Page 1

T O I K U L Ä S KE 2017 ASIER

S

GYMN OMMAR

www.kesalukio.fi


ULKOMAAN KESÄLUKIOT

TEEMAKESÄLUKIOT

YLEISKESÄLUKIOT

KESÄLUKIOT 2017

LUKIOLAISILLE, LUKIOON SIIRTYVILLE JA MUILLE TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE!

10

Helsingin kesälukio I

5.–16.6.

Helsinki

vMAAabi/vMABabi, vRUBabi, vFYabi, KU

13

Kiljavan kesälukio

5.–16.6.

Kiljava

vÄI4/vÄI5, vRUB3/vRUB4, vENA4/vENA5, vMAB4/ vMAB5, vMAA6/vMAA7, vBI2, vGE2, vYH2/vYH3, vHI4

16

Tuusulanjärven kesälukio

5.–16.6.

Järvenpää

vRUBabi/RUB11 (vRUB1)/RUB12 (vRUB2)/RUB13 (vRUB3)/ RUB14 (vRUB4)/RUB15 (vRUB5), vENAabi/ ENA1–3 kert./ENAperusteet/vENA8, vMABabi/MAB2 (vMAB1)/MAB4 (vMAB3)/MAB5 (vMAB5), vMAA6

19

Jyväskylän kesälukio

10.–20.7.

Korpilahti

MAB2 (vMAB1), MAB3 (vMAB2), LI3 (vLI5), LI5 (vLI3), RUBkert., ÄI8

22

Itä-Hämeen kesälukio *

17.–27.7.

Hartola

RUBvalm., ENAabi, MAAabi, MABabi, BIabi, KU2 (vKU2)/ KU4 (vKU4)

10

Helsingin kesälukio II

24.7.–4.8.

Helsinki

vMAAabi/vMABabi, vÄIabi, vENAabi, vKEabi

24

Itämeri-kesälukio *

5.–12.6.

Seili

BI2 (vBI3), LI4 (vLI3)

26

Kirjoittajakesälukio *

5.–14.6.

Turku

ÄI9 (vÄI9), luova kirjoittaminen

28

Matemaattis-luonnon­ tieteellinen kesälukio

6.–22.6.

Punkaharju

vMAAkert., vBI5, vKE5, vFY1–5kert.

30

Sallan kesälukio *

26.6.– 10.7.

Salla

BI2 (vBI3), KU1 (vKU1), TO1 Ruoanlaiton kemia, ENAvalm., S2, VEB301 (vVEB301)

32

Maahanmuuttaja­kesälukio I *

6.–13.7.

Anjala

HOPS, S2, oma äidinkieli ja kulttuuri

34

Kielisolahduskesälukio *

11.–20.7.

Savonlinna

vÄI8, S2, RUB11–12kert./vRUBabi/RUB13 (vRUB3)/ RUB14 (vRUB4), ENA4 (vENA4)/vENA7/ENAkielioppi, OP Minä nyt ja tulevaisuudessa, venäjä, arabia, saksa, thai-kieli, kiina

36

Liikunta- ja urheilu­ kesälukio*

17.–25.7.

Nurmes

LI5 (vLI3), TE2 (vTE2), S2

38

Suomi 100 -kesälukio *

24.7.–3.8.

Turenki

HI3 (vHI4), YH3 (vYH4), vFIabi, vPSabi

32

Maahanmuuttajakesälukio II *

25.7.–1.8.

Anjala

HOPS, S2, oma äidinkieli ja kulttuuri

40

Tyttöjen kesälukio *

29.7.–5.8.

Eurajoki

Opinto-ohjaus, mentorointi, oma äidinkieli ja kulttuuri

42

Suomen kielen ja kulttuurin kesälukio *

31.7.–6.8.

Turenki

S2, suomalainen yhteiskunta, Suomen historia, koulujärjestelmä Suomessa

44

Espanjan kesälukio *

14.–23.6.

Valladolid

ES suull. kielitaito

45

Ranskan kesälukio *

26.6.–2.7.

Pariisi

RAB7 (vRAB7)

47

Språkbad på Gotland *

15.–22.7.

Hemse

RUA8 (vRUA7), RUB16 (vRUB6)

49

Summer School in England

21.-28.7.

Durham

ENA suull. kielitaito

* Myös lukioon tai ammattiopistoon siirtyville! Också för dig som börjar på gymnasiet eller på yrkesinstitutet! Huom! Suluissa oleva v-alkuinen kurssikoodi kertoo, mitä kurssia uuden opetussuunnitelman mukainen kurssi vastaa vanhassa opetussuunnitelmassa. V-kirjain kurssilyhenteen edessä tarkoittaa, että kurssi järjestetään vuoden 2003 lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Muutokset mahdollisia. Ajankohtaiset tiedot osoitteessa www.kesalukio.fi. Med reservation för förändringar. För uppdaterad information, se på www.kesalukio.fi. Kuvat: Kesälukioseuran kursseilta ja kansanopistoilta Taitto ja kuvitus: Nettienkelit/Riikka Käkelä-Rantalainen Paino: Suomen Uusiokuori Oy


Pääkirjoitus

Kesälukio

– ikimuistoinen kokemus! Kesällä 2016 osallistuimme Punkaharjulla järjestettyyn Matemaattis-luonnontieteelliseen kesälukioon heti kesäloman ensimmäisillä viikoilla ja tutustuimme siellä. Miksi sitten halusimme kesälukioon? Toisen meistä oli opiskeltava muutama kurssi kesällä, jotta lukio etenisi hyvään tahtiin vielä viimeisen vuoden, eikä omatoiminen opiskelu kuitenkaan huvittanut. Toinen meistä taas halusi kesällä valmistautua ylioppilaskirjoituksiin ja aloittaa lukemisen hyvissä ajoin. Epävarmoin mielin päädyimme hakemaan Matemaattis-luonnontieteelliseen kesälukioon Punkaharjulle. Ennen kesälukiota kuvittelimme kumpikin, että vietämme kaksi ja puoli viikkoa opiskellen 24/7 ja vielä ilman omia kavereita. Rehellisesti sanottuna ajatus kesäopiskelusta kauhistutti. Näin jälkeenpäin voimme todeta, että kesälukio tarjosi meille varmasti kesän parhaimmat kaksi viikkoa! Korttipelit, saunaillat ja muut yhteiset ajanvietteet toimivat loistavana vastapainona oppitunneille ja “kotitehtäville”. Opiskelu tapahtui käytännössä kokonaan oppituntien aikana, ja vapaa-ajalla opiskelu oli kokonaan vapaaehtoista. Toki hyvässä porukassa, toinen toisiamme auttaen oli opiskelu ja kotiläksyjen tekeminen lähinnä kivaa! Parasta kesälukiossa oli yhteishenki. Olimme kaikki hyvin samanhenkisiä ihmisiä – olimmehan kaikki tulleet vapaaehtoisesti kesällä suorittamaan lukion kursseja. Meistä muodostui tosi tiivis kaveriporukka. Kesän päätteeksi lähdimme isolla porukalla festareille, ja toistemme tsemppaaminen jatkuu vieläkin aktiivisessa wappiryhmässä! Vaikka tämä kuulostaakin kliseiseltä, suosittelemme menemään kesälukioon! Meidän mielestä olisi ihan parasta mennä uudestaankin, ihan vaan fiiliksen vuoksi!

Kesäterveisin,

Eveliina Usvalaakso ja Juulia Nemlander kesälukiolaiset vuodelta 2016

Kesälukiot 2017

3


KESÄLUKIO

– lukiokursseja ja kesämuistoja! Jäikö jokin lukiokurssi suorittamatta lukuvuoden kiireessä? Haluatko nopeuttaa lukio-opintojesi etenemistä? Kirjoitukset edessä mutta kursseja uupuu tai kertausta kaivataan? Vai oletko vasta suuntaamassa lukioon ja haluaisit vahvistaa oppimaasi? Kenties oman lukiosi kurssitarjottimelta jotain jää uupumaan, vaikka olisit innokas opiskelemaan mielenkiintoisia, juuri sinua kiinnostavia kursseja jatko-opiskelupaikka mielessäsi siintäen. Kesälukiot tarjoavat mahdollisuuden suorittaa lukiokursseja ja opiskella kesällä tulevaa varten. Ei oppi ojaan kaada eikä kesälukio ole pelkkää puurtamista! Kesälukiosta saatat jopa saada kipinän jatko-opintoihin ja unelma-ammattiisi! Jos olet lukiolainen, peruskoulun päättävä nuori tai ammatillisen oppilaitoksen opiskelija, kesälukio on sinua varten!

KESÄLUKIOSSA VOIT... • suorittaa kursseja 21 eri lukioaineessa • kerrata peruskoulun tietoja ja valmistautua tuleviin lukio-opintoihin • kerrata lukiossa opittua ja valmistautua ylioppilaskirjoituksiin • saada vinkkejä opiskeluun ja oppimiseen • saada kokemuksia kansainvälisestä opiskeluilmapiiristä niin Suomessa kuin ulkomaillakin • saada tietoa jatko-opiskelumahdollisuuksista Suomessa ja ulkomailla.

KESÄLUKIO ON LUKIOLAISEN KESÄKOULU Kesälukiot järjestetään kurssikeskuksissa ja kansanopistoissa ympäri Suomea tai ulkomail4

Lukiolaisille, lukioon siirtyville ja muille toisen asteen opiskelijoille! la. Kesälukiot kestävät viikosta kahteen, ja tarjolla on useita eri aineiden kursseja. Osa kesälukioista on yleiskesälukioita, joissa opiskellaan pääsääntöisesti lukioaineita. Teemakesälukioiden kurssit painottuvat muun muassa matemaattis-luonnontieteellisiin aineisiin, vieraisiin kieliin, ympäristöön sekä liikuntaan. Kesälukiot 2017


Ilmoittautumiset/anmälningar www.kesalukio.fi Opiskelu kesälukiossa on kokopäiväistä. Ainevalinnat saat tehdä itse. Kesälukiossa voit keskittyä kunnolla joko yhteen aineeseen tai valita useampia kiinnostavia aineita, joihin et talven aikana ehdi syventyä. Opetuksen lisäksi kesälukiot tarjoavat opiskelijoille majoituksen, ruokailut, retket ja vapaa-ajan ohjelmaa. Kurssikeskuksissa on monipuoliset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet.

OSALLISTUMISMAKSUT

LUKION PAKOLLISIA, SYVENTÄVIÄ JA SOVELTAVIA KURSSEJA

EARLY BIRD -OSALLISTUJAMAKSUT

Kesälukioiden tarjoamat lukion oppimäärään kuuluvat kurssit vastaavat sisällöltään, tuntimäärältään (38 tuntia) ja arviointimenetelmiltään lukion opetussuunnitelmille asetettuja vaatimuksia. Kurssien opetuksesta vastaavat pätevät aineenopettajat. Tarjolla on lukion pakollisia, syventäviä ja soveltavia kursseja.

Joidenkin kesälukioiden osallistumismaksu on edullisempi, mikäli haet kesälukioon tiettyyn ajankohtaan mennessä. Katso tarkemmat hintatiedot ja hakuohjeet kesälukioiden esittelyistä!

KESÄLUKIOSSA SUORITETTUJEN KURSSIEN HYVÄKSILUKEMINEN Lukiolaki (§23) oikeuttaa opiskelijan hyväksilukemaan tutkintoonsa muualla suoritetut lukiokurssit, jotka ovat tavoitteiltaan ja sisällöltään lukion opetussuunnitelman mukaisia. On tärkeää, että sovit kurssin hyväksilukemisesta etukäteen oman lukiosi rehtorin tai aineenopettajan kanssa.

Kotimaassa järjestettävien kesälukioiden maksut vaihtelevat kesälukion pituuden ja ohjelman mukaan. Mahdolliset oppikirjat opiskelijat hankkivat itse. Katso tarkemmat kurssimaksut kunkin kesälukion kohdalta. Ulkomailla järjestettävien kesälukioiden osallistumismaksu sisältää edestakaisen ryhmämatkan kustannukset Helsingistä kohteeseen.

Hae ajoissa! Täytä hakulomake netissä osoitteessa www.kesalukio.fi. Lue tarkasti myös hakuohjeet kunkin kesälukion esittelyn kohdalta. Peruutuspaikkoja kannattaa kysyä vielä kesällä­ kin hakuajan päätyttyä.

Opiskelijalle annetaan todistus kesälukiossa suoritetuista kursseista. Pyydettäessä todistuksesta lähetetään kopio myös opiskelijan omaan lukioon.

KESÄLUKIOSEURA RY

YHTEYSTIEDOT

• kesälukioiden keskusjärjestö vuodesta 1965 lähtien • sitoutumaton, aatteellinen koulutusjärjestö • jäsenjärjestöinä 15 opettaja-, opiskelija-, nuoriso- ja sivistysjärjestöä

Kesälukioseura Mariankatu 7 C 1 00170 HELSINKI Toimisto, tiedustelut: puh. 09 686 0770

• järjestää oman äidinkielen kursseja Suomessa asuville pakolaislapsille ja -nuorille • saa toiminta-avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Raha-automaattiyhdistykseltä.

Kesälukiot 2017

toimisto@kesalukioseura.fi www.kesalukio.fi Kesälukioseura @kesalukioseura kesalukioseura 5


6

Kesälukiot 2017


What are summer high schools all about? Summer high schools are intensive and informal alternatives for regular school education. These alternative schools are arranged in all parts of Finland, most of them located in beautiful unspoiled surroundings of folk high schools. Summer high schools are full-time courses for 15 to 18 year old high school students. In addition to full room and board, a wide range of extracurricular activities together with excursions are included in the course package. Using learneroriented methods, summer high schools offer a non-traditional approach to the learning process. Students are encouraged to take active part in the process and thus make the most of their study period. Intensive study periods ranging from one to two weeks enable the student to • compensate high school courses included in the curriculum • revise and supplement basic high school courses • explore new arts and crafts • try out new hobbies • gain personal experience of intercultural learning. To learn foreign languages, we use role-plays, dramatisations, and conversations with students from different countries who are also there to participate in our courses. Professionals in different fields teach arts and crafts. We shall continue our interaction and exchange of ideas during free time: we will have excursions, discuss current topics such as moral philosophy or the uniting Europe, all of this being led by specialists in each field. And, of Kesälukiot 2017

course, we will sit around the campfire, swim and enjoy the sauna and the Finnish summer! The application deadline for summer high schools held in Finland close in May-June. For more information, do not hesitate to contact the Summer High School Association (Kesälukioseura). If you have any special subjects, hobbies or themes of interest in mind, please, write us about them, so we can make you a personal recommendation for a summer high school.

THE SUMMER HIGH SCHOOL ASSOCIATION The Summer High School Association was established in 1965 to provide an alternative for traditional high school education. The association is a private, non-profit, statesubsidised organisation. The functions are financed through funds received from the Finnish Ministry of Education and Culture and Funding Centre for Social Welfare and Health Organisations (STEA).

