Page 1

hälsa på! Snygg stavparkett, inbyggda element och stora fönster. Monika Goras och dottern Iris villa är en charmig historia. Från matplatsen kan man ta den lilla trappan ner till den stora ljusa utbyggnaden.

”Jag gillar tidlöst och slitstarkt”

Sparsmakat och eftertänksamt. Gärna plywood och designklassiker. Hos landskapsarkitekten och konstnären Monika Gora kommer inte vad som helst över tröskeln. Följ med till hennes charmiga 30-talshus i Malmö.

text Jessica Holm foto Ken Pils styling Karin Johansson

Praktiskt med skåp upp till full takhöjd. Det snygga köket är original från när huset byggdes 1936. Köksbord och pallar från Ikea. 30  Härligt hemma

Härligt hemma  31


Vem bor här?

Monika Gora och dottern Iris, 12 år. Gör: Konstnär och landskapsarkitekt. Jobbar i egna företaget Gora art & landscape. Hennes konstverk går bland annat att se i Pildammsparken i Malmö, Fatburparken i Stockholm och Järnvägsparken i Linköping. Husfakta: Putsat tegelhus i Malmö på cirka 200 kvadratmeter. Byggt 1936. Stil: ”Blandning av funkis, nationalromantiskt, jugend och funktionellt tidlöst.” Inspireras av: ”Enkelhet och komplexitet på samma gång.” Favoritpryl: ”Lätta möbler som går att flytta omkring och använda på olika sätt. Men även allt som fungerar bra i vardagen, till exempel min Iphone som är kompakt i formgivningen och har funktioner som är begripliga.”

Från köket kommer man ut i matplatsen som ligger högst upp i utbyggnaden som gjordes 2003 och 2004.

Landskapsarkitekten och konstnären Monika Goras jugendvilla ligger i området Solbacken, ett stenkast från centrala Malmö.

M

onika Goras hus är byggt på 30-talet. Dock valde den första ägaren inte att anamma den typiska funkisstilen som då började växa sig stor. I stället fick huset en mer romantisk uppsyn med jugend-känsla och tegel runt fönstren och på husknutarna. En del av övervåningen har full takhöjd som på utsidan syns som en vacker vindskupa med snirkliga former och högst upp en strålande, guldfärgad stjärna. – Jag och min dåvarande man köpte huset 1996. Vi föll direkt för stilen och det fantastiska läget, berättar konstnären och landskapsarkitekten Monika Gora. Jugendvillan ligger i området Solbacken – ett stenkast från de centrala delarna av Malmö. Det är ett lummigt och charmigt område med många vackra villor. – En anledning till att vi köpte huset var gårdshuset, där jag har inrett kontor och ateljé, säger Monika. Gårdshuset ligger i den lummiga trädgården, som är av den originella sorten – med många ovanliga växtarter. Monikas yrke som landskapsarkitekt gör att hon lägger stort fokus på sin trädgård och utemiljön. Höga häckar och storväxta träd ut mot gatan skapar en lugn och skön stämning inne i

32  Härligt hemma

«

När Monika och hennes man skilde sig valde hon att bo kvar i det stora huset tillsammans med sin dotter Iris. Härligt hemma  33


I det stora ljusa rummet ska man ”bara vara”, berättar Monika. Här finns en soffgrupp där man kan sitta och läsa och bara ta det lugnt och njuta av ljuset.

”Jag tänker ­alltid långsiktigt och köper hellre en lite dyrare sak än flera billiga”

”Jag gillar att ha ett rum där man bara kan koppla av i en rogivande miljö”

«

trädgården. ”Som på landet fast i stan”, säger Monika och berättar att hon och dottern Iris ofta träffar på fasaner, ringduvor och ekorrar utanför dörren. – Helt ärligt kan jag säga att inredning inte är något jag högprioriterar. Jag gillar funktionella och slitstarka möbler. Jag tänker alltid långsiktigt och köper hellre en lite dyrare sak än flera billiga. Vissa av möblerna är signerade Arne Jacobsen, Bruno Mathsson eller Piet Hein. Men den skarpsynte hittar även en hel del möbler från Ikea och andra stora kedjor. Bokhyllorna i kontorsdelen, som sväljer böcker, pärmar och annat, är den största favoriten i möbelväg. – Jag gillar dansk design. Den är hållbar och tidlös. Bokhyllorna är köpta på At-bo reolen i Köpenhamn. De är väldigt smidiga eftersom att man kan bygga ihop dem och kombinera hur man vill. Monika berättar att hon ett tag var ”lite fast” på olika nätauktioner. Inte att hon nödvändigtvis köpte något, utan för att det var kul att hålla koll och se om det dök upp något fynd. Nu hamnar hon på auktioner när hon är på jakt efter en speciell möbel eller pryl. – Ibland kan jag tänka att det vore skönt med ett mer modernt hus. Ett 30-talshus är inte alltid så praktiskt. Till exempel ligger skafferiet nere i källaren och köket är inte speciellt stort. Detta är avhjälpt med den stora utbyggnaden som Monika och hennes dåvarande make gjorde 2003 till 2004. Från köket kan man nu gå ut till en matplats med en angränsande trappa som leder ner till ett stort rum med gigantiska fönster. Här är det sparsamt möblerat med i stort sett enbart en soffa och en stol från 50-talet, ett äldre bord och ett stort lärkträd i en kruka. – Jag gillar att ha ett rum där man bara kan koppla av i en rogivande miljö. Sitta och läsa en bok och njuta av ljuset som flödar.

