Issuu on Google+

KELLY TANG PORTFOLIO


KELLY TANG kellytang49@gmail.com

EDUCATION UNIVERSITY OF ILLINOIS AT URBANA-CHAMPAIGN Bachelor of Science in Architectural Studies Minor in Urban and Regional Planning 3.83/4.00 GPA

May 2015

EXPERIENCE INTERWORK ARCHITECTS | | Northbrook, IL

June 2014 - August 2014 Architectural Intern Responsible for creating working drawings for the SD, DD, and CD phases of design Accurately surveyed sites to formulate or update base plans Generated graphics for marketing and fire escape plans

SCHOOL OF ARCHITECTURE CAREER XPO| | Champaign, IL

March 2013, 2014 Architectural Intern Guided students to correct location, making sure they received appropriate papers and pamphlets Acted as liaison between the students and constituents of the Expo Helped representatives set up and tended to them during the fair

AWARDS UNIVERSITY OF ILLINOIS AT URBANA-CHAMPAIGN Dean’s List Achieved a GPA over 3.8/4.0

Fall 2012, 2014


ACTIVITIES GARGOYLE ARCHITECTURE HONOR SOCIETY Active Member

Spring 2015

GLOBAL ARCHITECTURE BRIGADES

Fall 2013 - Present Active Member Fundraised for members to volunteer in Honduras, constructing a school and hospital Participated in a design competition competition, “Houses for Change” with a team

ALPHA PHI OMEGA SERVICE FRATERNITY

Fall 2012 - Spring 2013 Active Member Contributed 75+ hours of community service while improving leadership skills Collaborated with a variety of organizations by attending volunteer events weekly

SKILLS TECHNICAL

AutoCAD, Revit, Rhino, Sketchup, Vray, Photoshop, Illustrator, Indesig, Microsoft

PROTOTYPING

Laser cuter, Wood Shop, 3D Printing

LANGUAGE

Spanish (Intermediate)


CONTENT 01 URBAN RIBBON Library Design in Lincoln Park, Chicago 02 CONVERGENCE Boutique Hotel in Downtown Champaign 03 CROSSWAY OUTLOOK Urban Block Design in River North, Chicago 04 VILLAGE OF ARTISTS House Design for Two Artists at Allerton Park 05 HOUSES FOR HAITI Houses for Change Competition 06 REPURPOSE STEEL Steel Competition


URBAN RIBBON ARCH 374 | 8 WEEKS | KEVIN ERICKSON

The goal of this project is to design a library that fits into the urban context in Lincoln Park, Chicago. The main function of architecture has always been to provide shelter; however, it should also provide pleasure to those experiencing the space. With classical shapes, such as the cube, pyramid, and triangle, one is not able to fully experience the space due to sharp turns and harsh corners. Urban Ribbon is designed based on curves that allow the people to experience continuity and uniformity.


FORM Urban Ribbon studies the form a building in relation to its context. The series of models are examples of trials and errors it took to come to its final form. The purpose of the curved form is to create a contrast to the city’s rectilinear surroundings and create a stand-out piece that draws attention.

URBAN RIBBON | 4


GROUND FLOOR PLAN


HOW PEOPLE ARE EXPECTED TO TRAVEL THROUGH BUILDINGS

HOW PEOPLE ACTUALLY TRAVEL THROUGH BUILDINGS

COMMON AREA

OFFICE

URBAN RIBBON | 6

CHILDREN’S OUTDOOR AREA


URBAN RIBBON | 8


With the ribbon, there is no clear distinction between wall and floor. While the structure element of the library are clearly walls, they undulate up and down, providing complexity and interest to the space. The library is also designed based on the way a person moves. A person does not move in straight lines or 90 degree angles, such as the way some buildings suggest with their rectilinear forms. A person moves in a curved line. Urban Ribbon lets a person go through the space without these harsh 90 degree angles. In a box or corridor, you miss everything and know nothing. In Urban Ribbon, you miss nothing and know everything.


CONVERGENCE

ARCH 475 | 16 WEEKS | MARK TAYLOR One of the most interesting points in Downtown Champaign is at the intersection of Church and Neil, where the building converges or diverges, based on where one is viewing. If standing at the intersection and looking north, the view diverges, putting the site of the hotel in prime location as a focal point. When standing at the site of the hotel and looking toward that intersection, the view converges, providing a sense of enclosure, comfort, and interest. Convergence Hotel’s purpose is to reflect this area of interest in Champaign. On the first level, the building is cut at an angle to provide a counter view to the view that is located at Church and Neil. A distinct separation between the hotel room floors and the first two levels is created with the shapes of the floor plate so those outside can understand that there is more than one program in this building.


