Page 1

TOIMINTAKERTOMUS

Kuva: Uupi Tirronen

2016


TOIMINTAKERTOMUS 2016 YLEISTÄ Vuonna 2016 Kemin kaupunginteatterin katsojaluvut kokivat pahan notkahduksen. Kevään ohjelmisto ei kiinnostanut aivan niin paljon kuin toivottiin, mutta suurimmat vastoinkäymiset koettiin syksyllä. Pitkien sairauslomien takia paljon esityksiä peruttiin ja lopulta jouduttiin palkkaamaan paikkaavia näyttelijöitä, jotta ohjelmisto saatiin taas käyntiin. Pikkujouluesityksen varanneet firmat siirsivät kuitenkin juhlansa peruttujen esitysten tilalta toiseen kaupunkiin. Lipputulot eivät toteutuneet budjetoidusti ja henkilöstökulut paisuivat. Vierailevat näyttelijät toivat kuitenkin hyvää energiaa ja piristystä tunnelmaan ja esitysten saama palaute oli hyvää. Katsojia kävi vuoden aikana alle 17 000. Ohjelmistossa oli yhteensä yhdeksän omaa tuotantoa sekä uutuutena improklubi. Suosituimmat esitykset olivat farssi Karvan verran kuutamolla ja lastennäytelmä Tohtori Proktorin pierupulveri.

Kuva: Pirjo Nykänen

Kuva: Mika Haaranen

OHJELMISTO Suuri näyttämö Carin Mannheimerin kirjoittama komedia Vielä ehtii jatkoi ohjelmistossa helmikuulle saakka kymmenellä esityksellä. Näytelmän ohjasi Sarianne Paasonen ja lavasti Kalle Nurminen. Suurelle näyttämölle tehtiin neljä ensi-iltaa. Hella Wuolijoen Niskavuoren naiset ohjasi Riku Innamaa ja lavasti Kaisa Niva. Niskavuoren ensi-ilta oli 27. tammikuuta.

Kuva: Katja Lehto

Jo Nesbøn kirjoittama Tohtori Proktorin pierupulverin ohjasi vieraileva ohjaaja Viivi Saarela ja lavasti Kaisa Niva. Kokoperheen lastennäytelmän Suomen kantaesityksen ensi-ilta oli 19. maaliskuuta.

Kuva: Janica Karasti


Nuorisolinja esitti Elina Kilkun Too School for Cool –näytelmän 21., 24., ja 26.5. Näytelmän sovittivat ja ohjasivat Inkeri Raittila ja Hanna Vähäniemi. Ken Ludwigin kirjoittaman näytelmän Moon over Buffalo suomensivat Jukka ja Jamie Ann Mäkinen. Kemiin Karvan verran kuutamolla ohjasi Jamie Ann Mäkinen ja lavasti Kaisa Niva. Suomen kantaesityksen ensiilta oli 10.9. Pirjo Hassisen kirjaan perustuvan Popula -näytelmän dramatisoi ja ohjasi Sarianne Paasonen. Lavastuksesta vastasi Tiina Hauta-aho. Populan kantaesityksen ensiiltaa vietettiin 16.12.

Kuva: Hanna Vähäniemi

Sipi-näyttämö ja teatterin lämpiö Henri Kapulaisen näytelmä Käkikello jatkoi kevään ohjelmistossa 5.3. saakka yhteensä kymmenen esityksen verran. Sofi Oksasen näytelmä Puhdistus tuli ensiiltaansa Sipi-näyttämöllä 8.10. Puhdistuksen ohjasi Riku Innamaa ja lavasti Kaisa Niva.

Kuva: Katja Lehto

Satu Tala kirjoitti ja ohjasi lastennäytelmän Muovimeri. Muovimerta esitettiin teatterin yleisölämpiössä ja se kiersi kouluissa ja lastentarhoissa. Muovimeren kantaesityksen ensi-ilta oli 28.9. Uutena toimintana Kemin kaupunginteatterissa esitettiin improvisaatioteatteria ja musiikkia teatteriravintolassa. Syksyn 2016 aikana improklubeja vietettiin kolmen esityksen verran. Marraskuun esityksissä loppuillan viihteestä vastasivat Pop&Jazz Konservatorio Lappian opiskelijat yhtyeineen.

Kuva: Uupi Tirronen

Kiertävänä esityksenä Tomi Turunen ja Inkeri Raittila esiintyivät musiikkipitoisesti Kevät terveiset ohjelmalla kemiläisissä vanhustyöyksiköissä sekä palvelutaloissa. Esityksiä oli yhteensä kuusi.

