Page 1

SYKSYN SÄVELET

SEURAK

SYKSY | 2018

“Minun kirkkoni antaa paikan yhdessäololle.”

Tulevaisuuden kirkkoa rakennetaan nyt! Seurakuntavaalit 18.11.

“Minun kirkkoni on rento.”

K E R AVA N S E U R A K U N TA 1 T NUORE T VAPAAEHTOIST YÖ MUSIIKKI PERHE JUHLAT LAPSE T JA PERHEE T AIKUISE


O L E M M E S I N U A VA R T E N

KERAVAN SEURAKUNTA

SYKSY | 2018

Olemme sinua varten Kirkko ja tilat Perhejuhlat Apua ja tukea Sanaa ja rukousta Seurakuntavaalit Kirkkovuosi: pyhäinpäivä Kirkkovuosi: adventti ja joulu Lapset ja perheet Kouluikäiset Nuoret Aikuiset Parisuhde Vapaaehtoistyö Musiikki Kansainvälinen työ

ARKILOUNASTA SAVIOLLA Lähtisitkö syömään? Arkilounasta tarjolla keskiviikkoisin Savion seurakuntatalolla 2 euron hintaan. Yhteisen lounaan jälkeen parittomilla viikoilla kaikenikäisten kahvihetki.

23, 27 PERHEKERHOT KUTSUVAT Avoimia ja maksuttomia perhekerhoja kokoontuu eri puolilla Keravaa. Syksyn uutuuksia ovat liikkuva perhekerho sekä Sumppia ja Sympatiaa.

SENIORITIISTAISTA TIETOA JA ILOA Suositut Senioritiistait täyttävät seurakuntakeskuksen salin kerran kuukaudessa.

22

16

INFOA SEURAA MEITÄ SOMESSA Keravan seurakunta @keravansrk @keravansrk keravansrk

YHTEYS

Käyntiosoite Papintie 2-6, 04250 Kerava ma–ke, pe 8–15.45, to 8–17.30 Postiosoite PL 134, 04201 Kerava p. 09 478 488 keravan.seurakunta@evl.fi www.keravanseurakunta.fi 2

TIESITKÖ TÄTÄ?

Tapahtumista saat tietoa seurakunnan verkkosivuilta, Facebook-sivuilta, tilaamalla sähköisen uutiskirjeen ja seurakuntien lehti-ilmoituksista Viikkouutisissa (Keski-Uusimaa) keskiviikkoisin ja Keski-Uusimaassa torstaisin.

Kuvitus: Mari Villanen / Pisama Art

3 4 5 6 8 12 13 14 16 18 20 22 25 26 28 30

Paino: Savion Kirjapaino

S I S Ä L LY S


O L E M M E S I N U A VA R T E N

NEUVONTA JA VAIHDE

PÄIVYSTÄVÄ PAPPI

p. 09 478 488 avoinna ma–pe klo 8.00–15.45. Kaikkiin työntekijöihin saat yhteyden vaihteen kautta. Työntekijöiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@evl.fi.

Joku seurakunnan papeista on tavattavissa seurakunnan kahvilassa Katupappilassa ma– to klo 10–12. Papin tavoitat myös vaihteen kautta tai voit ottaa yhteyttä suoraan haluamaasi pappiin ja varata ajan.

DIAKONIAVASTAANOTTO

VIRKATODISTUKSET JA SUKUSELVITYKSET

p. 0400 378 138 ajanvaraus ti ja to klo 9–10 soittamalla tai käymällä diakoniatoimistossa Papintie 6 L (käynti Jussilantien puolelta). Muina aikoina saat yhteyden diakoniatyöntekijöihin soittamalla seurakunnan vaihteeseen.

tilataan kirkkoherranvirastosta. Voit lähettää virastolle sähköpostia osoitteeseen keravan. seurakunta@evl.fi, soittaa numeroon 09 478 488 tai tulla käymään kirkkoherranvirastossa. Osa todistuksista on maksullisia.

HAUTAPAIKAT JA HAUTAINHOITO

SEURAKUNTA LYHYESTI

Hautausmaa ja siunauskappeli sijaitsevat Tuusulassa (Kappelikuja 24). Hautapaikkoihin liittyvistä asioista voi kysyä toimistosihteeriltä, p. 0400 378 210. Hautakukkasista ja hautausmaan hoidosta vastaa seurakuntapuutarhuri, p. 0400 378 096.

Seurakunnan jäsenmäärä vuoden 2017 lopussa oli 22 783. Työntekijöitä seurakunnassa on noin 80. Kirkollisveroprosentti on 1,25. Seurakunnan toimintakulut vuonna 2017 olivat 5,4 milj. euroa, jotka katettiin kirkollisverolla sekä yhteisövero-osuudella ja toimintatuotoilla. Jäsenten maksama vero on mahdollistanut viime vuonna muun muassa

LASKUTUS Papintie 6, ma–pe klo 8–15.45 Seurakunnalta saamastasi laskusta voit tiedustella taloustoimiston toimistosihteeriltä, p. 0400 378 210. Maksuvapautusta tai lisää maksuaikaa leireistä ja retkistä voi pyytää etukäteen täyttämällä maksuvapautusanomuksen taloustoimistossa.

• • • • •

PERHEASIAIN NEUVOTTELUKESKUS

p. 050 428 8150 tai 09 280 322 Keravan, Järvenpään ja Tuusulan seurakuntien yhteinen perheneuvonta. Lue lisää s. 6.

yli 4000 asiakaskohtaamista diakoniassa yli 7000 käyntiä perhekerhoissa ja muskareissa lähes 8000 käyntiä seurakunnan olohuoneessa Katupappilassa yli 20 000 messukäyntiä maksuttomia kerhoja yli 200 kouluikäiselle rippikoulun 283 nuorelle

Seurakuntaa johtaa kirkkoherran (Ari Autio) kanssa kirkkovaltuusto, jonka jäsenet valitaan joka neljäs vuosi pidettävissä seurakuntavaaleissa. Kirkkovaltuuston kokoukset (27.9. ja 13.12. klo 18.30 seurakuntakeskuksessa) ovat kaikille avoimia. Seurakuntalaiset voivat vaikuttaa tekemällä aloitteita kirkkovaltuustolle tai olemalla yhteydessä luottamushenkilöihin, yhteystiedot löytyvät verkkosivuilta. Esityslistoihin ja pöytäkirjoihin voi tutustua verkossa: domus.evl.fi.

PERHEJUHLAT JA HAUTAJAISET TILOJEN VUOKRAAMINEN Papintie 6, 2. krs, ma–ke, pe klo 8–15.45, to 8–17.30 p. 09 4784 8321, keravan.seurakunta@evl.fi Kirkkoherranvirastossa neuvotaan papin, kanttorin ja tilojen varaamisessa, asiakirja- ja lakiasioissa sekä käytännön järjestelyissä. 3


K I R K KO J A T I L AT

Kirkko ja tilat Kirkon ja muiden tilojen varaamisesta ja vuokraamisesta voit kysyä kirkkoherranvirastosta p. 09 4784 8321 tai keravan.seurakunta@evl.fi. Nuottakotoa koskeviin varauspyyntöihin vastaa Nuottakodon toimisto, p. 09 227 3024 tai nuottakoto.kerava@evl.fi. Tilojen tarkemmat kuvaukset sekä tiedot tilojen vuokraamisesta löytyvät verkkosivuilta.

KIRKKO

KERHOTILAT

PAPINTIE 2 Kirkossa vietetään messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta tiistaisin, torstaisin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Lisäksi kirkossa järjestetään lukuisia konsertteja ja muita seurakuntatilaisuuksia. Kirkon alakerrassa on seurakuntasali (kirkon alasali) ja pieni keittiö, jossa voi järjestää vaikka kastekahvit.

AHJO, KETJUTIE 3 Vuokratilassa kokoontuu päivä-, perhe- ja iltapäiväkerhoja sekä muita ryhmiä.

NUOTTAKOTO JÄRVENTAUSTANTIE 220 B, 03220 VIHTI Nuottakoto on seurakunnan leirikeskus Vihdissä, noin 70 kilometriä Keravalta. Leirikeskuksessa järjestetään rippileirien lisäksi leirejä ja retkiä eri-ikäisille seurakuntalaisille. Järven rannalla sijaitsevaa leirikeskusta on mahdollisuus vuokrata silloin, kun se ei ole seurakunnan omassa leirikäytössä.

SEURAKUNTATALOT KALEVA, RITAKATU 2; SAVIO, KOIVIKONTIE 9 Kalevan ja Savion seurakuntataloista sekä seurakuntakeskuksesta on mahdollista vuokrata tiloja esimerkiksi perhejuhlien pitämiseen.

HAUTAUSMAA KAPPELIKUJA 24–26, 04340 TUUSULA Keravan hautausmaa sijaisee noin 3 kilometriä Keravan keskustasta Kulloontien varrella. Hautausmaalla suoritetaan arkkuhautauksia, uurnahautauksia ja tuhkan sirottelua. Lisäksi hautausmaalla on syntymättömien lasten muistelualue Hietakehto sekä muualle haudattujen muistoristi. Hautausmaan yhteydessä on tunnustukseton hauta-alue. Kulku hautausmaalle on muuttunut. Hautausmaalle käännytään nyt paloaseman valoristeyksestä. Uusi kulku on viitoitettu sekä Tuusulan että Keravan suunnasta ajettaessa. Avoinna klo 6–22. Maksuttomat bussikuljetukset hautausmaalle 25.9. (lähtö klo 12 Keskikadun tilausajopysäkiltä, paluu klo 15) sekä pyhäinpäivänä (s. 13) ja jouluaattona (s. 15).

WANHA PAPPILA HAKALANTIE 1 Wanha Pappila sijaitsee Hakalantien ja Papintien risteyksessä kirkkoa vastapäätä. Sieltä löytyvät nuorisotyöntekijöiden työtilat sekä kokoontumistilat nuortenilloille, kokkikerhoille ja perhekerhoille.

KATUPAPPILA KAUPPAKAARI 13 Katupappilassa voi keskustella työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa, lukea päivän lehden, tutustua uusiin ihmisiin sekä nauttia kahvia, teetä tai kaakaota. Lapsia varten löytyy pieni leikkipaikka ja mikro. Avoinna ma–pe klo 10–14, hartaus klo 10.15 4


P E R H E J U H L AT

Perhejuhlat RISTIÄISET

vihkiparin lisäksi pappi ja kaksi todistajaa. Pappi tulee yleensä vihittävien kotiseurakunnasta, vaikka vihkiminen tapahtuisikin toisella paikkakunnalla.

Kaste eli ristiäiset järjestetään yleensä vauvan ollessa noin kahden kuukauden ikäinen. Ristiäisten järjestäminen kannattaa aloittaa kirkkoherranvirastosta, jossa hoituvat papin ja tilan varaaminen sekä myös tarvittavien papereiden täyttö. Kastetta varten tarvitaan vähintään kaksi kummia, jotka ovat evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Tarvittaessa seurakunta auttaa kummien löytämisessä. Myös nuori tai aikuinen voidaan kastaa esimerkiksi rippikoulun yhteydessä.

AVIOLIITON SIUNAAMINEN Siviiliviranomaisen edessä tai ulkomailla solmittu avioliitto voidaan siunata kirkollisesti. Avioliiton siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muualla. Parisuhteen puolesta voidaan myös rukoilla.

