Page 1

SEURAK

KEVÄT 2018 VAPAAEHTOISTYÖ Vapaaehtoistyöstä saa virtaa! Tarjolla tehtäviä ja koulutusta kaikenikäisille.

YHTEISVASTUU Kirkon suurkeräys torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja ulkomailla.

K E R AVA N S E U R A K U N TA PERHE JUHLAT LAPSE T JA PERHEE T AIKUISE NUORE TT AIKUISE NUORE T VAPAAEHTOIST YÖ MUSIIKKI


O L E M M E S I N U A VA R T E N

KERAVAN SEURAKUNTA

KEVÄT | 2018

Olemme sinua varten Kirkko ja tilat Perhejuhlat Apua ja tukea Sanaa ja rukousta Kirkkovuosi: pääsiäinen Kirkkovuosi: helatorstai ja helluntai Lapset ja perheet Kouluikäiset Nuoret Aikuiset Parisuhde Vapaaehtoistyö Musiikki Yhteisvastuu Kansainvälinen työ Hautausmaa 60 vuotta Seurakuntavaalit

ARKILOUNASTA SAVIOLLA Lähtisitkö syömään? Arkilounasta tarjolla keskiviikkoisin klo 11.30–13 Savion seurakuntatalolla 2 euron hintaan. Yhteisen lounaan jälkeen parillisilla viikoilla kaikenikäisten kahvihetki.

8

HILJENNY RETRIITISSÄ Retriitti on lepohetki arjen keskellä. Se antaa mahdollisuuden keskittyä omiin ajatuksiin.

PERHELEIRIT Suositut perheleirit on tarkoitettu kaikenlaisille keravalaisille perheille. Ilmoittaudu nopeasti.

11

15 INFOA

SEURAA MEITÄ SOMESSA Keravan seurakunta @keravansrk @keravansrk keravansrk

YHTEYS

Käyntiosoite Papintie 2-6, 04250 Kerava ma–ke, pe 8–15.45, to 8–17.30 Postiosoite PL 134, 04201 Kerava p. 09 478 488 keravan.seurakunta@evl.fi www.keravanseurakunta.fi 2

TIESITKÖ TÄTÄ?

Tapahtumista saat tietoa seurakunnan verkkosivuilta, Facebook-sivuilta, tilaamalla sähköisen uutiskirjeen tai seurakuntien lehti-ilmoituksesta Tuusulanjärven Viikkouutisista keskiviikkoisin ja KeskiUusimaasta torstaisin.

Kuvitus: Mari Villanen / Pisama Art

2 4 5 6 9 12 13 14 16 18 20 23 24 26 27 28 30 31

Paino: Savion Kirjapaino

S I S Ä L LY S


O L E M M E S I N U A VA R T E N

NEUVONTA JA VAIHDE

PÄIVYSTÄVÄ PAPPI

p. 09 478 488 avoinna ma–pe klo 8.00–15.45. Kaikkiin työntekijöihin saat yhteyden vaihteen kautta. Työntekijöiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@evl.fi

Joku seurakunnan papeista on tavattavissa seurakunnan kahvilassa Katupappilassa ma– to klo 10–12. Papin tavoitat myös vaihteen kautta, tai voit ottaa yhteyttä suoraan haluamaasi pappiin ja varata ajan.

DIAKONIAVASTAANOTTO

VIRKATODISTUKSET JA SUKUSELVITYKSET

p. 0400 378 138 ajanvaraus ti ja to klo 9–10 soittamalla tai käymällä diakoniatoimistossa Papintie 6 L (käynti Jussilantien puolelta). Saat yhteyden diakoniatyöntekijään myös vaihteen kautta.

tilataan kirkkoherranvirastosta. Voit lähettää virastolle sähköpostia osoitteeseen keravan. seurakunta@evl.fi, soittaa numeroon 09 478 488 tai tulla käymään kirkkoherranvirastossa. Osa todistuksista on maksullisia.

HAUTAPAIKAT JA HAUTAINHOITO

S E U R A K U N TA LY H Y E S T I Keravan seurakuntaan kuuluu noin 22 300 jäsentä. Työntekijöitä seurakunnassa on 80. Seurakunnan toiminnan kulut katetaan kirkollisveroilla (1,25 %) sekä yhteisövero-osuudella ja toimintatuotoilla. Näillä toteutetaan vuosittain

Hautausmaa ja siunauskappeli sijaitsevat Tuusulassa (Kappelikuja 24). Hautapaikkoihin liittyvistä asioista voi kysyä toimistosihteeriltä, p. 0400 378 210. Hautakukkasista ja hautausmaan hoidosta vastaa seurakuntapuutarhuri, p. 0400 378 096.

LASKUTUS

* 4000 asiakaskohtaamista diakoniassa * 8400 käyntiä perhekerhoissa ja muskareissa * 160 parin tai perheen auttamisen perheneuvonnassa * lähes 30 000 messukäyntiä * maksuttomia kerhoja yli 200 kouluikäiselle * rippikoulun lähes 300 nuorelle * elämyksiä 6000 konserttivieraalle

Papintie 6, ma–pe 8–15.45 Seurakunnalta saamastasi laskusta voit tiedustella taloustoimiston toimistosihteeriltä, p. 0400 378 210. Maksuvapautusta tai lisää maksuaikaa leireistä ja retkistä voi pyytää etukäteen täyttämällä maksuvapautusanomuksen taloustoimistossa.

Seurakuntaa johtaa kirkkoherran (Ari Autio) kanssa kirkkovaltuusto, jonka jäsenet valitaan joka neljäs vuosi pidettävissä seurakuntavaaleissa. Seuraavat vaalit käydään syksyllä 2018 (ks. sivu 31). Kirkkovaltuuston kokoukset (25.1., 22.3. ja 31.5. klo 18.30 seurakuntakeskuksessa) ovat kaikille avoimia. Seurakuntalaiset voivat vaikuttaa tekemällä aloitteita kirkkovaltuustolle tai olemalla yhteydessä luottamushenkillöihin, yhteystiedot löytyvät verkkosivuilta. Esityslistoihin ja pöytäkirjoihin voi tutustua verkossa: domus.evl.fi

PERHEASIAIN NEUVOTTELUKESKUS p. 050 428 8150 tai 09 280 322 Keravan, Järvenpään ja Tuusulan seurakuntien yhteinen perheneuvonta. Lue lisää s. 7.

PERHEJUHLAT JA HAUTAJAISET TILOJEN VUOKRAAMINEN Papintie 6, 2. krs, ma–ke, pe 8–15.45, to 8–17.30. p. 09 4784 8321, keravan.seurakunta@evl.fi Kirkkoherranvirastossa neuvotaan papin, kanttorin ja tilojen varaamisessa, asiakirja- ja lakiasioissa sekä käytännön järjestelyissä. 3


K I R K KO J A T I L AT

Kirkko ja tilat Kirkon ja muiden tilojen varaamisesta ja vuokraamisesta voit kysyä kirkkoherranvirastosta p. 09 4784 8321 tai keravan.seurakunta@evl.fi. Nuottakotoa koskeviin varauspyyntöihin vastaa Nuottakodon toimisto, p. 09 227 3024 tai nuottakoto.kerava@evl.fi. Tilojen tarkemmat kuvaukset sekä tiedot tilojen vuokraamisesta löytyvät verkkosivuilta.

KIRKKO

KERHOTILAT

PAPINTIE 2 Kirkossa vietetään messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta tiistaisin, torstaisin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Lisäksi kirkossa järjestetään lukuisia konsertteja ja muita seurakuntatilaisuuksia. Kirkon alakerrassa on seurakuntasali (kirkon alasali) ja pieni keittiö, jossa voi järjestää vaikka kastekahvit.

AHJO, KETJUTIE 3; KILTA, KANKURINPOLKU 2 Vuokratiloissa kokoontuu päivä-, perhe- ja iltapäiväkerhoja sekä muita ryhmiä.

NUOTTAKOTO JÄRVENTAUSTANTIE 220 B, 03220 VIHTI Nuottakoto on seurakunnan leirikeskus Vihdissä, noin 70 kilometriä Keravalta. Leirikeskuksessa järjestetään rippileirien lisäksi leirejä ja retkiä eri-ikäisille seurakuntalaisille. Järven rannalla sijaitsevaa leirikeskusta on mahdollisuus vuokrata silloin, kun se ei ole seurakunnan omassa leirikäytössä.

SEURAKUNTATALOT KALEVA, RITAKATU 2; SAVIO, KOIVIKONTIE 9 Kalevan ja Savion seurakuntataloista sekä seurakuntakeskuksesta on mahdollista vuokrata tiloja esimerkiksi perhejuhlien pitämiseen.

HAUTAUSMAA KAPPELIKUJA 24-26, 04340 TUUSULA Keravan hautausmaa sijaisee noin 3 kilometriä Keravan keskustasta Kulloontien varrella. Hautausmaalla suoritetaan arkkuhautauksia, uurnahautauksia ja tuhkan sirottelua. Lisäksi hautausmaalla on syntymättömien lasten muistelualue Hietakehto sekä muualle haudattujen muistoristi. Hautausmaan yhteydessä on tunnustukseton hauta-alue. Kulku hautausmaalle on muuttunut. Hautausmaalle käännytään nyt paloaseman valoristeyksestä. Uusi kulku on viitoitettu sekä Tuusulan että Keravan suunnasta ajettaessa Avoinna klo 6–22. Maksuttomat bussikuljetukset hautausmaalle pääsiäispäivänä ja kesällä kerran kuukaudessa.

WANHA PAPPILA HAKALANTIE 1 Wanha Pappila sijaitsee Hakalantien ja Papintien risteyksessä kirkkoa vastapäätä. Sieltä löytyvät nuorisotyöntekijöiden työtilat sekä kokoontumistilat nuortenilloille, kokkikerhoille ja perhekerhoille.

KATUPAPPILA KAUPPAKAARI 13 Katupappilassa voi keskustella työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa, lukea päivän lehti, tutustua uusiin ihmisiin sekä nauttia kahvia, teetä tai kaakaota. Lapsia varten löytyy pieni leikkipaikka ja mikro. Avoinna ma–pe klo 10–14, hartaus klo 10.15 4


P E R H E J U H L AT

Perhejuhlat RISTIÄISET

vihkiparin lisäksi pappi ja kaksi todistajaa. Pappi tulee yleensä vihittävien kotiseurakunnasta, vaikka vihkiminen tapahtuisikin toisella paikkakunnalla.

Kaste eli ristiäiset järjestetään yleensä vauvan ollessa noin kahden kuukauden ikäinen. Ristiäisten järjestäminen kannattaa aloittaa kirkkoherranvirastosta, jossa hoituvat papin ja tilan varaaminen sekä myös tarvittavien papereiden täyttö. Kastetta varten tarvitaan vähintään kaksi kummia, jotka ovat evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Tarvittaessa seurakunta auttaa kummien löytämisessä. Myös nuori tai aikuinen voidaan kastaa esimerkiksi rippikoulun yhteydessä.

AVIOLIITON SIUNAAMINEN Siviiliviranomaisen edessä tai ulkomailla solmittu avioliitto voidaan siunata kirkollisesti. Avioliiton siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muualla. Parisuhteen puolesta voidaan myös rukoilla.

KODIN SIUNAAMINEN

RIPPIKOULU JA KONFIRMAATIO

Uusi tai vanha koti, vuokra- tai omistusasunto - kodin siunaamisen voi tehdä missä elämänvaiheessa tahansa ja kaikissa kodeissa. Tilaisuus saa olla asukkaidensa näköinen, rento tai juhlava, pienellä tai isolla porukalla. Voit pyytää pappia tai seurakunnan työntekijää mukaan.