CONTACT DETAILS Kesälukioseura/ The Summer High School Association Mariankatu 7 C 1 FI-00170 HELSINKI FINLAND +358-9-686 0770 (office) toimisto@kesalukioseura.fi www.kesalukio.fi Kesälukioseura @kesalukioseura kesalukioseura

7


Studier vid sommar­gymnasium Sommargymnasiekurserna är avsedda för gymnasister, grundskolans högstadieelever, studerande vid yrkesinstitut och för vuxenstuderande.

Kursavgiften omfattar inkvartering med helpension, fritidsprogram och resebiljetter (gruppresa) till sommargymnasier utomlands.

I sommargymnasium kan du: • läsa en eller flera gymnasiekurser • repetera grundskolans lärokurser och förbereda dig för gymnasiestudier • repetera gymnasiekurser och förbereda dig för studentskrivningarna • få råd i frågor om studier och lärandet samt få idéer för studier efter gymnasiet eller för yrkesval • få internationella erfarenheter och kontakter såväl i Finland som utomlands

Gymnasielagen (§23) säger att en studerande får i gymnasiets lärokurs räkna sig till godo i andra sammanhang slutförda studieprestationer om dessa till sina mål och till sitt centrala innehåll motsvarar gymnasiets kurser. Timantalet, målen, innehållet och bedömningen av sommargymnasiernas kurser sker enligt kraven för gymnasiets läroplan. För undervisningen i sommargymnasierna svarar kompetenta gymnasielärare.

Ansök i tid! Fyll i blanketten på internet på sidan www.kesalukio.fi. Läs ansökningsinformationen noga på varje sommargymn­ asiums presentation. Du kan fråga efter en sistaminutenplats även efter ansöknings­tidens utgång.

Sommargymnasier arrangeras på kurscentraler och folkhögskolor runtom i Finland. En del kurser arrangeras utomlands. Sommargymnasierna är intensiva studieperioder på en eller två veckor. Vid ett sommargymnasium kan du studera obligatoriska, fördjupade och tillämpade gymnasiekurser. En del är fokuserade på gymnasiestudier, andra har något speciellt tema, t ex teater eller natur. Studierna vid sommargymnasiet genomförs som heldagsstudier. Du kan delta i en eller flera gymnasiekurser enligt dina egna önskemål.

8

TILLGODORÄKNANDE AV STUDIER

I fråga om tillgodoräknande av sommar­ gymnasiestudierna ska studeranden på förhand komma överens om detta med rektorn eller ämneslärare vid sitt eget gymnasium.

SOMMARGYMNASIESAMFUNDET R.F. • grundades år 1965 • är politiskt obunden, ideell förening som får statsbidrag • har 15 olika utbildnings-, skolungdoms- och lärarföreningar som medlemsorganisationer • arrangerar kurser i modersmålet och den egna kulturen för flyktingbarn och -ungdomar bosatta i Finland • finansieras genom medel från Finlands under­ visnings- och kulturministerium och från Social- och hälsorganisationernas under­ stödscentral (STEA).

KONTAKTINFORMATION Sommargymnasiesamfundet Mariegatan 7 C 1 00170 HELSINGFORS 09 686 0770 (information, kansli) toimisto@kesalukioseura.fi www.kesalukio.fi Kesälukioseura @kesalukioseura kesalukioseura

Kesälukiot 2017


Kesälukiot 2017

9


Yleiskesälukiot

Helsingin kesälukio I ja II HELSINKI I: 5.–16.6. II: 24.7.–4.8. Repetitio mater studiorum est! Tervetuloa lukioaineiden intensiivikursseille. Tähtää tulevaisuuteen, sähköistä oppimistasi! Kesälukiomme sijaitsee ykköspaikalla, Helsingin Kalliossa. Kesälukiossa kertaat lukiokurssien sisältöjä ja vahvistat osaamistasi jatko-opiskelua ajatellen. Samalla nautit kesäisestä Helsingistä Kallion sykkeessä. Tarjoamme opiskelijoillemme myös mahdollisuuden ja tilat opiskelu- ja lukupiireihin, joissa voit syventyä oppimiseen yhdessä muiden kesälukiolaisten kanssa. Yliopistojen ja korkeakoulujen pääsyvaatimusten uudistuessa lukio-opinnoillasi on entistä suurempi painoarvo jatko-opiskeluun hakeutuessasi. Nyt sinulla on mahdollisuus paneutua perusteellisesti sellaisiin lukion kurssien sisältöihin, joissa koet tarvetta kertaukseen varsinkin ennen ylioppilaskirjoituksia.

KOHDERYHMÄ Lukiolaiset sekä ylioppilaskirjoituksiin valmistuvat ja aikuisopiskelijat.

OPETUS Kesälukiokurssimme kestävät kaksi viikkoa. Kesälukio järjestetään kahtena eri ajankoh­ tana, joista valitset sinulle sopivan. Kurssivalikoima on sama molempina ajankohtina. Kurssi toteutetaan, mikäli sillä on osallistujia vähintään 12. Intensiivikurssilla keskityt valitsemasi lukion pakollisten ja syventävien opintojen perusteelliseen kertaamiseen. Kurssin laajuus on 50 oppituntia, ja työmuotoina on kontaktiopetus sekä ohjattu ryhmätyöskentely. Kurssin aikana opiskelijoita kannustetaan muodostamaan oppituntien jälkeen kokoontuvia harjoitusryhmiä, joiden oh10

Kesälukiossa sain treeniä asioihin, joita en ollut vielä ennen kesälukiota osannut niin hyvin. Tutustuin uusiin mukaviin ihmisiin, ja loimme yhdessä kivan ryhmähengen. Opettaja oli mukava ja opetus mieleenpainuvaa. Oli kiva työskennellä pareittain, koska siinä oppi sosiaalisia taitoja opiskelun lomassa. Oli erittäin hyödyllistä opiskella myös kesällä. Kurssi oli tosi kiva. Maija, Helsingin kesälukio II 2016

jaajina toimivat opettajaopiskelijat. Kesälukion opiskelijat voivat käyttää opiston tietokoneita. Kesälukiossa pääset harjaannuttamaan tieto- ja viestintätekniikan taitojasi lukion päättötutkinnon edellyttämällä tavalla. Huom! Saat kesälukiokurssista todistuksen, mutta sovithan kurssien hyväksilukemisesta myös oman koulusi aineenopettajan tai rehtorin kanssa. Inten­ siivikurssimme ovat lukion soveltavia opintoja.

KESÄKUUN INTENSIIVIKURSSIT (5.–16.6.) Intensiivikursseilla kerrataan lukion oppimäärän keskeisiä asioita ja valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin. Pääset myös vaikuttamaan opetuksen painopisteiden suunnitteluun omilla toiveillasi.

FYSIIKKA Kertaamme lukion fysiikan laajan oppimäärän.

MATEMATIIKKA, LYHYT Käymme läpi lyhyen matematiikan oppimäärän. Kesälukiot 2017


Yleiskesälukiot

MATEMATIIKKA, PITKÄ Kertaamme lukion pitkän oppimäärän keskeiset osa-alueet.

RUOTSI, B-KIELI Opiskelemme lukion kurssien pääkohdat.

KUVATAIDE Opiskelemme tekniikoita ja ilmaisemme itseämme kesäisessä Kalliossa.

ENGLANTI, A1-KIELI Kertaamme englannin kurssien oppimäärän pääkohdat.

KEMIA Kertaamme lukion kemian laajan oppimäärän.

MATEMATIIKKA, PITKÄ Kertaamme lukion pitkän matematiikan oppimäärän keskeiset osa-alueet.

MATEMATIIKKA, LYHYT HEINÄ-ELOKUUN INTENSIIVIKURSSIT (24.7.–4.8.) Intensiivikursseilla kerrataan lukion oppimäärän keskeisiä asioita ja valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin. Pääset myös vaikuttamaan opetuksen painopisteiden suunnitteluun omilla toiveillasi.

MUU OHJELMA Kesälukiomme sijaitsee monien Helsingin tunnetuimpien nähtävyyksien äärellä. Järjestämme vapaa-ajan retkiä kesäisessä Helsingissä. Retkien lisäksi tarjolla on myös iltaohjelmaa, kuten saunailtoja ja grillailua opistomme kattoterassilla Helsingin kattojen yllä. Tarjolla opinto-ohjaajan yksilö- ja ryhmänohjausta.

KESÄLUKION REHTORI Jutta Välimaa

JÄRJESTÄJÄ HEO Kansanopisto

TIEDUSTELUT Opintotoimisto, puh. 050 462 0709, helsinginkesalukio@heo.fi, www.helsinginkesalukio.fi

KESÄLUKIOON HAKEMINEN Ilmoittautumiset osoitteessa www.kesalukio.fi tai www.helsinginkesalukio.fi. Täytä hakulomake kesäkuussa alkavaan Helsin­ gin kesälukioon viimeistään 19.5.

Käymme läpi lukion lyhyen matematiikan oppimäärän.

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Käymme läpi lukion äidinkielen keskeiset sisällöt.

Heinä–elokuun Helsingin kesälukioon on ilmoittauduttava viimeistään 19.6. Ilmoittautumisen jälkeen Helsingin kesälukio lähettää sinulle hyväksymiskirjeen ja ohjeet kurssimaksun suorittamisesta. Viimeinen peruutuspäivä ilman 60 euron peruutusmaksua on kesäkuun kurssille 2.6. ja heinä-elokuun kurssille 20.7. Näitä päivämääriä myöhemmin tehdyistä peruutuksista laskutamme 60 euroa toimistokuluja. Kurssi ei toteudu, mikäli osallistujamäärä jää alle 12 opiskelijan. Tällöin osallistumismaksu palautetaan opiskelijalle.

OSALLISTUMISMAKSU 330 € , johon sisältyy yksi vapaasti valittava intensiivikurssi, ohjattua vapaa-ajan ohjel­ maa, opintoretkiä ja opiskelun ohjausta sekä tunneilla tarvittavat monisteet. Kurssihinta ei sisällä aterioita.

Opiston asuntolassa on rajoitettu määrä asuntolapaikkoja soluasunnoissa. Jokaisessa solussa on keittiö ja mahdollisuus ruoanlaittoon. Majoitusmaksu on 290–385 €/kurssi riippuen soluhuoneen koosta. Majoitus varataan erikseen sähköpostitse helsinginkesalukio@heo.fi tai puhelimitse 050 462 0713. 11


Yleiskesälukiot

12

Kesälukiot 2017


Yleiskesälukiot

Kiljavan kesälukio Kiljava 5.–16.6. Tervetuloa kesälukioon Kiljavalle! Kiljavan opiston kesälukio sijaitsee kirkasvetisen Sääksjärven rannalla kivenheiton päässä pääkaupunkiseudulta. Opiston isot ja monipuoliset tilat mahdollistavat sinulle ja kaverillesi mainiot puitteet opiskelulle. Suosiollisen sään sattuessa voit opiskella vaikka laiturilla tai grillikodalla. Illatkaan eivät käy pitkäksi: meillä voit esimerkiksi pelata frisbeegolfia, uida ja saunoa, käydä kuntosalilla ja katsella leffoja.

KOHDERYHMÄ Lukiolaiset

OPETUS Voit valita kaksi kurssia, jotka eivät ole lukujärjestyksessä samanaikaisesti. Lisämaksusta voit valita kolmannen kurssin. Kaikkien kurssien pituus on 38 tuntia. Kurssi toteutuu, mikäli siinä on vähintään 10 osallistujaa. Kurssit järjestetään vuoden 2003 lukion opetussuunnitelman mukaisesti. Mikäli suoritat lukiota elokuussa 2016 voimaanastuneen opetussuunnitelman mukaan, kysy kurssien vastaavuuksista kurssisihteeri Heidi Siréniltä.

LUKUJÄRJESTYS 8.15–10.45 MAA6 / MAB4 / YH3 / RUB3 11.00–14.00 M AA7 / MAB5 / ÄI4 / RUB4 / ENA4 / YH2 / GE2 14.15–16.40 ÄI5 / ENA5 / BI2 / HI4

HUOM! Opiskelija ei voi valita samanaikaisia kursseja, esim. MAA6 ja RUB3 järjestetään samaan aikaan.

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Tekstit ja vaikuttaminen vÄI4. Lukion pakollisella

kurssilla perehdytään kielellä vaikuttamisen keinoihin ja kirjallisuuteen vaikuttajana, harjoitelKesälukiot 2017

laan argumentointitaitoja, opetellaan suhtautumaan kriittisesti mediateksteihin sekä tuotetaan vaikuttamaan pyrkiviä suullisia ja kirjallisia tekstejä. Lisäksi kurssilla syvennetään medialukutaitoja ja perehdytään viestijän vastuuseen median käyttäjänä. FM Johanna Koivusaari Teksti, tyyli ja konteksti vÄI5. Lukion pakollisella

kurssilla perehdytään länsimaisen kirjallisuuden historian eri aikakausiin ja kirjallisuuden tyyleihin sekä tarkastellaan tekstejä oman aikansa aatteiden ilmentäjinä. Kurssilla tutustutaan myös erilaisiin kirjallisiin tyyleihin sekä hiotaan ja huolletaan omaa kirjallista ilmaisutapaa tyyliseikkoja pohtimalla. FM Johanna Koivusaari

RUOTSI (B1-KIELI) Suomi, Pohjoismaat ja Eurooppa vRUB3. Lukion

pakollisen kurssin aihepiireinä ovat kotimaa, suomenruotsalaisuus, vertailu muihin Pohjoismaihin sekä Suomi pohjoismaisena valtiona Euroopassa. Kirjoittamistaitoa harjoitellaan kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä. Kurssilla harjoitellaan erilaisia ymmärtävän lukemisen strategioita. HuK Pilvi Koskela Elämää yhdessä ja erikseen vRUB4. Lukion pa-

kollisen kurssin aihepiireinä ovat elämänarvot, ihmissuhteet, sukupuolten ja ikäryhmien kohtaaminen opiskelussa ja työssä sekä ajankohtaiset yhteiskunnalliset ilmiöt. Aihekokonaisuuksista korostuu hyvinvointi ja turvallisuus. HuK Pilvi Koskela

ENGLANTI (A-KIELI) Yhteiskunta ja ympäröivä maailma vENA4. Lukion

pakollisella kurssilla painotetaan puhumista ja tekstin ymmärtämistä. Lähtökohtana ovat oman

13


Yleiskesälukiot

maan ja kohdemaiden yhteiskuntiin liittyvät tekstit. Aktiivinen kansalaisuus ja yrittäjyys -aihekokonaisuus tarjoaa näkökulmia käsitellä kurssin aiheita. Kurssilla harjoitellaan erilaisia ymmärtävän lukemisen strategioita. Kirjallista ilmaisua harjoitellaan kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä.

