Page 1

SEURAK

SYKSYN SÄVELET

SYKSY | 2017

APUA JA TUKEA Diakoniavastaanotto, koulupäivystykset, perheneuvonta ja vertaisryhmät tarjoavat tukea.

LAPSIPERHEET Perhekerhot ovat lasten ja aikuisten kohtaamispaikkoja.

K E R AVA N S E U R A K U N TA PERHE JUHLAT LAPSE T JA PERHEE T NUORE T AIKUISE T VAPAAEHTOIST YÖ MUSIIKKI


O L E M M E S I N U A VA R T E N

KERAVAN SEURAKUNTA

SYKSY | 2017

S I S Ä L LY S 2 4 5 6 9 12 13 14 16 18 20 22 25 26 28 30

Olemme sinua varten Kirkko ja tilat Perhejuhlat Apua ja tukea Sanaa ja rukousta Reformaation merkkivuosi Kirkkovuosi: pyhäinpäivä Kirkkovuosi: adventti ja joulu Lapset ja perheet Kouluikäiset Nuoret Aikuiset Parisuhde Vapaaehtoistyö Musiikki Kansainvälinen työ

ARKILOUNASTA SAVIOLLA Lähtisitkö syömään? Arkilounasta tarjolla keskiviikkoisin Savion seurakuntatalolla 2 euron hintaan. Yhteisen lounaan jälkeen parillisilla viikoilla kaikenikäisten kahvihetki.

takakansi, 23 LUTHERIN JÄLJILLÄ Reformaation merkkivuoden luentosarjassa vierailevat Laura Kolbe, Tapio Luoma, Kaisa Häkkinen ja Tapani Ruokanen.

MUSIIKKI KUULUU KAIKILLE Syksyn aikana nautitaan lähes 40 konsertista ja yhteislaulutilaisuudesta.

15, 29

12

INFOA SEURAA MEITÄ SOMESSA Keravan seurakunta @keravansrk @keravansrk keravansrk

YHTEYS

Käyntiosoite Papintie 2-6, 04250 Kerava ma–ke, pe 8–15.45, to 8–17.30 Postiosoite PL 134, 04201 Kerava p. 09 478 488 keravan.seurakunta@evl.fi www.keravanseurakunta.fi 2

TIESITKÖ TÄTÄ?

Tapahtumista saat tietoa seurakunnan verkkosivuilta, Facebook-sivuilta, tilaamalla sähköisen uutiskirjeen tai seurakuntien lehti-ilmoituksesta Tuusulanjärven Viikkouutisista keskiviikkoisin ja KeskiUusimaasta torstaisin.


O L E M M E S I N U A VA R T E N

NEUVONTA JA VAIHDE

PÄIVYSTÄVÄ PAPPI

p. 09 478 488 avoinna ma–pe klo 8.00–15.45. Kaikkiin työntekijöihin saat yhteyden vaihteen kautta. Työntekijöiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@evl.fi

Joku seurakunnan papeista on tavattavissa seurakunnan kahvilassa Katupappilassa ma– to klo 10–12. Papin tavoitat myös vaihteen kautta, tai voit ottaa yhteyttä suoraan haluamaasi pappiin ja varata ajan.

DIAKONIAVASTAANOTTO

VIRKATODISTUKSET JA SUKUSELVITYKSET

p. 0400 378 138 ajanvaraus ti ja to klo 9–10 soittamalla tai käymällä diakoniatoimistossa Papintie 6 L (käynti Jussilantien puolelta). Saat yhteyden diakoniatyöntekijään myös vaihteen kautta.

tilataan kirkkoherranvirastosta. Voit lähettää virastolle sähköpostia osoitteeseen keravan. seurakunta@evl.fi, soittaa numeroon 09 478 488 tai tulla käymään kirkkoherranvirastossa. Osa todistuksista on maksullisia.

HAUTAPAIKAT JA HAUTAINHOITO

SEURAKUNTA LYHYESTI

Hautausmaa ja siunauskappeli sijaitsevat Tuusulassa (Kappelikuja 24). Hautapaikkoihin liittyvistä asioista voi kysyä toimistosihteeriltä, p. 0400 378 210. Hautakukkasista ja hautausmaan hoidosta vastaa seurakuntapuutarhuri, p. 0400 378 096.

Seurakunnan jäsenmäärä vuoden 2016 lopussa oli 22 800. Työntekijöitä seurakunnassa on noin 80. Kirkollisveroprosentti on 1,25 %. Seurakunnan toimintakulut vuonna 2016 olivat 5,4 milj. euroa, jotka katettiin kirkollisverolla sekä yhteisövero-osuudella ja toimintatuotoilla. Jäsenten maksama vero on mahdollistanut viime vuonna muun muassa

LASKUTUS Papintie 6, ma–pe 8–15.45 Seurakunnalta saamastasi laskusta voit tiedustella taloustoimiston toimistosihteeriltä, p. 0400 378 210. Maksuvapautusta tai lisää maksuaikaa leireistä ja retkistä voi pyytää etukäteen täyttämällä maksuvapautusanomuksen taloustoimistossa.

• • • • •

PERHEASIAIN NEUVOTTELUKESKUS

• •

p. 050 428 8150 tai 09 280 322 Keravan, Järvenpään ja Tuusulan seurakuntien yhteinen perheneuvonta. Lue lisää s. 6.

yli 4000 asiakaskohtaamista diakoniassa 8400 käyntiä perhekerhoissa ja muskareissa 160 parin tai perheen auttamisen perheneuvonnassa lähes 30 000 messukäyntiä maksuttomia kerhoja yli 200 kouluikäiselle rippikoulun lähes 300 nuorelle elämyksiä 6000 konserttivieraalle

Seurakuntaa johtaa kirkkoherran (Ari Autio) kanssa kirkkovaltuusto, jonka jäsenet valitaan joka neljäs vuosi pidettävissä seurakuntavaaleissa. Kirkkovaltuuston kokoukset (5.10. ja 14.12. klo 18.30 seurakuntakeskuksessa) ovat kaikille avoimia. Seurakuntalaiset voivat vaikuttaa tekemällä aloitteita kirkkovaltuustolle tai olemalla yhteydessä luottamushenkillöihin, yhteystiedot löytyvät verkkosivuilta. Pöytäkirjoihin voi tutustua verkossa: domus.evl.fi

PERHEJUHLAT JA HAUTAJAISET TILOJEN VUOKRAAMINEN Papintie 6, 2. krs, ma–ke, pe 8–15.45, to 8–17.30. p. 09 4784 8321, keravan.seurakunta@evl.fi Kirkkoherranvirastossa neuvotaan papin, kanttorin ja tilojen varaamisessa, asiakirja- ja lakiasioissa sekä käytännön järjestelyissä. 3


K I R K KO J A T I L AT

Kirkko ja tilat Kirkon ja muiden tilojen varaamisesta ja vuokraamisesta voit kysyä kirkkoherranvirastosta p. 09 4784 8321 tai keravan.seurakunta@evl.fi. Nuottakotoa koskeviin varauspyyntöihin vastaa Nuottakodon toimisto, p. 09 227 3024 tai nuottakoto.kerava@evl.fi. Tilojen tarkemmat kuvaukset sekä tiedot tilojen vuokraamisesta löytyvät verkkosivuilta.

KIRKKO

KERHOTILAT

PAPINTIE 2 Kirkossa vietetään messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta tiistaisin, torstaisin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Lisäksi kirkossa järjestetään lukuisia konsertteja ja muita seurakuntatilaisuuksia. Kirkon alakerrassa on seurakuntasali (kirkon alasali) ja pieni keittiö, jossa voi järjestää vaikka kastekahvit.

AHJO, KETJUTIE 3; KILTA, KANKURINPOLKU 2 Vuokratiloissa kokoontuu päivä-, perhe- ja iltapäiväkerhoja sekä muita ryhmiä.

NUOTTAKOTO JÄRVENTAUSTANTIE 220 B, 03220 VIHTI Nuottakoto on seurakunnan leirikeskus Vihdissä, noin 70 kilometriä Keravalta. Leirikeskuksessa järjestetään rippileirien lisäksi leirejä ja retkiä eri-ikäisille seurakuntalaisille. Järven rannalla sijaitsevaa leirikeskusta on mahdollisuus vuokrata silloin, kun se ei ole seurakunnan omassa leirikäytössä.

SEURAKUNTATALOT KALEVA, RITAKATU 2; SAVIO, KOIVIKONTIE 9 Kalevan ja Savion seurakuntataloista sekä seurakuntakeskuksesta on mahdollista vuokrata tiloja esimerkiksi perhejuhlien pitämiseen.

HAUTAUSMAA KAPPELIKUJA 24-26, 04340 TUUSULA Keravan hautausmaa sijaisee noin 3 kilometriä Keravan keskustasta Kulloontien varrella. Hautausmaalla suoritetaan arkkuhautauksia, uurnahautauksia ja tuhkan sirottelua. Lisäksi hautausmaalla on syntymättömien lasten muistelualue Hietakehto sekä muualle haudattujen muistoristi. Hautausmaan yhteydessä on tunnustukseton hauta-alue. Kulku hautausmaalle on muuttunut. Hautausmaalle käännytään nyt paloaseman valoristeyksestä. Uusi kulku on viitoitettu sekä Tuusulan että Keravan suunnasta ajettaessa Avoinna klo 6–22. Maksuttomat bussikuljetukset hautausmaalle ti 12.9. (lähtö klo 12 Keskikadun tilausajopysäkiltä, paluu klo 15) sekä pyhäinpäivänä (s. 13) ja jouluaattona (s. 15).

WANHA PAPPILA HAKALANTIE 1 Wanha Pappila sijaitsee Hakalantien ja Papintien risteyksessä kirkkoa vastapäätä. Sieltä löytyvät nuorisotyöntekijöiden työtilat sekä kokoontumistilat nuortenilloille, kokkikerhoille ja perhekerhoille.

KATUPAPPILA KAUPPAKAARI 13 Katupappilassa voi keskustella työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa, lukea päivän lehti, tutustua uusiin ihmisiin sekä nauttia kahvia, teetä tai kaakaota. Lapsia varten löytyy pieni leikkipaikka ja mikro.rossa. Avoinna ma–pe klo 10–14, hartaus klo 10.15 4


P E R H E J U H L AT

Perhejuhlat RISTIÄISET

vihkiparin lisäksi pappi ja kaksi todistajaa. Pappi tulee yleensä vihittävien kotiseurakunnasta, vaikka vihkiminen tapahtuisikin toisella paikkakunnalla.

Kaste eli ristiäiset järjestetään yleensä vauvan ollessa noin kahden kuukauden ikäinen. Ristiäisten järjestäminen kannattaa aloittaa kirkkoherranvirastosta, jossa hoituvat papin ja tilan varaaminen sekä myös tarvittavien papereiden täyttö. Kastetta varten tarvitaan vähintään kaksi kummia jotka ovat evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Tarvittaessa seurakunta auttaa kummien löytämisessä. Myös nuori tai aikuinen voidaan kastaa esimerkiksi rippikoulun yhteydessä.

AVIOLIITON SIUNAAMINEN Siviiliviranomaisen edessä tai ulkomailla solmittu avioliitto voidaan siunata kirkollisesti. Avioliiton siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muualla. Parisuhteen puolesta voidaan myös rukoilla.

KODIN SIUNAAMINEN

RIPPIKOULU JA KONFIRMAATIO

Uusi tai vanha koti, vuokra- tai omistusasunto - kodin siunaamisen voi tehdä missä elämänvaiheessa tahansa ja kaikissa kodeissa. Tilaisuus saa olla asukkaidensa näköinen, rento tai juhlava, pienellä tai isolla porukalla. Voit pyytää pappia tai seurakunnan työntekijää mukaan.

