Page 1

Xerraire 2012

SUMARI Informacions

pàg. 2 i 3

El síndrome del niño hiperregalado

pàg. 4

Els tallers de Reli.

pàg. 5

Només sé que no sé res

pàg. 6 i 7

Setmana matemàtica

pàg. 8 i 9

Els més petits de l’escola mengem fruita

pàg. 10 i 11

Visita al port d’Arenys

pàg. 12

Visita a la peixateria VALLÈS MAR

pàg. 13

La dissecció i ’hort de Cal Ramon

pàg. 14

Auca de la “paradeta del Joan Miró”

pàg. 15

Els alumnes de 1r visiten el port de Barcelona

pàg. 16 i 17

Fem rodolins

pàg. 18 i 19

Sortida al molí paperer de Capellades

pàg. 20 i 21

La cantata

pàg. 22

Paraules per al record

.

pàg. 23, 24 i 25

Primeres experiències

pàg. 26

El idioma castellano en el mundo

pàg. 27

English Corner

pàg. 28 i 29

Estada a l’alberg Pere Figuera

pàg. 30 i 31

Describing animals

pàg. 32 i 33

Passatemps

pàg 34 i 35

Records

pàg 36

1


Escola Joan Miró INFORMACIONS INFORMACIONS INFORMACIONS INFORMACIONS INFOR-

Curs 2012-2013 Les classes del nou curs escolar 2012– 2013 començaran pels alumnes el dimecres 12 de setembre. L’horari serà el següent: INFANTIL i PRIMÀRIA: MATÍ: TARDA:

09.O0 h. a 12.30 h. 15.00 h. a 16.30 h.

Servei d’acollida matinal: de 8.30 h. a 9.00 h. MENJADOR: El menjador començarà el 1r. dia de classe, el dimecres 12 de setembre.

nivell

dia i hora

P.3

Dijous, 6 de setembre de 2012 a les 18.00 h.

P.4 i P.5

Dijous, 6 de setembre de 2012 a les 12.30 h.

Cicle Inicial (1r. i 2n.)

Divendres, 7 de setembre de 2012 a les 12.30 h.

Cicle Mitjà

Dilluns, 10 de setembre de 2012

a les 12.30 h.

Dilluns, 17 de setembre de 2012

a les 12.45 h.

(3r. i 4t.)

Cicle Superior (5è. i 6è.)

IMPORTANT: Recordeu que és molt important la vostra assistència per tal d’assabentar-vos del correcte funcionament del curs dels vostres fills i filles. Preguem que les famílies no portin els seus fills/es a les reunions. 2


Xerraire 2012 INFORMACIONS INFORMACIONS INFORMACIONS INFORMACIONS INFOR-

Llibres de text per al curs 2012-2013 La llista dels llibres estarà penjada al taulell d’anuncis de l’escola. Totes les llibreries de Canovelles disposaran, també, d’aquest llistat. D’aquest llistat solament haureu de comprar els llibres sense ombrejar ja que els que estiguin ombrejats els comprarà l’escola en el marc del projecte de: llibres de text i material didàctic . Aquests llibres seran utilitzats pels alumnes durant tot el curs, però en acabar, es quedaran a l’escola per ser utilitzats el curs següent. Caldrà fer-ne bon ús i tenir cura d’ells ja que els alumnes, al final de curs, els hauran de tornar en perfecte estat. Nota: Els alumnes poden deixar a l’escola tots aquells llibres de text que no utilitzin a casa.

Nous Equipaments a l’escola: Hem completat l’aula d'informàtica amb 4 nous ordinadors i una nova impressora, tots els nivells disposen d’un portàtil, s’han renovat els ordinadors de l’equip directiu i de l’aula d’educació especial. En aquests moments totes les pantalles d’ordinador que hi ha a l’escola son pantalles planes. Al setembre de 2012, tindrem completament digitalitzades (amb pissarra digital Interactiva, projector , altaveus i ordinador portàtil) totes les aules de primària de l’escola, i posarem a disposició dels alumnes d’Educació Infantil i dels mestres especialistes una altra aula digitalitzada. Per a un bon desenvolupament de pla d’esport (PCEE), hem adquirit el següent material esportiu: xarxes de bàdminton i tennis, raquetes, porteries i material d’hoquei un kit de golf i material alternatiu. Per tal de poder fer una matemàtica més activa i manipulativa a l’escola hem adquirit 75 calculadores, i 22 jocs de reglets de Cuisenaire

I amb la finalitat de poder comptar amb un espai exterior adequat per a desenvolupar diferents activitats educatives i d’esbarjo s’han instal·lat 4 taules de fusta d’exteriors.

