Page 1

BelgiĂŤ - Belgique P.B. 8420 De Haan 1 BC 10842

agenda

voorjaar ‘14 Ontmoetingscentrum

Kerklommer erkend dienstencentrum van OCMW De Haan Kapellestraat 7, 8420 De Haan (Centrum) tel 059-23 79 81 - e-mail kerklommer@ocmwdehaan.be geopend op werkdagen van 9.30 u. tot 12.30 u. en van 13.30 u. tot 17 u.


Spreekuren OCMW De Haan Sociale Dienst OCMW-Hoofdzetel (Markt 2, Wenduine) - Elke werkdag van 8.30 u. tot 12 u. (zonder afspraak) - Elke werkdag ‘s namiddags (mĂŠt afspraak) - Dinsdag van 17 u. tot 19 u. (zonder afspraak) - Telefonisch op 050-43 51 40 OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer (De Haan-Centrum) - Elke maandag en vrijdag van 10 u. tot 12 u. (zonder afspraak) - Telefonisch op 059-23 90 79 Afspraak-aan-huis Zijn deze spreekuren voor u niet haalbaar, bel dan de Sociale Dienst op 050-43 51 40 om een afspraak bij u thuis of in uw buurt te maken.

Voorzitster OCMW-Hoofdzetel (Markt 2, Wenduine) - maandag van 9.30 u. tot 11.30 u. - donderdag van 10.30 u. tot 11.30 u. - vrijdag van 10.45 u. tot 11.30 u. Gemeentehuis (Leopoldlaan 24, De Haan-Centrum) - maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 8 u. tot 9 u.

Schrijf je in bij Kerklommer ! Ontvangt u deze agenda of de Kerklommer-nieuwsbrieven nog niet op regelmatige basis met de post? Zou u graag vrijblijvend op de hoogte gehouden worden van de activiteiten in Kerklommer? Geef dan uw gegevens op via 059-23 79 81 of kerklommer@ocmwdehaan.be of loop eens langs in OCMWOntmoetingscentrum Kerklommer, Kapellestraat 7, 8420 De Haan!


inhoud 2 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 25 26 27 28 29 30 30 31 32

Spreekuren OCMW De Haan Schrijf je in bij Kerklommer! Informatieve lezingen Cultuur in Kerklommer Creatief, Culinair & Vaardig Zelfontplooiing Een taal leren en onderhouden Computer & Informatica Vormende Kringen Culturele namiddaguitstappen Daguitstappen met autocar Sportieve wandelingen Show, Muziek & Ontmoeting Tearoomnamiddagen Hulp bij activiteiten van het dagelijkse leven Groteletter- en luisterboeken Kerklommer Koor 20 jaar Kerklommer - Opendeurdag En dan nog dit! Spreekuur CGG Prisma Tijdens de Bezetting - Gerard Bakker Gooi boeken niet weg

Kerklommer zal gesloten zijn op ma 21 april, do 1 en 29 mei, ma 9 juni 2014


Informatieve lezingen Geregeld organiseert Kerklommer een informatieve lezing over een gezondheids- of een ander thema dat nauw aansluit bij de leefwereld van de senior. Deze lezingen bevorderen uw zelfredzaamheid en breiden uw sociale netwerk uit. Deze activiteiten zijn altijd gratis en inschrijven hoeft niet.

Lezing weerbaarheid met Jessica Degelaen di 11 feb om 10 u. - Verstandig omgaan met alcohol wo 9 apr om 14 u. - Omgaan met depressie wo 11 jun om 14 u. - Omgaan met rouw Deze dame is psychologe verbonden aan CGG Prisma. Op deze weerbaarheidslezingen behandelt ze telkens een vorm van psychisch ongemak. Ze beschrijft het leed, maar ze reikt ook oplossingen aan om er mee om te gaan en de levenskwaliteit te verhogen. De lezingen vinden plaats aan een tafel en de deelnemers krijgen - als zij dit wensen - de kans hun problemen voor te leggen in een intieme en gezellige sfeer. De lezingen zijn bedoeld voor mensen die lijden aan een psychisch ongemak maar ook voor mensen die met hen samenleven. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


5

Euthanasie. Rechten, plichten, mogelijkheden ma 3 maart om 14 u. Over euthanasie bestaan nog veel vragen. In deze lezing behandelt een experte terzake de praktische kant. Ze heeft het over de wettelijke voorwaarden, de wilsverklaring, de patiëntenrechten, palliatieve zorgen...

Zo lang mogelijk mobiel blijven ma 24 maart om 14 u. I.s.m. veiligverkeer.be nodigen we Karin Verleysen uit. Deze rij-instructeur zal het hebben over waar u als vijftiger of zestiger extra aandacht aan moet besteden. Zodat u zich als zeventiger en tachtiger nog steeds probleemloos in het verkeer kan begeven.

Inbraakpreventie + premies ma 31 maart om 14 u. Een medewerker van de gemeentelijke preventiedienst geeft tips hoe u uw huis eenvoudig maar doelmatig tegen inbrekers kan beveiligen. Na de pauze komen gemeentelijke beveiligingspremies aan bod en krijgt u de kans uw aanvraag te doen.

Dovencultuur en Vlaamse gebarentaal vr 9 mei om 14 u. Lezing voor slechthorenden, doven en geïnteresseerden. Een medewerker van de Vlaamse Dovenkoepel vertelt over de dovencultuur en de Vlaamse gebarentaal.

Veilig elektronisch bankieren ma 12 mei om 14 u. Elektronisch bankieren is de toekomst. Thuis op het net, in de bank of via bancontact. Een medewerker van de gemeentelijke preventiedienst wijst op de gevaren. Paniek is niet nodig, maar een gewaarschuwd mens let op zijn centjes. Ook elektronisch.