Rippikouluun kutsutaan 15 vuotta täyttäviä nuoria. Siellä pohditaan yhdessä muiden kanssa elämään ja uskoon liittyviä asioita. Rippikoulun käyminen antaa oikeuden kirkolliseen avioliittoon. Rippikoulun käyminen ja konfirmaatio antavat lisäksi oikeuden käydä itsenäisesti ehtoollisella, toimia kummina sekä asettua ehdokkaaksi kirkollisissa vaaleissa. Lue lisää rippikouluista sivulta 19. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena myös aikuisena joko yksityisesti tai pienryhmässä. Lisätiedot kirkkoherranvirastosta tai pastori Krista Wedmanilta, p. 0400 378 101.

HAUTAJAISET Kirkkoherranvirasto palvelee omaisia käytännön järjestelyihin liittyvissä asioissa. Kirkkoherranvirastoon voi tulla, vaikka hautauslupa vielä puuttuisikin. Valmisteluissa on tärkeää, että omaiset saavat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteyden siunauksen toimittavaan pappiin. Näin pappi voi olla omaisten tukena jo ennen hautajaisia.

HÄÄT Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Vihkiminen toimitetaan usein kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Kirkkohäät voidaan järjestää yksinkertaisestikin, jolloin paikalla on

PERHEJUHLIEN JA HAUTAJAISTEN JÄRJESTÄMISESSÄ SAAT APUA KIRKKOHERRANVIRASTOSTA. 5


APUA JA TUKEA

Apua ja tukea elämään kertaluonteista ja tilapäistä. Ajanvarauksessa jaetaan vastaanottoaikoja sekä samalle päivälle että seuraaville päivystyspäiville, jotka ovat tiistai ja torstai.

KÄÄNNY MEIDÄN PUOLEEMME Jos mieltäsi painaa yksinäisyys, suru, parisuhdepulmat, taloudelliset ongelmat tai mikä tahansa muu murhe, voit kääntyä seurakunnan työntekijöiden puoleen. Papit, diakoniatyöntekijät ja muut seurakunnan työntekijät ovat seurakuntalaisia varten. Heihin saat yhteyden seurakunnan vaihteen kautta p. 09 478 488. Työntekijöiden suorat yhteystiedot löydät esitteestä ja kootusti verkkosivuiltamme.

PÄIVYSTÄVÄ PAPPI KATUPAPPILA, KAUPPAKAARI 13 p. 0400 378 009 ma-to klo 10-12 Joku seurakunnan papeista on tavattavissa seurakunnan kahvilassa Katupappilassa. Voit myös ottaa yhteyttä suoraan haluamaasi pappiin ja varata ajan, jos haluat keskustella papin kanssa elämän ja uskon kysymyksistä.

DIAKONIAVASTAANOTTO PAPINTIE 6 L, KÄYNTI JUSSILANTIEN PUOLELTA p. 0400 378 138 Ajanvaraus tiistaisin ja torstaisin klo 9-10 puhelimitse tai käymällä diakoniatoimistossa Diakonialla on mahdollisuus auttaa myös taloudellisesti tilanteessa, jossa yhteiskunnalta saatava apu ei riitä. Diakonian taloudellinen apu on osa kokonaisvaltaista tukea. Apu on

KOULUPÄIVYSTYKSET JA KESKUSTELUKAVERI Nuorisotyönohjaajat päivystävät kouluilla, lue lisää sivulta 18. Heille voi myös aina soittaa tai laittaa viestiä, jos haluaa jutella kahden kesken. Myös vanhemmat voivat ottaa yhteyttä. Nuorisotyön kautta voi myös saada alakouluikäisille lapselle tukiparin, vapaaeh6


APUA JA TUKEA

toisen aikuiskaverin. Tyttöjen Kaveriryhmässä tuetaan itsetuntemuksen ja sosiaalisten taitojen kasvua, lue lisää sivulta 18.

Hoivakoti Helmiinassa ja Hopeahovissa sekä Kotimäen palvelutalossa vietetään hartauksia.

PERHENEUVONTA

KIRKON KESKUSTELUAPU

KIRKKOTIE 1, JÄRVENPÄÄ p. 050 428 8150 tai 09 280 322 paivi.ihander@evl.fi Parisuhteen ollessa solmussa apua löytyy Perheasiain neuvottelukeskuksesta. Se on Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhdessä tarjoama maksuton palvelu, josta voi hakea keskusteluapua erilaisiin perheen ja parisuhteen ongelmatilanteisiin. Perheneuvojat ottavat vastaan myös Keravalla. Apua voi saada myös perheasiain neuvottelukeskuksen tai seurakuntien järjestämiltä parisuhdekursseilta Seurakunta tarjoaa myös maksutonta Solmu-neuvontaa pareille, joiden omat voimavarat ja keinot eivät riitä. Yhteyshenkilö pastori Asta Koponen p. 0400 378 042 tai asta.koponen@evl.fi.

Kirkon keskusteluapu palvelee puhelimitse, kirjeitse ja netissä. Päivystäjät ovat kirkon vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä. Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80 ma–to, su klo 18–01, pe-la klo 18–03 Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm). Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi. Palveleva chat osoitteessa www.kirkonkeskusteluapua.fi

TUKIRYHMÄT Usein paras ymmärtäjä on ihminen, joka on itse ollut samassa tilanteessa. Seurakunnalla on useita vertaistukiryhmiä erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Osa ryhmistä on avoimia ja niihin voit tulla silloin kun sinulle sopii. Suljettuihin ryhmiin ilmoittaudutaan erikseen. Kaikki ryhmät ovat maksuttomia.

SAIRAALAPAPIT Oma tai läheisen ihmisen vakava sairaus pysäyttää ja aiheuttaa epävarmuutta. Mitä nyt on edessä ja miten tästä selviydytään? Papit ja diakoniatyöntekijät ovat sinua ja läheisiäsi varten, kun sairastat kotona, sairaalassa tai laitoksessa. Sairaana voit ottaa yhteyttä myös sairaalapastoriin, jos haluat keskustella, ripittäytyä tai nauttia ehtoollista. Hyvinkään sairaala: Carina Lievendahl p. 040 356 9074 Matti Hanhisuanto p. 050 305 5307, matti.hanhisuanto@evl.fi Peijaksen sairaala, psykiatriset osastot: Markku Elo p. 050 356 8144, markku.elo@hus.fi Keravan seurakuntapastori Krista Wedman vierailee säännöllisesti terveyskeskuksessa, p. 0400 378 101, krista.wedman@evl.fi. Myös

Omaishoitajien ryhmään ovat tervetulleita omaistaan tai läheistään kotona tai laitoksessa hoitavat ja huolehtivat. Ei ilmoittautumista tai sitoutumista jokakertaiseen läsnäoloon. Lisätietoja diakoniatyöntekijä Mirva Nyman. Keskiviikkoisin 17.1., 14.2., 14.3. ja 18.4. klo 17–18.30 terveyskeskuksen ryhmätila Atriumissa Sururyhmä on suljettu vertaisryhmä sinulle, joka elät ensimmäistä vuotta läheisesi menetyksen jälkeen. Ryhmässä sinulla on mahdollisuus puhua läheisesi kuoleman herättämistä ajatuksista ja jakaa tunteita muiden surevien kanssa. Ryhmän vetäjinä toimivat 7


APUA JA TUKEA

Lähtisitkö syömään?

Savion seurakuntatalon yhteisöruokailu rakentuu ihmisten yhdessäolon ja ruokailun ympärille. Tilaisuus alkaa ruuan siunaamisella, mutta muuta järjestettyä ohjelmaa ei ole. Ruokaa ja seuraa on tarjolla puolentoista tunnin ajan ja jokainen voi tulla lounaalle oman aikataulunsa mukaan. Ruokailussa tärkeässä roolissa ovat vapaaehtoiset, jotka valmistelevat tilaisuuden ja ovat apuna tarjoilussa ja käytännön järjestelyissä. Mahdollinen ylijäämäruoka myydään ruokailijoille kotiin vietäväksi, jotta hävikkiä ei muodostuisi. Arkilounas Savion seurakuntatalossa keskiviikkoisin klo 11.30 –13. Hinta 2 € (lounas, leipä ja kahvi tai tee), 4–6 -vuotiaat eurolla ja alle 4-vuotiaat ilmaiseksi. Ruoka on laktoositonta ja gluteiinitonta. Ruokalista julkaistaan seurakunnan Facebook-sivulla tiistaisin. Lounaan jälkeen parillisilla viikoilla kaikenikäisten Kahvihetki. pastori Jukka Pohjolan-Pirhonen ja diakoniatyöntekijä Kirsi Helin. Ryhmä kokoontuu 6–10 kertaa riippuen ryhmän koosta. Ilmoittautumiset 11.1. mennessä Kirsi Helinille p. 0400 378 011. Torstaisin 18.1. alkaen klo 18–19.30 seurakuntakeskuksen takkahuoneessa.

löinä ovat Arja ja Risto Kanerva, p. 050 5984 340 (Arja) ja p. 0400 853 939 (Risto). Diakoniatyöntekijä Nea Kivistö vierailee ryhmässä noin kerran kaudessa. Keskiviikkoisin 24.1., 21.2., 21.3., 25.4. ja 23.5. klo 18–19.30 Savion seurakuntatalossa.

Vertaistukiryhmä aikuisten kehitysvammaisten omaisille ja läheisille. YhteyshenkiYHTEYS PAPIT Ari Autio, kirkkoherra, p. 0400 378 038 Markus Tirranen, pappien ja kanttorien esimies, p. 0400 378 046 Susanna Hellén-Valjakka p. 0400 378 037 Samuli Koivuranta p. 0400 378 041 Asta Koponen p. 0400 378 042 Christopher Montgomery p. 0400 378 043 Sini Mäkelä p. 0400 378 091 Kristiina Nyman p. 0400 378 047 Jukka Pohjolan-Pirhonen p. 0400 378 044 Krista Wedman p. 0400 378 101

DIAKONIAT YÖNTEKIJÄT Mirva Nyman, johtava diakoniatyöntekijä, p. 0400 378 013 Kirsi Helin (lähimmäispalvelu), p. 0400 378 011 Nea Kivistö (ikäihmiset, kehitysvammaiset), p. 0400 378 014 Hanna Nikama (perheet), p. 0400 378 012 Tiina Railo (mielenterveystyö), p. 0400 378 010 Jenni Sireni (ikäihmiset), p. 0400 378 146 Petra Teittinen (kansainvälinen työ, lähetys), p. 0400 378 051

sähköposti kaikille työntekijöille: etunimi.sukunimi@evl.fi 8


S A N A A J A R U K O U S TA

Sanaa ja rukousta lainata käyttöönsä esimerkiksi häitä tai kastetilaisuutta varten kysymällä Nuorisokylästä. Seurakunta järjestää yhdessä Nuorisokylän Säätiön kanssa hartauksia kappelissa. Pääsiäishartaus torstaina 5.4. klo 18. Iloista pääsiäismusiikkia. Mukana CrossCountry, Hannu Harri ja Eeva Airila.

MESSU joka sunnuntai klo 10 kirkossa. Messun jälkeen nautitaan yhteiset kirkkokahvit.

