Page 1

ARCHITECTURAL PORTFOLIO 2019 KELECHI AKWAZIE


Kelechi Akwazie 5th Year Master of Architecture đ&#x;“žđ&#x;“ž +1 (785) 312-2153

ABOUT

SOFTWARE

SketchUp

Adobe Photoshop Adobe InDesign

EDUCATION

Master of Architecture [M.ARCH II]

V-ray

University of Kansas, Lawrence Kansas | 2014-Present Anticipated Graduation Date: June 2019

Enscape SKILLS

CERTIFICATIONS AND AWARDS

Freehand Rendering

International Relations

Craftmanship

Sketching

Sustainability Music composition

KU School of Architecture, Design, and Planning | January 2019-Present Primarily assisting the professor of KU Architecture’s site design course in the preparation of course materials, test grading, communication with students.

Art and Design Store, KU Memorial Union | Sept 2017- Jan 2019 Primarily in charge of running cashier registers, promoting sales, and providing art, design, and architecture students with information about our art/design supplies.

Adobe Illustrator

Photography

Graduate Teaching Assistant

Sales Associate

Revit

Digital Fabrication

HDR, Omaha | June 2018- December 2018 Heavily immersed in the design development, rendering and construction documentation of several civic projects during my seven-month stay at this firm.

KU School of Architecture, Design, and Planning | Sept 2017- Jan 2019 My responsibility as a wood shop assistant is to provide assistance to my shop supervisor in the setup and renovation of shop space and equipment, while aiding students with woodshop tools and machinery.

AutoCAD

Sports

Architectural Intern

Wood Shop Assistant

Rhinoceros 3D

Landscape

in kelechi akwazie

EXPERIENCE

My passion for architecture originates from my interest in nature, cities, and the ability of design to accentuate our lives. An imaginative mind that respects the boundaries of nature and sense of place is a mind that creates innovative, sustainable design that can improve the quality of life for everyone. This is what I intend to contribute to the world of architecture with my creative imagination and ever-growing knowledge.

INTERESTS

đ&#x;“§đ&#x;“§ kelechiakwazie@yahoo.com

GAP Certification with Distinction KU | 2016 Certification which acknowledges my cross-cultural communication skills

Arts Engagement Certification KU | 2016 Certification to recognize my artistic skills and involvement in the art community

INVOLVEMENT

African Students Association Event Coordinator | 2016-2017 REFERENCES

Dr. Keith Van De Riet Professor | University of Kansas kvdr@ku.edu

Anne Patterson Professor | University of Kansas annepatt@ku.edu


CONTENTS

01 02 03 04 05

LAWRENC

WAINWRI


CE BIKE LOOP + EAST LAWRENCE LIVE/WORK

INTEGRATED WELLNESS CENTER

IGHT CORNICE STUDY & DETAIL RECREATION

WITTSON HALL & LIBRARY

NEBRASKA HUMANE SOCIETY


THE MASTERPLAN

01


LAWRENCE BIKE LOOP + EAST LAWRENCE LIVE/WORK

LAWRENCE BIKE LOOP + EAST LAWRENCE LIVE/WORK Academic Work | Fall 2017 Lawrence KS

“The Lawrence Bike Loop” was coined by the city of Lawrence as an initiative to fast-track the development and completion of an existing bike path which circles most of Lawrence. This development aims to promote a biking culture throughout Lawrence which gives the residents an avenue to adopt a healthier lifestyle by providing easy access to the bike path and creating bike points where residents can rent and repair bikes. This in turn could spur development in the stale areas of Lawrence. Pursuing this project from an urban planning perspective, inspiration was drawn from Kevin Lynch’s “Image of a City” to create densely developed nodes at crucial points within the bike path, from which further develoment could emanate.


THE MISSION

Node Location At 8th and Delaware, the residential, industrial, and commercial districts of East lawrence converge. This is also in the realms of East Lawrence’s Art District.

Art Pro The orientation of the buildings at 8th section, indicating a


LAWRENCE BIKE LOOP + EAST LAWRENCE LIVE/WORK

ojection and Delaware converge at the interlevel of importance.