Rippikouluun kutsutaan 15 vuotta täyttäviä nuoria. Siellä pohditaan yhdessä muiden kanssa elämään ja uskoon liittyviä asioita. Rippikoulun käyminen antaa oikeuden kirkolliseen avioliittoon. Rippikoulun käyminen ja konfirmaatio antavat lisäksi oikeuden käydä itsenäisesti ehtoollisella, toimia kummina sekä asettua ehdokkaaksi kirkollisissa vaaleissa. Lue lisää rippikouluista sivulta 21. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena myös aikuisena joko yksityisesti tai pienryhmässä. Lisätiedot kirkkoherranvirastosta tai pastori Krista Wedmanilta, p. 0400 378 101.

HAUTAJAISET Kirkkoherranvirasto palvelee omaisia käytännön järjestelyihin liittyvissä asioissa. Kirkkoherranvirastoon voi tulla, vaikka hautauslupa vielä puuttuisikin. Valmisteluissa on tärkeää, että omaiset saavat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteyden siunauksen toimittavaan pappiin. Näin pappi voi olla omaisten tukena jo ennen hautajaisia.

HÄÄT Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Vihkiminen toimitetaan usein kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Kirkkohäät voidaan järjestää yksinkertaisestikin, jolloin paikalla on

PERHEJUHLIEN JA HAUTAJAISTEN JÄRJESTÄMISESSÄ SAAT APUA KIRKKOHERRANVIRASTOSTA. 5


APUA JA TUKEA

Apua ja tukea elämään

KÄÄNNY MEIDÄN PUOLEEMME

PÄIVYSTÄVÄ PAPPI KATUPAPPILA, KAUPPAKAARI 13 p. 0400 378 009 ma-to klo 10-12 Joku seurakunnan papeista on tavattavissa seurakunnan kahvilassa Katupappilassa. Voit myös ottaa yhteyttä suoraan haluamaasi pappiin ja varata ajan, jos haluat keskustella papin kanssa elämän ja uskon kysymyksistä.

Jos mieltäsi painaa yksinäisyys, suru, parisuhdepulmat, taloudelliset ongelmat tai mikä tahansa muu murhe, voit kääntyä seurakunnan työntekijöiden puoleen. Papit, diakoniatyöntekijät ja muut seurakunnan työntekijät ovat seurakuntalaisia varten. Heihin saat yhteyden seurakunnan vaihteen kautta p. 09 478 488. Työntekijöiden suorat yhteystiedot löydät esitteestä ja kootusti verkkosivuiltamme.

KOULUPÄIVYSTYKSET JA KESKUSTELUKAVERI Nuorisotyönohjaajat päivystävät kouluilla, lue lisää sivulta 20. Heille voi myös aina soittaa tai laittaa viestiä, jos haluaa jutella kahden kesken. Myös vanhemmat voivat ottaa yhteyttä. Nuorisotyön kautta voi myös saada alakouluikäisille lapselle tukiparin, vapaaehtoisen aikuiskaverin. Tyttöjen Kaveriryhmässä tuetaan itsetuntemuksen ja sosiaalisten taitojen kasvua, lue lisää sivulta 20.

DIAKONIAVASTAANOTTO PAPINTIE 6 L, KÄYNTI JUSSILANTIEN PUOLELTA p. 0400 378 138 Ajanvaraus tiistaisin ja torstaisin klo 9-10 puhelimitse tai käymällä diakoniatoimistossa Diakonialla on mahdollisuus auttaa myös taloudellisesti tilanteessa, jossa yhteiskunnalta saatava apu ei riitä. Diakonian taloudellinen apu on osa kokonaisvaltaista tukea. Apu on kertaluonteista ja tilapäistä. Ajanvarauksessa jaetaan vastaanottoaikoja sekä samalle päivälle että seuraaville päivystyspäiville, jotka ovat tiistai ja torstai.

PERHENEUVONTA KIRKKOTIE 1, JÄRVENPÄÄ p. 050 428 8150 tai 09 280 322 paivi.ihander@evl.fi Parisuhteen ollessa solmussa apua löytyy Perheasiain neuvottelukeskuksesta. Se on

6


APUA JA TUKEA

VAPAAEHTOIST YÖ

TAVALLINEN IHMINEN TAVALLISIN TAIDOIN Haluaisitko olla apuna ja tukena toisille? Seurakunta kouluttaa vapaaehtoisia toimimaan esimerkiksi Lähimmäispalvelussa ystävänä. Voit toimia Lähimmäisenä eli ystävänä yksinäiselle, vammaiselle, sairaalle, vanhukselle tai maahanmuuttajalle. Kurssitamme vapaaehtoisia kaksi kertaa vuodessa Lähimmäispalveluun, mutta vapaaehtoisia otetaan mukaan toimintaan ympäri vuoden. Lähimmäispalvelun ystävävapaaehtoinen tarvitsee tavallisen ihmisen tavalliset taidot. Lisätiedot diakoni Kirsi Helin p. 0400 378 011, kirsi.helin@evl.fi Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhdessä tarjoama maksuton palvelu, josta voi hakea keskusteluapua erilaisiin perheen ja parisuhteen ongelmatilanteisiin. Perheneuvojat ottavat vastaan myös Keravalla. Apua voi saada myös perheasiain neuvottelukeskuksen tai seurakuntien järjestämiltä parisuhdekursseilta, lue lisää sivulta 25.

p. 0400 378 101, krista.wedman@evl.fi. Myös Hoivakoti Helmiinassa ja Hopeahovissa sekä Kotimäen palvelutalossa vietetään hartauksia.

KIRKON KESKUSTELUAPU Kirkon keskusteluapu palvelee puhelimitse, kirjeitse ja netissä. Päivystäjät ovat kirkon vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä. Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80 ma–to, su klo 18–01, pe-la klo 18–03 Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm). Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi. Palveleva chat osoitteessa www.kirkonkeskusteluapua.fi

SAIRAALAPAPIT Oma tai läheisen ihmisen vakava sairaus pysäyttää ja aiheuttaa epävarmuutta. Mitä nyt on edessä ja miten tästä selviydytään? Papit ja diakoniatyöntekijät ovat sinua ja läheisiäsi varten, kun sairastat kotona, sairaalassa tai laitoksessa. Sairaana voit ottaa yhteyttä myös sairaalapastoriin, jos haluat keskustella, ripittäytyä tai nauttia ehtoollista. Hyvinkään sairaala: Carina Lievendahl p. 040 356 9074 Matti Hanhisuanto p. 050 305 5307, matti.hanhisuanto@evl.fi Peijaksen sairaala, psykiatriset osastot: Markku Elo p. 050 356 8144, markku.elo@hus.fi Keravan seurakuntapastori Krista Wedman vierailee säännöllisesti terveyskeskuksessa,

TUKIRYHMÄT Usein paras ymmärtäjä on ihminen, joka on itse ollut samassa tilanteessa. Seurakunnalla on useita vertaistukiryhmiä erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Osa ryhmistä on avoimia ja niihin voit tulla silloin kun sinulle 7


APUA JA TUKEA

sopii. Suljettuihin ryhmiin ilmoittaudutaan erikseen. Kaikki ryhmät ovat maksuttomia.

osallistua sekä perheen aikuiset että lapset. Aikuisten ryhmässä on mahdollisuus tavata muita lapsen kuoleman kokeneita vanhempia ja jakaa surua ja kokemuksia. Aikuisten ryhmässä mukana ovat Katja Manninen-Abbouchi ja Eliisa Winberg. Lasten ryhmän vetäjinä ovat Sari Laaksonen ja Susanna Soininen. Ensimmäisellä kerralla perheet ovat yhdessä, seuraavilla kerroilla vanhemmat ja lapset omissa ryhmissään. Ilmoittautuminen 31.9. mennessä ja lisätietoa: Katja Manninen-Abbouchi p. 040 778 9776 tai katja.manninen-abbouchi@evl.fi. Lauantaisin 14.10., 28.10., 11.11., 25.11. ja 9.12. klo 10–11.30 Riihikallion päiväkerhotilassa, Pellavamäentie 11, Tuusula

Omaishoitajien ryhmään ovat tervetulleita omaistaan tai läheistään kotona tai laitoksessa hoitavat ja huolehtivat. Ei ilmoittautumista tai sitoutumista jokakertaiseen läsnäoloon. Lisätietoja diakoniatyöntekijä Mirva Nyman. Keskiviikkoisin 20.9., 18.10. ja 15.11. klo 17– 18.30 terveyskeskuksen ryhmätila Atriumissa Sururyhmä on suljettu vertaisryhmä sinulle, joka elät ensimmäistä vuotta läheisesi menetyksen jälkeen. Ryhmässä sinulla on mahdollisuus puhua läheisesi kuoleman herättämistä ajatuksista ja jakaa tunteita muiden surevien kanssa. Ryhmän vetäjinä toimivat pastori Jukka Pohjolan-Pirhonen ja diakoniatyöntekijä Nea Kivistö. Ryhmä kokoontuu 6–10 kertaa riippuen ryhmän koosta. Ilmoittautumiset 1.9. mennessä kirkkoherranvirastoon p. 09 09 4784 8322. Keskiviikkoisin 20.9.–29.11. klo 18–19.30 seurakuntakeskuksen takkahuoneessa

Retki mielenterveysmessuille ti 21.11. klo 9–15. Lähdemme yhdessä tutustumaan mielenterveysmessuihin Wanhaan Satamaan. Lähtö klo 9 Keravan asemalta, josta siirrymme junalla ja ratikalla messuille. Ohjelmassa vapaata kiertelyä ja lounas. Retken hinta 5 €/ hlö ja retkelle mahtuu kymmenen nopeinta retkeläistä. Ilmoittautumiset 17.11. mennessä diakoniatyöntekijä Tiina Railolle p. 0400 378 010 tai tiina.railo@evl.fi.

Lapsensa menettäiden sururyhmä järjestetään yhdessä Järvenpään ja Tuusulan seurakuntien kanssa Tuusulassa. Ryhmään voivat

INFOA PAPIT Ari Autio, kirkkoherra, p. 0400 378 013 Markus Tirranen, pappien ja kanttorien esimies, p. 0400 378 046 Susanna Hellén-Valjakka p. 0400 378 037 Samuli Koivuranta p. 0400 378 041 Asta Koponen p. 0400 378 042 Christopher Montgomery p. 0400 378 043 Sini Mäkelä p. 0400 378 091 Kristiina Nyman p. 0400 378 047 Kati Pitkänen p. 0400 378 145 (17.11. asti) Jukka Pohjolan-Pirhonen p. 0400 378 044 Krista Wedman p. 0400 378 101

DIAKONIAT YÖNTEKIJÄT Mirva Nyman, johtava diakoniatyöntekijä, p. 0400 378 013 Kirsi Helin (lähimmäispalvelu), p. 0400 378 011 Nea Kivistö (ikäihmiset, kehitysvammaiset), p. 0400 378 014 Hanna Nikama (perheet), p. 0400 378 012 Tiina Railo (mielenterveystyö), p. 0400 378 010 Petra Teittinen (kansainvälinen työ, lähetys), p. 0400 378 051

sähköposti kaikille työntekijöille: etunimi.sukunimi@evl.fi 8


S A N A A J A R U K O U S TA

Sanaa ja rukousta MESSU

RAAMATTU- JA RUKOUSPIIRIT

joka sunnuntai klo 10 kirkossa. Messun jälkeen nautitaan yhteiset kirkkokahvit.