KODIN SIUNAAMINEN

RIPPIKOULU JA KONFIRMAATIO

Uusi tai vanha koti, vuokra- tai omistusasunto – kodin siunaamisen voi tehdä missä elämänvaiheessa tahansa ja kaikissa kodeissa. Tilaisuus saa olla asukkaidensa näköinen, rento tai juhlava, pienellä tai isolla porukalla. Voit pyytää pappia tai seurakunnan työntekijää mukaan.

Rippikouluun kutsutaan 15 vuotta täyttäviä nuoria. Siellä pohditaan yhdessä muiden kanssa elämään ja uskoon liittyviä asioita. Rippikoulun käyminen antaa oikeuden kirkolliseen avioliittoon. Rippikoulun käyminen ja konfirmaatio antavat lisäksi oikeuden käydä itsenäisesti ehtoollisella, toimia kummina sekä asettua ehdokkaaksi kirkollisissa vaaleissa. Lue lisää rippikouluista sivulta 21. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena joko yksityisesti tai pienryhmässä. Lisätiedot kirkkoherranvirastosta tai pastori Krista Wedmanilta, p. 0400 378 101.

HAUTAJAISET Kirkkoherranvirasto palvelee omaisia käytännön järjestelyihin liittyvissä asioissa. Kirkkoherranvirastoon voi tulla, vaikka hautauslupa vielä puuttuisikin. Valmisteluissa on tärkeää, että omaiset saavat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteyden siunauksen toimittavaan pappiin. Näin pappi voi olla omaisten tukena jo ennen hautajaisia.

HÄÄT Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Vihkiminen toimitetaan usein kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Kirkkohäät voidaan järjestää yksinkertaisestikin, jolloin paikalla on

PERHEJUHLIEN JA HAUTAJAISTEN JÄRJESTÄMISESSÄ SAAT APUA KIRKKOHERRANVIRASTOSTA. 5


APUA JA TUKEA

Apua ja tukea elämään KÄÄNNY MEIDÄN PUOLEEMME

seurakunnan kahvilassa Katupappilassa. Voit myös ottaa yhteyttä suoraan haluamaasi pappiin ja varata ajan, jos haluat keskustella papin kanssa elämän ja uskon kysymyksistä.

Jos mieltäsi painaa yksinäisyys, suru, parisuhdepulmat, taloudelliset ongelmat tai mikä tahansa muu murhe, voit kääntyä seurakunnan työntekijöiden puoleen. Papit, diakoniatyöntekijät ja muut seurakunnan työntekijät ovat seurakuntalaisia varten. Heihin saat yhteyden seurakunnan vaihteen kautta. Työntekijöiden suorat yhteystiedot löydät esitteestä ja kootusti verkkosivuiltamme.

KOULUPÄIVYSTYKSET JA KESKUSTELUKAVERI Nuorisotyönohjaajat päivystävät kouluilla, lue lisää sivulta 20. Heille voi myös aina soittaa tai laittaa viestiä, jos haluaa jutella kahden kesken. Myös vanhemmat voivat ottaa yhteyttä. Nuorisotyön kautta voi myös saada alakouluikäiselle lapselle tukiparin, vapaaehtoisen aikuiskaverin.

DIAKONIAVASTAANOTTO

PERHENEUVONTA KIRKKOTIE 1, JÄRVENPÄÄ p. 050 428 8150 tai 09 280 322 www.perheneuvonta.fi, paivi.ihander@evl.fi Parisuhteen ollessa solmussa apua löytyy Perheasiain neuvottelukeskuksesta. Se on Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhdessä tarjoama maksuton palvelu, josta voi hakea keskusteluapua erilaisiin perheen ja parisuhteen ongelmatilanteisiin. Perheneuvojat ottavat vastaan myös Keravalla. Solmuja parisuhteessa -neuvonnassa on mahdollisuus selvittää parisuhteen solmuja. Vapaita aikoja voi kysyä pastori Asta Koposelta, p. 0400 378 042. Apua voi saada myös perheasiain neuvottelukeskuksen tai seurakuntien järjestämiltä parisuhdekursseilta, lue lisää sivulta 25.

PAPINTIE 6 L, KÄYNTI JUSSILANTIEN PUOLELTA p. 0400 378 138, ajanvaraus tiistaisin ja torstaisin klo 9-10 puhelimitse tai käymällä diakoniatoimistossa Diakonialla on mahdollisuus auttaa myös taloudellisesti tilanteessa, jossa yhteiskunnalta saatava apu ei riitä. Diakonian taloudellinen apu on osa kokonaisvaltaista tukea. Apu on kertaluonteista ja tilapäistä. Ajanvarauksessa jaetaan vastaanottoaikoja sekä samalle päivälle että seuraaville päivystyspäiville, jotka ovat tiistai ja torstai.

PÄIVYSTÄVÄ PAPPI KATUPAPPILA, KAUPPAKAARI 13 p. 0400 378 009, ma-to klo 10-12 Joku seurakunnan papeista on tavattavissa 6


APUA JA TUKEA

SAIRAALAPAPIT

Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm). Kirjoita kirje ja lähetä osoitteeseen: Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki. Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi. Palveleva chat osoitteessa www.kirkonkeskusteluapua.fi on avoinna ma–pe klo 12–20.

Oma tai läheisen ihmisen vakava sairaus pysäyttää ja aiheuttaa epävarmuutta. Mitä nyt on edessä ja miten tästä selviydytään? Papit ja diakoniatyöntekijät ovat sinua ja läheisiäsi varten, kun sairastat kotona, sairaalassa tai laitoksessa. Sairaana voit ottaa yhteyttä myös sairaalapastoriin, jos haluat keskustella, ripittäytyä tai nauttia ehtoollista.

TUKIRYHMÄT Usein paras ymmärtäjä on ihminen, joka on itse ollut samassa tilanteessa. Seurakunnalla on maksuttomia vertaistukiryhmiä erilaisissa elämäntilanteissa oleville.

Hyvinkään sairaala: Marja Liisa Liimatta p. 040 8050 383 Carina Lievendahl p. 040 356 9074 Peijaksen sairaala: Matti Hanhisuanto p. 050 305 5307, Satu Helo p. 09 830 6358 Keravan seurakuntapastori Krista Wedman vierailee säännöllisesti terveyskeskuksessa, p. 0400 378 101, krista.wedman@evl.fi. Hartauksia vietetään myös palvelutaloissa.

Omaishoitajien ryhmään ovat tervetulleita omaistaan tai läheistään kotona tai laitoksessa hoitavat ja huolehtivat. Ei ilmoittautumista tai sitoutumista jokakertaiseen läsnäoloon. Lisätietoja diakoniatyöntekijä Mirva Nyman. Keskiviikkoisin 12.9., 10.10., 14.11. ja 12.12. klo 17–18.30 Keravan seurakuntakeskus, käynti A-ovesta

KIRKON KESKUSTELUAPU Kirkon keskusteluapu palvelee puhelimitse, kirjeitse ja netissä. Päivystäjät ovat kirkon vaitiolovelvollisia, koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä. Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80 ma–to, su klo 18–01, pe–la klo 18–03

Ryhmä aikuisten kehitysvammaisten omaisille ja läheisille kokoontuu kerran kuukaudessa. Ryhmän yhteyshenkilönä toimii Liisa Dahlstedt, p. 040 678 0806 (tavoitettavissa arki-iltaisin). Keskiviikkoisin 19.9., 24.10., 14.11. ja 12.12. klo 18–19.30 Savion seurakuntatalossa.

INFOA PAPIT Ari Autio, kirkkoherra, p. 0400 378 038 Markus Tirranen, pappien ja kanttorien esimies, p. 0400 378 046 Emmi Gong p. 0400 378 093 Petri Kauhanen p. 0400 378 097 Samuli Koivuranta p. 0400 378 041 Asta Koponen p. 0400 378 042 Christopher Montgomery p. 0400 378 043 Sini Mäkelä p. 0400 378 091 Jukka Pohjolan-Pirhonen p. 0400 378 044 Krista Wedman p. 0400 378 101

DIAKONIAT YÖNTEKIJÄT Mirva Nyman, johtava diakoniatyöntekijä, p. 0400 378 013 Kirsi Helin (lähimmäispalvelu), p. 0400 378 011 Heidi Karuranta (ikäihmiset), p. 0400 378 146 Nea Kivistö (ikäihmiset, kehitysvammaiset), p. 0400 378 014 Hanna Nikama (perheet), p. 0400 378 012 Tiina Railo (mielenterveystyö), p. 0400 378 010 Petra Teittinen (kansainvälinen työ, lähetys), p. 0400 378 051

sähköposti kaikille työntekijöille: etunimi.sukunimi@evl.fi

7


S A N A A J A R U K O U S TA

Sanaa ja rukousta VALKEAN KARITSAN KAPPELIN HARTAUDET

MESSU joka sunnuntai klo 10 kirkossa. Messun jälkeen nautitaan yhteiset kirkkokahvit.

Valkean Karitsan kappeli sijaitsee Paasikiven Nuorisokylässä (Porvoontie 10). Tunnelmallinen pikkukappeli on entinen perunakellari, joka vihittiin kappeliksi 1963. Nykyään kappelia voi lainata käyttöönsä kuka tahansa esimerkiksi häitä tai kastetilaisuutta varten kysymällä Nuorisokylästä. Seurakunta järjestää yhdessä Nuorisokylän Säätiön kanssa hartauksia kappelissa.

VIIKKOMESSU tiistaisin ja torstaisin klo 18 kirkossa

ARKIPÄIVÄN RUKOUSHETKET Ma–pe klo 10.15 Katupappilassa Ke klo 12 kirkossa

ILTAKIRKKO

Ke 19.9. klo 18 Syysillan musiikkihartaus. Illassa mukana Hannu Harri ja Eeva Airila. Muusikkona toimii Tuula Lind, yhteislaulut Viisikielisestä.

Lyhyt ja rento iltamessu kerran kuukaudessa. Perjantaisin 7.9., 5.10., 2.11. ja 7.12. klo 20.30 kirkossa

INTERNATIONAL DIVINE SERVICE KANSAINVÄLINEN MESSU

Ke 19.12. klo 18 Jouluinen musiikkihartaus. Illassa mukana Hannu Harri ja Eeva Airila.

Service in Finnish, English and other languages. Messun kielinä suomi, englanti ja muut kielet. After service coffee and tea. Kirkkokahvit. su 9.9. klo 18 ja 25.11. klo 16 kirkossa 8


S A N A A J A R U K O U S TA

VAPAUTET TUNA PALVELEMAAN - R A A M AT T U O P E T U S S A R J A

MESSUJA

Syyskauden avajaismessu su 2.9. klo 10 kirkossa; vapaaehtoisten siunaaminen tehtäviinsä

Keravan seurakunta kutsuu ja rohkaisee sinua kasvamaan Jumalan sinulle antamassa palvelutehtävässäsi. Tule mukaan raamattuopetussarjaamme, joka antaa sinulle mahdollisuuden omaan hengelliseen kasvuun, palvelutehtävän hahmottamiseen, kysymysten tekemiseen ja yhteiseen esirukoukseen.

Mikkelinpäivän (enkelien sunnuntai) messu su 30.9. klo 10 kirkossa Uskonpuhdistuksen muistopäivän messu su 21.10. klo 10 kirkossa

Osallistaviin luentoihin kuuluu niin harjoituksia kuin käytännön tehtäviäkin. Yhteisen päätöksen jälkeen on mahdollista jäädä keskustelemaan ja rukoilemaan. Opetusaineisto on osa Hengen uudistus kirkossamme ry:n Toivon lähde -koulutusta. Opetuksesta vastaavat pastori Petri Kauhanen ja esirukoilija Heljä Markkula. Luennot Keravan seurakuntakeskuksen salissa maanantaisin klo 18.30–20.00. Lisätiedot: Petri Kauhanen, p. 0400 378 097, petri.kauhanen@evl.fi.