Plaza | Mural |Sculpture Garden Projections of the orientation of neighbouring buildings were utilized to construct a visual extension from the art district in orange to Van Go, an art center in East lawrece. This projection eventually shaped the orientation and development of the proposed East Lawrence live/work studios and business building, the proposed sculpture garden & central plaza.


THE VISION


LAWRENCE BIKE LOOP + EAST LAWRENCE LIVE/WORK

Art District Plaza showing murals


THE CREATION PROCESS


LAWRENCE BIKE LOOP + EAST LAWRENCE LIVE/WORK

Art District showing murals & sculpture


THE EXECUTION

1

9 2

4 6

7 Level 1 3

8

1. Main entrance 2. Art gallery/Event space 3. Art workshop 4. Storage 5. Residential lobby 6. Artist residence 7. Interior Courtyard 8. Plaza 9. Retail

Level 2-5 1. Open Office space 2. Conference room 3. Restroom 4. Kitchen

Site plan murals


LAWRENCE BIKE LOOP + EAST LAWRENCE LIVE/WORK

Residential Workshop Gallery Cores Lobby Retail Business space

Programmatic diagramrals


THE PRODUCT


LAWRENCE BIKE LOOP + EAST LAWRENCE LIVE/WORK

Typical residential units Living unit Bedroom Outdoor space Bathroom

Typ

ica

l1

Typ

ica

be

dro

om

ap

art

me

nt

l2

be

dro

om

ap

art

me

nt


THE PRODUCT


LAWRENCE BIKE LOOP + EAST LAWRENCE LIVE/WORK


THE THESIS

02


LAWRENCE INTEGRATED WELLNESS CENTER

LAWRENCE INTEGRATED WELLNESS CENTER

Academic Work | With Yasmeen El-Jayyousi Spring 2018 Lawrence KS

The goal of this project was to change how people interact with a hospital by creating an active building complex that intrinsically links hospitality, preventative healthcare, and reactive healthcare. The vision was to create a community-oriented development through our building form and program, to serve as both an anchor and an agent for change for Lawrence. Our design was intentionally visually intriguing, and socially open, in order to attract residents and involve them in wellness-oriented activities. We wanted our building to be a destination spot not just for the sick and health-conscious, but also for the average resident


THE MASTERPLAN

conventional medicine education

complementary medicine

The Question The design problem was how to merge reactive healthcare, proactive healthcare, and hospitality into one building. The first step was to redefine the name and description of each component. We decided to rename them as conventional medicine, complementary medicine, and education. The solution was to create individual blocks for each component, and visually connect them with an atrium which allows views from vermont street through southpark and vice versa.


