Page 1

KEREN ALLEYNE LANDSCAPE ARCHITECT PORTFOLIO


Kerenalleyne@outlook.com


1BOURGES BOULEVARD PETERBOROUGH 2NEW STREET STATION BIRMINGHAM 3MACMILLAN RENTON UNIT HEREFORD 4THE PLAIN OXFORD 5CLATTERBRIDGE CANCER CENTRE LIVERPOOL 6HOLTE, MAYFIELD & LOZELLS SCHOOL BIRMINGHAM 7RIVERSIDE PRIMARY SCHOOL NOTTINGHAM 8HEARTLANDS ACADEMY BIRMINGHAM 9ICKNIELD PORT LOOP BIRMINGHAM 10HIGHLINE COMPETITION LONDON


1BOURGES BOULEVARD PETERBOROUGH

Bourges Boulevard is part of a major ring road around the city of Peterborough. It also acts as the major pedestrian link between the train station and city centre. The design proposals look to encourage development within this area, to improve the visual appearance of a major city gateway, to improve the provision of pedestrian and cycle facilities along the boulevard and finally to improve pedestrian access across the Boulevard. The main outcome is to enhance the aesthetic quality of the street, this has been achieved by the use of large cor-ten planters that direct pedestrians towards the large 10m crossings. These areas also act as nodal points where pedestrians can sit and rest. Client: Peterborough City Council Value: ÂŁ3 Million


Section across boulevard and pedestrian zone

Multi-Storey Car Park

Section across boulevard

Multi-Storey Car Pa

Bus Station


Railway Station

Proposed Supermarket

Great Western Hotel

k

Multi-Storey Car Park

ark

Queensgate Shopping Centre


2NEW STREET STATION BIRMINGHAM

New Street Station is the gateway to Birmingham, UK’s second largest city. The station is halfway through a 5 year redevelopment to cater for its 140,000 daily commuters. The first phase of the public realm has been designed to create a seamless flow through the building to the external spaces. The site also incorporates a 324m living wall along the new entrance to the site. The wall features plants chosen specifically for their ecological biodiversity and wildlife value. The plants are mainly evergreen to ensure year-round planting and colour as well as being suitable for the site’s southerly aspect. Client: Network Rail Date: 2009 - Present


MID GREY GRANITE COPING STONES WITH A 20mm BULLNOSE TO OUTER FACES AND A FLAMED FINISH. SPECIAL SHAPES REQUIRED. COPING UNITS TO BE LAID ON 5mm EPOXY MORTAR BEDDING.

PRECISE DIMENSIONS OF CLADDING AND COPING UNITS TO BE CONFIRMED ON SITE BY EXTERNAL WORKS CONTRACTOR

COPING PIECE TO FEATURE 20mm BULL NOSE TO 3No. OUTER FACES

COPING PIECE TO FEATURE 20mm BULL NOSE TO 3No. OUTER FACES

POSITION OF MOVEMENT JOINT TO BE CONFIRMED ON SITE. COPING PIECES TO FEAUTRE 20mm BULL NOSE TO 3NO. OUTER FACES

001

NORTH WEST CORNER

10724

CLADDING PIECES PLAN

INDICATIVE ISOMETRIC VIEW OF CLADDING AND COPING PIECES. END COPING UNITS TO BE BULLNOSE ON 3 SIDES.

5MM BEDDING FOR COPING PIECES USING EPOXY PUTTY BY PAREX OR SIMILAR AND APPROVED. EPOXY PUTTY TO BE APPLIED EVENLY TO THE TOP OF PARAPET WALL USING NOTCHED TROWEL, FOLLOW MANUFACTURER'S GUIDANCE.

6mm MORTAR JOINT

6mm MORTAR JOINT BETWEEN PAVING AND CLADDING AND CLADDING AND COPING

10724

NORTHWEST CORNER 1:10

MID GREY GRANITE CLADDING AND COPING, REFER TO DRAWING 10716-10722 FOR DETAILS.

REINFORCED CONCRETE UPSTAND TO ENGINEERS DETAIL AND SPECIFICATION

PAVING TO ABUT REINFORCED CONCRETE UPSTAND CLADDING PANELS TO SET ON TYPICALLY 5MM THICK BONDING BASE. THICKNESS VARIOUS FROM 5-20MM TO ACCOMMODATE THE DEVIATION ON THE VERTICAL PARAPET WALL FACE. USING EPOXY PUTTY BY PAREX OR SIMILAR AND APPROVED. EPOXY PUTTY TO BE APPLIED EVENLY TO THE TOP OF PARAPET WALL USING NOTCHED TROWEL, FOLLOW MANUFACTURER'S GUIDANCE.

003

TYPICAL ISOMETRIC VIEW OF END CLADDING AND COPPING

MID GREY GRANITE (G654) WITH A FLAMED FINISH TO TOP AND BULLNOSE FACES AND INNER FACES. TO BE DIAMOND SAWN. 20mm BULLNOSE TO OUTER FACES

20mm THICK MID GREY (COLOUR REF:4654) CLADDING PANELS WITH FLAMED OUTER FACES.

