Page 1

P608146 Afgiftekantoor De Haan

OCMW-Ontmoetingscentrum

BelgiĂŤ - Belgique P.B. 8420 De Haan 1 BC 10842

Kerklommer maandelijkse nieuwsbrief - juni ‘13

EEN NIEUWE STEK VOOR DE HEEMKRING! Kerklommer Heemkring Tusschen Noordee en Noordzee heeft zijn lokaal in Kleine Garre Vlissegem verruild voor een ruimer lokaal in Zonnegloren, vlakbij de kern van De Haan-Centrum. Onder het goedkeurend oog van de leden overhandigt OCMW-Voorzitster Marleen Schillewaert-Vercruyce symbolisch de sleutel aan Ignace Vanden Bulcke, voorzitter van de heemkring. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer, Kapellestraat 7, 8420 De HaanCentrum. Elke werkdag toegankelijk, 9.30 u.-12.30 u. en 13.30 u.-17.00 u. Meer info? Contacteer centrumleider Kurt Borgoo per mail naar kerklommer@ocmwdehaan.be of telefonisch op 059-23 79 81.


1914-2014 - 100 jaar WO I Heemkring zoekt getuigenissen Groote Oorlog Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. In het ganse land zijn herdenkingen en tentoonstellingen gepland. Aangezien het Ijzerfront in West-Vlaanderen ligt, is het hoogtepunt in onze provincie. Onze eigen heemkring wil zijn steentje bijdragen aan de belangstelling voor deze vergeten oorlog door het lot van onze gemeente tijdens de Groote Oorlog te belichten. Daarom zoekt ze naar getuigenissen, foto’s, kranten of andere publicaties, restanten,... die herinneren aan WO I in of rond onze gemeente. Beschikt u over kennis of zaken die de kennis over de Groote Oorlog kunnen verrijken of waarvan u vindt dat het spijtig zou zijn mochten ze verloren gaan? Neem dan contact op met Heemkring Tusschen Noordee en Noordzee via Kerklommer op 059-23 79 81 of via kerklommer@ocmwdehaan.be. Wij zorgen ervoor dat deze waardevolle zaken bewaard blijven.

IN

HET OORLOGSJAAR

1917

Och, in deze droeve tijden Valt het dichten zwaar Als men zich niet kan verblijden Worden geest en hoofd onhandelbaar Vrede en vrijheid kunnen geven Wat ons hart en ziel begeert Mogen wij in’ t kort beleven Den val van hem die thans regeert. Gerard Bakker


Gezocht: Vrijwilligers met een auto, voldoende tijd en sociale inzet

Gehandicapten, langdurig zieken, mensen met mobiliteitsproblemen,... hebben het vaak moeilijk om noodzakelijke verplaatsingen te maken. Bezoek aan dokter of specialist, een onderzoek in het ziekenhuis, dringende medicatie halen bij de apotheek,... is niet evident voor deze mensen. Daarom doet de Sociale Dienst van OCMW De Haan een beroep op vrijwilligers die over een auto beschikken, voldoende vrije tijd hebben en het nodige sociale engagement kunnen opbrengen. Bent u zo iemand? Neem dan contact op met Veerle Pype op 050-43 51 46. U bent verzekerd voor uw werk als vrijwilliger en u krijgt een vergoeding voor de gemaakte kosten. En u draagt uw steentje bij om van onze gemeente een gemeente met een sociaal hart te maken! Hebt u moeite om tot bij dokter, ziekenhuis, apotheek,... te geraken? Kunt u hiervoor geen beroep doen op uw naasten of mutualiteit? Neem dat contact op met de Sociale Dienst van OCMW De Haan op 050-43 51 40. Indien mogelijk zorgen zij ervoor dat een vrijwilliger u helpt!