Tilastot ja todennäköisyys vMAB5. Lukion pakolli-

FM Hilla Hietanen

FM Katja Kultaranta

Kulttuuri vENA5. Lukion pakollisella kurssilla

käsitellään kulttuuria laaja-alaisesti. Aihekokonaisuudet kulttuuri-identiteetti ja kulttuurien tuntemus sekä viestintä- ja mediaosaaminen tarjoavat näkökulmia kurssin aiheiden käsittelyyn. Opiskelijat valmistavat valitsemastaan aiheesta laajahkon tuotoksen ja esittelevät sen. FM Hilla Hietanen

MATEMATIIKKA (PITKÄ) Todennäköisyys ja tilastot vMAA6. Lukion pakol-

lisella kurssilla perehdytään todennäköisyyden käsitteisiin ja laskusääntöihin. Kurssilla harjoitellaan havainnollistamaan diskreettejä ja jatkuvia tilastollisia jakaumia sekä määrittämään ja tulkitsemaan jakaumien tunnuslukuja. Lisäksi perehdytään kombinatorisiin menetelmiin, todennäköisyysjakauman käsitteeseen ja opitaan soveltamaan normaalijakaumaa. FM Antti Laitamäki Derivaatta vMAA7. Lukion pakollisen kurssin kes-

keisinä teemoina ovat rationaaliyhtälöt ja -epäyhtälöt, funktion raja-arvot, jatkuvuus ja derivaatta. Kurssilla perehdytään käsitykseen funktion raja-arvosta, jatkuvuudesta ja derivaatasta sekä harjoitellaan rationaalifunktion sovellusongelmia.

sella kurssilla tutustumme todennäköisyyden käsitteeseen ja laskulakien mallien käyttöön. Lisäksi harjoitellaan määrittämään jatkuvia ja diskreettejä tilastollisia jakaumia. Lisäksi opitaan ymmärtämään, mitä ovat normaalijakauma ja sen normittaminen sekä kombinatoriikka.

HISTORIA Suomen historian käännekohtia vHI4. Lukion pa-

kollisella kurssilla tarkastellaan Suomen historiaa Ruotsin vallan ajan päättymisestä autonomian ajan ja itsenäistymisen kautta nykypäivään. Kurssilla tutustutaan Suomen historian keskeisiin yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin muutoksiin ja opitaan suhteuttamaan Suomen valtiollinen kehitys yleiseurooppalaiseen ja maailmanpoliittiseen taustaan. Lisäksi kurssilla tarkastellaan talouden, yhteiskunnan, kulttuurielämän sekä aatteellisen ja valtiollisen elämän ilmiöiden keskinäistä riippuvuutta. KK Jari Toivo

YHTEISKUNTAOPPI Taloustieto vYH2. Lukion pakollisella kurssilla tu-

tustutaan kansantalouden keskeisiin perusteisiin, käsitteisiin ja teorioihin sekä Suomen ja kansainvälisen talouselämän nykytilaan ja tulevaisuuden näkymiin. Kurssilla opitaan taitoja tehdä joka-

FM Antti Laitamäki

MATEMATIIKKA (LYHYT) Matemaattinen analyysi vMAB4. Lukion pakolli-

sella kurssilla syvennytään polynomifunktioon, harjoitellaan määrittämään sen derivaatta, tutkimaan sen merkki ja kulku sekä määrittämään funktion suurin ja pienin arvo. Lisäksi opetellaan käyttämään graafisia ja numeerisia menetelmiä. FM Katja Kultaranta

14

Kesälukiot 2017


Yleiskesälukiot

päiväisiä taloudellisia päätöksiä ja tarkastellaan taloudellisia kysymyksiä myös eettiseltä kannalta. Lisäksi opitaan ymmärtämään työnteon ja yrittäjyyden merkitys kansantalouden kannalta. KK Jari Toivo Kansalaisen lakitieto vYH3. Lukion syventävällä

kurssilla tavoitteena on, että opiskelija saa perustiedot Suomen oikeusjärjestyksestä. Lisäksi pyrkimyksenä on, että opiskelija oppii valvomaan omia oikeuksiaan ja hoitamaan itse yksinkertaisia oikeustoimia sekä löytämään kanavat, joita pitkin asioita hoidetaan. Kurssi ei ole preppausta pyrittäessä oikeustieteelliseen tiedekuntaan, mutta siitä saattaa olla jotain apua.

MUU OHJELMA Täysihoidon valinneille kurssilaisille järjestetään yhteistä ohjelmaa kesälukion aikana. Ohjelma sisältyy kurssimaksuun. Täysihoidon valinneilla on myös mahdollisuus pelata frisbeegolfia, käydä kuntosalilla, patikoida, käydä uimassa uimahallissa tai rannalla, saunoa iltaisin sekä katsoa leffoja.

KESÄLUKION REHTORI Apulaisrehtori Marjaana Liehu-Törrö

JÄRJESTÄJÄ Kiljavan opisto

OTK Marjaana Liehu-Törrö

MAANTIEDE Yhteinen maailma vGE2. Lukion pakollisella kurs-

silla opiskelija tutkii ihmisen toimintaa maapallolla ja avaruudessa. Tarkastelun kohteina ovat mm. kulttuuriin, politiikkaan, talouteen ja väestöön liittyvät ilmiöt sekä yhteiskunnan ja luonnon välinen vuorovaikutussuhde ja ihmisen toiminnan alueelliset syy- ja seuraussuhteet. LuK Riikka Matikainen

BIOLOGIA Solu ja perinnöllisyys vBI2. Lukion pakollisella

kurssilla opiskelija ymmärtää solun merkityksen elämän perusyksikkönä ja tunnistaa erilaisia soluja ja niiden rakenteita. Opiskelija ymmärtää myös solurakenteiden kehityksen ja merkityksen sekä evoluutioprosessin kokonaisuuden. Kurssilla tarkastellaan solun kemiallista rakennetta ja toimintaa, solun energiataloutta, solujen toiminnan ohjaamista, solujen lisääntymistä sekä periytymisen perusteita. LuK Riikka Matikainen

TIEDUSTELUT JA KESÄLUKIOON HAKEMINEN Ilmoittaudu 19.5. mennessä osoitteessa www.kio.fi/kiljavan-kesalukio tai sähköpostilla kesalukio@kio.fi. Lisätietoja kurssisihteeri Heidi Siréniltä puh. 09 276 273 9 (ma-pe klo 8–15), sähköpostitse kesalukio@kio.fi tai verkossa www.kio.fi. HUOM! Ilmoittautuminen Kiljavan kesälukioon vain Kiljavan opiston omalla sähköisellä lomakkeella tai sähköpostitse. Kurssin viimeinen peruutuspäivä on 31.5. Peruuttamatta jätetystä paikasta perimme maksun (50 €) kurssilaiselta. Peruutusmaksua ei peritä, jos kurssilaisella on esittää lääkärintodistus tai muu todistettavissa oleva syy.

OSALLISTUMISMAKSU 475 € täysihoidolla (sis. 2 kurssin opetus, majoitus, ateriat, opetusmateriaalit, hotellin tarjoamien aktiviteettien, kuten tenniskentän ja atk-luokan, käytön) Huom! Majoitus ja ruokailu opistolla kesälukion keskivaiheeseen ajoittuvana viikonloppuna maksaa 50 €. 350 € ilman täysihoitoa (sis. 2 kurssin opetus, lounas ja kahvi).

HUOM! Opiskelijat hankkivat itse kurssi­ kirjansa. Kesälukion hintaan kuuluu kaksi kurssia. Lisäkurssi on hinnaltaan 100 €.

Kesälukiot 2017

15


Yleiskesälukiot

Tuusulanjärven kesälukio Järvenpää 5.–16.6. Tuusulanjärven kesälukiossa voit hioa osaamistasi ylioppilaskirjoituksiin ja kerrata lukion keskeisiä sisältöjä. Voit myös suorittaa yksittäisiä lukiokursseja kanssamme. Kesälukio järjestetään Tuusulanjärven rannalla, Järvenpäässä, Seurakuntaopiston idyllisellä kampuksella.

KOHDERYHMÄ Lukiolaiset

OPETUS Voit valita lukujärjestyksestä itsellesi 1–3 mielekästä kurssia. Kurssien laajuus on 38 tuntia. Huom! Sovi kurssien hyväksilukemisesta etukäteen oman lukiosi rehtorin tai aineenopettajan kanssa.

RUOTSI (B1-KIELI) Abikurssi. Soveltavalla kurssilla kerrataan ruotsin

kielen keskeisimpiä rakenteita ja sanastoa sekä tutustutaan ylioppilaskokeen erilaisiin tehtävätyyppeihin. Kurssilla kirjoitetaan aineita, kuunnellaan eri kuullunymmärtämistehtäviä ja harjoitellaan sanasto- ja rakennetehtäviä sekä tekstinymmärtämistehtäviä. Opettaja avoin Minun ruotsini RUB11 (vRUB1). Lukion pakollisella

kurssilla syvennetään vuorovaikutustaitoja eri tilanteissa, esimerkiksi matkailuun ja arkielämään liittyen. Kurssilla kartoitetaan opiskelijan ruotsin kielen osaamista ja kehittämisen kohteita. Lisäksi opiskelijat pohtivat ruotsin kielen merkitystä itselleen nyt ja tulevaisuudessa. Kurssilla korostuu erityisesti suullisen kielitaidon harjoittaminen. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan. Opettaja avoin

vän keskusteluista ruotsiksi sekä käyttämään eri viestintäkanavia. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan. Opettaja avoin Kulttuuri ja mediat RUB13 (vRUB3). Lukion pa-

kollisella kurssilla aihepiireinä ovat suomenruotsalaisuus, pohjoismaiset kulttuurit sekä eri mediat. Kurssilla syvennetään monilukutaitoa ja opetellaan kirjoittamaan erilaisia tekstejä. Lisäksi tehdään luetunymmärtämisharjoituksia. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan. Opettaja avoin Monenlaiset elinympäristömme RUB14 (vRUB4).

Lukion pakollisella kurssilla käsitellään monikulttuurista elinympäristöämme sekä yhteiskunnan ajankohtaisia ilmiöitä. Kurssilla syvennetään tekstien tuottamis- ja tulkintataitoa. Oppikirja: Precis 4. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan. FM Ulla Voutilainen Opiskelu- ja työelämää ruotsiksi RUB15 (vRUB5).

Lukion pakollisen kurssin aihepiireinä ovat työelämän vuorovaikutustaidot sekä jatko-opinnot ja opiskelijoiden tulevaisuuden suunnitelmat. Lisäksi tutkitaan mahdollisuuksia opiskella ja tehdä töitä ruotsin kielellä. Kurssilla harjoitellaan työhakemuksen ja ansioluettelon kirjoittamista ruotsiksi. Oppikirja: Precis 5. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan. FM Ulla Voutilainen

ENGLANTI (A-KIELI) Abikurssi. Soveltavalla kurssilla kerrataan lukion

oppimäärän keskeisiä sisältöjä ja valmentaudutaan ylioppilaskirjoituksiin. FM, KM Taru Heikkinen

Hyvinvointi ja ihmissuhteet RUB12 (vRUB2). Lu-

kion pakollisen kurssin aihepiireinä ovat ihmissuhteet ja hyvinvointi. Kurssilla harjoitellaan ilmaisemaan mielipiteitä ja selviytymään arkipäi16

Kurssien 1–3 kertaus. Soveltavalla kurssilla vah-

vistetaan kielen rakenteiden ja sanaston hallintaa kertaamalla lukion kurssien 1., 2. ja 3. sisältöjä. Kesälukiot 2017


Yleiskesälukiot

Kurssit perustuvat v. 2015 opetussuunnitelmaan. FM Anna Pekonen

kusääntöihin ja normaalijakauman soveltamiseen. Kurssi perustuu v. 2003 opetussuunnitelmaan. Opettaja avoin

Lukioenglannin perusteet. Soveltavalla kurssilla

keskitytään lukiolaisen englannin kielen perustaitojen parempaan hallintaan. FM Anna Pekonen Course of Spoken English vENA8. Syventävällä

englannin suullisen kielitaidon kurssilla pääpaino on englanninkieliseen keskusteluun osallistumisella ja puheen tuottamisella. Kurssin teemoja ovat mm. ajankohtaiset asiat meillä ja muualla. Suullista kielitaitoa hiotaan sekä koko ryhmällä että parityöskentelynä. Kurssilla tullaan hyödyntämään opetusmetodina myös väittelyä. Kurssin viimeisellä kerralla järjestetään suullisen kielitaidon koe. Kurssi perustuu v. 2003 opetussuunnitelmaan. Opettaja avoin

MATEMATIIKKA (PITKÄ) Todennäköisyys ja tilastot vMAA6. Lukion pakollisella kurssilla opitaan havainnollistamaan diskreettejä ja jatkuvia tilastollisia jakaumia sekä näiden tunnuslukuja. Kurssilla perehdytään kombinatoriikan käsitteeseen, todennäköisyyden las-

Kesälukiot 2017

MATEMATIIKKA (LYHYT) Abikurssi. Soveltavalla kurssilla käydään läpi ly-

hyen matematiikan pakollisten kurssien sisällöt. Tarkoituksena on tutustua vanhoihin yo-koekysymyksiin ja sitä kautta valmentaa opiskelijat omiin ylioppilaskirjoituksiinsa. FM Suvi Muotka Lausekkeet ja yhtälöt MAB2 (vMAB1). Lukion pa-

kollisella kurssilla tavoitteena on ymmärtää lineaarisen riippuvuuden, verrannollisuuden ja ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktioiden käsitteet. Kurssilla ratkaistaan runsaasti sanallisesta informaatiosta muodostettuja yhtälöitä. Kurssin opettamisessa erityishuomiota kiinnitetään kielitietoisuuteen ja suomi toisena kielenä -lähestymistapaan. Kurssi soveltuukin erinomaisesti myös opiskelijoille, joiden äidinkieli on jokin muu kuin suomi. Kurssi antaa vankan pohjan muille lukion oppimäärän mukaisille kursseille pitkässä tai lyhyessä matematiikassa. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan. Opettaja avoin

17


Yleiskesälukiot

Matemaattisia malleja MAB4 (vMAB3). Lukion pa-

kollisella kurssilla tutkitaan matemaattisia riippuvaisuuksia kuvaajien ja funktioiden välillä. Kurssin keskeisiin sisältöihin kuuluvat lineaarisen ja eksponentiaalisen mallin soveltaminen, potenssiyhtälön ratkaiseminen, eksponenttiyhtälön ratkaiseminen logaritmin avulla sekä lukujonot matemaattisina malleina. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan. FM Suvi Muotka Tilastot ja todennäköisyys MAB5 (vMAB5). Lukion

pakollisella kurssilla tavoitteena on tulkita tilastoja ja hallita todennäköisyyslaskennan perusasiat. Kurssin keskeisiin sisältöihin kuuluvat jatkuvien ja diskreettien tilastollisten jakaumien tunnuslukujen määrittäminen, regression ja korrelaation

MUU OHJELMA Kesälukion täysihoitohintaan kuuluvat: 1. Retki lähialueen kulttuurikohteisiin (Ainola ja Halosenniemi) 2. Retki Suomenlinnaan 3. Pelejä yms. ohjattua toimintaa 4. Saunominen ja uiminen Kiinnostuneille järjestetään opinto-ohjausta kesälukion aikana. Sauna lämpiää useana iltana täysihoitolaisten iloksi, ja saunarannassa on myös nuotiopaikka. Alueella on myös hyvät mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen (uinti, melonta, soutu ja kuntosali). Lisäksi kävelymatkan päässä ovat monet Tuusulanjärven kulttuurikohteet, kuten Sibeliuksen Ainola sekä Halosenniemi ja Järvenpään keskusta.

