Page 1

ä t t ä v e K en d h o k

2 0 1 7


OLEMME SINUA VARTEN OLEMME SINUA VARTEN ....................2

NEUVONTA JA VAIHDE p. 09 478 488 avoinna ma–pe klo 8.00–15.45. Kaikkiin työntekijöihin saat yhteyden vaihteen kautta. Työntekijöiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@evl.fi

Tilat ja talot .....................................4 apua ja tukea ....................................6 PERHEJUHLAT .......................................10 YHTEISVASTUU ...................................11 Sanaa ja rukousta .......................12

DIAKONIAVASTAANOTTO p. 0400 378 138 ajanvaraus ti ja to klo 9–10 soittamalla tai käymällä diakoniatoimistossa Papintie 6 L (käynti Jussilantien puolelta). Muulloin saat yhteyden diakoniin vaihteen kautta.

Helluntai ja helatorstai ..........17 Paastonaika ja pääsiäinen........18 lapset ja perheet ..........................20 TYTÖT JA POJAT .................................23 PAPPILAN POPPOO...............................25

Perheasiain neuvotteluKeskus p. 050 428 8150 tai 09 280 322.

aikuiset ................................................27 vapaaehtoistyö ...............................31

PERHEJUHLAT JA HAUTAJAISET Kirkkoherranvirastossa p. 09 478 488 Sinua neuvotaan papin, kanttorin ja tilojen varaamisessa, asiakirja- ja lakiasioissa sekä käytännön järjestelyissä.

musiikki .................................................34 meiltä ja maailmalta ..................37

Keravan seurakunta

VIRKATODISTUKSET JA SUKUSELVITYKSET tilataan kirkkoherranvirastosta. Voit lähettää virastolle sähköpostia osoitteeseen keravan.seurakunta@evl.fi, soittaa numeroon 09 478 488 tai tulla käymään kirkkoherranvirastossa. Osa todistuksista on maksullisia.

@keravansrk @keravansrk keravansrk

HAUTAPAIKAT JA HAUTAINHOITO Hautausmaa ja siunauskappeli sijaitsevat Tuusulan puolella osoitteessa Kappelikuja 24, 04340 Tuusula.

keravan.seurakunta@evl.fi www.keravanseurakunta.fi 2 2


Hautapaikkoihin liittyvistä asioista voit kysyä toimistosihteeriltä, p. 0400 378 210. Hautakukkasista ja hautausmaan hoidosta vastaa seurakuntapuutarhuri, p. 0400 378 096.

HALLINTO Seurakunnan toiminnasta ja taloudesta vastaa seurakuntalaisten seurakuntavaaleissa valitsema kirkkovaltuusto. Se päättää muun muassa veroprosentista, rakennushankkeista ja virkojen perustamisesta. Kirkkovaltuusto valitsee jäsenet kirkkoneuvostoon, joka johtaa käytännön toimintaa esimerkiksi valitsemalla työntekijät.

KIRKKO Papintie 2 Avoinna sopimuksen mukaan. Seurakuntakeskus Papintie 6 Seurakuntakeskuksessa toimivat kirkkoherranvirasto, taloustoimisto sekä diakoniatoimisto. Toisessa kerroksessa on seurakuntasali, jossa järjestetään konsertteja sekä perhejuhlia.

Kirkkovaltuustoon kuuluu 33 jäsentä. Sen kokoukset ovat kaikille avoimia. Tarkastetut pöytäkirjat ovat nähtävillä noin viikon kuluttua kokouksesta kirkkoherranvirastossa kuukauden ajan. Kirkkovaltuuston puheenjohtajana toimii Mikko Mäkelä. Kirkkoneuvostoon kuuluu 10 luottamushenkilöjäsentä. Puheenjohtajana toimii kirkkoherra Ari Autio.

Kirkkoherranvirasto on avoinna ma–ke, pe klo 8–15.45 ja to klo 8–17.30 (kesäaikana klo 8–15.45 ).

Katupappila Kauppakaari 13 Paikalla seurakunnan työntekijä sekä vapaaehtoisia.

Seurakuntalaiset voivat jättää kirkkoneuvostolle aloitteita tai olla yhteydessä kirkkoneuvoston tai -valtuuston jäseniin esimerkiksi seurakunnan toimintaa ja tapahtumia koskevissa asioissa. Yhteystiedot valtuutetuille löydät seurakunnan verkkosivuilta.

Avoinna ma–pe klo 10–14. Työntekijä paikalla klo 10–12. Hartaus klo 10.15.

Muut tilat Kalevan seurakuntatalo, Ritakatu 2 Savion seurakuntatalo, Koivikontie 9 Wanha Pappila, Hakalantie 1 Ahjon kerhohuone, Ketjutie 3 Killan tupa, Kankurinpolku 2

Kirkkovaltuuston kokoukset 12.1., 6.4. ja 1.6. klo 18.30 seurakuntakeskuksen salissa.

Tiesitkö tätä?

Nuottakoto Järventaustantie 220 B, Tervalampi Seurakunnan toimintakeskus, jossa järjestetään leirejä.

Ajankohtaista tietoa seurakunnan tapahtumista saat seurakunnan verkkosivuilta, Facebook-sivulta, tilaamalla sähköisen uutiskirjeen tai seurakuntien lehti-ilmoituksesta Tuusulanjärven Viikkouutisista keskiviikkoisin ja Keski-Uusimaasta torstaisin.

3 3


TILAT JA TALOT Seurakunnalla on kuusi omaa toimitilaa. Lisäksi toimimme vuokratiloissa Ahjossa, Killassa sekä Katupappilassa kävelykadulla (Kauppakaari 13). Yhdessä NMKY:n kanssa järjestetään sählyvuoroja Sompion koululla. Leirit ja retkipäivät järjestetään omassa leirikeskuksessa, Nuottakodossa Vihdissä. Omia tiloja ovat seurakuntatalot Kalevassa ja Saviolla, Wanha Pappila, Nuottakodon leirikeskus sekä seurakuntakeskus ja kirkko (Papintie 2–6) .

Kalevan seurakuntatalo Ritakatu 2

SEURAKUNTATALOT Kalevan ja Savion seurakuntataloista sekä seurakuntakeskuksesta on mahdollista vuokrata tiloja esimerkiksi perhejuhlien pitämiseen. Vuokraukseen liittyvissä asioissa auttaa kirkkoherranvirasto, p. 09 4784 8321. Tilojen tarkemmat kuvaukset löytyvät seurakunnan verkkosivuilta. WANHA PAPPILA Wanha Pappila sijaitsee Hakalantien ja Papintien risteyksessä, ennen kirkkoa. Sieltä löytyvät nuorisotyöntekijöiden työtilat sekä kokoontumistilat nuortenilloille ja avoimille päiväkerhoille. Rippikouluun ilmoittaudutaan Wanhassa Pappilassa.

Savion seurakuntatalo Koivikontie 9

Avoimet ovet nuorille perjantaisin klo 18–22, paikalla nuorisotyöntekijä.

KATUPAPPILA Katupappila on seurakunnan olohuone kävelykadulla. Arkiaamuisin työntekijä pitää hartauden klo 10.15. Katupappilassa on mahdollisuus keskustella työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa, lukea päivän lehti, tutustua uusiin ihmisiin sekä nauttia kahvia, teetä tai kaakaota. Lapsia varten löytyy pieni leikkipaik-

Wanha Pappila Hakalantie 1

4 4


ka, soseiden lämmittäminen onnistuu mikrossa. Katupappilassa on maksuton wlan-yhteys. Katupappila on auki arkisin klo 10–14 kaikille. Koulujen lukuvuoden aikana tiistai-iltapäivisin klo 14–16 kouluikäisille ja torstai-iltapäivisin klo 15–18 nuorille.

NUOTTAKOTO Nuottakoto on seurakunnan leirikeskus Vihdissä, noin 70 kilometriä Keravalta. Leirikeskuksessa järjestetään rippileirien lisäksi leirejä ja retkiä eri-ikäisille seurakuntalaisille. Poikkipuoliaisen rannalla sijaitsevassa leirikeskuksessa on myös oma kappeli. Leirikeskusta on mahdollisuus vuokrata silloin, kun se ei ole seurakunnan omassa leirikäytössä. Tiedustelut p. 0400 378 018.

Katupappila Kauppakaari 13

HAUTAUSMAA Keravan hautausmaa sijaisee sijaitsee Tuusulan kunnan puolella noin 3 kilometriä Keravan keskustasta Kulloontien varrella. Siunauskappelin läheisyydessä on muualle haudattujen muistoalue. Syntymättömien lasten muistelualue Hietakehto sijaitsee lasten hauta-alueella, D-osaston kulmauksessa. Se on tarkoitettu lohdutukseksi niille, jotka eivät ole saaneet lasta tai jotka ovat menettäneet lapsensa odotusaikana. Hautausmaan yhteydessä on Järvenpään, Keravan, Sipoon ja Tuusulan yhteinen tunnustukseton hauta-alue.

Nuottakoto Järventaustantie 220B , Vihti

Bussikuljetukset hautausmaalle pääsiäisenä su 16.4. ja hautausmaapäivänä 6.6 . Kesäkuljetukset ti 4.7., 8.8. ja 12.9., lähtö klo 12 Keskikadun tilausajopysäkiltä, paluu klo 15. Pääsiäisen bussiaikataulu sivulla 18 ja hautausmaapäivän aikataulu sivulla 15.

Hautausmaa Kappelikuja 24, Tuusula. Avoinna päivittäin klo 6–22.

5 5


APUA JA TUKEA

Elämän erilaisissa tilanteissa ja mieltä askarruttavissa asioissa voit kääntyä seurakunnan työntekijöiden puoleen. Työntekijän kanssa voit tulla pohtimaan niitä ongelmia ja suruja, jotka ovat sinulle ajankohtaisia. Diakoniatyöntekijöihin sekä pappeihin saat yhteyden seurakunnan puhelinvaihteen kautta, p. 09 478 488.

TUKIRYHMÄT Usein paras ymmärtäjä on ihminen, joka on itse ollut samassa tilanteessa. Seurakunnalla on useita vertaistukiryhmiä erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Osa ryhmistä on avoimia ja niihin voit tulla silloin kun sinulle sopii. Suljettuihin ryhmiin ilmoittaudutaan erikseen. Kaikki ryhmät ovat maksuttomia.

DIAKONIA Diakonialla on mahdollisuus auttaa myös taloudellisesti tilanteessa, jossa yhteiskunnalta saatava apu ei riitä. Diakonian taloudellinen apu on osa kokonaisvaltaista tukea. Apu on kertaluonteista ja tilapäistä.

Omaishoitajien ryhmään ovat tervetulleita omaistaan tai läheistään kotona tai laitoksessa hoitavat ja huolehtivat. Ei ilmoittautumista tai sitoutumista jokakertaiseen läsnäoloon. Lisätietoja diakonissa Marketta Hyytiäinen, p. 0400 378 146. Keskiviikkoisin 18.1., 15.2., 15.3., 19.4. ja 17.5. klo 17–18.30 terveyskeskuksen ryhmätila Atriumissa.

Diakoniavastaanoton ajanvaraus on tiistaisin ja torstaisin klo 9–10. Ajan voi varata puhelimitse 0400 378 138 tai käymällä diakoniatoimistossa (Papintie 6 L, sisäänkäynti Jussilantien puolelta). Vastaanottoaikoja jaetaan sekä samalle päivälle että seuraaville päivystyspäiville, jotka ovat tiistai ja torstai.

