Page 1

ARCHITECTURAL PORTFOLIO KELLY L. CARTWRIGHT BACHELORS OF ARCHITECTURE HISTORICAL PRESERVATION MINOR PHILADELPHIA UNIVERSITY


TABLE OF CONTENTS 1-2

DESIGN 3: ARCHEOLOGICAL INSTITUTE

3-4

DESIGN 5: ECO FOOD TO TABLE CENTER

5-6

DESIGN 6: INHABITABLE BRIDGE COMPETITION

7-10 12

DESIGN 8: THE EYE JOPLIN DISASTER RELIEF CENTER VIS 2: HELI-CASE


DESIGN 3: ARCHEOLOGICAL INSTITUTE The task was to design an archeological institute that included a dig site. This institute would be located in Fairmount Park. With the use of site analysis, program analysis, and precedent work, a design proposal was made. The research compiled was used to inspire and assist with the outcome of the building. The archeological institute is a building that works with the land and accentuates the view corridor that is found on the site. The building forces the eye to notice the view corridor inside and outside because of its unique shape. There will be a larger dig site located on the lower floor that will be able to be viewed from above on the first floor. In the front are the entranceway, bathrooms, and offices. The first dig site can be seen from the entrance or by crossing over a bridge into the main dig site viewing area. The larger viewing deck allows visitors to walk completely around the site to see it at all angles. Guests may also see it at the same level by way of the lower level. The lower level will contain classrooms and labs that have large windows for visitors to view the dig site as well. The archeologists also has access to enter the dig through the lab. SITE PLAN (HAND-DRAWN)

FIRST AND SECOND FLOOR PLAN (HAND-DRAWN)

NORTH ELEVATION (HAND-DRAWN

WEST ELEVATION (HAND-DRAWN)


SOUTH TO NORTH SECTION (HAND-DRAWN)

WEST TO EAST SECTION (HAND-DRAWN)

INTERIOR MODEL

EXTERIOR PERSPECTIVE (HAND-DRAWN

SITE PLAN WEST TO EAST SECTION (HAND-DRAWN)


DESIGN 5: ECO FOOD TO TABLE CENTER The ECO Farm to Table Center is a community outreach center, located on 24th St. and Christian St. in South Philadelphia, at the former Pierce Middle School. This program is needed because there is limited fresh food access in this neighborhood. The goal is to teach residents the process that fresh food goes through to arrive to the dinner table. The building will be divided into two segments, the farm system vs. table system. The farm system goes down from garden, to teaching kitchens, to a composting center. The table system works down from party room, to the kitchen, to the restaurant, to the market. It will be beneficial to the community because it will teach residents how the fresh food system works. It also offers spaces that the community can gather and hold events.

FIRST AND SECOND FLOOR PLAN (AUTOCAD)

THIRD AND FOURTH FLOOR PLAN (AUTOCAD)

EAST ELEVATION (AUTOCAD)

SOUTH ELEVATION (AUTOCAD)


EXTERIOR MODEL

EXTERIOR MODEL

SOUTH TO NORTH SECTION (AUTOCAD+ILLUSTRATOR)

SITE MODEL+EXTERIOR MODEL

CAFE PERSPECTIVE (SKETCH-UP)

PARTY ROOM PERSPECTIVE (SKETCH-UP)


DESIGN 6: INHABITABLE BRIDGE COMPETITION The Inhabitable Bridge spans from the Reading viaduct across 1-676, leading towards the Pennsylvania Convention Center. It reconnects the business district and Callowhill creating a safe path. The bridge is designed as an extension of the abandoned viaduct to mimic the old path of the Pennsylvania Railroad. The interior building contains exhibits of the railroad’s history, present conditions, and future developments through the use of interactive activities and video presentations.

GREEN ROOF

STEEL STRUCTURE

UNISEX SINKS COMPOSTING TOILETS

BIKE RACKS

The bridge is supported by two large steel arches, which also acts as the structure for the inhabitable green roof. The steel suspension cables attached to the arch provide support for the circulation paths without blocking pathways or scenic views of the city, which are captured at various points on the layered paths of the bridge. There are two main paths that wrap around the building that lead to many exit and entrance points both on Callowhill side and Center City side. These paths then converge at the end of the bridge pointing towards the Pennsylvania Convention Center.

RECYLCED WOOD

STEEL BEAMS

GLAZING SPIDER CLIPS

STEEL BEAMS

SITE PLAN (AUTOCAD+PHOTOSHOP)

NORTH TO SOUTH SECTION (AUTOCAD)

STEEL ARCH

STEEL SUSPENSION CABLES

STEEL SUSPENSION CABLES

STEEL GUARDRAIL STEEL BEAM

STRUCTURE+SUSTAINABILITY EFFORTS (AUTOCAD+3DS MAX)


EXTERIOR MODEL

EXTERIOR+INTERIOR EXBITIT SPACE PERSPECTIVES (RHINO+3DS MAX)


DESIGN 8: THE EYE JOPLIN DISASTER RELIEF CENTER Joplin has become a deprived area with high poverty and high crime rates. In hopes of increasing the stability and safety of the Joplin Community, a youth recreational center is being developed in the event of a major storm, this youth center will be designed to convert into a disaster relief facility for the surrounding community. The intentions for the future are to target kids of middle school age and provide them with a collaborative and engaging experience that focuses on their interests. This will positively affect their developmental process, while giving a sense of assurance to parents, so that Joplin can become a safer place for its citizens. During disasters the structure will turn into a Red Cross or FEMA center that will be able to temporarily house 150 people. There is also an onsite emergency care center for immediate medical needs. When it is not in use as a disaster center it will be a recreation center that will include, a cafe, gym, computer lab, biking paths, walking paths, and picnic areas.

SITE PLAN (REVIT+PHOTOSHOP)

FIRST FLOOR PLAN (REVIT+PHOTOSHOP)

SOUTH ELEVATION (REVIT)

NORTH TO SOUTH SECTION (REVIT)


WALL SECTION PERSPECTIVES (REVIT)

WEST ELEVATION (REVIT)

EAST ELEVATION (REVIT)

EAST TO WEST SECTION (REVIT)


GYM PERSPECTIVE (REVIT)

COMPUTER LAB+CAFE PERSEPCTIVES (REVIT)

1/16” SITE MODEL

1/16” SITE MODEL

FRONT ENTRANCE EXTERIOR PERSPECTIVE (REVIT)

1/16” INTERIOR MODEL

1/2” SECTION MODEL

1”=3’ WALL DETAIL MODEL


OTHER RELEVANT PROJECTS


VIS 2: HELI-CASE The Heli-case is a modern spiral staircase that was influenced by a tree frog and a cupcake. The spiral was based off the form of icing, while the rice paper wrapper was based off the paper wrapper of the cupcake. The shape of the stair runs were inspired by the toes of a tree frog. These stairs would be best used near a glass curtain wall so that the light can reflect off the glass railing in the center.

NORTH ELEVATION (HAND-DRAWN RICE PAPER WRAPPER

INSPIRATION+PERSPECTIVES (3DS MAX)

STEELING RAILING

DETAILS+STRUCTURE (3DS MAX)

GLASS RAILING

STAIR TREADS

STEEL SUPPORT BEAMS


Design expo portfolio 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you