FM Suvi Muotka

Kesälukiossa sai rauhassa kerrata ja käydä läpi asioita, jotka olivat lukion kursseilla jääneet itselle epäselviksi. Uusista tuttavuuksista muodostui nopeasti tiivis ryhmä, jossa toisia kannustettiin ja autettiin. Vapaaehtoiset vapaa-ajan aktiviteetit toivat mukavaa vaihtelua opiskeluun! Laura, Tuusulanjärven kesälukio 2016

KESÄLUKIOON HAKEMINEN JA PERUUTUSEHDOT Täytä sähköinen lomake 7.5. mennessä. Lomakkeen löydät seurakuntaopisto.fi/kesalukiohaku-sivun kautta. Kurssipaikat täytetään hakujärjestyksessä ilmoittautumisen alettua maaliskuun alussa. Viimeinen peruutuspäivä ilman 60 € peruutusmaksua on 19.5. Tätä myöhemmin tehdyistä peruutuksista laskutamme 60 € toimistokuluja, myös sairastapauksissa. Peruuttamatta poisjäämisestä veloitamme koko kurssimaksun. HUOM! Ilmoittautuminen Tuusulanjärven kesälukioon vain Seurakuntaopiston oman sähköisen lomakkeen kautta.

JÄRJESTÄJÄ

OSALLISTUMISMAKSU

Seurakuntaopisto

495 € täysihoidolla (sis. 1–3 kurssin opetus, majoitus, ateriat, ohjelma)

KESÄLUKION REHTORI Koulutuspäällikkö Frans Winstén

290 € ilman täysihoitoa (sis. kolmen kurssin opetus)

TIEDUSTELUT

230 € ilman täysihoitoa (sis. kahden kurssin opetus)

Koulutussihteeri Nina Penttinen puh. 044 358 9040, koulutukset@seurakuntaopisto.fi, www.seurakuntaopisto.fi

18

käsitteet, kombinatoriikkaa, todennäköisyyden käsite ja todennäköisyyden laskulakien ja niitä havainnollistavien mallien käyttö. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan.

170 € ilman täysihoitoa (sis. yhden kurssin opetus)

Huom! Opiskelijat hankkivat oppikirjat itse.

Kesälukiot 2017


Yleiskesälukiot

Jyväskylän kesälukio Korpilahti 10.–20.7.

Tartu tilaisuuteen ja vietä kaksi aktiivista viikkoa luonnonkauniissa ympäristössä Päijänteen rannalla. Jyväskylän kesälukiossa opiskelet tehokkaasti lukiokursseja tai kertaat jo oppimaasi. Lukio-opintojen merkitys tulevaisuuden jatko-opintoihin pääsyn ja niissä menestymisen kannalta on suuri. Jyväskylän kesälukio järjestetään Alkio-opistossa, joka on tunnettu laadukkaasta opetuksestaan ja yksilöllisestä ohjauksestaan. Opistolla vallitsee hyvä yhteishenki ja lämmin, rento ilmapiiri. Tarjolla on monipuolista vapaa-ajan­ ohjelmaa ja retki Unescon maailmanperintökohteeseen. Kesälukiot 2017

KOHDERYHMÄ Lukiolaiset, ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvat ja lukion jälkeiseen koulutukseen hakeutuvat

OPETUS Voit valita lukujärjestyksestä itsellesi 1–2 kurssia. Kurssien laajuus on 38 tuntia. Kaikkien kurssien toteutumisen edellytyksenä on 10 opiskelijan minimiosallistujamäärä. Kurssit järjestetään v. 2015 opetussuunnitelman mukaan. Vastaavuudet v. 2003 opetussuunnitelmaan on merkitty v-kirjaimella. Sovi pääaineeksi valitsemiesi kurssien hyväksiluke­ misesta etukäteen oman lukiosi rehtorin tai aineen­ opettajan kanssa.

19


Yleiskesälukiot

MATEMATIIKKA (LYHYT) Lausekkeet ja yhtälöt MAB2 (vMAB1). Pakollisella

kurssilla käsittelemme suureiden välistä lineaarista riippuvuutta ja verrannollisuutta, opettelemme ratkaisemaan ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöitä sekä harjoittelemme käyttämään laskinta polynomifunktion tutkimisessa ja polynomeihin liittyvien sovellusten ratkaisussa. Geometria MAB3 (vMAB2). Pakollisella kurssilla

tutustumme suorakulmaisen kolmion trigonometriaan ja Pythagoraan lauseeseen ja käänteislauseeseen sekä piirrämme tasokuvioita ja kolmiulotteisia kappaleita. Kurssilla opit ratkaisemaan käytännön ongelmia ja sovelluksia geometrian avulla.

LIIKUNTA Terveyttä liikkuen LI3 (vLI5). Syventävällä kurssilla

syvennymme fyysiseen toimintakykyyn liittyviin taitoihin ja tietoihin. Kurssin opettaja ohjaa oman liikuntaohjelman suunnittelua ja toteutusta. Liikuntasuunnitelman toteutuksessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan liikuntateknologiaa.

20

Kurssille voi ottaa mukaan oman sykemittarin tai aktiivisuusrannekkeen. Hyvinvointia liikkuen LI5 (vLI3). Syventävällä

kurssilla tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta. Kurssilla syvennät psyykkisen toimintakyvyn taitoja ja tietoja. Kurssilla teemme monipuolisia liikuntatehtäviä, jotka soveltuvat eritasoisille liikkujille.

RUOTSI Kertauskurssi. Soveltavalla kurssilla opiskelet

ruotsin kielen perusrakenteiden lisäksi vaativimpiakin rakenteita ja harjoittelet suullista ja kirjallista ilmaisua ruotsiksi. Kurssilla teet esimerkiksi luetun- ja kuullunymmärtämistehtäviä, sanastoharjoituksia, kielioppitehtäviä ja erilaisia suullisia harjoituksia.

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Kirjoittamistaitojen syventäminen ÄI8. Syventä-

vällä kurssilla perehdyt kirjoittamisprosessin

Kesälukiot 2017


Yleiskesälukiot

luonteeseen ja harjoittelet kirjoittamaan tekstiaineiston pohjalta omaa tekstiä. Lisäksi kehität taitoasi antaa palautetta omasta ja muiden tekstistä. Kurssilla harjoitellaan aineistopohjaista

MUU OHJELMA Työpajat 1. Kestävä kehitys arjessa: lähiruoka, lajittelu ja kierrätys, liikkuminen, veden ja energian käyttötottumukset 2. Self-help -työpaja stressinhallintaan: rentoutumis- ja mindfullness-harjoituksia 3. Opinto-ohjaus: saatavilla pienryhmä- ja yksilöohjausta Kesälukion täysihoitohintaan kuuluvat työpajojen lisäksi: Pelejä yms. ohjattua toimintaa Leffailta Leiritulet grillikatoksessa Opistolla on oma uimaranta ja sauna Päijänteen rannassa. Sauna ja takkatupa ovat käytössä majoittuville kolmena iltana kesälukion aikana. Lähietäisyydellä on myös aktiviteettipuisto ja toinen uimaranta. Kävelyetäisyydellä sijaitsee myös Korpilahden satama palveluineen sekä Korpilahden keskusta. Alueella on hyvät sisä- ja ulkoliikuntamahdollisuudet. Lisäksi järjestetään retki Struven ketjulle Oravivuorelle, joka on Unescon maailmanperintökohde.

JÄRJESTÄJÄ

kirjoittamista ja yhdessä kirjoittamista, huolletaan kieltä sekä tuotetaan ja analysoidaan mediatekstejä. FM Marjaana Göös

KESÄLUKIOON HAKEMINEN JA PERUUTUSEHDOT Täytä sähköinen lomake 7.6. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi. Osallistuminen kesälukioon on vahvistettava viimeistään 14.6. Viimeinen peruutuspäivä ilman 60 €:n peruutusmaksua on 16.6. Tätä myöhemmin tehdyistä peruutuksista laskutamme 60 € toimistokuluja, poikkeuksena lääkärintodistuksella todennetut sairastapaukset. Peruuttamattomasta poisjäämisestä veloitamme koko kurssimaksun. Vapaita paikkoja voi kysyä kesälukion alkamiseen saakka!

Osallistumismaksu 530/590 € majoituksella (sis. yhden tai kahden kurssin opetus, opetusmateriaalit, majoitus 2hh, ateriat, vapaa-ajan­ ohjelma ja retki). 1 hh:n lisä 40 €. 255/315 € ilman majoitusta (yhden tai kahden kurssin opetus, opetusmateriaalit, lounas, välipala ja retki).

Huom! Su 16.7. tarjotaan aamiainen ja retken yhteydessä lounas ja päiväkahvi. Opiskelijat hankkivat oppikirjat itse.

Alkio-opisto www.alkio.fi

KESÄLUKION REHTORI FM Marjaana Göös

TIEDUSTELUT Rehtori Marjaana Göös (24.5. saakka) p. 050 536 3212, marjaana.goos@alkio.fi tai koulutussihteereiltä p. 040 714 3449, kurssit@alkio.fi.

Kesälukiot 2017

21


Yleiskesälukiot

Itä-Hämeen kesälukio Hartola 17.–27.7. Itä-Hämeen kesälukiossa voit kerrata peruskoulun ruotsin kielen keskeistä sisältöä, viimeistellä taitojasi englannin, lyhyen tai pitkän matematiikan tai biologian ylioppilaskirjoituksiin. Kuvataiteen kursseilla voit päästää luovuutesi irti eri muodoissa. Kesälukio järjestetään kartanomiljöössä kauniin luonnon keskellä Hartolassa.

KOHDERYHMÄ Lukiolaiset ja lukioon siirtyvät opiskelijat

OPETUS Voit valita lukujärjestyksestä itsellesi 1–3 kurssia. Kurssi toteutuu, mikäli sillä on vähintään 10 osal-

22

listujaa. Kurssien laajuus on 38 tuntia. Sovi kurs­ sien hyväksilukemisesta etukäteen oman lukiosi rehtorin tai aineenopettajan kanssa.

RUOTSI (B1-KIELI) Ruotsin johdantokurssi lukioon siirtyville RUB00.

Kurssilla kertaat ja syvennät peruskoulussa opittuja ruotsin kielen keskeisiä rakenteita ja keskeistä sanastoa.

ENGLANTI (A-KIELI) Abikurssi. Soveltavalla kurssilla kertaat lukion

oppimäärän keskeisiä sisältöjä ja valmistaudut yo-kirjoituksiin.

Kesälukiot 2017


Yleiskesälukiot

Taiteen monet maailmat KU4 (vKU4). Syventävällä

MATEMATIIKKA (LYHYT TAI PITKÄ) Abikurssi. Soveltavalla kurssilla kertaat lukion pa-

kollisten kurssien sisältöjä ja tutustut vanhoihin yo-kokeisiin.

kurssilla tarkastelemme taiteen maailmoja identiteetin rakentajina, kulttuurisen moninaisuuden ilmentäjinä sekä kulttuuriperinnön uudistajina. Kurssilla sovellat erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja itsenäisessä ja yhteisöllisessä kuvallisessa työssä.

BIOLOGIA Abikurssi. Soveltavalla kurssilla kertaat lukion

biologian kurssien keskeiset sisällöt.

KUVATAIDE Muotoillut ja rakennetut ympäristöt KU2 (vKU2).

Pakollisella kurssilla tutkimme ympäristön kuvakulttuurien yhteyksiä omiin kuviin, taiteeseen ja kulttuuriperintöön sekä syvennämme kuvailmaisun taitoja. Erityisenä painopisteenä kurssilla on rakennetut ja luonnon ympäristöt ja ympäristön suunnittelu ja muotoilu.

MUU OHJELMA Opistolla järjestämme peli-iltoja, käymme tutustumassa golfiin opiston vieressä sijaitsevalla radalla ja teemme luontoretkiä kauniissa ympäristössä. Kävelymatkan päässä harjulla käymme pelaamassa frisbeegolfia. Opiston läheisyydestä voi etsiä haastaviakin geokätköjä tai viettää aikaa puhtaiden vesistöjen äärellä. Erillisestä maksusta voi käydä melomassa tai vaikkapa ajamassa kartingia.

JÄRJESTÄJÄ

KESÄLUKIOON HAKEMINEN JA PERUUTUSEHDOT Täytä sähköinen lomake 5.5. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi. Viimeinen peruutuspäivä ilman 80 €:n peruutusmaksua on 17.5. Tätä myöhemmin tehdystä peruutuksesta laskutamme 80 € toimistokuluina. Peruutusmaksua ei peritä, jos kurssilaisella on esittää lääkärintodistus. Peruuttamattomasta poisjäämisestä veloitamme koko kurssimaksun.

Osallistumismaksu

Itä-Hämeen opisto www.ihopisto.net

490 € täysihoito (sis. 1–3 kurssia, majoitus 2 hh, ateriat ja ohjelman)

KESÄLUKION REHTORI

Osallistumismaksut ilman majoitusta ja ruokailua:

Tarja Törttö, opiston rehtori

TIEDUSTELUT Tarja Palvi, tarja.palvi@ihop.fi, (03) 874 7445

180 € 1 kurssi 245 € 2 kurssia 305 € 3 kurssia

Muista majoitus-, osallistumis- ja ruokailumahdollisuuksista voi kysyä suoraan opistolta. Huom! Opiskelijat hankkivat oppikirjat itse.

Kesälukiot 2017

23


Teemakesälukiot

Itämeri-kesälukio SEILI 5.–12.6.

Oletko kiinnostunut ympäristökysymyksistä ja Itämeren tilasta? Tahdotko päästä tutkimaan Itämerta pintaa syvemmältä asiantuntijoiden opastuksella? Lähde mukaan tutkimusretkelle Seiliin Turun saaristoon, jossa voit lähestyä Itämerta tieteellisestä näkökulmasta yhdessä muiden innokkaiden tieteentekijöiden kanssa. Lisäksi saat tilaisuuden harjoitella snorklausta ammattisukeltajan ohjauksessa. Itämeri-kesälukio järjestetään Saaristomeren tutkimuslaitoksessa Seilissä, Turun saaristossa (www. seili.utu.fi). Tutkimuslaitos tarjoaa ainutlaatuiset puitteet kesälukiolle ja mieleen painuville luontoelämyksille. Opetuksesta vastaavat suomalaiset alan asiantuntijat. Kesälukioon osallistuu ryhmä saksalaisia lukiolaisia, joten samalla pääset hiomaan myös englannin tai saksan kielen taitoasi!

KOHDERYHMÄ Lukiolaiset ja muut Itämeren tilasta kiinnostuneet nuoret 24

OPETUS Kesälukiossa voit suorittaa lukion syventävän kurssin BI2 Ekologia ja ympäristö (vanha OPS: BI3 Ympäristöekologia) ja liikunnan syventävän kurssin LI4 Yhdessä liikkuen (vanha OPS: LI3 Virkisty liikunnasta). Osallistujat saavat kaksi viikkoa ennen kesälukion alkua biologian kurssiin liittyviä ennakkotehtäviä. Kurssin loppukoe järjestetään kesälukion jälkeen sähköisesti. Kurs­ sin hyväksilukemisesta on hyvä sopia etukä­ teen oman koulun aineenopettajan/rehtorin kanssa.