LAWRENCE INTEGRATED WELLNESS CENTER

11 TH STREET

Site plan


THE PLANNING

OFFICE OFFICE CLEAN LINEN EXAM ROOM

CLEAN LINEN

EXAM ROOM

EXAM ROOM

STORAGE

BREAKROOM AND LOCKERS

COMMUNITY EDUCATION

OFFICE

RETAIL SPACE SOILED LINEN

BREAKROOM AND LOCKERS

EXAM ROOM

INFORMATION CENTER

EXAM ROOM

SOILED LINEN

DEMONSTRATION ROOM

STORAGE

EXAM ROOM

PROCEEDURE ROOM

PROCEEDURE ROOM

EXAM ROOM

EXAM ROOM PROCEEDURE ROOM

EXAM ROOM

CONSULTATION ROOM

PROCEEDURE ROOM

EXAM ROOM

OFFICE

WAITING

CONSULTATION ROOM

EXAM ROOM CHARTING AREA

THERAPY ROOM EXAM ROOM

OFFICE

CHARTING AREA

CONSULTATION ROOM

EXAM ROOM

OFFICE

THERAPY ROOM

STORAGE

EXAM ROOM CONSULTATION ROOM

EXAM ROOM WAITING ROOM

OFFICE

PHYSICAL THERAPY

CONSULTATION ROOM

STORAGE

EXAM ROOM

EXAM ROOM

THERAPY ROOM EXAM ROOM

OFFICE EXAM ROOM

OFFICE

THERAPY ROOM EXAM ROOM

EXAM ROOM

EXAM ROOM

OFFICE

OFFICE

FIRST FLOOR

OFFICE

SECOND FLOOR

CLASSROOM

OFFICE

RESIDENTIAL UNIT

SMALL TREATMENT PRE-OP

RESIDENTIAL UNIT

CLASSROOM

PRE-OP

LARGE TREATMENT

POST-OP CT SCAN POST-OP

VITAL & BLOOD DRAW

RADIOLOGY/ MAMOGRAPHY

TREATMENT ROOM

MECHANICAL ROOM RESIDENTIAL UNIT

WAITING TREATMENT ROOM

MECHANICAL ROOM

PREP ROOM

NURSING STATION

TREATMENT ROOM STORAGE

LABORATORY CLEAN LINEN

TREATMENT ROOM

SOILED LINEN

BREAK ROOM

RESIDENTIAL UNIT CONSULTATION/OFFICE

CONSULTATION/OFFICE

OFFICE

OFFICE

THIRD FLOOR

FOURTH FLOOR


LAWRENCE INTEGRATED WELLNESS CENTER

ROOF

LOAD BEARING WALLS

3RD FLOOR

SHEAR WALLS

2ND FLOOR

1ST FLOOR

STEEL FRAMING

PRIMARY CIRCULATION AND EGRESS

SUPPLY

SECONDARY CIRCULATION

RETURN

MAXIMUM HORIZONTAL TRAVEL DISTANCE (117 FT)

Structure

Circulation

HVAC


THE DETAIL

ALUMINUM GAURDRAIL TREATED WOOD BLOCKING DRIP FLASHING

BAGUETTE FIN AT VERTICAL MULLIONS BRACKET SUPPORT 4’ TERRACOTTA BAGUETTE

5” MINERAL WOOL BOARD INSULATION 5” MINERAL WOOL BOARD INSULATION 1” SHEATHING MEMBRANE AIR-WATER BARRIER WITH FINISH SURFACE

SPRAYED ON FIREPROOFING 5-1/2” DEEP MULLIONS 1” CLEAR INSULATED GLAZING UNIT SEALANT

1/4” ANGLE 5-1/2” STEEL DECKING

JOINT FIRE BLOCKING GLAZING GASKET STRIP LIGHT LED CHANNEL + PC COVER

BAGUETTE FIN AT VERTICAL MULLIONS BRACKET SUPPORT 4’ TERRACOTTA BAGUETTE

3/8” GYPSUM PANEL 1/8” ANGLE STRUCTURAL STEEL WITH SPRAYED ON FIREPROOFING

SELF ADHERIN REINFORCED


LAWRENCE INTEGRATED WELLNESS CENTER

DRIP FLASHING METAL STUD 2” CONCRETE PAVER

ROOF MEMBRANE TAPERED RIGID INSULATION 1/4” ANGLE 5-1/2” STEEL DECKING

3/8” GYPSUM PANEL STRUCTURAL STEEL WITH SPRAYED ON FIREPROOFING

ROOF MEMBRANE BRAKE METAL CLOSURE

PLATE METAL SILL SEALANT 3” GRAVEL CONCRETE PAVEMENT

DRAINAGE BOARD NG SHEET WATERPROOFING CAST-IN-PLACE CONCRETE FOUNDATION

4” SEALED CONCRETE SLAB 1” RIGID INSULATION VAPOR BARRIER 4” GRAVEL


THE DETAIL


LAWRENCE INTEGRATED WELLNESS CENTER

Section perspective showing building systems and relationship to the site


THE LOOKS


LAWRENCE INTEGRATED WELLNESS CENTER

Render showing community gardens & residential units


THE MANIFESTATION

Interior rendering from second floor waiting lobby


LAWRENCE INTEGRATED WELLNESS CENTER

Interior rendering from first floor plaza


THE ORIGIN

03


WAINWRIGHT CORNICE AND DETAIL RECREATION

WAINWRIGHT CORNICE

Academic Group Work | Spring 2016 Lawrence KS

The Wainwright Building is a 10-story office building located in St.Louis, Missouri. It is considered to be one of the earliest highrise buildings in the US and designed by Dankmar Adler and Louis Sullivan. The Wainwright building features intrinsic sculptural details on the exterior which gives it a distinctive look compared to surrounding buildings. The detail at the cornice of the building was the focus of my group, and the aim of this project was to study and sequentially recreate the organic-like detail using modern tools, in the hope of finding alternative methods to recreate craft in our digital era.


