Page 1

de peel

januari 2014 www.depeelbruist.nl gratis meenemen!

JA, ik wil

Fit Worden SMA ELKERLIEK

Sportmedisch onderzoek

Goed met GELD


Reserv eren! nd

info@gra

cafede 0492 - 3 traverse.nl 7 01 12

365 dagen per jaar geopend!

3-gangen menu € 15,95 Keuze uit 24 specialiteiten van de chef!

Groepsarrangement 3-gangen keuzemenu incl. 2 uur drankjes (bier, fris en huiswijn) € 24.95

www.grandcafedetraverse.nl

De Traverse Steenweg 19, 5707 CD Helmond T +31 (0)492 - 37 01 12 E info@grandcafedetraverse.nl Menuprijs: maandag t/m vrijdag € 15,95 p.p. • zaterdag en zondag € 19,95 p.p.

Even uitblazen Dé lunchroom in het centrum van Helmond met een ruime opstelling en geschikt voor grotere groepen en gasten met of zonder rolstoel.

Ook broodjesservice Torenstraat 17 Helmond | 0492 590609 2


Colofon

6 12

Uitgever Nederland Bruist C.V. Franchisemanager KemmeKoolen bv Eindredactie Nederland Bruist Vormgeving KemmeKoolen Themateksten Nederland Bruist Oplage Gedrukte uitgave 7.500 exemplaren

16

en 1.600 ex als pdf (e-mailabonnementen en downloads van de website) Advertentie aquisitie

18

Frank Kemme, 0655392667 Denise van der Laan 0492 590939 Contact De Peel Bruist Vossenbeemd 111e, 5705 CL Helmond Tel. 0492 590939, depeel@nederlandbruist.nl www.depeelbruist.nl Contact Hoofdkantoor Nederland Bruist C.V. nl@nederlandbruist.nl

24

www.nederlandbruist.nl

Copyright Nederland Bruist C.V. Het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de auteursrecht is niet toegestaan. Š 2012 Nederland Bruist C.V. Merknaam De Peel Bruist is een merknaam en eigendom van Nederland Bruist C.V. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Nederland Bruist C.V. is echter niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt. In dezelfde reeks verschijnen o.a. ook: 't Gooi, Alkmaar, Apeldoorn, Bergen op Zoom, Brasschaat (B), Kapellen, Ede de Veluwe, de Waterweg, de Zaanstreek, Den Bosch, Breda, Reeshof, de Amerstreek, de Langstraat, Etten-Leur, de Grensstreek, Nijmegen, Noordoost Brabant, Wijchen, Oss, Roosendaal, Veenendaal, Zeeland en Zutphen

20

3

Inhoud


ALS JE HAAR MAAR GOED ZIT IN

ONTVANG VIJF EURO KO RTI N G

2014

Parkweg 20, Helmond

T] 0492 522 934

OP EEN BEHANDELING

IN JANUARI 2014*

info@prinssen.com

*Tegen inlevering van deze advertentie.

Authentieke gerechten bij TRATTORIA AGLIO E OLIO in Asten Iedere maandag s avond! Italiaanse tapa es Italiaanse hapj voor 20 euro

p.p.

erveren Gelieve tijdig res

ArteamriveTderratcitoria aglio e olio.

P r i n s B e r n h a r d s t r a at 2 2 , A s t e n | w w w. t r at t o r i a a g l i o e o l i o . n l | R e s e r v e r e n 0 4 9 3 3 8 1 9 8 2 4


VOORWOORD VAN DE REDACTIE

Bruisende lezers‌ Vooruitblikken over hoe het ons in het komende jaar zal vergaan is erg lastig, ik heb immers geen glazen bol. Maar onze regio heeft veerkracht en er zijn veel ondernemers met passie die kansen zien en uitdagingen aan durven gaan. Wij beloven de inwoners van de Peel in ieder geval weer een gratis bruisend magazine met nieuwe inspirerende artikelen en bruisende informatie! Heb jij nog goede voornemens gemaakt? Ik wil graag gezond gaan leven en meer gaan sporten. Om te onderzoeken hoe het met mijn gezondheid is gesteld en om blessures te voorkomen onderga ik eerst een sportkeuring bij SMA Elkerliek. Zie het interview met Rhijn Visser. Daarnaast hebben we een artikel over hoe je fitter kunt worden en hebben we een nieuw terugkerende pagina met een serie oefeningen van Maarten van Berlo om je lichaam te trainen en klachten te voorkomen. Ook is er vanaf 2 januari in Helmond een nieuwe sport- en wellness accommodatie FitlandXL op Suytkade. Het is een geweldig complex met een hotel, een bowlingbaan en het 'Restaurant Op Suyt’ waar je heerlijk kunt eten. We hebben de komende uitgaven een recept van de chefkok van Op Suyt. Ook in deze editie een bruisend bezoek bij De Schevelingse in-Loop, een artikel met tips om goed om te gaan met geld en een nieuwe toepasselijke column van Helmy van Dooren over impulsaankopen. We zijn op zoek naar een enthousiaste verkoper/ondernemer die op franchisebasis de Eindhovense Bruist editie wil gaan uitgeven. Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en lijkt dit iets voor jou? Neem contact op met Frank Kemme of Denise van der Laan 0492 590939. Veel leesplezier en bruisende groeten,

Adverteerders bedankt! 5

Volg ons op Facebook!


Goed omgaan met geld, hoe doe je dat? Afgelopen maand doken wij in de bruisende wereld van bankbiljetten, uitgavenboekjes, vaste lasten en huishoudelijke uitgaven. Onze conclusie: met de nodige structuur en nog meer discipline kom je heel ver. Dus op naar een gezond en goed financieel jaar! 6

Tip:

wasmachine kapot? Voor grote of onverwachte uitgaven, zoals een wasmachine of autoreparatie, is het verstandig een vast bedrag per maand te reserveren.