BIOLOGIA Ekologia ja ympäristö BI2 (vBI3). Pakollisella kurssilla paneudutaan Itämeren ekologian nykytilaan, vesiekosysteemiin ja otetaan näytteitä Itämeren eliöstöstä. Omiin havaintoihin ja tutkimuksiin perustuvia raportteja työstetään pienoistutkimuksiksi asiantuntijoiden opastamana.

Kesälukiot 2017


Teemakesälukiot

MUU OHJELMA Luontovalokuvauksesta kiinnostuneille järjestetään kesälukion aikana valokuvaustyöpaja luontovalokuvaajan johdolla. Snorklausta ja uintia harjoitellaan päivittäin ammattiohjaajan kanssa. Lisäksi mahdollisuus saunomiseen ja uimiseen.

REHTORI FM Helena Suomela

TIEDUSTELUT Kesälukioseura ry, puh. 09 686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

KESÄLUKIOON HAKEMINEN

Hydrobiologia • Itämeren ekologian nykytila, eliöstö ja erityispiirteet • näytteet Itämeren eliöstöstä Vesiplankton • planktonin rooli vesiekosysteemissä, planktonnäytteiden otto • tutustuminen planktonin monimuotoisuuteen mikroskoopilla Vesinäytteiden otto • biologiset ja kemialliset vesinäytteet • vesinäytteiden analysointi Tutkimusraportti • raportit tehdyistä pienoistutkimuksista

Täytä hakulomake 28.4. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi. Vapaita paikkoja voi tiedustella vielä ilmoittautumisajankohdan jälkeenkin.

OSALLISTUMISMAKSU 330 € kesälukioon 31.3. mennessä hakeneille 350 € kesälukioon 31.3. jälkeen hakeneille Hintaan sisältyy majoitus ja ylläpito, opetus ja tarvittavat välineet. Huom! Oppilaat maksavat itse matkakustannuksensa.

FM Helena Suomela & FM Anna Soirinsuo

SNORKLAUS & UINTI Yhdessä liikkuen LI4 (vLI3). Syventävällä kurssilla pääset harjoittelemaan snorklausta ja uintia ammattisukeltajan johdolla Seilin ympäristössä. Ammattisukeltaja, urheiluvalmentaja Antero Palacin

Kesälukiot 2017

25


Teemakesälukiot

Kirjoittajakesälukio TURKU 5.–14.6. Oletko kiinnostunut kirjoittamisesta, tekstien tulkinnasta ja tarinoista? Haluatko tarkastella ajankohtaista yhteiskunnallista keskustelua, syventyä nykykirjallisuuteen ja käsitellä tämänhetkisiä kielen, kulttuurin ja kirjallisuuden teemoja? Kirjoittajakesälukio tarjoaa sinulle mahdollisuuden kaikkeen tähän yhdessä muiden oppimishaluisten kirjoittajien kanssa. Kirjoittajakesälukio järjestetään Turun keskustassa sijaitsevassa Kirjan talossa, jossa kirjallisuuden ja kirjoittamisen maailmaan sinut johdattelevat ammattitaitoiset opettajat. Kesälukiossa tutustut kirjoittamiseen prosessina, syvennät kriittistä ja kulttuurista lukutaitoasi sekä kehität kirjallista ilmaisuasi kohti lukion päättötason vaatimuksia. Työskentelet kirjoittamistyöpajoissa ja luot omaa tyyliäsi. Kurssin aikana luvassa myös uuskumman ja spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen keskittynyt työpaja, jonka ohjaa kirjailija Magdalena Hai.

KOHDERYHMÄ Yli 15-vuotiaat, lukiolaiset ja muut kirjoittamisesta kiinnostuneet

tuuri- ja yhteiskunnalliseen keskusteluun, median ajankohtaisaiheisiin ja nykykirjallisuuteen. Kriittinen ja kulttuurinen lukutaito syvenee ja kirjallinen ilmaisu kypsyy kohti lukion päättötason vaatimuksia. FM Hanna Tähtinen

Luova kirjoittaminen. Soveltavalla kurssilla kehitetään omaa kaunokirjallista ilmaisua. Kurssilla saat etsiä omaa tyyliäsi, koittaa eri lajien kirjoittamista ja monipuolistaa kielenkäyttöäsi. Luovan kirjoittamisen opettajat Eevastiina Kinnunen ja Tommi Parkko

OPETUS Opiskelija suorittaa kesälukiossa äidinkielen syventävän kurssin ÄI9 Lukutaitojen syventäminen (vanha OPS: ÄI9 Kirjoittaminen ja nykykulttuuri) sekä luovan kirjoittamisen soveltavan kurssin. Kurssit ovat laajuudeltaan 38 tuntia. Kysy kurssien hyväksilukemisesta etukäteen lu­ kiosi rehtorilta.

ÄIDINKIELI Lukutaitojen syventäminen ÄI9 (vÄI9). Lukion syventävällä kurssilla opiskelija perehtyy kult-

26

Kesälukiossa sain kannustavaa ja rakentavaa palautetta niin ohjaajilta kuin muilta osallistujiltakin, uutta intoa ja näkökulmia kirjoittamiseen sekä hienon kokemuksen uusien ihanien ihmisten seurassa. Kesälukiossa sai myös rohkeutta lukea omia tekstejä ääneen ja heittäytyä kokeilemaan uusia asioita! Jenna, Kirjoittajakesälukio 2016

Kesälukiot 2017


Teemakesälukiot

MUU OHJELMA

OSALLISTUMISMAKSU

Kirjan talo sijaitsee Turun keskustassa. Kurssin aikana iltaisin on varattu aikaa kirjoittamiselle, mutta luvassa on myös paljon kulttuuritoimintaa. Pääset muun muassa käymään teatterissa, osallistumaan paikalliseen kulttuuritapahtumaan, nauttimaan runoillasta ja halutessasi esittämään omia tekstejäsi kurssin päätösgaalassa.

Kesälukioon 31.3. mennessä hakeneille: 380 € majoituksella 180 € ilman majoitusta Kesälukioon 31.3. jälkeen hakeneille: 400 € majoituksella 200 € ilman majoitusta

JÄRJESTÄJÄ Kesälukioseura ja Kirjan talo

KESÄLUKION REHTORI Runoilija, luovan kirjoittamisen opettaja Tommi Parkko

TIEDUSTELUT Kesälukioseura, puh. 09 686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

Majoittuvien hintaan sisältyy majoituksen lisäksi opetus, opetusmateriaalit, aamiainen, lounas, päiväkahvi, iltaohjelma. Huom! 1 hh:n lisä 40 €. Ilman majoitusta hintaan sisältyy opetus, opetusmateriaalit, lounas ja päiväkahvi ja iltaohjelma. Huom! Majoitus tapahtuu hostellimajoituksessa yhden tai kahden hengen hyteissä laivahostel Boreassa, joka sijaitsee Turun linnan lähellä ja 2 km:n päässä Kirjan talolta. Päivällinen ja iltapala eivät kuulu hintaan vaan ovat omakustanteisia. Opiskelijat hankkivat oppikirjat itse.

KESÄLUKIOON HAKEMINEN Täytä hakulomake 2.5. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi.

Kesälukiot 2017

27


Teemakesälukiot

Matemaattis-luonnon­ tieteellinen kesälukio Punkaharju 6.–22.6.

Lääketieteellinen ura suunnitteilla tai matemaattis-luonnontieteelliset aineet kiinnostavat? Tule opiskelemaan perinteikkääseen kesälukioon Punkaharjun luonnonkauniiseen kansallismaisemaan Pihlajaveden rannalle. Kesälukiossa voit hioa biologian, fysiikan, kemian ja matematiikan taitojasi sekä saada opinto-ohjausta jatko-opintoja varten.

KOHDERYHMÄ Lukiolaiset, lääketieteellisen tai matemaattis-luonnontieteellisen alan jatko-opinnoista kiinnostuneet.

OPETUS Kesälukio tarjoaa mahdollisuuden suorittaa lukion kemian ja biologian kolmannelle opintovuodelle sijoittuvia kursseja Bioteknologia vBI5

28

sekä Reaktiot ja tasapaino vKE5 sekä fysiikan kokoavan kertauksen kursseista vFY1–vFY5. Kurssit järjestetään vuoden 2003 opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Sovi kurssien hyväksilukemisesta etukäteen oman lukiosi rehtorin tai aineenopettajan kanssa. Lääketieteellisten alojen valintakoe on reaalikoepohjainen. Tarkoituksena on tutustua valintakokeen tehtäviin, auttaa valmistautumaan tuleviin pääsykokeisiin sekä helpottaa abivuoden opintoja.

MATEMATIIKKA Kertauskurssi vMAAkert. Kurssilla kerrataan ylioppilaskirjoitusten keskeisimpiä kokonaisuuksia. Pääpaino on vektoreissa, funktio-opissa ja differentiaalilaskennassa. FM Esa Ruotsalainen

Kesälukiot 2017


Teemakesälukiot

BIOLOGIA Bioteknologia vBI5. Syventävällä kurssilla käsitellään solun hienorakennetta, geenien toimintaa, geeniteknologiaa, mikrobeja sekä bio- ja geenitekniikkaa. Kurssiin sisältyy kokeellisia tutkimuksia. FM Kukka Aho

FYSIIKKA Kertauskurssi vFY1–vFY5. Kurssilla kootaan yhteen fysiikan viiden ensimmäisen kurssin tiedot sekä vahvistetaan luonnonilmiöiden esittämistä matemaattisten ja graafisten menetelmien avulla. Kurssin tavoitteena on saada valmiuksia opiskeluun luonnontieteellisillä ja niitä soveltavilla aloilla. FM Juha Kyllönen

KEMIA Reaktiot ja tasapaino vKE5. Syventävällä kurssilla käsitellään reaktiotasapainoa, happo-emästasapainoa, liukoisuustasapainoa sekä tasapainoon liittyviä graafisia esityksiä. Kurssin tavoitteena on ymmärtää tasapainon merkitys sekä tutustua siihen teollisuuden prosesseissa ja luonnon ilmiöissä. Kurssiin sisältyy kokeellisia tutkimuksia. FM Sirja Paju

Kesälukio oli mahtava kokemus! Opettajat olivat kannustavia ja opetus oli opiskelijalähtöistä, apua sai aina kun vain pyysi. Koen kesälukion auttaneen minua opinnoissani paljon! Vaikka opiskelupäivät olivat pitkiä, niin saunaillat ja oheistoiminta pitivät tunnelman rentona. Tutustuin myös moniin uusiin ihmisiin ympäri Suomea, ja taisipa jopa interrail-matkaseuraa tulevaksi kesäksi löytyä. Taneli, Matemaattisluonnontieteellinen kesälukio 2016

Kesälukiot 2017

MUU OHJELMA Kesälukiossa tutustutaan Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun toimipaikan toimintaan, metsänjalostukseen ja biotekniikkaan. Opinto-ohjaaja antaa henkilökohtaista ohjausta ja kertoo yhteisesti kesälukiolaisille lääketieteellisten alojen opiskelijavalinnasta, hakemisesta, opiskelualoista ja -paikkakunnista. Lisäksi kesälukion aikana järjestetään tutustumiskäynti Suomen metsämuseo Lustoon ja tehdään retki Savonlinnaan. Punkaharjulla on hyvät mahdollisuudet ulkona liikkumiseen, patikointiin, ratsastukseen, lento-, sulka- ja jalkapallon sekä pöytätenniksen pelaamiseen ja uimiseen. Asuntolassa ja opiston rannassa sijaitsevat saunat ovat opiskelijoiden käytössä. Kuntosali ja uimahalli sijaitsevat opiston välittömässä läheisyydessä.

JÄRJESTÄJÄ Itä-Karjalan Kansanopisto, Punkaharju

KESÄLUKION REHTORI FM Kukka Aho

HAKEMINEN JA TIEDUSTELUT Täytä hakulomake 30.5. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi tai ilmoittaudu hakulomakkeella suoraan Itä-Karjalan Kansanopistoon osoitteessa www.ikko.fi. Tiedusteluihin vastaavat kesälukion rehtori puh. 044-277 0137 (kukka.aho@gmail.com) ja Itä-Karjalan Kansanopisto puh. 015-572 11 (ita-karjalan. kansanopisto@ikko.fi).

OSALLISTUMISMAKSU 500 € (sis. kolme kurssia, majoitus, aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala, opintoretki ja vapaa-ajan ohjelma) 300 € (sis. kolme kurssia, opintoretki ja vapaa-ajan ohjelma) Ruokailumahdollisuus muualla majoittuville 120 € (sis. lounas ja välipala). Huom! Opiskelijat hankkivat oppikirjat itse. Monisteet ym. oheismateriaali ovat ilmaisia.

29


Teemakesälukiot

Sallan kesälukio SALLA 26.6.–10.7. Tule Sallaan opiskelemaan ja nauttimaan Lapin eteläosan kesäisestä luonnosta ja pohjoisen valoisuudesta! Tarjolla on kuvataidetta, biologiaa, vieraita kieliä ja ruoanlaiton kemian teemaopintokurssi. Kesälukioon osallistuu nuoria ainakin Espanjasta ja Namibiasta, joten pääset myös nauttimaan kansainvälisyydestä ja hiomaan englanninkielen suullista kielitaitoasi. Myös retkiä järjestetään lähelle ja vähän kauemmas. Kesälukiolaiset majoittuvat Sallatunturilla hyvin varustetuissa mökeissä.

KOHDERYHMÄ Lukioon siirtyvät nuoret, lukiolaiset, muut toisen asteen opiskelijat ja aikuisopiskelijat

OPETUS Kurssit on jaettu ryhmiin A, B ja C. Voit valita korkeintaan kaksi kurssia niin, että ne ovat

30

ERI ryhmistä. Kurssi toteutuu, jos sille ilmoittautuu vähintään kuusi opiskelijaa. A-ryhmän kurssit ovat 38 tuntia kestäviä päivälukion kursseja, B- ja C-ryhmän kurssit kestävät 30 tuntia ja niistä on mahdollista saada aikuislukion kurssisuoritus tai myös päivälukion kurssisuoritus (38 t) tekemällä itsenäisesti kurssin alussa sovittuja lisätehtäviä. Kurssit perustuvat vuoden 2015 opetetussuunnitelman perusteisiin.

RYHMÄ A

KUVATAIDE Kuvat ja kulttuurit KU1 (vKU1). Lukion pakollisella kurssilla opiskelija tutkii visuaalisen kulttuurin sisältöjä, ilmiöitä, prosesseja ja toimintatapoja. Lisäksi opiskelija opettelee käyttämään eri kuvataiteen keinoja omassa kuvailmaisussaan. Kurssilla tarkastellaan myös kuvataiteen ajankohtaisia ilmiöitä.

