Opinto-ohjelma 2021 - 2022

Page 1

LUKUVUOSI 2021 - 2022

OPINTO-OHJELMA

Kitee

Kesälahti

Rääkkylä

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!


Rehtorin tervehdys Rehtorin tervehdys

Keski-Karjalan kansalaisopiston lukuvuoden 2021 - 2022 ohjelma on valmistunut ja olemme valmiita aloittamaan hyvinvointia ja osaamista edistävän 52. toimintavuotemme. Keski-Karjalan kansalaisopiston uusi lukuvuosi on pyörähtämässä käyntiin maailman myllerryksen keskellä. Viime keväänä lähdimme kesän viettoon, sillä ajatuksella, että lukuvuodesta 2021 – 2022 tulisi taas se normaali lukuvuosi. Tätä kirjoitettaessa taivaan rantaan on kuitenkin taas kasautunut koronapilviä. Kansalaisopisto seuraa tautitilanteen kehittymistä ja noudattaa valtakunnallisia, sekä alueellisia ohjeita. Ja jos koronan vaikeuttamista ajoista haluaa löytää hopeareunuksen niin varmasti kaikille meille on kirkastunut kansalaisopistotoiminnan merkitys inhimillisen pääoman kartuttajana ja hyvinvoinnin tuottajana.

Koronan rikkomien lukuvuosien vaarana on ollut myös opiskelijoiden ja opettajien kato kansalaisopiston toiminnan piiristä. Tulevalle lukuvuodelle kursseja on kuitenkin saatu organisoitua lähes sama määrä kuin aikaisempinakin vuosina ja uskon myös, että ilmoittautumisia tulee runsaasti viime vuosien tapaan. Jo tässä vaiheessa kiitos kaikille opettajille, opiskelijoille ja muulle henkilökunnalle tästä alkavasta lukuvuodesta. Tervetuloa lukuvuosi 2021 –2022 sinua onkin jo odoteltu! Matias Valoaho REHTORI

Tautilanteesta huolimatta Keski-Karjalan kansalaisopiston fokus on kuitenkin erittäin laajassa kurssitarjonnassa. Tarjonnan laajuus näkyy kursseissa tiedon, taidon ja tekemisen monipuolisuudessa, mutta myös maantieteessä. Kansalaisopiston Maksuttomia yleisötapahtumia Kiteesalissa kurssit tavoittavat kiteeläiset ja rääkkyläläiset laajan alueen joka nurkassa. Uusi lukuvuosi tuo mukanaan myös pieniä uudistuksia. Kiteen sivistyslautakunnan viime keväisen päätöksen pohjalta Keski-Karjalan kansalaisopisto voi valikoitujen ryhmien minimiryhmäkokoa laskea kuudesta osallistujasta viiteen osallistujaan. Tämä mahdollistaa esimerkiksi joidenkin jatkokurssien toteuttamisen. Toisena tärkeänä, jo vuoden 2021 talousarviossa mainittuna, uudistuksena työttömien huoltajien lasten ja nuorten kurssimaksut puolitetaan. Tällä pyrimme kannustamaan myös lapsia ja nuoria osallistumaan kansalaisopiston kursseille.

Su 15.8.2021 Kiteen II Arkeologiset päivät. Luento klo 12.00-13.00: FT Ville Hakamäki: Hevosenkenkäsoljesta ikoniriipuksiin: Pohjois-Karjalan rautakausi uusien löytöjen valossa. Karjalankielinen konsertti klo 15.00 esiintyjänä Loimolan voima. Kahvitarjoilu. Su 29.8.2021 klo 13.30 luento. HuK Ville Ahokas: Kahvia, koneita ja koruja 1800 luvun lopun ylellisyydet Kiteellä historiatutkimuksen valossa. Syksyllä tulossa elokuva N.L.Arppe, Kiteen teollistaja ja Keski-Karjalan kansalaisopisto 50-vuotta juhlavideo. Elokuvaesityksistä ilmoitamme tarkemmin paikallislehdessä.

HENKILÖKUNTA

KAIKKIIN RYHMIIN ON PAKOLLINEN ENNAKKOILMOITTAUTUMINEN

REHTORI Matias Valoaho puh. 040 105 1137 etunimi.sukunimi@kitee.fi

Kiteen ja Rääkkylän ryhmiin ilmoittaudutaan ensisijaisesti: Internetissä ma 23.8.2021 klo 8.00 alkaen (24/7) osoitteessa www.kitee.fi/kansalaisopisto

OPETTAJAT, s.postiosoitteet: etunimi.sukunimi@edu.kitee.fi Vastaava suunnittelijaopettaja Eija Mujunen (musiikki, teatteri, kielet, kuvataide, tekstiilityö) puh. 040 105 1148

Internet-ilmoittautuminen tapahtuu sivulla olevan Hellewi-linkin kautta. Voit selata kurssitarjontaa ja ilmoittautua sitten niin moneen ryhmään kuin haluat.

Suunnittelijaopettaja Markku Hyvönen (atk, puutyö, entisöinti, liikunta) puh. 040 105 1119 Yhdyshenkilö Rääkkylässä, etunimi.sukunimi@kitee.fi Marketta Roivas puh. 040 105 1158

Puhelimitse 23.8.2021 alkaen klo 10.00 - 15.00 numeroissa 040 105 1149 Toimisto 040 105 1148 Eija Mujunen 040 105 1119 Markku Hyvönen 040 105 1158 Marketta Roivas, Rääkkylä Kursseille ei voi ilmoittautua henkilökohtaisesti opiston toimistossa Kiteellä vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Ilmoittautumislomakkeen voit jättää opiston postilaatikkoon. Laatikko on sivistys- ja kulttuurikeskus Ilmarisen Rantalan koulun puoleisella seinällä.

TOIMISTO, Koulutie 3 E, 82500 Kitee. etunimi.sukunimi@kitee.fi Toimistosihteeri Kaisa Turunen puh. 040 105 1149

Kurssien alettua vapaita paikkoja voi tiedustella opistolta tai suoraan opettajilta. Ryhmät aloittavat toimintansa vain jos ennakkoilmoittautuneita on ryhmän vähimmäismäärä, pääsääntöisesti 6 opiskelijaa.

Toimistossa henkilökohtainen palvelu lukukausien aikana pääsääntöisesti maanantaina ja tiistaina klo 9.00 - 15.00. Ei syys- eikä talvilomaviikkoina. Muina aikoina yhteydenotot sähköpostitse osoitteeseen kansalaisopisto@kitee.fi tai puhelimitse 040 105 1149

Ilmoittautuessa henkilötunnus loppuosineen on opiskelijoille pakollinen laskutustietojen oikeellisuuden varmentamiseksi.

ILMOITTAUTUMISEN / OSALLISTUMISEN PERUMINEN puhelimitse 040 105 1149 ja sähköpostitse kansalaisopisto@kitee.fi Ilmoittautuminen on sitova. Jos et pääse tulemaan kurssille, jolle olet ilmoittautunut, muista peruuttaa se ajoissa. Osallistumisen peruminen tapahtuu aina toimiston kautta. HUOM! Kurssille tulematta jättäminen ja maksun suorittamatta jättäminen ei ole peruutus

2

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!


OPETUS

KURSSIMAKSUT

TIEDOTUS

Opetus alkaa 13.9., jotkut ryhmät alkavat jo aikaisemmin.

Kaikki kurssit laskutetaan. Laskun voi maksaa myös Kiteen ja Kesälahden asiointipisteessä kaupungintalolla ja Kesälahden kirjastolla. Alle 18-vuotiaan opiskelijan ilmoittautumisessa tulee olla hänen huoltajansa allekirjoitus, täydellinen henkilötunnus ja osoitetiedot laskutusta varten

Uusista kursseista ja opinto-ohjelman muutoksista ilmoitetaan opiston kotisivuilla www.kitee.fi/ kansalaisopisto, Koti-Karjalan, Puruvesi-lehden ja Kotiseutu Uutisten opistopalstoilla.

Syysloma 18.10. - 24.10.2021 Joululoma 14.12.2021 - 9.1.2022 Talviloma 7.3. - 13.3.2022 Lomien aikana ei järjestetä opetusta ellei toisin ole sovittu. Opintoryhmien toiminnan aloittaminen ja toiminnassa pysyminen vaatii kursseilla opiston toimintaalueella pääsääntöisesti vähintään 6 opiskelijaa. Mikäli opintoryhmään ilmoittautuu vähintään minimimäärä kurssimaksun maksaneita opiskelijoita, opetus toteutetaan lukukauden loppuun siitä huolimatta, että opiskelijamäärä laskee kesken kauden alle minimimäärän (esim. syksyllä alkanut kurssi jatkuu koko syksyn, mutta ei enää keväällä).

HUOMIOITAVAA Sisäkengät Keski-Karjalan kansalaisopiston ryhmien toimipaikoissa käytetään sisäkenkiä yleisen viihtyvyyden vuoksi. Tupakointi Kiteen kaupunki on savuton työpaikka. Tupakointi koulualueella on kielletty. Vakuutus Opisto ei ole vakuuttanut opiskelijoitaan, joten huolehdi itse riittävästä vakuutusturvastasi.

Opiskeluoikeutta ei voi saada mikäli henkilöllä tai huoltajalla on maksamattomia kurssimaksuja Keski-Karjalan kansalaisopistolle.

% - 50

Kiteellä tai Rääkkylässä asuvat työttömät henkilöt ja heidän lapsensa saavat syksyn kurssimaksun puoleen hintaan! Työttömän on toimitettava todistus työnhaun voimassaolosta opiston toimistoon.

Kurssimaksut vaihtelevat aihealueittain, kurssin pituuden ja järjestämiskustannusten mukaan. Opiskelija maksaa itse oppikirjat ja muut opiskeluja työtarvikkeet. Joihinkin opintoryhmiin opettaja hankkii keskitetysti oppimateriaalin. Tätä varten opettaja perii suoraan opiskeljoilta oppimateriaalimaksun. Keramiikka-, lasinsulatus- ja posliininmaalausryhmissä kurssimaksuun sisältyy kurssilla tehtyjen omaan käyttöön tulevien esineiden poltto. Ylimääräisistä poltoista peritään opiskelijoilta erillinen polttomaksu. Koko lukuvuoden kestävien yli 70,00 € kurssien kurssimaksut laskutetaan 2 erässä puolet syksyllä ja puolet keväällä.

ePASSI

Ota yhteys toimistoon jos haluat maksaa ePassilla liikunta- ja kulttuuriryhmien kurssimaksun. Syksyn kursseista 30.9.2021 mennessä ja kevään kursseista 31.1.2022 mennessä

Kurssiohjelmaan tulevista muutoksista, esim. tuntien peruuntumisesta tai siirtymisestä , ilmoitetaan opiskelijoille tekstiviestillä.

OPINTOSETELI

- 20

Opetushallitus on myöntänyt kansalaisopistoille opintoseteliavustuksen. Opintoseteli on käytettävissä tästä opinto-oppaasta valitun kurssin maksamiseen. Seteliä voivat hakea meillä eläkeläiset, yli 63-vuotiaat seniorit ja maahanmuuttajat. Hakulomakkeita on Kiteellä kansalaisopiston toimistossa, kirjastossa ja Kiteen kaupungin asiointipisteessä. Kesälahdella kirjastossa. Rääkkylässä lomakkeita on kunnantalolla. Hakulomakkeen voi tulostaa myös opiston kotisivuilta www.kitee.fi/kansalaisopisto. Opintosetelin arvo on 20 e kurssin hinnasta. Hakemuksen voi tehdä puhelimitse ilmoittautumisen yhteydessä. Kirjallisesti se on palautettava viimeistään 15.10.2021 kirjeitse tai henkilökohtaisesti osoitteeseen Keski-Karjalan kansalaisopisto, Koulutie 3 E, 82500 Kitee. Opintosetelin saajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti

HUOM! Kurssimaksuja ei ositeta eikä palauteta, jos opiskelija tulee ryhmään tai lähtee ryhmästä kesken syys- tai kevätlukukauden. Opiskelija voi tutustua veloituksetta kerran ainoastaan yhteen valitsemaansa kurssiin lukuvuoden aikana. Kurssimaksut ovat perintäkelpoisia.

ILMOITTAUTUMISLOMAKE 2021 - 2022

OPINTOSETELIHAKEMUS 2021-2022

OPPILAAN TIEDOT Sukunimi

Etunimet

Opintoseteli on tarkoitettu Keski-Karjalan kansalaisopiston kurssien maksamiseen lv.