Onder het vergrootglas

Grip op geld

Weet jij wat er iedere maand binnenkomt en uitgaat? Inzicht in je bankzaken begint bij een goede administratie. Overzicht helpt om je geldzaken in de hand te houden. Laat rekeningen daarom nooit rondslingeren, maar orden ze netjes in een map zodat je ze altijd makkelijk en snel kunt terugvinden als dat nodig is. Datzelfde geldt voor belangrijke mailtjes en digitale rekeningoverzichten. Tip: ruim je post en mail minimaal één keer per week op en check de uiterste vervaldatum van de ingekomen rekeningen.

Advies op maat

Weet je niet altijd waar je geld blijft? Dan is het handig om een begroting te maken. Zo zie je precies hoeveel je hebt en wat je ermee doet. Sommige inkomsten en uitgaven keren maandelijks terug. Andere elk kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks. Maak op papier of digitaal een tabel van twee kolommen. Noteer alle inkomsten in de eerste kolom en alle uitgaven in de tweede kolom. Aan de hand van een simpele rekensom kun je nu precies zien wat je per maand tekort komt of overhoudt. Tip: maak een gemiddelde maandbegroting. Hierbij worden alle inkomsten en uitgaven in een jaar omgerekend naar een gemiddeld bedrag per maand.

Sparen en bezuinigen

Wil je besparen op je uitgaven, splits je uitgaven dan op in uitgaven die moeten en uitgaven die mogen. Onder de eerstgenoemde uitgaven vallen de vaste lasten zoals de huur, energie of abonnementen. Ook huishoudelijke uitgaven zoals kleding en boodschappen zijn noodzakelijk. Geld dat je na het betalen van deze zaken overhoudt, kun je besteden aan de uitgaven die mogen. Besparen gaat het makkelijkst op de uitgaven die mogen. Maar ook op de ‘moetjes’ kun je veel geld besparen. Door korter te douchen verbruik je minder gas en water. Door niet alle lampen in huis te laten branden verbruik je minder elektriciteit. En bij de aanschaf van kleding, eten en andere huishoudelijke zaken kun je letten op aanbiedingen of voor goedkopere merken kiezen. Tip: wil je weten waar je geld blijft, houd dan een kasboek bij. 7

Verandert je financiële situatie op korte termijn of wil je weten hoeveel je maandelijks opzij kunt zetten voor een nieuwe auto, wereldreis of je kinderen? Surf dan naar Nibud.nl en zet je geldzaken op een rij met het gratis online Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

Tip:

veel mensen denken bij inkomsten aan een inkomen uit werk of een uitkering. Er zijn echter ook allerlei landelijke toeslagen en fiscale en gemeentelijke tegemoetkomingen. Reken deze bedragen ook mee.


budget/Boodschappen Budget boodschappen doen: een lekkere maaltijd voor weinig geld. Speciaal voor de kleine portemonnee een aantal handige tips en trucs.

Schrijf het op

Winkelen zonder kinderen Het is hartstikke leuk en leerzaam om samen met je kroost boodschappen te doen. Realiseer je wel dat een supermarkt in de ogen van je kleintjes net luilekkerland is. Voordat je het weet, reken je een zak snoep af die niet op je lijstje staat.

Maak een boodschappenlijst! Zonder lijstje is de kans groot dat je impulsaankopen doet. Supermarkten weten dit ook en zullen alles uit de kast halen om je te verleiden tot de aankoop van producten waar je niet direct naar op zoek bent.

Karretje vol Doe bij voorkeur één keer in de week boodschappen. Hierdoor voorkom je impulsaankopen, spaar je geld en houd je ook nog eens veel meer tijd over.

Tip

Ga geen boodschappen doen als je trek hebt. De hele winkel ligt vol met lekkere snacks, waardoor je al snel bij de kassa staat met een winkelwagen die voller is dan je had gepland.

Van de dag Wanneer je op zoek bent naar een versproduct dat je snel zal consumeren, zoek dan naar producten waarbij de uiterste verkoopdatum bijna is verstreken. Vaak worden deze producten tegen een lagere prijs verkocht.

Op de bon Bewaar altijd de kassabon. Leg de bonnetjes één keer per maand naast elkaar en kijk waar je veel geld aan uitgeeft. Wellicht kun je je koopgedrag aanpassen door gebruik te maken van acties en aanbiedingen.

budget 8


column/Helmy van Dooren

Over impulsaankopen en hobby’s Sinds ik ooit eens de tip gelezen heb om over impulsaankopen boven de vijf euro minimaal een nachtje te slapen, pas ik dat ook toe. En het werkt. Waar ik in de winkel nog meen dat ik vanaf nu echt niet meer zonder iets kan, komt het vaak na een nachtje slapen niet eens meer in me op. Compleet uit mijn systeem verdwenen. Heel handig. Voor mij is het een goede manier, die afspraak met mezelf. Daarnaast liggen er nog genoeg hebbedingetjes, crèmepjes of aparte theetjes onder de vijf euro die ik dus gerust zonder wroeging in mijn boodschappenmandje mag laden. Eén uitzondering maak ik op de impulsaankopen-regel en dat is bij het zien van sommige kledingstukken. Hemdjes, shirts en vestjes in kleuren die nog niet in mijn kast liggen mag ik van mezelf altijd kopen. Dus ook in een impuls. Genoemde kledingstukken horen namelijk bij mijn ‘basisgarderobe’, maak ik mezelf dan wijs. Ze blijven altijd in de mode en ik kan ze met 1000 en 1 dingen combineren. En combineren van kleuren is meer een soort hobby van mij. En… een hobby mag geld kosten, toch? Helmy van Dooren (46) woont samen in Deurne. Ze is leerkracht op een Helmondse basisschool en schrijft columns.

