Page 1

KELSEY ZANETT Interior Architecture + Design Portfolio


ABOUT ME


KELSEY ZANETT Interior Architecture + Design Portfolio Bachelor of Science in Interior Architecture and Design Mercyhurst University kelsey.zanett@gmail.com 585.813.7708

Since an early age, I have had a strong passion for creativity. When I am not sitting on a beach surrounded by my family, you can find me sketching or painting. I enjoy seeing my ideas come to life on a piece of paper or canvas, knowing my hard work and determination has paid off. I excel through my artistic ability and love how Interior Architecture and Design allows me to share my design aspirations aspi with others! My studies at Mercyhurst University have provided me with a great foundation of knowledge to build upon in my professional career in the field of Interior Architecture and Design. Mercyhurst University has heightened my abilities to transfer my design ideas and turn them into reality. I have developed the ability to construct safe, welcoming, and comfortable built environments in multiple areas of o design. I consider Interior Architecture and Design to be an extremely rewarding field and I am seeking the opportunity to produce innovative and efficient designs with great people!

“Some people look for a beautiful place, others make a place beautiful.�


CONTENT 01

RESIDENTIAL REMODELED FIREHOUSE

06

CORPORATE MAXWELL, CONNOR & CRANE ADVERTISING FIRM

10

HOSPITALITY

MONROE COMMUNITY COLLEGE RESTAURANT PROPOSAL

14

RETAIL MAJI JEWELS

19

HEALTHCARE CHILDREN’S CENTER FOR AUTISM

25

SENIOR THESIS AURA

34

LIGHTING DESIGN ORBANIC

36

OTHER WORK INTERIOR HAND RENDERINGS SKETCHES, DRAWINGS & PAINTINGS


RESIDENTIAL

REMODELED FIREHOUSE 01


REMODELED FIREHOUSE PROJECT TYPE: RESIDENTIAL DATE: FALL 2013 LOCATION: CHICAGO, IL CLIENT: SANDERS FAMILY

02

The design challenge was to remodel a firehouse into an apartment for a newly married couple, Mr. and Mrs. Sanders, with an attached handicap accessible apartment for Mr. Sanders elderly parents. The couple’s apartment had to have access into the handicap accessible apartment in order for the couple to help assist the elders. The design was inspired by the existing wooden beams, which were asked to remain as well as the existing loft.

Interior Perspective|Vectorworks


The design was inspired by industrial elements. To maintain parts of the firehouse, reclaimed materials were used throughout the space. Industrial materials were used when remodeling the firehouse into two livable apartments. IN S PIR AT IO N

Reclaimed Wood

Glass

Brick

9

8

Metal

10

6

7

11 12

5

4

13

Open to Above

3

Existing Interior Perspective

1 Entry 2 Office 3 Living Room 4 Kitchen 5 Dining Room 6 Staircase 7 Hallway Hall 8 Bathroom 9 Laundry Room 10 ADA Bathroom 11 ADA Kitchen 12 ADA Living Room 13 ADA Bedroom

Exterior Perspective

2

1 Guest Bedroom 2 Media Room 3 Sitting Area 4 Guest Bath 5 Master Bath 6 Walk-in Closet 7 Master Bedroom Bed

4 5

1

3 6

7

Open to Below

1

2

BIRDS EYE VIEW|FIRST FLOOR PLAN NOT TO SCALE

BIRDS EYE VIEW|SECOND FLOOR PLAN NOT TO SCALE

03


Featured Furniture Selections

Materials Palette

Painted Wall

Tempered Glass

Planters Side Table Glass Table Top, Steel Structure

Porcelain

Textured Granite

Master Bath Perspective|Vectorworks

Romulus Table Glass Table Top, Chrome Legs

Brick

Black Leather

Fusiontables Bench

Upholstery

Black Leather Cusion, Stainless Steel Legs

04

Cherry Hardwood

Living Room Perspective|Vectorworks


Kitchen Perspective|Vectorworks

05


CORPORATE 06

MAXWELL, CONNOR & CRANE ADVERTISING FIRM


MAXWELL CONNOR & CRANE ADVERTISING FIRM PROJECT TYPE: CORPORATE DATE: SPRING 2014 LOCATION: MANHATTAN, NY CLIENT: MAXWELL, CONNOR & CRANE