Lähiosoite

Postinumero ja -toimipaikka

2021-2022. Opintoseteleitä jaetaan Opetusministeriön myöntämän määrärahan

Henkilötunnus (täydellinen)

Sähköpostiosoite

Matkapuhelinnumero

Äidinkieli ellei suomi

Työllinen Työtön, kirjallinen todistus vaaditaan Koululainen / opiskelija Eläkeläinen Muu (kotiäiti, alle kouluik., äitiyslomal., varusmies)

puitteissa. Etu on henkilökohtainen eikä sitä voi muuttaa rahaksi. Voit hakea seteliä jos olet maahanmuuttaja, seniori (63+) tai eläkeläinen Kiteeltä tai Rääkkylästä. Opintosetelin arvo on 20 euroa, jonka voit käyttää haluamaasi kurssiin. Setelin saajat arvotaan mikäli hakemusten määrä ylittää määrärahan. Täytä lomake huolellisesti, sillä

Koulutus:

Perusaste (kansa-, perus- tai keskikoulu) Toinen aste (yo, ammatill.perustutk., ammatill.tutk.) Korkea-aste (opisto-, AMK- tai yliopistotutk.) Ei tiedossa (myös koululaiset ja nuoremmat)

puutteellisia hakemuksia ei huomioida. Palauta hakemus viimeistään 15.10.2021 osoitteella Keski-Karjalan kansalaisopisto, Koulutie 3E, 82500 Kitee tai tuo se opiston toimistoon, osoite Koulutie 3E. HENKILÖTIEDOT

HUOLTAJAN TIEDOT (alle 18-vuotiaalta opiskelijalta) Sukunimi

Etunimet

Lähiosoite

Postinumero ja -toimipaikka

Henkilötunnus (täydellinen)

Sähköpostiosoite

Sukunimi

Etunimi

Henkilötunnus

Puhelin

Lähiosoite

Postitoimipaikka

Haluan osallistua (kurssin nimi, numero):

Hakuperuste (rastita oikea vaihtoehto):

Matkapuhelinnumero

Osasto: KITEE

ILMOITTAUDUN OPISKELEMAAN SEURAAVIA AINEITA: Kurssin numero Kurssi

Kurssimaksu

KESÄLAHTI

RÄÄKKYLÄ

Olen eläkeläinen Olen seniori Olen maahanmuuttaja

Huom! Ilmoittautuminen on sitova. Huolehdi peruutuksesta toimistoon.

Päiväys

Allekirjoitus (alle 18-vuotiaalla huoltaja)

Vakuutan antamani tiedot oikeaksi. ___________________________________________ Paikka, aika ja allekirjoitus

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!

3


Kitee ääniajot/muu visuaalinen sisältö) kaipaavat myös tekijöitä. Kulttuuriohjaaja Markus Pulkkinen opastaa Kiteesalin tekniikan käytössä.

110100 Yhteislaulu - Laulu pidentää ikää!

110202 Lapsiteatteri Pikku Polento 10 - 14 v.

Virkistytään laulamalla lauluja eri aihepiireistä. Tavoitteena on hyvä mieli ja rento yhdessäolo. Laulattajana Kirsti Rautiainen. Säestäjänä Anneli Keinänen-Sallinen. Kokoontuu syksyllä: 22.9., 6.10.,3.11.,24.11. ja keväällä: 19.1., 9.2., 2.3.,23.3.

Pikku Polento tekee tutkimusmatkaa teatterin, kehollisen ilmaisun, puheen ja iloisen tekemisen maailmaan. Toimintaa kuvaa parhaiten kupliva ilo, kokeileva ote, kuuntelu, keskittyminen, mokailun riemu, liike, leikki ja vauhdikas heittäytyminen tilanteisiin. Valmistamme kauden aikana esityksen, jonka aihe valitaan yhdessä.

Kiteesali, Koulutie 3 Ke 14.00 - 15.30 22.9. - 24.11.2021, 19.1. - 23.3.2022, 8 t / 8 t Kirsti Rautiainen, Anneli Keinänen-Sallinen Kurssimaksu: 30,00 €

110101 Mieskuoro

Kiteen Ev. kansanopisto, Opistontie 7 Ma 18.00 - 20.30 6.9. - 13.12.2021, 10.1. - 11.4.2022, 40 t / 40 t Hannu-Heikki Hakulinen Syksy: 55,00 €, Kevät: 55,00 €

Perinteistä ja uudempaa mieskuorolaulua, kuoro-ohjelmiston harjoittelua ja esittämistä sekä äänenkäytön harjoittamista. Myös uudet laulajat tervetuloa!

110102 Pianonsoitto

Ilmarinen opetustila 22, 2. krs, Koulutie 3 Ti 15.00 - 16.30 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 24 t / 24 t Anneli Keinänen-Sallinen Syksy: 52,50 €, Kevät: 52,50 €

Opitaan pianonsoittoa ja vapaata säestystä. Oppilas saa yksilöopetusta n. 30 min./kokoontumiskerta. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla sovitaan soittoajat. Soveltuu sekä aloittelijoille että pianonsoittoa aiemmin harrastaneille.

Kiteesali, Koulutie 3 Ma 16.30 - 18.00 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 2.5.2022, 33 t / 42 t Tarja Jänis Syksy: 60,00 €, Kevät: 60,00 €

110203 Talviteatteri

Kiteesali, Koulutie 3 Ma 18.00 - 20.30 13.9. - 22.11.2021, 10.1. - 2.5.2022, 30 t / 45 t Tarja Jänis Syksy: 60,00 €, Kevät: 60,00 €

Talviteatteri on suunnattu kaikille teatterin tekemisestä kiinnostuneille. Mukaan voi tulla vaikka koko perheen voimin. Valmistamme kauden aikana näytelmän valmiista näytelmätekstistä, joka valitaan yhdessä. Etsimme luontevaa ja rentoa näyttämöllä oloa, kuuntelun merkitystä sekä ärsykkeisiin reagoimista. Lisäksi keskitymme puheen, hengityksen sekä kehonkielen viesteihin ja merkitykseen. Emme myöskään unohda teatteripelejä- ja leikkejä, iloa ja tekemisen riemua!

110302 Maisemaa akvarellilla maalaten

Ilmarinen opetustila 101, 1. krs, Koulutie 3 La 10.00 - 14.00 18. - 25.9.2021, 10 t Ahti Pitkänen Kurssimaksu: 20,00 €

Maalataan ulkona maisemaa akvarellilla havainnon mukaan. Ryhmä kokoontuu 18.9 ja 25.9.

110303 Öljyvärimaalaus

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 La 10.00 - 15.00 8.1. - 9.4.2022, 30 t Ahti Pitkänen Kurssimaksu: 55,00 €

Kurssilla maalataan öljyvärillä lyhyitä tehtäviä tekniikan havainnollistamiseksi ja oppilaan omia aiheita, joiden yhteydessä opiskellaan värinkäyttöä.Tutkitaan kuvan ilmaisukeinoja harjoitusten ja oppilaan oman tekemisen puitteissa. Ota mukaan omat välineet: öljyvärit, siveltimiä ja maalauspohjia. Ryhmä kokoontuu 8.1., 29.1., 19.2., 19.3. ja 9.4.

110304 Akvarelliperjantait, syksy

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Pe 10.00 - 15.00 1.10. - 3.12.2021, 24 t Oleg Tchoumak Kurssimaksu: 60,00 €

Kurssilla harjoitellaan akvarellimaalauksen sommittelua ja tekniikkaa. Kurssin opettajana taidemaalari ja kuvataideopettaja Oleg Tchoumak. Ryhmän kokoontumispäivät 1.10. Asetelma, 29.10. Maisema, 12.11. Henkilöja muotokuvat, 3.12. Abstrakti maisema

110305 Akvarelliperjantait, kevät

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Pe 10.00 - 15.00 14.1. - 20.5.2022, 30 t Oleg Tchoumak Kurssimaksu: 75,00 €

Kurssilla harjoitellaan akvarellimaalauksen sommittelua ja tekniikkaa. Kurssin opettajana taidemaalari ja kuvataideopettaja Oleg Tchoumak. Ryhmän kokoontumispäivät 14.1. Talvimaisema, 25.2. Valokuva ja akvarelli, 25.3. Vesi, 22.4. Linnut ja muut eläimet ja 20.5. Asetelma ja kukat

110201 Nuorisoteatteri Polento 15 - 19 v.

Kiteesali, Koulutie 3 Ma 15.00 - 16.30 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 25.4.2022, 24 t / 51 t Tarja Jänis Syksy: 60,00 €, Kevät: 60,00 €

Nuorisoteatterissa pääsee ilmaisemaan ajatuksia, tunteita ja tavoitteita teatteritaiteen kautta. Tekeminen on tutkivaa ja oppiminen tapahtuu kokemuksen ja tekemisen kautta. Tekemisessä korostuu ryhmässä toimiminen ja kokemuksellinen oppiminen. Harjoituskauden aikana valmistamme esityksen. Lukiolaiset voivat suorittaa lukion ilmaisutaidon kurssikokonaisuuden Polennossa (Huom! Lukiolainen: kysy tarkempia tietoja kurssimaksusta!). Voit tulla mukaan tekemään myös muita teatterin osa-alueita. Lavastus, puvustus, maskeeraus, musiikki, tanssikoreografiat ja tekniikka (eli valot,

4

110301 Lasten kuvataideryhmä 6 - 11 v.

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 To 16.30 - 18.50 16.9. - 25.11.2021, 13.1. - 24.3.2022, 30 t / 30 t Ahti Pitkänen Syksy: 55,00 €, Kevät: 55,00 €

Värin ja valon tutkimista harjoitusten avulla. Kurssilla tutustutaan kuvien tekemiseen ja erilaisten välineiden ja materiaalien käyttöön. Painotusalueita ovat kaksiulotteisen kuvan perusasiat: värit ja muodot, viivat ja pinnat. Erilaisia harjoituksia tehdään piirtäen, maalaten, muovaillen, rakennellen ja leikaten.

110310 ITE-savesta

Ilmarinen opetustila 101, 1. krs, Koulutie 3 To 17.00 - 20.15 23.9. - 2.12.2021, 13.1. - 24.3.2022, 40 t / 40 t Eila Smura Syksy: 64,00 €, Kevät: 64,00 €

Tutustutaan keramiikan materiaaleihin ja tekniikoihin taide- ja käyttökeramiikkaa tehden, omaa luovuutta ja yksilöllisyyttä toteuttaen. Tehdään myös pienoispatsaita ja pihakoristeita. Opettajalta saa ostaa materiaaleja.

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!

110401 Hopeatyöt, peruskurssi, syksy Arppen koulu, tekninen työ, Koulutie 3 Ti 17.00 - 19.30 14.9. - 9.11.2021, 24 t Hopeaseppämestari Seppo Sankila Kurssimaksu: 53,00 €

Hopeatyöt perusteista alkaen, hopean ja alpakan ominaisuudet ja käsittelyt. Käytössä olevat laitteet ja työkalut sekä niiden oikeaoppinen käyttö. Kemiallisten aineiden turvallinen käsittely. Korujen valmistaminen, huoltaminen ja uudistaminen.

110402 Hopeatyöt, peruskurssi, kevät Arppen koulu, tekninen työ, Koulutie 3 Ti 17.00 - 19.30 11.1. - 1.3.2022, 24 t Hopeaseppämestari Seppo Sankila Kurssimaksu: 53,00 €

Hopeatyöt perusteista alkaen, hopean ja alpakan ominaisuudet ja käsittelyt. Käytössä olevat laitteet ja työkalut sekä niiden oikeaoppinen käyttö. Kemiallisten aineiden turvallinen käsittely. Korujen valmistaminen, huoltaminen ja uudistaminen.

110403 Hopeatyöt, viikonloppu, syksy Arppen koulu, tekninen työ, Koulutie 3 La 10.00 - 15.00, Su 10.00 - 15.00 2.10. - 21.11.2021, 24 t Hopeaseppämestari Seppo Sankila Kurssimaksu: 53,00 €

Hopea vastikkeiden sulattaminen ja valmistaminen raaka-aineiksi. Tavanomaista korujen valmistusta ja uudistamista. Lisäksi valmistetaan pitkäkestoisempaa työskentelyä vaativia koruja tai pieniä esineitä. Mahdollisuus syventää perusteista monipuolisempiin työmenetelmiin. Ryhmä kokoontuu 2. - 3.10. ja 20. 21.11.2021

110404 Hopeatyöt, viikonloppu, kevät Arppen koulu, tekninen työ, Koulutie 3 La 10.00 - 15.00, Su 10.00 - 15.00 22.1. - 3.4.2022, 24 t Hopeaseppämestari Seppo Sankila Kurssimaksu: 53,00 €

Hopea vastikkeiden sulattaminen ja valmistaminen raaka-aineiksi. Tavanomaista korujen valmistusta ja uudistamista. Lisäksi valmistetaan pitkäkestoisempaa työskentelyä vaativia koruja tai pieniä esineitä. Mahdollisuus syventää perusteista monipuolisempiin työmenetelmiin. Ryhmä kokoontuu 22. - 23.1. ja 2. - 3.4.2022.


Kitee 110502 Humppajumppa

110400 Korukivenhionnan perusteet

Arppen koulu, tekninen työ, Koulutie 3 La 10.00 - 14.30 9.10. - 11.12.2021, 15.1. - 5.3.2022, 25 t / 25 t Pirjoriitta Koponen Syksy 55,00 €, Kevät 55,00 €

Johdatus korukiviin, korukiven hionta, korukiven hiontavaiheet.

Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4 Ke 17.40 - 18.40 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 16 t / 16 t Seija Lappalainen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Helppo jumppatunti. Alussa lämmittelyä musiikin tahtiin noin kolme kappaletta. Lihaskunto kiertoharjoitus musiikkiin noin kolme kappaletta. Kiertoharjoitus musiikkiin noin kaksi kappaletta. Lopuksi venyttely .

