Page 1

KELLY SCHOENBORN DESIGN PORTFOLIO


02 HELLO! My name is Kelly Schoenborn and I am currently a fourth year Bachelor of Architecture student at the University of Oregon, graduating in June of 2020. Architecture challenges me in a new way every day, and is something I am absolutely passionate about. At its core, I believe design is all about serving people and the community. Architecture isn’t just about designing beautiful buildings; architects leave a lasting impact on the world by the spaces we design. Architecture should also integrate sustainable solutions in every project, and work to build a healthier environment for our future. I am inspired by larger-scale public buildings, and am looking to pursue a career working on a variety of civic, cultural and education projects. My work experience has included internships with two general contractors, and the architecture firm DLR Group in Seattle, WA this past summer. I am originally from Portland, Oregon and looking to stay on the West coast after graduation. In my free time I enjoy hiking, staying active and traveling whenever possible. I am involved in the University of Oregon’s AIAS chapter and am a teaching assistant for the Environmental Control Systems class.

C O N TA C T 503.432.5385 kelly.schoenborn@ gmail.com Portland, OR kellyschoenborn. com kellyschoenborn

MINORS Interior architecture Business administration

INTERESTS Sustainability Construction Public Architecture


TABLE OF

CONTENTS

03

04 MASS TIMBER COURTHOUSE FALL 2O17

12 E D I S O N E L E M E N TA R Y S C H O O L WINTER 2017-18

22 VICENZA CIVIC CENTER SPRING 2018

30

DEXTER ROWING CENTER SPRING 2017

34

B R A D B U RY A PA R T M E N T S FALL 2016

36

MARKET HALL TRUSS DESIGN WINTER 2017-18

40

E N C L O S U R E D E TA I L S FALL 2018

04

22 12

34 30

40 36


04 The internal circulation of the building revolves around the courtyard so that users are able to orient themselves and have a view outside at all times. The courtyard is open and can be utilized by the public for large gatherings and events during the day. However, for security reasons there is a gate that can be closed off if needed at night. On the first level, there is a row of kiosks that line the edge of the courtyard. This allows the public to not have to go through security for quick paperwork and registration functions.

CO U R T YA R D RENDERING


LANE COUNTY

MASS TIMBER COURTHOUSE

05

EUGENE, OR FALL 2017 JUDITH SHEINE + MARK DONOFRIO I N CO L L A B O R AT I O N W I T H : JAMIE FRANK, KARIN ZIV + BENTLEY RAGER COURTROOMS P U B L I C C I R C U L AT I O N + LOBBY S TA F F C I R C U L AT I O N HOLDING CELLS + S A L LY P O R T

S TAT E O F F I C E S COURT A D M I N I S T R AT I O N LANE COUNTY D I S T R I C T AT TO R N E Y P R O B AT I O N + PAROLE SERVICES JUDGE CHAMBERS+ J U RY D E L I B E R AT I O N J U R Y A S S E M B LY LANE COUNTY SHERIF

BUILDING SUPPORT + PARKING

Downtown Eugene is an important civic site that houses the Federal Courthouse, City Hall, and beautiful park blocks. Many buildings on this site have a direct relationship with 8th Avenue and we wanted to connect to this public street by orienting the front entry of our courthouse along this axis. This emphasizes the City of Eugene’s goal of growing the downtown area which reaches from Willamette St. to the Willamette River. The goal of this project was to explore the use of mass timber as an innovative solution for the structure of the building. Timber is not only is beautiful when exposed but ties back to the culture and economy of Lane County. The big idea of the project was going from transparency in the front face to solid in the rear of the building. This was accomplished through the layering of the facade, distribution of program and the material palette. The courthouse should be something transparent, and open to the public - this concept was used to guide and shape the entire design.

