__MAIN_TEXT__

Page 1

KELSEYMUIR Interior Design Portfolio


KELSEYMUIR VIRGINIA TECH - MAY 2019

kelseymuir@vt.edu

/kelseymuir kelseymuir.com

973.563.1880


01. THE EXCHANGE Coworking Office

02. ADIMO Therapeutic Day Spa & Private Residence

03. STRETCH Abstracting Motion: Corridor Study

04. HOUSE OF VERSE Library for Poetry

05. MARKER RENDERINGS Graphic Communication


01. T H E E X C H ANG E Coworking Office

5.5 Weeks - Fall 2017 - Team Project with Kristen Falk

Haworth Award for Studio Contributions

Located

in

downtown

Washington

D.C.,

a

new

coworking

space

uses

branding, current design trends and industry research to reflect the shifting workplace cultures. Taking

inspiration from public markets,

The

Exchange

Coworking

Office

embraces the individuality of its tenants by providing a variety of workspaces, each with its own unique character. Communal spaces serve as a place of gathering, similar to a market square. Just as market vendors open their stalls or tents for business in the morning and close up shop in the evening when business hours are over, The Exchange highlights the transition from day-to-night by providing a space that can be used for both work and “play.� This dynamic encourages users to connect with a supportive network of individuals who place equal value on personal and professional exchanges. Branding and wayfinding signage assist with navigation through the space for first time or returning users, which is a crucial aspect in both workplace and market settings.

4


DROP-IN BENCHING AREA


2

6

4 5

3

1

7

8

1 RECEPTION

5 TECH START-UP SPACE

2 CONFERENCE

6 DROP-IN BENCHING

welcome desk, individual, storage lockers, seating

includes private offices and flexible conference room

7 FOCUS WORK AREA

3 PRIVATE OFFICES

benching, private offices, phone booths, lounge space

4 MARKET SQUARE

kitchen, cafe-style seating, lounge area with media wall

8 BUSINESS / PRINT CENTER

FLOOR PLAN NTS

6

N


TRANSITIONAL ELEMENTS DAY-TO-NIGHT, WORK-TO-PLAY The Exchange strives to emulate the dynamic of a public market by giving users a space that offers the same day-tonight transition as one would observe at the end of a market day. The solution: a design that supports a collaborative, coworking environment during typical work hours, and then transforms

into

a

social

hub

for

events

and

community

gatherings in the evening. An

automatic

supported

by

structure a

metal

of

perforated

framework

that

aluminum extends

panels,

throughout

the space, takes inspiration from overhead stall structures commonly used to differentiate each vendor’s stall as their own.

At

the

end

of

the

work

day,

the

structures

close,

prompting users to literally and figuratively “get out of the office” to encourage a healthy balance between work and play.

AXON: AUTOMATIC PANEL SYSTEM

7


CAFE / BAR

Custom reception desk with branding/signage, merchandise displays and adjacent secure personal lockers

E

X C H A N G E

Custom framework and folding perforated aluminum panels, with different graphics of historic D.C. marketplaces

Centrally located kitchen and bar with under-counter storage, overhead signage and open shelving

E

CONFERENCE HOT DESKS

PARTIAL SECTION CUT

8

A

T

Perforated felt panels behind banquettes for acoustical separation from benching


LOUNGE

THE MARKET SQUARE KITCHEN & COMMUNAL LOUNGE The community area centrally located in the space serves as a place of gathering to share ideas,

interactions

and

experiences.

The

kitchen, grounded by the feature framework, features

bar

height

seating

surrounded

by

additional cafe-style seating to further foster a

communal,

social

atmosphere

that

can

easily adapt into an evening event space. The

lounge

casual media

offers

comfortable

collaboration wall

featuring

between Bluescape

seating tenants.

for A

Technology

allows for easy exchanges with clients and colleagues outside the office.

FOCUS WORK AREA PROVIDES VARIETY OF WORK ENVIRONMENTS

9


02. AD I M O Therapeutic Day Spa & Private Residence

7 Weeks - Fall 2018 - Individual Project

2019 Bienenstock Design Competition Submission

Nestled between the mountains in the small village of Scuol, Switzerland, Adimo Day Spa specializes in therapeutic treatment of Multiple Sclerosis patients, where Universal Design techniques are utilized to accommodate the unique needs of each visitor. The natural landscape of Scuol creates the feeling of being engulfed by nature, as if the village is carved into its surrounding mountains.

