Page 1

The Orange Cube by Jakob + Macfarlane March 2nd, 2011 Object 1

Object 2


This orange cube with two large round holes carved out of it is a design showroom in Lyon, France, by Paris studio Jakob + Macfarlane.


Top photograph is by Roland Halbe The building is located next to a harbour and features a coloured metal mesh faรงade perforated with circles of different sizes.


Above photograph is by Roland Halbe The volume is punctured in two places, with the smaller hole at ground level providing an entry point into the building.


The larger hole on the upper corner of the structure creates an atrium and exposes the internal floors and balconies.

The six-storey building is separated into a double-height showroom on the ground floor and offices on the upper levels, with a roof terrace surrounding offices on the sixth floor.


Full-height walls with polygonal apertures have been inserted throughout the showroom, with items displayed in the holes.

Photographs are by Nicolas Borel unless otherwise stated.


More architecture on Dezeen Âť


The following information is from the architects:

The Orange Cube – Jakob + Macfarlane Architects The ambition of the urban planning project for the old harbor zone, developed by VNF (Voies Naviguables de France) in partnership with Caisse des DÊpôts and Sem Lyon Confluence, was to reinvest the docks of Lyon on the river side and its industrial patrimony, bringing together architecture and a cultural and commercial program.


These docks, initially made of warehouses (la Sucrière, les Douanes, les Salins, la Capitainerie), cranes, functional elements bound to the river and its flow, mutate into a territory of experimentation in order to create a new landscape that is articulated towards the river and the surrounding hills.


The project is designed as a simple orthogonal ÂŤ cube Âť into which a giant hole is carved, responding to necessities of light, air movement and views.


This hole creates a void, piercing the building horizontally from the river side inwards and upwards through the roof terrace.


The cube, next to the existing hall (the Salins building, made from three archs) highlights its autonomy. It is designed on a regular framework (29 x 33m) made of concrete pillars on 5 levels.


A light faรงade, with seemingly random openings is completed by another faรงade, pierced with pixilated patterns that accompany the movement of the river. The orange color refers to lead paint, an industrial color often used for harbor zones.


Above photograph is by Roland Halbe In order to create the void, Jakob + MacFarlane worked with a series of volumetric perturbations, linked to the subtraction of three “conic” volumes disposed on three levels: the angle of the façade, the roof and the level of the entry.


These perturbations generate spaces and relations between the building, its users, the site and the light supply, inside a common office program.

The first perturbation is based on direct visual relation with the arched structure of the hall, its proximity and its buttress form.


It allows to connect the two architectural elements and to create new space on a double height, protected inside the building.


A second, obviously an elliptic one, breaks the structural regularity of the pole-girder structure on four levels at the level of the faรงade corner that gives on the river side.


This perforation, result of the encounter of two curves, establishes a diagonal relation towards the angle. It generates a huge atrium in the depth of the volume, surrounded by a series of corridors connected to the office platforms.

The plan of the faรงade is hence shifted towards the interior, constructing a new relation to light and view, from both interior and exterior.


This creates an extremely dynamic relation with the building that changes geometry according to the position of the spectator.


The tertiary platforms benefit from light and views at different levels with balconies that are accessible from each level.


Each platform enjoys a new sort of conviviality through the access on the balconies and its views, creating spaces for encounter and informal exchanges.


The research for transparency and optimal light transmission on the platforms contributes to make the working spaces more elegant and light.


The last floor has a big terrace in the background from which one can admire the whole panoramic view on Lyon, la Fourvière and Lyon-Confluence.


The project is part of the approach for sustainable development and respects the following principles:

Optimization of the faรงade conception allowing to reconcile thermal performance and visual comfort with an Ubat < 0,7 W / m2 K and a daylight factor of 2% for almost the total number of offices, a thermo frigorific production through heat pumps on the water level and the replacement of new hygienic air with recuperation of high efficient calories of the extracted air.


Click for larger image The building is connected to future huge floating terraces connected to the banks of the river/ quays.

Click for larger image


oragneCUBE  

March 2nd, 2011 Object 1 Object 2 This orange cube with two large round holes carved out of it is a design showroom in Lyon, France, by Pari...

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you