Page 1


Ken Farris UC Berkeley B.A Architecture Undergraduate kenhfarris@berkeley.edu (805) 280-1202


STUDIO WORK The design project revolved around filling the space under an Oakland highway underpass but retaining the motif of the barren landscape. We created three buildings with the design strategies of horizontal, hypotenuse, and vertical. The horizontal started with the creation of seven paper models using situations like frame, interstice, surface, oblique, crease, cross, and void. I narrowed it down to the three most interesting situation space: void, surface, and frame. These three models were integrated into a final shop built model. The hypontenuse park served as a movement sequence from the horizontal to vertical. It was required to include a forty foot slope, a regulation size basketball court, a movie theater, and a sandbox. It had to contribute, not control the environment of space. The vertical acts as a 120 foot tower for a client with a specific set of needs. The client is a biologist studying urban grasslands who enjoys astronomy and solitude. The tower had to include her dwelling as well as a local archival space, a public park, multiple bathrooms, and a circulation system.


Abstracted Plan using Site Photos N

N

Diagrammatic Plan Study using Module


Different views of the final three paper models


After the production of the three models, we had the task of integrating them into one. Instead of fusing the models physically, I created them to have the same material and spatial language. Using strips of plexiglass and ridged MDF, I aimed to make an interesting experience by dividing the models into sections.


I placed the hypotenuse park against the underpass columns so the building would look like a continuation of its concrete geometry. The basketball court was placed on top of the building and the movie theater underground. There is a shared entrance so basketball players, children, and movie attendees will have an unusual but interesting spatial experience.


I started the tower with a basic building module in the form of an attaching square to define the public and private space in the building. Also, I decided to use the top floors for private space and bottom floors for public space. The materiality of glass and concrete was vital to seperate light and dark in the tower.


East-West Section

North-South Section


7th

6th

5th

4th

3rd

2nd

1st

plans

light study

module study


PERSONAL WORK

Involves the work from multiple design, art, and construction classes as well as personal work. The design class utilized as many artistic mediums to create a range of products like teapots, lighting devices, and chairs. Personal work includes renderings, photography, and graphic design.


Outdated Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you