Raamattu- ja rukouspiirien vetäjinä toimivat vapaaehtoiset seurakuntalaiset. Piireissä luetaan Raamattua kirkkovuoden mukaan ja keskustellaan luetuista kohdista. Illan aikana saatetaan myös laulaa virsiä tai hengellisiä lauluja ja rukoilla yhdessä sekä seurakuntaan jätettyjen rukouspyyntöjen että henkilökohtaisten asioiden puolesta. Piirejä on sekä naisille että miehille eri puolilla Keravaa.

ILTAKIRKKO Lyhyt ja rento iltamessu kerran kuukaudessa. Perjantaisin 1.9., 6.10., 19.11. ja 8.12. klo 20.30 kirkossa

VALKEAN KARITSAN KAPPELIN HARTAUDET

Kappelin rukouspiiri Tiistaisin parittomilla viikoilla klo 18.30– 20.15 seurakuntakeskuksen kappelissa 26.9. alkaen 5.12. asti

Valkean Karitsan kappeli sijatsee Paasikiven Nuorisokylässä (Porvoontie 10). Tunnelmallinen pikkukappeli on entinen perunakellari, joka vihittiin kappeliksi 1963. Nykyään kappelia voi lainata käyttöönsä kuka tahansa esimerkiksi häitä tai kastetilaisuutta varten kysymällä Nuorisokylästä. Seurakunta järjestää yhdessä Nuorisokylän Säätiön kanssa hartauksia kappelissa. Ke 13.9. klo 18 Syysillan musiikkihartaus. Musiikista vastaa CrossCountry, mukana Hannu Harri ja Eeva Airila Ti 19.12. klo 18 Jouluhartaus. Jouluista musiikkia, mukana Hannu Harri ja Eeva Airila

LANU-rukouspiiri LANU-rukoupiirissä rukoillaan lasten ja nuorten puolesta. Ke 6.9. klo 18.30 seurakuntakeskuksen kappelissa Sanaa simppelisti Ryhmä aikuisille, jotka haluavat seurata kirkkovuotta ja mahduttaa hetken hartautta kii-

9


S A N A A J A R U K O U S TA

VAPAAEHTOIST YÖ

KIRKKOVÄÄRTIKSI? Messuja suunnittelevat ja toteuttavat seurakuntalaisista kootut kirkkoväärtiryhmät yhdessä työntekijöiden kanssa. Mukaan tarvitaan kaikenikäisiä ja erilaisilla osaamisilla varustettuja lapsia ja aikuisia. Kirkkoväärtit toimivat ryhminä ja niille on nimetty vetäjä, joka oman ryhmänsä kokoaa kasaan. Voit osallistua, kun sinulla on aikaa. Kirkkoväärteillä on erilaisia tehtäviä: messun suunnittelu, kahvin keitto, kahvin kaato, kirkkoon tulijoiden tervehtiminen, kolehdin kerääminen sekä messun toteuttaminen tekstin lukemisesta ehtoollisen jakoon. Kirkkoväärtikoulutus to 21.9. klo 18 kirkossa. Lisätiedot Krista Wedman p. 0400 378 101 tai vapaaehtoistyo.fi

HILJENNY ARJESSA Katupappila kutsuu rukoushetkeen arkiaamuisin klo 10.15. Kirkossa vietetään rukoushetki joka arkipäivä klo 12, keskiviikkoisin rukoushetki on musiikillinen Keskipäivän hetki. Parittomilla viikoilla Keskipäivän hetken jälkeen voi piipahtaa kahvikupilliselle Kohtaamispaikkaan kirkon alasalissa. Viikkomessu järjestetään kirkossa joka tiistai ja torstai klo 19. Katupappila ma–pe klo 10.15 Kirkko ke klo 12, ti ja to klo 19

Lasten kanssa kirkkoon Kuukauden ensimmäinen messu sopii erityisesti lapsiperheille. Se on normaalia lyhyempi ja messun yhteydessä on pyhäkoulutuokio (syyskuussa kuukauden toisena sunnuntaina). Pyhäkoululaiset tulevat kirkon alasaliin heti messun alussa ja vanhemmat hakevat heidät ehtoollisen alkaessa. Lapset ovat tervetulleita vanhemman kanssa ehtoolliselle. Lapsille on kirkossa alttarin viereen sijoitettu leikki- ja lukunurkkaus, lastenpaikka. Perheen pienimpiä ilahduttaa kirkkopussi, josta löytyy katselukirjoja sekä leluja. Pyhäkoulutuokiot su 10.9., 5.11. ja 3.12. klo 10 kirkon alasalissa Perhemessu su 12.11. klo 10 ja Muskarimessu 3.12. klo 16 kirkossa 10


S A N A A J A R U K O U S TA

HILJAISUUDEN RETRIITTI

reisen työviikon keskelle. Tiistaisin parittomilla viikoilla klo 20–21.30 Katupappilassa 12.9. alkaen 19.12. asti

Nuottakodossa 24.–26.11. Retriitin ohjaajina ovat pastori Asta Koponen ja kanttori Eero Annala. Retriitin aiheena rukous. Hinta 90 €, sisältää täysihoidon ja kuljetuksen. Ilmoittautuminen 1.11. mennessä p. 09 4784 8322.

Miesten raamattupiirit Maanantaisin klo 18.30 seurakuntakeskuksen saunahuoneessa 4.9. alkaen Torstaisin klo 18–20 Kalevan seurakuntatalossa 14.9. alkaen 14.12. asti Torstaisin klo 19–21 Savion seurakuntatalossa 7. 9. alkaen 21.12. asti

MESSUJA Syyskauden avajaismessu su 3.9. klo 10 kirkossa; vapaaehtoisten siunaaminen tehtäviinsä

Naisten rukouspiirit Tiistaisin klo 19–21 Savion seurakuntatalossa 5.9. alkaen 12.12. asti Keskiviikkoisin parillisilla viikoilla klo 18–20 Kalevan seurakuntatalossa 6.9. alkaen 15.11. asti

Mikkelinpäivä (enkelien päivä) su 1.10.: Sukupolvien messu klo 10 kirkossa ja Vanhustenviikon avajaisjuhla seurakuntakeskuksessa Lähetyspyhä 8.10.: messu klo 10 kirkossa ja Maailmojen messu klo 16 kirkossa.

BIBLE STUDIES There is a place for you! Join us as we discuss various books of the Bible. Tule keskustelmaan ja oppimaan lisää Raamatusta englanniksi. Sunnuntaisin 10.9., 15.10., 12.11. ja 3.12. kirkkokahvien jälkeen noin klo 11.30 kirkossa

Pyhäinpäivän ja karjalaisten kirkkopyhän messu la 4.11. klo 10 kirkossa, kirkkokahvit seurakuntakeskuksessa Perheen sunnuntain ja isänpäivän messu 12.11. klo 10 kirkossa

KANSANLÄHETYKSEN RAAMATTULUENNOT

Uskonpuhdistuksen muistopäivän messu su 5.11. klo 10 kirkossa, saarna Hedi Vilumaa Köpusta

Uudenmaan Ev. Lut. Kansanlähetys ry järjestää raamattuluentoja. Perjantaisin 15.9., 6.10., 3.11. ja 1.12. klo 18– 20 Kalevan seurakuntatalossa

Muskarimessu su 3.12. klo 16 kirkossa, kutsumme erityisesti vauvat perheineen

SEURAT Esikoiset ry:n seurat Sunnuntaisin 17.9., 8.10. ja 26.11. klo 13 Savion seurakuntatalossa. Yhteyshenkilö Petri Hakkarainen p. 050 392 6162. Järvenpään ja ympäristön Rauhanyhdistyksen seurat Tiistaisin 3.10. ja 7.11. klo 18.30 Savion seurakuntatalossa

Itsenäisyyspäivän messu ke 6.12. klo 10 kirkossa Tuomasmessu su 10.12. klo 18 kirkossa Katso adventin ja joulun ajan hartaudet ja messut sivulta 14–15.

11


R E F O R M A AT I O N M E R K K I V U O S I

Lutherin jalanjäljissä Syksyllä 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi kuuluisat teesinsä Saksan Wittenbergissä. Reformaation merkkivuotta vietetään kansainvälisesti, kansallisesti ja Keravalla.

LUTHERIN SYYTÄ KAIKKI!

to 26.10. klo 18.30 Emerituspäätoimittaja Tapani Ruokanen: Onko reformaatiolla annettavaa Suomen tulevaisuudelle?

LUENTOSARJA REFORMAATIOSTA Reformaation tarkoituksena oli oikaista katolisen kirkon opin epäkohtia. Reformaation teologiset ja käytännölliset korostukset sekä uusien kirkkokuntien syntyminen vaikuttivat vahvasti tulevien vuosisatojen aikana erityisesti pohjoismaisiin yhteiskuntiin ja niiden hyvinvointikäsitykseen. Tätä vaikutusta ei aina osata tunnistaa eikä tunnustaa. Elämme Suomessakin monien sellaisten asioiden keskellä, jotka itse asiassa ovat Lutherin tai hänen suomalaisten oppilaittensa ansiota tai syytä - vaikka tätä emme arjessa edes huomaa.

Luentosarjaan liittyy reformaation musiikkiin keskittyvä kolmen seminaarikerran osuus Keravan kirkossa. Luther sanoo: ”Evankeliumin jälkeen musiikki on Jumalan paras lahja ihmiselle.” Luther rakasti musiikkia - Rouva Musikaa. Kun ihmisääneen liitetään Jumalan sana, niin Sana soi myös ilman sanoja. Luennoitsijat tuovat kerronnassaan ajatuksia myös tähän päivään. ke 1.11. klo 19 Veisuu, koraali ja Luther. MUT, kirkkomusiikin professori Timo Kiiskinen ja kanttori Eero Annala, urut

Keravan Opisto ja Keravan seurakunta järjestävät Keravan lukion auditoriossa (Keskikatu 5) Studia Generalia –tyyppisen luento- ja keskustelusarjan reformaation merkityksestä Suomen historiassa.

ke 8.11. klo 19 Psalmit – vihan virsiä ja lohdun lauluja. Raamattuteologian kouluttaja Mika Aspinen ja MuT Kari Vuola, urut ke 15.11. klo 19 Reformaation ja Lutherin estetiikka musiikissa. TT Miikka Anttila ja kanttori Eero Annala, urut

to 28.9. klo 18 Professori Laura Kolbe: Reformaation merkitys suomalaiselle kulttuurille. ke 4.10. klo 18 Piispa Tapio Luoma: Reformaation merkitys uskonnon ja tieteen suhteelle. to 12.10. klo 18 Professori emerita Kaisa Häkkinen: Puhummeko suomea Lutherin takia? – Näin syntyi suomen kirjakieli

12


K I R K KOV U O S I

REFORMAATIOVIIKKO 31.10.–5.11.

Teologinen iltapäivä ke 1.11. klo 15 seurakuntakeskuksessa, Raija Kortesmaan aiheena Lutherin ydinkäsitykset.

Reformaatioviikolla reformaation teemat näkyvät säännöllisessä viikkotoiminnassa kuten viikkomessuissa, kerhoissa ja ryhmissä ja erityisissä reformaatioaiheisissa tilaisuuksissa. Ohjelma tarkentuu vielä, seuraa ilmoittelua lehdissä ja verkossa.