Ziekte van Crohn ma 19 mei om 14 u. Maag-, darm- en leverarts dr. Joris Stubbe heeft het over deze darmaandoening. Hij behandelt de gevolgen maar wijst ook op de mogelijkheden om er mee om te gaan.

Hoorproblemen en -oplossingen vr 6 juni om 14 u. Een hoorexperte geeft uitleg over verminderd hoorvermogen, de verschillende soorten, maar ook over de nieuwste mogelijkheden om dit gehoorverlies te corrigeren. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Cultuur in Kerklommer Cultuur verzacht de zeden. Het houdt de hersenen jong, is de basis voor interessante gespreksstof en het zorgt voor een versterking van het sociaal netwerk. Daarom organiseert Kerklommer geregeld een activiteit waar cultuur in de volledige zin van het woord gebracht wordt in een losser kader. Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, zijn deze activiteiten gratis en hoeft inschrijven niet.

Motivatie en emotie maandag 13 januari om 14 u. Het vierde deel van de lezingenreeks van psycholoog-op-rust Jan Janssens.

Nederlands, vroeger en nu vrijdag 24 januari om 14 u. Het verhaal van onze taal over de eeuwen heen, gebracht door Isabelle Paulus.

Opening Expo Jules Van de Weyer maandag 3 februari om 11 u. Feestelijke opening door OCMW-voorzitster Marleen Schillewaert-Vercruyce van deze expo met werken van deze lokale kunstenaar. Deelname is gratis. Vooraf inschrijven!!

Wat is elektriciteit? woensdag 5 februari om 14 u. Louis Vanhoucke geeft leken de basis van elektriciteit mee. OCMW-Onmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Leren en creativiteit

7

maandag 10 februari om 14 u. Het vijfde deel van de lezingenreeks van psycholoog-op-rust Jan Janssens.

Wat is ayurveda? woensdag 12 februari om 14 u. Sohal Mukesh gaat dieper in op deze hindoeïstische gezondheidsleer.

Diarepo - Het verhaal van de haan in De Haan vrijdag 21 februari om 14 u. Een diareportage door de Heemkring over de hanen in onze gemeente.

Het oude station van Blankenberge vrijdag 7 maart om 14 u. Gids Cis Kennes vertelt honderduit over dit recent afgebroken monument.

Het zoroastrisme en de oude Perzen vrijdag 14 maart om 14.30 u. Kateri del Prato behandelt deze mysterieuze religie en het pre-islamitische Perzië.

Starten met sudoku woensdag 19 maart om 10 u. Sudoku-adept Raymond laat ons kennis maken met deze Japanse denksport.

Reisvoorstelling Noord-Bohemen vrijdag 21 maart om 14 u. Marleen en Karel van Bohemia Inn stellen de cultuurreis in september 2014 naar Noord-Bohemen en Dresden voor. Interessant, ook voor wie niet meegaat op reis.

Edwin Vandenberghe over De Haan vrijdag 28 maart om 14 u. Sappig, onderhoudend en leerzaam. Niet te missen voor wie van De Haan houdt.

Diarepo - Oostende vroeger en nu vrijdag 11 april om 14 u. Oostendenaar Lucien Bundervoet toont de recente geschiedenis van de Stad-aan-Zee.

Oorsprong en evolutie van Cubaanse dans vrijdag 25 april om 14 u. Cubaan Dennys Leiva gaat in op de geschiedenis van deze populaire dansen.

Processies in Vlaanderen vrijdag 23 mei om 14 u. Carl Deckers belicht deze traditie, in het bijzonder in Heist, Zuienkerke en Meetkerke. OCMW-Onmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Creatief, culinair & vaardig Kerklommer organiseert geregeld ateliers en lessenreeksen waarbij het verwerven van vaardigheden en het leren omgaan met nieuwe, creatieve technieken centraal staan. De kennis die u opdoet, kan u helpen langer voor uzelf te kunnen zorgen. Inschrijven is verplicht.

Mandala’s tekenen 8 euro / les - inschrijven verplicht-4x op woensdag om 14 u. Chris Van Reeth is experte in deze Oosterse kunstvorm die het midden houdt tussen filosofie en oefening. In 4 lessen geeft ze een solide basis mee. Aanbevolen zijn alle vier sessies, maar dat hoeft niet. wo 22 jan. wo 19 feb. wo 19 maart wo 16 april

Kleurtechnieken en een achtdelige mandala Lemniscaatmandala Kristalmandala Statisch rozet

Tiendelige cursus machinenaaien en -stikken op wo met Christiane vanaf 29 jan (13.30-17.00) op vr met Liliane vanaf 31 jan (13.30-17.00) 25 euro/cursus - inschrijven verplicht - max. 8 leerlingen/cursus Vier lessen initiatie in technieken, één les naar het Stoffenhuis en dan vijf lessen praktijk: zelf een rok maken. Breng gerust zelf verstelwerkjes mee. Wil je meedoen maar heb je geen naaimachine, dan kun je één gebruiken van Kerklommer. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Herstelatelier Lampenradio’s

9

laatste woensdag van de maand om 14u. - inschrijven verplicht/gratis Jimmy, Louis en Roger zorgen voor nieuwe geluiden in uw oude radio.

Culinair Atelier - Hartige wintersoepen wo 22 jan om 14 u. - 5 euro/inschrijven verplicht Zarah maakt voor u een aantal stevige soepjes en geeft u nog tal van recepten mee.

Crea - Een hobbydoos/theedoos maken wo 12 en 19 maa om 14 u. - 8 euro/inschrijven verplicht Samen met Magda maken we een handige hobbydoos of een hippe theedoos. U zorgt zelf voor een lichte katoenen stof met uw favoriete dessin of kiest uit onze stoffen.

Een bloemstuk voor Pasen ma 31 maa om 14 u. - 10 euro/inschrijven verplicht Een eigentijds bloemstuk voor een geurige lentesfeer in huis.