9


Voor ons succesvolle magazine bruist zijn we op zoek naar een enthousiaste ondernemer die op franchisebasis eindhoven bruist wil uitgeven EINDHOVEN

JANUARI 2014 WWW.EINDHOVENBRUIST.NL

La grande abbuffata ‘Tradizione di famiglia’ Iedere zondag vanaf 16.00 uur het Italiaanse familiebuffet 2 uur lang onbeperkt genieten van 4-gangen proeverijbuffet Reserveren kunt u vanaf 16.00 uur (max. 2 uur)

JA, IK WIL

FIT WORDEN

Prijs € 22,50 p.p. voor volwassen, kinderen van 3-12 jaar € 9,50 p.p.

EINDHOVEN BRUIST ZOEKT

FRANCHISENEMER

(Kinderen kunnen zich tevens vermaken op onze speelzolder)

Goed met GELD

Genieten op z’n Italiaans...

Ben jij geïnteresseerd in deze leuke uitdaging? Bel dan met Frank Kemme of Denise van der Laan, 0492 590939 of mail naar info@kemmekoolen.nl.

Openingstijden:

zomer (april t/m september)

dinsdag t/m zondag: vanaf 12.00 uur

WWW.INNESTO.NL

reclame en [social]media 10


binnen/buiten

FILMPJE PAKKEN Stop met dromen en leef

ZAPPEN VANAF JE SOFA NIEUW: De school Je middelbare schooltijd. Geweldig? Of verschrikkelijk? Vergeten zal je ’t nooit. Dat geldt zeker voor de 4 HAVO leerlingen van de Alkmaarse scholengemeenschap Jan Arentsz. Afgelopen zomer werden zij zes weken lang door BNN gevolgd met zo’n vijfendertig camera’s. Het eindresultaat is een mooie, zorgvuldig gemaakte documentaireserie waarin je de waarde voelt van de individuele docent, de individuele leerling en het belang van een school die het verschil kan maken. Camera’s in de kantine, de aula, de docentenkamer en in de klaslokalen… De Alkmaarse scholengemeenschap kijkt inmiddels niet meer op van een camera meer of minder. De School is vanaf januari 2014 in zes afleveringen te zien bij BNN op 3.

Ben Stiller regisseert en speelt de hoofdrol in The Secret Life of Walter Mitty, een inspirerend feelgood avontuur over het ware potentieel dat in iedereen schuilt. Walter Mitty (Ben Stiller) is een gewone man die zijn dagen doorbrengt met dagdromen vol heldendaden, romantiek en actie. Als zijn baan en die van zijn collega (Kirsten Wigg) op de tocht komen te staan, komt Walter ook in het echte leven in actie. Hij gaat op wereldreis en beleeft een avontuur dat zelfs zijn stoutste dromen overtreft. De film is vanaf 2 januari in de bioscoop te zien.

Boekje lezen

11

Solitude – in the wake of Willem Barentsz Fotograaf Jeroen Toirkens en schrijfster/ Scandinavië-correspondent Petra Sjouwerman doen in dit prachtige fotoboek verslag van hun winterse reis door het uiterste noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland – kortweg de Barentsz-regio. Hierbij lieten ze zich inspireren door de reislust en de moed van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (1550-1597), naar wie de regio vernoemd is. Naast een indrukwekkend verslag van hun road trip bevat het boek – met Engelse én Nederlandse teksten – een historische epiloog en citaten uit het oorspronkelijke dagboek uit 1598. Het boek is voor € 34,99 verkrijgbaar bij Uitgeverij Lannoo, de boekhandel en Bol.com.


Ik wil fit worden Geen zin, te moe, te druk… Als het om sporten gaat, mogen we onszelf met recht ‘kampioen smoesjes bedenken’ noemen. It’s a shame. Speciaal voor alle bankhangers, slaapkoppen en luilakken 20 weetjes over sport & beweging op een rij. Een abonnement op de sportschool is namelijk zóóó 2014! 12


Sporten…

. . maakt v r o lijk . . houdt de huid jong … he lp t je overtorllliigez en . . bev ordert de spijsverter ing ge w ic ht te ve pe il . . ge op e ht f t je een gev oe en je ge w ic en ud wel behagen l van te ho … ve rm in de rt de ka ns op ee n h artk w aa l … ve r la ag t de bl oe dd ru k … ve rb et ert je ve rm o ge n to t n ad en ke n

... verb etert h ... b esc herm et geheugen t ... geeft een onze botten b ... helpt om eter zel fb eeld te verho je pijntolerantie gen

Wat houdt je nog tegen om te beginnen? Stop met dat gesmoes en ga sporten! 13

t risico e h t r e d ... vermin ten op ziek je lichaam ... maakt ler flexibe lholestero c je t d u ... ho balans in e lt a h e g ie eer energ m je t f e ... ge p rt je slaa e t e b r e v ...

. . reguleert je bl oedsuikergehalteen . . verlaagt fysieke ngen emot ionele spanni (minder stress) . . maakt je gezonder


depeelbruist.nl | kemmekoolen.nl

reclame en [social]media K E M M E KO O L E N BV | VO S S E N B E E M D 1 1 1 e H E L M O N D | 0 4 9 2 5 9 0 9 3 9 | I N FO @ K E M M E KO O L E N . N L

S P O R T F Y S I OT H E R A P I E Of f i c i a l

Pa rtn e r

O lym p i s c h

N e t we r k

B r a ba nt

Openingstijden Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur Behandeling op afspraak

6 bewegingsspecialisten Master sportfysiotherapie Sportfysiotherapie Fysiotherapie Oefentherapie Mensendieck Personal Training

Revalideren van een sportblessure?

