Page 1

UITGAVE 1 - 1ste JAARGANG - 18 JUNI 2012 - BELGIË/LUX € 2,50 - NEDERLAND € 3,00


“Ik weet niet meer wat mijn 1ste festival was, maar ik had mij wel rot geamuseerd. Daarna had ik de smaak te pakken. Ik was op Rock Herk en daar had het superhard geregend, we waren zeiknat. Maar toch raad ik iedereen een festival aan die zich wil amuseren.” Jesse 20 “Ik ging van kleins af aan met mijn ouders naar kleinere festivals, nu met vrienden. Ik zou graag naar grotere willen maar mijn ouders vinden mij nog te jong. Kleine festivalletjes hebben dan weer als pluspunt dat ze intiemer zijn. “ Tara 15 “In de tent was het om te stikken. Maar dit hield niemand tegen om volledig los te gaan! Op de camping is het altijd één groot multicultureel feestje, dag en nacht. Op de wei is er nog meer sfeer, want iedereen komt natuurlijk om zijn favoriete band te zien. Festivals zijn enorm gezellig, zoveel mensen bij elkaar voor de muziek. Het is iets dat altijd moet blijven bestaan!” Yasmine 21 “De sfeer is enorm gezellig. De prijs tegenover concerten zijn zeer redelijk en eerlijk. Niemand bekijkt je raar iedereen aanvaard je zoals je bent. Het is een unieke ervaring die je kan delen met goede vrienden. “ Robin 19

“De mensen zijn daar altijd supervriendelijk! 4 dagen zonder pc kan is goed doen!” Lotte 17 “Mijn 1ste festival was Pukkelpop, ik was toen 16 jaar. Heel leuk, ook al stond de muziek mij daar niet echt aan. De 2e dag heb ik wel een accident gehad. Er was een struise kerel om mij gevallen en mijn knie was uit de kom geschoten. Ik heb de rest van het festival gemankt. MAAR het was en bleef nog altijd zeer plezant! “ Sarah 20 “ Het leukste zijn de mensen, de sfeer op de camping, zowat het hele sociale gebeuren.” Thomas 17 “ Mijn beste ervaring die ik mij kan herrineren, is eigenlijk elke morgen ongeveer een uur na ik opsta, de 1ste pint van de dag. De zoete, zachte geur van de buurman die de 1e ruft laat van de dag, het geluid van het gasvuurtje dat opgezet wordt. Die dingen kruipen onder je huid voor de rest van je leven en ze komen er pas onderuit als iemand nog een keer vraagt om de beschrijving te geven van je beste festivalervaring ooit. Ja, die zoete ochtenden!“ Emiel 18


se festival ter wereld ! Eerste meerdaag Het Monterey International Pop Music Festival was een driedaags concert evenement (16 juni - 18 juni 1967) op het Monterey County Fairgrounds in Monterey, Californië. Monterey was de eerste op grote schaal gepromoot en drukbezochte Rock Festival. Het aantrekken van een naar schatting 55.000 aanwezigen. Ze waren in totaal met maximaal 90.000 mensen aanwezig op het hoogtepunt van het evenement. Het festival wordt onthouden voor de eerste grote Amerikaanse optredensvan Jimi Hendrix , The Who, Janis Joplin en Otis Redding voor een overwegend blank publiek. De Monterey Pop Festival wordt algemeen beschouwd als het begin van de “Summer of Love“. Monterey werd de template voor de toekomstige muziekfestivals, met name het Woodstock Festival twee jaar later. Het festival was gepland in zeven weken door de promotor Lou Adler, John Phillips van The Mama’s & Papa, producer Alan Pariser, en publicist Derek Taylor.

4


De promotoren zagen het Monterey Pop festival als een manier om rock muziek te valideren als een kunstvorm in de manier waarop jazz en folk werden beschouwd.  De artiesten traden gratis op. Met alle ontvangsten gedoneerd aan goede doelen, behalve Ravi Shankar, die 3000 dollar vroeg voor zijn ‘s middags lange prestaties op de sitar.  Lou Adler : ‘Ons idee voor Monterey was om van alles het beste te bieden - geluidsapparatuur, slapen, eten accommodaties, transport... - We hebben een eerste hulp kliniek, omdat we wisten dat er een behoefte aan medische controle zou zijn en dat we drugsgerelateerde problemen zouden tegenkomen. ’ Veel aspecten van het Monterey International Pop Festival waren primeurs: hoewel het publiek overwegend wit was, schreed Monterey muzikale grenzen over namelijk het mengen van folk, blues, jazz, soul, R & B, rock, psychedelica, pop en klassieke genres. 