Ekumeenisen vastuuviikon kansainvälinen päätösmessu 28.10. klo 18 kirkossa Pyhäinpäivän ja karjalaisten kirkkopyhän messu la 3.11. klo 10 kirkossa, kirkkokahvit seurakuntakeskuksessa Perheen sunnuntain ja isänpäivän messu su 11.11. klo 10 kirkossa Vauvakirkko su 2.12. klo 16 kirkossa. Kutsumme erityisesti vauvat perheineen. Kirkkovuoden aikana kastetuille jaetaan oma kastekukka.

17.9. Johdantoluento: Kristityn kaksi kutsua I 24.9. Kristityn kaksi kutsua II 1.10. Jumala, Luoja, Isä ja elämän antaja I

Itsenäisyyspäivän messu to 6.12. klo 10 kirkossa. Lipunnosto klo 9.

8.10. Jumala, Luoja, Isä ja elämän antaja II

Uudenmaan kansallisen senioripiirin kirkkopyhän messu su 16.12. klo 10 kirkossa

15.10. Seurakunta Jumalan perheenä I 22.10. Seurakunta Jumalan perheenä II

LASTEN KANSSA KIRKKOON

29.10. Hengessä vaeltaminen I

Lapsille on kirkossa alttarin viereen sijoitettu leikki- ja lukunurkkaus, lastenpaikka. Perheen pienimpiä ilahduttaa kirkkopussi, josta löytyy katselukirjoja sekä leluja.

5.11. Hengessä vaeltaminen II 12.11. Pyhän Hengen lahjat ja tehtävät

Katso adventin ja joulun ajan hartaudet ja messut sivulta 14–15.

19.11. Kuinka pysyn Kristuksessa

9


S A N A A J A R U K O U S TA

MIKÄ MOD? Suomen Lähetysseuran Moninaisuus, oivallus ja dialogi -kurssilla pureudutaan erilaisuuden kohtaamiseen ja sen esille nostamiin tietoisiin ja tiedostamattomiin pelkoihin ja ennakkoluuloihin. Koulutus on toiminnallista ja sisältää vuorovaikutteisia tehtäviä ja yksilöllistä pohdintaa. Kaksipäiväinen kurssi järjestetään la 13.10. klo 9–16 ja su 14.10. klo 10–16 Wanhassa pappilassa. Ilmoittautuminen www.keravanseurakunta.fi viimeistään 3.10. Lisätietoja Petra Teittinen, petra.teittinen@evl.fi, p. 0400 378 051.

HILJENNY ARJESSA

HILJAISUUDEN RETRIITTI

Katupappila kutsuu rukoushetkeen arkiaamuisin klo 10.15. Kirkossa vietetään keskiviikkoisin rukoushetkeä klo 12. Parittomilla viikoilla keskiviikkoisin rukoushetken jälkeen voi piipahtaa kahvikupilliselle Kohtaamispaikkaan kirkon alasalissa. Viikkomessu järjestetään kirkossa joka tiistai ja torstai klo 18. Kirkko on auki ti–pe klo 9–16 hiljaista rukousta varten.

Kaipaatko lepoa arjesta? Hiljaisuuden retriitti tarjoaa mahdollisuuden lepoon, yksinoloon ja hiljentymiseen. Päivää rytmittävät yhteiset ruokailut ja rukoushetket. Retriitti järjestetään Nuottakodon leirikeskuksessa 26.–28.10. Ohjaajana toimii Jukka Pohjolan-Pirhonen.

Katupappila ma–pe klo 10.15 Kirkko ke klo 12, ti ja to klo 18

Hiljaisuuden retriitti 26.–28.10. Nuottakodossa, ilmoittautuminen viimeistään 5.10. kirkkoherranvirastoon

Retriitin hinta kuljetuksineen omin liinavaattein on 90 €. Etusija on keravalaisilla ja ensikertalaisilla. Lähtö rautatieaseman tilausajopysäkiltä pe 26.10.2018 klo 17. Perillä Keravalla ollaan sunnuntaina 28.10. klo 16. Ilmoittautuminen viimeistään 5.10. kirkkoherranvirastoon, p. 09 4784 8321.

10


S A N A A J A R U K O U S TA

RAAMATTU- JA RUKOUSPIIRIT

Naisten raamattupiirit Tiistaisin klo 19–21 Savion seurakuntatalon takkahuoneessa 4.9. alkaen 18.12. asti Keskiviikkoisin parillisilla viikoilla klo 18–20 Kalevan seurakuntatalossa 5.9. alkaen 12.12. asti

Raamattu- ja rukouspiirien vetäjinä toimivat vapaaehtoiset seurakuntalaiset. Piireissä luetaan Raamattua kirkkovuoden mukaan ja keskustellaan luetuista kohdista. Illan aikana saatetaan myös laulaa virsiä tai hengellisiä lauluja ja rukoilla yhdessä sekä seurakuntaan jätettyjen rukouspyyntöjen että henkilökohtaisten asioiden puolesta. Piirejä on eri puolilla Keravaa. Ennakkotietoja Raamatusta ei tarvita, vain kiinnostus riittää.

Bible Studies There is a place for you! Join us as we discuss various books of the Bible. Tule keskustelmaan ja oppimaan lisää Raamatusta englanniksi. Sunnuntaisin 2.9., 7.10., 4.11. ja 2.12. kirkkokahvien jälkeen noin klo 11.30 kirkossa

Kappelin rukouspiiri tiistaisin parittomilla viikoilla klo 18.30–20.15 seurakuntakeskuksen kappelissa 25.9. alkaen 4.12. asti

Heprean piiri Piirissä perehdytään nykyheprean lisäksi myös vanhan testamentin tekstien lukemiseen. Piirin vetäjänä toimii Maire Kakko. Keskiviikkoisin 12.9., 26.9., 10.10., 24.10., 7.11. ja 21.11. klo 13 Kalevan seurakuntatalon takkahuoneessa

Katupappilan avoin rukouspiiri Kokoontumisten runkona on Raamatun tekstit, Isä meidän -rukous, lyhyitä rukouksia sovittujen aiheiden puolesta sekä lopuksi Herran siunaus. Vastuuhenkilöinä toimivat Arja Roikonen ja Eeva Airila. Tule mukaan, kun sinulle sopii. keskiviikkoisin parillisilla viikoilla klo 9 Katupappilassa 12.12. asti

KANSANLÄHETYKSEN RAAMATTULUENNOT Uudenmaan Ev. Lut. Kansanlähetys ry järjestää raamattuluentoja. Perjantaisin 14.9., 12.10., 9.11. ja 14.12. klo 18 Kalevan seurakuntatalossa

Sanaa simppelisti Avoin keskusteluryhmä Raamatun äärellä. Tule mukaan, kun sinulle sopii. Torstaisin parittomilla viikoilla klo 20–21.30 Katupappilassa. Viimeinen kokoontuminen parillisella viikolla to 13.12.

SEURAT Järvenpään ja ympäristön Rauhanyhdistyksen seurat 3.10., 7.11. ja 15.11. klo 18.30 Savion seurakuntatalossa

Miesten raamattupiirit Maanantaisin seurakuntakeskuksen saunahuoneessa, aikataulutiedot myöhemmin Torstaisin klo 18–20 Kalevan seurakuntatalossa 13.9. alkaen 13.12. asti Torstaisin klo 19–21 Savion seurakuntatalossa 6.9. alkaen 13.12. asti

VAPAUTETTUNA PALVELEMAAN -RAAMATTUOPETUSSARJA KATSO OHJELMA SIVULTA 9 11


S E U R A K U N TAVA A L I T

minun kirkkoni Marraskuussa 2018 järjestetään seurakuntavaalit teemalla Minun kirkkoni. Vaaleissa äänestetään kirkon ja sen 400 seurakunnan tulevaisuudesta. Mitä kirkko sinulle merkitsee, mitä se voisi merkitä ja mihin suuntaan sinä haluaisit kirkkoa ohjata? Voit vaikuttaa asettumalla ehdokkaaksi omassa seurakunnassasi sekä äänestämällä. Kuka saa äänestää? Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.

edustaa hiippakuntaa kirkolliskokouksessa. Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin, joka käsittelee paitsi koko kirkon taloutta, myös opillisia kysymyksiä.

Ketä äänestetään? Seurakuntavaaleissa annetaan ääni yhdelle ehdokkaalle. Ehdokkaan valinnassa auttaa kirkon vaalikone. Ehdolle asetutaan valitsijayhdistysten kautta. Yhdistys kerää listalleen ehdokkaita, joilla on yhteinen näkemys esimerkiksi kirkon uudistamisesta.

Missä voin äänestää? Äänestyspaikat selviävät jokaiselle äänioikeutetulle syksyllä lähetettävästä vaalikirjeestä. Voit myös etsiä äänestyspaikan seurakunnan verkkosivuilta. Asettuisitko sinä ehdolle? Ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä ja eri tavoin ajattelevia seurakuntalaisia, naisia ja miehiä. Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka * täyttää 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä * on seurakunnan jäsen viimeistään 17.9. * antaa kirjallisen suostumuksen ehdokkaaksi asettumisesta * on kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu * ei ole vajaavaltainen.

Mistä äänestetään? Seurakuntavaaleissa valitaan Keravan seurakunnan kirkkovaltuusto. Valtuusto käyttää ylintä valtaa seurakunnan hallinnollisissa asioissa, esimerkiksi taloudessa ja toiminnan suunnittelussa. Keravalla kirkkovaltuustoon äänestetään 33 jäsentä. Kirkkovaltuusto valitsee kirkkoneuvoston, jota voi verrata kunnallispolitiikassa kaupunginhallitukseen. Kirkkoneuvosto panee toimeen valtuuston päätökset sekä valmistelee esityksensä valtuustolle.

TÄRKEÄT PÄIVÄMÄÄRÄT Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018 Ennakkoäänestys 6.–10.11.2018 Vaalipäivä 18.11.2018

Kirkkovaltuuston jäsenet vaikuttavat myös oman hiippakuntansa valintoihin siitä, kuka 12


S E U R A K U N TAVA A L I T

NYT ON MAHDOLLISUUS VAIKUTTAA

Risto Tyrväisen kirkko on huolehtiva, avoin ja eettinen. Millainen on sinun kirkkosi?

Risto Tyrväinen on Keravan seurakunnan vaalilautakunnan puheenjohtaja. Hän kannustaa keravalaisia asettumaan ehdolle ja äänestämään syksyn seurakuntavaaleissa. ”Myös nuorilla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin, sillä äänioikeus on jo seurakuntaan kuuluvilla 16-vuotiailla.” Tyrväisen mukaan hyvä ehdokas on ihan tavallinen ihminen, jolla on kiinnostusta kehittää ja ylläpitää seurakunnan toimintaa. ”Kaikkea ei tarvitse osata etukäteen, sillä tehtävä itsessään opettaa. Kukaan ei jää yksin, koska valtuustoryhmissä ja työryhmissä tehdään paljon yhteistyötä”, hän lisää. Hän näkee seurakuntavaalit tärkeänä vaikuttamisen mahdollisuutena. ”Seurakuntien luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi kirkon rahankäytöstä, toiminnan painotuksista, kirkollisveroprosentista ja rakennushankkeista.”

