Page 1

Ett hus fullt av idéer

Familjen har budgetrenoverat köket för att få det som de ville. Det gröna mosaikkaklet målades vitt och sedan målade miriam svarta trädsiluetter. Hyllorna under skåpen var ekfärgade, även dessa målades vita. Lampan kommer från Ikea, matbordet är ärvt och stolarna är fyndade på loppis. 10 Hem Ljuva Hem


Hemma hos! Här bor: miriam Daouk, Fredrik Larsen och barnen Sanny 4,5 år och Isa 5 månader. Yrken: miriam är föräldraledig från sitt frisörjobb och Fredrik är snickare. Läge: Oxie, cirka en mil utanför malmö. Husfakta: ett parhus från 1978. Boytan är på 155 kvadratmeter och tomten är på 219 kvadratmeter. Det bästa med huset: ”Läget! vi bor precis bredvid skogen, dit går vi ofta och njuter av naturen.”

TexT Jessica Holm FoTo Ken Pils STyling Karin JoHansson

Lampfot av leksaker, vägg av råspont med belysning bakom och garderobsdörrar målade som hus. Det är bara några exempel på vad du kan hitta hemma hos miriam, Fredrik, Sanny och Isa.

I

ett helt vanligt parhus från 70-talet, strax utanför Malmö, finns ett hem som sjuder av spännande inredningsidéer. Lekfullt och påhittigt är de ord som bäst beskriver familjens hem. – Jag vet inte riktigt vad som händer, men idéerna bara ploppar upp hela tiden. Och när jag väl fått något i tankarna kan jag inte släppa det förrän jag har provat, säger Miriam. Sambon Fredrik är inte sämre han. Sedan de köpte sitt eget hus för cirka två år sedan kliar skaparandan i hans fingrar också.

– Jag är snickare och drar mig inte för att ta tag i roliga inredningsprojekt. Vissa idéer kommer från mig, och oftast gillar jag det Miriam hittar på också. – Oftast? frågar Miriam med ett skratt. Vad har jag nu hittat på? Målat på kaklet

Fredrik nämner något om fyrkantiga mdfskivor som Miriam ville sätta upp i hallen. Hon medger att det inte var ett av hennes mest lysande påhitt, och att hon är glad över att de i stället målade svart-vita trädsiluetter. Att de dessutom matchar de lik-

VÄNSTER Fräscht med citrusfrukter. Kakfatet är från Ikea och handduken är av märket Bungalow. OVAN I geishasamlingen finns dockor från Lagerhaus och momiji.

nande, fast mindre, träden som hon målat på mosaikkaklet i köket binder ihop hallen och köket på ett otroligt smakfullt sätt. – Köket var nyrenoverat och fräscht när vi flyttade in, men den gröna färgen på mosaiken, och ekhyllorna under skåpen föll oss inte alls i smaken. Det kändes lantligt och passade inte in i själva huset. Därför målade vi både hyllorna och kaklet i vitt. Sedan kom jag på att det skulle bli snyggt med trädsiluetterna bakom hyllorna, säger Miriam.

Hem Ljuva Hem 11


turkos är en favorit

inspirationsvägg

De tycker båda att det är svårt att i ord beskriva sin inredningsstil. ”Lekfullt”, ”svartvitt med färgklickar” är några försök. Att turkos är en riktig favorit går inte att ta miste på. Det syns extra tydligt i vardagsrummet där ett gammalt indonesiskt linneskåp, som Miriam fyndat på en nätauktion, fått just den färgen. Det lyser upp hela rummet som en glad uppenbarelse. Och vid vardagsrumsbordet står en fåtölj, omklädd i tyg med nästan exakt samma färg. – Det är Fredriks gubbfåtölj, säger Miriam. Jag har varit mycket tveksam till den, men han vill så gärna ha den kvar. Så okej då!

Strax intill vardagsrummet ligger matrummet. Där står ett stort svartmålat matbord som Miriam har fått av sin mamma. Runt om står korgstolar och ovanför hänger en matchande stor taklampa. Väggen pryds av vit- och svartmålade råspontbrädor som de har fäst en bit ut från väggen och placerat små lampor bakom. Den svartmålade delen använder Miriam som en moodboard. Där sitter foton och inspirationsbilder som hon gillar. Framåt kvällen ger lamporna ett dovt och behagligt sken, vilket gör det till en väldigt mysig matplats. Bredvid middagsbordet står ett litet träd med söta pappersfigurer hängande ner från några grenar.

12 Hem Ljuva Hem

VÄNSTER mysig matplats. Råsponten på väggen hänger en bit ut för att det ska få plats små lampor bakom. Den svartmålade delen använder miriam som moodboard. HÖGST UPP Råsponten är inte bara snygg, den är funktionell också. Här fäster miriam inspirationsbilder och foton. OVAN I trädgrenen hänger origami som miriam lärde sig vika från en instruktionsfilm på Youtube.