110503 Aamuetno

VesPeli, pienryhmäliikuntatila, Urheilutie 7 Ke 9.30 - 10.30 Alkaa lokakuussa. Tiedotamme ilmoittautuneille. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

110410 Posliininmaalaus, Kitee

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Ma 17.30 - 20.00 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 36 t / 36 t Irja Juvonen Syksy: 57,50 €, Kevät: 57,50 €

Kurssi sopii kaikille posliininmaalauksesta kiinnostuneille. Kokeillaan erilaisia maalaustekniikoita, maisema-, kukka- ja muotokuva-aiheita, myös lasille maalaamista.

110411 Posliini- ja puumaalaus, Heinoniemi

Heinoniemen Kotipirtti, Heinoniementie 37 Ti 10.00 - 12.30, Jtv 28.9. - 7.12.2021, 11.1. - 12.4.2022, 18 t / 21 t Irja Juvonen Syksy: 36,00 €, Kevät: 40,00 €

Opiskellaan maalauksen tekniikoita. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että aiemmin harrastaneille.

110500 Etnotanssi

Hutsin koulu, liikuntasali, Hutsintie 4 Ma 17.30 - 18.30 Alkaa lokakuussa. Tiedotamme ilmoittautuneille. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Tunnilla tempaudutaan afrikkalaisten, intialaisten ja karibialaisten rytmien vietäväksi. Etnotanssi on hauskanpitoa, heittäytymistä, energistä karnevaalitunnelmaa ja taattua hikeä. Tunnilla ei vaadita aiempaa tanssillista osaamista, vaan jokainen voi osallistua oman kunto- ja taitotasonsa mukaisesti. Tanssityyleinä ovat afro, bollywood & bhangra sekä soca.

110501 Kuntotanssi

Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4 Ke 18.50 - 19.50 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 16 t / 16 t Seija Lappalainen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Kuntotanssi perustuu tanssilavoilta tuttujen lavatanssiaskeleiden ja jumpan yhdistelmään. Tällä tunnilla kuka tahansa voi kohentaa kuntoa ja hankkia hyvää mieltä lavoilta tutun tanssimusiikin tahtiin. Musiikkia on aina humpasta jenkkaan ja cha chaasta rokkiin. Et tarvitse tanssiparia, Täällä jorataan pääsääntöisesti yksin.

Tunnilla tempaudutaan afrikkalaisten, intialaisten ja karibialaisten rytmien vietäväksi. Etnotanssi on hauskanpitoa, heittäytymistä, energistä karnevaalitunnelmaa ja taattua hikeä. Tunnilla ei vaadita aiempaa tanssillista osaamista, vaan jokainen voi osallistua oman kunto- ja taitotasonsa mukaisesti. Tanssityyleinä ovat afro, bollywood & bhangra sekä soca.

110505 Lauantaitanssit

Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4 La 10.00 – 14.15 4.9.–30.10.2021, 15 t / 15 t Kempas Auli, Pennanen Jouni Kurssimaksu: 66,00 €

Ryhmä kokoontuu seuraavasti. 4.9.-21: Rumba bolero ja Chacha . 2.10. -21: Fusku ja Bugg/etenevä Bugg. 30.10.21 : Lavafoxi. Slowfoxi ja Jatsifoxi. Keväällä jatketaan 2 - 3 lauantaita, laadut ryhmän toiveiden mukaan.

119800 Puuhuonekalut

Erikospuuseppä Seppo Auvisen työtilat Meijerintie 1 Pe 18.00–21.30 17.9.–3.12.2021, 14.1.–8.4.2022, 44 t / 48 t Seppo Auvinen Syksy: 74,00 €, Kevät: 74,00 €

Valmistetaan huonekaluja ja pienempiä puutöitä kurssilaisten toiveiden mukaan. Sopii sekä aloittelijoille että puutöitä pidempään harrastaneille.

119803 Puutyö II

Kylätalo Leinola, Leinovaarantie 4 A To 17.00 - 19.30 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 36 t / 36 t Timo Toropainen Syksy: 57,50 €, Kevät: 57,50 €

Suunnitellaan ja valmistetaan käyttöesineitä ja kalusteita.

119805 Tekninen työ

Arppen koulu, tekninen työ, Koulutie 3 Ti 17.00 - 20.15 28.9. - 7.12.2021, 40 t Jorma Palo Kurssimaksu: 65,00 €

Kurssi sopii kaikille puu- ja metallitöistä kiinnostuneille – nuorille ja aikuisille. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, tule opettelemaan teknisen työn perusteita ja tekniikoita. Suunnitellaan ja valmistetaan oman valinnan mukaan tuote.

Huomioidaan toimivuus, ulkonäkö ja materiaalivalinnat. Kurssin alussa käydään huolellisesti läpi työturvallisuusmääräykset ja koneiden ja laitteiden oikeaoppinen ja turvallinen käyttö. Varastotilojen rajallisuuden vuoksi tuotteiden tulee olla pienikokoisia.

119814 Pipoja ja tuubihuiveja saumurilla

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Pe 10.00 - 14.00 24.9.2021, 5 t Merja Kupiainen Kurssimaksu: 10,00 €

119802 Huonekalujen kunnostus ja entisöinti Erikospuuseppä Seppo Auvisen työtilat, Meijerintie 1 La 9.00 - 15.00, Jtv 11.9.–18.12.2021, 15.1.–9.4.2022, 42 t / 42 t Esko Vasarainen Syksy: 67,50 €, Kevät: 67,50 €

Kurssilla korjataan ja entisöidään opiskelijoiden huonekaluja. Pienet verhoilutyöt kuuluvat kurssin opetusohjelmaan. Sopii myös aloittelijoille.

119810 Aamupäivän käsityöpaja

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Ke 9.00 - 11.30 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 36 t / 36 t Sanna Sorvi Syksy: 57,50 €, Kevät: 57,50 €

Valmistetaan kaikkea kivaa itselle, kotiin tai vaikka lahjoiksi. Hyödynnetään erilaisia materiaaleja, tekotapoja ja tekniikoita. Ompelua, virkkausta, askartelua jne. Ideoidaan yhdessä kurssilaisten kanssa. Kurssi soveltuu kaikille käsitöistä kiinnostuneille - sekä aloittelijoille että aiemmin harrastaneille. Huom. Osallistuminen vain aamutai iltapäivän ryhmään.

119811 Iltapäivän käsityöpaja

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Ke 12.00 - 14.15 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 36 t / 36 t Sanna Sorvi Syksy: 57,50 €, Kevät: 57,50 €

Valmistetaan kaikkea kivaa itselle, kotiin tai vaikka lahjoiksi. Hyödynnetään erilaisia materiaaleja, tekotapoja ja tekniikoita. Ompelua, virkkausta, askartelua jne. Ideoidaan yhdessä kurssilaisten kanssa. Kurssi soveltuu kaikille käsitöistä kiinnostuneille - sekä aloittelijoille että aiemmin harrastaneille. Huom. Osallistuminen vain aamutai iltapäivän ryhmään.

119813 Käsityöryhmä, Huikkola

Huikkola, entinen koulu, Huikkolantie 27 Ke 18.00–20.30 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 36 t / 36 t Merja Kupiainen Syksy: 57,50 €, Kevät: 57,50 €

Vaateompelua itselle ja toisille. Korjausompelua ja vanhasta uutta (kierrätysmateriaalit) mielikuvitusta käyttäen. Tilkkutöitä, lasitöitä, mosaiikkia ja huovutusta kokeiluna. Kankaanpainantaa ja -maalausta, neulontaa ja virkkausta sekä miniryijyn ompelua. Kaavapaperit ja saumurilankojen perusvärit sisältyvät kurssihintaan. Luokassa on saumureita ja ompelukoneita. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla sovitaan tarkempi sisältö.

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!

Ommellaan saumurilla pipoja ja tuubihuiveja itselle ja lapsille. Kaavapaperi ja saumurilankojen perusvärit sisältyvät kurssihintaan. Koneet käytössä luokassa.

119815 Trikoo-ompelukurssi

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 La 10.00 - 15.00, Su 10.00 - 15.00 9. - 17.10.2021, 24 t Sanna Sorvi Kurssimaksu: 48,00 €

Ommellaan valmiista kaavoista trikoovaatteita itselle tai vaikka lahjaksi. Käytössä saumurit ja peitetikkikone. Ryhmän alustava kokoontumisaikatalu 9. - 10.10. ja 16. - 17.10.

119816 Saunahattu huovuttamalla Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Pe 10.00 - 14.00 15.10.2021, 5 t Merja Kupiainen Kurssimaksu: 10,00 €

Huovutetaan märkähuovuttamalla uniikki saunahattu. Tarvikkeet opettajalta. Materiaaleista erillinen maksu.

119817 Vaatteiden korjausta ja tuunausta

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Pe 10.00 - 14.00 19. - 26.11.2021, 10 t Merja Kupiainen Kurssimaksu: 20,00 €

Lempivaate puhki kulunut tai nappi puuttuu ja vetoketju rikki? Tule korjaamaan vaatteita tai tuunaa kokonaan uusi vaate vanhoista ja kuluneista vaatteista. Saumurilankojen perusvärit ja kaavapaperi kuuluvat kurssihintaan. Koneet käytössä luokassa.

119818 Miniryijy ommellen tai huovutettu seinätekstiili

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Pe 10.00 - 14.00 21.1. - 4.2.2022, 15 t Merja Kupiainen Kurssimaksu: 30,00 €

Miniryijy n. 25 x 25 cm tai suurempi tehdään ommellen erilaisista omista langoista säkkikankaalle. Huovuttamalla voi tehdä myös seinätekstiilin. Materiaaleja voi ostaa opettajalta. Ryhmä kokoontuu 21.1., 28.1. ja 4.2.

119819 Mekko tai tunika saumurilla Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Pe 10.00 - 14.00 11. - 18.2.2022, 10 t Merja Kupiainen Kurssimaksu: 20,00 €

Merinovillasta tai trikoosta/collegekankaasta mekko tai tunika saumurilla valmiista kaavoista omille mitoille muuttaen. Kaavapaperi ja saumurilankojen perusvärit kuuluvat kurssimaksuun. Koneet käytettävissä luokassa.

5


Kitee 119820 Trikoo-ompelukurssi

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 La 10.00 - 15.00, Su 10.00 - 15.00 23.4. - 8.5.2022, 24 t Sanna Sorvi Kurssimaksu: 48,00 €

Ommellaan valmiista kaavoista trikoovaatteita itselle tai vaikka lahjaksi. Käytössä saumurit ja peitetikkikone. Ryhmä kokoontuu alustavan suunnitelman mukaan keväällä 23. - 24.4. ja 7. - 8.5.

120101 Kirjoitan elämästäni - elämäkertakirjoittamisen jatkokurssi

Ilmarinen opetustila 21, 2. krs, Koulutie 3 Ma 16.30 - 18.45 6.9. - 15.11.2021, 17.1. - 11.4.2022, 18 t / 21 t Tuula Ranta Syksy: 35,00 €, Kevät: 40,00 €

Kurssilla innostutaan kirjoittamisesta ja vapaudutaan kirjoittamisen esteistä. Aiheet ammennetaan omista kokemuksista ja muistoista. Sopii myös aloittelijoille. Ryhmä kokoontuu syksyllä 6.9., 20.9., 4.10., 25.10., 1.11. ja 15.11. ja keväällä 17.1., 31.1., 14.2., 28.2., 11.3., 28.3. ja 11.4.

119804 Perinnekoneet kuntoon, wanhan woiman ja perinteen pariin

Harrastehalli (ent. Koneveijareiden halli), Sumpputie 3 To 16.30 - 20.15 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 40 t / 40 t Kalle Hurskainen Syksy: 64,00 €, Kevät: 64,00 €

Tutustutaan vanhojen koneiden tekniikkaan ja kunnostetaan niistä toimivia yksilöitä. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Keski-Karjalan perinnekoneyhdistyksen kanssa.

120301 Englannin alkeita aamupäivällä

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 To 9.30 - 11.00 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 24 t / 24 t Eija Mujunen Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Englannin kielen alkeita henkilöille, jotka eivät kouluaikoinaan ole opiskelleet englantia. Harjoittelemme rauhalliseen tahtiin kielen alkeita ja arkielämän käyttötilanteita. Oppimateriaali valitaan kurssin alussa.

120302 Englannin kielen alempi peruskurssi - päiväryhmä Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 To 12.30 - 14.00 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 24 t / 24 t Eija Mujunen

6

120502 Matinée en français

Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Englannin kielen alkeiden jatkokurssi, joka soveltuu kieltä noin 2 vuotta aiemmin harrastaneille. Harjoittelemme rauhalliseen tahtiin kielen perusteita ja arkielämän käyttötilanteita. Oppimateriaalina Everyday English 1, kpl 5-.

120303 Englannin kielen peruskurssi - päiväryhmä

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Ma 13.30 - 15.00 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 24 t / 24 t Eija Mujunen Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Kurssi on jatkoa viime vuoden alemman tason peruskurssille mutta ryhmä soveltuu kaikille, jotka ovat joskus opiskelleet englantia pari-kolme vuotta. Harjoittelemme rauhalliseen tahtiin kielen perusteita ja arkielämän käyttötilanteita. Oppimateriaalina Everyday English 1 kpl 8 ja Everyday English 2.