34  Härligt hemma

Från utbyggnaden kan Monika och dottern Iris ta altandörrarna direkt ut i trädgården. När skymningen faller ser man tydligt den stora skulpturen som lyser på framsidan av huset. Den är ett av Monikas egna verk och ger karaktär åt hela huset och trädgården. – Att belamra hela trädgården med mina egna konstverk är inte min stil. Men detta passade väldigt bra här på framsidan av huset där vi ofta sitter och äter och umgås med vänner, säger Monika.  Härligt hemma  35


Monikas sovrum går i orientalisk stil med en härlig blå ton på ena väggen.

Orkidéerna trivs i det stora köksfönstret där ljuset flödar. Glasskål på fot, Marimekko för Ittala.

Greppa en bok och slå dig ner! Framför Monikas favoritmöbler, bokhyllorna i plywood från danska At-bo reolen, står en klassisk Lamino-fåtölj.

36  Härligt hemma

”Jag föll för att ingen renoverat sönder huset”, säger Monika Gora. I köket finns det här smarta platsbyggda skåpet med skjutdörrar.

Konstverk av Monikas mamma, Anna Gora, pryder fönstret i kontoret.

Härligt hemma  37


1

Färgprover från Alcro

Monikas tips för gamla hus

Utbyggnaden gjordes för cirka nio år sedan. Då fick huset en rejäl matplats och ett stora luftigt rum med fönster åt tre håll.

Kolibri 766

Tänk dig för innan du sågar ner träd, buskar och annat. Låt det gå några säsonger så att du hinner studera vad som finns i trädgården. Vissa träd lever flera hundra år, kanske rent utav tusen år. Riktigt stora träd är en otrolig lyx – de går inte att köpa för pengar, om man inte är beredd att vänta hela sin livstid. Tänk långsiktigt. Välj inte alltid de billigaste materialen, utan vänta hellre lite längre och satsa på de material du verkligen vill ha och som är bäst för huset. Tänk på att gamla fönster ofta släpper ut mycket värme. Det kan vara värt att installera treglasfönster. Men tänk på att då blir det nya fönster som kanske inte är tidsenliga.

NCS S 4040-B10G

2 3

Moodboard Inred stilrent och tidlöst

av Elin Emborg

Giraff 642

NCS 2757-Y26R

tussilago 619 NCS S 1070-Y

FÄRGER

Från funkis till funktionellt tidlöst. Monika mixar stilar och färger på ett sparsmakat sätt. De ljusa neutrala färgerna på väggar och tak bryts av med möblernas varma träslag samt någon färgglad matta, filt eller kudde här och där.

Den osynliga hyllan ”Umbra” får böckerna att se svävande ut på väggen. Från 157 kr, Designdelicatessen.se.

Tavlorna ”Bulldog” och ”Chihuahua” i olja, 80x80 cm. 850 kr/styck, Living.se.

Enkelt med eftertänksam elegans Gul bomullspläd, ”Moss”, 629 kr, Ilva.

Poul Henningsens kända lampa PH 5 Pendel, från Louis Poulsen. 5 190 kr, Rum21.

Orange pläd, ”Milla”, i akryl. 299 kr, Åhléns.

MATERIAL

Träfigurerna ”Re-turned Pidgeon” från Discipline är tillverkade helt i återvunnet trä. 665 kr/styck, Lännamöbler.se.

Monika satsar på slitstarka möbler som håller länge. Dansk design hör till favoriterna, och 50-talets teak blandas med trendigt plywood. Möblerna ­hittas ofta på nätauktioner.

Minns ni koparaden 2004? I Monikas vardagsrum finns en miniatyrko inspirerad av konstutställningen som genomförts på många ställen i världen. Under glaskupan på vardagsrumsbordet står små figurer som Monikas dotter Iris gjort av lera och tandpetare.

38  Härligt hemma

Hans J Wegners Fåtölj ”Classic 290” från Getama. 16 195 kr, Danskdesign.nu.

När skymningen faller sprider Monikas egen skulptur ett mysigt sken i trädgården. Härligt hemma  39

Jag gillar tidlöst och slitstarkt  

Feature published in Härligt hemma (42/2013).

Advertisement