Viltatelier - Eimutsjes voor Pasen wo 2 apr om 14 u. - 10 euro/inschrijven verplicht Samen met Lieve vilten we deze schattige en decoratieve versiering.

Initiatie in aromatherapie woensdag 7 mei om 14 u. - 5 euro/inschrijven verplicht Ervaren therapeute Isabelle De Grande geeft de basis mee en bespreekt de meest gebruikte etherische oliën. In het najaar leren we zelf aan de slag te gaan.

Crea - Papieren strandbloemen woensdag 21 mei om 14 u. - 5 euro/inschrijven verplicht Creatief duizenpoot Lucrèce toont ons de technieken om de prachtige, nostaligische strandbloemen te maken. Om door te geven van grootouder op kleinkind.

Workshop Basistechnieken Digitale Fotografie maandag 26 mei om 14 u. - 5 euro/inschrijven verplicht Een praktijkgericht atelier over succesvol fotograferen met een digitaal toestel. Gratis voor leerlingen van de cursus Digitale Fotografie van najaar ‘13.

Viltatelier - Decoratieve bloemen woensdag 4 juni om 14 u. - 10 euro/inschrijven verplicht Samen met Lieve vilten we bloemen die een fleurige toets geven aan elk interieur.

Destilleren doe je zo! woensdag 25 juni om 14 u. - gratis/inschrijven hoeft niet Louis toont u hoe u deze verdampingstechniek kunt gebruiken. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Zelfontplooiing Wie zorgt voor een gezonde geest en een gezond lichaam, bouwt weerstand op voor de tegenslagen in het leven en kan langer zelfstandig blijven. Deze activiteiten versterken ook vriendschapsbanden en zorgen voor een stevig sociaal netwerk. Voorkennis is niet vereist zodat iedereen kan deelnemen. De sessies staan los van elkaar. Wie een keertje niet kan komen, kan zo weer mee. De deelnemers brengen een matje of een handdoek mee en dragen bij voorkeur loszittende, comfortabele kledij en gemakkelijk, passend schoeisel. Voor de sessies Zumba Gold brengen ze ook een fles water mee. Inschrijven hoeft enkel de eerste keer. De kostprijs is vermeld bij de activiteiten. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


11

Yoga elke maandag va. 6 jan om 10 u. (2 euro/sessie) Een ontspannende sessie Hatha Yoga, een samenspel van gerichte bewegingen die de geest wapenen.

Zumba Gold elke woensdag va. 8 jan (5 euro/sessie) rustige zumba 9 u. - 10 u. hevige zumba 10.30 u. - 11.30 u. Dennys, de Cubaanse dansleraar, leert de kneepjes van deze sportieve en gezonde rage. De sessies gaan door in de zaal in Zonnegloren.

Salsa y mas. Latin Dance elke woensdag va. 8 jan om 13.30 u. (5 euro/sessie) Uw wekelijkse afspraak met Dennys voor Latijns-Amerikaanse stijldansen als chachacha en rumba maar ook salsa, danson, meringue, bachata en andere heerlijke dansen komen aan bod. Nooit meer met knikkende knieĂŤn op de dansvloer! De sessies gaan door in de zaal in Zonnegloren.

Tai Chi elke donderdag va. 16 jan om 10 u. (2 euro/sessie) Tai Chi is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer die zorgt voor evenwicht tussen lichaam en geest. De oefeningen zijn rustiger dan yoga en worden soms aangeraden door artsen. De sessies gaan door in de zaal in Zonnegloren.

Bloemenmeditatie met Geraldine woensdag 12 feb, 12 maa, 16 april, 14 mei en 11 juni om 14 u. 2 euro/inschrijven verplicht Deze bezinningstechniek is eeuwenoud en komt uit het Oosten. Elke bloem staat voor een stemming. O.l.v. ervaren bloemiste Geraldine concentreren we ons op een stemmige bloem en gaan we mee in de vervloeiing van de meditatie. Een maandelijks meditatieuurtje. Na afloop krijgt u de prachtige bloem mee naar huis.

OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Een taal leren en onderhouden Zoveel talen men kent, zoveel keren is men mens. Kerklommer organiseert zowel taallessen als studiekringen. In een taalles kan men op een gestructureerde wijze zijn kennis van een taal opbouwen. De nadruk ligt op het verwerven van een grondige en praktische kennis. In een studiekring kan men de kennis die men al heeft verder uitbreiden. Inschrijven is verplicht. De kostprijs staat vermeld bij de activiteiten. In dit lesgeld zijn koffie en fotokopies inbegrepen. Wie twijfelt aan het niveau van een lessenreeks, kan een eerste les vrijblijvend bijwonen.

Initiatiereeks Italiaans wekelijks op donderdag va. 6 februari om 9.30 u. (15 euro/8 lessen) Een achtdelige lessenreeks door Kateri del Prato. Een initiatie in taal en cultuur van Italië. Mis deze unieke kans niet!

Studiekring Spaans wekelijks op maandag va. 6 januari om 14 u. (1 euro/sessie) Verfijn uw Spaans met André, een landgenoot die dertig jaar in Spanje gewoond heeft.

Onderhoudslessen Spaans woensdag 15 jan, 19 feb en 19 maart om 14 u. (1 euro/sessie) Voor cursisten Spaans, maar ook voor nieuwe geïnteresseerden. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


13

Lessenreeks Spaans I wekelijks op woensdag va. 23 april om 13.30 u. (10 euro/10 lessen) Het vervolg van de cursus najaar ‘13. Nieuwe deelnemers zijn welkom.

Studiekring Engels wekelijks op dinsdag va. 28 januari (1 euro/sessie) voor beginners 9 u. - 10.30 u. voor gevorderden 10.30 u. - 12 u. Wanneer er geen Engelse lessen zijn, komt de Studiekring Engels bijeen.

Studiekring Frans wekelijks op vrijdag va. 10 januari om 10 u. (1 euro/sessie) Aan de hand van eigentijdse teksten frissen we onze kennis van het Frans op, onder de kundige leiding van Monique, een perfect tweetalige dame uit De Haan.