ILTAKIRKKO Lyhyt ja rento iltamessu kerran kuukaudessa. Perjantaisin 2.2., 2.3., 6.4. ja 4.5. klo 20.30 kirkossa

RAAMATTU- JA RUKOUSPIIRIT Raamattu- ja rukouspiirien vetäjinä toimivat vapaaehtoiset seurakuntalaiset. Piireissä luetaan Raamattua kirkkovuoden mukaan ja keskustellaan luetuista kohdista. Illan aikana saatetaan myös laulaa virsiä tai hengellisiä lauluja ja rukoilla yhdessä sekä seurakuntaan jätettyjen rukouspyyntöjen että henkilökohtaisten asioiden puolesta. Piirejä on sekä naisille että miehille eri puolilla Keravaa.

INTERNATIONAL DIVINE SERVICE KANSAINVÄLINEN MESSU Service in Finnish, English and other languages. Messun kielinä suomi, englanti ja muut kielet. After service coffee and tea. Kirkkokahvit. Sunnuntaisin 4.2 ja 6.5. klo 18 kirkossa

JAZZ-MESSU Pyhän kolminaisuuden päivänä su 27.5. klo 10 kirkossa Kerava Jazzien perinteinen jazz-messu kanttori Eija Revon ja bändin tahtiin.

Kappelin rukouspiiri Tiistaisin parittomilla viikoilla klo 18.30– 19.15 seurakuntakeskuksen kappelissa 16.1. alkaen 8.5. saakka

VALKEAN KARITSAN KAPPELIN HARTAUDET Valkean Karitsan kappeli sijatsee Paasikiven Nuorisokylässä (Porvoontie 10). Tunnelmallinen pikkukappeli on entinen perunakellari, joka vihittiin kappeliksi 1963. Kappelia voi

Sanaa simppelisti Avoin ryhmä kaikille, jotka tahtovat lukea ja tutkistella Raamattua porukalla ilman ennak9


S A N A A J A R U K O U S TA

VAPAAEHTOIST YÖ

KIINNOSTAAKO RAAMATTU? Lähde mukaan raamattupiiriin. Piirejä vetävät vapaaehtoiset. Keravan seurakunnassa kokoontuu useita raamattu- ja rukouspiirejä, joissa vapaaehtoisten vetäjien johdolla tutkitaan Raamattua, hiljennytään ja keskustellaan. Kalevan naisten raamattupiirin ohjaajat Paula Mattinen ja Anja Karjalainen rohkaisevat ihmisiä lähtemään ennakkoluulottomasti mukaan raamattupiiriin. He kertovat, että ryhmä sopii kenelle vain: ”Ennakkotietoja Raamatusta ei tarvita, vain kiinnostus riittää.” Kalevan naisten raamattupiiri kokoontuu 10.1. alkaen joka toinen keskiviikko klo 18 Kalevan seurakuntatalossa. Lisätietoja pastori Paula Mattinen, puh. 040 516 7396.

HILJENNY ARJESSA Katupappila kutsuu rukoushetkeen arkiaamuisin klo 10.15. Kirkossa vietetään rukoushetki joka arkipäivä klo 12, keskiviikkoisin rukoushetki on musiikillinen Keskipäivän hetki. Parittomilla viikoilla Keskipäivän hetken jälkeen voi piipahtaa kahvikupilliselle Kohtaamispaikkaan kirkon alasalissa. Viikkomessu järjestetään kirkossa joka tiistai ja torstai klo 19. Katupappila ma–pe klo 10.15 Kirkko ke klo 12, ti ja to klo 19

Lasten kanssa kirkkoon Kuukauden ensimmäinen messu sopii erityisesti lapsiperheille. Se on normaalia lyhyempi ja messun yhteydessä on pyhäkoulu. Pyhäkoululaiset tulevat kirkon alasaliin heti messun alussa ja vanhemmat hakevat heidät ehtoollisen alkaessa. Lapset ovat tervetulleita vanhemman kanssa ehtoolliselle. Lapsille on kirkossa alttarin viereen sijoitettu leikki- ja lukunurkkaus, lastenpaikka. Perheen pienimpiä ilahduttaa kirkkopussi, josta löytyy katselukirjoja sekä leluja. Helmikuun kummikirkossa Saviolla on mukavaa yhdessäoloa ja tekemistä kynttilänpäivän teeman ympärillä. Pyhäkoulu messussa 7.1., 4.2., 4.3., 6.5. ja 3.6. kirkon alasalissa. Kummikirkko su 4.2. klo 16 Savion seurakuntatalossa. 10


S A N A A J A R U K O U S TA

ARKIRETRIITTI

kovalmisteluita tai vaatimuksia. Tule sellaisena kuin olet, ja silloin kun sinulle sopii. Keskiviikkoisin parillisilla viikoilla klo 20–21.30 Katupappilassa 10.1. alkaen 16.5. saakka.

Paastonajan arkiretriitissä voit hiljentyä hetkeksi raamatuntekstien, hengellisen kirjallisuuden, värityskuvien taikka vain omien ajatustesi parissa. Arkiretriittiä vietetään kirkkosalissa, jossa voi suurimman osan ajasta vapaasti liikkua. Aloitamme illan rukoushetkellä klo 17.10 ja päätämme sen viikkomessuun klo 19. Ei etukäteisilmoittautumista. Osallistua voi vaikka vain kerran tai jokaiseen arkiretriittiin. Paastonajan arkiretriitti tiistaisin 20.2.–27.3. klo 17–19 kirkossa.

Miesten raamattu- ja rukouspiirit Maanantaisin klo 18.30 seurakuntakeskuksen saunahuoneessa 15.1. alkaen Torstaisin klo 18–20 Kalevan seurakuntatalossa 11.1. alkaen 3.5. saakka Torstaisin klo 19–21 Savion seurakuntatalossa 11.1. alkaen 31.5. saakka. Naisten raamattu- ja rukouspiirit Tiistaisin klo 19–21 Savion seurakuntatalossa 9.1. alkaen 22.5. saakka. Keskiviikkoisin parillisilla viikoilla klo 18–20 Kalevan seurakuntatalossa 10.1. alkaen 4.4. asti

HILJAISUUDEN RETRIITTI 2.–4.3. Nuottakodossa. Lähtö pe 2.3. klo 18 bussilla seurakuntakeskuksen edestä. Paluu su 4.3. n. klo 14 samaan paikkaan. Ruokailut, majoitus ja matkat 90 €. Omat liinavaatteet mukaan. Retriitissä sitoudutaan keskustelemattomuuteen. Viikonlopun aikana on mahdollisuus osallistua rukoushetkiin ja mietiskelyyn, levätä, ulkoilla ja saunoa. Ilmoittautuminen kirkkoherranvirastoon 15.1. alkaen, p. 09 4784 8322. Ensi kertaa retriittiin osallistuvat keravalaiset ovat etusijalla. Lisätietoja antaa retriitinohjaaja, pastori Kristiina Nyman, kristiina.nyman@evl.fi, p. 0400 378 047.

BIBLE STUDIES There is a place for you! Join us as we discuss the Bible. Tule keskustelmaan ja oppimaan lisää Raamatusta englanniksi. Sunnuntaisin 21.1., 18.2., 11.3., 15.4. ja 20.5. kirkkokahvien jälkeen noin klo 11.30 kirkossa

RAAMATTUILLAT Uudenmaan Ev. Lut. Kansanlähetys ry järjestää raamattuluentoja. Perjantaisin 19.1., 9.2., 9.3., 6.4. ja 4.5. klo 18– 20 Kalevan seurakuntatalossa

NAISTEN HILJAISUUDEN PÄIVÄ 10.3. klo 10–17 Wanhassa pappilassa. Hiljaisuuden päätteeksi halukkaat voivat jäädä klo 18 asti keskustelemaan äitiyden, naiseuden ja elämän esiin tuomista kysymyksistä ryhmässä. Aloitamme yhteisellä aamiaisella ja hiljaisuuteen laskeutumisella. Päivän aikana voit osallistua rukoushetkiin ja mietiskelyyn, levätä, lukea ja vaikkapa ulkoilla. Kahdenkeskinen keskustelumahdollisuus pastori Tarja Liljendahlin tai Kristiina Nymanin kanssa. Iltapäivällä nautitaan keittolounas ja kahvit (5 € ateriamaksu). Tiedustelut ja ilmoittautuminen: kristiina.nyman@evl.fi tai 0400 378 047.

SEURAT Esikoiset ry:n seurat Sunnuntaisin 25.3., 22.4., 20.5. ja 17.6. klo 15 Savion seurakuntatalossa. Järvenpään ja ympäristön Rauhanyhdistyksen seurat Keskiviikkoisin 7.2. ja 7.3. klo 18.30 Savion seurakuntatalossa

11


K I R K KOV U O S I

Pääsiäisen aika Pääsiäinen on kristittyjen suurin juhla. Pääsiäisjakson aikana seurataan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita ja ylösnousemusta. Laskiaisesta alkaa paaston aika, valmistautuminen pääsiäiseen. Viikkoa ennen pääsiäistä vietetään palmusunnuntaita. Silloin huomio on samassa tapahtumassa kuin adventtina: Jeesuksen saapumisessa Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Palmusunnuntain ja pääsiäisen välissä on hiljainen viikko, jolloin seurataan Jeesuksen elämän viimeisen viikon tapahtumia. Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa ja ehtoollisen asettamista. Pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain. Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeen. Vuonna 2018 pääsiäissunnuntaita vietetään 1. huhtikuuta. HILJAISEN VIIKON KESKIVIIKKO 28.3. Pääsiäisnäytelmän yleisöesitys klo 18 kirkossa. Näytelmää esitetään päivisin koululaisille, tämä on kaikille avoin esitys. Vapaa pääsy.

PAASTONAJAN ARKIRETRIITTI tiistaisin 20.2.–27.3. klo 17–19 kirkossa. PALMUSUNNUNTAI 25.3. Messu klo 10 kirkossa. Kirkkokahveilla kirkon alasalissa käsityöryhmän pääsiäisaiheiset myyjäiset Keravan nimikkolähettityön hyväksi. Konsertti klo 18 kirkossa. Pauliina Hyry urut, Seeli Toivio laulu ja sello. Iloa ja voimaa matkalla kärsimyksestä valoon. Bach, Mendelssohn, Merikanto, Järnefelt, Kuula, Frescopaldi. Järjestäjänä musiikkityö. Vapaa pääsy, ohjelma 10 € Yhteisvastuun hyväksi.

KIIRASTORSTAI 29.3. Messu klo 15 kirkossa Messu klo 18 Savion seurakuntatalossa PITKÄPERJANTAI 30.3. Jeesuksen kuolinhetken jumalanpalvelus klo 15 kirkossa PÄÄSIÄISYÖ LA 31.3. Messu klo 23 kirkossa 12


K I R K KOV U O S I

Helatorstai

PÄÄSIÄISPÄIVÄ SU 1.4. Messu klo 10 kirkossa Kappelihartaus klo 15 hautausmaan siunauskappelissa

Helatorstai on pääsiäisaikaan kuuluva kirkkovuoden juhlapäivä. Silloin muistellaan Kristuksen taivaaseen astumista (Ap. t. 1:6–14). Helatorstaita vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen, tänä vuonna 10.5.

BUSSIKULJETUS HAUTAUSMAALLE 1.4. Kuljetukset ovat maksuttomia eikä niihin ole ilmoittautumista. Bussi 1 (lähtö klo 13.45): Ahjon K-Kauppa (Ratatie 24) - Ahjon silta - Porvoontie - Porvoonka-tu - Seurakuntakeskus, Papintie 6 Kilta terveyskeskuksen pysäkki - Ilmarisentie - Ylikeravantie - Kalevankatu - Kalevan seurakuntatalo, Ritakatu 2 - Kalevankatu - Kannisto - ent. Siwan pysäkki - Kannistonkatu - Savion seurakuntatalo, Koivikontie 9 - Saviontie - Kulloontie - hautausmaa. Paluu klo 16. Bussi 2 (lähtö klo 14): Tilausajopysäkki Keskikadulla - hautausmaa. Paluu klo 16.