Kuva: Kemin Kuvaamo


VIERAILUT JA YHTEISTYÖ Teatteri tuotti vuoden aikana useita vierailuesityksiä ja teki yhteistyötä ulkopuolisten teatteriryhmien tuotantojen kanssa. Sari Havas ja Pauliina Hukkanen vierailivat Kemissä 4.2. esityksellä Terapian tarpeessa. Martti Suosalo vieraili 5.4. Kari Hotakaisen kirjoittamalla Palvelija -esityksellä. Näyttelijä-laulaja ElinaYlisuvanto ja pianisti Päivi Federley vierailivat 27.4. esityksellä Elämän juhlaa.

Kuva: Johanna Vahlman

Ilta Emmin kanssa, Erkki Saarelan vierailu oli 20.5. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Lavat auki! –hanke vieraili Kärpäset ja herrat esityksellä Kemissä 21.-22.10. tutustuen samalla taloon ja sen henkilökuntaan. Maa jossa sankarit saavat elää –monologi esitettiin Kemin kaupunginteatterin Sipinäyttämöllä 18. ja 19.11. Esitys tuotettiin Kemiin yhteistyössä Miehinen juttu –hankkeen kanssa. Esitys kiersi viikon aikana kouluissa ja esitettiin 9-luokkaisille pojille. Esityksen näki noin 200 oppilasta Simosta Ylitorniolle saakka.

Kuva: Tapio Vanhatalo

Lentävän Poron Teatteri suoritti pikavisiitin Kemiin 4.11. Erikoiset Iltamat & Hidasta komediaa esityksellä.

Kuva: Aino Ojanen

Kuva: Jonni Pantsar

Kuva:TEAK:in kuvapankki


HENKILÖKUNTA Näyttelijöinä Kemin kaupunginteatterissa toimintavuoden aikana olivat Marketta Airo, Sirpa Filppa, Kimmo Hirvenmäki, Inkeri Raittila, Satu Tala, Sakari Tuominen, Kimmo Tuppurainen, Tomi Turunen ja Hanna Vähäniemi. Vierailevina näyttelijöinä olivat Olli Halttu ja Kylli Köngäs. Teatterin taiteelliseen henkilökuntaan kuuluivat lisäksi lavastaja Kaisa Niva, puvustaja Sirpa Santonen ja ohjaaja Riku Innamaa. Tekniseen henkilökuntaan kuuluivat näyttämömestari Jukka Kekäläinen, apulaisnäyttämömestari Mauri Latvala, valomestari Mikko Karhu, tehostemestari Alpo Jakunaho, tarpeistonhoitaja-valmistaja Toni Luukinen, kuiskaaja-järjestäjä Sanna Malo, kampaaja-tarpeistoapulainen Katariina Pelttari (kevätkauden loppuun), kampaajatarpeistoapulainen Kati Seppänen (syyskauden alusta), valo- ja tehostemiehenä Sami Hiltunen (kevät- ja syyskaudella). Puvustossa työskentelivät puvustonhoitaja Elli Lääkkö ja ompelija Marketta Salmela. Lavastamossa työskentelivät puuseppä Juha Goman, metallimies Mikko Kankare, puuseppä Margit Kakko (elo-syyskuun). Lisäksi toimintavuotena teatterilla työskenteli tuntipalkkainen valo- ja tehostehenkilö Mira Hietala (huhti-toukokuun). Teatterin hallinnossa työskentelivät teatterinjohtaja Sarianne Paasonen, teatterisihteeri Ismo Perkkiö, taloussihteeri Ulla Leppänen, lippukassanhoitaja Merja Pennanen ja tuottaja Hanna Yli-Korpela (syyskauden alusta Kultakausi - Strålande tider produktiossa). Työharjoittelun teatterilla suorittivat: Pohjantähti-opistosta Emilia Jäntti, Lybeckerin käsija taideteollisuusopistosta Cristian Flink, Humanistinen ammattikorkeakoulusta Ante Kangas, Ammattiopisto Lappiasta Miikka Viitala. Lisäksi TE-keskusken työharjoittelussa Henrik Palojärvi ja Aleksi Lindevall

Kuvat: Kemin Kuvaamo


ORGANISAATIO JA KOULUTUS Teatterinjohtaja Sarianne Paasonen valmistui Suomen Teatterit ry:n johtamisen ammattitutkinto (JET) koulutuksesta, joka oli erityisesti teatterinjohtajille suunnattu 1,5 -vuotinen oppisopimuskoulutus. Hän osallistui myös Kemin kaupungin järjestämään Sisäinen kehittäjä koulutukseen osallistui Sarianne Paasonen. Ismo Perkkiö osallistui Kemin kaupungin ja ammattiopisto Lappian järjestämään asiakaskokemus koulutukseen 20.4. ja STEFI:n järjestämään Potkua viestintään ja markkinointiin – koulutukseen 11.-12.5. Turun Aurinkobaletissa.