Lessenreeks Duits I wekelijks op donderdag va. 9 januari om 9.30 u. (10 euro/10 lessen) Een cursus Duits voor beginners met Rietje.

Lessenreeks II tweewek. op woensdag va.15 januari om 10.30 u. (10 euro/10 lessen) Voor wie het Duits al goed onder de knie heeft. Instappen is steeds mogelijk.

Lessenreeks Ludiek Latijn wekelijks op dinsdag va. 22 april om 9.30 u. (10 euro/10 lessen) In deze lessen leert u spelenderwijs deze springlevende ‘dode taal’, met ruimte voor een luchtiger benadering met eigentijdse en praktische voorbeelden met een knipoog. Voorkennis hoeft niet!

Studiekring Nederlands voor elke dag wekelijks op dinsdag van 22 april om 10 u. (gratis) Na de Paasvakantie starten we weer met deze cursus. Anderstaligen die een mondje Nederlands willen leren voor dagelijks gebruik zijn welkom op deze studiekring in vriendschappelijke sfeer o.l.v. Monique. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Computer & Informatica Technologie evolueert razend snel. Ook senioren ontdekken de mogelijkheden ervan. Het biedt hen de mogelijkheid langer zelfstandig te zijn. Kerklommer beschikt over wifi. Breng zelf uw laptop, tablet, smartphone of - na afspraak - uw desktopcomputer mee. Opgelet: Kerklommer biedt korte initiatiecursussen aan die u op weg helpen. Wie meer wil, kan terecht in centra als Syntra-West en De Avondschool in Oostende of in De Bollaard in Blankenberge.

Workshop Initiatie PC met Guido (voor beginners) vierdelige lessenreeks op donderdag vanaf 9 januari om 14 u. inschrijven verplicht/deelname 10 euro/max. 4 leerlingen Vier workshops voor wie niet of amper met de computer overweg kan en de absolute basis voor wie verder wil gaan. Terugkerende lessenreeks.

Workshop Internet Explorer en E-mail met Guido vierdelige lessenreeks op dinsdag vanaf 7 januari om 14 u. inschrijven verplicht/deelname 10 euro/max. 6 leerlingen Vier workshops voor wie zijn computer onder de knie heeft en zich wil wagen op het internet en wil e-mailen. Terugkerende lessenreeks. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Windows Live Mail met MJ

15

driedelige lessenreeks op maandag vanaf 6 januari om 14 u. inschrijven verplicht/deelname 10 euro/max. 6 leerlingen Het gratis e-mailprogramma van Microsoft. Eénmalige lessenreeks.

Facebook met Kira driedelige lessenreeks op dinsdag vanaf 14 januari om 14 u. inschrijven verplicht/deelname 10 euro/max. 6 leerlingen Het sociale medium van de 21e eeuw. Terugkerende lessenreeks.

iPhone, iPad, iMac, iPod,iTunes, iCloud... iWadde? lezing op woensdag 15 januari om 9.30 u. - gratis/niet inschrijven Ervaringsdeskundige Zara leidt ons rond in de productentuin van Apple.

Initiatie iPad workshop op woensdag 22 januari om 9.30 u. - 2 euro/inschrijven Zara geeft de basisbewerkingen van deze tablet van Apple.

MS Powerpoint met MJ driedelige lessenreeks op maandag vanaf 3 februari om 14 u. inschrijven verplicht/deelname 10 euro/max. 6 leerlingen Levendige presentaties maken met dit programma. Eénmalige lessenreeks.

OpenOffice met MJ driedelige lessenreeks op maandag vanaf 10 maart om 14 u. inschrijven verplicht/deelname 10 euro/max. 6 leerlingen Voor wie een gratis alternatief zoekt voor de MS-Officesuite. Eénmalige lessenreeks.

Wegwijs op het configuratiescherm workshop op maandag 5, 12 en 19 mei om 14 u. (3 x zelfde sessie) inschrijven verplicht/deelname 2 euro/max. 6 leerlingen

PC-Atelier met MariaJeanne elke laatste vrijdag vanaf 9.30 u. - 2 euro/inschrijven/max. 4 dnrs Uw eerste hulp bij PC-problemen.

Overweg met iPod, iPad en iPhone wekelijkse workshop op woensdag vanaf 15 januari om 9.30 u. inschrijven verplicht/deelname 2 euro per sessie/max. 1 deelnemer Bau neemt de tijd voor u en helpt u aan de slag met uw toestel. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Vormende Kringen Wanneer mensen hun interesses en hobby’s kunnen delen, schept dat een band. Vaak zelfs een vriendschappelijke band. Daarom stimuleert Kerklommer deze vormende kringen. Die vinden plaats op regelmatige basis. Deelname is gratis, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Inschrijven hoeft enkel voor de eerste deelname.

Scrabble- en rummikubkring tweewekelijks op maandag om 14 u. Scrabble en rummikub zijn leuke bordspelen die de hersenen actief houden en de taalvaardigheid aanscherpen. Borden en een woordenboek zijn aanwezig.

Letterkundige Kring Voor poëzieminnaars, amateurdichters, kortom iedereen die taal en woorden een warm hart toedraagt.Datum van bijeenkomsten op aanvraag.

Fotokring laatste vrijdagvoormiddag van de maand om 9 u. Voor amateurfotografen die beschikken over een reflexcamera en graag hun ervaringen en expertise delen met anderen. OCMW-Onmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Handwerkkring op dinsdag

17

elke di om 14 u. - gratis/inschrijven hoeft niet Kantklossen, breien of haken. Het kan in de Handwerkkring van Kerklommer. Alles is vrijblijvend en op uw eigen tempo. Alle nodige materialen zijn aanwezig.