MID GREY GRANITE (G654) CLADDING PANELS WITH A FLAMED FINISH TO OUTSIDE FACE AND DIAMOND SAWN EDGES AND BACK. IF CUT ON SITE ALL CUTS ARE TO BE CLEAN STRAIGHT LINES.

002

GRANITE COPING CORED FOR HANDRAIL SLEEVE TO BE INSERTED AND FIXED WITH EPOXY MORTAR

6MM JOINTS BETWEEN CLADDING AND COPING. JOINTS TO BE POINTED USING EASIPOINT STANDARD MORTAR OR SIMILAR AND APPROVED. CONTRACTOR TO MAKE SURE COLOUR OF THE MORTAR MATCHES THE CLADDING AND MOVEMENT JOINTS.

1:200

10724

NORTH WEST CORNER TYPICAL SECTION THROUGH RC UPSTAND

TYPICAL END COPING UNIT BULLNOSE TO THREE FACES

TYPICAL COPING UNIT BULLNOSE TO TWO FACES

004 1:10

10724

NORTHWEST CORNER

005

TYPICAL ISOMETRIC OF COPING & CLADDING

10724

1:10

NORTHWEST CORNER TYPICAL GRANITE COPING PLAN & SECTION

1:10

STAINLESS STEEL ILLUMINATED HANDRAIL. REFER TO DRAWING LA-10725 FOR DETAILS

STAINLESS STEEL HANDRAIL. REFER TO DRAWING LA-10726 FOR DETAILS STAINLESS STEEL HANDRAIL. REFER TO DRAWING LA-10726 FOR DETAILS

STAINLESS STEEL ILLUMINATED HANDRAIL REFER TO DRAWING LA-10725 FOR DETAILS

HANDRAIL POST SLEEVES TO BE FIXED ONTO HANDRAIL BASE POSTS WITH 2NO. CSK SADDLE WASHERS AND M12 CSK SCREWS TO HANDRAIL SUPPLIER'S SPECIFICATION

ROYAL WHITE GRANITE KERB. REFER TO HIGHWAYS WORK PACKAGE FOR SETTING OUT

150mm DIAMETER COVER PLATE IN GRADE 316 STAINLESS STEEL TO BE INSTALLED TO BASE OF POSTS TO HIDE FIXINGS. TO HANDRAIL SUPPLIER'S SPECIFICATION

PEDESTRIAN RAMP

HANDRAIL BASE POSTS TO BE FIXED INTO PRE CAST SLEEVES IN RC UPSTAND TO STRUCTURAL ENGINEER'S SPECIFICATION

006 10724

NORTH WEST CORNER KERB AND REINFORCED CONCRETE UPSTAND SECTION

007 Scale 1:10

10724

NORTH WEST CORNER KERB AND REINFORCED CONCRETE UPSTAND SECTION

Scale 1:10

UPSTAND WALL CLADDING & COPING CONSTRUCTION DETAILS


DETAIL OF RC UPSTAND (SCALE 1:5)

34

297

230

001 10710

002 10710

MOOR STREET LINK TYPICAL SECTION

Scale 1:20

DETAIL OF GRANITE CLAD PLANTER UPSTAND WALL (SCALE 1:10)

MOOR STREET LINK TYPICAL PLAN

Scale 1:20

CONSTRUCTION DETAILS MOOR ST LINK


3MACMILLAN RENTON UNIT The enclosed courtyard at Macmillan Renton Unit gives users a stimulating out look as they sit within the reception area, consultation rooms and quiet rooms of the centre. The courtyard was designed to give users private seating areas through out the courtyard, whether they wanted to take a walk or just get fresh air. Sculptured oak seats (Petter Southerall) were incorporated into the design. External spaces can play a huge part in creating a positive, restorative environment for cancer treatment facilities. Client: Macmillan Cancer Support/ Herefordshire NHS Trust Date: 2009 - 2010 Value: ÂŁ3.1 Million


INITIAL CONCEPT SKETCHES

PLANTING PLAN


Re-design of a major round about which acts as a gateway to Oxford city centre. The plain is part of a scheme aimed at reducing cycle accidents by tightening the geometry of roundabouts to reduce vehicle speeds and provide a simpler highway layout. The secondary aim of this project was to improve the appearance of the pedestrian environment and review crossing arrangements on the junctions. The project complements and enhances the historic character and setting around The Plain, especially the Victoria Fountain which sits north West of the roundabout. All proposed materials reference the Oxford City Centre Street Scene Manual.