120304 Arkipäivän englantia kertauskurssi, päiväryhmä

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Ti 11.30 - 13.00 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 24 t / 24 t Eija Mujunen Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Englannin kielen perusteita kertaava kurssi sopii kaikille kieltä joskus koulussa tai kansalaisopiston ryhmissä perusteet opiskelleille. Kerrataan kielen keskeisiä rakenteita ja rohkaistutaan käyttämään kieltä suullisesti erilaisissa arkielämän tilanteissa. Oppimateriaali Steps 3, kpl 5 -. Tervetuloa rohkeasti mukaan harjoittelemaan englannin kieltä!

120305 Englantia tiistai-iltapäivisin - keskustelua ja kertausta

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Ti 13.15 - 14.45 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 24 t / 24 t Eija Mujunen Syksy: 42,50 €, Kevät 42,50 €

Päiväkurssilla kartutamme kielitaitoamme yhdessä tuumin. Kurssi soveltuu kieltä useamman vuoden kansalaisopistossa harrastaneille tai muualla kielen perusteet opiskelleille. Keskitymme kielen suulliseen tuottamiseen ja sanavaraston laajentamiseen sekä kuullunymmärtämisen petraamiseen. Oppimateriaali valitaan yhdessä ryhmän kanssa.

120307 Arkipäivän englantia keskitason kertauskurssi illalla

Ilmarinen opetustila 21, 2. krs, Koulutie 3 Ke 17.00 - 18.30 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 24 t / 24 t Eija Mujunen Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Kertaava englannin kielen kurssi kaikille, jotka ovat joskus opiskelleet englannin kielen perusteet (esim. perus-/keskikoulu, lukion lyhyt kieli) mutta joiden kielitaito kaipaa päivitystä. Pääpaino on suullisessa viestinnässä mutta kertaamme tarvittaessa myös kielen keskeisiä rakenteita. Oppikirjana Stepping Stones 3, Step 5 -. Welcome to practise your English!

120601 Venäjän alkeet

Ilmarinen opetustila 21, 2. krs, Koulutie 3 To 18.40 - 20.10 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 24 t / 24 t Valentina Novikova Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Kurssi on tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät aikaisemmin ole opiskelleet venäjää. Kurssilla opiskellaan aluksi venäjän aakkoset, jotta opiskelija pystyy lukemaan mainoksia ja kylttejä ja selviytyy esim. ostosten tekemisestä venäläisessä kaupassa. Oppikirja valitaan kurssin alussa.

120602 Venäjä 2 - Venäjän kielen alkeiden/perusteiden virkistys

Ilmarinen opetustila 21, 2. krs, Koulutie 3 To 17.00 - 18.30 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 24 t / 24 t Valentina Novikova Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Venäjän kielen kurssi venäjää vuoden pari harrastaneille. Tule virkistämään venäjän kielen perustaitojasi ja harjoittelemaan arkielämän kielenkäyttötilanteita mukavassa seurassa! Oppikirjana Pora! 1.

120603 Venäjä 5

Ilmarinen opetustila 21, 2. krs, Koulutie 3 Ti 17.00 - 18.30 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 24 t / 24 t Valentina Novikova Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Kurssi on jatkoa viime vuoden Venäjä 4 kurssille. Mukaan ovat tervetulleita myös uudet opiskelijat, jotka ovat opiskelleet venäjää muutaman vuoden. Harjoittelemme rauhalliseen tahtiin kielen perusteita ja arkielämän kielenkäyttötilanteita. Oppikirja: Pora! 2.

120604 Venäjä 6

Ilmarinen opetustila 21, 2. krs, Koulutie 3 Ti 18.40 - 20.10 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 24 t / 24 t Valentina Novikova Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Kurssi on jatkoa viime vuoden Venäjä 5 kurssille mutta soveltuu kaikille useamman vuoden venäjää harrastaneille. Harjoitellaan rauhalliseen tahtiin kielen keskeisiä rakenteita, laajennetaan sanavarastoa, kehitetään puhevalmiutta ja tutustutaan venäläiseen kulttuuriin. Oppikirja: Pora! 2.

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Ke 14.30 - 15.45 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 20 t / 20 t Eija Mujunen Syksy: 36,00 €, Kevät: 36,00 €

Ryhmä sopii kielen perusteet opiskelleille. Oppikirjana Chez Marianne 3. Laajennetaan sanavarastoa sekä kehitetään valmiutta ilmaista itseään ranskan kielellä.

120701 Espanjan kielen alkeet

Ilmarinen opetustila 24, 2 krs, Koulutie 3 Ma 17.30 - 19.00 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 24 t / 24 t Petri Liuha Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Hola! Tutustumme espanjan kieleen ja kulttuuriin erilaisissa arkipäivän tilanteissa. Aloitamme aivan alkeista, aikaisempia opintoja ei siis tarvita. Oppikirjana Perfecto! 1. Bienvenidas!

120702 Espanja 2 - Alkeisjatko

Ilmarinen opetustila 24, 2 krs, Koulutie 3 Ti 17.30 - 19.00 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 24 t / 24 t Petri Liuha Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Hola! Jatkamme tutustumista espanjan kieleen ja kulttuuriin erilaisissa arkipäivän tilanteissa. Opimme lisää kielen keskeisiä rakenteita, laajennamme sanavarastoa ja rohkaistumme puhumaan. Kurssi sopii kaikille espanjaa joskus noin vuoden opiskelleille. Oppikirjana Perfecto! 2. Bienvenidas!

340100 Digipaja - Tabletit

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Ti 8.15 - 10.45 14.9. - 12.10.2021, 15 t Markku Hyvönen Kurssimaksu: 35,00 €

Kurssilla tutustutaan kosketusnäytölliseen Android-laitteeseen peruskäytöstä alkaen. Pohditaan, kuinka valita itselle sopiva laite ja tutustutaan uuden laitteen eri toimintoihin. Kokeillaan, mitä älylaitteella voi tehdä ja tutustutaan laitteen mukana tuleviin sovelluksiin, tallentamiseen ja tulostukseen Harjoitellaan myös sovelluksien asentamista, sekä laitteen pitämistä ajantasaisena.

340101 Digipaja - Älypuhelimet

120501 Ranskan alkeiskurssi

Ilmarinen opetustila 22, 2. krs, Koulutie 3 Ma 17.00 - 18.30 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 24 t / 24 t Eija Mujunen Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Ranskan alkeiskurssilla edetään rauhallisesti, tutustutaan aitoihin arkielämän puhetilanteisiin ja harjoitellaan ääntämistä oppikirjan tekstien pohjalta. Oppimateriaali valitaan kurssin alussa. Bienvenue!

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Ti 8.15 - 10.45 26.10. - 23.11.2021, 15 t Markku Hyvönen Kurssimaksu: 35,00 €

Kurssilla tutustutaan kosketusnäytölliseen Android-laitteeseen peruskäytöstä alkaen. Pohditaan, kuinka valita itselle sopiva laite ja tutustutaan uuden laitteen eri toimintoihin. Kokeillaan, mitä älylaitteella voi tehdä ja tutustutaan laitteen mukana tuleviin sovelluksiin, tallentamiseen ja tulostukseen Harjoitellaan myös sovelluksien asentamista, sekä laitteen pitämistä ajantasaisena.


Kitee 340102 Digipaja - Läppäri

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Ti 16.30 - 18.00 14.9. - 7.12.2021, 24 t Markku Hyvönen Kurssimaksu: 56,00 €

Kurssilla opiskelemme kannettavan tietokoneen harrastus- ja työkäyttöä. Aiheina tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, vanhan kuvan skannaus, kuvan- ja videonkäsittely, kuvakirjan teko. Internet ja kannettavan ja tabletin/älypuhelimen yhteiskäyttö.

830115 Piian päiväjooga

Kästekonen, Ilmarisentie 5, 82500 Kitee To 14.30 - 16.00 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 24 t / 24 t Pia Pippuri Syksy: 44,00 €, Kevät: 44,00 €

Lempeää, rentouttavaa, lihaskuntoa vahvistavaa hathajoogaa kaiken ikäisille ja kokoisille. Sopii vasta-alkajille ja aiemmin joogaa harrastaneille. Mukaan jooga-alusta ja lämmin joustava asu.

830116 Piian iltajooga

Kästekonen, Ilmarisentie 5, 82500 Kitee To 16.30 - 18.00 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 24 t / 24 t Pia Pippuri Syksy: 44,00 €, Kevät: 44,00 €

810200 Juurella leivotut

Arppen koulu 212, kotitalous To 18.00 - 20.00, La 10.00 - 14.30 4. - 13.11.2021, 8 t Heljä Leinonen Kurssimaksu: 20,00 €

Kurssilla jokainen tekee oman juuren, josta sitten valmistaa taikinan sekä leivän. Lisäksi teoriaa juurileivonnasta ja kuinka juurella onnistuu tehdä myös muita leipomuksia.

810202 Maukasta arkiruokaa edullisesti Arppen koulu 212, kotitalous To 17.00 - 20.15 28.10. - 9.12.2021, 20 t Heljä Leinonen Kurssimaksu: 60,00 €

Kurssilla valmistetaan erilaisia ruokalajeja syyssesongin raaka-aineista, kasviksista, käyttäen kalaa, kanaa, lihaakin. Ruokia täydennetään esimerkein koko ateriaksi salaatin tai muiden lisäkkeiden kera. Ryhmä kokoontuu 28.10., 18.11., 25.11., 2.12. ja 9.12. Kurssimaksu sisältää tarvikehankinnat.

810203 Arki- ja juhlaleivontaa Arppen koulu 212, kotitalous To 17.00 - 20.15 3.2. - 3.3.2022, 20 t Heljä Leinonen Kurssimaksu: 60,00 €

Nopeita, helppoja leipomuksia arjen kahvihetkiin, välipalaksi. Suolaista ja makeaa tarjottavaa juhlapöytään. Kurssimaksu sisältää tarvikehankinnat.

810201 Kauhan varressa

Huikkola, entinen koulu, Huikkolantie 27 Ti 18.00 - 20.30 26.10. - 23.11.2021, 15 t 1.2. - 1.3.2022, 15 t Heljä Leinonen Syksy: 36,00 €, Kevät 36,00 €

Sienet, vihannekset ja marjat. Keittoja, pataruokia ja juhlaruokia.

Lempeää, rentouttavaa, lihaskuntoa vahvistavaa hathajoogaa kaiken ikäisille ja kokoisille. Sopii vasta-alkajille ja aiemmin joogaa harrastaneille. Mukaan jooga-alusta ja lämmin joustava asu.

830100 Power HIIT

Hutsin koulu, liikuntasali, Hutsintie 4 Ma 18.30 - 19.30 Alkaa lokakuussa. Tiedotamme ilmoittautuneille. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Power HIIT on korkeatehoinen intervalliharjoittelutunti tutussa Powerin hengessä. Tunti koostuu lyhyistä, nopeista, tehokkaista aineenvaihduntaa ja hermolihasjärjestelmää kuormittavista harjoituksista. Harjoitukset suunnataan koko keholle, erityisesti suurille lihasryhmille. Power HIIT sopii kaikille haasteita pelkäämättömille kuntoilijoille.

830101 Kahvakuula

Hutsin koulu, liikuntasali, Hutsintie 4 Ma 19.30 - 20.30 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu, Asta Hirvonen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Harjoittelu kahvakuulan kanssa on monipuolista liikuntaa, joka tarjoaa haastetta mitä erilaisempiin tavoitteisiin. Voiman hankinta, kiinteytyminen, ryhdin, lihastasapainon ja liikkuvuuden parantaminen, tasapainon ja koordinaation kehittäminen sekä painon pudottaminen ja painon hallinta ovat hyviä syitä aloittaa kahvakuulaharjoittelu. Harjoitteet ovat toiminnallisia ja hyötyvoimaa kehittäviä ja ne sopivat eritasoisille ja -ikäisille liikkujille. Tunnille oma kahvakuula mukaan.

830102 Aamukuula

830114 Hathajooga

Rantalan koulu, Koulutie 3 F To 16.30 - 18.00 7.10. - 16.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 20 t / 24 t Mirja Annukka Oras Syksy: 37,00 €, Kevät: 44,00 €

Lempeää, rentouttavaa, lihaskuntoa vahvistavaa hathajoogaa kaiken ikäisille ja kokoisille. Sopii vasta-alkajille ja aiemmin joogaa harrastaneille. Mukaan jooga-alusta ja lämmin joustava asu.

VesPeli, pienryhmäliikuntatila, Urheilutie 7 Ti 9.30 - 10.30 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu, Asta Hirvonen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Harjoittelu kahvakuulan kanssa on monipuolista liikuntaa, joka tarjoaa haastetta mitä erilaisempiin tavoitteisiin. Voiman hankinta, kiinteytyminen, ryhdin, lihastasapainon ja liikkuvuuden parantaminen, tasapainon ja koordinaation kehittäminen sekä painon pudottaminen ja painon hallinta ovat hyviä syitä aloittaa kahvakuulaharjoit-

telu. Harjoitteet ovat toiminnallisia ja hyötyvoimaa kehittäviä ja ne sopivat eritasoisille ja -ikäisille liikkujille. Tunnille oma kahvakuula mukaan.