Pyhäinpäivä Pyhäinpäivässä yhdistyvät kaksi juhlaa, kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Muistelun kohteena ovat kaikki kuolleet sekä kristikunnan marttyyrit. Tänä vuonna pyhäinpäivää vietetään lauantaina 3.11. Monet vievät silloin läheistensä haudalle kynttilän, kukkia tai havuseppeleen. Myös kotona voidaan sytyttää kynttilä kuolleen omaisen kuvan viereen.

PYHÄINPÄIVÄN HARTAUDET

BUSSIKULJETUS HAUTAUSMAALLE

Pyhäinpäivän messu ja karjalaisten kirkkopyhä klo 10 kirkossa, kirkkokahvit seurakuntakeskuksessa.

Bussi 1, lähtö klo 13.45: Ahjon K-Kauppa (Ratatie 24) - Ahjon silta - Porvoontie - Porvoonkatu - Seurakuntakeskus, Papintie 6 Kilta terveyskeskuksen pysäkki - Ilmarisentie - Ylikeravantie - Kalevankatu - Kalevan seurakuntatalo, Ritakatu 2 - Kalevankatu - Kannisto - Siwan pysäkki - Kannistonkatu - Savion seurakuntatalo, Koivikontie 9 - Saviontie Kulloontie - hautausmaa. Bussi 2, lähtö klo 14: Tilausajopysäkki Keskikadulla - hautausmaa. Paluu molemmilla busseilla klo 16.

Pyhäinpäivän rukoushetki klo 15 hautausmaan siunauskappelissa. Pyhäinpäivän iltakirkko klo 18 kirkossa. Kirkkohetkessä luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen hautaan siunattujen seurakuntalaisten nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. 13


K I R K KOV U O S I

Adventinaika ja joulu Adventti aloittaa joulun odotuksen. Adventin kynttilät symboloivat valoa ja vapautusta, jota odotetaan – Jeesusta. Valon määrä lisääntyy, kun joulu lähestyy. Ensimmäisestä adventista alkaa myös uusi kirkkovuosi. Jouluna kerrotaan Jeesuksen syntymästä eli Jumalan tulemisesta ihmiseksi. Keskelle vuoden pimeintä aikaa tulee juhla, jossa pimeyteen syttyvä valo sytyttää toivon.

ADVENTTIMYYJÄISET

KEHITYSVAMMAISTEN JOULUKIRKKO

la 1.12. klo 10–12.30 seurakuntakeskuksessa. Tule ostamaan joulunajan kotitekoiset laatikot, piirakat ja käsityöt. Tuotto Keravan seurakunnan nimikkolähetystyöhön ja Yhteisvastuukeräykselle.

ma 17.12. klo 10 kirkossa. Kesto noin puoli tuntia.

DIAKONIAN JOULUATERIA la 22.12. klo 12 seurakuntakeskuksessa vähävaraisille keravalaisille. Ei ennakkoilmoittautumista.

HOOSIANNA-KIRKKO

JOULUINEN MUSIIKKIHARTAUS

ensimmäisenä adventtina su 2.12. klo 10 messu kirkossa. Aloita joulunaika laulamalla Hoosiannaa!

ke 19.12. klo 18 Valkean Karitsan kappelissa Paasikiven nuorisokylän pihapiirissä, Porvoontie 10. Mukana Hannu Harri ja Eeva Airila.

JOULUTUNNELMAA SAVIOLLA

HYVÄ TUOMAS JOULUN TUOPI

ke 5.12. klo 13 Savion seurakuntatalossa. Kaikenikäisten joulujuhla. Kirkkohetki, kahvit ja jouluista ohjelmaa.

jouluhartaus pe 21.12. klo 7 kirkossa.

POIKKEUKSET AUKIOLOAJOISSA Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto ovat kiinni 24.–26.12. ja palvelevat joulun jälkeen to 27.12. alkaen normaalisti. Myös Uudenvuodenpäivänä ti 1.1.2019 kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto ovat kiinni. Diakoniatoimisto on suljettu 21.12.2018–2.1.2019.

LASTEN JOULUKIRKOT ti–pe 11.–14.12. klo 9 ja 10.15 kirkossa. Päiväkerholaisten joulukirkko ke 12.12. klo 17.30 kirkossa, avoin kaikille lapsiperheille.

14


K I R K KOV U O S I

JOULUN MESSUT JA HARTAUDET

K AU N E I M M AT J O U LU L AU LU T

Jouluaatto ma 24.12. klo 13 hartaus Kalevan seurakuntatalossa klo 14 hartaus perheille kirkossa klo 14 ja 15 musiikkihartaudet hautausmaan kappelissa klo 15.30 hartaus Savion seurakuntatalossa klo 16 hartaus kirkossa klo 23 jouluyön messu kirkossa. Musiikki: kanttori Eija Repo, saksofonisti Pentti Lahti

Yhteislaulutilaisuuksissa lauletaan Suomen Lähetysseuran Kauneimmat Joululalut -vihkosesta tuttuja ja uusiakin joululauluja. Tilaisuuksissa kerätään kolehti Suomen Lähetysseuralle. ma 10.12. klo 18 Savion seurakuntatalossa pe 14.12. klo 19 kirkossa Svengaavat joululaulut.

Bussilla hautausmaalle ma 24.12. Bussi 1: Lähtö klo 12.45 Ahjon K-Kauppa (Ratatie 24) - Ahjon silta - Porvoontie - Porvoonkatu - Seurakuntakeskus, Papintie 6 Kilta terveyskeskuksen pysäkki - Ilmarisentie - Ylikeravantie - Kalevankatu - Kalevan seurakuntatalo, Ritakatu 2 - Kalevankatu - Kannisto - Siwan pysäkki - Kannistonkatu - Savion seurakuntatalo, Koivikontie 9 - Saviontie Kulloontie - Keravan hautausmaa. Bussi 2: Lähtö klo 13 tilausajopysäkki Keskikadulla - hautausmaa. Paluu hautausmaalta molemmilla busseilla klo 15 ja 16.

la 15.12. klo 11 Ahjon koululla su 16.12. klo 16 ja 18 kirkossa ti 18.12. klo 19 Kalevan seurakuntatalossa ke 19.12. klo 19 kirkossa su 6.1.2019 klo 18 kirkossa

KONSERTIT Nyt Betlehemiin -joulukonsertti pe 7.12. klo 18.30 kirkossa. Teemu Tommolan Jouluoratorio sekä tuttuja joululauluja. Naiskuoro Ilona ja The Larks -yhtye, johtaa Teemu Tommola. Vapaa pääsy, ohjelma 12 €.

Joulupäivä ti 25.12. klo 10 messu kirkossa Tapaninpäivä ke 26.12. klo 10 messu kirkossa

Keravan Mieslaulajien joulukonsertit ma 17.12. klo 18 ja 20 kirkossa. Ohjelmassa on tuttuja joululauluja sekä sopivasti uutta. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

1. sunnuntai joulusta su 30.12. klo 10 messu kirkossa Uudenvuoden päivä ti 1.1.2019 klo 10 messu kirkossa

Kamariorkesteri Castor et Polluxin loppiaiskonsertti su 6.1.2019 klo 15 seurakuntakeskuksessa.

Loppiainen su 6.1.2019 klo 10 messu kirkossa

15


LAPSET JA PERHEET

Lapset ja perheet PERHEKERHOT

laan. Lopuksi yhteinen iltarukous ja iltapala. Kerho on maksuton. keskiviikkoisin klo 17.15–19 Ahjon kerhotila: 26.9. ja 7.11. Kalevan seurakuntatalo: 12.9., 24.10. ja 28.11. Savion seurakuntatalo: 10.10. ja 21.11.

Perhekerhoon lapset ja aikuiset tulevat yhdessä. Voit tulla myös vauvan kanssa. Lyhyen alkuhartauden lisäksi ohjelmassa on kahvi- ja mehutarjoilu, askartelua, laulua ja leikkiä. Maksuttomaan perhekerhoon voi tulla silloin kun itselle parhaiten sopii. Tiistaisin klo 10–11.30 Savion ja Kalevan seurakuntataloissa Torstaisin klo 10–11.30 Ahjon kerhotilassa ja Wanhassa Pappilassa Torstaisin klo 13.30–15.30 Kalevan seurakuntatalossa Sumppia ja sympatiaa Lauantaisin 1.9., 29.9., 27.10. ja 24.11. klo 10–12 Ahjossa Liikettä ja leikkiä -liikkuva perhekerho. Leikkiä ja liikkumista ulkona, kerhon päätteeksi pienet eväät.

LAPSIPARKKI Mihin voisi viedä lapsen hoitoon hetkeksi? Maksuton lapsiparkki keskiviikkoisin klo 9–11 kirkon alasalissa. Parkkipaikka varataan maanantaisin klo 13–15.30, p. 0400 378 061/lastenohjaaja Taru Palola. Lapsia hoitavat seurakunnan lastenohjaajat. Lapset otetaan parkkiin ilmoittautumisjärjestyksessä siten, että lasten ikä määrittelee kulloinkin hoitoon otettavien lasten määrän.

ARKILOUNASTA JA KAHVIHETKI Arkilounasta keskiviikkoisin klo 11.30–13 Savion seurakuntatalossa. Lounaan hinta (lounas, leipä ja kahvi tai tee) 2 € aikuinen, 4–6-vuotiaat 1 € ja alle 4-vuotiaat ilmaiseksi. Kahvihetki kaikenikäisille parittomilla viikoilla lounaan jälkeen Savion seurakuntatalossa.

VANHEMMAT-LAPSIKERHO Vanhemmat-lapsikerho on äitien, isien ja lasten yhteinen virkistyshetki. Kahvi- ja mehuhetken sekä alkuhartauden jälkeen on aikuisille oma juttutuokio, jossa vauvat voivat olla mukana. Leikki-ikäisille on järjestetty omaa ohjelmaa. Osallistuminen on maksutonta. Perjantaisin klo 10–11.30 Wanhassa Pappilassa.

PERHESÄHLY Koko perheen yhteinen sählyvuoro yhteistyössä Keravan NMKY:n kanssa, omat mailat ja suojalasit mukaan. Lauantaisin klo 16–17 Sompion koulun palloiluhallissa

ILTAPERHEKERHO Iltaperhekerho kokoontuu vuorotellen Ahjon, Kalevan ja Savion kerhotiloissa. Kerhossa leikitään, lauletaan, jutustellaan ja askarrel-

PÄIVÄKERHOT Päiväkerho on tarkoitettu 3–6-vuotiaille lap16


LAPSET JA PERHEET

sille ja Nappulakerho 2-vuotiaille lapsille. Kerhot kokoontuvat 1–3 kertaa viikossa klo 9–12 eri puolilla Keravaa sijaitsevissa toimipisteessä. Kerhoihin ilmoittauduttiin huhtikuussa, mutta vapaita paikkoja voi kysellä läpi vuoden.

voivat liittyä mukaan yhdessä vanhempien kanssa. Pyhäkoululaiset saavat elo-toukokuun aikana kahdeksan kertaa Lasten Kirkko -lehden ja kirjepyhäkoulukirjeen aiheeseen sopivien tehtävien ja askarteluvinkkien kera. Lisätietoja ja ilmoittautumiset kirjepyhäkouluun: sirkkuliina.laxen@evl.fi.

