_ basis KBT 19-12-13 12:17 Pagina 27

door Bert Witteveen

KBT afscheid

EEN KEUKENLEVEN LANG

Wim Wansing stopt ermee De nestor van de Nederlandse keukenwereld stopt. De 69-jarige Wim Wansing trekt zich per 1 januari 2014 terug als handelsagent voor Nieburg in Nederland. Een stevige punt zet Wansing echter nog niet achter zijn 46-jarige keukencarrière. Hij heeft al te kennen gegeven volgend jaar op de Hausmesse van Nieburg aanwezig te zijn en om niet achter de geraniums te hoeven kruipen, houdt hij zijn eigen keuken- en meubelzaak in Dinxperlo.

E

igenlijk is het prachtig, dat je op deze manier afscheid van elkaar kunt nemen. Je verliest beslist niet graag je werknemer door ontslag, maar als je op deze manier vrijwillig je taak opzegt, dan hebben wij daar ten zeerste respect voor’, verklaart Alexandra Robeck, directeur van Nieburg. ‘Wansing was voor ons van grote waarde en daarom zijn we blij, dat hij heeft beloofd contact met ons te blijven houden. Dat hij hier volgend jaar weer aanwezig zal zijn, is daarvan een bewijs.’ Als 23-jarige begon Wansing bij Tiecken Bouwmaterialen in Doetinchem. Daar startte men destijds met kunststof en met keukens. Om Tiecken een aparte status in de concurrentiesfeer van toen te geven besloot Wansing bij de bouwmaterialenhandel de keukens van Becker te introduceren. ‘Deze fabrikant maakte toen keukens uit meubelplaat. Daarmee onderscheidde Becker zich op de toenmalige markt.’ Wansing is sindsdien altijd blij-

Afscheidscadeau van Van Ginkel Keukens

ven zoeken naar exclusiviteiten. ‘Je moet als keukenfabrikant en als keukenspecialist niet deel willen uitmaken van de grote massa. Je moet blijven zoeken naar keukens en elementen in de keukens, waarmee je je kunt onderscheiden.’ Die bijzondere elementen vond Wim Wansing een kwart eeuw bij Becker. Daarna vertegenwoordigde hij Holtkamp en de afgelopen elf jaar heeft Nieburg graag gebruik gemaakt van kennis, inzicht en aanwijzingen van Wansing. Ondanks zijn strijd voor een eigen karakter van “de keuken” moet hij tot zijn verdriet erkennen, dat hij de keuken heeft zien verworden tot een massaproduct. ‘Vroeger koos de klant voor een keukenspecialist en kocht daar zijn keuken wanneer die specialist kon voldoen aan zijn wensen. Door de opkomst van de ketens is de klant gaan zoeken. De klant komt dan nu ook niet meer in je zaak om te kopen, maar om te kijken en dat is desastreus. We moeten helaas leren leven met dit fenomeen. Voor de keukenspecialist blijven er perspectieven wanneer je met je keukens opvalt en je je onderscheidt van de grijze keukenketenmassa.’ Ondanks de ups en downs zegt Wim Wansing uit volle overtuiging toch een heerlijke tijd te hebben gehad. Hij wordt als handelsagent voor Nieburg opgevolgd door Anthony Bogaard, die vanaf 1978 “in de keukens zit” en al vier jaar met Wansing bij Nieburg heeft meegelopen.

KBT december 2013

27


28,29 column Weijers_79 Column Weijers 19-12-13 12:20 Pagina 28

Een fiets met maar één wiel was dat de order? Zou u vreemd opkijken als u een nieuwe fiets hebt gekocht en deze afgeleverd wordt met 1 in plaats van 2 wielen en zonder trappers? Het antwoord op deze vraag laat zich makkelijk raden…onder geen beding accepteert u deze “fiets”. Toch leveren uw collega’s (uw bedrijf natuurlijk niet) wekelijks keukens en/of badkamers incompleet uit. De kookplaat was er nog niet, een deurtje bleek manco, de afvoer voor het bad was niet voorradig et cetera. En als de consument dan klaagt, is men hogelijk verbaasd. Maar is dat wel terecht?