Naai- en verstelatelier vernieuwd vanaf september in Kerklommer Hebt u een kledingsstuk waar een klein naai- of verstelwerkje moet aan gebeuren, zoals een nieuwe rits of een knoop vastzetten? Dan kunt u vanaf september ‘13 terecht in het vernieuwde naai- en verstelatelier. Voor een democratische prijs kunt u er kledij laten herstellen. Meer info in de Agenda Kerklommer najaar.


ma 3 jun om 9.00 u. - Bijeenkomst Heemkring Wenst u zich te engageren voor opzoek- en archiveringswerk over lokale geschiedenis? Dan bent uw welkom bij Heemkring Tusschen Noordee en Noordzee. Deelname kost 1 euro. Inschrijven hoeft niet.

ma 3 jun om 14.00 u. - Uitstap CC De Grote Post Oostende Een gegidste wandeling vol cultuur. We spreken af aan Mu.ZEE (het voormalige PMMK), een gebouw van de hand van Gaston Eysselinck. Van daar trekken we langs de beeldenroute in het Leopoldpark naar het CC De Grote Post, het voormalige postgebouw eveneens van de hand van Eysselinck. Daar wacht een andere gids ons op voor een wandeling binnenin. Inschrijven is verplicht. Deelname kost 3 euro. Tramhalte Wenduine Centrum om 13.00 u. Tramhalte De Haan aan Zee om 13.07 u. Tramhalte Oostende Station om 13.28 u. Mu.Zee (Romestraat 11, Oostende) om 14.00 u.

ma 3 jun om 14.00 u. - Hou uw PC Proper In deze workshop legt MariaJeanne uit hoe u uw pc optimaal benut door gratis software te gebruiken. Inschrijven is verplicht. Deelname is gratis.

vr 7 jun om 13.30 u. - Tearoomnamiddag - IJsjes met sangria Een heerlijke ijscoupe met een koele sangria met vers fruit. De zomer komt er aan en de lekkerbekken weten waar ze moeten zijn. Een ijscoupe met sangria kost 5 euro. Inschrijven hoeft niet.

vr 14 jun om 14.00 u. - Oosterse wijsheid voor de Westerse mens In deze filosofische causerie schetst expert ter zake Monique Aerts de contouren van de grote Oosterse denkwijzen en vergelijkt ze met onze Westerse waarden en wijsheden. We ontdekken gelijkenissen en verschillen en de gevolgen hiervan voor onszelf en onze leefwereld. Inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis.

ma 17 jun om 14.00 u. - Fortificaties in de Zwinstreek In deze historische causerie toont Ir. Herman Nevens aan hoe politiek en natuur de militaire bouwwerken in het noorden van onze provincie bepaalden met gevolgen die tot op vandaag zichtbaar zijn. Deelname is gratis. inschrijven hoeft niet.

wo 19 jun om 13.30 u. - Dialectwandeling Oostende Uitsluitend voor de cursisten West-Vlaams dialect. Deze wandeling wordt herhaald in september, voor alle ge誰nteresseerden. Gids en dialectspreker, Jan Hosten leidt ons rond in Oostende. De wandeling zal integraal in het


Oostendse dialect gebeuren. We spreken af voor Kerklommer om 13.30 u. voor carpool of voor de kantine van de vismijn (tramhalte Weg naar Vismijn) om 14.00 u. Daarna nemen we de overzet naar 't Stad. Inschrijven is verplicht. Deelname kost 1 euro, ter plekke te betalen. CARPOOL: PER TRAM:

Afspraak Kerklommer om 13.30 u. Tramhalte Wenduine Centrum om 13.15 u. Tramhalte De Haan aan Zee om 13.22 u. Tramhalte Weg naar vismijn om 13.39 u. Kantine Vismijn om 14.00 u.

vr 21 jun - Daguitstap naar Chatham (UK) Een dagje Zuid-Engeland met vrienden. Inschrijven is verplicht. Deelname kost 65 euro (middagmaal inbegrepen). Vertrek om 5.45 u. (Gemeenteschool Wenduine) en om 6.00 u. (Tramstation De Haan-Centrum).

wo 26 jun om 13.00 u. - Hondenwandeling Meetkerke (carpool) We spreken af aan Kerklommer om per carpool naar Meetkerke te rijden. Daar maken honden en baasjes een plezante wandeling met tijd voor een terrasje voor de tweevoeters en oefeningen voor de viervoeters. Deelname is gratis. Passagiers betalen 1 euro aan de chauffeur. Inschrijven hoeft niet.

wo 26 jun om 14.00 u. - Bijeenkomst Vino I Deze wijnkring is volzet.

wo 26 jun om 14.00 u. - Herstelatelier lampenradio’s Wie nieuw leven in zijn oude radio wil, mag dit atelier met Louis, Jimmy en Roger zeker niet missen. Deelname is gratis. Inschrijven hoeft niet.