Similarly,

many

of

Scuol’s

historic

building

facades are decorated with sgraffito, a technique where scraping away at the outer layer of the material reveals a layer of contrasting color in various ornamental patterns. Inspired by the idea of carving or scraping away, organic forms are used in a subtractive manner to reveal something new. Hierarchy is established through a progression from enclosed to open spaces, and sculptural forms and furniture appear to be carved out from the space. Materiality inspired by textures and colors within the village place an emphasis on sustainability. Adimo, which means “to take away” or “subtract” in the region’s native language, is meant to serve as a nod to the concept of reveal and discovery as patients experience the space during their journey through rehabilitation.

10


ENTRY & RECEPTION


Silvretta Alps (North facing)

Sesvenna Range (South facing)

Scuol

11

12 13 10 6

6

5 9

2

3

8

8

7

1

S PA

RESIDENCE

1 ENTRY / RECEPTION

09 KITCHEN

3 CONSULTATION ROOM

11 HALF BATH

2 MERCHANDISE DISPLAY & COATS

4

10 LIVING / DINING

4 BOOKKEEPER’S OFFICE

12 DEN / GUEST BEDROOM

5 EXERCISE STUDIO

13 MASTER SUITE

6 MASSAGE ROOMS

7 POOL / REFLECTION SPACE 8 RESTROOMS

FLOOR PLAN NTS

12

N


SPA CORRIDOR

FROM THE LANDSCAPE SITE & PARTI The parti consists of two axes, the curved path serving as

the

main

circulation

path

along

which

a

majority

of

the programmed spaces fall, and the straight path being

3

informed from the existing entryway. The curved path was derived from the aerial view of Scuol where the village falls

1

2

between the two surrounding mountain ranges. RECEPTION ELEVATION The overall aesthetic is raw and neutral, with potted plants and greenery for a tangible element that speaks to the landscape. As users move through the spa, the transition from reception

4

5

toward the open floor exercise area is highlighted through distinct carving on wall planes. The walls’ outermost surface is “scraped” away, exposing a less refined texture as a nod to the sgraffito technique, and is meant to indicate that you have uncovered a new destination.

RECEPTION & ENTRY ELEVATIONS

DISPLAY ELEVATION

13

6

1

ADA accessible counter

2

Wrap-around transaction counter

3

Seating

4

Literature display

5

Merchandise & secured storage

6

Coat storage


EXERCISE STUDIO

M AT E R I A L I T Y A

majority

of

the

finishes

specified

possess environmentally friendly qualities such as GREENGUARD certification, use of

recycled

content,

and

being

locally

sourced.

FLOORING MATERIALS FLY-ASH CONCRETE Durable, low maintenance Contains recyclable materials

TERRAZZO Recycled content Durable, low maintenance

SPRUCE HARDWOOD Locally harvested Switzerland’s most frequent native tree species

14


RESIDENCE

UNIVERSAL DESIGN PRIVATE RESIDENCE The residence employs similar textures and colors

as

found

within

the

spa.

Since

the

residence is a more private, ‘enclosed’ space, ceiling heights are lowered in a similar manner as the reception. More subtle carvings are used for open shelving in the kitchen living spaces. AXON: UNIVERSAL KITCHEN DESIGN + Side by side fridge/freezer provides various shelf heights within and easy access to both parts. + Stacked microwave and wall mounted oven at accessible heights. + Gas burner with large, front controls. + Retractable drawers that conceal clearance space under sink and stove top for wheelchair access to appliances. + Single lever faucet + Varying counter heights

15


03. S T RE T CH Abstracting Motion: Corridor Study

3.5 Weeks - Spring 2018 - Team Project with Keren Jacob

In collaboration with Hokie Wellness,

the main corridor of McComas Hall

is reinvented to create new experiences for students. Hokie Wellness, a department within Virginia Tech’s Recreational Sports, “strives to educate and empower every Hokie to take an active and engaging day-to-day approach to their wellness.” This conceptual exercise focuses on re-imagining the hallway that leads to the Hokie Wellness offices and the main fitness center on campus from a mundane, uninspiring transitional space to an engaging, intermediate destination. In an effort to bring awareness to students on the importance of health and wellness, the forms in the space are designed based on abstracted body movement. The feature structure-dubbed the “stretch” - utilizes linear elements to mimic geometries derived from studies of human movements and postures and aims to evoke a sense of motion that guides visitors through the corridor. Interactive elements throughout serve to engage students with educational tools and Hokie Wellness resources to support overall physical and mental health.