3


Escola Joan Miró

El síndrome del niño hiperregalado ¿cómo lo solucionamos? Vivimos corriendo. Del trabajo a casa, y de casa al trabajo, frente a la falta de tiempo, vamos robándoles las horas a los chicos; total, ellos no pueden echarnos del trabajo y pueden esperar a que terminemos con la casa y el resto de las obligaciones que colman nuestros días. Nos repetimos que lo que vale es la calidad del tiempo que les dediquemos, no la cantidad. Que con jugar “en exclusiva” media hora por día, alcanza. Y les explicamos que mamá y papá deben trabajar mucho para pagar por la casa, el colegio, la comida, la ropa y la enorme cantidad de juguetes que los divierten, pero los juguetes no pueden darles cariño. ¿Qué hemos hecho? En muchos casos, hemos remplazado a mamá y papá con objetos. Que llenan a nuestros pequeños de gratificación, pero sólo momentáneamente. Los niños piden y exigen juguetes, a los que sólo prestan atención por un rato: debido a la gran cantidad de cosas que poseen, sólo pueden entusiasmarse por un rato, mientras dure el deseo, el “quiero eso ya” se satisface, el niño deja de desear lo que obtuvo y empieza a querer otra cosa. Cristina Ramírez Roa, profesora de Psicología Evolutiva y de la Educación de la Universidad de Barcelona, ha estudiado este fenómeno, que llama “el síndrome del niño hiperregalado”. Según explica, son “niños con baja tolerancia a la frustración, porque les hemos llenado de presentes, de gratificaciones, sin razón alguna. Son niños que valoran muy poco lo que tienen porque no necesitan esforzarse para conseguirlo; niños muy mercantilistas, que catalogan a las personas por el precio del regalo que les hacen pero no por su valor emocional y afectivo; a los que cuando les das algo, inmediatamente piensan en lo próximo que conseguirán”.

Mamá, ¿quieres jugar un ratito conmigo? En muchos casos, el niño hiperregalado aprende a no pedir tiempo de sus padres: sabe que están demasiado ocupados con quehaceres más importantes, y por ende no pueden dedicarse a sus hijos. Esto quizás es lo más triste del problema: ya desde pequeños sienten que no son importantes, porque es lo que sus padres, sus principales referentes en la vida, les estamos mostrando. Es así como damos, a cambio de su silencio: “Toma tu muñeca, cariño, y ahora deja que mami atienda al ordenador por una hora más”. Lo cierto es que este puede ser el camino más fácil… sólo a corto plazo. Si se transforma el círculo vicioso del consumismo en el círculo virtuoso del tiempo compartido, seguramente los niños dejen de pedir tantos juguetes, porque tendrán lo que siempre quisieron: la atención de sus padres. Podemos pensar que los niños nos guían a los adultos a ponernos en contacto con la verdadera naturaleza del ser humano y nos traen el mensaje de que podemos vivir con menos, y vivir mejor.

Regálame tu tiempo También la profesora Cristina Ramírez Roa propone seguir regalando a los niños, pero regalarles tiempo: “algo que no cuesta nada pero que supone más esfuerzo”. Propone además darles cosas más gratifican-

tes para ellos, como por ejemplo un paseo, o un juego de mesa que se compartirá en familia. Quizás sea el momento de volver a ordenar nuestras prioridades y recordar que quienes importan más son esas personas que estamos formando en nuestros hogares y que necesitan nuestro tiempo: en calidad y también en cantidad.

4


Xerraire 2012

Els Tallers de Reli Després d’uns anys sense tenir religió a l’escola, aquest curs n’hem tornat a tenir. Els nens i nenes de la classe de religió catòlica hem après aquesta assignatura a través d’un taller de plàstica que hem fet durant tot el curs. Hem pogut aprendre valors com l’amistat, el companyerisme, l’esforç i l’entrega als altres. Ens hem centrat a treballar les festes religioses més importants: per Nadal, els alumnes de 1er i 2on vam fer un pessebre de plastilina per portar a casa, i els nens i nenes de CM i CS vam fer una corona d’advent; per Setmana Santa vam treballar la pasqua i la quaresma. Durant el curs, els petits hem après les paràboles que explicava Jesús fent modelatge amb fang, i els més grans hem treballat els valors cristians com l’amistat amb un teatre de titelles que hem confeccionat nosaltres mateixos! A més, els alumnes de CM i CS hem tingut l’oportunitat de participar en el Concurs Bíblic que se celebra a tot Catalunya i ens han donat un premi a cadascú! Hem après molt i ens ho hem passat molt bé!