SITE CONTEXT


06 The building features a walkable roof on the fourth floor. This area is designed to be a calming outdoor zone where the public can go to escape the stress going on inside the courthouse. It is also visible from upper levels of the courthouse, as people look out over the building. On the rooftop, there is seating, walkable pathways, and green vegetation. There are also two large skylights on the roof that let light into the third-floor grand stairs where the jury assembly is located below.

ROOFTOP RENDERING


07 The first two floors of the building are dedicated to offices and the last three levels contain the courtrooms. If a visitor is called into court, they can access the courtrooms via elevators or stairs found in the circulation core near the main lobby or by sky bridge from the third floor. Each courtroom allows for secure circulation for all users. Public to the front, incustody to the left and right, and jury and judge to the rear. Situated behind the courtrooms is office space for the Judges and meeting space for the jury.

STRUCTURE DIAGRAM

LOBBY RENDERING


08

DOUBLE FACADE NCLOSURE E DIAGRAM NCLOSURE

FACADE PA N E L S


09

The panels are arranged to create a wood grain pattern, that brings together the mass timber proposal for the building.

FRITTED GLASS PANEL

P E R F O R AT E D COPPER PANEL

PUNCHED WOOD PANEL

There are three different types of panels - fritted glass, perforated copper, and punched wood panels. The solid wood panels are placed where the holding cells are located, whereas the glazed panels provide transparency in front of the courtrooms. The facade design plays a critical role in the development of the daylight and ventilation of the building. The interior panels act as shading devices and the copper screens are open to allow ventilation to exit through the first layer and up the double facade.

SECTION PERSPECTIVE


10

H A L L WAY RENDERING

COURTROOM RENDERING


11

MODEL EXTERIOR

MODEL FACA D E PA N E L S


EDISON 12

ELEMENTARY SCHOOL EUGENE, OR WINTER 2017-18 I H A B E L Z E YA D I I N CO L L A B O R AT I O N W I T H : KARIN ZIV Edison Elementary School is designed with integrated sustainable features with the goal of net-zero energy use. The elementary school acts as the “third teacher,” by visibly demonstrating water collection, daylighting and ventilation techniques to the students. Intended to be a “lights-off” school, the building optimizes daylighting through careful solar orientation and strategic shading. The design was informed through the implementation of advanced analytical daylight modeling. The elementary school offers a comfortable and compelling learning environment for children in kindergarten through fifth grade. Main programmatic elements include a gymnasium, cafeteria, library, and classrooms.

SITE CONTEXT

CLASSROOMS GYMNASIUM + CAFETERIA LIBRARY

A D M I N I S T R AT I O N


13 EUI TA R G E T 1 7. 5 K b t u /s f/ y r ACTUAL 18.3 Kbtu/sf/yr

ENERGY P V G E N E R AT E D ELECTRICITY 990 Mbtu TOTA L E N E R G Y 1,200 Mbtu

WAT E R BASELINE 1,182,500 gal/yr PROPOSED 578,900 gal/yr = 51% DECREASE

Every design element is made from the student’s point of view; how they will use each feature to further enhance their learning. For example, operable shading devices are installed in the library, with louvers that students can move while learning about sun paths. A river channel of recycled water visibly runs through the floor so students can understand the full process of collecting water and reusing it throughout the building. Students are responsible for upkeep and maintenance of a green wall, installed along the interior of the s c h o o l . Tw o f l e x i b l e , outdoor classrooms offer engaging teaching environments and outdoor views in nearly every room of the building.

SITE PLAN


14

CLASSROOM SECTION PERSPECTIVE


15

The hexagonal shape of the classroom unit is a compact form that offers many different zones of activity to take place along each wall. Every room is carefully designed so that at least half of the walls bring in light from the outside. An operable clerestory window floods the upper classrooms with daylight, with a tested optimal daylight factor from 2-4%. The window placement gives students views out, while also keeping the teaching wall intentionally dark.