Helatorstain messu su 10.5. klo 10 kirkossa, kirkkokahvit kävelykadulla Koraalikuoron kaffimatinea su 10.5. klo 14 seurakuntakeskuksessa. Seurakunnan kuoro tarjoilee keväistä ja kepeää tunnelmaa. Kuoroa johtaa kanttori Eero Annala.

2. PÄÄSIÄISPÄIVÄ 2.4. Messu klo 10 kirkossa

Helluntai

TORSTAI 5.4. Pääsiäishartaus klo 18 Valkean karitsan kappelissa. Iloista pääsiäismusiikkia. Mukana CrossCountry, Hannu Harri ja Eeva Airila.

Helluntai on kristillisen kirkon syntymäpäivä. Helluntaina muistellaan Pyhän Hengen vuodattamista apostolien päälle (Ap.t. 2:1–13). Helluntai kuuluu pääsiäisen ja joulun ohella kirkkovuoden kolmen suurimman juhlan joukkoon ja päättää pääsiäisjakson. Monissa kielissä sana helluntai (ruots. pingst, saks. Pfingsten, kr. pentekoste) tarkoittaa alun perin 50. päiväö (pääsiäisestä). Suomen kieleen helluntai on tullut ruotsin sanasta helgdag, pyhäpäivä. Tänä vuonna helluntaita vietetään sunnuntaina 20.5. Samana päivänä vietetään myös kaatuneiden muistopäivää.

POIKKEUKSET AUKIOLOAJOISSA Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto suljetaan kiirastorstaina 29.3. klo 13. Seuraavan kerran palvelemme ti 3.4. klo 8–15.45. Katupappila on suljettu 30.3.–2.4. HILJAINEN VIIKKO Hiljaisella viikolla 24.3.–31.3. useimmat kerhot ja ryhmät ja muu säännöllinen toiminta ovat tauolla. Varmista oman kerhosi tai ryhmäsi kokoontuminen ohjaajalta.

Helluntain messu su 20.5. klo 10 kirkossa. Messussa iltarippikoulun konfirmaatio. Messun jälkeen Kaatuneitten muistopäivän kirkkokahvit ja juhla seurakuntakeskuksessa.

MATKA PÄÄSIÄISEEN pääsiäisnäyttely esillä kirjaston ikkunagalleriassa maaliskuun ajan. 13


LAPSET JA PERHEET

Lapset ja perheet AVOIMET PERHEKERHOT

tyvistä kysymyksistä. Toukkapiirin ohjaajina toimivat toukkien äidit. Ryhmä on maksuton eikä siihen tarvitse illmoittautua. Voit tulla mukaan silloin kun itsellesi sopii. Toukkapiirissä voi käydä sen kauden loppuun kun lapsi täyttää vuoden. Maanantaisin klo 10–

Avoimeen perhekerhoon lapset ja aikuiset tulevat yhdessä. Voit tulla myös vauvan kanssa. Lyhyen alkuhartauden lisäksi ohjelmassa on kahvi- ja mehutarjoilu, askartelua, piirtämistä, laulua, leikkiä ym. Avoimeen perhekerhoon voi tulla silloin kun itselle parhaiten sopii. Osallistuminen on maksutonta. Tiistaisin klo 10–11.30 Savion ja Kalevan seurakuntataloissa Torstaisin klo 10–11.30 Ahjon kerhotilassa 11.1. ja Wanhassa Pappilassa 18.1. alkaen.

11.30 Killan tuvalla

ILTAPERHEKERHO Iltaperhekerho kokoontuu vuorotellen Ahjon, Kalevan ja Savion kerhotiloissa. Kerhossa leikitään, lauletaan, jutustellaan ja askarrellaan. Lopuksi yhteinen iltarukous ja iltapala. Kerho on maksuton. keskiviikkoisin klo 17.15–19 Ahjon kerhotila: 14.2., 21.3., 2.5. Kalevan seurakuntatalo: 31.1., 14.3., 18.4. Savion seurakuntatalo: 17.1., 28.2., 4.4. ja 16.5.

VANHEMMAT-LAPSIKERHO Vanhemmat-lapsikerho on äitien, isien ja lasten yhteinen virkistyshetki. Kahvi- ja mehuhetken sekä alkuhartauden jälkeen on aikuisille oma juttutuokio, jossa vauvat voivat olla mukana ja leikki-ikäisille on järjestetty omaa ohjelmaa. Osallistuminen on maksutonta. Perjantaisin klo 10–11.30 Wanhassa Pappilassa 19.1. alkaen.

ARKILOUNASTA JA KAHVIHETKI Arkilounasta keskiviikkoisin klo 11.30–13 kahdella eurolla ja kahvihetki kaikenikäisille parittomilla viikoilla lounaan jälkeen Savion seurakuntatalossa.

TOUKKAPIIRI

PERHESÄHLY

Toukkapiiriin ovat tervetulleita sylivauvat vanhempineen. Toukkapiirissä keskustellaan vauvan syntymään ja kasvuun liittyvistä kysymyksistä muiden vanhempien kanssa. Siellä käy myös ulkopuolisia vierailijoita alustamassa vauva-aikaan ja vanhemmuuteen liit-

Koko perheen yhteinen sählyvuoro yhteistyössä Keravan NMKY:n kanssa, omat mailat ja suojalasit mukaan. Lauantaisin klo 16–17 Sompion koulun palloiluhallissa 26.5. saakka. 14


LAPSET JA PERHEET

PÄIVÄKERHOT

voivat liittyä mukaan yhdessä vanhempien kanssa. Pyhäkoululaiset saavat elo-toukokuun aikana kahdeksan kertaa Lasten Kirkko –lehden ja kirjepyhäkoulukirjeen aiheeseen sopivien tehtävien ja askarteluvinkkien kera. Lisätietoja ja ilmoittautumiset kirjepyhäkouluun eija.viitanen@evl.fi.

Päiväkerhot on tarkoitettu 3–6 -vuotiaille, mutta hakemuksen voi täyttää myös samana vuonna kolme vuotta täyttävästä lapsesta. Kaksivuotiaalle voi hakea paikkaa nappulakerhosta, joita perustetaan mahdollisuuksien mukaan. Kerhot kokoontuvat 1–3 kertaa viikossa klo 9–12 neljässä toimipisteessä. Kerhoihin ilmoittaudutaan maalis-huhtikuun aikana, mutta vapaita paikkoja voi kysellä läpi vuoden. Kerhossa leikitään, lauletaan, askarrellaan, kuunnellaan satuja ja opetellaan toimimaan ryhmässä. Hartaushetkissä hiljennytään ja rauhoitutaan, ihmetellään ja jutellaan yhdessä elämän pienistä ja suurista asioista sekä tutustutaan Lapsen Raamatun kertomuksiin. Päiväkerhot ovat maksullisia, 30–45 euroa/lukukausi. Kerhoja ohjaavat ammattitaitoiset ja koulutetut lastenohjaajat.

YHDESSÄ KIRKKOON tiedot pyhäkoulutuokioista ja kummikirkosta löydät sivulta 10.

KESÄKERHOT Kesäkerhot on tarkoitettu eka-tokaluokkalaisille lapsille (syntyneet 2009/2010). Ne kokoontuvat 5.–21.6. klo 9–16 seurakuntakeskuksessa, Ahjossa, Kalevassa ja Saviolla. Hinta koko ajalta 185 € tai 15 €/päivä. Ilmoittautuminen verkkosivuilla 12.–23.3.

PERHELEIRIT

MUSKARIT

Perheleirit on tarkoitettu keravalaisille perheille, joissa on 0–12-vuotiaita lapsia. Etusijalla ovat perheet, jotka eivät ole olleet leireillä aiemmin. Leireille ilmoittaudutaan verkkosivuilla. Hinta aikuiset 60 €, lapset 4–12 v 30 € ja alle 4-vuotiaat maksutta. Maksualennusta voi hakea taloudellisin perustein. Lisätiedot Sini Mäkelä. Perheleiri 1: 23.–25.3. (Ilmoittautuminen 29.1.–2.2.) Ilmoittautuminen kesän leireille 9.–13.4. Perheleiri 2: 27.–29.6. Perheleiri 3: 29.6.–1.7. Perheleiri 4: 30.7.–1.8.

Muskarissa lapsi oppii musiikin perustaitoja soittamalla ja laulamalla, leikkimällä ja liikkumalla sekä rytmittelemällä ja kuuntelemalla. Muskareihin lapset tulevat yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Ryhmiä on eri ikäisille. Muskarin hinta on 40 euroa/lukukausi/perhe. Kauden 2017–2018 muskareihin ilmoittauduttiin elokuussa 2017, mutta vapaita paikkoja voi kysellä Eija Pääkköseltä.

KIRJEPYHÄKOULU Kirjepyhäkoulu on suunnattu jo lukemaan oppineille lapsille, mutta pienemmätkin

INFOA Keravan seurakunnan varhaiskasvatus

PARISUHDEKURSSIT LÖYTYVÄT SIVULTA 23. PERHENEUVONNASTA KERROTAAN SIVULLA 7.

YHTEYS

Eija Pääkkönen, p. 0400 378 083, eija.paakkonen@evl.fi johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja, päivä- ja perhekerhot, toukkapiiri, muskarit Eija Viitanen, p. 0400 378 085, eija.viitanen@evl.fi koululaisten iltapäivätoiminta, kesäkerhot ja pyhäkoulut Sini Mäkelä, p. 0400 378 091, sini.makela@evl.fi Varhaiskasvatuksen ja perhetyön pappi 15


7 – 1 4 - V U O T I A AT

Kouluikäisille KERHOT

Tule aloittamaan uusi, rento ja kiva harrastus, tai jatkamaan aiemmin aloitettua! Iltaisin kokoontuvat harrastekerhot on tarkoitettu alakouluikäisille tytöille ja pojille. Kerhot ovat maksuttomia eivätkä edellytä ilmoittautumista (poikkeuksena kokkikerhot, joihin ilmoittautuminen seurakunnan verkkosivuilla). Kerhot alkavat viikolla 2 ja jäävät kesätauolle viikolla 20. Kerhot ovat tauolla koululaisten talvilomaviikolla 19.–25.2., pääsiäisenä 27.3.–2.4., vappuna 1.5. sekä helatorstaina 10.5.

talossa. Eeppinen liikuntakerho klo 17–18 Sompion koulun palloiluhallissa. Kokkikerho klo 17–19 seurakuntakeskuksen kerhotilassa 2.–6. -luokkalaisille. Kokkikerho klo 17.30– 19.30 Ahjon kerhotilassa 2.–6. -luokkalaisille. KESKIVIIKKOISIN

Kokkikerho klo 17–19 Kalevan seurakuntatalossa 2.–6. -luokkalaisille. Kokkikerho klo 17–19 Savion seurakuntatalossa 2.–6. -luokkalaisille. Kokkikerho klo 17.30–19.30 seurakuntakeskuksen kerhotilassa 2–6 -luokkalaisille.

MAANANTAISIN

Kokkikerho klo 17–19 Kalevan seurakuntatalossa 2.–6. -luokkalaisille. Leivontaa ja kokkailua yhdessä. Kokkikerho klo 17–19 Savion seurakuntatalossa 2. –6. -luokkalaisille. Kokkikerho klo 18–20 seurakuntakeskuksen kerhotilassa 2–6 -luokkalaisille.