Kemin kaupunginteatteri osallistui 16.4. Life Style -messuille. Markkinoimme Kemin kaupungin osastolla omaa ohjelmistoamme sekä kulttuuripalveluiden uutta esitettä. 12.4. ja 23.4. Länsi-Pohjan Musiikkiopisto järjesti soitinesittelyn Tohtori Proktorin pierupulveri esityksen jälkeen teatterin yleisölämpiössä ja teatteriravintolassa. Kemin kaupunginteatteri osallistui elonkorjuun markkinoille jakamalla flyereitä syksyn ohjelmistosta 19. ja 20.8.2016.

8. 10. Kemin kaupunginteatteri osallistui Kemissä järjestetyille ikämessuille. Kemin vanSirpa Santonen osallistui 23.-24.4. Make huspalvelut osti tilausnäytäntönä Käkikello Bra rintaliivien ompelukurssille Oulussa. näytelmän kemiläisille ikäihmisille. Yhteistyössä Kemin taidemuseon, KeTaideyliopiston Teatterikorkeakoulun Lavat min kaupunginkirjaston ja Kemin Hisauki! hanke toi näyttelijöille improvisaatio- toriallisen museon kanssa pystytettiin kurssin jonka vetäjinä toimivat Ushma Kar- jouluseimi Kemin kulttuurikeskukseen. nani ja Markku Luuppala 20. - 21.10. Kemin kaupunginteatteri toimi kummiystävänä afganistanilaiselle maahanmuuttajalle Muut toiminta ja tapahtumat Rohullah Rahimille. Teatteri järjesti yhdessä Kemin kirjaston ja Kemin sarjakuvakeskuksen kanssa lasten piirustuskilpailun osana Tohtori Proktorin pierupulveri näytelmää. Kilpailussa tuli keksiä ja piirtää kone. Piirustuskilpailun mielenkiintoisista piirustuksista arvovaltainen raati valitsi parhaaksi koneen nimeltä kukkamaanhoitaja. Koneen oli keksinyt ja piirtänyt Saaga Anttila. Kemin kaupunginteatterin johtaja Sarianne Paasonen ja teatterisihteeri Ismo Perkkiö kuuluivat Kemin kulttuurikasvatussuunnitelman työryhmään. 8.4. teatterin henkilökunta sai tutustua jousiammuntaan Pohjan Jousen järjestämässä tilaisuudessa.

Kuva: Janica Karasti


NUORISOLINJA JA YLEISÖTYÖ

Vuoden katsoja

Teatterin nuorisolinja on toiminut vuodesta 2004 saakka. Nuorisolinjalaiset saavat teatterin ammattinäyttelijöiltä ja ohjaajilta ilmaisutaidon opetusta ja harjoittelevat vuosittain oman esityksensä tai ovat mukana teatterin produktioissa.