W

ie een beetje rondkijkt op het internet komt al snel een berg ellende tegen. Klachten van consumenten over vele branches en leveranciers zijn snel te vinden. Ook de keuken- en badkamerbranche is daar flink in vertegenwoordigd. De meeste klachten, en vooral de afhandeling ervan, blijken bij nadere analyse vrijwel allemaal terug te brengen te zijn tot slordigheid en het niet nakomen van afspraken. Vroeger bleef dat nog enigszins achter de schermen, maar vandaag de dag kan de consument dit allemaal in geuren en kleuren lezen op het computerscherm en, als die kennis vooraf opgedaan wordt, zijn leverancierskeuze van laten afhangen.

De gemiddelde keuken of badkamer die in Nederland in het middensegment en hoger wordt gekocht heeft al gauw een factuurbedrag van € 10.000,- of meer. In het verkoopgesprek hebt u ongetwijfeld omstandig uitgelegd hoe goed uw bedrijf is en hoe tevreden de klanten zijn….En onder het genot van een kopje koffie en het plezierige gesprek is de klant graag bereid u te geloven. Feitelijk legt de klant zijn/haar portemonnee op tafel en zegt: ik heb alle vertrouwen in jouw bedrijf, maak het maar in orde. Natuurlijk gaat het vaak ook heel goed (en we maken beslist stappen vooruit als branches), maar het gaat ook nog veel te vaak mis en dat schaadt in hoge mate het imago wat de branche heeft. Vaak gaat het om relatief kleine zaken die makkelijk oplosbaar zijn. Maar omdat er geen aandacht aan gegeven wordt groeien ze uit tot enorme proporties. Daardoor is de ellende vele malen groter dan bij adequate handelingen. Vertel op een verjaardag dat je een nieuwe keuken gaat kopen en de aanwezigen zullen je stuk voor stuk heel veel succes en sterkte wensen.

28

KBT december 2013

In deze columns bied ik u wat leesstof aan van onderwerpen waar u, op kortere of langere termijn, wellicht mee in aanraking komt. Veelal zullen dat marketing gerelateerde onderwerpen zijn maar ik maak ook graag een uitstapje naar meer algemene bedrijfsgerichte onderwerpen. Heeft u behoefte om te reageren dan moet u weten dat ik dat zeer op prijs stel. Stuur dan gerust een email (bcweijers@amweko.nl) en we starten de discussie. Wilt u een bepaald onderwerp wel eens wat meer uitgelicht zien. Laat het mij weten en ik probeer aan uw wensen te voldoen.

Helaas blijkt dus in de praktijk dat de zaak anders uitpakt dan beloofd is. Een schakelaartje duurt soms weken en een nieuw kastdeurtje maanden. En dat zijn dan nog simpele zaken. Verkeerde inbouwapparaten, werkbladen die niet passen, schade aan materialen, schade veroorzaakt tijdens de verbouwing et cetera. Het komt allemaal te vaak voor. Niet voor niets hebben geschillencommissies zeer regelmatig dossiers voor zich liggen van collega’s uit onze sector. Met een betere aanpak dan hierboven beschreven moet dat ons meer verkoopkansen opleveren. Een beetje branche die zich wat meent voor te stellen, heeft vandaag de dag een keurmerk. Helaas, de badkamersector komt niet verder dan het algemene woord sanitairspecialist. Echter heeft dat verder geen enkele kwaliteitsborg. Elke loodgieter /sanitairwinkel kan een bord op de gevel spijkeren met deze naam en het op zich goede woord daarmee voor anderen in de branche naar de knoppen helpen. Het Keurmerk Kwaliteit Keukenbranche gaat een fikse Bart Weijers begon zijn loopbaan in wonen in 1975 bij groothandel Vihamij Buttinger en maakte in 1978 de overstap naar Ucosan Sanitair. Gedurende 16 jaar was hij verantwoordelijk voor Ucosan in Nederland. Van 1996 t/m 2002 was hij algemeen directeur van ALMAT Keukens in Oisterwijk. In 1990 was hij een van de initiatiefnemers achter de Vereniging Comfortabel Wonen waarvan hij in de periode 1997 t/m 2012 voorzitter was. Sinds 2013 is hij parttime directeur van deze vereniging. Daarnaast is hij werkzaam bij AMWEKO BV, het in de afbouwbranche gespecialiseerde marketing adviesbureau. Voor meer informatie kijk op. Voor meer informatie kijk op www.amweko.nl.