VIEW

CONVERGENCE | 12

COUNTER VIEW

PERSONAL VIEW


CONVERGENCE | 14


GROUND FLOOR PLAN EGRESS: 82’ < 200’


CONVERGENCE | 16


SECOND FLOOR PLAN EGRESS: 82’ < 200’

LUXURY GUEST ROOM

TYPICAL FLOOR PLAN EGRESS: 88’ < 200’

ACCESSIBILE GUEST ROOM

TWO PERSON GUEST ROOM

FOUR PERSOON GUEST ROOM


RECEPTIONIST'S OFFICE 200 S.F.

RECEIVING/ STORAGE AREA 200 S.F.

EMPLOYEE LOCKER ROOM 200 S.F.

KITCHEN 700 S.F.

MECHANICAL CHASE

LOBBY

RESTAURANT 1000 S.F.

HVAC GROUND FLOOR PLAN CONFERENCE ROOM 200 S.F.

MANAGER'S OFFICE 200 S.F.

STAFF LOUNGE

LUXURY GUEST ROOM

ASSISTANT MANAGER'S OFFICE 150 S.F.

MECHANICAL ROOM

RESTAURANT 2ND LEVEL

HVAC SECOND FLOOR PLAN

MECHANICAL ROOM

FOUR PERSON GUEST ROOM

CONVERGENCE | 18

HVAC TYPICAL FLOOR PLAN

6' - 8"


LIGHT STEEL STEEL LIGHT FRAMEDROOF ROOF FRAMED 12” X 12” 12”X12” SITECAST SITECAST CONCRETE CONCRETE COLUMN COLUMN SITECAST SITECAST CONCRETE TWO CONCRETE WAY WAY FLATFLAT PLATE TWO PLATE

4’X6’ ISOLATED

4’X6’ CONCRETE ISOLATED FOOTING CONCRETE FOOTING


CONVERGENCE | 20


Guests and those visiting Champaign can dine at a high-class restaurant that opens to the exterior and alley, bringing the definition of â&#x20AC;&#x153;Champaign Diningâ&#x20AC;? to this hotel. Hotel rooms consist of luxury, dorm-style, ADA, and standard to choose from. Convergence brings affordable comfort while maintaining class to those who need a temporary shelter for the night.


CROSSWAY OUTLOOK ARCH 374 | 3 WEEKS | KEVIN ERICKSON Crossways Outlookâ&#x20AC;&#x2122;s transforms and reinvents the typical urban townhouse.The typical North American townhouse has multiple levels with a front door. They also tend to not be more than two to three stories high. Crossway Outlook transforms the idea of a front door by having residents enter through a balcony rather than the street. To reach their front door, they must go through a double-height lobby and go up the stairs to their balcony, front door. Another refinement made is stacking multiple townhouses on top of each other instead of the typical one complex. The buildingâ&#x20AC;&#x2122;s levels alternate facing southwest and southeast, providing a different view for each resident. Commercial space is located under the townhouse, another uncommon feature, and is occupied by ethnic restaurants and places for social gatherings. A parking garage occupies the space between the residential area and the alley, allowing people with cars to own a parking space.


TYPICAL TOWNHOUSE

REDESIGNED TOWNHOUSE

VIEWS

CROSSWAY OUTLOOK | 24

Each unit in the building is rotated alternating levels to extend the view. When facing south, the apartment unitsâ&#x20AC;&#x2122; direct view is the building in front of it, whereas, rotating the view directs the view further down the street.


The site given is located in River North, Chicago, populated with young adults and surrounded by a popular night life. Demographics display that the neighborhoodâ&#x20AC;&#x2122;s income is well over the median of Chicagoâ&#x20AC;&#x2122;s. The average household contains 1.1 vehicle and 50% of River North drives a car alone to work. The townhouse is targeted towards young adults around the age group of late 20s to 30s, who enjoy social interaction and night life.