5


Escola Joan Miró “NOMÉS SÉ QUE NO SÉ RES” Després

de

passar

una

temporada amb la classe dels peixos de l’Escola Joan Miró com a estudiant en pràctiques de 3r d’Educació Infantil de la Universitat de Barcelona, és de ben segur que, si una cosa he aprés, és que no sé res. Amb el sentit humil, de que cada infant i en definitiva cada persona té molt a ensenyar-nos i a dir, i que per tant hem de ser capaços de tenir els cinc o sis sentits ben oberts davant de cada situació, davant de cada persona. De cada infant he après un munt de coses molt importants per a la vida. He aprés a donar sense a esperar res, a mirar el món proper que ens envolta amb il·lusió, a superar dificultats que la vida ens col·loca amb valentia i dignitat, a ser agraït, a fixar-me amb els detalls que als adults se’ns passa per alt, a fer volar la imaginació, a sentir passió pel món natural, a donar abraçades, a saber perdonar, a engegar el dia amb il·lusió, en definitiva m’han donat un munt de lliçons sobre com viure des d’una perspectiva que en part havia oblidat.

6


Xerraire 2012 Amb aquests dies a l’escola me n’he adonat, de com n’és de difícil exercir de mestre i sobre el fet de poder donar resposta a tants infants anhelats de la seva atenció. He observat la dificultat que suposa preparar cadascuna de les activitats i de les sessions per a què aquestes surtin bé. He copsat de com de feixuc es pot fer una classe si aquell dia els infants estan moguts. He constatat la paciència que cal tenir per exercir una professió com aquesta. Però també he estat espectador de l’amor i el respecte que els mestres i les mestres tenen envers caps als infants i com aquests responen de la mateixa manera. En definitiva, he pogut presenciar en primera persona, que ser mestre no és una tasca fàcil, i que per a fer-ho a més de tenir moltes qualitats, es necessita tenir una vocació. És per aquest motiu que no entenc ni al Govern Espanyol ni al català, amb les seves politiques de retallades envers la educació pública. La Educació és un dret fonamental, i aquesta ha de ser de qualitat, amb els nous reajustaments que es preveuen, la qualitat quedarà per sota del llindar d’allò entès com a acceptable. Com a futur mestre, estudiant i ciutadà també vull dir ben fort: NO A LES RETALLADES! I per finalitzar l’article, agrair al Felipe, a la Virginia, a la Carol, al Jesús, a la Montse, a la Laura, a la Cristina, a la Paqui, a tots els mestres, a tots als alumnes de l’escola Joan Miró, a les famílies, i molt especialment a la Flor i als nens i nenes de la classe dels peixos, tota la hospitalitat brindada durant aquests mesos. Moltes gràcies a tots! Albert Vives Alumne en practiques UAB Classe dels Peixos P5

7


Escola Joan Miró

La setmana matemàtica ha sigut perfecta, nosaltres, els alumnes de 6è, conjuntament amb el Felipe, hem organitzat i preparat totes les activitats de la setmana matemàtica. Durant aquesta setmana tots els alumnes han après moltes coses sobre les matemàtiques, pensem que és una forma molt divertida per aprendre matemàtiques. Els professors han quedat satisfets del nostre treball. Una de les activitats va ser la visita al museu de les idees i dels invents, el MIBA de Barcelona, és un museu de invents molt sorprenent . Va ser un dia molt interessant. El dijous, per fi , va ser el nostre torn de aprofitar molt bé la setmana era el dia dels tallers matemàtics teníem moltes activitat per fer, van triar tres tallers a escollir entre:

Jocs matemàtics - Origami - Fotogra-

fia - Figures impossibles - Experiments matemàtics—Jocs matemàtics—acudits matemàtics - Trucs matemàtics ... El divendres al matí vam fer la GIMCANA MATEMÀTICA amb 12 estacions i 36 proves. Va ser molt divertida.

Iván, Lucia i Rodolfo

8


Xerraire 2012

Activitats fetes durant la setmana matemàtica per

ENRAONAR

MENTALMENT

Pensa i calcula

Tinc 1.000 Li afegeixo 40 Sumo 1.000 més Li agrego 30 i novament 1.000 més li sumo 20 li sumo 1.000 més i li afegeixo 10

Fes-lo amb la calculadora _______________________________________________________________ Et dona 5.000 ?

PENSA UN Nº

Segur?

de 2 xifres

38

38 0 Afegeix-li un zero ( multiplica'l x 10 - 81 resta-li qualsevol múltiple de 9 (9,18,... fins al 81) ---------------29 9 digues el resultat El nº pensat és el , ....................................................

38

_________________________________________________________ QUANTS TRIANGLES HI HA ? en el següent triangle de 3 pisos d’alçada (poden ser de qualsevol mida)

__________________________________________________________________________________ Un avió fa el recorregut entre Madrid i Barcelona en 1 hora i 20 minuts, en canvi per a la tornada hi destina 80 minuts. COM ÉS POSSIBLE AIXÒ?