Bel nu! 0492-554040 Z a n d st r a at 9 6 ( lo c at i e F i t l a n d ) H e l m o n d | w w w. m a a rt e n va n b e r lo. n L 14


NIEUW fysiofit / Door Maarten Van Berlo

Dagelijkse oefeningen Nederlanders bewegen te weinig. Zeker mensen met een zittend beroep krijgen regelmatig klachten in de onderrug. Probeer voldoende beweging te krijgen door bijvoorbeeld tussen de middag te wandelen, met de fiets naar je werk te gaan of twee maal per week te sporten. Het is belangrijk om actief achter je bureau te zitten en niet onderuit gezakt, maar ook de spieren rondom je onderrug soepel te houden en te versterken. Deze versterking wordt core-stability genoemd. In de komende maanden gaat fysiotherapeut Maarten van Berlo je leren hoe je oefeningen kunt doen om je rug sterker te maken en zo klachten kunt voorkomen. Je kunt dit gewoon thuis doen, als je een harde ondervloer hebt leg dan eerst een matje op de vloer.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Losmaken onderrug

Buikligging

Neem plaatst in kruiphouding op een matje. Breng je billen richting je hielen en herhaal dit 5 x 10 seconden.

Zet je handen iets voorbij je schouders en strek je armen. 2 seconden vasthouden en 10 x herhalen.

Versterken diepe buik en rugspieren Ga op je buik liggen met je ellebogen op de grond. Trek je navel in en til je bekken omhoog. Herhaal dit 5 x 10 seconden.

Op de website van Maarten van Berlo staan filmpjes waar deze oefeningen ook worden voorgedaan of scan de pagina met Layar voor de filmpjes. Wanneer klachten verergeren met deze oefeningen neem dan contact op met je huisarts of de fysiotherapeut. Vo o r m e e r i n f o r m at i e e n o e f e n i n g e n k i j k o p w w w. m a a rt e n va n b e r lo. n L 15


Sportletsel? Bel Sportmedisch Adviescentrum Voor professionele begeleiding en advies voor (top)sporters • Snelle diagnose én behandeling • Sportarts, cardioloog, orthopedie, radiologie, chirurgie en lab op één plek • Sportmedisch advies • Binnen 1 week een afspraak

Voor sportmedische vragen en onderzoek, inspanningstesten, chronische blessures en informatie kunt u telefonisch contact opnemen met het secretariaat op 0492 595966, op maandag t/m

vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur of mail naar

secretariaatsma@elkerliek.nl In geval van een acute blessure kunt u bellen voor een afspraak op dezelfde dag. 16


Sportgeneeskunde

Bruisend bezoek / sMA Elkerliek

Voorkomen is beter dan genezen Rhijn Visser is sportarts bij SMA Elkerliek. een afdeling van het Helmondse en Deurnese Elkerliek ziekenhuis waar hij niet alleen sport patiënten behandeld, maar ook blessures worden voorkomen. In een onderzoek wordt de fysische gesteldheid van een (amateur)sporter in kaart gebracht. Niet onbelangrijk, Rhijn legt uit. Sporten is gezond om fit te blijven en dat is erg belangrijk. Dat moet wel met verstand gebeuren om blessures of erger te voorkomen. Tijdens een borrel op een verjaardag wordt vaak de beslissing genomen om mee te doen met een marathon en er wordt onbezonnen weer begonnen met hardlopen op oude schoenen en zonder trainingsschema. Per jaar vallen er zo’n 200 doden door een acute hartstilstand en ruim 80% daarvan had kunnen worden voorkomen door vooraf een sportmedisch onderzoek te laten plaatsvinden. Iemand met een ongezonde leefwijze heeft een verhoogd risico tijdens intensief sporten.

Bewegen met verstand Voordat mensen met overgewicht gaan hardlopen kunnen ze beter eerst afvallen, want de fysieke krachten op gewrichten zijn enorm. In veel gevallen kun je beter gaan zwemmen of fietsen. Door een goede training worden spieren en ook pezen sterker en daardoor dalen blessures door overbelasting. Hou je dan aan een goed trainingsschema.

Sportmedisch onderzoek Als je wilt starten met sporten (en dat is zeer aan te raden!), laat dan eerst een sportmedisch onderzoek doen bij het SMA Elkerliek. Zeker als je in een risicogroep valt zoals suikerpatiënten of mensen met overgewicht. Soms is het ook verplicht bij evenementen. Bij een sportmedisch onderzoek worden gezondheidsrisico's in kaart gebracht en krijg je advies op maat over sportkeuze en conditieverbetering. De kosten van een sportmedisch onderzoek wordt vaak (deels) door de zorgverzekeraar vergoed bij een aanvullende verzekering. Voor meer informatie bel 0492 595966, op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00u of mail naar secretariaatsma@elkerliek.nl

17


18 ontwerp Studio Jesse, A'dam druk Claessens Drukkerij Someren, www.mooidrukwerk.info

ontwerp Studio Jesse, A'dam druk Claessens Drukkerij Someren, www.mooidrukwerk.info

Mattijs van den Bosch Bouwvakkers, 2003 – 2004 Acrylverf op doek


Henk Olijve Zonder titel, 2010 Olieverf en acrylverf op doek

19

zich veelvuldig met het thema van de werkende mens bezig houden. Gemeentemuseum Helmond toont zowel de schilderijen die kort geleden van hen zijn verworven als een ruime keuze uit hun recente werk. ontwerp Studio Jesse, A'dam druk Claessens Drukkerij Someren, www.mooidrukwerk.info

Bij Gemeentemuseum Helmond kun je van 21 januari t/m 11 mei 2014 de werken van Mattijs van den Bosch en Henk Olijve bekijken. Deze kunstenaars behoren tot de weinige Nederlandse schilders van dit moment die


Terug naar het oude Schevelingen

20


Even Voorstellen / Bram van Luytelaar van De Schevelingse in-loop

Leukste restaurant van Helmond We hebben een leuk gesprek met Bram van Luytelaar, manager van tapperij / restaurant de schevelingse in-loop. Het is vanaf oktober vorig jaar in handen van Paul en Dorine van Thiel die ook de Warande en de Steenoven runnen. Bram verteld trots over de zaak. 'We zitten vanaf het begin af aan al bijna elke avond vol. We krijgen erg leuke reacties van onze gasten en als ze wensen hebben luisteren we daar naar en we proberen ons steeds te verbeteren. Zo is er door vraag van gasten bijvoorbeeld ook heerlijke saté op de kaart gekomen.’