Bach-konsertti pe 3.11. klo 19 kirkossa. Kamariorkesteri Castor et Pollux sekä kamarikuorot Oremus ja Sonores, joht. Tapio von Boehm. J. S. Bachin kantaatit 29 ja 131. Uskonpuhdistuksen muistopäivän messu su 5.11. klo 10 kirkossa, saarnaamassa kirkkoherra Hedi Vilumaa Kõpun ystäväseurakunnasta

Senioritiistai 31.10. klo 13 seurakuntakeskuksessa, vieraana TT, Kirkon koulutuskeskuksen johtaja Kari Kopperi

Armolaulujen ilta su 5.11. klo 17 kirkossa, Jukka Pohjolan-Pirhonen laulaa ja laulattaa, vapaa pääsy, kolehti Yhteisvastuulle.

Lutherin syytä kaikki! Luentosarja ke 1.11. klo 19 kirkossa: Veisuu, koraali ja Luther. MUT, kirkkomusiikin professori Timo Kiiskinen ja kanttori Eero Annala, urut

Pyhäinpäivä Pyhäinpäivässä yhdistyvät kaksi juhlaa, kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Muistelun kohteena ovat kaikki kuolleet sekä kristikunnan marttyyrit. Tänä vuonna pyhäinpäivää vietetään lauantaina 4.11. Monet vievät silloin läheistensä haudalle kynttilän, kukkia tai havuseppeleen. Myös kotona voidaan sytyttää kynttilä kuolleen omaisen kuvan viereen.

PYHÄINPÄIVÄN HARTAUDET

BUSSIKULJETUS HAUTAUSMAALLE

Pyhäinpäivän messu ja karjalaisten kirkkopyhä klo 10 kirkossa, kirkkokahvit seurakuntakeskuksessa.

Bussi 1, lähtö klo 13.45: Ahjon K-Kauppa (Ratatie 24) - Ahjon silta - Porvoontie - Porvoonkatu - Seurakuntakeskus, Papintie 6 Kilta terveyskeskuksen pysäkki - Ilmarisentie - Ylikeravantie - Kalevankatu - Kalevan seurakuntatalo, Ritakatu 2 - Kalevankatu - Kannisto - Siwan pysäkki - Kannistonkatu - Savion seurakuntatalo, Koivikontie 9 - Saviontie Kulloontie - hautausmaa. Bussi 2, lähtö klo 14: Tilausajopysäkki Keskikadulla -hautausmaa. Paluu molemmilla busseilla klo 16.

Pyhäinpäivän hartaus klo 15 hautausmaan siunauskappelissa. Pyhäinpäivän iltakirkko klo 18 kirkossa. Kirkkohetkessä luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen hautaan siunattujen seurakuntalaisten nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. 13


K I R K KOV U O S I

Adventinaika ja joulu Adventti aloittaa joulun odotuksen. Adventin kynttilät symboloivat valoa ja vapautusta, jota odotetaan - Jeesusta. Valon määrä lisääntyy, kun joulu lähestyy. Ensimmäisestä adventista alkaa myös uusi kirkkovuosi. Jouluna kerrotaan Jeesuksen syntymästä eli Jumalan tulemisesta ihmiseksi. Keskelle vuoden pimeintä aikaa tulee juhla, jossa pimeyteen syttyvä valo sytyttää toivon.

JOULUN VALOA

ADVENTTIMYYJÄISET

pe 22.12. klo 16–19 Prisman aukiolla puuroa ja yhteislaulua.

la 2.12. klo 10–12.30 seurakuntakeskuksessa. Seurakunnan eri toimintaryhmät myyvät käsitöitä ja jouluherkkuja kirkon kansainvälisen vastuun hyväksi. Mukana myös kirkon lähetysjärjestöt.

DIAKONIAN JOULUATERIA la 16.12. klo 12 seurakuntakeskuksessa vähävaraisille keravalaisille.

HOOSIANNA-KIRKKO

HYVÄ TUOMAS JOULUN TUOPI

ensimmäisenä adventtina su 3.12. klo 10 messu kirkossa. Aloita joulunaika laulamalla Hoosiannaa!

jouluhartaus to 21.12. klo 7 kirkossa.

JOULUTUNNELMAA SAVIOLLA

POIKKEUKSET AUKIOLOAJOISSA

to 7.12. klo 11–13 Savion seurakuntatalossa. Pientä ohjelmaa, yhteislaulua ja kahvit.

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto suljetaan pe 22.12. klo 13. Seuraavan kerran palvelemme ke 27.12. klo 8–15.45. Uudenvuodenpäivänä ma 1.1.2018 suljettuna. Diakoniatoimisto on kiinni 22.12.–1.1.2018 Katupappila on kiinni 22.12.–1.1.2018

LASTEN JOULUKIRKOT ti–pe 12.–15.12 klo 9 ja 10.15 kirkossa. Päiväkerholaisten joulukirkko ke 13.12. klo 18 kirkossa, avoin kaikille lapsiperheille.

14


K I R K KOV U O S I

JOULUN MESSUT JA HARTAUDET

K AU N E I M M AT J O U LU L AU LU T

Jouluaatto su 24.12. klo 10 messu kirkossa klo 13 hartaus Kalevan seurakuntatalossa klo 14 hartaus perheille kirkossa klo 14 ja 15 musiikkihartaudet hautausmaan kappelissa klo 15.30 hartaus Savion seurakuntatalossa klo 16 hartaus kirkossa klo 23 jouluyön messu kirkossa

Yhteislaulutilaisuuksissa lauletaan Suomen Lähetysseuran Kauneimmat Joululauut -vihkosesta tuttuja ja uusiakin joululauluja. Tilaisuuksissa kerätään kolehti Suomen Lähetysseuralle. ma 11.12. klo 18 Savion seurakuntatalossa, joulupuuroa tarjolla klo 17 pe 15.12. klo 19 kirkossa Svengaavat joululaulut. Mukana nuorisotyön bändi.

Bussilla hautausmaalle su 24.12. Bussi 1: Lähtö klo 12.45 Ahjon K-Kauppa (Ratatie 24) - Ahjon silta - Porvoontie - Porvoonkatu - Seurakuntakeskus, Papintie 6 Kilta terveyskeskuksen pysäkki - Ilmarisentie - Ylikeravantie - Kalevankatu - Kalevan seurakuntatalo, Ritakatu 2 - Kalevankatu - Kannisto - Siwan pysäkki - Kannistonkatu - Savion seurakuntatalo, Koivikontie 9 - Saviontie Kulloontie - Keravan hautausmaa. Bussi 2: Lähtö klo 13 tilausajopysäkki Keskikadulla -hautausmaa. Paluu hautausmaalta molemmilla busseilla klo 15 ja 16

la 16.12. klo 11 Ahjon koululla Lasten kauneimmat joululaulut su 17.12. klo 16 ja 18 kirkossa ti 19.12. klo 19 Kalevan seurakuntatalossa ke 20.12. klo 19 kirkossa la 6.1.2018 klo 18 kirkossa

KONSERTIT

Joulupäivä ma 25.12. klo 11 messu perheille kirkossa

Nyt Betlehemiin! Naiskuoro Ilonan joulukonsertti su 3.12. klo 18 seurakuntakeskuksessa. Valoisat sovitukset tutuista joululauluista sekä Teemu Tommolan joulukantaatti. Mukana soitinyhtye The Larks. Liput aikuiset 12 €, lapset 6 €.

Tapaninpäivä ti 26.12. klo 10 messu kirkossa 1. sunnuntai joulusta 31.12. klo 10 messu kirkossa

Keravan Mieslaulajien joulukonsertit ma 18.12. klo 18 ja 20 kirkossa. Perinteisiä ja uudempia joululauluja, musiikkiluokkalaisten laulutervehdys. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Uudenvuoden päivä ma 1.1.2018 klo 10 messu kirkossa Loppiainen la 6.1.2018 klo 10 messu kirkossa

Kamariorkesteri Castor et Polluxin loppiaiskonsertti la 6.1.2018 klo 15 seurakuntakeskuksessa. 15


LAPSET JA PERHEET

Lapset ja perheet AVOIMET PERHEKERHOT

TOUKKAPIIRI

Avoimeen perhekerhoon lapset ja aikuiset tulevat yhdessä. Voit tulla myös vauvan kanssa. Lyhyen alkuhartauden lisäksi ohjelmassa on kahvi- ja mehutarjoilu, askartelua, piirtämistä, laulua, leikkiä ym. Avoimeen perhekerhoon voi tulla silloin kun itselle parhaiten sopii. Osallistuminen on maksutonta. Tiistaisin klo 10–11.30 Savion ja Kalevan seurakuntataloissa 29.8. alkaen Torstaisin klo 10–11.30 Ahjon kerhotilassa ja Wanhassa Pappilassa 31.8. alkaen. Wanhan Pappilan kerho kokoontuu ensimmäisen kerran kirkon alasalissa.

Toukkapiiriin ovat tervetulleita sylivauvat vanhempineen. Toukkapiirissä keskustellaan vauvan syntymään ja kasvuun liittyvistä kysymyksistä muiden vanhempien kanssa. Siellä käy myös ulkopuolisia vierailijoita alustamassa vauva-aikaan ja vanhemmuuteen liittyvistä kysymyksistä. Toukkapiirin ohjaajina toimivat toukkien äidit Elina Lahtinen ja Anne Franssila. Ryhmä on maksuton eikä siihen tarvitse illmoittautua. Voit tulla mukaan silloin kun itsellesi sopii. Toukkapiirissä voi käydä sen kauden loppuun kun lapsi täyttää vuoden. Maanantaisin klo 10–11.30 Killan tuvalla 4.9. alkaen

VANHEMMAT-LAPSIKERHO

ILTAPERHEKERHO

Vanhemmat-lapsikerho on äitien, isien ja lasten yhteinen virkistyshetki. Kahvi- ja mehuhetken sekä alkuhartauden jälkeen on aikuisille oma juttutuokio, jossa vauvat voivat olla mukana ja leikki-ikäisille on järjestetty omaa ohjelmaa. Osallistuminen on maksutonta. Perjantaisin klo 10–11.30 Wanhassa Pappilassa 1.9. alkaen. Ensimmäinen kokoontuminen kirkon alasalissa.

Iltaperhekerho kokoontuu vuorotellen Ahjon, Kalevan ja Savion kerhotiloissa. Kerhossa leikitään, lauletaan, jutustellaan ja askarrellaan. Lopuksi yhteinen iltarukous ja iltapala. Kerho on maksuton. keskiviikkoisin klo 17.15–19 Ahjon kerhotila: 27.9. ja 8.11. Kalevan seurakuntatalo: 13.9., 25.10. ja 29.11. 16


LAPSET JA PERHEET

Savion seurakuntatalo: 11.10. ja 22.11.

soittamalla ja laulamalla, leikkimällä ja liikkumalla sekä rytmittelemällä ja kuuntelemalla. Muskareihin lapset tulevat yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Ryhmiä on eri ikäisille. Muskarin hinta on 40 euroa/ lukukausi/perhe. Syksyn muskareihin ilmoittauduttiin elokuun alussa, mutta vapaita paikkoja voi kysellä Eija Pääkköseltä.

ARKILOUNASTA JA KAHVIHETKI Arkilounasta keskiviikkoisin klo 11.30–13 kahdella eurolla ja kahvihetki kaikenikäisille parittomilla viikoilla lounaan jälkeen Savion seurakuntatalossa.

PERHESÄHLY

KIRJEPYHÄKOULU

Koko perheen yhteinen sählyvuoro yhteistyössä Keravan NMKY:n kanssa, omat mailat ja suojalasit mukaan. Lauantaisin klo 16–17 Sompion koulun palloiluhallissa, tauolla koulun loma-aikoina

Kirjepyhäkoulu on suunnattu jo lukemaan oppineille lapsille, mutta pienemmätkin voivat liittyä mukaan yhdessä vanhempien kanssa. Pyhäkoululaiset saavat elo-toukokuun aikana kahdeksan kertaa Lasten Kirkko –lehden ja kirjepyhäkoulukirjeen aiheeseen sopivien tehtävien ja askarteluvinkkien kera. Lisätietoja ja ilmoittautumiset kirjepyhäkouluun eija.viitanen@evl.fi.