THE DETAILED STUDY


WAINWRIGHT CORNICE STUDY & DETAIL RECREATION

The Wainwright building has a total of ten floors. Each with a floor to floor height of 10 feet, except the first floor which is 15 feet. The circle in the middle of the cornice detail frames the window for the tenth floor. The cornice detail constitutes of celery-like leaves which flow seamless through the inner and outer circular rings. This form emphasizes the organic nature of the pattern. The celery leaves originates from the bottom and spreads up and out of its individual circular frame.


THE ADAPTATION

9 FEET

ORIGINAL DIMENSION

The recre of the orig The scale small rec cra


WAINWRIGHT CORNICE STUDY & DETAIL RECREATION

3 FEET

SCALED DIMENSION

eated detail was scaled down by half ginal detail due to structural concerns. ed detail was further broken down into ctangular panels for flexibility, easier aft management, and assembly


THE RESOLUTION FLAT STEEL BAR

1 x 1 x 1 SQUARE STEEL TUBE ROD ANCHOR

CIRCULAR GUSSET PLATE

1/2” DIAMETER ROD

1”X1”X1” SPACERS

CORNER GUSSET PLATE

STEEL CHANNEL


WAINWRIGHT CORNICE STUDY & DETAIL RECREATION


THE TIMELINE

Original Detail


WAINWRIGHT CORNICE STUDY & DETAIL RECREATION

Sketch work

Digital work

Final product


THE PRODUCT


WAINWRIGHT CORNICE STUDY & DETAIL RECREATION


THE PRODUCT


WAINWRIGHT CORNICE STUDY & DETAIL RECREATION


INTERNSHIP WORK | HDR

04


WITTSON HALL AND LIBRARY WITTSON HALL & LIBRARY Intership work| HDR |2018 UMNC | Omaha NE

This project is both an addition and a renovation project on the UMNC Campus; the renovation is within Wittson Hall, built in 1971, and the goal was to modernize the look of the interior space and to partially update the building systems (i.e. heating, ventilation, air conditioning). The Wigton Heritage Center addition is a glass-enclosed atrium space which connects Wittson Hall to a University tower. This enclosure functions as a campus welcome center and as an assembly space for presentations to medical students at UNMC. I worked closely with architects Bill DeRoin and Ian Thomas and my role within this project was in the design development of the interior spaces and the exterior canopy entrance. I was also responsible for the graphic representation of the building and aided in the construction documentation of the project.


INTERNSHIP WORK | HDR

Exterior rendering | Kelechi Akwazie


WITTSON HALL AND LIBRARY

Rendering showing the Wigton Heritage Center atrium space | Kelechi Akwazie


INTERNSHIP WORK | HDR

05


NEBRASKA HUMANE SOCIETY NEBRASKA HUMANE SOCIETY Intership work| HDR |2018 Humane Society | Omaha NE

The Nebraska Humane Society building is a shelter and adoption center for animals. This project was a renovation project, with about roughly 37,000 sq. ft. to work with. A major goal of the re-design is to reduce stress and the length of stay for animals, so in a sense, health and wellness for animals. Another major goal of the project was to “the enhance the sheltering practices, enhance public services, increase humane education opportunities and create interactive adoption spaces.� HDR had the vision to provide state-of-the art but sustainable features to enhance the livelihood for the housed-animals. A unique example of this is a circadian lighting system within each animal enclosure, which helps the housed-animals develop and keep healthy sleeping habits. My major role within this project was in the design development of the interior spaces and graphic representations. I also aided in the construction documentation of the project.


INTERNSHIP WORK | HDR

Lobby rendering


NEBRASKA HUMANE SOCIETY

Rendering from second floor showing cat villages | Kelechi Akwazie


Thank you

(785) 312-2153 kelechiakwazie@yahoo.com

Profile for Kelechi Akwazie

ARCHITECTURAL PORTFOLIO 2019  

ARCHITECTURAL PORTFOLIO 2019  

Advertisement