Avoin kahvila Hyvän mielen kohtaamispaikka tarjoaa vertaistukea mielenterveyskuntoutujille sekä muille asiasta kiinnostuneille. Ryhmän vetäjinä Maarit Vehasmaa ja diakoni Tiina Railo. Ryhmä on avoin, voit tulla mukaan silloin kun 6 6


APUA JA TUKEA sinulle sopii.

TUKEA SURUN ERI VAIHEISSA

Maanantaisin klo 14.15–15.30 Katupappilassa 9.1. alkaen.

Surun keskellä tärkeää on läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä. He tukevat surussa kuoleman lähestyessä ja kuoleman jälkeen. Heidän kanssaan voit keskustella luottamuksellisesti.

Sururyhmä on suljettu vertaisryhmä sinulle, joka elät ensimmäistä vuotta läheisesi menetyksen jälkeen. Ryhmässä sinulla on mahdollisuus puhua läheisesi kuoleman herättämistä ajatuksista ja jakaa tunteita muiden surevien kanssa. Ryhmän vetäjinä toimivat pastori Jukka Pohjolan-Pirhonen ja diakoni Mirva Nyman. Ryhmä kokoontuu 6–10 kertaa riippuen ryhmän koosta. Ilmoittautumiset 18.1. mennessä kirkkoherranvirastoon p. 09 09 4784 8322.

Kuoleman kohdatessa Apua hautajaisjärjestelyihin kirkkoherranvirastosta Siunauskeskustelu kanssa

9.2.-4.5. klo 18–19.30 seurakuntakeskuksessa.

papin

Kriisi- ja keskusteluapua diakoniatyöntekijöiltä, papeilta tai nuorisotyönohjaajilta

Itsemurhan tehneiden omaisille järjestetään Keravan, Järvenpään ja Tuusulan seurakuntien yhteinen sururyhmä Keravalla. Tiedustelut Mirva Nyman, p. 0400 378 013 . Lapsensa menettäiden sururyhmä järjestetään yhdessä Järvenpään ja Tuusulan seurakuntien kanssa Tuusulassa. Lisätietoa verkkosivuilta www.tuusulanseurakunta.fi .

Ensimmäisen aikana

vuoden

Sururyhmä Sururyhmä itsemurhan tehneiden omaisille

Leskenlehti-ryhmä on vertaistukiryhmä toista vuotta leskenä eläville. Ryhmässä etsitään voimavaroja ja keinoja muuttuneessa elämäntilanteessa selviytymiseen. Ryhmän ohjaajana diakonissa Marketta Hyytiäinen. Ilmoittautuminen 4.3. mennessä p. 0400 378 146 tai marketta. hyytiainen@evl.fi.

Lapsensa menettäneiden sururyhmä

Toisena vuotena

Perjantaisin 24.3., 31.3., 7.4., 21.4. ja 28.4. seurakuntakeskuksessa klo 10–12.

Leskenlehti-ryhmä

7 7


Leskenlehti antaa vertaistukea leskeyteen Keravan seurakunnassa alkaa viiden kokoontumiskerran vertaistukiryhmä leskeksi jääneille eläkeläisille. Leskenlehti -ryhmä on tarkoitettu mahdollisesti jo sururyhmän tai muutoin oman akuutin suruprosessin läpi käyneille henkilöille, joilla puolison menetyksestä on aikaa vähintään vuosi, mutta enintään noin kaksi vuotta. Ryhmässä pohditaan virikemateriaalin ja tehtävien avulla elämää leskenä nykyhetkessä ja tarkastellaan muutoksia ja haasteita, joita leskeksi jääminen on aiheuttanut ja aiheuttaa elämän eri osa-alueilla. -Yhdessä keskustellen etsitään omaa tapaa elää muuttuneessa elämäntilanteessa, pohditaan arjessa selviytymistä ja opetellaan tunnistamaan omia tunteita ja tunnetarpeita. Vertaistuki, omien voimavarojen löytäminen ja voimia vievien tekijöiden tunnistaminen antavat uusia suuntaviittoja ja auttavat elämässä eteenpäin, kertoo ryhmänohjaajana toimiva diakonissa Marketta Hyytiäinen.

Ryhmä teki hyvää, se tuki minua ja muutti elämääni. Puolison kaipuu tulee yhä aaltoina kohti. Ymmärsin, että kaikki kokevat yksinäisyyden tunteita ja että omat ajatukset olivat paljon samanlaisia kuin toisilla.”

8


APUA JA TUKEA PERHENEUVONTA Parisuhteen ollessa solmussa apua löytyy Perheasiain neuvottelukeskuksesta. Seurakunta tarjoaa myös Solmu-neuvontaa, siinä yhteyshenkilö on pastori Asta Koponen (p. 0400 378 042). Neuvonnat ovat maksuttomia.

Palveleva Puhelin Numero on kaikkialta 01019 0071.

Suomesta

Palveleva puhelin on avoinna joka päivä, myös juhlapyhinä: sunnuntaista torstaihin klo 18–01 sekä perjantaina ja lauantaina klo18–03. Keskustelu tapahtuu nimettömänä ja on luottamuksellista.

Perheasiain neuvottelukeskus on Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhdessä tarjoama maksuton palvelu, josta voi hakea keskusteluapua erilaisiin perheen ja parisuhteen ongelmatilanteisiin.

Puhelu maksaa lankapuhelimesta paikallispuhelumaksun verran. Matkapuhelimesta laskutusperusteena ovat oman operaattorin puheluhinnat.

Yhteydenotot puhelimitse p. 050 428 8150 tai 09 280 322 Kirkkotie 1, Järvenpää Kerran viikossa vastaanotto myös Keravalla ja Tuusulassa.

Palveleva netti toimii osoitteessa evl. fi/palvelevanetti. Viestin voi lähettää milloin tahansa ja siihen vastataan viiden päivän kuluessa.

RETKIPÄIVÄ MIELENTERVEYSKUNTOUTUJILLE Rovastikunnallinen mielenterveyskuntoutujien retkipäivä järjestetään syksyllä Rusutjärven leirikotiin. Lisätiedot ja ilmoittautumiset 1.-18.8. tiina.railo@evl.fi.

Lisätiedot tulevista koulutuksista Kirsi Helin, p. 0400 378 011.

Retkipäivä la 2.9. klo 11-16.

9 9


PERHEJUHLAT HÄÄT Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Se on samalla pyhä toimitus ja oikeudellinen tapahtuma. Vihkiminen toimitetaan usein kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Kirkkohäät voidaan järjestää yksinkertaisestikin, jolloin paikalla on vihkiparin lisäksi pappi ja kaksi todistajaa.

KASTEJUHLA Kaste eli ristiäiset järjestetään yleensä vauvan ollessa noin kahden kuukauden ikäinen. Ristiäisten järjestäminen kannattaa aloittaa kirkkoherranvirastosta, jossa hoituvat papin ja tilan varaaminen. Kaste voidaan toimittaa myös messussa. Myös nuori tai aikuinen voidaan kastaa esimerkiksi rippikoulun yhteydessä. Kastetta varten tarvitaan vähintään kaksi kummia jotka ovat evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Tarvittaessa seurakunta auttaa kummien löytämisessä.

Avioliiton siunaaminen Siviiliviranomaisen edessä tai ulkomailla solmittu avioliitto voidaan siunata kirkollisesti. Avioliiton siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muualla.

RIPPIKOULU JA KONFIRMAATIO Rippikouluun kutsutaan 15 vuotta täyttäviä nuoria. Siellä pohditaan yhdessä muiden kanssa elämään ja uskoon liittyviä asioita. Rippikoulun käyminen antaa oikeuden kirkolliseen avioliittoon. Rippikoulun käyminen ja konfirmaatio antavat lisäksi oikeuden käydä itsenäisesti ehtoollisella, toimia kummina sekä 18-vuotiaana asettua ehdokkaaksi kirkollisissa vaaleissa.

Hautajaiset Kirkkoherranvirasto palvelee omaisia käytännön järjestelyihin liittyvissä asioissa. Kirkkoherranvirastoon voi tulla, vaikka hautauslupa vielä puuttuisikin. Valmisteluissa on tärkeää, että omaiset saavat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteyden siunauksen toimittavaan pappiin. Näin pappi voi olla omaisten tukena jo ennen hautajaisia.

Lisätiedot rippikouluista pastori Samuli Koivuranta, p. 0400 378 041

KODIN SIUNAAMINEN Kodin siunaaminen on vanha kristillinen tapa. Voit pyytää pappia tai muuta seurakunnan työntekijää siunaamaan uuden tai vanhan kotisi ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

Aikuisrippikoulu Rippikoulun voi käydä myös aikuisena joko yksityisesti tai pienryhmässä. Aikuisrippikoulu voi tulla ajankohtaiseksi, kun haluat liittyä kirkkoon ja rippikoulu on käymättä. Rippikoulun käyminen on tarpeen myös, jos haluat kirkossa naimisiin tai jos sinua on pyydetty kummiksi.

Kaikkien perhejuhlien ja hautajaisten järjestämisessä saat apua kirkkoherranvirastosta, p. 09 4784 8322.

Lisätiedot kirkkoherranvirastosta tai pastori Heikki Nenonen, p. 0400 378 037.

10 10


YHTEISVASTUU Vuonna 2017 autetaan ihmiskaupan uhreja yhteistyössä Pro-tukipiste ry:n, Rikosuhripäivystyksen, Pakolaisneuvonta ry:n ja Monika-Naiset liitto ry:n kanssa. Harmaan eri sävyt -hankkeella ehkäistään ihmiskauppaa ja hyväksikäyttöä tavoittamalla, tunnistamalla ja tukemalla virallisten tukijärjestelmien ulkopuolelle putoavia ihmiskaupan tai ihmiskaupan kaltaisten rikosten uhreja.

5.2. aloitusmessu kirkossa klo 10, koko perheen Yhteisvastuu-tapahtuma seurakuntakeskuksessa messun jälkeen Lipaskeräykset pe 10.2. klo 10–18 la 11.2. klo 10–16, rippikoululaiset mukana klo 10–12, 13–16 la 4.3. klo 10–12, 13–16 rippikoululaiset pe 24.3. klo 10–18 la 25.3. klo 10–16, rippikoululaiset mukana klo 10–12, 13–16 la 29.4. lipaskeräys klo 10–16/18

Kansainvälinen työ keskittyy erityisesti konfliktien keskellä asuvien nuorten auttamiseen, jotta he pystyisivät rakentamaan kohtuullisen elämän, eivätkä joutuisi ihmissalakuljettajien ja ihmiskaupan uhreiksi.

RAUTATIEASEMILLA ma 6.2. klo 7–9 pe 28.4. klo 6.30–8.45

Yhteisvastuukonsertit löydät sivulta 36.

Rippikoululaiset keräävät Yhteisvastuulle Rippikoululaiset tutustuvat diakoniaan käytännössä toimimalla Yhteisvastuukerääjinä oman ryhmänsä kanssa. Jenna Mononen ja Severi Määttänen olivat kerääjinä viime vuonna. Molemmille kerta oli ensimmänen. Myöskään Yhteisvastuu ei ollut heille aiemmin tuttu asia, vaikka olivatkin nähneet kerääjiä katukuvassa. -Kokemus oli mukava ja todellakin voisin mennä uudestaan keräämään. Lahjoittajia ei kyllä ollut kamalasti liikkeellä, Jenna sanoo. 11 11


SANAA JA RUKOUSTA Messu joka sunnuntai klo 10 kirkossa. Messun jälkeen nautitaan yhteiset kirkkokahvit.