Har jag påbörjat ett projekt ger jag mig inte förrän jag är nöjd.

OVAN I vardagsrummet är turkos den dominerande färgen.

VÄNSTER Fredrik har gjort en lampfot av en leksakspistol som han har sprejmålat vit. Han monterade isär pistolen och fäste den runt den ursprungliga lampfoten. HÖGER Det stora indonesiska linneskåpet har miriam fyndat på en nätauktion.

Hem Ljuva Hem 13


NEDAN Snygg tavelvägg i sovrummet ovanför rummets färgklick – det målade lilla bordet. Den silverfärgade urnan kommer från Ilva.

14 Hem Ljuva Hem

OVAN OCH NEDAN Föräldrarnas sovrum går i grått, svart och vitt. Draperierna på båda sidor av sängen ger avskildhet och skapar en ombonad känsla.


– Jag hade gett mig sjutton på att jag skulle vika origamifigurer och satt en hel kväll vid en instruktionsfilm på Youtube. Fredrik skrattade åt mig, men jag är envis som synden. Har jag påbörjat ett projekt ger jag mig inte förrän jag är nöjd, säger Miriam. sMart leksaksskåp

OVAN Några av alla de rådjur som finns på olika ställen i huset. NEDAN mdf-skivor målade som hus fungerar som stora dörrar fastsatta på Billybokhyllor från Ikea. Perfekt leksaksförvaring. NEDAN HÖGER I Sannys rum har miriam klistrat en mängd Pokémon-figurer runt en lampfot. ”Han fick leka med dem en vecka innan jag limmade ihop dem.”

Ett annat exempel på parets påhittighet hittar vi på övervåningen, i sonen Sannys rum. Där har tre bokhyllor fått dörrar av målade mdf-skivor, utsågade i form av hus. Bakom dörrarna döljer sig mängder av leksaker. Den snygga leksaksförvaringen täcker en hel vägg och ger karaktär åt rummet. Vägg i vägg ligger föräldrarnas sovrum där också lilla Isa har sin spjälsäng. Miriam och Fredriks säng har en gavel som Miriam fyndat på loppis. – Jag föll för den, men tänkte att det är onödigt att köpa på sig mer grejer. Men min mamma, som var med, sa att jag skulle ångra mig om jag inte köpte den. Det är jag glad för, säger Miriam.

rådjur och natur

Gaveln var mörkbrun från början, men Miriam har målat den grå. Nu gör den sig perfekt i rummet som går i vita, svarta och grå toner. Men även här finns en färgklick som sticker ut – ett litet bord som paret målat i en grönturkos färg. Ovanpå står några av alla de små rådjursfigurer som de finns på olika ställen i familjens hus. – Ända sedan jag var liten har jag älskat rådjur. Kanske för att jag ofta var hos min mormor. Vi brukade gå ut i skogen för att se om vi kunde få syn på några, säger Miriam. När paret fick barn längtade Miriam ut till friheten och naturen. Efter att ha bott i lägenhet i stan uppskattar både hon och Fredrik att nu bo bara ett stenkast från skogen. – Det känns som det bästa man kan ge sina barn. Vi trivs utmärkt och hoppas att vi kommer att bo här en lång tid framöver.

Inredningsidéerna bara ploppar upp hela tiden.

Hem Ljuva Hem 15


Att bo nära skogen känns som det bästa man kan ge sina barn.

HÖGER Gästtoaletten fick en blå och två svarta väggar, ramar och fjärilar. Gulligt, trevligt och inbjudande. NEDAN OCH NEDAN HÖGER Bakom den ganska traditionella fasaden döljer sig ett hem fullt av påhittiga inredningsidéer.

16 Hem Ljuva Hem


P L a N S K I S S

Övre plan

Bona Spray Mop Enkel rengöring av dina trägolv Bona Spray Mop rengör och underhåller ditt trägolv i ett svep. Den är ergonomisk och lättanvänd, den går snabbt att montera och den tillhörande flaskan med Bona Cleaner för trägolv är enkel att fylla på. Bara spreja och torka av! • Färdig att använda. Bara spreja och torka av. • Ergonomisk design • Påfyllningsbar flaska • Enkel rengöring utan rester eller märken Entréplan

Tips på hur du själv kan fixa stilen ser du på nästa sida.

• Miljösmart, pH-neutralt rengöringsmedel utvecklat speciellt för trägolv. Rengör golvet utan tillsats av vatten • Roterande huvud för trånga utrymmen • Maskintvättbar mikrofibermopp Scanna koden eller besök bona.com/butik för att hitta din återförsäljare.

Ett hus fullt av idéer  

Reportage published in Hem ljuva Hem (5/2012).