MUSKARIT

KUMMILEIRI

Muskarissa lauletaan, soitetaan, körötellään, rytmitellään, kuunnellaan ja tanssitaan. Muskari kehittää lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta ja samalla perheen lauluvarasto laajenee. Muskarituokion jälkeen mahdollisuus kahvitteluun ja leikkiin. Muskarin hinta on 40 euroa/lukukausi/perhe. Syksyn muskareihin ilmoittauduttiin elokuussa, mutta hakemuksen voi täyttää verkkosivuillamme läpi vuoden ja ilmoitamme, jos paikkoja vapautuu. Ahjon kerhotila: Perhemuskari tiistaisin klo 10–11.30 Kalevan seurakuntatalo: Perhemuskari keskiviikkoisin klo 10–11.30, Vauvamuskari keskiviikkoisin klo 14–15.30, vauvat 0–11 kk Savion seurakuntatalo: Taaperomuskari torstaisin klo 10–11.30, 1–2-vuotiaille Vauvamuskari torstaisin klo 13.30–15.00, vauvat 0–11 kk Perhemuskari perjantaisin klo 10–11.30

4–6-vuotiaille lapsille ja heidän kummeilleen 6.–7.10. Nuottakodon leirikeskuksessa. Hinta 40 € / kummi ja 15 € / lapsi. Lisätiedot: Sirkkuliina Laxen. Ilmoittautuminen verkkosivujen kautta 10.9.–16.9.

PERHELEIRI keravalaisille perheille, joissa on 0–12-vuotiaita lapsia 16.–18.11.2018 Nuottakodon leirikeskuksessa. Ilmoittautuminen verkkosivujen kautta 22.–28.10.2018. Leirin hinta aikuisilta 60 € ja 4–12-vuotiailta lapsilta 30 €. Alle 4-vuotiaat lapset maksutta. Maksualennusta voi hakea taloudellisin perustein. Lisätiedot: Sini Mäkelä ja Eija Pääkkönen.

LASTEN KANSSA KIRKKOON Lapsille on kirkossa alttarin viereen sijoitettu leikki- ja lukunurkkaus, lastenpaikka. Perheen pienimpiä ilahduttaa kirkkopussi, josta löytyy katselukirjoja sekä leluja.

PARISUHDEKURSSEISTA LÖYDÄT TIETOA SIVULTA 25. PERHENEUVONNASTA KERROTAAN SIVULLA 6.

KIRJEPYHÄKOULU Kirjepyhäkoulu on suunnattu jo lukemaan oppineille lapsille, mutta pienemmätkin

INFOA SEURAA MEITÄ SOMESSA Keravan seurakunnan varhaiskasvatus

YHTEYSTIEDOT

Eija Pääkkönen, p. 0400 378 083, eija.paakkonen@evl.fi johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja (päivä- ja perhekerhot, toukkapiiri, muskarit) Sirkkuliina Laxen, p. 0400 378 085, sirkkuliina.laxen@evl.fi vs. varhaiskasvatuksen ohjaaja (koululaisten iltapäivätoiminta, kesäkerhot ja pyhäkoulut) Sini Mäkelä, p. 0400 378 091, sini.makela@evl.fi Varhaiskasvatuksen ja perhetyön pappi 17


7 – 1 4 - V U O T I A AT

Kouluikäisille KERHOT Tule aloittamaan uusi, rento ja kiva harrastus tai jatkamaan aiemmin aloitettua! Iltaisin kokoontuvat harrastekerhot on tarkoitettu alakouluikäisille tytöille ja pojille. Kerhot ovat maksuttomia, eivätkä edellytä ilmoittautumista (ainoastaan kokkikerhoihin ilmoittaudutaan seurakunnan verkkosivuilla). Kerhot alkavat syksyllä 2018 viikolla 36 ja jäävät joulutauolle viikolla 50. Kerhot ovat tauolla syyslomaviikolla 15.– 19.10. ja itsenäisyyspäivänä 6.12.

talololla 2–6 -luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä. Kokkikerho klo 16.30–18.30 seurakuntakeskuksen kerhotilassa 2–6-luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä. Puuhakerho klo 16–17 Wanhassa pappilassa. Askartelua, leivontaa, ulkoilua, leikkiä, laulua - kaikenlaista puuhaa yhdessä. KESKIVIIKKOISIN

Kokkikerho klo 17–19 Savion seurakuntatalossa 2–6-luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä.

MAANANTAISIN

Kokkikerho klo 17–19 Kalevan seurakuntatalolla 2–6-luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä.

Kokkikerho klo 17–19 Kalevan seurakuntatalolla 2–6-luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä.

TIISTAISIN

TORSTAISIN

Leikki & Liikuntakerho klo 17–18 Kalevan seurakuntatalolla. Leikkimielistä ja kevyttä liikuntaa, erilaisia ulko- ja sisäpelejä. Hauskuus ennen hikeä. Sisätossut, vesipullo ja ulkoiluun sopivat varusteet kerrasta riippuen.

Kokkikerho klo 17–19 Kalevan seurakuntatalolla 2–6-luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä. Puuhakerho klo 17–18 seurakuntakeskuksen kerhotilassa. Askartelua, leivontaa, ulkoilua, leikkiä, laulua – kaikenlaista puuhaa yhdessä.

Puuhakerho klo 17–18 Savion seurakuntatalolla. Askartelua, leivontaa, ulkoilua, leikkiä, laulua – kaikenlaista puuhaa yhdessä.

Liikuntakerho klo 17–18 Kalevan koulun salissa. Leikkimielistä ja kevyttä liikuntaa, erilai-

Kokkikerho klo 17–19 Savion seurakunta18


7 – 1 4 - V U O T I A AT

7-14 VUOTIAAT

Kivikausi 21.–23.9. 1.–3.-luokkalaisille pojille Nuottakodossa. Leirin hinta 35 €, sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot: Janne Honkanen.

sia ulko- ja sisäpelejä. Hauskuus ennen hikeä. Sisätossut ja ulkoiluun sopivat varusteet kerrasta riippuen. LAUANTAISIN

Ihan Pimeetä -leiri 4.–7.-luokkalaisille tytöille ja pojille 23.–25.11. Nuottakodossa. Leirin hinta 35 €, sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot: Sirkka-Liisa Pitkäranta.

Perhesähly klo 16–17 Sompion koulun palloiluhallissa. Koko perheen yhteinen sählyvuoro yhteistyössä Keravan NMKY:n kanssa. Omat mailat ja suojalasit mukaan. Pelit jatkuvat 15.12. saakka.

Lapsi-vanhempi-leiri 19.–21.10. Nuottakodossa. Erityisesti kouluikäisille tytöille ja heidän isilleen sekä kouluikäisille pojille ja heidän äideilleen. Leirin hinta 55 € /aikuinen ja 25 € / lapsi, sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot: Sirkka-Liisa Pitkäranta.

LEIRIT JA RETKET Jokainen leiri ja retki on elämys, joka painuu mieleen pitkäksi aikaa. Ilmoittautuminen leireille ja retkille alkaa seurakunnan verkkosivuilla yleensä viimeistään kahta kuukautta ennen tapahtumaa.

Äiti-tytär-retki la 27.10. Turun Caribia-kylpylään. Retken hinta 35 € / aikuinen ja 25 € / lapsi sisältää matkan ja kylpylän sisäänpääsyn. Lisätiedot: Sirkka-Liisa Pitkäranta.

Syksyn huumaa 1.–2.9., leiri 1.–3.-luokkalaisille tytöille Nuottakodossa. Hinta 25 € sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot: Sirkka-Liisa Pitkäranta.

Puuhaa syyslomalla

Syyslomalla ei tarvitse jäädä yksin kotiin. Wanhassa pappilassa koululaisille on tarjolla välipala ja turvallisen aikuisen seura.

KYMPPISYNTTÄRIT Kaikille vuonna 2018 kymmenen vuotta täyttäville keravalaisille. Luvassa loistava ohjelma ja pientä makeaa. Tapahtuma on maksuton eikä edellytä ilmoittautumista. Myös kymmenvuotiaiden vanhemmat ovat tervetulleita. 10-synttärit to 15.11. klo 18–20 seurakuntakeskuksessa

Viikolla 42 (16.–19.10.) tiistaista perjantaihin on Wanhassa pappilassa avoimet ovet alakouluikäisille klo 10–14. Ohjelmassa on leikkiä, pelejä, ulkoilua, askartelua, pientä välipalaa ja hartaus. Toiminta on maksutonta eikä edellytä ilmoittautumista. Syyslomaviikon maanantaina 15.10. alakouluikäisille tytöille ja pojille tarkoitettu retki suuntaa Vantaalle Fazerin vierailukeskukseen ja Flamingoon. Retken hinta on 20 € / osallistuja, ja se sisältää pääsyliput, matkat ja ruokailun. Retkelle ilmoittaudutaan verkkosivuilla. INFOA YHTEYS

Janne Honkanen p. 0400 378 054, janne.honkanen@evl.fi Sirkka-Liisa Pitkäranta p. 0400 378 057, sirkka-liisa.pitkaranta@evl.fi 19


NUORET

Pappilan poppoo

PAPPILAN PERJANTAI

KAVERIRYHMÄ

Nuorten ilta Wanhassa Pappilassa. Illan ohjelmassa on pelailua, yhdessäoloa, Raamatun tutkailua ja pientä purtavaa. Ilta päättyy hartauteen, noin kerran kuussa iltakirkkoon. Perjantaisin klo 18–22 Wanhassa Pappilassa

Tyttöryhmä yläkouluikäisille: itsetuntemusta ja sosiaalisia taitoja. Kysy lisää Elina Kaikkoselta.

NUORTEN LEIRI 30.11.–2.12. Nuottakodossa. Hinta 30 €. Ilmoittautuminen 9.11. mennessä verkkosivujen kautta. Leiri on tarkoitettu yli 15-vuotiaille.

ILTAKIRKKO Lyhyt ja rento iltamessu. Perjantaisin 7.9., 5.10., 2.11. ja 7.12. klo 20.30 kirkossa

PAPPILAN JOULUJUHLA JA SVENGAAVAT JOULULAULUT

WANHAT ISOT Wanhat isoset kokoontuvat joka toinen maanantai Wanhaan pappilaan. Maanantaisin parillisilla viikoilla klo 18–22 Wanhassa Pappilassa 3.12. saakka

Joulujuhla pe 14.12. klo 18 Wanhassa Pappilassa, Svengaavat joululaulut klo 19 kirkossa

SAAPAS-CAFÉ

Nuorisotyönohjaajat päivystävät yläkouluilla parittomilla viikoilla tiistaisin Sompiossa, keskiviikkoisin Kurkelassa ja torstaisin Jaakkolassa ruokavälitunnilla. Nuorisotyönohjaajille voi myös aina soittaa tai laittaa viestiä, jos haluaa jutella kahden kesken.

KOULUPÄIVYSTYKSET JA KESKUSTELUKAVERI

avoimet ovet ja kahvia nuorille, paikalla vapaaehtoisia aikuisia. Lauantaisin 6.10., 3.11. ja 1.12. klo 20–00 sekä maanantaina 31.12. klo 22–01 Katupappilassa.

20


NUORET

MINUN KIRKKONI

HAE ISOSEKSI TAI KERHONOHJAAJAKSI

Kia Karppasen kirkko on eläväinen. ”Minun kirkossani järjestetään paljon tapahtumia ja ohjelmaa sekä tarjotaan mahdollisuuksia tekemiseen ja olemiseen.”