Tule silloin kun Sinulle sopii.

Lasten oma paikka Kuukauden ensimmäinen messu sopii erityisesti lapsiperheille. Se on normaalia lyhyempi ja messun yhteydessä on pyhäkoulutuokio. Lapset ovat tervetulleita vanhemman kanssa ehtoolliselle. Lapsille on kirkossa alttarin viereen sijoitettu leikki- ja lukunurkkaus, lastenpaikka. Perheen pienimpiä ilahduttaa kirkkopussi, josta löytyy katselukirjoja sekä leluja.

Aamuhartaus

Katupappilassa arkisin klo 10.15

Tiistain viikkomessu Kirkossa tiistaisin klo 19 3.1. alkaen

Keskipäivän hetki

Pyhäkoulutuokiot su 8.1., 5.3., 2.4., 7.5. ja 4.6.

Kirkossa keskiviikkoisin klo 12 4.1. alkaen Kohtaamispaikka kirkon alasalissa klo 12.20 parittomilla viikoilla.

Kirkkoväärtiksi? Messuja suunnittelevat ja toteuttavat seurakuntalaisista kootut kirkkoväärtiryhmät yhdessä työntekijöiden kanssa. Mukaan tarvitaan kaikenikäisiä ja erilaisilla osaamisilla varustettuja lapsia ja aikuisia. Lue lisää sivulta 32.

Torstain viikkomessu Kirkossa torstaisin klo 19 5.1. alkaen

Iltakirkko

Kirkossa perjantaisin 13.1., 10.2., 7.4. ja 5.5. klo 20.30

TeeMA-messu Kirkossa vietetään keväällä kahdesti Teema -messua. Kummallakin messulla on oma musiikillinen teemansa. Messun toteutukseen otetaan mielellään mukaan myös vapaaehtoisia pienempiin ja isompiin tehtäviin.

Messu

Kirkossa sunnuntaisin klo 10. Kirkkokahvit.

Teema-messu

Sanaa ja rukousta 2R-illoissa yhdistyy raamattuluento ja yhteinen rukous. Ilta koostuu kahdesta erillisestä osasta, joihin voi valintansa mukaan osallistua. Aluksi pidetään raamattuluento kirkon alasalissa. Kahvin jälkeen on mahdollisuus rukoilla yhdessä, nauttia musiikista ja saada sielunhoitoa

Kirkossa klo 16 30.4. Vaihtoehtoinen vappu 28.5. teema tarkentuu myöhemmin

12 12


Sanaa ja rukousta LOPPIAISEN MESSU Su 6.1. klo 10 kirkossa. Uusien työntekijöiden siunaaminen. RIPPIKOULUJEN STARTTImessu Su 29.1. klo 10 kirkossa. Messu johon kaikki vuoden 2017 rippikoululaiset osallistuvat. PERHEMESSU Su 5.2. klo 10 kirkossa. Yhteisvastuukeräyksen startti. Messun jälkeen koko perheen Yhteisvastuu-tapahtuma ja perhelounas seurakuntakeskuksessa.

kirkossa.

su 12.2. ja su 21.5. klo 16 Raamattuluento kirkon alasalissa; klo 17 kahvit; klo 17.30 rukousilta kirkossa

Hiljentymistä arjessa Katupappila toivottaa tervetulleeksi rukoushetkeen arkiaamuisin. Viikkomessu järjestetään kirkossa joka torstai. Tiistaisin järjestetään lyhyt hiljainen messu. Keskipäivän hetkessä hiljennytään kirkossa keskiviikkoisin. Parittomilla viikoilla Keskipäivän hetken jälkeen voi piipahtaa kahvikupilliselle kirkon alasaliin. Iltakirkko järjestetään kirkossa kerran kuussa.

TUHKAKESKIVIIKON messu Ke 1.3. klo 19 kirkossa. RADIOITAVA messu Su 12.3. klo 10 kirkossa. Messu lähetetään Ylen radiojumalanpalveluksena. KUMMIkirkko Su 26.3 klo 16 kirkossa. ISOSTEN SIUNAAMINEN

RAUHANYHDISTYS seurat Savion seurakuntatalossa ti 7.2. ja ti 7.3. klo 18.30

Su 7.5 klo 10 kirkossa

HELATORSTAIN MESSU

To 25.5 klo 10 kirkossa. Messun jälkeen yhteiset kirkkokahvit ja reformaatiotapahtuma seurakuntakeskuksen pihalla. Helatorstaina ei ole viikkomessua.

KANSANLÄHETYS Tapahtumat järjestetään Kalevan seurakuntatalossa 6.1. klo 14 Loppiaistapahtuma 20.1. klo 18 Raamattuilta 24.2. klo 18 Raamattuilta 17.3. klo 18 Raamattuilta 17.4. klo 14 Ylösnousemusjuhla 28.4. klo 18 Raamattuilta 12.5. klo 18 Raamattuilta

Kouluun lähtevien siunaus

Su 13.8. klo 18 kirkossa.

Katso paastonajan ja pääsiäisen hartaudet sekä messut sivulta 18–19

13 13


Sanaa ja rukousta Raamattu- ja rukouspiirit Raamattu- ja rukouspiirien vetäjinä toimivat vapaaehtoiset seurakuntalaiset. Piireissä luetaan Raamattua kirkkovuoden mukaan ja keskustellaan luetuista kohdista. Illan aikana saatetaan myös laulaa virsiä tai hengellisiä lauluja ja rukoilla yhdessä sekä seurakuntaan jätettyjen rukouspyyntöjen että henkilökohtaisten asioiden puolesta. Piirejä on sekä naisille että miehille eri puolilla Keravaa. Kappelin rukouspiiri ti klo 18.30–19.15 seurakuntakeskuksen kappelissa 17.1. alkaen.

Valkean Karitsan kappeli

Sanaa simppelisti Käymme Raamattua läpi yhdessä keskustellen kirkkovuoden mukaan.

Nuorisokylässä sijaitsevan kappelin historia on kiehtova. Rakennus tehtiin alun perin 1860-luvun nälkävuosien aikana siten, että talon tuolloinen omistaja antoi nälkäisille ruokaa, jotka vastineeksi kantoivat muutaman kiven tekeillä olleeseen perunakellariin. Pikkuhiljaa kiviä kertyi niin paljon, että kellarissa oli metrin paksuiset kiviseinät.

Parittomat tiistait 17.1., 31.1., 14.2., 28.2., 14.3., 28.3., 4.4. (huom! parillinen tiistai!), 25.4., 9.5.

tiistaisin klo 20–21.30 Katupappilassa 10.1., 31.1., 7.2., 21.2., 7.3., 21.3., 4.4., 18.4., 2.5., 16.5., 30.5.

Miesten rukouspiirit ma klo 18.30–20.30 seurakuntakeskuksen saunahuoneessa 9.1. alkaen 12.6. asti. to klo 18.30 Kalevan seurakuntatalossa 29.12. alkaen. Ei kokoontumista kiirastorstaina ja helatorstaina. to klo 19–21 Savion seurakuntatalossa 12.1. alkaen 1.6. asti. Ryhmä on suunnattu Raamatusta ja rukouksesta kiinnostuneille kaikenikäisille miehille. Ei kokoontumista kiirastorstaina ja helatorstaina. Naisten rukouspiiri ti klo 19–21 Savion seurakuntatalossa 10.1 alkaen 23.5 asti. Ti 7.2. ja ti 7.3. kokoonnumme poikkeuksellisesti seurakuntakeskuksen takkahuoneessa. 14 14

Noin sata vuotta myöhemmin Nuorisokylän perustajan ja vetäjän Ensio Lehtosen unelmana oli saada kirkko keskelle kylää. Valkoisen Karitsan kappeli vihittiin käyttöön vuonna 1963. Nykyisin kappelia voi lainata käyttöönsä kuka tahansa esimerkiksi häitä tai kastetilaisuutta varten. Kappelia voi käyttää myös yritysten jouluhartauden paikkana tai muuta hiljentymishetkeä varten. Kappeliin mahtuu noin 30 henkilöä.

Pääsiäishartaus ke 19.4. klo 19.


Sanaa ja rukousta HAUTAUSMAAPÄIVÄ 6.6. ja kesän hautausmaakuljetukset Hautausmaapäivänä henkilökunta auttaa hautakivien oikomisessa ja kukkien istuttamisessa sekä jakaa multaa ja lannoitteita. Tarjolla kahvia, teetä ja mehua sekä pientä makeaa. Hartaus ja urkumatinea kappelissa klo 13. Hautausmaapäivän bussikuljetus Bussi 1 lähtee klo 11, paluu klo 14 ja bussi 2 lähtö klo 12, paluu klo 15.

Kesän 2017 konfirmaatiomessut Konfirmaatiomessut pidetään Keravan kirkossa rovastikunnallista pääsiäisrippikoulua ja kehitysvammaisten rippikoulua lukuunottamatta. Messut ovat kaikille avoimia.

Bussi 1: Savion seurakuntatalo, Koivikontie 9 - Lehmuskatu - Kannistonkatu (Siwa) - Saviontie - Kulloontietä ratsastuskoulun risteykseen, josta Ahjon K-kaupalle - Ahjon silta - Porvoontie seurakuntakeskus, Papintie 6 - tilausajopysäkki Keskikadulla. Bussi 2: Tilausajopysäkki KeskikadullaTuusulantie - Killan pysäkki terveyskeskuksen kohdalla - lmarisentie - Ylikeravantie - Kalevan seurakuntatalo, Ritakatu 2 - Ylikeravantie - Kurkelankatu.

Pääsiäisrippikoulu to 25.5. klo 14 Tuusulan kirkossa Leffarippikoulu la 27.5. klo 13 Iltarippikoulu su 28.5. klo 10 Liikuntapainotteinen päivärippikoulu su 11.6. klo 14 Nuottakoto 1 la 17.6. klo 13 Suomenlinna 1 la 1.7. klo 13 Nuottakoto 2 su 2.7. klo 14 Põltsamaa la 8.7. klo 13 Kehitysvammaisten rippikoulu su 9.7. Tuusulan kirkossa Nuottakoto 3 su 9.7. klo 14 Suomenlinna 2 la 15.7. klo 13 Nuottakoto 4 su 16.7. klo 14 Nuottakoto 5 su 23.7. klo 14 Nuottakoto 6 la 29.7. klo 13 Sporttirippikoulu su 6.8. klo 14

Muut kesäkuljetukset ti 4.7., 8.8. ja 12.9. Bussi lähtee Keskikadun tilausajopysäkiltä (lukion ja Keudan kohdalla) klo 12, paluu klo 15. Kaikkina kesäkuljetuspäivinä kappelissa järjestetään klo 13 noin puoli tuntia kestävä urkumatinea.

15 15


Sanaa ja rukousta

There is a place for You! Bible studies in English Tule keskustelemaan ja oppimaan lisää Raamatusta englanniksi. Sunnuntaisin 15.1., 12.2., 12.3. ja 14.5. messun jälkeen klo 12 kirkossa. Hiljaisuuden retriitti Nuottakodossa 3.–5.3. Retriitin ohjaajana pastori Heikki Nenonen. Hinta 90 € / henk., sisältää kuljetuksen. Ilmoittautuminen 17.2. mennessä kirkkoherranvirastoon p. (09) 4784 8322. Syksyn retriitti 25.-27.8., ohjaajana rovasti Jukka Pohjolan-Pirhonen. Ilmoittautuminen 4.8. mennessä.