Het Woodstock Music and Art Festival vond plaats op 15, 16 en 17 augustus 1969 op een wei van de melkveehouder Max Yasgur in Bethel, New York, zo’n 65 km van Woodstock. Het festival, was onder het motto: “Drie dagen vrede en muziek”. Ze wordt door velen beschouwd als het belangrijkste muziekfestival ooit.

Hoewel aanvankelijk 200.000 mensen werden verwacht lag het uiteindelijke bezoekersaantal ruim boven de 400.000, van wie de meesten geen entreegeld hadden betaald. Hierdoor was het festival eerst niet winstgevend voor de organisatoren, maar dankzij de platenverkoop en inkomsten van de film werd het dat uiteindelijk toch nog. Ondanks het gebruik van alcohol en het gebruik van drugs was er betrekkelijk weinig misdaad en geweld op het festival. Het festival was een hoogtepunt van de tegencultuur van de jaren zestig en van het hippietijdperk. Er vielen drie doden: één door een overdosis heroïne, één doordat een man in slaap was gevallen en door een tractor werd overreden, en één stierf aan een gesprongen blindedarm. Daarnaast werden er op het festival twee baby’s geboren en hadden vier vrouwen een miskraam.


Bekendste en grootste pop- en rockfestival in België. Het vindt elke zomer plaats in het dorpje Werchter, meer bepaald in het laatste weekend van juni. Het is het grootste van België en een van de grootste en bekendste van de wereld. Vroeger heette het Torhout-Werchter, aangezien het een dubbelfestival was dat jaarlijks plaatsvond waarbij een aantal edities zowel in Werchter als Torhout plaatsvonden. De benaming “TW” is nog terug te vinden in de naam TW Classic. Het festival werd voor het eerst gehouden in 1974, sinds 1999 wordt het festival enkel nog in Werchter georganiseerd.

De jubileumeditie van Rock Werchter in 2003 telde voor het eerst vier dagen. De line-up werd gesierd met namen als Metallica, Radiohead, Björk, Moby, Massive Attack, Coldplay, R.E.M... In 2008 werden over de vier dagen 319.000 bezoekers geteld. 30% van die aanwezigen is buitenlander, met Nederlanders en Britten (10.000) als de twee belangrijkste landen van oorsprong. Het festivalterrein bestaat uit een grote weide met een hoofdpodium en een overdekte tent. Organisator van het festival is Herman Schueremans, die voor Rock Werchter al vier keer de “Arthur Award for best festival” heeft ontvangen.

9


De eerste editie van Pukkelpop vond plaats in 1985. Het festival boekt een variatie van internationale wereldacts en regionale acts. Pukkelpop stelt een brede programmering samen op een achttal podia: de Main Stage, Marquee, Dance Hall, Boiler Room, The Shelter, Club, Chateau en sinds 2004 de Wablief-tent. Tegenover de festivalweide (aan de andere kant van de Kempische Steenweg) is er een gratis camping met een capaciteit van 40.000 personen. De organisatie is sinds het begin in handen van de Humanistische Jongeren van Leopoldsburg, met als uithangbord Chokri Mahassine. Pukkelpop haalde al enkele jaren

gemiddeld 130.000 bezoekers, maar vanaf 2009 groeit het bezoekersaantal tot 180.000 bezoekers. Het is daarmee een van de grootste muziekfestivals van de Benelux. Slecht nieuws is wel: de geluidstechnicus Michael Been was bij een optreden van de Black Rebel Motorcycle Club op 19 augustus 2010 aanwezig op het festival. Enkele uren na het concert kreeg Been backstage een hartaanval. Hij werd overgebracht naar het Salvator Ziekenhuis in Hasselt, waar hij overleed. Op 20 augustus van datzelfde jaar maakte de 22-jarige zanger Charles Haddon een eind aan zijn leven op de artiestenparkeerplaats van het festival.