Rippikoulun jälkeen nuori voi hakea ISKE-koulutukseen ja päästä isoseksi rippileireille tai kerhonohjaajaksi. ISKE-koulutus alkaa leirillä (7.–9.9. tai 14.–16.9.), johon ilmoittaudutaan elokuun lopussa nettisivuillamme. Lisätiedot: Mikael Björkas. Kia Karppanen suoritti ISKE-koulutuksen noin vuosi sitten, jonka jälkeen hän on voinut toimia rippileirien isosena ja kerhonohjaajana. Kian mukaan isosen tärkein tehtävä on olla yhdessä leiriläisten kanssa ja saada heidät tuntemaan olonsa hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. ”Saatoin nauttia riparista jopa enemmän isosena ollessani”, Kia kertoo. ”Isosena on vastuussa aivan eri tavalla ja on tosi palkitsevaa, kun onnistuu työssään. Minusta on tullut isosena toimimisen myötä paljon itsevarmempi ja sosiaalisempi.”

Vuoden 2019 rippikoulut

Vuonna 2004 syntyneet nuoret kutsutaan rippikouluun postitse lähetettävällä kirjeellä syyskuun alussa. He aloittavat rippikoulunsa tammikuussa 2019. Nuorisotyönohjaajat kertovat rippikoulusta yläkouluilla syyskuussa. Rippikouluihin ilmoittaudutaan verkossa 21.9.–5.10. Vuonna 2019 järjestetään 17 rippikoulua. Kesän leirit pidetään omassa leirikeskuksessa Nuottakodossa, Suomenlinnassa sekä Viron Põltsamaalla. Rippikoulun voi käydä myös hiihtolomalla tai rovastikunnallisena rippikouluna pääsiäisenä. Leirien lisäksi tarjotaan mahdollisuus ilta-, päivä- ja pienryhmärippikouluun. Kehitysvammaisten rippikoulusta kerrotaan sivulla 23. Rippikoulu on kirkon kasteopetusta, joka johtaa konfirmaatioon. Jos kirkkoon kuulumaton nuori haluaa saada kasteopetusta liittyäkseen kirkkoon, hän voi pyytää rippikoulun ilmoittautumistietoja kirkkoherranvirastosta, p. 09 4784 8323. Rippikouluista vastaa rippikoulupappi Samuli Koivuranta, p. 0400 378 041, samuli.koivuranta@evl.fi. Rippikouluinfo vanhemmille to 20.9. klo 18 seurakuntakeskuksen salissa INFOA SEURAA MEITÄ SOMESSA Wanha Pappila / Naku @wbabbila wbabbila

YHTEYS

Katri Ahonen, johtava nuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 055 Mikael Björkas, nuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 062 Terhi Tabell, nuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 104 Elina Kaikkonen, erityisnuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 053 sähköposti: etunimi.sukunimi@evl.fi

21


AIKUISET

Aikuisille

NAISET

SENIORIT

Gospel-lattarit on naisille tarkoitettu ryhmä, jossa tanssitaan lattaritansseja ilman paria gospelin tahdissa. Hinta 4 € / kerta, varaathan tasarahan. Ei ilmoittautumista. Torstaisin klo 19–20 Kalevan seurakuntatalossa 6.9. alkaen 29.11. asti

Valtakunnallisen Vanhustenviikon vietto alkaa messulla su 7.10. klo 10 Keravan kirkossa, jonka jälkeen käynnistyy Vanhustenviikon avajaisjuhla seurakuntakeskuksen salissa. Kahvit ovat tarjolla 7.10. klo 11.30, varsinainen juhla alkaa klo 12. Vanhustenviikolla Arjen ruokaa tarjolla ke 10.10. klo 11.30 Savion seurakuntakeskuksessa 2 euron hintaan. Myös Katupappilassa vietetään Vanhustenviikkoa 12.10. klo 10–14 yhteislaulujen ja pullakahvien merkeissä.

Naisten ilta on Savion naisten raamattupiirin järjestämä kaikille avoin naisten ilta. Illan aloittaa teetarjoilu, mukana vierailija, musiikkia ja lopuksi iltahartaus. Su 14.10. klo 17 Savion seurakuntatalossa

SENIORITIISTAI Senioritiistai on ihmisläheinen ja elämäniloa tuottava maksuton luentotilaisuus eläkeikäisiä kiinnostavista aiheista. Senioritiistait alkavat klo 12 lounasmahdollisuudella (hinta 7 €) sekä seurakunnan tarjoamilla pullakahveilla.

Naisten raamattu- ja rukouspiireistä löydät tietoa sivulta 11. MIEHET Äijäsähly on tarkoitettu yli 18-vuotiaille miehille. Sählyä pelataan yhteistyössä Keravan NMKY:n kanssa. Sunnuntaisin klo 19–20 Kurkelan koulun salissa.

Ohjelman aluksi Keravan musiikkiopiston opiskelijoiden musiikkihetki, jonka jälkeen vierailijan luento. Lopuksi lyhyt hartaus. Tilaisuus päättyy klo 15 mennessä. Senioritiistait seurakuntakeskuksessa: 25.9. Kahdesta kylästä kaupungiksi. Vierailijana Matti Nieminen, FM, KM 30.10. Hämeen pikkukylästä Lähi-Idän kautta Keravalle. Vierailijana Jussi Hautamäki, kenraali.

Miesten raamattu- ja rukouspiireistä löydät tietoa sivulta 11.

22


AIKUISET

27.11. Liike on lääkettä. Vierailija Outi Hassinen, fysioterapeutti.

AIKUISET

niatyöntekijä Nea Kivistölle (0400 378 014) ennen syksyn toimintakauden alkua 3.9. Maanantaisin parillisilla viikoilla klo 18– 19.30 Wanhassa Pappilassa 3.9. alkaen 10.12. saakka.

Kristillinen piiri kokoontuu Senioritalon kerhotilassa. Mukaan voivat tulla myös lähialueen ikäihmiset, kulku Kotimäen kautta Senioritalon kerhotilaan. Piiriä vetävät vapaaehtoiset Raija ja Reijo Liukkonen. Torstaisin parittomilla viikoilla klo 14 Senioritalon kerhotilassa, Porvoonkatu 12

Kehitysvammaisten kirkkopyhä Tuusulassa sunnuntaina 23.9.2018. Yhteiskuljetus ja lounas 10 €. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: diakoniatyöntekijä Nea Kivistö (p. 0400 378 014) 7.9.2018 mennessä.

Yhteiset syntymäpäivät järjestetään 70, 75, 80 ja 85 vuotta täyttäville vuosittain. Loppuvuodesta 70 ja 75 vuotta täyttäviä juhlitaan 26.9. klo 14–16 seurakuntakeskuksessa. Seurakuntaan kuuluville syntymäpäiväsankareille lähetetään postitse kutsu noin kuukautta ennen juhlia.

Kehitysvammaisten joulukirkko ma 17.12. klo 10 kirkossa. Kesto noin puoli tuntia. Laulamme, rukoilemme ja tutustumme yhdessä joulun kertomukseen. Kehitysvammaisten rippileiri pidetään 2019 Järvenpään seurakunnan leirikeskuksessa Leiriniemessä Mäntsälässä (Kalarannantie 3, Ohkola). Aloitusviikonloppu 6.–7.4., kesän leirijakso 1.–5.7. Konfirmaatiota vietetään 7.7.2019 klo 10 Järvenpään kirkossa. Leirille ilmoittaudutaan syksyllä 2018. Lisätietoja diakoniatyöntekijä Nea Kivistöltä, p. 0400 378 014.

Kahvihetki Kalevassa kerran kuussa. Yhteyshenkilö Pirjo Mahkonen, p. 0400 952 373. Torstaisin 13.9., 11.10. ja 22.11. klo 13–14.30 Kalevan seurakuntatalossa Savion avoin kahvila on kohtaamispaikka alueen asukkaille. Keskustelua, kuulumisia, kahvittelua ja hartaushetki. Mukana diakoniatyöntekijä Hanna Nikama, p. 0400 378 012. Maanantaisin klo 9.30–11 Savion seurakuntatalossa 3.9. alkaen 10.12. asti

KAIKILLE Arjen ruokaa -yhteisöruokailu. Lounaan hinta 2 € (lounas, leipä ja kahvi tai tee), 4–6-vuotiaat eurolla ja alle 4-vuotiaat ilmaiseksi. Keskiviikkoisin klo 11.30–13 Savion seurakuntatalossa 12.12. asti

Killan juttutupa on kohtaamispaikka alueen asukkaille. Keskustelua, kuulumisia ja kahvittelua. Vetäjänä toimii seurakunnan vapaaehtoinen Marjatta Koski, p. 050 911 6414. Keskiviikkoisin klo 10–12 uusissa tiloissa Nahkurinpolku 2, kerhotila

Kahvihetki Saviolla parittomilla viikoilla heti Arjen ruokaa -yhteisöruokailun jälkeen. Kahvihetkeen sisältyy yhdessäoloa, välillä mukana vierailijoita. Tilaisuus on avoin kaikenikäisille. Yhteyshenkilö Raija Kortesmaa. Keskiviikkoisin parittomilla viikoilla klo 13– 14.30 Savion seurakuntatalossa 12.9. alkaen 21.11. asti

KEHITYSVAMMAISET Wanhan Pappilan kerho on Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhteinen kerho kehitysvammaisille. Mukana vapaaehtoisia avustajia. lmoittautuminen diako23


AIKUISET

AIKUISET

Israel-illoissa ajankohtaista asiaa Raamatusta ja Israelista. Vierailevia puhujia, musiikkia ja rukousta Israelin puolesta. Parittomien viikkojen torstaisin klo 18–20 seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa 13.9. alkaen 22.11. asti, 27.9. ryhmä kokoontuu klo 18.30 alkaen

Lukupiiri on ryhmä kirjojen ystäville. Ensimmäinen kokoontuminen tiistaina 11.9. klo 18 seurakuntakeskuksen saunahuoneessa. Ensimmäisessä lukupiirissä keskustellaan Qiu Xialongin dekkarista Punaisen sankarittaren kuolema. Lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa. Tarkemmat päivämäärät sovitaan kauden alkaessa. Lukupiiriä vetää tietokirjailija Sara Kokkonen. Raamattupiireistä löydät tietoa sivuilta 11. Viisi iltaa Isä meidän -rukouksen äärellä parittomien viikkojen keskiviikkoina klo 18–19.30. Alustuksen jälkeen keskustelua ja iltarukous. 12.9. Isä meidän, pyhitetty olkoon sinun nimesi, Chris Montgomery 26.9. Tulkoon sinun valtakuntasi, tapahtukoon sinun tahtosi, Eeva Airila 10.10. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme, Raija Kortesmaa 24.10. Anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme, Arja Roikonen 7.11. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta, Paula Mattinen

Katupappila on seurakunnan olohuone Kauppakaarella. Se on avoinna arkisin klo 10–14 kaikenikäisille. Hartaus klo 10.15. Paikalla työntekijä klo 10–12 ja vapaaehtoisia klo 10–14. Tarjolla kahvia, teetä, mehua ja juttuseuraa. Suomen kielen ryhmä tiistaisin klo 13–14. Tiistain Tarinatuokiot klo 11 parillisilla viikoilla Katupappilassa antavat näkökulmia, faktoja, kokemuksia ja ajatuksia elämän eri aloilta. 4.9. Vaalit tulossa! Seurakuntavaalit ja Espoon hiippakunnan piispanvaali, Maarit Paldanius 18.9. Raamattu ja luonto, Paula Mattinen 2.10. Vierailijana Valamossa, Arja Roikonen 16.10. Tallinnan lastensairaalan juoksupoikana, Kimmo Uhrman 30.10. Karin tarina, Kari Kuulas kertoo elämästään 13.11. Kristittyjen uskonnonvapaustilanne ja Open doors -järjestön toiminta, Tuula Tapanainen 27.11. Jeesuksen monet kasvot, Raija Kortesmaa 11.12. Keravan Mieslaulajien jouluinen musiikkitervehdys

Lauluhetket päivällä Katupappilassa Pyhäinpäivän aaton lauluhetki pe 2.11. klo 11 Esa Hakalan johdolla. Joululauluja ma 17.12. klo 11. Janne Kaksonen laulaa ja laulattaa, jouluista tarjoilua. Lauletaan englanniksi Chris Montgomeryn johdolla Ke 5.9. klo 18 englanninkielisiä hengellisiä lauluja Katupappilassa Ke 14.11. klo 18 tuttuja virsiä englanninkielellä Katupappilassa

24


PA R I S U H D E

Parisuhteen parhaaksi Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhteistä parisuhdetoimintaa.