The design challenge was for our group to design a space for an advertising and graphic design firm, which exemplified a creative and fun environment. An area for the employees to have fun, yet relax, had to be incorporated into the overall facility. Specifically, my design task was to develop an open first floor plan, which was easy to manuver around. My primary focus was to establish a creative reception and waiting area. The culture of the organization is teamwork and collaboration, which inspired the open floor plan with multiple spread-out workstations or “pods”. The firm’s multi colored logo also inspired the color scheme throughout the space, which lead to the different colored pods. The design goal is for the employees to increase their production through collaboration and being in a fun work environment.

Reception Area Perspective|Vectorworks

07


The design was inspired by whimsical and colorful elements. Cloud shape accoustical ceiling tiles were used throughout the space to absorb the sound reflecting off the hard surfaces. Bright and fun colors were used to represent the firm’s multi colored logo.

The building consists of 16,800 square feet of usable floor space. The building has two floors with a central skylight opening to the first floor. Exterior walls are wrapped in glazing, allowing light to reach the interior from all sides.

IN S PIR AT IO N

Clouds

08

Art Piece

Pattern

Light Fixture

FIRST FLOOR PLAN NOT TO SCALE

Exterior Perspective

FIRST FLOOR PLAN NOT TO SCALE


MATERIALS PALETTE

Painted Wall

Off-white Marble

Upholstery (Silicone)

Upholstery (Silicone)

Upholstery (Crypton)

Chrome

Granite

Waiting Area Perspective|Vectorworks

09


10

HOSPITALITY

MONROE COMMUNITY COLLEGE RESTAURANT PROPOSAL


PROJECT TYPE: HOSPITALITY DATE: SPRING 2014 LOCATION: ROCHESTER, NY CLIENT: MONROE COMMUNITY COLLEGE FACULTY

Monroe Community College faculty was interested in redesigning an on campus restaurant where culinary students practiced their skills and served lunch to other students. The design challenge was to develop a space that encouraged students to eat at the restaurant, as well as a space for the culinary students to learn. The space had to incorporate a flexible floor plan to host different events and had to incorporate a to-go window where students could order their meals on the go.

Eating Area Perspective|Vectorworks

11


INS PIR AT IO N The color yellow was primarily used because yellow represents happiness and creativity.

MCC’s logo inspired the overall color scheme throughout the space.

Logo

5

Yellow

Art work from the Fine Arts Department was incorporated into the space to display student’s hard work. Art Piece

1 Entry 2 Cafe 3 Bar Seating 4 Eating Area 5 Student Learning Area

MCC’s building exterior inspired the industrial materials selection.

MCC’s Exterior

4

The overall space was inspired by Monroe Community College’s logo and the college’s exterior. Yellow chairs were selected to represent happiness and creativity and to draw students into the space. Industrial materials were used throughout the space such as brick, metal, wood, and concrete. One wall displays the students art work, which is changed weekely to inspire students to view their fellow classmates work. The space provides the students with the opportunity to sit down and eat lunch, grab a snack at the cafe, or order a meal to go at the to-go window. Students can go here to work on their studies and collaborate with others. The culinary students also have the opportunity to learn in a fun environment and practice their skills.

1

3

2

RENDERED FLOOR PLAN

12

NOT TO SCALE


Bar Seating Area +

This area is meant for students to get together to eat a snack or lunch with other studetns and engange. The area can also be used to study and do homework, while grabbing a bite to eat. The chalk board wall encourages the students to colobrate and solve homework problems together. hom

+

Cafe Area This area is meant for students to grab snacks to go. Avaliable snacks consist of baked goods, expressos, and smoothies. Students can see the snacks while passing through the hallway, which also encourages students to enter the restaurant.