28,29 column Weijers_79 Column Weijers 19-12-13 12:20 Pagina 29

door Bart Weijers

stap verder, maar helaas zijn er maar circa 100 deelnemers, minder dan 10% van alle keukenwinkels. Belangrijkste reden waarom dat aantal zo laag is? Het kost een paar honderd euro en men is onvoldoende geautomatiseerd om de gegevens aan te leveren. En dat in 2013. Die 100 presenteren zich dan wat mij betreft ook terecht als www.debestekeukenzaken.nl. Als de consument zijn gelijk niet krijgt, dan is er natuurlijk altijd nog de gang naar een geschillencommissie of ombudsman. Maar de gang naar een geschillencommissie moet natuurlijk het laatste zijn wat u laat gebeuren. En met een actieve aanpak van het probleem is dat ook meestal te voorkomen. Zorg in elk geval er voor dat

column HEactueel KBT

een klacht u snel bereikt en niet in de organisatie blijft hangen. Inventariseer wat u aan oplossingen kunt bewerkstelligen en informeer de klant wat u er aan gaat doen. Noteer in uw agenda de deadline dat de klacht opgelost moet zijn en blijf de klant van de voortgang op de hoogte houden. Daarmee voorkomt u een hoop ellende. En als u het echt niet snel of goed kunt oplossen wees dan ook niet kinderachtig en maak een mooi gebaar. Een goede mond-tot-mondreclame is tenslotte aanzienlijk beter dan een narrige klant die kwaad over u spreekt, want met een advertentie poetst u dat niet zomaar even weg.

HEactueel KBT actueel Electrolux Design Lab 2014: “Creating Healthy Homes”

Franken stopt met Leicht

De internationale ontwerpwedstrijd Design Lab kon dit jaar rekenen op meer dan 1.700 inzendingen uit ruim 60 landen. Dit jaar roept Electrolux studenten op om hun beste idee rond het thema ‘Creating Healthy Homes’ in te sturen. Met dit thema wil Electrolux de huidige problemen rond gezondheid en duurzaamheid op de agenda zetten. ‘Creating Healthy Homes’ draait om hoe we in de toekomst gezond en wel kunnen leven in een prettige omgeving, en op een creatieve, duurzame en gemakkelijke manier voor onszelf en anderen kunnen zorgen. Het overkoepelende thema is in drie categorieën te verdelen: Culinary Enjoyment, Fabric Care en Air Purification. Inzendingen zijn welkom van 1 maart tot en met 6 april 2014 en moeten bestaan uit een concept, een schets van dat concept en een beschrijving van het voordeel dat mensen eruit kunnen halen. Meer over de wedstrijd is te vinden op de Design Lab website.

Onlangs heeft Stephen Franken aangegeven dat hij zijn werkzaamheden voor Leicht beëindigd heeft. Na een aantal goede gesprekken met Leicht heeft Franken besloten dat het voor hem niet meer haalbaar is om op dezelfde voet verder te gaan.

Onderzoek WoonWerk: ‘De veranderende consument’ In de zomer van 2013 heeft WoonWerk een onderzoek uitgevoerd onder werkgevers en werknemers in de woonbranche naar de ervaringen met het veranderende gedrag van de consument. De belangrijkste conclusies: ruim de helft van de werknemers (55%) en een meerderheid van de werkgevers (68%) ziet bedreigingen in de recente ontwikkelingen bij de consument. Een grotere groep (80% van de werkgevers en 64% van de werknemers) ziet vooral kansen. Zowel werknemers als werkgevers ervaren dat de huidige consument brutaler wordt, vaker korting verwacht en harder onderhandelt. Ook doen klanten steeds meer aan ‘showrooming’. Ruim de helft van de verkopers heeft het gevoel dat de consument in het algemeen wat minder loyaal is. Het Nieuwe Winkelen kent ook elementen die werknemers en werkgevers als positief ervaren. Consumenten tonen zich wél loyaal aan een winkel wanneer deze winkel zich weet te onderscheiden. Onderhandelingsvaardigheden, communicatieve vaardigheden en het kunnen doorgronden van de klant zijn dus de basisvaardigheden waar een succesvolle verkoper anno 2014 aan moet voldoen. WoonWerk speelt hierop in met haar aanbod van bijblijfevents, trainingen en webinars. Een actueel overzicht is te vinden op op www.werkeninwonen.nl/events. Het complete onderzoeksrapport is gratis te downloaden via www.werkeninwonen.nl/onderzoekdeveranderendeconsument.