Teatteri valitsee vuosittain vuoden katsojan, joka on osoittanut erityistä kiinnostusta teatterin toimintaan. Vuoden katsoja palkitaan vuosikortilla, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn teatterin omiin esityksiin näytäntövuoden ajan. Vuoden 2016 katsojaksi Vuoden 2016 keväällä nuorisolinjalla opis- valittiin Riitta Röksä. keli neljätoista 12-16-vuotiasta nuorta. Tämä Teatterin esittelykierrokset ryhmä valmistui toukokuussa 2016. Lopputyönään ryhmä valmisti esityksen Too school Teatteri järjestää esittelykierroksia erilaisille for cool, jota esitettiin teatterin suurella ryhmille. Vuoden 2016 aikana esittelykiernäyttämöllä yhteensä 3 kertaa toukokuus- roksia oli 20, joissa oli yhteensä 491 hensa. Esityksen oli käsikirjoittanut Elina Kilk- kilöä. Teatteriin kävi tutustumassa opiskeku ja sen sovituksesta ja ohjauksesta vas- lijoita ja erilaisia järjestöryhmiä päivällä ja tasivat Hanna Vähäniemi ja Inkeri Raittila. iltaisin ennen esityksiä. Esittelykierroksia veti teatterisihteeri Ismo Perkkiö. EsittelySyksyllä 2016 järjestettiin pääsykoe, jon- kierroksella kerrotaan teatterimme historika kautta valittiin uusi nuorisolinjan ryhmä asta, näytelmien valinnasta ja valmistamiseuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Ryhmään sesta, työpajojen toiminnasta ja teatterin valittiin kaksitoista 13-16-vuotiasta nuorta. toiminnasta kaikkinensa. Ryhmä kokoontui syksyn aikana harjoittelemaan kerran viikossa kahdeksi tunniksi Avoimet harjoitukset kerrallaan. Harjoituksissa opiskeltiin mm. Teatteri järjesti yleisölle avoimen harjoitukimprovisaatiota ja näyttelijäntyötä. Nuori- sen Karvan verran kuutamolla -näytelmässolinjan ohjaajana toimi Hanna Vähäniemi. tä. Harjoitukseen osallistui 70 henkilöä. Nuorisolinja kokoontui kevätkaudella 32 kertaa ja syyskaudella 12 kertaa.

Teatteriklubi Kemin kaupunginteatterin teatteriklubi on toiminut vuodesta 2006. Klubi on yksi teatterin yleisötyömuoto. Klubiin kuuluu noin 70 jäsentä, joille järjestetään tulevista ensi-illoista klubi-iltoja. Klubilaiset kokoontuvat kuulemaan teatterin uutisia ja klubi toimii teatteriharrastajien keskustelufoorumina. Vuoden 2016 aikana klubi kokoontui viisi kertaa ja tilaisuuksissa oli yhteensä 174 klubilaista.

Kuva: Ismo Perkkiö


Kulttuurikaveritoiminta

Sairaalaklovnitoiminta

Kemin kaupunginteatteri, taidemuseo ja kaupunginorkesteri aloittivat yhteistyön Suomen Mielenterveysseuran ja Majakka talon kanssa Kulttuurikaveritoiminnassa vuonna 2014. Kulttuurikaveri on henkilö, joka tuo sellaisia ihmisiä kulttuuripalvelujen pariin, jotka eivät yksin niihin pääse. Kulttuurikavereille jaettiin kulttuurikaverikortti, jolla he pääsevät itse maksutta tapahtumiin tuodessaan kaveria tarvitsevan asiakkaan. Kulttuurikaveritoiminta oli vuonna 2016 vähäistä.

Kemin kaupunginteatterin näyttelijät Kimmo ja Tatja Hirvenmäki ovat mukana valtakunnallisessa sairaalakummitoiminnassa sairaalaklovneina. Sairaalaklovnit käyvät ilahduttamassa sairaita lapsia ja toipilaita mm. Oulun Yliopistollisessa Keskussairaalassa.

Kummiryhmätoiminta Kemin kaupunginteatteri ja Kemin Lyseon lukion draamaryhmäläiset tekivät tiivistä yhteistyötä syksyn 2016 aikana. Draamaryhmäläiset tutustuivat teatterin toimintaan ja harjoiteltaviin näytelmiin mm. tutustumalla teksteihin ja seuraamalla harjoituksia. Syksyllä 2016 Tornion Putaan koulun ilmaisutaidon ryhmät osallistuivat kummiryhmätoimintaan tutustumalla Kemin kaupunginteatteriin ja harjoituksiin. Ryhmäläiset ovat antaneet palautetta kirjoittamalla arvosteluja teatterin Kummiblogiin.

Katsomon Kuningatar Kemin kaupunginteatterin Katsomon Kuningattareksi kruunattiin syksyllä 2016 Arja Pekkala-Matikainen. Katsomon Kuningattarella on pääsy teatterin näytelmien harjoituksiin ja esityksiin, joista hän pitää omaa Katsomon Kuningattaren blogia Kemin kaupunginteatterin internet –sivuilla.