PÄIVÄKERHOT Päiväkerhot on tarkoitettu 3–6 -vuotiaille, mutta hakemuksen voi täyttää myös samana vuonna kolme vuotta täyttävästä lapsesta. Kerhot kokoontuvat 1–3 kertaa viikossa klo 9–12 neljässä toimipisteessä. Kerhoihin ilmoittaudutaan huhtikuussa, mutta vapaita paikkoja voi kysellä läpi vuoden. Kerhossa leikitään, lauletaan, askarrellaan, kuunnellaan satuja ja opetellaan toimimaan ryhmässä. Hartaushetkissä hiljennytään ja rauhoitutaan, ihmetellään ja jutellaan yhdessä elämän pienistä ja suurista asioista sekä tutustutaan Lapsen Raamatun kertomuksiin. Päiväkerhot ovat maksullisia, 30–45 euroa/ lukukausi. Kerhoja ohjaavat ammattitaitoiset ja koulutetut lastenohjaajat.

KUMMILEIRI 4–6 -vuotiaille lapsille ja heidän kummeilleen 9.–10.12. Nuottakodon leirikeskuksessa. Hinta 40 € /kummi ja 15 € /lapsi. Lisätiedot Eija Viitanen. Ilmoittautuminen verkkosivujen kautta 1.–12.11.

YHDESSÄ KIRKKOON tiedot pyhäkoulutuokioista ja muskarimessusta löydät sivulta 10.

PARISUHDEKURSSEISTA JA LEIREISTÄ LÖYDÄT TIETOA SIVULTA 25. PERHENEUVONNASTA KERROTAAN SIVULLA 6. ÄITIEN RETRIITTI SIVULLA 22.

MUSKARIT Muskarissa lapsi oppii musiikin perustaitoja

INFOA SEURAA MEITÄ SOMESSA Keravan seurakunnan varhaiskasvatus

YHTEYS

Eija Pääkkönen, p. 0400 378 083, eija.paakkonen@evl.fi johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja, päivä- ja perhekerhot, toukkapiiri, muskarit Eija Viitanen, p. 0400 378 085, eija.viitanen@evl.fi koululaisten iltapäivätoiminta, kesäkerhot ja pyhäkoulut Sini Mäkelä, p. 0400 378 091, sini.makela@evl.fi Varhaiskasvatuksen ja perhetyön pappi 17


7 – 1 4 - V U O T I A AT

Kouluikäisille KERHOT Tule aloittamaan uusi, rento ja kiva harrastus, tai jatkamaan aiemmin aloitettua! Iltaisin kokoontuvat harrastekerhot on tarkoitettu alakouluikäisille tytöille ja pojille. Kerhot ovat maksuttomia eivätkä edellytä ilmoittautumista (poikkeuksena kokkikerhot,ilmoittautuminen seurakunnan verkkosivuilla). Kerhot alkavat syksyllä 2017 viikolla 36 ja jäävät joulutauolle viikolla 49. Kerhot ovat tauolla syyslomaviikolla 16.– 22.10. ja itsenäisyyspäivänä 6.12.

lassa 2–6 -luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä. KESKIVIIKKOISIN

Kokkikerho klo 17.30–19.30 seurakuntakeskuksen kerhotilassa 2–6 -luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä. Kokkikerho klo 17–19 Savion seurakuntatalolla 2–6 -luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä. TORSTAISIN

Lapsikuoro Revontulet klo 17–18 kirkon alasalissa. Kuoroa johtaa kanttori Eija Repo. Kuorolla on esiintymisiä jumalanpalveluksissa ja muissa tilaisuuksissa.

MAANANTAISIN

Kokkikerho klo 18–20 seurakuntakeskuksen kerhotilassa 2–6 -luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä.

Kokkikerho klo 17–19 Killan tuvalla 2–6 -luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä.

TIISTAISIN

Puuhakerho klo 17–18 seurakuntakeskuksen kerhotilassa. Askartelua, leivontaa, ulkoilua, leikkiä, laulua - kaikenlaista puuhaa yhdessä.

Leikki & Liikuntakerho klo 17–18 Kalevan seurakuntatalolla. Leikkimielistä ja kevyttä liikuntaa, erilaisia ulko- ja sisäpelejä. Hauskuus ennen hikeä. Sisätossut, vesipullo ja ulkoiluun sopivat varusteet kerrasta riippuen.

Puuhakerho klo 17–18 Savion seurakuntatalolla. Askartelua, leivontaa, ulkoilua, leikkiä, laulua - kaikenlaista puuhaa yhdessä.

Puuhakerho klo 17–18 Killan tuvalla. Askartelua, leivontaa, ulkoilua, leikkiä, laulua - kaikenlaista puuhaa yhdessä.

Liikuntakerho klo 17–18 Kalevan koulun salissa. Leikkimielistä ja kevyttä liikuntaa, erilaisia ulko- ja sisäpelejä. Hauskuus ennen hikeä.

Kokkikerho klo 17.30–19.30 Ahjon kerhoti18


7 – 1 4 - V U O T I A AT

7-14 VUOTIAAT

Selviytyjät-leiri 16.–17.9. 1.–3. -luokkalaisille tytöille Nuottakodossa. Leirin hinta 25 €. Hinta sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot Sirkka-Liisa Pitkäranta.

Sisätossut ja ulkoiluun sopivat varusteet kerrasta riippuen. LAUANTAISIN

Perhesähly klo 16–17 Sompion koulun palloiluhallissa. Koko perheen yhteinen sählyvuoro yhteistyössä Keravan NMKY:n kanssa. Omat mailat ja suojalasit mukaan. Pelit jatkuvat 16.12. saakka, tauolla syyslomalla.

Ihan Pimeetä II -leiri 6.–8.10. 4.–7. -luokkalaisille tytöille ja pojille Nuottakodossa. Leirin hinta 35 €, sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot Arto Nyman.

LEIRIT JA RETKET

Lapsi-vanhempi-leiri 10.–12.11. Nuottakodossa. Erityisesti kouluikäisille tytöille ja heidän isilleen sekä kouluikäisille pojille ja heidän äideilleen. Leirin hinta 35 €/aikuinen ja 20 €/lapsi, sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot Sirkka-Liisa Pitkäranta.

Jokainen leiri ja retki on elämys, joka painuu mieleen pitkäksi aikaa. Ilmoittautuminen leireille ja retkille alkaa seurakunnan verkkosivuilla yleensä viimeistään kahta kuukautta ennen tapahtumaa. Ritarileiri 1.–3.9. 1.–3. -luokkalaisille pojille Nuottakodossa. Leirin hinta 35 €, sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot Katri Ahonen.

Äiti-tytär-retki 26.11. Helsingin kaupunginteatteriin katsomaan Peppi Pitkätossua. Retken hinta 40 €/aikuinen ja 20 €/lapsi (liput ja kuljetus). Lisätiedot Sirkka-Liisa Pitkäranta.

Puuhaa syyslomalla

Syyslomalla ei tarvitse jäädä yksin kotiin. Wanhassa pappilassa koululaisille on tarjolla välipala ja turvallisen aikuisen seura.

KYMPPISYNTTÄRIT Kaikille vuonna 2017 kymmenen vuotta täyttäville keravalaisille. Luvassa loistava ohjelma ja pientä makeaa. Tapahtuma on maksuton eikä edellytä ilmoittautumista. Myös kymmenvuotiaiden vanhemmat ovat tervetulleita. 10-synttärit ti 14.11. klo 18–20 seurakuntakeskuksessa

Viikolla 42 (17.–20.10.) tiistaista perjantaihin on Wanhassa pappilassa avoimet ovet alakouluikäisille klo 10–14. Ohjelmassa leikkiä, pelejä, ulkoilua, askartelua, pientä välipalaa ja hartaus. Toiminta on maksutonta eikä edellytä ilmoittautumista. Syyslomaviikon maanantaina 16.10. alakouluikäisille tytöille ja pojille tarkoitettu retki suuntaa Espoon SuperParkiin. Retken hinta on 20 €/osallistuja ja se sisältää rannekkeen, matkat ja ruokailun. Retkelle ilmoittaudutaan verkkosivuilla. Lisätiedot Arto Nyman. INFOA YHTEYS

Arto Nyman p. 0400 378 054, arto.nyman@evl.fi Sirkka-Liisa Pitkäranta p. 0400 378 057, sirkka-liisa.pitkaranta@evl.fi 19


NUORET

Pappilan poppoo

PAPPILAN PERJANTAI

ja levähtää yhdessä muiden kanssa. Lauantaisin 7.10., 4.11. ja 2.12. klo 15.30–17.30 Wanhassa Pappilassa

Nuorten ilta Wanhassa Pappilassa. Illan ohjelmassa on pelailua, yhdessäoloa, Raamatun tutkailua ja pientä purtavaa. Ilta päättyy hartauteen, noin kerran kuussa iltakirkkoon. Perjantaisin klo 18–22 Wanhassa Pappilassa

SAAPAS-CAFÉ avoimet ovet ja kahvia nuorille, paikalla vapaaehtoisia aikuisia. Lauantaisin 7.10., 4.11. ja 2.12. klo 20–23 Katupappilassa.

ILTAKIRKKO Lyhyt ja rento iltamessu. Perjantaisin 1.9., 6.10., 19.11. ja 8.12. klo 20.30 kirkossa

NUORTEN LEIRI 1.–3.12. Nuottakodossa. Hinta 30 €. Ilmoittautuminen 14.11. mennessä verkkosivujen kautta. Leiri on tarkoitettu yli 15-vuotiaille.

WANHAT ISOT Wanhat isoset kokoontuvat joka toinen maanantai Wanhaan pappilaan. Maanantaisin parillisilla viikoilla klo 18–22 Wanhassa Pappilassa 4.9. alkaen

PAPPILAN JOULUJUHLA JA SVENGAAVAT JOULULAULUT Joulujuhla pe 15.12. klo 18 Wanhassa Pappilassa, Svengaavat klo 20 kirkossa, mukana nuorisotyön bändi.

LIIKKATUNTI Hiki pintaan yhdessä liikkuen. Tiistaisin klo 17–18 Sompion koulussa

KOULUPÄIVYSTYKSET JA KESKUSTELUKAVERI

KAVERIRYHMÄ

Nuorisotyönohjaajat päivystävät yläkouluilla parittomilla viikoilla tiistaisin Sompiossa, keskiviikkoisin Kurkelassa ja torstaisin Jaakkolassa ruokavälitunnilla. Nuorisotyönohjaajille voi myös aina soittaa tai laittaa viestiä, jos haluaa jutella kahden kesken.

Tyttöryhmä yläkouluikäisille: itsetuntemusta ja sosiaalisia taitoja. Kysy lisää Airi Laurilalta.

TAUKOPAIKKA Nuorille ja nuorille aikuisille paikka hiljentyä

20


NUORET

VAPAAEHTOIST YÖ

ISKE KIINNI KOULUTUKSEEN Rippikoulun jälkeen nuori voi hakea ISKE-koulutukseen ja päästä isoseksi rippileireille tai kerhonohjaajaksi. ISKE-koulutus alkaa leirijaksolla Nuottakodossa 8.–10.9. tai 21.–23.9. ja kestää toukokuuhun asti. Kerhonohjaajille on lisäksi oma koulutusleiri 3.–5.11. Nuottakodossa. Jos haluat mukaan ISKEen, kysy lisää Mikael Björkasilta. Täysi-ikäiset, rippikoulun käyneet nuoret voivat hakeutua emäntä/isäntäkoulutukseen ja sen jälkeen työtehtäviin rippikoululeireille. Lisätietoja saa Katri Ahoselta.