CLASSROOM RENDERING


16

The library is designed at the heart of the school, where students come to read books, work on group projects, or work individually. The room is a double-height space with a catwalk hallway that overlooks the library to one side, and a smaller reading nook to the other. Since it is one of the most open spaces in the school, the acoustics were a main consideration. Daylight enters from large windows on both sides of the room, with three skylights to bring diffused light to the center.

L I B R A R Y C AT WA L K RENDERING

LIBRARY SECTION PERSPECTIVE (RIGHT)


17


18


19

The gymnasium and cafeteria are designed to serve a multipurpose function, as they are both rooms that are used for only part of the school day. They are located adjacent to one another, with a collapsible wall between them. There is a clerestory window between the rooms that emphasizes the multipurpose connection. The cafeteria overlooks a vegetated courtyard, with garage doors that can open up during lunchtime.

GYMNASIUM + CAFETERIA SECTION PERSPECTIVE (LEFT)

GYMNASIUM RENDERING


20

O U T DOO R CO U R T YA R D RENDERING

INTERIOR G R E E N WA L L


21

MODEL EXTERIOR

MODEL CLOSE UP


22 The form of the building works with the natural grade of the site to create a sunken Piazza with amphitheater stairs for events. This also allows for the existing Roman ruins at the lower level to be exposed and incorporated into the Museum. The museum starts on the ground floor and continues vertically. The outdoor markets are flexible and take place under the colonnade, with the indoor market below ground. The library is on the top floor of the complex, connecting with a historic stairway over to the Basilica Palladiana.

EXTERIOR RENDERING


THE PALLADIAN

BASILICA COMPLEX

23

V I C E N Z A , I TA L Y SPRING 2018 DON CORNER + MEGAN HAIGHT

MUSEUM PALLADIO LIBRARY MARKETS

Vicenza is a small town in Northern Italy that is home to Andrea Palladio. The town is centered around the historic Basilica Palladiana located in Piazza dei Signori. The studio worked with a project at the heart of a historic site while also learning and adopting a more modern design. In conjunction with the studio, we learned about architecture history across Italy, Switzerland and Austria; city planning, and the place making of piazzas. The program is a mixed-use civic building that features museum exhibition space, an indoor and outdoor market, and a library for Palladio text and drawings. The design creates a more formal entry to Piazza dei Signori, with a grid and spacing that addresses the surrounding building fabric.

NOLLI SITE PLAN


24

SITE SECTION PERSPECTIVE


25 The project is at the heart of a historic site, which required meshing both new and old. The materiality and module spacing of facade elements relate directly to the context, while simultaneously using these elements in a more modern way. A local gray Vicenza stone is used as the primary material, with narrow windows spaced at irregular intervals. A secondary terra cotta rain screen material contrasts the stone. A combination of terra cotta panels and glazing is used to open the facade up at designated

N O R T H E L E VAT I O N AT S I G N O R I


26

E-W SECTION PERSPECTIVE


27 The circulation through the museum is a vertical journey, beginning at the Roman ruins on the ground level and ascending upwards. Each gallery is designed to create differentiated lighting and spatial experiences. The stairs climb up and around the largest, open g a l l e r y. To e a c h s i d e o f this gallery is smaller gallery spaces. The two levels of art exhibition offer the opportunity to have both darker spaces and top-lit galleries on the upper level. The atrium on the ground level and the large gallery above create a central heart of the building. These spaces bring in light from both sides and allow connecting views from the courtyard through the building to the public Piazza.

LARGE GALLERY


28

SMALL GALLERY WITH TOP LIGHTING

N-S SECTION PERSPECTIVE


29

M O D E L N O R T H E L E VAT I O N AT S I G N O R I

MODEL SOUTH E L E VAT I O N


30

SITE PLAN

E L E VAT I O N S : EAST, NORTH, SOUTH, WEST


DEXTER

ROWING CENTER 31 LOWELL, OR SPRING 2017 GARY MOYE The Dexter Rowing Center is located in Lowell, Oregon along Dexter Lake. The University of Oregon’s club rowing team is the primary user of the current boathouse that exists on the site, but Oregon Association of Rowers (OAR) and South Eugene Rowing Club (SERC) also have a separate boathouse that is used for rowers of all ages. The project brings these three groups into one shared building, as well as accommodating for future growth in the rowing programs.