Kesälukiot 2017


Teemakesälukiot

BIOLOGIA Ekologia ja ympäristö BI2 (vBI3). Pakollisella kurssilla opiskelija tarkastelee ekologian perusteita ja elämän monimuotoisuutta sekä sitä uhkaavia tekijöitä. Kurssilla opiskelija ymmärtää populaatioiden, eliöyhteisöjen ja ekosysteemien rakenteiden, vuorovaikutusten ja toimintojen periaatteet. Kurssin aikana tehdään ekologiaa tai ympäristön tilaa käsittelevät pienoistutkimukset tai projektityöt.

RYHMÄ B

VENÄJÄ Hyvää päivää, hauska tutustua VEB301 (vVEB301). Syventävällä kurssilla tutustutaan venäjän kielen asemaan maailmassa. Lisäksi opetellaan kyrilliset aakkoset ja harjoitellaan vuorovaikutusta arkielämän tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmaisuja.

ENGLANTI Englannin johdantokurssi lukioon siirtyville ENA00. Soveltavalla kurssilla kerrataan peruskoulun englannin oppimäärän keskeisiä asioita ja lisätään opiskelijan valmiuksia englannin opiskeluun lukiossa. Kurssin aihepiireinä on nuorten maailma ja ajankohtaiset asiat. Kurssilla kerrataan aikamuodot, konditionaali, passiivi, epäsuora kerronta sekä sanajärjestys. FM Jenni Naapanki

MUU OHJELMA Kesälukion hintaan kuuluu retki Sallatunturin huipulle sekä patikoimme yhdessä Pienen Karhunkierroksen. Liikuntakeskuksessa voi harrastaa pallopelejä ja lähimaastoissa on mahdollisuuksia omatoimiseen retkeilyyn. Maksullinen retki järjestetään Rovaniemelle. Retken hinta riippuu osallistujamäärästä.

JÄRJESTÄJÄ Sallan lukio ja Sallan kansalaisopisto

SUOMI TOISENA TAI VIERAANA KIELENÄ Suomen kielen alkeet. Soveltavalla kurssilla tutustutaan suomen kielen perusteisiin, opiskellaan kielen käyttämistä jokapäiväisissä tilanteissa sekä kirjallisesti että suullisesti.

RYHMÄ C

TEEMAOPINNOT Ruoanlaiton kemia TO1. Syventävällä kurssilla opiskelija tutustuu molekyyligastronomiaan, joka on ruoan, ruoanlaiton ja ruoasta nauttimisen luonnontieteellistä tutkimusta. Kurssilla selvitetään ruoanvalmistuksessa tapahtuvien ilmiöiden syitä ja seurauksia. Teorian ja käytännön avulla opiskelija havaitsee, että ruoanvalmistus voi olla kemialla leikittelyä. FM Tiina Kallio

Kesälukiot 2017

KESÄLUKION REHTORI Sivistystoimenjohtaja Marja Myllykangas

TIEDUSTELUT JA KESÄLUKIOON HAKEMINEN Lisätietoja antaa Sirkka Takkunen, puh. 040 125 7035, sirkka.takkunen@salla.fi. Täytä hakulomake 18.5. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi tai lähetä tiedot sähköpostitse Sirkka Takkuselle. 3.6–19.6. tehdyistä peruutuksista veloitetaan 100 euroa. 20.6. alkaen tehdyistä peruutuksista veloitetaan puolet osallistumismaksusta.

OSALLISTUMISMAKSU 415 € täysihoito ja 1 kurssi 470 € täysihoito ja 2 kurssia Osallistumismaksut ilman majoitusta ja ruokailuja: 70 € 1 kurssi 140 € 2 kurssia

31


Teemakesälukiot

Maahanmuuttaja­ kesälukio I ja II ANJALA I: 6.–13.7. II: 25.7.–1.8.

Uskalla unelmoida tulevaisuutesi! Tervetuloa maahanmuuttajakesälukioon! Kesälukiossa pyritään löytämään juuri sinulle sopiva ammatti ja otetaan selvää ammattiin valmentautumisesta ja opiskelumahdollisuuksista peruskoulun jälkeen. Opetus on jaettu kaikille yhteiseen ja ryhmäkohtaiseen opetukseen. Yhteinen opetus kesälukiossa on suomeksi, yksilö- ja ryhmäohjaus omalla äidinkielellä. Kesälukion aikana tutustumme suomalaiseen työelämään ja koulutusjärjestelmään käytännönläheisesti työpaikkavierailujen ja eri alojen ammattilaisten avulla. Opinto-ohjaajan, suomen kielen opettajan sekä omakielisten ryhmäohjaajien kanssa suunnittelet itsellesi henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Tutustumme myös toistemme tapaan elää ja vaalia omaa kulttuuria Suomessa. Maahanmuuttajakesälukio järjestetään luonnonkauniissa nuorisokeskus Anjalassa, Kouvolan läheisyydessä.

KOHDERYHMÄ Maahanmuuttajakesälukio I 15 vuotta täyttäneet kongolaiset, afganistanilaiset ja arabinuoret Maahanmuuttajakesälukio II 15 vuotta täyttäneet kongolaiset, somalialaiset ja afganistanilaiset nuoret

32

OPETUS

OPINTO-OHJAUS Millaisia koulutusväyliä sinulla on käytössäsi? Miten eri ammatteihin valmistutaan? Miten työnhaku käytännössä tapahtuu ja minne haluaisit päästä töihin opintojen jälkeen? Opinto-ohjaajat yhdessä omakielisten mentoreiden kanssa

UNELMA MINUSTA Vahvuussuunnitelman ja henkilökohtaisen opintosuunnitelman työstäminen. Identiteettityön teemoja voidaan käsitellä myös työpajatoiminnassa. Opinto-ohjaajat ja työpajaohjaaja

OMA ÄIDINKIELI JA KULTTUURI Opetus pienryhmissä omalla kielellä, oman kulttuuri-illan esityksen valmistelu. Omakieliset mentorit

SUOMEN KIELEN OPETUS Suomen kielen opetustuokioita ja toiminnallista kielen opiskelua osana työpajoja ja muuta kesälukion ohjelmaa. Suomen kielen opettaja

Kesälukiot 2017


Teemakesälukiot

OHJATTU VAPAA-AJAN OHJELMA

TIEDUSTELUT

Pelejä, urheilua, liikuntaa ja työpaikkavierailupäivä.

Kesälukioseura, puh. 09 686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

YHTEISTÄ KESKUSTELUA

KESÄLUKIOON HAKEMINEN

• Eri ammattien arvostus Suomessa ja muualla • Koulutuksen arvostus Suomessa ja muualla • Sukupuoleen liittyvät odotukset meillä ja muualla

Täytä hakulomake 29.5. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi tai lähetä osoitteella Kesälukioseura, Mariankatu 7 C 1, 00170 HELSINKI. Hakulomakkeita voit myös tilata osoitteesta toimisto@kesalukio.fi.

• Jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet Suomessa

OSALLISTUMISMAKSU

• Perheen rooli suomalaisessa ja muissa yhteiskunnissa

200 € (sis. opetus, majoitus, ylläpito, materiaali, retket)

• Yksilön vastuut ja velvollisuudet meillä ja muualla

Kesälukioseura järjestää yhteiskuljetuksen Helsingistä kurssipaikalle Anjalaan. Osallistujat maksavat itse matkakulunsa kokoontumispaikalle Helsinkiin.

• Nuorena Suomessa: haasteet ja mahdollisuudet

JÄRJESTÄJÄ Kesälukioseura ry

KURSSIPAIKKA Nuorisokeskus Anjala, Anjala www.nuorisokeskusanjala.fi

Kesälukiot 2017

Maahanmuuttajakesälukioiden järjestämi­ sestä aiheutuvat kulut katetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) avustuksella.

33


Teemakesälukiot

Kielisolahdus­-kesälukio Savonlinna 11.–20.7. Sen seitsemän kieltä, eiku kaheksa. Heinäkuussa Savonlinnassa on kaikki, tule sinäkin. Kielikylpy yötä päivää – opettajat maailman kaikilta laidoilta.

KOHDERYHMÄ Lukioon siirtyvät nuoret, lukiolaiset, muut toisen asteen opiskelijat sekä kaikki kielistä kiinnostuneet ikään katsomatta

OPETUS Lukujärjestys tehdään opiskelijoiden kielivalintojen pohjalta. Loppupäivän ja hyppytunneilla niin paljon EXTRA-kieliä kuin itse haluaa, vaikka joka päivä/ilta/yö eri kieli. Välillä oopperaa ja mökkisaunaelämää Saimaan rannalla. Huom! Sovi kurssien hyväksilukemisesta oman koulusi kanssa. Kaikkien kurssien toteutumista koskee vähintään kuuden oppilaan osallistujamäärä.

ÄIDINKIELI

RUOTSI (B1-KIELI) 1. ja 2. kurssin kertaus. Soveltavalla kurssilla kertaat kieliopin keskeisiä asioita, käyt läpi tekstejä, teet kuullunymmärtämis- ja puheharjoituksia sekä kirjoitat kirjoitelman. Opetuksessa hyödynnetään verkkomateriaalia. Kurssit perustuvat v. 2015 opetussuunnitelmaan. FM Anu Turunen

Abikurssi. Soveltava kurssi valmentaa sinua ylioppilaskirjoituksiin. Kurssilla harjoittelet ylioppilaskokeen eri tehtävätyyppejä (lyhyt ja pidempi kirjoitelma, kuullun- ja luetunymmärtäminen, monivalintatehtävät) sekä kerrataan kielioppia. Opetuksessa hyödynnetään verkkomateriaalia. Kurssi perustuu v. 2003 opetussuunnitelmaan. FM Anu Turunen

Tekstitaitojen syventäminen vÄI8. Syventävällä kurssilla harjoittelet esseiden ja tekstitaitovastausten kirjoittamista. Kurssi sopii lukiolaisille, ja sillä voidaan korvata lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kahdeksas kurssi. Myös peruskoulun käyneet voivat osallistua kurssille ja kohentaa taitojaan jatko-opintoja varten. Opiskelijat voivat vaikuttaa kurssin sisältöön. Kurssi perustuu v. 2003 opetussuunnitelmaan.

Kulttuuri ja mediat RUB13 (vRUB3). Lukion pakollisella kurssilla harjoittelet monilukutaitoa ja erilaisia tekstilajeja eri medioihin tutustuen. Pääset myös tutustumaan suomenruotsalaisuuteen ja pohjoismaisiin kulttuureihin sinulle sopivasta näkökulmasta. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan.

FM Marja Koskela

Soveltavalla kurssilla syvennät suomen kielen taitoasi, lisäät sanavarastoasi ja harjoittelet arkipäivän puhetilanteita.

Monenlaiset elinympäristömme RUB14 (vRUB4). Lukion pakollisella kurssilla tutustut kulttuuriseen moninaisuuteen ja yhteiskunnallisesti ajankohtaisiin ilmiöihin nuorten näkökulmasta. Kurssilla harjoittelet myös eri tekstilajien tulkintaa ja tuottamista. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan.

FM Marja Koskela

FM Anu Turunen

SUOMI TOISENA KIELENÄ, S2

34

Tarjolla myös opinto-ohjausta!

FM Anu Turunen

Kesälukiot 2017


Teemakesälukiot

Kesälukiossa oppi asiat selkeämmin ja helpommin, ja ryhmäkoot olivat sopivat. Kesälukiossa sai käydä lukion kursseja uudelleen ja korottaa numeroita sekä kehittää itseään muualla kuin omalla paikkakunnalla. Kia, Kielisolahduskesälukio 2016

ENGLANTI Yhteiskunta ja ympäröivä maailma ENA4 (vENA4). Millaisessa maailmassa elämme? Miten me voimme vaikuttaa siihen? Tällä lukion pakollisella kurssilla pureudumme yhteiskunnallisiin teemoihin ja harjoittelemme kriittistä lukutaitoa ja tiedonhankintaa. Vahvistat kurssilla kielitaitoasi, jotta voit rohkeasti tuoda omat mielipiteesi esiin englanniksi. Kurssi perustuu v. 2015 opetussuunnitelmaan. KM Minttu Karjalainen

Luonto ja kestävä kehitys vENA7. Syventävällä kurssilla syvennät taitoasi tuottaa ja ymmärtää erilaisia englanninkielisiä tekstejä. Sukellamme fiktiivisten ja ei-fiktiivisten tekstien maailmaan ja syvennämme pakollisten kurssien teemoja kestävän elämäntavan näkökulmasta. Kurssi perustuu v. 2003 opetussuunnitelmaan.

on hyötyä myös psykologian kertaamiseen, koska kurssilla käsitellään psykologian keskeisiä teemoja, kuten oppimista, itsetuntoa ja minäkäsitystä. Kurssiin kuuluu henkilökohtaisia ohjauskeskusteluita ja ryhmänohjausta. KM Minttu Karjalainen

EXTRA-KIELET – MAAILMAN KIELET HALTUUN EXTRA-kielten oppituntien sisältöön opiskelijat voivat itse vaikuttaa. Opetus eroaa perinteisestä luokkaopetuksesta, ja tarkoituksena on opiskella kieltä leikkimielellä. Opettajat ovat pääasiassa natiiveja. Voit opiskella seuraavia kieliä: Arabia, kiina, saksa, thai-kieli, venäjä

MUU OHJELMA Kurssin hintaan kuuluvat yhteiset illanvietot Saimaan rannalla mökkisaunalla, beach volley -, jalkapallo- ja sulkapallokenttien käyttö sekä retki Olavinlinnaan. Lisämaksusta opiskelijat voivat lähteä ratsastamaan tai oopperaan.

KESÄLUKION REHTORI Vararehtori Soili Isotalo

JÄRJESTÄJÄ Savonlinnan kristillinen opisto

KM Minttu Karjalainen

Kielioppikurssi. Soveltavalla kurssilla selvität, mitä englannin kieliopin osa-alueita sinun tulisi vahvistaa. Kurssitehtävät rakennetaan opiskelijan henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Kurssilla opiskelija saa ohjausta ja intensiivisen oppimiskokemuksen. Tästä kurssista on varmasti hyötyä myös kirjoituksia varten! KM Minttu Karjalainen

OPINTO-OHJAUS Minä nyt ja tulevaisuudessa. Opinto-ohjauksen soveltavalla kurssilla käytetään monipuolisesti erilaisia oppimis- ja ohjausmenetelmiä. Pyrimme luomaan itsellemme vahvemman käsityksen siitä, keitä oikein olemme, jotta voimme tehdä hyviä tulevaisuuden suunnitelmia ja hyviä päätöksiä tulevaisuuteen liittyen. Tästä kurssista Kesälukiot 2017

TIEDUSTELUT KURSSIEN SISÄLLÖSTÄ Soili Isotalo, puh. 044 203 8025, soili.isotalo@sko.fi, www.sko.fi

KESÄLUKIOON HAKEMINEN Täytä hakulomake 22.6. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi tai lähetä sähköpostia Soili Isotalolle soili.isotalo@sko.fi. Osallistuminen kesälukioon vahvistettava 22.6. mennessä.

OSALLISTUMISMAKSU 465 € täysihoidolla (sis. majoitus, ateriat, kieliä niin paljon kuin haluaa valita, saunaillat ja retken Olavinlinnaan) 285 € ilman täysihoitoa (sis. 2–3 opetusainetta, lounas ja kahvi sekä EXTRA-kielet) Muut maksut: materiaalimaksu 30 €. 35


Teemakesälukiot

Liikunta- ja urheilu­ kesälukio NURMES 17.–25.7.

