Page 1


káldy júlia unibody mome/2011 Unibody, értsd: egy test. Ez a kifejezés a XXI. századi technológia világának szüleménye. Az Apple cég a 2008-ban bemutatott fejlesztését nevezte így. Lényege egy egyedülálló gyártástechnológia, amelynek során egy darab alumíniumtömbből alalkítják ki a számítógép házát. Ennek eredménye egy kemény, merev burok, illesztési pontok nélkül, aminek a felülete: sértetlen és egybefüggő.

2 / 3 / unibod y

A kollekció darabjai négy különböző magasságon keresztül mutatják be, hogyan változik a láb sziluettje a cipők viselése során. A testszínű tárgyak ös�szeolvadnak a női lábbal, melynek eredménye egy olyan optikai hatás, ami azt a látszatot kelti, mintha az ember terszmészetes idomai eltorzulnának.


inspir谩ci贸

4 / 4 / unibod y


színek

6 / 7 / unibod y

a fényképek a készítőik tulajdonát képezik

A színek szímbólikus ereje kiemelkedően fontos, meghatározza a kollekció egész koncepcióját. A tárgyak testhez való szoros viszonyát elsősorban a külső héj natúr színe teszi lehetővé, míg a bélés harsány vöröse reprezentálja a tényleges belsőnket, és kontrasztot visz a látszólagos homogenitásba.


formák

8 / 9 / unibod y

a fényképek a készítőik tulajdonát képezik

A formák kialakításában a síkból különböző bemetszésekkel, rétegelésekkel elért felületek szolgáltak inspirációul. Papírból kikésérletezett megoldásokat ültettem át a cipőfelsőrészekre, ezek a kísérletek adták meg az elkészült rágyak végső karakterét. A zárt egységektől eljutok az egészen áttört megoldásokig. Két típusú felület manipuláció jelenik meg a cipőkön. Az egyiket eltérő bevágásokkal értem el, míg a másikat a bőr rétegelésével.


1 0 / 11 / unibod y a fényképek a készítőik tulajdonát képezik


felületmanipuláció

1 2 / 13 / unibod y

A papírból különböző hajtásokkal, bevágásokkal, sorolásokkal, valamint gyűrésekkel kikísérletezett felületeket használtam a cipő felsőrészeket inspráló kiindulásként. Ezeket a megbontott, sík felületeket helyeztem térbe. Olyan, karakteresen eltérő változatokat választottam, melyek alkalmasnak bizonyultak a bőrböl való kialakításra.


urban oasis


1 8 / 19 / unibod y

Diploma kollekcióm előzménye egy általam korábban készített tárgy sorozat, az Urban Oasis, melyet Dániában, Koppenhágában töltött Erasmus Öszöndíjas félévem során hoztam létre.

Az Urban Oasis gondolatmenetén továbbhaladva, mely az ember és természet relációját vizsgálta az építészet tekintetében, a jelen tervezés során maga az emberi test áll a koncepció középpontjában. Egészen pontosan a téma leszűkül az ember testének természetes és az általam átformált sziluettjére. Az Urban Oasis a beton és a fű építészeti megoldásokban felfedezhatő találkozásából inspirálódott.


2 0 / 2 0 / unibod y


tervezĂŠsi folyamat

2 2 / 2 2 / unibod y


2 4 / 2 4 / unibod y

vรกzlatok


2 6 / 2 6 / unibod y

Az első ötletfelvetések során kialakult sziluetek irányadók voltak a végleges kollekció formai megoldásaihoz. A kezdeti rajzokon még olyan, előre nem látott technológiai akadájok merültek fel, amiket a későbbi terveken meg kellett változtatni a megvalósíthatóság érdekében. A funkció és a kivitelezhetőség szempontjai alakították a további terveket.


2 8 / 2 8 / unibod y


3 0 / 31 / unibod y

mĂŠretek

s M l xl


3 2 / 33 / unibod y

Minden darabot meghatároz a rákerülő egyedileg tervezett és elkéísztett talp rész, amik négy egymástól eltérő magasságban jelennek meg: 18cm, 11cm, 6cm, 1.5cm. A talpak gömbölyded formáinak ívei a felsőrészek vonalát folytatják. Ezek a bükk-, valamint égerfából készült platformok szervülnek a cipők felső részéhez. A bőr ráépül a fa felületére, ezáltal a felső és az alsó részek egyesülnek.


3 4 / 35 / unibod y


Kilenc megvalósult cipő pár közül nyolcon megjelennek kölönféle beavatkozások. Két sor, 4-4 pár cipő kerül szembe egymással, míg az egyik a méretcsökkenés alatt lassan elveszti héjjait, a másik egy teljesen áttrört változattól indul és elér egy zárt formát. A két út egymásra is hatással van, kapcsolatban áll, egy sorozatként kezelendő. A sort az utolsó, kilencedik pár zárja, ami mindkét út végét jelzi, ezen a ponton érnek össze. Itt “nem történik semmi”, az az erre a formára nem került sem bemetszés, sem plusz réteg, kizárólag a kaptafához idomulva, harisnyaként simul a lábfejhez. Ez a végső, nyugalmi állapot.

3 6 / 37 / unibod y

elkészült kollekció


3 8 / 39 / unibod y


4 0 / 41 / unibod y


4 2 / 43 / unibody


talp

4 4 / 4 4 / unibod y

Az összeállítás folyamata, illetev a végleges tervek kivitelezése rendkívül sok kísérletezést igényelt. A fa platformok megformálása első lépésben plasztilinből történt. Három különböző méretű és formájú plasztikát készítettem. Ahhoz, hogy ezeknek a pontos fa mását meg lehessen valósítani, a plasztilin formákat alumínumból ki kellett önteni, majd az öntvények alapján készültek el másolatok éger-, valamint bükkfából.


technológia

4 6 / 4 6 / unibod y

Mivel a cipőfelsőrészek és platformok mindegyik darabnál együtt kezelendők. A lemodellezéshez szükség volt a talpak és a kaptafák együttes tömegére, formájára. A két külön alakzatból (katafa, talp) létrejött tömbre készültek a szabásminták. A koncepció része volt, hogy a felsőrészek és talp ös�szedolgozása eltűnjön. Ehhez a megszokott cipőkészítési eljárások hagyományos menetén változtatni kellett. Ebben az esetben kirázólag a bélést dolgoztam el és rendhagyó módon a felső börréteg szabadon lebegett, amit a tervek alapján a talpakhoz kellett igazítani.


4 8 / 4 8 / unibod y


5 0 / 5 0 / unibod y


5 4 / 55 / unibody


5 6 / 5 6 / unibod y


5 8 / 5 8 / unibod y


6 6 / 6 6 / unibod y


7 4 / 7 4 / unibod y


7 8 / 7 8 / unibod y


8 0 / 8 0 / unibod y


8 6 / 8 6 / unibod y

grafika: Keserű Mihály foto: Szombat Éva video: Huber Olivér haj: Horváth Juli smink: Alattányi Anett modellek: Mea, Reni

kaldy unibody  

kaldy unibody

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you