4THE PLAIN OXFORD


The design of the courtyard at Clatterbridge was influenced by a piece of art work which was previously purchased by the client. The copper tree now sits above a stone pond where it is illuminated through out the winter afternoons providing stimulation for users of the centre while they sit receiving treatment. Client: Clatterbridge NHS Trust Date: 2010 - 2011 Value: ÂŁ17 Million

5CANCER CLATTERBRIDGE CENTRE LIVERPOOL


6HOLTE, MAYFIELD & LOZELLS SCHOOL BIRMINGHAM

HML is the combination of three schools, Holte (secondary), Mayfield (special needs) and Lozells (primary) on the site adjacent to the existing Holte school. Mayfield School has two large outdoor courtyards, one used for children with PMLD, and the other for children on the Autistic spectrum. Client: Birmingham City Council Date: 2009 - 2011


RIVERSIDE PRIMARY SCHOOL WůĂLJĞƋƵŝƉŵĞŶƚƐĐŚĞĚƵůĞ ^ŚĞƌǁŽŽĚdŽǁĞƌhŶŝƚ ͲZĞƉůĂĐĞĚĂŶĚƌĞůŽĐĂƚĞ͘ - Rubber mulch or rubber safety surface required ĂƌƚWůĂLJhŶŝƚ - Retain and resurface with rubber mulch or safety surface dƌŝŵƚƌĂŝů - Replace and relocate - Safety surface dŝŵďĞƌƌŝĚŐĞ - Located at top of grass/safety surface mounds dƵŶŶĞů - Located through centre of grass/safety surface mounds - Bark mulch or rubber mulch required WŽŶĚͬtĞƚůĂŶĚ ͲdŝŵďĞƌĚŝƉƉŝŶŐƉůĂƞŽƌŵ ͲdŝŵďĞƌĨĞŶĐĞĂŶĚ'ĂƚĞƚŽƌĞƉůĂĐĞĞdžŝƐƟŶŐ 0

7RIVERSIDE PRIMARY SCHOOL

10

20

ŵĞƌŐĞŶĐLJǀĞŚŝĐ acce

30m

Semi-mature Tree ǁŝƚŚƟŵďĞƌƐĞĂ

N dĞƌƌĂĐĞĚƐĞĂƟŶŐ

Sherwood unit tower Play structure

NOTTINGHAM

The landscape design seeks to reinforce the primary schools “riverside” name throughout. It is based on curvilinear lines which create a sequence of pebble shapes, each of these have a variety of functions and activities. These include mounds, a woodland nature garden, shaded seating areas, new and existing play structures. The new planting will provide additional structure to the site and will enhance the seasonal colour. New wetland and pond species will increase biodiversity. Client: Nottingham City Council Date: 2013

Kick-about area

m

Sports court


Sculpture & shrub ƉůĂŶƟŶŐ

ĐůĞ ess

es ƚƐ

Outdoor teaching space

ŽŶĐƌĞƚĞƉĂǀŝŶŐ Tarmacadam džŝƐƟŶŐdƌĞĞ ͲdŽďĞƌĞŵŽǀĞĚ and replaced if possible

Dart Play structure Grass ounds

Woodland Nature Area with ĞdžŝƐƟŶŐƟŵďĞƌƐŚĞůƚĞƌ

džŝƐƟŶŐƚƌĞĞƐ

ĐƟǀŝƚLJͬƉůĂLJ space

ĐƟǀŝƚLJͬƉůĂLJ space

džŝƐƟŶŐ Gardens džŝƐƟŶŐƚƌĞĞƐ

Trim trail WĂǀŝŶŐ

Access to ƉůĂLJŝŶŐĮĞůĚ

^ŚƌƵďWůĂŶƟŶŐ

Small feature trees

Access to ƉůĂLJŝŶŐĮĞůĚ

Pond with Timber ĚŝƉƉŝŶŐƉůĂƞŽƌŵ

KǀĞƌŇŽǁ wetland area

džŝƐƟŶŐƉůĂŶƟŶŐ relocated


8HEARTLANDS ACADEMY BIRMINGHAM

Inner city sports and mathematics academy situated on a compact site with the majority of land used for the new school building and the All Weather Pitch. The front entrance is an open plaza giving an open and welcoming feel to the community. Client: EACT / Department of Education Date: 2010 - 2013 Value: ÂŁ20M


9ICKNIELD PORT LOOP BIRMINGHAM

One of the largest redevelopment sites in the City Potential for a range of mixed-use developments, focusing around the canal system and Edgbaston Reservoir. Client: Birmingham City Council Date: 2006


G R E E N I N G T H E C A P I TA L

CELLULAR LIVING

LONDON HIGHLINE COMPETITION

10

London LLo ond ndon on Roofscapes Ro oo o ofs fsca fs cap pees - Enhance En Enha nha h an ncce Biodiversity Biod Bi Bio odivveerrssiity ty


Be au ford

Ho u

se

Goulston

Street

treet astle S Olld C

Whi tech ap

el Hig gh S tree t

ity

rs n Unive ropolita tro etr n Met on do nd n on Lo Lo

Urban Tree Planter

Way Pomellll

Veg e

tatio

nL ay

er

Dra

ina

ge

La

yer

Str

uc

Ba

se

Pla

te

tur

al

Fra

me

ET TRE S L IA ERC M COM


Kalleyne portfolio  
Advertisement