MUUT TAPAHTUMAT TAITEIDEN YÖ Kemin taiteiden yötä vietettiin 29. lokakuuta. Taiteiden yön järjestivät yhteistyössä Kemin kulttuurihallintokunnat ja kemiläiset yhteisöt. Ohjelmistossa oli tarjolla esityksiä kaikille ikäryhmille. Teatteri osallistui taiteiden yön tapahtumien suunnitteluun tuotantotiimissä ja juhlapäivänä esitimme kolme näytelmää, Muovimeri, Puhdistus ja Karvan verran kuutamolla. Taiteiden yön tapahtumapaikkoina olivat kulttuurikeskuksen lisäksi kemiläiset ravintolat, uimahalli ja Sauvo -talo. MAAILMAN TEATTERIPÄIVÄ Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistama Maailman teatteripäivää on vietetty 27.maaliskuuta vuodesta 1961 lähtien. Juhlinnan perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistus, jonka kirjoittajaksi ITI valitsee vuosittain maineikkaan teatterintekijän jostakin jäsenmaasta. Vuonna 2016 Maailman teatteripäivän julistuksen on kirjoittanut venäläinen teatteriohjaaja Anatoli Vasiljev. Teatterinjohtaja Sarianne Paasonen luki teatteripäiväjulistuksen yleisölle ennen Niskavuoren naiset esitystä. TEATTERIN PUKUVUOKRAUS Kemin kaupunginteatteri vuokrasi pukuja yksityisille henkilöille ja esiintyville ryhmille eri tilaisuuksiin. Vuokraustoiminnasta vastasi puvustonhoitaja Elli Lääkkö.

Kuva: Ismo Perkkiö


VIESTINTÄ JA MARKKINOINTI

TILAT JA LAITTEISTO

Kemin kaupunginteatteri toimii kuten yritys. Se tarvitsee jatkuvaa tiedotusta ja markkinointia, koska sen ulkoiset asiakkaat tulevat koko Lapin läänin ja Oulun alueelta.

Teatterin kalustoa lainattiin ja vuokrattiin esitystoimintaa varten. Teatterin yleisölämpiötä ja salia vuokrattiin eri tilaisuuksiin mahdollisuuksien mukaan ja tuotantoaikatauluun sopien. Teatterin salia vuokrattiin Teatteri käytti markkinoinnissaan säh- erilaisiin juhliin ja esityksiin vuoden 2016 köisen ja sosiaalisen median kana- aikana 8 kertaa. Yhteensä vuokratapahtuvia sekä printtimainontaa ja viestin- missa oli yleisöä 2578 henkilöä. tää eri muodoissa. Asiakasyhteydet MUU TOIMINTA hoidettiin puhelimitse ja sähköpostin Kemin kaupunginteatterin henkilökunta välityksellä sekä suoramainonnalla. vietti TYKY-päivää 26.8.2016. TYKY-päivä Facebook tarkoittaa työntekijöiden työkyvyn ylläpitoon Facebook on teatterin yksi tiedotuskana- ja terveyden edistämiseen tähdättyjen toiva muun markkinointiviestinnän ohessa. mien järjestämistä yhden päivän aikana. Teatterin järjestäjä-kuiskaaja päivitti yhdessä teatterinjohtajan, teatterisihteerin ja näyttelijän kanssa teatterin Facebooksivuja. Teatterin Facebook-sivuille tuottavat materiaalia henkilökunnan lisäksi teatterin asiakkaat ja työelämään tutustujat sekä opiskelijat, jotka antavat palautetta kokemuksistaan ja pitävät työpäiväkirjaa teatterin nettisivuilla blogin muodossa. Sähköinen arkisto Teatteri jatkoi sähköisen arkiston ylläpitoa ja luomista, sillä se ei ole koskaan valmis. Arkistoon taltioidaan kaikki teatterin toimintaan ja näytelmiin tuottama materiaali valokuvineen. Teatterisihteeri Ismo Perkkiö hoitaa historiikin sähköistä tallentamista ja materiaalin lähettämistä edelleen Suomen teatterimuseon arkistoon. Arkistoa tarvitaan mm. tutkijoiden käyttöön sekä teatterin tulevan historiikin kirjoittamiseen.

Kuva: Ismo Perkkiö


Sairauslomien aiheuttamat esitysten peruutukset romahduttivat paitsi katsojaluvut myös lipputulot. Henkilöstökulut ylittyivät sairastuneiden näyttelijöiden tilalle palkattujen vierailijoiden takia, mutta toteumassa näkyy myös yhteistuontanto Kultakauteen palkatun tuottajan viiden kuukauden palkka sivukuluineen. Tämä katettiin 15 000 apurahalla, joka näkyy kohdassa Tuet ja avustukset. Ympäristökuntien tuki ei toteutunut budjetoidun 23 000 suuruisena vaan jäi reiluun 16 000 euroon.

Kuva: Uupi Tirronen


Toimintakertomus 2016  

Kemin kaupunginteatterin toimintakertomus 2016

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you