do 27 jun om 10.00 u. - Dagwandeling langs de kustlijn Afspraak om 10.00 u. aan het Tramstation van De Haan. Afhankelijk van de wind maken we een wandeling langsheen het strand. Middagpauze in de Twins (Bredene). Breng gerust een picknick mee. Inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis.

vr 28 jun om 9.30 u. - PC-Atelier met MJ Wie met een computerprobleem zit dat hij niet kan oplossen, kan terecht op het PC-atelier. Deelname kost 2 euro. Inschrijven is verplicht.

ma 1 jul om 14.00 u. - Vino II In deze bijeenkomst van de wijnkring bespreekt wijnkenner Tony opnieuw een aantal gekende en minder gekende wijnen. Een tip voor wijnliefhebbers die hun kennis graag uitbreiden in een vriendschappelijke sfeer. Deelname kost ca. 5 euro. Inschrijven is verplicht.


Een wandeling richting Compostela Bib Canticleer - vr 14

juni om 19.00 u.

Alles begint met een idee, een wens, een verlangen. Dan met de mensen die je pad kruisen … Twee vriendinnen, verenigd in hun passie voor de natuur, beslissen samen een tocht van 500 km richting Santiago de Compostela te ondernemen ten voordele van Natuurpunt. Op 13 september 2012 vertrekken ze voor een wandeling die drie weken zou duren … Op vrijdag 14 juni 2013 om 19u kunt u het relaas van hun reis in de Openbare Bibliotheek Canticleer beluisteren. Doris van Parys en Bernadette Jansseune brengen een boeiend verhaal over de spiritualiteit van de Camino, èchte ontmoetingen en de noodzaak van deze tocht voor de Uitkerkse Polders. U kan zich voor deze lezing, die volledig gratis is, inschrijven in de Openbare Bibliotheek (bibliotheek@dehaan.be of 059-34 10 80) of haar uitleenposten.


Grootletterboeken in Kerklommer Wie ouder wordt en graag een boek leest, ondervindt soms moeilijkheden. Dan kan een vergrootglas helpen of het boek heel dicht houden. Maar er is ook een eenvoudiger oplossing, nl. een grootletterboek lezen. In samenwerking met gemeentebibliotheek Canticleer, stelt Kerklommer een groot aantal eigentijdse boeken te leen. Bovendien wordt de collectie regelmatig vernieuwd. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Kerklommer of loop eens langs om in de boeken te grasduinen.

Naaimachines gezocht! Hebt u thuis een naaimachine die u niet meer gebruikt? Bezorg ze aan de Kerklommer Handwerkkring. U zorgt voor een tweede leven voor uw oude toestel en u maakt het de dames van de handwerkkring een stuk lichter. Wij zorgen voor een eventuele revisie.

Bezorg uw oude spullen een tweede leven! Verhuist u? Lenteschoonmaak achter de rug? Gerief te veel? Met uw bruikbare tweedehandsgerief kunnen wij soms mensen gelukkig maken. Wat zoeken wij? - Voor Kerklommer: boeken, strips, lp’s, cd’s, video’s, dvd’s, gezelschapspelen, breiwol en handwerkgerief, ... - Voor ‘t Boetiekje: kledij en schoeisel in goede staat, huisraad, kinderspulletjes en speelgoed,... - Voor de Tweedehandsdienst: bruikbare meubels in goede staat.


Een Beestenboel

Handwerkexpo - 3-7 juni ‘13 - gratis toegankelijk tijdens openingsuren Handwerken is in. Dat bewijst de Handwerkkring Kerklommer elke week. In de tentoonstelling Een Beestenboel tijdens de eerste week van juni, stellen ze hun mooiste, grappigste en origineelste werken rond het thema ‘dieren’ voor. Een unieke kans voor creatievelingen om te genieten van deze kleine meesterwerkjes die eenmalig samengebracht worden in de sfeervolle setting van Kerklommer. Op vrijdag 31 mei om 15.30 u. is er de plechtige opening door OCMW-Voorzitster Marleen Schillewaert-Vercruyce. Wil u er bij zijn? Schrijf u dan zo snel mogelijk in op 059-23 79 81 of kerklommer@ocmwdehaan.be Verantw. Uitg. Marleen Schillewaert-Vercruyce, Markt 2, 8420 De Haan (Wenduine)

Kerklommer nieuwsmail juni 13  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you