9


Escola Joan Miró

ELS MÉS PETITS DE L’ESCOLA MENGEM FRUITA!!!! Aquest curs, els més petits de l’escola: la classe de les tortugues, la classe de les papallones i la classe dels peixos, hem menjat molts dies fruita per esmorzar.

L’escola, ha participat en el Pla de Consum de fruites i verdures. Aquest consisteix en què cada mes ens porten diferents tipus de fruita segons la temporada, per exemple: pomes, plàtans i peres, a principis d’any; i maduixes, nespres i cireres cap a l’estiu; entre d’altres fruites i verdures (tomàquets, pastanagues, taronges...). Així cada mes, hem pogut tastar diferents aliments. Valorem positivament aquest projecte: doncs hem fomentat el bon hàbit de menjar fruita i verdura als infants i al mateix temps, han tastat nous gustos i textures. Ens ha agradat molt!!!

A continuació teniu unes imatges per poder observar com hem menjat fruita!!!

10


Xerraire 2012

ELS NENS I LES NENES DE LA CLASSE DE LES TORTUGUES

QUE BONES AQUESTES POMES!!

M’AGRADA MOLT!!!!!!!!

ENS AGRADA MOLT MENJAR FRUITA!!!

11


Escola Joan Miró

Els petits visiten el PORT D’ARENYS Els nens i nenes de la classe de les tortugues, papallones i els peixos vam anar a visitar el Port d'Arenys. Aquest darrer trimestre estem treballant el mar i ens va anar molt bé per poder veure i aprendre coses noves sobre aquest món. A la sorra vam veure tot tipus de restes d’animals que arriben amb onades (musclos , lapes, algues i sobretot moltes i moltes closques de petxines. Desprès vam donar una volta pel prt on vam poder observar tot tipus de

xarxes i vaixells, també vam tenir la ocasió de parlar amb pescadors que estaven netejant les xarxes per poder tornar a la seva feina. Vam gaudir de fer una representació teatral de com els vaixells ho fan per agafar els peixos. Després ens vam endinsar mar endins amb un petit vaixell, ens ho vam passar d'allò més bé

I per últim vam veure com els vaixells arribaven al port, carregats de caixes plenes de peixos per poder subhastar a la llotja, que és un edifici on les persones que tenen una peixateria hi va a comprar el peix fresc.

12


Xerraire 2012 PETITES SORTIDES DE TREBALL DELS NENS I NENES DE P-5 LA PEIXETERIA: El passat mes de març vam anar a visitar la peixateria VALLÉS MAR La Mari i en Julio van ser molt amables i ens van mostrar totes les instal·lacions

A la botiga hi havia molts peixos i el peixater, amb molta paciència, ens va anar dient el nom de tots... quina boca que tenia el rap i quin pop més gros !!

Després vam anar a la rebotiga, on vam entrar dins una càmera frigorífica enorme , caram quin fred!!.

A les piscines tenien llamàntols que van poder tocar , sort que tenien les pinces lligades!!!

Ens tenien preparat un bon esmorzar i després, amb unes sardines ( els nens i nenes de P-5 les necessitaven per fer una dissecció), vam tornar cap a l’escola. Estem molt agraïts, vam passar un matí molt interessant i profitós!!!

13


Escola Joan Joan Miró Miró Escola LA DISSECCIÓ : A la tarda, amb les sardines que ens van regalar, vam fer una observació i dissecció per aprendre més coses de com són els peixos. Al treure els budells ens ha fet una mica de fastic però ens ha agradat molt!!!

______________________________________________________

L’HORT: També ens va agradar molt visitar l’hort que tenen en Ramon i la Vicenta. És molt gran i vam veure hortalisses i arbres fruiters. Van ser molt amables i vam sortir, d’allà, amb un petit obsequi i molt contents. Gràcies!!

14 28


Xerraire 2012 Auca de la “Paradeta del Joan Miró”

15


Escola Joan Miró

SORTIDA DE 1r AL PORT DE BARCELONA El dia 5 de Juny, els nens de 1r van anar al Port de Barcelona. Va ser un dia fantàstic, vam gaudir d’un dia molt bo. A les 9’15 del matí van sortir de l’escola Joan Miró per anar directes al Consorci del far.

Després d’esmorzar, les monitores encarregades de fer l’activitat van venir a recollir als nens. A dins del Consorci, vam entrar a una aula on ens van informar i explicar en que consisteix el port, les diferents parts, treballs específics que fa el personal del port, la situació i la importància de la torre de control, del far...