Schevelingen is een fraai monumentaal pand op de grens van Helmond en Aarle-Rixtel waarop vanaf 1882 al een horecavergunning ligt. Het is een gezellig restaurant dat wordt getekend door een lange historie. Na de overname vorig jaar is het aan de binnenzijde wat frisser geschilderd en is de tuin grondig aangepakt. Op het terras zijn tachtig zitplaatsen gecreëerd wat in de zomermaanden een idyllische uitstraling geeft. Het is onlangs verkozen tot 'Het leukste restaurant van Helmond’ en het is achtste van Brabant geworden. Martien Verbakel is de chef-kok. Hij is een geweldige vakman met een grote staat van dienst. De menukaart is aangevuld met het Schevelingetjes-menu. Een succesformule die van de Steenoven is overgenomen waarbij je avondvullend kunt genieten van diverse kleine gerechtjes voor een vast bedrag. Er is ook een mooi à la carte-menu met een uitgebreide keuze; van heerlijke spareribs, mooie ossenhaas of een grote zeetong. De huiswijn wordt zeer goed gewaardeerd maar daarnaast ook het brede assortiment duurdere wijnen, tot Barolo aan toe.

'Er is nu ook weer de mogelijkheid om te borrelen. Gezellige vriendengroepen die vroeger hier kwamen zijn weer teruggekomen en de levendigheid aan de bar is weer als vanouds. In de zomermaanden komen de fietsers van Rondje Helmond en de Laarbeekse fietsroute op het terras genieten en ook na een wandeling op een zondag is het heerlijk vertoeven’. Laat u lekker verwennen bij Schevelingen! Reserveren kan telefonisch of via de website.

Tapperij - Restaurant

De chevelingse in-Loop A arle - R i x t el s eweg 1 0 7

|

H elmond 21

|

0492-792444

|

www . s chevelingen . nl


Sale mode & accessoires

.nl HEEZE K A P E L S T R A AT 2 0

SOMEREN K A N A A L S T R A AT 9

M e e s t e r S t r i k s t r a at 1 , H e l m o n d | 0 4 9 2 5 2 3 2 7 1 22


ditjesen/datjes

Keuze uit meerdere wc’s in een restaurant? Pak de laatste, die wordt het minst gebruikt. Pas na je 25e kun je goed bedenken of iets gevaarlijk is. Hoe ouder, hoe wijzer dus. Een python eet als hij zich een beetje kwaad maakt  in een hap een schaap of een kangoeroe op. Wereldwijd kregen vrouwen in 1950  nog 5 kinderen, nu zijn dat er gemiddeld maar 2,5. We besteden ongeveer 10% van onze dromen aan seks. Wie plat Utrechts, Brabants of Berbers praat, spreekt beter Engels dan de rest van Nederland. Door kaas te eten krijgen vrouwen sneller zin in seks. De zaadcel van een muis is met 80 micrometer groter dan die van een walvis, die telt maar 50 micrometer. De 100 rijkste miljardairs op aarde hebben maar een gemeenschappelijke deler: ze zijn eigen baas. 23


Green egg grill & wine

24


Even voorstellen / Restaurant Op suyt

Nieuwe smaaksensatie in Helmond Fitland XL Helmond Suytkade kent meerdere horecagelegenheden waar het goed toeven is na een intensieve sportsessie, een ontspannen dagje wellness, een drukke dag vergaderen, maar ook zomaar, om de sfeer van deze bijzondere locatie te proeven! Nieuw op Suytkade is restaurant Op Suyt, een heus barbecuerestaurant waar men uitsluitend kookt met behulp van de zogenaamde

Tip!

Filtland XL Helmond Suytkade heeft, naast restaurant Op Suyt, ook een hypermoderne bowling. Leuk om te combineren!

‘Big Green Eggs’.

Bijzonder concept Bij restaurant Op Suyt kun je terecht om heerlijk te ontbijten, te lunchen en authentiek te dineren. Van grote gezelschappen, gezinnen, sportliefhebbers tot dagjesmensen, restaurant Op Suyt is de culinaire aanlegplaats op Suytkade met voor ieder wat wils. De basis van de menukaart wordt gevormd door de Big Green Eggs. Met deze groene eieren gaan we terug naar het koken op open vuur. Grillen, stoven, roken, bakken, braden en koken, met deze

moderne keramische barbecues kunnen onze chefs alle kanten op. Naast heerlijk koken op de Big Green Eggs kent Op Suyt ook een breed scala aan passende wijnen, die speciaal zijn geselecteerd bij de gerechten op de verschillende menukaarten.

Slow cooking op Big Green Eggs

vleesgerechten tien tot zestien uur op een lage temperatuur. Vanaf het moment dat deze producten op het ‘carving station’ worden gesneden, kunnen ze worden besteld. Het unieke aan dit concept is dat de koks je gedurende dit proces live op de hoogte houden en je precies vertellen hoeveel er van welk lekkers ligt te wachten!

De absolute aanraders in restaurant Op Suyt zijn de zogeheten ‘carving specials’. Op de Big Green Egg barbecues garen de koks deze

Scheepsboulevard 2, Helmond • 0492-870055 • www.opsuyt.nl 25

Green egg grill & wine restaurantopsuyt

@opsuyt


Nek of rugklachten? Hoofdpijn?