830103 Keppijumppa, päivä

VesPeli, liikuntasali, Urheilutie 7 Ti 11.00–11.45 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 12 t / 12 t Henna Taivaanloimu, Asta Hirvonen Kurssimaksu: 55,00 €

Monipuolista liikuntaa kepin kanssa reippaan musiikin tahdittamana. Vetreyttäviä, elvyttäviä ja avaavia liikkeitä sekä tasapainoharjoituksia.

830104 Booty

Hutsin koulu, liikuntasali, Hutsintie 4 Ti 17.30 - 18.30 Alkaa lokakuussa. Tiedotamme ilmoittautuneille. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Vahvat ja kiinteät pakarat, ryhdin ja tasapainon parantaminen, painonhallinta, jalkapäivä tai rakkaus kyykkyjä kohtaan. Tämä kaikki yhdistyy Bootytunnilla, jossa pääosaan pääsevät pakara- ja reisilihakset. Harjoitteet ovat monipuolisia ja tehokkaita oman kehon painolla tai eri välineillä tehtäviä (esim. kuminauhat). Tunti sopii kaikentasoisille kuntoilijoille.

830105 Power Core

Hutsin koulu, liikuntasali, Hutsintie 4 Ti 18.30 - 19.30 Alkaa lokakuussa. Tiedotamme ilmoittautuneille. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Tunnilla haastetaan keskivartalon (vatsa, kyljet ja selkä) pinnallisia ja syviä lihaksia tehokkailla harjoituksilla tutussa Powerin hengessä. Tunti kehittää ja voimistaa tukilihaksistoa, parantaa kehonhallintaa ja tasapainoa. Power Core sopii kaikille haasteita pelkäämättömille kuntoilijoille.

830106 Miesten kuntoliikunta

Hutsin koulu, liikuntasali, Hutsintie 4 Ti 19.30 - 20.30 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu, Asta Hirvonen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Miesten oma liikuntaryhmä, jossa kohotetaan kuntoa ja huolletaan kehoa. Vaihtuvia teemoja mm. kahvakuulailua, keppijumppaa ja kehonpainoharjoittelua. Tunti sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille miehille. Kahvakuulatunneille oma kuula mukaan.

830108 Vetreä keho, ilta

Arppen koulu, liikuntasali, Koulutie 3 D, ovi D8 Pe 17.00 - 18.00 17.9. - 10.12.2021, 14.1. - 8.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu, Asta Hirvonen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Tunnilla vetreytetään ja huolletaan kehoa kokonaisvaltaisesti ja parannetaan liikkuvuutta. Vuorottelevina lajeina ovat elvyttävä ja vetreyttävä keppijumppa, avaava ja venyttävä villasukkajumppa, palauttava ja hierova (putki-/pallo) rullailu sekä venyttely. Tunti sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.

830109 Power

Arppen koulu, liikuntasali, Koulutie 3 D, ovi D8 Pe 18.00 - 19.00 Alkaa lokakuussa. Tiedotamme ilmoittautuneille. - 10.12.2021, 14.1. - 8.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Fyysisesti kuormittava ja nopeatempoinen tunti, joka koostuu lämmittelystä juoksuosuuksineen, erilaisista hypyistä sekä omalla painolla tehtävistä toiminnallisista lihaskuntoliikkeistä. Tunnilla yhdistellään lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita. Power-tunti sopii jo aiemmin liikuntaa harrastaneille, haasteita pelkäämättömille kuntoilijoille.

830110 Perusjumppa kaikille, Puhos

Puhoksen koulu, Kartanontie 5 Ma 17.45 - 18.45 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 16 t / 16 t Tiina Timonen Syksy: 36,50 €, kevät: 36,50 €

Kuntoa ylläpitävää, monipuolista liikuntaa kehoa ja eri välineitä hyväksi käyttäen.

830113 Liikunta, Leinovaara

Kylätalo Leinola, Leinovaarantie 4 A Ma 16.30 - 17.30 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 16 t / 16 t Hanneliina Kojo, Ritva Muukkonen ja Heli Päivinen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Peruskuntoa ylläpitävää liikuntaa.

830117 Juurikan jumppa

Juurikan vapaa-aikakeskus, Juurikkajärventie 3 Ma 18.00 - 19.00 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 16 t / 16 t Eila Uuksulainen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Perusjumppaa naisille. Tehostaen musiikilla, välineillä ja ilman välineitä oman kehon painolla.

830107 Vetreä keho, päivä

VesPeli, pienryhmäliikuntatila, Urheilutie 7 Ke 10.30 - 11.30 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu, Asta Hirvonen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Tunnilla vetreytetään ja huolletaan kehoa kokonaisvaltaisesti ja parannetaan liikkuvuutta. Vuorottelevina lajeina ovat elvyttävä ja vetreyttävä keppijumppa, avaava ja venyttävä villasukkajumppa, palauttava ja hierova (putki-/pallo) rullailu sekä venyttely. Tunti sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!

830111 Allasjumppa

Urheilutalo/Uimahalli, Urheilutie 7 Ke 19.30 - 20.15 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 12 t / 12 t Tiina Timonen Kurssimaksu: 55,00 €

Monipuolinen vesijumppa, joka sisältää lämmittely hyppy-ja juoksuosuuksia sekä lihaskuntoharjotteita. Myös nivelvaivaiset voivat nauttia tästä tunnista. Vesi pehmentää liikkeitä. Kurssimaksu ei sisällä uintimaksua.

7


Kitee 830112 Tehovesijumppa

Urheilutalo/Uimahalli, Urheilutie 7 La 10.00 - 10.45 18.9. - 11.12.2021, 15.1. - 9.4.2022, 8 t / 8 t René Eugenio Juárez Kurssimaksu: 40,00 €

Tehokasta liikuntaa vedessä musiikin tahdissa. Liikkeet vedessä ovat pehmeitä ja tehokkaita. Tehovesijumppa kehittää kestävyyttä ja vahvistaa lihaskuntoa. Kurssilaisilta vaaditaan hyvää peruskuntoa. Apuna liikkeitä tehostamaan käytetään erilaisia apuvälineitä. Ei kokoonnu kuukauden viimeisenä lauantaina. Syksy: 18.9., 2.10., 9.10.,16.10.,13.11.,20.11., 4.12.,11.12. Kevät: 15.1.,22.1., 5.2., 12.2., 19.2., 5.3., 19.3., 2.4., 9.4. Kurssimaksu ei sisällä uintimaksua.

Muutamia nostoja Tohmajärven kansalaisopiston lukuvuoden 2021-2022 ohjelmasta. 810400 Pin Up -kurssi

Ilmarinen opetustila 122, 1. krs, Koulutie 3 Pe 18.00-20.30, La 11.00-16.30, Su 11.00 -16.30 24. - 26.9.2021, 15 t Hanne Kytökangas Kurssimaksu: 30,00 €

Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4 Pe 17.45 - 18.45 17.9. - 10.12.2021, 14.1. - 8.4.2022, 16 t / 16 t Päivi Karhu-Sormunen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Kehon huoltoa eri keinoin. Aloitetaan Pilateksen perusteilla, syvät lihakset avuksi kehoa avaavissa liikkeissä. Lisäksi mm. Footbiciä jalkaterille, toiminnallisia avaavia liikkeitä, spiraalilinjat.Mukaan tarvitset jumppamaton, joustavat vaatteet (myös jotain lämmikettä), vesipullon ja sukat.

830302 Käynti kevyeksi

Kästekonen, Ilmarisentie 5 Ma 18.00 - 18.45 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 12 t / 12 t Asta Hirvonen Kurssimaksu: 55,00 €

Venyttelykurssi painottuu kireiden ja lyhyiden lihasten notkeuden, voiman ja tasapainon lisäämiseen. Yleisen hyvinvoinnin parantaminen oman vartalon painon ja hengitystekniikan avulla venytystä syventäen. Tavoitteena on opetella oma joustava venyttely kehon toiminnan parantamiseksi..Mukaan tarvitset jumppamaton, joustavat vaatteet (myös jotain lämmikettä), vesipullon ja sukat.

8

Saksan kielen keskusteluryhmä kokoontuu kerran kuussa. Tule kartuttamaan ja ylläpitämään kielitaitoasi. Kokoontumisia on yhteensä kahdeksan kertaa.

2.9.2021 - 28.4.2022

Kurssi on tarkoitettu viittomakieltä pidempään opiskelleille keskustelu- ja kertauskurssiksi. Tavoitteena on kerrata sanastoa sekä kielioppia ja käyttämään viittomakieltä monipuolisemmin keskusteluissa erilaisten ihmisten kanssa. Tarkemmasta sisällöstä päätetään kurssin ensimmäisellä kerralla yhdessä. Kokoontumiset ovat kolmen viikon välein Zoomissa ja materiaalit sekä tehtävät Peda.netissä

Rumpujen soitto

14.9.2021 - 12.4.2022

Suomen kielen alkeet

Huvikeskus, sali, Välttimäentie 4 Pe 16.30 - 17.30 17.9. - 10.12.2021, 14.1. - 8.4.2022, 16 t / 16 t Päivi Karhu-Sormunen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

830301 Kehon huoltoa eri menetelmin

14.9.2021 - 12.4.2022

Viittomakielen keskustelu- ja kertaus, etäkurssi

Tällä kehopositiivisella hyvän mielen viikonloppukurssilla opetellaan meikkaamaan, tekemään kampauksia ja poseeraamaan kauniisti. Tule tutustumaan hurmaavaan pin upin maailmaan, inspiroitumaan 50-luvun naisellisesta tyylistä ja löytämän piristystä vaikkapa juhlapukeutumiseen

830300 Pilates perusteet ja jatko

Käydään ensin läpi Pilateksen perusteet ja jatketaan ryhmän tason mukaan. Tunneilla ohjattavista liikkeistä annetaan erilaisia vaihtoehtoja, joten alkeis-/perustason tunnit sopivat hyvin sekä ensikertalaisille, että jo hetken aikaa pilatesta harrastaneille.Ota mukaan oma alusta. Ei sovellu raskaana oleville.

Lisää kursseja ja ilmoittautuminen netissä: www.tohmajarvifi/kansalaisopisto tai puhelimitse numeroon 040 105 4104

Saksan kielen keskusteluryhmä

13.9.2021 - 11.4.2022

Maahanmuuttajille tarkoitetulla kurssilla opiskellaan suomen kielen sanastoa ja kielioppia sekä harjoitellaan arkipäivän keskustelutilanteita. Tohmajärveläinen maahanmuuttaja voi opiskella ilmaiseksi, sillä alkeiskurssi toteutetaan valtion opintosetelituella. Kurssille on ilmoittauduttava viimeistään 5.9.2021. Ulkopaikkakuntalaisten kurssimaksu on 67 €.

Ilmoittautumisen muistilista 1. Valitse opinto-ohjelmasta haluamasi kurssit

Suomen kielen jatkoryhmä 14.9.2021 - 12.4.2022

Maahanmuuttajille tarkoitetulla kurssilla opiskellaan suomen kielen sanastoa ja kielioppia sekä harjoitellaan arkipäivän keskustelutilanteita. Kurssimaksussa huomioidaan maahanmuuttajien opintoseteliavustus, joten kurssimaksu on 42 € lukuvuodelta. Kurssille on ilmoittauduttava viimeistään 5.9.2021. Ulkopaikkakuntalaisten kurssimaksu on 67 €.

2. Ilmoittaudu netissä: www.kitee.fi/kansalaisopisto - tarkemmat ilmoittautumisohjeet voit lukea aloitussiItalia I, etäkurssi vulta. 14.9.2021 - 12.4.2022 - kerää kurssit ostoskoriin Kurssilla opetellaan italian perusra- mene ostoskoriin kenteita sekä aloittelijalle keskeisiä käytännön kielenkäyttötilanteita. - tässä vaiheessa voit peLisäksi kurssilla keskustellaan Italiasta ruuttaa valitsemasi kurssit ja siellä matkustamisesta. Kurssin aiheita ovat mm. itsensä esittely, erilaiset - kirjoita yhteystietosi asiointitilanteet (ravintola, kahvila, - hyväksy sopimusehdot apteekki, lehtikioski), italialainen ruoka - lähetä ilmoittautuminen ja ammatit. Kurssin jälkeen opiskelija 3. Mahdollinen peruutus kesken opiskelun hoidetaan aina toimiston kanssa 040 105 1149 tai s.postilla kansalaisopisto@kitee.fi

pystyy kertomaan itsestään ja pärjää eri asiointitilanteissa. Kirjana Bella vista 1, kappaleet 1-6. Oppimisalustana on Zoom ja Peda.net.

Italia II, etäkurssi 18.9.2021 - 23.4.2022

atketaan italian kielen opiskelua. Kurssilla opetellaan italian perusrakenteita sekä aloittelijalle keskeisiä käytännön kielenkäyttötilanteita. Kurssin aiheita ovat mm. erilaiset asiointitilanteet, Italiassa matkustaminen, harrastuksista ja vapaa-ajasta kertominen ja kaupungin kuvailu. Kirjana Bella vista 1, kappaleet 7-12. Oppimisalustana on Zoom ja Peda.net

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!