Graspop ging in 1986 van start als een plaatselijk popgebeuren met voornamelijk lokale acts op het podium. Twee decennia later is het festival uitgegroeid van een kleinschalig familiefestival tot een internationaal gewaardeerd metalevent. Die evolutie kwam er niet zonder slag of stoot. Het succes van de edities 1993 en 1994, toen het hardere werk op het programma stond met bands als Motörhead, The Ramones, Paradise Lost en Biohazard, deed de organisatie besluiten om drastisch in te grijpen en het festival definitief de harde kant op te sturen. Rond diezelfde tijd kampte concertorganisator Bob ‘Biebob’ Schoenmaekers met een ander probleem. De Midsummer Metal Meeting – een indoor

festival - barstte uit zijn voegen en kon binnenshuis niet uitbreiden. Bob vatte het idee op om voor de eerste keer een openluchtfestival te organiseren, maar kon daarvoor niet meteen terugvallen op een georganiseerd geheel dat voldoende mankracht op de been kon brengen. Op voorstel van promotor Herman Schueremans kwamen beide partijen samen. Vrij snel werd besloten om de krachten te bundelen om samen het Graspopfestival om te bouwen tot een echt metalfestival. Het evenement werd herdoopt in GRASPOP METAL MEETING en zou vooraan het laatste weekend van juni plaatsvinden in Dessel.


Laun d Het f ry Day is estiv een B a Laun dry D l ontston elgisch d ance d in 1 Belg ay st fe is 9 a Vele che deeja at beken 98 in de stival in A A d b y n een p ekende B s. De org om line- ntwerpse twerpen ups m anisa . elgis lek o K amm c straa p t tfees de affich he deeja ie mengt et voorna enstraa ys ve t. tje g eigen melij e van oud m eo rw k a Vand ar van d rganisee Laundry ierven n et jong t a D a a r e tot d ag de da tweede d door Lu ay. Het o am en fa lent. a e gro g is L hand n c m t Carp staa da o Laun a s dry D tsten van undry Da winkel N entier, d n begon nkzij e a a ay st y aat b de Belgis een vol ughty I toenmal ls een waar in de che f ige eken di es d om zijn e tivalzom g muziek Kammen st e f igen kara r mag rek estival da raat. kter t zich e n e en ui n tstra . ling.


Een lijstje met tips voor de festivalbezoeker. Wat moet je wel, en wat moet je niet doen? Hoe ga jij voorbereid naar een festival, zonder dat je diarreĂŤend op een dixi zit of onderkoeld aan de smirnoff ice zit? Tips om elk festival geslaagd te maken!

Tent Geen festival zonder tent. Iets om in te slapen. Liefst water- en winddicht. Zorg dat je een tent hebt waar zowel lucht in als uit kan. Je wilt op een festival niet aan CO2 sterven. Realiseer je dat je tent NIET geluidsdicht is. Probeer bij heftige seks dus geen namen te noemen. Hou er ook rekening mee dat een lampje in de tent prima is, maar alles vergroot wordt geprojecteerd op de buitenkant. Het moet voor je vrienden geen sport worden om in jullie schaduwspel standjes te gaan herkennen. Slaapzak en matje Zorg voor een warme slaapzak. Een mummy slaapzak is een oplossing, maar een goede muts werkt ook prima om je hoofd warm te houden. Andersom in je slaapzak gaan liggen kan ook, maar kan bij verschrikt wakker worden wat nadelen met zich meebrengen. Jarenlang slapen op

zwembadluchtbedjes van de speelgoed winkel kan ook. Het kost niets, weegt niets en slaapt prima. Zorg wel dat je ze op tijd koopt en niet midden in de zomer alleen nog een Bob de Bouwer mini-kinder-opblaasbaresurfplank-met-handvatten kan vinden. Een nacht in een foetushouding slapen met handvatten in je wang is niet ideaal. Flessen water Een fles water is essentieel als douche, deodorant, washandje, voor het tanden poeten en dorstlesser. En als de fles leeg is kan je er als man nog prima in plassen. Als vrouw kan dat ook maar dan moet je wel goed mikken. Bij elk festival zijn flessen water te koop maar wel redelijk duur. Koop bij de campingwinkel voor 2 euro een waterzak (minimaal 5 liter) en je zit het hele festival goed. Ook ideaal te gebruiken als douche wanneer je hem ophangt in een boom.