TORSTAISIN

Lapsikuoro Revontulet klo 17–18 kirkon alasalissa. Kuoroa johtaa kanttori Eija Repo. Kuorolla on esiintymisiä jumalanpalveluksissa ja muissa tilaisuuksissa. Puuhakerho klo 17–18 Savion seurakuntatalossa. Puuhakerho klo 17–18 seurakuntakeskuksen kerhotilassa. Puuhakerho klo 17–18 Wanhassa pappilassa. Liikuntakerho klo 17–18 Kalevan koulun salissa. Leikkimielistä ja kevyttä liikuntaa, erilaisia ulko- ja sisäpelejä. Sisätossut ja ulkoiluun sopivat varusteet kerrasta riippuen.

TIISTAISIN

Leikki & Liikuntakerho klo 17–18 Kalevan seurakuntatalossa. Leikkimielistä ja kevyttä liikuntaa, erilaisia ulko- ja sisäpelejä. Sisätossut, vesipullo ja ulkoiluun sopivat varusteet kerrasta riippuen. Puuhakerho klo 16–17 Wanhassa pappilassa. Askartelua, leivontaa, ulkoilua, leikkiä, laulua - kaikenlaista puuhaa yhdessä. Puuhakerho klo 17–18 Killan tuvalla. Puuhakerho klo 17–18 Savion seurakunta16


7-14 VUOTIAAT

7 – 1 4 - V U O T I A AT

Talvilomalla poppareita ja puuhaa

Talvilomaviikolla tiistaista perjantaihin 20.–23.2. on Wanhassa pappilassa avoimet ovet alakouluikäisille klo 10–14. Ohjelmassa leikkiä, pelejä, ulkoilua, askartelua, pientä välipalaa ja hartaus. Paikalla on nuorisotyönohjaaja. Toiminta on maksutonta eikä edellytä ilmoittautumista etukäteen. Talvilomaviikon maanantaina 19.2. alakouluikäisille tytöille ja pojille tarkoitettu retki suuntaa Helsinkiin Tropicarioon ja Megazoneen. Käymme myös ruokailemassa päivän aikana. Retken hinta on 35 €/osallistuja ja se sisältää pääsyliput, matkat ja ruokailun. Retkelle ilmoittaudutaan verkkosivuilla. Lisätiedot Arto Nyman.

LEIRIT

Nuottakodon leirit on tarkoitettu 1. luokan käyneistä lapsista seiskaluokkalaisiin asti.

Elämä on! -leiri 25.–27.7. Nuottakodossa tytöille. Leirin hinta 35 €, sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot Sirkka-Liisa Pitkäranta. Ilmoittautuminen alkaa verkkosivuilla 1.3.

Ihmisiä ja Örkkejä 2 -leiri 2.–4.2. Nuottakodossa pojille. Leirin hinta 35 €, sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot Arto Nyman. Ilmoittautuminen käynnissä verkkosivuilla.

Perheiden lapinvaellus 20.–27.7. Urho Kekkosen Kansallispuistoon. Seurakunnalta voi lainata varusteita. Vaelluksen hinta on 200 € / aikuinen, 100 € / lapsi, muille kuin Keravalaisille 250 € / 150 €. Hinta sisältää yhteiskuljetuksen, matkoilla ruokailun ja vaellusruuat. Lisätiedot Katri Ahonen. Ilmoittautuminen alkaa verkkosivuilla 1.3.

Kaappareita avaruudesta -leiri 4.–6.6. Nuottakodossa pojille. Leirin hinta 35 €, sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot Arto Nyman. Ilmoittautuminen alkaa verkkosivuilla 1.3. Kaislikossa kahisee -leiri 20.–21.6. Nuottakodossa tytöille ja pojille. Leirin hinta 25 €, sisältää ohjelman, kuljetuksen, majoituksen ja ruokailut. Lisätiedot Sirkka-Liisa Pitkäranta. Ilmoittautuminen alkaa verkkosivuilla 1.3.

YHTEYS

KOULULAISTEN KESÄKERHOISTA VOIT LUKEA SIVULTA 15.

INFOA

Arto Nyman p. 0400 378 054, arto.nyman@evl.fi Sirkka-Liisa Pitkäranta p. 0400 378 057, sirkka-liisa.pitkaranta@evl.fi Katri Ahonen, johtava nuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 055, katri.ahonen@evl.fi 17


NUORET

Pappilan poppoo

PAPPILAN PERJANTAI

NUORTEN LEIRI

Nuorten ilta Wanhassa Pappilassa. Illan ohjelmassa on pelailua, yhdessäoloa, Raamatun tutkailua ja pientä purtavaa. Ilta päättyy hartauteen ja noin kerran kuussa iltakirkkoon. Perjantaisin klo 18–22 Wanhassa Pappilassa

9.–11.2. Nuottakodossa. Hinta 30 €. Ilmoittautuminen 26.1. mennessä verkkosivujen kautta. Leiri on tarkoitettu yli 15-vuotiaille.

ILTAKIRKKO

Nuorisotyönohjaajat päivystävät yläkouluilla parittomilla viikoilla tiistaisin Sompiossa, keskiviikkoisin Kurkelassa ja torstaisin Jaakkolassa ruokavälitunnilla. Nuorisotyönohjaajille voi myös aina soittaa tai laittaa viestiä, jos haluaa jutella kahden kesken.

KOULUPÄIVYSTYKSET JA KESKUSTELUKAVERI

Lyhyt ja rento iltamessu. Perjantaisin 2.2., 2.3., 6.4. ja 4.5. klo 20.30 kirkossa

WANHAT ISOT Wanhat isoset kokoontuvat joka toinen maanantai Wanhaan pappilaan. Maanantaisin parillisilla viikoilla klo 18–22 Wanhassa Pappilassa 15.1. alkaen

NUORET AIKUISET (NAKUT) Nuoret aikuiset kokoontuvat Wanhassa Pappilassa sunnuntaisin 28.1., 4.2., 29.4. ja 27.5. klo 14–17. Nuorten aikuisten leffamaratoonia vietetään pääsiäisviikonloppuna la 31.3. klo 18 alkaen Wanhassa Pappilassa. Maratoonilta osallistutaan pääsiäisyön messuun. Ilmoittautumiset Nakujen kokoontumisiin Katrille p. 0400 378 055 tai Airille p. 0400 378 053 viimeistään edellisenä päivänä ennen kokoontumista.

KAVERIRYHMÄ Tyttöryhmä yläkouluikäisille: itsetuntemusta ja sosiaalisia taitoja. Ryhmä on tällä hetkellä täynnä, mutta voit kysyä lisää Airi Laurilalta.

SAAPAS-CAFÉ avoimet ovet ja kahvia nuorille, paikalla vapaaehtoisia aikuisia. Lauantaisin 3.2., 3.3. ja 7.4 klo 20–23 Katupappilassa.

18


NUORET

VAPAAEHTOIST YÖ

ISOSET APUNA LEIREILLÄ JA KERHOISSA Rippikoulun jälkeen nuori voi hakea ISKE-koulutukseen ja päästä isoseksi rippileireille tai ohjaajaksi alakouluikäisten kerhoihin ja leireille. Isoset Karoliina Terho, Saara Päivinen, Nora Tokkari ja Miika Nordström olivat syyslomalla ohjaajina koululaisten Avoimissa ovissa Wanhassa pappilassa. He ovat yllättyneet siitä, miten lyhyessä ajassa heistä on ohjaajina tullut lapsille tärkeitä niin kerhoissa, leireillä kuin avoimissa ovissakin. Saara summaa ryhmän tuntoja: ”On etuoikeus olla tällaisessa asemassa. Joskus joku tahtoo tulla halaamaan päivän päätteeksi. Ja kun tähän lasten iloon menee itse mukaan, niin omat huolet unohtuvat.”

MIKÄ MOD? Suomen Lähetysseuran Moninaisuus, oivallus ja dialogi -kurssilla pureudutaan erilaisuuden kohtaamiseen ja sen esille nostamiin tietoisiin ja tiedostamattomiin pelkoihin ja ennakkoluuloihin. Koulutus on toiminnallista ja sisältää vuorovaikutteisia tehtäviä ja yksilöllistä pohdintaa. MOD-koulutus 21.–22.4. Lue lisää vapaaehtoistyo.fi

Rippikoulut alkavat tammikuussa

Vuoden 2018 rippikouluihin ilmoittauduttiin viime syksynä. Ilmoittautuneet ovat saaneet omasta riparistaan infokirjeen, joka sisältää tärkeät päivämäärät. Ripari alkaa yhteisellä starttimessulla. Siihen liittyy useita oman ryhmän tapaamisia, tutustumista seurakunnan toimintaan, leiri (tai muu intensiivijakso) ja rippikoulun päättävä konfirmaatio. Riparia käydään yhteensä noin puoli vuotta. Jos sinulla on kysyttävää rippikouluista tai haluaisit vielä ilmoittautua mukaan, ota yhteyttä Samuli Koivurantaan, samuli.koivuranta@evl.fi, 0400 378 041. Riparien Starttimessu su 28.1. klo 10 kirkossa Riparikonsertit la 5.5. klo 14 ja 16 Kurkelan koulussa, NNS esiintyy INFOA

SEURAA MEITÄ SOMESSA Wanha Pappila / Naku @wbabbila wbabbila

YHTEYS

Katri Ahonen, johtava nuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 055 Mikael Björkas, nuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 062 Terhi Tabell, nuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 104 Airi Laurila, erityisnuorisotyönohjaaja, p. 0400 378 053 Juuso Vesterinen, oppisopimusopiskelija, p. 0400 378 054 sähköposti: etunimi.sukunimi@evl.fi 19


AIKUISET

Aikuisille NAISET Miesten raamattu- ja rukouspiireistä löydät tietoa sivulta 11.

Gospel-lattarit on kaikenikäisille naisille tarkoitettu ryhmä, jossa tanssitaan lattaritansseja ilman paria gospelin tahdissa. Ei edellytä aiempaa tanssin harrastamista. Hinta 4 € / kerta, varaathan tasarahan. Ei ilmoittautumista. Ryhmää ohjaa Merja Rantala. Torstaisin klo 19–20 Kalevan seurakuntatalossa 11.1. alkaen 19.4. saakka

KEHITYSVAMMAISET Wanhan Pappilan kerho on Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhteinen kerho kehitysvammaisille. Illan aikana hiljennymme hartauteen ja nautimme yhdessä mukavasta tekemisestä. Tarjolla pieni välipala. Keväällä 2018 kerhoa vetää Keravan seurakunta ja yhteyshenkilönä toimii diakoniatyöntekijä Nea Kivistö, nea.kivisto@evl.fi, 0400 378 014. Mukana vapaaehtoisia avustajia. Maanantaisin parillisilla viikoilla 22.1.–19.3. ja parittomilla viikoilla 9.4.–7.5. klo 18–19.30 Wanhassa pappilassa

Naisten ilta on Savion naisten raamattupiirin järjestämä kaikille avoin naisten ilta. Illan aloittaa teetarjoilu, mukana vierailija, musiikkia ja lopuksi iltahartaus. Su 15.4. klo 17 Savion seurakuntatalossa Naisten raamattu- ja rukouspiirit sekä Naisten hiljaisuuden päivä sivulla 11. MIEHET

SENIORIT

Äijäsähly on tarkoitettu yli 18-vuotiaille miehille. Sählyä pelataan yhteistyössä Keravan NMKY:n kanssa. Lauantaisin klo 17–18 Kurkelan koulun salissa 26.5. saakka.