Un cop la monitora va acabar de fer la explicació, els alumnes es van posar les armilles salvavides de color groc per dirigir-se directes cap a l’embarcació. Tots estaven molt il·lusionats ja que anàvem a pujar a un vaixell del 1923. El capità, el Sr. Manolo, era un home molt divertit i sabut ja que ens va explicar moltes aventures al mar. La nostra ruta va començar al port de les persones, i el capità Manolo va començar a cridar a nens per poder portar el timó del vaixell. Seguidament, van passar pel moll i vam observar la torre del rellotge i la llotja. 16


Xerraire 2012

Un cop vam passar per la Porta d’Europa, un pont molt maco, vam entrar a la zona de mercaderies. Allà hi havien uns vaixells enormes plens de grans caixes plenes de joguines, menjar, begudes...

Allà també estaven atracats els vaixells molt grans per fer creuers al voltant del món. Aquests, són tan grans que no hi caben a la zona de passatgers, i quan vam passar pel seu cantó ens vam quedar bocabadats de la seva immensitat.

Va ser un dia molt divertit on els nens i mestres van gaudir tot JUNTS!!!!!!!!

17


Escola Joan Mir贸 Esperem que us hagin

FEM RODOLINS Els nens i les nenes de 2n. rodolins ens hem inventat, tant divertits s贸n

18


Xerraire 2012 agradat!!!

Esperem que us hagin agradat!!!

19


Escola Joan Miró

SORTIDA AL MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES El dia 19 d 'Abril els alumnes de 3r i 4t varem anar a visitar el Museu Molí Paperer de Capellades. A més de les tutores també ens van acompanyar l'Irene i l'Anna. Quan va arribar l'autocar varem pujar tots. Estàvem molt nerviosos però contents. Durant el trajecte vam veure una pel·lícula que era molt bonica i entretinguda. I també varem passar pel costat d'una muntanya que té unes formes molt curioses. És la muntanya de Montserrat. Al cap d'una estona vam arribar a Capellades. Al costat del museu hi havia un parc i una bassa d' aigua molt gran que ens van explicar que servia per fer moure el molí. Mentre esperàvem per entrar vam esmorzar i ens vam fer fotos. Seguidament van sortir els monitors i ens van dividir en dos grups. Els de 3r amb un monitor i els de 4t amb l'altre. I així va començar la visita al museu. Primerament vam veure diferents tipus de paper des dels papirs dels egipcis, el que utilitzaven els romans fins al que utilitzem ara. Sabíeu que els egipcis feien el paper amb una planta que es diu papir que creix al costat del riu Nil? Al costat d'on hi havia els diferents papers vam veure una maqueta de com era i com es feia el paper antigament.

20


Xerraire 2012 Després vam passar a una sala on hi havia una màquina que donava voltes amb draps a dins perquè s’ anessin trinxant. Amb allò es feia una pasta i uns martells, que feien molt soroll, l’aixafaven. Aquesta pasta es ficava a dins d’uns dipòsits amb aigua i amb un sedàs s’anava agafant i es deixava entre uns trossos de roba. Aleshores tot aquesta pila de papers es posava en una premsa per treure tota l’ aigua. Finalment agafaven els papers i els penjaven en uns fils per deixar-los assecar al pis de dalt de tot del molí. També ens van ensenyar el molí d’aigua que feia moure les diferents màquines del molí. Seguidament vam anar a una sala on vam fer paper. Allò si que va ser divertit!!!. Vam fer tres tipus de paper: un de blanc, un de color i un de reciclat. Ens els vam endur a l’escola i cadascú de nosaltres té un paper de cada tipus. Quan va acabar la visita varem anar a dinar, a prop del Museu, a un parc a on hi havia gronxadors, tobogans... ens ho vam passar molt bé. Després de dinar l’autocar ens va venir a buscar i cap a l’escola. Va ser una sortida molt maca perquè a més de passar-ho bé vam aprendre moltes coses.

NOIS i NOIES DE 3r i 4t 21


Escola Joan Miró

50 MILIONS DE SEGONS Els i les alumnes de 5è han estat preparant des del gener la cantata que van cantar el dia 10 de juny a l’auditori de Granollers. Aquesta any la cantata ha fet un recull del que passa a l’escola: l’estona que ens hi passem, els extraescolars, els nervis, els i les mestres i fins i tot els polls i el temps que hi passem des de P·3 fins a 4t d’ESO ( t’hi estàs sis hores cada dia, cinc dies per setmana, quatre setmanes al mes, i això durant deu mesos que sumen la burrada de mil vuitanta hores, que són seixanta-quatre mil vuit-cents minuts, i en total fan tres milions vuit-cents vuitanta-vuit mil segons cada curs. ) A més d’assajar les cançons també hem hagut d’aprendre moviments diferents i saber quan hem de seure i quan continuar drets. També ens hem hagut de fer els diferents accessoris per el dia del concert: una corbata, un barret, una aurèola i uns ulls de poll. ENS HO VAM PASSAR MOLT BÉ I VA SER UNA EXPERIÈNCIA INOBLIDABLE!!!!!!!!!