A U T O M A T I S E R I N G

Dromen visueel maken... Tekening gemaakt met SIMAR-Design 3D tekenprogramma

Efficiëntie en kwaliteit; met onze software ontwerpt en begroot u eenvoudig een keuken, badkamer, wandkast of haard. Laat een verpletterende indruk achter! Simar dé specialist voor de interieurbranche. info@simar.nl

www.simar.nl

KBT december 2013

29


De noviteiten van ETNA

INTRODUCTIES ETNA 2014 ETNA trekt ook dit jaar weer alles uit de kast om dealers en consumenten ook het komende jaar de juiste apparaten te kunnen bieden. Zowel op het gebied van inbouw- als vrijstaande apparatuur introduceerde het oer-Hollandse merk tijdens de huisshow 2013 in totaal maar liefst 40 noviteiten. Een overzicht van alle ETNA noviteiten inclusief specificaties is te zien op www.etna.nl/noviteiten.

ETNA_Keuken en Badtechniek_dec13.indd 1

19-12-2013 13:16:56


31 Kinemagic_ basis KBT 19-12-13 12:21 Pagina 31

door onze redactie

KBT sanitair

Van bad door naar XXL douche binnen één dag Kinedo, specialist in douchecabines, lanceerde onlangs Kinemagic; een gloednieuw concept ter vervanging van een bestaand bad door een XXL-douche. Hiermee komt de douchefabrikant tegemoet aan de wensen van een ouder wordende bevolking, die langer zelfstandig thuis wil wonen. De veilige en toegankelijke douchecabine verkleint het risico op valpartijen in de badkamer aanzienlijk. Bovendien is Kinemagic te installeren binnen één dag, zonder verbouwing. Zodoende is de renovatie van de badkamer niet langer een tijdrovend en kostbaar project.

O

ok al wordt de badkamersector momenteel hard getroffen door de economische crisis, met de lancering van Kinemagic zorgt Kinedo voor nieuwe verkoopkansen in de sanitairbranche. Kinemagic wordt met name goed ontvangen door senioren (65plus), die vanuit praktisch oogpunt de wens hebben om hun huidige bad te vervangen door een ruime douche. Kinemagic-serie Serenite is standaard uitgerust inclusief ondersteuningsbeugel, opklapbaar zitje en douchebak met antislipbehandeling. Dankzij deze veiligheidsaccessoires is in- en uitstappen niet langer onveilig en de kans op uitglijden minimaal. Kinemagic is beschikbaar in vele varianten en daardoor geschikt ter vervanging van bijna alle afmetingen van een bestaand bad. De installatie is eenvoudig. Tegelwerk verwijderen is niet nodig, de bestaande inrichting blijft behouden. Binnenkort meer hierover in KBT. Meer informatie is te vinden op www.kinemagic.info.

KBT december 2013

31


2

0

1

4

Art of Kitchens wenst u fijne feestdagen en een bruisend 2014!

IJzerwerf 26, Den Haag

Tel.: 070 - 329 85 01

info@artofkitchens.nl

artofkitchens.nl Volg ons op


33 Colum nieuw_79 Column Weijers 19-12-13 12:23 Pagina 33

column HEactueel KBT

Geen korting (meer) gevenSinds vele jaren is korting geven in de keukenbranche bijvoorbeeld keukens voor halve prijzen, gratis montage en grote cadeaus de marketing geweest. Nog steeds blijft dit de strategie in advertenties en op TV om klanten te lokken. Ook in de winkel is nog steeds het geven van korting een te belangrijk onderdeel van de verkoopstrategie.

D

at hiermee de keukenbranche bij de koper in een onduidelijk en louche daglicht is komen staan, is duidelijk. Als je als verkoper van keukens tijdens een verjaardag vertelt dat je keukenverkoper bent, dan krijg je de wind van voren. De verhalen over kortingen, de geweldige verkoopdruk en ongeloofwaardige aanbiedingen staan steevast ter discussie. Kopers die melden dat zij nog net op tijd “ontsnapt” zijn tijdens zo’n ervaring komen legio voor.