VIEWS

WIND

SUN

The new Dexter Rowing Center fully accommodates the needs of these rowers by providing larger boat storage, two locker rooms, an erg room, weight training, and stretching areas, coaching offices, a classroom, club room with a kitchen and community room for larger events.


32 The design of the boathouse uses a simple, linear grid for easy access to boats from storage at the lowest level to the water. The boathouse is designed to provide panoramic views of the water at all angles so that when rowers are inside they still feel like they are out on the water. The form of the building is submerged into the landscape, to provide a lower building profile. The materials and long-form help it seamlessly blend into the landscape.

GROUND FLOOR PLAN

C I R C U L AT I O N DIAGRAM


33

LEVEL -1

LEVEL 0

LEVEL 1


BRADBURY 34

APARTMENTS LONDON, UK FALL 2016 ESTHER HAGENLOCHER The mixed-use Bradbury Apartments feature commercial space on the first floor with residential apartments above. The site is located in London, England. The lot is at the end of a series of row houses and has views on three sides; Gillet Square to the North, Bradbury Stree to the South and an alley to the East. The main question centers around how to design for two separate users while simultaneously designing areas that are in between and mix uses, especially how the circulation is resolved.

C I R C U L AT I O N DIAGRAM

S TA I R AXONOMETRIC

S TA I R M O D E L


35 The concept behind the commercial space on the first floor is that the coffee shop and bookstore are interdependent of one another. When someone buys coffee, they can enter the bookstore and find a place to sit and read. In both the shop and the apartments, furniture is used to divide spaces instead of solid walls. The furniture pin-wheels to create movement and divide spaces between public and private. In such a small building it is essential to have an open floor plan to open up the space to feel larger. There are two covered patios that people can use to access the central stair if they live in the apartments above.

GROUND FLOOR PLAN

GROUND FLOOR AXONOMETRIC


36

MARKET HALL RENDERING


MARKET HALL

TRUSS DESIGN WINTER 2017-18 MARK DONOFRIO I N CO L L A B O R AT I O N W I T H : BENTLEY RAGER

5 P LY F E LT A N D G R AV E L R O O F WITH 3/8” SKYLIGHT GLASS

2 X 4 P U R L I N S AT 1 6 ” 0 C

S I X T R U S S E S S PA C E D AT 1 0 ’ O C

15’ CONCRETE WALL WITH 2’ CLERESTORY

EXPLODED STRUCTURE DIAGRAM

In a structural engineering course, we learned how to design and test a truss’ structural behavior. The design was for a market hall located in Boulder, Colorado. The process began by coming up with sketching conceptual designs. My group chose to work with different sizes of wood glulam members, and steel tension chords. From there, we used a program called Multiframe to model and analyze internal member forces (axial, shear, moment and bending). Snow loads, wind loads and dead load were also considered. The design went through multiple phases of iterations until the desired result was found. Additional stress checks, slenderness checks, and bolt sizing were also tested during this process. This project brought together an understanding of structure in a real-life application of design.

37


38

S T E E L P L AT E B O LT E D T O 5 1/8” X 6” GLULAM BEAM

TRUSS TO CONCRETE WALL CONNECTION

STEEL TENSION CHORD TO 3 1/8” X 6” GLULAM BEAM

RENDERED TRUSS + C O N N E C T I O N D E TA I L S


39

INTERIOR RENDERINGS


ENCLOSURE 40

DETAILS FALL 2018 DON CORNER + JOHN ROWELL

8" STEEL COLUMNS

This technical course focused on the enclosure of the building - the material components and design that comes together at the detail level. There were two projects that covered a range of details, from parapet roofs to window openings. The first project was an apartment building with passive house standards. The details reflected a tight, waterresistant design with thick insulated walls. The second project included a curtain wall and brick facade on a higher education building. A component of this project was to design a unique shading device and canopy that connected through the curtain wall to the structure behind. Additionally, in my professional experience, I have also produced construction document details on a student apartment project in Seattle, WA. Many of the roof details and wall sections changed as a result of decisions in the construction administration phase.