+

Student Learning Area This area is meant for the culinary students to process orders and practice currency management. There is also a to-go window in the rear where students can pick up their meals on the go.

13


14

RETAIL MAJI JEWELS


MAJI JEWELS PROJECT TYPE: RETAIL DATE: SPRING 2015 LOCATION: PITTSBURGH, PA CLIENT: MAJI JEWELS

The design challenge was to design a Jewelry store that targeted young adults, specifically couples, which embodied a journey as users moved through the space. The space had to incorporate both a seating area for relaxation and a station for jewelry cleaning.

Interior Perspective|Revit, Hand Rendered

15


INS PIRAT IO N

Lion

The overall design was inspired by the stores name “Maji Jewels�. Maji comes from the word majestic, which means to have or show impressive beauty.

The triangular pyramid shape was used throughout the design to represent richness and hierarchy.

10 9

Pyramids

The color scheme was inspired by the colors of a sunset, promoting a romantic enviornment.

12 11

13

8

The overall design embodies love and romance.

2 A1

7

6 3 A1

Sunset

14

15

Couple

5 4 The concept of Maji Jewels is an expression of impressive beauty, which the jewelry itself embodies. The space reflects a romantic journey for the users through its rich colors and materials.

Overall, the design of the space is geared towards the users feeling as if they were on a journey to find the best piece of jewelry. The open floor plan allows the users to travel through the store easily, while stopping at different display cases organized by the type of jewelry. Private meeting areas were incorporated into the space to provide relaxation and a discussion area for couples.

3

1 A1

2

1 RENDERED FLOOR PLAN

16

NOT TO SCALE

1 Entry 2 Necklaces 3 Diamonds 4 Cash Wraps 5 Wedding Bands 6 Watches 7 Lounge Area 8 Ring Cleaner/ Repair Station 9 Break Room 10 Storage 11 Managers Office 12 Employee Restroom 13 Handicap Guest Restroom 14 Emergency Exit 15 Engagement En Rings


Lighting Selections Legend

Ledra 12 LED Recessed Light

EAST WALL ELEVATION NOT TO SCALE

Royal Pacific 8816WH 4-in Wall Wash Recessed Light

WEST WALL ELEVATION NOT TO SCALE

Himmeli Light Diamond Cage Pendant Geometric Copper

NORTH WALL ELEVATION NOT TO SCALE

REFLECTED CEILING PLAN NOT TO SCALE

17


Materials Palette

Textured Painted Wall

Metal

Glass

Upholstery (Silicone)

Dark Walnut Solid Wood

18

Hickory Commercial Hardwood (Performance Plus)

Interior Perspective|Revit, Hand Rendered


HEALTHCARE

CHILDREN’S CENTER FOR AUTISM 19


CHILDREN’S CENTER FOR AUTISM PROJECT TYPE: HEALTHCARE DATE: FALL 2015 LOCATION: ERIE, PA CLIENT: ERIE INVESTORS

20

The design was developed to provided a calming and comfortable environment for children. The facility is divided into four different areas that focus on the users motor skills, senses, learning abilities and an area for the faculty and staff. The facility is designed specifically for children with autism. Autism refers to a wide range of developmental disorders that some are born with or develop early on in life. Those who are autistic suffer from a dysfunctional sensory system where sensory input is not intergrated or organized appropriately in the brain. The design of the children center allows children to enhance their motor skills and senses while being in a comfortable environment. The goal is for the children to enhance their different abilities in a non-distracting space.

Play Area Perspective|Sketchup, Lumion


+ SITE PLAN|DOWNTOWN ERIE,PA

+

+

+ UPMC HAMOT SURGERY CENTER

+

NOT TO SCALE + PARKING DIAGRAM

+ TRANSPORTATION DIAGRAM

+ ATTRACTIONS DIAGRAM

Parking Lots

Bus Route 1

Entertainment

Site

Bus Route 2

Bus Route 3

21


Conceptual Model

Garden

The abstract drawing guided the floor plan design.