VUOROVAIKUTUSTAIDOT PARISUHTEESSA

PARISUHDEKURSSI LEIRINIEMI, KALARANNANTIE 3, OHKOLA pe–su 14.9.–16.9. Parisuhdekurssin teemoina ovat mm. parisuhteen hyvinvointi ja vuorovaikutus. Ei sovi akuutissa kriisissä oleville pareille. Lapsia ei voi ottaa mukaan. Ohjaajina toimivat Minka ja Jarkko Hauta-aho sekä Marja Vepsä-Taipale ja Marko Taipale. Parisuhdekurssin hinta on 280 € / pari Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien jäseniltä. Muilta 330 € / pari. Hinta sisältää täysihoidon. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Pauliina Nurminen, p. 050 577 4450, pauliina.nurminen@evl.fi.

LEIRINIEMI, KALARANNANTIE 3, OHKOLA pe–su 23.–25.11. Tällä kurssilla keskitytään ensisijaisesti vuorovaikutustaitojen opiskeluun. Kurssilla opetellaan puhumiseen, kuuntelemiseen ja ristiriitojen ratkaisemiseen liittyviä taitoja. Ei sovi akuutissa kriisissä oleville pareille. Lapsia ei voi ottaa mukaan. Ohjaajina ovat Minka ja Jarkko Hauta-aho sekä Veera ja Vesa Hölttä. Parisuhdekurssin hinta on 280 € / pari Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien jäseniltä. Muilta 330 € / pari. Hinta sisältää täysihoidon. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Pauliina Nurminen, p. 050 577 4450, pauliina. nurminen@evl.fi.

ARKIRAKKAUS KIRKONKULMA, KIRKKOTIE 6, JÄRVENPÄÄ la 27.10. (klo 9.30–15.30) – su 28.10. (klo 9.30–14) Kurssilla keskitytään suhteen vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin. Tämän lisäksi etsitään yhteisiä konkreettisia tavoitteita ja keinoja niiden toteuttamiseen arjessa. Tämä on se kurssi, jolla puolisoon voi rakastua uudelleen! Ei sovi akuutissa kriisissä oleville pareille. Kurssilla on lastenhoito ja lounas. Ohjaajina ovat Minka ja Jarkko Hauta-aho. Parisuhdekurssin hinta on 50 € / pari Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien jäseniltä. Muilta 75 € / pari. Hinta sisältää lastenhoidon ja lounaan. Yöpyminen kotona. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Pauliina Nurminen, p. 050 577 4450, pauliina.nurminen@evl.fi.

YHTEYS

PARISUHTEEN PARHAAKSI KELLOKOSKEN SEURAKUNTATALO, MÄNNISTÖNTIE 5 la 24.11. klo 10–16 Luvassa mm. luento parisuhteen piristykseksi ja rentouttava parihieronta. Vetäjinä Kari ja Soile Sillman. Tarjolla lounas hintaan 10 € / pari. Lastenhoito 2-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Mukaan mahtuu kymmenen paria. Ilmoittautuminen: soileesillman@gmail.com.

SOLMUJA PARISUHTEESSA Neuvonnassa on mahdollisuus selvittää parisuhteen ongelmia. Vapaita aikoja voi kysellä Keravan seurakunnan solmuneuvojana toimivalta Asta Koposelta, p. 0400 378 042, asta.koponen@evl.fi.

INFOA

Sini Mäkelä, pastori Keravan seurakunnan parisuhdetyö p. 0400 378 091, sini.makela@evl.fi 25

APUA TARJOAA MYÖS PERHEASIAN NEUVOTTELUKESKUS SIVULLA 6


VA PA A E H T O I S T Y Ö

Vapaaehtoistyöstä virtaa Haemme erilaisiin vapaaehtoistehtäviin tekijöitä verkossa osoitteessa www.vapaaehtoistyo.fi/ kerava. Voit ilmoittautua jo olemassaolevaan tehtävään, jättää yhteystietosi ja kertoa millaisesta tehtävästä olisit kiinnostunut tai etsiä itsellesi lähimmäisystävää. Osaan tehtävistä on jatkuva haku, toisiin mennään koulutuksen kautta. Jokaiselle kiinnostuneelle löytyy varmasti tehtävä, jossa voit olla avuksi. ISOSET JA KERHONOHJAAJAT Rippikoulun käyneille nuorille järjestetään vuosittain isos- ja kerhonohjaajakoulutus, jonka käytyään voi toimia isosena leireillä tai kerhonohjaajana kouluikäisille. Lue lisää koulutuksesta sivulta 21.

KIRKKOVÄÄRTIT Kirkkoväärtit avustavat messussa erilaisissa tehtävissä. Kirkkoväärtiryhmässä on 6–12 henkilöä. Vuoden aikana ryhmä avustaa noin 3–4 messussa. Lisätiedot: Krista Wedman, p. 0400 378 101, krista.wedman@evl.fi.

KATUPAPPILAN VAPAAEHTOISET Katupappilassa päivystää jokaisena arkipäivänä klo 10–14 työntekijän lisäksi kaksi vapaaehtoista. Heidän tehtävänään on kohdata seurakuntalaisia ja tarjota juttukaveria sitä kaipaavalle. Vapaaehtoiset saavat tehtäväänsä koulutuksen. Jos olet kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena Katupappilassa, tule juttelemaan työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa. Lisätiedot: Katupappilan tiimin Eeva Airila p. 0400 373 087, Liisa Hynynen p. 050 353 1225, Leena Turunen p. 040 562 9463

PIENRYHMIEN VETÄJÄT Suurin osa seurakunnan pienryhmistä kokoontuu vapaaehtoisen vetäjän johdolla. Mikäli haluaisit toimia ryhmänvetäjänä tai sinulla on taito, jota haluaisit hyödyntää muiden iloksi, kerro meille ideastasi. LÄHIMMÄISPALVELU Lähimmäisvapaaehtoiset toimivat esimerkiksi vanhuksen, yksinäisen, sairaan, omaishoidettavan, omaishoitajan, yksinhuoltajan tai maahanmuuttajan ystävänä. Lähimmäinen

26


VA PA A E H T O I S T Y Ö

LÄHTISITKÖ SYÖMÄÄN? Savion seurakuntatalon Arjen ruokaa -yhteisöruokailu rakentuu ihmisten yhdessäolon ja ruokailun ympärille. Ruokaa ja seuraa on tarjolla puolentoista tunnin ajan, ja jokainen voi tulla lounaalle oman aikataulunsa mukaan. Ruokailussa tärkeässä roolissa ovat vapaaehtoiset, jotka valmistelevat tilaisuuden ja ovat apuna tarjoilussa ja käytännön järjestelyissä. Mahdollinen ylijäämäruoka myydään ruokailijoille kotiin vietäväksi, jotta hävikkiä ei syntyisi. Arkilounas Savion seurakuntatalossa keskiviikkoisin klo 11.30 –13. Hinta 2 € (lounas, leipä ja kahvi tai tee), 4–6-vuotiaat eurolla ja alle 4-vuotiaat ilmaiseksi.

tarvitsee ainoastaan tavallisen ihmisen tavalliset taidot. Lisätietoja diakoniatyöntekijöiltä

misten yhteydessä. Lisätiedot: Elina Kaikkonen, elina.kaikkonen @evl.fi SAPULAISET Sapulaiset ovat vapaaehtoisia, jotka ovat mukana järjestämässä toimintaa Saviolla, kuten yhteisöruokailua ja kahvihetkiä. Lisätiedot: Nea Kivistö p. 0400 378 014, Hanna Nikama p. 0400 378 012 tai Tiina Railo p. 0400 378 010.

NOPEAN TOIMINNAN JOUKOT Nopean toiminnan joukot lähtevät kansainvälisen tai kotimaisen katastrofin sattuessa nopeasti liikkeelle ja kaduille lipaskerääjiksi. Lisätiedot: Petra Teittinen, petra.teittinen@evl.fi PALVELEVA PUHELIN JA NETTI Valtakunnallisen Palvelevan puhelimen ja netin päivystäjät ovat vapaaehtoisia aikuisia, joilla on halua, kykyjä ja aikaa kohdata ahdinkotilanteissa olevia ihmisiä. Päivystäjäksi haluavat haastatellaan ja he saavat tehtävään koulutuksen ja tukea. Lisätiedot: Mirva Nyman, mirva.nyman@evl.fi

TUKIPARI Tukipari muodostuu vapaaehtoisesta aikuisesta sekä alakouluikäisestä tai sitä vanhemmasta lapsesta tai nuoresta. Tukipari tapaa yhdessä sovitulla aikataululla pari kertaa kuukaudessa ja suunnittelee tapaamiset yhdessä omannäköisikseen. Lisätiedot: Elina Kaikkonen, elina.kaikkonen@evl.fi

SAAPAS Saapas on nuoriso- ja erityisnuorisotyöhön liittyvää auttamistyötä. Nuorille tarjotaan mahdollisuutta keskusteluun aikuisen kanssa, tarvittaessa annetaan ensiapua ja ohjataan muiden tukitoimien piiriin. Saapas päivystää nuorten kokoontumispaikoissa viikonloppuisin ja nuorten suurkokoontu-

USKOILONA-BLOGI UskoIlona on seurakunnan blogi, jota kirjoittavat seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset. Blogi löytyy osoitteesta uskoilona.blogspot.fi. Haluaisitko kirjoittajaksi? Lisätiedot: Emmi Gong, emmi.gong@evl.fi

27


MUSIIKKI

MUSIIKKI

Seurakunta laulaa ja soi

Muskari kehittää lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta ja samalla perheen lauluvarasto laajenee. Muskarituokion jälkeen on mahdollisuus jäädä vaihtamaan ajatuksia, leikkimään ja kahvittelemaan muiden muskariperheiden kanssa. Muskarin hinta on 40 euroa / lukukausi / perhe. Syksyn muskareihin ilmoittauduttiin elokuun alussa, mutta vapaita paikkoja voi kysellä Eija Pääkköseltä.

KUOROT JA ORKESTERI Sekakuoro Oremus avustaa messuissa sekä järjestää omia konsertteja. Kuoroa johtaa kanttori Janne Kaksonen. Harjoitukset tiistaisin klo 18.30–20.30 seurakuntakeskuksessa Koraalikuoro on aikuisiän sekakuoro, joka harjoittelee kanttori Heli Kaasalaisen johdolla. Tule mukaan! Ei ilmoittautumista. Harjoitukset torstaisin klo 16 kirkon alasalissa

Laula kanssani -yhteislauluilloissa kanttori Eija Repo laulattaa vaihtuvien teemojen mukaan Keskiviikkoisin 19.9., 10.10. ja 14.11. klo 18 kirkon alasalissa

Kamariorkesteri Castor et Pollux on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan kanttori Janne Kaksosen luotsaamana. Orkesteria kuullaan seurakunnan tilaisuuksissa sekä omissa konserteissa. Soittajat ovat musiikin harrastajia ja ammattilaisia. Ohjelmistossa on orkesteriteoksia sekä soolo- ja kuorokantaatteja. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä kanttori Janne Kaksoseen, p. 0400 378 040.