Vuoden 2018 rippikoulut

Vuonna 2003 syntyneet nuoret kutsutaan rippikouluun postitse lähetettävällä kirjeellä syyskuun alussa. He aloittavat rippikoulunsa tammikuussa 2018. Nuorisotyöntekijät kertovat rippikoulusta yläkouluilla syyskuussa. Rippikouluihin ilmoittaudutaan verkossa 22.9.–6.10. Vuonna 2018 järjestetään 16 rippikoulua. Kesän leirit pidetään omassa leirikeskuksessa Nuottakodossa, Suomenlinnassa sekä Viron Põltsamaalla. Rippikoulun voi käydä myös hiihtolomalla tai rovastikunnallisena rippikouluna pääsiäisenä. Leirien lisäksi tarjotaan mahdollisuus ilta-, päivä- ja pienryhmärippikouluun. Kehitysvammaisten rippikoulusta kerrotaan sivulla 23. Rippikoulu on kirkon kasteopetusta, joka johtaa konfirmaatioon. Jos kirkkoon kuulumaton nuori haluaa saada kasteopetusta liittyäkseen kirkkoon, hän voi pyytää rippikoulun ilmoittautumistietoja kirkkoherranvirastosta, p. 09 4784 8323. Rippikouluista vastaa rippikoulupappi Samuli Koivuranta, p. 0400 378 041, samuli.koivuranta@evl.fi. Rippikouluinfo vanhemmille to 21.9. klo 18 seurakuntakeskuksen salissa INFOA SEURAA MEITÄ SOMESSA Wanha Pappila / Naku @wbabbila wbabbila

YHTEYS

Katri Ahonen, johtava nuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 055 Mikael Björkas, nuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 062 Terhi Tabell, nuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 104 Airi Laurila, erityisnuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 053 Juuso Vesterinen, oppisopimusopiskelija, p. 0400 378 054 sähköposti: etunimi.sukunimi@evl.fi 21


AIKUISET

Aikuisille Naisten ilta on Savion naisten raamattupiirin järjestämä kaikille avoin naisten ilta. Illan aloittaa teetarjoilu, mukana vierailija, musiikkia ja lopuksi iltahartaus. Su 22.10. klo 17 Savion seurakuntatalossa

NAISET Gospel-lattarit on naisille tarkoitettu ryhmä, jossa tanssitaan lattaritansseja ilman paria gospelin tahdissa. Hinta 4 € /kerta, varaathan tasarahan. Ei ilmoittautumista. Torstaisin klo 18–19 Kalevan seurakuntatalossa 7.9. alkaen 30.11. asti

Naisten raamattu- ja rukouspiireistä löydät tietoa sivulta 11. MIEHET

Äitien retriitti on hetken hengähdystauko lapsiperheen antoisaan, mutta työntäyteiseen arkeen. Retriitti merkitsee vetäytymistä. Retriitti merkitsee vetäytymistä. Sinulla on mahdollisuus antaa aikaa omille ajatuksille ja tunteille, osallistua yhteisiin rukoushetkiin ja ruokailuihin, nauttia luonnossa liikkumisesta ja saunomisesta sekä nukkua kunnon yöunet omassa huoneessa. Retriitin hinta 30 € sisältää täysihoidon ja matkat, omat lakanat ja pyyhkeet mukaan. Mukaan mahtuu 14 äitiä, illmoittaudu kirkkoherranvirastoon p. 09 4784 8322. Lisätiedot retriitinohjaajilta: Tarja Liljendahl, p. 0400 279 376, tarja.liljendahl@ nuorikirkko.fi ja Kristiina Nyman, p. 0400 378 047, kristiina.nyman@evl.fi. La 28.10. klo 12 – su 29.10. klo 13 Nuottakodon leirikeskus

Äijäsähly on tarkoitettu yli 18-vuotiaille miehille. Sählyä pelataan yhteistyössä Keravan NMKY:n kanssa. Lauantaisin klo 17–18 Kurkelan koulun salissa 16.12. saakka. Tauolla koulun loma-aikoina. Komeeta olla mies - rovastikunnallinen miesten päivä on Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhteinen päivä kaikenikäisille miehille. Ohjelmassa muun muassa messu, lounas, paneelikeskustelu ja musiikkia. La 11.11. klo 13–18 Tuusulassa Miesten raamattu- ja rukouspiireistä löydät tietoa sivulta 11. 22


AIKUISET

AIKUISET

Kalevan seurakuntatalosssa

KEHITYSVAMMAISET Wanhan Pappilan kerho on Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhteinen kerho kehitysvammaisille. Illan aikana hiljennymme hartauteen ja nautimme yhdessä mukavasta tekemisestä. Tarjolla pieni välipala. Syksyllä 2017 kerhoa vetää Järvenpään seurakunta, diakoniatyöntekijä Heli Bergholm, 050 431 9701, heli.bergholm@evl.fi. Maanantaisin parittomilla viikoilla klo 18– 19.30 Wanhassa Pappilassa 11.9. alkaen 4.12. asti

Savion avoin kahvila on kohtaamispaikka alueen asukkaille. Keskustelua, kuulumisia, kahvittelua ja hartaushetki. Mukana diakoniatyöntekijä Hanna Nikama, p. 0400 378 012. Maanantaisin klo 9.30–11 Savion seurakuntatalossa 4.9. alkaen 4.12. asti Killan juttutupa on kohtaamispaikka alueen asukkaille. Keskustelua, kuulumisia ja kahvittelua. Vetäjänä toimii seurakunnan vapaaehtoinen. Yhteyshenkilö Marjatta Koski, p. 050 911 6414. Keskiviikkoisin klo 9.45–11.45 Killan tuvalla

Joulukirkko ti 12.12. klo 12 kirkossa. Kesto noin puoli tuntia. Laulamme, rukoilemme ja tutustumme yhdessä joulun kertomukseen.

Kotimäen kristillinen piiri kokoontuu Kotimäen palvelutalossa. Mukaan voivat tulla myös lähialueen ikäihmiset, kulku Kotimäen kautta senioritalon kerhotilaan. Piiriä vetävät vapaaehtoiset Raili ja Reijo Liukkonen. Torstaisin parittomilla viikoilla klo 14 Kotimäen palvelutalon kerhotilassa, Porvoontie 10

Kehitysvammaisten rippileiri pidetään 2018 Nuottakodossa. Leirin aloitusviikonloppu 21.–22.4.2018 ja itse leirijakso 25.6.– 29.6.2018. Konfirmaatiota vietetään 1.7.2018. Leirille ilmoittaudutaan syksyllä 2017. Lisätietoja diakoniatyöntekijä Nea Kivistöltä, p. 0400 378 014.

Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietetään viikolla 40. Viikon vietto alkaa Sukupolvien messulla su 1.10. klo 10 Keravan kirkossa, minkä jälkeen Vanhustenviikon avajaisjuhla seurakuntakeskuksen salissa. Kahvit ovat tarjolla klo 11.30, varsinainen juhla alkaa klo 12. Myös Katupappilassa vietetään Vanhustenviikkoa pe 6.10. klo 10–14 kakkukahvien merkeissä.

SENIORIT Kahvihetki Saviolla parillisilla viikoilla heti Arkilounasta-yhteisöruokailun jälkeen. Kahvihetkeen sisältyy yhdessäoloa, välillä mukana vierailijoita. Tilaisuus on avoin kaikenikäisille. Yhteyshenkilö diakoniatyöntekijä Nea Kivistö, p. 0400 378 014. Keskiviikkoisin parittomilla viikoilla klo 13– 14.30 Savion seurakuntatalossa 13.9. alkaen 22.11. asti

Yhteiset syntymäpäivät järjestetään 70, 75 ja 80 vuotta täyttäville vuosittain. Loppuvuodesta 70 ja 75 vuotta täyttäviä juhlitaan 27.9. klo 14–16 seurakuntakeskuksessa. Seurakuntaan kuuluville syntymäpäiväsankareille lähetetään postitse kutsu noin kuukautta ennen juhlia.

Kahvihetki Kalevassa vietetään kerran kuussa. Yhteyshenkilö Pirjo Mahkonen, p. 0400 952 373. Torstaisin 14.9., 12.10. ja 9.11. klo 13–14.30

Senioritiistai on ihmisläheinen ja elämäniloa 23


AIKUISET

AIKUISET

tuottava maksuton luentotilaisuu eläkeikäisiä kiinnostavista aiheista. Senioritiistait alkavat klo 12 lounasmahdollisuudella (hinta 7 €) sekä seurakunnan tarjoamilla pullakahveilla. Ohjelman aluksi Keravan musiikkiopiston opiskelijoiden musiikkihetki, jonka jälkeen vierailijan luento. Lopuksi lyhyt hartaus. Tilaisuus päättyy klo 15 mennessä. Senioritiistait seurakuntakeskuksessa: 26.9. Luopumisen tuskaa - vastaanottamisen iloa. Vierailijana Kristiina Nordman, kouluttaja, TM, KRS Koulutuspalvelut 31.10. Mikä Lutherissa innostaa? Vierailijana Kari Kopperi, Kirkon koulutuskeskuksen johtaja, TT 28.11. Aivot vai sydän. Vierailijana Merja Rekola, asiamies, Suomen Aivosäätiö sr

kokemuksia ja ajatuksia elämän eri aloilta. 5.9. Yrittäjän päivä. Tivoli Sariola esittäytyy: Yhtä hymyä yli 125 vuotta! 12.9. Esko Väyrynen: Kainuun korvesta Keravalle 19.9. Helinä Jylhä: Pari episodia elämästä 26.9. Heikki Nenonen: Maailma on meidän. Kirkon Ulkomaanavun työ meillä ja maailmalla 3.10. Terttu Lindholm: Kokemuksia Saudi-Arabiasta 10.10. Aleksis Kiven päivä. Arja Laiho: Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämästä 17.10. Chris Montgomery: Katolilaisuus ja luterilaisuus 24.10. Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun päivä. Hannu-Pekka Laiho: SPR – 140 vuotta kansainvälistä vastuuta 31.10. Soile Haukkaluoma: Ikonit - ikkuna pyhään 7.11. Raija Kortesmaa: Lutherin ydinajatukset 14.11. Ritva Matintalo, Järvenpään Käsintekijät: Villa muotoutuu moneksi huovuttajan käsissä, työnäytöksiä pienin esimerkein 21.11. Pakistanin lähetti Maija-Leena Pajari: Silminnäkijänä muslimimaailmassa 28.11. Liisa Hynynen: Pienestä suurta - Pienimmän lantin yhteisö 5.12. Isänmaan virsiä ja lauluja 100-vuotiaan Suomen kunniaksi, Janne Kaksonen laulaa ja laulattaa 12.12. Paula Mattinen: Raamatun punainen lanka 19.12. Keravan Mieslaulajien joulutervehdys

KAIKILLE Israel-illoissa ajankohtaista asiaa Raamatusta ja Israelista. Vierailevia puhujia, musiikkia ja rukousta Israelin puolesta. Parittomien viikkojen torstaisin klo 18–20 seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa 14.9. alkaen 23.11. asti, ei kokoontumista 26.10. Lukupiiri on ryhmä kirjojen ystäville. Piiri kokokoontuu kerran kuukaudessa, luettava kirja sovitaan aina yhdessä ensimmäisellä kerralla. Syksyn ensimmäisen kokoontumisen kirjana on Han Kang: Vegetaristi. Lukupiiriä vetää tietokirjailija Sara Kokkonen. Ti 26.9., 24.10. ja 21.11. klo 18 seurakuntakeskuksen saunahuoneessa

Teologinen iltapäivä ke 1.11. klo 15 seurakuntakeskuksessa. Raija Kortesmaan aiheena Lutherin ydinajatukset.