Het is heel erg jammer dat zo’n belangrijke aankoop als een keuken zo weinig vertrouwen in de keukenbranche heeft gekregen. De keuken is juist een product waar hulp en advies noodzakelijk zijn. Dan kijken we onder andere naar het kookplezier, de ergonomie, de techniek, design, gezinssamenstelling, materiaalgebruik, apparatuur et cetera. Het samenstellen van het belangrijkste onderdeel in het huis, waar men 15 jaar gebruik van gaat maken, is vakwerk. Bovendien een fantastisch mooi beroep om in te werken. Dubbel jammer dat de prijs uiteindelijk zo’n belangrijke plaats heeft gekregen in de verkoopstrategie. De laatste jaren is de discussie over transparante “netto” prijzen al een poosje gaande en dat zien we terug in het aankoopgedrag van de kopers. Het succes van onder andere Ikea is een bewijs dat duidelijke transparante prijzen, naast natuurlijk hun verkoopstrategie, werkt. Als we echter als vakmensen naar het eindproduct kijken van keukens die door de verkoper zelf is samengesteld zouden we vaak veel verbeteringen kunnen aanbrengen. Reden genoeg om de klant die wij adviseren onze prijs-kwaliteitverhouding duidelijk te maken en daarbij behoort zeer nadrukkelijk ook de prijsstrategie. Dus leg in het intakegesprek de prijsstrategie van het bedrijf zeer goed uit. Het moet de klant duidelijk zijn hoe de prijs-kwaliteit door het bedrijf wordt ingevuld. Leg de klant van tevoren uit hoe de prijs wordt opgebouwd, zodat dit aan het eind van het gesprek geen onderdeel meer is van spannend onderhandelen, maar teruggebracht wordt tot een normale onderdeel van een verkoopgesprek. Uiteindelijk is de prijs en wat de klant wil investeren natuurlijk een belangrijk onderdeel van de aankoop. Op het moment dat de klant toch in de eindonderhandeling over korting begint, dan is dit tevens een koop-

Hans Groen in ’t Wout is trainer en oprichter van het TrainingsTeam. TrainingsTeam is het opleidingsbureau voor de keuken- en sanitairbranche. (www.trainingsteam.nl)

signaal, dus wees er ook blij mee. Zorg ervoor, als je wilt gaan onderhandelen, dat het vast moet staan of de klant ook op dat moment een aankoop wil gaan doen. We gaan echter geen korting geven, we gaan de korting ruilen tegen een order… Dit kan onder andere op een aantal manieren: • Als wij bij u een bord in tuin mogen zetten tijdens de verbouwing dan kan ik u een korting aanbieden. • Als u de keuken leeg oplevert dan… • Als u na de aankoop bereid bent om ons een referentie met foto te geven van uw ervaring dan… Dus vraag een tegenprestatie. Geef een product cadeau: Let goed op tijdens het verkoopgesprek naar een extra wens die door de klant niet ingevuld kan worden. De afronding kan dan zijn • Als ik u die extra mooie kraan van Grohe erbij doe….. • Als ik de u de ATAG vaatwasser met 17 couverts erbij doe ipv ……… Voordeel is dat je de afronding op de wens van de klant afstemt en dat wat je bruto weggeeft netto ingekocht wordt. Mocht u toch bedragen noemen als korting doe dat dan met een bedrag en niet met een kortingspercentage. Uit de praktijk blijkt dat dit veel duidelijker is, maar ook hier geldt dat u pas onderhandelt als de klant gaat beslissen.Men kan ook besluiten om de klant te vragen aan welk bedrag korting hij of zij zelf denkt. Er is niet één methode om af te ronden. Het heeft altijd te maken met het type bedrijf, de verkoopstrategie, de type verkoper, het type klant, echter één stelregel geldt, wat ons betreft, voor alle omstandigheden: Gééf geen korting (meer), maar ruil hem tegen de order. Geert Meijerink is Senior adviseur bij WoonWerk. WoonWerk is het branchebureau in de woonbranche en stimuleert professionaliteit en gezonde arbeidsmarkt voor de woonbranche. (www.werkeninwonen.nl)

KBT december 2013

33


34 novi_ basis KBT 19-12-13 12:25 Pagina 34

KBT noviteiten La Germania Op de valreep in 2013 introduceert La Germania een nieuw fornuis. Naast de succesvolle EX96 serie met enkele oven is er nu de EXD6C61X-12. Een krachtig fornuis met dubbele oven voor de adviesprijs van 2299 euro. Specificaties zijn onder andere: 6 aluminium branders, oveninhoud van 59 (links) en 38 liter aan de rechterkant. Een digitale programmaklok en energieklasse A. Begin 2014 komt La Germania met een update van de La Germania-catalogus.