Lauletaan englanniksi Chris Montgomeryn johdolla Ke 5.9. klo 18 englanninkielisiä hengellisiä lauluja Katupappilassa Ke 14.11. klo 18 tuttuja virsiä englanninkielellä Katupappilassa Katupappilan lauluhetket päivällä Pe 2.11. klo 11 Pyhäinpäivän aaton lauluhetki Esa Hakalan johdolla Ma 17.12. klo 11 joululauluja. Janne Kaksonen laulaa ja laulattaa, jouluista tarjoilua

MUSIIKIN ILOA YHDESSÄ Muskarissa lauletaan, soitetaan, körötellään, rytmitellään, kuunnellaan ja tanssitaan.

28


MUSIIKKI

MINUN KIRKKONI

”OLEN HYVIN KIITOLLINEN KATUPAPPILASTA”

Eläkkeellä oleva muusikko Kimmo Somppi on käynyt Keravan seurakunnan Katupappilassa lähes päivittäin kolmen vuoden ajan. Useasti hän on ilahduttanut vierailijoita ja henkilökuntaa laulamalla ja soittamalla. “Tuttu kuulijakunta tekee musisoinnista yhdistävää, rakentavaa ja vapauttavaa”, hän kertoo. Kimmo Sompin kirkossa ihmiset löytävät niin toisensa, oman paikkansa, Jeesuksen kuin Jumalankin. “On Jumalan johdatusta, että olen löytänyt Katupappilan ja saan olla täällä! Pidän tärkeänä sitä, että Katupappilassa on tarjolla myös hengellistä sisältöä. Kenellä tulijalla tahansa saattaa olla meneillään etsikkoaika.”

Lauluilta su 21.10. klo 17 kirkossa. Hengellisten laulujen ja sävelmien ilta. Jukka Pohjolan-Pirhonen kitara ja laulu, Lotta Pettinen-Diaby koskettimet, percussio ja laulu, Esa Hakala kitara. Yhteislauluja. Vapaa pääsy, kolehti Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

KONSERTIT Urkumatinea ti 25.9. klo 13 hautausmaan siunauskappelissa. Matineaan järjestetään maksuton bussikuljetus. Lähtö klo 12 Keskikadun tilausajopysäkiltä ja paluu klo 15. Vapaa pääsy.

Rauhan konsertti ke 24.10. klo 19 kirkossa. Rauhan konsertti Kansainvälisen vastuun ja ihmisoikeuksien päivänä. Peace-yhtyeessä soittavat Pentti Lahti, Eija Repo, Lotta Pettinen-Diaby, Immo Lehto, Sakari Pyykkönen ja Olavi Tanttu. Ohjelma 10 €.

D-VITAMIINIA! -konserttisarja sunnuntaisin klo 15 seurakuntakeskuksen salissa. Sibelius-Akatemian musiikin tohtorit esiintyvät. Vapaa pääsy, järjestäjänä Sibelius-Akatemian DocMus-osasto ja Keravan kulttuuripalvelut. 16.9. Satu Elijärvi (piano), 7.10. Jyrki Myllärinen (kitara), Harri Kuusijärvi (harmonikka), 28.10. Lucy Abrams (klarinetti), Naoko Ichihashi (piano), 9.12. Miritza Lundberg (viulu), Kiril Kozlovsky (piano)

Michael Haydn Requiem pe 2.11. klo 19 kirkossa. Kamarikuorot Oremus ja Sonores, Castor et Pollux, solistit. Johtajana Tapio von Boehm.

Steinway in Both Ways su 30.9. klo 18 seurakuntakeskuksessa. Pianomusiikin mestarit kohtaavat, Iro Haarla & Seppo Kantonen.

Deep river -gospelkonsertti pe 23.11. klo 19 kirkossa. Kanttori Janne Kaksonen laulu, Joonatan Rautio piano ja saksofoni ja Sami Koskela lyömäsoittimet. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu.

INFOA YHTEYS

Heli Kaasalainen, p. 0400 378 052, heli.kaasalainen@evl.fi Janne Kaksonen, p. 0400 378 040, janne.kaksonen@evl.fi Eija Repo, p. 0400 378 050, eija.repo@evl.fi 29

KAUNEIMMAT JOULULAULUT JA JOULUKONSERTIT LÖYDÄT SIVULTA15


K A N S A I N VÄ L I N E N T Y Ö

Meiltä ja maailmalta IKKUNA LÄHETYKSEN MAAILMAAN

naisille Afrikassa, apu menee perille Suomen Pipliaseuran kautta. Tule tekemään käsitöitä hyvässä seurassa hyvään tarkoitukseen. Ryhmä on avoin kaikille. Maanantaisin 10.9., 24.9., 8.10., 22.10., 5.11., 19.11. ja 3.12. klo 14.30–17 seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa.

Tietoa Keravan seurakunnan nimikkolähettityöstä sekä vierailijoita kertomassa lähetystyöstä. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille. Maanantaisin Kalevan seurakuntatalossa ja tiistaisin seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa klo 13–14.30. ma 24.9. seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa: Ihmeellinen itä. Keski-Aasian ja Venäjän aluekoordinaattori Jukka Repo kertoo Kansanlähetyksen tekemästä Venäjäntyöstä. 10.9. Kalevassa ja 11.9. keskustassa: Terveiset kesäpäiviltä, nimikkolähettien kuulumiset 8.10. Kalevassa ja 9.10. keskustassa: Keravan seurakunnan tuki lukutaitotyölle Afrikassa, kansainvälisen työn sihteeri Petra Teittinen 22.10. Kalevassa ja 23.10. keskustassa: Lähetystyö reformaation aikana ja sen jälkeen, Keravan seurakunnan pappi Chris Montgomery 5.11. Kalevassa ja 6.11. keskustassa: Lähetystyötä Thaimaassa ja Suomessa. Kirsti Kosonen, lehtori, eläkkeellä oleva Thaimaan lähetystyöntekijä 19.11. Kalevassa ja 20.11. keskustassa: Terveiset nimikkoläheteiltä ja jouluterveisten tekeminen.

LUKUTAITOA MALAWISSA Malawin Pipliaseuran pääsihteeri Clapperton Mayuni kertoo miten Malawissa lukutaito leviää hankkeen avulle naisille. Lukutaito on ihmisoikeus, joka mahdollistaa myös Raamatun lukemisen. to 6.9. klo 17.30 kirkon alasalissa. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla ja sen jälkeen on mahdollisuus osallistua viikkomessuun kirkossa.

YSTÄVYYTTÄ JA RUKOUSYHTEYTTÄ YLI RAJOJEN Vieraita Virosta, Kõpun seurakunnasta, joka on Keravan seurakunnan ystävyysseurakunta. su 9.9. klo 10 alkavassa messussa ja klo 11.30 seurakuntasalissa tilaisuus, joka alkaa keittolounaalla.

KYLVÄJÄN LÄHETYSPYHÄ

LÄHETYKSEN KÄSITYÖRYHMÄ

su 4.11. messun jälkeen kirkkokahveilla noin klo 11.30

Lähetyksen käsityöryhmässä tehdään käsitöitä ja askarteluja lukutaitotyön tukemiseksi 30


K A N S A I N VÄ L I N E N T Y Ö

MINUN KIRKKONI

MILLAINEN ON MINUN KIRKKONI? Ada Udojin kotimaassa kirkossa käyminen ja uskonnollisuus kuuluivat hänen perheensä normaaliin arkeen. Siksi hänen on ollut helppo lähteä Keravallakin mukaan seurakunnan kansainväliseen toimintaan. ”Olen saanut Keravan seurakunnasta apua, tukea ja kavereita. Myös minun 12-vuotias tyttäreni löysi ystävän tätä kautta!” Ada Udojin kirkko on paikka, jossa on rauhallista ja turvallista. ”Minun kirkkoni ei tuomitse ketään, eikä siellä ole pelkoa, vaan pelkkää rakkautta.” Eri toimijat esittelevät vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia Keravalla. Saat tietoa erilaisista tehtävistä sekä käytännön tietoa maahanmuuttajien kanssa toimimisesta. Illan järjestävät keravalaiset järjestöt ja toimijat yhdessä. 9.10. klo 17.30-20 ME-talolla Keravan kirjaston toisessa kerroksessa

ADVENTTIMYYJÄISET Tule ostamaan joulunajan kotitekoiset laatikot, piirakat ja käsityöt. Myyntituotto Keravan seurakunnan nimikkolähetystyöhön ja Yhteisvastuukeräykselle. Mukana lähetysjärjestöjä. la 1.12. klo 10–12.30 seurakuntakeskuksessa.

NIMIKKOLÄHETIT JA KOHTEET

AAMUPALAA JA YHDESSÄOLOA

Tuemme nimikkolähettejämme ja -kohteitamme taloudellisesti ja rukouksin • Pekka ja Katri Härköstä Tansaniassa • Vesa ja Sari Lehtelää Israelissa • Samuel Laukkasta sekä Mari ja Markus Aitamäkeä Siperiassa • Marko Hansliania Senegalissa • Credo-ohjelmaa Keniassa • Botswanan ja Senegalin kirkkojen työtä • Radiotyötä Intiassa • Lasten oikeuksien puolustamista palestiinalaisalueilla ja Senegalissa • Raamatun käännöstyötä Namibiassa • Naisten lukutaitotyötä Afrikassa

Tule keskustelemaan suomeksi eri aiheista. Mukaan mahtuvat kaikenikäiset ja kielitaitoiset. Hyvää seuraa ja uusia tuttavuuksia. Jutellaan ja tehdään yhdessä. Tiistaisin 4.9., 18.9., 2.10., 30.10., 13.11., 27.11. ja 11.12. klo 9.30–11 Wanhassa Pappilassa.

OMALLA ÄÄNELLÄ Vastuuviikon tapahtumassa on eri maiden ruokia ja musiikkia. Vastuuviikon lähettiläs puhuu naisten oikeuksista. 27.10. klo 13 seurakuntakeskuksessa

MONIKULTTUURISEN TYÖN ESITTELY Tule mukaan monikulttuuriseen toimintaan! YHTEYS

INFOA

Petra Teittinen kansainvälisen työn sihteeri, lähetys p. 0400 378 051, petra.teittinen@evl.fi Christopher Montgomery monikulttuurisen työn pappi, maahanmuuttajat p. 0400 378 043, christopher.montgomery@evl.fi

31

SUOMEN LÄHETYSSEURAN KAUNEIMMAT JOULULAULUT LÖYDÄT SIVULTA15


toivoo

Minkälainen on sinun kirkkosi? Vaikuta seurakuntasi tulevaisuuteen! Seurakuntavaaleissa äänestetään luottamushenkilöt, jotka johtavat seurakunnan toimintaa. Ehdokas On seurakunnan jäsen 17.9.2018 Täyttää 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018 klo 16 Äänestäjä On seurakunnan jäsen viimeistään 15.8.2018 Täyttää 16 vuotta viimeistään vaalipäivänä Ennakkoäänestysaika on 6.–10.11.2018 Vaalipäivä on 18.11.2018

seurakuntavaalit.fi

#minunkirkkoni

Keravan seurakunnan syysesite 2018  

Toimintaa ja tapahtumia Keravan seurakunnassa syksyllä 2018

Keravan seurakunnan syysesite 2018  

Toimintaa ja tapahtumia Keravan seurakunnassa syksyllä 2018

Advertisement