Pääsiäisen ja helluntain välisenä aikana papit popahtelevat jälleen Keravan keskustassa. Seuraa ilmoittelua bongaa pappi tule juttelemaan!

16 16


HELLUNTAI JA HELATORSTAI HelATORStai Helatorstai on pääsiäisaikaan kuuluva kirkkovuoden juhlapäivä. Silloin muistellaan Kristuksen taivaaseen astumista (Ap. t. 1:6–14). Helatorstaita vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Helatorstai kuuluu niin sanottuihin arkipyhiin. Se palautettiin vanhalle paikalleen Suomessa vuonna 1992. Sitä ennen, vuodesta 1973 lähtien, Kristuksen taivaaseen astumisen päivää oli vietetty vanhaa ajankohtaa seuraavana lauantaina. Helatorstain liturginen väri on valkoinen. Tänä vuonna helatorstaita vietetään to 25.5.

Helluntai Helluntai on kristillisen kirkon syntymäpäivä. Helluntaina muistellaan Pyhän Hengen vuodattamista apostolien päälle (Ap.t. 2:1–13). Helluntai kuuluu pääsiäisen ja joulun ohella kirkkovuoden kolmen suurimman juhlan joukkoon. Helluntai on kirkkovuoden pääsiäisjakson päätösjuhla. Yhteys pääsiäiseen on merkki siitä, ettei kirkko puhu Jeesuksesta kuollutta muistellen, vaan julistaa häntä ylösnousseena Herrana. Monissa kielissä sana helluntai (ruots. pingst, saks. Pfingsten, kr. pentekoste) tarkoittaa alun perin 50. päivää. Ensimmäisenä helluntaina oli kulunut 50 päivää pääsiäisestä. Suomen kieleen helluntai on tullut ruotsin sanasta helgdag, pyhäpäivä. Helluntain liturginen väri on punainen. Tänä vuonna helluntaita vietetään su 4.6.

Helatorstaina kirkonmäelle tehdään reformaation merkkivuoden kunniaksi kukkaistutus yhdessä keravalaisten kanssa. Helatorstain messun jälkeen kirkkokahvit juodaan sään salliessa seurakuntakeskuksen pihalla pienen ohjelman kera.

Mikä ihmeen reformaatio? Martti Luther julkaisi 95 teesiään 31.10.1517. Lutherin teesit käynnistivät reformaation eli uskonpuhdistuksen, joka pyrki oikaisemaan katolisen kirkon opin epäkohtia. Tänä vuonna Lutherin käynnistämästä reformaatiosta tulee kuluneeksi 500 vuotta. Merkkivuotta vietetään nimen Armoa 2017! alla. Nimi viittaa armoon käsitteenä, mutta myös pyyntönä ja kehotuksena. Merkkivuosi ohjaa pohtimaan, mitä omassa seurakunnassa nyt olisi uudistettava – eikä vain seurakunnassa. Merkkivuosi on mainio mahdollisuus lähteä yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa kyselemään, mitä on hyvä elämä tänään ja tulevaisuudessa. Mistä löydämme armon? Merkkivuosi on ekumeeninen ja globaali. Sitä vietetään yhdessä muiden kristillisten kirkkojen kanssa maailmanlaajuisesti. Suomessa siihen liittyy itsenäisyyden satavuotisjuhlinta. 17 17


PAASTONAIKA JA PÄÄSIÄINEN Tiedot perustuvat joulukuun alun 2016 tietoihin. Tapahtumat tarkentuvat kevään aikana. Seuraa ilmoittelua paikallislehdistä ja verkkosivuiltamme. POIKKEUKSET AUKIOLOAJOISSA Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto suljetaan kiirastorstaina 13.4. klo 13. Seuraavan kerran palvelemme ti 18.4. klo 8–15.45. Katupappila on suljettu pääsiäisen ajan.

BUSSIKULJETUS HAUTAUSMAALLE Kuljetukset hautausmaalle su 16.4. klo 13.45 (bussi 1) ja klo 14 (bussi 2), paluu klo 16. Kuljetukset ovat maksuttomia eikä niihin ole ilmoittautumista. Bussi 1: Ahjon K-Kauppa (Ratatie 24) - Ahjon silta - Porvoontie - Porvoonkatu - Seurakuntakeskus, Papintie 6 - Kilta terveyskeskuksen pysäkki - Ilmarisentie - Ylikeravantie - Kalevankatu - Kalevan seurakuntatalo, Ritakatu 2 - Kalevankatu - Kannisto - Siwan pysäkki - Kannistonkatu - Savion seurakuntatalo, Koivikontie 9 - Saviontie - Kulloontie - hautausmaa.

Hiljainen viikko Hiljaisella viikolla 10.–16.4. useimmat kerhot ja piirit ovat tauolla. Varmista oman kerhosi/piirisi kokoontuminen ohjaajalta.

Bussi 2: Tilausajopysäkki Keskikadulla (Keudan ja lukion kohdalla) -hautausmaa.

Mitä pääsiäisenä tapahtui?

Keravan seurakunnan nuorisotyö tekee pääsiäisen tapahtumat eläväksi koko perheelle sopivalla pääsiäisnäytelmällä. Näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Antti Sevanto, jonka käsialaa ovat olleet myös aiempien vuosien joulu- ja pääsiäisnäytelmät. Näyttämöllä nähdään monia nuorisotyöstä tuttuja kasvoja. Musiikin ja kiinnostavan tarinan myötä katsojalle selviää, miksi kiirastorstaina opetuslasten jalat pestiin ennen viimeistä ateriaa, kuka pitkäperjantaina kavalsi Jeesuksen ja mitä pääsiäisaamuna haudalle menneet naiset löysivät. Näytelmää esitetään ennen pääsiäistä koulujen pääsiäiskirkoissa. Keskiviikkona 12.4. klo 18 Keravan kirkossa on kaikille avoin esitys, johon on vapaa pääsy. Esityksen kesto on noin puoli tuntia.

18 18


PAASTONAIKA JA PÄÄSIÄINEN Kiirastorstai 13.4. klo 15 messu kirkossa klo 18 messu Savion seurakuntatalossa klo 19 messu kirkossa (alttarin riisuminen) Pitkäperjantai 14.4. klo 10 sanajumalanpalvelus (ei ehtoollista) kirkossa klo 15 Jeesuksen kuolinhetki, kirkossa J. Haydn: Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä. Jousikvartetti Felis, vapaa pääsy. LAUANTAI 15.4. klo 23 Pääsiäisyön messu kirkossa Pääsiäissunnuntai 16.4. klo 10 messu kirkossa. klo 15 kappelihartaus hautausmaan kappelissa

Palmusunnuntai 9.4. klo 10 messu kirkossa.

2. pääsiäispäivä 17.4. klo 10 messu kirkossa klo 14 Kansanlähetyksen ylösnousemusjuhla Kalevan seurakuntatalossa.

Tiistai 11.4. klo 17 paastonajan arkiretriitti kirkossa klo 19 viikkomessu kirkossa KESKIVIIKKO 12.4. klo 18 pääsiäisnäytelmä kirkossa. Nuorisotyön toteuttama näytelmä kertoo pääsiäisen tapahtumista. Kesto noin puoli tuntia, sopii koko perheelle. Vapaa pääsy.

Arkiretriitti Paastonajan arkiretriitissä voit hiljentyä hetkeksi raamatuntekstien, hengellisen kirjallisuuden, värityskuvien taikka vain omien ajatustesi parissa. Arkiretriittiä vietetään kirkkosalissa, jossa voi suurimman osan ajasta vapaasti liikkua. Aloitamme illan rukoushetkellä 17.10 ja päätämme sen viikkomessuun klo 19. Ei etukäteisilmoittautumista. Osallistua voi vaikka vain kerran tai jokaiseen arkiretriittiin. Paastonajan arkiretriitti tiistaisin 7.3.-11.4. klo 17-19 kirkossa. 19 19


LAPSET JA PERHEET

Perjantaisin klo 10–11.30 Wanhassa Pappilassa alkaen viikolla 2.

Avoimet pERHEkerhot Avoimeen perhekerhoon lapset ja aikuiset tulevat yhdessä. Voit tulla myös vauvan kanssa. Lyhyen alkuhartauden lisäksi ohjelmassa on kahvi- ja mehutarjoilu, askartelua, piirtämistä, laulua, leikkiä ym. Avoimeen perhekerhoon voi tulla silloin kun itselle parhaiten sopii. Osallistuminen on maksutonta.

Iltaperhekerho Iltaperhekerho kokoontuu vuorotellen Ahjon, Kalevan ja Savion kerhotiloissa. Kerhossa leikitään, lauletaan, jutustellaan ja askarrellaan. Lopuksi yhteinen iltarukous ja iltapala. Kerho on maksuton.

Tiistaisin klo 10–11.30 Savion ja Kalevan seurakuntataloissa alkaen viikolla 2. Torstaisin klo 10–11.30 Ahjon kerhotilassa ja Wanhassa Pappilassa alkaen viikolla 2.

keskiviikkoisin klo 17.30–19 Savion seurakuntatalo: 25.1., 15.3., 19.4. Kalevan seurakuntatalo: 8.2., 29.3., 3.5. Ahjon kerhotila: 11.1., 1.3., 12.4.

Vanhemmat-lapsikerho Vanhemmat-lapsikerho on äitien, isien ja lasten yhteinen virkistyshetki. Kahvi- ja mehuhetken sekä alkuhartauden jälkeen on aikuisille oma juttutuokio, jossa vauvat voivat olla mukana ja leikkiikäisille on järjestetty omaa ohjelmaa. Osallistuminen on maksutonta.

Päiväkerhot Päiväkerhot on tarkoitettu 3–6 -vuotiaille, mutta hakemuksen voi jättää myös samana vuonna kolme vuotta täyttävästä lapsesta. Kerhot kokoontuvat 1–3 kertaa viikossa klo 9–12 neljässä toimipisteessä. Kerhoihin ilmoittaudutaan huhtikuussa verkkosivujen kautta. Kerhossa leikitään, 20 20


LAPSET JA PERHEET lauletaan, askarrellaan, kuunnellaan satuja ja opetellaan toimimaan ryhmässä. Hartaushetkissä hiljennytään ja rauhoitutaan, ihmetellään ja jutellaan yhdessä elämän pienistä ja suurista asioista sekä tutustutaan Lapsen Raamatun kertomuksiin. Päiväkerhot ovat maksullisia. Kerhoja ohjaavat ammattitaitoiset ja koulutetut lastenohjaajat.

KESÄKERHOT 6.–22.6. Kesäkerhot on tarkoitettu ekatokaluokkalaisille lapsille. Kerhon hinta 170 € koko ajalta. Kerhoon voi ilmoittautua myös lyhemmäksi ajaksi. Silloin hinta on 13 €/ päivä. Ilmoittautuminen verkkosivujen kautta 20.–31.3. välisenä aikana. Kerhot järjestetään seurakuntakeskuksessa, Saviolla, Kalevassa ja Ahjossa.