Geld Niet zo vervelend als een bedelaar op een festival. Een festival kost wat (5€ voor iets dat op frietjes lijkt) maar dan krijg je ook niets. Probeer niet in geld te denken maar direct over te schakelen op muntjes. De apotheek Daar gaan we; Aspirine, immodium, iboprufen (min 200 mg), rennie, pleisters, diareeremmers, condooms, alcohol, scheermesjes, tampons, maandverband, vochtige doekjes, zonnenbrand, zeep etc. Partytent Oké het kost 20 euro en je moet het ding ook in elkaar zetten, maar wat je ervoor terugkrijgt is perfect! Er is niets zo deprimerend om in de regen allemaal individueel in je tentje te zitten, te wachten tot het droog wordt.

Sterker nog, als je nog 6 euro neertelt zitten jij en je vrienden in jullie klapstoeltje heerlijk een biertje te drinken voor de tent. Daarnaast vind je ‘s avonds altijd je tent terug. Oordoppen Kan je het gehoest van je vrienden aan? Wil je horen hoe je vriendin loopt te klagen over dat ze alweer moet plassen en dat mannen het zo makkelijk hebben? Wil je overdag je oren slopen door een slechte band? NEE! Koop oordoppen! Koop simpele wegwerp exemplaar of investeer in een goed setje als je vaker naar concerten gaat. J e goeie humeur Ga stralend je tent uit. Ga vrolijk doen bij de wasbakken. Geniet van de regen en wees jezelf!


Wat je best wel en wat niet kan doen, weet je nu. Maar weet je ook wat je wel of niet moet meenemen op de camping? ° Overdrijf niet met (reserve)kledij. Pak niet meer mee dan nodig. ° Neem geen chips mee of andere losse voedingswaren: zorg dat niks geplet word. ° Blikvoeding is perfect om mee te nemen. ° Eten waar chocolade in zit. Tijdens mooi weer gaat het gegarandeerd smelten. ° Een radio, niet iedereen gaat meteen slapen. ° Matjes om deftig op te kunnen slapen. ° Een opgeladen gsm MET geld. ° Tijdschema met de groepen. ° Vuilniszakken, voor zowel regenweer als om op te zitten ° Belangrijk: wc papier. ° En leg geen producten in u tent die kunnen lekken, stinken, ontploffen of..weglopen?


Mogelijkheid om bier binnen te smokkelen:

De bierbuik! De ‘Beer Belly’ moet zowat het meest Amerikaanse gadget aller tijden zijn. Het ding is namelijk een soort van waterzak die je op je lichaam bindt zodat het lijkt alsof je een echte bierbuik hebt.

De bedoeling is dat je dankzij de Beer Belly met een voorraad bier op bepaalde plaatsen kunt geraken waar alcoholische dranken niet toegelaten zijn. Via het slangetje dat met de zak verbonden is, kun je zonder veel moeite (en zonder de aandacht te trekken) van je illegale bier genieten. Ingenieus!


Het Dour Festival of kortweg Dour is een vierdaagse muziekfestival dat zichzelf de naam van ‘European Alternative Music Event’ geeft. Het vindt sinds 1989 ieder jaar plaats bij het Waalse dorp Dour.

De line up bestaat uit alternatieve bands en artiesten uit uiteenlopende muziekgenres, waaronder post-rock, metal, drum ‘n’ bass, dubstep, hiphop, reggae, ska, electro en dance. Sinds 2005 is het festival altijd uitverkocht (op sommige dagtickets na) en trekt het elk jaar verspreid over vier dagen ongeveer 130.000 bezoekers, die kunnen overnachten op de camping op het terrein. Het is daarmee na Rock Werchter en Pukkelpop het twee na grootste festival in de Benelux.