Huisshow Arte Dekton by Cosentino is een feit

Grohe Tijdens VSK 2014 presenteert GROHE op haar stand (nr. 11.A008) de nieuwste productinnovaties en opvallende uitbreidingen in badkamer- en keukenseries. Op de stand is een speciale GROHE ‘techniekbar’ waar trainers en servicemedewerkers aanwezig zijn om vragen van de installateur te beantwoorden. De GROHE Powerbox wordt in combinatie met een elektronische wastafelkraan geplaatst en voorziet deze kraan van stroom. Door het stromen van water wordt er een turbine in beweging gezet die de batterij oplaadt. Bij kraangebruik vanaf 60 seconden per dag wordt de batterij volledig opgeladen en kan de kraan vervolgens 80 uur gebruikt worden. Het met regelmaat vervangen van de batterij is dus niet meer nodig. Ook is de Powerbox onderhoudsvrij voor circa 10 jaar.

Onlangs vond de huisshow van Arte plaats met als hoogtepunt de officiële introductie van Dekton, het nieuwe ultracompacte materiaal van Cosentino. Het programma van de huisshow met als thema “smaakbeleving” begon met een algemene presentatie. Daarna volgde een rondleiding in de fabriek met als hoogtepunt een aantal live demonstraties van het nieuwe materiaal van Cosentino: Dekton. Er vonden diverse testen plaats die de bijzondere eigenschappen van Dekton duidelijk lieten zien, zoals hitte-, kras-, en vlekkentesten. De toepassingen voor Dekton zijn zeer uiteenlopend, van badkamers (wanden en vloeren), keukenwerkbladen, wandbekleding en vloeren, tot buitengevels. Om het geheel in stijl af te sluiten konden gasten nog nagenieten in de trendy Arte-bar. ‘Wij kijken terug op een zeer geslaagde huisshow. De opkomst was boven verwachting. We zijn blij dat klanten de moeite hebben genomen om te komen. Arte moet je voelen en beleven.

GROHTHERM Cube Met de introductie van de thermostatische Grohtherm Cube biedt GROHE als een complete kubistische serie. Kranen voor bad- en douche, douchekoppen en douchesystemen, bijpassende accessoires; alles kan door de ontwerper of gebruiker in een kubistische GROHE stijl worden gekozen. GROHE Blue Chilled Grohe Blue Chilled is de nieuwste variant van de succesvolle GROHE Blue-serie die bedrijven een duurzame, kostenbesparende en praktische oplossing biedt als vervanging voor bronwaterkoelers of flessen water. Met het GROHE Blue watersysteem heb je op ieder moment van de dag beschikking over een glas heerlijk gekoeld water dat gefilterd is. De GROHE Blue Chilled kraan heeft twee gescheiden leidingen in de uitloop: één voor het normale mengwater en één voor het gefilterde water. Het water wordt in 4 fasen gefilterd voor een betere smaak. Met ledindicaties (blauw, turqoise en groen) wordt op de kraan aangeduid of het water ongekoeld, medium gekoeld of ijskoud is.

34

KBT december 2013

Gasten hebben het productieproces, de automatisering en alles daarom heen met eigen ogen kunnen gezien. Een stuk toegevoegde waarde die Arte biedt en voor veel klanten uiteindelijk het verschil maakt. De waterjet is hier een goed voorbeeld van. Hiermee verwerken wij niet alleen Dekton, maar het biedt zo veel meer mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Arte is ervan overtuigd dat werken met respect voor mensen en milieu de enige manier is om in de toekomst succesvol te zijn’, aldus Hugo van Osch, directeur Arte.


S45MX2 & SF390X Magnetron met grill 45 cm Multifunctionele oven 60 cm Energieklasse A Classici design

SMEG NEDERLAND BV Showroom Amsterdam: Withoedenveem 12 1019 HE Amsterdam Tel. 020 4490120 www.smeg.nl info@smeg.nl


THEMA: SLIMMER SAMEN WERKEN

3 T/M 7 FEBRUARI 2014 JAARBEURS UTRECHT

WWW.VSK.NL

GA NAAR VSK.NL ENER REGISTRE TIS VOOR GRAG TO E G A N

KBT no.6 2013  
KBT no.6 2013  

Vakblad voor keukenspecialisten, badkamerinstallateurs, sanitairdetaillisten, keukenmontagebedrijven en (binnenhuis) architecten.

Advertisement