Muskarit Muskareihin lapset tulevat yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Muskarin hinta on 40 euroa/lukukausi/perhe. Syksyllä 2017 alkaviin muskareihin haetaan seurakunnan verkkosivuilta löytyvältä sähköisellä hakukaavakkeella elokuussa. Muskaripaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Muskariryhmiä on eri-ikäisille: perhemuskari, vauvamuskari ja taaperomuskari. Muskarihetken jälkeen on mahdollisuus yhdessäoloon ja kahvitteluun. Puhelinnumero muskareihin on 0400 378 068.

PERHELEIRIT NUOTTAKODOSSA Leirimaksu aikuisilta 55 € ja yli 4-vuotiailta lapsilta 25 €, alle 4-vuotiaat maksutta. Etusijalla keravalaiset perheet. jotka eivät ole aiemmin olleet leirillä. Leiri1, 17.–19.3. Sähköinen ilmoittautuminen 13.–17.2. Leiri 2, 26.–28.6. Leiri 3, 26.–28.7. Leiri 4, 28.–30.7. Sähköinen ilmoittautuminen 2.–5.5. Perheleiri 5 10.-12.11., ilmoittautuminen syksyllä. ISOVANHEMPI-LAPSI -LEIRI 5.-6.8. Nuottakodossa. Hinta aikuisilta 40 € ja lapsilta 20 €. Mukaan ovat tervetulleita 4-12 -vuotiaat lapset. Isovanhemman tai lapsen on oltava Keravan seurakunnan jäsen. Ilmoittautuminen kirkkoherranvirastoon 12.-16.6.

Yhdessä kirkkoon Tiedot perhemessusta, kummikirkosta ja pyhäkoulutuokioista löydät sivulta 13.

21 21


LAPSET JA PERHEET Kirjepyhäkoulu Kirjepyhäkoulu on suunnattu jo lukemaan oppineille lapsille, mutta pienemmätkin voivat liittyä mukaan yhdessä vanhempien kanssa. Pyhäkoululaiset saavat vuoden aikana kahdeksan kertaa Lasten Kirkko –lehden ja kirjepyhäkoulukirjeen aiheeseen sopivien tehtävien ja askarteluvinkkien kera. Lisätietoja ja ilmoittautumiset kirjepyhäkouluun eija. viitanen@evl.fi. Keravan seurakunnan varhaiskasvatus Yhteystiedot Eija Pääkkönen, johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja perhekerhot, muskarit ja päiväkerhot p. 0400 378 083, eija.paakkonen@evl.fi Eija Viitanen, kesäkerhot, iltapäiväkerhot ja päivähoitoyhteydet p. 0400 378 085, eija.viitanen@evl.fi Sini Mäkelä, varhaiskasvatuksen pappi, perheleirit p. 0400 378 091, sini.makela@evl.fi

Parisuhdekursseista ja leireistä löydät tietoa sivulta 30. Perheneuvonnasta kerrotaan sivulla 9. Koko perheen raitis juhannus pe 23.6. Nuottakodossa lipunnosto kahvit yhteislaulua pientä ohjelmaa saunomista makkaranpaistoa sään salliessa kokko

22 22


TYTÖT JA POJAT

Kerhot Tule aloittamaan uusi, rento ja kiva harrastus, tai jatkamaan aiemmin aloitettua! Iltaisin kokoontuvat harrasterhot on tarkoitettu alakouluikäisille tytöille ja pojille. Kerhot ovat maksuttomia eivätkä edellytä ilmoittautumista. Poikkeuksena kokkikerhot, joihin on ilmoittautuminen seurakunnan verkkosivuilla.

7-14 -vuotiaat

pelejä pelaamaan tai kavereiden kanssa hengailemaan. Tule ja mene oman mielen mukaan. Paikalla nuorisotyönohjaaja. Tiistaisin klo 14–16 Katupappilassa 10.1. alkaen.

HIIHTOlomalla Hiihtolomaviikolla (viikko 8) Wanhassa Pappilassa avoimet ovet ti–pe klo 10–14. Paikalla nuorisotyönohjaaja, puolenpäivän aikaan tarjolla välipalaa. Ohjelmassa leikkiä, pelejä, ulkoilua, askartelua, pientä välipalaa ja hartaus. Toiminta on maksutonta eikä edellytä ilmoittautumista.

Kerhot alkavat viikolla 2 ja päättyvät viikolla 21. Kerhot ovat tauolla hiihtolomalla (20.–24.2.), pääsiäisenä (11.-17.4.) ja helatorstaina (25.5.). Lue lisää kerhoista verkkosivuilta tai kouluikäisten omasta esitteestä.

Ma 20.2. järjestetään alakouluikäisille retki Megazoneen ja Tropicarioon. Retken hinta on 25 € /osallistuja. Hinta sisältää pääsyliput, matkat ja ruokailun. Lisätiedot Sirkka-Liisa Pitkäranta, ilmoittautuminen verkkosivujen kautta.

Perhesähly Koko perheen yhteinen sählyvuoro yhteistyössä Keravan NMKY:n kanssa. Omat mailat ja suojalasit mukaan. Lauantaisin klo 16–17 Sompion koulun palloiluhallissa 7.1. alkaen 27.5. asti.

Varkkanurkka Piipahda hetkeksi kaakaolle, tekemään läksyjä tai pitemmäksi aikaa vaikka lauta23 23


7-14 vuotiaat Leirit ja retket Jokainen leiri ja retki on elämys, joka painuu mieleen pitkäksi aikaa. Leirit pidetään Nuottakodossa ja niiden hinta on 35 € / lapsi, ellei muuta mainita. Hinnat sisältävät majoituksen, ruokailun, ohjelman ja kuljetuksen. Ilmoittautuminen leireille ja retkille alkaa seurakunnan verkkosivuilla viimeistään kaksi kuukautta ennen tapahtumaa. Jääprinsessat -leiri 14.–15.1. 1.–7. -luokkalaisille tytöille. Leirin hinta on 25€. Lisätiedot Sirkka-Liisa Pitkäranta.

Kesällä pidettävät Nuottakodon leirit on tarkoitettu jo ekaluokan käyneistä lapsista aina seiskaluokkalaisiin asti.

Vaarallinen lumimies 1 -leiri 20.–22.1. 1.–7. -luokkalaisille pojille. Lisätiedot Katri Ahonen.

Antiikin sankarit -leiri 5.–7.6. pojille Lisätiedot Arto Nyman.

Vaarallinen lumimies 2 -leiri 3.–5.2. 1.–7. -luokkalaisille pojille Lisätiedot Katri Ahonen. Äiti-tyttö-leiri 24.–26.3. Leirin hinta on 35 € / aikuinen ja 20 € /lapsi. Lisätiedot Sirkka-Liisa Pitkäranta. Perheretki Tampereelle 20.5. Retkellä vieraillaan ainakin parissa kohteessa, joista toinen on Särkänniemen huvipuisto. Tarkemmat tiedot myöhemmin verkkosivuilta. Retken hinta on 30 € /aikuinen ja 15 €

/lapsi. Lisätiedot Arto Nyman.

Järvihirviön jäljillä -leiri 21.–22.6. Tytöille ja pojille Nuottakodossa. Leirin hinta on 25 €. Lisätiedot Sirkka-Liisa Pitkäranta. Lumoajattaret -leiri 2.–4.8. tytöille Lisätiedot Sirkka-Liisa Pitkäranta. Perheiden lapinvaellus 28.7.–.4.8. Seurakunnalta voi lainata varusteita. Vaelluksen hinta on 200 €/aikuinen, 100 €/lapsi, muille kuin keravalaisille 250 €/150 €. Hinta sisältää yhteiskuljetuksen, matkoilla ruokailun ja vaellusruuat. Lisätiedot Arto Nyman.

Yhteystiedot Arto Nyman, p. 0400 378 054, arto.nyman@evl.fi Sirkka-Liisa Pitkäranta p. 0400 378 057, sirkka-liisa.pitkaranta@evl.fi Katri Ahonen, p. 0400 378 055, katri.ahonen@evl.fi

24 24


PAPPILAN POPPOO PAPPILAN POPPOO

AVOIMET OVET KATUPAPPILASSA Rentoa yhdessäoloa, kahvia ja kaakaota. Paikalla nuorisotyönohjaaja. Joka toinen viikko OMG, jossa sukelletaan Raamatun sisälle yhdessä ihmetellen ja pohtien, välillä draamaillen, maalaillen tai laulaen. Torstaisin klo 15–18 12.1. alkaen.

VANHOJEN ISOSTEN ILLAT Jos olet toiminut isosena vähintään kerran ja olet alle 18-vuotias, tämä toiminta on juuri sinulle!

Pappilan perjantai Nuorten ilta Wanhassa Pappilassa. Illan ohjelmassa on pelailua, yhdessäoloa, Raamatun tutkailua ja pientä purtavaa. Ilta päättyy hartauteen. Noin kerran kuussa menemme illan päätteeksi iltakirkkoon. Wanhojen jatkot on tarkoitettu yli 16-vuotiaille nuorille. Ne pidetään noin kerran kuussa Pappilan Perjantain jälkeen. Pappilan perjantait klo 18–22 viikolta

KOULUPÄIVYSTYKSET Nuorisotyöntekijät päivystävät yläkouluilla Sompiossa ja Jaakkolassa parittomilla viikoilla. Tarjolla kahvia, pulmapelejä sekä juttuseuraa.

Joka toinen maanantai 30.1. alkaen klo 18-22 Wanhassa Pappilassa. Ei kokoontumisia koulujen loma-aikoina.

Parittomat tiistait Sompiossa ja parittomat torstait Jaakkolassa klo 10.3012.30.

KAVERIRYHMÄ Oletko yksinäinen, ujo tai hiljainen tyttö, joka kaipaisi kavereita ja yhdessätekemistä? Tule mukaan kaveriryhmään. Ryhmää vetää erityisnuorisotyöohjaaja Airi ja se kokoontuu sovitusti.

2 alkaen, kevätkauden päättäjäiset pe 19.5. Iltakirkot pe 13.1., 10.2., 7.4. ja 5.5. klo 20.30 kirkossa.

Lisätiedot Airi, p. 0400 378 053.

25 25


NUORET NORSUPALLO-OTTELU Keravan ja Tuusulan nuoret ovat jo useana vuonna otelleet toisiaan vastaan norsupallo-ottelussa. Tämän vuoden mestaruus ratkaistaan Keravalla la 20.5., tule mukaan pelaamaan tai kannustamaan. Isos- ja kerhonohjaajakoulutus (ISKE) Rippikoulun jälkeen nuori voi hakea ISKE-koulutukseen ja päästä isoseksi rippileireille tai kerhonohjaajaksi. Koulutus kestää syyskuusta toukokuuhun. Koulutus alkaa aloitusinfolla ke 30.8. klo 18 seurakuntakeskuksessa. ISKEleirit 8.–10.9. sekä 22.–24.9. Nuottakodossa. Ilmoittautuminen verkkosivuilla.

Emäntä/isäntäkoulutus 18 vuotta täyttäneet, rippikoulun käyneet nuoret voivat hakeutua emäntä/ isäntäkoulutukseen ja sen jälkeen työtehtäviin rippikoululeireille. Lisätietoja Katri Ahoselta.

Yhteystiedot Katri Ahonen p. 0400 378 055, katri.ahonen@evl.fi Mikael ”Miksu” Björkas p. 0400 378 054, mikael.bjorkas@evl.fi

LEIREJÄ ja retkiä Nuorten kevätleiri Nuottakodossa 21.– 23.4. Ilmoittautuminen verkkosivujen kautta. Leiri on tarkoitettu yli 15-vuotiaille. Hinta 30 €.