Rumpujensoiton opetusta yli 16-vuotiaille, osaamistasosta riippumatta. Tuntien sisältö räätälöidään oppilaan omia kiinnostuksen kohteita kuunnellen. Tunneilla voidaan harjoitella eri tyylejä aina jazzista metallimusiikkiin. Oikeaoppisen tekniikan sekä rumpujensoiton ergonomian harjoittelu tunneilla antaa oppilaalle eväät soittaa mitä musiikkityyliä tahansa

Ikonimaalauksen alkeis/jatko 13.6.2022 - 19.6.2022

Opiskellaan koko viikon verran piirtämistä, sommittelua ja munatemperamaalausta. Kurssin aikana vasta-alkajat maalaavat pienikokoisen (esim. 16 x 20 cm) Kristuksen ikonin. Jatko-opiskelijat maalaavat joko yhteisesti sovittavan aiheen tai itse valitsemansa. Materiaalit, kuten laudat, värit ja siveltimet voi ostaa opettajalta (35 €). Ota omat piirustuspaperit, kynät, kumi ja viivoitin mukaan sekä eväät. Ilmoittautuminen su 29.5.2022 mennessä. Öljysuojaus eli olifiointi tehdään syyskuun alussa (4 h), josta ilmoitetaan erikseen osallistujille. Lisätietoja suoraan opettajalta, p. 040 531 0956

Runon kirjoittaminen 18.9.2021 - 27.11.2021

Pääpaino kurssilla on runon kirjoittamisessa ja sisällössä. Luemme runoja ja keskustelemme niistä. Voit tuoda itsellesi mieluisia runoja mukaan kokoontumiseen. Kokoontumiset ovat la 18.9., la 9.10., su 7.11. ja la 27.11.2021

Rentoutumalla voimavaroja arkeen, etäkurssi 23.9.2021 - 4.11.2021

Rentoutumisharjoituksilla saat lisää voimavaroja arkeesi ja lisäät hyvinvointiasi monin eri tavoin. Verkkokurssilla käydään läpi rentoutumisen hyödyt ja vaikutukset, opitaan rentoutumaan hengitysharjoitusten, kehorentoutusten, tarinamatkojen ja tietoisuusharjoitusten kautta. Jokaisella on mahdollisuus löytää oma miellyttävä tapa rentoutumiseen.


Kesälahti kukka- ja muotokuva-aiheita, myös lasille maalaamista.

110130 Yksinlaulu, Kesälahti

Kesälahti-talo, Puruvesisali, Pyhäjärventie 2 Ti 17.15 - 20.15 7.9. - 16.11.2021, 11.1. - 22.3.2022, 40 t / 40 t Leena Astikainen Syksy: 64,00 €, Kevät: 64,00 €

Monipuolisia harjoituksia ryhmässä terveen lauluäänen kehittämiseksi. Pidetään syys- ja kevätkonsertti valikoiduista teemoista.Tervetuloa entiset ja uudet laulajat!

110131 Sekakuoro, Kesälahti

Kesälahti-talo, Puruvesisali, Pyhäjärventie 2 Ke 18.00 - 19.30 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 24 t / 24 t Esko Alanen Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Puruveden Laulu on sekakuoro, jonka ohjelmisto on ollut perinteisesti monipuolista ja joka tuo laulun iloa sekä kuulijoille että laulajille. Viikottaisissa harjoituksissa valmistetaan ohjelmistoa erilaisiin esiintymisiin, joista sovitaan tarkemmin syksyn ensimmäisissä harjoituksissa.

110530 Etnotanssi

Kesälahden koulu/ liikuntasali Puruvesitalo, Pyhäjärventie 3 Ke 17.15 - 18.15 Alkaa lokakuussa. Tiedotamme ilmoittautuneille. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Tunnilla tempaudutaan afrikkalaisten, intialaisten ja karibialaisten rytmien vietäväksi. Etnotanssi on hauskanpitoa, heittäytymistä, energistä karnevaalitunnelmaa ja taattua hikeä. Tunnilla ei vaadita aiempaa tanssillista osaamista, vaan jokainen voi osallistua oman kunto- ja taitotasonsa mukaisesti. Tanssityyleinä ovat afro, bollywood & bhangra sekä soca.

Purujärven maamiesseurantalo, Leveäkiventie 1 To 16.00 - 19.15 16.9. - 25.11.2021, 13.1. - 24.3.2022, 40 t / 40 t Eija Hirvonen Syksy: 64,00 €, Kevät: 64,00 €

119838 Aloittelijan tilkkutyö

119832 Puutyö I

Kylätalo Leinola, Leinovaarantie 4 A Ke 17.00 - 19.30 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 36 t / 36 t Timo Toropainen Syksy: 57,50 €, Kevät: 57,50 €

110412 Posliininmaalaus, Kesälahti

Kurssi sopii kaikille posliininmaalauksesta kiinnostuneille. Kokeillaan erilaisia maalaustekniikoita, maisema-,

Kesälahden koulu, musiikki- /käsityöluokka Pyhäjärvi-talo, Pyhäjärventie 6 C Ke 17.30 - 20.30 22.9. - 24.11.2021, 36 t Erja Paajanen Kurssimaksu: 60,00 €

Valmistetaan puusta ja metallista käyttö- ja koriste-esineitä.

119831 Puu- ja metallityöt

Tehdään puusta uutta ja korjataan käytettyä.

Kesälahden koulu, musiikki- /käsityöluokka Pyhäjärvi-talo, Pyhäjärventie 6 C Ti 17.30 - 20.00 14.9. - 23.11.2021, 25.1. - 5.4.2022, 30 t / 30 t Irja Juvonen Syksy: 48,00 €, Kevät: 48,00 €

Käsityöryhmä, jossa on mahdollisuus toteuttaa töitä ommellen, neuloen, virkaten, askarrellen. Työt suunnitellaan osallistujien mielenkiinnon mukaan. Kurssi soveltuu kaikille käsitöistä kiinnostuneille - sekä aloittelijoille että pidempään harrastaneille.

Pyhäjärvi-talo E tekn.työ, Pyhäjärventie 6 C Ke 18.00 - 20.30 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 36 t / 36 t Jorma Palo Syksy: 57,50 €, Kevät: 57,50 €

Sovintola, Pyhäjärventie 8 La 10.00 - 15.00 18.9. - 11.12.2021, 22.1. - 23.4.2022, 24 t / 30 t Maija-Liisa Hallikainen Syksy: 43,00 €, Kevät: 54,00 €

Kurssilla tutustutaan vesiliukoisiin maalaustekniikoihin: maalataan akvarelleilla, nestemäisellä tussilla ja akryyliväreillä. Opiskellaan maalauksen kieltä ja tekniikoita. Harjaannutetaan kunkin opiskelijan omaa väri-, muoto- ja tilatajua sekä kehitetään havaintokykyä. Pyritään löytämään omaa ilmaisua tukevaa kädenjälkeä. Kurssille voivat osallistua jo aiemmin maalausta hieman harrastaneet kuin myös vasta-alkajat. Ryhmä kokoontuu syksyllä 18.9., 9.10., 20.11. ja 11.12. ja keväällä 22.1., 19.2., 19.3., 9.4. ja 23.4.

Purujärven maamiesseurantalo, Leveäkiventie 1 Ke 16.00 - 18.30 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 36 t / 36 t Nea Makkonen Syksy: 57,50 €, Kevät: 57,50 €

Kurssilla valmistat omalle vartalollesi sopivat persoonalliset kaarituelliset tai kaarituettomat rintaliivit. Ensimmäisellä kerralla on mitoitus ja materiaalien tilaus. (Opettajalta saa tilattua materiaalit). Kurssilla voit vaihtoehtoisesti punoa kahvipusseista koreja, halkokantureita, koriste esineitä yms. monin eri tekniikoin, kuten mm. suora-, vino-, haka-, vahvistettu haka-, yhdistetty suora/vino-, ruutu-, siksak-,aita-, tuulimylly-, vahvistettu tuulimylly punnonnoilla. (Opettajalta saa kahvipusseja). Lisätietoa opettajalta:Erja Paajanen 0503044074

Vanhojen kalusteiden pehmusteiden korjausta sekä uudelleen verhoilua.

119835 Kesälahden käsityöryhmä Kesälahden koulu, musiikki- /käsityöluokka Pyhäjärvi-talo, Pyhäjärventie 6 C Ma 17.30 - 20.30 13.9. - 15.11.2021, 10.1. - 14.3.2022, 36 t / 36 t Merja Kupiainen Syksy: 57,50 €, Kevät: 57,50 €

Vaateompelua itselle ja toisille. Korja-

apua, tukea ja neuvoja kaarrokepaidan neulomiseen. Voit ennen kurssia alustavasti katsella sopivaa mallia ja hankkia haluamasi materiaalit. Ensimmäisellä kerralla tutustutaan erilaisiin malleihin ja lankavaihtoehtoihin. Myös lankojen kimppatilaus mahdollista.

119836 Purujärven Käsityöpaja

119837 Kahvipussikorit ja rintaliivit 119830 Verhoilu

110331 Maalaus - havainnosta tulkinnaksi vesiliukoisilla tekniikoilla

usompelua ja vanhasta uutta (kierrätysmateriaalit) mielikuvitusta käyttäen. Tilkkutöitä, lasitöitä, mosaiikkia ja huovutusta kokeiluna. Kankaanpainantaa ja -maalausta, neulontaa ja virkkausta sekä miniryijyn ompelua. Kaavapaperit ja saumurilankojen perusvärit sisältyvät kurssihintaan. Luokassa on saumureita ja ompelukoneita. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla sovitaan tarkempi sisältö. Sopii myös aloitteleville ompelijoille.

Kesälahden koulu, musiikki- /käsityöluokka Pyhäjärvi-talo, Pyhäjärventie 6 C To 17.00 - 19.30 16.9. - 9.12.2021, 36 t Nea Makkonen Kurssimaksu: 58,00 €

Kurssilla tutustutaan helppoihin tilkkutyötekniikoihin. Opitaan ompelemaan yksinkertaisia tilkkublokkeja, suunnitellaan ja toteutetaan vapaavalintainen työ/töitä. Varaa mukaan sakset, nuppineuloja, neulatyyny, kankaita, mittanauha ja kynä.

119839 Islantilainen villapaita

Kesälahden koulu, musiikki- /käsityöluokka Pyhäjärvi-talo, Pyhäjärventie 6 C La 12.00 - 14.30, Jtv 18.9. - 11.12.2021, 21 t Nea Makkonen Kurssimaksu: 35,00 €

119840 Jouluaskartelu

Kesälahden koulu, musiikki- /käsityöluokka Pyhäjärvi-talo, Pyhäjärventie 6 C La 12.00 - 15.15, Su 12.00 - 15.15 4. - 5.12.2021, 8 t Nea Makkonen Kurssimaksu: 15,00 €

Toteutetaan jouluaskarteluja kierrätyshengessä. Hyödynnetään vanhoja koristeita ja annetaan niille uusi mahdollisuus. Varaa mukaan vanhoja joulupalloja, kranssipohjia, wc-paperirullia, kuumaliimapistooli ja sakset.

119841 Kierrätä kekseliäästi

Kesälahden koulu, musiikki- /käsityöluokka Pyhäjärvi-talo, Pyhäjärventie 6 C To 17.00 - 19.30 13.1. - 7.4.2022, 36 t Nea Makkonen Kurssimaksu: 58,00 €

Ideoidaan ja valmistetaan erilaisia töitä kierrätysmateriaaleista. Keksitään uusia tapoja hyödyntää jo olemassa olevia tekstiilejä ja luodaan niistä jotain kaunista ja käyttökelpoista. Ota mukaan sakset, nuppineulat, mittanauha, vanhoja tekstiilejä, kynä ja suunnitteluvihko/-paperia.

119842 Aloittelijan makramee

Kesälahden koulu, musiikki- /käsityöluokka Pyhäjärvi-talo, Pyhäjärventie 6 C La 12.00 - 15.15 5.2. - 5.3.2022, 20 t Nea Makkonen Kurssimaksu: 35,00 €

Tutustutaan yleisimpiin makrameesolmuihin ja materiaaleihin. Toteutetaan yksi tai useampi työ oman valinnan mukaan. Ota mukaan sakset, makrameelankaa ja mahdollisesti malli/ohje työstä, jota haluaisit lähteä toteuttamaan.

Käydään läpi kaarrokepaidan rakennetta, kirjoneuletta, tutustutaan materiaaleihin ja valitaan malli. Kurssilta saat

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!

9


Kesälahti 830131 Työikäisten kuntoliikunta 120130 Sanataidepaja, Kesälahti

Poukkuluoso-talo luokka 6, Pyhäjärventie 6 C La 10.00 - 15.00 18.9. - 11.12.2021, 15.1. - 30.4.2022, 18 t / 24 t Anneli Pulkka Syksy: 35,00 €, Kevät: 47,00 €

Sanataide on luovaa kielellistä ilmaisua: luovaa kirjoittamista, omia tekstejä, tarinoita, runoja, kirjoja, huumoria, kauhua, jännitystä, fantasiaa ja mielikuvitusta. Pajassa siis kirjoitetaan, luetaan ja tutustutaan sanoihin elinvoiman ja luovuuden lähteenä. Pääset löytöretkelle omaan elämääsi. Sanataidepaja on avoin kaikille. Jos siis olet kiinnostunut kirjoittamisesta, kirjoista, keskusteluista ja mukaansatempaavista tarinoista, tule harrastamaan sanataidetta. Ryhmän aikataulu sovitaan ensimmäisellä kokoontumiskerralla.