Heemkring Tusschen Noordee en Noordzee eerste maandagvoormiddag van de maand om 9 u. Wie zich interesseert in onze gemeente, de mensen en de geschiedenis ervan, is welkom. Het doel van de Heemkring is archivering, onderzoek en studie. Deelname kost 1 euro per sessie (koffie en kopies inbegrepen).

Schaakkring elke dinsdag om 14 u. en elke vrijdag om 9.30 u. Wie houdt van een spelletje schaak in de sfeervolle setting van Kerklommer, mag deze afspraak niet missen. Wees stipt aanwezig! Schaakborden en -stukken zijn aanwezig.

Bridgekring elke donderdagnamiddag om 14 u. De koningin der kaartspelen. Wie het spel nog niet onder de knie heeft, krijgt van lesgever Arsène een stoomcursus zodat hij snel kan meespelen met de anderen.

Vinologische Kring I & II Vino I: wo 26 feb, 23 apr en 25 juni om 14 u. Vino II: ma 3 maa, 12 mei en 30 juni om 14 u. Wie zijn wijnkennis wil verdiepen, kan terecht in deze vormende kringen met Pierre en Tony. Er wordt een bijdrage gevraagd voor de gekochte wijnen.

Nederlandse Taalclub voor Franstaligen elke donderdagnamiddag om 14 u. Franstaligen die hun kennis van het Nederlands willen verbeteren zijn welkom op de bijeenkomsten van de Taalclub o.l.v. Nelly. In een bijzonder gezellige sfeer en door het spelen van scrabble leren ze telkens wat woorden Nederlands bij.

Nederlandse Taalclub voor Franstaligen Chaque jeudi à 14 h. Les francophones désirant améliorer leur connaissance de la langue néerlandaise sont les bienvenus aux réunions amicales du Taalclub. Le jeu de scrabble apporte une grande contribution au vocabulaire des mots néerlandais. OCMW-Onmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


18

Culturele namiddaguitstappen Samen op uitstap gaan om cultuur te proeven is plezant. Het is leerrijk, ontspannend en het versterkt vriendschapsbanden. Maandelijks organiseert Kerklommer een namiddaguitstap in de streek. Via OCMW De Haan zijn de deelnemers verzekerd. Meestal wordt het openbaar vervoer gebruikt. Rijdt u gratis of aan verminderde prijs, vergeet dan uw pasje niet. Wilt u met eigen vervoer gaan? Meldt dit dan bij inschrijving. Vooraf inschrijven is verplicht. De deelnameprijs is vermeld bij de activiteit. De vertrekuren worden meegedeeld bij inschrijving. Bent u minder goed te been? Informeer dan vooraf of de uitstap voor u geschikt is. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


19

Gemeentelijke Bibliotheek Canticleer De Haan maandag 3 februari (gratis) Een kijkje voor en achter de schermen met bibliothecaris Mieke Haeck. Kerklommer Gemeentebib Canticleer

13.55 u. 14 u.

Psychiatrisch Ziekenhuis Onze Lieve Vrouw Brugge maandag 10 maart (1 euro) Koning Albert I-laan 8, Brugge

14.30 u.

Prothese-atelier Ortho Medi Brugge maandag 17 maart (2 euro) Een uniek bedrijfsbezoek in dit atelier dat protheses en bandages maakt. Diksmuidse Heerweg 36

14.30 u.

Wellingtonrenbaan Oostende maandag 5 mei (3 euro) De wereld van paarden, jockeys en wedstrijden. Wellington Renbaan

14 u.

Meetkerkse Moeren woensdag 14 mei (2 euro) Een natuur- en cultuurwandeling door Romain Liebaert in dit natuurinrichtingsproject. ‘t Mortierke, Dorpweg 88, Meetkerke 14 u.

Bloemenwandeling Domein Prins Karel Oostende maandag 2 juni (2 euro) Een wandeling door Natuurpunt in dit gebied tussen duin en polder. Tramhalte Domein Raversijde

14 u.

Fort van Beieren woensdag 18 juni (gratis) Een wandeling in deze streek o.l.v. ervaren gids Herman. meer info in de nieuwsbrief mei ‘14 OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Autocaruitstappen Af en toe verkennen we per autocar nieuwe horizonten. Op het programma staat een flinke dosis cultuur, maar er is ook ruimte voor ontspanning. Altijd in een vriendschappelijke sfeer. Inschrijven is verplicht. Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld zijn vervoer, fooi en toegangsprijzen inbegrepen. Afhankelijk van de bestemming is het middagmaal inbegrepen. Drankjes, souvenirs en andere persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. Het aantal deelnemers is beperkt. Snel inschrijven is dus de boodschap. Kosteloos annuleren kan tot enkele dagen vooraf. Ook inschrijven op de wachtlijst kan. We vertrekken vroeg om tijdig op onze bestemming te zijn. Zorg er dus voor dat u ook op tijd op de plaats van afspraak bent. Bent u minder goed te been? Informeer dan vooraf of de uitstap voor u geschikt is. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Commandobunker Kemmel + Heuvelland (B)

21

zaterdag 5 april (50 euro - maaltijd inbegrepen) opstap hoek Kerkstraat/Ringlaan Wenduine 7.45 u. opstap Tramstation De Haan 8 u. Een daguitstap naar de prachtige streek van Eigen Kweek. ‘s Ochtends bezoeken we de Commandobunker. Een impressionant relict uit de Koude Oorlog dat tot 15 jaar terug top secret was. Daarna bezoeken we het Wijngoed om er twee glaasjes Heuvellandse wijn te proeven. We eten coq au vin in het iconische restaurant Molenhof. ‘s Namiddags maken we een rondrit door de streek en bezoeken we de Duitse loopgravensite Bayernwald. Terug om ca. 18 u.