22


Xerraire 2012

Paraules per al record Per mi l'estada al Joan Miró ha sigut fantàstica. M'emporto tots els moments bons com per exemple les excursions a Arbúcies, les colònies etc.. Però hi ha una cosa que sempre recordaré: les bones amigues que tinc i els bons professors. El Joan Miró segur que és el millor!!! Aida Martín La meva estada al Joan Miró ha sigut genial. M'emporto molts bons amics i molts records com les colònies de sisè i les sortides. També m'han agradat els mestres que hem tingut, sobretot la Laura, el Jesús i la Sivlia de quan érem petit. Moltes gràcies a tots per haverme ensenyat moltes coses!! Edurne Villalba Per a mi, l'estada al Joan Miró, ha sigut meravellosa. Mai m'oblidar dels mestres, els companys, i tots els moment que he viscut aquí. M'ho he passat genial! Adriana Guardado La meva estada al Joan Miró ha estat plena d'experiències inoblidables. Aquests 9 anys a l'escola mai els oblidaré. He viscut molts moments amb els companys i mestres. Maria Arévalo La meva estada al Joan Miró ha sigut molt divertida perquè he fet moltes activitats i excursions amb uns professors molt divertits per exemple, de petita anàvem amb el Felipe i ara a sisè també i això m'agrada molt i ha sigut molt xulo estar al Joan Miró. Mai m'oblidaré de la millor escola. Mª del Mar Morales El que més m'ha agradat de l'escola Joan Miró han sigut les excursions que hem fet. També he fet molts amics, no només de la meva classe, si no d'altres i això m'agrada molt. Josué Flores Aquests 9 anys han sigut fantàstics. Els professors són simpàtics i molt agradables però també ens ajuden molt. Jo estic molt contenta de tenir els companys que tinc. He passat moments inoblidables. Sandra Rodríguez La meva estada al Joan Miró ha anat genial. El que més m'ha agradat de aquesta escola és la bona gent que hi ha. Mai m'oblidaré dels mestres i els meus companys. Núria Rodríguez

23


Escola Joan Miró Durant la meva estada al Joan Miró ha sigut curta, M'ha agradat molt estar perquè hem fet moltes sortides, els meus companys s'han portat molt bé amb mi. També m'ha agradat molt la meva tutora Laura, perquè fa molt bé el seu treball. Javier Sànchez L'excursió que més m'ha agradat del meu estat a l'escola Joan Miró ha sigut la sortida al Montseny, perquè ami m'agrada caminar i vam caminar molt en aquesta sortida. Àlex Rodríguez Després de mols anys a l'escola Joan Miró. He aprés moltes coses, he conegut a molta gent. A molts professors que ensenyen molt bé. Hem fet moltes sortides i colònies, algunes més divertides que altres, però aquest pas per l'escola ha sigut inoblidable. Iván Jaén Aquests anys a l'escola Joan Miró hem viscut moments tristos i moments alegres, amb els meus companys i també amb els nostres professors de tots aquests anys. Rodolfo Rivera La meva estada al Joan Miró ha sigut inoblidable. El curs que més m'ha agradat a sigut sisè, hem fet moltes coses que seran molt difícils d'oblidar-les. Amb aquestes línies vull dir que mai oblidaré el meu pas pel Joan Miró. Sanaa El Otmani

Aquesta escola es molt guai! Encara que sigui petita es on hem après tot el que sabem i també és on hem conegut tots els nostres amics i amigues, i a més hem conegut tots els llocs on hem anat. Carlos Pérez

A mi el que més m'ha agradat ha sigut els profes que he tingut als altres cursos però sobretot aquest a sisè i no oblidaré mai l'escola. Lorena Rubio Aquesta estada al Joan Miró ha sigut molt especial. Els meus professors han sigut: Laura, Jesús, Ascen, Montse, Meritxell, Felipe i Núria. M'agradaria tornar a estar aquest col·legi. Quina llàstima!!! Lidia Romano