Airi Laurila p. 0400 378 053, airi.laurila@evl.fi

Nuorten lapinvaellus 28.7.–3.8. Seurakunnalta voi lainata varusteita. Vaelluksen hinta on 200 €, muille kuin keravalaisille 250 €. Hinta sisältää yhteiskuljetuksen, matkoilla ruokailun ja vaellusruuat. Ilmoittautumiset verkkosivujen kautta.

Henri ”Hencca” Sepponen p. 0400 378 097, henri.sepponen@evl.fi Terhi Tabell p. 0400 378 057, terhi.tabell@evl.fi Juuso Vesterinen p.0400 378 052 , juuso.vesterinen@evl.fi

Wanha Pappila naku WBabbila 26 26


AIKUISET

SunnuntaiSohva on nuorten aikuisten yhteinen iltapäivä kerran kuukaudessa, johon mahtuu raamattuopetusta, kokkausta sekä pelailua. Sunnuntaisin klo 16–18 Wanhassa Pap-

Gospel-lattarit on naisille tarkoitettu ryhmä, jossa tanssitaan lattaritansseja ilman paria gospelin tahdissa. Hinta 4 € /kerta, varaathan tasarahan. Ei ilmoittautumista. Torstaisin 26.1.–18.5. klo 17.30–18.30

pilassa 15.1., 12.2., 12.3., 9.4. ja 14.5.

Kalevan seurakuntatalossa. Lattareita

ei ole hiihtolomaviikolla (23.2.) eikä Lukupiiri on ryhmä kirjojen ystäville. Piiri kiirastorstaina (13.4.) kokoontuu kerran kuukaudessa, luettava kirja sovitaan yhdessä aina edellisellä kerralla. Kevään ensimmäisessä tapaami- MIEHILLE sessa keskustellaan Kaari Utrion kirjasta Äijäsähly on tarkoitettu yli 18-vuotiaille Paperiprinssi. Ryhmää vetää tietokirjailija miehille. Sählyä pelataan yhteistyössä Keravan NMKY:n kanssa. Sara Kokkonen. Sunnuntaisin klo 20–21 Sompion Tiistaisin 7.2., 21.3. ja 2.5. klo 18–19.30 koulun palloiluhallissa 1.1. alkaen ja 28.5. asti.

seurakuntakeskuksen saunahuoneessa. Nuorten aikuisten toimintaa seurakunnassa kipparoi pastori Heikki Nenonen. Jos sinulla on toiveita tai ideoita siitä, mitä haluaisit tehdä, etsi käsiisi @nenoheikki.

Kehitysvammaiset Wanhan Pappilan kerho on Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhteinen kerho kehitysvammaisille. Illan aikana hiljennymme hartauteen ja nauNAISILLE timme yhdessä mukavasta tekemisestä. Naisten illassa vieraana vuoden 2016 Tarjolla pieni välipala. Lisätietoja Nea Kipakolaisnainen Rita Kostamo kertomassa vistö, p. 0400 378 014. tarinansa. Parittomat maanantait klo 18–19.30 Ke 19.3. klo 17.30 seurakuntakeskuksesWanhassa Pappilassa 9.1. alkaen 15.5. asti.

sa. Kahvitarjoilu klo 17 alkaen.

27 27


AIKUISET

SENIORIT Eläkeikäisten päiväpiirit kokoontuvat kirkon alasalissa sekä Kalevan ja Savion seurakuntataloissa parittomilla viikoilla. Piirien ohjaajina toimivat seurakunnan vapaaehtoiset. Yhdessäoloa ja jutustelua kahvitellen. Savio keskiviikkoisin klo 11–12.30.:

Maanantaisin klo 9.30–11 Savion seurakuntatalossa 9.1. alkaen 15.5. asti.

Killan juttutupa on kohtaamispaikka alueen asukkaille. Keskustelua, kuulumisia ja kahvittelua. Ohjaajana toimii seurakunnan vapaaehtoinen. Keskiviikkoisin klo 9.45–11.45 Killan tuvalla 28.6. asti.

18.1., 15.2., 15.3., 12.4. ja 10.5. Keskusta ja Kaleva torstaisin klo 13–14.30: 19.1., 2.2., 16.2., 2.3., 16.3., 30.3., 27.4. ja 11.5.

Kotimäen kristillinen piiri kokoontuu Kotimäen palvelutalon jumppasalissa, Porvoonkatu 10.

Joka toinen viikko Saviolla järjestetään Iloa arkeen -tilaisuus, johon myös Savion päiväpiiriläisten toivotaan osallistuvan. Iloa arkeen on eläkeikäisten ohjelmallinen kokoontuminen. Mukana diakoniatyöntekijä sekä vaihtuvia vierailijoita.

Torstaisin klo 14 parittomilla viikoilla 5.1. alkaen 11.5. asti.

Seurakunta järjestää senioreille vuosittain kolmet yhteiset syntymäpäiväjuhlat. Alkuvuodesta 70 ja 75 vuotta täyttäviä juhlitaan ke 10.5. klo 14–16, 80- ja 85-vuotiaita juhlitaan ke 17.5. klo 14–16 seurakuntakeskuksessa. Loppuvuodesta 70 ja 75 vuotta täyttäviä juhlitaan syyskuussa. Seurakuntaan kuuluville syntymäpäiväsankareille lähetetään postitse

Keskiviikkoisin 1.2., 1.3., 29.3., 26.4. klo 11–12.30 Savion seurakuntatalossa.

Savion avoin kahvila on kohtaamispaikka alueen asukkaille. Keskustelua, kuulumisia, kahvittelua ja hartaushetki. 28 28


AIKUISET kutsu noin kuukautta ennen juhlaa.

Retkellä vierailee psykoterapeutti Salme Blomster. Retken hinta 40 €, työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset 20 €. Ilmoittautuminen kirkkoherranvirastoon, p. 09 4784 8322 10.5. mennessä.

LUENNOT Ihmisläheiset ja elämäniloa tuottavat maksuttomat Senioritiistait ovat luentotilaisuuksia eläkeikäisiä kiinnostavista aiheista. Senioritiistait alkavat klo 12 lounasmahdollisuudella (hinta 7 €) sekä seurakunnan tarjoamilla pullakahveilla. Ohjelman aluksi musiikkihetki, jonka jälkeen vierailijan luento. Lopuksi lyhyt hartaus. Tilaisuus päättyy klo 15 mennessä.

Diakonialeiri Nuottakodossa 21.–23.8. Leirin hinta 20 €, ilmoittautumiset kirkkoherranvirastoon, p. 09 4784 8322 viimeistään 10.8. Hoivaleiri Lomakoti Ilonpisarassa Vanajaveden rannalla Hämeenlinnassa 6.–9.6. Leiri on tarkoitettu monisairaille tai liikuntarajoitteisille vanhuksille sekä omaishoitajapariskunnille, jotka eivät ilman hoidollista tukea pysty lomailemaan. Leirin hinta 160 € henkilöltä sisältää kuljetukset, ohjelman, täyshoidon sekä tarvittavan hoidollisen avun lomakodissa. Mukana leirillä Keravan seurakunnasta kaksi diakoniatyöntekijää. Leirille lähtijät valitaan kirjallisten hakemusten perusteella. Hakukaavakkeita voi pyytää kirkkoherranvirastosta p. 09 4784 8321 tai diakonissa Marketta Hyytiäiseltä, joka myös antaa lisätietoja leiristä p. 0400 378 146. Hakemukset 7.4. mennessä osoitteella Marketta Hyytiäinen/ Diakoniatyö, Keravan seurakunta, PL 134, 04201 Kerava.

Senioritiistait klo 13 seurakuntakeskuksessa. 31.1. Saara Kinnunen: Sukupolvisuhteiden ilot ja haasteet 28.2. Niina Junttila: Yllättävä yksinäisyys 28.3. Timo Junkkaala: Suomi 100 vuotta: Miten Suomesta tuli Suomi ja mikä on ollut kristinuskon merkitys?

MUITA RYHMIÄ JA TAPAHTUMIA Hiljaisuuden retriitti Nuottakodossa 3.–5.3. Retriitin ohjaa pastori Heikki Nenonen. Hinta 90 €, sisältää täyshoidon ja kuljetuksen. Ilmoittautuminen 17.2. mennessä, p. 09 4784 8322. Syksyn retriitti 25.–27.8. Nuottakodossa. Ohjaajana rovasti Jukka Pohjolan-Pirhonen, ilmoittautuminen 4.8. mennessä kirkkoherranvirastoon, p. 09 4784 8322.

Eläkeläisten retkipäivä Nuottakotoon 24.5. Ilmoittautuminen 8.5. mennessä kirkkoherranvirastoon, p. 09 4784 8322.

Israel-illat Ajankohtaista asiaa Raamatusta ja Israelista. Vierailevia puhujia, musiikkia ja rukousta Israelin puolesta. Torstaisin 19.1., 2.2., 16.2., 2.3., 16.3., 30.3., 13.4., 27.4. klo 18–20 seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa.

Parisuhdeleireistä

RETKIÄ JA LEIREJÄ Naisten retki 19.–20.5. Nuottakotoon.

löydät tietoa sivulta 30.

29 29


sta.

Parisuhteen parhaaksi

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhteistä parisuhdetoimintaa

Perheiden parisuhdepäivä

La 21.1. klo 9.30–16 Loutin kerhotatalossa, Harjutie 2, Järvenpää Päivän teemoina ovat vuorovaikutustaidot ja myötäeläminen parisuhteessa. Lastenhoito on järjestetty. Hinta 25 €/perhe Järvenpään seurakunnan jäsenet ja 35 €/perhe muut. (sis. lounaan lapsille ja aikuisille, materiaalin ja lastenhoidon). Parisuhdepäivään mahtuu mukaan kuusi paria. Ohjaajina toimivat Marja Vepsä-Taipale ja Marko Taipale.

Rikasta minua - parisuhdeviikonloppu

3.–5.2. Leiriniemessä, Järvenpään seurakunnan leirikeskuksessa, Kalarannantie 3, Ohkola Kohti uusia vuorovaikutustapoja! Kurssilla keskitytään suhteen vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin. Tämän lisäksi etsitään yhteisiä konkreettisia tavoitteita ja keinoja niiden toteuttamiseen arjessa. Tämä on se kurssi, jolla puolisoon voi rakastua uudelleen! Ei sovi akuutissa kriisissä oleville pareille. Ohjaajat: Minka ja Jarkko Hauta-aho Hinta: 185 €/pari (Järvenpään, Keravan, Tuusulan seurakuntien jäsenet) 235 € muut, sisältää täysihoidon.

Vuorovaikutustaidot parisuhteessa

viikonloppuleiri 3.–5.3. Leiriniemessä, Kalarannantie 3 Ohkola Tällä kurssilla keskitytään ensisijaisesti vuorovaikutustaitojen opiskeluun. Kurssilla opetellaan puhumiseen, kuuntelemiseen ja ristiriitojen ratkaisemiseen liittyviä taitoja. Kurssi soveltuu kaikenikäisille pareille. Huom! Ei sovi akuutissa kriisissä oleville pareille. Lapsia ei voi ottaa mukaan. Ohjaajat: Minka ja Jarkko Hauta-aho. Täysihoitomaksu 185 €/pari Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien jäsenet, 235 €/pari muut.

PARISUHDEPÄIVÄ

La 8.4. Savion seurakuntatalossa Lisätietoja lähempänä, seuraa ilmoittelua!