120630 Venäjän alkeet

Puruvesi-talo P207 kielet, Pyhäjärventie 3 Ke 18.35 - 20.05 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 24 t / 24 t Eija Muikku Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Kurssi on tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät aikaisemmin ole opiskelleet venäjää tai alkeiden kertaajille. Lähdetään liikkeelle aakkosista ja tutustutaan venäjän kielen perusteisiin ja venäläiseen kulttuuriin.

120632 Venäjän kieltä ja kulttuuria - jatkokurssi

Puruvesi-talo P207 kielet, Pyhäjärventie 3 Ke 17.00 - 18.30 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 24 t / 24 t Eija Muikku Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Rauhalliseen tahtiin etenevä kurssi, joka sopii kaikille venäjää muutaman vuoden joskus harrastaneille. Opetellaan kielen perusteita ja rohkaistutaan puhumaan venäjää!

340130 Digipaja - Tabletit

Kesälahden koulu, atk-luokka Pyhäjärvitalo, Pyhäjärventie 6 C 59800 Kesälahti Ti 14.00 - 15.30 11.1. - 8.2.2022, 10 t Markku Hyvönen Kurssimaksu: 25,00 €

Kurssilla tutustutaan kosketusnäytölliseen Android-laitteeseen peruskäytöstä alkaen. Pohditaan, kuinka valita itselle sopiva laite ja tutustutaan uuden laitteen eri toimintoihin. Kokeillaan, mitä älylaitteella voi tehdä ja tutustutaan laitteen mukana tuleviin sovelluksiin, tallentamiseen ja tulostukseen Harjoitellaan myös sovelluksien asentamista, sekä laitteen pitämistä ajantasaisena.

340131 Digipaja - Älypuhelimet Kesälahden koulu, atk-luokka Pyhäjärvitalo, Pyhäjärventie 6 C 59800 Kesälahti Ti 14.00 - 15.30 15.2. - 22.3.2022, 10 t Markku Hyvönen Kurssimaksu: 25,00 €

Kurssilla tutustutaan kosketusnäytölliseen Android-laitteeseen peruskäytöstä alkaen. Pohditaan, kuinka valita itselle sopiva laite ja tutustutaan uuden laitteen eri toimintoihin. Kokeillaan, mitä älylaitteella voi tehdä ja tutustutaan laitteen mukana tuleviin sovelluksiin, tallentamiseen ja tulostukseen Harjoitellaan myös sovelluksien asentamista, sekä laitteen pitämistä ajantasaisena.

Puruvesi-talo P207 kielet, Pyhäjärventie 3 To 17.30 - 19.00 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 24 t / 24 t Petri Liuha Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Hola! Tutustumme espanjan kieleen ja kulttuuriin erilaisissa arkipäivän tilanteissa. Aloitamme aivan alkeista, aikaisempia opintoja ei siis tarvita. Oppikirjana Perfecto! 1. Bienvenidas!

10

Tehokasta liikuntaa työikäisille oman kehon painoa ja erilaisia välineitä käyttäen. Kuntoa kohotetaan vaihtuvilla teemoilla mm. kahvakuulalla, keppijumpalla, kehonpainoharjoittelulla. Ryhmäläisten toiveet otetaan huomioon. Sopii kaikenkuntoisille työikäisille.

830132 Äijäjumppa

Kesälahden koulu/ liikuntasali Puruvesitalo, Pyhäjärventie 3 Ke 19.15 - 20.15 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu, Asta Hirvonen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Äijäjumppa on ainoastaan miehille tarkoitettu kuntoliikuntaryhmä, jossa kohotetaan sekä aerobista että lihaskuntoa. Vaihtuvia teemoja mm. kahvakuulailua, keppijumppaa, kehonpainoharjoittelua ja kehonhuoltoa. Ryhmän toiveet otetaan huomioon. Tunti sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille äijille.

30135 Liikunta, Hummovaara

Hummon kylätalo, Ihalanraitti 4 Ma 15.00 - 16.00 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 16 t / 16 t Hanneliina Kojo, Ritva Muukkonen, Heli Päivinen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Peruskuntoa ylläpitävää liikuntaa.

340132 Digipaja - Läppäri

Kesälahden koulu, atk-luokka Pyhäjärvitalo, Pyhäjärventie 6 C 59800 Kesälahti Ti 16.15 - 17.45 11.1. - 22.3.2022, 20 t Markku Hyvönen Kurssimaksu: 47,00 €

Kurssilla opiskelemme kannettavan tietokoneen harrastus- ja työkäyttöä. Aiheina tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, vanhan kuvan skannaus, kuvan- ja videonkäsittely, kuvakirjan teko. Internet ja kannettavan ja tabletin/älypuhelimen yhteiskäyttö.

830130 60+ -jumppa 120730 Espanjan kielen alkeet

Kesälahden koulu/ liikuntasali Puruvesitalo, Pyhäjärventie 3 Ke 18.15 - 19.15 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu, Asta Hirvonen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Kesälahden koulu/ liikuntasali Puruvesitalo, Pyhäjärventie 3 Ke 16.15 - 17.15 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 16 t / 16 t Henna Taivaanloimu, Asta Hirvonen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Monipuolinen kuntojumppatunti yli 60-vuotiaille naisille ja miehille. Tunnilla keskitytään lihasvoimaa, tasapainoa ja koordinaatiota kehittäviin ja ylläpitäviin harjoituksiin, venyttelyä unohtamatta. Välineinä käytetään oman kehon lisäksi mm. keppejä ja kuminauhoja.

830133 Pranajamajoogaa

Sovintola, Pyhäjärventie 8 Pe 16.30 - 18.00 17.9. - 10.12.2021, 14.1. - 8.4.2022, 24 t / 24 t Tatjana Nokelainen Syksy: 44,00 €, Kevät: 44,00 €

Pranajamajooga antaa elämän voimaa. Parasta joogassa on rauhoittuminen ja myös hengittämiseen kiinnitetään paljon huomiota. Iän myötä venyttely on entistä tärkeämpää. Jooga rauhoittaa kehoa ja mieltä ja tasapainottaa elintoimintoja sekä parantaa kehontuntemusta. Ota mukaan joogamatto, 2 joogatiiltä, joogavyö.

830134 Hathajooga

Sovintola, Pyhäjärventie 8 Pe 18.15 - 19.45 17.9. - 10.12.2021, 14.1. - 8.4.2022, 24 t / 24 t Tatjana Nokelainen Syksy: 44,00 €, Kevät: 44,00 €

Hathajoogaa aloittelijolle ja jo aiemmin jooganneille. Hathajooga on kehonharjoitusten joogaa johon kuuluvat asana-, rentoutus-, ja hengitysharjoitukset. Jooga tukee kehontuntemusta, mielen tasapainoa ja treenaa fyysistä kehoa. Huomio, että tunneilla ollaan paljon ranteiden ja polvien varassa.

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!


Rääkkylä 110160 Pianonsoitto

Yläkoulu Auditorio, Paksuniementie 7 Ke 18.00 - 19.30 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 24 t / 24 t Andjela Halonen Syksy: 52,50 €, Kevät: 52,50 €

Kurssilla opetetaan pianonsoiton perusteita ja monipuolisia pianokappaleita. Ensimmäisellä kerralla sovitaan henkilökohtaiset soittoajat, oppilas saa opetusta n. 30 min./kokoontumiskerta.

110161 Yksinlaulu

Yläkoulu Auditorio, Paksuniementie 7 To 18.00–19.30 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 24 t / 24 t Andjela Halonen Syksy: 52,50 €, Kevät: 52,50 €

Kurssilla opiskellaan hengitystekniikkaa ja äänenmuodostusta. Kurssi on tarkoitettu laulamista harrastaneille. Ensimmäisellä kerralla sovitaan henkilökohtaiset lauluajat, oppilas saa opetusta n. 30 min./kokoontumiskerta.

110162 Pelimanniryhmä

Rääkkylä ent. Käspeli, Saviniementie 5 La 12.00 - 14.30 18.9. - 27.11.2021, 22.1. - 2.4.2022, 18 t / 18 t Jukka Kyllönen Kurssimaksu: 63,00 €

Soitetaan yhdessä kansanmusiikkia. Opiskelijoilla tulee olla oma soitin mukana. Kokoontumiset joka toinen tai joka kolmas viikko. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla sovitaan osallistujien kesken muut kokoontumispäivät ja -ajat.

110260 Riäkkyteatteri

Yläkoulu Auditorio, Paksuniementie 7 Ti 17.30 - 19.45 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 36 t / 36 t Kirsi Koskelo

110460 Hopeapiiri

119860 Puutyö Rääkkylä

Kurssille ovat tervetulleita kaikki hopeakorujen teosta kiinnostuneet. Aloitellaan helpoista työtavoista edeten opiskelijoiden tason ja toiveiden mukaan. Ensimmäisellä kerralla selvitellään työvälineitä ja tarvikkeita. Lisätietoja Merja Harinen, puh. 044 3551535.

Vanhan tai uuden huonekalun suunnittelu ja toteutus. Ryhmä kokoontuu joka toinen lauantai.

Yläkoulu Pajarakennus, Paksuniementie 7 La 10.00 - 15.00, Su 10.00 - 15.00 22.1. - 6.2.2022, 24 t Merja Harinen Kurssimaksu: 53,00 €

Yläkoulu Auditorio, Paksuniementie 7 Ti 15.00 - 16.30 14.9. - 7.12.2021, 11.1. - 5.4.2022, 24 t / 24 t Kirsi Koskelo Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Sekamelskassa harjoitellaan esiintymistä, roolin rakentamista, improvisaatiota ja kaikkea mikä liittyy teatterin tekemiseen. Harjoitellaan esitys huhtikuulle 2022. Max 10 opiskelijaa. Lisätietoja ohjaaja Kirsi Koskelo 050352 7716.

Yläkoulu Pajarakennus, Paksuniementie 7 La 8.00–14.00 25.9. - 11.12.2021, 15.1. - 9.4.2022, 42 t / 42 t Veli Lätti Syksy: 67,50 €, Kevät: 67,50 €

119861 Käsityöpaja

110461 Posliininmaalaus Rasihovi, Hammaslahdentie 66 To 17.00–20.00, Jtv 17.2.–14.4.2022, 20 t Irja Juvonen Kurssimaksu: 40,00 €

Kurssi sopii kaikille posliininmaalauksesta kiinnostuneille, sekä aloittelijoille että aiemmin harrastaneille. Ryhmä kokoontuu joka toinen torstai.

Yläkoulu 204 Tekstiili, Paksuniementie 7 La 9.00 - 14.00, Su 9.00 - 14.00 11.9. - 7.11.2021, 8.1. - 27.2.2022, 36 t / 36 t Hannele Kinnunen Syksy: 57,50 €, Kevät: 57,50 €

Monipuolinen käsityökurssi, jossa tutustumme niin uutuuksiin kuin vanhan kertaukseen. Tutuksi tulevat lankatekniikat, ompelu, kirjonta, tilkkutyöt jne. Oppilaat voivat valita oman toteutettavan tekniikan. Kokoontumiset 11-12.9., 16.-17.10. sekä 6.-7.11.2021. Kevät; 8.-9.1, 22.-23.1. ja 26.-27.2.2022.

119862 Kierrätä vanhat farkut

Yläkoulu 204 Tekstiili, Paksuniementie 7 La 9.00 - 14.00, Su 9.00 - 14.00 9. - 16.4.2022, 18 t Hannele Kinnunen Kurssimaksu: 36,00 €

110462 Lasinsulatus ja tiffanytyöt

Yläkoulu 109 Kuvaamataito, Paksuniementie 7 La 9.00 - 12.15 18.9. - 13.11.2021, 15.1. - 9.4.2022, 20 t / 24 t Maritta Kakkinen Syksy: 45,00 €, Kevät 45,00 €

Lasinsulatusta ja -taivutusta, tiffanytöitä, lasimosaiikkia. Kurssi sopii vastaalkajille tai jo pitkään harrastaneille lasin ystäville.

Syksyllä alkavat harjoitukset Minna Canthin näytelmästä Papin perhe. Esitystä esitetään kesällä myös Paksuniemen näyttämöllä. Lisätietoja ohjaaja Kirsi Koskelo 050 352 7716.

110261 Lapsiteatteri Sekamelska

Kevään kokoontumiset: 9.1, 16.1, 30.1, 13.2 ja 27.2.2022.

110560 Kuntotanssi

Yläkoulu Liikuntasali Ma 17.00 - 18.00 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 16 t / 16 t Seija Lappalainen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Kuntotanssi perustuu tanssilavoilta tuttujen lavatanssiaskeleiden ja jumpan yhdistelmään. Tällä tunnilla kuka tahansa voi kohentaa kuntoa ja hankkia hyvää mieltä lavoilta tutun tanssimusiikin tahtiin. Musiikkia on aina humpasta jenkkaan ja cha chaasta rokkiin. Et tarvitse tanssiparia, täällä jorataan pääsääntöisesti yksin.