Keukenhof Lisse (NL) zaterdag 10 mei (40 euro - maaltijd niet inbegrepen) opstap hoek Kerkstraat/Ringlaan Wenduine 5.45 u. opstap Tramstation De Haan 6 u. Een daguitstap naar het mooiste lentepark ter wereld. De 7 miljoen tulpen, narcissen en hyacinten zorgen voor ruim 32 hectare aan geur en kleur. In de paviljoenen wisselen 30 bloemen- en plantenshows elkaar af. Terug om ca. 20 u.

Reims (F) zaterdag 31 mei (40 euro - maaltijd niet inbegrepen) opstap hoek Kerkstraat/Ringlaan Wenduine 5.45 u. opstap Tramstation De Haan 6 u. O.l.v. Pierre en Tony van de wijnkring, trekken we een dagje naar de Champagnestreek. ‘s Ochtends bezoeken we er een prestigieus champagnehuis. Daarna toont een gids ons de binnenstad en de beroemde kathedraal. Na de middag bezoeken we een lokale champagneboer. Hij vertelt ons alles over het procédé om champagne te maken. Daarna kunnen we een glaasje nuttigen. Wie wil kan ook meteen enkele flessen kopen. Terug om ca. 21 u.

Zeeuws-Vlaanderen (NL) vrijdag 20 juni (50 euro - maaltijd inbegrepen) opstap hoek Kerkstraat/Ringlaan Wenduine 7.45 u. opstap Tramstation De Haan 8 u. O.l.v. streekkenner Herman Nevens bezoeken we deze groene streek vlakbij, maar toch zo anders. Op het programma staan de resten van de Spaans-Staatse linies. Versterkte stadjes, door dijken verbonden forten, schansen en redoutes, aangevuld door brede wateren. Genieten van cultuur en natuur onder vrienden! Terug om ca. 18.30 u. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Sportieve uitstappen Wie nog goed te been is, moet ervan profiteren om af en toe een sportieve wandeling of fietstocht te maken. Zeker als het met vrienden is. Daarom organiseert Kerklommer geregeld korte, sportieve uitstappen. De deelnemers zijn verzekerd via OCMW De Haan. Enkel bij barslecht weer gaat de activiteit niet door. Wie twijfelt, neemt best contact op met Kerklommer. Zorg steeds voor passende kledij en geschikt schoeisel. Zorg dat uw fiets in orde is. Behalve de natuurwandelingen, zijn dit uitsluitend sportieve activiteiten. De nadruk ligt op wandelen op een vrij stevig tempo en in groep tussen natuur- en stedenschoon. Er wordt niet gegidst en ook winkelpauzes zijn niet voorzien. Inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, behalve bij carpool. Dan wordt een vergoeding voor de chauffeur betaald. Rijdt u gratis of aan verminderd tarief met het openbaar vervoer, vergeet dan uw pasje niet. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


23

Sportieve wandelingen met Lieva en Paul meer info in de maandelijkse nieuwsbrief wo 8 jan Recreatiegebied Grasduine en Spuikom Bredene (tram) wo 5 feb Fonteintjes en Zeebos Blankenberge (tram) wo 5 maa Retranchement, Nederland (carpool) wo 2 apr Koksijde (tram) wo 7 mei Groene stadsplekjes in Brugge (buslijn 31) wo 4 jun Bulskampveld Beernem Natuurwandelingen met Johny Nica meer info in de maandelijkse nieuwsbrief wo 29 jan Vriesganzenwandeling in de Uitkerkse Polders wo 16 apr Amfibieëntocht op de Zandpanne wo 25 jun D’Heye (met Liliane Demaude) Fietstochten met John Gautier meer info in de maandelijkse nieuwsbrief maandag 28 april, 12 mei, 26 mei, 16 juni en 30 juni. vertrek 13.30 u. aan Kerklommer, deelnemers uit Wenduine kunnen onderweg inpikken rustig tempo (15km/u), max. 30 km. Hondenwandelingen met trainer Manuel Van Assche meer info in de maandelijkse nieuwsbrief wo 19 maa Maria Duyne Bredene (hoek Danckaertstraat/Kapelstraat) 14 u. wo 30 apr Wenduine Manitoba (vroeger Posthotel) 14 u. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Film, Muziek & Ontmoeting Carambole biljart Elke werkdag zowel ‘s ochtends als ‘s namiddags staat het biljartlokaal open. Wie zich wil meten met de anderen, kan deelnemen aan het jaarlijkse kampioenschap. Keus en krijt zijn aanwezig. Op dinsdagochtend is de biljartzaal gereserveerd voor dames.

Kaarten, rummicub en andere spelletjes Elke dinsdag- en donderdagnamiddag.

Petanque Elke dinsdag- en donderdagnamiddag. ‘s Zomers wordt er buiten gespeeld. Tijdens de koudste maanden in de binnenpiste. OCMW-Onmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


25

Louis in concert! vrijdag 10 januari om 14.00 u. Ruwe bolster, blanke pit Louis brengt op dit nieuwjaarsconcert een uitgekiend programma van stevige crooners, Vlaamse evergreens, maar ook licht-klassiek en filmmuziek.

Filmklassiekers met Jan - La Grande Vadrouille vrijdag 31 januari om 14.00 u.

Combo Edmond Aspeslagh vrijdag 7 februari om 14.00 u. Een bonte namiddag met muziek, humor en sketches door dit onnavolgbare Bredense duo.

Carnaval met The Vergies vrijdag 28 februari om 14.00 u. Carnaval haalt steevast het beste naar boven bij Vera en Georges. Prachtige zang, hilarische moppen, een kleurrijk spektakel.

Filmklassiekers met Jan - Zorba The Greek vrijdag 4 april om 14.00 u.

Marcel Gooremans Classics vrijdag 2 mei om 14.00 u. Ervaren muzikant Marcel brengt de mooiste klassiekers van vroeger en altijd.

Filmklassiekers met Jan - Casablanca vrijdag 30 mei om 14.00 u.