10" VERTICAL SHADING FINS

L ANGLES, BOLTED

2'X2 1/2' GLASS PANELS METAL CAP, CONCEALED FASTENER CUSTOM STEEL ANGLE, BOLTED CHS MEMBER AT VERTICAL MULLION, WELDED TO HSS

12" HSS GIRT SUPPORTING FINS

GUTTER RAFTER TUBE L ANGLES, WELDED

HSS STEEL GIRT OPERABLE AWNINGS ON GROUND LEVEL FIBERGLASS PLATE U CHANNEL 2 STEEL PLATES, BOLTED

STRUCTURAL STEEL FRAME + PURLINS

KAWNEER UT CURTAIN WALL

C U TAWAY A X O N OF CANOPY

COLUMN BASE L ANGLES, BOLTED

KAWNEER 190 NARROW STILE DOORS


41 BLOCKING

SAM (2 LAYERS)

WAUSAU "INVISIBLE" WINDOW WALL 6250

-RX

BACK DAM WOOD FINISH

U PLATE, BOLTED TO STEEL STUDS

BLOCKING

PRECAST CONCRETE SILL

6" METAL STUDS

METAL FLASHING WITH DRIP EDGE

ROOF PAVERS PRESSURE TREATED WOOD PEDISTALS AIR GAP WATER RESISTANT BOARD (WRB) 1/2" PROTECTION BOARD 5" MIN. SLOPED RIGID INSULATION AIR BARRIER 1/2" PLYWOOD, ALL SEAMS TAPED 11 7/8" TJI WITH DENSE PACK CELLULOSE 5/8" GYPSUM BOARD

SLOPED METAL COPING

DOUBLE TOP PLATE

1' - 0"

BACKER ROD SEALANTS FILL WITH SPF

3/4" T&G HORIZONTAL SIDING

SAM (2 LAYERS) METAL FLASHING WITH DRIP EDGE

CANT STRIP

10" POST -TENTIONED CONCRETE SLAB SLOTTED DOVETAIL BRICK TIE

1' - 10"

SAM (2 LAYERS)

3" STEEL PLATE, BOLTED METAL FLASHING WITH DRIP EDGE

BACKER ROD SEALANT ENDICOTT NORMAN BRICK VENEER 2" AIR GAP WITH BRICK TIE 3" CONTINUOUS MINERAL WOOL INSULATION WRB DENSGLASS SHEATHING (ALL SEAMS TAPED) 6" METAL STUDS WITH FIBERGLASS BATT INSULATION 5/8" GYPSUM BOARD

L ANGLE, WELDED 1/2" FIBERGLASS PLATE FOR THERMAL BREAK SAM (2 LAYERS) INSECT SCREEN

SAM (2 LAYERS) U PLATE, BOLTED TO STEEL STUDS

11 7/8" LVL LEDGER

L ANGLE, WELDED

2X10

METAL FLASHING

2X6

METAL FLASHING WITH DRIP EDGE BACKER ROD SEALANTS FILL WITH SPF

PRECAST CONCRETE

BRICK VENEER AT F L O O R

WAUSAU "INVENT" TRANSOM AWNING OPERABLE WINDOW

PA R A P E T R OO F T E R R AC E ( PAS S I V E AS S E M B L Y )

STRUCTURAL BLOCKING AND NAILS

WINDOW SHADING CANOPY 1' - 6 5/8"

Profile for Kelly Schoenborn

Kelly Schoenborn 2019 Portfolio  

Kelly Schoenborn 2019 Portfolio  

Advertisement