Idearikas kurssi, mitä kaikkea farkuista voi tehdä. Vahva ja kestävä materiaali, joka kestää monenlaisen uusiokäytön. Tule ideoimaan , kuinka sinä voit hyödyntää vanhat farkkusi.

119863 Joulua odotellessa

Yläkoulu 204 Tekstiili, Paksuniementie 7 La 9.00 - 13.15, Su 9.00 - 13.15 4. - 5.12.2021, 10 t Hannele Kinnunen Kurssimaksu: 20,00 €

Kurssilla ompelemme trikoosta helpot lahjat pukinkonttiin. Teemme joulun uudet koristeet ja valmistamme näyttäviä tonttuja.

119866 Makramee ja virkkaus

Yläkoulu 204 Tekstiili, Paksuniementie 7 To 18.00 - 20.00 4.11. - 2.12.2021, 12 t Merja Harinen Kurssimaksu: 24,00 €

Opetellaan perusteet ja tekniikkaan tutustuminen. Ota mukaan sakset, makramee- tai virkkauslankaa ja mahdollisesti malli/ohje työstä, jota haluaisit lähteä toteuttamaan. Materiaaleja on ostettavissa myös opettajalta. Kurssi soveltuu aloittelijoille ja tekniikan osaajille.

120161 Kirjoita itsesi!

Yläakoulu 110, Paksuniementie 7 La 10.00 - 15.00 22.1. - 23.4.2022, 24 t Pirkko Kurikka Kurssimaksu: 50,00 €

Kurssi on tarkoitettu niille, jotka haluavat etsiä ja laajentaa omaa kirjoittajuuttaan. Kurssin tavoitteena on tukea kutakin kirjoittajaa hänen oman kirjoittajaäänensä vahvistamisessa. Kurssilla kirjoitetaan suuri määrä havainnointiharjoitteita sekä monipuolisia harjoitteita tilanteen, dialogin ja henkilökuvan kirjoittamiseen. Harjoitteet käsitellään rakentavan ryhmätyön hengessä opettajan johdolla. Luentoaineistoa ja teoriatietoa esille tulevien tarpeiden mukaisesti. Tavoitteena on antaa kirjoittajalle rohkeutta ja välineitä oman kirjoittajaäänen etsintään. Kokoontumiskerrat: 22.1., 19.2., 26.3. ja 23.4.2022. Opettajana: Pirkko Kurikka, teatteritaiteen maisteri (TeM), näytelmäkirjailija

119864 Käsityökurssi, Nieminen

Niemisen urheilutalo, Hammaslahdentie 1126 Ma 12.00 - 14.30 4.10. - 15.11.2021, 3.1. - 7.2.2022, 18 t / 18 t Merja Harinen Kurssimaksu: 60,00 €

Kevään kokoontumiset: 3.1, 10.1, 17.1, 24.1, 6.2 ja 13.2.2022.

119865 Tekstiilitaiturit

Oravisalo, Koiton talo (entinen koulu), Oravisalontie 1290 a Su 12.00 - 14.30 17.10. - 28.11.2021, 9.1. - 27.2.2022, 18 t / 15 t Merja Harinen Kurssimaksu: 55,00 €

Kudotut sisustustekstiilit, tekstiiliompelut ja vanhasta uutta.

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!

120360 Englannin päiväryhmä senioreille, jatko

Pääkirjasto, lukusali Ma 14.00 - 15.30 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 24 t / 24 t Vaida Laasonen Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Tarkoitettu henkilöille, jotka ovat aikaisemmin opiskelleet englannin kieltä kansalaisopistossa tai haluavat hioa aikaisempia opintoja ja he osaavat perussanastoa sekä kieliopin perussääntöjä. Kurssi sisältää yleisiä 11


Rääkkylä aiheita vapaamuotoisina, ohjattuina keskusteluina ja aktiviteetteina. Opit perusfraaseja ja perustietoa englannin kielestä sekä kulttuurista. Opit kieliopin sääntöjä ja kehität sanavarastoa. Kirja: Everyday English.

120660 Venäjän alkeiden jatko

Yläkoulu 207a, Paksuniementie 7 Ma 17.00 - 18.30 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 24 t / 24 t Vaida Laasonen Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Jatketaan venäjänkielen opiskelua rauhalliseen tahtiin. Venäläiset aakkoset pitäisi olla halussa. Kerrataan ääntämistä, lukemista ja sanastoa sekä kieliopin perusrakenteita. Käydään yksinkertaisia keskusteluja. Opiskellaan puhumaan erilaisissa viestintätilanteissa ja asiakaspalvelutilanteissa. Kurssilla tutustutaan myös venäläiseen kulttuuriin, perinteisiin ja jokapäiväiseen elämään. Sopii myös alkeiden kertaajille.

340161 Digipaja - Älypuhelimet

830161 Power

830166 Pilates

Kurssilla tutustutaan kosketusnäytölliseen Android-laitteeseen peruskäytöstä alkaen. Tutustutaan uuden laitteen eri toimintoihin. Kokeillaan, mitä älylaitteella voi tehdä ja tutustutaan laitteen mukana tuleviin sovelluksiin, tallentamiseen ja tulostukseen. Harjoitellaan myös sovelluksien asentamista, sekä laitteen pitämistä ajantasaisena.

Fyysisesti kuormittava ja nopeatempoinen tunti, joka koostuu lämmittelystä juoksuosuuksineen, erilaisista hypyistä sekä omalla painolla tehtävistä toiminnallisista lihaskuntoliikkeistä. Tunnilla yhdistellään lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita. Power-tunti sopii jo aiemmin liikuntaa harrastaneille, haasteita pelkäämättömille kuntoilijoille.

Kehonhallintamenetelmä, jonka tavoitteena on kehittää optimaalisesti ryhtiä vahvistamalla keskivartaloa, opettamalla fysiologisesti oikeita liikeratoja ja syventämällä hengitystä. Pilatesharjoittelu kehittää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, kehonhallintaa ja kehotietoisuutta.

Varpasalon kylätalo, Varpasalontie 629 b Ti 8.30 - 11.00 26.10. - 23.11.2021, 15 t Marketta Roivas Kurssimaksu: 35,00 €

340162 Digipaja - Läppäri

Yläkoulu 109 Kuvaamataito, Paksuniementie 7 Ti 16.30 - 19.00 11.1. - 8.2.2022, 15 t Marketta Roivas Kurssimaksu: 35,00 €

Kurssilla opiskelemme kannettavan tietokoneen käyttöä (Windows 10) ja älypuhelimen sekä tabletin yhteiskäyttöä. Aiheina mm. kuvankäsittely koneen omalla kuvankäsittelyohjelmalla, kuvien tuonti älypuhelimesta sekä tabletilta.

120661 Venäjä 5

Yläkoulu 207a, Paksuniementie 7 Ma 18.40 - 20.10 13.9. - 13.12.2021, 10.1. - 4.4.2022, 24 t / 24 t Vaida Laasonen Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Syventää rakenteiden, sanaston, venäläisen kulttuurin ja nykyelämän tuntemusta sekä harjoittaa monipuolisesti sekä suullista että kirjallista kielitaitoa. Kertaamme ja täydennämme jo opittuja asioita: lyhyiden adjektiivien, aspektien ja liikeverbien käyttöä. Opimme passiivin, partisiippien ja gerundin muodostusta. Tutkitaan venäläisiä internetsivustoja ja sanomalehtiä. Pitkä venäjän kielen pohja on ehdoton.

120760 Espanjan kielen alkeet

Yläkoulu 207a, Paksuniementie 7 Ke 17.30 - 19.00 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 24 t / 24 t Petri Liuha Syksy: 42,50 €, Kevät: 42,50 €

Hola! Tutustumme espanjan kieleen ja kulttuuriin erilaisissa arkipäivän tilanteissa. Aloitamme aivan alkeista, aikaisempia opintoja ei siis tarvita. Oppikirjana Perfecto! 1. Bienvenidas!

340160 Digipaja - Tabletit Jaamantupa, Jaaman rantatie 140 82335 Rasivaara Ti 8.30 - 11.00 14.9. - 12.10.2021, 15 t Marketta Roivas Kurssimaksu: 35,00 €

Kurssilla tutustutaan kosketusnäytölliseen Android-laitteeseen peruskäytöstä alkaen. Tutustutaan uuden laitteen eri toimintoihin. Kokeillaan, mitä älylaitteella voi tehdä ja tutustutaan laitteen mukana tuleviin sovelluksiin, tallentamiseen ja tulostukseen Harjoitellaan myös sovelluksien asentamista, sekä laitteen pitämistä ajantasaisena. 12

Yläkoulu Liikuntasali To 18.15 - 19.15 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 16 t / 16 t Eine Laasonen, Henna Taivaanloimu Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Niemisen urheilutalo, Hammaslahdentie 1126 Ke 19.45 - 20.45 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 16 t / 16 t Irina Häyrinen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

830162 Vetreä keho

Yläkoulu Liikuntasali To 19.15–20.15 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 16 t / 16 t Eine Laasonen, Henna Taivaanloimu Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Tunnilla vetreytetään ja huolletaan kehoa kokonaisvaltaisesti ja parannetaan liikkuvuutta. Vuorottelevina lajeina ovat elvyttävä ja vetreyttävä keppijumppa, avaava ja venyttävä villasukkajumppa, palauttava ja hierova (putki)rullailu sekä venyttely. Tunti sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.

830163 Kevyt kuntojumppa

810260 Naiset slaavilaisessa keittiössä Yläaste Kotitalous, Paksuniementie 7 Pe 17.00 - 20.00, Jtv 17.9. - 12.11.2021, 20 t Vaida Laasonen Kurssimaksu: 40,00 €

Kurssilla valmistamme perinteisiä herkkuja eri slaavikeittiöistä. Keskeisinä raaka-aineina ovat mm. kala, sienet, tattari, hapankaali ja -kurkku sekä smetana. Ruokalistalta löytyy venäläinen zakuska-alkupalapöytä, valkovenäläiset draniki-perunaletut. Jälkiruokana nautitaan erilaisia venäläisiä itsetehtyjä herkkuja ja tietenkin vahvaa mustaa teetä. Keskustellaan ja tutustutaan samalla slaavilaisiin makuihin ja ruokakulttuuriin. Kokkaamme herkullisia ateriakokonaisuuksia ja kurssilaiset saavat suomalaiset ruokaohjeet kotiin.

830160 Kahvakuula Yläkoulu Liikuntasali To 17.15 - 18.15 16.9. - 9.12.2021, 13.1. - 7.4.2022, 16 t / 16 t Eine Laasonen, Henna Taivaanloimu Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 € Harjoittelu kahvakuulan kanssa on monipuolista liikuntaa, joka tarjoaa haastetta mitä erilaisempiin tavoitteisiin. Voiman hankinta, kiinteytyminen, ryhdin, lihastasapainon ja liikkuvuuden parantaminen, tasapainon ja koordinaation kehittäminen sekä painon pudottaminen ja painon hallinta ovat hyviä syitä aloittaa kahvakuulaharjoittelu. Harjoitteet ovat toiminnallisia ja hyötyvoimaa kehittäviä ja ne sopivat eritasoisille ja -ikäisille liikkujille. Tunnille oma kahvakuula mukaan.

Alakoulu, Liikuntasali, Paksuniementie 7 Ke 16.00 - 17.00 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 16 t / 16 t Irina Häyrinen Syksy: 36,50 €, Kevät: 36,50 €

Monipuolinen jumppa, jonka tavoitteena on liikunnan sekä kunnon kohotus. Tunnilla käytetään erilaisia välineitä. Tunnit sisältävät aerobista, lihaskunto, tasapaino sekä venyttelyosuutta. Kurssi soveltuu ikääntyneille, tuki-ja liikuntaelinvaivoista kärsiville sekä kevyen liikunnan ystäville.

830164 Kuntojumppa

Alakoulu, Liikuntasali, Paksuniementie 7 Ke 17.05–18.20 15.9.–8.12.2021, 12.1.–6.4.2022, 20 t / 20 t Irina Häyrinen Syksy: 41,00 €, Kevät: 41,00 €

Tavoitteena kunnon kohotus ja liikunnan ilo! Monipuolinen tunti sisältää sekä aerobista että lihaskuntoa ja lopussa pitkät venyttelyt. Tunnilla käytetään erilaisia välineitä - sopii miehille sekä naisille.

830165 Kehon huolto

Alakoulu, Liikuntasali, Paksuniementie 7 Ke 18.25 - 19.10 15.9. - 8.12.2021, 12.1. - 6.4.2022, 12 t / 12 t Irina Häyrinen Kurssimaksu: 55,00 €

Ylläpitää liikuntaelimistön kudosten terveyttä eli lihasten, jänteiden ja nivelten toiminnan edistämistä. Tunti koostuu dynaamisesta liikkuvuusharjoituksesta, jossa käytetään fasciametodia, pilatesta sekä asahia vaihtelevasti. Kehonhuolto lisää notkeutta, rentouttaa ja rauhoittaa kehoa.

Yli 50 vuotta kansalaisopistotoimintaa Kiteellä ja Rääkkylässä!

Taitto ja kuvitus Keski-Karjalan kansalaisopisto 2021 Kaikki oikeudet pidätetään. Muutokset mahdollisia.