Will Ferdy vrijdag 13 juni om 14.00 u. Ferdy voorstellen hoeft al lang niet meer. Eind juni stopt hij definitief met optreden, na 70 jaar in het vak. Nog één keer doet hij Kerklommer aan. Mis dit niet!

Tearoomnamiddagen

vrijdag vrijdag vrijdag vrijdag vrijdag vrijdag

17 14 14 18 16 27

januari februari maart april mei juni

wentelteefjes met koffie (5 euro) croque monsieur met wijn (7 euro) wafels met koffie (5 euro) garnaal- of kaaskroketten met wijn (7 euro) pannenkoeken met koffie (5 euro) ijsjes met sangria (7 euro)

OCMW-Onmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


26

Hulp bij activiteiten van het dagelijkse leven

Als erkend OCMW-Dienstencentrum helpt Kerklommer de senioren door hen een aantal mogelijkheden aan te bieden die niet of niet voldoende voorzien zijn bij lokale aanbieders. Daarom kunnen senioren in Kerklommer terecht voor praktische hulp bij het dagelijkse leven. 3 Strijkatelier: gratis, elke vrijdagochtend (9.30 u. - 12 u.) 3 Douchemogelijkheid: gratis, op aanvraag 3 Typatelier: gratis, elke vrijdagochtend (9.30 u. - 12 u.) 3 Hulp dringende boodschappen: telefonisch en op aanvraag 3 Buurthulp: telefonisch en op aanvraag 3 Medisch dieetadvies: op aanvraag 3 Daisy. Apparaat voor audioboeken en -krant: gratis, op aanvraag 3 Wifi: gratis, wachtwoord op aanvraag 3 Groteletterbibliotheek: gratis, elke voormiddag (i.s.m. Canticleer) 3 Verstelatelier: op aanvraag. PRIJSLIJST VERSTELATELIER Mouwen inkorten jas/colbert 15 euro Mouwen inkorten jas gevoerd 18 euro Mouwen inkorten met split en voering 25 euro Zoom rok/kleed gestikt inleggen 15 euro Zoom rok/kleed genaaid inleggen 20 euro Rok/kleed extra voering 5 euro Bloes/hemd inkorten mouwen 12 euro Bloes/hemd inkorten met split 18 euro Bloes/hemd onderkant inkorten 10 euro Broek zoom inkorten gestikt 7 euro Broek zoom inkorten genaaid 10 euro Jeans originele zoom inkorten 12 euro Broekspijpen versmallen 16 euro Broek taille innemen 10 euro Broek rits vervangen 14 euro + prijs rits Gaatje dichtnaaien va. 5 euro Knoop aannaaien 1,25 euro Voor andere verstellingen is de prijs op aanvraag. OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


27

GROTELETTER- & LUISTERBOEKEN Een spannende thriller, een meeslepend historisch drama, een aangrijpend oorlogsverhaal,... Goed nieuws voor wie niet zo meer scherp ziet en toch graag zijn zinnen verzet met een boek! Dankzij de vlotte samenwerking met de buren van gemeentebib Canticleer kunnen we aan onze bezoekers een selectie GroteLetterBoeken (glb) en luisterboeken op cd aanbieden. Van deze boeken zijn er ondertussen een kleine 3000 uitgegeven. Ze zijn bestemd voor mensen die moeite hebben om de kleine lettertjes comfortabel te lezen. De boeken kunnen elke ochtend vrij ontleend worden. Mocht u zelf op zoek zijn naar een boek uit de glb-reeks, aarzel dan niet om dit door te geven. Een overzicht van alle glb-boeken vindt u op de website. De selectie in Kerklommer wordt regelmatig vernieuwd. Grootletterboeken Aspe De vijfde macht Baantjer De Cock en 't wassend kwaad Baantjer De Cock en het roodzijden nachthemd Burges-Drost Jacomien Cookson De nacht trekt op Geeraerts Romeinse suite Konsalik Paviljoen 3 Pilcher De stormdag Simenon Maigret in de verdediging Steel Kaleidoscoop Luisterboeken De Rosnay Het huis waar jij van hield Frank Het achterhuis Gerrard Het weerzien Van der Stap Meisje met de negen pruiken OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


28

Kerklommer Koor wekelijks va. do 9 januari om 14.30 u. in zaal Canticleer

Op vraag van vele bezoekers, gaat Kerklommer vanaf 2014 van start met een zangkoor o.l.v. koorleider Hilaire Maertens. Op het programma staan licht-klassieke en romantische liederen, maar ook volksliederen en populaire evergreens. Eénmaal per week gaat de repetitie door op donderdag om 14.30 u. in Gemeentelijke Bibliotheek Canticleer in de Grotestraat, vlakbij Kerklommer. Zangers nemen de zij-ingang en daarna de lift naar de tweede verdieping, naar de grote zaal. De eerste keren zullen gratis zijn. Daarna zien we of een kleine bijdrage nodig is of niet. We combineren zangplezier met gezelligheid, maar niets belet ons om te zingen als koor op jubilea of andere plechtigheden. Interesse? U hoeft niet in te schrijven. Gewoon zorgen dat u tijdig op de repetities bent. PS: Kunt u zich overdag niet vrij maken, maar zingt u graag? Er zijn een aantal koren in De Haan die ‘s avonds repeteren. Op eenvoudige vraag krijgt u vrijblijvend alle info in Kerklommer.

Met de taxi naar Kerklommer? Het kan! Hebt u moeilijkheden om in Kerklommer te geraken of om weer naar huis te gaan? Dan kunt u een beroep doen op de sympathieke taxichauffeur Frederik van Taxi Fredo. Wanneer u uw ritje vooraf reserveert, voorziet hij voor Kerklommerbezoekers verlaagde prijzen. Bovendien beschikt hij over een opstapje voor wie moeilijk te been is en kan hij tot 2 rolstoelen vervoeren. Voor meer info, neem contact op via 0494-200 362! OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer De Haan - Agenda Voorjaar ‘14


Opendeurdag op zo 16 maart ‘14

1994-2014 Twintig jaar Kerklommer Even terug in de recente geschiedenis. Eind jaren ‘80 verkrijgt OCMW De Haan de toenmalige Villa Kerklommer. Aanvankelijk heeft het gebouw een multifunctionele invulling. Wanneer in 1993 Service Residentie Kerklommer in gebruik wordt genomen, gaat het OCMW over tot de uitbouw van een volwaardig en erkend dienstencentrum voor de gemeente.