VVV Deurne

Body Stress Release helpt!

BSR helpt het lichaam om vastzittende spierspanning los te laten

W i n k e l s t r a at 8 | L i e r o p | 0 6 - 2 3 9 0 6 0 1 4 www . b s r - l i e r o p . n l | b s r . l i e r o p @ g m a i l . c o m

Op stap met de dames

Gespecialiseerd in nagelcorrectie met beugeltechnieken

Workshop Afrikaans trommelen, bijkletsen, theeleuten & sieraden maken

€41,95 lp.p. • Workshop djembé Minimaa 6 personen • Theeleuten in de peel • Workshop sieraden maken Eventuele uitbreiding met driegangen diner mogelijk. Groepsuitje?

Boek bij de VVV! 0493-323655 | groepen@vvvdeurne.nl | www.vvvdeurne.nl

WWW.MEDISCHPEDICURE-EN-WELLNESS.NL | 0492 764276 26


Januari 2014

Evenementen in de Peel

MARKTEN

EVENEMENTEN

MaandagMiddag Gemert

t/m zondag 2 februari Expositie ‘Kanaalwerken’ Uitdagende hedendaagse kunst en inte-

dinsdagochtend Mierlo-Hout Lieshout

ressante historie komen aan het licht

Museum in Wintersfeer Asten Museum in Wintersfeer o.a. winterwereld met modelspoortreinen, gratis rondleidingen, leuke activiteiten voor kinderen, etc. In het Klok en Peel Museum. www.museumasten.nl

tijdens 'Kanaalwerken' op twee locaties: in de Boscotondohal en bij Koninklijke Textielfabriek Raymakers Helmond.

woensdagochtend Helmond Someren Beek en Donk Donderdagochtend Mierlo Aarle Rixtel vrijdagochtend Brouwhuis Vrijdagmiddag Deurne

www.gemeentemuseumhelmond.nl

t/m 5 januari Winterpleinfestijn Gemert Winterpleinfestijn, met echte ijsbaan en levende kerststal.

t/m vrijdag 31 januari Mediabar in Bibliotheek Deurne Het betreft een fysieke bar waarop verschillende actuele digitale apparaten staan tentoongesteld www.bibliotheekhelmondpeel.nl

Woensdag 1 januari, Nieuwjaarsduik

zaterdag Helmond

Je kunt het jaar niet frisser beginnen. 13.30u De Mortel en 13.00u Helmond

IJsfestijn Deurne Schaatsen in het centrum van Deurne. Kom en leef je uit op de Markt! www.ijsfestijn.nl 27


Party Unlimited Deurne 21.00u. Luid het nieuwe jaar in met Party Unlimited!

Zondag 5 januari Marlijntje en Raaf Kom genieten van de avonturen van Marlijntje en Raaf. In Mini Theater Moes. www.moesmengelmoes.nl

Nieuwjaarsconcert 14.30u. Harmonie De Goede Hoop geeft in MFC De Dreef Aarle-Rixtel een nieuwjaarsconcert

Maandag 6 januari Toneelspelen op het Annatheaterschool

Zondag 12 januari Kamermuziekconcerten Theo Driessen Instituut

Als er goed geacteerd wordt, vergeet

Helmond, 15.30u. Kamermuziek

je dat het niet echt is. En goed acteren,

concert kamermuziek concert door

dat kun je leren! In het Annatheater

Leupold Trio.

Helmond vanaf 16.00u.

Deurne, 20.15u. On Golden Pond laat

20.15u. Een hilarische voorstelling voor

wat er kan veranderen in slechts één

alle vrouwen die meer over De Man

zomer www.ccdeurne.nl

mannen die hopen De Vrouw beter te

Nieuwjaarsconcert in de Musis Sacrum

begrijpen. www.ccdeurne.nl

5 en 26 januari

Sportgala Helmond waarin de uitreiking van de prijzen afgewisseld wordt met

12.00 - 17.00u. In het kader van onze

gevarieerd amusement.

tentoonstelling Kanaalwerken brengt

www.helmond.nl/sport

Windkrachtfestival 'Passionair'.

tig en belangrijk familiebanden zijn en

Sportgala 2014

Passionair

het gemeentemuseum Helmond het

op ontwapenende wijze zien hoe krach-

te weten willen komen en voor alle

Nieuwjaarsconcert hal te Bakel. aanvang 13.00 uurzondag

On Golden Pond - Try Out

Donderdag 9 januari Waarom mannen seks willen & vrouwen...

Zaterdag 11 januari Marco Roelofs - Kaal 20.15u. ‘KAAL’ is een hilarische, maar op waarheid gebaseerde cabaretvoorstelling, over Marco’s grootste vijand… Marco zelf. www.ccdeurne.nl

Verzamelbeurs 't Trefpunt Deurne, vanaf 09.30u. Ansichtkaarten, bidprentjes, postzegels, sigarenbandjes, oude boeken en nog veel meer! Je vindt het op de verzamelbeurs van verzamelkring ‘De Peel’

Veldtoer tocht TWC Asten Startplaats hockeyclub HCAS, Asten. Afstanden: 30, 40 en 50 km. Gelegenheid tot douchen en afspuiten fiets.

dinsdag 14 januari Ivo Niehe / Die avond in Parijs Someren, een zeer persoonlijke, muzikale, humoristische en emotievolle avond. www.deruchte.nl

Veldtoertocht Aarle-Rixtel

route. Gelegenheid tot douchen en

woensdag 15 januari PubQuiz Plein Vijf daagt JOU uit!

afspuiten fiets. www.aandewielen.nl

Deurne, 19.30u. Wat weet jij van...