Kahvihetki Saviolla parillisilla viikoilla heti Arkilounasta-yhteisöruokailun jälkeen. Kahvihetkeen sisältyy yhdessäoloa, välillä mukana vierailijoita. Tilaisuus on avoin kaikenikäi20


AIKUISET

AIKUISET

SENIORITIISTAI

sille. Yhteyshenkilö Raija Kortesmaa, p. 041 501 6373. Keskiviikkoisin parittomilla viikoilla klo 13– 14.30 Savion seurakuntatalossa 17.1. alkaen 9.5. asti

Senioritiistai on ihmisläheinen ja elämäniloa tuottava maksuton luentotilaisuu eläkeikäisiä kiinnostavista aiheista. Senioritiistait alkavat klo 12 lounasmahdollisuudella (hinta 7 €) sekä seurakunnan tarjoamilla pullakahveilla. Ohjelman aluksi Keravan musiikkiopiston opiskelijoiden musiikkihetki, jonka jälkeen vierailijan luento. Lopuksi lyhyt hartaus. Tilaisuus päättyy klo 15 mennessä. Senioritiistait seurakuntakeskuksessa: 30.1. Muisti ja sen huolto. Vieraana Pia Niiranen, muistiohjaaja, Uudenmaan Muistiluotsi. Lisäksi Keski-Uudenmaan Muistiyhdistys ry:n puheenjohtaja Terhikki Koskinen. 27.2. Ikäihmisten kaltoinkohtelu. Satu Taiveaho, toiminnanjohtaja, Suvanto ry 27.3. Hiljaisen viikon senioritiistai. Seurakunnan nuorisotyön valmistelema pääsiäisnäytelmä.

Kahvihetki Kalevassa vietetään kerran kuussa. Yhteyshenkilö Pirjo Mahkonen, p. 0400 952 373. Torstaisin 18.1., 15.2., 15.3., 19.4. ja 17.5. klo 13–14.30 Kalevan seurakuntatalosssa Savion avoin kahvila on kohtaamispaikka alueen asukkaille. Keskustelua, kuulumisia, kahvittelua ja hartaushetki. Mukana diakoniatyöntekijä Hanna Nikama, p. 0400 378 012. Maanantaisin klo 9.30–11 Savion seurakuntatalossa 4.9. alkaen 14.5. asti Killan juttutupa on kohtaamispaikka alueen asukkaille. Keskustelua, kuulumisia ja kahvittelua. Vetäjänä toimii seurakunnan vapaaehtoinen. Yhteyshenkilö Marjatta Koski, p. 050 911 6414. Keskiviikkoisin klo 9.45–11.45 Killan tuvalla 10.1. alkaen 30.5. asti

KAIKILLE Israel-illoissa ajankohtaista asiaa Raamatusta ja Israelista. Vierailevia puhujia, musiikkia ja rukousta Israelin puolesta. Parittomien viikkojen torstaisin klo 18–20 seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa 18.1. alkaen 26.4. asti, ei kokoontumista 29.3.

Kristillinen piiri kokoontuu Senioritalon kerhotilassa. Mukaan voivat tulla myös lähialueen ikäihmiset, kulku Kotimäen kautta senioritalon kerhotilaan. Piiriä vetävät vapaaehtoiset Raija ja Reijo Liukkonen. Torstaisin parittomilla viikoilla klo 14 Senioritalon kerhotilassa, Porvoonkatu 12

Lukupiiri on ryhmä kirjojen ystäville. Piiri kokokoontuu kerran kuukaudessa, luettava kirja sovitaan aina yhdessä edellisellä kerralla. Lukupiiriä vetää tietokirjailija Sara Kokkonen. Ti 6.2., 6.3., 17.4. ja 15.5. klo 18 seurakuntakeskuksen saunahuoneessa

Yhteiset syntymäpäivät järjestetään 70, 75 ja 80 vuotta täyttäville vuosittain. Seurakuntaan kuuluville syntymäpäiväsankareille lähetetään postitse kutsu noin kuukautta ennen juhlia.

Aikuisten raamattu- ja rukouspiireistä löydät tietoa sivuilta 9–11 ja kuoroista sivulta 26.

21


AIKUISET

AIKUISET

VAPAAEHTOIST YÖ

KIRJOITTAMINEN SELKIYTTÄÄ AJATUKSIA Mauri Airila on ollut mukana seurakunnan blogin Uskoilonan kirjoittajaringissä alusta asti. Emeritusprofessori kirjoittaa niin Keski-Uusimaan kolumnistina kuin Usko Ilonan blogistinakin: ”Pidän kirjoittamisesta. Kirjoittaminen selkeyttää ajattelua. Kun pyörittelee pitkään jotain ajatusta, saa kirjoittamalla ajateltua asian loppuun asti. Minulle on tyypillistä ajatella valtavirtaa vastaan. Uskoilona-blogi antaa mahdollisuuden kirjoittaa myös uskoon liittyvistä teemoista.” Seurakunnan blogi löytyy osoitteessa uskoilona.blogspot.fi

sesta Rakkaani meri. 29.5. Hilkka Pulkkinen: Mielenterveyskuntoutujan tarina.

Katupappila on seurakunnan olohuone Kauppakaarella. Se on avoinna ma–pe klo 10–14 kaikenikäisille. Hartaus klo 10.15. Työntekijä paikalla klo 10–12. Tarjolla kahvia, teetä, sanomalehtiä ja juttuseuraa.Katupappilassa keskustellaan suomeksi tiistaisin klo 13–14 Arja Laihon kanssa ja tehdään käsitöitä ja askartelua yhdessä keskiviikkoisin parittomilla viikoilla klo 12–14 Lea Räikkösen johdolla. Tiistain Tarinatuokiot klo 11 antavat näkökulmia, faktoja, kokemuksia ja ajatuksia elämän eri aloilta: 23.1. Keravan kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Virve Lintula: Maahanmuuttajat keskellämme 6.2. Hilkka Nyberg: Sukututkimuksesta käytännön esimerkein 20.2. Jouni Mäntylä: Sarjakuvahuumoria ajankohtaisista ilmiöistä 6.3. Tatjana Wilenius: Ortodoksinen paastomatka 20.3. Aaro Raudaskoski: Töissä kaivoksessa 3.4. Erkki Hanski: Kuvissa ja videoissa muistot säilyvät 17.4. Seppo Väätäinen: Sotilaspappina Lähi-idässä 15.5. Raija Huttunen lausuu runojaan teok-

RETKIÄ JA LEIREJÄ Ilmoittautuminen kirkkoherranvirastoon p. 09 4784 8322

ELÄKELÄISTEN RETKI 21.5. Nuottakotoon. Ilmoittautuminen 7.5. mennessä. Hinta 20 €.

NAISTEN KEVÄTRETKI 25.–26.5. Nuottakotoon. Luennoitsijana sairaalateologi Tuula Portin. Aiheena Uupumus naisen elämänkaaren eri vaiheissa. Ilmoittautuminen 13.5. mennessä.

ELÄKELÄISTEN LEIRI 30.5.–1.6. Nuottakodossa. Ilmoittautuminen 14.5. mennessä. Hinta 60 €.

ISOVANHEMPI-LAPSENLAPSI -LEIRI 11.–12.8. Nuottakodossa. Leiri on tarkoitettu isovanhemmille ja 4–12-vuotiaille lapsille, joista molemmat tai jompikumpi asuu Keravalla. Hinta aikuiset 40 € ja lapset 20 €. Ilmoittautuminen 11.–15.6. Hiljaisuuden retriiteistä löydät tietoa sivulta 11. 22


PA R I S U H D E

Parisuhteen parhaaksi Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhteistä parisuhdetoimintaa. Ilmoittautumiset ja lisätiedot Pauliina Nurminen, p. 050 577 4450, pauliina.nurminen@evl.fi.

RAKKAUTTA JA KIPUPISTEITÄ -LUENTOJA

PARISUHDEKURSSI LAPSIPERHEILLE

KIRKKOTIE 6, KIRKONKULMA, JÄRVENPÄÄ 25.1. klo 18–19.30 Elämänhistoria ja parisuhde 15.2. 18–19.30 Sisäinen lapsi ja sisäinen vanhempi parisuhteessa 15.3. 18–19.30 Parisuhde kasvun mahdollisuutena Luennoitsijoina psykoterapeutti, TM Sami Seppänen ja naistietoisuuskouluttaja , VTM Kirsi Haavela. Luennoille voi tulla yhdessä kumppanin tai ystävän kanssa, mutta yhtä hyvin myös yksin. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua, mutta lastenhoitoon voi varata paikan Pauliina Nurmiselta.

LOUTIN SEURAKUNTATALO, HARJUTIE 2 PE 9.3. KLO 18–20 JA LA 10.3. KLO 9.30–16 Kurssin teemoina ovat vuorovaikutustaidot ja myötäeläminen parisuhteessa. Kurssille mahtuu mukaan kuusi paria. Ohjaajina toimivat Marja Vepsä-Taipale ja Marko Taipale. Lastenhoito on järjestetty. Hinta 50 €/perhe, Järvenpää, Keravan ja Tuusulan seurakuntien jäsenet, 70 €/perhe muut, sisältää iltapalan pe ja lounaan la lapsille ja aikuisille, materiaalin sekä lastenhoidon.

RIKASTA MINUA -PARISUHDEVIIKONLOPPU LEIRINIEMI, KALARANNANTIE 3, OHKOLA 13.–15.4. Kohti uusia vuorovaikutustapoja! Kurssilla keskitytään suhteen vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin. Tämän lisäksi etsitään yhteisiä konkreettisia tavoitteita ja keinoja niiden toteuttamiseen arjessa. Tämä on se kurssi, jolla puolisoon voi rakastua uudelleen! Ei sovi akuutissa kriisissä oleville pareille. Lapsia ei voi ottaa mukaan. Ohjaajina Minka ja Jarkko Hauta-aho. Hinta: 280 €/pari Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien jäsenet, 330 € muut, sisältää täysihoidon.

VUOROVAIKUTUSTAIDOT PARISUHTEESSA LEIRINIEMI, KALARANNANTIE 3, OHKOLA 9.-11.2. Kurssilla keskitytään vuorovaikutustaitojen opetteluun. Kurssilla opetellaan puhumiseen, kuuntelemiseen ja ristiriitojen ratkaisemiseen liittyviä taitoja. Kurssi soveltuu kaikenikäisille pareille. Huom! Ei sovellu akuutissa kriisissä oleville pareille. Lapsia ei voi ottaa mukaan. Ohjaajat: Minka ja Jarkko Hauta-aho. Hinta: 280 €/pari Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien jäsenet, 330 € muut, sisältää täysihoidon.

TUKEA PARISUHTEESEEN SAA MYÖS PERHENEUVONNASTA TAI SOLMU-NEUVONNASTA. LUE LISÄÄ SIVULTA 7. 23


VA PA A E H T O I S T Y Ö

Vapaaehtoistyöstä virtaa Vapaaehtoistehtävät joihin haetaan tekijöitä löytyvät verkosta osoitteesta www.vapaaehtoistyo. fi/kerava. Voit ilmoittautua jo olemassaolevaan tehtävään, jättää yhteystietosi ja kertoa millaisesta tehtävästä olisit kiinnostunut tai etsiä itsellesi lähimmäisystävää. Osaan tehtävistä on jatkuva haku, toisiin mennään koulutuksen kautta. Jokaiselle kiinnostuneelle löytyy varmasti tehtävä, jossa voit olla avuksi. si vanhuksen, yksinäisen, sairaan, omaishoidettavan, omaishoitajan, yksinhuoltajan tai maahanmuuttajan ystävänä. Lähimmäinen arkeen ja Tukipari -toiminnan yhteinen koulutus 9.4., 16.4. ja 23.4. klo 18–20 seurakuntakeskuksessa. Ilmoittautumiset 28.3. mennessä Kirsi Helinille. Tiedustelut ja ystävätoiveet diakoni Kirsi Helin, p. 0400 378 011 tai kirsi.helin@evl.fi

ISOSET JA KERHONOHJAAJAT Rippikoulun käyneille nuorille järjestetään vuosittain isos- ja kerhonohjaajakoulutus ISKE, jonka käytyään voi toimia isosena leireillä tai kerhonohjaajana kouluikäisille. Lisätiedot Mikael Björkas, p. 0400 378 062 tai mikael.bjorkas@evl.fi. KATUPAPPILAN VAPAAEHTOISET Katupappilassa päivystää jokaisena arkipäivänä klo 10–14 työntekijän lisäksi 1–3 vapaaehtoista. Heidän tehtävänään on kohdata seurakuntalaisia ja tarjota juttukaveria sitä kaipaavalle. Vapaaehtoiset saavat tehtäväänsä koulutuksen. Lisätiedot Susanna Hellén-Valjakka, p. 0400 378 145 tai susanna.hellen-valjakka@evl.fi.