COMMERCIAL

CROSSWAY OUTLOOK | 26

APARTMENT

PARKING

CORE


ELEVATION OF EXISTING TOWN HOUSE

CROSSWAY OUTLOOK | 28

ELEVATION OF CROSSWAY OUTLOOK


VILLAGE OF ARTISTS ARCH 373 | 7 WEEKS |KENNEDY HUTSON This projectâ&#x20AC;&#x2122;s objective is to design a home for visiting artists at Allerton Park in relation to the performance center. The design should encourage creative thinking and inspiration. The Village of Artists consist of multiple housing for different type of artists, designated along a hill. One house has been designed which is part of the master plan for other homes. With multiple artists living together, it allows for inspiration to be drawn from one another. The site was chosen due to its proximity to the performance space. The purpose of the hilly site is to allow for geothermal energy and solar energy.


VILLAGE OF ARTISTS | 32


B-B

SECOND FLOOR (STUDIO)

THIRD FLOOR A-A

A-A

B-B

STUDIO

PERFORMANCE SPACE

HOUSE IN THE WOODS

FUNCTION

LIVING

VILLAGE OF ARTISTS


VILLAGE OF ARTISTS| 34

FIRST FLOOR


As one enters the home through the doors in the studio, this is the view they come upon. All levels can be seen making navigation easy. However, the private spaces are closed off, such as the bedrooms and bathrooms. Also not seen is the mechanical room. The light well illuminates the dark spaces of the home to promote productivity with daylight and reduce energy costs.


The program called for three spaces to be required in this home: living, studio, sleeping. In this house, the functions are separated by levels. Living being the lowest, studio the second, and sleeping the uppermost. All three levels are centered around a core, a light well, in order to bring the darkest areas to light without a lot of heat gain. The north walls of the house has minimal windows in the studio to promote concentration and privacy, while the south walls of the home are open to views of the forest.

VILLAGE OF ARTISTS| 36


HOUSES FOR HAITI HOUSES FOR CHANGE COMPETITION Faculty Sponsor: Mark Taylor Team: Christian Pepper and Molly Ma

Houses for Change hosted a competition with the purpose of considering housing as an urgent and basic component of improving ubran environments for the poor and at risk and to purpose viable housing alternatives for those often neglected or lefct out. The location was allowed to be picked by participants. The location chosen for this project is Port-Au-Prince, Haiti due to its dense population with inadequate housing and the recovery from the 2011 earthquake.


MATERIAL MATERIAL

$ PER UNIT $ PER UNIT

Corrugated Metal Roof Corrugated Metal Roof

$20

$20

Wood Joist Wood Joist

$20

$20

OSB Sheet OSB Sheet

$9

$9

Cubic Concrete Beams Beams Cubic Concrete

$5

$5

$1.25

$1.25

$9

$9

$10 Plastered Veneer Foam Panels Plastered Veneer Foam Panels

$10

Wood Lumber Wood Lumber

$20

CMU Blocks CMU Blocks

OSB Sheet OSB Sheet

$20

BASE UNIT PRICE BASE $1000UNIT PRICE $1000

HOUSES FOR HAITI | 40


PHASE 1 Modular panels are fabricated using a foam core interior and a cement and plaster veneer

PHASE 2 Concrete is poured into formwork with rebar inserted transversely. The modular panels are then arranged and hung on the rebar.

PHASE 3 After the panels are hung, the rebar is bent around the panel to secure it in place.

RAIN WATER COLLECTION


REPURPOSE STEEL

ACSA/AISC STEEL STUDENT DESIGN COMPETITION Faculty Sponsor: Erik Hemingway Team: Chadwick Hermeyer & Andreas Papazafeiropoulos Today society is based off of a use and waste cycle that allows us to constantly have new products due to their short life span. Our goal is to turn this culture of waste and renew into something useful, such as repurposing steel from cars. The proposed idea is a bike shop located on the University of Oklahoma campus, chosen because Oklahoma is currently one of the worst 5 states at recyclying and low usage of bikes.


Our team used aluminum cans as a small scale study to create a visualization as to how steel can be recycled.

REPURPOSE STEEL | 44


REPURPOSE STEEL | 46


By a series of 3D constructs, an idea was formed by plan, section, and detail. The bike shop has an adjustable ceiling to hang bikes, as well as steel partitions that can act as a space separator or furniture. The steel facade is also an interaction with bikes, by allowing bikers to park their bike there.

REPURPOSE STEEL | 48


CONTACT: KELLYTANG49@GMAIL.COM


Kelly Tang - Architecture Portfolio