Virkisty liikunnasta Pielisen rannalla! Nurmeksessa järjestettävässä Liikuntaja urheilukesälukiossa pääset toiminnallisen viikon aikana tutustumaan uusiin ja perinteisiin liikuntamuotoihin unohtamatta elämyksellisiä liikuntakokemuksia. Lisäksi voit syventyä terveystiedon kurssilla terveyteen ja hyvinvointiin. Kesälukio tarjoaa myös mahdollisuuden suomi toisena kielenä -opetukseen. Kesälukiossa tutustut uusiin kavereihin kansainvälisessä joukossa sekä saat vaihtelua normaaliin opiskeluun. Ohjelmassa hyödynnetään alueen ja läheisen luonnon tarjoamia monipuolisia mahdollisuuksia sekä oppitunneilla että vapaa-ajalla. Tule viettämään kesäinen viikko hauskasti ja hyödyllisesti opettajien ja muiden kesälukiolaisten seurassa!

36

KOHDERYHMÄ Lukioon siirtyvät, lukiolaiset ja muut toisen asteen opiskelijat sekä suomen kielestä ja kulttuurista kiinnostuneet nuoret

OPETUS Kesälukiossa voit suorittaa liikunnan syventävän kurssin lisäksi terveystiedon syventävän kurssin tai suomi toisena kielenä -oppiaineen soveltavan kurssin. Terveystiedon kurssin ja suomen kurssin opetus on lukujärjestyksessä yhtä aikaa, joten valitse näistä toinen. Kaikki kesälukiolaiset osallistuvat liikunnan opetukseen. Osallistujat saavat kolme viikkoa ennen kesälukion alkua terveystiedon tai suomen kielen kurssiin liittyviä ennakkotehtäviä. Kurssit perustuvat v. 2015 opetussuunnitelmaan. Lukiolainen, sovi kurssien hyväksilukemises­ ta etukäteen oman koulun aineenopettajan/ rehtorin kanssa.

Kesälukiot 2017


Teemakesälukiot

LIIKUNTA Hyvinvointia liikkuen LI5 (vLI3). Syventävällä kurssilla tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta. Kurssin aikana pääset tutustumaan uusiin ja nykyaikaisiin liikuntamuotoihin unohtamatta kuitenkaan edelleen suosiossa olevaa perinteisempää liikkumista, kuten retkeilyä. Kurssia suunniteltaessa ja toteutettaessa tullaan huomioimaan opiskelijoiden toiveita.

TERVEYSTIETO Ihminen, ympäristö ja terveys TE2 (vTE2). Syventävällä kurssilla perehdyt terveyteen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen voimavarana sekä tarkastelet perimän ja ympäristöön liittyvien tekijöiden vaikutuksia terveyteen ja toimintakykyyn. Kurssilla käsitellään muun muassa terveyttä ja elämänkulkua, ihmissuhteita ja sosiaalista tukea, mielenterveyttä suojaavia tekijöitä sekä erilaisten kriisien kohtaamista. Työskentelyssä tullaan hyödyntämään monipuolisia työmuotoja, kuten arvopohdintaa, yksilö- ja ryhmäharjoituksia sekä draamaa, jotka kehittävät opiskelijan keskusteluja argumentaatiotaitoja.

SUOMI TOISENA KIELENÄ Kurssilla opiskelija harjoittaa suomen kielen taitoaan, kasvattaa sanavarastoaan sekä kieliopin tuntemustaan. Kurssilla harjoitellaan sekä kirjallista ilmaisua että suullista kielitaitoa. Lisäksi tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin, yhteiskuntaan ja suomalaisuuteen. Kurssin opetusta eriytetään opiskelijoiden taitotason mukaan.

JÄRJESTÄJÄ

OSALLISTUMISMAKSU

Kesälukioseura

430 € kesälukioon 3.4. mennessä hakeneille 450 € kesälukioon 3.4. jälkeen hakeneille Hintaan sisältyy majoitus ja ylläpito, opetus ja opetusmateriaalit.

KURSSIPAIKKA Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskus, Nurmes, www.hyvarila.fi

Huom! Oppilaat hankkivat kirjansa itse.

TIEDUSTELUT Kesälukioseura ry, puh. 09 686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

KESÄLUKIOON HAKEMINEN Täytä hakulomake 3.5. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi. Vapaita paikkoja voi tiedustella vielä ilmoittautumisajankohdan jälkeenkin.

Kesälukiot 2017

37


Teemakesälukiot

Suomi 100 -kesälukio TURENKI 24.7.–3.8.

Miten 100-vuotiaasta Suomesta tuli Suomi? Millainen on Suomi nyt ja mitä se on tulevaisuudessa? Suomi 100 -kesälukiossa tarkastelet Suomen menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta yhdessä muiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Voit opiskella historiaa, yhteiskuntaoppia, filosofiaa tai psykologiaa sekä tarkastella Suomea, suomalaisuutta ja tulevaisuutta näiden oppiaineiden näkökulmista.

KOHDERYHMÄ Lukioon siirtyvät, lukiolaiset ja muut toisen asteen opiskelijat sekä muut aiheesta kiinnostuneet

OPETUS Kesälukiossa voit suorittaa kaksi kurssia. Valitse historian, yhteiskuntaopin, filosofian ja psykologian kursseista sinua kiinnostavat kaksi kurssia. Osallistujat saavat pari viikkoa ennen kesälukion alkua kursseihin liittyviä ennakkotehtäviä. Historian ja yhteiskuntaopin kurssit HI3 ja YH3 järjestetään vuoden 2015 opetussuunnitelman mukaisesti, mutta ne korvaavat vuoden 2003 opetussuunnitelman mukaiset kurssit HI4 ja YH4. 38

Lukiolainen, sovi kurssien hyväksilukemises­ ta etukäteen oman koulun aineenopettajan/ rehtorin kanssa.

HISTORIA Itsenäisen Suomen historia HI3 (vHI4). Pakollisella kurssilla kysymme, miten 100-vuotiaasta Suomesta tuli Suomi ja tarkastelemme Suomen historian kehityskulkua autonomian ajan loppupuolelta nykyaikaan. Kurssin jälkeen tunnet yhteiskuntamme keskeiset yhteiskunnalliset ja taloudelliset muutokset sekä niiden merkitykset 1860-luvulta nykypäivään ja osaat pohtia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Kurssin teemoina on Suomen itsenäistyminen, Suomi kansainvälisissä konflikteissa toisen maailman sodan ja kylmän sodan aikana sekä nykyisen Suomen muovautuminen.

YHTEISKUNTAOPPI Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma YH3 (vYH4). Pakollisella kurssilla perehdyt Euroopan unionin toimintaan ja vaikuttamismahdollisuuksiisi niin EU:ssa kuin globaalisti. Kurssilla käsittelemme eurooppalaisuutta ja EU:n päätöksentekoa Kesälukiot 2017


Teemakesälukiot

ja talous- ja rahapolitiikkaa sekä niiden haasteita. Suuntaamme katseemme myös tulevaisuuden muuttuviin haasteisiin esimerkiksi turvallisuuspolitiikan näkökulmasta. Opetuksessa hyödynnetään mediaa ja muita ajankohtaisia uutislähteitä.

FILOSOFIA Filosofian kertauskurssi. Soveltavalla kurssilla kertaat lukion filosofian kurssien 1.–4. keskeisiä sisältöjä sekä harjoittelet ylioppilaskirjoituksia varten. Kurssilla perehdymme myös ajankohtaiseen filosofiseen keskusteluun.

PSYKOLOGIA Psykologian kertauskurssi. Soveltavalla kurssilla kertaat lukion psykologian kurssien 1.–5. keskeisiä sisältöjä sekä harjoittelet ylioppilaskirjoituksia varten.

JÄRJESTÄJÄ Kesälukioseura ry

KURSSIPAIKKA Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskus www.kiipula.fi

TIEDUSTELUT Kesälukioseura, puh. 09-686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

KESÄLUKIOON HAKEMINEN Täytä hakulomake 3.5. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi. Vapaita paikkoja voi tiedustella vielä ilmoittautumisajankohdan jälkeenkin.

OSALLISTUMISMAKSU 480 € kesälukioon 3.4. mennessä hakeneille 500 € kesälukioon 3.4. jälkeen hakeneille Hintaan sisältyy opetus, majoitus 2–3 hengen huoneissa, ylläpito sekä vapaa-ajan ohjelma. Huom! Oppilaat hankkivat kirjansa itse.

Kesälukiot 2017

39


Teemakesälukiot

Tyttöjen kesälukio EURAJOKI 29.7.–5.8. Tyttöjen kesken! Tervetuloa suunnittelemaan omaa koulutuspolkuasi ja rakentamaan unelmaa tulevaisuudestasi Tyttöjen kesälukioon. Kesälukiossa saat tukea siihen, miten edetä oman opinpolkusi suunnittelussa ja vinkkejä, mistä hakea tietoa jatkossa. Kurssin aikana pohditaan myös elämää kahden kulttuurin välissä. Opetus on jaettu kaikille yhteiseen ja ryhmäkohtaiseen opetukseen. Yhteinen opetus kesälukiossa on suomeksi, yksilö- ja ryhmäohjaus omalla äidinkielellä.

MINÄ-PAJA™ Työpajatoiminnassa pääset pohtimaan omaan identiteettiin ja kotoutumisprosessiin liittyviä kysymyksiä toiminnallisin ja luovin menetelmin. Minä-pajaohjaaja

SUOMEN KIELEN OPETUS Opiskelet viikon aikana suomen kieltä paitsi opetustuokioissa myös toiminnallisesti osana työpajoja ja muuta kesälukion ohjelmaa. Suomen kielen opettaja

OMAKIELINEN MENTOROINTI Kesälukion aikana pääset tutustumaan suomalaiseen työelämään ja koulutusjärjestelmään käytännönläheisesti työpaikkavierailujen ja eri alojen ammattilaisten avulla. Opinto-ohjaajan, työpajaohjaajien sekä omakielisten ohjaajien kanssa suunnittelet itsellesi henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Lisäksi pääset osaksi mentoriryhmää, joka tukee sinua suunnitelmissasi myös kesälukion jälkeen. Tyttöjen kesälukio järjestetään kauniissa kartanomiljöössä Eurajoella.

Kesälukiossa tukenasi on omakielinen ryhmänohjaaja, mentori. Kesälukion aikana sinulle laaditaan mentorointisuunnitelma ja pääset osaksi mentoriryhmää, joka ohjaa ja tukee sinua myös kesälukion jälkeen. Omakieliset mentorit

OHJATTU VAPAA-AJAN OHJELMA Kesälukio sisältää myös liikuntaa, taidetyöpajoja ja retkiä eri kohteisiin.

pelejä,

KOHDERYHMÄ 15 vuotta täyttäneet somalialaiset, afganistanilaiset, arabi- ja kurditytöt

OHJELMA

OPINTO-OHJAUS Yksilö- ja ryhmäohjauksessa saat tietoa koulutusmahdollisuuksista ja eri ammateista. Lisäksi saat tukea kiinnostuksenkohteittesi ja vahvuuksiesi tunnistamiseen ja oman opintopolkusi suunnitteluun. Opinto-ohjaajat

40

Kesälukiot 2017


Teemakesälukiot

JÄRJESTÄJÄ

OSALLISTUMISMAKSU

Kesälukioseura ry

75€ (sis. opetus, majoitus, ylläpito, materiaali, retket)

KURSSIPAIKKA Eurajoen kristillinen opisto www.eko.fi

TIEDUSTELUT Kesälukioseura, puh. 09-686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

Kesälukioseura järjestää yhteiskuljetuksen Turusta kurssipaikalle Eurajoelle. Osallistujat maksavat itse matkakulunsa kokoontumispaikalle Turkuun. Tyttöjen kesälukio on osa STEA:n Paikka auki -avustusohjelmaa.

KESÄLUKIOON HAKEMINEN Täytä hakulomake 29.5. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi tai lähetä osoitteeseen Kesälukioseura, Mariankatu 7 C 1, 00170. Hakulomakkeita voit myös tilata osoitteesta toimisto@kesalukio.fi.

Kesälukiot 2017

41


Teemakesälukiot

Suomen kielen ja kulttuurin kesälukio TURENKI 31.7.–6.8.

Haluatko kehittää suomen kielen taitoasi? Onko sinulla suomalaiset sukujuuret? Suunnitteletko paluumuuttoa Suomeen tai oletko vasta muuttanut? Haluaisitko opiskella ja asua Suomessa? Mietitkö, miten toimitaan suomeksi eri tilanteissa vuoden 2017 Suomessa? Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, Suomen kielen ja kulttuurin kesälukio on juuri sinulle! Kesälukiossa opiskellaan suomen kieltä, historiaa ja kulttuuria. Lisäksi tutustutaan arkielämään ja opiskelumahdollisuuksiin Suomessa. Kurssilla tavataan uusia ihmisiä, retkeillään, liikutaan ja pelataan vehreässä Kanta-Hämeessä.

KOHDERYHMÄ 15–18-vuotiaat nuoret, jotka ovat kiinnostuneet suomen kielestä ja kulttuurista tai opiskelusta Suomessa.

42

OPETUS Suomen kielen ja kulttuurin opetusta on viisi tuntia päivässä. Opetus soveltuu eritasoisille suomen kielen opiskelijoille.

SUOMI TOISENA KIELENÄ Oppitunneilla käsitellään osallistujien kielitaidon mukaisia sisältöjä, liikkeelle lähdetään alkeista. Keskeistä on toimiminen suomen kielellä. Osallistujan sanasto karttuu, peruskielioppi vahvistuu ja suomenkielinen ilmaisu vahvistuu. Harjoituksissa painottuvat jokapäiväisessä elämässä tarvittava sanasto ja rakenteet siitä näkökulmasta, mikä opiskelijalle on tärkeää ja mielenkiintoista.

HISTORIA, YHTEISKUNTA JA KULTTUURI Kesälukiossa tutustutaan Suomen historiaan sekä suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

Kesälukiot 2017


Teemakesälukiot

MUU OHJELMA

TIEDUSTELUT

Kiipulan koulutuskeskuksen erilaiset oppimisympäristöt sekä liikunta- ja vapaa-ajanviettopaikat mahdollistavat monipuolisen, luovan ja toiminnallisen kesälukion toteuttamisen.

Kesälukioseura ry, puh. +358 9 686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

Suomen kielen opetuksen lisäksi joka päivä on 4–5 tuntia ohjattua toimintaa: työpajoja, luonnossa liikkumista, sisä- ja ulkopelejä, kesäisiä perinneherkkuja ynnä muuta.

Täytä hakulomake 3.5. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi. Vapaita paikkoja voi kysyä kesälukion alkamiseen saakka.

JÄRJESTÄJÄ Kesälukioseura

KESÄLUKION REHTORI FM Titta Hänninen

KESÄLUKIOON HAKEMINEN

OSALLISTUMISMAKSU 380 € 400 €

kesälukioon 3.4. mennessä hakeneille kesälukioon 3.4. jälkeen hakeneille

Hintaan sisältyy opetus, oppimateriaali, majoitus 2–3 hengen huoneissa ja ylläpito sekä vapaa-ajan ohjelma.