NOPEAN TOIMINNAN JOUKOT Nopean toiminnan joukot lähtevät kansainvälisen tai kotimaisen katastrofin sattuessa nopeasti liikkeelle ja kaduille lipaskerääjiksi. Lisätiedot Petra Teittinen, petra.teittinen@evl.fi. PALVELEVA PUHELIN JA NETTI Valtakunnallisen Palvelevan puhelimen ja netin päivystäjät ovat vapaaehtoisia tasapainoisia aikuisia, joilla on halua, kykyjä ja aikaa kohdata ahdinkotilanteissa olevia ihmisiä. Päivystäjäksi haluavat haastatellaan ja he saavat tehtävään koulutuksen ja tukea. Seuraava päivystäjille tarkoitettu kurssi alkaa tammikuussa 2018. Ilmoittaudu Minna Kotajärvi p. 040 7293 807, minna.kotajarvi@evl.fi. Lisätiedot Kirsi Helin, p. 0400 378 011

KIRKKOVÄÄRTIT Kirkkoväärtit avustavat messussa erilaisissa tehtävissä. Kirkkoväärtiryhmässä on 6–12 henkilöä. Vuoden aikana ryhmä avustaa noin 3–4 messussa. Lisätiedot Krista Wedman, p. 0400 378 101 tai krista.wedman@evl.fi. LÄHIMMÄISPALVELU Lähimmäisvapaaehtoiset toimivat esimerkik24


VA PA A E H T O I S T Y Ö

VAPAAEHTOIST YÖ

HYVÄN MIELEN TYÖTÄ Katupappilan kulmapöydässä istuva Aaro Raudaskoski kertoo tehneensä erilaisia vapaaehtoistehtäviä vuosien varrella. Tällä hetkellä hän toimii vapaaehtoisena Katupappilassa, mutta on aiemmin toiminut muun muassa kirkkoväärtinä ja Yhteisvastuukeräyksessä lipaskerääjänä. ”Kun on aikaa, sopii tehdä jotain hyödyllistä,” hän kiteyttää syyn ryhtyä vapaaehtoiseksi. Aaro haluaa olla mukana Katupappilan toiminnassa, sillä hän kokee, että Katupappila on tärkeä. ”On hyvä, että on paikkoja, jossa ihmiset voivat kohdata ja papitkin tulevat täällä ihmisten keskellä aivan eri tavalla tutuiksi.” TUKIPARI Tukipari muodostuu vapaaehtoisesta aikuisesta sekä alakouluikäisestä tai sitä vanhemmasta lapsesta tai nuoresta. Tukipari tapaa yhdessä sovitulla aikataululla pari kertaa kuukaudessa ja suunnittelee tapaamiset yhdessä omannäköisikseen. Lähimmäinen arkeen ja Tukipari -toiminnan yhteinen koulutus 9.4., 16.4. ja 23.4. klo 18–20 seurakuntakeskuksessa. Ilmoittautumiset 28.3. mennessä Kirsi Helinille p. 0400 378 011. Lisätiedot airi.laurila@evl.fi

PIENRYHMIEN VETÄJÄT Suurin osa seurakunnan pienryhmistä kokoontuu vapaaehtoisen vetäjän johdolla. Mikäli haluaisit toimia ryhmänvetäjänä tai sinulla on taito jota haluaisit hyödyntää muiden iloksi, kerro meille ideastasi. SAAPAS Saapas on nuoriso- ja erityisnuorisotyöhön liittyvää auttamistyötä. Nuorille tarjotaan mahdollisuutta keskusteluun aikuisen kanssa, tarvittaessa annetaan ensiapua ja ohjataan muiden tukitoimien piiriin. Saapas päivystää nuorten kokoontumispaikoissa viikonloppuisin ja nuorten suurkokoontumisten yhteydessä. Saapaskoulutus 15.1. klo 18–20 sekä 29.1., 12.2., 5.3. ja 12.3. klo 18–20.30 seurakuntakeskuksessa. Teemoina koulutuksessa on mm. Palveluoperaatio Saappaassa toimiminen, nuoren kohtaaminen, päihteet, turvallisuus päivystyksessä, henkinen ja fyysinen ensiapu sekä nuorisohuollolliset verkostot. Saappaassa oimimisesta kiinnostuneet haastatellaan. Ilmoittautuminen Airi Laurilalle 12.1. mennessä. Lisätiedot airi.laurila@evl.fi

SAPULAISET Sapulaiset ovat vapaaehtoisia, jotka ovat mukana järjestämässä toimintaa Saviolla: Avointa kahvilaa, kahvihetkiä ja yhteisöruokailua. Lisätiedot Nea Kivistö p. 0400 378 014, Hanna Nikama p. 0400 378 012 tai Tiina Railo p. 0400 378 010. USKOILONAN BLOGISTI UskoIlona.blogspot.fi -blogissa tavalliset keravalaiset kirjoittavat itseään lähellä olevista aiheista. Kirjoittaja voi itse päättää, kuinka usein haluaa kirjoittaa. Lisätiedot Kristiina Nyman, kristiina.nyman@evl.fi. 25


MUSIIKKI

MUSIIKKI

Seurakunta laulaa ja soi

KUOROT JA ORKESTERI Lapsikuoro Revontulet harjoittelee kanttori Eija Revon johdolla. Kuoroon ovat tervetulleita kouluikäiset tytöt ja pojat. Harjoitukset torstaisin klo 17–18 kirkon alasalissa.

harrastajia ja ammattilaisia. Ohjelmistossa on orkesteriteoksia sekä soolo- ja kuorokantaatteja. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä kanttori Janne Kaksoseen, p. 0400 378 040.

Sekakuoro Oremus avustaa messuissa sekä järjestää omia konsertteja. Kuoroa johtaa kanttori Janne Kaksonen. Harjoitukset tiistaisin klo 18.30–20.30 seurakuntakeskuksessa

MUSIIKIN ILOA YHDESSÄ Muskarissa lapsi oppii musiikin perustaitoja soittamalla ja laulamalla, leikkimällä ja liikkumalla sekä rytmittelemällä ja kuuntelemalla. Muskareihin lapset tulevat yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Ryhmiä on eri ikäisille. Kauden 2017–2018 muskareihin ilmoittauduttiin elokuun alussa, mutta vapaita paikkoja voi kysellä Eija Pääkköseltä, p. 0400 378 085.

Koraalikuoro on vuoden ajan toiminut aikuisiän sekakuoro, joka harjoittelee kanttori Eero Annalan johdolla. Tule mukaan laulamaan, ei ilmoittautumista. Harjoitukset maanantaisin klo 15 kirkon alasalissa.

Laula kanssani -yhteislauluilloissa kanttori Eija Repo laulattaa vaihtuvien teemojen mukaan Keskiviikkoisin 31.1., 28.2., 21.3. ja 18.4. klo 18 kirkon alasalissa

Kamariorkesteri Castor et Pollux on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan kanttori Janne Kaksosen luotsaamana. Orkesteria kuullaan seurakunnan tilaisuuksissa sekä omissa konserteissa. Soittajat ovat musiikin 26


K O N S E R T I T / Y H T E I S VA S T U U

KONSERTIT YHTEISVASTUU 2018 #R U O K AT R E N D I T

Hengellisten laulujen ja sävelmien ilta su 11.3. klo 17 kirkossa. Jukka Pohjolan-Pirhonen laulaa ja laulattaa. Kolehti Yhteisvastuulle, vapaa pääsy.

Vuoden 2018 Yhteisvastuukeräyksen avulla torjutaan nälkää ja köyhyyttä. Suomessa keräyksellä tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Avun vie perille Kirkon ulkomaanapu.

Palmusunnuntain kirkkokonsertti 25.3. klo 18 kirkossa. Sielun säveliä –kirkkokonsertti Yhteisvastuulle. Pauliina Hyry, urut ja Seeli Toivio, laulu ja sello. Soivaa hiljaisuutta, lepoa ja kauneuden rauhaa sellon, ihmisäänen ja urkujen kertomina. Iloa ja voimaa matkalla kärsimyksestä valoon. Bach, Mendelssohn, Merikanto, Järnefelt, Kuula, Frescopaldi. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Yhteisvastuukeräyksen aloitusmessu kynttilänpäivänä su 4.2. klo 10 kirkossa

Naiskuoro Ilonan konsetti to 3.5. klo 19 seurakuntakeskuksen salissa.

Lipaskeräykset Keravalla pe 9.2. klo 10–20 la 10.2. klo 10–18 la 17.3. rippikoululaiset mukana pe 23.3. klo 10–20 la 24.3. klo 10–18, rippikoululaiset mukana pe 27.4. klo 6.30–9 rautatieasemilla la 28.4. klo 10–18

Gospel-konsertti rippikoululaisille la 5.5. klo 14 ja 16 Kurkelan koulussa, Käenkatu 10. Esiintymässä NNS. Koraalikuoron kaffimatinea helatorstaina 10.5. klo 14 seurakuntakeskuksessa. Seurakunnan kuoro tarjoilee keväistä ja kepeää tunnelmaa. Kuoroa johtaa kanttori Eero Annala.

Hengellisten laulujen ja sävelmien ilta su 11.3. klo 17 kirkossa

Castor et Pollux ja Sipoon soittajat -kevätkonsertti la 19.5. klo 18 kirkossa.

Palmusunnuntain kirkkokonsertti 25.3. klo 18 kirkossa

Musiikkiopiston kevätjuhla 25.5. klo 18 seurakuntakeskuksen salissa.

Jos haluat tulla mukaan lipaskerääjäksi, ota yhteyttä keräyspäällikkö Jukka Pohjolan-Pirhoseen, p. 0400 378 044.

INFOA YHTEYS

Eero Annala, p. 0400 378 048 Janne Kaksonen, p. 0400 378 040 Eija Repo, p. 0400 378 050 sähköposti: etunimi.sukunimi@evl.fi 27


K A N S A I N VÄ L I N E N T Y Ö

Meiltä ja maailmalta IKKUNA LÄHETYKSEN MAAILMAAN

lukutaito-ohjelmaa Itä-Afrikassa. Maanantaisin 15.1., 29.1., 12.2., 26.2., 12.3., 26.3., 23.4., 7.5. klo 14.30–17 seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa.