16


FEATURE AXON


18


ENTRY TO CORRIDOR

THE STRETCH CONCEPT BUNGEE CORD FEATURE Initial

conceptual

development

focused

on

an

aspect

of

physical activity that could be translated into a spatial feature. Stroboscopic photography - which is characterized by its visual effect depicting continuous motion “represented by a series of instantaneous samples� - served as the inspiration for the motion studies. The progression from running to walking, and then from walking to a meditative posture was illustrated and then abstracted. The movements were simplified into linear elements, like

rotated

effect.

The

and

aligned

complete

in

form

succession

for

a

wave-

embodies and encourages

movement through the corridor, with instances in its evolution that allow short stops for interaction with the structure. Bungee

cord

creates

a

sense

of

playfulness,

and

the

variation of split-complementary colors of the cords adds visual excitement to contrast the black rubber flooring. Its flexibility and elasticity allude to the activity occurring within the adjacent fitness center.

JOINERY AND CONSTRUCTION STUDY DIAGRAMS

19


a. PARTI

b. ZONES

Active Lounge Idle

c. CIRCULATION DENSITY

20


BOOTH SEATING

LOUNGE


04. H O US E O F VE RSE Library for Poetry, Exploration of Ideas and Mindfulness

3 Weeks - Fall 2017 - Individual Project

2018 IDEC Student Design Competition National Winner

In order to stray from the commonly understood notion of libraries, a small library for exploration of ideas and mindfulness through poetry harnesses an inviting, transformative atmosphere that encourages people to disconnect from the tensions and stress of the outside world. The challenge was to design a unique meditative space that elevates the human experience. Design

decisions were informed by precedent observational

research of existing memorial sites. Then, to define a program, I considered spaces that wouldn’t immediately be categorized as mindful or meditative spaces, but that had the potential to be. A setting for quiet or communal contemplation of ideas, House of Verse offers select collections of poetry intended to inspire expression and reflection. Sensory

experiences

are

enhanced

through

the

feature element—a

grid

structure inspired by elements of poetry—that meets functional needs, frames natural views to foster human-nature interaction, and can be manipulated for moments of transition.

22


ENTRY AND INFORMATION DESK


open to below

9

6

7

5 1

8

2

3

4

FIRST LEVEL

6 INDIVIDUAL READING AREA 7 PLATFORM READING AREA

1 INFORMATION / BOOK RETURN

8 COURTYARD

2 BROWSING BAR

3 ADMINISTRATIVE OFFICE

MEZZANINE LEVEL

4 GENERAL STORAGE

9 QUIET READING AREA

5 GROUP DISCUSSION SPACE

FLOOR PLAN NTS

24

N


ENTRY AND BROWSING BAR

P O E T I C D E V I C E S A S S PAT I A L F O R M S GRID SHELVING FEATURE There are many connections that can be made to the ideas of mindfulness, spirituality, and even the design process when examining themes and elements of poetry. Poetry involves form, structure, atmosphere and mood. Imagery, one of the most commonly used literary devices, appeals to the senses. Influenced by elements of poetry such as form, repetition, structure and rhythm, the custom shelving uses repetition of lines to create a simple yet strong form. The dimensions of the shelving were consciously designed to align with the existing curtain is

the

structure

manipulated to create thresholds for passage.

wall

mullions,

and

at

certain

points,

Moments

of transition are dictated by voids in the grid, creating a feeling of compression and release as you enter under the mezzanine, continue through the main threshold and into the expanse of the space. Natural light is not only necessary for the nature of the programming, but is then enhanced by the grid, creating a strong interaction between light and shadow. AXON: INTERIOR AND EXTERIOR STRUCTURES

25


SEATING AND COLLECTION STORAGE

SECTION CUT - THROUGH MEZZANINE

26


COURTYARD

SECTION CUT - COURTYARD AND BROWSING BAR

27


05. M ARK E R RE ND ERING S Graphic Communication

Professional Elective - Fall 2017 - Marker, Pen, Pencil

28


29


Source: Interior Design Magazine

30


Thank you. kelseymuir@vt.edu

/kelseymuir

973.563.1880

kelseymuir.com

KELSEYMUIR VIRGINIA TECH - MAY 2019

Profile for Kelsey Muir

Kelsey Muir - Interior Design Portfolio 2019  

Selected Works Virginia Tech Class of 2019 Interior Design

Kelsey Muir - Interior Design Portfolio 2019  

Selected Works Virginia Tech Class of 2019 Interior Design

Advertisement