Katupappila on seurakunnan olohuone Kauppakaarella. Se on avoinna ma–pe klo 10–14 kaikenikäisille. Hartaus klo 10.15. Paikalla työntekijöitä ja vapaaehtoisia, tarjolla kahvia ja teetä. Tiistain Tarinatuokiot klo 11 Katupappilassa antavat näkökulmia, faktoja,

Aikuisten raamattupiireistä löydät tietoa sivuilta 9–10 ja kuoroista sivulta 28.

24


PA R I S U H D E

Parisuhteen parhaaksi Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhteistä parisuhdetoimintaa. Ilmoittautumiset ja lisätiedot Pauliina Nurminen, p. 050 577 4450, pauliina.nurminen@evl.fi.

PARISUHDEKURSSI LAPSIPERHEILLE

keskeisesti se nojaa myötäelämisen taitoon (NVC). Myötäelämisellä tarkoitetaan elämistä ilman vaatimusta itseään ja toista kohtaan. Kurssi on tarkoitettu kaikenikäisille pareille. Kurssille ei voi ottaa mukaan lapsia. Hinta 300 €/pari (seurakuntien jäsenet) tai 350 € (muut), sisältää täysihoidon ja kurssimateriaalina käytettävän kirjan Myötäelämällä rakentavaan vuorovaikutukseen, joka lähetetään osallistujille etukäteen. Ohjaajapareina ovat Liisa ja Pertti Puronen Tampereelta sekä Marja Vepsä-Taipale ja Marko Taipale Järvenpäästä.

LOUTIN SEURAKUNTATALO, HARJUTIE 2 pe 1.9. klo 18–20 ja la 2.9. klo 9.30–16 Teemoina ovat vuorovaikutustaidot ja myötäeläminen parisuhteessa. Lastenhoito on järjestetty. Hinta 50 €/perhe (Järvenpään seurakunnan jäsenet) tai 70 €/perhe (muut). Hinta sisältää iltapalan perjantaina ja lounaan lauantaina lapsille ja aikuisille, materiaalin sekä lastenhoidon. Kurssille mahtuu mukaan kuusi paria. Ohjaajina toimivat Marja Vepsä-Taipale ja Marko Taipale.

VUOROVAIKUTUSTAIDOT PARISUHTEESSA

RIKASTA MINUA NUOT TAKODON LEIRIKESKUS, VIHTI 17.–19.11. Kurssilla tavoitellaan uusia vuorovaikutustapoja: olemassa olevan hyvän merkille paneminen ja sanoittaminen, toiveiden ja tarpeiden rakentava ilmaiseminen, läheisyyden merkityksen lisääntyminen sekä arkisen ristiriitatilanteen ratkaiseminen. Kurssilla keskitytään suhteen vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin ja etsitään yhteisiä konkreettisia tavoitteita ja keinoja niiden toteuttamiseen arjessa. Ei sovi akuutissa kriisissä oleville pareille. Lapsia ei voi ottaa mukaan. Täysihoitomaksu 280 €/pari (seurakuntien jäsenet) tai 330 €/pari (muut).

LEIRINIEMI, KALARANNANTIE 3, OHKOLA la–su 22.9.–24.9. Tällä kurssilla keskitytään ensisijaisesti vuorovaikutustaitojen opiskeluun. Kurssilla opetellaan puhumiseen, kuuntelemiseen ja ristiriitojen ratkaisemiseen liittyviä taitoja. Kurssi soveltuu kaikenikäisille pareille. Huom! Ei sovi akuutissa kriisissä oleville pareille. Lapsia ei voi ottaa mukaan. Ohjaajina Minka ja Jarkko Hauta-aho. Hinta 280 €/pari (seurakuntien jäsenet) ja 330 € (muut), sisältää täysihoidon.

PARISUHDE MYÖTÄTUULEEN! LEIRINIEMI, KALARANNANTIE 3, OHKOLA la–su 27.10.–29.10. Tällä kurssilla perehdytään rakentavan vuorovaikutuksen malliin, jossa on aineksia monista parisuhdetyön muodoista, mutta

KURSSEJA JA KESKUSTELUAPUA TARJOAA MYÖS PERHEASIAIN NEUVOTTELUKESKUS SIVULLA 6 25


VA PA A E H T O I S T Y Ö

Vapaaehtoistyöstä virtaa Vapaaehtoistehtävät joihin haetaan tekijöitä löytyvät verkosta osoitteesta www.vapaaehtoistyo.fi/kerava. Voit ilmoittautua jo olemassaolevaan tehtävään, jättää yhteystietosi ja kertoa millaisesta tehtävästä olisit kiinnostunut tai etsiä itsellesi lähimmäisystävää. Osaan tehtävistä on jatkuva haku, toisiin mennään koulutuksen kautta. Jokaiselle kiinnostuneelle löytyy varmasti tehtävä, jossa voit olla avuksi. tehtävissä. Kirkkoväärtiryhmässä on 6–12 henkilöä. Vuoden aikana ryhmä avustaa noin 3–4 messussa. Lisätiedot Krista Wedman, p. 0400 378 101 tai krista.wedman@evl.fi.

ISOSET JA KERHONOHJAAJAT Rippikoulun käyneille nuorille järjestetään vuosittain isos- ja kerhonohjaajakoulutus, jonka käytyään voi toimia isosena leireillä tai kerhonohjaajana kouluikäisille. Lue lisää koulutuksesta sivulta 21.

LÄHIMMÄISPALVELU Lähimmäisvapaaehtoiset toimivat esimerkiksi vanhuksen, yksinäisen, sairaan, omaishoidettavan, omaishoitajan, yksinhuoltajan tai maahanmuuttajan ystävänä. Lähimmäinen tarvitsee ainoastaan tavallisen ihmiset tavalliset taidot. Tiedustelut ja ystävätoiveet diakoni Kirsi Helin, p. 0400 378 011 tai kirsi.helin@evl.fi

KATUPAPPILAN VAPAAEHTOISET Katupappilassa päivystää jokaisena arkipäivänä klo 10–14 työntekijän lisäksi 1–3 vapaaehtoista. Heidän tehtävänään on kohdata seurakuntalaisia ja tarjota juttukaveria sitä kaipaavalle. Vapaaehtoiset saavat tehtäväänsä koulutuksen. Lisätiedot Susanna Hellén-Valjakka, p. 0400 378 145 tai susanna.hellen-valjakka@evl.fi.

NOPEAN TOIMINNAN JOUKOT Nopean toiminnan joukot lähtevät kansainvälisen tai kotimaisen katastrofin sattuessa

KIRKKOVÄÄRTIT Kirkkoväärtit avustavat messussa erilaisissa 26


VA PA A E H T O I S T Y Ö

VAPAAEHTOIST YÖ

KOULUTUSTA TARJOLLA Lähimmäispalvelun ja tukiparitoiminnan yhteinen koulutus Lähimmäinen arkeen järjestetään 18.9., 25.9. ja 2.10. klo 18–20 seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa. Koulutus on maksuton, eikä sen käyminen velvoita mihinkään. Ilmoittautumiset ja lisätiedot 12.9. mennessä vapaaehtoistyo.fi/kerava tai p. 09 4784 8322. Saapas-perehdytysilta pidetään 9.10. klo 18 Wanhassa pappilassa, ilmoittautumiset Airi Laurilalle. Syksyllä järjestetään lisäksi kaksi koulutuspäivää, jotka sopivat kaikille vapaaehtoistyössä toimiville. Marianne Janssonin aiheena on 23.9. hengellinen väkivalta ja sen tunnistaminen. Terapeutti Salme Blomster kouluttaa 18.11. aiheesta vapaaehtoistyössä jaksaminen ja omat rajat. Koulutukset järjestetään klo 10–14 seurakuntakeskuksessa. Niihin ilmoittaudutaan viimeistään 10 päivää ennen verkossa vapaaehtoistyo.fi tai p. 09 4784 8322. nopeasti liikkeelle ja kaduille lipaskerääjiksi. Lisätiedot Petra Teittinen, petra.teittinen@evl.fi.

kanssa, tarvittaessa annetaan ensiapua ja ohjataan muiden tukitoimien piiriin. Saapas päivystää nuorten kokoontumispaikoissa viikonloppuisin ja nuorten suurkokoontumisten yhteydessä. Lisätiedot airi.laurila@evl.fi

PALVELEVA PUHELIN JA NETTI Valtakunnallisen Palvelevan puhelimen ja netin päivystäjät ovat vapaaehtoisia tasapainoisia aikuisia, joilla on halua, kykyjä ja aikaa kohdata ahdinkotilanteissa olevia ihmisiä. Päivystäjäksi haluavat haastatellaan ja he saavat tehtävään koulutuksen jatukea. Lisätiedot Kirsi Helin, p. 0400 378 011

SAPULAISET Sapulaiset ovat vapaaehtoisia, jotka ovat mukana järjestämässä toimintaa Saviolla: Avointa kahvilaa, kahvihetkiä ja yhteisöruokailua. Lisätiedot Nea Kivistö p. 0400 378 014, Hanna Nikama p. 0400 378 012 tai Tiina Railo p. 0400 378 010.

PIENRYHMIEN VETÄJÄT Suurin osa seurakunnan pienryhmistä kokoontuu vapaaehtoisen vetäjän johdolla. Mikäli haluaisit toimia ryhmänvetäjänä tai sinulla on taito jota haluaisit hyödyntää muiden iloksi, kerro meille ideastasi.

TUKIPARI Tukipari muodostuu vapaaehtoisesta aikuisesta sekä alakouluikäisestä tai sitä vanhemmasta lapsesta tai nuoresta. Tukipari tapaa yhdessä sovitulla aikataululla pari kertaa kuukaudessa ja suunnittelee tapaamiset yhdessä omannäköisikseen. Lisätiedot airi.laurila@evl.fi

SAAPAS Saapas on nuoriso- ja erityisnuorisotyöhön liittyvää auttamistyötä. Nuorille tarjotaan mahdollisuutta keskusteluun aikuisen 27


MUSIIKKI

MUSIIKKI

Seurakunta laulaa ja soi

KUOROT JA ORKESTERI

harrastajia ja ammattilaisia. Ohjelmistossa on orkesteriteoksia sekä soolo- ja kuorokantaatteja. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä kanttori Janne Kaksoseen, p. 0400 378 040.

Lapsikuoro Revontulet harjoittelee kanttori Eija Revon johdolla. Kuoroon ovat tervetulleita alakouluikäiset tytöt ja pojat. Harjoitukset torstaisin klo 17–18 kirkon alasalissa 7.9. alkaen

MUSIIKIN ILOA YHDESSÄ

Sekakuoro Oremus avustaa messuissa sekä järjestää omia konsertteja. Kuoroa johtaa kanttori Janne Kaksonen. Harjoitukset tiistaisin klo 18.30–20.30 seurakuntakeskuksessa

Muskarissa lapsi oppii musiikin perustaitoja soittamalla ja laulamalla, leikkimällä ja liikkumalla sekä rytmittelemällä ja kuuntelemalla. Muskareihin lapset tulevat yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Ryhmiä on eri ikäisille. Syksyn muskareihin ilmoittauduttiin elokuun alussa, mutta vapaita paikkoja voi kysellä Eija Pääkköseltä, p. 0400 378 085.