Syksyn Ikkuna lähetyksen maailmaan -tapaamisissa nimikkolähettien työn seuraamisen lisäksi kuullaan alustuksia Roomalaiskirjeestä. Lähetyspiirit kokoontuvat Kalevan seurakuntatalossa ja keskustassa seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa klo 13–14.30. 15.1. keskustassa: Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen työ Afrikassa. Vieraana vs. lähetysjohtaja, arkkipiispaehdokas Ville Auvinen. 29.1. keskustassa: Kylväjän työ Itä-Siperiassa 5.2. Kalevassa ja 6.2. keskustassa: Keravalaisten omia kokemuksia lähetyskentiltä 19.2. Kalevassa ja 20.2. keskustassa: 50 vuotta mukana lähetyksessä. Vieraana entinen lähetystyöntekijä Salme Manninen. 12.3. Kalevassa ja 13.3. keskustassa: Raamattuopetusta roomalaiskirjeistä. Vieraana eläkkeelle jäänyt lähetystyöntekijä Kirsti Kosonen. 9.4. Kalevassa ja 10.4. keskustassa: Raamattuopetusta roomalaiskirjeistä. Vieraana rovasti Anja Hänninen. 23.4. Kalevassa ja 24.4. keskustassa: Raamattuopetusta roomalaiskirjeistä. Vieraana rovasti Seppo Väätäinen.

PALMUSUNNUNTAIN MYYJÄISET Lähetyksen käsityöryhmä myy pääsiäisaiheisiä käsitöitä. Sunnuntaina 25.3. kirkkokahvien yhteydessä noin klo 11.30 kirkon alasalissa.

AAMUPALAA JA YHDESSÄOLOA Tule keskustelemaan suomeksi eri aiheista. Mukaan mahtuvat kaiken ikäiset ja kielitaitoiset. Tiistaisin 6.2., 27.2., 13.3., 27.3., 10.4., 24.4., 8.5., 22.5. klo 9.30–11 Wanhassa Pappilassa.

BIBLE STUDIES There is a place for you! Join us as we discuss the Bible. Tule keskustelmaan ja oppimaan lisää Raamatusta englanniksi. Sunnuntaisin 21.1., 18.2., 11.3., 15.4. ja 20.5. kirkkokahvien jälkeen noin klo 11.30 kirkossa.

YSTÄVÄSEURAKUNTATOIMINTA Keravan seurakunnan ystäväseurakunta on Kõpu Virossa. Kõpuun on tehty vuosittain talkoomatkoja, joissa on autettu paikallista seurakuntaa osallistumalla mm. korjausrakentamiseen sekä lastenleirin järjestämiseen. Jos haluat mukaan toimintaan, ota yhteyttä Petra Teittiseen.

LÄHETYKSEN KÄSITYÖRYHMÄ Käsityöryhmässä tehdään käsitöitä ja askarteluja myytäväksi lähetysjärjestöjen työn tukemiseen. Käsityöryhmä tukee tuotoillaan 28


K A N S A I N VÄ L I N E N T Y Ö

VAPAAEHTOIST YÖ

VAPAAEHTOISTYÖTÄ MAAHANMUUTTAJIEN PARISSA

Jos olet kiinnostunut eri kulttuureista ja globaalista auttamisesta, meillä on sinulle töitä!

”Tosi kivaa, ei täältä malta olla poissa,” kuvaa Wanhan pappilan Aamupalaa ja yhdessäoloa -ryhmässä vapaaehtoisena toimiva Irma Sinerkari. Ryhmässä keskustellaan maahanmuuttajien kanssa suomeksi. Mukana on monista eri maista tulleita ihmisiä. Keskustelun lomassa tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin ja tapoihin. ”Ilo tehdä vapaaehtoistyötä ryhmässä syntyy siitä, että näkee, miten maahanmuuttajien suomen kielen taito kehittyy ryhmässä,” Irma kertoo. Irma lähti seurakunnan vapaaehtoistyöhön mukaan vajaa vuosi sitten. Omat kokemukset ovat viitoittaneet tietä: ”Kerava-seuran väki otti minut hyvin vastaan, kun muutimme Keravalle vuonna 1976. Nyt haluan olla toivottamassa näitä perheitä tervetulleiksi.”

NIMIKKOLÄHETIT JA KOHTEET

LÄHETYSTYÖSSÄ VIROSSA

Tuemme nimikkolähettejämme ja -kohteitamme taloudellisesti ja rukouksin

Anu ja Juha Välimäki kertovat työstään Keilan seurakunnassa Virossa. 19.2. klo 18 seurakuntakeskuksen salissa. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 17.30.

• • •

Pekka ja Katri Härköstä Tansaniassa Vesa ja Sari Lehtelää Israelissa Samuel Laukkasta sekä Mari ja Markus Aitamäkeä Siperiassa • Marko Hansliania Senegalissa • Credo-ohjelmaa Keniassa • Botswanan ja Senegalin kirkkojen työtä • Radiotyötä Intiassa • Lasten oikeuksien puolustamista palestiinalaisalueilla ja Senegalissa • Raamatunkäännöstyötä Namibiassa Naisten lukutaitotyötä Afrikassa

MITÄ ON LÄHETYSTYÖ KERAVAN SEURAKUNNASSA? Mitä saa 200 000 eurolla? Kuinka seurakunnan verovaroin tuetaan lähetystyötä? Näistä ja muista lähetystyön kysymyksistä keskustelemme yhdessä ja mukana olevien lähetysjärjestöjen edustajien kanssa. Su 4.3. messun jälkeen noin klo 11.30 seurakuntasalissa.

INFOA YHTEYS

Petra Teittinen, kansainvälisen työn sihteeri, lähetys, p. 0400 378 051, petra.teittinen@evl.fi Chris Montgomery, monikulttuurisen työn pappi, maahanmuuttajat, p. 0400 378 043, christopher.montgomery@evl.fi 29

KANSAINVÄLISET MESSUT JA BIBLE STUDIES -RYHMÄN LÖYDÄT SIVULTA11.


H A U TA U S M A A N J U H L AV U O S I

Hautausmaa 60 vuotta Keravan seurakunnan Sammalojan hautausmaan vihkimisestä tulee kuluneeksi 60 vuotta 26.4.2018. Metsäinen muistojen puisto on tuonut vuosien aikana kävijöille lohtua ja rauhaa. 60-vuotista historiaa muistellaan hautausmaapäivänä ja opastetuilla kierroksilla. HAUTAUSMAAPÄIVÄ Hautausmaan 60-vuotisjuhlaa vietetään perinteisessä hautausmaapäivässä tiistaina 12.6. Hautausmaapäivään on maksuton bussikuljetus. Bussi lähtee Keskikadun tilausajopysäkiltä klo 12 ja ajaa suoraan hautausmaalle. Paluu hautausmaalta klo 15. Lisäksi päivän aikana on urkumatinea ja hartaus kappelissa klo 13. Matinean jälkeen järjestetään opastettu hautausmaakierros. Hautausmaalla tarjoilua.

Keravan seurakunnan hautausmaa sijaitsee Tuusulan kunnan puolella noin kolme kilometriä Keravan keskustasta Kulloontien varrella. Hautausmaa on maastoltaan suureksi osaksi loivasti nousevaa nummea. Luonnonpuusto on havuvaltaista, osin komeaa hongikkoa. Luonnon toivotaan tarjoavan kävijöille lohtua, rauhaa ja kauneutta. Hautausmaalla on vuonna 1959 valmistunut siunauskappeli La vita nuova, ”uusi elämä” sekä vuonna 2009 käyttöön otettu kellotapuli. Kappelin läheisyydessä on muualle haudattujen muistoristi sekä syntymättömien lasten muistelualue Hietakehto. Hautausmaan yhteydessä on myös Järvenpään, Keravan, Sipoon ja Tuusulan seurakuntien yhteinen tunnustukseton hauta-alue.

URKUMATINEAT SIUNAUSKAPPELISSA Matineoihin on maksuton bussikuljetus ja vapaa pääsy. Ti 3.7. klo 13 Bussi lähtee Keskikadun tilausajopysäkiltä klo 12, paluu klo 15. Matinean jälkeen opastettu hautausmaakierros. Ti 7.8. klo 18.30 Bussi lähtee Keskikadun tilausajopysäkiltä klo 17. Ennen matineaa opastettu hautausmaakierros. Bussi lähtee klo 19.15. Ti 25.9. klo 13 Bussi lähtee Keskikadun tilausajopysäkiltä klo 12, paluu klo 15. Matinean jälkeen opastettu hautausmaakierros

30


S E U R A K U N TAVA A L I T

Seuraavat seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa 2018 teemalla Minun kirkkoni. Vaaleissa äänestetään kirkon ja sen 400 seurakunnan tulevaisuudesta. Mitä kirkko sinulle merkitsee, mitä se voisi merkitä ja mihin suuntaan sinä haluaisit kirkkoa ohjata? Asettumalla ehdokkaaksi omassa seurakunnassasi ja äänestämällä voit vaikuttaa. Kuka saa äänestää? Seurakuntavaaleissa äänioikeus on kaikilla seurakuntaan kuuluvilla yli 16-vuotiailla.

Kirkkovaltuuston jäsenet vaikuttavat myös oman hiippakuntansa valintoihin siitä, kuka edustaa hiippakuntaa kirkolliskokouksessa. Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin, joka käsittelee paitsi koko kirkon taloutta myös opillisia kysymyksiä. Esimerkkinä opillisesta kysymyksestä vaikkapa se, hyväksyykö kirkko samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen.

Ketä äänestetään? Seurakuntavaaleissa annetaan ääni yhdelle ehdokkaalle. Vaaleissa käytetään suhteellista vaalitapaa eli vaalit noudattelevat vaikkapa eduskuntavaalien vaalitapaa. Ehdokkaat kuuluvat jollekin listalle, jotka saattavat noudatella puoluepoliittista ryhmäjakoa. Seurakuntavaaleissa on myös puoluepolitiikkaan sitoutumattomia vaalilistoja sekä sitoutumattomia ehdokkaita. Ehdokkaan valinnassa auttaa kirkon vaalikone.

Missä voin äänestää? Äänestyspaikat selviävät jokaiselle äänioikeutetulle syksyllä lähetettävästä vaalikirjeestä. Voit myös etsiä äänestyspaikan seurakunnan verkkosivuilta.

Mistä äänestetään? Seurakuntavaaleissa valitaan Keravan seurakunnan kirkkovaltuusto. Valtuusto käyttää ylintä valtaa seurakunnan hallinnollisissa asioissa, esimerkiksi taloudessa ja toiminnan suunnittelussa. Keravalla kirkkovaltuustoon äänestetään 33 jäsentä. Valtuuston puheenjohtajana on aina joku valtuutetuista.

Asettuisitko sinä ehdolle? Ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä ja eri tavoin ajattelevia seurakuntalaisia, naisia ja miehiä. Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka * täyttää 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä * on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9. * antaa kirjallisen suostumuksen ehdokkaaksi asettumisesta.

Kirkkovaltuusto valitsee kirkkoneuvoston, jota voi verrata kunnallispolitiikassa kaupunginhallitukseen. Kirkkoneuvosto panee toimeen valtuuston päätökset sekä valmistelee esityksensä valtuustolle. Kirkkoneuvoston puheenjohtaja on seurakunnan kirkkoherra.

TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ: EHDOKASASETTELU ELOKUU–15.9. ENNAKKOÄÄNESTYS 6.–10.11. VARSINAINEN VAALIPÄIVÄ SU 18.11. Päivämäärät varmistuvat vuoden 2018 alussa eduskunnan käsittelyn jälkeen. 31


Keravan seurakunta kevät 2018  

Keravan seurakunnassa tapahtumia ja toimintaa kaikenikäisille. Tutustu esitteeseen ja lähde mukaan!

Keravan seurakunta kevät 2018  

Keravan seurakunnassa tapahtumia ja toimintaa kaikenikäisille. Tutustu esitteeseen ja lähde mukaan!

Advertisement