Educational Area

Waiting Area

Faculty Area

Nurse

Activity Area

LEGEND : MAJOR ADJACENCY : MINOR ADJACENCY

Sensory Area

11 6

10

7

9

8

3 4

13 15

2

5

1

12

14

16 18

17

FLOOR PLAN NOT TO SCALE

22

1 Entry 4 Men’s Restroom 7 Play Area 10 Conference Room 13 Filing Room 16 Activity Room 2 Healing Garden 5 Sensory Room 8 Waiting Area 11 Manager’s Office 14 Nurse’s Office 17 Men’s Restroom 3 Women’s Restroom 6 Educational Room 9 Break Room 12 Storage 15 Indoor Garden 18 Women’s Restroom


PERSPECTIVE SECTION NOT TO SCALE

: EDUCATIONAL AREA A calming space where one can concentrate without distractions.

: SENSORY AREA A space that allows one to use his/her different senses.

: GREEN SPACE A healing garden in the center of the facility reduces stress and anxiety.

: ACTIVITY AREA A space that enhances ones motor skills.

EXPLODED ISOMETRIC NOT TO SCALE

: FACULTY AREA A work space for faculty and staff.

ELEVATION 1 NOT TO SCALE

SECTION 1 NOT TO SCALE

23


Educational Room

+

This space allows the user to learn and concentrate in a calm enviornment with minimal distractions. Autism causes one to have trouble concentrating in busy spaces. Bold color changes can be considered a distraction. To eliminate any distractions, a pastel color palette was used.

Healing Garden A healing garden is in the center of the facility, which can be seen from almost all of the spaces in the facility. Healing gardens reduce stress and improve ones overall well-being and hopefullness. Humans find nature soothing and restorative. Nature provides a distaction and reduces anxiety and fear. fea +

Waiting Area The waiting area was designed around the healing garden to calm patients and reduce their anxiety. The space incorporated wall mounted circular seating options. The unique seats were designed to make the user feel enclosed and does not allow them to see others waiting in the space with them. Those with autism fear interaction with others in large unfamiliar spaces. The seating options allow one to feel comfortable in their own enclosed space.

24

+


SENIOR THESIS

AURA 25


AURA PROJECT TYPE: WELLNESS CENTER DATE: SPRING 2016 LOCATION: NEW YORK, NY CLIENT: MANHATTAN INVESTORS

THESIS STATEMENT: If a facility promotes physical activity, exposure to healthy foods and natural lighting, and provides a space where one can relax and escape from modern day distractions, then one will have the opportunity to gain the sufficient amounts of energy the body needs to feel refueled. GOALS & OBJECTIVES: +Provide opportunity for a healthy and active lifestyle. + Promote social interaction in the occupant’s life. +Provide opportunity for relaxing and disconnecting from everyday stressors. +Provide opportunity to connect with nature. TARGET GROUP:

Business Professionals 30-50 years old

“AURA - The feeling that refuels”

26


+ SITE PLAN|NEW YORK, NY +

Aura is located in Battery Park, New York City, on the corner of Battery Pi and State Street. This location is ideal because it is adjacent to New York City’s Financial District where many business professionals work on a daily basis. Over 280,000 people work within walking distance from the park and over 50,000 are residents. Many of these individuals pass by Battery Park on their commute to and from work, which acts as a major destination for the downtown community.

+

+

NOT TO SCALE

The Brooklyn-Battery Tunnel and the Battery Park Underpass are also built underneath the park, drawing even more individuals to this area.

Battery Park is one of the few areas in New York City that has expansive lawns and gardens, making this a prime location for outdoor activities and for business professionals to escape the over populated city.