Koraalikuoro on vuoden ajan toiminut aikuisiän sekakuoro, joka harjoittelee kanttori Eero Annalan johdolla. Tule mukaan laulamaan, ei ilmoittautumista. Harjoitukset maanantaisin klo 15 kirkon alasalissa alkaen 11.9.

Laula kanssani -yhteislauluilloissa kanttori Eija Repo laulattaa vaihtuvien teemojen mukaan Keskiviikkoisin 27.9., 18.10. ja 22.11. klo 18 kirkon alasalissa

Kamariorkesteri Castor et Pollux on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan kanttori Janne Kaksosen luotsaamana. Orkesteria kuullaan seurakunnan tilaisuuksissa sekä omissa konserteissa. Soittajat ovat musiikin

KONSERTIT Urkumatinea ti 12.9. klo 19 hautausmaan

28


MUSIIKKI

siunauskappelissa, Kappelikuja 24 (Tuusula). Kanttori Eero Annala konsertoi. Matineaan on maksuton bussikuljetus klo 12 Keskikadulta. Vapaa pääsy.

musiikkiryhmiä. Reformaatioviikon Bach-konsertti pe 3.11. klo 19 kirkossa. Kamariorkesteri Castor et Pollux sekä kamarikuorot Oremus ja Sonores, joht. Tapio von Boehm. J. S. Bachin kantaatit 29 ja 131. Sama konsertti esitetään su 5.11. klo 18 Tuusulassa Paijalan kappelissa.

D-VITAMIINIA! Konserttisarja sunnuntaisin klo 15 seurakuntakeskuksen salissa. Sibelius-akatemian musiikin tohtorit esiintyvät. Vapaa pääsy, järjestäjänä Sibelius-Akatemian DocMus-osasto ja Keravan kulttuuripalvelut. 17.9. Maria Männikkö, piano 8.10. Mieko Kanno, viulu ja Anu Vehviläinen, piano 29.10. Olga Heikkilä, laulu ja Marko Hilpo, piano 19.11. Eveliina Sumelius-Lindblom, piano

Armolaulujen ilta su 5.11. klo 17 kirkossa. Jukka Pohjolan-Pirhonen laulaa ja laulattaa. Vapaa pääsy, kolehti Yhteisvastuun hyväksi. Syksyinen musiikki-ilta la 11.11. klo 18 seurakuntakeskuksessa. Janne Kaksonen basso, Saija Kivioja sopraano ja musiikkiyhtye. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Zambian Vocal Collection su 24.9. klo 18 kirkossa. Zambialainen vokaaliyhtye ZVC konserttikiertueella Suomessa.

”Istuttaisin omenapuun…” su 19.11. kllo 18 kirkossa. Keravan, Järvenpään ja Tuusulan kanttorit musisoivat Lutherin hengessä, tule laulamaan mukana ja tapaamaan itse Luther. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Urkukonsertti Suomi 100 -hengessä su 1.10. klo 18 kirkossa. Mikkelinpäivänä urut soivat Suomen kirkoissa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Kuorokonsertti pe 24.11. klo 18 kirkossa. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomuusikoiden kuoro, opiskelijat johtavat kuoroa. Opiskelijoiden valmennus kuoronjohdon lehtori Jani Sivén. Vapaa pääsy.

Kvartti-kamarimusiikkikonsertti ke 11.10. klo 18.30 seurakuntasalissa. Keravan, Hyvinkään, Riihimäen ja Keskisen Uudenmaan musiikkiopiston yhteiskonsertti, teemana suomalainen kamarimusiikki. Vapaa pääsy, järjestäjänä Keravan musiikkiopisto.

LUENNOT Lutherin syytä kaikki! on luentosarja reformaatiosta yhteistyössä Keravan opiston kanssa. Luentosarjaan kuuluu kolme musiikkiin keskittyvää seminaarikertaa Keravan kirkossa marraskuussa. Lue lisää sivulta 12.

Joyful Celebration -musiikkijuhla la 28.10. klo 10–16 kirkossa. Valon, musiikin ja yhteyden juhla, mukana Suomen eri seurakuntien kansainvälisiä kuoroja, tanssi-, draama- ja

INFOA YHTEYS

Eero Annala, p. 0400 378 048, eero.annala@evl.fi Janne Kaksonen, p. 0400 378 040, janne.kaksonen@evl.fi Eija Repo, p. 0400 378 050, eija.repo@evl.fi 29

KAUNEIMMAT JOULULAULUT JA JOULUKONSERTIT LÖYDÄT SIVULTA15


K A N S A I N VÄ L I N E N T Y Ö

Meiltä ja maailmalta IKKUNA LÄHETYKSEN MAAILMAAN

Maanantaisin 11.9., 18.9., 16.10., 30.10., 13.11. ja 27.11. klo 15–17.30 sekä 2.10. klo 13–15.30 ja 4.12. klo 13–15 seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa

Syksyn Ikkuna lähetyksen maailmaan -tapaamisissa nimikkolähettien työn seuraamisen lisäksi kuullaan alustuksia Roomalaiskirjeestä. Maanantaisin Kalevan seurakuntatalossa ja tiistaisin seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa klo 13–14.30. 11.9. Kalevassa (yhteinen kokoontuminen, kuljetus keskustasta klo 12.45 tarvittaessa): Lähetystyö tänään; järjestöjen terveisiä, mukana kv-työn sihteeri Petra Teittinen 25.9. Kalevassa (yhteinen kokoontuminen, kuljetus keskustasta klo 12.45 tarvittaessa): Terveisiä Mongoliasta, pastori Janne Sironen 9.10. Kalevassa ja 10.10. keskustassa: Evankeliumi kuuluu myös juutalaisille - Roomalaiskirjeen äärellä rovasti Seppo Seppälä 23.10. Kalevassa ja 24.10. keskustassa: Armo ansiotta: lähetystyön ydin - Roomalaiskirjeen äärellä rovasti Eeva Airila 6.11. Kalevassa ja 7.11 keskustassa: Kristus, kansojen toivo - Psalmien ja Roomalaiskirjeen äärellä rovasti Arja Roikonen 21.11. Keskustassa: Silminnäkijänä muslimimaassa, pastori ja lähetystöntekijä Maija-Leena Pajari

LÄHETYSPYHÄ Lähetyspyhää vietetään sunnuntaina 8.10. messussa ja kirkkokahveilla, joilla Anitta Vuorela kertoo medialähetysjärjestö Sansan Kiinaan suuntautuvasta työstä. Messu klo 10 kirkossa; Maailmojen messu klo 18 kirkossa

JOYFUL CELEBRATION Keravalla vietetään kirkon monikulttuurisen työn neuvottelupäiviä. Ohjelmaan voi tutustua verkkosivuilla. Neuvottelupäiviin liittyvä Joyful Celebration on kaikille avoin ilon ja valon juhla, jossa on mukana seurakuntien kansainvälisiä kuoroja, tanssi-, draama- ja musiikkiryhmiä. Juhlassa tarjolla ruoka (5 €, vain käteinen). Monikulttuurisen työn neuvottelupäivät 26.– 28.10. Keravalla; Joyful Celebration 28.10. klo 10–16 kirkossa

AAMUPALAA JA YHDESSÄOLOA Tule keskustelemaan suomeksi eri aiheista. Mukaan mahtuu kaiken ikäiset ja kielitaitoiset. Hyvää seuraa ja uusia tuttavuuksia. Jutellaan ja tehdään yhdessä. Tiistaisin 5.9., 19.9., 3.10., 24.10., 7.11., 21.11. ja 12.12. klo 9.30–11 Wanhassa Pappilassa

LÄHETYKSEN KÄSITYÖPIIRI Käsityöpiirissä tehdään käsitöitä ja askarteluja myytäväksi lähetysjärjestöjen työn tukemiseen. 30


K A N S A I N VÄ L I N E N T Y Ö

VAPAAEHTOIST YÖ

KIINNOSTAAKO KANSAINVÄLISYYS?

Jos olet kiinnostunut eri kulttuureista ja globaalista auttamisesta, meillä on sinulle töitä!

Maahanmuuttajat Keravalla tarvitsevat tukeamme kielen oppimisessa, tutustumisessa paikkakuntaan ja sen ihmisiin ja toimintaan. Voit tulla mukaan Aamupalaa ja yhdessäoloa -kertoihin juttelemaan ja tutustumaan maahanmuuttajiin, monikulttuuriseen naisten ryhmään tai ystäväksi maahanmuuttajalle. Nopean toiminnan joukkoihin ilmoittautuneet voidaan kutsua Kirkon Ulkomaanavun lipaskeräyksiin tai esimerkiksi toimintaan turvapaikanhakijoiden avuksi tilanteissa, jotka vaativat nopeaa reagointia. Global Action Groupissa suunnitellaan kansainvälistä toimintaa ryhmän kiinnostusten mukaan. Voit tukea lähetystyötä osallistumalla lähetysmyyjäisten ja –tapahtumien valmisteluun ja toteutukseen tai lähetysryhmässä vastuuhenkilönä. Vastuuhenkilönä tehtäviä on käytännön toimista ryhmien suunnitteluun. myöhemmin, seuraa ilmoituksia ja verkkoa.

ADVENTTIMYYJÄISET Seurakunnan eri toimintaryhmät myyvät käsitöitä ja jouluherkkuja kirkon kansainvälisen vastuun hyväksi. Mukana myös kirkon lähetysjärjetöt. la 2.12. klo 10–12.30 seurakuntakeskuksessa.

NIMIKKOLÄHETIT JA KOHTEET Tuemme nimikkolähettejämme ja -kohteitamme taloudellisesti ja rukouksin • Pekka ja Katri Härköstä Tansaniassa • Vesa ja Sari Lehtelää Israelissa • Samuel Laukkasta sekä Mari ja Markus Aitamäkeä Siperiassa • Marko Hansliania Senegalissa • Credo-ohjelmaa Keniassa • Botswanan ja Senegalin kirkkojen työtä • Radiotyötä Intiassa • Lasten oikeuksien puolustamista palestiinalaisalueilla ja Senegalissa • Raamatunkäännöstyötä Namibiassa • Naisten lukutaitotyötä Afrikassa

YSTÄVÄSEURAKUNTATOIMINTA Keravan seurakunnan ystäväseurakunnat ovat Kõpu Virossa ja Pyhän Mikaelin kirkko Pietarissa. Erityisesti Kõpuun on tehty vuosittain talkoomatkoja, joissa on autettu paikallista seurakuntaa osallistumalla mm. korjausrakentamiseen sekä lastenleirin järjestämiseen. Seurakunta saa vieraita ystäväseurakunnasta Kõpusta 4.–5.11. Tarkemmasta ajankohdasta ilmoitetaan

INFOA YHTEYS

Petra Teittinen, kansainvälisen työn sihteeri, lähetys, p. 0400 378 051, petra.teittinen@evl.fi Chris Montgomery, monikulttuurisen työn pappi, maahanmuuttajat, p. 0400 378 043, christopher.montgomery@evl.fi 31

SUOMEN LÄHETYSSEURAN KAUNEIMMAT JOULULAULUT LÖYDÄT SIVULTA15


Kuvitus: Mari Villanen / Pisama Art

Paino: Savion Kirjapaino

Keravan seurakunta syksy 2017  
Keravan seurakunta syksy 2017  

Tapahtumia ja toimintaa kaikenikäisille Keravan seurakunnassa syksyllä 2017.

Advertisement