Parisuhde myötätuuleen!

Parisuhdekurssi 21.–23.4. Laurilan seurakuntakodissa, Riihitie 2, Järvenpää Rakentavan vuorovaikutuksen mallissa on aineksia monista parisuhdetyön muodoista, mutta keskeisesti se nojaa dialogisuuteen ja myötäelämisen taitoon (NVC). Kurssi alkaa perjantaina noin klo 16.30 yhteisellä päivällisellä, lauantaina työskentelemme noin klo 9-20 välisen ajan ja sunnuntaina noin klo 9.30–15. Kurssille ei voi ottaa mukaan lapsia. Kurssi on tarkoitettu kaikenikäisille pareille. Kurssihinta, joka sisältää kurssimateriaalin ja ateriat, on Järvenpään seurakunnan jäseniltä 120 €/pariskunta ja ei-jäseniltä tai muualta tulevilta 150 €/ pariskunta. Kurssimaksuun sisältyy kirja Myötäelämällä rakentavaan vuorovaikutukseen, joka lähetetään kullekin osallistujaparille etukäteen. Yöpymisen parit järjestävät itse. Kurssin ohjaajapareina ovat Liisa ja Pertti Puronen Tampereelta sekä Marja Vepsä-Taipale ja Marko Taipale Järvenpäästä. Ilmoittautumiset ja tiedustelut kaikista kursseista: p. 050 577 4450, pauliina.nurminen@evl.fi

30


VAPAAEHTOISTYÖ Tavallinen ihminen jolla on tavalliset taidot.

Ystäväksi

Lapselle tai nuorelle

.. vanhukselle .. yksinäiselle .. maahanmuuttajalle .. omaishoitajalle .. sairaalle

.. aikuinen tuki .. kuuntelija .. olkapää .. ystävä .. ihminen jolla on aikaa

Lähimmäispalvelun ja tukiparitoiminnan yhteinen Lähimmäinen arkeen -koulutus järjestetään seurakuntakeskuksessa ma 3.4., 10.4. ja 24.4. klo 18-20. Koulutus on maksuton, eikä sen käyminen vielä velvoita sinua mihinkään. Ilmoittautumiset ja lisätiedot 24.3. mennessä vapaaehtoistyo.fi tai Kirsi Helin, p. 0400 378 011.

LÄHIMMÄISPALVELU Lähimmäisvapaaehtoiset toimivat esimerkiksi vanhuksen, yksinäisen, sairaan, omaishoidettavan, omaishoitajan, yksinhuoltajan tai maahanmuuttajan ystävänä. Lähimmäinen tarvitsee ainoastaan tavallisen ihmiset tavalliset taidot. Tiedustelut ja ystävätoiveet diakoni Kirsi Helin, p. 0400 378 011, kirsi.helin@evl.fi

SAAPAS Palveluoperaatio Saapas on nuoriso- ja erityisnuorisotyöhön liittyvää auttamisja sielunhoitotyötä, jonka tarjoama apu on suunnattu alle 18-vuotiaille. Nuorille tarjotaan mahdollisuutta keskusteluun aikuisen kanssa, tarvittaessa annetaan ensiapua ja ohjataan muiden tukitoimien piiriin. Työskentely tapahtuu nuorten kokoontumispaikoissa viikonloppuisin ja erilaisten nuorten suurkokoontumisten yh-

TUKIPARI Tukipari muodostuu vapaaehtoisesta aikuisesta sekä alakouluikäisestä tai sitä vanhemmasta lapsesta tai nuoresta. Tukipari tapaa yhdessä sovitulla aikataululla pari kertaa kuukaudessa ja suunnittelee tapaamiset yhdessä omannäköisikseen. Tässä toiminnassa pipo ei kiristä! Lisätiedot airi.laurila@evl.fi

31 31


VAPAAEHTOISTYÖ teydessä. Lisäksi Saapas toimii myös ns. isoissa tapahtumissa kuten uudenvuodenyönä, koulujen päättäjäisissä sekä vappuna.

Wedmaniin, p. 0400 378 101 tai krista. wedman@evl.fi.

KATUPAPPILAN VAPAAEHTOISET Katupappilassa päivystää jokaisena arkipäivänä klo 10–14 työntekijän lisäksi 1–3 vapaaehtoista. Heidän tehtävänään on kohdata seurakuntalaisia ja tarjota juttukaveria sitä kaipaavalle. Vapaaehtoiset saavat tehtäväänsä koulutuksen.

Lisätiedot airi.laurila@evl.fi

PIENRYHMIEN VETÄJÄT Suurin osa seurakunnan pienryhmistä kokoontuu vapaaehtoisen vetäjän johdolla. Mikäli haluaisit toimia ryhmänvetäjänä tai sinulla on taito jota haluaisit hyödyntää muiden iloksi, kerro meille ideastasi. Rippikoulun käyneille nuorille järjestetään vuosittain isos- ja kerhonohjaajakoulutus, jonka käytyään voi toimia isosena leireillä tai kerhonohjaajana kouluikäisille. Lue lisää koulutuksesta sivulta 26.

Jos haluat toimia Katupappilan vapaaehtoisena, ota yhteyttä pastori Susanna Hellén-Valjakkaan, p. 0400 378 145 tai susanna.hellen-valjakka@evl.fi.

Nopean toiminnan joukot Liity Keravan seurakunnan nopean toiminnan joukkoihin ja ole katastrofin tapahtuessa valmis lähtemään kaduille lipaskerääjänä. Saat perehdytyksen humanitäärisen avun käytännöistä ja avun perille menosta.

KIRKKOVÄÄRTIT Kirkkoväärtit avustavat messussa erilaisissa tehtävissä. Kirkkoväärtiryhmiin otetaan koko ajan lisää väärtejä. Vuoden aikana ryhmä avustaa noin 4–5 messussa.

Ilmoittaudu kansainvälisen työn sihteeri Petra Teittiselle, petra.teittinen@evl.fi.

sielunhoitokoulutus Vapaaehtoisille. Kouluttajana TM Marianne Jansson Akasia-säätiöstä. Ilmoittautuminen 27.1. mennessä kirkkoherranvirastoon, p. 09 4784 8322 tai vapaaehtoistyo.fi La 11.2. klo 10–14 seurakuntakeskuk-

Jos haluat tietää lisää tai tulla mukaan toimintaan, ota yhteyttä pastori Krista

sessa.

Vapaaehtoisten kahvit

Vapaaehtoistehtävät joihin haetaan tekijöitä, löytyvät verkosta osoitteesta www.vapaaehtoistyo.fi/kerava. Voit ilmoittautua jo olemassaolevaan tehtävään, jättää yhteystietosi ja kertoa millaisesta tehtävästä olisit kiinnostunut tai etsiä itsellesi lähimmäisystävää.

24.1. 21.2. 25.4. 16.5. ennen viikkomessua klo 18–18.45 kirkon alasalissa. Tule tapaamaan muita seurakunnan vapaaehtoisia, vaihtamaan kuulumisia kahvittelun merkeissä ja kuulemaan infoa tulevista tapahtumista. Ei ilmoittautumista. 32 32


Välittäminen toi ystävän Tarja Järvi kävi Keravan seurakunnan vapaaehtoisille suunnatun Eväs-koulutuksen ajatuksenaan, että hän voisi olla avuksi jollekin mummolle - Koulutuksen päätyttyä seurakunnan diakoni Kirsi Helin sanoi, että hänellä olisi mielessä minulle sopiva ystävä – mutta mummo hän ei ole, nauraa Tarja. Riikan ja Tarjan ystävyys alkoi kolmisen vuotta sitten. Sen jälkeen on tavattu parin viikon välein, vähän elämäntilanteen mukaan. Naiset ovat suunnilleen samanikäisiä ja yhteiset kiinnostuksen kohteet takaavat, etteivät juttuaiheet lopu. Mutkatonta yhdessäoloa Riikka on paljasjalkainen keravalainen, joka tykkää käydä erilaisissa kulttuuritapahtumissa. Ilman avustajaa liikkuminen on kuitenkin hankalaa. -Olin yhteydessä seurakuntaan kun tuntui, että kaipaisin kaveriksi tukihenkilöä. Pyysin henkilöä, joka olisi huumorintajuinen eikä hermostuisi helposti. Iällä ja sukupuolella sen sijaan ei ollut väliä, Riikka kertoo. Tarjalle on tärkeää, että vapaaehtoistyön taustalla on luotettava järjestö. -Valitsin seurakunnan tarjoaman lähimmäispalvelukoulutuksen, koska tiesin, että saan tarvittaessa apua ja tukea tehtävääni, Tarja sanoo. Ensimmäinen tapaaminen jännitti molempia. Seurakunnan diakoni Kirsi Helin oli mukana tapaamisessa. -Saman tien huomasimme, että toisen kanssa on helppo olla ja yhdessäolo lähti rullaamaan, sanovat naiset kuin yhdestä suusta. Sivustakatsojalle he vaikuttavat vanhoilta tutuilta, joista toinen jatkaa lausetta jonka toinen aloitti. Seurakunnan toimiminen taustayhteisönä ei näy tapaamisissa. Yleensä Riikka ja Tarja käyvät yhdessä kävelyllä, pistäytyvät kahvilassa tai kaupassa – ja toisinaan vain istuvat penkillä puhumassa. Huonolla säällä tavataan Riikan kotona. -Meillä on niin paljon puhuttavaa ja tehtävää, ettei tässä jouda kädet ristissä istumaan, Riikka naurahtaa pilke silmäkulmassa. Jokainen ystäväpari päättää tapaamistensa sisällöstä ja tiheydestä itse. Ystävyyden aluksi tehdään sopimus, mihin kirjataan molempien toiveet ja yhteiset pelisäännöt.

33


MUSIIKKI MUSIIKKI

Revontulet Lapsikuoro Revontulet harjoittelee kanttori Eija Revon johdolla kirkon alasalissa. Kuoroon ovat tervetulleita alakouluikäiset tytöt ja pojat. torstaisin klo 17–18 19.1. alkaen

Oremus Sekakuoro Oremus avustaa messuissa sekä järjestää omia konsertteja. Kuoroa johtaa kanttori Janne Kaksonen. Harjoitukset tiistaisin klo 18.30–20.30 seurakuntakeskuksessa 10.1. alkaen.

Castor et Pollux Kamariorkesteri Castor et Pollux toimii kanttori Janne Kaksosen luotsaamana. Orkesteria kuullaan seurakunnan tilaisuuksissa sekä omissa konserteissa. Soittajat ovat musiikin harrastajia ja ammattilaisia. Ohjelmistossa on orkesteriteoksia sekä soolo- ja kuorokantaatteja.

Castor et Pollux Seurakunnan oma kamariorkesteri Jousien ja Jannen juhlaa -konsertti su 8.1. klo 16 seurakuntakeskuksessa. Johtajana Janne Kaksonen. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä kanttori Janne Kaksoseen, p. 0400 378 040.

KORAALIKUORO Uusi aikuisiän sekakuoro aloittaa tammikuussa, johtajana kanttori Eero Annala. Tule laulamaan, ei ilmoittautumista. Ma 23.1. klo 15-16 kirkon alasalissa.