24


Xerraire 2012

La meva estada al Joan Miró ha sigut genial. El que més em va agradar va ser passar els anys, amb els professors i companys. També m'ha agradat molt la tutora de sisè, perquè és molt alegre i m'agrada com ensenya. Domènica Muñoz Aquest és l'últim any a l'escola i aviat ens anirem a l' ESO. A sisè hem anat de colònies a un alberg i han sigut molt divertides. També els mestres ens han ensenyat moltes coses. Moltes gràcies per tot! Lucia Cano La meva estada al Joan Miró ha sigut meravellosa. Els mestres que he tingut han sigut fantàstics i m'han ensenyat moltes coses que espero no oblidar. No m'oblidaré mai dels meus companys. Tigida Drame El que més m'ha agradat ha sigut la sortida al Montseny, caminar al Montseny i també la sortida de colònies, quan vam arribar al alberg. M'ho vaig passar genial!! Luz Mabel Barquera M'ha agradat estar en el Joan Miró perquè he fet molts amics i amigues. Hem fet moltes excursions i hem conegut professors fantàstics com la Laura i l'Isabel de tercer. Ens han ensenyat i hem divertit amb elles. Saúl Cespedes La meva estància al Joan Miró ha sigut molt graficant, perquè pel bó i pel dolent els companys i professors sempre han estat al meu costat. No he pogut triar una millor escola, ha sigut un somni per a mi! Kevin Morán

25


Escola Joan Miró PRIMERES EXPERIÈNCIES Les primeres experiències són les que més ens marquen. Són un batibull de sentiments i emocions sovint contradictoris. tim la il·lusió i

Per una banda, sen-

l’ empenta de viure situacions

per les quals portes temps preparant-te.

Però

per altra banda, vius les pors de l’inexpert. Tems no estar a l’alçada de les circumstàncies. D’aquesta manera, amb molta alegria però també amb alguna por, he viscut les meves primeres experiències com a mestra a l’escola Joan Miró.

Ràpidament em vaig adonar que les idees prèvies que tenia envers el centre no s’ajustaven a la realitat. Em va impressionar positivament la

convivència natural i poc con-

flictiva que es dóna entre totes les cultures que hi ha al centre. També vaig trobar-me amb mestres, amb menys i més anys d’experiència, motivats per la seva feina i preocupats per ensenyar als seus alumnes. He après molt d’ells; personal i professionalment. Però dels que més he après són amb i dels alumnes de cinquè de l’escola. M’han acollit molt bé a l’aula i m’he sentit una mestra més. M’he sentit estimada per ells tot i que, de vegades, m’ha costat mantenir l’autoritat.

A les classes que jo els vaig proposar els vaig veure motivats, partícips i amb ganes d’aprendre. Em vaig sentir molt satisfeta de mi mateixa ja que anaven assolint els objectius que jo em proposava però sobretot molt orgullosa d’ells. Tot i les dificultats d’aprenentatge i individuals que s’anaven presentant a llarg de les classes, van saber superar-les amb actituds d’esforç, constància, treball i un gran esperit de superació. M’emporto una gran lliçó d’ells d’aquests dies a l’escola. L’èxit personal i professional no esta en les aptituds sinó en les actituds amb les quals afrontem els reptes. Per tant, podria dir que la meva primera experiència com a futura mestra ha estat molt positiva ja que he après molt d’ells i espero que ells de mi.

Estefania Escobar Olmo

26


Xerraire 2012 El idioma castellano en el mundo El proyecto de 6º, este curso, ha sido ”Un tomb pel món”. En el área de lengua castellana nos hemos centrado en “el castellano en el mundo” y este texto es un resumen de los trabajos realizados . El castellano ya es la segunda lengua materna más hablada en el mundo, con más de 416 millones de hablantes nativos. Según el último informe del Instituto Cervantes, se ha convertido también en el segundo idioma de comunicación internacional y en el tercero más utilizado en Internet. Es uno de los seis idiomas oficiales de la ONU. Es también idioma oficial en varias de las principales organizaciones político-económicas internacionales. El castellano, como las otras lenguas romances, es una continuación moderna del latín hablado (denominado latín vulgar) que tras el desmembramiento del imperio romano en el siglo III fue divergiendo dando lugar, mediante una lenta evolución, a las distintas lenguas romances. Con el descubrimiento de América, el castellano se extiende por grandes zonas de este continente. Es el idioma oficial de veintiún países, (la mayoría de ellos están en el continente americano): México, Guatemala, El Salvador, Hondura, Nicaragua, Venezuela, Colombia, Ecuador, Perú, Costa Rica, Panamá, Cuba, Puerto Rico, República Dominicana, Chile, Bolivia, Paraguay, Argentina, Uruguay, Guinea Ecuatorial, y España. También se habla castellano en una serie de países o zonas sin que sea idioma oficial. Belice, Guyana, Filipinas, Sáhara y en muchos estados de Los Estados Unidos de Norte América. En la actualidad, unos 14 millones de estudiantes aprenden español como lengua extranjera, ya que es el tercer idioma más estudiado después del inglés y del alemán. El castellano, es una lengua viva de acogida, de diálogo y de cultura.