Aerial View Of Battery Park

Existing Site Conditions

Surrounding Business

Surrounding Business

27


The facility is divided into three different sections that each provide the users with three different kinds of energy their bodies need to feel refuled. Each section is designed to provide the user with either physical energy, emotional energy, or spiritual energy.

Energy comes from four main wellsprings in human beings: the physical body, emotions, mind and spirit. Aura is designed to increase ones physical activity, provide occupants with nutritious foods, controll stress, disconnect from technology, and increase their exposure to natural daylight and nature. Specific design features will give the occupants the opportunity to gain sufficient amounts of energy the body needs to feel refueled during or after a long work day. LEGEND : MAJOR ADJACENCY : MINOR ADJACENCY

FIRST FLOOR PLAN NOT TO SCALE

28


FRONT VIEW OF MODEL

BACK VIEW OF MODEL

SECOND FLOOR PLAN NOT TO SCALE

29


SECTION 1 NOT TO SCALE

SECTION 2 NOT TO SCALE

30

PERSPECTIVE SECTION NOT TO SCALE

The perspective section highlights the underground restaurant area in the facility.


Materials Palette

Brick

Plastic

Metal Restaurant Lower Eating Area Perspective|Sketchup, Lumion

Upholstery

Bamboo

This area provides the users with physical energy. They can obtain this energy by walking up and down the stairs or by consuming the fresh and healthy food served here.

31


Materials Palette

Painted Wall

Solid Surface

Therapeutic Waiting Room Perspective|Sketchup, Lumion Bamboo

Slate Tile

This area fuels the users emotional energy. Through yoga and by disconnectiong from technology, the users can reduce stress and anxiety caused by their stringent jobs and busy schedules. Here, they can forget about their demands.

32

Therapeutic Room Perspective|Sketchup, Lumion

Atrium Perspective|Sketchup, Lumion


Materials Palette

Vinyl

Upholstery

Rooftop Garden Perspective|Sketchup, Lumion

+

Bamboo

This area fuels the users spiritual energy. The honeycomb shaped built in bunks provide the users with the opportunity to take a mid afternoon nap or relax in a quiet enviornment. The peacful space allows the users to meditate and get away.

ELEVATION 1 NOT TO SCALE

Meditation Room Perspective|Sketchup, Lumion

33


34

LIGHTING DESIGN ORBANIC


ORBANIC PROJECT TYPE: LIGHTING DESIGN DATE: FALL 2015

The design challenge was to create a light fixture that captured the concept of a selected building design. The light fixture had to represent the overall architecture of the building.

Orbanic’s design was inspired by the temporary architectural structure, Golden Moon, located in Hong Kong. Golden Moon is a sphere shaped building constructed from light-weight steel, metal wire, and bamboo. The light-weight steel forms the primary structure and is the basis for the bamboo grid wrapped around it. Golden Moon’s geometric structure was the key design Moo aspect, which inspired Orbanic’s thin twine structure. Golden Moon and Orbanic’s open structure allows immense amount of light to escape, casting unique shadows on surrounding surfaces.

Golden Moon

Sketch Of Orbanic

Golden Moon’s Grid Structure

Golden Moon Elevation

Orbanic Up-close

The light fixture is made from thin pieces of twine twisted together to create a sphere. Multiple twine spheres were twisted together transforming into a larger unique orb. String lights were weaved through the twine spheres, casting abstract shadows. The light fixture can be wall mounted or stand freely.

Orbanic

Orbanic

35


OTHER WORK 36

INTERIOR HAND RENDERINGS|SKETCHES, DRAWINGS, PAINTINGS


Sandy’s Bed & Breakfast - Living Room Perspective|Hand Rendered

37


Graphite

38


Graphite & Color Pencil

39


Charcoal

40


Oil Paint

41


KELSEY ZANETT Interior Architecture + Design Portfolio Bachelor of Science in Interior Architecture and Design Mercyhurst University kelsey.zanett@gmail.com 585.813.7708

THANK YOU

Interior Architecture + Design Portfolio | Kelsey Zanett  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you