Groezrock is een jaarlijksmuziekfestival met punkbands, hardcorebands & metalcorebands dat sinds 1992 wordt georganiseerd op de laatste zaterdag van april in het Belgische Meerhout-Gestel. Van een klein festival met 400 bezoekers is het uitgegroeid tot een festival met +/-35000 bezoekers uit heel Europa. Omdat steeds meer mensen gingen kamperen in de omgeving van het festivalterrein is er sinds 1998 een camping. Sinds 2003 zijn er twee podia, het tweede podium Back-to-basics is voor de hardcoregeoriĂŤnteerde bands. In 2006 duurde het festival voor het eerst twee dagen, dit in verband met de viering van het vijftienjarig bestaan van het festival. In 2009 waren er voor het eerst 3 podia op Groezrock. Vanaf 2011 duurde het festival 2 volledige dagen wegens hun 20 jarig bestaan.


Het festival ontstond als openluchtreggaefuif in 1978. Dat jaar werd het allereerste liveconcert gegeven op het festivalterrein. De vibes bleken zeer aantrekkelijk te werken en elk jaar groeide het aantal bezoekers. Vanaf de 15de editie werd het publiek getrakteerd op een extraatje. Vanaf dan bestond het festival uit een dubbelprogramma met verschillende acts, waaronder één grote hoofdact. Daarnaast werd er gestart met een zijpodium

met improvisatietheater, dj’s en poëzie. Vanaf 1995 komt daar de Bounce Dancehall bij en een jaar later werd besloten het festivalpakket uit te breiden met de vrijdagavond. Op die eerste dag van het reggaeweekend is er vooral plaats voor dancehall soundsystems en ook het aanbod van randactiviteiten groeide gestaag met de programmatie van Jamaicaanse film, circus, kunst en een heuse reggaemarkt.


Couleur CafĂŠ is sinds 1990 een jaarlijks festival van drie dagen, dat sinds 1994 plaatsvindt in Tour en Taxis in Brussel rond eind juni, begin juli. Het is een multiculturele gebeurtenis waar je kennis kan maken met verschillende culturen. Het festival richt zich specifiek op de wereldmuziek. Verschillende landen laten je proeven van hun gerechten en muziekstijl. Kinderen zijn ook meer dan welkom, er worden ook voor hen activiteiten georganiseerd gedurende het hele festival.


Komende festivals DATUM

FESTIVAL

PLAATS

GENRE

28.01

Les TransArdentes

Luik

Dance

18.02

Ieperfest winter

Ieper

Punk

18.02

RMP fest

Leuven

Rock

30.03 - 01.04

Schlagerfestival

Hasselt

Schlager

13 - 14.04

Once upon a festival

Laarne

Dance

21.04

Delirium blues

Handzame

Blues

28 - 29.04

Groezrock

Meerhout

Metal

28.05

Werchter Boutique

Werchter

Rock

22 - 24.06

Graspop

Dessel

Metal


DATUM

FESTIVAL

PLAATS

GENRE

23.06

TW classic

Werchter

Rock

28.06 - 01.07

Rock werchter

Werchter

Rock

05 - 08.07

Les ardentes

Luik

Rock

06 - 08.07

Cactus festival

Brugge

Rock

12 - 15.07

Dour festival

Dour

Alles

27 - 29.07

Tomorrowland

Boom

Dance

03 - 05.08

Dranouter

Dranouter

Folk

03 -12.08

Lokerse feesten

Lokeren

Alles

16 - 18.08

Pukkelpop

Hasselt

Alles


U hebt een vlotte pen, een alziend oog en een aangeboren handigheid in het maken en monteren van foto en video, en u kunt niet wåchten om met uw festivalreportages Vlaanderen te veroveren? Dan bent u misschien wel de reporter die wij zoeken! Wat mag de winnaar verwachten? Een nagelnieuwe mini-laptop, en foto- en videocamera. Een vakantiejob als reporter op de leukste zomerfestivals. Wat moet u doen om deel te nemen? U schrijft een verslag (max. 500 woorden) van een festival waarop u aanwezig was en mailt dat naar wedstrijd@festitime.be. U voegt aan uw mail eveneens drie foto’s toe die u daar heeft genomen.

U vermeldt in die mail uw naam en achternaam, leeftijd, adres en telefoonnummer. Wat daarna? Onze jury van kenners kiest uit alle inzendingen tien finalisten. Die tien worden in de maand op pad gestuurd om een korte reportage te maken. Vervolgens kiest onze jury de winnaar. Succes!


Festitime  
Festitime  

A magazine about belgian festivals

Advertisement