Urkumatineat HAUTAUSMAALLA Matineoihin on maksuton bussikuljetus ja vapaa pääsy. Bussi lähtee Keskikadun tilausajopysäkiltä klo 12 ja ajaa suoraan hautausmaalle. Paluu hautausmaalta klo 15. Ti 6.6. klo 13 Hautausmaanpäivä ja urkumatinea Ti 4.7. klo 13 Urkumatinea Ti 8.8. klo 13 Urkumatinea Ti 12.9. klo 13 Urkumatinea

Matineat hautausmaan siunauskappelissa, Kappelikuja 24, Tuusula 34 34


MUSIIKKI

Reformaation merkkivuosi 500 v. Itsenäinen Suomi 100 v. Tapaaminen Bachin ja Lutherin kanssa

Viikolla 7, Keravan kirkko Marjasisko Varha, Ulla Pesonen, Eero Annala ja Janne Kaksonen. Historiaa näytelmän keinoin. Tilaisuus on suunnattu koululaisryhmille, mutta on avoin kaikille.

”Istuttaisin omenapuun…”

Lutherin virsiä ja urkumusiikkia Lutherin hengessä Tuusulan rovastikunnan kanttorit su 26.3. klo 18 Tuusulan kirkko (Kirkkotie 34) su 14.5. klo 18 Järvenpään kirkko (Kirkkotie 4) su 19.11. klo 18 Keravan kirkko (Papintie 2)

Konserttisarja

Keravan kirkossa elokuussa torstaisin klo 19 10.8. Janos Gyulvészi urut, Teija Orala sopraano 17.8. Eero Annala urut, Hannu Jurmu tenori 24.8. Kalevi Kiviniemi urut, Jari Parviainen basso 31.8. Anu Pulkkinen urut, Mari Hautaniemi mezzosopraano J.S. Bachin urkumusiikkia ja suomalaista hengellistä liediä teemalla Reformaatio 500 – Suomi 100 Ohjelmat 10 €

Sana soi – esitelmiä musiikin teologiasta

Tulossa syksyllä 2017 Aiheina mm. Lutherin musiikkikäsitys, Lutherin ja Wittenbergin kaupungin kirkon jumalanpalveluselämä, protestanttiset urkukoraalit; Lutherin virret. Esitelmät tuovat aatokset myös tähän päivään ja tulevaisuuteen. Vapaa pääsy.

35 35


MUSIIKKI Kevätkimara kirkossa ke 17.5. klo 19 Laurin laulajat, mieskvartetti Kirkkosällit, joht. Timo Saario. Musiikkia ja yhteislaulua keväästä.

Kirkkosällit

Naiskuoro Ilona kevätkonsertti su 7.5. klo 16 seurakuntakeskuksen salissa.

Laula kanssani -yhteislauluillat

ke klo 18 kirkon alasalissa 25.1., 15.2., 15.3. ja 19.4. Laulattajana kanttori Eija Repo. Jokaisella illalla on oma, vaihtuva teemansa.

Yhteisvastuukonsertit su 5.3. klo 16 kirkossa Oi kiitos mun Luojani armollinen Hengellisiä lauluja ja suomalaisia yksinlauluja. Hanna Torhamo, sopraano, Matti Torhamo, baritoni, Aila Kinnunen, sopraano ja Elvira Kaavi, piano. Tuotto Yhteisvastuulle.

Virsimaraton kirkossa su 19.3. klo 13 Kuulemme ja laulamme kokonaan virsikirjan uuden lisävihkon. Kirkkomusiikin opiskelijoita Sibelius-Akatemiasta, vapaa pääsy. MUSIIKKIOPISTON KONSERTIT seurakuntakeskuksessa Suomalaista puhallinmusiikkia ke 8.3. klo 18 Oppilaskonsertti pe 10.3. klo 18 Jousien ja pianistien konsertti ke 22.3. klo 18 Tanto-konsertti ma 27.3. klo 19 Suomalaista jousi- ja pianomusiikkia ke 5.4. klo 18 Puhaltajien kamarimusiikkikonsertti to 20.4. klo 18

su 9.4. klo 15 seurakuntakeskuksen salissa Risto Lauriala, piano. Kolme kovaa B:tä Bach – Beethoven – Brahms, ohjelma 10 €. Tuotto Yhteisvastuulle. Hengellisten laulujen ja sävelmien ilta su 12.3. klo 17 kirkossa. Jukka PohjolanPirhonen laulaa ja laulattaa hengellisiä lauluja ja sävelmiä. Kolehti Yhteisvastuulle.

Orkesterikonsertti la 20.5. klo 18 kirkossa Sipoon soittajat ja kamariorkesteri Castor et Pollux, joht. Tapio von Boehm 36 36


MEILTÄ JA MAAILMALTA LÄHETYKSEN KÄSITYÖRYHMÄ Käsityöryhmässä tehdään käsitöitä ja askarteluja myytäväksi kirkon kansainvälisen vastuun hyväksi.

IKKUNA LÄHETYKSEN MAAILMAAN Ikkuna lähetyksen maailmaan -lähetyspiireissä saat tietoa lähetystyöstä. parittomilla viikoilla ma klo 13–14.30 Kalevan seurakuntatalossa ja ti klo 13–14.30 rippikoulusalissa

Parillisilla viikoilla käsityöryhmä ma klo 15–17.30 seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa alkaen 23.1.

Ti 17.1. Maria Westerling kertoo Intian dalitien tilanteesta ja Mugun dalittyttöjen koulutuksesta. Huom! Kokoontuminen seurakuntakeskuksessa, molemmat ryhmät 30.1. /31.1. Luetaan lähettien kirjeitä ja muita ajankohtaisia terveisiä lähetysjärjestöistä. 13.2./14.2. Ajankohtaista asiaa lähetysyhdistys Kylväjältä. Ma 27.2. Kanttori Janne Kaksonen laulattaa. Huom! Yhteinen kokoontuminen Kalevassa 13.3./14.3. Lähetystyö Senegalissa, vierailijana Tuula Faye. 27.3./ 28.3. Luetaan lähettien kirjeitä ja muita ajankohtaisia terveisiä lähetysjärjestöistä 24.4./25.4. Hanna-työn esittelyä

myyjäiset

Lähetyksen käsityöryhmä myy palmusunnuntaina 9.4. messun jälkeen kirkon alasalissa käsitöitä ja askarteluja kirkon lähetysjärjestöjen hyväksi.

Nimikkolähetit Seurakunnalla on nimikkolähettejä neljässä eri kohteessa: Israelissa, Tansaniassa, Venäjällä ja Senegalissa. Tuemme heidän työtään sekä rahallisesti että rukoilemalla. Nimikkolähetit kertovat työstään vierailemalla seurakunnan tilaisuuksissa käydessään Suomessa. Lähettien kuulumisia voit lukea myös verkosta. Nimikkolähettien lisäksi meillä on nimikkokohteita Venäjällä, Afrikassa sekä Aasiassa.

Ti 17.1. Katupappilassa klo 10.30 Maria Westerling kertoo Intian dalitien tilanteesta.

Marko Hanslian Vesa Lehtelä ISRAEL SENEGAL

Mari ja Markus Aitamäki VENÄJÄ 37 37

Samuel Laukkanen VENÄJÄ


Meiltä ja maailmalta NAISTEN ILTA

Ystäväseurakuntatoiminta Keravan seurakunnan ystäväseurakunnat ovat Kõpu Virossa ja Pyhän Mikaelin kirkko Pietarissa. Erityisesti Kõpuun on tehty vuosittain talkoomatkoja, joissa on autettu paikallista seurakuntaa osallistumalla mm. korjausrakentamiseen sekä lastenleirin järjestämiseen.

Vuoden 2016 pakolaisnainen Rita Kostama vierailee ja puhuu kokemuksistaan ja kotoutumisesta. Minna Mannert vastaa jazzahtavista sävelistä. Su 19.3. klo 17.30 seurakuntakeskuksessa. Kahvitarjoilu klo 17 alkaen.

AAMUPALAA JA YHDESSÄOLOA

Tule viettämään hetki toisten seurassa ja laittamaan yhdessä aamupalaa. Come and let’s spend time with one another and make our own breakfast together.

Ma 30.1. klo 18.30 Tule tutustumaan ystäväseurakuntatoimintaan. Kuvia Kõpusta ja Viljandin 150 vuotisjuhlista. Kahvitarjoilu alkaa klo 18, vapaaehtoinen kahviraha.

Wanhassa Pappilassa ma 7.2. alkaen klo 9.30–11.

YHTEISYMMÄRRYSVIIKKO

GLOBAL ACTION GROUP Kiinnostavatko kansainväliset kysymykset? Tule keskustelemaan ja miettimään, mitä sinä voisit tehdä. Keskustelussa mukana kansainvälisen työn sihteeri Petra Teittinen sekä pastori Heikki Nenonen. Seuraa ilmoittelua ja tule mukaan!

Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa vietetään 30.1.–5.2. Viikon teema on Suomen 100 vuotisjuhlien hengessä Monien uskontojen ja katsomusten Suomi.

NUORET KONFLIKTIEN KESKELLÄ

Kirkon Ulkomaanavun opintomatkalla ollut Raisa Muikku kertoo miten Yhteisvastuu tukee nuorten syyrialaisten pakolaisten koulutusta.

La 22.4. klo 15–17 Katupappilassa

To 9.2. klo 18–19 seurakuntakeskuksessa. Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen.

Kirkon Ulkomaanavun Ajankohtaispäivä Järvenpäässä ke 1.2. Lisätiedot Petra Teittiseltä. 38 38


Lantti muuttaa maailmaa -Aina kun rukoilet rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta, laita viisisenttinen purkkiin. Niin helppoa on osallistuminen, Pienimmän lantin yhteisön yhdyshenkilö Outi Piiroinen-Backman kannustaa. Pienimmän lantin yhteisö (fellowship of the least coin) on maailmanlaajuinen ekumeeninen naisten rukousliike rauhan, oikeudenmukaisuuden ja sovituksen puolesta. Vuoden aikana kerätyt lantit siunataan lanttikirkossa. Projektiavustukset annetaan ruohonjuuritason toimintaan, johon ei muuten saataisi rahaa. Yhteistä projekteille on, että ne kohdistuvat naisiin ja tyttöihin, sekä heidän elämänsä parantamiseen kuten väkivallan ehkäisyyn tai kouluttautumiseen. Piiroinen-Backman korostaa, että kyseessä ei ole avustusjärjestö. Rahaa tärkeämpää on pitää maailmanrauha rukouksissa – raha on ikäänkuin sivutuote. Lantteja voi kerätä yksin tai porukassa. Keski-Uudellamaalla toimintaan pääset mukaan NNKY:n kautta. Vaikka kyseessä on alunperin naisten rukousliike, myös miehet ovat tervetulleita keräämään lantteja. -Rukoilla voit milloin vain, missä vain. Tässä toiminnassa et sitoudu järjestämään myyjäisiä tai käymään säännöllisesti tapaamisissa. Lanttikirkkoja järjestetään Keravalla keväisin ja Tuusulassa keväällä sekä syksyllä. Keravan kirkon alasalissa järjestetään lanttihartaus pe 3.3. klo 18.30. Tilaisuus on yhdessä toimitettu maallikkohartaus, jossa rukoillaan, lauletaan 2-4 virttä ja lopuksi siunataan kerätyt lantit yhteisellä siunausrukouksella. Hartauden kesto on noin puoli tuntia. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus kuulla lisää Pienimmän lantin yhteisöstä.

39


Kevättä kohden 2017  

Tapahtumia Keravan seurakunnassa keväällä 2017

Kevättä kohden 2017  

Tapahtumia Keravan seurakunnassa keväällä 2017

Advertisement