Startplaats voetbalclub ASV. 32 of 45 km geheel vernieuwde en uitgepijlde

28


en vele andere onderwerpen? Ga de

Zondag 19 januari Jeugd Bonte Middag

Zaterdag 25 en zondag 26 januari Sounds of Love trouwbeurs

uitdaging aan: win met je team leuke

Gemert, 14.00u. Vele Gemertse jongens

Deurne, zaterdag vanaf 19.00u. zondag

prijzen.

en meisjes oefenen al enkele maanden

vanaf 10.00u. Dé grootste GRATIS toe-

Op stap met Dirk Scheele - Try Out

voor de negende Gemertse Jeugd-

gankelijke trouwbeurs van Nederland!

bontemiddag die op zondag 19 januari

www.soundsoflove.nl

sport, geschiedenis, topografie, muziek

Deurne, 14.00u. Dirk woont op een

wordt gehouden in de Eendracht.

echte boerderij met veel dieren, een

Gein in 't Plein Deurne

hooiberg, een schuurtje en een tractor.

15.00u. Carnavalesk vermaak met de

Hij heeft het daar erg naar zijn zin, maar

beste kletsers en met gezellige muzi-

het is wel wat stil. Tijd voor een feestje!

kale ondersteuning

www.ccdeurne.nl

Donderdag 16 januari Liederentafel Deurne, Vanaf 20.30u. een gezellige bijeenkomst waar liederen gezongen worden uit vervlogen tijden, meestal met muzikale ondersteuning.

Vrijdag 17 en zaterdag 18 januari Gemertse avonden

Zondag 19 en 26 januari Ton praat middag Dientje’s Pub Gemert met een tonpraten middag. Vanaf 14.00u.

Zondag 26 januari Winterwandeltocht Peelland AV-LGD Deurne, 08.30u. Eerste van de drie

Dinsdag 21 januari t/m 5 mei Wegens werkzaamheden geopend Schilderijen van Mattijs van den Bosch en Henk Olijve in het gemeentemu-

Ook op 24 en 25 januari. Vanaf 19.00u

seum Helmond, Locatie Kasteel.

in de Eendracht Gemert. Gezelligheid,

www.gemeentemuseumhelmond.nl

humor en muziek vormen de basis voor

tochten, die de club jaarlijks organiseert. www.av-lgd.nl

zaterdag 1 februari Play Back Festival Helmond, 19.30u. Door mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking. Georganiseerd door Stichting Truckers Day Stiphout en C.V. de Spur-

een ontspannen ‘Gimmerse’ avond. Een

riezeiers. www.truckersdaystiphout.nl

avond vol amusement, klets en veel muziek. www.drumknaauwers.nl

zaterdag 18 en zondag 19 januari Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen? Zaterdag vanaf 18.30u en zondag vanaf 14.30u. Ook op 25 en 26 januari. Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer? De stad Hamelen ontwerp Studio Jesse, A'dam druk Claessens Drukkerij Someren, www.mooidrukwerk.info

heeft last van ratten. Niemand kan ze

Kijk voor meer evenementen in de regio op: www.vvvdepeel.nl

verjagen, behalve de rattenvanger. www.ccdeurne.nl 29


Chocolaterie Nยบ 49 Te l e f o o n : 0 4 9 2 - 6 6 2 4 2 3

|

Berk 49, Mierlo

|

no49-chocolate.nl


bruisend recept

Lauwwarme zalm in limoenboter

Green egg grill & wine Bereiding :

1) Klop de roomboter op tot een mooie luchtige massa. 2) Voeg vervolgens de overige ingrediënten langzaam toe en roer de boter glad tot een fijne massa. 3) Smeer de limoenboter op de borden en leg daarop de dun gesneden zalm als het ware een, ietwat dikke, carpaccio. 4) Zet de bordjes in de Big Green Egg (thuis is een voorverwarmde oven van 180 graden prima!) voor ca. 5 minuten. 5) Maak in de tussentijd een salade aan. De lauw warme zalm is erg lekker met een frisse salade met oosterse dressing van bijvoorbeeld sojasaus, sesamolie, balsamico azijn en een vleugje mosterd! (zelf ingrediënten inkopen) 6) Snij de focaccia in smalle repen en grill aan in een grillpan. 7) De ingelegde gember op de zalm leggen en bestrooien met wat kruidenpeper en zeezout. 8) Eet smakelijk!

Dé culinaire aanlegplaats op Suytkade.

van de Big Green Egg in Restaurant Op Suyt.

Ingrediënten 4 personen: 320 gram zalmfilet • 40 gram ingelegde gember • 1 focaccia in repen gesneden honing-limoenboter: 50 gram roomboter • 10 cl citroensap 10 cl honing • 5 gram gemberpoeder • 50 gram ui (gesnipperd) 5 gram paprikapoeder • 5 gram koriander • 10 cl oestersaus 2 gram knoflookpulp

Restaurant Op Suyt is koken op open vuren in een moderne jas! Op Suyt komt alles van de Big Green Eggs, de keramische barbeque voor de echte liefhebber. Of het nu gaat om een vlees-, vis- of vegetarisch gerecht, de groene eieren geven een unieke twist aan de smaakbeleving.

Scheepsboulevard 2, Helmond • 0492-870055 • www.opsuyt.nl

Scheepsboulevard 2 • 5705 KZ Helmond • info@opsuyt.nl • www.opsuyt.nl 31

Hét nieuwe restaurant in Helmond

restaurantopsuyt

restaurant op Suyt

@opsuyt

@opsuyt


Omdat iedereen anders is...