Uit de collectie Judith Bisschop

Bij de start wordt afgetast wat de vraag is van de Haanse senioren. Gaandeweg breidt het aanbod zich uit, net als het aantal medewerkers en het aantal gebruikers.Het wordt een ‘vertrouwde stek voor de 55-plussers’, een plek om ‘oude kennissen en nieuwe vrienden’ te ontmoeten. In 2014 is OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer 20 jaar jong. Nog altijd jeugdig en onbezonnen, maar levendiger dan ooit. We vieren de verjaardag op zondag 16 maart 2014. Van 14 u. tot 17 u. zijn er tal van activiteiten. Biljart, taallessen, kookatelier, computerles, handwerkatelier, kaarten, petanque,... Kerklommer bruist van het leven! Een gelegenheid voor de trouwe bezoeker om binnen te springen en de rondleiding te volgen. Maar ook voor wie ons niet kent, tijd om te proeven van de typische kerklommersfeer. Leerzaam of ontspannend, maar altijd plezant! Hou dus deze datum vrij in uw agenda. Inschrijven is niet nodig!

PS:Ook Service Residentie Kerklommer houdt opendeurdag. Neem dus gerust een kijkje in een flatje, stel uw vraag aan de sociaal werkster of doe meteen uw aanvraag.


En dan nog dit! ✓ Gezocht: M/V Duitstalige inwoner met een goede kennis van het Nederlands en de nodige pedagogische kwaliteiten om de Studiekring Duits te begeleiden. ✓ Wenskaarten voor elke gelegenheid zijn vanaf januari doorlopend te koop in Kerklommer. Zelfgemaakte en unieke kaarten aan een vriendenprijsje! ✓ Van 14 juli tot 13 augustus 2014 loopt in Kerklommer de heemkundige expo ‘1914-2014. Een eeuw na het onderschatte begin’, over WO I. Hebt u zelf nog zaken uit die periode, contacteer vrijblijvend Heemkring Tusschen Noordee en Noordzee. ✓ Gezocht: Onze schaak- en scrabblekring wordt steeds groter. Hebt u thuis een schaak-, scrabble- of rummicubspel op overschot. Schenk het ons en bezorg de leden veel speelplezier.

Blijf niet bij de pakken zitten! Bespreek uw probleem met een deskundige Iedereen zit wel eens met een psychisch probleem waarvoor hij geen uitweg ziet. De blauwe hemel zit vol donkere wolken. Meestal gaat dit over. Soms ook niet. Dan moet u in vertrouwen kunnen praten met iemand met begrip en ervaring. Discreet, neutraal en professioneel. Elke eerste woensdagochtend van de maand kunt u van 10 tot 11 u. in Kerklommer terecht voor een gesprek met een medewerker van CGG Prisma. Gratis, vrijblijvend en zonder afspraak. Somberheid, angst, dementie, eenzaamheid, piekeren, verwerking van verlies of trauma, levensmoeheid, verslaving... Zij helpt u weer op goede weg. Er komt weer een zonnestraal door.


Gerard Bakker (Den Haag, 1879 - Knokke, 1967) was een Nederlandse kunstenaar die zich, naast het schilderen van eigen werken, toelegde op het restaureren van oude meesters waarmee hij grote faam kende. Hoewel van huis uit protestant, had hij door zijn restauratiewerken een grote kennis van de katholieke wereld, wat zich uitte in zijn eigen werk. Hij werd daarnaast geroemd voor zijn inzet voor andere kunstenaars. Zijn laatste 9 levensjaren bracht hij door bij zijn zoon, kunstschilder Frans Bakker, in De Haan. Tijdens WO I verbleef Bakker in Brussel. Hoewel hij als Nederlander over een vrijgeleide beschikte met de bijgaande privileges, viel de bezetting hem zwaar. ‘ Tijdens de bezetting’ is één van de weinige droefgeestige gedichten in zijn oeuvre. Het beschrijft gebald maar toch doordacht hoe hij de Duitse bezetting ervaart en snakt naar de bevrijding.

Tijdens de bezetting 1914-1917 Och, in deze droeve tijden Valt het dichten zwaar Als men zich niet kan verblijden Word geest en hoofd onhandelbaar Vrede en vrijheid kunnen geven Wat ons hart en ziel begeert Moge wij in’ t kort beleven Den val van hem die thans regeert


Een vooruitblik naar volgende zomer in Kerklommer!

Gooi boeken niet weg Bezorg ze aan Kerklommer! Bent u aan het opruimen, gaat u kleiner wonen of hebt u een stapel boeken waar u eigenlijk geen plaats meer voor vindt? Gooi ze dan niet weg, maar bezorg ze aan Kerklommer. Dankzij uw boeken kunnen we onze bibliotheek verder uitbreiden en ons aanbod verruimen. Zo bezorgt u uw boeken een tweede leven in de Kerklommerbibliotheek en doet u onze lezers een plezier. Ook LP’s, CD’s, CD-Roms, video’s en DVD’s zijn welkom. Meer info? Bel Kerklommer op 059-23 79 81. Ver. Uitg. Marleen Schillewaert-Vercruyce, Markt 2, De Haan

Agenda Kerklommer voorjaar 2014  
Agenda Kerklommer voorjaar 2014  

Het programma van OCMW-Ontmoetingscentrum Kerklommer van januari tot juni 2014

Advertisement