27

Alumnas/os de 6º


Escola Joan Mir贸

28


Xerraire 2012

29


Escola Joan Miró

Colònies de sisè Tot va començar el dimecres 9 de maig al matí. Ens vam trobar a l'escola, cadascú amb el seu equipatge i tots amb moltíssimes ganes de marxar. Les nostres famílies havien vingut a acomiadar-nos, passaríem tres dies sense veure'ns! Vam estar a l'estació esperant a que arribés el tren. Un cop va arribar, vam pujar tots junts al mateix vagó. Vam passar el viatge xerrant, escoltant música i mirant el paisatge fins que va arribar l'hora de baixar. Era el moment que havíem estat esperant! Per fi podríem

L'alberg Pere Figuera era molt espaiós, hi havia moltes habitacions i totes eren colossals. Ens vam instal·lar ràpidament per no fer tard a dinar. Estavem sols a l'Alberg, tots els espais eren per nosaltres! Després ens va venir a buscar un minibus que ens va portar fins a Puigcerdà. Vam estar a menys d' un kilòmetre de França! Casi passem la frontera! Vam anar a l'Skating a patinar sobre gel. La pista era gegant i estava plena de nois i noies que contínuament acabaven a terra. La majoria de nosaltres no sabíem molt sobre patinatge, però mica a mica anàvem aprenent. Allà vam estar una hora aproximadament i en acabar, vam anar a fer un tomb per Puigcerdà on vam berenar a prop d' un llac. Al vespre vam tornar cap a Planoles, al nostre alberg. Allà, després de sopar i duxtarnos, vam baixar a una sala plena de jocs. El primer dia va ser molt emocionant, però a la nit encara teníem forces per continuar fent gresca! A l'endemà, a alguns ens va costar llevar-nos, però ho havíem de fer ràpid perquè havíem de pujar al Cremallera per arribar a Núria. Doncs així va ser, quan vam arribar ens vam 28 30


Xerraire 2012 quedar fascinats al veure el paisatge. Era verd però hi havia algunes zones encara nevades. Vam poder caminar per la neu, tirar-nos boles i vam veure cabres, marmotes i molta més fauna. Vam intentar pujar a peu cap a l'arberg on dinariem, però, amb tanta neu, ens resultava molt complicat. Aleshores vam decidir pujar amb el Telecabina. Quan ja érem a dalt vam començar a dinar. Al cap d'una estona vam baixar fins al cremallera per tornar un altre cop cap a Planoles. A la nit els nostres mestres ens van preparar una festa amb música, pica-pica, taules de pin pon... Va ser genial!

L'últim dia, és a dir el divendres, ens vam desinstal·lar de les habitacions i vam anar a fer un volt per Planoles. Les cases eren molt rústiques, era un poblet molt petit i es notava que era molt tranquil. Vam veure una església romànica i més coses que hi havia al poble. Vam jugar a un parc i també a una pista de futbol. Al migdia vam dinar a l'alberg i vam pujar al tren per tornar cap a Canovelles. Allà ens esperaven totes les famílies amb ganes de veure'ns. Les colònies de sisè han sigut genials, les millors que hem viscut!!!

Núria i Maria amb la col.laboració de tota la classe de sisè.

31


Escola Joan Miró Describing animals

In 5th Grade we have been describing the characteristics of some animals. Look at them! POLAR BEAR

It's small, it's white. It runs. It's got a short tail it's got a short tail and it's got small ears. It hasn't got whiskers.

WOLF

It's big, it's brown. It runs. It's got a long tail, it's got legs, it's got big tooth and it's got small eyes. It hasn't got arms.

Pilar Morales 5è

PENGUIN

SHEEP

It's big. It runs. It has got long legs, it has got big ears and small eyes. It hasn't got two wings.

It's big. It swims. It has got short legs, it has got small eyes and a long and a big beak. It hasn't got fingers.

Maria del Mar Matutano 5è

32


Xerraire 2012 LION

FOX

It's big. It runs. It's got whiskers. It's got small eyes. It doesn't climb. It's got long tail.

It's big. It runs. It's got four legs. It's got a long tail. It hasn't got wings. It's got small eyes .

Alejandra Caballero 5è

GORILLA

EAGLE

It’s big, it’s got black hair and it’s strong. It’s got two legs and two arms. It doesn’t fly.

It’s a big bird. It flies and it’s got two brown eyes and a big beck. It hasn’t got long legs and it doesn’t eat insects.

Daniel Matutano 5è

33


Escola Joan Mir贸

Passatemps

34


Xerraire 2012

SUDOKU

35


Escola Joan Mir贸

36

Xerraire  

Revista Xerraire del col·legi Joan Miró de Canovelles

Xerraire  

Revista Xerraire del col·legi Joan Miró de Canovelles

Advertisement