Frits en Lieke Spierings

Uitvaart Frits Spierings werkt voor alle verzekeraars Dag en nacht, zeven dagen per week Sinds 1985 ervaring met diverse culturen Ook advies v贸贸r een overlijden

Ui t vaart F ri t s Spiering s | 0 4 9 2 - 5 2 5 0 0 0 | N a s s a u s t raat 3 0 | www. s piering s . com 32


Horoscoop Steenbok

Maagd

Stier

22 december – 20 januari

21 april – 20 mei

23 augustus – 22 september

Het nieuwe jaar geeft je nieuwe kansen. Het enige struikelblok is tijdgebrek. Als je tijd vrij kunt maken voor die nieuwe baan of voor je nieuwe liefde, kun je het allemaal beter ordenen.

Je gaat een uitdagende tijd tegemoet, Stier. Let goed op jezelf, want jezelf verliezen is het laatste wat je wilt. Je gedachten filteren is een goede remedie tegen de stress.

Je hebt behoefte aan structuur en duidelijkheid. Wacht niet af tot het aan komt waaien, want dan kun je lang wachten. Onderneem actie en bouw eigen structuur in je leven.

Waterman

Tweelingen

Weegschaal

21 januari – 19 februari

21 mei – 20 juni

23 september – 22 oktober

Na een periode van feesten is een periode van verdieping aangebroken. Je kijkt wat serieuzer naar je dagelijkse activiteiten en misschien komt er daarom wel iets nieuws op je pad.

Passie is het kernwoord deze maand. De jaarwisseling heeft je goed gedaan en die ontspannen houding zorgt voor vlinders in je buik. Een nieuw contact is wellicht de juiste match.

In tegenstelling tot andere tijden weet jij in de eerste maand van het jaar precies wat je wilt. Je stippelt je doelen uit en succes staat op jou te wachten. Neem niet te veel hooi op je vork.

Vissen

Kreeft

Schorpioen

20 februari – 20 maart

21 juni – 22 juli

23 oktober – 22 november

Jij staat te popelen om jezelf verder te ontwikkelen. Luister dit jaar naar jezelf, want nu is het moment aangebroken om je leven meer kleur te geven. Een studie beginnen zal jou goed doen.

Het nieuwe jaar begint voor jou wat emotioneel, Kreeft. Een nuchtere kijk tegen de werkelijkheid kan jou helpen en dat bereik je wellicht door een moment van rust.

Door je drukke en dynamische leven is de balans tussen spanning en ontspanning verstoord. Let op een gezond eetpatroon en sportieve activiteiten.

Ram

Leeuw

Boogschutter

21 maart – 20 april

23 juli – 22 augustus

23 november – 21 december

Ram, balans in je leven is waar het nu om draait. Je hebt goede voornemens, maar realiseer je die wel? Met een goede dosis doorzettingsvermogen kom je ver.

Januari biedt je nieuwe kansen. Je bent van plan om het dit jaar anders aan te pakken en daar krijg je energie van. Probeer daarom realistische doelen te stellen.

De winter past echt bij jou. Ondanks dat je je soms wat moe kunt voelen, ben jij tevreden met de maand januari. Een heerlijke wandeling in het winterse weer vult dat gevoel aan.

33


Vernieuwend concept: bij Paviljoen de

Warande

voor R eserveren bel 0 4 9 2 - 5 3 6 3 6 1 geopend van Di tot en met Zo vanaf 11.00u | keuken vanaf 12.00u

Het

‘Warandelingetjes’ menu

di t/m do €

23,50 vr t/m zo € 26,50

Zoveel gangen als u wenst! Kijk voor de diverse gerechten (ca. 28) op onze website.

Tevens 3-gangen Weekmenu di t/m do €

21,50 vr t/m zo € 24,50

Voorgerecht; keuze vis of vlees of soep, hoofdgerecht; keuze vis of vlees en dessert; keuze uit 2 desserts of koffie/thee chocolaterie. De Kluis 2, Helmond | 0492 536361 | WWW.paviljoendewarande.com


Puzzel & Win!

m a a n d b e g r o t i n g c t

Eerste prijs

All-in Dinerbon voor twee personen bij restaurant de Warande ter waarde van â‚Ź 75,-

De Kluis 2, Helmond | 0492 536361 www.paviljoendewarande.com

s i g e l d z a k e n y x x s t

v o k g u p i n k o m s t e n f

r e h b a n k b i l j e t y s o

e b r u i t g a v e n y p v r o

s e t g r a a r p o b e y r y p

e z g k r t p s p a r e n n p w

r u i t a o i x a l j y f b n f

geld bankbiljet geldzaken vergrootglas maandbegroting inkomsten

Tweede prijs

Workshop Bloemschikken

v i k r q s o p b n q e x l i m

e n e p i f b t d j l l t k n j

r i w u x j y o g h f u x c f l

e g v d j q g z e l p q t f y j

n e l w k f e h l k a u k s b q

t n q s z d u t d m l s h s j m

x j h h r j r g f w i z o c w m

y k c b r h u k q o t t k j h i

uitgaven besparen sparen bezuinigen kasboek reserveren

Streep 11 van de 12 onder de puzzel staande woorden weg. Het overgebleven woord is het antwoord.

Bij Thuis bij Cooijmans ter waarde van â‚Ź 49,-

U kunt uw oplossing voor 20 januari sturen naar: puzzel@depeelbruist.nl of per post naar Nederland Bruist, antwoordnummer 10048, 4800 VB Breda, o.v.v. De Peel Bruist. Heeft u voorkeur voor een prijs, geef dit dan duidelijk aan. Winnaars worden bekendgemaakt op www.depeelbruist.nl

Kanaalstraat 9, Someren 0493 490 534 Kapelstraat 20, Heeze 040-2261166 35


P OS t e L S t r AA t 3 8 C SOm e r e N T 0 4 9 3 - 4 7 2 4 4 1 w w w. i n v e r n o. n l

2014 jan depeelbruist v07lowres  
2014 jan depeelbruist v07lowres