KURSSIPAIKKA Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskus www.kiipula.fi

Kesälukiot 2017

43


Ulkomaan kesälukiot

Espanjan kesälukio VALLADOLID 14.–23.6. ¡Hola! ¿Qué tal? ¿Quieres aprender más español? Haluaisitko opiskella espanjan kieltä espanjalaisessa kouluympäristössä yhdessä samanikäisten nuorten kanssa? Nyt siihen on tilaisuus Espanjan kesälukiossa, joka järjestetään viehättävässä yliopistokaupungissa Valladolidissa. Kaupunki sijaitsee Castilla y Leónin maakunnassa, noin 200 km Madridista luoteeseen. Espanjan kielen opetuksesta vastaa suomalainen kieltenopettaja. Tule mukaan reipashenkiseen kesälukioon Espanjassa! ¡Nos vemos en verano!

KOHDERYHMÄ Lukioikäiset, etusija espanjaa opiskelleilla.

OPETUS Sovi espanjan syventävän tai soveltavan kurssin hyväksiluvusta lukiosi rehtorin tai ai­ neenopettajasi kanssa.

Suullista kielitaitoa pääsemme harjoittamaan mainiosti espanjalaisten ikätovereiden kanssa paikallisissa isäntäperheissä. Tutustumme espanjalaisten kavereidemme Condesa Eylo Alfonso -lukioon, osallistumme lukion oppitunneille ja opimme kuin huomaamatta selviytymään arkipäivän tilanteista – espanjaksi. Kieltenopettaja Paz Sanz ja suomalainen matkanjohtaja-opettaja

Sain paljon uusia kavereita, niin espanjalaisia kuin suomalaisia. Kesälukion aikana opin olemaan itsenäisesti vieraassa perheessä ja tulemaan toimeen uusien ihmisten kanssa, kielestä riippumatta. Parasta oli, kun sai olla yhdessä espanjalaisten ja suomalaisten kanssa. Opiskelu oli myös hauskaa ja rentoa. Henna, Espanjan kesälukio 2016

MUU OHJELMA

TIEDUSTELUT

Vapaa-aikana tutustumme toisiimme ja espanjalaiseen elämänmenoon yhdessä paikallisten kavereidemme kanssa, teemme retkiä lähiseudun kulttuurikohteisiin sekä tutustumme Valladolidin historiaan ja kulttuuriin erilaisten aktiviteettien avulla. Lisäksi kesälukion aikana tutustutaan yhden päivän ajan Madridiin.

Kesälukioseura, puh. 09 686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

JÄRJESTÄJÄT Kesälukioseura ja I.E.S. Condesa Eylo Alfonso -lukio. Suomalainen matkanjohtaja-opettaja FM Hanna Rajala matkustaa ryhmän mukana.

KESÄLUKIOON HAKEMINEN Täytä hakulomake 31.3. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi. Lähetä samalla osoitteeseen toimisto@kesalukioseura.fi esittely itsestäsi, jossa kerrot harrastuksistasi ja kiinnostuksestasi espanjan kieltä kohtaan. Hyväksytyille järjestetään ennakkotapaaminen, josta ilmoitetaan kirjallisesti myöhemmin.

KESÄLUKION REHTORI

OSALLISTUMISMAKSU

Kieltenopettaja Paz Sanz

800 € (sis. matkat, ryhmälento Helsinki–Valladolid, majoitus ja ylläpito, retket ja ryhmämatkavakuutus)

KURSSIPAIKKA I.E.S. Condesa Eylo Alfonso -lukio, Valladolid www.iescondesaeylo.com 44

ESPANJAA ESPANJALAISITTAIN


Ulkomaan kesälukiot

Ranskan kesälukio BOISSY SAINT LÉGER (Pariisin esikaupunki) 26.6.–2.7. Tu es intéressé par la langue et la culture française? Tu souhaites améliorer ton niveau de français oral? Tu veux rencontrer des jeunes Français et découvrir leur mode de vie? Cet été, tu auras une possibilité magnifique d´éprouver la vie et la culture française! Bienvenue á Boissy Saint Léger á 18 Km á lést de Paris. Le thème de cet été est le vivre ensemble dans la république. Ce cours te donnera la possibilité de vivre avec des jeunes Français durant le séjour autour des activités liées à ces thèmes. Il

Kesälukiot 2017

te permettra également de découvrir aussi bien Boissy Saint Léger que la région capitale et son patrimoine historique et culturel. Plusieurs visites de Paris seront organisées pendant le séjour et on a la chance d’aller voir quelques sites très intéressants: vous visiterez L ’institut du monde arabe, le Musée de l’histoire de l’immigration et les quartiers cosmopolites de Paris, le centre historique de Paris ou vous aurez à réaliser un reportage photos sur les traces des religions et la laïcité . Nous visiterons également des lieux de culte (Eglise, synagogue et mosquée).

45


Ulkomaan kesälukiot

Chaque matin, il y aura aussi des cours de français intensifs organisés par des enseignants Francophones où tu pourras vraiment développer tes connaissances linguistiques orales et apprendre à parler la langue en pratique. Les jours continueront autour des visites culturelles et des ateliers liés à l’expression verbale et nonverbale. Le thème du vivre ensemble dans la république se déclinera à travers l’évocation des valeurs de la République, la laïcité, les droits de l’homme et les rencontres interculturelles.

KOHDERYHMÄ Lukioikäiset suomalaiset nuoret ranskalaisten nuorten kanssa

JÄRJESTÄJÄT Kesälukioseura ja Mission Locale des Bords de Marne -nuorisotoimi. Suomalainen matkanjohtaja-opettaja matkustaa ryhmän kanssa.

KESÄLUKION REHTORI Moncef Jendoubi

TIEDUSTELUT yhdessä

Kesälukioseura, puh. 09 686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

OPETUS

KESÄLUKIOON HAKEMINEN

Kurssin teema on eri kulttuurien yhdessäelo Euroopassa. Keskitymme pääasiallisesti suullisen kielitaidon kehittämiseen oppitunneilla ja teemaan liittyvien opintokäyntien aikana. Pääset myös harjoittamaan ranskan kielen taitoasi päivittäisessä kommunikaatiossa paikallisten nuorten kanssa. Järjestämme yhdessä suomalaisen illan ranskaksi ranskalaisille isännillemme ja kurssitovereillemme. Kesälukiossa majoitutaan isäntäperheissä. Sovi etukäteen ranskan syventävän kurssin Kansainvälinen toiminta RAB7 (vanha OPS: RAB7) tai soveltavan kurssin korvaavuudesta oman ranskanopettajasi tai rehtorin kanssa.

Täytä sähköinen hakemus 28.4. mennessä. Lähetä samalla osoitteeseen toimisto@kesalukioseura.fi ranskankielinen esittely itsestäsi, harrastuksistasi ja kiinnostuksestasi ranskan kieltä kohtaan. Hyväksytyille järjestetään ennakkotapaaminen, josta ilmoitetaan kirjallisesti myöhemmin.

OSALLISTUMISMAKSU 800 € (sis. ryhmälento Helsinki–Pariisi, majoitus ja ylläpito, retket sekä ryhmämatkavakuutus)

Kansainvälinen toiminta RAB7 (vRAB7). Ranskalaisen keskustelukulttuurin, kieli- ja tapakulttuurin sekä väittelyn ja argumentaation opiskelua. Irrotellaan yhdessä kielen kantoja aamuisin parin intensiivisen tunnin ajan ja tutustutaan päivän aikana erilaisiin museoihin ja nähtävyyksiin. Illalla jatkat kieli- ja kulttuuriharjoittelua isäntäperheen kanssa.

46

Kesälukiot 2017


Ulkomaan kesälukiot

Språkbad på Gotland HEMSE 15.–22.7.

Vill du förbättra din svenska? Vill du höra svenska omkring dig och arbeta intensivt med att förstå och uttrycka dig på svenska? Åk då med oss till Gotland och tillbringa åtta dagar på Gotlands folkhögskola i Hemse. Att bo och studera på folkhögskola är roligt, givande och utvecklande. Du umgås nämligen med dina kurskamrater både på lektionerna och under aktiviteter om kvällarna, ledda av lärare och ledare. Svenskan blir på så vis en del av vardagen. Dessutom gör det att du hela tiden bidrar till det som är grundläggande för inlärning, att forma en trygg och studievänlig miljö. Lärarna kommer att göra allt för att du Kesälukiot 2017

ska nå det mål du bestämmer dig för i början av kursen. Varje kväll får du på egen hand och med stöd av din lärare/handledare utvärdera dagens aktiviteter och ta ställning till om du är på rätt väg mot målet. Förutom kvällsaktiviteter av olika slag kommer du att få vara med om två utflykter: till medeltidsstaden Visby samt till raukfälten på södra Gotland. Det finns också tid att ägna åt fysiska aktiviteter för dig som vill. Du får använda skolans gym samt gymnastiksal, bordtennisrum och bastu.

DELTAGARE Såväl abiturienter, gymnasister som de som börjar gymnasiet hösten 2017 47


Ulkomaan kesälukiot

UNDERVISNING Muntlig kommunikation och påverkan RUA8 (vRUA7). Du får öva olika strategier för att använda språket muntligt med utgångspunkt i texter, filmavsnitt och bilder. Därtill övar du din förmåga att förstå talat språk och olika dialekter. Du får i grupp gå ut och söka information om samhällslivet på orten, som du sedan presenterar muntligt. Du förbereder också en muntlig presentation om ett tema du själv har valt. Muntlig kommunikation och påverkan RUB16 (vRUB6). Här får du öva dig att använda svenska språket i olika situationer i det dagliga livet. Du får berätta om dig själv, din hemort och dina intressen samt öva dig på att intervjua olika personer och presentera det du fått fram. Huom! Sovi lukiosi aineenopettajan tai rehto­ rin kanssa ruotsin suullisen kielitaidon kurs­ sin hyväksilukemisesta. Suullisen kielitaidon kokeen teet omassa lukiossasi. Kurssit jär­

ARRANGÖRER Sommargymnasiesamfundet tillsammans med Gotlands folkhögskola

SOMMARGYMNASIETS REKTOR Lektor i svenska språket Anna-Kaisa Kokkala

KURSPLATS Gotlands folkhögskola, Hemse www.gotland.fhsk.se

48

jestetään vuoden 2015 opetussuunnitel­ man mukaisesti, mutta ne voivat korvata vuoden 2003 opetussuunnitelman kurssit RUA7 ja RUB6.

Kielitaito parantui valtavasti! Kuullunymmärtäminen ja kontekstin ymmärtäminen helpottui viikon myötä, opettajat olivat valtavan kannustavia ja porukka oli ihana! Viikko rakentui tosi kivasti: aloitimme joka aamu leikkimällä, ja opiskelu oli mielenkiintoista ja rentoa. Erityisesti paikallisille juttelu rohkaisi käyttämään kieltä, kun tuli ymmärretyksi jokaisessa tilanteessa, vaikka aluksi jännitti. Suosittelen :) Mona, Språkbad på Gotland 2016

ANSÖKAN TILL SOMMARGYMNASIET Fyll i ansökningsblanketten före den 28 april på adressen www.kesalukio.fi. OBS! Skriv en kort presentation av dig själv där du också berättar varför du vill delta i just den här kursen. Skicka presentationen till e-post adressen toimisto@kesalukioseura.fi. Ett möte arrangeras inför sommargymnasiet för dem som blir antagna till kursen. Mer information om mötet följer skriftligt senare.

INFORMATION

DELTAGARAVGIFT

Sommargymnasiesamfundet, tfn: 09 686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

800 € (innefattar undervisning, helpension samt resorna Helsingfors–Gotland tur och retur)

Kesälukiot 2017


Ulkomaan kesälukiot

Summer School in England DURHAM 21.-28.7.

Interested in learning English in an En­ glish environment? The English Summer Youth Exchange provides an excellent opportunity to learn English in authentic surroundings at the Durham University and get to know the British culture and lifestyle. Groups of young people from England, Germany, Bulgaria, Finland, China and Russia will spend an exciting week together in the historic Durham city. The theme of the English

Kesälukiot 2017

Summer School is this year “Youth Solidarity” and it is dedicated to connecting young people across the globe. Durham University, which is the third oldest university in England, provides an environment in which students are encouraged to achieve their best potential and enjoy socially.

PARTICIPANTS Under 18 year old Finnish upper secondary school students

49


Ulkomaan kesälukiot

PROGRAM Language learning, workshops, organized activities in Durham City, trips to York, trip to Sunderland and South Shields Amusement Park. A wide range of sports and team building activities are available. In addition international, cultural and language activities will be provided. Each participant will be living in a single room and based in an ancient English castle-style Durham University Campus.

ENGLISH You will improve your English with native speakers in an international environment. You will also concentrate on conversation and communication skills. The English Summer Exchange includes interactive lessons, which are carried out in various methods. You'll have great opportunities to use and improve your language skills!

ORGANISER The Summer High School Association and Most Education CIC (www.mosteducation. co.uk). A Finnish group leader-teacher M.A. Taru Heikkinen travels with the group.

HEAD TEACHER Lana Briton

COURSE SITE St.Hild & St.Bede College www.dur.ac.uk/hild-bede

ENQUIRIES The Summer High School Association, tel. 09 686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

50

NB: Upper secondary school student, please agree with your principal or subject teacher if the courses completed during the summer high school (oral language course ENA8) can be used as course compensation.

Summer School in England -kesälukio Durhamissa oli unohtumaton kokemus. Kansainvälinen ilmapiiri ja uudet ystävät eri puolilta maailmaa ovat jotain sellaista, mitä ei voi saada ja kokea lukion englannintunneilla istuessa. Kielitaidon merkitys myös valkenee aivan eri tavalla toisten kanssa kommunikoidessa. Sain myös rohkeutta ja itsevarmuutta hakeutua tilanteisiin, joissa englantia pääsee käyttämään.

Aino, Summer School in England 2016

APPLYING FOR SUMMER HIGH SCHOOL Fill in the application form by the 31st of March online www.kesalukio.fi. Please send a short presentation of yourself, your hobbies and your interest in English language (written in English) by e-mail to toimisto@kesalukioseura.fi. If possible, a pre-meeting will be arranged for those accepted to the course. Further information about the pre-meeting will follow later on.

COURSE FEE 800 € (incl. group flight Helsinki–Durham, accommodation, full board, lessons, programme, field trips and group travel insurance).

Kesälukiot 2017


Kesälukioseura • Sommargymnasiesamfundet • Summer High School Association Mariankatu 7 C 1 00170 Helsinki toimisto@kesalukioseura.fi www.kesalukio.fi

esitetilaukset/ broschyrer/brochures kesalukio.fi/esitetilaukset

tiedustelut/ information/enquiries +358 9 686 0770

Profile for Kesalukioseura

Kesälukiot 2017 -esite  

Vuoden 2017 kesälukio-ohjelmat julkaistu. Lue lisää!

Kesälukiot 2017 -esite  

Vuoden 2017 kesälukio-ohjelmat julkaistu. Lue lisää!

Advertisement